Üdv Mindenkinek. Remélem jó helyen kérdezek. Véleményekre lennék kíváncsi, azzal kapcsolatban, hogy egy meglévő vegyesfalú(tégla vályog), házhoz szertnénk hozzáépíteni. A régi ház alatt nincs masszív alap. Milyen technikák vannak arra, hogy a z új épület és a régi ne váljon el idővel? Illetve a mai építőanyagok közül, melyiket érdemes párosítani a régivel? Vagy erre felesleges figyelni? Ami még fontos a kivitelezés szempontjából, hogy nem egy lendületből építenénk fel az új részt, hanem ahogy gyűlik a pénzünk haladnánk vele. Ez talán azért érdekes, mert nem minden építőanyag szereti a "félkész" állapotban való pihentetést.
Bocs, de nem írtad, hogy nem a tied. " A többi felületet én festetni szoktam diszperziós műanyagfestékkel, vagy mészfestékkel " Lehet, hogy rosszul értelmeztem,,,,
Láttam már ilyen olajfestékkel festett falat, gondolom átkenték vagy 3 sorral. Ha egyébként száraz a fal csak a pára csapódik le rá akkor nem rohad be a festék alatt. Nemigen szokták csinálni, mert szebb a csempe.
Vágnék 110 cm hosszú 6-os betonvasakat és minden vízszintes fugába tennék kettőt de úgy, hogy a falba fúrnék 6-os furatokat és beütném a pálcákat. A szélső sor függőleges fugába is beállítanék 2 db betonvasat és lefúrnám a padlóba.
Én amikor üvegtéglát raktam jó cementes malterba raktam, de rakhatod ragasztóba is. Azért ha nem lesz a plafonig rakva csak módjával dőljetek neki.
Üvegtéglával kapcsolatban lenne kérdésem: Adott az, hogy szeretnék egy meglévő falra merőlegesen , az adott szoba elválasztásához egy kb 1m re kinyulő 2m magas üvegtégla falat építeni. Hogyan rögzítsem illetve ha üvegtégla ragasztóval ragasztom akkor az a legbiztonságosabb? Vagyi, ha neki dől valaki nem fog eldőlni? Hogyan rögzítsem a padlóba illetve a falba?
A födém az nem csak az ami a fejem fölött van? Mert itt nem arról van szó nálam hanem a főfalak alatti, illetve a földszinti padló vízszigeteléséről.
Gondolom azért is kell talajvíz mentes területen is a bitumenes lemez, mert ha nem is érintkezik közvetlenül vízzel a szigetelés, ha nem lenne ott, a talajpára télen bemenne a falazatba, ott kicsapódna, eláztatva a falat.
Ha öregszik a bitumen gondolom repedezhet ( a vékonyabb könnyebben vagy hamarabb), és akkor átszivároghat a víz rajta (ha van ott), viszont ha csak talajpára van, akkor annak a mennyisége ami átjut a kis repedéseken-ami a bitumenben van az nem számottevő ezért nem baj ha vékonyabb a szigetelés.. De ezt csak gondolom:). A valóság lehet hogy más.
Egyáltalán pl egy főfal alatti sávalap betonrétege alulról kapillárisokban felszívja a vizet? Átengedi a párát? Vagy nem, és a bitumenes lemez csak azért van ha repedések vannak,lesznek a betonon akkor védjen a pára ellen?
Sokat kérdezek bocs:). De a lényeg hogy szerintetek nem gond hogy a vékonyabbik lemezt tették be. Megnyugtattatok.
olyat is láttam,hogy tejeszacskókat raktak alá,mert elfogyott a bitumenes csik. ha nincs viz a födémen,akkor nincs is mit szigetelni.
voltam olyan helyen is,ahol fal alá egyáltalán nem tettek,mondván,hogy a pince fala alulról,és a falak oldalról szigeteltek.más kérdés,hogy a talajviz annyira megemelkedett,hogy a pincében épp állt a viz,a fal meg szivta föl a vizet :O
Tolómérővel rámérve nincs is 3mm :( csak 2.6-2.8 mm vastag miután a tetejéről levakartam azt a barna "színt" -gondolom az gyárilag nem hozzá tarozik:) de gondolom ez a 3mm-es verzió lehet, csak van egy kis "tűrés". Asszem 15%-al lehet soványabb a névlegesnél valami cikkben olvastam. De mindegy is, remélem tényleg bírni fogja a strapát. Csak minden szaron képes vagyok aggódni:).
Repedés csak akkor lehet ha nagyon híg betonnal dolgoznak, ez másnap már jelentkezik. A levegőt száríthatod, de pár napig a betont nedvesen kell tartani
Sziasztok! Ha már fal és nedvesség. Most vettem észre hogy a 7 éve épült házunk 38pth fala alatt csak egy réteg és ráadásul jóindulattal max 3mm vastag bitumenes lemez van. Hogy pontosan milyen fajta nem tudom, de a közepében van egy üvegszövet réteg. Ha jól tudom 4mm-est "illett" volna betenni. Gondolom ugyanez van a szerelőbeton tetején is a ház egésze alatt. A terület belvízmentes egyébként, és homok-talaj van, vízóraaknában 2 méteren nem volt még víz. Tehát talajvíz kizárt. De persze talajnedvesség meg talajpára az nyilván van mindenhol. Mennyire érdemes e miatt aggódnom? Mondjuk javítani már úgyse tudok rajta úgyhogy semennyire:). Mennyit számíthat az az egy milli különbség a 3-as és 4-es lemez között?
Nyugtasson meg valaki hogy valószínűleg (átlagos kort megérve:) ) nem élem meg mire tönkremegy. 32 éves vagyok:).
Ha van védőcső, és nem verik szét a lakást a villanyszerelők, akkor megpróbálhatod, hogy ráfestesz a tapétára. Szépen lemosod (portalanítás, mosószeres víz, tiszta víz), a felvált részeket visszaragasztod, aztán mehet két réteg diszperziós ragasztó. Én két albérletemben is megcsináltam, és mindkettőben sikerült. (Az egyikben nem bírtam elviselni a baromi randa és öreg tapétát, a másikban meg áthelyeztük a beépített szekrényt, és kiderült, hogy alatta sosem volt festve)
Pl mozaik csemperagasztó,Botsick csemperagasztó..., lényeg valami diszperziós csemperagasztó legyen kb mindegyik ugyanolyan összetételű az ára ha jól emlékszem olyan 1000 körül van kg -onként.Festék boltokban. Élzáró alumíniumot a praktiker vagy egyéb barkácsáruházakban vagy bútorvasalásokat forgalmazó boltokban.
Sajnos nem emlékszem pontosan, talán olyan 8 éves lehet.
Tudsz valami olcsóbb ragasztót, amivel lehet fára ragasztani csempét? Én csak a Mapei erre való ragasztóját tudom, de annak az árától dobtam a múltkor egy hátast, mikor ilyesmit szerettünk volna ragasztani, és inkább letettünk róla (kb. 15 ezer forint lett volna másfél négyzetméternyi felületre a ragasztó). Melyik cég gyárt még ilyet, ami elfogadható minőség?
Igazad van, begyújtom a sütőt, és megnézem, hogy valójában mennyire van ott meleg mellette. Hátha nem is. :-))
Leginkább gond a főzésnél szokott lenni, hogy megpörköli a munkalap szélét de ezt fém éllezáróval meg lehet oldani. Viszonylag új a tűzhely? 5-8 évnél nem régebbi? Azért kérdem mert ezeknél már egész jól megoldották a sütő hőszigetelését és szellőzését. De az általad említett 2 cm elég kell hogy legyen. Teszteld üzem közben. Most jutott eszembe egy igen költségtakarékos megoldás: ha van maradék csempe otthon akkor a kérdéses szekrényoldalt be lehet csempézni úgy hogy a laminált felületet meg kell érdesíteni majd diszperziós ragasztóval a csempét felragasztani ez kb8 mm rétegvastagságú lesz.
Köszönöm szépen a választ! Tulajdonképpen nem ragaszkodnék hozzá, csak nem tudom, nem lehet-e gond, ha nincs. Eddig elég nagy légrés volt a bútor és a tűzhely között, így nem merült fel a probléma, most azonban az új bútor szorosan mellé kerül (max. két centi lesz a sütő és a bútor közt). Így sem lehet gond Szerinted szigetelés nélkül?
Mostanában már nem igen szoktak szigetelést rakni a tűzhely és a bútor közé, mivel lehet élzáró dekoratív alu profilokat kapni a munkalapok végére is. A sütő rész meg annyira nem melegíti át. Ha még is ragaszkodsz ehhez akkor régebben ilyen klingelit lapot szegeztek a bútor oldalára de ez már más kivitelben van mostanság az azbesztmentesség miatt, és elég drága is. a másik merodás a betonyp lap volt, ez még ma is elérhető, 8 mm vastagságtól gyártják. Nagyobb lapszabászatokban levágják. ez tulajdonképpen cementkötésű faforgácslap. Üdv: Masgas
Bocsánat a bele..., de nálunk egyes szakaszokon például nem volt Bergmann-cső, csak úgy mezítlábasan a vezeték benne a vakolatban, gondolom, valami dupla szigetelt kábel. Az idén tavasszal építették ki az újat, csövezni is kellett nálunk. Kb. nyolcvanéves ház, és elég igényes épület (Újlipótváros). De hát ugye az elmúlt évtizedek alatt ki tudja, ki mit berhelt. :-(
A régi bérházakban alapból mindehol bergman cső van. Remélhetőleg nem mekk mestert fogtál ki, mert irreálisan alacsony lenne ha 140e-ben új csövezés kiépitése lenne.
Üdv mindenkinek! :-) A segítségeteket szeretném kérni, azaz információt arról, hogy manapság mit szoktak betenni a konyhabútor és a gáztűzhely közé hőszigetelésképpen, mi megfelelő e célra. Ha tudjátok, kérem, azt is írjátok meg, hol lehet kapni, és kb. mennyibe kerül. Előre is köszönöm a segítséget! :-)
Nem úgy hangzik, mint valami amit mi egyedül meg tudunk csinálni...
Viszont szakemberrel meg egy vagyon, főleg 4.80cm belmagassággal...
Villanyost sikerült találni 140ezerért.
Csőcserés embert 240ezerért.
Legjobb lenne, ha festő csinálná...mert egyébként sem lenne könnyű kifesteni egy ilyen rohadt magas lakást...egyszer már próbáltam és nem volt nagyon kellemes, borzasztó volt...
De tuti minimum 240ezer az is, vagy sokkal több...nem?
A tetőcserepek alá ha nem lesz beépítve a tetőtér oda párazáró, ahol pedig majd be lesz építve (=szarufák között hőszigetelve) oda páraátersztő fóliát szoktak rakni?
"Azért csak jobb lenne a falon kívülre építeni, így csak egy oldalnyi gerendát kell kikerülni: A legnagyobb probléma a koszorúnál lesz mert szét kell vésni, el kell vágni a vasalatot, ami biztosan statikai problémákat okozhat"
Köszi, valószínűleg ez lesz, mert a rövidebb oldalon nagyon a valószínűség, hogy egyenesen fel tudunk menni, mint azon a szakaszon ahol gerendák találkoznak. Így bekerül majd a kémény egy sarokba, és akkor csak 2-3 födémáttörésre lesz szükség. Előnye mondjuk, hogy így a pincéből indítva a kéményt, oda is tudok tenni betorkolló nyílást, ha esetleg egyszer nem kell kandalló, és esetleg kályha lesz odalent. Hátrány viszont, h k drága lesz (9-10 m hosszúság).
Azt nem tudod megmondani véletlen, hogy milyen engedélyek kellenének?
Egyszer, azt is rondán. :-) Inkább az a lényeg, hogy telefonnal fotóztam. Kolléga bele is kötött, hogy lenne nem szabad így hagyni, de a másikkal megegyeztünk, hogy ameddig két gyerek mellett ez a fény tartani fog...
Köszönöm szépen mindenkinek, remélem a lányaim is értékelni fogják. Illetve azt biztos, mert olyanok, de bízom benne, hogy nem méreteztem el, fogják tudni majd használni is. :-) Ha majd teljesen kész lesz (lámpa, hűtőmaszk, pótkerék -bár ez utóbbi azóta már fent van), teszek fel végleges képeket.
Azért csak jobb lenne a falon kívülre építeni, így csak egy oldalnyi gerendát kell kikerülni: A legnagyobb probléma a koszorúnál lesz mert szét kell vésni, el kell vágni a vasalatot, ami biztosan statikai problémákat okozhat
köszi, mintha ez a 12 cm rémlett volna nekem is vhonnan (meg fatert akartam igazából leellenőrizni, de ezt mégsem írhatom rögtön :) )
Kéménynél az L, meg S betűsben gondolkodunk, azt hiszem kb 33x33 cm a mérete a béleltnek, ha menne ez a főfalas sztori, akkor nyernénk vele 1 szintet (pince) + 1 alapozást megtakarítást....
igazából attól parázom egy kicsit, hogy a gerendák itt úgy fussanak össze a tartófal mindkét oldalán, hogy elférjen a kémény.
Nagyjából látszanak is az áthidalók, de valszeg egy csíkot belevágunk a mennyezetbe flexxel biztos, ami biztos.
Van esetleg ennél jobb módszer megnézni a gerendák pontos helyét?
Úgy tűnik, hogy az emeleti válaszfalak alatt v az azt tartó kefnik előtt-mögött duplázott, de ez nem mindig látszik tisztán.
A felfekvés minimum 12 cm Bélelés nélkülinél gondolj a hőtágulásra, egyszerübb csak a béléscső helyét kivésni, cső be, majd eleje befalaz, a kémény meg a padlástól indul. Előre gyártottnál mindez nem igaz Addig vághatod, ameddig a legalább 2x12 cm felfekvést tudod biztosítani A múlt században mint ha azt tanították volna, hogy egy áthidaló a felfekvéstől lefelé 60 fokban kiterhel
a fürdőszobámban sz@rul nézett ki a fuga, vmi mapei-os cuccal megtissztitottam pöpecül, és ráfugáztam, kb 2 hete...csak próbaképp, egy két helyen rossz volt, és hiányos.
Sok helyen olvastam meg talán ti is mondtátok, hogy ki fog peregni.
Kérdésem az lenne hogy kb mennyi idő mulva kéne neki peregni?
Mert ha mégse peregne ki akkor megcsinálnám a nappalit is, de feleslegesen nem szeretném, mert az 30m2.
másik, szükségem lenne egyedi méretben, és alakban (trapéz) magasfényű butorlapra, tipp hogy hol lehet ilyet csináltatni pesten?
Egy áthidalónak mekkora felfekvés (pillér) kell? Egy középső főfalba lehet, hogy megpróbálnánk beletenni egy kéményt (már ha a gerendák is engedik), csak kérdés, hogy nem lesz-e túl passzentos. A másik kérdés, meg az, hogy ha esetleg az áthidaló végéből kell faragni, akkor az statikailag megoldás, hogy az alátámasztását bentebb hozom? Ez egy átadó szerűség, és igazából nincs jelentősége, hogy a szélessége 100 cm v 85....
A felfekvést, minél hoszabbat betonozd ki és a 80-as I ből vágás nélkül tegyél be 3-4 db-ot egymás mellé, majd csavarozd össze őket. Az így megépített áthidaló a falad teherbírásának a többszörösét tudja.
Apunak kellett egyszer cserélni egy utcafrontos főfalat úgy, hogy az alatta lévő betemetett pince szintje alá kellett menni...fa villanyoszlopokkal volt "befásítva" 80 cm-ként minden, azután meg le kellett menni 3 m alá az új alappal...a statikus nem mert vele lemenni a munkagödörbe.. :)
ekkor használt ilyen pneumatikus v milyen emelőt + palló kombót a könnyebb, gyorsabb aládúcolások miatt...
A szomszéd egyébként egy főfalon sk épített be egy kb 4 m-s áthidaló párt egy régi főfalra, de ő csak kifaragta és betette az áthidaló párt....gondolom azért merte megtenni, mert ekkor már felül monolit födém volt, és a régi főfalon nem volt akkora teher...az összekapcsolásra viszont nem emlékszem, majd rákérdek, hogy csinált-e...
Azért akkor sem ártana egy statikus. Oké, hogy akinél akad otthon egy Csellár-Szépe, az megmondja a 80-as I-gerenda állandóit, de azért a meglévő szerkezetre mégiscsak rá kéne pillantani, hogy merre hány méter. Ja, mellesleg ez többszörösen is építési engedély köteles munka (tartószerkezet megbontása, homlokzat átalakítása), úgyhogy csak akkor vágj bele fusiban és titokban, ha jóban vagy a szomszédokkal.
tudok mutatni kepet ilyenrol, ahol a pinceajto felett csak 10 centi volt, es szinte semmi nem fert be, azt is elbasztak, es meg is rogyott a fodem!
es en a felfekvest is novelnem, mert vekony a fal!
gondolj bele, most a fal tartja a fodemet. ha oda ajtot teszel, az a 15cm akarmi kell tartsa a fodemet!!! ha meg gerenda is esik az nyilasodba, annak a gerendanak a teljes terhet ki kell vidd ketoldalra a falra.
Nem, nem az. Azért szokták mégis elkérni, mert ha "cégesen" vetted, akkor már nem fogyasztó vagy, és nem ezek a szabályok vonatkoznak rád. Ettől még ha te "büntetőjogi felelősséged tudatában" :-) nyilatkozol, hogy te ezt ajándékba kaptad a szülinapodra, ezért nincs hozzá számla, akkor a boltosnak nyasgem van, nem kérheti a számlát. Fenyegesd meg a fogyasztó védelemmel (http://www.fvf.hu/), és azzal, hogy kábé csak pedofíliáért nem nyomod fel az önkorminál és az APEH-nél, ha nem ugrik rá a feladatra.
A tervek szerint kellene lennie vasbeton koszorúnak, a födém meg téglatálcás lenne.
A valóságban koszorú nincs( legalábbis külön ), és acél gerendák vannak a födémben. A fal csak 17,5-es, és az acél I-gerendák túl vannak lógatva rajta, ezért is van pereme.
A belmagasság csak 225 cm, az ajtótok 210-es. Úgyhogy cak 15 cm-t kell áthidalni. Ebbe kell beleférnie a gerendának, meg a föléfalazásnak.
" de nem ez kell neked hanem vasbeton áthidaló " Ne vezzesd félre! Az általad említett AD áthidalóknak semmi a hőszigetelése, marha nehéz, inkább gazdasági épületekre való. Mivel az épület kora nem tudható, lehet G, F gerenda is. " Ugyanis az E-gerendát a födémre rakják " Nem födémre hanem falra, áthidalóra Maradjunk az I vasnál adott esetben.
