Keresés

Részletes keresés

sandorkattila Creative Commons License 2024.03.25 0 0 1271

A batul valóban hajlamos túlkötésre, de szabadorsón seperc alatt le lehet ritkítani. 106 alanyon is jól tenyészik és jól terem.

Hatalmas előnyei a rezisztencia, a kitűnő íz és az eltarthatőság, idejében szedve házi pincében is megérheti mércius első napjait. 

Ki kell tanulni a technikáját s akkor mindjárt megéri. 

Előzmény: dani64 (1270)
dani64 Creative Commons License 2024.03.20 0 0 1270

A Batul önporzó  , az is a probléma vele ,hogy túl sok termést köt ,ritkitani kell .

Előzmény: Tomek 87 (1268)
sandorkattila Creative Commons License 2024.03.19 0 0 1269

A pink lady  varasodik de nagyon. Ez szerintem ma már elfogadhatatlan, így átolásra kerül. Az, hogy a klubban mit hoz s mennyi vegyszerrel, engem hidegen hagy.

A karneval ehető, savanykás alma. Rezisztens a gombákra, jól terem. Termése házi pincében március elejéig eltartható.

Előzmény: csehrigo (1017)
Tomek 87 Creative Commons License 2023.03.07 0 0 1268

Üdv !  2 gyümölcsfát szeretnék venni Freedom és Forina alma ezek egymás porzói is lennének ? Mert valakitől azt a választ kaptam ,hogy igen valakitől meg ,hogy nem .Illetve a Batul fajtát néztem még ki annak mi a porzó párjai ?Köszi!

atifoci Creative Commons License 2022.04.15 0 0 1267

B9-es alany, elméletileg javítja a színeződést is :

sandorkattila Creative Commons License 2022.04.02 0 0 1266

Sziasztok. Érdeklődni szeretnék, van e tapasztalata valakinek ponyik almával mm106 alanyon? méret csökkentése miatt szeretném ezt a párosítást, az MM106 alany (más almafajtákkal) bizonyított vidékünkön, csak azt nem tudom, hogy a ponyikkal kompatibilis e?

zoli1437 Creative Commons License 2022.02.18 0 0 1265
TINTUS Creative Commons License 2021.10.24 0 0 1264

Küldesz kóstolót??

Előzmény: arsenalfan007 (1263)
arsenalfan007 Creative Commons License 2020.10.11 0 0 1263

Sziasztok! Tudnátok kérlek segíteni fajta meghatározásban? A képek kettesével ugyanazok. Köszönöm!

rac333 Creative Commons License 2020.09.04 0 0 1262

Camrom2 Creative Commons License 2019.10.31 0 0 1261

Egyik faiskola megrendelőjén láttam az alábbi vörösbelű almákat:

Kathy, Maggy, Sonja,

valaki ismeri ezeket és tudna segíteni információval?

(főként íz és eltarthatóság érdekelne)

cccsaba Creative Commons License 2019.10.31 0 0 1260

1 mutsu

2 jonatánnak tűnik de nem 100%

Előzmény: diwi89 (1259)
diwi89 Creative Commons License 2019.10.08 0 0 1259

Sziasztok!

 

segítsetek kérlek a fajták beazonosításában:

 

1.

 

2.

Köszönöm!

 

Ali-bá Creative Commons License 2019.10.07 0 0 1258

Ha már sárgul, hullik a lomb, akkor túl sokat nem ártasz, bár sokkal jobb lenne akkor csinálni ezt a műveletet, mikor mélynyugalomban van a fa. Tél közepétől, végéig.   

 

Várható, hogy az alvó rügyek kihajtanak a vágás közelében.

Előzmény: arsenalfan007 (1257)
arsenalfan007 Creative Commons License 2019.10.07 0 0 1257

Sziasztok!

 

A következő kérdéssel fordulnék hozzátok:

 

Van a kertemben több nagy almafa (tizen x méter magasak). És arra gondolt a család, hogy mivel nehéz leszedni, ezért most  - mivel termés is van rajta - levágnánk a törzshöz közel egy vastagabb ágnál a felső részt. Természetesen a csonkot lekezelném fagéllel. Kérdésem az lenne, hogy nagyot ártok most neki? Ki fog hajtni jövőre vajon  valami ajtás a csonk mellől?

 

A válaszokat köszönöm!

 

Gábor

Amita13 Creative Commons License 2019.10.07 0 0 1256

Közben utánakerestem... Harlekinkaticák. :/ 

http://likefestoon.com/harlekinkaticak-sok-bosszusag-okozoi/

Előzmény: Amita13 (1255)
Amita13 Creative Commons License 2019.10.07 0 0 1255

Sziasztok! Florina almát szüreteltem a hét végén. Jó pár almában volt "rágásnyom", amiben katicák bújtak meg. Ti tapasztaltatok már ilyet? És vajon a katicák rágják be magukat, vagy ők csak beköltöznek a már ott lévő lyukba? 

Elkeserítő, mivel kb. egy hete még sértetlenek voltak gyümölcsök, most meg ilyenek... Persze, ezeket eltartani nem lehet.  Ötlet, hogy esetleg mivel lehetne ezt kivédeni? 

