Keresés

Részletes keresés

RJancsi Creative Commons License 2025.07.24 0 0 91146

Ebben a melegben nagyon vigyázni kell a sörrel. Ha lassan issza az ember, könnyen megmelegszik. :)

Előzmény: Jahno (91145)
Jahno Creative Commons License 2025.07.22 0 0 91145

Nem küzdeni kell. Hagyod menjen magától és iszod a söröd.

Előzmény: Gyand73 (91144)
Gyand73 Creative Commons License 2025.07.22 0 0 91144

Hát vannak ötleteim... hal sütés, tó betemetése és magas ágyás a helyére, vagy halak megsütése és csak növények, vagy betemetés és gyümölcsfa. Bármely ötlet hangos kimondása otthon vihart kavarna, ezért marad az eredeti koncepció, hogy küzdök mint disznó a jégen. Előbb utóbb rátalálok az egyensúlyra, és onnantól már élvezhető lesz a halas tó. :) 

Előzmény: Jahno (91143)
Jahno Creative Commons License 2025.07.21 0 0 91143

"Legyek türelmes, vagy...?"

Tudsz mást tenni?

Előzmény: Gyand73 (91142)
Gyand73 Creative Commons License 2025.07.21 0 0 91142

Sziasztok!

Hétvégén takarítottam és tettem fedést a halak fölé. Most kíváncsian várom, hogy mennyire fog "koszolódni" a víz.

Kérdés: A tavi rózsáknak mikor kell virágoznia? Négy tövem van, amiből 20-25 levél van a felszínen, de virág egy sem. Legyek türelmes, vagy...?

A tanácsokat szívesen várom.

Előzmény: Gyand73 (91140)
Jahno Creative Commons License 2025.07.17 0 0 91141

Ha a többi tényező megfelelő, akkor meg a greenman sem kell bele.

Előzmény: Gyand73 (91140)
Gyand73 Creative Commons License 2025.07.17 0 0 91140

Próbálom az etetést minimálisra csökkenteni, azaz nullára, és már az is nagy siker, hogy csak 3 naponta kapnak, mivel a feleségem eteti őket. Remélem sikerül tovább ritkítani az etetést. Tavaly sűrűbben ettek, és nem volt ennyi gondom a vízzel. Nem értem, de ilyen az élet, nem lehet minden tökéletes. 

Víz kezelésként havi egyszer öntöttem bele greenman pondot, a szükséges mennyiséget. Sajna ezt ebben a hónapban elhagytam, lehet, hogy ez is közrejátszik a bajban. Mielőtt reagálnátok, azt elismerem, hogy maga a szer önmagában semmit sem ér. Szükséges a megfelelő szűrés, a kellő mennyiségű növény, és az elfogadható mennyiségű hal, a víz hőmérsékletének árnyékkal való szabályozása, stb. Sajnos még nem találtam meg a tökéletes összhangot, de még nem adom fel.

Előzmény: Jahno (91139)
Jahno Creative Commons License 2025.07.17 0 0 91139

Akad ilyen időszak is, mikor évekig nem etettem. Max. kertben talált lótücsköt vagy valamit dobtam be.

Előzmény: RJancsi (91138)
RJancsi Creative Commons License 2025.07.17 0 0 91138

Nálunk ridegtartás van. Több, mint 15 éve van meg a tó, de azóta sem kaptak sohasem enni a halak. Ennek ellenére szaporodnak, jó egészségnek örvendenek. 2-3 évente 50-100 aranyhalat el szoktam adni/ajándékozni mert nem bírná el a tó. 

Előzmény: Jahno (91137)
Jahno Creative Commons License 2025.07.17 0 0 91137

"A halak háromnaponta kapnak annyi kaját, amit rögtön elfogyasztanak. "

Ja, tápanyag bevitel. Nálam van mikor a szezonban kétszer, vagy valami nagyon minimálisat gyakrabban. Mondjuk egész tóra annyit hetente, amit a 2 nagyobb halam 1 perc alatt felszívna.

