Hollandiában a csatorna partokon a szürkegém olyan hétköznapi mint nálunk a városi galambok. Ha meglátnak egy horgászt 1 m-re mellésétálnak és várják a kapást. Ha kisebb hal akad a horogra a pecások oda szokták dobni nekik. Egyáltalán nem félnek az embertől, szinte meg is lehet simogatni őket.
Nem egyszerű ez sem, de kellene hozzá háló. A tó körül és főleg a lékek körül ott vannak a gémnek a nyomai. Látni, hol ment be a vízbe. Szóval ma napközben is itt volt. Nem tudom mekkora kárt okozott. Szerencsére a nagyobb értékesebb halak azok a mély vízben és jég alatt várják a tavaszt.
Ja és a szűrőtó sem fagy be, mert folyamatosan mozog benne a víz. Annak nagy része "járható" a számára. Mondjuk abban csak kis keszegek és snecik vannak, amelyek valahogy átcsusszannak a nagy tóból.
A tó egy kisebb része (úgy 20 m2) 30-50 cm mély mocsárzóna, pont ahol a kútból csorgatom be nonstop a vizet. Itt soha nem fagy be és a halak (főleg ha süt a nap szívesen kijönnek ide. Az egyik elhajtás pont akkor történt, amikor konkrétan a mocsárzónában állt a rohadék. Biztos nem azért volt benne, hogy lábvizet vegyen...!
Amitől leginkább tartok, hogy van a tóban kb 6-7 arasznyi kis süllő. Azok olyan bambák, hogy szinte kézzel meg lehet őket fogni. Na ők lehetnek az első áldozatok!
Nálam a halas tónál a levegőztetőnél kb. 40 cm magas jég torony keletkezett. Sajnos még nem fotóztam le, de nagyon tetszik. A kacsás tó olyan szinten befagyott, hogy a kutyáim azon keresztül közlekednek. Már nem próbálom feltörni a jeget, mert a kacsák nem mennek el odáig.
Ma elkezdtem a nyáron létesített ideiglenes szűrőtavat végleges formájára alakítani. A teszt sikeres volt, a tavam tisztább lett és rengeteg szerves iszap távozott, ezt a szűrőtóból kiszedve a komposztra hordtam.
Első lépésben leapasztottam a vizet és a benne lévő halivadékokat áttelepítettem a nagy tóba.
Ilyen különleges gyöngyszemeket például:
A nagy tóban is van belőlük vagy 40-50 darab, talán több is.
A tavaly nyár elején betelepített fogassüllő előkerült. Életmódja okán eddig nem sok jelet mutatott, hogy megvan még.
A társa, egy méretes kősüllő tavasszal elpusztult, de láthatóan nem az éhség miatt, nem volt sovány.
Most a tavam teljesen letisztult, teljes mélységig tisztán lelátni az aljzatig (1,8 m). És előkerült a rejtőzködő fogas!
Ami a legszebb a dologban, hogy méretben szépen gyarapodott, már olyan 32-35 cm lehet. Nem véletlenül kezdtek fogyatkozni a snecik, az idei kis keszeg és naphalszaporulat.
Ki kell használnom az őszi időt és hozni a tóba vagy 40-50 darab snecit. Eredetileg csak a téli horgászathoz akartam gyűjteni fagyasztott halnak.
Idén még tettem be két kisebb kb 15-20 cm-es süllőt, de kaptam két 4-5 cm-es ivadékot is. Elég nagy a tó és ragadozó nélkül nekem kellene az állományritkítást megoldani.
két éve vidra volt, láttam, most meg a növényeket pusztította el a hód, ezt is láttam. De leszreltem a villanypásztort és kitessékeltem a tóbol, utána a kertből is, van a közelben egy patak, arra vette az irányt. a kerítést(ahol bejöhetett) megjavítottam, hátha nem jön vissza. A villanypásztor a vidrát, macskát távol tartja.
A hód kizárólag növényevő, főképp a fiatal fák kérgét rágja le. Így bár komoly pusztítást végezhet egy kerti tó növényzetében, a halak eltűnése biztos nem miatta történt. De ha a villanypásztor a hódot nem tartotta távol, bármi más is elvihette a halakat, az is lehet, hogy a levegőből érkezett, pl. szürkegém.
Régóta figyelem a hozzászólásokat, a képeket, gyönyörű tavaitok vannak. Néhány éve én is csináltam egy kb 8m hosszú 4m széles 1,2m mély lépcsőzetesen betonozott tavat,tele növényekkel, (nőszirom, tavi rózsák 5 féle, gyékények, sások, kákák)
Egész eddig jól működött, de két éve azt vettem észre, hogy a tó körül a kavicson halpikkelyek vannak foltokban. Volt benne kb ötven darab különböző méretű kárász, keszeg, bodorka, 25-30centisek is. Pár nap alatt az utolsó szálig mind eltűnt. Vidrára gyanakodtam, vettem egy villanypásztort, kistestű állatok(kutya, macska) ellen,ami tavaly óta jól működött, újra feltöltöttem halakkal a tavat, de ma reggel egy hatalmas hódot láttam garázdálkodni a tóban, a villánypásztor vezetékei össze-vissza gubancolva, a növények széttaposva vagy rágva, az egész tó felforgatva. Segítsetek hogyan tudom elzavarni, mivel tudnám távol tartani?
Egyik nap nem tudtam aludni és kimentem hajnalban a tópartra. A tó eddig nem ismert arcát mutatta, fülemülék, és általam nem azonosított nagyobb testű madarak ittak, fürdőztek lelkesen. Azt hiszem, ezt rendszeresíteni kell, és fogok csinálni pár videót is.
Addig is pár közeli kép, jövő hónapban remélem megérkeznek a kövek és távolabbi képeket is hozok. (addig is szégyellem a kilógó tófóliát... :) )