Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 1,5 órája 0 0 91175

Kedves látvány. Nálunk a hattyúk kunyerálnak.

Előzmény: RJancsi (91174)
RJancsi Creative Commons License 7 órája 0 0 91174

Hollandiában a csatorna partokon a szürkegém olyan hétköznapi mint nálunk a városi galambok. Ha meglátnak egy horgászt 1 m-re mellésétálnak és várják a kapást. Ha kisebb hal akad a horogra a pecások oda szokták dobni nekik. Egyáltalán nem félnek az embertől, szinte meg is lehet simogatni őket.  

Előzmény: Jahno (91171)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 8 órája 0 0 91173

Miért nem vagyok boldog, hogy én páholyból nézhetem?

Előzmény: Jahno (91171)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 8 órája 0 0 91172

Ezt kipróbálom CD-vel és alufólia csíkokkal. Köszi.

Nálam is ezt csinálja, leírtam korábban is. Ha megzavarom, akkor tisztes távolságban leszáll és megfigyelés alatt tart, mikor húzok el a pixxába.

Előzmény: csoer (91170)
Jahno Creative Commons License 8 órája 0 0 91171

Én meg 200 km.t autózom, hogy fotózhassam, aztán akkor sem mindig lehet 80 méternél közelebb osonkodni.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (91169)
csoer Creative Commons License 8 órája 0 0 91170

Nálam teljesen bevált.

Sűrűn járt hozzánk, megfigyeltem, háztetőre szállt, onnan figyelte a vizet.

Aztán keresett egy alacsonyabb helyett.

Végül ezen a fórumon kapott ötletnek megfelelően, hajlított bambuszra kötöztem 3 cd-t damillal,

Ez bevált, nem kellett nagy szél, hogy pörögjön, a fénylő cd felület a szemébe villog.

Ezután már elmaradt.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (91169)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 8 órája 0 0 91169

Beigazolódott a gyanúm és megvalósult a rémálmom.

Ma itthon maradtam egészségügyi okok miatt és az ablakon kinézve a szürkegém ismét itt volt.

Bíztam benne, hogy csak a lék miatt járt hozzám, de már a jég elolvadt a környező tavakon is...

A lehálózás a tó mérete miatt nehéz ügy. A léket még csak-csak megoldottam volna.

Most agyalhatok a megoldáson.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (91167)
RJancsi Creative Commons License 2026.01.12 0 0 91168

A Raschel háló relatív olcsó, az 1,2x10 m-es csak 1700 ft (140 Ft/m2), a szélesebb 3,6x10 m-es 160 Ft/m2. Relatív időjárás álló, pár évig nem eszi meg az UV. https://www.agrowebshop.hu/product/6017/arnyekolo-halo-3-6-x-10-m.html

Előzmény: The Dark Side of the Moon (91167)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2026.01.12 0 0 91167

Nem egyszerű ez sem, de kellene hozzá háló. A tó körül és főleg a lékek körül ott vannak a gémnek a nyomai. Látni, hol ment be a vízbe. Szóval ma napközben is itt volt. Nem tudom mekkora kárt okozott. Szerencsére a nagyobb értékesebb halak azok a mély vízben és jég alatt várják a tavaszt.

Előzmény: RJancsi (91166)
RJancsi Creative Commons License 2026.01.12 0 0 91166

Ha a tó nagy része befagyott, a nyílt vízű részekre teríts kertészeti hálót. Azon keresztül nem tud halat fogni a gém. 

Előzmény: The Dark Side of the Moon (91163)
csoer Creative Commons License 2026.01.12 0 0 91165

Értem, igen más a helyzet, így veszélyes a körülmény. Sajnálom.

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2026.01.12 0 0 91164

Ja és a szűrőtó sem fagy be, mert folyamatosan mozog benne a víz. Annak nagy része "járható" a számára. Mondjuk abban csak kis keszegek és snecik vannak, amelyek valahogy átcsusszannak a nagy tóból.