Előzmény: Gyand73 (91135)
RJancsi Creative Commons License 2025.07.17 0 0 91136

Nincs kutunk, de szerintem a bevizsgálást akkor érdemes elvégeztetni, ha elég mély és jó messzire van minden szennyező forrástól (pottyantós vécé, időszakos vízfolyás pl. árok, szemét vagy trágyakupac stb.). Ha a talajvíz felülről könnyen szennyeződhet nem érdemes pénzt költeni a bevizsgálásra mert az első nagyobb eső után minden paraméter megváltozhat. Nálunk a háztető kb. harmada/negyede egy homokszűrőn keresztül a tóra van kötve, így esővízzel töltöm a tavat. Ha felhőszakadás van az esővíz is képes felhabzani, a fene se tudja mit mos ki a levegőből. Nem viszem túlzásba a vízminőség méricskélését, időnként a pH-t szoktam megnézni de nem nagy ingadozást mutat. Ha nagyon bealgásodik a víz biztos megnő benne a nitrit/nitrát és a foszfor szint, de nem lennék sokkal előrébb ha tudnám, hogy mennyi. Türelmesen várok és eddig minden évben magától elmúlt. 

Előzmény: Gyand73 (91135)
Gyand73 Creative Commons License 2025.07.17 0 0 91135

A halak háromnaponta kapnak annyi kaját, amit rögtön elfogyasztanak. 

Vannak olyan növények, amelyek szépen nőnek és még szaporodnak is. Van aki virágzik, van aki burjánzik. A hínárt is van, de nem tudom mennyi. 

A kút vizét még nem vizsgáltattam be. Ma reggel láttam, hogy megint elkezdett habzani a víz. Ma este, vagy holnap takarítom megint a szűrőt. 

A víz minőségének vizsgálatára milyen eszközt tudtok ajánlani? Mit érdemes venni? 

Előzmény: The Dark Side of the Moon (91133)
Jahno Creative Commons License 2025.07.16 0 0 91134

Volt pár növényem ami kipusztult, pld. a kolokán nem szeretett, megpróbáltam, ez van. Pár év után szép lassan eltűntek az írisz-félék is, többi meg kb. úgy van, hogy folyamatosan kaszálnom kell. Lizinka 1 méter mélyről kifut a partra és bírja a fűnyírót, menta dettó, azt anyós sunyiban irtotta is. Hínár virágzik és néha talicskával szedtem ki, aztán ha nem szedem ki akkor is pont elég jól önszabályzó, mire nagyon elterjed arra tél lesz és visszahúzódik. Tavirózsákat most megszelektáltam, faluban 40 tövet szétosztottam, hogy ne fedje be a teljes vízfelületet. Szóval jó kérdés.

Előzmény: Gyand73 (91132)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.07.16 0 0 91133

Ott valami baj van a vízzel szerintem. A menta kiirthatatlan. Nálam még a tó környékén is burjánzana, ha nem nyírnám a füvet.

Ha meg a vízben sok a tápanyag (növények nincsenek elegen ennek megkötésére) és a fény is adott hozzá, akkor az alga átveszi az uralmat. Tavasszal ezért virágzik ki mindannyiunk tava.

Szóval ott valami nem stimmel. Vagy a halak termelnek sok nitrátot a 10 m3-hez viszonyítva, vagy túletetés, vagy a víz minősége...

Kútvíz? 

Előzmény: Gyand73 (91132)
Gyand73 Creative Commons License 2025.07.16 0 0 91132

Három éve van meg a tó. Nem akartam halakat, de a behozott növényekkel jöttek az ikrák. A többi ment magától. Növények: Kb. 20 db van bent. 4-5 tő tavirózsa, ezek is 3 évesek. Virágozni nem nagyon virágoznak, csak szaporodnak. A levelük kicsit, kb. 8-10 cm-ek. Kettővel indítottam. Amikor kialakítottam, akkor természetesen tettem bele növényeket, de a tavirózsán kívül szinte pusztult mindegyik. Volt olyan, ami szinte kirohadt. Tóba való nővényeket vettem. Idén már 20-25 növényt vettem, ebből megmaradt kb. 15. A vízi menta tavaly nagyot ment, idén alig látható. 

A szűrőből algát szedek ki. Sokat. Tavaly volt árnyékolás a tó felett, bevallom idén még nem raktam fel. Ha eljutok odáig, akkor hétvégén felrakom.

"3 m3/h nem olyan nagy mennyiség, hogy kavicsokat mosson el. ": még nem tartok ott, hogy megcsináljam a szűrő tavat, csak ötletként merült fel. Talán ezzel tudom javítani a tó vízminőségét. 