Ha beton födém van a vittyillón akkor a koszorút ne a betongerenda alatt keressétek. Ugyais a betongeendát a falazatra fektetik ( vagy 2-5 cm kiegyenlítő betonra) ha 30-as a fal akkor 15cm-es ráfekvéssel, kívülről körbezsaluzzák, bevasalják és kiöntik betonnal, magyarán egybe van a koszorú a födémmel. ( úgyhogy amit kívülről peremnek látsz szerintem az a koszorú! )
"I"- GERENDA betongerendába nincs, hanem E-GERENDÁNAK hívják. - de nem ez kell neked hanem vasbeton áthidaló. Ugyanis az E-gerendát a födémre rakják, és két gerenda közzé béléstssteket helyeznek.
Ha meg vasbeton födém, a gerendázat és a béléstest is más. Bevasalják az egészet és egybe kiöntik betonnal, ezáltal önhordó lesz.
OFF, de felb@szták az agyam. Fél évevettem egy bosch szabjafűrészt ytong vágásra és kikopott a tengely amin a fűrészlap van. Összesen kb 30 órát sem üzemelt. A márkakereskedő a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet-re hivatkozva a garanciapapíron kívül kéri a blokkot is, ami nincs. ( nem lopott, a kereskedő regisztrálta a 3 éves jótálását) A rendeletben számláról nincs szó. Szerintetek jogos?
"1. kikerestek leutogetessel a plafonon, hol vannak a fodemgerendak. gerendabol beszabva, jol befeszitve csinaltak alatamasztast azoknak, amik a nyilas fole esnek."
pneumatikus v valamilyen más emelőjük nem volt? azzal eccerűbb.
rendesebb helyeken adnak fel szalat, ami 3meter. erdemes veluk meretre szabatni, mert hazilag eleg nagy szopas, minimum nagyflex kell hozza nagy koronggal, meg tapasztalat.
ha ugy csinalod ahogy irod, akkor mi tartja meg, amig falazol?
"Porotherm A-12 kerámia burkolatú nyílásáthidaló
Nyílások - ablakok, ajtók - áthidalására alkalmas, kerámia burkolatú elem. Alkalmazási előnyök: - könnyen mozgatható, emelhető - jól vakolható égetett kerámia felületet biztosít. Alkalmazási feltétel: A Porotherm áthidaló a rábetonozással vagy tégla ráfalazással együtt alkotja a nyílásáthidalást. A Porotherm áthidaló képezi a szerkezet alsó húzott övét, a felső nyomott övét pedig a kisméretű tömör tégla ráfalazás vagy rábetonozás biztosítja!"
1. kikerestek leutogetessel a plafonon, hol vannak a fodemgerendak. gerendabol beszabva, jol befeszitve csinaltak alatamasztast azoknak, amik a nyilas fole esnek.
2. felrajzoltak a leendo nyilast, es egyik oldalon kivestek a 120-140-160mm magas I gerenda helyet a falban. 75-os nyilashoz talan 120-as, de nem eskuszom meg ra. Tehat egy 110 szeles, 140 magas, 100 mely lukat vestek a falba. flexxel, gyemantkoronggal vagva korbe egyszerubb.
3. ebbe a likba bo habarccsal betettek a gerendat, a tetejenek tegladarabokkal es bo habarccsal beekeltek a felette levo faldarabot.
4. masnap ugyanigy kivestek a masik oldalon, betettek a masik gerendat, es alul-felul atdugtak laposvas darabokat, es ketoldalt hozzahegesztettek a gerendakhoz, hogy ne tudjanak ketfele kifordulni. azota tudom, hogy a hivatalos megoldas atfurni oket, es M16 csavarral osszehuzni.
5. harmadnap ketoldalrol flexxel bevagtak a falat a nyilas leendo fuggoleges szelenel, es kibontottak a nyilast.
6. par nap mulva elvettek a tamasztast a fodemgerenda alol.
Az adatokból (75-ös ajtó, koszorú nincs, főfal) nekem az jön le, hogy ez egy belső tartó fal, tehát valószínűleg jó lesz az-az acélgerendás megoldás, de tényleg nem árt egy statikust megkérdezni. Biztos olcsóbb, mint a leszakadt födém helyreállítása. :-)
a porotherm athidalo az kis tulzassal csak egy bentmarado zsaluzat. onmagaban nem terhelheto. kell fole beton rendesen!!!
fodemet meg kell tamasztani, stb. ha van betonkoszoru, ami azert remelheto, akkor plane nem tudsz kozvetlenul a fodem ala tenni semmit, mert ott beton van 5-20 cm magasan.
nalam ilyesmi helyzetben acelgerendat tettek be. ketoldalrol, egyesevel, egymashoz csavarozva vagy hegesztve, esszel.
magatok csinalnatok, vagy van mester? utobbi esetben ugyis az kell, amit o mond, mert azert vallalja a felelosseget.
elobbi esetben az altalam leirtak kozul egyetlenegyet szabad figyelembe venni:
"statikus, vagy tapasztalt komuves feltetlen szukseges!!!!"
Akkor lehet új céggel játszani. Így eshet meg, hogy egy embernek van 3-4 cége és véletlenül egyik sem dolgozik évi 2-3 hónapnál többet. Persze az így elért éves 12-16 milliós határ sem kifejezzen nagycéges bevétel, de már "élhető". Anyagos munkákhoz pedig kell egy plusz "fővállakozó" cég, aminek a "kicsik" számláznak, és az sem árt, ha a termelőeszközök egy másik cégbe vannak kiszervezve és onnan visszabérelve (ott elszámolva), stb. Ez a könyvelők dolga (is), hogy jól összerakják a céget.
tudtok ajánlani egy aktuális és jó építőipari normagyűjteményt? Arra gondoltam, hogy karácsonyra megpróbálok beszerezni egyet apunak (kőműves) a neten hirtelen a terc kiadót találtam aki ilyennel foglalkozik.
Ez egyszerűen azt jelenti, hogy szolgáltatási díjaikat nem terheli ÁFA, mivel "alanyi ÁFA adómentes" a könyvelésük ill. a bevallásuk. (Ez, ha jól tudom csak éves 4-5 milliós forgalomig lehetséges.) Ez alatt csak a munkadíjat kell érteni.
Az Én vállalkozásom is ilyen formán működik. (És még mielőtt bárki-bármit ír: Nekem tetszik!)
Köszönöm az információkat , hát ezt elég rossz hallani, a pereskedéssel mindenképp rosszabbul jövök ki anyagilag sztm. A másik megoldás meg maradt még 600.000, de ha ezt meg akarom magamnak tartani, akkor a maradék része a felújításnak nem lesz befejezve esetleg csak olyat találok aki drágábbért tudja befejezni...
Szerződésben meg nincs erre kiterjedő részlet,hogy ilyenkor mi a teendő :( Bíztam bennük, hiba volt....
Jogos,köszi,hogy konkretizáltad,a lényeg az,hogy minden apró részletességgel le legyen ebben az iratban fektetve.(készültségi szintek,fizetési határidők stb.....)Oda adtam a vállalkozónak,2 napig rágódott rajta,adott árajánlatot,tanuk előtt aláírtunk minden egyes lapot,a végén mégis azzal jött,hogy a szigetelés nincs benne az árban!Hozott v.mi kis kockás papirfecnit,hogy nézzem meg,ő nem kalkulálta bele.Az orra alá nyomtam a szerződést és nem tudott mit csinálni,"benyelte".
Két dolgot tehetsz, egyik sem egyszerű: - Felszólítás, ügyvéd, polgári per a késedelemből származó károd megtérítésére. - Szerződés felmondása a késedelemre való hivatkozással, azonnali elszámolással. Itt esetleg "foghatsz" valamit, ha eddig kevesebbet fizettél ki, mint amennyi részarányosan az elvégzett munkáért járna. Jól nyilván nem jöhetsz ki, elvégre neked az lenne / lett volna a jó, ha határidőre elkészül a munka a kívánt minőségben.
nagy cégeknél mindig van kötbéri megkötés, de egy szimpla ember nem mindig gondol ilyenekre, ha ez nincs, illetve semmilyen más határidős megkötés, akkor szerintem semmit sem tehetsz... :/
Mi van leirva a szerzősben a késedelemről? Kötbér, vagy valami, ha ez nincs benne akkor nem egyszerű. Ha bizonyitható károd származik akkor ügyvéddel kell beszélni erről.
Olyankor mivan, ha van egy kivitelezési tervem, egy ház bővítésről ill. felújításról. A kivitelező a leírtakban azt írja (szerződés),hogy szeptemberig befejezi a munkálatokat teszem hozzá április vége felé kezdték, az új rész megvan a régi részen vannak hiányosságok+ kültéri dolgok (pl. festés) illetve a gáz átadása az ami hiányzik. De a mai napig ezek nincsenek befejezve ilyenkor jár valami kedvezmény vagy valami? Pedig a határidő már rég lejárt...
Nem fog lejönni a széria glett , feltéve ha le nem áztatod, festésnél a rétegek között kell hagyni megszáradni- nyári időben min 2 óra szellőztetéssel-.
Az én házamat is generálban akarták vállalni(toldás,tetőcsere,szigetelés,víz-gáz-fűtés,festés,villanyszerelés,burkolás)a nagy részét meg is csináltattam velük(kőműves , tetőfedő,szigetelő munka)kiváncsiságból rákérdeztem a többire és elég horribilis összegeket mondott a kivitelező,ezért körbekérdeztem az ismerősök között,nem-e tud valaki-valakit ajánlani.SK nagyon sok mindent megoldottam(V-G-F,ezt tanították nekem:D,villanyszerelőnek véstem,dobozoltam,csöveztem,ismerős piri pénzért,pár sörért:D bedrótozta,csempézés sk,festés sk stb.A generálkivitelezőm mindezt saját maga és két segítőjével akarta megoldani!!!!Ha ilyet keresel,referencia munkát kérj és nézz!Munkaszerződést feltétlen köss!
Olyan problémám lenne, hogy legletteltem egy szobát szériaglettel, és miután megszáradt a víz valamiért oldotta, de viszont a felülethez jól tapad. Én ezt átcsiszoltam és lekentem egy sor fehér higított diszpis oldattal amibe egy kis mélyalapozót is raktam.Igaz féltem,hogy felszedi a gllettem,de nem szedte fel. A kérdésem az lenne,hogy mi miatt történhetett ez a glettel és hogy nem fog majd lejönni minden?
Egy honlap alapján tényleg nem. De a honlap + referencia + részletes árajánlat + szerződéskötési hajlandóság, talán igen. Legalábbis talán többet mint egy letéphető telefonszámról a buszmegállóban.
Ezt a dolgot úgy lehet kezelni, hogy a generál kivitelező a megtekintéskor viszi magával a megfelelő szakembereket (vizes, villanyos, stb). Mindenki elmondja a véleményét, (mennyire kell szétszedni, mibe kerül, meddig tart) és összeáll a kép.
Köszönöm! Én csak vélemény kértem/várok amit te adtál is ... és még várok!
Az világos és érthető hogy itt sok a szakember akihez tudnék fordulni, de amíg összevadászom az embereket egyeztetek mindenkivel az rengeteg idő utánajárás idegeskedés , + ki felügyeli hangolja össze a munkát stb?
Teszem azt van egy régi lakás amit lehet megveszek, de előtte kell egy kb kép hogy mire számítsak mennyibe fog fájni a felújítás, megengedhetem e magamnak stb. ez persze csak a részletek egyeztetése után lehet, de egy olyan ember aki már látott 1-2 felújítást és ismeri az elképzeléseimet tud egy közelítő árat mondani amire már lehet alapozni ...
te hogy kezdenél neki? lesz villanyvezeték csere, cirkósítás azaz fűtésszerelés, vízvezetéket is majd meg kell variálni, falbontás falépítés, festés taposózás csempézés, laminált padló, fürdőszoba konyha nyílászárók stb. és még apróságok amire nem számítok.
egyik szaki se tudná megmondani hogy mire számíthatok kompletten, persze mindegyikkel külön külön egyeztetve szerződést kötve már igen na de az hetek hónapok ... és még el se kezdődött a munka ... és még sorolhatnám ... + vidéki is vagyok.
De igazad van sajnos nem volt időm még átolvasni a topicot ... igyekszem pótolni.
Mondjuk az talán látható, hogy pl. TÉT az kicsit nagyobb volumenű cég saját üzlettel (szaniter nyilászárók), összehasonlítva PROFÉP -el akik egy kisebb cég.
Előnyök? mondjuk lehet PROFÉP ebből kifolyólag talán korrektebb jobban odafigyel a dolgokra mivel lehet kevesebb a munkája nem tud olyan "sok lábon állni, és lehet kedvezőbb az ára ugyanolyan minőség mellett? (vagy lehet drágább?)
De pl TÉT kedvezőben szerezi be a szükséges szanitereket nyílászárókat stb. bár lehet mivel én kisebb üzlet vagyok kevesebb figyelmet fordítanak rám? viszont kedvezőbb az ár?
Tudtok ajánlani generálkivitelezőket? Egy komplett lakásfelújításhoz kell. (sokan mondtátok hogy vidékről hozzak embereket, de mivel tényleg egy komplett felújításról lenne szó, nagyon sok időt elvenne az emberek őszévadaszása felügyelet stb.
egy próbát megérnek a pestiek is legalább egy árajánlat erejéig, csak nem olyan rosszak!
Netán ezek közül valamelyik ismerős?tapasztalat? (ez a 2-3 a legszimpatikusabb átolvasva őket illetve helyileg a legközelebb esnek. (7. kerületben lesz a móka), bár a 3. azzal a pénz visszafizetéses garanciával kicsit vicces ti melyikkel vennétek fel a kapcsolatot?
De legalább nem 100e amit először a minisztérium kitalált a MKIK küzdötte le 5e-e persze a többi szakmai szervezettel együtt. Indok így is sokan nem fognak regisztrálni mert nem tudnak róla, és ha nagy az összeg akkor csak jobban erősítik a fekete munkát.
Érdemes a legaljára menni ahol a 2009-es rendeleteket is felsorolják
- 2009. évi LXXVI. törvény a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól (2009.XII.28-cal változik) - 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről
Olyan oldalt néztél amit 2006 óta nem fogalmaztak át. Ilyen oldalba belefutsz még a www.magyarorszag.hu oldalon is.
És képzeld én utána jártam jogszabályilag és ez egy nyilvántartás, amit az MKIK-hoz delegált a szakminisztérium, a nyilvántartás kezelésének fejében meg kérnek egy jelképes összeget.
Ha több szintes ház, és szerkezeti átalakítás először nem árt tudni a falak szerepét majd a szerint vagy építési engedély köteles vagy sem, gondolom nem szeretnéd ha kivernek egy falat a feletted lakó rád szakadjon.
www.mkik.hu jobb oldalon van egy kis ablak lehet nézegetni. A törvények nem ismerete nem mentesít a sitt alól :-) 5000.- Ft egyszeri és egy nyomtatvány - bejelentő kiköltése.
ON Na ezek után nem neked szól csak úgy általánosságban, hogy a tervek 99% -a nem az aktuális szabványokon és törvényeken alapul. OFF
Nekem zárt égésterű parapetes kombi cirkóm van. Ez csinálja a használati melegvizet, és fűti a radiátorokat.
A zárt égésterű azt jelenti, hogy egy dupla "kályhacső" megy ki belőle a falon, azon szívja a friss levegőt és megy ki az égéstermék is, ugyanúgy mint a konvektoroknál.
Tárolósat oda érdemes tenni, ahol egyidejűleg több helyen történik melegvíz kivétel a rendszerből. Két-három fürdőszoba, stb. Ha egy ilyen helyen mindenki egyszerre akar melegvizet használni, oda nemalkalmas az átfolyós, mert ilyen mennyiséget nemtud folyamatosan biztosítani.
Ilyenkor kell a tároló, minél nagyobb kapacitással (2-300 liter).
Az átfolyós az a "klasszikus" fali gázbojler. Előny: sosem fogy ki a víz. Hátrány: csak egy bizonyos nyomáskülönbségnél gyújt be, tehát nem tudod akármilyen vékonyan ereszteni a vizet (kézmosás, mosogatás), ráadásul a hőfok is rosszabbul szabályozható.
amiről én beszélek az ugye egyben a komplett fűtést illetve a komplett meleg vizet is szolgáltatja (ugyanúgy átfolyós csak van benne egy kis tartály bojler kiváltására is) és rendkívül kis méretben kb 800x400x500.
Ezek szerint akkor egy sima átfolyós is kielégíti egy átlagos felhasználó igényeit? Tehát sosem volt még gond hogy zuhanyzás közbe elfogyott a forró víz?
Még egy dolog. A nickedből ítélve nem már, hanem még egyedül élsz. Én 2001-ben, 34 évesen, egyedülállóként vettem ezt a lakást. 2002-ben ketten költöztünk be, 2004-ben már hárman, 2006-ban négyen laktunk benne. És nem az öreg nagymamákat vettük oda. :-) Úgyhogy 2007-ben kiadtuk, mi meg azóta bérlünk egy kicsit nagyobbat. Szóval ebben az életkorban ne gondolkozz nagyon "statikus" élethelyzetekben.
igen ez a 2.8 igen baráti és kellemes igazából egy régebb 2 szintes bérházra lett ráépítve (ma jönnek a pontos infók mikor) 2 "modernebb" szint! Ezért az alacsonyabb belmagasság és remélhetőleg a villanyvezeték csere se indokolt ebből kifolyólag ...
2,80-as belmagassággal nem a tipikus gangos, mert ott 4,20 a belmagasság. :-) Örülj neki, ez a jobb! A 2,80 élhető, a 4,20 galériázható, viszont bazi drága kifűteni. Akkor ez Csikágó? Az nem rossz környék (nem a közbiztonságról kapta a nevét, hanem mert olyan hirtelen nőtt ki a semmiből annak idején.), és jön felfelé.
Ezekből a lakásokból nagyon jó beosztásút lehet csinálni, csak nem kell sajnálni a sakkozást a válaszfalakkal. A bontás és a falazás nem drága, nem azon kell spórolni. Ez például a sajátunk (volt), és én terveztem. Építész barátom meg is dicsérte, amikor először jött, szerinte kihoztam a lakásból, ami kihozható. (51 m2)
Ha egyedül élsz mint írtad, és nincs nagy mozgás, akkor felesleges szerintem ilyen kazánra költeni. Nekem kombi átfolyós van 4 éve, tökéletes minden szompontból, és egyharmada az ára mint annak amit kinéztél.
