Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Rendben. Akkor most ezeket betárolom a hűtőbe, de csak jövőhéten küldöm majd mert ne akarnám hogy a postán hétvégézzenek. Hét elején dolgozok, úgyhogy szerda-csütörtök-pénteken várható. Hétvégén megszedem a többit is. Fogok még küldeni egy e-mailt is, nehogy valami kimaradjon.
Zineb, Chorus mindegyik jó. Beleteszed az oldatba, vársz pár percet, kiszeded, lerázod aztán be a zacskóba. De el is küldheted, majd a felhasználó bajlódjon vele, ne Te.
Megszedtem a vesszőket a sárga szilvából. (mert most voltam ott és egy hónap múlva megyek kb megint). Azt mondják hogy nagy szemű, ahogy mutatták kézzel, szerintem is nagy, magvaváló, édes.
Most egy kicsit tárolnom kéne küldésig. Az a kérdés mivel áztassam be? Van itthon olajos rézkén, zineb, chorus 50wg. Ezek közül alkalmas lehet valamelyik, vagy holnap menjek és vegyek valamit?
A szilvának az a legnagyobb előnye, hogy szerintem nincs is rossz fajtája. Én bármilyen szilvát képes vagyok szeretni, a legapróbbig. Pl. van egy nagyon apró kerek szemű szilva a ház előtt. Magvaváló, édes, rendkívül bőtermő, és a szilvák be is érnek rajata gyakorlatilag potyogás nélkül. Gyenge növekedésű, lehet hogy csinálok sövényt belőle. Lehet hogy egy vödör ilyen apró szemű többet ér mint 3 szem tojás méretű. Tehát ha már kikelt, lehet hogy érdemes lenne meghagyni. Mondjuk ha van nagy fád, azt is megteheted hogy idén oltasz erről a kikeltől a nagy fába, a kikeltbe meg egy másikat. Ha jövőre az a vessző amit a nagyba tettél terem, és jónak gondolod, akár ki is vághatod az oltást a kicsiből.
Útánnakérdezek a jellemzőknek (elvégre ők évek óta eszik) Én úgy emlékszem nem kisszemű, inkább közepes vagy nagyközepes. Nyáron küldök pár szemet a termésből. No meg Ali-bának is csk hogy tudja mit oltott.
Ilyesmi sárga szilva van szüleim szomszédjának. Gyökérsarjról terjed nála, egy visszaszáradt oltvány alól tört ki az öregnek, valószínűleg ez a Sárga besztercei nevű alanyfajta.
A Nemtudomból egész biztosan kiváló lekvárt lehet készíteni, ugye a megye reklámja a szatmári szilvalekvár, ami ebből készül. Úgy tudom, a vírus nem károsítja számottevően.
Meg ha igaz, hogy az Ageni jó aszalni, az azt mutatja, hogy kicsi a víztartalma. Azt meg írják is, hogy a cukortartalma nagyon magas.
Úgyhogy ha valaki rendelkezik Ageni szilvával, akkor szeretnék tőle kérni pár oltóágat.
Árva Pálnak már akkor volt Jojója, mikor a palesits még csak álmodozott róla. Őnála az összes német szilvafajta megtalálható. Horvátlövőn van a birtoka jártam nála pár éve.
Kedves Fórumozók! A jojo szilvát azért keresem mert a paraméterei elég kedvezőek,rezistens mivoltja pedig nagyon fontos! A Sharka-virust az egyéb terjesztőkön kivül a levéltetvek is terjesztik! A csonthéjasok mindegyike fogékony a betegségre. Az"öreg"besztercei lassan sajnos kipusztulni látszik! Az új telepitéseknél célszerű a rezistens fajtákat előnyben részesiteni,a régieket pedig megóvni a kórtól. Várom a visszajelzést a Palesits Faiskolától, az árakról és a vásárlás mikéntjéről. Üdvözlettel: István
Mindenképp valamilyen nagy szárazanyagtartalmút szeretnék, amiből jó kemény szilvalekvárt lehet főzni. Egyszer vettem valamilyen szép nagyszeműt, de az iszonyat leves volt. Alig maradt belőle valamennyi a lekvárfőzés végére.