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2026.01.12 0 0 91163

Sajnos jó esélye van... :-(

A tó egy kisebb része (úgy 20 m2) 30-50 cm mély mocsárzóna, pont ahol a kútból csorgatom be nonstop a vizet. Itt soha nem fagy be és a halak (főleg ha süt a nap szívesen kijönnek ide. Az egyik elhajtás pont akkor történt, amikor konkrétan a mocsárzónában állt a rohadék. Biztos nem azért volt benne, hogy lábvizet vegyen...!

Amitől leginkább tartok, hogy van a tóban kb 6-7 arasznyi kis süllő. Azok olyan bambák, hogy szinte kézzel meg lehet őket fogni. Na ők lehetnek az első áldozatok!

Előzmény: csoer (91160)
Gyand73 Creative Commons License 2026.01.12 0 0 91162

Nálam a halas tónál a levegőztetőnél kb. 40 cm magas jég torony keletkezett. Sajnos még nem fotóztam le, de nagyon tetszik. A kacsás tó olyan szinten befagyott, hogy a kutyáim azon keresztül közlekednek. Már nem próbálom feltörni a jeget, mert a kacsák nem mennek el odáig.

Előzmény: 55judit (91158)
csoer Creative Commons License 2026.01.12 0 0 91161

A tavat sem látom, úgy be lett havazva.

Előzmény: csoer (91160)
csoer Creative Commons License 2026.01.12 0 0 91160

Közel 40 halamat már rég nem láttam, hó és jég borít mindent, kivéve a nagyon kicsi levegőztető által felolvasztott néhány tenyérnyi jégfelületet.

A halak a tó alján lehetnek szerintem nálad is, így szerintem a szürke gém csak reménykedik, de semmi esélye.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (91159)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2026.01.11 0 0 91159

Baj lesz!

Ma megjelent nálam a kerti tavak réme és nem tudom elzavarni.

Már kétszer visszajött fél órán belül és holnap nem leszek itthon. Hol a hídon van, hol a tó és a szűrőtó közötti vízátfolyásnál.

Ha megzavarom, látótávolságban marad, tesz egy kört, legfeljebb leszáll a szomszéd tetőre, vagy fára.

Most bezzeg nincs itt egy macska sem!

55judit Creative Commons License 2026.01.06 0 0 91158

Az enyém ki se látszik a hóból:

Előzmény: vazola83 (91156)
RJancsi Creative Commons License 2026.01.06 0 0 91157

A tóparton nálunk is beköszöntött a húsvéti sarki nyúl -  az unokák nagy örömére. :)

Előzmény: vazola83 (91156)
vazola83 Creative Commons License 2026.01.06 0 0 91156

Itt van a tél, itt van újra...

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.10.22 -1 1 91155

Ma elkezdtem a nyáron létesített ideiglenes szűrőtavat végleges formájára alakítani. A teszt sikeres volt, a tavam tisztább lett és rengeteg szerves iszap távozott, ezt a szűrőtóból kiszedve a komposztra hordtam.

Első lépésben leapasztottam a vizet és a benne lévő halivadékokat áttelepítettem a nagy tóba.

Ilyen különleges gyöngyszemeket például:

A nagy tóban is van belőlük vagy 40-50 darab, talán több is.

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.10.04 0 2 91154

Nagy a bódogság!

A tavaly nyár elején betelepített fogassüllő előkerült. Életmódja okán eddig nem sok jelet mutatott, hogy megvan még.

A társa, egy méretes kősüllő tavasszal elpusztult, de láthatóan nem az éhség miatt, nem volt sovány.

Most a tavam teljesen letisztult, teljes mélységig tisztán lelátni az aljzatig (1,8 m). És előkerült a rejtőzködő fogas!

Ami a legszebb a dologban, hogy méretben szépen gyarapodott, már olyan 32-35 cm lehet. Nem véletlenül kezdtek fogyatkozni a snecik, az idei kis keszeg és naphalszaporulat.