7. kerület városligethez közel! Tipikus belvárosi gangos ház, épp most van felújítás alatt a belső, jó helyen van szellős fás utca (nem belvárosi nyomor) stb.
a narancssárga vonalú fal elbontása még kérdéses. De sajnos megfelelő (belső elrendezésű) lakást, a megfelelő helyen, a megfelelő áron a megfelelő időben, stb. (pláne Bp-en a megfelelő helyi ismeretség nélkül) sajnos nem mindig jön össze kellenek kompromisszumok, de ez a lakás nincs megvéve csak kinéztem és szimpatikus a környék érfekvése stb. ... (néztrm jó párat már és ez eddig a "legjobb"
Mondjuk az amit írsz az elég logikus praktikus, bár a reumás résszel nem foglalkoznék mert sztem nem járkálnak olyan sokan hozzám hogy zavarna az ajtónyitogatás :) mivel egyedül élek, illetve nagy vasárnapi kajálások vendégjárás még egy ideg nincsen. Jaj de jó lenne ha ez lenne a legnagyobb problémám ;)
viszont a Wc-s dolog már elgondolkodtatóbb, de ennyi erővel az összes új építésű lakást tervezőjét fel lehetne (és kellene) akasztani :(
majd mindig szól valami zene ha bemegy netán egy vendég :) ... másrészt nekem vendégségbe még sose volt "nagy dolgom", de ez már nem ezen topic része!
továbbra is várom megjegyzéseket/árakat az első levelemre.
Kérdés családi ház, vagy társasház a falak kibontása miatt. Mert lehet hogy amit Csokis írt még okozhat meglepit. Nem ártana valahonnan megszerezni az építési terveket, kk vagy földhivatal esetleg a tervezőtől (a terveken rajta van a neve és egyéb adatai).
5. ha bontasz falakat abban lévő vezetékeket ki kell venni, plusz a környékét át kell alakítani. 90-200e anyag 80-300e munka attól függ mit akarsz és milyen szerelvényeket mert van 400Ft-os és van 7000 ft-os kapcsoló ugyan olyan funkcióval.
Ja, és a hall és a nappali közti fal csak mérsékelten bontható. Egyrészt abban megy a kémény, tehát azt a felét tuti nem bonthatod el, másrészt ezeknél a házaknál (ránézésre két vh. közti, ú.n. modern ház) ott szokott lenni egy vasbeton gerenda, ami az egyik oldalon a "kéményes fal" végét jelentő pilléren . Alatta lehet, hogy csak válaszfal van, de ha azt kibontod, irtó hülyén fog kinézni a nagy térbe fentről belógó gerendád.támaszkodik, a másik végén pedig egy másik pilléren. (Nincs a hall -képen nézve- bal felső sarkában egy kb. 40x40 centis, a szobába beugró "faldarab"? Mert ha van, akkor az a pillér.)
"belsőépítészt/lakberendezőt" azokkal is belehet fürödni de nagyon. Pld lehet hogy a bútorokhoz meg a festékekhez szövetekhez burkoló anyagokhoz jól ért de csak sejti mi az hogy energetika, gépészet, telekommunikáció, televíziós rendszerek, biztonság technika. Nem beszélve arról, hogy ezeknek a megtervezésére is van egy rahedli szabály amit be kell tartani. Míg egy rosszul kiválasztott festést "átpingáluk" a bútort átrakjuk máshova, addig egy rosszul elhelyezett radiátort átrakni nem könnyű, vagy kapcsolót, érzékelőt bármilyen is legyen.
Nem beszélek egy új rendeletről ami előírja, hogy a kivitelezőnek kell gondoskodnia műszaki ellenőrről. A kivitelezőnek meg be kell jelentkeznie a kivitelezői nyilvántartásba az MKIK-hoz mert anélkül nem végezhet munkát. Nem árt ellenőrizni, ez vonatkozik a tervezőkre is.
Ha rám hallgatsz, nem bontod el ennyire a falakat. Egyrészt nem marad semmi szélfogód, a bejárati ajtó első nyitására reumás lesz, aki az étkezőben (gondolom az lesz a mostani hall) "szélirányban" ül. Másrészt egy légtérből fog nyílni a konyha és a WC. Te még csak-csak megszokod, de jön egy vendég, ültök az asztalnál, eszitek a desszertet, mire rájön a szükség. Elvonul, és ti hallgatjátok a "fúvósötöst", ő meg nem mer kijönni, olyan zavarban lesz.
Én csak annyit fűznék hozzá, hogy ha vidéki vagy, és ott találsz jó, megbízható szakit, akkor esetleg megérheti felfuvarozni, altatni, etetni, amíg megcsinálja a dolgát. Legalábbis ismerős így csinálta, és fele annyiból kijött a munkadíj, mintha pesti árakkal dolgoztak volna, pedig kb. 200 km-ről fuvarozott...
Igényes is, meg olcsó is... könnyű így! :) Ha, most a hasamra csapok és azt mondom, hogy 2 milka alatt nem nagyon úszod meg, hacsaknem magadnak csinálod, bár ezt a kérdésed alapján valószínűleg kizárhatjuk...
én is hasonló kérdéssel fordulnék az ittlévőkhöz, de előtte egy tanács, illetve hangos gondolkodás próbáld specifikálni a kérdést
mert 100 embernek 100-at jelent az olcsó és igényes
én pl excelben kigyűjtöttem hogy kb mi mennyibe kerül m2 vagy db ár laminált padlótól kezdve a taposón, csaptelepeken át egészen a mosógépig, mindig vettem egy közép értéket, így kapsz valami irányadó árat .
javaslom hogy te is csinálj egy ilyen listát mire végére érsz kicsit képbe leszel mi mennyi, meg rájössz hogy mi mindenre nem gondoltál, és hogy nem 2 fillér lesz :)
még nekem is hiányzik jó pár dolog, de majd alakul.
Szóval az én kérdésem a többi szakihoz illetve a hasonló cipőben járókhoz:
adva ez a lakás ma néztem: remélem jól sikerült a beollózás
szóval én is árakra lennék kíváncsi, adatok a képen
piros és narancs falak bontásra ítélve, zöld befalaz jelenleg egy cserép héra + a fürdőben egy konvektor
cirkósítás lehetséges (kémény bélelt, de erre még rá lesz kérdezve 100%) 1. mik a költségek?? munka + anyag (engedélyeztetés?ezt hol kell amúgy elkezdni?) ugye beszélünk kb 4 radiátorról (2 szoba, 1 konyha előtér, 1 fürdő) meg a szerelvények csövek stb(na pl ezeknek nem néztem utána
+ kombi vízmelegítős tartájos fali kazán pl.: Vaillant VUI 280-7 XE ~ 500.000 Ft (Jézusom de sok)
festést parkettázást taposó stb talán majd családból megoldom bár sajnos vidéki vagyok lakás meg Pesten
ezért kérdem munkadíjban mit tudtok mondani? tudom most talán kicsit lementek az árak mert kevés a munka 2. festés: munka + anyagdíj (tapéta nem lesz csak ilyen maszatolós "modern" festés) 3 taposó lerakás munkadíj? : konyha előtér kamra laminált ... mondjuk ezt tényleg megcsinálom faterral ... ablakosom már van :) 4 fürdőszoba ... tegyük fel megvan már minden cucc milyen munkadíjjal lehet számolni?
falakban a vezeték már nem régi (bár erre még a hivatalos választ nem kaptam meg) 5. egy komplett vezeték csere mit kóstál? bízom benne hogy nem kell
esetleg tudtok olyan hozzáértő/megbízható szakit brigádot testvérpárt stb. aki végez ilyen komplett felújítást, és nyugodt szívvel ajánljátok? vagy jobb egyenként felkeresni ezeket?
na és persze még kitudja mi fog előjönni (konyhában fürdőben mikor szét lesz verve minden hogy ez itt nem is jó hanem ide kéne stb stb)
Előre is köszönőm
illetve bármilyen építő jellegű tanácsot, hozzászólást, figyelmeztetést linket (mit nézzek meg mire figyeljek, mit gondoljak meg stb,) szívesen veszek ... + ha kérdés van hogy biztosabb választ tudjatok adni azt is.
Tudna valaki segíteni, hogy egy igényes, olcsó lehetőségeket megtaláló, de nem luxus minőségű lakásfelújítás kb milyen költségekkel járhat négyzetméterenként?
IX. kerület Ráday utca környéke kb 60 nm.
A eset:
teljes elektromos hálózat felújítás, vizcsővek cseréje, padlóburkolás, teljes fürdőszoba felújítás, ablakok cseréje korszerű ablakokra.
B eset:
Ugyanez + fűtéscsere cirkóra.
Tudom hogy kb 3 000 000 dologtól függ, de sokat segítene ha tudnátok mondani egy körülbellüli négyzetméter árat.
Szia! Már kétszer beírtad, kaptál is választ. Hogy megfelel-e az más kérdés. "A választ előre is köszönöm!" Remek hogy ezt odaírtad, de nem láttam a válaszokra semmiféle köszönetet!!! Nem csak kérdezgetni kéne, hanem reagálni is arra amiket írnak. Ha meg nem tud senki neked megfelelő módon segíteni ez van... Attól mert harmadszor is bekopizod a kérdésedet a korábbi segítségeket meg szóra sem méltatod szerintem nem leszel előrébb. De lehet hogy én állok rosszul a fórumhoz...
Van egy szoba ami meszes felület igaz csak egyszer lett mésszel kenve szóval nem vastag réteg, átszeretnénk állni diszperziósra. Egyik ismerősöm azt mondta, kaparjam át a felületet,majd csiszoljam meg. Utána alapozzam egy 10% diszpis oldattal,majd gletteljem és azt utána finoman csiszoljam át, portalanítás és jöhet a festés. Kérdésem az lenne,hogy ez így jó? Illetve ez a 10% oldat jó? mert hallotam olyat is, hogy mélyalapozzam inkább,mert ez nem jó így. Kérném,hogy tényleg hoozáértő válaszoljon.
Biztos nem figyeltem annak idején fizikából, sőt villanytanon sem (pedig bár sosem szerettem, félévet is ismételtem belőle, de a szigorlatot azért elsőre átvittem), de ez nekem új:
Ha ezt egyenirányítod, akkor 324 VOLT egyenáramod lesz. Ha a 230 V váltóáramot egyenirányítom, akkor kapok egy kvázi stabil 324 Volt egyenáramot?
azota nekem is leesett. hiaba ohmos a terheles, ha a ket fazis koze kotom, egy fazist magaban nezve azon nem lesz 1 a cosfi, mert az aram nem akkor lesz max, amikor az adott fazison feszcsucs van, hanem amikor a masikhoz kepest a kulonbseg maximalis, es az maskor van.
majd lerajzolom, mert mostmar erdekel, hogy akkor egy fazis aramat nezve, az a szerencsetlen ohmos terheles induktivnak vagy kapacitivnak fog vajon latszani?
Most nagyon leegyszerűsítve mondom. (NE KÖSSETEK BELÉM)
Felejtsd el hogy három fázis, és váltóáram.
Egy adot pillanatot nézzünk meg.
Az egyik dróton bemegy a villanyórából +400 volt, a másikon kimegy a villanyórán keresztül. Utána bejön a villanyórán keresztül -400volt és kimegy a másik felén.
Ezt másodpercenként 50-szer váltakozva csinálja. (50Hz)
A villanyóra úgy van kialakítva, hogy ezeket a három fázis külömböző terhelésénél is arányosan méri.
xxxxxxxxxxxxx
Bármelyik két FÁZIS között mért feszültség 400 volt. Bármelyik FÁZIS és a NULLA VEZETÉK között mért feszültség 230 volt.
Ha egy háromfázisú motornál megcseréled bármelyik két fázist, akkor az ellenkező irányban forog.
Mivel a két fázis közé kötöd a 240 a teljesítmény szempontjából irreleváns (mert az a 0-hoz képest 240), csak az számít hogy a két fázis között mi a feszültség az az áramerősség.
Na, hogyha elektroműszerész vagy, mondd meg nekem a 40 W fénycsővilágítás (2 x 20 W sorbakötve 40 W-os fojtóval, fázisjavító kondenzátorral) miért vesz fel 275 mA áramot? Ez számításom szerint kb 60 W.
" Ööö... azt a 400 V-ot sosem fogja használni a "kockáspapíros" számításoknál, elvégre sosem két fázis közé köti a fogyasztóját a dógozó. (Hacsak nem az anyóst akarja elintézni a fürdőkádban. :-) ) "
De bizony!
A sütő-főző lapok pontosan így vannak (vagy igy is lehetnek) bekötve.
Minden egyes fogyasztónak alapból OHM-os terhelése van, egy adott idő pillanatban.
Ha villanymotor, akkor jön az induktív terhelés, kapacitív terhelés, fordulatszám, meddőáram stb.... Azonban ezeket is csak az összes feltételt egyszerre nézve egy adott időpillanatban lehet, és kell az OHM törvényére vonatkoztatni.
A 230 VOLT 50Hz váltóáram az EFFEKTÍV FESZÜLTSÉG-ről szól. Ami azt jelenti, hogy egy másodperc alatt 50-szer van gyök kettőször (1,41) 230 voltod (azaz 324VOLT) mind negatív, mind pozitív irányban.
Ha ezt egyenirányítod, akkor 324 VOLT egyenáramod lesz.
Akinek ez bonyolult az higyje el amit LACIVILL, vagy én mondok.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából. Megtekintett lap (+/-) Ez az utolsó megtekintett változat (összes); elfogadva: 2009. november 20. Pontosság megtekintett
Ugrás: navigáció, keresés
Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy fogyasztón (pl.elektromos vezetékszakaszon) átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését adja meg. A törvényszerűséget Georg Simon Ohm német fizikus 1826-ban ismertette először.
A törvény kimondja, hogy az elektromosan vezető anyagok a bennük áramló töltések mozgásával szemben a közegellenálláshoz hasonlítható elektromos ellenállással rendelkeznek. Ohm kísérletileg megállapította, hogy az áramerősség a vezeték két rögzített pontja között mérhető feszültséggel egyenesen arányos, vagyis {U over I} = állandó
ahol az állandó az adott vezetékszakaszra jellemző elektromos ellenállás.
(A törvény nem csak vezetékszakaszra, hanem általában bármilyen villamos ellenállást tanúsító fogyasztóra érvényes: a fogyasztó ellenállása megegyezik a sarkai közt mérhető feszültség és a rajta átfolyó áram hányadosával.)
Az ellenállás egysége a {V over A} = Omega, neve ohm
A mérésekből (és egyszerű gondolatmenetből is) következik, hogy egy adott hengeres A keresztmetszetű, homogén anyagú fémes vezeték l hosszúságú szakaszának ellenállása egyenesen arányos a vezeték hosszával és fordítottan arányos a keresztmetszetével: R = {varrho} { l over A} ,
ahol
{varrho}: arányossági tényező a vezeték anyagára jellemző ún. fajlagos ellenállás
Ennek mérőszáma az egységnyi keresztmetszetű, egységnyi hosszúságú vezeték ellenállásának számértékével egyenlő. A fajlagos ellenállás SI-egysége az {1 Omega m^2} over m
ez azonban a gyakorlatban túl nagy érték, ezért helyette az 1 méter hosszú, 1 mm² keresztmetszetű vezeték ellenállását veszik alapul: {1 Omega mm^2} over m
A fajlagos ellenállás függ a hőmérséklettől is az alábbi összefüggés szerint: {varrho} = {varrho}_{20} (1 + {alpha,}_{20} Δ t)
ahol
{varrho}_{20}: a 20 °C-on mért fajlagos ellenállás {alpha,}_{20}: a 20 °C-on mért hőmérsékleti együttható Δ t = t – 20
Van egy szoba ami meszes felület igaz csak egyszer lett mésszel kenve szóval nem vastag réteg, átszeretnénk állni diszperziósra. Egyik ismerősöm azt mondta, kaparjam át a felületet,majd csiszoljam meg. Utána alapozzam egy 10% diszpis oldattal,majd gletteljem és azt utána finoman csiszoljam át, portalanítás és jöhet a festés. Kérdésem az lenne,hogy ez így jó? Illetve ez a 10% oldat jó? mert hallotam olyat is, hogy mélyalapozzam inkább,mert ez nem jó így. Kérném,hogy tényleg hoozáértő válaszoljon.
Jó, tehát akkor tudnunk kellene miféle nagy áramfelvételű berendezéseket akar telepíteni a kérdező. Nem mindegy, hogy egy kemencét vagy pedig valami bazi nagy villanymotorokat.
Szerintem túlbonyolítjátok az egészet. Aki annyit ért az "áramhoz", hogy P=U*I újdonság neki, arra nem nagyon kéne ennél többet ráborítani egyszerre, elvégre nem villanytan szigorlatra készül. Amire szüksége van, azt meg Péter atyuska tök jól összefoglalta.
legyszi akkor vilagosits mar fel, konkretan iskolaban sosem tanultam ezt:
ha beteszek egy 40 ohmos ellenallast ket fazis koze, akkor azon 10A fog ugye folyni. 10A fog folyni mindket fazisvezeton is.
akkor a villanyora egy ora alatt mekkora fogyasztast fog mutatni?
egyik iranybol nezve 4kW futi az ellenallast, muszaj 4kWh legyen.
masfelol nezve, a villanyora nem tudja, hogy a ket fazis koze tettem a cuccot, azt latja, hogy egyik fazison megy 10A, az 2400W, masikon is 10A, az is 2400W, szumma 4.8kWh
Ha hőhidas vagy, akkor a diszerpzitestől frankón fogsz penészedni foltokban. Hasznélj csak mészfestéket. Csiszold meg, ami most van, javítsd ki glettel, és mehet rá a mészfesték. Ugyanúgy tutod színezni, ugyanúgy tudod hengerelni.
Teljesítmény = 230 V * x A-per -- 230 * 32 = 7360 -- 7 kW
3 F megosztjuk a teljesítményt a fázisok között. Az ELMU 32 A össz igényig nem számol fel díjat a felett a 117/2007. (XII. 29.) GKM rendelet alapján 3600 Ft/A
Ha neked 14 kW kell akkor 14000 / 230 = 60 A - 32 A = 28 A * 3600 = 100800 Ft kell megfizetni.
Ezen felül meg kell vizsgálni, hogy a csatlakozó vezetéked bírja e a 60 A ha nem akkor azt cserélni kell. Plusz ha nem önnáló, hanem társasházi ingatlan akkor a közös gerincvezetéket is cserélni szükséges lehet. Ez már verseny szféra az ár függ: - a vezeték árától - a bontás költségétől - a kiépítés költségétől
Ha jelenleg 1F mérőhely és ez 3F ra kell cserélni a mérőhely kialakítás költsége is megjelenik.
Ööö... azt a 400 V-ot sosem fogja használni a "kockáspapíros" számításoknál, elvégre sosem két fázis közé köti a fogyasztóját a dógozó. (Hacsak nem az anyóst akarja elintézni a fürdőkádban. :-) )
segítséget szeretnék kérni, sajnos nem vagyok nagy amper vadász(sem)
Egy helyiségbe (önnálló) 2-3 db berendezést szeretnék telepíteni amiknek nagy az áramfelvétele.És egydőben is szeretném használni őket. lehet őket 1 és 3 fázissal is telepíteni is.
Honnan tudom meg, hogy elbirja az a 1x32A amit az elmu ad, vagy kell a 3 fázis?
ha tudja valaki a képletket, illetve hogy lehet pontos számításokat végezni, előre is köszönöm.
illetve hogy mi pénz lehet e 3 fázis beköttetni, mert vmi sok összegre emléxem, de az elmü oldalán semmi sincs.