TorokAron Creative Commons License 2019.09.24 0 0 1254

A magyar nemesítésű multirezisztens almafajtákról valakinek van esetleg tapasztalata? A fórumban visszakeresve évekkel ezelőtt volt már kérdésfelvetés velük kapcsolatban, de nem igazán pörgött fel a téma, hátha azóta van fejlemény. Elsősorban az Artemisz és Rosmerta fajták érdekelnének és különösen az ízviláguk. A leírásuk alapján mindkettő felmenői között volt jonatán, az érdekelne, hogy az ízük mennyire hasonlít a jonatánra. Az elmúlt években német és egyéb külföldi rezisztens fákkal (Rebella, Reglindis Freedom, Renora, Reanda, Florina) próbálkoztam, de a legtöbbjük nem igazán vált be. A varasodásnak és némelyik a lisztharmatnak egész jól ellenáll,de az ízük pocsék, frissen és almaléként is.

TINTUS Creative Commons License 2019.09.24 0 0 1253

A mai nappal elkezdtem beládázni a jonatánt, a jonagold és a rebella még szinesedik , a florinának meg 2-3 hete is van.

Törölt nick Creative Commons License 2019.09.23 0 0 1252

Még minden nem színesedett be rendesen , de a hétvégén én is nekiállok...már csak a poloskák miatt is .

Előzmény: Ali-bá (1247)
Ali-bá Creative Commons License 2019.09.22 0 0 1247

Mi már beszedtük. A pincében vár jobb időket.

Előzmény: Törölt nick (1246)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.22 0 0 1246

Lassan itt az almaszüret ideje :

Ali-bá Creative Commons License 2019.09.17 0 0 1249

 Evéshez vegyél le egyet és kóstold meg. 

 

 Tároláshoz már szedheted.  Ha korábban leszeded tovább eláll, ha később szeded kevesebb ideig.

Előzmény: TINTUS (1248)
TINTUS Creative Commons License 2019.09.17 0 0 1248

Ali-bá : A rebellát  lehet már szedni vagy várjak még vele??

vilmos77 Creative Commons License 2019.09.05 0 0 1247

Még a Rubinoláról annyit, hogy szeptember elején szedhető. Hűvös kamrában, pincében, hűtőszekrényben tárolva maximum 1,5 hónapig őrzi meg ezt a kiemelkedő minőségét. Amúgy szobahőmérsékleten max. 1 hónapig. Utána már puhább állagú lesz (elveszíti roppanóságát) és zamata is fakul.

vilmos77 Creative Commons License 2019.09.05 0 0 1246

Nekem van egy darab ilyen fám, M9 alanyon. A legfinomabb alma, amit valaha kóstoltam. Zamatos, édes, roppanó és lédús. Nálam sem a lisztharmat sem a varasodás nem bántja. Permetezi csak levéltetvek ellen szoktam, de idén valamiért azt sem kellett, nem voltak tetvek. Gyenge elágazó képességű (talán túlságosan is), nem hajlamos az elsűrűsödésre, sőt, inkább a felkopaszodásra. Nálam gyümölcsritkítani sem nagyon kell, nem hajlamos a túlkötődésre. A 8 és 12 éves gyermekeim augusztusban már kérdezgetik, hogy mikor fog beérni, mikor szedhető, mert már szeretnék enni. Szerintem ennél nagyobb dicséret nem kell.

 

Porzónak ültettem mellé egy Topázt is. Hasonló ízvilág, de nekem kicsit savasabb a Rubinolánál. Nekem a Rubinola egyértelműen jobban ízlik. Amúgy a Topázt sem bántotta eddig sem a lisztharmat sem a varasodás. Elágazóképessége jobb a Rubinolánál, nyári metszéssel szoktam megszabadítani a fölösleges hajtásoktól.

 

Van egy harmadik fajta is mellettük (fajta nevét már elfelejtettem). A termése finom, de a permetezés ellenére a liszharmat és a varasodás is megtámadta. A Rubinola és a Topáz - pedig nem láttak permetszert - pedig mellette egészségesen vigyorognak. :)

Előzmény: Syssy01 (1245)
Syssy01 Creative Commons License 2019.08.22 0 0 1245

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy van valakinek 'Rubinola' almafája?

 

Ali-bá Creative Commons License 2019.05.14 0 0 1244

Amint írtam én mindet meghagytam, próbáld ki.     /Ne higgy a katalógus képeknek!/

Előzmény: paragramma (1243)
paragramma Creative Commons License 2019.05.13 0 0 1243

Azt hittem oszloposnál azért nem csak egyet lehet meghagyni, hanem többet is. Így viszont csak 3-4 szem lesz rajta. Katalógus képen tömve van :D

Előzmény: Ali-bá (1242)
Ali-bá Creative Commons License 2019.05.13 0 0 1242

Volt, de lecseréltem, mert nem ízlett és egy idő után olyan magas lett, hogy nem értem fel a permetezővel. Én mindig meghagytam rajta az összes almát, de ha szép termést akarsz, akkor csokrinként csak egyet hagyj.

Előzmény: paragramma (1241)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!