Küzdök mint disznó a jégen, de nem adom fel. Egyszer rájövök az ízére. Talán. :)

Előzmény: The Dark Side of the Moon (91131)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.07.16 0 0 91131

Több dolog van szerintem itt egyszerre. A 10 m3-es tó nem olyan kicsi, vannak ennél kisebb működők.

Az oxigénhiányról...:

Nagyon nem mindegy, hogy mennyi és mekkora hal van benne? Aztán meg ha a nap süti és melegszik a víz, akkor ezzel arányosan csökken az oldott oxigén mennyisége.

Mióta van meg a tavad? Abból amit a kevés növényről írtál, nekem az jön le, hogy nem régen. Nos, a tó biológiai egyensúlyának beállásához kell egy kis idő. Azt mondanám, hogy rögtön koikkal kezdeni, esetleg nagyobbakkal ráadásul, nem szerencsés. Érdemesebb apróbb halakkal indítani.

Mit szedsz ki a szűrőből? Iszap vagy alga?

3 m3/h nem olyan nagy mennyiség, hogy kavicsokat mosson el. Ha meg mégis akkora áramlás van valahol (nem tudjuk a tavad kialakítását), ott növeld a szemcseméreteket!

Egyébként a szűrő már csak olyan, hogy végzi a dolgát. Ha sok szűrni való van, akkor sűrűn kell tisztítani. Az okot kell keresni, amitől gyorsan elkoszolódik.

Előzmény: Gyand73 (91128)
55judit Creative Commons License 2025.07.16 0 0 91130

A Koimánia udvarán a tóban sok nagy koi van, más fajtát nem láttam. De szűrő tavat se.

Nálam viszont a lavórban legalább 8 pici aranyhal van. A tóban is több a kelleténél. Sajnálom elpusztítani őket, kisállat kereskedés 10 cm alatt nem veszi át, és nincs kinek a tavába ajándékozzam.

Örülnék valami állatbarát megoldásnak tőletek.

Előzmény: Jahno (91129)
Jahno Creative Commons License 2025.07.16 0 0 91129

Nekem koival 10 évig nem volt mozgatva a víz.

Előzmény: Gyand73 (91128)
Gyand73 Creative Commons License 2025.07.16 0 0 91128

Pl. a Fekete-Koi oldalon azt ajánlják, hogy ha van koi hal a vízben, akkor érdemes óránként átforgatni a teljes vízmennyiséget. Másik oldalon 2-3 óránkénti átforgatást ajánlanak. 

Ennek nagyjából megfelelek, de pl. a hétvégén volt habosodás, majd a halak elkezdtek "pipálni". Természetesen amint tudtam, tisztítottam a szűrőt és lecseréltem a tó vizének kb. a harmadát. A probléma nagyjából megszűnt, a halak már nem "pipáltak" tovább. Valami olyan megoldást keresek, hogy ne kelljen minden hétvégén a szűrőt tisztítani, és ha kihagyok egy hetet, akkor ne legyen nagy gond. Növényeim vannak, de még nem elég sok. Halak vannak, lehet, hogy már túl sok. Sajnos túlnyomó részben éri a nap. 

Lehet, hogy valamit nagyon félre értek és ezért nem működik rendesen a tavam.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (91127)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.07.15 0 0 91127

Ezzel a 3 orankenti atfolyatassal van ertelmezesi problemam.

Honnan veszed?

Nekem a tavam kb 130 m3. A forgatott viz kb 6-8 m3/h, de lehet, hogy kevesebb.

A szuroto feladata a lebego szennyezodesek eltavolitasa. A fo to aljan osszegyulo szerves iszap a bomlasa soran a felszinre emelkedhet. 

Ahogy melegedik a viz, ez a jelenseg egyre intenzivebb.

Előzmény: Gyand73 (91126)
Gyand73 Creative Commons License 2025.07.15 0 0 91126

A szűrő tóval kapcsolatban merült fel bennem az a kérdés, hogy ha ajánlott a szűrendő tó vizének az átfolyatása kb. 3 óránként a szűrő tavon, akkor hogyan oldjátok meg, hogy ne mossa ki a kavicsokat? Adott egy 10 köbméteres tó, ami azt jelenti, hogy kb, 3 m3 vizet kell óránként átfolyatnom, ami kb. 50 liter/perc. Hogyan lehet szétosztani a befolyó vizet, hogy ekkora mennyiségnél a sebessége lecsökkenjen? Itt gyakorlati megoldások érdekelnek. És mekkora felületű szűrő tó az ajánlott? A szűrendő tó felülete kb. 10 m2.