Én a saját házamat símán átfestettem diszperzióssal a mész tetejére, négy éve semmi baja. Persze a pergő meszet, és a laza vakolatot lekapartam. A mélyalapozót tudtommal a nagyon málós vakolathoz szokták alkalmazni.
Van egy szoba ami meszes felület igaz csak egyszer lett mésszel kenve szóval nem vastag réteg, átszeretnénk állni diszperziósra. Egyik ismerősöm azt mondta, kaparjam át a felületet,majd csiszoljam meg. Utána alapozzam egy 10% diszpis oldattal,majd gletteljem és azt utána finoman csiszoljam át, portalanítás és jöhet a festés. Kérdésem az lenne,hogy ez így jó? Illetve ez a 10% oldat jó? mert hallotam olyat is, hogy mélyalapozzam inkább,mert ez nem jó így.
A kötőanyag a cement, nyugodtan keverheted. A gépbe a kavics és a cement megfelelő arányú adagolásakor öntsd hozzá a zsákosat, ha ügyesen adagolod, minden keverőben egyforma lesz az arány.
Vm zink ereszcsatorna-könyököt kell vennem.100mm-es átmérő, natúr. Nem tudja valaki hogy Budapesten árulják a vm zink cuccokat valahol? Vagy csak Budakeszin tudom megvenni a fő telephelyükön? Esetleg azt nem tudja valaki hogy kompatibilis-e a rheinzinkkel, van-e különbség kinézetben, mert ha nincs akkor az is jó lehetne. Előre is kösz ha tud valaki infot. Googliban néztem, de nem nagyon találtam...
Következő lenne a kérdésem. Maradt kb. 1 m2-re való kavics (osztályozott 4-es) betonozásból. A fürdőt (3 m2) szeretnénk még lealjzatolni, ahol padlófűtés lesz. Össze lehet keverni a zsákos betont és a maradék (természetszerűleg cementtel kevert) kavicsot?? Építő jellegű hozzászólásra és válaszra vagyok kíváncsi, nem arra, hogy minek összekeverni és ne vacakoljak ilyen mennyiséggel.
egymás torkát meg ne harapjátok el, szakmailag mindenbe bele lehet kötni, kérdés, h az adott dolog tényleg nagyon silány, vagy megfelelő de lehetne jobb is.
nekünk ez az első saját, új kecónk
örülünk neki nagyon és a magyarországi kivitelező munkákat és tapasztalatokat látva, akár szűk ismeretségi körből is, nem voltam nyugodt, amikor belevágtunk.
úgy gondolom, baromi szerencsénk volt ezzel a családi vállalkozással aki építette a házat, mert minden korrektül ment az elejétől a végéig
nem voltak elszámolási viták, ha kértem valamit megoldották, 1-2 olyan esztétikai apróságtól eltekintve, amelyek másnak esetleg szemet sem szúrtak volna (ezeket én megoldottam menet közben) nem volt semmi gond
a szigetelés dűbelezésével kapcsolatban talán annyi a kedvező szempnt, h ez az északi felület, nem egy egybefüggő valami, hanem elég sok nyílászáró tagolja, illetve háromszögben végződik
tehát nem egy teljes szintes társasház teli oldala, igy gondolom a kisebb felületek jobban viselik a viszontagságokat
Részben statikai probléma a vágott béléstest, de nagyobb gond, hogy a beton ott befolyhat a béléstestbe a koszorú öntésnél és ez pusz beton és plusz hőhíd. Azért mindig fenntartásokkal kell kezelni az ingyenes fórumozást, mert van sok önjelölt szakértő, hiszen 10 millió barkácsoló országa vagyunk. Ráadásul sok a bujtatott reklámozó, aki mindenkit leszól, aki nem az ő általa dicsőített terméket dicséri. Túl kell lépni ezeken, néha nekem is problémát okoz olyan terméket korrektül elbírálni, amit nem tartok jó megoldásnak, de a gyártó szerint az úgy jó. És van, hogy tévedek. Be kell azt látni, hogy évtizedekkel vagyunk elmaradva építészetileg. Is...
37541 hsz-ben a végleges állapotot mutatja a kép tehát látni a hiányosságokat. Miért baj ha egy béléstest a falak találkozási pontjainál a túlzott felfekvés miatt vagy a gépészet miatt vágva van? Többször írtad a fizetett femüt, ebben a fórumban ingyenes az állásfoglalás és az egyet ( nem) értés
Mivel nem tudni, hogy ez a végleges, betonozás előtti állapot, nem szívesen ítélem meg a munkát, nem is az én dolgom. A felelős műszaki vezető ezért van fizetve, elvileg neki kellene ezt átvenni és vinni a balhét. A kimaradó vasak hibamértékét mindig egyedileg kell meghatározni. Nem fog a ház összedőlni, legfeljebb repedések lesznek, azon lehet morfondírozni, hogy ez hatalmas hiba-e.
Nem kell bemutatnod a statikát, 1-2 dolgot hallottam róla. Alant, mitha ezt írtad volna: "Ebből adódóan én nem látok hatalmas hibákat." Most meg: "Ha kötözködni akarok, találok hibát bőven" Ha egy födém vasalásából kimaradnak a vasak az nem " hatalmas hiba" ?
Ez nem vélemény, ez statika. Ha kötözködni akarok, találok hibát bőven. Törött, vágott béléstest, gerendák melletti bajuszvasak hiánya..stb, egy építkezést végigjárva többoldalnyi hibát lehet felírni minden építkezésen. Ezért vannak a fizetett felelős műszaki vezetők, műszaki ellenőrök.
Ez a Te véleményed, az enyém meg más. Azért az érdekes, hogy a tető tömege, hóteher, szélnyomás, ez mind befelé húzza , nyomja a parapett falakat... Csak zárójelbe: nyílván nem akartál foglalkozni a sarkon találkozó vasalattal, ahol hiányzik a pipavas, vagy nem vetted észre mint hibát?
A korrekt fogópáros tetőmegoldásnál a szétfeszítőerőt a fogópárok tartják. Ezért nem elegendő néhány 100-as szöggel rögzíteni őket.... A koszorúra-térdfalra így befelé(!) nyomó erő hat a tetőt terhelő fedés, hó, szél stb terhekből. (Így a külső vasakat kellene megerősíteni ) Ebből adódóan én nem látok hatalmas hibákat.
Nem azt mondom, hogy rossz, de:: A belső vasakat megdupláztam volna, a kengyeleket kicsit sürübben. ( 25cm) Az ablak merletti ( nem létező ) pillérnél lehetett volna egy szintbeli eltérés, így az ablak magasságát nem befolyásolja a körbe futó koszorú. A befordulásnál az a pár tégla a koszorún ellensúlyként semmi, a tető terhelése, és egyéb terhelések alkalmával.
Nem tudom, hogy az erősítő lábakban hány szál vas van, de én a felső koszorút körbevittem volna az egész házon, át az ablakok alatt, mert már láttam érdekességeket ( repedéseket) az évek alatt.
Sok helyen olvasható a tiplizés fontossága, de eltérőek az írások. Olvastam, hogy 4-6-8 m-enként kell alkalmazni. Mindenféle képpen dűbeleztem volna, a tüzfalat meg pláne. Azért mondta, hogy nem kell, hogy ne kelljen megvennie és befúrni, mert ugye ez plusz kiadás számára, de egy ilyen projekt nem csak a garanciális ideig kell, hogy működjön, utána már nem lesz ugrásra kész a javítás miatt, ami már nem aprópénz mit a tiplik ára
A dúbeleket a szél szívóhatása miatt kell elsősorban alkalmazni, amennyiben 8 m alatti a homlokzat magassága és nem egy dombtetőn van a ház védtelenül, akkor nem valószínű, hogy gond lesz. Persze ha megfelelően ragasztottak, megfelelő ragasztóval... Mindenesetre én tetettem volna dűbelt, nyugodtabb lennék, s 30-40 évig kell bírnia. Nem hiszem, hogy megnyugtattunk, de ha néhány év múlva úgy érzed, hogy "lötyögnek" a táblák, akkor teszel fel még pár cm szigetelést, úgy is egyre vastagabb szigetelés a tendencia, átdűdelezteted, átfesteted és már is felújítottad a házad...
ez az első új kecónk, egy ikerház tetőtérrel, nem gondoltam én sem, h kell a dűbel
illetve kérdeztem őket amikor csinálták, azt mondta az ember, h erre a zsír új téglára NEM kell
a netet böngészve akadtam bele Zsaki73 által idézett szövegbe
azóta kicsit gyötör a kétely
"Régi épületeknél és bizonytalan tapadású alapvakolatokon, beton felületeken, illetve többszintes épületek függôleges élei mentén a hôszigetelô lemezeket — a ragasztó megkötését követôen mûanyag dübellel is rögzíteni kell!"
mindezek ellenére továbbra is elégedett vagyok a munkájukkal
nem voltak elszámolási viták a végén 1000Ft eltérés volt kb a két fél vezetett nyilvántartása között
itt lakik az ember pár utcára tülünk, bármikor elérhető
a pár garis apróságért szó nélkülhelytált eddig
de térjünk vissza a dűbelekre
szóval az épület zsír új tégla, láttam a melót folyamatosan, tettek alá ragasztót tisztességesen
itt már csak az a kérdés, h a parapet magasság miatt emeletesnek számítunk-e?
Erről még megoszlanak a vélemények, de már látszik a fény... Összehoztak egy egyesületet a nagyobb EPS gyártók és hamarost kiadják az állásfoglalásukat ez ügyben. Megtalálod a www.meps.hu oldalon. Erről még nem írtak, de erről van szabvány, az MSZ 7573, amit sajnos nem tulajdonlok. Amit össze tudtam szedni az a következő: "Régi épületeknél és bizonytalan tapadású alapvakolatokon, beton felületeken, illetve többszintes épületek függôleges élei mentén a hôszigetelô lemezeket — a ragasztó megkötését követôen mûanyag dübellel is rögzíteni kell!" Amennyiben nem esel egyik kategóriába sem, akkor valóban nem kell dűbel. Persze egy dűbelgyártó biztosan mást állít...
Egy átlagos szobánál nem indokolt a dupla háló és a lépésállónál keményebb szigetelés. Ahol cserépkályha, kandalló kerül az aljzatra, ott szoktuk az alant említett megoldást készíteni.
Legfőképen, hogy ne keljen padloponozni, mert az + költség. Én mindenkor 8-as vashálót használok 15x15-ös kockákkal. Összetétel függ a kavics szemszerkezetétől kb 200-250 kg cement / m3. Ha nagy tömeggel terheled az aljzatot, alatta a szigetelésből kivághatsz 5x5-ös kockákat, amit betonozáskor teleöntesz, ezzel nem csak a szigetelést terheled.
a téma rosszul kiszilózott faablakokkal, azok áraival, beépítési minőségükkel indult.
Lásd be, hogy hülyén vette volna ki magát, ha a kristálycukorfinomítás, vagy éppen az adattárházakra alapuló Data Mining alkalmazási lehetőségeiből vettem volna példát.
Beszélgessünk off road motorozásról és - ígérem - ki nem ejtem a számon az ablak szót sem.
de most tenyleg: express arulasrol valtottal muanyag ablakra?
-
Igen.
Az, hogy adtunk el szofverlicenceket, másodlagos jelentőségű volt, igazából az egyedi fejlesztésből éltünk, vezetői információs rendszereket, tervező rendszereket és különböző célzott elmezéseket ( churn-elemzés, bizt. díjak kalkulációja, tarifálási rendszerek kialakítása) végeztünk.
A hozzáadott érték képezte a cég árbevételének a 98%-t, a maradék 2% származott a licencekből.
"Szóval lentről felfelé van zsalu anyag; 4. osztály; 3.osztály; 2. osztály; 1. osztály; kiváló áru, és asztalosminőségű áru, és ezen felül a csomómentes áru. Ezek az osztályok fatelepi fenyő fűrészárura vonatkoznak.
NEHOGY MEGKÉRDEZZÉTEK TŐLEM, HOGY KI TALÁLTA KI EZT A BAROMSÁGOT!!!"
Amikor 15-20 éve még paprikát szedtem pénzkeresetként és válogattuk, úgy emlékszem, hogy ott is mintha ilyesmi lett volna I, II, III osztály , görbe, színes (ez utóbbi kettő értéke szinte 0, bármilyen szépek is voltak), oa (osztályon aluli, pl asszem tripsznek hívták, ha megharapta a növényt vmi bogár, és egy pici púp maradt utána a paprikán, ez természetesen csak max esztétikai problémát jelentett, v volt egy barna borsószemnyi pötty a növényen), és még volt asszem az extra, és a szuperextra :)
Lehet. Nekem is nagyon fájt, amikor az Oracle Inc. a 10g nevű relációs adatbáziskezelőjébe integrálta a multidimenziós adatbáziskezelő Oracle Express Server-t, mert így ezért külön azért már nem kérhettünk el pénzt.
Neked, asztalosként a műa. ablakok fájnak, a cukrászoknak a Family Frost, a szatócsboltoknak a CORA, TESCO, stb.
Nem tudom megítélni, hogy mindig, mindenben jobb-e a hagyományos, mint az új, a fiatalabb technológia. majd eldől. Te (is) abból élsz, amiben hiszel, és én is. Hogy nem egyformán hiszünk??? Nabumm, ettől szép és változatos a világ.. :-)))
wartburger olvtárstól meg kérdezném - még egyszer, mert elnyelte az index -, hogy hol látott olyant, amit írt? Meg tanácsolnám neki, hogy olvasni is próbáljon meg, ne csak írni.. :-))
Köszi, legalább ezt is tudom. Hál' istennek, amennyit én fával dolgozom, ahhoz elég az Praktiker, meg a Zatik, ott meg kiválogathatom, ami nekem kell, aztán a kiírt ár alapján eldönthetem, hogy ér-e nekem annyit.
Mellesleg elkezdtem glettelni a pedálos autót, valamiért úgy érzem, most jön életem legnagyobb hobbiasztalos szopása. :-)
A faiparban, pontosabban a fatelepen az I.o. minőség az éppen a 3. v. 4, osztály fentről lefelé...
szép mi? :(
Szóval lentről felfelé van zsalu anyag; 4. osztály; 3.osztály; 2. osztály; 1. osztály; kiváló áru, és asztalosminőségű áru, és ezen felül a csomómentes áru. Ezek az osztályok fatelepi fenyő fűrészárura vonatkoznak.
NEHOGY MEGKÉRDEZZÉTEK TŐLEM, HOGY KI TALÁLTA KI EZT A BAROMSÁGOT!!!
Nemlétező asztalosipari ismereteim szerint a görcsmentes általában azt jelenti, hogy kieső görcs nincs benne. De első osztályú anyagnál ez úgyis alap. (Majd Erzsébeti olvtárs kijavít, ha hülyeséget beszélek.)
Nem akarok műanyagot! Teljesen ki vagyok békülve a csomóval is. :-) Csak az az egy úgy bántotta a szemem, túl nagy a kontraszt (majd csinálok róla képet), a többit észre se vettem, csak utólag a fényképeken. :-)
A görcs (nevezzük inkább csomónak...) az része a fának. Nem fahiba, hanem ugyanolyan része mint pl. az évgyűrű. Azonban, ha az asztalos aki elvállalta az azt állította, hogy csomómentes lesz az anyag, és nem az akkor az nem mondott igazat.. Természetesen asztalos hibának lehet mondani azt, hogy az adott 1 db csomó éppen szemmagasságban lett szerelve. Erre oda kellett volna figyelni.
Egyébként ha te teljesen csomómentest akarsz nézni akkor miért nem vettél műanyagot? Szerintem az a szép a fában, ha van benne csomó. Az adja meg az egyediségét, a saját "pofát". Sokan mennyi pénzt is fizetnek azért, hogy a Rolls-uk műszerfalán minél több csomó legyen a műszerfalon...:)
Az én szememet az bántja a képen, hogy a betétek, más néven a fillung(te táblának hívtad) száliránya vízszintes, és nem függőleges. Ez természetesen lehet egy koncepció eredménye is. A felületkezelés innen nézve okés, persze a helyszínen mást lát az ember...
Én nagyon nem szeretek más munkáját szapulni, sőt ha lehet ki szoktam térni az olyan kérések elől is ahol azt kérik, hogy véleményezzem más munkáját... De... Az a beszegezőléc kiszilózás a sarkokban az halál gagyi.
A két üvegező léc találkozásánál, ha pontos a gérvágás nem szoktak szilót benyomni a jó minőségű ablakoknál, ajtóknál. Nálad a pontatlan illesztést akarták ezzel eltüntetni.
Igazából benne van az anyag. Szép vastag táblából vannak a beltéri ajtók (42mm?), az ablakok anyaga is szép. Lenne, ha nem kapkodták volna el, vagy nemtudom mit csináltak... aztán a javítás annyiból megáll, hogy bekenjük szilóval... :-(
Tényleg, te asztalos vagy, igaz? Az szerinted teljesen korrekt, hogy a belső ajtók teli tábláiban (nemtudom hogy hívják) több helyen is van fekete görcs? Annak idején mintha valami görcsmentes dologról beszélt volna a faszi. Persze nem is zavarna, csak pl a fürdő ajtónál az egyetlen fekete görcs az pont szemmagasságban van középen. Miért nem tették azt a panelt alulra? (ehh, erről nincs kép csak a hátuljáról, de a másik oldalt csak a felső teli panelen levő fekete görcs látszik, a többi nem, vagy nem vettem észre).
Vagy itt a másik ajtó, most hogy nézem, ezen is vannak görcsök, de azért ez nem annyira feltünő.
Az üvegtáblák és az üvegező lécek között kívül-belül sziloplasztozásra van szükség, persze időjárást és napfényt tűrő nem gyenge minőségnek.
A sok jó minőségű faablakhoz volt eddig is szerencsém beépítések során, de azoknál a két üvegező léc találkozásánál nem kellett sziloplasztozni, mivel precíz volt a megmunkálásuk. Nem volt rajtuk "gányolás" semmi.
Most te azt modod, hogy az üvegtáblák, és az üvegezőlecek közötti rést nem kell szilopasszal kitölteni?
--
Ill.
IGEN, ezt mondom, semmi helye ott szilónak, hiszen ott a tömítési feladatokat ellátja az üvegezőlécbe fűzött gumitömítés. Ami - lássuk be - csonthülyén mutatna egy fa nyílászárónál...
Várj. "aki "munkája" után egy fa nyílászárót egyáltalán szilózni kell."
Most te azt modod, hogy az üvegtáblák, és az üvegezőlecek közötti rést nem kell szilopasszal kitölteni? ---
De, kell. Nem véletlenül írtam, hogy "munkája után".. tehát ezt a gyártáskor kell megtenni, nem a helyszínen. Ez - sarkítva - olyan, mintha én a beépítés helyszínén szabnám, le, próbálnám gérbe vágni a műa. ablakok üvegezőléceit.
