Keresés

Részletes keresés

Jahno Creative Commons License 2017.11.21 0 0 80675

Feszültség lesz, de meg nem érzed az biztos.

Előzmény: szta1982 (80674)
szta1982 Creative Commons License 2017.11.21 0 0 80674

Sziasztok!

Jobb topicot nem találtam, hátha tudtok véleményt mondani az alábbiról:

Középfeszültségű vezeték halad át a külterületi földemen. Ültetvényt telepítenék alá, és az ültetvény egyedeinek pontos helyét drótszál ide-oda mozgatásával jelölném ki. Kérdésem azt, ha egy 40 m hosszú drótszállal mozgok kb merőlegesen a vezeték irányára, akkor van-e esély arra, hogy feszültség indukálódik a drótszálamban?

Köszönöm,

Szta

akika1978111 Creative Commons License 2017.11.21 0 0 80673

Sziasztok! Nagyon köszönöm a segítséget. Kb 50m-ről lenne szó, és a toldás nagyjából a felénél lenne. 27m fold kábelt már megvettem, csak a csatlakozás a kérdéses.

Akkor forditsunk a kockán. Szakszerűen ezt egy profi hogyan tudná kivitelezni? Ha akár 20ezerbe is lehetne az anyag. (a megmarado kábelrészt nem lehet kiszedni a földből - beton járda fedi-, tehát csak azt a ~27m részt kéne cserélni) egyik vége csoki kötődobozban egy padláson, a másik pedig a taglalt rész. 

Előzmény: Domi-V63-138 (80672)
Domi-V63-138 Creative Commons License 2017.11.21 0 0 80672

Szia

Igazából csak azt nem árultad el h, milyen távolság, amire el kell menjél.

Mert ha a föld alatti kötés macera, akkor ugyanabban a gödörben elindulhat 2 kábel is, amiből az egyik majd elkanyarodik.

Csak ha 100m ről beszélünk, akkor megértelek, de ha tizen x-ről akkor gondolkodás nélkül 2 vel indulnék el...

Előzmény: akika1978111 (80627)
didyman Creative Commons License 2017.11.21 0 0 80671

A kondi harisnyája nem hiszem, hogy olyan jó hővezető, a görbült felületen meg tovább romlik a viszony. És a kondenzátornak ez azért nem olyan jó dolog, hogy egy ponton melegíti valami. Miből állt volna távolságot tartani és lemezre rakni? Sajnos, ez ilyen.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80658)
eexogi Creative Commons License 2017.11.21 0 0 80670

Az enyémnek csak 3 kivezetése van, így még egyszerűbb a helyzet.

Köszi a segítséget!

Előzmény: King_of_Giants (80669)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.21 0 0 80669

Ha az eladónál ment 380V-rol akkor nálad is fog menni

Ha 220-at láttál feliratnak és hat kivezetés, akkor biztos hogy 3fázisú 380V-os

Ilyen legyen a kapocsléc bekötése U1 V1 W1-re a három fázis és persze a föld valami jó helyen a motor testére szemes saruval

Előzmény: eexogi (80668)
eexogi Creative Commons License 2017.11.21 0 0 80668

Köszi, nekem is ez lenne a logikus, de a villásdugóban is a nulla helyére volt bekötve a (nulla) "kék" vezeték, és egy fázisbekötés üresen volt hagyva. Erre így csak az lenne a magyarázat, hogy aki eladta nekem, annak nagyon nincs rendben a villamos hálózata.

Azért írtam, hátha valaki találkozott olyan esettel, hogy 2 fázis+nulla volt bekötve a motorba.

Ha rákötöm a 3 fázist, biztos nem lesz baja? Ha jól tudom, az IMI magyar gyártmány, így nem gondolom, hogy valamilyen más feszültségű hálózatra tervezték volna. Vagy rosszul tudom?

Előzmény: King_of_Giants (80665)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.21 0 0 80667

Az is hogy fázis nullát bekössön egy számtech. szakember, egy óra alatt megtanulható, csinálja ő az  én munkámat

Nyilván több trükk is van egy számitógép hálózat összeállitásában, amit egy villanyász,én sem, nem tud

Láttam én már sokat hogy kell csempézni, mégsem sikerült és nem is vakolom be a hornyot, bár idehaza megcsináltam

Minden munkának megvan a maga csinja-binja

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80664)
Jahno Creative Commons License 2017.11.21 0 0 80666

Szerintem sincs benne semmi nagy trükk, közben meg olyanokat látok, hogy jajj.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80664)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.21 0 0 80665

Egyfázisú villanymotor indító kondiját, lehet-e helyettesíteni egy másik fázissal? "

Nem!

A motor nyilván 3x380V/220V-os, de a kék vezetéket használták a harmadik fázis vezetőjének

Tehát csillagba kötve 380V-os és nulla nem kell neki, 3x220V nincs nálunk

Előzmény: eexogi (80662)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.21 0 0 80664

Egyébként szerintem manapság már egy picit szégyellje magát az a villanyszerelő, aki nem képes teljesen készre csinálni egy kisebb, egyszerű csillagpontos számítógép hálózatot, rendesen bekötött fali UTP alzatokkal és üzembe helyezett központi switch-csel. Ami extra szaktudás ehhez kell, azt a kevet fél nap alatt el lehet sajátítani, az szükséges összes több tudás és mozdulat már rég benne van a villanyszerelő fejében/kezében. 

A nem színvakok számára ez a feladat egyszerűbb, mint egy váltó kapcsolás bekötése :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80660)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.21 0 0 80663

Nem úgy van, hogy levonulnak a villanyszerelők és utána jön az informatikus és"

De úgy, max a csövezést megcsináltam hozzá, esetleg a koaxot behúztam, de nem szabtam meg kötéseknél. Riasztóhoz hozzá sem nyúltam

Elek, ne izéjj!

De pontosan azt irtad "kábelek üregeit töltik ki"

Olvassál már vissza!

eexogi Creative Commons License 2017.11.21 0 0 80662

Sziasztok,

a segítségeteket szeretném kérni villanymotor bekötése kapcsán.

A történet úgy indult, hogy vettem egy használt körfűrészt, amit 380V-ról üzemeltethetőnek hirdettek. Megnéztem, elindítottuk a helyszínen, működik, olcsó, jó lesz.

Itthon azonban megnéztem jobban a villanymotor adattábláját, ami eléggé le van kopva, de nekem úgy tűnik, hogy 220V van ráírva.

Ez egyébként egy IMI villanymotor, nem mai darab. Egyéb jellemzői: 1100W, 1445 ford és talán 9A, de ez már nem látszik tisztán.

Gondoltam átnézem a villásdugó (400V) és a motor kötéseit és itt egy kicsit elcsodálkoztam. A villásdugóban be volt kötve a nulla, föld és csak 2 fázis. Innen indulva, egy kapcsolón keresztül a motorig megy ez így el. A motor tekercseinek 3 kivezetése van. Mivel már nem a gyári bekötései voltak, így gondoltam kimérem, melyik a segédfázis, de azt tapasztaltam, hogy a 3 kivezetés között tizedre pontosan ugyanannyi az ellenállás. Ezután arra gondoltam, hogy bekötöm 230 V-ra és kézzel megindítva talán eldől melyik a segédfázis. Bármilyen kombinációban kötöttem be a 3 kivezetést, sehogy sem tudtam megindítani, csak búgott. (Nem próbálkoztam sokáig 2-3 mp egy-egy variációnál, nem melegedett, de nem is ment).

Nem értem, hogy eddig hogy működött úgy, hogy be volt kötve 2 fázis és a nulla, a 3 kivezetésre. Használható így egy villanymotor? Vagy sima 3 fázisú, csak rosszul kötötték be? Be merjem kötni szerintetek a 3 kivezetést a 3 fázisra?

Ha valakinek van ilyen tapasztalata, szívesen fogadom a jó tanácsokat.

Ezenkívül egy elméleti kérdés:

Egyfázisú villanymotor indító kondiját, lehet-e helyettesíteni egy másik fázissal? Tehát a kondi helyére bekötnék egy másik fázist, amit egy nyomógombbal tudnék működtetni, mint a kondi esetében. Ez működhet?

Köszi a segítséget előre is.

Jahno Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80661

"Én eddig úgy láttam, hogy szinte mindenütt a villanyszerelők csinálták a gyengeáramú kábelezést is (telefon, UTP, riasztó)."

Szerencsére nem mindenhol. Néha szoktuk is utálni nagyon, de a jelenlévők kivételek, mert villanyosok létére értenek az UTPhez is.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80660

"Féreérthető volt a kifejezésed hogy a kábelek üregeit töltik ki."

Pontosan azt írtam, hogy a kábelben van a zselé. A kábel belsejében az erek körül vannak véve trutymóval.  A kábel köpenye teljesen ki van töltve zselével és ebben futnak az erek.

"Miért foglalkozna egy erősáramű szerelő ezekkel a szerelvényekkel? "

Hogy jönnek ise a szerelvények? Kábelekről volt szó.

Én eddig úgy láttam, hogy szinte mindenütt a villanyszerelők csinálták a gyengeáramú kábelezést is (telefon, UTP, riasztó).

Nem úgy van, hogy levonulnak a villanyszerelők és utána jön az informatikus és elkezd ásni egy új kábelártkot az UTP kábel számára a villanyszerelők fél órája betemetett árka mellett :) De sietnie kell, hogy még ma be is temesse az árkát, mert holnap reggel jön a riasztó szerelő az ásójával... egy hét múlva jönnek a kábelTV-sek és kis markolóval feltépik az összes előző kábelt...

Előzmény: King_of_Giants (80648)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80659

Én azt a géles kötődobozos megoldást még nem ismertem

Zsugorcsöveset viszont raktam talajba , valamilyen kábelfajta volt ,olyan méretű sorkapoccsal kötve az ereket ahova egymás mellé befért mindkét vezető.  

Ez vagy 20 éve volt és azóta sokat dumáltam azzal akinek leraktam, bekötöttem. Nem panaszkodott hogy hiba történt

Minden jó amit kötésre árulnak, csak rézhez réz kötőt és tudjad meghúzni határozottan

Előzmény: akika1978111 (80655)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80658

"Ugyanígy a FET is, hozzá van ragasztva a főköri pufferek egyikéhez. Biztos jót tesz neki."

A kondenzátor fém köpenye egyúttal a FET hűtése is. Ha elválasztod, a FET valószínűleg túlmelegszik  és mekkdöglik.

Előzmény: didyman (80656)
pajaci Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80657

A tervezett avultatás. A legtöbb tápban oda teszik a kondikat a legmelegebb fet mellé.

Előzmény: didyman (80656)
didyman Creative Commons License 2017.11.20 -1 1 80656

Ez egy keresztáramú ventilátor vezérlője. Egy soklábú mikrovezérlő van rajta, alapvetően annyit tud, hogy forog és megvédi magát.. (egyébiránt lesz*p, kávét főz, kiviszi a szemetet). Ez a tápegységének részlete. Ott középen van a segédtáp kicsi elkója. Beszorítva egy NTC (lágyindítás, azokat a nagyobb puffereket szolgálja ki), egy repedt, elégett 5 W-os ellenállás (segédtáp áramkorlát) és a segédtáp stabilizátora (egy FET) közé. Ott biztos jó neki, elvégre egyik sem melegszik, csak annyira, hogy a NYÁK barna alattuk. Az ellenállás kőkemény gyantával van kitámogatva. Ugyanígy a FET is, hozzá van ragasztva a főköri pufferek egyikéhez. Biztos jót tesz neki. A röhej az, hogy a kondi 215 uF (220-as gyárilag) kapacitást mutat és 0,15 Ohm ESR-t, vagyis túlélte. De ezt az idióta, elkúrt konstrukciót, meg ezt az egész rohadt, elbonyolított hibahalmazt, ezt..

akika1978111 Creative Commons License 2017.11.20 -1 0 80655

Akkor inkább ezt a zselés megoldást javasoljátok, vagy a zsugorcsövest? A két vezeték közötti kapcsolatnak a csoki, vagy az imbusz csavaros megoldás a jobb, vagy a forrasztás? Tudom hülye kérdések sorozata, de eddig a konnektor bekötésnél, és villany kapcsoló bekötésnél kötődobozban wagoval összeszerelni a vezetékeket ez nem volt szempont.

Köszi 

Előzmény: King_of_Giants (80649)
0l0 Creative Commons License 2017.11.20 -2 0 80654

Némileg kavarodnak nálad a fogalmak.

Ami a mérőhöz jön nullaként az PEN vezető.

Ez elsősorban védő másodsorban üzemi nulla vezető.

Addig a pontig a rendszer TN-C amíg ez a PEN szét nem válik PE (védő) és N (üzemi nulla) vezetőkre. Onnantól TN-S. Együtt a kettőt TN-C-S rendszernek nevezik. A szétválasztásnál egyébként szabályosan nem a PE ágazik le a nulláról, hanem az üzemi nulla kerül leágaztatásra a védővezetők, földelővezetők esetleg EPH vezetők fogadására is szolgáló PEN sínről, kapocsról.

TT rendszer kialakítása egy családi háznál nem szabványos és nem is szabályos.

Ott a PE szerepet a föld tölti be földelések között, de ez csak igen jó földelések és igen nagy távolság esetén lehetne versenyképes a vezetékes megoldással gazdasági és biztonsági szempontból egyaránt.

Neked itt az volna a célszerű, hogy a házig elvezesd a fázis és a PEN vezetőt és ott válaszd ketté üzemi nullára és védőre.

Ehhez legalább tizes keresztmetszetet kell alkalmazni rézből, de gazdaságosabb volna aluminiumot használnod, melyből a minimum tizenhatos.

Egyébként mért fővezetékre az előírás legfeljebb egy százalék feszültségesés a csatlakozási teljesítményre vonatkoztatva.

Ha ezt teljesíteni akarod, kb 50-es alu vezetékre van szükséged. Ha spórolni akarsz, 25-ös alá szerintem akkor se menj. Hosszabb távon megtérülhet a nagyobb vastagság, hiszen a villanyszámla évek alatt több százezer (millió) Forint is lehet, melynek pár százaléka emberi időn belül kiteszi a vastagabb kábelre fordított néhány ezer Forintos többletkiadást.

Előzmény: Peet.. (80647)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80653

Nem vagyok mérvadó ebben a kérdésben, de

6mm2 a csatlakozó vezeték?

"a nullán 4.5V fesz. jelenik meg"

Ezt nem értem. Ennyi feszültség esik azon a hosszon és keresztmetszeten. És?

Magyarországon kisfeszültségű hálózaton jellemzően TN-C rendszer van, de ezt az áramszolgáltató is megerősiti kérésre

Hova máshova kötnéd a PEN-t mint a szondára? Vagy simán egy szondát használnál csak földelésnek?

Előzmény: Peet.. (80647)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80652

Elfér. De a legjobb lenne oda kapcsolóval egybeépítettet betenni, duplamagas lyukat kell ásni, cserébe jó sok hely van belül.

Előzmény: Lacivill (80651)
Lacivill Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80651

Egy mai dugaljban elfér vajon 4 ekkora csavarfej, meg a belsőség is, csodálkoznék.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80639)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80650

Vályog :)))
Falon kívülit süllyessz be fedélszintig (logikusan) úgy ahogy Elek barátunk leírta. Annyi kiegészítést, hogy legyen FI relé is a hálózatban. A fűnyíró ugyan nem védőföldes, de mindenhol szeretnek vizes füvet vágni...

Előzmény: HLJ (80633)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80649

Semmiféle kritikát nem kaptál, hanem éppen iránymutatást Elek mester linkelt videóibol

https://www.youtube.com/watch?v=wevPhFq6eS4

vagy az általam emlitett zsugorcsővel

https://www.youtube.com/watch?v=uJ1jqiBllyE

Előzmény: akika1978111 (80646)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80648

OK. megnéztem pár videót.

Féreérthető volt a kifejezésed hogy a kábelek üregeit töltik ki. A kötődobozt töltik ki, feltételezem valami speciális géllel

Az hogy gyártás során az UTP vagy telefonkábel szigetelései között miért van valami "zsír" nem tudom, nem ismerem azokat a gyártmányokat és feszültségszintet

"ismerem a hazai föld alatti kábelezési szokásokat (mindenki mindenféle műanyag csövekben húzgál mindenféle olcsó szarokat)..."

Miért foglalkozna egy erősáramű szerelő ezekkel a szerelvényekkel? Ugyanakkor nem mindenféle csövekbe mindenféle ócsó szarokat szoktak behúzgálni

Ez a "vagdalkozás",  marhaság!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80645)
Peet.. Creative Commons License 2017.11.20 -1 1 80647

Sziasztok!

Egy családi házba kell bevezetni az áramot, de az ideiglenes mérő a kapu mellett van. A ház kb. 80m-re van a kaputól. Az oszlop a kapu előtt van amiről jön az áram, de nem láttam hogy ott le lenne-e földelve a null vezető. A főbiztosító 20A. Ha 6mm2-es vezetékekkel viszem be a házba az áramot, akkor (csak a null vezetőt számolom) 0,22 Ohm az ellenállása, ami 20A esetén 4.5V feszültség esést eredményez. Vagyis a nullán 4.5V fesz. jelenik meg ha 20A áram folyik a kőrben.

Eddig TN-C rendszereket csináltam (a FI relé előtt leosztottam a nullát a földsínre) de ezt most nem használhatom földelésnek. Vagyis egy TT rendszert kellene csinálni. Ha lerakok egy földszondát, csinálok egy EPH csomópontot és onnan viszem a házba a földelést akkor biztos hogy 0V föld potenciálon lesz a PE vezetőm.

A kérdés hogy erre rá lehet-e akasztani a null vezetőt? Amúgy a szolgáltató milyen távolságonként földeli az oszlopoknál a nullát? Érintésvédelmi szempontból mennyi a még megengedett feszültség emelkedés a PE vezetőn és a nullán?

Előre is köszi a segítséget.

akika1978111 Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80646

Bocsi, Igazából tényleg tanácsot/segítséget szeretnék kérni, nem kritikát. Azt bárhol osztanak...

Eddig csak tizezer fölött láttam ezt a kiöntő gyanta szart, ez egy olcsóbb széria. Beszéltem velük, es ők javasolták ezt a típust. Véleményetekre lettem vol a kíváncsi, hogy ez jó lehet-e, tapasztalatotok van-e ezzel a kötés formával kapcsolatban. Nem vagyok jártas ebben a témában, ezért kérdeznék olyanoktól, akik esetleg jobban értenek hozzá... En a sziloval is megcsinálnám, csak nem vagyok arról meggyőződve, hogy az tartós és stabil eredményt adna. De köszönöm az eddigi ötleteket, segítséget. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80640)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80645

"Üregek akár föld akár nem fölkábelben? Olvasnék erröl valami szakirodalmat"

Szakirodalmat nem tudok mutatni, de ha van otthon pl olcsó UTP kábeled, megnézheted közelről: némelyik kábel belsejében még több is az üreg (levegő), mint az anyag (réz+műanyag). Egész rakás olyan föld kábel van, ahol a levegő helyét zselével töltik ki, ezzel megelőzve a vízbetörést egy burkolat-sérülés esetén.

https://www.youtube.com/results?search_query=gel+filled+cable

Talán nem is létezik olyan UTP földkábel, ami nincs telenyomba trutymóval. Legalábbis amiket én használtam, azokat mind tisztogatni kellett bekötés előtt. Telefon földkábelt sem láttam még zselétöltés nélkül.

Persze ahogy ismerem a hazai föld alatti kábelezési szokásokat (mindenki mindenféle műanyag csövekben húzgál mindenféle olcsó szarokat), nem is csodálkozom azon, hogy még egyes szakemberek sem láttak életükben igazi gyengeáramú földkábelt :)

Előzmény: King_of_Giants (80643)
sylvanus67 Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80644

Csak az számít hogy, "utcán" legyen, a kerítés nem fontos. 

Előzmény: RedPet77 (80636)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80643

földkábelekben lévő üregeket is szokás zsírral feltölteni"

Üregek akár föld akár nem fölkábelben? Olvasnék erröl valami szakirodalmat

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80642)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80642

"Szilikonzsirt sehol nem használnak szigetelésre"

A szilikonzsírnak nem a szigetelés a feladata, a zsír csupán kitölti az üreget azért, hogy ne tudja azt az esővíz/talajvíz/stb kitölteni.

Egyes földkábelekben lévő üregeket is szokás zsírral feltölteni, ugyanezen okból.

Előzmény: King_of_Giants (80641)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80641

Ezt irtad korábban

"műgyantás kiöntő cuccok nagyon drágák."

Szilikonzsirt sehol nem használnak szigetelésre, még ha az átütési feszültsége vagy a nedvesség ellenállása megfelelő is lenne

Hamár zsugorcső, lehet kapni vastagfalú zsugorcsövet is, illetve elágazó zsugorcsö "karmantyúkat"

Előzmény: akika1978111 (80638)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80640

"Ez szerinted jobb / profibb megoldás lehet? "

Kérdezd meg tőlük, hogy mit szólnak ahhoz, ha egy ilyenben három kábelt szeretnél összekötni. Add meg nekik a három kábel típusát vagy vastagságát is

Előzmény: akika1978111 (80638)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80639

"e hogyan oldom azt meg, hogy fixen áljon a konnektor"

Hasonló esetben én a következőt csináltam:

- falon kívüli dugaljat bevéstem, olyan nagy lyukkal, hogy gipsszel kényelmesen tudjak dolgozni felette+mellette

- jól benedvesítettem az agyagot és a dobozt jól körberaktem híg homokos gipsszel úgy hogy még mögé is befolyjon

- amikor a gipsz kicsit megkeményedett, akkor levettem a dugalj fedelét és az alján a műanyagba fúrtam 4 db 6,5 mm-es, 1 cm mély lyukat (a műanyag négy sarkába, ferdén kifelé)

- fogtam 4 db 6x120-as horganyzott hatlapfejű önfúró lemezcsavart és (lassú fúrógéppel) betekertem őket (kifelé ferdén) közvetlenül a vályogba (dübel nélkül).

Azóta még nem sikerült kirántaniuk a falból a fűnyíróval:)

akika1978111 Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80638
Előzmény: Mekk Elek ezermester (80629)
akika1978111 Creative Commons License 2017.11.20 -1 0 80637

Szia!

Pont ezaz, hogy egy épületet bontottam le, és annak a tetőszerkezetében futott végig a kábel, falánál megy le a földbe, és ezért van toldva. Az épület helyére füvet szánok, furán nézne ki a telek közepén egy földfelszíni doboz. :) ez nem játszik sajnos... 

Így a kérdésem még aktuális lenne, hogyan lehetne vízmentesíteni a kabel toldását?

Köszönöm szépen! 

Előzmény: ötfelezős (80631)
RedPet77 Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80636

Köszönöm a gyors választ:), telekhatár játszik, de ugye a szekrényt nem kell a kerítésbe beépítenem csak a leolvashatóság számít? 

Előzmény: 0l0 (80634)
0l0 Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80635

Létezik fedeles, IP44 védettségű fedeles dugalj süllyesztett kivitelben is. Keress egy olyat és megoldódik a probléma.

Ha abban az üzletben nem volt, ahol próbálkoztál, akkor keress a neten a dugalj, süllyesztett, IP44, vízmentes szavak valamely kombinációjának használatával olyan helyet, ahol van.

0l0 Creative Commons License 2017.11.20 -1 0 80634

Eltekintve a csak utcáról kezelhető biztosítóktól, jó ideje a telekhatárra elhelyezett, közterület felől leolvasható mérő a szabványos megoldás új földkábeles bekötésnél.

Nálunk Démász területen volt és szerintem van is rendszeresítve olyan szekrény, aminek a megszakítói nem a közterület felé néznek, szerintem az EON-nál is lehet ilyen. De ez természetesen csak akkor alkalmazható, ha a túloldalról is hozzáférhető a mérőhely. 

Előzmény: RedPet77 (80632)
HLJ Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80633

Sziasztok! Egy régi konnektort akarok majd felújítani, de bökkenő az, hogy e konnekrot falbaszüllyesztett és mivel kültéren van csak olyan konnektorhoz tudok hozzájuni ami védőtetővel ellátott, hogy falon kívüli. Könnyen ki tudnám alakítani a vájatot neki és be is tudnám süllyeszteni oly szinten, hogy a felső része maradjon kint de hogyan oldom azt meg, hogy fixen áljon a konnektor mert amikor ki és bedugok valamit nem akarnám mindig újra szerelni a konnektrot. Erre van valami megoldás ami nem is drága meg nem is bóvli...... Vályog falú házról van szó......

RedPet77 Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80632

Sziasztok! egy kis tanácsot kérnék. Új földkábeles bekötésről lenne szó e-on területen. A villanyóra szekrényt valóban úgy kell elhelyezni, hogy az a kerítés vonalában legyen szinte beépítve a kerítésbe hogy kívűlről az útcáról lehesen csak a biztosító szekrényhez hozzáférni illetve kívűlről lehessen az órát leolvasni. E-on ban ilyen tájékoztatást kaptam. Regisztrált szerelőm is megdöbenve nézett rám. Köszönöm előre a segítséget!

ötfelezős Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80631

Ha már az egész kábelt kicseréled, akkor a kötést hozd fel föld fölé egy elegáns műanyagszekrénybe, az hibakeresésnél (nem lesz hiba, de minden esetre) is óriásira praktikus.

Bár én is csupa pénzköltő dolgot mondtam. :D

dzsanosi Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80630

Segitséget szeretnék kérni 

Vegyestüzelésű kazán most kapott egy 1000 litetes puffert

A szivattyút úgy vezérlem hogy van egy merülő termosztát beállitva  és sorba kötve vele egy 

Computerm q3 rf vezetéknélküli szobatermosztát.

Hogy ne mennyen fölöslegesen a szivattyú. 

Ne keringesse a hideg vizet meg tul se fűtse a házat fölöslegesen

A problémám az volna hogy ha ,,áramszünetet " produkálok a szobatermosztát vevőnek elfelejti a vezérlő kódot és visszadugva ujra kell hangolni pedig meg kéne jegyeznie. 

Mit tehetnék vele hogy jó legyen

???

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80629

Alapesetben azt mondom, hogy föld alatt lehetőleg ne kössünk,

de ha muszáj, akkor talán ez legolcsóbb biztonságos megoldás:

- mechanikailag jóerős kötődoboz, igazi (szorítós + kettős gumi tömítéses) tömszelencékkel és nem krómozott, hanem horganyzott tető-csavarokkal

- hosszú időn át megbízható, RUGÓS FESZÍTÉSŰ kötőelemek (WAGO?)

- a lezárás előtt a dobozt tökéletesen és színültig kitölteni nem éghető szilikonzsírral.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80628)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80628

"Bocsánat ha a kérdés triviális"

Ha valaki két ezer forintnyi anyaggal szeretne megoldani valamit, amit a profi szakemberek húsz ezer forintnyi anyaggal szoktak megoldani, az a kérdés egyáltalán nem triviális :)

akika1978111 Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80627

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni az alábbiakban.

Az épületem áramellátását egy 5X4-es földkábel szolgálja ki, ami több helyen van toldva, ezt szeretném kiváltani egy ugyanolyan kábellel, csak toldatlan megoldással. :)

Egy helyen viszont sajnos csatlakoznom kell la földben a meglévő hálózathoz. erről szeretnék többet megtudni, hogy hogyan lehet kivitelezni, hogy vízálló legyen, földbe téve.