Ki kell használnom az őszi időt és hozni a tóba vagy 40-50 darab snecit. Eredetileg csak a téli horgászathoz akartam gyűjteni fagyasztott halnak.

Idén még tettem be két kisebb kb 15-20 cm-es süllőt, de kaptam két 4-5 cm-es ivadékot is. Elég nagy a tó és ragadozó nélkül nekem kellene az állományritkítást megoldani.

netkucko Creative Commons License 2025.10.01 0 0 91153

két éve vidra volt, láttam, most meg a növényeket pusztította el a hód, ezt is láttam. De leszreltem a villanypásztort és kitessékeltem a tóbol, utána a kertből is, van a közelben egy patak, arra vette az irányt. a kerítést(ahol bejöhetett) megjavítottam, hátha nem jön vissza. A villanypásztor a vidrát, macskát távol tartja.

Előzmény: RJancsi (91152)
RJancsi Creative Commons License 2025.09.30 0 0 91152

A hód kizárólag növényevő, főképp a fiatal fák kérgét rágja le. Így bár komoly pusztítást végezhet egy kerti tó növényzetében, a halak eltűnése biztos nem miatta történt. De ha a villanypásztor a hódot nem tartotta távol, bármi más is elvihette a halakat, az is lehet, hogy a levegőből érkezett, pl. szürkegém.

Előzmény: netkucko (91151)
netkucko Creative Commons License 2025.09.30 0 0 91151

És most igy néz ki

netkucko Creative Commons License 2025.09.30 0 0 91150

Próbálok néhány képet feltölteni, most csinálom először. Ilyen volt

netkucko Creative Commons License 2025.09.30 0 0 91149

Sziasztok Tókedvelők.

Régóta figyelem a hozzászólásokat, a képeket, gyönyörű tavaitok vannak. Néhány éve én is csináltam egy kb 8m hosszú 4m széles 1,2m mély lépcsőzetesen betonozott tavat,tele növényekkel, (nőszirom, tavi rózsák 5 féle, gyékények, sások, kákák)

Egész eddig jól működött, de két éve azt vettem észre, hogy a tó körül a kavicson halpikkelyek vannak foltokban. Volt benne kb ötven darab különböző méretű kárász, keszeg, bodorka, 25-30centisek is. Pár nap alatt az utolsó szálig mind eltűnt. Vidrára gyanakodtam, vettem egy villanypásztort, kistestű állatok(kutya, macska) ellen,ami tavaly óta jól működött, újra feltöltöttem halakkal a tavat, de ma reggel egy hatalmas hódot láttam garázdálkodni a tóban, a villánypásztor vezetékei össze-vissza gubancolva, a növények széttaposva vagy rágva, az egész tó felforgatva. Segítsetek hogyan tudom elzavarni, mivel tudnám távol tartani?

Biga Cubensis Creative Commons License 2025.08.24 0 1 91148

Egyik nap nem tudtam aludni és kimentem hajnalban a tópartra. A tó eddig nem ismert arcát mutatta, fülemülék, és általam nem azonosított nagyobb testű madarak ittak, fürdőztek lelkesen. Azt hiszem, ezt rendszeresíteni kell, és fogok csinálni pár videót is. 

Addig is pár közeli kép, jövő hónapban remélem megérkeznek a kövek és távolabbi képeket is hozok. (addig is szégyellem a kilógó tófóliát... :) )

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.08.24 0 0 91147

Ma reggel a tavam hídján egy jégmadár fogadott.

A település közepén! Na azt nagyon nem szeretném, ha ideszokna! Figyelni fogok, de ennél többet aligha tehetek. Állandó őrséget nem tudok tartani.

RJancsi Creative Commons License 2025.07.24 0 0 91146

Ebben a melegben nagyon vigyázni kell a sörrel. Ha lassan issza az ember, könnyen megmelegszik. :)

Előzmény: Jahno (91145)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!