olyan szobába (nappali) érdemes termosztatikus szelepet rakni radiátorra ahol eleve van kazán vezérlő termosztát?
Azon filózom, hogy termosztatikusat szereltessek be vagy simát. Megér-e annyit amennyi az ára és nem zavar-e bele a visszatérő víz hőmérsékletébe (értem ezen azt, hogy nem hül le eléggé a viszamenő víz - a kondezálás miatt fontos)
Lehet hülyeségen elmélkedek és a termoszatikusnak csak kényelmi funkciója van, de hát nem értek hozzá. :-)
A hőhidat megakadályozó hőszigetelésnek -ahogy előttem is írták- kívűl kell lennie.
A másik pedig, hogy mit szeretné még tenni a vakolat alá belülről? Mert igazából nem tudom elképzelni, hogy most ott mi van a "szerkezeti betonnál" . A fal nincs egysíkban a koszorúval belül? vagy hogy?
Helló látom itt is érdeklődsz ! Na szóval olyan kis apróságról se felekezzél meg hogy a víz és villanyszerelés un. kettő vagy több fázisú munka. Tehát a vizes és a villanyos beteszi a falba a villany vezetékeket és víz csöveket, majd azt levakolják és majd valamikor felszerelvényezik. Mert az óvatlan megrendelő csak néz, amikor ennek a sorja jön, hogy az az árban nem volt benne, ha egyáltalán az a mester előkerül akkor.
A két munkafázis között lehet néha akár több hónap is.
csövezés - vakolás - festés, majd szerelvényezés.
Ezen a hőhidon meg ne most nyáron spekulálj, semmi köze a vakoláshoz. Egyébként ha rossz a szerkezeti felépítés, akkor bizony lesz ott hőhid, ami majd télen nagy meglepetéseket okozhat !
Ja ezen a szerkezeti betonon egy vályogháznál mit értesz ? A padozatot/aljzatot ?
Lenne egy technikai kérdésem víz-gáz fűtéssel kapcsolatban és kőműves munkálatokkal kapcsolatban.
Adott egy ház felújítás, ahol a kőművesek azt szeretnék, ha a vakolás előtt a víz ,gáz és villanyszerelők elvégeznék a munkálataikat. A villanyszerelő állítólag beleegyezett, hogy a vakolás előtt jön és bevezetik a villanyt. A víz-gáz szerelő csak vakolás után hajlandó dolgozni. Mivel a vakolásnak hosszú ideig kell kiszáradni,hónapokba telik szakemberek szerint,míg lehet lesz rá festeni,én azt szeretném ,ha minél előbb megvolna a vakolás. Az foglalkoztat a legjobban, hogy a mostani fázisban kilehet-e vakolni a belső falakat. A kérdés---nem fog e hőhíd kialakulni, hogy a fal egészen a szerkezeti betonig lesz kivakolva ,nem fog e a hideg a betontól a vakoláson keresztül beszivárogni és penészedést okozni??? Ez nagyon fontos,ne hogy penészedés induljon el a házban. Ilyen esetben vállallnak e garanciát a vállalkozók? Ha igen hány évre?
Hasonló cipőben járok sok száz vagy tán ezer sorstárssal együtt ! De akkor mija faszt csinálnak ?
Kérnének nyomvonal tervet, áramlási számítást, hőtechnikai számítást, légcsere számítást, sőt már az eph-át is firtatták. Tehát ezeket mások csinálnák meg.
OK.
De akkor ők minek vannak. ??
A képlet nagyon egyszerű. Egy 12 kW-os készülék lesz kicserélve egy ugyanolyan gyártmányú szintén 12 kW-osra, nyilt égésterű, a kémény bélelt és 110 mm átmérőjű, kb. 6 m hosszú.
Egyáltalán kinek kell ez a szakvélemény ?
Nekem nem, a szerelőnek nem, talán még a gázszolgáltatónak se - na ebben azért nem vagyok biztos.
Ha már elkezdtem itt az egyszerűsített készülékcserével kapcsolatos élményeim megosztását, egy újabb gyöngyszem:
Két hete írtam ismét a műszeres kéményseprőknek (a megfelelő törvényi hivatkozások beidézésével), hogy köszönöm tájékoztatásukat, de nekem konkrétan az a szakvélemény kellene, ami az egyszerűsített készülékcserére vonatkozik. Múlt pénteken válaszoltak, hét pontban felsorolva a szükséges beadandó dokumentációkat (építész, gépész tervek, nyomvonalterv, hő-és áramlástechnikai méretezés, a beépített anyagok szállítói minőségi nyilatkozata, kivitelezői nyilatkozatok, villámvédelmi jegyzőkönyv (!)). Mivel a kémény bélelése 8 éve készült, papírt meg anno nem adtak róla semmit a számlán kívül, a hivatalos út zsákutcának néz ki (megjegyzem, azóta számtalanszor ellenőrizték a kéményseprők, és soha semmilyen kifogásuk nem volt).
Az egész egyszerűsített készülékcsere elvileg arról szólna, hogy az elavult, régi készülékeket a gázhálózat és a füstelvezető átalakítása nélkül le lehessen cserélni azonos teljesítményű, korszerűbb készülékre, gyorsan, olcsón, egyszerűen. A kéményseprők láthatóan erről nem vesznek tudomást, és hatóság módjára próbálnak keresztbe feküdni (meg minél nagyobb pénzeket beszedni). Asszem ezután maradnak az "unortodox" megoldások...
Igen ez így tökéletes. Az elméletben amúgy "illetéktelen elzárás ellen védett csap" van, de van olyan szerelvény is amiben leeresztő funkció is van. Szóval nem kell T meg semmi hogy letudd ereszteni csak a tartályról a vizet.
Igaz, nem buci, hanem csak légüst. És telljesen amatör.
De müxik.
Egy 35 literes fekvő hidrofor tartály ck 15, PM5 nyomáskapcsoló 3, nyomásmérő 1, 1d db lábszelep 1, 1db vcs 1, szerelvények 3, a szárazon futás elleni védelmet is meg kéne vhogy akadályozni, szóval 30-ból szivattyú nélkül +csövek.
Hozzajuk erdemes akkor ellatogatni beszerzokorutra, mert azt a google nem mondja meg.
Ha a szivattyu 10m-rel lejjebb kerul, mint a nyomaskapcsolo, akkor abbol 1 barral nagyobb, cca 2,5-5 baron dolgozo kell, ugye?
Eszerint nekem egy 10-20 literes "autoklavos" tartalyra, ket visszacsaposzelepre egy kb. 1,5-4 bar tartomanyban mukodo buvarra es egy hasonlo nyomaskapcsolora van szuksegem. Milyen helyen szerezhetnem ezt be egyben lehetoleg? Budapesti megfelelo szakboltrol tudtok?
alapelv amit nem követnek: kazánbiztonsági berendezést nem lehet elzáró mögé építeni.
Inkább a rendszert (puffer-fűtéskör) kell elzáró mögé tenni, zárt rendszerben a kazánkörben nincs olyan sok folyadék, ha mindenáron ellenőrizni akarod a nyomását. De ez megintcsak egy kis hibaszázalékkal előferdülő esemény.
Tegyél több darabot ha félsz a tágulási miatt (így drágább lesz).