Roppantó fogóm nincs, és nem is szeretnék beruházni rá, a műgyantás kiöntő cuccok nagyon drágák.

Vettem nagy gyantás zsugorcsövet, az jó lehet mint küldő szigetelés, viszont az ereket nem tudom, hogy hogyan lehetne elszigetelni egymástól. (a vékonyabb zsugorcsövektől picit félek, hogy elég vastag-e a fala.)

egy oldalon olvastam egy olyan megoldást, hogy szerelő dobozban összekötve csokival, vagy sodorva&forrasztva, és sima sziloplaszttal kinyomva, majd kupakot rá, és kész. Ez szerintetek kellően megfelelő lehet? Illetve ha igen, milyen sziló jó ehhez? Neutrális? Vagy van erre speciális esetleg? Melyik adna kellő szigetelést a vezetékeknek? (még az jutott eszembe, hogy a csokit vagy forrasztást is külön le zsugorcsövezném erenként, és úgy rá a szilót, hogy tuti legyen)

Bocsánat ha a kérdés triviális, de ilyet még nem csináltam, eddig nem kellett ekkora szigetelésnek megfelelni. (Nem szeretnék rövid távú melót végezni, ezért kérdezek)

Köszönöm előre is!

didyman Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80626

Sósavból hamarabb találtunk megfelelő mennyiséget, bár a ház asszonya hálás volt, az egész üveg ecetjét mégsem akartuk elfogyasztani. :-)

Előzmény: Lacivill (80625)
Lacivill Creative Commons License 2017.11.20 0 0 80625

Ecettel ugyanez elérhető, saját tapasztalat.

Előzmény: didyman (80624)
didyman Creative Commons License 2017.11.19 0 0 80624

Igen. Azért mertem sósavba rakni. Olyan lett, mint új korában.

Előzmény: arenarock (80623)
arenarock Creative Commons License 2017.11.19 0 0 80623

Ha minden része vörösréz akkor sehogy. Minden része vörösréz? 

Előzmény: didyman (80622)
didyman Creative Commons License 2017.11.19 0 0 80622

Egy réz fűtőbetétről beszélünk. Azt hogyan támadja meg a sósav?

Előzmény: arenarock (80621)
arenarock Creative Commons License 2017.11.19 0 0 80621

Sósavval nem takarítunk vízkövet, esetleg műanyagról, csak mondom...
Citromsav, vagy foszforsav az ami nem támadja meg a fémet is.

Előzmény: didyman (80620)
didyman Creative Commons License 2017.11.19 0 0 80620

1-2 mm vízkő még szinte semmi, látnál egy olyat, amit rendesen elhanyagoltak.. :-D Múltkor volt egy átfolyós melegítő, a nem tudom, talán 5 literes tartályából úgy másfél kiló vízkő jött le, a fűtőbetéten közel két centi vastag volt. Miután a nagyját óvatosan lefejtettük, ment sósavba fürdeni, két óra alatt tiszta lett és ment vissza. Annak a hőbiztosítója égett csak el, semmi más baja nem lett. A tiédnél esélyes, hogy nem a fűtőbetét volt a konkrét hiba, hanem az a jól szigetelt hőhíd, ami képződött közte és a hőérzékelő között-egy mérés segítene megmondani, hogy a betét ép-e, mert azt akkor érdemes elrakni pucolás után talán.

Előzmény: kulcsar29 (80619)
kulcsar29 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 80619

Üdv mindenkinek. Nos, akkor megejtettem egy fűtőbetét cserét ami kedden lesz 2 hetes. Amit tapasztaltam a régi betéten az az hogy már volt rajta egy vékony réteg (kb.1-2 mm) vízkő ami rétegesen vált le róla. És hozzáért a ahhoz a csőhöz amibe alulról be a van dugva a hőkorlátozó meg a hőfokszabályozó érzékelője. Gondolom ez is okozhatta a problémámat hogy nem volt estére meleg vizem. Viszont az új betét is elég necces mert hozzá ugyan nem ér de nem sok távolság van a betét és a cső között, csak  pár milliméter. Viszont azóta  van meleg víz rendesen este is. Kíváncsi vagyok hogy  majd  hosszabb távon mit produkál a  fűtőbetét.

Előzmény: kulcsar29 (80143)
berge2007 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 80618

Mivel  az "villanyoszlop" <-> családiház szakaszon van a súrlódás akkor ezek szerint a szolgáltató játéka lesz ez.

A faház meg legalább 5 évvel korábban ott volt műhód felvételek alapján.

Előzmény: Lacivill (80614)
pajaci Creative Commons License 2017.11.19 0 0 80617

Semmi gond, mással is előfordul.

Előzmény: didyman (80616)
didyman Creative Commons License 2017.11.19 0 0 80616

Bocs a tegnapiért, elgurítottam a labdát.

Előzmény: pajaci (80613)
gepesz Creative Commons License 2017.11.19 -1 1 80615

Nem ordítottad le a fejüket?

Miért?

Mert te el tudtad intézni, de a 80 éves néni azóta is gyertyázna és elemlámpázna.

Megérdemeltek volna egy Tékozló homárt.

Túl nagy urak az előírásaikkal.

Pedig csak egy szar szolgáltatók.

Előzmény: Lacivill (80614)
Lacivill Creative Commons License 2017.11.19 0 1 80614

Nem egészen. A hivatalos álláspont szerint az első fáziskötésig. Biztos majd beleköt valaki, de így definiálnám. Pl ha van egy házfőbizti akár családi házon, akár társasházban akkor csak odáig.

Sőt ha a tetőtartón a fázis meg van kötve akkor csak odáig. ( Sok utcai fővezeték cserénél elvágják a háznál, és megkötik!)

Konkrét eset kb 2 hete: Szomszéd 80 éves néni felhív, hogy nincs áram, átmegyek, és érintésmentes fázisérzékelővel kiderítem, hogy a nappaliban nincs fázis, de a vezéreltben igen. Tetőtartót meglesem, nincs kötés a fázisban, felhívom az Elműt ember leráz, hogy csak a tetőtartóig az övek.( Azzal fenyeget, hogy kiszállási díjat kell fizetni, és ráadásul hozzá sem nyúlnak) Reg kollégát felhívom mi a helyzet? Mondta hívjam ki őket, nem kérhetnek ezért kiszállásit.

Újra csak ő veszi fel, és .... mondtam, hogy ragaszkodom, hogy jöjjenek ki. 1 órán belül szó nélkül megcsinálták a kötést a mérő alatt.

Előzmény: didyman (80612)
pajaci Creative Commons License 2017.11.19 0 1 80613

Jól.

Előzmény: didyman (80612)
didyman Creative Commons License 2017.11.19 0 2 80612

Én úgy tudom, de majd valaki kijavít, hogy a villanyóráig a szolgáltatóé az infrastruktúra. Te nem is nyúlhatsz ahhoz hozzá, és ha valami gond van, akkor ők fogják azt javítani, ingyen.

Előzmény: berge2007 (80607)
pajaci Creative Commons License 2017.11.19 0 2 80611

"Másrészt ilyen sodronyhoz hozzányúlhatok-e jogilag? (A ház 2002-es építésű ELMŰ/ÉMÁSZ terület ha ez számít)"

Mint ahogy írták már, nem nyúlhatsz hozzá.

Előzmény: berge2007 (80568)
Lacivill Creative Commons License 2017.11.19 0 3 80610

Totál nem érted a helyzetet.  Te ahhoz nem nyúlhatsz hozzá, a szolgáltató ingyen kell, hogy cserélje. Ha barkácsolsz neked lehet abból csak bajod.

Előzmény: berge2007 (80605)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.19 0 1 80609

Nehogy túlságosan rövidre vedd, mert hideg időben összehúzódik és elpattanhat. Ha már biztosan nem ér le a sufni tetejéhez még kánikulában sem, annyi rövidítés elég lesz.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80608)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.19 -1 1 80608

"akkor távolabb rakok két bilincset"

Inkább legyen két-két bilincs... mert egy bilincs nem bilincs.

"egy menetes feszítőt kötök oda"

Én kölcsönkérnék egy spanifert egy kamionos/teherautós havertól és megpróbálnám azzal, valószínűleg bírja az ideiglenes összehúzást az is. Egy menetes összekötő max 10-15 centi-nyit tud összehúzni, egy spanifer viszont akár métereket is :)

Vagy két párhuzamos hagyományos kötél közé dugod a nagy lekvárfőző fakanalat és elkezded összetekerni a két kötelet... vagy csigasorral húzod összébb, már két-három csigától is baromi erős leszel (ráadásul ezt az összehúzást akár a földről is lehet csinálni, már ha elég hosszú a köteled).

Ha az akció idejére alátámasztod/megemeled a legmélyebb pontján, attól jelentősen csökken a vízszintes feszítő erő a munka idejére.

Előzmény: berge2007 (80607)
berge2007 Creative Commons License 2017.11.19 -1 0 80607

Igaz, akkor távolabb rakok két bilincset amivel ideiglenesen egy menetes feszítőt kötök oda azzal összehúzatom amennyire tudom, és utána megkötöm, utána leveszem a menetes feszítőt

köszi!

Előzmény: sámli_ (80606)
sámli_ Creative Commons License 2017.11.19 0 1 80606

Ne feledd, hogy az eredeti sodrony jelenleg feszül. Mindenképp tehermentesítened kell a kérdéses szakaszt, ha azt akarod, hogy a kiegészítő sodrony átvegye a terhelés egy részét, vagy a teljes terhelést.

Előzmény: berge2007 (80605)
berge2007 Creative Commons License 2017.11.19 -1 0 80605

Szuper, akkor 4-4 béka a sérült szakasz két oldalára mellé fogatva a sodrony anyagával kompatibilis új sodrony darab.

még abból a szempontból is jó, hogy ha feszíteni nem tudok akkor legalább a béka kopik

hát ilyen hurkot kötni esélyem nincs, ezért ahhoz kellene valami eszköz amivel összhúzatnám és tartaná a sodronyt, amíg a békákat rákötöm :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80601)
berge2007 Creative Commons License 2017.11.19 -1 0 80604

Hurrá, ott tartunk hogy nem csak mechanikus szerepe van annak a sodronynak :)

Most megnéztem amennyire tudtam létra nélkül: ahol megérkezik a sodrony a lakóház falához ott a kötés után a sodrony vége becsatlakozik egy bumszli nagy bilincsbe amiből szintén egy sodrony a falban folytatódik, és a lábazatnál egy dobozból a földbe folytatódik.

Illtve ugyanezen kötésből kiágazik egy fekete vezeték és a sodronyról érkező vezeték mellett megy a csőbe az órához.

Persze lehet hogy alulról nézve nem teljesen pontosan láttam

De a lényeg hogy ha a lentebb javasolt szorító békával a jelenlegi sodrony mellé szorítok egy sodrony darabot akkor nem szakítom meg az eredeti áramkört csak mechanikusan "megtámogatom"

Tudom bizonyítani hogy a sufni még jóval azelőtt ott volt hogy egyáltalán átminősítették volna azt a területet belterületté és elkezdődött volna bármilyen építkezés.

Előzmény: ötfelezős (80593)
berge2007 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80603

Köszönöm!

Akkor veszek ilyet meg alusodronyt és összekötögetem a sérülés két oldalán 3-3 darabbal párhuzamosan a sérült sodronnyal

Előzmény: GTI100 (80590)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80602

Ahányszor ilyen sarus kötést látok bojlerben, hősugárzóban, stb

midig azon kezdek gondolkodni, hogy vajon miért nem létezik olyan acél laprugós rugós WAGO-féleség, amit a mezei réz csúszósaru helyett használni lehetne ott.

Előzmény: remete004 (80599)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.18 0 1 80601

"általában az a sodrony a PEN vezető, áramkötésre meg ezt nem fogadják el."

Úgy is lehet sodronyt rövidíteni, hogy nem vágom el: hajlítok rá egy hurkot aminek a közepére kerül a sérült rész. A hurok másik oldalán meg egymáshoz szorítom a két egymás mellett futó sodronyt, ezáltal a hurok közepén lévő sérült pontról levettem a húzó terhelést.

"Arról nem beszélve, hogy az alaminyom ritkán alkalmas ilyen megfogásra, mint amit ez a leveli bilincs jelent."

A feszítő sodronyok anyaga többnyire igen kemény alu ötvözet (ezerszer keményebb, mint az alu fali vezetékek/kábelek anyaga), ezért a béka nem képes elnyírni, még komolyan megroppantani sem.

A szorító békákat nem egesével szokás használni, hanem 2-4 darabot egymástól kis távolságra.

Előzmény: ötfelezős (80592)
szakmókus Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80600

Ez csak az egyik indok lehet!

Diplomatikusan fogalmazva akkor kell a frekvenciaváltó elé (akár kettő is sorba kötve) vagy után mágneskapcsoló, ha a berendezés tervezője betervezi.  :-)

Előzmény: dutrancs (80563)
remete004 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80599

Nekem is gyanúsan gyenge kötésnek nézett ki. Tudom, a vill bojlerekhez lehetett ilyen sarus kábelt is kapni valamikor mint amit mondsz. Ez egy mosogatógép. Ott akkora zűrt okozott ez, hogy a vezérlőpanelban a kapcsolórelé után a panelon is megégett a vezető rész. (azt át lehetett kötni)

Nem vagyok gépközelben, ezért nem tudom ellenőrizni a dolgot. A panelt elhoztam, azt megcsináltam. Köszönöm a sarura adott tanácsod. Megnézem, hogy kapok e olyat, amit javasolsz.

Előzmény: sámli_ (80597)
remete004 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80598

Köszönöm, én is így gondoltam. Mondjuk a fűtőbetét kivezetései (lábai) az rozsdamentes anyag, de a saru csati az réz egy műanyag házban, ami totál szétégett. A fűtőbetétet néztem szakadásra, de nem szakadt.   Nem vizsgáltam, hogy nincs e zárlat a két kivezetés és a test közt. Gondoltam, az vagy szakadt vagy nem. Milyen gyakori a fűtőbetét  testzárlata? (ez egy vízmelegítő fűtőbetét)

Előzmény: NO HAB (80595)
sámli_ Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80597

Ilyen teljesítménynél (tapasztalat) sokkal meghatározóbb a saruk fáradása és az ebből adódó lazuló kapcsolat. Használj AMP acél-nikkel sarukat.

Előzmény: remete004 (80594)
cucu Creative Commons License 2017.11.18 0 1 80596

Igen..:)

NO HAB Creative Commons License 2017.11.18 0 1 80595

okozhat persze

remete004 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80594

Üdv.! Szeretnék egy kérdést feltenni. Adott egy nagy  2000W-os fogyasztó, (egy fűtőbetét)  ami tolósaruval van bekötve. A csatlakozás oxidálódása okozhat e olyan melegedést, ami szétégeti a vezetéket is ? Vagy csak akkor, ha zárlatos a betét?

ötfelezős Creative Commons License 2017.11.18 0 1 80593

Hát illetve aki berak egy kötést a PEN-be feleslegesen az lesz a felelős, ha valaki netán a következő 40 évben halála előtt azt mondja, hogy: azt hiszem, megrázott valami.

A szolgáltató nagyon szeretné elkerülni az érintésvédelemért felelős vezetékkel kapcsolatos cikornyákat. Érthetően.

Előzmény: ötfelezős (80592)
ötfelezős Creative Commons License 2017.11.18 0 1 80592

Csak általában az a sodrony a PEN vezető, áramkötésre meg ezt nem fogadják el.

Arról nem beszélve, hogy az alaminyom ritkán alkalmas ilyen megfogásra, mint amit ez a leveli bilincs jelent. Legalábbis én, amit az elmúlt 50 évben láttam konstrukciókat, azokban mind hosszan volt benne a sodrony.

Előzmény: GTI100 (80590)
Bmw E30 335i Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80591

Hol a probléma gyerekek.....

https://www.youtube.com/watch?v=7E3LFH9LwIY

GTI100 Creative Commons License 2017.11.18 0 1 80590

Előzmény: GTI100 (80589)
GTI100 Creative Commons License 2017.11.18 0 1 80589

Sodronyok összefogására húzóterhelés esetén  kötélbékát szoktak használni.

https://www.liftbolt.hu/kotelbeka_d8_kotelszorito_bilincs_minositett_403

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.18 0 1 80588

Egy ilyen kis trafó -már szemre is- gondolhatod, nem elég, szerezned kell még, és legalább hármat sorba.(szekunder oldalon)

Kevesebbre tekerd őket, ne 5 volt AC-ra, így nő az  adott feszültségen kivehető áram.

Szerintem esélyes egy traktort beindítani 3db áttekert mikro-trafóval (MOT), pláne, ha valami (akár egészen kicsike) akku is segít az első kritikus fél másodpercben.

Sok szerencsét.

Előzmény: Bmw E30 335i (80586)
pajaci Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80587

Meg is kaptad volna egyből, ha ezt kérdezed. Csak ugye ez nem volt kérdés a részedről.

Előzmény: Bmw E30 335i (80585)
Bmw E30 335i Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80586

Szia akad mikro sütö trafom megtekertem 5voltra vastag heggesztö munka kábellal rövidre zártam a szekundert lakat fogoval 540ampert mértem. DE NEM FÉR EL RAJTA anyi hogy legalább 13 voltot hozzak ki belölle. Maximum két trafobol,csak 1darab van ithol.

Előzmény: Törölt nick (80565)
Bmw E30 335i Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80585

Ezt a választ vártam egész nap. Köszönöm.

Előzmény: szakmókus (80552)
ötfelezős Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80584

Onnan kezdődik a probléma, hogy közönséges, avagy mezei villanyszerelés esetén egy kapcsolóval villamos szempontból még nem függetlenítette magát a szolgáltató hálózatától. Ugyanis a bejövő PEN le van földelve (+EPH), és ezt a földelést használja az aggregátoros üzemmód esetén is.

Előzmény: 0l0 (80581)
pajaci Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80583

Téli nagy hideg idején megrendeli az ember netről, és kipróbálja. Ha nem műxik rendesen, visszaküldi.

Ilyet is lehet kapni, ebben nincs akksi. 54 000 Ft

https://aprohirdetesingyen.hu/barkacs/8462736/class-cd-630-savas-akkumulatorokat-tolto-es-bikazo-gep

Előzmény: Törölt nick (80580)
ötfelezős Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80582

Hát akkor rajta.

Előzmény: C200UF (80579)
0l0 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80581

Ez a logika nem stimmel.

Van egy szerződésed a szolgáltatóval. Ennek kereteit különböző jogszabályok adják. Ezek alapján az egyetemes szolgáltató előírhat illetve elő is kell írjon bizonyos dolgokat a vele szerződésben állók számára, mint ahogy rá nézve is tartalmaz kötelezettségeket. Ő sem mondhatja azt , hogy az enyém az elosztóhálózat, azt csinálok vele, amit akarok, és a fogyasztó sem tehet meg akármit a saját hálózatán. Legalábbis jogszerűen illetve a szerződést betartva nem.

Előzmény: King_of_Giants (80539)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80580

Na, ez a combosabb ólomaksi egy műanyag dobozban, ez száz+soksok ezret biztos nem "ér".

A lítiumos kis "zsebbikák" is poénosak és sokszor "életmentőek", nomeg a fő funkciójuk ,hogy órákig működő zseblámpa és töltő is nagy királyság...de pont nagy ipari és megőgazdasági gépekhez szinte teljesen használhatatlanok.

A kezdetleges adagolós nagydízelek indításával hidegen épp az a gond, ezek a "millió amper csúcsáram, de pár amperóra összesen" cuccok egyszerűen képtelenek rá.

Mert ott nem egyszer meg kell törni az olajat, aztán párszor átforgatni, és röff,  hanem kőkeményen tekertetni akár összesen több menetben perceket, --pláne ha nagy a hideg és már kopottabb a blokk--, mire szórványosan csühögni kezd.

Előzmény: pajaci (80574)
C200UF Creative Commons License 2017.11.18 0 1 80579

Csodalkoznek ha ezt a helyzetet nem szuntetnek meg bejelentesre.

Nem csodalkoznek ha ki akarnak fizettetni.

Csodalkoznek, ha sikerulne.

Előzmény: ötfelezős (80578)
ötfelezős Creative Commons License 2017.11.18 0 1 80578

és cserélnie kellene ha szólok

Hát, hogyismondjam csak. :) Nálam ez úgy van, hogy amit nem írok, azt nem gondolom. :) Mivel az elején nem írtad, hogy ez az épület előbb volt ott, ezt a hivatalos útra terelés lehetőséget kihagytam, mert ha nem tudod bizonyítani, akkor azt mondják, lehet, hogy te építetted oda később, miért nem szóltál előbb, stb. Nem tudom, ott, ahol a telek van, mik a helyi szokások (az áramszolgáltatók mindig is helyi élethalálurakból álltak), ugyan távolságot az épülettől nem kell sokat tartani, de arról szó nincs, hogy majd a tetőélen fűrészelődhet, kérdés, hogy ez hogy volt a bekapcsoláskor, vagy ott volt némi baráti szívesség.

Előzmény: berge2007 (80571)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.18 -1 0 80577

Ötlet: karácsonyra ilyet fogok kérni a Jézuskától :)

jó ez még meglepően sok más dologra is.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80576)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.18 -1 0 80576

Én valami ilyesmivel találkoztam (nem biztos, hogy pont ezzel):

http://www.motor-akku.hu/gyorsindito-bikazo-power-bank

Mínusz tíz fokos kisteherautó dízel motort (fonnyadt aksival) úgy beindított, mint a villám. És elfér egy nagyobb kabátzsebben.

Előzmény: pajaci (80574)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.18 -1 1 80575

"elkapni egy szimpatikusnak kinéző kékruhást, és megdumálni vele, hogy cserélje ki a sodronyt. Az legyen az ő baja, hogy minek titulálja hivatalosan, faág ráesett, satöbbi."

Pont ezt akartam írni, csak én beleírtam volna egy kis beígért pénzt is :)

Mivel a sodrony feszültségmentes, ezért amíg az ügy rendeződik, addig jó átmeneti megoldás lehet a vezetékszakasz alátámasztása középtájt, vagy a sufni gerincénél.

Előzmény: ötfelezős (80570)
pajaci Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80574

Vegyél ilyesmit. 117 990Ft

http://www.akkudream.hu/Bikazo-Ring-12V/24V-3000A

Feszültség: 12 V és 24 V
Indító csúcs-áram: 3000 A (12 V) és 1500 A (24V)
Indító forgatási-áram 0 C-fokon: 1200 A (12V) és 600 A (24V)
Hideg indító forgatási-áram -18 C-fokon: 550 A (12V) és 225 A (24V)
Bikázó kapacitás cm3-ben kifejezve:
12 V-os benzines gépjármûvek esetében: legfeljebb 10.000 cm3 (10.0 liter)
12 V-os diesel gépjármûvek esetében: legfeljebb 7.500 cm3 (7,5 liter)
24 V-os diesel gépjármûvek esetében: legfeljebb 5.500 cm3 (5,5 liter)
Akkumulátorok mérete: 2 x 22 Ah
Akkumulátorok típusa: HD SLA
Áram tárolása: 9 hónap (teljes feltöltéstõl számítva)
Akkumulátorok élettartam: több mint 4 év
Töltési idõ: 10,5 óra
Töltõ mûszaki adatai: 4 Amp; 12 V
Kábel hossza / keresztmetszete: 1,5 m / 35 mm2
Mérete: 290 x 390 x 340 mm
Súlya (bruttó): 19 kg

Magyar nyelvû használati útmutatóval.

Jellemzõk:
- 12 V és 24 V-os motorok indításása
- Védelem a biztonságos mûködés éredekében
- Nagy terhelhetõségû zárt svas ólom akkumulátorok
- extra erõs, strapabíró, nagy teljesítményû csipeszek
- 2x12V szivargyújtó csatlakozó
- Akkumulátor állapot kijelzõ
- Fordított políritásra figyelmeztetõ fény és hangjelzés
- Masszív fém doboz-burkolat
- Integrált kábeltárolás

Előzmény: Bmw E30 335i (80556)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80573

"Mindig azt mondtam és alkalmaztam, hogy álljon a motor, utalva a generátor és diódákra Rongálhatja-e azokat egy segítő inditózás?"

Az indításnak csak a legelső pillanatában van igazán nagy áram, néhány tizedmásodperccel később az áram már a diódák által is elviselhető tartományban mozog. képek:

https://www.picoauto.com/images/uploads/agt/_lrg/PetrolLossOfCompression.png

http://www7.carjunky.com/upload/starter.gif

Másrészt a diódák katalógus adatai a tartós terhelésre vonatkoznak, egyszer ÉS nagyon rövid ideig minden dióda ennek többszörösét is vidáman elviseli: mivel a benne lévő félvezető anyag hőtároló tömege nem nulla, ezért a megolvadási hőmérsékletre sem nulla idő alatt melegszik fel. Ha a túlterhelés megszűnik még a megolvadás időpontja előtt, akkor a félvezető visszahűl és helyreáll a béke. Ugyanez vonatkozik a generátor tekercseire is.

Harmadrészt (de ezt már írta más is) a terhelés túlnyomó részét az aksid kapja, a generátor csak egy icipicit érez belőle. Persze ha gyenge az aksid, akkor több jut a generátorra, de akinek gyenge az aksija, az ne bikázzon fagyott traktort :)

Én mások bikázását mindig járó motor mellett csinálom, még soha nem volt gond belőle.

Előzmény: King_of_Giants (80550)
berge2007 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80572

...sodronyuk...

Előzmény: berge2007 (80571)
berge2007 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80571

Afene ..

Tehát akkor ez a sodrony elvileg a szolgáltató tulajdona és cserélnie kellene ha szólok, hogy bizony a kábel-ük(!) már nem az a ~ruganyos testű~ mint egykor volt, és várható hogy probléma lesz belőle?

Merthogy a fészer hamarabb ott volt (változatlan magasságban) mint bármilyen lakóház vagy elektromos hálózat, tehát a kábel biztosan utána keletkezett.

Előzmény: ötfelezős (80570)
ötfelezős Creative Commons License 2017.11.18 0 1 80570

Hát, én megoldást nem tudok, de az biztos, hogy az Alumaxra bárki a szakmában azt mondja, hogy az kérem áramkötés, nem húzószilárd.

Jogilag sem nyúlhatsz hozzá.

Az tény, hogy az ilyent feszíteni csak bicepszből szokták, megy az, és fel kell bontani a "fekete kábellel áttekerve" dolgot, majd a végén újra rátekerni.

Azt nem értem, hogy mi megy be a földbe ebből.

Szerintem a legkellemesebb út lenne elkapni egy szimpatikusnak kinéző kékruhást, és megdumálni vele, hogy cserélje ki a sodronyt. Az legyen az ő baja, hogy minek titulálja hivatalosan, faág ráesett, satöbbi.

Lacivill Creative Commons License 2017.11.18 0 1 80569

Felejts el gyorsan, az alumax nem húzásra van kitalálva.

berge2007 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80568

Sziasztok!