Tudod valamiért a mai napig nem rendeznek focibajnokságot műanyaglabdával...:)
--
Mivel a frappáns visszavágások avatott mestere vagyok, engedtessék megjegyeznem, hogy a Te mostani életedet is eléggé megkeserítené, ha gőzgépekkel kéne dolgoznod és - mondjuk - telikerekes fakordén kéne kivigyed az elkészült munkáidat az ügyfelekhez, ahol amerikánerrek fúrnál lukat a falba a szerkezeteknek...
:-)))
Szóval a műszaki fejlődés jó és hasznos (?). De csak azért, mert 400 éve nem ismerték a villanyos áramot én hadd ne olvassak ólomnyomdában, pergamenre sajtolt napilapot, gyertyalángnál...
Várj. "aki "munkája" után egy fa nyílászárót egyáltalán szilózni kell."
Most te azt modod, hogy az üvegtáblák, és az üvegezőlecek közötti rést nem kell szilopasszal kitölteni? Addig okés, hogy nem kellett volna így szétkenni, illetve egyáltalán nem kellett volna kiszilopasztozás nélkül kiszállítani. De hogy ki se kellett volna szilózni? Műanyag ablaknál láttam olyan profilt aminél ilyen kis gumitömítés van, de ez van fánál is?
Illetve igen, olcsóbb lett volna műanyagból, persze. De azért van néhány alapvetés, nem 90-120-150-es ablakok, illetve fa (mert csak, és kész).
Szóval egyedi fa nyílászáróban nem annyira elszállt ár ez, bár az átlag itt olyan 10%-kal alacsonyabbra jött volna ki. És nem jött be az "ami drágább az jobb"-elv. :-(
"nagyjából a feléből kaphatott volna gondozásmentes, színes műa. ablakokat, amit 30 éven át egy évben egyszer kell lemosni langyos, szappanos vízzel. Természetesen sokak rühellik a műanyagot, és választják a fát, nincsen ezzel semmi baj."
Tudod valamiért a mai napig nem rendeznek focibajnokságot műanyaglabdával...:) Na kb ez a különbség a pvc és a fa közt. Természetesen a műanyagablak az vinni fogja a következő 10-20 évet az tuti. Utána mi lesz azt majd akkor megbeszéljük:) A horror ár elleni berzenkedésem nem ebben a konkrét esetben elkészített faipari hulladékról szólt, hanem úgy általában.
Urak, egy kérdés: 1967-ben épült társasház (afféle "szockocka") épületen belüli (két lakás közti) rétegrendszerére mi szokott a szokás lenni? Nem létszükséglet, főleg nem annyira, hogy megbontsam, csak érdekelne. Annyi biztos, hogy ragasztott parketta van, nem párnafás.
nagyjából a feléből kaphatott volna gondozásmentes, színes műa. ablakokat, amit 30 éven át egy évben egyszer kell lemosni langyos, szappanos vízzel. Természetesen sokak rühellik a műanyagot, és választják a fát, nincsen ezzel semmi baj. Amikor emellett döntenek, akkor tisztában vannak azzal ( valószínűleg), hogy ez mivel fog járni a vételkor és a későbbi karbantartás során.
Ebben a konkrét esetben ez horrorár, figyelmebe véve - néhány fényképről - a legyártott nyílászárók és a beépítés minőségét.
Az utolsó mondatodat meg vegyük úgy, hogy nem írtad le...
Ps: megjegyzem ilyen minőséget valszeg tudnak az OBI akciós ajtók is...
Amint látod ezek a cuccok felületkezeltek, és beépítéssel együtt vannak ha jól látom. Ezek egyáltalában nem horror árak. Annyiban igen, hogy csapnivaló minőséget sikerült kihozni a melóból. De ha ezek megütik a minőségi normalitást akkor egyáltalában nem horror árak. Ne az OBI akciós ajtóárait nézd, mert azzal nem lehet paralel a dolog.
Persze ahol a laminált padló már normálisnak mondható ott nem is lehet csodálkozni, hogy ez a végkövetkeztetés.:(
de az eddigiekből úgy tűnik, hogy kaptál egy elcseszett projekt keretében, horroráron, pár db szarul beépített, összegányolt nyílászárót. A kezét törném le, aki így szilózza ki a rést, meg annak is, aki "munkája" után egy fa nyílászárót egyáltalán szilózni kell.
mielőtt hülyeségeket beszélsz, ismerkedjél már meg légyszi azzal a témával, amiről nyilatkozol. Ez úgy általánosságban is igaz, de a konkrét esetben, meg még inkább..
Amiben igazad van, hogy valóban, mindent meg lehet oldani. Hiszen a műa. - mint írtad - hegeszthető, vágható, alakítható. Már csak egy gyárat kell találni, aki a négy éves, ki tudja, milyen profilt még alkalmazza, mm-pontosan megméri a nyíló és a váltószárnyat, van sablonja, hogy a beépített tokon bejelölgesse az új vasalatok helyét, stb, stb, stb.
Meg lehet csinálni, egy kicsit drágább lesz, mintha venne egy új kétszárnyú, váltószárnyas ablakot.
Én a saját ajtajaimon (belsők, 6 db) nem használtam semmiféle rögzítést a habon kívül. Az ajtók egyszerű lemezelt ajtók (Classic néven ma i s kaphatók) de nem a mai "virsli" tokkal, hanem még akkor létezett a 10 cm -es válaszfalhoz készült tokváltozat. Ez kb 10 éve volt. Az ajtólap nagyon könnyű. Nekem 10 év alatt semmiféle problémám nem volt ezzel a rögzítéssel, pedig csapódott már nem is egyszer... A bejárati ajtómon rögzítőfülek vannak, oda mindenképpen kell a rögzítés. A szabvány szerint a belsőkre is...
Az alapelv az az, hogy a lehetőség szerint az összes szerelvényt amennyire csak lehet el kell takarni. Ma már megbotránkoznának az emberek azon ami pl 30 éve az autóiparban is volt, hogy bizonyos rögzítőelemek (akár az utastérben) kilátszanak. De pont itt az autóiparban szintén előjött az is, hogy ma egy átlagos autóban ha felemeled a motorháztetőt nem látod a motort...:) Külön burkolásokat használnak arra, hogy ne lássa polgár azt a sok vezetéket-öntvényformát ami a motort jellemzi az autóban... Az igények erre felé mennek, és sokszor teljesen feleslegesen. A nyílászáróknál kb. 10 éve megjelentek az olyan vasalatok (pántok) amit csak úgy reklámoztak, hogy 100%-ban takart vasalatok... Gondolom a piaci igényeket akarta kiszolgálni a tervezője.
Mi annó fülekkel tettük fel magunknak, de az csak utban volt a gipszkartonnak. Szerintem korszerübb a tokrögzitő csavaros megoldás. A tokot nem szoktam belülről nézegetni, így nem zavarna néhány süllyesztett fej.
"mondjuk ez megint az, hogy ha a tulaj nincs tisztaban a szobajoheto tevhnologiakkal, akkor ugy lesz megcsinalva, ahogy nekik a legegyszerubb, leggyorsabb."
Én úgy csinálom, ahogy a legjobb..
A csavarozás biztosabb kötést eredményez, minden irányú mozgásban megfogja a műanyag ablak avagy ajtó tokját, pontosabban belehet állítani a nyílászárókat vízszintes és függőleges irányba.
Szépen kell dolgozni ennyi az egész a csavarokra vannak takaró kupakok, használni kell őket.
Persze. Először mi is úgy tettük be. Nem tudtam, nem is említették, hogy lehet másképp is. Aztán idén kijjebb került az ablak, ekkor már jobban utánanéztem a dolgoknak...
ami valljuk be egy gyors, egyszeru es ronda megoldas.
nalam is ugy akartak. aztan mondtam, hogy en a masik megoldast preferalnam. szo nelkul elraktak a nagy csavarokat, es elovettek a lemezfuleket.
mondjuk ez megint az, hogy ha a tulaj nincs tisztaban a szobajoheto tevhnologiakkal, akkor ugy lesz megcsinalva, ahogy nekik a legegyszerubb, leggyorsabb.
en is azt irtam, hogy uj vasalatok. miert ne lehetne szepen megcsinalni? ha egybol ketszarnyunak csinaltak volna, akkor is azutan tettek volna fel a vasalatot, miutan egyben van a tok.
szerintem siman csinalnak bele felnyilo szarnyakat, nem hiszem hogy annak mas lenne a kerete. megmerik, uj vasalatok, es kesz.
viszont keszulj fel, hogy jelentosen csokkenni fog a feny, mert az uj uvegek joval kisebbek lesznek mint a mostani fele. kozepen ugyanis lesz egy vastag oszlop, ahol a ket szarny keretei talalkoznak ugye.
én csak azt tudom hogy édesanyámék BP-n miskolci cégtől rendeltek bejárati ajtót amin beépités után nekem még 2 napi melóm volt mire normálisan be lett állitva illetve körülötte a fal és a padlóburkolat is helyreállitottam
Ez egy darab komplet megrendelés volt. Azazhogy kettő. Az ablakokat szeptember 22-én rendeltük meg 2-3 hetes szállításra, kompletten, legyártva, festve, kiszállítva, beszerelve. Közben elkezdtünk az ajtókon variálni. Majd 3 hét mulva szintén ott megrendeltük az ajtókat is (44hétre beszerelve). 2 napra rá kihozták az ablakokat. Ekkor még nem gyanakodtam, illetve naív voltam. Igérték a javítást, bocsánat, stb...
Ekkor mondtam, hogy egyenlőre nem vagyok hajlandó kifizetni az ablakok maradék árát, előbb javítsák ki.
Multhét csütörtökön végre meghozták az ajtókat is. Nem tudtam ott lenni, de telefonon egyeztettünk, ha bármi kérdés van, hívjanak. Erre az egyik ajtót fél cm-rel magasabbra tették, mert hogy csak úgy takarta el a falat, vagymi... egy másikat meg féllel alacsonyabbra, mert ott meg biztos volt valami gödör a betonban...
ekkor pótolták végre a szilózást is.
Kérdeztem a kilincsek vasalatát, magyarázta, hogy jó, akkor tesz fel olyat ami ráfordul a fára, de nem biztos hogy akkora lesz, stb... Én azt mondtam, hogy inkább ne csináljon semmit. Egy lakatossal vágatok ki miliméter pontosan ilyen lemezt, aztán felrakom én egyedül. Az ajtók beállításához is inkább keresek egy szakembert.
Egyenlőre nem beszéltem még azzal akitől megrendeltük az egészet (a cég forgalmazza itt miskolcon pl az Internorm ablakokat is, de ők maguk nem gyártanak, hanem van egy helyi vállalkozó, akivel szintén jó minőségben, első osztályú nyilászárókat gyártatnak, szerelnek be... na én ezzel az asztalossal beszéltem, találkoztam az utóbbi hetekben). Szóval még nem beszéltem a főnökkel. Higgadtan akarom intézni. Illetve nem akarom, hogy olyan dolgot várjak el amit nem lehet elvárni, honnan tudnám én, hogy hogy szoktak ajtókat csinálni? Sose láttam még ilyet. Lehet hogy ez teljesen korrekt. A belső ajtók ára 120e/db volt mindennel együtt. Az erkélyajtó 176e, a nagyobbik ablak 95, a kisebbik 73.
És most igazából azon gondolkozom, hogy nem is engedem vissza őket javítani...
Persze lehet, hogy csak én vagyok szarrágó, és pl nem tetszik, hogy ilyen az egyik zárrögítő csavar, vagy igy szerelik be a zár vasalatát (5ből 4 ilyen, 1 meg ferde, de ott legalább a vas kiér a fa széléig), vagy igy van kifúrva a kilincs furata.
Természetesen nem szokás, ha jól rémlik egy vagyont kifizettél néhány nyilászáróért. Remélem komoly árengedményt sikerült kicsikarnod a II. osztályú kivitel kapcsán.
Ha jól értettem, ott direk kenték el. Egyik részről, hogy a fa elemek (frízek?) találkozásánál levő csorbaságot eltüntessék, illetve, hogy vízszigeteljék, vagymi.
Gyakorlatban működik. 15 éves tető átalakításakor semmi hibáját nem láttam bontáskor. Persze lehetnek olyan helyzetek/tetőformák/szélirányok, amiknél nem jó.
Ti tudjátok, saját házatok. Mindenesetre a gyapot nem "stabil" anyag, jól kitud szellőzni a gerincből, terítve a környéket a nagy nyári hőségben (hiszen akkor áramlik a levegő a cserép alatt a legerősebben), s mint jó nedvszívó anyag, semmi sem gátolja, hogy a nedves szigetelésből itt-ott cseppenjen a padlástérbe, ahol majd a szigetelésed lesz, a rohadó gerinclécről nem is beszélve. A szivacsot nem igazán javasolják a gyártók, mert nem UV stabil, ezért hamar, 4-5 év, és kiporlik a tetőből. Márpedig UV éri, még ha javarészt árnyékban is van.De mivel a piac igényli, mert olcsó, ezért forgalmazzák. A bitumenes lemez szintén az UV állóság miatt nem a legjobb választás.
Ez az üveg vagy közetgyapot jól hangzik, nem rosszabb mint a szivacs ami szintén javasolt gyártói lehetőség. Esetleg bitumenes szigetelő papírra is gondoltam.
A szokás nem szakszerűség kérdése... De attól még nem tilos. Olcsó megoldásokat keresett a kérdező és kapott ötleteket. Még mindig jobb, mint üveggyapotba fektetni... Ettől függetlenül én a szellőző szalagot javaslom, már csak azért is, mert nem talál rá embert, aki korrektül megoldaná a habarcsos technológiát, + összekenné a tetőt, az tuti...
Pontosabban nem feltétlenül így van...! A gerinc alatti kiszellőzés csak kiegészítő szellőzés. Ezzel nem számol senki. Ha a tető ki van korrektül szellőztetve szellőzőcserepekkel ill. a tetőtér nincs beépítve, akkor nem szükséges a gerinc alatti szellőzés. Mellesleg a gerinccserepek legkorrektebb rögzítése a habarcsba rakás!
Az én véleményem az, hogy van azért egy pont, ami alá nem kellene lemenni. De a legolcsóbb és még elfogadható megoldás a habarcsba rakott gerinccserép.
ha rendesen kell megcsinalni, akkor kabin kivesz, ytong, ragaszto, malter, derekszog, zsinor, vizmertek segitsegevel a sarokba egy geometriailag pontos resz elkeszit, kabin visszatesz.
oldalrol ugy fog kinezni, hogy van egy fura elotetfalad. nagy melo.
tegyél egy kb 60-70 cm-es 15*30-as zártszelvényt a megfelelő helyen átfúrva úgy,hogy a műanyag a kapaszkodó és e közé essen.A kabint a falhoz "L"alakú elemmel rögzítsd.Pocsék,de legalább stabil!(15 cm az tényleg durva!!!
rézcső, az nem olcsó, de jó a műanyag az meg jó is és olcsó is. (95 fokos műá) Az árak sokmindentől függnek. Pl: Hol laksz (Bp, vagy vidék)? Ki a szerelőd? Mennyire éhes.:) Milyen a lakásod? Mennyi kurfli van benne.
Sziasztok! Cirkó kiépítésén gondolkozunk, és több árajánlatot kértünk. Számításaink szerint, a kazán illetve a radiátorok adottak. A kérdés az lenne mennyibe kerülne 100méter cső és idom anyagköltsége? Azt még nem döntöttük el, hogy műanyag vagy rézcső legyen. Melyiket tudnátok ajánlani?
Köszi, most már legalább tudom mi is ez pontosan. Mindenképpen megmutatom a közös képviselőnek, ez már túlmegy az én hatáskörömön. Gondolom nem olcsó megoldás, de ha sikerül a ház kivitelezőjével beláttatni, hogy hibázott, talán meg lehet oldani. Még egyszer köszönöm a segítséget és a linkeket!
40 éves, nyaralónak épült. Mi pedig megvettük és benne akarunk lakni, ezért elkezdtük felújítani. Az akkori technikai szinten van a ház. Az alap és a fal között van egy vízszintes vízszigetelés és annyi.
Na pont azért nem akarok áskálódni, mert az alap nem túl mélyre ásott úsztatott beton. Nagyon kemény mészköves a talaj, és nem vitték túlzásba az alapozást.
Ott a föld alatt egy kicsit a lábazat, nem? Egyébként ha nem akarsz lemenni olyan mélyre, hogy körben egyenletes legyen, akkor gondolom jobb a 30 centi is a semminél. Írtak már olyat is, hogy annyi is elég... Én egész táblát raktam be, 60 centi a lábazat tetejétől, abból kb. 40 centi ment a talajba. Milyen az alapod? Gondolom rendes beton, ha nem ásol alá, nem hiszem, hogy gond lehet, pláne, hogy a másik oldal ezek szerint 1 m-nyi szabadon van, annál lejjebb úgysem mész gondolom, az alap alja meg vízszintes lehet, nem?
A bontáson már túl vagyok, csak nem szeretném az alap mellett bolygatni a földet, ha nem muszáj. Meg, ha már bolygatom, akkor nem mindegy, hogy milyen mélyen teszem.
Ja, így érthetőbb. Ha alaposan akarsz szigetelni, saját magadnak hosszabb távra, akkor meggondolandó azon az oldalon egy kis bontás. De a szakik majd megmondják, hol az igazság... :)
Lejtős a telek, ez a probléma csak az egyik sarkánál van. A másik oldalon kb 1 métert ki van emelve. Vizesedést nem tapasztaltam, bár a ház nem lakott, és nem fűtött még. Hegyen van a ház, a talajvízzel nincs gond. Inkább csak a páralecsapódástól félek, ha majd fűteni fogunk.
Az elég gáz... én feltörtem otthon a járdát, hogy lemehessek a szigeteléssel jó mélyre. Így belül nincs nedvesedési gond? Hogy lehet, hogy a járdaszinten van a belső szint? Volt kívül talajfeltöltés valamikor?
Dryvitozni szeretnénk a házunkat. Több helyen olvastam, hogy a homlokzati szigetelést ajánlott levinni a padlószint alá 50 cm-rel a hőhidak elkerülése végett. De mi van akkor, ha a külső járda pont a padlószinttel esik egy vonalba. A padlóban nincs szigetelés. Mindenképp kell az 50 cm, vagy elég lehet kevesebb is?
A szivárgó cső vagy más megnevezéssel Dréncső a felszini vizek elvezetésére szolgál a megvédendő épületek körül. A lényege, hogy bele tud folyni a víz, de ki nem. Az így összegyűjtött vizet ebben a csőben egy gyűjtőbe, vagy a csatornába lehet vezetni és nem a pincédbe folyik bele. Itt találsz pontosabb leírást: http://www.proidea.hu/r-w-bautech-hungary-189103/hegler-szivargocso-rendszer-276758/Hamnap_uj.pdf
Lehet, hogy igazad van a belső szigeteléssel kapcsolatban. Béléscső szerintem nincs benne. Egyszerűen átvésték a falat, cső átdug, lyuk valamivel tömít, glett, festés. A szivárgó cső mit jelent, kifejtenéd bővebben?