Köszi a válaszokat.  

Előzmény: The Dark Side of the Moon (91125)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.07.14 0 0 91125

Ja es lealltam a munkakkal az ebihalak miatt. Az ivadekokat vissza tudnam tenni a nagy toba, de az ebihalakat valszeg felzabalnak.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (91124)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.07.14 0 0 91124

Elkezdtem a szurotavat kiasni. A felig kesz godorbe mar atfolyik a viz, kivaloan mukodik!

Ket hete astam ki ami most megvan, de maris kellett kotornom es a 15literes festekesvodorbol 6-ot toltottem meg szervesiszappal. Ez minda tavambol jott ki!

Van ennel meg nagyobb oromom is. Egy csomo halivadek van benne sok meretben. Es a csucs, hogy talaltam benne ebihalakat es aranykaraszt (szeleskaraszt is) 3 cm-est!

Az ebihalak eleg fejletlenek, szerintem varangy, a tobbi beka mar tul van regen a dolgon.

Az ivadekok nyilvan at folytak a tobol, az ebihalakat nem tudom, sehol nem lattam peteket.

Biga Cubensis Creative Commons License 2025.07.14 0 0 91123

Csinálok, bár a tavalyi fotók óta nem sok a változás, a növények nőttek egy kicsit, illetve gyarapodtak. Még ezen a nyáron a tó köré a kövek lerakását akarom megcsinálni, mert ez a kilógó tófólia nagyon nem szép. A szűrőtavat túl kicsire csináltam, pontosabban túl hamar lefolyik, így szűrőtó létére belőle kell kiszednem az algát. Úgyhogy magasítom az átömlőt, hogy több víz maradjon benne, illetve szerintem meglehetősen alulméreteztem, bővítése is tervben van. 

Halakat köszönöm, de még nem szántam rá magam :) A tavas FB csoportokban úgy érzem, a kérdések-nyűgök nagy része a haltartással kapcsolatos. Talán pár év múlva esetleg rászánom magam, ha már nem bolygatom nagyon a tavat. 

Előzmény: 55judit (91121)
RJancsi Creative Commons License 2025.07.14 0 0 91122

Amíg kicsik az ivadékok viszonylag jól elvannak egy lavórban is, feltéve, hogy a növények elég oxigént termelnek. De ha nagy a kánikula akkor könnyen felmelegedhet a víz és megfulladnak. Szerintem mielőbb rakd át őket a nagyobb tóba. Ott több esélyük van a túlélésre. 

Előzmény: 55judit (91121)
55judit Creative Commons License 2025.07.13 0 0 91121

meg is mutathatod a tavadat, szeretjük a képeket nézegetni. :)

Egyébként nem 3 hanem 6 kis halat látok a lavórban. Ha még nincs halad, szívesen adok ha Balatonvilágos fele jársz.

Előzmény: Biga Cubensis (91120)
Biga Cubensis Creative Commons License 2025.07.13 0 0 91120

Köszi! Valószínűleg kettészedem, jó nagy.

Előzmény: 55judit (91118)
55judit Creative Commons License 2025.07.13 0 0 91119

Április végén a kert végében leástam egy műanyag lavórt a madaraknak. A kis tóból tettem bele ebihalakat, hínárt, köveket. A tűnt fel, hogy a lavórban 3 aranyhal úszkál. 2-2.5 cm-esek. Hínárral kerülhettek az ikrák oda. Nem tudom mi lesz velük.

55judit Creative Commons License 2025.07.12 0 0 91118

H korlátozni szeretnéd a terjedését, érdemes ültetőkosárban elhelyezni a tóban. Mocsárzónába. Ha van a tavadban iszap, én azt tennék a kosárba mert abban sok a tápanyag, majd kavicsokat vagy követ rá hogy helyben maradjon.

Előzmény: Biga Cubensis (91117)
Biga Cubensis Creative Commons License 2025.07.12 0 0 91117

Vettem egy nagyobbacska japán zsurlót, de sima műanyag cserépben adták. Vegyek hozzá lyukacsos ültetőkosarat vagy simán a kavicsba/mederbe kell ültetni?

Van egy picike amit még tavaly vettem, azt még ültetőkosárba raktam, de ez most nagyobb, nem tudom mennyi föld kell neki...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!