Van egy 7-7.5mm átmérőjű, 7 szálból álló (ha jól számoltam) alu(?) sodronyom ami az utcai oszloptól a házig viszi be a bejövő 1 fázisú vezetéket kb 45 méteren keresztül rátekerve az ingatlan telke felett.

Most az őszi gallyazások alkalmával vettem észre hogy ez a sodrony az évek alatt valószínűleg megnyúlt és a napközbeni meleg hatására kitágul és rálóg a telken lévő fészernek a tetejére, bár így hogy bejöttek a hidegek mostmár napközben is 1-2 cm-re a tető felett van a kábel.

A fészer teteje valamilyen lapos palás anyag, de a lényeg hogy ennek a tetőnek a szélén súrlódik a sodrony pont úgy, hogy a 7 sodronyszálból 3-at már elcsiszolt.

A vezetéknek szerencsére csak éppen elkezdte a burkolatát csiszolni.

Nem szertném az egész sodronyt kicserélni/tetni, hanem azt találtam ki a sodrony szétszakadás elleni biztosításhoz, hogy veszek két Alumax-ot, rögzítem az elcsiszolás két oldalára, és veszek ugyancsak 7mm-es sodrony darabot és azt fogatom még bele az Alumaxba párhuzamosan. Tehát az alumax egyik oldalán a sérült sodrony a másik oldalán egy kb 1m-es sodrony szál ami átveszi a terhelést ha az eredeti sodrony maradék 4 szála elpattanna mondjuk a fagyok miatt.

Az Alumaxból ha jól értelmezem 7^2*PI ~= "154"-es kellene, mondjuk 3 csavaros.

Kérdésem hogy ez így kivitelezhető lenne? Az Alumax bírná-e az esetleges hossz irányú terhelését a 45 méter sodronynak, vagy szétcsúszna?

Másodsorban azonban az lenne a cél hogy valahogy feszítenék is sodronyon, de hogy azt hogy lehetne gőzöm sincs. Megnéztem a sodrony végek rögzítését mindkét végen, és csak 1-1 bilincsen keresztül van visszahajtva és a visszahajtás valami fekete kábellel áttekerve szorosan, tehát mondhatni fix-re van rögzítve. Ráadásul a sodrony folytatása ha jól láttam ház "végen" be is van rakva a vakolat alá ami már csak az aljzatnál bukkan ki és megy be a földbe.

Meg hát nyilvánvalóan ezt bicepszből nem is fogom tudni megfeszíteni ...

Tudtok rá valamilyen megoldást?

Esetleg van a sodronyokhoz ilyen oldalsó 2 bilincses megoldás, aminek alkalmazásával valahogy csavarással összébb lehet húzatni? Mint a drórtkerítéseknél használt feszítő? Vagy azt direkt nem alkalmazzák ilyen területen?

Másrészt ilyen sodronyhoz hozzányúlhatok-e jogilag? (A ház 2002-es építésű ELMŰ/ÉMÁSZ terület ha ez számít)

King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80567

Ez már kapcsolótéri kiképzést kíván :)

Előzmény: gergerg (80564)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80566

Bizonyára raktak a promer tekercs alá/fölé egy töltötekercset és egyenirányitót

Az hogy egy töltő teljesitménye mekkora, nagy, semmit nem jelent akksi töltésnél, sőt a feszültség sem bizonyos határ alatt

Azt kell mérni mennyi a töltőáram. Klaszikus töltésnél és nagyon lemerült ólom akksi kezdetben alig vesz fel áramot, miközben a feszültség bőven megvan, aztán kezd emelkedni

Persze ma már mindenféle "okos töltők" vannak

Előzmény: Törölt nick (80562)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80565

Én lehet, inkább egy vödör kidobott mikrosütő trafó szekundert tekernék át, darabonként 1.8-2V-ra és többet  sorba tennélk... primer oldalt meg változatlanul hagyva, párhuzamosan.

Ott sokkal szorosabb a csatolás, mint egy hegesztőtrafóban, kisebb a vasveszteség, ha egyáltalán lehet ilyen hordozható bikát "olcsón" "lomokból" elfogadható méretben csinálni, akkor így talán lehet.

Az a két kiloamperes mozdonydióda és a szükséges réz önmagában egy vagyon,.... mindenesetre meggondolandó, nem-e egyszerűbb pl. egy szántóföld közepére a traktorhoz személyautó csomiban kivinni egy öreg targonca aksit, mint odavezetni a 230V 20A-t.

Egyébként a diódák feszültségesése is jelentős lehet ekkora áram mellett, nem igazán ide készültek, de ez csak tipp, nem látom a tipust.

((Ha ez sem jön be, szerintem tudnék olyan kapcsolóüzemű tápot is építeni, ami tud 13V környékén tartós 200ampert, pillanatokra 600-at is akár, 80% körüli hatásfokkal ,egy lapos dipótáska méretben, 5kg alatt...

..de az önmaga egy öreg, de még jó traktor árába jönne ki ;) ))

gergerg Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80564

Leírták a veszélyeit, ezért én ezt már kihagynám. Elllenben mondanék egy egyszerű, olcsó és biztonságos megoldást. Felszerelsz egymás mellé 2db 32A 4p aljzatot. Egyikbe a generátort kötöd, másikba a hálózatot. A lakásba menőre meg teszel egy dugvillát. Amelyikre dugod a lakást, arről megy, és esélye sincs visszatáplálásnak. Lehet cifrázni még egy mágneskapcsolóval hogy letiltson ha visszajön az áram (megszünik a generátoros táp is és észreveszed hogymár van vellany) vagy lehet tenni egy csengőt egy kapcsolóval a hálózatra. Elmegy az áram, átdugod a dugót, a csengőt meg bekapcsolod. Ha visszajön a vellany, megszólal a csengő. Kimész, csengőt lekapcsolod, dugót át dugod, generátort leállítod. 

Előzmény: puru (80503)
dutrancs Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80563

2 méterre van.Akkor az újra indulás(áram kimaradás miatt),ami  indokolná a mágnes kapcsolót! Így már értem!  Köszönöm szépen.

Előzmény: szakmókus (80555)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80562

Szomszédomnak van egy régi hetra hegesztő trafója amin gyárilag van akkutöltő funkció.

Nem tudom hogyan van tekerve, nem is értek hozzá.

Bikázásra remek de akkut nem töltenék vele szivesen, ahhoz szerintem sok az amper.

Előzmény: King_of_Giants (80560)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80561

Igaz!

Jutalékért bevállalnám ezek piaci ellenőrzését :) Ha úgy működne mint a közteresek, parkolóőrök szisztémája, megszünne ezek árusitása

Bár ott volt a klasszikus kinai piac, elkoboztak sok hamisitott terméket, mégis ment a biznisz

Előzmény: Jahno (80559)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80560

Csak azonos drop-u trafókat lehet párhuzamosan kötni, a hegesztőtrafó feszültsége meg erősen letörik terhelés alatt

Jahno Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80559

Nem szűnt meg, csak nehéz ennyi konténert alaposan átnézni. Kínában néha percenként óránként tolnak ki 1 milliárd dollárnyi motyót. Az darabra kurva sok. Ha nézegeted a fogyvédelmet, akkor a karácsonyi égősorokkal is próbálkoznak, ahol a dugaszban nincs rendes kötés, vékony a vezeték, tűzveszélyes, megcsaphat, bármi, de gyermekjáték, élelmiszer, elég nagy a tiltott dolgok listája.

Előzmény: King_of_Giants (80558)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80558

Én mégis maradok a konzervatív inditásnál :)

Volt kivétel, amikor a kinai inditókábellel kellett járnia a motornak és melegedett rendesen az

Vicc ez is hogy engednek ilyen silány "gyújtókábeleket" árulni inditóként

Úgy tűnik megszünt az elektromos készülékek ellenörzése Mo-gon

Előzmény: Törölt nick (80553)
didyman Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80557

Jó. Akkor nézz hülyének, legyen szép napod.

Előzmény: pajaci (80554)
Bmw E30 335i Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80556

Van még egy megoldás csak az nem nagyon kivitelezhetö

Van egy heggesztö trafom primer 3mm réz huzal

szekundert le tekerem hogy egyen irányitva 14 volt legyen

ugyan ugy a másik bikázot is erre a voltra

Két bikázoval egyszerre tudnák inditani 14 voltrol kb 200ampert ,csak a két transzformátor ekkora terhelésnél felvenne 40ampert... 1fázisrol. meg 150 kilot vinni hozni mindég...

ime a gép https://www.youtube.com/watch?v=f5tN9pTb7dg

Előzmény: pajaci (80540)
szakmókus Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80555

Kérdés milyen távol van az a főkapcsoló,az adott berendezés kezelő helyétől!

Vészgomb bekötése lehetséges-e a frekvenciaváltóba úgy hogy az biztosan leálljon!(opció)

A feszültség kimaradás után védve van-e a váratlan újra indítástól!

Alapjába véve inkább biztonságtechnikailag, amit elfogadna egy hivatalos szerv,annak szempontjából van jelentősége hogy hogyan alkalmazod a frekvenciaváltódat.

Előzmény: dutrancs (80507)
pajaci Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80554

Kevered a dolgokat, és rohadt nagyképű a szöveged.

Óvasni meg még mindig nem tudsz rendesen.

"Itt már zárlat közeli üzemállapot fog létrejönni"

A többi meg választ se érdemel, úgyse érted ezeket, hiába magyaráznám.

Előzmény: didyman (80544)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80553

Egy régi autónál esetleg, mert a modern elektronikus feszültségszabályozó úgyis egyfajta hiszterészissel visszahajló görbe mentén szabályozza a gerjesztőáramot.

(vagyis elméletileg nem lehet ezeket a modern generátorokat tartósan túlterhelni, mert pillanatok alatt rohamosan csökken a kimenő teljesítmény, amint túl sok áramot próbálsz kivenni, pillanatokra meg simán kibírja a tekercselés és a diódák is..)

Előzmény: didyman (80551)
szakmókus Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80552

Hány KW-os egy traktor önindító? 6KW, 24v-on?Vagy több? Ahhoz legalább ugyan akkora teljesítményű  transzformátor  kell, ami ezt a teljesítményt le tudja adni.

Előzmény: didyman (80547)
didyman Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80551

Az akku belső ellenállása kisebb, így az áram nagyobb része úgyis onnan csurog ki. Nem mondom azt, hogy nem veszélyes felgerjedt generátorra, de nem üzemszerűen igénybe lehet venni a diódákat elég brutálisan.

Előzmény: King_of_Giants (80550)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80550

Hamár fölmerült a bikázás

nem egyszer inditottak engem másik autórol és én is segitettem

Mindig azt mondtam és alkalmaztam, hogy álljon a motor, utalva a generátor és diódákra

Rongálhatja-e azokat egy segítő inditózás?

King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.18 -1 0 80549

neadjisten induktív jellegű terhelés alatt próbál a mágneskapcsoló átkapcsolni..."

Mi történik különös ha egy motort mágneskapcsolózok? Arra van méretezve.

Lényeges különbség azért egy intézmény teljes átkapcsolása aggregátorra, különösen automatikusan, mint lakás/családi ház alant emlitett megoldása

Előzmény: Törölt nick (80545)
didyman Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80548

Nem bikázhat 20-30 V-tal. Lásd előzőt.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80542)
didyman Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80547

...na és itt kapcsolódunk a mOhmokhoz. Lehet ezen is reszelni az értetlenséget mutatva, de ha a vas légréses, ugyan hiába tekerünk rá még menetet, nem a rézveszteség lesz a baj forrása. Más kérdés, hogy van-e alkalmas készüléke a méréshez, bár a szekunderen áthajtani 30-100 Adc (izzítógyertya), a primeren 5-20 Adc körüli (H-akárhányas izzó) áramot és közben mérni a  feszültségesését azért nem akkora tudomány egy szerviz közelében. A 20 V körüli üresjárási kimeneti feszültség pedig erősen ellenjavallott minden korszerű járműnél, 18 V-ig rendszerint mindegyik életben marad, afölött viszont lutri, a legtöbb ilyen kütyü elvileg 24-28 V-ig bírja a gyűrődést, ott valami aktív védelem megszólal és úgy marad, de ez nem garancia semmire, így jobb volna 20 alatt maradni. 

Előzmény: pajaci (80540)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80546

Ezért irtam peti.olah kommentjére hogy a legjobb megoldás

Anno sokat nyüstöltek bennünket mágneskapcsolós vezérlésekkel, azért ugrott be nekem elsőre az

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80541)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80545

Jogilag határeset ez, de műszakilag nem hülyeség:

aki próbált már fázisok közt mágneskapcsolóval bármely okból váltani (szokásos "éjszakai áramos" buhera) az saját szemével is láthatta, mi történik, ha combos, neadjisten induktív jellegű terhelés alatt próbál a mágneskapcsoló átkapcsolni...

A szolgáltató magát védi, legalább jogilag, ha bármi történik, fizikailag meg odahaza ugyis mindenki agybafőbe buherál.

Komoly helyeken meg ezek a szabályozások eszméletlen plussz költséget és speciális dolgokat eredményezhetnek, pl külön szünetmentes -aggregátoros- hálózat kiépítését egész épületekben, a szolgáltató által minősített és jóváhagyott manuálisan működtetendő (!) leválasztó kapcsolószekrénnyel, mert a hálózathoz csatlakozása egy bárhonnan saját áramforrásból megtáplált alhálózati villamos rendszernek  csak így "szabályos".

Mondjuk nem is agyarországon lennénk, ha nem lenne ez alól töménytelen kivétel, ahol "jó volt" sokkal egyszerűbben is, legalábbis a szolgáltató (ottani emberei?) nem kötekedtek sokat.

Előzmény: King_of_Giants (80539)
didyman Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80544

Indítózik, azt jelenti, hogy tekeri az önindítót. Ha sikeres az indítózás, akkor azt mondják, hogy beindult a jármű. Na most, ha beindul a jármű, tehát elég az áram, akkor szerinted, mi indokolja a srác kérdését, miért akar szopni még vele? Passzióból? Valamint, kedves műszerész kolléga, továbbra is kevered a rövidzárási áramot, amikor nulla V a kapocsfeszültség (ezzel ugye értelemszerűen nem sokat érünk, egy jó képességű akkumulátorból kiszalad néhány kA is rövidzárban), a kivehető áramerősséggel, amikor a kapocsfeszültség még az elektronika számára használható értékű. De nem baj, megszoktam már ezt, Elek is keveri.

Előzmény: pajaci (80533)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80543

"Dr. Varjú György professzortól, aki a 90-es években a műegyetemen volt tanszékvezető."

Egy kérdésemre válasz helyett a tekintély felemlegetését soha nem fogadtam el.

Most sem teszem.

Előzmény: ötfelezős (80517)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80542

"14volt üres járat ra tekerem majd vissza."

Az összes vezetéknek, trafó-tekercsnek, diódának van egy belső ellenállása (ehhez az önindítóig menő vezetékekét is hozzá kell számolni). Ennek értéke nagyon kicsi, de ekkora áramoknál már a kicsi is sokat számít. Ezért az üresjárati 14 voltod lehet, hogy 100 amper esetén már csak 7 volt lesz, 150 ampernél meg lehet, hogy már csak 3 volt lesz.

Arról nem is beszélve, hogy azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a profi bikázó berendezések 14 helyett 20-30 volttal bikáznak az első (tized)másodpercben, éppen emiatt.

Előzmény: Bmw E30 335i (80502)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80541

"be kellene iktatni  egy mágneskapcsolót a bejövő 3 fázisba és az aggregátor áramkörébe is, és reteszelni egymáshoz"

Évente többször is felbukkan olyan igény, amit kiválóan meg lehetne oldani egy 40 amperes "három nyitó + három záró" érintkezős mágneskapcsolóval. Miért nem gyárt egy gyártó sem ilyet?

Ha 25 amper elegendő, azt még össze lehet rakni gyári modulokból, de nagyobb áram esetén durván megugranak a költségek és a helyigény, mert már két mágneskapcsolót kell megvásárolni és elhelyezni valahol.

Előzmény: King_of_Giants (80504)
pajaci Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80540

Én meg elektronikai műszerész.

10V körül van egy normális méretű akkumulátorral ellátott 12V-os rendszerű autó önindítóján, indítózás közben. Nem az első század másodpercben (mert akkor ennek a többszöröse), hanem amikor már folyamatosan teker.

Miért akarod letekerni 14V üresjáratra, ha 20V-on is kevés az áram? Azt hittem azért, mert 12V-os a rendszered.

Adott fogyasztón, ahogy növeled a feszültséget, úgy nő az áram. Esetedben egy ideig, mert ennek határt szab a vezeték vastagságod, és a trafókeresztmetszet.

Egy 2KW-os trafóból kilehet venni többet is rövid ideig, ekkor nagyon melegszik a vasmag és a tekercs is. Eközben romlik a trafó hatásfoka, de ez nem érdekes jelen esetben.

Tehát növeld a kábelvastagságot, (amennyi csak elfér a magon) és lehet a menetszámot is növelned kell. Itt már zárlat közeli üzemállapot fog létrejönni a trafónál, de ez kell a rövid idejű nagy áramú bikázáshoz.

Senki nem fogja tudni neked kiszámolni, hogy mi lesz az ideális érték, akárhogy is megy az elmélkedés.

Előzmény: Bmw E30 335i (80534)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80539

Értem én, de azt viszont nem, hogy ha lekapcsolom az ő villanyát, milyen jogalapon szól bele az aggregátoros táplálásomba

Az nem jogalap hogy nem biztonságos, mert ennyi erővel bárki/laikus megfusizhatja  a saját hálózatát aggregátor nélkül is életveszélyesre

Előzmény: Lacivill (80535)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80538

Emlékeim szerint a Baren akksi 9 évet bírt nálam, Zsiguli korai időkben az orosz akksi 6 évet és ez utóbbit javitani is lehetett házilag

Fogyasztói társadalom,  herdálás megy ma :)

Előzmény: Bmw E30 335i (80534)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80537
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80536

"bikázot készitettem csak többet várok el a vasmagtol mindt 150amper"

Ha a trafód max 2000 wattot tud és mondjuk 12 voltot vársz el tőle, akkor a kivehető elméleti maximális áram 166 amper (mínusz a veszteségek), ez egyszerű számtan, hiába tekergetsz rajta akármennyit. Egy nagy méretű hideg dízelmotor megbikázásához viszont akár több száz amperre is szükség lehet. Igaz, hogy  csupán 2-3 pár másodpercig kell ekkora áram, de 12V és mondjuk 500 amper az annyi mint 6000 watt, egy 2000 wattos trafó önmagában nem lesz képes ekkora csodát tenni.

TALÁN érdemes lehet megpróbálni az egyenfeszültségű pontokra rátenni egy hatalmas kapacitású kondenzátort (pl amilyet a nagy teljesítményű autó erősítők mellé szokás tenni), ezt a trafód szép lassan feltöltené, a kondi pedig villámgyorsan le tudná adni az energiáját az önindító felé.

De így már nem filléres a beruházásod, ha  az anyagköltség mellé hozzászámoljuk az elpazarolt munkaóráidat is, akkor ez a bikázó már több tízezer forintodban van és még mindig nem működik.

VISZONT manapság már léteznek szinte zsebre vágható méretű bikázók (beépített aksival), ezek közül a komolyabbak valóban tudják is az 500-900 ampert, persze ezek ára legalább 30-40 ezer Ft. Viszont magában hordozza az energiát (nem kell mindig hosszabbítót odavezetni a traktorhoz) és annyira kicsi, hogy magaddal viheted, tehát akkor is kéznél van, amikor a traktornak hazafelé nincs kedve elindulni a világ végéről.

Előzmény: Bmw E30 335i (80493)
Lacivill Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80535

Mármint ha visszaadod a villanyórát, és lekötnek a póznáról akkor azzal világitasz amivel akarsz.

Előzmény: King_of_Giants (80527)
Bmw E30 335i Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80534

Na most, nem tudom honnan szedtétek a 10voltot... a befecskendezös autok áramköréröl ne nyissunk vitát. Auto szerelö vagyok. Autot ha bikázni kell az már régen rossz. Aki meg lusta venni 2évente uj aksit az a saját maga problémája.

Több mezögazdasági gép van, nem kifizetödő mondjuk 4,5 darab 180as aksit venni senkinek sem.

20 volt inditozás közben esik 12, re egy 2000köbcentis régi dizelnél aksi nélkül. Ha le tekerem 14re akkor nincs elég amper hogy inditson traktort.

Azért érdekel a traszformátor telyesitménye a vasmagé hogy, lehet ennél többet kihozni belölle vagy nem...

Kérdés, az játszik szerepet hogy a 20mm2 szekunder tekercs csak a primer felét takarja?

Ugyértem hogy ha vennék 50mm2 kábelt azzal lefedi tejes hosszuságban a vasmagot akkor több amper jön ki belölle vagy ez nem játszik szerepet?

pajaci Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80533

Nem hiszem, rajtad se segített :-))))

Előzmény: didyman (80532)
didyman Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80532

Gyakorold a szövegértést, sokat segít.

Előzmény: pajaci (80530)
Teaway Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80531

Ganz KK azért jó, mert először mindig bont és csak utána zár.

Előzmény: peti.olah (80505)
pajaci Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80530

Arról a gyakorlatról, hogy azt írta. De bemásolom harmadszor is, hátha végre elolvasod.

"Inditozik a jelen állapotában is. Traktort aksi nélkül."

Előzmény: didyman (80528)
pajaci Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80529

Nem írt ilyet sehol. Neked írta, hogy mér majd ohmot. De milliohmot úgyse tud mérni, meg értelme sincs, mert attól még marad ez a drót, meg ez a vas. Ez van.

Indítja a trakeszt jó, nem indítja nem jó. Ennyi.

Előzmény: didyman (80526)
didyman Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80528

..És, hogy mi mire elég. Itt nem áll rendelkezésre 150 A. Az a rövidzárási áram, 130 mOhm belső ellenállással. Ha azt akarjuk, hogy 7,2 V legyen a kapcsokon (mert nem ártana az adagoló behúzótekercsét és a motorvezérlőt is életben tartani indítózáskor), akkor 55 A a felhasználható áramerősség. Kíváncsi vagyok, miféle gyakorlatról beszélsz, ami szerint elég ez egy traktorhoz.

Előzmény: pajaci (80525)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.18 -1 0 80527

Megleptél vele!

Lekapcsolódom az Eonrol és beleszólhat hogy mivel világítok? Valamilyen alapon ezt meg kellene támadni

A vezérelt átkapcsolás is örök vitatéma, akkor ezt is hozzácsaphatjuk

Előzmény: ötfelezős (80514)
didyman Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80526

Valamiért mégis foglalkozik még vele, tehát nem jó neki a megoldás. Valószínűleg azért, mert ugyan indítózik, a gép mégsem indul be. Nem? :-) 

Előzmény: pajaci (80525)
pajaci Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80525

Izzításon felül másra is elég, azt bizonyítja a gyakorlat. Na akkor kicsit bővebben:

Bmw E30 335i 14 órája
0 0 80502

A 14volt üres járat ra tekerem majd vissza...

Inditozik a jelen állapotában is. Traktort aksi nélkül.

Valóban nem tettem hozzá semmit, de nem is mondtam ilyet. Te se fogtad a kezét miközben csinálta, ő készítette egyedül. Nem értem miért problémázol velem.

Előzmény: didyman (80524)
didyman Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80524

Értelek, ám ehhez a gyakorlati eredményhez te sem tettél túl sokat hozzá. Az akkuknál meg nyilván csupa hülyeséget írnak a gyártók rá tök véletlenségből, amik mind túlagyalt dolgok. A 150 A rövidzárási áram körülbelül az izzításnak elegendő.

A 14,4 V-tal az a baj, hogy AC. Az kb. 20 Vdc. Egyetlen 12 V-os rendszerre sem lehet a 20 V-ot megengedni, még rövid időre sem. Úgyhogy valami itt sem jó, inkább 24 V-os lesz az a rendszer mégis.

Előzmény: pajaci (80522)
0l0 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80523

Sőt, bizonyos játékszabályokat még a nem a tulajdonában álló fogyasztói hálózatra is megszabhat, mint ebben az esetben például.

Előzmény: Lacivill (80518)
pajaci Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80522

Bmw E30 335i 14 órája
0 0 80502

Ne agyald túl, a gyakorlati eredmény a lényeges.

Előzmény: didyman (80521)
didyman Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80521

Ez azért így nem igaz, nagyon nem. A réz oldalát ki lehet zárni vele, mint hibaforrás, és pont ezért mérnénk. Ha így rendben van, akkor a vassal lesz baj. A felvetésedre: Ha rövidzárva 150 A jön ki belőle, szerinted meglehet a 10,5 V* az önindító kapcsain? Csak összehasonlításképpen, egy traktorba való, combosabb indiótóakkun a 800 A-es kivett áramnál is megvan a kapcsain a 14,4 V (*: nem 10,5 V az elvárt minimum, hanem 7,2, és neki 24 V-os rendszere van). Akkor a 150 A Irz szerinted jó valamire..?

Előzmény: pajaci (80520)
pajaci Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80520

Az a milliohm mérés nem fog sikerülni, és nem visz sehova.

Az önindító kapcsaira tegyél feszültségmérőt, ha ott önindítózáskor 10.5V megvan, akkor jól eltaláltad a menetszámot, drótvastagságot.

Előzmény: Bmw E30 335i (80515)
didyman Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80519

Ukiü/Ikir megadja neked: 20 V/150 A=130 mOhm. Ha ekkorát mérsz, ott a baj, bár én még mindig a vasra tippelek.

Lacivill Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80518

Mivel a hálózat a szolgáltató tulajdona, így ő diktálja a játékszabályokat is.

Előzmény: King_of_Giants (80511)
ötfelezős Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80517

Honnan származik ez az idézet?

Dr. Varjú György professzortól, aki a 90-es években a műegyetemen volt tanszékvezető... Rajta szeretnéd kapni valami butaságon? :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80490)
Lacivill Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80516

Ha van milliOhm mérőd akkor tudsz.

Bmw E30 335i Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80515

Ohm nem mértem csak tekertem a szekundert minden kör után mérem a voltot hogy kitudjam számolni hány kör kell az adott feszültséghez, érdekes mert 1 kör 1voltot hoz, 150ampert össze zárt szekunderen mértem csak nem sok sikerrel mert lecsapja a 20a kismegszakitot, a trafo hangossan morog mindt három régi heggesztö :D. 20mm2 mma munka kábel a szekunder tekercs ez volt kéznél. Mérek rajta ohm ot és irok.

Előzmény: didyman (80513)
ötfelezős Creative Commons License 2017.11.18 0 0 80514

Ehhez marhára nincs köze az Eonnak

Hát, ők azért ezt nem így gondolják:

5.3.5. Villamos termelő berendezések - generátor, aggregátor, stb. - kapcsolására vonatkozó előírások

Áramfejlesztő berendezést olyan rendszerhasználói hálózathoz csatlakoztatni és üzembe helyezni, amely az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. hálózatához is csatlakozik, csak az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. írásos engedélyének birtokában szabad, az üzletszabályzat 8.13 pontjában leírtak betartásával.