Belülről nem javaslom a vízszigetelést, maximum a béléscső belsejében, amennyiben az teljesen vízzáró cső. Ha nem az, akkor a kívülről esetlegesen beszivárgó víz a falban fog lecsorogni és az szintén be fog jönni a pincébe és alul fog csak megjelenni, s ha nem tudod, hogy ennek mi az oka, akkor az egész külső vízszigetelést áttúrhatod a hiba után kutatva. Akkor inkább javaslok egy szivárgó csövet a ház közül.
Köszönöm a linket. Meg fogom mutatni a szigetelős emberkének, remélem valami hasonlóval fogja csinálni. Viszont én szeretném belül is valahogy megoldani, arra az esetre, ha a külső szigetelés nem lenne tökéletes. Már másodjára ázik el a tárolómban lévő cucc, nem akarok még egyszer ezzel szívni.
Valóban kívülről kell a vízszigetelést javítani. Az hogy a falban mivel "zsaluzták" az áttörést, ebből a szempontból túl nagy jelentősége nincs. A vízszigetelést a pincefalon átvágták és annak a lezárását jó eséllyel nem készítették el, tipikus gépész-szigetelő-kőműves egymásra mutogatás, hogy kinek a feladata. A vízszigetelést javítani kell és a csőre egy vízszigetelő gallért kell tenni. Pl ezzel: http://down.archicentrum.hu/72/tadatlapok/prince_color_izol_band_es_izol_m_termekismerteto.pdf?f_[cegid]=72
Szerintem a fényképpel nem sokra megyünk. Betonfal, rajta átvezetve az említett gégecső, körbepucolva, lefestve. Azt sem látni, hogy pontosan hol jön ki a víz, csak ha nyomkodom a cső környékét, be tudom nyomni az újjam. Ezért gondolom, hogy valami PUR-hab szerű anyaggal van tömítve. Annyi előrelépés van a dologban, hogy kívülről kiássák a cső környékét, és ott leszigetelik valamivel. Viszont a szakember azt mondja, hogy a ház mozgása miatt ez a szigetelés soha sem lesz tökéletes. Nagyjából ennyi, de ha szükséges a fénykép, akkor valahogy megoldom.
Nekem a sadolin immár öt éve bírja a kerítésen is, pedig az ázik rendesen. A szomszéd házán a tesco-s vastag?lazur 2 év után lehámlott, a kerítéséről a vékonylazúr szintén két évet bírt, ocsmányul néz ki. Akár vékony, akár vastag, a technológiát be kell tartani és jó minőségű anyagot kell használni. A vékony javára egy dolgot lehet felhozni, hogy olcsóbb. Dehát mint tudjuk az ízlések és pofonok különbözőek.
A vakolásnál olcsóbban leglettelte volna a falat egy festő. Ha jó minőségű és száraz a vakolat, gletteld ameddig nem lesz síma. A nem teljesen száraz vakolat a glettelés után összerepedhet.
Sziasztol! Fontos kérdésem lenne hozzátok! Ytong falazat+mész-cement vakolat (ott keverték ki)-új építésű ház. Elő szeretném készíteni festéshez, tapétázáshoz. Mi lenne az elkövetkezőkben a rétegrend? (mélyalapozás?, glettelés? csiszolás? megint mélyalapozás?) Mélyalapozó az kell?-és mikor? Valaki hozzáértő szerint hogy kéne csinálmom (házilag szeretném)? Milyen anyagokat kellene használni- alapozó,glett.... ? Mit hány rétegben?
ha tudsz készíts fényképet róla akkor nem találgatunk mit lehet csinálni. Egy kérdés hogy került oda gégecső ki csinálta mert öt lehetne cseszegetni emiatt, hogy csinálja meg rendesen.
vékony : híg könnyen szívódó többszöri átkenésre használják, kültéri javaslattal vastag : sűrű anyag és egyszeri átfestésre használják, beltéri javaslattal
Egyszer már kérdeztem, de furcsa módon újra kérdezem: Ereszalján lévő hajópadló és gerendák lazúros kezelésére miért jobb a vékonylazúr (ezt javasoltátok)? A festékboltokban minden eladó a vastagot akarja eladni nekem!
Csak annyit fűznék az előttem válaszolóhoz, ha a szigetelést fölragasztjátok hálózzátok is le mert az EPS a napsütéstől "öregszik" elsárgul és porlékony lesz a felulete. A szigetelés innentől dolgozik, max. a szinezést hagyd tavaszra, az kényesebb, bár ha van pár nap jó idő még beleférhet.
Társasházunk pinceszinten levő tárolójának betonfala egy faláttörés mellett beázik. A faláttörésen egy kb. 200 mm-es átmérőjű műanyagcső /esővíz levezető/ megy ki az utcai aknába. Ráadásul a falon átvezető szakasz valamiért gégecsőből lette megoldva.
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valami ötletetek az utólagos szigetelés megoldására. Jelenleg valamilyen PUR-hab szerű anyaggal van tömítve, de ez sajnos nem jó megoldás. Előre is köszönöm a segítséget.
Hát remélem jól...gondolom te is tudod, hogy néznek ki a belső ajtók arrafelé, és mindenképp meg szeretném tartani a tokot...meg már körbe is van burkolva, nem is tudnám kiszedni. Hőlégfúvóval leszedtem róluk a régi zománcot, és elég jó állapotban is vannak. De miért ne tudna a régihez hasonló ajtólapot gyártani egy asztalos?
Ha turbó falak melegedhet akkor van tűzvédelmi, a gázosok is beleszolhatnak. De ha alul és fülül van szellőző nyílás és valóban teljes egészében nyitható bontható egy két perc alatt nincs akadálya.
nekünk a fürdöben van a turbo cirko, és fürdőbutor építés előtt állok, a pult alá is be fog lógni, de szeretném vmivel eltakarni, arra gondoltam csinálok neki egy szekrényt aminek van ajtaja, igy lehet nézni a nyomást stbb...plusz könnyen elvehető lenne vmi gyorsan oldható rögzitéssel, ha esetleg szerelni kellene?
Szerintetek van erre vmi előírás mennyire lehet burkolni vagy vmi ilyesmi?
Nagy valószínűség szerint hiába, mivel az ilyen házakban legtöbbször olyan a fűtés rendszere, hogy egyszerűen nem lehet lakásonként mérni. Legtöbbször az egymás feletti helységek vannak egy strangon, tehát szinte ahány szoba, annyi hitelesített(!) mérő kéne. Utána meg jönne a dolog etikai része. Ugyanis ilyen helyeken a csövek nincsenek szigetelve, és szabdon vannak vezetve, tehát azt is lehet(ne) csinálni, hogy mindent lecsavarsz, de közben (szerencsés esetben) a lakáson átmenő csövek fűtenek, persze a többiek költségén.
sok helyen olvasom hogy házközponti fűtés és a közös költség tartalmazza többek közt a fűtést is. Ez azt jelenti hiába építettek be modern nyílászárót, korszerűsítem a fűtést, stb magyarul spórolok, ugyanannyit kell fizetnem? Nem lehet a saját fogyasztásom után fizetni?
szerintem attol fugg, mennyire vagy ugyeskezu barkacsolo.
ha igen, akkor veszel obiban 20-24000 forintert uj komplett fenyo ajtot, es befaragod a helyere komplett. (tokot is csereled) van akinek mar sikerult. ennek elonye, hogy eleg szep natur fenyo, hazilag fel tudod csiszolni, es lazurozhatod ahogy tetszik, vagy pacolhatod, olajozhatod, viaszozhatod. (utobbinak anyagkoltsege ajtonkent elerheti az 5-8000 forintot)
ha nem, akkor mindenkeppen embert kell hivj aki dolgozik, es ez sokba kerul mindenkepp. ha nem csereled a tokot csak a lapot, nem natur feluleted lesz, hanem festett mint regen, akkor is dragabb lesz a vegen mint a fenti. kapasbol kell egy asztalos, aki csinal meretre ajtolapot. mivel ketszer ki kell menjen helyszinre, plusz dolgoznia is kell ugye, meg a mostaninak megfelelo muszaki tartalommal (farostlemez, papirracs betet) is dragabb lesz. es utanna meg kell egy mazolo is, aki kigletteli, lealapozza, es lefesti.
A ragasztó száradása alatt nem lehet 5 fok alatt a hőmérséklet, ~2-3 nap. Ugyanez a glettelésre is vonatkozik. Mondjuk ragasztásnál nem olyan nagy probléma talán, ha kicsit hidegebb van mondjuk éjszaka, mert a szigetelés alatt a ház melege fűti.
Sziasztok! Panellakásban szeretnék beltéri ajtókat cserélni, van ötletetek, hogy ki foglalkozhat ilyen egyedi méretű ajtókkal? A tokok rendben vannak, csak az ajtók némelyike van nagyon gyatra állapotban.
Keresgéltem a weben, egyelőre egy székesfehérvári céget találtam. Budapesti lenne a preferált.
Készülj fel arra, hogy mennek benne villanyvezetékek is. Ha 4-5 cm-es beton akkor kivehető, de saját érdekedben kérj statikus szakvélemény. Szerintem 10-20 ezer belefér az egész projekt költségébe.
Hozzáértőkhöz lenne egy kérdésem. Adva van egy '70-es évek körül épített panellakás. Ha jól tudom itt, a fürdőszoba-WC egy közös blokk, ezt készen emelték a helyére. A kérdésem az lenne, hogy az elválasztó falat ki lehet ütni? A lakásban úgy van jelenleg, hoggy fürdőszoba-wc-kamra, és ha lehet, akkor ezt a három helyiséget egybenyitnánk, legalábbis ez a párom legújabb mániája. :)
Van 1 bukó nyiló ablakom 90/150-es, a baj az hogy valószinüleg kiakadt a bukó része mert ha simán nyitom akkor bukik is, illetve ha bezárom az ablakot a teteje az ablaknak nem zár mozog, nem akad be a helyére!
A víz kádból mosdóra kerülésének megakadályozására szerintem jó megoldást nyújthat a kádparaván. Ezzel zuhanyzóként is fog funkcionálni a kádatok! :) Ha beírod a keresőbe, rengeteg oldalt találhatsz, ami segítséget nyújt a továbbiakban.
pisztolyt 4000-ert is lehet venni, a speci tisztito helyett meg nemspeci nitrohigito is jo.
a pisztolyban az a hatalmas poen, hogy allandoan nemures flakonnal kell tarolni. cserebe mindig van otthon hasznalhato purhabod. nyomsz egy dionyit, letorlod a hegyet nitroval, (ratekered a hatso elzarot), elteszed a szekrenyvbe, es felev mulva eloveszed es ujra hasznalod.
Köszönöm, közben okosodtam valamelyest, de jön a következő probléma: ezeket a különféle (Insta-Stik, Nikecell, PerimeterKleber) poliuretán ragasztóhabokat (750ml - kb. 2000-2500Ft) egy spéci pisztollyal lehet csak kinyomni (kb. 5.000Ft + a tisztító lötty) és így együtt már nem éri meg :( Most próbát teszek egy bizonyos MESTER díszléc stukkó ragasztóval, meglátjuk, hogy mennyire ragaszt fát és hungarocellt.
en alu hullamlemez ajto belso oldalahoz ragasztottam insta-stick-el. par csik ala, meg korben az elere. leccel, asztalos szoritoval odahuzattam egy orara. tok jol ottmaradt.
viszont utanna le kell valamivel burkold, mert elkopik.
azota ha a fenyes alu lemezt suti a nap, siman megvan 50-60 fokos. nem allja a kezem
OSB és zsindely közé (terasztető) szeretnék rakni valami szigetelést, van otthon egy tekercs valamilyen bitumenes lemezem. Speciális anyag kell oda, vagy jó lesz ez a "valamilyen"?
Kell ragasztani, vagy elég lentről felfelé átlapolva odaszögezni? (10-15%-os lejtésű a tető)
Köszi! Ha nincs csak oldószermentes, akkor akár azzal is. Esetleg konkrét típus, hogy milyen építési ragasztóra gondolsz? Itt van például néhány: http://szigetelocenter.unas.hu/shop_art.php?shop_id=7519&cat=128112
Ugye csak oldószermentes ragasztók jöhetnek számításba. Ha műanyagra akarsz ragasztani szerintem érdemes építési ragasztóval.Az ilyen kartusban is kapható diszperziós ragi. Előtte érdemes megérdesíteni a müa. felületet pl. 80 as csiszoló vászonnal. Próbáld ki egy darabon. Szerintem működik.
Tanácsot szeretnék kérni polisztirol táblák ragasztása ügyében. Adott egy garázsajtó, amire popszegeccsel egy műanyag tábla van felerősítve. Most kaptam kb. 4nm-nyi maradék polisztirol táblát (jellemzően 30x50x5cm-es darabok, amit szívesen ráaplikálnék a garázsajtóra, de nem tudom milyen ragasztóval? Egyrészt egymáshoz ragasztanám élben, másrészt ehhez a műanyag laphoz. Tehát nincs nedvszívó felület. Köszönöm a tanácsokat. Szükség szerint tudok készíteni bontott fenyő lambériából egy keretet is.
Műanyag ablak tokjához milyen ragasztóval tudok xps-t ragasztani? Milyen anyag ez pontosan? Tapad egyáltalán hozzá valami? Ez pl. jó vagy nem: "Kiváló tapadás csaknem minden építési felületen (kivéve PE, PP, PTFE és Szilikon)"
Egy ikerházzal kapcsolatos kérdésem lenne. Az ikerszomszédom átépíti a saját felének a tetőszerkezetét ,és azt tervezi, hogy a tető át fog nyúlni a közös telekhatáron a mi telkünk/házunk fölé. Van jogi lehetősége ilyet tenni ikerház esetén? Én úgy tudtam, hogy ikerháznál nemcsak a „földön“, hanem a levegőben sem nyúlhat át a szomszéd épülete a közös telekhatáron (ha jól emlékszem OTÉK alapján). Ő állítja, hogy 0,5 métert átnyúlhat!
Az előzőhöz kiegészítés: - Gázos átalakítás mindig engedélyköteles, és csak engedélyes szerelő csinálhatja - Még sima cirkócseréhez is - ha típust váltasz - elképesztő mennyiségű engedély meg tervek meg pénz kell. - Új kialakításnál szigorúan betartatják az előírásokat, nem biztos, hogy abba a helyiségbe, ahol most van a régi cirkó, berakhatod az újat - Ált csak zárt égésterű készüléket engedélyeznek, ehhez dupla bélelt kémény kell, tehát nem érsz semmit a régi esetleg bélelt sima kéményeddel sem - A zárt égésterű készülékekhez ált kell egy plusz kéménycsatlakozó csomag, ami nincs benne a reklámozott alapárban, viszont 50-70e Ft - Kéménybélelés 10-15e Ft/m technológiától függően, tehát fontos az emelet (mennyi van feletted) - Kisebb lakásba ha pl. kombi cirkót keresel, 20-24 kW-osnál kisebbet nem találsz, ezeket le lehet ugyan szabályozni, de sose fognak olyan hatékonyan működni kis fűtési igénynél, mint amit reklámoznak.
Én pl. lemondtam a cirkócseréről emiatt a saját lakásomban...
Egy dolgot feltétlenül a figyelmedbe ajánlok, ahol parapet (ablak alatti) konvektor van a lakásban, ott valószínűleg a kémény alkalmatlan a gázüzemű fűtőeszköz bekötésére. Eszerint baromi sok pénz és engedély kell ahhoz, hogy oda cirkót csináltass, amert azt már igen nehéz az ablak alá vinni (és azt hiszem engedély sem lehet kapni hozzá) - de nem vagyok szakember. Nem árt tudni, hogy a ház egyéb csövei és vezetékei mikor lettek felújítva, mert járhatsz úgy, hogy még eredeti (100 éves) ólomcsövek vannak vízvezetékként beépítve, csakhogy azok már inkább papirból vannak mostanra - igy lehet az összes vezetéket újítani (de ettől a ház közös vezetékei maradnak ahogy vannak). A másik, legfelső szinten lakást csak úgy nézz, ha a padlást is meg tudod nézni - hiszen szar dolog állandóan beázni... Minden használt lakásnál: van-e és mennyi tartozása a háznak. Nagyon fontos, mert ha van, hiába az előző tulaj idejében keletkezett, ha szétosztják lakókra, rajtad is követelhetik a tulajdoni hányad szerinti részt.
Pontosabban amikor epult ket gyar munkas negyede volt a kozponti reszen levo lakasok a vezetoke volt es a hivatalnokoke. Akkoriban egy ilyen munkas lakas a maga menyorszag volt. A furdo es wc meg kozos volt. Elvegre nem berlakasok voltak. Ugyan ugy sok MAV vonal mellett epult lakoepueletek ezert hivtak ugy oket hogy MAV II szamu lakoovezet POSTA epuletek stb.
miszter, Bekasmegyeren is lehet venni panellakast 20 millaert marvany furdokaddal.
en is irtam, hogy vannak nagyobb lakasok is, pl a Kos Karoly teren, meg a padlasbeepitesesek, de attol meg a wekerlei lakasok nagy tobbsege 50m2 alatti, es szar az elrendezese, mert utolag lett beleeroltetve a furdoszoba. olyant ugyanis eredetileg nem terveztek belejuk. ez egy prolilakotelepnek epult, tok mokas hogy mostanra polgar szimbolum probal lenni belole.
Ember! Arról is szó volt, hogy wekerle nem egy gazdag környék. És nem egy 20 milla felett ajánlott többlakásos házat látok hírdetve ott. Én nem tartom egy olcsónak azt, hogy 21 milláért lehet kapni egy 60-80 nm es többlakásos udvarban lévő lakást, úgy, hogy pl Csepelen a Tamariska dombon (helyi elit környék) 30 millerért 120-140 nm es kéglit lehet venni 30-35 között is. saját egyedi kész kertel (saját tapasztalat!), vagy pl a saját a wekerlétől számítva 1-2 km re lévő pesterzsébeti ingatlanom (családi ház) 170nm 2 lakás kert + műhely kornak megfelelő állapot, és örülök ha 35 milláért el tudnám adni (normális fejlett környék)... Innen nézve mindenképpen túl van árazva a wekerle. Én is azt látom, hogy jelentősen felül van értékelve az a romhalmaz. Kicsi sötét egyáltalában nem korszerű lakások tömege van ott gyalázatos nyílászárókkal. Azt vettem észre, hogy valamiféle elittudat alakult ki sok ott lakóban. Ez kb. olyan mintha 30 év múlva a mostani panellakások akkori lakói lesznek majd büszkék a lakásaikra... Úgy látom ahogy halaloszto is látja, kb 20 év és egy speciális gettó lesz ott...
