A pink lady varasodik de nagyon. Ez szerintem ma már elfogadhatatlan, így átolásra kerül. Az, hogy a klubban mit hoz s mennyi vegyszerrel, engem hidegen hagy.
A karneval ehető, savanykás alma. Rezisztens a gombákra, jól terem. Termése házi pincében március elejéig eltartható.
Üdv ! 2 gyümölcsfát szeretnék venni Freedom és Forina alma ezek egymás porzói is lennének ? Mert valakitől azt a választ kaptam ,hogy igen valakitől meg ,hogy nem .Illetve a Batul fajtát néztem még ki annak mi a porzó párjai ?Köszi!
Sziasztok. Érdeklődni szeretnék, van e tapasztalata valakinek ponyik almával mm106 alanyon? méret csökkentése miatt szeretném ezt a párosítást, az MM106 alany (más almafajtákkal) bizonyított vidékünkön, csak azt nem tudom, hogy a ponyikkal kompatibilis e?
Ha már sárgul, hullik a lomb, akkor túl sokat nem ártasz, bár sokkal jobb lenne akkor csinálni ezt a műveletet, mikor mélynyugalomban van a fa. Tél közepétől, végéig.
Várható, hogy az alvó rügyek kihajtanak a vágás közelében.
Van a kertemben több nagy almafa (tizen x méter magasak). És arra gondolt a család, hogy mivel nehéz leszedni, ezért most - mivel termés is van rajta - levágnánk a törzshöz közel egy vastagabb ágnál a felső részt. Természetesen a csonkot lekezelném fagéllel. Kérdésem az lenne, hogy nagyot ártok most neki? Ki fog hajtni jövőre vajon valami ajtás a csonk mellől?
Sziasztok! Florina almát szüreteltem a hét végén. Jó pár almában volt "rágásnyom", amiben katicák bújtak meg. Ti tapasztaltatok már ilyet? És vajon a katicák rágják be magukat, vagy ők csak beköltöznek a már ott lévő lyukba?
Elkeserítő, mivel kb. egy hete még sértetlenek voltak gyümölcsök, most meg ilyenek... Persze, ezeket eltartani nem lehet. Ötlet, hogy esetleg mivel lehetne ezt kivédeni?
A magyar nemesítésű multirezisztens almafajtákról valakinek van esetleg tapasztalata? A fórumban visszakeresve évekkel ezelőtt volt már kérdésfelvetés velük kapcsolatban, de nem igazán pörgött fel a téma, hátha azóta van fejlemény. Elsősorban az Artemisz és Rosmerta fajták érdekelnének és különösen az ízviláguk. A leírásuk alapján mindkettő felmenői között volt jonatán, az érdekelne, hogy az ízük mennyire hasonlít a jonatánra. Az elmúlt években német és egyéb külföldi rezisztens fákkal (Rebella, Reglindis Freedom, Renora, Reanda, Florina) próbálkoztam, de a legtöbbjük nem igazán vált be. A varasodásnak és némelyik a lisztharmatnak egész jól ellenáll,de az ízük pocsék, frissen és almaléként is.
Még a Rubinoláról annyit, hogy szeptember elején szedhető. Hűvös kamrában, pincében, hűtőszekrényben tárolva maximum 1,5 hónapig őrzi meg ezt a kiemelkedő minőségét. Amúgy szobahőmérsékleten max. 1 hónapig. Utána már puhább állagú lesz (elveszíti roppanóságát) és zamata is fakul.
Nekem van egy darab ilyen fám, M9 alanyon. A legfinomabb alma, amit valaha kóstoltam. Zamatos, édes, roppanó és lédús. Nálam sem a lisztharmat sem a varasodás nem bántja. Permetezi csak levéltetvek ellen szoktam, de idén valamiért azt sem kellett, nem voltak tetvek. Gyenge elágazó képességű (talán túlságosan is), nem hajlamos az elsűrűsödésre, sőt, inkább a felkopaszodásra. Nálam gyümölcsritkítani sem nagyon kell, nem hajlamos a túlkötődésre. A 8 és 12 éves gyermekeim augusztusban már kérdezgetik, hogy mikor fog beérni, mikor szedhető, mert már szeretnék enni. Szerintem ennél nagyobb dicséret nem kell.
Porzónak ültettem mellé egy Topázt is. Hasonló ízvilág, de nekem kicsit savasabb a Rubinolánál. Nekem a Rubinola egyértelműen jobban ízlik. Amúgy a Topázt sem bántotta eddig sem a lisztharmat sem a varasodás. Elágazóképessége jobb a Rubinolánál, nyári metszéssel szoktam megszabadítani a fölösleges hajtásoktól.
Van egy harmadik fajta is mellettük (fajta nevét már elfelejtettem). A termése finom, de a permetezés ellenére a liszharmat és a varasodás is megtámadta. A Rubinola és a Topáz - pedig nem láttak permetszert - pedig mellette egészségesen vigyorognak. :)
Volt, de lecseréltem, mert nem ízlett és egy idő után olyan magas lett, hogy nem értem fel a permetezővel. Én mindig meghagytam rajta az összes almát, de ha szép termést akarsz, akkor csokrinként csak egyet hagyj.