8.13 Áramfejlesztő berendezés (aggregátor) csatlakoztatása Az aggregátorok csak azután csatlakoztathatók a közcélú hálózattal kapcsolatban lévő belső fogyasztói hálózathoz, ha a megfelelő műszaki-védelmi intézkedések  egtörténtek. Ennek hiányában a csatlakoztatás még ideiglenes jelleggel sem megengedett. E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. – Elosztói Üzletszabályzat ETI_elo_usz_torzs__20170302 107 Az aggregátoros hálózatra csatlakozás a kiépítettség módja, és alkalmazása szerint lehet:  nem kiépített módú, egy alkalomra szóló,  kiépített módú, több alkalomra szóló. A belső fogyasztói hálózatra való csatlakozás és leválasztás műszaki feltételeit az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. írja elő, amely –a nem kiépített módú, egy alkalomra vonatkozó telepítés kivételével magában foglalja üzemviteli megállapodás megkötésének szükségességét is. A balesetek megelőzése érdekében a Rendszerhasználónak aggregátor egy alkalomra vonatkozó telepítésének szándékát előzetesen, az igényelt felhasználás előtt legalább 10 munkanappal be kell jelenteni az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. illetékes Régiós Központjában (A Régiós Központok faxszámait az F1 sz. függeléke tartalmazza.). A bejelentésben meg kell adni az áramfejlesztő használatának tervezett helyét, idejét, az áramfejlesztő teljesítményét, típusát, illetve a bejelentő elérhetőségeit. A csatlakozás feltétele az engedélyezett, visszaigazolt igénybejelentés. A kialakítás megfelelőségét az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. ellenőrizheti, illetve ellenőriztetheti. A kiépített módú, többször igénybevett aggregátorok hálózatra csatlakoztatása csak az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. és a Rendszerhasználó által megkötött üzemviteli megállapodás műszaki előírásai alapján történhet. A csatlakozás kialakítását az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. ellenőrizheti, illetve ellenőriztetheti.

Előzmény: King_of_Giants (80511)
didyman Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80513

És miféle az a vasmag? Esetleg, nem egy légréses, valamiféle fojtóként szolgált tekercs magja? 

Bikázó, 9 Vac, 150 A árammal az el kéne férjen rajta, de ehhez a tekercs ellenállása szekunder oldalon sem lehet több kb. 10 mOhmnál, amit így elkészíteni nem kismiska feladat. A primer oldalé az lehet 100 mOhm. :-) Akkor a rézveszteség mondjuk úgy, vállalható lesz. 150 A üzemi áramerősségre szerintem 15-20 mm keresztmetszet bőven kell, ha ezekkel dolgoztál, a szekunder tekercselése kellően szoros és zárt a vasmag, akkor nagyon nem lőttél mellé. Viszont, egy traktor hideg, mézga olajával együtt hűlt motorjához a 150 A szerintem gyíkfing.

King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80512
Előzmény: faxelektro (80509)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.17 -1 0 80511

Hacsak nem mond valaki okosabbat , ez a jó és legegyszerűbb megoldás

"csak az e-on által felülvizsgált és jóváhagyott eszközzel lehet a házat megtáplálni."

Ehhez marhára nincs köze az Eonnak, sőt a fogyasztásmérőket és a szekrényeket sem vizsgálja be szerintem. A készülék bevizsgálásra Magyarországon talán a TÜV, valamikori MEEI, az illetékes.

Előzmény: peti.olah (80505)
dutrancs Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80510

Jogos a kérdésed!  Eddig egy 24V-al vezérelt mágnes kapcsolóval  küldtem rá az R-S-T-ét. Leégett a trafó,és én direktre kötöttem. Nem lesz semmi gond? Azt szeretném megtudni. Egy vill. motort fordulatát vezérelem vele.

Előzmény: Teaway (80508)
faxelektro Creative Commons License 2017.11.17 -1 0 80509

TUDNA SEGÍTENI EGY RÉGI TÍPUSÚ BOLGÁR  CU  502 ZMM ESZTERGA VEZÉRLÉSÉNEK RAJZÁVAL  

Teaway Creative Commons License 2017.11.17 -1 0 80508

Traktorra minek frekiváltó? :)

Előzmény: dutrancs (80507)
dutrancs Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80507

Szervusztok fiúk!!  Azt szeretném megkérdezni,hogy egy frekvencia váltót ,ha bekötök és nem teszek elé mágnes kapcsolót,(főkapcsolótól direktbe kötöm) akkor mi történik?  Így is jó lesz?  Kérdezem én,mint aki csak a kábelek bekötésén kívül mást nem értek hozzá!  (Traktorszerelő voltam)!   :-)

peti.olah Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80506

Egyébként az a veszélye, hogy ha valami miatt nincs bejövő áram(mert áramtalanítva van a hálózat, mert dolgoznak rajta), te elindítod az aggregátort, de elfelejtetted lekapcsolni a villanyóránál a kismegszakítót, akkor simán agyonütöd a villanyászt, aki épp az oszlopon dolgozik.

Előzmény: puru (80497)
peti.olah Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80505

Én Ganz KK-val oldottam meg, létezik 1-0-2 állású 4 érintkezős kapcsoló. Bár a 32 amperes volt vmi 16000 ft.

Az egyik oldali fix érintkezőkre a generátor, a másik oldalira a hálózat kötve. A váltó(mozgó)érintkezőkre meg a lakás.

A kétféle betáplálás nem találkozik egymással, így hálózatra visszatáplálás sincsen.

Bár amikor nálunk szórólapoztak ilyen hosszabb áramszünetet, azon leírták, hogy csak az e-on által felülvizsgált és jóváhagyott eszközzel lehet a házat megtáplálni.

Előzmény: King_of_Giants (80504)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.17 -1 0 80504

Elméletileg járható

Első nekifutásra, be kellene iktatni  egy mágneskapcsolót a bejövő 3 fázisba és az aggregátor áramkörébe is, és reteszelni egymáshoz, hogy ha megy az aggregátor ne lehessen bekapcsolni véletlenül sem a bejövőt, illetve ne kapcsoljon vissza automatikusan

Azért egy gondolkodást megér, hogy lenne logikusabb

puru Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80503

Köszi! Miben rejlik a veszélye? Hülyeséget nem csinálok, de műszakilag érdekel :)

Előzmény: gergerg (80500)
Bmw E30 335i Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80502

Inditozik a jelen állapotában is. Traktort aksi nélkül.

Előzmény: Black Dragon (80501)
Black Dragon Creative Commons License 2017.11.17 -1 0 80501

És miképpen gondoltad? Gyorstöltő elven működne, vagy ennek a trafónak (az egyenirányított ) feszültségével szeretnél indítózni?

Előzmény: Bmw E30 335i (80499)
gergerg Creative Commons License 2017.11.17 -1 0 80500

Gyakorlatban működik, de baromi veszélyes. Létezik olyan kapcsoló amivel ez megoldható, de ahoz egy helyre kell vinni a 2 betápot.

Bmw E30 335i Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80499

2x2mm (2darab2mm huzalt tekertem 1x re egymás melett) jobb oldal primer tekercsen és a balon is. Szekunder 20mm2 heggesztö munka kábel.

Előzmény: pajaci (80498)
pajaci Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80498

Milyen vastag derótot tekertél rá?

puru Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80497

Sziasztok!

Aggregátoros kérdésem lenne, huzamosabb áramszünet esetére.

Adott egy családi ház 3 fázis+napelem, 3x20A bejövő

A garázsban van 1db 3fázisú aljzat.

Áramszünet esetén ha lenyomnám a bejövő biztiket, rá lehet kötni egy 3 fázisú aggregátort erre az aljzatra és akkor "működni" fog a ház?

Vagy teljesen rosszul gondolom. Mi kell hozzá? milyen veszélyekkel jár, milyen extra védelem kell pl, stb?

Nagyon köszönöm

Lacivill Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80496

Ott a helye.

Előzmény: pityuk192 (80495)
pityuk192 Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80495

Sziasztok! Ennél az áram-védőkapcsolónál fölülre is köthetem az órától jövő fázisokat?

Peter atyuska Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80494

Nagyon ideiglenesnek elmegy kb következőnapig míg folyt köv. Ehhez kell egy érpár kereső már a hibás drotra ráakaszt és keres ahol csipog addig okés így megvan a nyomvonal plusz kopogtatással ha van szerencse még a lefestett dobozok is meglesznek.

ON Ilyen helyen egy EVE vagy EBF jegyzőkönyvet csak akkor adok ki ha minden kötési doboz látszik leszarva mennyire tetszik nekik vagy sem :) gondolva a mindig variálunk plusz gebasz helyzetekre. OFF

Előzmény: GTI100 (80477)
Bmw E30 335i Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80493

Nem röhögök én senkin, Nincs középsö vasmag, bikázot készitettem csak többet várok el a vasmagtol mindt 150amper. Itt a másik rajz

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80492)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80492

"Ha azoknak a számoknak a mértékegysége cm"

Jó kérdés :) Mert én is egyből centire gondoltam,

miközben lehet, hogy jól megszívatott minket és most éppen rajtunk röhög.

Előzmény: pajaci (80488)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80491

Mi az a ferkvencia?

Előzmény: Jahno (80486)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80490

"0-1 Hz között az alapvető korlát a mágneses fluxussűrűség sztatikus (0 Hz-es) mágneses térre, és az áramsűrűség 1 Hz-ig terjedő időben változó erőterekre a szív- és érrendszeri, valamint a központi idegrendszeri hatások elkerülésére;"

Ezt úgy kell érteni, hogy pl állandó mágnes (nulla hertz és magas fluxussűrűség) közelében negatív szív- és érrendszeri, valamint központi idegrendszeri hatások fordulhatnak elő?

Honnan származik ez az idézet?

Előzmény: ötfelezős (80485)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80489

A távolbalátó varázsszemüvegem úgy látja, hogy van annak a vasmagnak még egy középső oszlopa is (azon vannak a tekercsek). És ha jól látja, akkor ez egy kb 8 kilowattos trafó. Persze az is lehet, hogy nem jól látja :)

Előzmény: Bmw E30 335i (80487)
pajaci Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80488

Ha azoknak a számoknak a mértékegysége cm, akkor kb 2kW.

Előzmény: Bmw E30 335i (80487)
Bmw E30 335i Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80487

Előzmény: didyman (80482)
Jahno Creative Commons License 2017.11.17 0 1 80486

Nem kellene itt összezavarni mindenféle frekvenciákkal :-)

Előzmény: ötfelezős (80485)
ötfelezős Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80485

Hiányosan, mert:

az elektromágneses térre vonatkozó alapvető korlát:

a) 0-1 Hz között az alapvető korlát a mágneses fluxussűrűség sztatikus (0 Hz-es) mágneses térre, és az áramsűrűség 1 Hz-ig terjedő időben változó erőterekre a szív- és érrendszeri, valamint a központi idegrendszeri hatások elkerülésére;

b) 1 Hz-10 MHz között a korlát az áramsűrűség, hogy az idegrendszeri funkciókat érő hatásokat elkerülhessük;

c) 100 kHz -10 GHz között a korlát a fajlagosan elnyelt teljesítménynek a teljes testre gyakorolt hőhatása, valamint a szövetek helyi túlmelegedése szempontjából.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80476)
Jahno Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80484

Mondjuk én az elején nem az antennék miatt emlegettem.

Előzmény: sylvanus67 (80483)
sylvanus67 Creative Commons License 2017.11.17 0 0 80483

Mondom, ilyen helyen dolgoztam az antennák alatt.

Láttam sugárvédelmi ajánlást, szakvéleményt, így tisztában vagyok azzal amit írtál.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80475)
didyman Creative Commons License 2017.11.17 -1 1 80482

A vasmag keresztmetszetével jobban járunk. De neked is menni fog: Hálózati trafónál a megengedhető maximum teljesítmény a keresztmetszet négyzete (cm2-ben megadva, az eredmény pedig W lesz), 1,2 T maximum indukció (E-I mag) esetén. De ehhez kell még huzalvastagság is, hogy ki lehessen venni kicsi rézveszteséggel.

Előzmény: Bmw E30 335i (80480)
Jahno Creative Commons License 2017.11.16 0 0 80481

Ennyi erővel le is írhattad volna.

Előzmény: Bmw E30 335i (80480)
Bmw E30 335i Creative Commons License 2017.11.16 -1 0 80480

Kérdés, ha leirom a trafo méreteit valaki kitudja számolni hány kw tud?

didyman Creative Commons License 2017.11.16 0 0 80479

Nem véleményt írtam. És ha nem hagyjukkal zárnád a neked normálisan író szagtársat, akkor nem kérdezem meg, hogy ugyan bonyolult-e az, amit végül te is kérdésként teszel fel. :-)

Előzmény: cucu (80449)
ksanci Creative Commons License 2017.11.16 0 0 80478

Az, hogy nem tudni, mi, hova megy és micsoda, na az a megengedhetetlen és veszélyes.

Akkor is, ha ez (volt) a divat régebbi épületeknél. szóval ez nem biztos, hogy a mostani lakók/bérlők hibája.

Egyébként valószínűtlen, hogy a falban/csőben van a hiba, inkább valahol egy kötés lesz a ludas. De ugye kinek van energiája/pénze átnézetni az egészet...

Előzmény: GTI100 (80477)
GTI100 Creative Commons License 2017.11.16 0 0 80477

Egy nagyobb épület kisebb részén 15 irodahelyiség. Kettőben nem ég a mennyezeti világítás. A fázis már  a kapcsolóig se jut el. Álmennyezet felett meg van az a kötődoboz ahonnan a két helyiség világítása megy. A kötődobozba jövő tápkábelen sem jön már az áram. A tápkábel aztán sok egyéb kábellel együtt védőcsőbe megy majd  a falban eltűnik. Reménytelennek látszik követni a nyomvonalát és megtalálni a szakadást. A világítás kötődoboza közelében van egy kötődoboz egy konnektornak is ami jól működik. Mennyire jó ötlet a világítás rossz tápkábelét a dobozból kikötni és a világítást a konnektor kötődobozából indított kábellel megtáplálni.  A dolog ideiglenes vezetékkel ki lett próbálva és működik. A kérdés az, hogy ez egy elfogadható megoldás vagy megengedhetetlen és nagyon veszélyes?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.16 -1 0 80476

A váltakozó mágneses térnek kétféle káros hatása van:

1: ha elég erős, akkor felmelegíti az emberi szövetet (mint a mikrohullámú sütő) így okozva kárt

2: eddig ismeretlen (vagy gondosan eltitkolt ;) módon hibákat (káros mutációkat) okoz az emberi sejtek folyamatos cserélődése közben (pl minden százezredik új sejt hibásan lesz "legyártva").

Legalábbis én így gondolom.

Előzmény: ötfelezős (80469)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.16 -1 0 80475

"állítólag az antennák "vízszintesen sugároznak", bármit is jelentsen ez. "

Az egyszerű egy-dimenziós (pálca/rúd/huzal) antennák semleges környezetben valóban a tengelyükre merőlegesen sugároznak legerősebben és a két végük felé valóban semmit sem sugároznak (animáció itt). Csakhogy a valóságban semleges környezet csak az űrben létezik, minden egyéb helyen jelen van a talaj, épületek tereptárgyak, stb módosító hatásai (karakterisztika-torzulások, visszaverődések, diffrakciók, stb), ami miatt sajnos még a függőleges antennák tövében sem egészen nulla a térerő.

Tehát ha egy nagy teljesítményű adó közelében kéne sokat tartózkodnom, azt csakis egy faraday kalitkában tenném (viszonylag) nyugodtan. 

Előzmény: sylvanus67 (80472)
gergerg Creative Commons License 2017.11.16 -1 0 80474

Ezt cáfolom, a pisi egy rövid ideig fűt, csak utána hideg.

Előzmény: ksanci (80473)
ksanci Creative Commons License 2017.11.16 -1 0 80473

Ez gyenge, ezt ismerem, a Rafkós Friciék csinálják Iszapszentmotoroson... Az enyém sokkal jobb, a WC-be kell dugni, egy szar=egy napnyi áram. A pisi nem termel, viszont jól hűt. De az igazi az alkoholos belehányás, az két napra biztosítja az áramot...

Előzmény: gepesz (80461)
sylvanus67 Creative Commons License 2017.11.16 -1 0 80472

Olyan szép kort nem értek meg, köztük dolgoztam, jonehanyuk rákban halt meg, fiatalon 

nem mondom, hogy amiatt, mert olyan helyen dolgoztak.

Az is igaz, hogy állítólag az antennák "vízszintesen sugároznak", bármit is jelentsen ez. 

Előzmény: Jahno (80471)
Jahno Creative Commons License 2017.11.16 0 0 80471

"Amit erősséget konkrétan érzel, "

Ha érzed, akor az már tényleg régen rossz.

De ha ennyire lenne, akkor a jó kis rádióállomásos ügyeletesek nem értek meg volna olyan szép kort, mert ott aztán tényleg volt minden. És még éppen szórványosan sem. Valahol nézegettem róla írást és tejesen más témakörben jött elő.

Előzmény: ötfelezős (80469)
gergerg Creative Commons License 2017.11.16 0 0 80470

Nem tudom min vagytok így megrökönyödve, nekem meg van egy (pont eladó) saját fejlesztésű generátorom, ami a kozmoszból érkező sugarakat alakítja át villamos energiává. Csak be kell dugni a konnektorba és már megy is. Ha egy ilyet rá tudnék kötni az áramszolgáltató oldalán a trafó elé, akkor a hőerőművek a levegő széndioxid tartalmából szenet tudnának előállítani. Csak nem engedik, mert hát a piaci érdek...

ötfelezős Creative Commons License 2017.11.16 0 0 80469

Nekem bizonyítékaim vannak, hogy én másképpen gondolom, mint az ide járók is, el lehet olvasni valahol lejjebb, mikor valami olyasmit írok, hogy ugyan ne jelentsük már ki, hogy nincs hatással az elektormágneses tér az élő szervezetre. Mivelhogy van. Amit erősséget konkrétan érzel, annak a milliomodrésze is hat, csak az, hogy a tartós kismértékű behatás okoz-e egészségkárosodást, csak ez az egy icike-picike tudnivaló nincs tisztázva.

A Német Épületbiológiai Intézetet viszont e téren kóklernek tartom. Azt mondják, hogy ők konkrét esetekből vontak le következtetéseket. Azt nekem ne mondja senki, hogy elég bizonyítékuk van arra, hogy 499 nT esetén a lakó boldogan vigyorog, 501 nT expozíciónál meg megbetegedett, és mikor elköltözött, vagy kikapcsolták a berendezést, akkor meg meggyógyult. És arra is hivatkoznak, hogy ez az érték a WHO tanulmányban is szerepel, mint lehetséges gyermekkori leukémia ok. Rz meg így nem igaz. Mellesleg a WHO-nál a kávéivás is lehetséges rákkeltő.

Előzmény: sylvanus67 (80466)
Jahno Creative Commons License 2017.11.16 0 0 80468

Nekem nem kell bemutatni, sejtem, hogy ugyanaz az ember itt egy doktor, odakint meg gépész és spanyolul ír. Vagy mikor miképpen.

Előzmény: PETYUS (80467)
PETYUS Creative Commons License 2017.11.16 0 0 80467

Érdekes megnézni a "technoweek.info" lap alján a hozzászólásokat, majd ugyanezeket a "hu.technoweek.info", továbbá a sk. pl. si. ro. es. it. gr. pt. aldomainekkel is.

Előzmény: Jahno (80465)
sylvanus67 Creative Commons License 2017.11.16 0 0 80466

A tények néha makacs dolgok: a német ajánlás 500nT feletti értéket extrém magasnak tartja.

Előzmény: ötfelezős (80459)
Jahno Creative Commons License 2017.11.16 0 0 80465

Feljelentetted? Amúgy megfoghatatlan tulajdonosi háttér lesz mögötte, jó eséllyel EUn kívül.

Előzmény: PETYUS (80464)
PETYUS Creative Commons License 2017.11.16 0 0 80464

Aki ezt árulja, az miért nem a sitten csücsül? Vagy van már belőlük ott is?

schlumberger Creative Commons License 2017.11.16 0 0 80463

cherchez la femme... Volt 3év Szeged, utána Győr :-)))))

King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.16 0 0 80462

A váltakozó áramú mágneses tér azért nem káros, mert amit ront az egyik fél periódusban, azt kijavítja a másikban :)

Bezzeg a Föld állandó mágneses tere kb. 25mikroT

Előzmény: ötfelezős (80459)
gepesz Creative Commons License 2017.11.16 0 1 80461

Ahhoz képest, hogy kicsi az ország, nagyot ugrottál.

EZT NEM OLVASTAM el végig, de jó lehet. Vegyétek. :-))

Előzmény: schlumberger (80460)
schlumberger Creative Commons License 2017.11.16 0 0 80460

De oda vagy Mátészalkával... csak nem a szülővárosod..?

Majdnem. Szamosszegen születtem. Tizenvalahány kilométer.

Előzmény: cucu (80451)
ötfelezős Creative Commons License 2017.11.16 0 0 80459

Hát azért ez a beszélgetés hasonlatos ahhoz, mint amikor a hosszú tehervonat ötödik kocsija alatt a váltó átvált, ás onnan kezdve a vonat vége Fehérvár helyett Dombóvárra akar menni...

Úgy kezdődött, hogy két utcával arrébb... és ebből deriváltad azt, hogy távvezeték alatt... A kettő között, hogy görög drámába való módon fogalmazzak, a különbség annyi, mint élet és halál között. :)

A tények azok, hogy itt

https://www.google.hu/maps/@47.4267637,19.0047062,3a,75y,39.29h,98.13t/data=!3m6!1e1!3m4!1srFLrVNz3Ci4jSlKF_T8AYw!2e0!7i13312!8i6656

a vezeték alatti háznál 1 mikrotesla volt mérhető, míg egy porszívótól 1 m távolságra 100-2000 mikroteslát mérnek.

Előzmény: sylvanus67 (80457)
Jahno Creative Commons License 2017.11.16 0 0 80458

El kell költözni tanyára. Ma már minden sarkon van egy kisebb trafóház, amiről lehet nem is tudsz.

Előzmény: sylvanus67 (80457)
sylvanus67 Creative Commons License 2017.11.16 0 0 80457

Megnyugodtam, de a távvezeték alatt (közelében) akkor sem szívesen tartózkodok.

Előzmény: horex (80452)
horex Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80456

Köszi!

Előzmény: Peter atyuska (80454)
ötfelezős Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80455
Előzmény: 0l0 (80443)
Peter atyuska Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80454

MSZ HD 60364 sorozat elemei, illetve a termékszabvány lámpák esetében EN 60598 sorozat.

Előzmény: horex (80447)
cucu Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80453

Amúgy kösz szépen, ezt lehagytam az előbb...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80437)
horex Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80452

Nincs, de a falakban ott a 230V :)

Előzmény: sylvanus67 (80448)
cucu Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80451

De oda vagy Mátészalkával... csak nem a szülővárosod..?

Előzmény: schlumberger (80438)
cucu Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80450

Nem véletlenül nem reagálok a válaszaidra, ugyanis semmi újat nem írsz...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80437)
cucu Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80449

Ha az utolsó, két szavas mondatodat lehagytad volna, még meg is köszönném a véleményedet...

Előzmény: didyman (80440)
sylvanus67 Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80448

Vagyis nincs veszély távvezetek közelében. 

Előzmény: horex (80446)
horex Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80447
horex Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80446

Persze megvehető!

Előzmény: sylvanus67 (80441)
gergerg Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80445

:-)))

Előzmény: ötfelezős (80444)
ötfelezős Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80444

Egy másik honlapon is feltette a kérdést, ott azt a választ kapta, hogy a két piros között egy klixon van.

Előzmény: 0l0 (80442)
0l0 Creative Commons License 2017.11.15 -1 0 80443

Hogy ellenőrizzük a nullhipotézist megnéznéd, hogy a mérőcsúcsokat összeérintve mekkora értéket jelez a műszered?

Utána esetleg rámérnél megint a két pirosra?

Kondiügyben részletes képletek is találhatók itt: http://villanyszerelo.forum.hu/index.php?topic=1694.0

Idézem az egyik vonatkozó részt:

"Üdv faxelektro!
Nekünk annyit tanítottak,hogy 230V 70uF/kW
400V 22uF/ kW
50Hz 2KW-ig!"

Előzmény: faxelektro (80420)
0l0 Creative Commons License 2017.11.15 -2 0 80442

Bár nem a legpontosabban lett megfogalmazva, a 0 ohm itt a probléma szempontjából megfelelő közelítéssel kerekített érték volt, melyet a műszernek mutatnia kellett volna. A szóban forgó műszer, mint látható volt az adatokból, egy tizedes jegyig mér, és a feltételezett esetben, mely szerint a két piros rögtön a tekercs végénél össze van kötve, a néhány centi vezeték és a kötés ellenállása legfeljebb század ohmos nagyságrendű lehet.

Egyébként egyes olcsó műszereknek van egy ilyen szokása, hogy ha csak a mérőcsúcsaikat érintjük össze, már akkor is kiírnak valamilyen pár tized nagyságrendű értéket.

Belegondoltam, a műszerek döntő többsége nem tud négy tizedes pontossággal mérni ellenállást, ezért keveseket fenyeget a veszély, hogy ilyen értéken kelljen töprengeniük.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80432)
sylvanus67 Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80441

Na most megveheto az a lakas vagy sem?

Előzmény: horex (80439)
didyman Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80440

Attól, hogy áram járta vezető körül mágneses tér alakul ki. A nullán is folyik áram. Ha nincs jelen fázis, akkor a körülötte kialakuló mágneses teret nem fogja közömbösíteni a fázis körül kialakuló. Következésképpen, a mágneses tér hatására a vasmag elmozdul a tekercs felé és a relé leold. Bonyolult, mi?

Előzmény: cucu (80433)
horex Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80439

sak akkor jó ha a feng-shui szerint helyzik el, van ahol jo van ahol nem :)

Édes Istenem, a rendszerváltás óta feltörtek ezek a mélyben rejlő baromságok

Valamelyx fórumon olvastam , hogy megvegye-e a lakást mert két utcával arrébb magasfeszültségű vezetékek mennek

Rögtön tanácsolták hogy meg ne vegye. Aztán valaki műszaki szempontbol cáfolta ennek a marhaságnak a valóságát, szinte lehülyézték

Az emlitett FI relére jó példa a lakatfogó, azzal is csak egy vezetéket mérnek, ugyanilyen elven

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80436)
schlumberger Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80438

bekapcsolom a világítást a helységben

Helység-helyiség... Helység Mátészalka, helyiség konyha. Nem mindegy!

Előzmény: cucu (80426)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80437

FI relé működése, leegyszerűsítve:

Ha egy vezetéken áram folyik, akkor a vezeték mellett/körül mágneses erőtér mérhető.

Ha a vezeték mellé odateszünk egy másik vezetéket, amelyben pont ugyanolyan erős, de ellenkező irányú áram folyik, akkor a második vezeték ellentétes irányú erőtere semlegesíti/kioltja az első vezeték erőterét, tehát ekkor a vezetékek melletti mérőműszer semmiféle mágneses mezőt nem érzékel.

A FI relé egy olyan herkentyű, amely azt figyeli, hogy a rajta átfutó áramoknak van-e eredő mágneses tere. Amíg a rajta átmenő áramok kölcsönösen kioltják egymást, addig nem csap le.