"Eladó Wekerle telepen a Nagykörösi uton egy 12 lakásos ház földszintjén lévő 45 nm 2 szobás (egybenyiló)átlagos állapotú lakás. A szobák különbejáratúvá tehetők! 4-5 éve a fürdőszoba 2 éve az előszoba lett felújítva. A lakáshot 60nm kert tartozik amin garázs van. Irányár:10,500,000 Ft"
"Eladó Wekerle telepen a Nagykörösi úton van, egy 6 lakásosház földszintjén lévő 48 nm 2 szobás átlagps állapotú, gondozott lakás.A fürdőszoba féléve lett felújítva!A közösköltség:4500 Ft. A társaház zárt, rendezett. A lakáshoz egy kb 70 nm kert is tartozik Irányár:10,900,000 Ft"
mondmarel nekem miert gazdag kornyek, ahol 10-11 milla egy 44 m2-es foldszinti lakas? ennyiert lehet kb 55m2 panelt benni bekasmegyeren. akkor az is gazdag kornyek?
pont az a gond, hogy az onkormanyzatnal, meg a muemlekeseknel azt hiszik, hogy az egy gazdag kornyek. adok neki 20 evet, es getto lesz belole.
akinek van penze, az nem akar 44 m2-es masfelszobaba koltozni, ahol a wc-bol lett a kamra, es a a kamrabol a furdoszoba. es meg a felsoszinten tetoterbeepiteses mazlista 70m2-be sem, ahol a 70-bol 10 a lepcso, es be kell huzd a fejed hogy felmenj.
Mivel 7. 6. kerület jobbára régi polgári lakásokból áll ezekhez lenne kérdés egy másik fórumban totál ellentétes válaszokat kaptam arra hogy egy átlagos belvárosi polgári lakás 50-60 cm –es fala milyen mennyire hőszigetelő? Valaki azt mondta ezzel nem lesz gondom, valaki meg azt hogy ezek a tégla falak még a 20 évvel ezelőtti követelményeket sem elégítik ki. Szerintetek mi az igazság?? - azért is kérdezem mert egy komplett nyílászáró csere alap lenne (+ normális fűtés), de ha a falakon elvész az amit az ablakon ajtón megtakarítottam akkor nem ér az egész semmit.
ezt egy másik topicba is beleírtam de ez talán pörgősebb
sziasztok, friss lakáskereső vagyok
egy általános kérdésem lenne, jelenleg még csak nézegetek lakásokat =belvárosi polgári lakások. Sokban még ugye konvektor van, ha veszek valami használtat ahol konvektor van, milyen eséllyel lehet cirkóra átalakítani? (természetesen a nyílászárók cseréje után)
1. tehát kell-e ehhez külön engedély, a lakóház külön jóváírása, stb 2. minden esetben átalakítható a konvektoros cirkóra? műszaki feltételek? 3. ha megyek lakást nézni ami konvektoros, mit kell kéredzenem, mire figyeljek? 4. átalakítás terén milyen költségekre lehet számítani ha megvan már kazán bojler fűtőtest? mondjuk 60 nm 2 szoba konyha fürdőszoba hal tehát 4-5 fűtő egység radiátor
+ egy lehet nagyon kontár barbár kérdés 5. érdemes (lehet-e egyáltalán) a gázfűtést, radiátor helyett a fun-coil ventilátorokra kötni, csak azért gondoltam mert azok gyorsabban hatékonyabban terítik a meleget ...
Nem hinném, hogy egy 45m2-es kb 12 MFt-ba kerülő wekerlei 12 lakásosba "nagypolgárok" költöznének. A határ nyugati oldalán viszont a műemlékvédelmi hivatal jelentős összeggel hozzájárul a műemlék jellegű épületek felújításához.
A szomszédomnak más asztalos csinálta az ugyanilyen ablakát, gondolom piaci áron, neki a három ablak, zsalugáterekkel 280 ezer volt (83/ablak). Szerintem ha az ember több asztalost megkeres, lehet jó árat kapni. Főleg most, hogy kevesebb a munkájuk.
Ismerosom vett egy 12 lakasosban egy foldszinti lakast, egy gagyi halszalkas bejarati ajtoval. Nem kell mondanom, hogy az mennyire nem eredeti es nem odavalo. Normalis esetben egy bejarati ajto csereje nem engedelykoteles, plane hogy udvarra nyilik, stb. De elkovette a hibat, hogy megkerdezte az onkormanyzatnal. Azt a valaszt kapta, hogy ha marad a mostani szar, az ok. De ha ujat akar, akkor az csak wekerle mintaju lehet, eloirt szinnel. ilyet ugye csak csinaltatni lehet, alsohangon szuk ketszazert ha hoszigeteltre szeretned.
Elhiheted, áttanulmányoztam a helyi építési szabályzat, Wekerle ,mint helyi védettségű műemlékjellegű terület ide vonatkozó részét. A mi lakásunk egy négylakásos társasházban van, tehát csak a négy lakónak kellett megegyezni a színekről (nem volt könnyű), ezt az építési hatóság elfogadta. Szó szerint idézem az építési engedély: homlokzati vakolat "tojáshéj" RAL9001 színű, anyílászárók Sadolin "mahagóni" színüek lehetnek. A használatba vételi engedélyt megkaptuk.
Ha az ilyen munkáknál 2000 ft/órával számolsz, akkor nem sokat fogsz tévedni, persze beleértve a kiszállási időt is. Ez az, ami miatt pl egy 100 ft-os kapuzsanér 5 perces hegesztése 2-5e ft is lehet.
Szeretném, ha segítenétek! Rendszeresen beleütközöm abba, hogy egy bizonyos javítási, felújítási munkát el kellene végeztetnem, de 1. fogalmam sincs milyen mesterember is kellene hozzá, 2. hol találhatok olyan valakit, aki ért ahhoz amit elvállal, és elfogadható áron dolgozik (ugye nem sok foglalmam van, hogy pl. egy alapon levő repedést egy faháznál mennyiért is csinálnának meg) 3. ha nincs helyi szakember (falu), a szomszéd faluban sem ismerek senkit, aki ajánlanak, azt meg már ismerem, milyen 'fórumon' lehet keresni 4. miért nem lehet igazán kis munkákra embert találni, még akkor sem, ha hajlandó vagyok időben szinte teljesen alkalmazkodni?
Miről is van szó: 1. elengedte a heggesztés, vagy az anyag a kaputartó zsanért, olyan ember kellene, aki megheggeszti, megerősíti 2. a terasz és a faház alapján hajszálrepedéseket látok, mivel a talaj igen mozgékony errefelé, de egyébként is, ezeket ki kellene javítani 3. Van ajtóm és ablakom is ami szorul, nehezen jár mind a szárny, mint a kilincs Ezek csak példák, és elnézést, hogy ennyire kezdők a kérdéseim, de nem lapul sok ezer a zsebemben, viszont szeretném megjavíttani amit kell. Mindez Nógrád megyében, Pest megyéhez nagyon közel van.
Hja és a családban egyetlen olyan ember sincs, akire nyugodt szívvel bármelyik munkát rábíznám. A helyi szakik kétfélék, az egyik úgy gondolja, hogy bármennyit meg fogok fizetni, a másiknál meg sorban állnak az emberek, hónapokra előre minden ideje le van foglalva. Minden segítséget megköszönök.
Vond le a szerszámok beszerzési árát, a gk költségeit, az IPA-t de nem a nyeresegből fizetve hanem a bevétel - anyag költségből. Vond le a telephely állandó költségeit, a könyvelő költségeit, az évenként változó társasági jog okozta ügyvédi költségeket. ha marad érdemben 3-e tisztán már a földhöz veri a seggét.
nem attól függ, hogy mennyi hab megy hová, hanem a mester "kezétől".
Ha ennyire figyeltél akkor várj még egy kicsit azzal a beépítős vállalkozással:)
A másik meg, hogy a tescos 1 komponensű PUR hab nem sokban különbözik a többi hasonló típusú habtól (szinte csak a csomagolás). A 2 komponensűvel már más a helyzet, de ha azzal csinálták volna akkor egy ajtónál még rátehetsz uszkve 3000-5000 ft-ot a beszerelésre.
Nem bántódtam meg. Más meg védje mag magát, én elvagyok a saját védelmemmel...:)
Az írásodból amire reagáltam abból az jött le, hogy szerinted nem áll arányban az elkért ár a munka mennyiségével. Én nem láttam ott minőségi kifogást.
"Én nem gondolom, hogy ingyen kéne megcsinálni, kifizetem, de akkor az legyen már jó. :-("
Ez így helyes ahogy írod.
Csak megjegyezném, hogy nálunk az országban van egy érdekes helyzet. Nem egyszer én is belefutottam abba, hogy az alku során a kedves megrendelő mindent bevet azért, hogy a lehető legolcsóbb áron kapja meg az árut (ez így rendjén is lenne!) de amikor megkapja a végeredményt akkor meg csodálkozik-hőzöng-felháborodik, hogy nem a legkiemelkedőbb minőséget kapja az árért. Sajna ebben az országban nagyon nagy a szórás abban, hogy egy szolgáltatás milyen tartalommal létezik. Árban, és minőségben... Azon ne csodálkozzon senki, hogy ha egy Trabant árát hajlandó rászánni a munkára akkor nem kap nemhogy egy Ferrarit, de még egy Volkswagent sem. Azon sem kell csodálkozni, hogy ha a megrendelő eljátszik ezzel a <legkevesebb árért, de a végén a legjobb minőséget követelés játékán> addig a vállalkozások is ugyanezt az elvet követik majd. Az, hogy a tyúk, vagy a tojás volt e előbb azon lehet vitatkozni, csak nincs értelme.
Sajna csórók vagyunk, és itt a balkán peremén szocializálódtunk megáldva majd 60 év szocializmussal...
Amint ezen dolgok összesimulnak egy rakás probléma meg fog szűnni. Persze ez nem ma, és nem holnap fog bekövetkezni. A magyar piac rendkívül árérzékeny. Képesek az emberek akár 1-2% különbségért a sokkal rosszabb referenciákkal, ránézésre is megbízhatatlan vállalkozókkal dolgoztatni. Erre is van saját példám... Persze könnyű nekem a példák sora, kb. 18-19 éve vagyok asztalos próbálkozó, és majd 30 éve asztalos....
Ne értsd félre ezt nem rólad írtam, csak kijött...
hanyan is voltak? teleporttal mentek a helyszinre vagy kocsival? mert kocsival idobe tellik am, amire nincs oraber, valamint az autonak fenntartasi koltsege es fogyasztasa is van. siman lehet hogy volt naluk a helyszinen brutto masfel millanyi szerszam is, hogy barmi merul fel meg tudjak oldani.
cserebe elhuzhattak volna masfel orat a melot, csak az kinek lett volna jo?
csakhat wekerlen nem a tarsashaz donti el hogy milyen szinu legyen a spaletta. ha szabalyosan akarod csinalni, akkor van rola nyilvantartas is tan, hogy melyik haznak mi a szine (acelkek, okker, barna, zold), es olyan kell legyen. megmondjak ral szerint.
Hanem pl azt, hogy volt olyan asztalos (hasonló árkategória), aki 6000/m2-ért építi be, míg van aki ennek 1.5x-éért. Ezzel nincs is gond, van ilyen.
DE!
Gondolom te, most hogy alig van megrendelés nem kapkodod el a munkát, sőt inkább 2x is meggondolod, hogy jól vágod e le azt a lecet, mert 1,5 méter szinezett polírozott üvegező léc neked sincs ingyen, nem csak a vevőnek, nemigaz?
Szóval akkor épitse már meg rendesen, állítsa be jól pontosan.
Gondolom az újonnan beépített (120x135cm-es egyszarnyú) ablaknak nem kellene akadnia a sarkánál becsukáskor (esetleg épp hogy csak a vasalat feküdjön fel egymáson, de ne úgy, hogy kézzel kelljen betolni a sarkát, másképp nem csukódik be. :-( ).
Gondlom neki is pluszköltség az újbóli kiszállás a gázolaj, stb... Spóroljon már inkább ezen. :-(
Amúgymeg rendeltem 2 ablakot, 2 bejárati ajtót, meg 5 beltéri ajtót, úgy 1.2M értékben (Ezek lesznek a ház legértékesebb beépített részei. Lehet hogy hülye vagyok, fasznak költök ennyit egy olyan házra, ami jó ha 10-15x ennyit ért...).
Én nem gondolom, hogy ingyen kéne megcsinálni, kifizetem, de akkor az legyen már jó. :-(
Holker-takarásról nincs véleménye senkinek? Igazából szivesen lebeszéltetném magam róla, de ha nincs ilyen penészedéses kockázat, akkor meg legyen, felragasztatok pár 10ezer forintot a sarkokba...
Ez még csak a válság szele amit érzékeltek, jövöre és utánna jön a mélypont...általában egy családiház 1-2 év alatt épül fel....
mindez köszönhető annak:
- Hogy a bankok nem akarnak olcsó hiteleket adni , mert félnek az adósoktól.
- A kormányzat áfa emelésé 5% volt ami 1-2MFt
- A szocpolt és kieg kamatozást kivezették a rendszerből
- Az emberek félnek most beruházni hiszen a munkahelyeiket féltik. Ilyenkor nem szivesen költekeznek.
- Emelkednek a rezsi költségek és kevesebbet tuddnak félretenni
- Az elmúlt évek kedvező lehetőségei miatt sokan olyanok is már vásároltak akik később tétték volna meg ezt, így ezek a befektetések is hiánynak a piacról most. Igy a változó piaci viszonyok miatt kevesebben gondolkodnak cserében vásárlásban.
a srác külföldön mint irtam de ha hazajön rákérdezek te is tudod ez úgy van nem én igértem nekem is csak igérték igaz akkor sürgős volt hogy odaadjam az elérhetőséged szal sajnálom de rákérdezek :)
A valóságban még ennyire sem kerek a dolog. Az ÁFA-n trükközgetnek egy kicsit az igaz, mivel nem minden beépítésről készül számla, de a napi 3-4db bejárati ajtó beépítés is necces, mivel ennyi meló manapság csak a mesében létezik...
Van egy két ismerős műanyagablakos cég akikkel kapcsolatban vagyok, és nagy ám a sírás-rívás! De nem csak ott. Mint tudjátok én asztalos vagyok, egy mikró céget vezetek. A 2000-es évhez képes a nettó bevételem alsó hangon is több mint 50%-al esett vissza. Mára ott tartunk, hogy minden szir-szar vágódeszka gyalulásnak örülünk mivel olyan mértékben esett vissza a megrendelések mennyisége, hogy az már erősen súrolja az ellehetetlenülés határát. Ez nem duma, ez nem sírás, hanem ténylegesen így van. Beszéltem szakmabeliekkel-kereskedőkkel, hogy vajon a többiek hogy is vannak ezzel. Háááááát.... Nagyon nagy a szar! Szinte mindenki az életéért küzd.
Ebben az időszakban amikor még normál munkamenet volt akkor az adott évre már nem tudtunk munkát vállalni. Ma ott tartunk, hogy azt sem látjuk előre, hogy az adott héten mit fogunk csinálni. Szinte előre rettegek, hogy mit fogunk januárban-februárban csinálni, mivel az ilyen gyenge felkérési rend max ezekben a hónapokban létezett még amikor (mint már mondtam) ment a bolt...
Nem tudom mi lesz, de nem látom a kiutat... és ezzel így van a kollégák zöme! :((( Az építkezések zöme leállt. A felújítások zöme szintén leállt. A nyílászárókat nagy részben átvették a műanyagos cégek. Sokan a felújítás helyett is új beépítést választanak, így egy piaci szegmens kiesik a hagyományos asztalosiparból.
Az átlagmagyar meg egy építkezés során az asztalostól vonta el így is a pénzt amikor még ment valahogy... kb. mire az asztalos jött egy építkezésen addigra a pénzük zömét elköltötték az emberek, és nem maradt az asztalosmunkára. Hozzá kell tennem, hogy egy új konyhabútor nélkül még eléldegél egy család a régi kredencet beállítva, de pl. egy födém, vagy fűtésen már nem nagyon tud spórolni...
Nyilván van, aki nem tudja megcsinálni, azoknak nagyon jó, hogy van ilyen lehetőség, aki meg megtudja, az spórolhat sokat. Az ablakokat én sem rakattam be, két nap alatt mi is megcsináltuk, spóroltunk 50-60e forintot... Azért a vállalkozónak a munka leszervezéséért nem rossz pénz ez sem. Az ajtón is volt némi árrés, gondolom. Persze ha csak ezen az 1 lábon áll...
Nem arra akartam kilyukadni, hogy hú, milyen lehúzás, hanem inkább arra, hogy egy fél órás meló csak ennyiért éri meg. (Van akinek 10ezerért is megéri pl.)
Illetve talán az, hogy annak a cégnek akin keresztül az ajtókat rendeltem, kicsit vastagon fog a ceruzája, és korábban írtam, hogy sajnos nem nagyon van miért. :-(
"Tegnap berakták a bejárati ajtónkat, arra korábban (mármint a berakásra) 18eFt-os árat mondtak (a mostani árban benne volt). Na mindegy, szóval 18eFt egy félórás melóért. Hm. Nemrossz. Jó persze, ismerni kell a vízmértéket, meg nyilván kell kondició a rohadtnehéz tömör ajtó emelgetéséhez, tudni kell kezelni a purhab adagolót, stb... "
nem lenézni kell azokat akik megcsinálják, hanem felvenni a játszóruhát, és usgyi... úgy is csak egy gagyi meló amit te bizonyára el tudsz látni...
Tényleg ha ez ilyen egyszerű akkor miért nem vállalkozol ilyen melóra? Úgy is csak egy pitlák dolog, és dől a lé...
Azért, ha nem akarsz otthon bajlódni a feséssel, illetve az asztaloas rokonod rendes piaci áron csinálja meg, plusz az erdélyi fuvarköltség, stb... akkor lehet hogy az ablakok darabja kerül ennyibe.
Amúgy azt hallottam, hogy nem csak amiatt jobb a gyári festése a fának, mert otthon nem kell vele bajlódni, hanem más anyagokat is használnak, nem csak sima szinezett lazurral kenik le. (Bár lehet hogy ez csak amolyan sablon marketing szöveg, hogy megtámogassák valami indokkal azt a +30%-ot amibe a feluletkezelés kerül.)
Tegnap berakták a bejárati ajtónkat, arra korábban (mármint a berakásra) 18eFt-os árat mondtak (a mostani árban benne volt). Na mindegy, szóval 18eFt egy félórás melóért. Hm. Nemrossz. Jó persze, ismerni kell a vízmértéket, meg nyilván kell kondició a rohadtnehéz tömör ajtó emelgetéséhez, tudni kell kezelni a purhab adagolót, stb...
Lenne egy kérdésem, mégpedig a falak festésével, díszítésvel kapcsolatban.
A festő javasolta, hogy a sarkokat takarjuk el ilyen holker-takaróval, ami tényleg szebb, modernebb külsőt (belsőt) kölcsönözne a szobáknak. Főleg ha szépen meg lenne csinálva a karnistakarás is. Laktam már ilyen lakásban, tényleg jól néz ki.