Amikor kizárólag a nullvezető áramát engeded át a FI relén, akkor nem teszed lehetővé a fázisvezetőnek, hogy kiolthassa a nulla áramának mágneses mezejét, ezért persze, hogy lecsap a relé.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80436

Tudományos újdonság (újságíró szokás szerint hülye valamihez :)

Semlegesíti az elektroszmogot a kaktusz

horex Creative Commons License 2017.11.15 0 1 80435

Persze hogy leold, Mekk Elek irta jól

horex Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80434

Korábban emlitettem itt hogy LED fényszóró a kapunyitáshoz

Meg is jött a két fényszóró és ahogy irta itt valaki, a földelő vezeték nincs belül rákötve a fémtestre

OK. megoldom.

Emlékeim szerint az 1600/7-es szabvány intézkedett a szabadtéri 1000V-nál kisebb készülékek érintésvédelméröl

Mi ennek szabványnak a mai megfelelője?

cucu Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80433

Nem kérdés volt, hanem tény közlés.

Ha nincs rákötve a FI-re egyetlen fázis sem, egyedül a nulla van rajta, akkor miért ill. mitől old le? 

Hagyjuk...

Előzmény: King_of_Giants (80428)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80432

"Miért van 0 ohm a két piros közt"

Ha egy laikus nulla ohmot mond, akkor én legelőször mérési hibára, vagy a szokásos "szakember hülyének nézésre"** gyanakodnék. Gondoljunk csak bele: milyen esetekben ír ki a műszerünk 0,0000 ohmot?

És amikor (számos keresztkérdés és fenyegetőzés után :) végre kiderül a TÉNYLEGES ellenállás érték, onnantól talán egész másképpen kell továbbgondolni a dolgot.

** egy példa a "szakember hülyének nézése" effektusra, amikor a laikus "túlképzett" és előre kiszámolja, hogy az 500 wattos villanymotor 105 ohmos ellenállású, de ő a műszerével csak 4 ohmos tekercset mér, amit ő mérési hibának gondol (nem gondolja, hogy ez lehet jó érték is), ezért neked a telefonban nulla ohmot mond be (mert nem akar téged megzavarni a "hibás" 4 ohmos értékkel).

Már találkoztam több hasonló esettel, amikor a laikus elferdít / nem közöl fontos információkat, mert ő "úgy gondolta".

Előzmény: gergerg (80422)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80431

"Ha kikötöm mind a három fázist a FI reléből, pontosabban szólva kikötöm, de egy csokival áthidalom, kivéve a nullát, mert azt ott hagyom, akkor a FI így is leold, ha bekapcsolom a világítást a helységben"

A FI relé működésének lényege, hogy a rajta átmenő 4 vezetőn folyó áramok aktuális állapota mindig éppen kioltsa (nullázza) egymást.

Ha a három fázisvezető árama NEM a relén keresztül folyik (hanem megkerüli), akkor nem lesz semmi, ami kioltsa a nullán folyó áram hatását, tehát akármennyi áram folyik a nullán (30 milliamper felett), az le fogja csapni a FI relét, még akkor is, ha nincs életveszély.

0l0 Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80430

De abból a négyből a kettő piros a tekercs ugyanazon pontjáról van kivezetve, vagyis ez ugyanaz, mintha három kivezetésed lenne és azt ágaztatnád ketté a motoron kívül. A jelenleg valószínűsíthető elmélet szerint egy a betápnak egy a kondinak van kivezetve, hogy kívül már ne kelljen osztogatni.

Előzmény: King_of_Giants (80427)
0l0 Creative Commons License 2017.11.15 0 0 80429

A teljesség kedvéért, vannak még más esetek is a 3 db 400 Voltos égőn kívül.

400 Voltos fogyasztóból tetszőleges lehet a darabszám, mert nekik úgysincs nullájuk.

230 Voltos fényforrásokból kellene olyan szimmetrikusan terhelni, hogy a kiegyenlítő áram ne haladja meg a 30 mA környékét. Ez lehet 3 egyforma, de más kombinációk is vannak.

Előzmény: King_of_Giants (80428)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.14 0 0 80428

Ha 3db. 400V-os égőt kötsz be akkor nem :)

amúgy igen 

King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.14 0 0 80427

De itt 4 kivezetés van!

Előzmény: SZ-B50 (80425)
cucu Creative Commons License 2017.11.14 0 0 80426

Na most volna egy érdekes észrevételem....

Ha kikötöm mind a három fázist a FI reléből, pontosabban szólva kikötöm, de egy csokival áthidalom, kivéve a nullát, mert azt ott hagyom, akkor a FI így is leold, ha bekapcsolom a világítást a helységben...

Konkrét szaki volt kint a helyszínen, és nevetve távozott, azóta csak telefonon beszéltem vele...:)

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145710769&t=9007165

Előzmény: cucu (80094)
SZ-B50 Creative Commons License 2017.11.14 0 0 80425

Pedig igy van, a speciális egyfázisú motorok tulnyomó része fix forgásirányra van kötve.

Például mosógép, cenrifuga, szivatyú, fünyirró stb. A két piros a főfázis kezdővége és az egyik megy a tápra a másik meg kondira.   

Előzmény: King_of_Giants (80424)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.14 0 0 80424

Nem értem az okfejtést

Ha a motorban közösitva van a fő és segédfázis egyik vége akkor 3 kivezetése lenne. Fűnyiró esetében logikus lenne, hogy senki ne köthesse ellenkező forgásirányba. 

Igy nem logikus a 4 kivezetés

Egyfázisú motornál rábizzák a felhasználóra merre szeretné forgatni, ezért a 4 kivezetés, viszont semmi fémes kapcsolat nem lehetne a tekercsvégek között

Előzmény: SZ-B50 (80423)
SZ-B50 Creative Commons License 2017.11.13 0 0 80423

Azért mert mid a kettő fő fázis kezdő végére van kötve, elövan készítve a kondinak.

A fő fázis másik vége kék vezetékre de hozzávan kötve a segéd fázis egyik vége is a tekercsfejben.

A fűnyirók nagyrésze is igy van csinálva. Hogy mér indul el? Mérni kell az áramot és ha több 2-3 A nál, menetzárlatos ha kevesebb rudszakadásos szerintem.

Előzmény: gergerg (80422)
gergerg Creative Commons License 2017.11.13 0 0 80422

Csak kérdezem: Miért van 0 ohm a két piros közt, és miért indul el kondi nélkül?

SZ-B50 Creative Commons License 2017.11.13 0 0 80421

Szerintem ez egy szivattyú motor.

A két piros vezeték a fő fázisnak az a vége ahova kondi egyik vége van kötve.

A kék a fő fázis másik vége, a kondi meg a segédfázis végéhez a sárgához van kötve.

Szerintem 12-16 mikrós 450 V üzemi kondival próbáld.

Előzmény: faxelektro (80418)
faxelektro Creative Commons License 2017.11.13 0 0 80420

Szerinted mekkora kondival próbáljam?

Előzmény: 0l0 (80419)
0l0 Creative Commons License 2017.11.13 0 0 80419

0,8 Ohm a különbség.

Erősen gyanítható, hogy a műszernek van kb 0,7-0,8 Ohm fix hibája. A két piros közt valószínűleg 0 Ohm van, amit 0,7-nek mér.

Mivel valamennyi mérésnél kb. ennyit téved, ezért, ha két mérést összeadsz abban a hiba kétszer jelenik meg, egy mérésben meg csak egyszer. Ezért több a két mérés összege kb. ugyanezzel az értékkel.

A kék a közös pont a pirosak a főfázis a sárga a segédfázis másik végei.

Az egyik piros és a sárga közé esetleg mehetne kondi, a másik piros és a kék közé a fázis-nulla pár valamilyen sorrendben.

Hogy mitől szerez látszólag segédfázis nélkül indítási nyomatékot az egy érdekes kérdés, de kell legyen rá magyarázat.

Előzmény: ötfelezős (80408)
faxelektro Creative Commons License 2017.11.13 0 0 80418

Sajnos semmi így hozták hozzám nézzem meg működő képes-e. 

Előzmény: szakmókus (80417)
szakmókus Creative Commons License 2017.11.13 0 0 80417

Adat tábla nincs a motoron?

Előzmény: faxelektro (80416)
faxelektro Creative Commons License 2017.11.13 0 0 80416

Össze kötöttem a két pirosat erre adtam a NULát a fázist a kékre utána meg a sárgára egyik esetben nagy fordulat a másik meg kb fele fordulat és kondi nélkül simán indul a nagyobbik fordulat a kisebb fordulat egy kicsit nehezebben de el indul igaz kézzel kesztyűvel meg tudom fogni.   

Előzmény: ötfelezős (80408)
Jahno Creative Commons License 2017.11.13 -1 0 80415

Alexpós az élet basszameg.

Előzmény: didyman (80414)
didyman Creative Commons License 2017.11.13 -1 1 80414

Hogy sújt minket a gyönyörű krva élet..

Jahno Creative Commons License 2017.11.13 0 0 80413

Ő úgy segített, hogy fasságot írt, ettől Ti kényszerítve éreztetétek, hogy leírjátok a jót. Ha Elek nem szól bele, akkor a jó sem derült volna ki. Megmagyarázni meg tudja.

Előzmény: cosomega (80411)
cosomega Creative Commons License 2017.11.13 0 0 80412

Ezt attól függetlenül írtam, hogy a kérdező nincs abban a helyzetben, hogy segíteni lehessen neki.

Előzmény: cosomega (80411)
cosomega Creative Commons License 2017.11.13 0 0 80411

Elek!

Neked súlyos mentális problémáid vannak. Te nem segítettél, hanem kárt okoztál. Nem tudom, érzed-e a különbséget a kettő között?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80410)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.13 -1 0 80410

"Így már működik,"

Csak így tudtam segíteni,

nekem nem lett volna türelmem egyszemélyes villanyszerelő oktatásra,

ha meg nem utálnak ennyire, akkor valószínűleg mások sem segítettek volna neked. Ilyen esetekben a válasz az lett volna, hogy "ne nyúlj semmihez hívj szakembert" vagy "inkább vásárolj egy komplett új armatúrát".

Persze az is lehet, hogy ezzel a megoldással is csak egy kis haladékot nyertél, szóval lassan kezdhetsz spórolni egy új armatúrára :)

Előzmény: Vigilante7 (80387)
cucu Creative Commons License 2017.11.13 0 0 80409

"Így most megy az a lényeg."

Nem, nem ez a lényeg! De ha te így látod, akkor ne nyúljál többet villanyhoz!

Előzmény: Vigilante7 (80400)
ötfelezős Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80408

De a P-K és a K-S az jó kettő sorbakötöttnek, nem? Fél ohm körüli hiba összejön a méréskor.

Előzmény: gergerg (80405)
gergerg Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80407

Akkor csak menetzárlat. :-)

De tévedhetek is...

Előzmény: faxelektro (80406)
faxelektro Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80406

Át mentem a műhelybe meg mértem minden egyes vezetéket a testre de nem mutat semmit.

gergerg Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80405

Nem. Ha úgy csináltad ahogy leírtam és úgy nem megy, akkor annak az előtétnek már kapa. Vagy mert gyárilag is szar volt, vagy mert hittél Mekknek, és összekötöttél 2 olyan vezetéket amit nem kellett volna, vagy mert mind a két áthidalást bennehagytad.  Ha lefényképezed az egésznek a hátulját egyben, berajzolom mit hova kell kötni. Minden más vezetéket ki kell szedni! Ha úgy nem működik, akkor kivégezted az előtétet.

Előzmény: Vigilante7 (80404)
Vigilante7 Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80404

De akkor az általam küldött képen nem tudom jelölni, hogy mi az amit változtatnom kéne, hogy bírja a rendszer!?

Előzmény: gergerg (80401)
gergerg Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80403

Szóval kellene lennie 2 tekercsnek, gyanusan az egyik két vége a 2 piros lenne, a másiké a kék és a sárga. Csakhogy a 2piros ugyan az. Mondhatnánk, sebaj, belül lekötötték, de mégis kihoztak két véget, tehát a két piros a közös. Ebben az esetben egyik tekercs a K-P a másik a S-P. Ha így lenne, akkor ezen a két páron mért ellenállás összegének meg kellene egyezni a S-K értékkel. Nem egyezik.

Már ott gyanus hogy elindul magától. Ezt úgy hívják menetzárlat. Nem lepődnék meg ha a testhez is tudnál mérni pár ohmot.

Előzmény: faxelektro (80402)
faxelektro Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80402

P1-P2--0,7ohm

P1-K--13,1ohm

P1-S--58,8ohm

K-S--46,5ohm

A P2-vel is minden érték egy és ugyan az.

gergerg Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80401

Igy most megy. Nem, sajnos már csak így megy, és valószinű így sem sokáig.

Előzmény: Vigilante7 (80400)
Vigilante7 Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80400

Életem első villanyszerelése, azt tegyük hozzá. Most már tuti nem bontom meg. Így most megy az a lényeg.

Előzmény: 0l0 (80399)
0l0 Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80399

Azon elgondolkodtál, hogy ha a két szomszédos foglalat érintkezői páronként össze vannak kötve, akkor mi értelme 4 vezetékkel kiállni hozzájuk?

Amint írták is, a rajz szerinti megoldáshoz elég lett volna egy kék vezeték az B3-ról és csak azt az átkötést megszüntetni ahova az megy, az összekötve hagyott érintkezőket pedig bekötni az A/B4-re.

gergerg Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80398

Mérj ellenállást az összes vezeték közt.

Töltsd ki ezt:

P1-P2=

P1-K=

P2-K=

P1-S=

P2-S=

K-S=

Előzmény: faxelektro (80397)
faxelektro Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80397

Miért?

gergerg Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80396

Ez egy tekerscelésre váró motor.

Előzmény: faxelektro (80386)
didyman Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80395

Azért majd egy bocsot írj.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80352)
didyman Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80394

Mondjuk erről a takony előtétről is lebeszéltelek volna, és zárt is a lámpatest, szerintem a 3. évet már nem fogja megélni. Úgy egy maréknyit dobtam ki pont ma, kedvem sem volt javítani, van egy másik halom Philips meg Osram mellette, azokat használom inkább.

Előzmény: Vigilante7 (80374)
didyman Creative Commons License 2017.11.12 -1 0 80393

Az izzó az hőmérsékleti sugárzó. A fénycső normális esetben nem az.

Előzmény: Teaway (80373)
gergerg Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80392

Nem, nem kellettek. Sajnos annak hamarosan kijön a működtető füstje.

Előzmény: Vigilante7 (80391)
Vigilante7 Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80391

Kipróbáltam, köthettem újra össze, mert végül mégis csak kellettek. :/

Előzmény: gergerg (80388)
gacsat4 Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80390

Nem vagyok szakértő. Szerintem ez egy egyfázisú aszinkron motor. Két drót a váltóáramé, másik kettő az indítókondenzátoré.

Előzmény: faxelektro (80386)
cosomega Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80389

Lehet sírni...

gergerg Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80388

De. CSak az kell amit leírtam.

Vigilante7 Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80387

Így már működik, köszi a tippet:

1 kérdés lenen még. Bal oldalt ezt a 2 áthidaló kábelt itt balodalt nem kell elvágni? Nem váltak így fölöslegessé?

faxelektro Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80386

Milyen motor lehet ez a kis motor négy vezeték jön ki a kapocstáblára két darab vezetékre rá kötöttem a tápot elég nagy a fordulat és nem is melegedik majd próbáltam másik vezetékeket is volt mikor leverte az AVK-ot egy másik  kötésnél lassú a fordulat és kézzel le lehet fogni a forgórészt.Azt nem értem miért jön négy vezeték a tekercsből.

A kis motor a képen: https://prnt.sc/h9ije9

gergerg Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80385

Műkedvelő. :-) 

Azért a jótanács mindenkinek jól jön:

https://www.youtube.com/watch?v=7FtVraaxpLs

Előzmény: cosomega (80384)
cosomega Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80384

Azért az érdekes, hogy egy laikusnál van otthon vezetékre való számok.

Előzmény: cosomega (80383)
cosomega Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80383

Meglátjuk.

Előzmény: gergerg (80382)
gergerg Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80382

:-) Csípőfogó, egyik végére szigszalag, másikra wago. Menni fog az. Szerintem egyszerűbb ha széteszedi az egészet.

Előzmény: cosomega (80381)
cosomega Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80381

Szerintem elég, ha csak az A3, A/B4, B3-ból szedi ki a vezetékeket (mert "sok" lesz a vezeték). 

A többin nem kell változtatnia.

Szedje le (pattintsa ki a két foglalatot azon az oldalon, ahová megy az A3, A/B4 és B3-as vezeték).

Ott szedje ki az egyik áthidalást a két foglalat között. Ezután már talán jobban értelmezhető lesz a további vezetékezés.

Szerintem gondot fog okozni a felesleges áthidalás eltávolítása is.

Előzmény: gergerg (80379)
gergerg Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80380

Ja, ha így nem működik, akkor küldj Mekknek egy emailt (számlaszám és az előtét számlája beszkennelve)

Előzmény: gergerg (80379)
gergerg Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80379

Köss ki mindent az előtétből. Az egyik csövet nevezd ki A-nak, a másikat B-nek.  Az A cső egyik végén található foglalatból 2 vezetéknek kell jönnie, egyiknek az A1, másiknak az A2-re. A cső másik végénél lévő foglalatból szintén 2 vezetéknek kell jönnie, egynek az A3-ra, a másiknak az A/B4-re.

Ugyan ezt csináld meg, csak B-vel. Kell majd 1m vezeték, meg egy áthidalást megszüntetni a két cső között.

Előzmény: gergerg (80377)
cosomega Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80378

A zöld/sárga vezetéket is elfelejtetted bekötni.

Előzmény: cosomega (80376)
gergerg Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80377

Leírom mit csinálj.

Előzmény: Vigilante7 (80374)
cosomega Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80376

A javaslat rajt van az elektronikán.

Le kell másolni, leköveted a rajzon a vezetékezést. 

Ha ez nem megy, akkor kérj meg valakit, akinek van valami fogalma a villanyszerelésről. Ne az eleket!

Előzmény: Vigilante7 (80371)
gergerg Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80375

Dehogy nem! Ott van rárajzolva hogy hogy kell bekötni. Leköveted a vezetékeket a lámpában és bekötöd úgy. 1, a két cső foglalata közti áthidalást kell megszüntetned, és abbó a kapocsból amelyik így üresen maradt, egy plusz vezetéket elvinni az előtéthez. Próbáld értelmezni a rajzot, nagyon egyszerű, rajta van minden.

Előzmény: Vigilante7 (80371)
Vigilante7 Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80374

Így van jelenleg bekötve:

Teaway Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80373

A tábortűz szokott égni. Az izzó az világít, vagy nem világít :)

Előzmény: Vigilante7 (80372)
Vigilante7 Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80372

Mármint az izzók lettek kipróbálva egy másik lámpatestben, ahol működtek. Miért kellett volna időben eloltanom őket!? Nem értem...

Előzmény: Jahno (80370)
Vigilante7 Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80371

De más javaslatot nem mondtak, amit értelmezhetnék. Persze meghallgatok mindent, ha van más javaslat, nem csak azt, hogy az rossz amit ajánlott. :P

Előzmény: cosomega (80369)
Jahno Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80370

"ki lettek próbálva és égnek"

Oszt még időben eloltottad?

Előzmény: Vigilante7 (80368)
cosomega Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80369

Mit vártál? 

50-en leírták, hogy hülyeséget javasol.

Előzmény: Vigilante7 (80368)
Vigilante7 Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80368

Sajna nem megy az alábbi bekötés szerint. Lehet hallani, hogy ez az inverter búg, amikor adok rá áramot, de a fénycsövek meg se nyikkannak. Pedig egy másik helyen már ki lettek próbálva és égnek... :P

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80329)
ötfelezős Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80367

Hát igen, az előírások általában olyanok, hogy ha valaki egyet megszeg, még ne legyen baj. Mert ugye ez a variáció

jön a következő, látja a táblát bemegy ő is, hiszen le van kapcsolva

nem képzelhető el, hiszen egy berendezésen, ha több ember/csoport dolgozik egyszerre, akkor azokat egy munkavezető alá kell rendelni.

Előzmény: Törölt nick (80366)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80366

Egy kis műhelyben elég a tábla, otthon meg elég ha én tudom miért kapcsoltam le és más nem fog hozzányúlni, de gyárban, ahol,nagy a gép, vagy sok van belőle, és sok az ember is, ott le kell lakatolni.

Jön az ember, áramtalanít, kitábláz szerel, jön a következő, látja a táblát bemegy ő is, hiszen le van kapcsolva, az első végez, kijön, visszakapcsol, mit sem tudva hogy más is benn van.

Vagy mondjuk műszakonként 30 ember takarítja, karbantartja több napon keresztül a gyártósort, akkor a végén már elég nehéz számon tartani ki van benn és ki nincs.

Lehet aláírófüzetet meg névsorolvasást tartani, de a lakat a biztos.

Megesett hogy valaki más helyett írta alá az ívet, vagy véletlenül, vagy mert azt hitte hazament az illető.

Sok dolgozó esetnén soha nem fog kiderülni.
A legjobb megoldás amit láttam: lekapcsolták a gépet, kapcsolóra lakat, a lakat kulcsa bele egy dobozba, arra mindenki ráteszi a saját lakatját aki bemegy a területre.

Amíg akár egyetlen lakat is van a dobozon fizikailag lehetetlen visszakapcsolni a gépet.

De otthon a villanybojler mellé ez a hercehurca nyilván tök felesleges.

Előzmény: Lacivill (80364)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80365

Illik, de kevés. Egy kapcsoló helyiségben több szakaszoló is lehet letiltva

Amikor a lusta múszakvezető elküldi a jóskát hogy ugyanmá' kapcsolja vissza a szakaszt, előfordúlhat hogy rossz szakaszt kapcsol vissza ahol még dolgoznak

Hasonló a feszültségmentesités szabálya is, mert nem lehet megbízni abban, hogy aszonta a művezető nincs benne villany

Előzmény: Lacivill (80364)
Lacivill Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80364

Illik tartani Bekapcsolni Tilos táblát ilyen helyeken, és kiakasztani.

Előzmény: King_of_Giants (80362)
Teaway Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80363

Ja hogy úgy illetéktelen...az más :)

Műhelyfőnök/részlegvezető természetesen tájékoztatva van, hogy 100m-re a 10. sikátorban szerelés történik. Ez persze nem garancia semmire se...

Előzmény: King_of_Giants (80362)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80362

Jön a műhelyfőnök mert nincs villany és látja hogy a megszakitó ki van kapcsolva, vagy kikapcsolódott és visszakapcsolja

Illetéktelen lehet szakember is akinek köze nincs a lekapcsolt részhez

De akár beleátható légvezetéki szakaszon is lakatolható szakaszolók vannak, nem beszélve kábelhálózatrol

Előzmény: Teaway (80361)
Teaway Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80361

Szép kis munkahely lehet, ahol illetéktelenek kotorásznak a kapcsolótábla szekrényben.

Előzmény: King_of_Giants (80360)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80360

egy ilyen leválasztó kapcsoló csakis akkor elfogadható ha az lakatolható.Akárhova is van elhelyezve."

Ne szigorítsd a szabványt :)

Lakás, családi ház esetén kicsi a valószinüsége hogy amig a villanyász pucolja a bojlert, valaki a mellette levő kapcsolót bekapcsolja

Ennyi erővel az időszakosan nedves helyiségek kétsarkú kapcsolóit is lakatolni kellene

Ez ipari környezetben a jellemző, ahol a munkavégzés beláthatatlan messze van a főkapcsolótol vagy tartani lehet az illetéktelen visszakapcsolástol stb.

Előzmény: szakmókus (80359)
szakmókus Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80359

Értem,tehát szervíz kapcsoló,avagy főáramköri tiltó!

Sok helyen van a bojler mellet felszerelve a kád környékén,többnyire a tokozott kkm0-6002-es kapcsoló,besüllyesztve vagy falon kívűl.

Én úgy gondolom egy ilyen leválasztó kapcsoló csakis akkor elfogadható ha az lakatolható.Akárhova is van elhelyezve.

Valahol rémlik hogy olvastam róla,hogy a főáramköri tiltót a leválasztandó készülék közelében kell elhelyezni úgy hogy könnyen azonosítható legyen a funkciója, illetve kötelező ha a berendezés táv vezérelve indítható.

Előzmény: ötfelezős (80344)
didyman Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80358

Elektronikus előtétről van szó, nem hagyományos induktívról. Ott a soros kötés  egyáltalán nem hitvány megoldás, hanem a magasabb hálózati feszültség miatt kínálkozó, sokkal jobb hatásfokú elgondolás.

Előzmény: cucu (80357)
cucu Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80357

"A régi előtétnél sem volt soros a kötés, a csövek végei párhuzamosan futnak be az elektronikába."

Ebben ne legyél ennyire biztos, mert bizony van olyan megoldás, ahol sorba vannak kötve a neon csövek.

Bár, te tudod, hogy mire gondoltál...

Előzmény: didyman (80349)
Teaway Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80356

Az ellenkező irányú indulást passzolom, csak a túlzott melegedésre reagáltam.

Előzmény: horex (80341)
0l0 Creative Commons License 2017.11.12 0 0 80355

Jogos meglátás. Egy lemezes védőérintkező, aljzatból kiszedve+ EPH bilincs megoldhatja a bekötését, legalábbis ami a működőképesség és üzembiztonság kérdését illeti.

Valójában szerintem kell legyen olyan előírás, mely tiltja a szabványos dugvilla csatlakoztatását minden egyéb helyre, mint szabványos aljzatba. Ha ez a helyzet, akkor különösen nem érdemes tovább gondolkodni ezen a vonalon.

Előzmény: gergerg (80346)
Jahno Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80354

Mondom én, kontár ámokfutó balfasz. Meg a rackszekrény. 

Előzmény: didyman (80351)
didyman Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80353

Azt sem tudod, mit beszélsz.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80352)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.11 -3 0 80352

"kipróbálom ezt a bekötési módot majd"

Ne hallgass rám, mert lehet, hogy véletlenül egy csúcstechnikás áramfigyelős előtétet vásároltál. Mivel én egy csak hülye vagyok, ezért ne hallgass rám, tedd azt amit a többiek tanácsolnak neked.

Előzmény: Vigilante7 (80332)
didyman Creative Commons License 2017.11.11 0 1 80351

Mert van egy ügyeletes hozzáértőnk, aki csípőből felülbírálja a bekötést és képes két lábat ad hoc módon összekötni egymással egy tökismeretlen elektronika kimeneti oldalán. Ha ezt egy akármilyen cégnél követné el, páros lábbal rúgnák ki. Itt szabadon leírhatja és van, aki el is hiszi neki.

Előzmény: gergerg (80350)
gergerg Creative Commons License 2017.11.11 0 1 80350

Én a fénycsöves válaszokat nem értem. Rá van rajzolva hogy kell bekötni. Ennyi.

didyman Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80349

FYI ezekben az előtétekben mindig párhuzamos a csövek meghajtása (mindnek saját tekercse van), a bonyolítás a normálisabb típusoknál a katódfűtés körül lakik, annak lehet többféle kialakítása, és a katódok áramát is mindig a visszatérő ágon figyelik, ennek is van többféle kivitelezési módja. A régi előtétnél sem volt soros a kötés, a csövek végei párhuzamosan futnak be az elektronikába.

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.11 0 2 80348

Egy darab feltehetően "hosszabb" vezetéket kell plusszba bekötnie, (és egy rövidet a két cső közül kikötnie), hogy a "6vezetékes" "párhuzamos" fénycsőinverterhez készült lámpatestet "soros" "7 vezetékesre" alakítsa.

Akinek ez sem megy, az egyáltalán ne kötögessen semmiféle vezetékeket semmibe.

BTW jó eséllyel a közösítéses gányolás NEM fog működni, egyetlen percet sem, mert az inverter védelme nem engedi majd begyújtani.

Ha egy fokkal gagyibb a cucc, (klón-klónjának a kispórolt verziójának utánérzése) akkor pukkan egyet és pillanat alatt tönkremegy az új inverter.

Te meg csak nyomod szokás szerint, a szakmaiatlan, tűz-élet-vagyonbiztonság szempontjából veszélyes baromságot, majd amikor valaki kijavít, akkor támadsz, ezt CSAK így lehet, mert a kérdező biztos nem tud mást tenni.

Hogy miből mekkora kár-probléma-gond-anyagi veszteség-veszély lehet, az már nem érdekel, illetve legtöbbször nem is látod át.

Valamiféle  nem elektromos műszaki képzettséggel -talán- rendelkezel, de abból is csak a katalógus-marketing közeli általános rész, amiből valamennyire egyben vagy, a konkrét szakmai, elektrotechnikai alapjaid a nulla körül vannak.

(ld "mindig azonos az összteljesitmény", és egyéb a közelmúltban leírt 2*2 néha 5 szintű brillírozásaid)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80333)
arenarock Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80347

Mivel az egyik gyújtónál sorba, a másiknál meg párhuzamosan vannak kapcsolva a fénycsövek katódjai, így nem tehetsz mást mint átalakítod a kapcsolást, vagy másik gyújtót szerzel be.

Vagy hallgatsz a hülyeségekre...

Előzmény: Vigilante7 (80314)
gergerg Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80346

És mi lesz a védővel?

Előzmény: 0l0 (80318)
gacsat4 Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80345

Igen. Szétszedtem. Összeégett két tekercs. 5 helyen el is égett a drót.

Előzmény: horex (80340)
ötfelezős Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80344

Alapjában véve mi is a konkrét feladata a kapcsolónak?

Az a kérdés inkább, hogy hol nincs?

A villamos berendezést a hálózatról le kell tudni választani, ez az alapszabály. És ez alól vannak felmentések, például a világításra.

Előzmény: szakmókus (80326)
didyman Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80343

Gratulálok! :-(

Előzmény: Vigilante7 (80332)
didyman Creative Commons License 2017.11.11 0 3 80342

"A kérdező szemmel láthatóan nem ért az elektromossághoz"

Te meg az elektronikus előtéthez! És írod tovább a hülyeséget. Hajlok egyetérteni valamely másik kollégával, hogy te egy borzasztóan káros jelenség vagy itt!

Ismét leírom: Nem véletlenül van két, külön szálon behozva a két cső saját katódárama! És egyáltalán nem biztos sem az, hogy működni fog a hülyeséged, ha mégis, akkor sem jól fog működni! Kérdés, hogy a baromságod okán keletkező anyagi kárt vajon ki fogja megtéríteni? Mert te aligha.

A bekötés kapcsán: Ha a kérdezőnek magas egy vezeték behúzása, akkor annak az előtétnek a cseréjét sem szabadna rábízni! És igen bazdmeg, fizesse ki, hogy olyan valaki nyúl hozzá, akinek a munkájában és tudásában meg lehet bízni ahelyett, hogy egy fórumon ad neki tanácsot egy önjelölt ezermester!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80333)
horex Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80341

Menezárlat OK. De miért indul ellenkező irányba?

Előzmény: Teaway (80339)
horex Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80340

Valahol a segédfázis tekercs menetei zárlatba kerültek a főfázis tekercsével. Ugy viselkedik mintha indukciós inditása lenne a kondenzátor helyett

Ha lekötöd a kondit teljesen és akkor is ugyanigy, akkor biztos

Előzmény: gacsat4 (80338)
Teaway Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80339

Menetzárlatos lett.

Előzmény: gacsat4 (80338)
gacsat4 Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80338

Drága Fórumozók! Három év után úgy döntött a fűnyíróm, hogy ezután visszafelé fog forogni. Sehogy se tudom erről a marhaságról lebeszélni. Ha meglököm a jó irányba, akkor is visszafelé indul el. Próbáltam két másik kondival is. Kondi nélkül is, és a kondit rövidre zárva is. Nagyon melexik.

gepesz Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80337

Szerintem te hagyd a fenébe. Hívj valakit.

Még a végén megrázó élményben lesz részed.

Méregeted és nem találsz semmit. A végén belekapsz egy magányos fázisba.

Nem okvetlen kell hozzá villanyszerelő, de legyen valamennyire jártas abban a világban.

Előzmény: ovinababika (80336)
ovinababika Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80336

Igen pontosan ezt szeretnem megmerni, ill megtudni, hogy el a kabel vagy sem. koszonom mindenkinek a segitseget. :-D

Előzmény: Lacivill (80325)
Lacivill Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80335

Bármekkora bojlert fel lehet nappali árammal fűteni. A 2sarkú szerviz kapcsoló arra lett kitalálva, hogy szerelésnél le tudd kapcsolni. Ez elvileg olyan helyre kellene tenni, hogy a bojler szerelésnél rá leshessen látni, nehogy valaki véletlen visszakapcsolja.

Családi házaknál nem jellemző, hogy sok ember akar kapcsolgatni, ezért a legtöbb helyen az elosztótáblánál, villanyóránál van elhelyezve.

Előzmény: szakmókus (80326)
szakmókus Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80334

---Ezért nem értem a fenti mondatodat---

Te kéred mindig a konkrétumot,tessék írtam eszterga. A motor és a tokmány közötti hajtáslánc nem bontható! Hogyan is pörögne fel üresen a motor? 

Nagy esztergákon ez megoldott ahol jelentős tömeget kell megindítani,fékezni,forgás irányt váltani.Ott a motor külön életet él de nem egy műszerész esztergánál.

---Két sebességet gondolom meg lehet valósítani egyfázisú motorral is, tekercselés kérdése---

Egyfázisú asszinkron motor két fordulattal úgy létezik hogy két akár egymástól független tekercselést alkalmaznak pl..mosógép motor.  Annak mérete így irreálisan nagy a teljesítményéhez képest. És hol van az még a 1.5Kw-tól?

---Egyfázisú motor hirtelen ellenkező irányba kapcsoláskor (asszem ezt hívják ellenáramú fékezésnek) továbbra is ugyanabba az irányba forgott??---

Rendben,nem tettem hozzá hogy háromfázisú motor lett át tekercselve. Ott ez előfordulhat.

Arra tervezett egyfáziúnál ez valóban nem fordulhat elő.

De nem is ezek voltak a kérdések........

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80331)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80333

"Szélsőséges esetben azonnal tönkremegy az előtét,"

A kérdező szemmel láthatóan nem ért az elektromossághoz olyan szinten, hogy módosítsa az armatúra vezetékezését (és erre te sem akarod megtanítani egy fórumon keresztül).

Van egy megoldás, amivel nulla szaktudással is újra működni fog a fénycsöve, ezt írtam le neki én.

A másik megoldás az, hogy hívjon villanyszerelőt sok ezerért

a harmadik az, hogy dobja ki az új előtétet és vegyen egy új komplett armatúrát,

ezeket is javasolhatod neki.

Előzmény: didyman (80322)
Vigilante7 Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80332

Köszi még1szer. Akkor este kipróbálom ezt a bekötési módot majd.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80329)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80331

"Te is tudod hogy az egyfázisú motor nyomatéka használhatatlan ha a motor elé bármit kötsz sorban."

Lágyindítás közben nincs a motoron terhelés, tehát nem beszélhetünk nyomatékról.

Amikor már felpörgött és dolgozik a motor, akkor már beszélhetünk nyomatékról, de akkor már nincs jelen a lágyindító.

Ezért nem értem a fenti mondatodat.

"Sőt, a nagyobb motor indító kondenzátor nélkül lehet fel sem tud pörögni."

A lágyindító nem helyettesíti az indító kondenzátort, egész más a célja: nem engedi túl magasra emelkedni az indítási áramot.

"Ugyan akkor elkerülte a figyelmedet a dahlander motor."

Két sebességet gondolom meg lehet valósítani egyfázisú motorral is, tekercselés kérdése.

"Volt hogy egyfázisú motornál irányváltás helyett ugyan arra indult meg,"

Egyfázisú motor hirtelen ellenkező irányba kapcsoláskor (asszem ezt hívják ellenáramú fékezésnek) továbbra is ugyanabba az irányba forgott??

Előzmény: szakmókus (80327)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80330

Kérdésedből ítélve nagyon nem értesz az elektromossághoz, ezért abban sem vagyok biztos, hogy te ott VALÓBAN áramot akarsz mérni és nem inkább feszültséget.

Előzmény: ovinababika (80320)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80329

Kicsit káprázik a szemem a színektől :) de jónak látszik a dolog.

Előzmény: Vigilante7 (80319)
Teaway Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80328

Nekem is jól jött a 3 fázis a dahlandernél, nem kell tovább az umformerrel vesződnöm.

Előzmény: szakmókus (80327)
szakmókus Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80327

------"Az egyfázisú motorok indítási árama jóvak nagyobb,mint az azonos teljesítményű háromfázisú motoroknak."

Kivéve, ha csinálsz elé egy filléres lágyindítót (pl egyszerű izzókból), ami marhakevés amperrel pörgeti fel a 3 kilowattos motorodat az üzemi fordulat közelébe.-----

Te is tudod hogy az egyfázisú motor nyomatéka használhatatlan ha a motor elé bármit kötsz sorban.

Sőt, a nagyobb motor indító kondenzátor nélkül lehet fel sem tud pörögni.

Ugyan akkor elkerülte a figyelmedet a dahlander motor.Mint mondtam még egy mechanikus váltót nem kívánok meg és beépíteni.

De legyek tényszerű, az egyik masina egy eszterga. Feltételezem sohasem vágtál menetet esztergával.

A kisesztergák nem rendelkeznek elektromechanikus tengelykapcsolókkal,a motort pélául menetvágásnál rá-rá kell indítani,ill "pánik" esetén akár ellenkező irányba kapcsolni. Volt hogy egyfázisú motornál irányváltás helyett ugyan arra indult meg,mert még vitte a lendület,ez az esztergánál nem megengedhető.

Megjegyezném hogy a háromfázisú motor lágyindítása a kívánt nyomatékkal megvalósítható.

Természetesen kifizetném a hozzájárulást  ha iparszerűen,és 3Kw-nál nagyobb gépeket használnák,viszont ha belegondolunk a jelenleg a gépet frekvenciaváltóról használva majdnem ugyan akkora teljesítményt vételezek egy fázison asszimetrikusan terhelve a hálózatot "büntetés" nélkül,mint ha három fázison vételeznék, csak szimmetrikusan terhelve a transzformátort.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80202)
szakmókus Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80326

Bojler esetében azt hiszem max. az 50 literesig szerelik dugvillával.Azt a nappali árammal is fel lehet fűteni.Afelett be lehet kötni fixen.

Azt sohasem értettem viszont hogy hol kell elhelyezni a kétsarkú kapcsolót, a bojler elött. A helységben,ahol a bojler van,vagy rakhatom az óra szekrénybe is. Alapjába véve mi is a konkrét feladata a kapcsolónak?

Előzmény: Lacivill (80298)
Lacivill Creative Commons License 2017.11.11 0 1 80325

Szerintem te nem áramot, hanem a 230V meglétét szeretnéd ellenőrizni. V állásba tegyed, és a középső, és jobb oldali csatlakozóba.

Közben figyelj oda, hogy ne rázzon meg az áram.

didyman Creative Commons License 2017.11.11 0 1 80324

Te arra vagy kíváncsi csak, hogy a vezeték élő-e? Ebben az esetben feszültséget szeretnél mérni, ha 10 A-es méréshatárú árammérésben rakod rá a műszert a vezetékre, tönkre fog menni azonnal vagy a biztosítója, vagy az elektronikája is.. Feszültségmérésben végezd a vizsgálatot, és alkalmas lesz rá minden további nélkül (a vezetékek épségére figyelj azért, és ha gyakorlatlan vagy, csak a mérőfejeket fogd mérés közben, a perem mögött). 

didyman Creative Commons License 2017.11.11 0 2 80323

De te is arra hallgatsz, ami neked a legegyszerűbb. Szerinted véletlenül lett az a plusz egy hozzávezetés, nem volt hatos sorkapocs a szalag mellett? Ketten elmondtuk, hogy nem véletlen, de a harmadikra hallgatsz, aki a hülyeséget mondja. Komolyan azt érzem néha, hogy édesmindegy, mit mond az ember, végül az dönti el a válasz helyességét, hogy elég meggyőzően mondja-e a hülyeséget is. :-(

Előzmény: Vigilante7 (80319)
didyman Creative Commons License 2017.11.11 0 0 80322

Már megint a hülyeséget meséled. Fogalmad sincs, mi van az előtéten belül és hogy mi oka lehet annak, hogy az a két pont külön érkezik be, de azért bátran felülírod a gyártó bekötését, biztos azért nem kötötte össze a két szálat, mert a vezetékgyártókat akarja dotálni, nem? Azért megy be külön az a két szál, mert a csőhiba (csöveken folyó áram) érzékelése és az elektródok előfűtése miatt így van kialakítva. Szélsőséges esetben azonnal tönkremegy az előtét, jobb esetben az egyik cső rövid úton megy tönkre, aztán utána a másik is.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80317)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.11 0 1 80321

Ki tudod kapcsolni a feszültség forrást? (hogy bekösd a műszert sorba a megfelelő csatlakozásokkal?)

Tudod mekkora bizti van a körön?

Ha jól látom a neten, a műszer 10A-t bír 15 sec-ig, tehát elvileg eddig tudsz mérni..

ovinababika Creative Commons License 2017.11.11 -1 0 80320

Sziasztok. Meglehet buta kerdes, egy ZT-102-es multimeterrel meg lehet nezni egy 220 voltos kabelben van-e aram? Tudom nem egy profi cucc es felek talan nem alkalmas arra. Igazabol csak az erdekel van e aram vagy nincs a vezetekben.  Ha igen akkor hogyan, ugy ertem mire kell allitani a muszert?

Vigilante7 Creative Commons License 2017.11.11 0 1 80319

Értem, köszönöm szépen a válaszokat. Csináltam egy kis ábrát, hogy biztos jól is értettem meg.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80317)
0l0 Creative Commons License 2017.11.10 0 0 80318

Az áramszolgáltató vagy meghajolna zsenialitásod előtt, és elismerné, hogy túljártál az eszén, vagy megkérne hogy olvasd el a kovetkező kifejezést is, mely szerint "nem dugaszolhatóan csatlakoztatott" eszközről lehet szó.

Ekkor valószínűleg azt mondanád, hogy ez nem dugaszolható, hiszen rögzítetted rendkívül ötletes módon, de ez már a szokásos nehezen védhető állítás volna, hiszen ennyi erővel elég egy éjjeliszekrénykét nekitolni a dugvillának hogy már ne legyen dugaszolható a csatlakozás, ami nonszensz. A közécsavarozós megoldás eleve teljesen szabálytalan, azt nappali tarifára kötött eszköznél is kifogásolhatnák.

Kissé érdekesebb kérdés, mit szólna a szolgáltató ahhoz, ha például a dugvillát és a betápot egy kétpólusú kismegszakítón vagy ÁVK-n keresztül kötöd össze, az egészet meg belerakod egy a körülményeknek megfelelő védettségű dobozba. Itt is főleg az az érdekes, hogy van-e olyan szabály (valószínűleg van), ami tiltja a dugvilla eredeti rendeltetésétől eltérő használatát, például ilyesfajta csavaros kötésekben.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80304)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.10 -1 0 80317

Az új ketyerén kösd össze egymással az A3 és a B3 pontokat, ide kösd a jelenlegi ketyere 3-as vezetékét.

A többi drót értelemszerűen kötődik:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145791884&t=9007165&openwith=1

didyman Creative Commons License 2017.11.10 0 1 80316

Semmi nem maradhat ki, vezess el egy plusz szálat és úgy kösd, ahogy a rajzon van. 

0l0 Creative Commons License 2017.11.10 0 1 80315

Én meg azt tippelem, hogy nem nagyon lehet ott semmit kihagyni, hanem vagy az A3-B3 kapcsokat összehidalva kapod meg a jelenlegi 3 számú kivezetést, vagy a jelenleg közösen odavezetett két fénycsőfoglalat érintkezőt lehet érdemes két külön vezetékkel az előtéthez eljuttatni. De ezt csak a rajz topológiája alapján mondom, majd aki jobban ért ezekhez megmondja mi a jó megoldás.

Vigilante7 Creative Commons License 2017.11.10 0 0 80314

Az alábbi képen szereplő eszközt cserélném le.

A kép teljes pompájában: http://kephost.com/images/2017/11/10/20171109_210551.jpg

A kérdésem a következő lenne: A kicserélendő eszköznél, melyik csatlakozás marad ki? (Mert ugye azon 7 db van, amiről cserélném ki, meg csak 6.) Én személy szerin az A/B4-re tippelek, de nem akarok tipp alapján itt kötögetni. A kapcsolási rajz a 2 eszközön, meg egy kicsit máshogy néz ki.

Zs:) Creative Commons License 2017.11.10 0 0 80313

És mivel 63A-el terhelhető, ezért erre kell méretezni a kábelt is!

Az, hogy csak 6A-t fogyaszt a fogyasztó, senkit nem érdekel. Biztosítani kell saját betáprészén megfelelően.

De nem vitatkozom, mindenki azt gondol és csinál, amit akar. Tök mindegy, hogy milyen hülyeséget mondanak egyesek, csak magabiztosan kell állítani és már oké is. Esetleg alá lehet támasztani még a szabványban is benne van bűvös mondattal.

Részemről ennyi.

Előzmény: Peter atyuska (80312)
Peter atyuska Creative Commons License 2017.11.10 0 0 80312

63A-ig terhelhető üzemszerűen :) a csatlakozó típus. A berendezés lehet max 6A es is, de max 63A-es lehet.

Előzmény: Zs:) (80271)
ötfelezős Creative Commons License 2017.11.10 0 0 80311

Hát nem minden van és volt szabványban leírva, van, ami csak a villanyszerelési tankönyvekben, lásd a múltkori rövid csődarab illesztés az MM-fal vezeték dobozához témát például, de ez a fixes speciel a régi MSz 1600-asban is szerepelt. A legutolsó kiadásban már csak "értelmezés szükséges" formátumban volt olvasható, az meg, mint illusztrálva láthatjuk, egyeseknél végtelen hosszú értetlenkedésre ad alkalmat. Miként most például valaki ide is író azt állítja a Gyakorikérdéseken, hogy az az előírás, hogy alumínium vezeték lakásokban csak 16 mm2 és feletti keresztmetszetekkel alkalmazható, az nem jelenti azt, hogy vékonyabbat tilos alkalmazni. :)

Előzmény: Zs:) (80308)
Bmw E30 335i Creative Commons License 2017.11.10 0 0 80310

Mühely eloszto doboznak készül.

Előzmény: *Steve (80307)
ötfelezős Creative Commons License 2017.11.10 0 0 80309

Sokkal egyszerűbb lenne az élet, ha az áramszolgáltatók EGYÉRTELMŰEN elárulnák, hogy ők pontosan mit értenek az effajta zavaros kifejezéseken 

De hát már többször megbeszéltük, hogy ebben az országban minden villamos szakember tudja ezt értelmezni...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80304)
Zs:) Creative Commons License 2017.11.10 0 0 80308

Erre én is felettébb kíváncsi lennék! :)

Előzmény: PETYUS (80306)
*Steve Creative Commons License 2017.11.10 0 0 80307

Mire?

Előzmény: Bmw E30 335i (80303)
PETYUS Creative Commons License 2017.11.10 0 0 80306

> fixen szerelt készüléket fixen kell bekötni

Ez miben van előírva?

Mi célból írták elő?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.10 0 0 80305

"Nálam már rég egy ventilátor van ráállitva a gázkonvektora, hogy ne hagyja a menyezeten felhalmozódni a meleget"

Okos dolog a mennyezetnél gyülekező meleg levegőt erővel lezavarni az alsó régióba, ahol a hő felhasználói többet tartózkodnak, mint a mennyezeten :)

Minél hidegebbek a falak/födém (gyenge hőszigetelés),

és minél magasabb hőmérsékletű a fűtőtestünk

annál nagyobb a hőmérséklet különbség a padló és a mennyezet között.

Tehát a levegő-lekeverő ventilátor sok esetben hasznos, de egy fatüzelésű vaskályhával fűtött hőszigeteletlen házban a leghasznosabb :)

Előzmény: King_of_Giants (80281)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.10 0 0 80304

"Urban Legend. Vagyis, hogy megszűnik a garancia, ha egy dug villát lecsíp valaki a vezetékről."

Kíváncsi lennék, hogy belekötne-e az áramszolgáltató, ha

- a bojler dugvillája és a fali dugaszoló alj közötti résbe pl egyszerűen belecsavarnék két vékony facsavart,

- vagy az egészet egy csavaros fedelű dobozzal venném körül,

- vagy a dugalj mellé két oldalt befúrt két dübelhez odahúznám egy pánttal.

Az áramszolgáltató előírásának mindegyik megfelel, hiszen  segédeszköz (csavarhúzó) nélkül nem oldható a kötés, mégsem kellett levágni/leszerelni a dugót.

Sokkal egyszerűbb lenne az élet, ha az áramszolgáltatók EGYÉRTELMŰEN elárulnák, hogy ők pontosan mit értenek az effajta zavaros kifejezéseken (mit szabad és mit nem), de arra ugyan várhatunk, hogy itt jogállam legyen.

Bmw E30 335i Creative Commons License 2017.11.10 0 0 80303

Üdvözlet, hobby villany szerelőként jo lessz ez nem? :D

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.10 0 0 80302

Partvisnyél, sámi. :)

Előzmény: PETYUS (80301)
PETYUS Creative Commons License 2017.11.10 0 0 80301

Nálunk meg fával-szénnel rakott kályhák voltak, aminek tartozéka a kutacs (kb. fél méter hosszú piszkavas). Azzal bármelyik villanykapcsolót elértem, amikor már akkora voltam, hogy a villanykapcsolás szándéka felmerülhetett.

Előzmény: Törölt nick (80292)
sámli_ Creative Commons License 2017.11.10 0 0 80300

Nem azt írtam, hogy megszűnik a garancia, hanem azt, hogy kockáztatsz egy konfliktust. Szabvány ide vagy oda ezek minősítéssel rendelkező készülékek, forgalmazási engedéllyel. Egyébként nem csak bojlerek, más készülékek is készülnek így, például falra szerelhető fűtőpanelek.

Teaway Creative Commons License 2017.11.10 0 0 80299

:)))

Előzmény: King_of_Giants (80296)
Lacivill Creative Commons License 2017.11.10 -1 1 80298

Megint előjött ez az Urban Legend. Vagyis, hogy megszűnik a garancia, ha egy dug villát lecsíp valaki a vezetékről.

Konkrét eset, link van erre vagy inkább csak elképzelés?

Különben egy bojlernál fogod, és kikötöd a gyári vezetéket, és ha véletlen meghibásodna 1 éven belül akkor visszakötöd.

Csak jelzem, hogy ez ( dug villa)szembemegy a szabványokkal, ugyanis az van leírva, hogy fixen szerelt készüléket fixen kell bekötni.

Előzmény: sámli_ (80297)
sámli_ Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80297

Kész 22-es csapdája. Egyes bojlereket öntött dugvillával forgalmaznak. Vagy levágod, kockáztatva ezzel azt, hogy garanciális javítási igény esetén beléd kötnek, vagy kockáztatsz egy konfliktust a szolgáltatóval.

Előzmény: 0l0 (80286)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80296

És ha gyorsan nő a gyerek, mindig feljebb rakod?

Előzmény: Törölt nick (80292)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.09 -1 0 80295

Bizonyára nem a te sarad!

Neked nem kell értened a vonatkozó szabványokhoz rendeletekhez. Ezt a készüléket nem a fogyasztásmérőhöz szokás tenni, hanem a lakáson belül elhelyezett elosztótáblákhoz. Azt meg nem nézi a szolgáltató

Azért én nem kockáztatnám meg a vívást a szolgáltatóval ha kiderül :)

Előzmény: vizimento (80293)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.09 -1 0 80294

Akkor bizonyára villanytűzhelyet ráköthetek

Értem én, de ha a szolgáltatónak éppen teljesitmény többlete van, csak segitenék neki kiegyenliteni  azt. De ha nem, nem, kennye a hajára :)

Előzmény: 0l0 (80286)
vizimento Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80293

Miért, ha adna olyan nyilatkozatot, akkor onnantól nem az én saram lenne, ha egy ellenőrzés alkalmával kiderülne, hogy ez így nem szabályos?

Előzmény: King_of_Giants (80284)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80292

Nálunk meg azért lett ugye mindenhol magasan, hogy ne érje el :)

Előzmény: Zs:) (80291)
Zs:) Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80291

"ne menjen bele a por"

ööööö, ez most komoly?!

Azért lefele lehet felkapcsolni, mert ha a kisgyerek rátenyerel (jó eséllyel lefele mozdulattal), akkor felkapcsolódjon a világítás. Persze arrafelé nem 1,4 magasra rakják a kapcsolókat.

Előzmény: gergerg (80288)
Zs:) Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80290

Ezzel csak annyi baj van, hogy nem véletlenül tett rá a gyártó 63-ast! Ugyanis jó eséllyel a 32-es nem fogja bírni az állandó üzemet. A csatlakozás mindig a gyenge láncszem.

Ha direkt kötöd be, akkor minimum 6mm2. Viszont gyanítom, hogy te a fali dugaljig számoltad az 5m-t. És a dugalj vezetékével mi a helyzet?

Előzmény: GTI100 (80274)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80289

És angol vízcsapot használtál már? :)

Előzmény: Victor86 (80287)
gergerg Creative Commons License 2017.11.09 -1 0 80288

Normális. A franciák úgy gondolkodnak hogy többet van a kapcsoló lekapcsolva mint fel, és ne menjen bele a por. Nekünk fejjel lefelé szerelik. 

Előzmény: Victor86 (80287)
Victor86 Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80287

Sziasztok,

Vettem egy legrand villanykapcsolót, egypólusút(nem csavaros, hanem bedugós a kábelrögzítés). Bekötöttem, de fordítva kapcsol. Ha lekapcsolom felkapcsol, ha felkapcsolom lekapcsol. Az ábra alapján jó helyre kötöttem a vezetékeket. Nyiván ha kicsavarom és megfordítom magát a "belsejét" akkor jó lesz. De kérdem én, normális ez? Mármint ha megfordítom akkor a belseje ahol az ábra van fejjel lefele lesz. Nem villanyszerelőként úgy gondolom, hogy nem fejjel lefele kell beszerelni egy kapcsolót.