De nemtudom mennyire kell attól tartanom, hogy a fal és a takaró közötti pár cm-es résben hamar elindulna a gombásodás?
A pára úgyis bejut oda, ez nem kérdés, elvileg mivel a falat szigeteli el, valószínű jobban le is hülne mögötte a fal, azaz logikusan ott indulna meg először a páralecsapódás.
Na most a kérdés csak az, hogy ki látott már ilyet a gyakorlatban? Tényleg valós probléma lehet ez, vagy csak túlpörgöm a dolgot?
Fal: 40cm-es kisméretű téglákból rakott fal, betonkoszorú, vakolat, ilyesmi, 60-as, 70-es évek technológia, egyenlőre nem légtömör ablakokkal, de a terv valami ilyesmi + később külsö szigetelés.
A fűtéssel nem számolok nagyon spórolni, olyan 22-24 fok körül lennének a szobákban.
Ha 2év múlva azért kellene újra kifestenem, mert levakartam azokat a szarokat a falról a több kiló penésszel együtt, akkor inkább már fel se rakatom. :-(
Jah, nézd meg a mi házunkat, ahol az idióta ex-tulaj cseresznye színű ablakokat meg spalettákat rakatott be, miközben a többi lakáson, amin cseréltek, sötétbarna volt...nem beszélve 2 lakásról, ahol még a régi, fehérre zománcozott van...
lassan itt a tél és beszorulok a kertből a lakásba, és hiába halogatom de lassan kell vmi bútor a fürdőbe, de tekintve, hogy nem tul nagy viszont a lehető legtöbb helyet szeretném kihasználni, és nem igazán találok méretben/árban olyat ami szóbajöhet, azon gondolkozom, hogy lehet hogy késziteni/készítettni kellene.
A kérdésem az lenne, hogy tud valaki olyan boltot, weboldalt ahol olyan frontok vannak amik vízállók, és olyasmi fiókok amik az ikeában (önbehuzós, gázos, rejtettsines)
A készítessel viszont az a gondom, hogy csak olyan jöhet szóba ami vizálló, mert a kád mellett van a csap, és ha zuhanyzunk( nincs zuhanyzónk) akkor adaspriccel a viz és nem akarom hogy felpuposodjon, vagy esetleg valami kulturált megoldás arra hogy ne vagy alig tudjon viz odakerülni?
b, illetve van valakinek tapasztalat (link/árak) hogy ha ilyen régi nyílászárókat akarok cserélni lehet-e régi fazonú de a kornak megfelelő technológiájút kapni emberi áron? erre nagyon kíváncsi vagyok, mert nem akarok olyan lakásba költözni amiben már min 20 évesek az ablakok oszt levegő ki be …
--
Én erre tudok csak válaszolni,
a Peterdy-Péterffy utcákban cseréltem ablakokat, a kor (egyik) technológiájával. Volt, ahol komplett csere volt, volt, ahol tokbaépítés. Megoldható, minden nehézség nélkül.
Sziasztok, én már egy másik fórumon (nem indexes) is elkezdtem az információkat gyűjteni de itt talán sokkal többen megfordulnak pergősebb a dolog.
Szóval röviden lakásvásárlás előtt állok de az eddig látottak, olvasottak + árak/nm (érték) alapján az új-építésűeket hanyagolom. Most jelenleg azon vagyok hogy 7. 6. esetleg 14 kerületben nézek használt lakást. Az lenne az ideális amit olcsón megkapni és saját igény szerint felújítani felújíttatni. (vidéki srác vagyok ezért ezek a polgári lakások meg a hozzá tartozó infok elég kezdetlegesek:) )
Mivel 7. 6. kerület jobbára régi polgári lakásokból áll ezekhez lenne kérdés 1. a másik fórumban totál ellentétes válaszokat kaptam arra hogy egy átlagos belvárosi polgári lakás 50-60 cm –es fala milyen mennyire hőszigetelő? Valaki azt mondta ezzel nem lesz gondom, valaki meg azt hogy ezek a tégla falak még a 20 évvel ezelőtti követelményeket sem elégítik ki. Szerintetek mi az igazság?? - azért is kérdezem mert egy komplett nyílászáró csere alap lenne (+ normális fűtés), de ha a falakon elvész az amit az ablakon ajtón megtakarítottam akkor nem ér az egész semmit. És itt jön a második kérdés.
2. Még nincs meg a lakás de szeretném tudni mire számíthatok, nyílászáró ügyben, mivel ugye ezek a polgári lakások elég speciális nem szabványos ablakokkal rendelkeznek ebből adódik a, ha mást akarok valami szabványosat kapok arra engedélyt? mert ugye ezek legtöbbje műemlék jellegű (?)… mire lehet számítani? b, illetve van valakinek tapasztalat (link/árak) hogy ha ilyen régi nyílászárókat akarok cserélni lehet-e régi fazonú de a kornak megfelelő technológiájút kapni emberi áron? erre nagyon kíváncsi vagyok, mert nem akarok olyan lakásba költözni amiben már min 20 évesek az ablakok oszt levegő ki be … de azt se hogy felújítás során jövök rá hogy erre nincs pénzem... - a délután direkt sétálgattam Damjanich Dembinszky környékén jó 1 órácskát (ott az albim) és néztem az ablakokat de egy modernt se tudtam felfedezni, rossz előérzetem :( még van egy rakás kérdés de egyelőre elég ez a pár
munkadíj (rokon aszatalos): 50.000Ft (egyébként is olcsón dolgozik)
A három ablak együtt 179.000Ft-ból megvolt.
A faablak és spaletta wekerlén előírás is, de ez így is van jól. Nem értem azokat, akik ideköltöznek, felújítják a házat és beraknak egy baromira oda nem illő műanyag ablakot. Jól is áll a 100 éves háznak.
Nem azért vesznek fa nyílászárót mert környezettudatosak hanem arra olcsó a fa nyílászáró és kisebb a bérköltség és támogatás van az építésre...és elég sokan könnyűszerkezetes és rönk házakat építenek...(mert ott kevés tégla gyár van, nincs annyi agyag bányájuk....)
Trianonig nekünk is volt elegendő fánk utána már nem és ezért erdő telepítés indult...elsősorban fűtésre és bútor készítésre alkalmas fákat telepítettek...
Nálunk pedig azért is drága a fa, mert irgalmatlanul sok adó terheli az energiát és a béreket ...minél kevesebb munkaigényes folyamat kell a végtermék előállításához és minél olcsóbb az alap anyag annál olcsóbb a végtermék. Most a fa nyílászárók kerülnek többe...azonban ha gyorsuló ütembe emelkedne az olaj ára akkor pedig a fa nyílászáró lenne az olcsóbb...akkor az emberek inkább azokat vennék...a tömeg mindig az olcsóbb terméket keresi...
Amúgy meg szerintem nem rossz a műanyag se, de a fa se. Egy modern épületben simán elfér a műanyag, de persze amikor egy szép kis parasztházon van a fehér műanyag ablak az nem olyan szép. :-(
Viszont amit végképp nem tudok megérteni, amikor a műanyag ablakra fahatású foliát ragasztanak!
Ez nálam kb olyan mint a rozsból és csírából készült kolbász.
Miért akar valami más lenni mint ami?
Úgyis kiderül rögtön az első harapáskor hogy melyikkel is van dolgunk, nem?
Régen: - fa nyílászárók, réseken levegő szellőzik - szilárd tüzelés - télen csak egyes helyiségeket, és csak időszakosan fűtöttek - Lakásban vastag házikabátban, hálósipkában tartózkodtak - Esetenként a mosdótálba befagyott a mosdóvíz - Hetente egyszer volt fürdés (apám gyerekkorában még ez volt a standard) - Jött a szenes vagy a fás és vitte évente egyszer a cuccost a szeneskamrába.
Most (Magyarország): - Átmeneti állapotok, részben korszerűsödő technológia, inkonzisztens rendszerek - Légtömör ablakok, de nyílt égésterű kazánok, gravitációs szellőzők, esetenként kényszerelszívással, de a beáramlás nem megoldott - Félretájékoztatott spórólós lakók, pénzéhes vállalkozók, nulla szakmai önérzet: 3-6 cm-es szigetelések, hőhidas rendszerek - Nulla ismeretek, nulla páratechnikai megfontolás, párásodó ablakok, penészedő falak. - Túlfűtés, lakásban alsónadrágban tartózkodás, utca fűtése kultóra a panelekből és a támogatott energiaárak miatt.
Most (pl. Ausztria) - Gépészeti tervezés komplett pára és hőtechnikával - Komplett rendszerek - Légtömör ablakok, passzív vagy aközeli házak - Könnyűszerkezetes épületek - Programozott szellőztetés - Hosszútávú gondolkodás - Normális hőmérsékletek (azért ebben én fázom), takarékosság
Nem tudom, én azért a "Régen" oszlopot nem kívánom vissza.
Akik viszont 50-100 millás házakat építenek, és műanyagot raknak be azok a számomra érthetelenek. ...
Ne legyen az, ők is egy adott keretből építkeznek. Két, 100 mio-s családi házba szállítottam az idén nyílászárókat... Mindkettő megvolt 2,5 mio-ból, de az egyikre kértek ajánlatot fából is. Az egyik JÓ fa gyártó ugyanezt a specifikációt 7,4 mio-ért szállította volna.
Bár én nem építettem 100 millás házat, de a lakásom ablakcseréjénél eszembe se jutott fa ablakot betenni. Meg se néztem, mennyibe kerül. Viszont műanyag ablakot AKARTAM, nekem az tetszik. (És kifejezetten nem a legolcsóbbat vettem, a házban mások kb féláron cseréltettek ablakokat. Mondjuk én azóta is abszolút elégedett vagyok, ők meg ráköltötték a különbséget a javítgatásra és a kontár munka okozta rombolás eltüntetésére.) Vannak, akik faragott parasztbútorok közt, döngölt padlóval, mázas kerámiával körülvéve érzik jól magukat, meg vagyok én, aki az ipari designt, a minimált szeretem. Nem divatból, hanem amúgy. Számomra a funció és formai egyszerűség, az anyag és a technológia adta tartósság és stabilitás adja egy szerkezet szépségét. Szóval bármilyen furcsa, de ilyen is van. És azt gondolom, van az a fa ablak, amelyik hosszú távon is jó minőségű marad, de az nem az, amit az átlagember megvesz. Barátaim is drágállották a céget, akivel én dolgoztattam, majd asztalossal csináltattak ablakot. A vasalatok a leggagyibb roto, a tolóajtót csak a házigazda tudja kezelni, az ablakok szerintem húznak. És láttam 4 éve beépített műanyag ajtót-ablakot, amely a napsütéstől megsárgult, az időtől megvetemedett. Vagy eleve ilyen volt. Szóval anyag és anyag, ablak és ablak, szerkezet és szerkezet közt is van különbség, nem lehet egy kalap alá venni, hogy a fa az jó/nem jó, viszont a műanyag az jó/nem jó.
"Ezt oszd meg a Havanna , Békásmegyer, Füredi út, vagy éppen Csepel lakóival is ( stb, stb, stb.), bizonyosan van 10 emberből 9-nek ilyen kapcsolata..."
Egy betontelepen élőnek minden bizonnyal nem a természetazonos anyagok beépítése a legnagyobb gondja, az biztos. Nekik elég a használható olcsó kategória.
Akik viszont 50-100 millás házakat építenek, és műanyagot raknak be azok a számomra érthetelenek. (és három millióért hozatott faragott székelykaput)
Egy tölgy, vagy vörösfenyő nyílászáró, örök élet meg három nap. - Igen, megfelelő karbantartással. ------------- Igaz erdélyben csináltattam 85 000 Ft-ért, és én vittem a vasalatot. 92kg a lelkem, háromrétegből ragosztott. -- Ezt oszd meg a Havanna , Békásmegyer, Füredi út, vagy éppen Csepel lakóival is ( stb, stb, stb.), bizonyosan van 10 emberből 9-nek ilyen kapcsolata... --------------------- Lehet hogy te nemláttál még széthullot, elgörbült, elvetemedett műanyag nyilászárónak nevezett ipari hulladékot, attól függetlenül még létezik.
Miért ne ismerném el?? Minden szakmának megvannak a maga kóklerei. Ahogy van részeges, vizes fából dolgozó bútorasztalos, pont ugyanúgy van hozzá nem értő, a gyártási technológiát be nem tartó műa. ablakgyártó is. De ettől még egyik sem általános. ( Bár részeg asztalos azért több lehet) :-)))))))))))
Sőt, előfordul megbízhatatlan nőgyógyász, akinek a kezei között szülés közben meghal a feleséged, vagy idióta php programozó, aki nem tud megírni egy honlapot...
Bizony megnéztem megfogdostam őket. Te is megteheted, csak emberi hangon kell kérni az illetékestől.
Egy tölgy, vagy vörösfenyő nyílászáró, örök élet meg három nap. Nem ilyen borítású, hanem ami tömör anyagból készült.
Lehet hogy te nemláttál még széthullot, elgörbült, elvetemedett műanyag nyilászárónak nevezett ipari hulladékot, attól függetlenül még létezik. (tudom úgysem ismered el)
Nekem 89-es audim van, és tölgy bejárati ajtóm. Igaz erdélyben csináltattam 85 000 Ft-ért, és én vittem a vasalatot. 92kg a lelkem, háromrétegből ragosztott.
Aki olyan h*lye, vagy gazdag, hogy csak boltból tud vásárolni, az meg is érdemli!
A haveromnak 18 éve van egy hasonló ajtaja, lusta volt lekezelni, mégsincs semmi baja.
Parlament ablakairól:(Így bírják 100 évig, Ja és tölgyből vannak!!)
Nyílászárók: szlavon tölgyből készült, profilozott, faragott külső nyílászárók, tölgyből készült profilozott, betétes, faragott belső ajtók, fenyőfából készült profilozott, betétes, flóderezett belső nyílászárók, a nyílászárók vasalata díszborításos diópánt, bevéső zár, rúdzár, öntött sárgaréz kilincsekkel és címekkel.
Nyílászárók : szlavon tölgyből készült, profilozott, faragott külső nyílászárók asztalos felújítása, felületkezelése (teljes letisztítás utáni pácolással, lakkozással), szigetelő-huzatzáró szilikoncsík elhelyezése bemart nútba, tölgyből készült profilozott, betétes, faragott belső ajtók asztalos felújítása és új ajtók készítése pácolással lakkozással, fenyőfából készült profilozott, betétes belső nyílászárók, üvegfalak, felülvilágítók készítése, felújítása flóderezett (tölgyfaerezetű mázolás) felülettel, márvány ablakkönyöklők gyártatása, felszerelése meglévő tartószerkezetre.
226 x 354 cm befoglaló méretű, zsalutokkal egybeépített kapcsolt gerébtokos csúcsíves ikerablak, vízszintes és függőleges tokosztással . A szárnyak 60 x 60 cm profilozott keretbe ültetett, 4 cm vastag gittel rögzített, síküvegezésű szlavon tölgyből készültek . A tokszerkezet szintén szlavon töl ből készült . Az alsó, oldalra nyíló külső és belső szárnyak 3-3 db rézborítású pánttal, négypontos vésett, fordítós rúdzárral záródnak. A felső-külső csúcsíves bukóablakok vezetőcsappal, szárnyanként 2-2 db félfordítóval záródnak. A felső-belső szögletes, oldalra nyíló ablakszárnyak 2-2 db rézborítású pánttal és félfordítóval záródnak . Az alsó ablakosztás alsó, összekötő tokszerkezetén és a szárnyakon ablakemelő és csúsztatólemez került elhelyezésre, szárnyanként fordított elrendezésben. A tokszerkezetbe, a két szárny között gombos ablakrögzítő lett besüllyesztve, sárgaréz fedlappal és gombbal . A rögzítőnyely ellendarabja egy hajlított vaslemez, a külső ablakszárny aljára került felcsavarozásra. A tokbéllet 38 cm mély, 3 osztatú, filungos kialakítású, a tokborítás 19 cm széles végigfutó profilmart díszítéssel, 466 cm hosszan, díszítő lábazattal . A tokbéllet és a tokborítás anyaga flóderezett fenyőfa .
Én nem vagyok műanyag párti, de abban teljesen igaza van kiss_atti olvtársnak, hogy ha egy adott (és kellően alacsony) összeg áll rendelkezésedre, akkor az ugyanazért az árért kapható műanyag valószínűleg jobb választás, mint a fa. Erzsébeti olvtárs biztos tudna szépeket mesélni a Schumacher és egyéb Obi-Baumax-Bauwelt-Brico kategóriájú ajtókról, ablakokról. Hogy rögtön ellent is mondjak magamnak :-) a saját példámmal: Nekem 3 éve olyan DuFa erkélyajtó lett betéve, ami valahol a raktárban hevert évekig, majd söpréskor megtalálták, és akcijjjósan kiárusították. Ha csak annyit mondok, hogy még 2,8-as üveg volt benne, akkor talán nem kell tovább ragoznom. (70 éves társasház, pár éve tatarozva, tehát kiegészítő hőszigetelésre az elkövetkező tíz évben esély sincs, tehát szinte tök mindegy, mit teszek be, csak záródjon, hogy a gyerekek ne a huzatban játsszanak a padlón.) Na, azt vásárlás előtt megnéztem, hogy nincs-e megvetemedve, és úgy éreztem, hogy ez már tovább nem fog száradni. Egyelőre nem is teszi.
ha fizikai sérülés ér egy műanyag ablakot, azt hogyan tudom kijavítani? -- A sérülés mértékétől függ, általában elég a Cosmofen, majd polír. Ha javíthatatlan ( mert mondjuk a részeg szomszéd baltával alakított rajta), akkor a profil ismeretében mindenféle vasalat és üveg nélkül legyártják újra az üres szárnyat és 20 perc alatt csere.
Most lécci ne gyere már azzal, hogy mivan, ha a tokot törte össze a hülyéje, mert akkor ki kell cserélni az ablakot. Még akkor is, ha fából van... :-)))) --- Tehát, ha az ügyfeled rajtahagyja a védőfóliát az ablakon mondjuk egy-két évig, utána hogyan tudja leszedni ---
Sehogy,
előírás szerint 2 hónapon belül el kell távolítani, ha nem tette meg, akkor így járt, beleégett a profilba, ennyi. Olyan ez tudod, mint az autóknál az olajcsere. Ha nem végezteted el, és beáll a motorod, akkor vajon mit kell tenni???
Viszontkérdés: ha a faablak vevője 20 évig nem kezelte semmivel az északnyugati oldalon lévő ablakot és ezért elrohadt az ablak, akkor mit kell tenni, Te mit ajánlanál neki???
Mert én - és még jópár kollégám - minden esetben felhívjuk az Ügyfelek figyelmét a fólia eltávolítására, de panelokban - mi speciel - meg le is szedjük a beépítés végeztével. Ott hagyjuk fenn, ahol még lehet védőfunkciója ( vakolás, hőszigetelés, stb)