Köszi a válaszokat :)

0l0 Creative Commons License 2017.11.09 -1 3 80286

Ha van megfelelő segédeszközöd az azt jelenti, hogy képes vagy megbontani az állandó jellegű csatlakozást, de nem jelenti, hogy ezt meg is teheted jogszerűen, rendszeresen és másik áramkörre csatlakoztathatod megtakarítási célból.

Ekkor ugyanis nem elégíted ki az "állandó jelleggel" feltételt.

A vesszőkkel elválasztott további kitételeknek az a célja, hogy lehetőleg kizárja mindazon gyakorlati kivitelezési megoldásokat, melyekkel a készülék különösebb hercehurca nélkül egy másik áramkörre csatlakoztatható.

Előzmény: King_of_Giants (80285)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80285

5. § (1) A „B” árszabás szerint számolható el a felhasználó által meghatározott bármely, szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető, külön mért – az elosztó vezérlőberendezésével vezérelt felhasználói áramkörre állandó jelleggel, megfelelő segédeszköz hiányában állagsérelem nélkül nem leválasztható módon, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott – felhasználói berendezés fogyasztása."

És ha van megfelelő segédeszközöm?

Előzmény: ötfelezős (80283)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80284

Nem szünt meg az a tilalom

Kérd a szerelőt hogy adjon róla szerelői nyilatkozatot :)

Mágneskapcsoló/kkal nem oldható meg feszültségkimaradás nélkül, erre félvezetős szerkezetet dolgozott ki egy hozzáértő

Előzmény: vizimento (80278)
ötfelezős Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80283

4/2011. (I.31.) NFM rendelet 5. § (1)

Szirty__ Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80282

Nincs bibi!

A példában a felmelegedett vezeték 10 Ohm-os! :)

Előzmény: ksanci (80277)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80281

meleg levegő néhány méter után felszáll a csarnok mennyezetére,"

Nálam már rég egy ventilátor van ráállitva a gázkonvektora, hogy ne hagyja a menyezeten felhalmozódni a meleget

Ha a vezeték melegszik az se baj, rá kell tekerni a dolgozó derekára :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80273)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80280
Előzmény: GTI100 (80275)
gepesz Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80279

Nem gázszerelővel beszélgettél? :-))

vizimento Creative Commons License 2017.11.09 -1 0 80278

Sziasztok,

Egy villanyszerelő az imént azt mondta nekem, hogy megszűnt, hogy az "éjszakai" (vezérelt) csak hőtárolós eszközzel lehet felhasználni.

Szerinte már bármire fellehet és felajánlotta, hogy átalakítja az óra dobozát úgy, hogy amikor van vezérelt akkor minden arról menjen, amikor meg nincs, észrevétlenül ugyanúgy a "normálról".

Igaz ez? Tényleg szabályos így átalakítani?

Köszi az infókat!

ksanci Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80277

A bibi ott van, hogy nem a vezeték pusztán ohmos ellenállása miatt lesz feszültségesés, hanem a kis keresztmetszet-nagy teljesítmény miatt felmelegedő és így megnövekedett ellenállású vezeték miatt. Vagyis a vezeték addigra fűt rendesen. Nyilván nem összesen 1000W-al, de nem is 841-el.

Előzmény: Szirty__ (80276)
Szirty__ Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80276

"Tehát ebben az esetben a feszültségesés  nem jár együtt teljesítményeséssel, hiszen amennyivel kisebb teljesítményt ad le a fűtőtest, azt a teljesítményt a kábel adja le a helyiségnek."

Ezt már a múltkor is hangoztattad. Próbáltam felhívni a figyelmed rá hogy ez nem biztos hogy így van ám!

Meg tudnád indokolni ezt pontosan miért is gondolod így?

Ha pl. 1000W a fűtőtest és nincs fesz esés, akkor 1000W fog hővé alakulni.

Ha 1000W a fűtőtest a tápláló vezető meg 10 Ohm, akkor meg 841W fog hővé alakulni a fűtőtesten és a vezetéken összesen.

1000 <> 841

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80269)
GTI100 Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80275

Ez egy nagyon jó észrevétel és látatlanul is nagyon pontos.  A csarnok 1600 m2 alapterületű és 7,5 m magas. Ehhez képest  4 db kb 40 nm-es terület van ahol a dolgozók tartósan dolgoznak, jellemzően gépeket kezelnek illetve alkatrészeket szerelnek össze. Szívesen olvasnék bővebben erről az irányított infravörös sugárzásról.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80273)
GTI100 Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80274

Na hát ez meg a másik. Amikor megrendeltük nem is néztük/vettük észre ezt:

Csatlakozás: CEE 63 A, csak azt hogy áramfelvétel 32 A.

CEE 63 A dugalj nincs az egy se az egész csarnokban CEE 32 A abból van vagy 12 és nem nagyon használjuk őket. Szerencsére előre a 4 helyett csak egy csatlakozót csináltam. 32 A dugó az egyik, 32 A aljzat a másik végén. Volt aztán meglepetés, hogy a 32 A dugalj nem akar belemenni a 62 A-s apába.. Csak egy CEE 63 A apa kiállás van a készüléken. Először is venni kellett 4 db CEE 63 A dugaljat 10.000 Ft/ db, nem olcsó. 32 A  dugó az volt pár darab és így maga a csatlakozó olyan öszvér megoldás lesz hogy azon a végén amit a készülékbe dugok  CEE 63 A dugalj van a másik végén meg CEE 32  A-s  dugó mert az tudom a hálózatba dugni. Ez így már összeállt már csak a megfelelő méretű kábel hiányzik.

Előzmény: Zs:) (80271)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80273

"Vett a cégünk csarnok átmeneti ideiglenes fűtésére 4 db Trotec TDS 100 Elektromos ipari hősugárzó, hőlégfúvót 22 KW."

Ez a baj sokszor, hogy nem kérdeznek meg hozzáértőt, csak bevásárolnak minél olcsóbban.

A hőlégbefúvóból kijövő meleg levegő néhány méter után felszáll a csarnok mennyezetére, majd felülről lefelé elkezdi feltölteni a légteret. Persze először találkozik a hideg mennyezettel, ami kivesz belőle egy nagy rakás hőt, majd lefelé haladva a hideg falak is kiveszik a maguk hőjét a levegőből, úgyhogy ha azt akarjuk, hogy ember magasságban legyen mondjuk 18 fok, ahhoz a mennyezetet folyamatosan mondjuk 25-30 fokkal kell fűtenünk, ami hosszú távon durván zsebre menő játék.

EHHEZ KÉPEST

okosan elhelyezett hősugárzókkal (irányított infravörös sugárzás) töredék energiamenyiséggel be lehet sugározni egyes pontokat/területeket ideális hőmérsékletűre, miközben a csarnok többi részében jóval alacsonyabb hőmérséklet uralkodik, tehát.

Vegyünk egy közel ideális példát. Legyen ez egy hatalmas raktár, több helyen elszórt csomagoló/feldolgozó munkahelyekkel, melyek együttesen a terület egy tizedét foglalják el, magasságban a csarnok teljes magasságának 1/4-ét igénylik. Tehát a 20 fokos hőérzetet a csarnok teljes légterének csupán 2,5 százalékán kell biztosítanunk , a csarnok "maradék" 97,5 százalékán elegendő lehet akár 10 fokos hőmérséklet is. Ezt kivitelezni forró levegő befújással lehetetlen, okosa elhelyezett hősugárzókkal viszont simán megoldható. Mondanom sem kell, hogy milyen óriási energiamegtakarítás, ha csarnok levegőjének ÁTLAGhőmérséklete 25 fok helyett mindössze 11 fokos, a dolgozók viszont nem érzik a különbséget.

Persze 40 darab hősugárző sokkal többe kerül, mint 4 db akciós kínai hőlégbefúvó ;) de a havi költségeken hamar visszajön az árkülönbség.

Még többet lehet spórolni havonta, ha a hősugárzók nem elektromossággal, hanem vezetékes gázzal működnek, persze az a beruházás még többe kerül.

Előzmény: GTI100 (80260)
GTI100 Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80272

Ezt nem értem, hogy mit is akartál mondani.

Előzmény: Jahno (80270)
Zs:) Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80271

5x16-os kábelt kell rá tegyél (pl.: H07RN-F 5G16), mivel 63A-es csatlakozó aljzatba tudod bedugni, ami 63A-ra van biztosítva.

"Csatlakozás: CEE 63 A"

Jahno Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80270

Ezzel is szophatna a főnökség a kivitelezőjével, nem?

Előzmény: GTI100 (80266)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80269

"az elégtelen keresztmetszet miatti feszültség-, és így a hasznos teljesítményesés az meg egy másik... Bár ha a vezeték is a fűtött helyiségben van, akkor végül is mindegy :D"

Bizony,

mivel elektromos fűtésről van szó, ahol a felmelegedett kábel hője is a ugyanazt a helyiséget fűti, amit maga a fűtőtest fűt. Tehát ebben az esetben a feszültségesés  nem jár együtt teljesítményeséssel, hiszen amennyivel kisebb teljesítményt ad le a fűtőtest, azt a teljesítményt a kábel adja le a helyiségnek.

Tehát ha a kábel langyos, az ebben az esetben nem nagy baj (mert nem valódi energiaveszteség). Persze ettől még be kell tartani a 32 amperhez tartozó szabványos keresztmetszetet (B csoport, tehát 4 mm2, ha a készüléknek kell nulla is, akkor 5x4 mm2, ha nem kell neki nulla, akkor 4x4 mm2).

Előzmény: ksanci (80265)
ötfelezős Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80268

de a számítással vitatkozom

Ne vitatkozz a számítással, az emberrel vitatkozz, aki a számítást használja. :) Ez a számítás a feszültségesésre hegyezi ki a dolgot, és figyelmen kívül hagyja a terhelhetőség korlát-értékét - ha megengedem neki a 3% feszültségesést, kihozza, hogy 0,5 mm2 is elég. :)

Előzmény: GTI100 (80263)
GTI100 Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80267

"de a 6-ossal is nyugodtan alhatsz"

A 4-essel már nem?

Egyébként a vezeték is a fűtött helyiségben van.

Előzmény: ksanci (80265)
GTI100 Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80266

Felmerült a gáz is, de már az elején kiesett. Palackos az nem játszik mert szinte óránként vagy legalábbis pár óránként palackot kellene cserélni, úgy láttuk. Vezetékes gáz van, csak idő nincs gáztervre, engedélyre kivitelezésre, meg más a koncepció. Csak ezt a telet kell kihúzni valahogy. 1000 nm napelem már itt áll a raktárban és jövőre már álmennyezetbe épített hűtő-fűtő panelek lesznek melyeket részben vagy egészben majd a napelemek táplálnak. (Hogy ez hűtő-fűtő panel mi pontosan azt nem tudom, főnökség intézi)

Előzmény: Jahno (80264)
ksanci Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80265

Felejtsd el azt a táblázatot, vagy nézd a Biztosíték oszlopot és akkor nem kell azon filózni, hogy jaj, elég lesz?

Az alapján a 10-e vezeték kellene neked, de a 6-ossal is nyugodtan alhatsz. Az alá menni a "jó lesz az, Gazsi, legfeljebb mégsem" kategória. Mert az, hogy nem olva szét a szigetelés a vezetéken, az egy dolog, de az elégtelen keresztmetszet miatti feszültség-, és így a hasznos teljesítményesés az meg egy másik. Ugyanannyit fogsz fizetni, csak kevesebb lesz a meleg :) Bár ha a vezeték is a fűtött helyiségben van, akkor végül is mindegy :D

Jahno Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80264

Ilyen koncepciónál általában gázbefúvósat szoktak ajánlani... Az nem volt opció?

GTI100 Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80263

Köszi a választ. Te vagy a szakember én pedig nem de a számítással vitatkozom.

1.) A belinkelt számítás 1,5 mm2-set mutat. Na az biztos nem lenne elég. 5x2,5-ös volt itt elfekvőbe, egy öt méteres darabbal próbáltam. Menni ment, füstölni nem füstölt de erősen melegedett. Kívül a kábelköpenynél 65 C fokot mértem. Ahogy utána olvasgattam elvileg 70 C fokig mehetne , de nem voltam nyugodt. 

2.) Pár perccel utánad Lacivill  6 mm2-eset írt. Hát elég nagy a különbség 1,5 mm2 és a 6 mm2 között.

http://www.villanytszerelo.hu/villanytszerelo-terhelhetoseg/

Ez alapján

B csoport: ....., szabadon elhelyezett több erű közös burkolatú vezeték, hordozható készülékek csatlakozózsinórjai 4 mm2 36 A terhelhetőség az nagyon szimpatikus nekem.

Hosszabbítótól nem tartok mert nincs /nem lesz kéznél ilyen csatlakozókkal szerelt hosszabbító.

A fogyasztással kapcsolatos aggályok teljesen jogosak. nekünk ~ 35 Ft +ÁFA 1 kWh

22x35x4x1,27 az bizony 3.911 Ft/óra és 93.878 Ft/nap és 2.816.340 Ft/hó.

Most is van havi kb. 800 ezer Ft-os villanyszámla a fűtés nélkül is. Ehhez még plusz 2,8 Mio havonta az már nagyon nem férne bele.  Csak reménykedünk hogy nem kell napi 24 órában majd ezzel fűteni.

Előzmény: Domi-V63-138 (80261)
Lacivill Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80262

5*6 kábel

Domi-V63-138 Creative Commons License 2017.11.09 -1 0 80261

Az eredmény*:

http://www.partnercable.hu/hu/szolgaltatasok/kisokos/meretezes&s=cG9zdFtzel09MSZwb3N0W3RpcF09MiZwb3N0W2Jlcl09MSZwb3N0W2Zlc3pdPTImcG9zdFt0ZWxqXT0yMjAwMCZwb3N0W3Rlbnllem9dPTEmcG9zdFthbnlhZ109MSZwb3N0W2hvc3N6XT01JnBvc3RbY2lrbHVzXT0x

Csak ekkora távra!!!!!

Ezzel az a baj, hogy majd ha nem lesz elég a vezetékhossz, akkor simán bedugják egy akármilyen hosszabbítóba, és jön a "vörös kakas".

Ha beírsz 10m-t mondjuk, akkor máris 4mm2-es keresztmetszet jön ki. Én ennél vékonyabbal nem csinálnám. 

Meg mielőtt csatlakoztatjátok, nem árt átellenőrizni a meglevő hálózatot, mert a 88kW az nem viccel.

(Bocs de amúgy saját erőművetek van vagy N.Tesla féle ingyenenergia? Mert a 4 cucc óránként kb 4000Ft-ot éget el) 

A hogyan:

http://www.villanytszerelo.hu/villanytszerelo-terhelhetoseg/

GTI100 Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80260

Vett a cégünk csarnok átmeneti ideiglenes fűtésére 4 db Trotec TDS 100 Elektromos ipari hősugárzó, hőlégfúvót 22 KW.

Műszaki adatok:

Feszültség: 400 V - 50 Hz
Csatlakozás: CEE 63 A
Max. teljesítményfelvétel: 22 kW
Áramfelvétel: 32 A
Termosztát: fokozatmentes beállítás (0-40 °C)
Fűtés fokozatok: (1=11.000 Watt, 2=22.000 Watt, 3 = csak ventilátor üzemmód.)
Ventilátor teljesítménye: 1.632 m3/h
Túlmelegedés elleni védelem: van
Érintésvédelmi fokozat: IP 44
Méretek: 430 x 440 x 610 mm
Zajszint: 73 dB (A)
Súly: 20,2 kg

A csatlakozó kábelt nekünk kell elkészíteni. A csatlakozók már meg vannak. Az öt eres kábelből milyen vastagságút kell/érdemes venni az 5 méter hosszú csatlakozókhoz? Azaz hány mm2 legyen az egyes erek keresztmetszete? Egy egyszerű de szakmailag megalapozott választ is köszönök, de még jobban örülnék ha azt is megtudnám, hogy hogyan kell egy ilyet kiszámolni.  Köszi

Köszi

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80259

"Fi-relé. Szeretném, h a házban is legyen aramvedo kapcsoló. Okozhat e gondot, ha a kettő egymás mögé van elhelyezve? "

A "sorba kötött FI relék" hibás működést nem okoz, csupán kellemetlenséget okozhat, ha esetleg a műhelyben előforduló zárlat a lakásét (is) veri le. Ezért bölcsebb, ha a műhely FI reléje a lakás FI reléje ELŐTTI pontról kapja az energiát.

Előzmény: .:NRW:. (80250)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.09 0 0 80258

"egy tűzhely vagy bojler szakszerű beszereléséhez nehéz lenne bizonyítani, hogy speciálisan képzett márkaszervizes ember kell..."

Ez esetben gondolom az győz, aki vastagabb pénztárcával tud vastagabb arcbőrű szakértőt felfogadni ;)

"Illetve egyedi esetben azt kellene bebizonyítaniuk, hogy a meghibásodás nem hibás teljesités, hanem pl. a hibás beszerelés követklezménye, lehet ilyet, de nem túl életszerű."

Ez korrekt. Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (80252)
.:NRW:. Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80257

Köszönöm mindkettőtöknek a választ!  Utána fogok járni, hogy a javasolt megoldás kivitelezhető e. 

Előzmény: tfe_tng (80255)
Jahno Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80256

Aztán mikor a mobilos szolgáltatókat basztatták, hogy meg kell szabni egy minimum sebességet, akkor bele is írták a 0 kilobitest :-D Közben megy ezerrel a 4G és a többi, de hát valamit meg kellett szabni, mert a júzer ugrált.

Előzmény: Garfield007 (80253)
tfe_tng Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80255

Nem, siman lehetnek egymas mogott, bar tul sok ertelme nincs. Erdemesebb ket kulon kornek kezelni, muhelyt ugy bekotni hogy a lakas (leendo) Fi releje elott legyen a leagazas, igy ket teljesen fuggetlen FI relevel vedett epuletet kapsz. 

szakmókus Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80254

A kérdés az hogy áramvédő után van még egy áramvédő,az probléma-e???

Elvileg nem,(nem találkoztam még ilyennel) de ha a műhelyben működik,valószínű lemegy a lakásnál is.

Javasolnám a műhely fázis-nullát,a lakás áramvédője elé kötni.Hasonlóképpen sok sok áramvédőt beköthetsz.

Garfield007 Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80253

Ezek anno sem törvénytelen húzások voltak, hanem etikailag lettek támadhatóak, többek között azért mert az ügyfelek nagy százaléka egy 10e forinttal olcsóbb Iphone-ért aláír bármit. 

Amikor elér egy küszöböt, akkor bizony megbírságolják és kikényszerítik a változást.

De nem a szolgáltató a csaló, a user a hülye. 

A szolgáltatók ritkán mennek bele törvénytelen húzásokba, de komplett jogász csapatuk van a kiskapuk keresésére.

Persze ezt te mind tudod, hiszen a jogszabály értelmezés császára vagy, amúgy...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80239)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80252

A hibás teljesitésre és kijavításra vonatkozó bizonyítási teher él így is. 

Esélyesen (törvény által előírt garidőn belül!) az autókereskedő cégnek kell majd műszaki szakértővel igazolni, hogy a hiba a karbantartás elmaradása miatt keletkezett, ha perre kerül sor.

És attól, hogy a szervizkönyben egy fia pecsét nincsen, a hibás teljesités következtében fellépett más hibákra még tovább él. (törvényi garanciaidőn belül pl. magától eltört valami, ami nem szerviz és karbantartás igényes normálisan)

A márkaszerviz kikötése itt határeset, azonban pl egy tűzhely vagy bojler szakszerű beszereléséhez nehéz lenne bizonyítani, hogy speciálisan képzett márkaszervizes ember kell...

Illetve egyedi esetben azt kellene bebizonyítaniuk, hogy a meghibásodás nem hibás teljesités, hanem pl. a hibás beszerelés követklezménye, lehet ilyet, de nem túl életszerű.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80229)
killerlaca81 Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80251

Szia!

Köszönöm a választ. Lehet, akkor így hagyatom ha már így csinálták.

A kapcsoló nem gond, mert abból láttam ilyet.

http://kapcs.hu/hu/products/30/6648/asfora-kettos-nyomo-rugos-bekotes-feher

Előzmény: 0l0 (80249)
.:NRW:. Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80250

A nagy vitában elveszett a hozzaszolasom:

"Következő lenne a felállás: családi ház + műhely. A műhely kesőbb épült, ezért az ott lévő kapcsoloszekrenyben van egy Fi-relé. Szeretném, h a házban is legyen aramvedo kapcsoló. Okozhat e gondot, ha a kettő egymás mögé van elhelyezve? 

Előre is köszönöm "

0l0 Creative Commons License 2017.11.08 -1 1 80249

Elég egy helyre a kettő. Azért van ez így, mert keresztkapcsolóból jellemzően nem gyártanak csillár verziót váltóból viszont a legtöbb szerelvénycsaládból van ilyen. Én nem ragaszkodnék a relés megoldáshoz, ha csak 3 helyről van kapcsolva, és van hely a két külön kapcsolónak, már csak azért sem, mert valószínűleg a dupla nyomógombos kapcsoló sem valami elterjedt, így okozhat fejtörést kapcsolócsalád választásánál.

Előzmény: killerlaca81 (80248)
killerlaca81 Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80248

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni.

Régebben a tőletek kapott segítség alapján kértem a kivitelezőt, hogy mivel több helyről szeretném osztottan kapcsolni ugyan azon lámpákat ezért impulzus relé használatával + nyomógombos csillárkapcsolókkal ez könnyen megoldható.

Mikor a helyszínen néztem feltűnt, hogy egyel több kapcsoló helyet alakítottak ki. 

Kiderült azért, mert nem a relés megoldást választotta a villanyszerelő.

A kérdésem igazából, hogy ragaszkodjak a relés kialakításhoz vagy se?

A másik, hogy ha nem relés megoldás lesz, akkor elég csak egy helyre egy plusz kapcsoló vagy kell mind a 3 helyre?

(3 helyről 3db nyomógombos csillárkapcsoló volt a terv)

Köszönöm

gepesz Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80247

Komoly kérdésben kérdezek itt (is), de egy komoly döntésnek ne ez legyen a kizárólagos háttere.

Így aztán jó esetben semmi.

Rossz esetben sem vonható felelősségre  itt senki.

Előzmény: Jahno (80243)
Jahno Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80246

"ezek az ügyek nem erről szólnak első körben."

Godoltam megírom, de minek. Nem is az ÁSZF volt a hibás, hanem sokan Elek-szerűen értemezték, vagy akarták értemezni :-D

Előzmény: Garfield007 (80236)
Jahno Creative Commons License 2017.11.08 -1 0 80245

"Honnan tudod, hogy az ezernyi szolgáltatóból soha, egy sem operált ezzel a trükkel?"

Nézzük meg. Egy biztos volt. Esetleg rögtön kettő is! De előbb még kb. piaci alap axiómának tekinetetted. Mondjuk bármire vagy akármire lehet ellenpéldát mondani. Elsőre lehet felsorolni sem bírom, hogy kikkel volt kapcsolatom, de nem kevés szolgáltatótól az országban.

És ismét mondom, kis ember pont ezzel sírta tele a netet, hogy mindegyik milyen köcsög, mert határozatlanra váltott át. Ezt felfogtad, vagy leírjam még háromszor?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80237)
Jahno Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80244

Szerinted tudja, hogy az ilyesmi feltételeket előre el kell fogadtatni odafent? Tudjuk, tudjuk, azokat is biztos megkenték. Szolgáltatónál meg kimondtad, hogy: Ostromucca! Oszt már húzták is a fékcsíkot.

Előzmény: Garfield007 (80236)
Jahno Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80243

"Ha senki nem válaszolna csak eltűnne."

Kizárva. Aztán majd ha valaki tényleg műszakitkérdez, aztán ez a faszkalap ad tippet, akkor mi lesz?

Előzmény: nap50 (80238)
Jahno Creative Commons License 2017.11.08 -1 0 80242

Aztán melyik fele csalás? Vagy tulajdoképpen mi bajod is van? 

Nyitott szemről meg annyit, hogy az eleje óta nincs róla fogalmad,hogy mi volt, miképpen zajlott és miképpen változott a piac, csak felvázoltál egy elképzelt verziót.

Végy már fel egy napszemüveget osztjóvan.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.08 -1 0 80241
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.08 -1 0 80240

Ha egy cég a profit növelése érdekében törvénytelen eszközökhöz folyamodik (pl csalás), az a cég vagy tűnjön el nyomtalanul a piacról, vagy kapjon olyan büntetést,hogy beleremegjen (ettől a többi csaló is gyorsan le fog állni).

A mostani gyakorlatban olykor oda van csúsztatva egy kis kenőpénz a megfelelő helyekre és mehet a szabad rablás, törvényhozói, hatósági segítséggel.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.08 -1 0 80239

"kötelezik a szabályok megváltoztatására is."

Tehát a szolgáltató

- kitalál egy csalást, eljátssza pár ezer ügyféllel

- kaszál vele pl száz millió forintot

- a lebukás után "szigorúan megbüntetik" mondjuk tíz millió forintra

- és szegénynek ráadásul  MÉG AZ EULÁ-T IS MÓDOSÍTANIA KEL!!!!  Borzasztó!

Ezt te komoly büntetésnek érzed?????

A cég röhög egy jót, másnap kitalál egy másik csalást (ami még belefér a módosított eulába is) és folytathatja a pénzkaszálást.

Ha egy csalássorozatot egy magánember csinál, akkor úgy megbüntetik, hogy örök életre elmenjen a kedve a hasonló trükköktől, egy cég  viszont másnap folytathatja a trükközést. Te valóban úgy gondolod, hogy ez így normális?

"Istenem baze, hogy a gép előtt okoskodsz az helyett, hogy körbenéznél a világban. "

Szerintem kettőnk közül te vagy az, aki nem jár nyitott szemmel a világban.

Előzmény: Jahno (80232)
nap50 Creative Commons License 2017.11.08 0 1 80238

Mért nem ikszelitek már ki ezt a jóembert???

1 dologhoz értene, és írogasson ott, teleszemeteli a topikot mindennel, ti meg nem győzitek kijavítani. Erre újabb hülyeségekkel koptatja a billentyűzetét.

Ha senki nem válaszolna csak eltűnne.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.08 -2 0 80237

"Hűségidőt is kicsit kavarod a kedvezményes részlettel."

Te kavarod éppen most.

Én pontosan azt írtam, amit olvashattál: ha aláírsz egy évet, akkor a telefont a piaci árnál X forinttal olcsóbban veheted meg. Ez NEM részletfizetés, az előfizetés havi díjában sehol nem szerepel a telefon árának részlete, ugyanez a csomag havonta ugyanennyibe kerül annak is, aki nem kérte a kedvezményes telefont.

"És nem, nem hosszabbodik meg  a hűségidő"

Honnan tudod, hogy az ezernyi szolgáltatóból soha, egy sem operált ezzel a trükkel?

Előzmény: Jahno (80233)
Garfield007 Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80236

ÁSZF módosítással jár a bünti, ne légy ennyire gyengeelméjű, kérlek.

A pénzbüntetés és egyéb kártérítés csak hab a tortán, ezek az ügyek nem erről szólnak első körben.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80231)
Garfield007 Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80235

Erről beszélünk, a nagyok nem véletlenül szoktak le róla.

Fel kell jelenteni és kaszálni kell az iyleneken ha még van egy-egy ilyen.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80230)
Garfield007 Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80234

Igen.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80229)
Jahno Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80233

Hűségidőt is kicsit kavarod a kedvezményes részlettel. És nem, nem hosszabbodik meg  a hűségidő pont ezt írtam, hogy az miatt reklamáltak a júzerek. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80230)
Jahno Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80232

Ja, csak klasszikus telkó- és egyéb szolgáltatónál kötelezik a szabályok megváltoztatására is. Istenem baze, hogy a gép előtt okoskodsz az helyett, hogy körbenéznél a világban. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80231)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.08 -1 0 80231

"általában úgy dugta őket seggbe a GVH és a fogyvédelem, hogy öröm volt nézni. "

Amikor egy hatóság szigorúan megbírságol egy óriáscéget/bankot pl 15 millió forintra, miközben a cég haszna a csaláson százmilliós nagyságrendű is lehetett, ezeket a híreket csak a nagyon naiv emberek nézik örömmel.

Nagyon sok (legtöbb?) ilyen büntetés egyszerű parasztvakítás, dobnak egy csontot a népnek, pár napig csendben lesz. Majd ha azt olvasod, hogy a büntetés mértékétől megroggyant a cég, vagy 10-20 százalékkal bezuhantak a részvényei, vagy abban az évben nem fizet sem osztalékot a részvényeseknek, sem prémiumot a vezetőségnek, na akkor elhiszem, hogy valóban meg lettek büntetve és nem a szokásos (kenőpénzes) háttéralkuk egyikét látjuk. Szólj, ha ilyet látsz.

Előzmény: Jahno (80212)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80230

"Érdekes módon pont fordítva, mint ahogy Elek tudja :-)"

Meg fogsz lepődni: nem csak az a három szolgáltató van az országban, amiről te hallottál :) van másik másik kb ezer, pl olyan is amiről én írtam.

Vegyünk egy példát:

- hűségszerződéses mobiltelefon szolgáltatás, kedvezményes árú mobiltelefonnal: ha aláírsz egy évet, akkor a telefon a piaci árnál 50.000 Ft-tal kevesebbe kerül

- ha a hűségidő lejárta előtt kilépsz a szolgáltatásból, akkor be kell fizetni 50.000 Ft ot

- a hűségidő minden évfordulókor egy évvel automatikusan meghosszabbodik, a szolgáltatást lemondani KIZÁRÓLAG az ezt megelőző héten lehet

Még egy kis jogi finomság: a szerződés ravasz szövegében a soron kívüli kilépéskor befizetendő 50.000 Ft "bánatpénznek" semmi köze a telefon első éves hűséghez kötött olcsósításához, tehát ez az összeg akár húsz év múlva is esedékes ;)

Persze ez csak egy példa volt, bármilyen hasonlóság a való élettel csakis a véletlen műve lehet ;)

Előzmény: Jahno (80214)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80229

"A garancia egy olyan felsőbb jogszabályi szinten előírt jog, amit nem lehet szerződésben elvonni vagy lemondatni róla."

Tehát ha pl veszek egy új autót a márkakereskedőtől és nem járok vele a szakszervizbe a megadott kilométereknél

és az autó motorja pl 360 nap (és mondjuk 50 ezer kilométer) múlva egyszer csak beáll/összeég/egybeolvad, akkor szerinted a gyártó a motort egy szó nélkül köteles kicserélni garanciában?

Előzmény: Törölt nick (80224)
gergerg Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80228

Nem tudom ezek hogy birnák a marót, tartok tőle hogy csak rá kell szánni azt a 90-et.

Előzmény: King_of_Giants (80221)
bacardi07 Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80227

Igy van Sima foglalatos volt fenn egy kapcsoloval.

Előzmény: Törölt nick (80222)
bacardi07 Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80226

Nem sokalhattam az árát mivel teljesen amatör vagyok hozzá. Igy amit a szerelő mondott illetve javasolt az lett megvéve,megcsinálva

Előzmény: Törölt nick (80222)
.:NRW:. Creative Commons License 2017.11.08 0 0 80225

Jó Reggelt, 

Következő lenne a felállás: családi ház + műhely. A műhely kesőbb épült, ezért az ott lévő kapcsoloszekrenyben van egy Fi-relé. Szeretném, h a házban is legyen aramvedo kapcsoló. Okozhat e gondot, ha a kettő egymás mögé van elhelyezve? 

Előre is köszönöm 

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80224

Kevered a dolgokat. Nem jogtopik, ugyh. röviden: A garancia egy olyan felsőbb jogszabályi szinten előírt jog, amit nem lehet szerződésben elvonni vagy lemondatni róla.

Nem szerződhetünk arra, hogy megöllek és ha aláírod, nekem nem emberölés. Nincs ilyen.

A határeset, tisztességtelen, bodzsolt, összevissza kitételes apróbetűs szerződést sokszor sikerül megvédeniük, bár a bíróság nagyon nem szereti az ilyet, élelmesebbek előre másik lapon aláiratják, hogy mindent olvastál és tudomásul vettél, arra játszva, hogy nekik egy plusz érv, aki meg aláírja, ugysem foglalkozik sokat semmi apróbetűvel.

Egy szolgáltatói szerződés mikéntje, és a felsőbb jogszabályok által előírt jogaid (csere, kijavítás stb) érvényesülése két rohadt más történet ám.

Egyetlen hathatós (ön)szivatás van jelenleg, ha nem magyar jogalanytól veszed. Evvel jó eséllyel aszisztálsz kiadós áfacsalásokhoz is, cserébe így is hihetelen olcsón kapod a hazai korrekt áruházi árakhoz képest, de a garanciát kb jobb ha elfelejted.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80211)
pajaci Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80223

Jól leárazta az ALZA! Másutt majdnem 10ezerrel olcsóbb.

https://www.zakanyszerszamhaz.hu/termek=10304_Bosch-GAS-15-PS-porszivo

Előzmény: King_of_Giants (80221)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80222

Keress akkor egy másik szerelőt.

Elvileg a zöldsárga a védővezető, ezt a lámpavashoz kell kötni.

A kék a nullvezeték, a szürke pedig a villanykapcsolótól kéne, hogy jöjjön, mint kapcsolt fázis. De a másik fekete vagy barna is a villanykapcsolótól (kétkapcsolós csillárkapcsoló) jön ugyanúgy kapcsolt fázis, csak a szerelő lusta volt 2db szürkét betenni (vagy csak te sokalltad annak az árát)

Eddig 1 sima műanyag lámpa volt ott ugye és 1 kapcsolóval működött? A vezetékek másik végét meg kell keresni és akkor pontosan látszik, hogy mi a helyzet.

Előzmény: bacardi07 (80217)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80221

Valami hülye linket rakott ide

Bosch 54ezer

Bosch 60ezer

Előzmény: King_of_Giants (80220)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80220
Előzmény: gergerg (80218)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.07 -1 0 80219

Biztos szürkével vitte onnan tovább a földet valahova. Kókány munka

Hogy biztos legyél a dologban, próbalámpa a föld és a fázis közé

Ha lemegy a vélhetőleg meglévő ÉVrelé akkor az föld

Ugyanezt megcsinálni a szürke lekötésével, illetőleg a közel/távolban levő földelések és fázis közt próbalámpázni, nehogy szétkötés esetén valahol ne legyen földelés

Mert előfordúlhat hogy közeli más lámpákhoz vagy konnektorhoz is innen megy a földelés

Szoval vizsgálódni

Extrém egyszerű esetben hagyd a szürkét rákötve a földelésre ha úgy működött a lámpa korábban

Előzmény: bacardi07 (80217)
gergerg Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80218

Kellene egy új porszívó a maróhoz. Eddig metabo volt, de valahogy nincs kedvem 90-et fizetni érte. Nincs valakinek valami jó forrása (számlásan) vagy valami jobb tipus ötlete? 65-70-et gondoltam érte.

bacardi07 Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80217

Sziasztok

Vettük egy spotlámpás csillárt.Be akartam kötni viszont kisebb bökkenőbe ütköztem.Ugye a csilláron 3helyes csoki van.L jelölés-földelés-N jelölés. Ezek tiszták.Tavaly lett újra húzva a ház.Barna illetve a kék a fázis.Sárga zöld földelés.Na itt jön a problémám hogy egy szürke vezeték rá van csavarva a földelésre.Sajna a szerelőt nem érem utol.Kérdésem hogy azzal mit csináljak?Hova kössem?

Garfield007 Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80216

Ez kb. 10 éves sztori. Sorra bepróbálkoztak a szolgáltatók, majd a magyar jogászok és bírók közreműködésével le is szoktak erről. Ettől még lehet, hogy a fogyvédők borítékolták jobban a bírokat. Ennyit mára rólad.

tfe_tng Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80215

Érdekes módon pont fordítva, mint ahogy Elek tudja :-)

Ezen most tobben meglepodtunk es nem tudjuk hova tenni a szituaciot :)

Előzmény: Jahno (80214)
Jahno Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80214

"Ha a hűségidő lejár akkor határozatlan idejüvé válik a szeződés"

Én is ezt írtam először, mert a júzerek általában ezen szoktak hőbörögni, mert egyből drágább is lesz és milyen köcsög a szolgáltató. Érdekes módon pont fordítva, mint ahogy Elek tudja :-)

Előzmény: King_of_Giants (80213)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80213

a hűségidő lejárta előtti egy hónapban írásban közölnöd kell velük, ha nem kívánod meghosszabbítani, máskülönben a lejárat pillanatában AUTOMATIKUSAN újabb egy évig érvényes lesz a hűségszerződésed."

ÁSZF-je válogatja

pl. a Telekomnál telefonon és elektronikusan is fel lehet mondani a szerződést ha határozatlan idejű, pontosabban 8 nappal a havi számlázási időszak elött. Ha nem akkor egy hónapot számláznak 

Lakásbiztositás is felmondható akármikor, de + 3hónapot követelnek

Ha a hűségidő lejár akkor határozatlan idejüvé válik a szeződés amit bármikor fel lehet mondani, és ott van még az érdekmúlás esete is

Az autó KGFB egy külön állatfaj

Jahno Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80212

"És ezeket a szolgáltatói szerződéseket magyar jogászok, bírók jogszerűként elfogadták"

Ezeket amúgy gyűjtöm, ha tudsz konkrétat idézni, akkor mondhatod, mert általában úgy dugta őket seggbe a GVH és a fogyvédelem, hogy öröm volt nézni. És ó pár éve verseny is van, minden szolgáltató telefonon basztat hívogatja a júzert, hogy hosszabbítson, mielőtt lelépne 100 forinttal olcsóbban a konkurenciához :-)

Bár még mindig ott tartunk, hogy aláírta a júzer, innentől ha kiegészítésben azt vállalja, hogy a net szolgáltató vezérigazgatóját szülinapján zenés ébrestővel köszönti, akkor annak is úgy kell lennie.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80211

Aláírsz pl egy év hűségnyilatkozatot egy szolgáltatóval, amelyben rettenetes szankciókat vállalsz arra az esetre, ha a hűségidő lejárta előtt szerződést bontanál. A szerződés apró betűs pontjai között ott van egy "apróság", miszerint a hűségidő lejárta előtti egy hónapban írásban közölnöd kell velük, ha nem kívánod meghosszabbítani, máskülönben a lejárat pillanatában AUTOMATIKUSAN újabb egy évig érvényes lesz a hűségszerződésed.

Ezen aljasságnak léteztek durvább változatai is: pl olyan szolgáltató, amely nemcsak a későn elküldött, de a lemondási időszaknál ELŐBB kapott lemondásokat sem vette figyelembe, sőt volt olyan szolgáltató is, ahol ez a lemondási időablak mindössze egy hét volt.

És ezeket a szolgáltatói szerződéseket magyar jogászok, bírók jogszerűként elfogadták (gondolom vastag borítékokért cserébe). Ennyit mára a magyar jogállamról.

Előzmény: Jahno (80210)
Jahno Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80210

Meghosszabbodó hűség pont nincs, inkább azon szoktak sírni, mikor lejárt és átvált a másik díjcsomagra. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80208)
Garfield007 Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80209

Elek, ne légy megint hülye, kérlek.

A forgalmazóra és/vagy a gyártóra jogszabályi kötelezettségek vonatkoznak. Az ettől pozitívan eltérő szabályokra vonatkozik az amit leírtál, de az teljesen más...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80208)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.07 -1 0 80208

"Namost ez az ekkor meg akkor van garancia mind kamu, az mindig van, a ptk-ban nincsenek ilyen foglamak, hogy kikötögethetem ki szereli be,"

A vevő és a gyártó között szerződéses jogviszony van, amelyben a vásárló elfogadta a gyártó feltételeit. Ha a vásárló nem tartja be a szerződés rá vonatkozó feltételeit, akkor szerződést szeg.

Sok gyártó rejtett / apró betűs vagy életszerűtlen feltételekkel  szabadul meg a garanciális költségektől, ilyen esetben meg lehet próbálni a bíróságot, kérdés, hogy milyen esély van a nyerésre a kisembernek egy jórészt korrupt igazságszolgáltatási rendszerben, ahol pl teljesen normális jogi megoldás pl az "automatikusan meghosszabbodó hűségszerződés" intézménye :)

Előzmény: Törölt nick (80201)
King_of_Giants Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80207

Ha utólagos csempézés, megspórolták a villanyszerelőt, most meg sírás rívás:)

Ha új épités akkor nem egyeztetett a burkolóval vagy a megrendelővel a villanyszerelő

Kiemelő keret kell oda és fóliában öntik a megfelelő csavart a villany boltokban

http://www.luxvill.net/productlist/cpath/9_108

Előzmény: szili83 (80196)
Garfield007 Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80206

Vásárlás napjától, egy év, kötelezően.

A kiterjesztett, biztosítós, himihumi garancia élhet bármeddig és kötheti bármihez.

ui.:milyen király is volt, amikor a szervizek visszadobálták a laptopokat/gépeket, a bal kézről jövő telepítésekre fogva a hardver hibákat és pultokat kellett döntögetni, hogy csinálják meg garanciában...

Előzmény: Jahno (80204)
gepesz Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80205

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145737944&t=9007165

:-))))))))

Ennyire nincs szándékom átalakítani.

Előzmény: Peter atyuska (80190)
Jahno Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80204

"jogilag azonnal él a garancia."

Jó, de meddig?

Előzmény: Törölt nick (80201)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80203

Úgy is megoldható a második külön villanyóra, ha az órát igénylőnek hivatalos papírja van arról, hogy a házban van neki egy saját (tehát az eredetitől eltérő tulajdonosú) lakrésze és mint ennek tulajdonosa saját külön villanyórát szeretne magának.

(a trükk lényege: egy ügyvéd az egyszerű családi házat kvázi-társasházzá alakítja, ahol ugye minden lakáshoz igényelhető saját villanyóra)

De mint írtam, ennek elintézése (pl ügyvédi költségek és a dupla mérőhely kialakítási összköltsége) SOKKAL többe kerülne, mint egyetlen új háromfázisú mérőhely kiépítése + kifizetni a hozzájárulást az extra amperek után.

Magyarul százezrekbe kerülne a trükközés, hogy cserébe ne kelljen befizetni mondjuk 60e Ft árambővítési hozzájárulást :)

Előzmény: Peter atyuska (80191)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80202

"ami már egyszer ki lett fizetve"

Mi lett már egyszer kifizetve? Az ingyenes bekötés?

"a helyére nem lehet a háromfázist behelyezni."

Azt ugye te sem gondoltad komolyan, hogy, hogy a meglévő öreg egyfázisú óra helyére el fog férni egy vadiúj, szabványos három fázisú villanyóra :) Pláne egy egyfázisú ÉS egy három fázisú, ha jól értettem a tervedet.

"A lakás elosztója a meglévő villanyórában van,amire jelentős bontással lehetne csak csatlakozni."

Ha a jelenlegi villanyóra dobozból kikerül a villanyóra (pl a ház külső falára, vagy a kerítés mellé), akkor lesz a dobozban bőven hely egy ötször nagyobb lakáselosztó számára is.

"Az egyfázisú motorok indítási árama jóvak nagyobb,mint az azonos teljesítményű háromfázisú motoroknak."

Kivéve, ha csinálsz elé egy filléres lágyindítót (pl egyszerű izzókból), ami marhakevés amperrel pörgeti fel a 3 kilowattos motorodat az üzemi fordulat közelébe.

Előzmény: szakmókus (80194)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.07 0 0 80201

Namost ez az ekkor meg akkor van garancia mind kamu, az mindig van, a ptk-ban nincsenek ilyen foglamak, hogy kikötögethetem ki szereli be, ki tegyen 80db logós pecsétet a fake garanciajegyre, meg milófasz.

Ha nála vettem, és ezt bárhogy bizonyítani tudom(pl számla, amit köteles adni, ld számviteli tv.) jogilag azonnal él a garancia.

Sőt az első évben a bizonyítási teher is az értékesítőn van ,hogyha ő majd azt szeretné megállapitani, hogy a termék meghibásodását nem rendeltetésszerű beszerelés avagy használat okozta.

Ezek a szórólapok valahol a quaestor csalás szintjén mozognak, ugyanis a törvényileg nem kötelező időn túl kiköthet másféle, fogysztó számára már kevésbé kedvező konstrukciókat vagy feltételt is, az addig okés.

Ami nem okés: nem teheti ezt egyoldalúan, egy szórólap hátulján 0.2mm-es apróbetűben.

Tehát minimum, hogy tájékoztat a feltételekről, aláiratja veled, hogy igen ez és ez, tájékoztatást megkaptad, ez egyfajta szerződés innentől, aminek ettől még meg kell bizonyos követelményeknek felelni, nem lehet aránytalanul hátrányos és nem sérthet egyéb jogi normákat sem.

Előzmény: Jahno (80184)
peti.olah Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80200

Debrecenben én még nem láttam villanyos boltban hozzávaló csavart. Sokszor a csavarozható doboz is kihívást jelent.

3-as reiser csavar szokott jó lenni. Abból 50-es a leghosszabb. Annak a feje még éppen átfér a szerelvény lyukján.

Előzmény: Lacivill (80199)
Lacivill Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80199

2,5mm-es, de villanyboltban kapható hozzávaló.

Peter atyuska Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80198

Ja meg a mai nap sem volt egy séta galopp.

Előzmény: Szirty__ (80193)
Peter atyuska Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80197

3-as vagy 4 es de egy vékony hosszú facsavar is jó.

szili83 Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80196

Sorolható dobozhoz milyen átmérőjű csavar illik? Mert csempézve lett az egyik helyiség, és a fülek a csempébe vágnának bele.

szakmókus Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80195

Köszönöm,hasonló választ kaptam másoktól is.

Előzmény: Peter atyuska (80191)
szakmókus Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80194

"Van egy meglévő egy fázisú mérőhelyed 1x32A amperrel?"

Nem 32A, kevesebb, és ami már egyszer ki lett fizetve,és az ősöm nevén van. Még tetőtartón jön be a méretlen, és a helyére nem lehet a háromfázist behelyezni. A lakás elosztója a meglévő villanyórában van,amire jelentős bontással lehetne csak csatlakozni. Beton,fal, ill szigetelés bontás.....

"még további (3x10) 30 amperrel?"

3x4A is elég lehetne,de minden 5-dik indításnál ki kellene ballagni visszakapcsolni a kismegszakítót.Akkor legyen tartalék!

Max 1.5Kw-os motorok lennének használva,de mindig csak egy. Egy szerszámgépet nem hagyunk magára.

"Amit egy értelmes szakember talán könnyedén egyfázisúvá tudna alakítani mondjuk 50 ezer forintért, amit te sajnálsz kifizetni neki, ezért inkább költesz először 80 ezret három fázisú inverterre aztán 200 ezret új villanyórára....

Az egyfázisú motorok indítási árama jóvak nagyobb,mint az azonos teljesítményű háromfázisú motoroknak. A dahlander motort sem könnyű kiváltani egy egyfázisú motorral.

Hidd el gondolkodtam az eredeti motorok kiváltásán,de jelentősen át kellett volna építéni a felfogatást,plusz váltóművet illeszteni méretezni hozzá.

Ha egy gépről lenne szó,nem foglalkoznék vele,de lassan csak a köszörű nem háromfázisú.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80183)
Szirty__ Creative Commons License 2017.11.06 0 1 80193

Falkon, meg türk? Emberek! Hosszú volt a hétvége? :)

Peter atyuska Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80192

Ez türknek néz ki de jogilag nem az.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80182)
Peter atyuska Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80191

Ha EV vagy vagy valamilyen jogcímen van adószámod akkor megoldható, sok papírmunka és idő de megoldható, plusz az egész mérőhely szabványosítása.

Előzmény: szakmókus (80163)
Peter atyuska Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80190

20% ecet egy falkonnal és 90 fokon mosás. Majd legalább 3x öblítéses üzemmód. Ennyi.

Előzmény: gepesz (80185)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80189

A ház értéke, használhatósága növekszik.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (80183)
Jahno Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80188

Speciel mosogatógép, de mindegy, mert forgalmazó kavarja, legtöbb ilyen cuccnál ugyanaz a feltétel.

Előzmény: gepesz (80187)
gepesz Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80187

Mi a szar ez és ki gyártó?

Vagy a forgalmazó cifrázza?

Előzmény: Jahno (80184)
cfoto Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80186

Lehet, hogy a készülék gyártók többsége már ezzel a trükkel operál.

Magyarán a beüzemelés díja bennfoglal egy extra 1 éves biztosítást is. Nagyon kreatívok ezek a marketinges szakemberek...

gepesz Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80185

Valószínűleg igazad van. Ennek 4 vagy 5 éve volt. Lekopogom, azóta sem hibásodott meg.

Így jól jártam.

Lassan szét kéne szedni egy takarítás (vízkő) erejéig. Talán a tavasszal.

Jahno Creative Commons License 2017.11.06 0 1 80184

Most néztem háztartási gépet, kiterjesztett garanciával. Ennek az érvényességéhez a készüléket évente be kell vizsgáltatni, ami INGYENES. Ezt 3 Soronként leírják, hogy INGYENES.

Na, lessük az apró betűst, mert gyanús. A munka ingyen van, csak a kiszállási díj 7500 forint. Amiből az első kettő INGYEN van úgy, hogy most kifizeted előre a 2 évnyi 1-1 alkalmas kiszállást (15ezer), amit "visszakapsz". Vissza ja, levásárolható kupon formájában. És folytatják, hogy akciós cuccra a kupon nem érvényes, valamint 10ezer pénzenként 500 forintot számitanak be a vásárlásba. Bírod követni? Én már nem annyira.

Na, erre már lehet cifrát mondani.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80183

"Egy meglévő 1fázisú fogyasztási hely amely egy családi házat lát el energiával, arra a helyrajzi számra, az az ugyan arra a telekre lehet-e új 3fázisú 3x10A leágazást létesíteni,úgy hogy az egyfázisú leágazás ne legyen elbontva?"

Ez erősen zavaros.

Van egy meglévő egy fázisú mérőhelyed 1x32A amperrel?

És most szeretnél MELLÉ még egy új három fázisú, mérőhelyet is, még további (3x10) 30 amperrel? És azt szeretnéd, hogy az összesen 62 ampered neked ingyenbe legyen, azért, mert 32 amperig mindenkinek ingyen van az árambekötés?

Meg lehet oldani ezt is (pl két, külön tulajdonosú villanyórával), de SOKKAL többe fog kerülni a leves mint a hús, ezért inkább azt javaslom, hogy szüntesd meg a régi órádat és kérj az újra pl 10+10+32 ampert és fizesd be szépen a hozzájárulást az extra 20 amper után (már ha tényleg 20 plusz amper kell neked, amiben nem lennék biztos).  Hidd el, hogy ez az olcsóbbik megoldás.

"A 3x10A pedig kevesebb mint 32A ami így olcsóbb lenne."

Akár 1x32A ampert kérsz, akár 3x10 ampert igényelsz, mindkettő ingyenes, tehát egyik sem olcsóbb a másiknál.

"Az oka hogy van háromfázisú szerszámgépem"

Amit egy értelmes szakember talán könnyedén egyfázisúvá tudna alakítani mondjuk 50 ezer forintért, amit te sajnálsz kifizetni neki, ezért inkább költesz először 80 ezret három fázisú inverterre aztán 200 ezret új villanyórára....

Előzmény: szakmókus (80163)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80182

"Akkora összeget mondott, hogy egy lófasz volt a válaszom.

A boyler árának a 1/4 részét kérte."

Elképzelhető, hogy a szerelő köteles "jutalékot" fizetni a gyártó felé, minden tőle kapott munka után. A boltban azért volt olcsó a készülék, mert a tényleges/teljes vételár egy részét a szerelőnek kell odaadnod (rejtett költség). Ha viszont nem a hivatalos szerelő szereli be, attól a gyártónak kisebb lesz a bevétele, de te viszont az alacsonyabb árért cserébe lemondtál a garanciáról, ami szintén egy jó megoldás a gyártóbak.

Lehet, hogy a készülék gyártók többsége már ezzel a trükkel operál.

Előzmény: gepesz (80181)
gepesz Creative Commons License 2017.11.06 0 1 80181

Nem villany épp, de a téma ugyanaz.

80 literes KN. gázboylert feltettem, bekötöttem. Szóltam a listán lévő legközelebbi szerelőnek, aki 8 km-re lakott.

Jöjjön, ellenőrizze, papírozzuk le.

Akkora összeget mondott, hogy egy lófasz volt a válaszom.

A boyler árának a 1/4 részét kérte. Úgy dereng 20 e forintot.

Ha elromlik garancián belül, annyiért meg is javítják.

Előzmény: Lacivill (80176)
sámli_ Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80180

Kössz a választ. Megpróbálok utána nézni. Többször keresnek készülék csere ügyben, nem kellene ezeket a felkéréseket visszautasítanom és a megrendelők is jobban járnának.

Előzmény: Lacivill (80179)
Lacivill Creative Commons License 2017.11.06 0 0 80179

Talán a fogyasztóvédelem indított egy eljárást, és ez lett a végeredménye.

Persze a festék mindent elbír.

Előzmény: sámli_ (80177)
sámli_ Creative Commons License 2017.11.05 0 0 80178

Amennyiben teljes értékűen akarod használni a készüléket, nem úszod meg a bővítést. Egy fázison max. 32A-t kapsz, az egyéb fogyasztóknak így se sok tartalék marad.

Előzmény: Fairlane94 (80175)
sámli_ Creative Commons License 2017.11.05 0 0 80177

Azt mondod? Én még két hónapja is találkoztam olyan garancia levéllel amiben egyértelműen le van írva, hogy gari csak akkor van, ha a gyártó által kijelölt szervizek egyike köti be a készüléket.

Előzmény: Lacivill (80176)
Lacivill Creative Commons License 2017.11.05 0 0 80176

Jobban megnézve az egy kapcsoló, nem kismegszakító ami 42A-t bir kapcsolni.

Regisztrált szerelőt keress a környéken ha nem bírja el. Különben olyan mint szakszerviznek kell bekötni az már pár éve nincs. Bármelyik villanyszerelő vállalkozó megteheti. Utána kell olvasnia gépkönyvben.  Maximum annyi lehet, hogy az 1 év kötelező garancián felül még adhat rá a forgalmazó plusz garit, ha 1 adott cég köti be.

Előzmény: Fairlane94 (80175)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!