Keresés

Részletes keresés

Prézlivagány Creative Commons License 7 órája 0 0 31985

köszi a választ. Mondjuk 3 éve, amikor adott rendesen, a norton akkor is visszarúgott, sosem hozta könnyen.

Előzmény: Nobody1 (31984)
Nobody1 Creative Commons License 27 órája 0 0 31984

Szerintem több vizet akartál a szivattyúval kitermelni mint amit a vízadó réteg tud és ezzel agyonvágtad a kutad.

A nagyobb vízáramlás kimozgatta a kőzet(homok)szemcséket és azok összerendeződtek úgy, hogy közöttük így már kicsik a hézagok melyeken keresztül áramolni tudna a víz. Erre utal az, hogy azt írod a norton visszarúg, vagyis nagy a vákuum a kútban.

A vert kutat nem igazán szivattyúzáshoz találták ki, mert alapból kevés vizet adnak. Ha mégis több víz kell, akkor 2-3 db-ot kell egymástól legalább 5-6 méterre készíteni és ezeket összekötni...

Ezzel a kúttal viszont már nem sokat tudsz kezdeni - szerintem...

Előzmény: Prézlivagány (31982)
Nobody1 Creative Commons License 1 napja 0 0 31983

A békaszelep akkor ejti el a vizet, ha koszos vagy homokos a víz és a gumilap alá szoruló szemcsék nem engedik rendesen zárni. Tehát vagy rossz a kutad és állandóan homokol vagy csökkentened kellene a vízkivételt a homokolási szint alá...

Előzmény: Myskaba (31981)
Prézlivagány Creative Commons License 2 napja 0 0 31982

Sziasztok!

megint szenvedek a kutammal ( vert kút 5/4-es) , pedig le van butítva rendesen. False levegőt nem szívhat, bár pulzálva nyomja a vizet.

A bajom, hogy kevés vizet nyom. Feltöltöm rendesen. Van rajta norton is és azzal is rásegítettem, de úgysem vastag a sugár. ( 3 éve jobb volt, vizes terület nem apadt ki vízszint 2,5 méteren)

A nortont is nehéz húzni, mint mikor visszarúg. Nehezen emelheti fel a v izet?

Szivattyúm jó, kipróbálva a szomszédnál, elmpumps.

Az lehet, hogy amikor elindítom, akkor erősen kiköpi a vizet a szivattyúból?

segítsetek:)

köszi

Myskaba Creative Commons License 2 napja 0 0 31981

Sziasztok! 40-es Alföldi kúthoz a pumpa ágba békaszelep helyett mit javasolnátok.Az a nyomorult másnapra mindig átenged. Hiába pasztáztam körbe gumiámmal vagy cseréltem a csavarjait átmenőre, ugyanolyan rossz. Már ott tartok lassan, hogy karima közi visszacsapót teszek bele...

Nobody1 Creative Commons License 6 napja 0 0 31980

"Ha ezt kitartóan csinálod"

a hónaljmosás után remélhetőleg a csövet is légteleníted ha elég kitartó vagy... :-)

Előzmény: L_áma (31979)
L_áma Creative Commons License 2025.06.05 0 1 31979

De mikor felfelé kiköpta, maga alatt csinált némi vákumot. Ha ezt kitartóan csinálod /és persze a pumpa alatt van még egy szelep/, előbb-utóbb felhuzigálja a vizet.

Előzmény: csoppika (31978)
csoppika Creative Commons License 2025.06.05 0 0 31978

Mikor felöntöttem a szár mellett ki is köpte.

Előzmény: östermelő (31977)
östermelő Creative Commons License 2025.06.05 0 1 31977

Pedig a víz a megoldás ennél a tipusnál.

Öntesz bele és erőteljes mozdulattal-szinte rántod-húzod a pumpát felfelé addig amíg fel nem veszi a vizet. Közben a víz fogyni fog-pótolni kell.

Előzmény: csoppika (31975)
L_áma Creative Commons License 2025.06.04 0 0 31976

A vazelint ne oda...... :)

Előzmény: csoppika (31975)
csoppika Creative Commons License 2025.06.04 0 0 31975

Sziasztok. Tanács kellene. Adott egy 5/4es régi hidroforhoz fúrt kút. Levágtam a végét, tettem bele egy 1" műanyag szívócsövet. A cső és a kis 550W szivattyú közé egy visszacsapót(5/4"). Mindig visszaenged. Namost vettem hozzá egy légtelenitő pumpát. Ezt beszereltem a cső és a visszacsapó közé épitett golyóscsaphoz 2 hollanderrel, meg egy szívócső darabbal. A pumpa igazából áll 1 kb 60cm szürke pvc csőből, amibel bele van ragasztva egy közcsavar, ami felett acélgolyó, a pumpa szár végén egy műanyag dugattyú, ebben a másik acélgolyó van. Hogyan lehet működésre bírni ezt a pumpát? Ugye tömítés nincs a dugattyún, siman becsúszik a csőbe. Próbaltam kis vizet engedni bele, de csak a nyakánál kinyomta. Milyen varázslattal fog tömíteni a dugattyú? Esetleg vazelint kenjek rá? Vagy?https://www.webaruhaz.hidroszer.hu/legtelenito-pumpa-mua-1-4204

hjano1 Creative Commons License 2025.05.31 0 1 31974

Szerintem 60 m-es kutat ne fúrjál. Főleg ne 40-es csővel.

Ugyanis nem tartom valószínűnek, hogy abból szivattyúval vizet tudsz kicsalni. Annak a vize valószínűleg túl mélyen lesz ahhoz, hogy azt  fel lehessen szívni, mert ugyebár 6 m-nél mélyebbről már meglehetősen gazdaságtalan felszíni szivattyúval dolgozni. Búvárt meg erre a méretre biztosan nem kapsz, olyan teljesítményben ami elég vizet ad.

Ilyen mélységnél legalább 110-es, de inkább 125-ös csőméret az ajánlott, amelyekbe már jó teljesítményű csőbúvár szivattyúk kaphatók.

Előzmény: Bambino3 (31973)
Bambino3 Creative Commons License 2025.05.30 0 0 31973

Sziasztok tudna esetleg tanácsot adni valaki azzal kapcsolatban hogy egy 60 M-es kútnak amit 40 és PVC csővel furnék ahoz milyen teljesítményű szivattyút kellene használnom ?? 

L_áma Creative Commons License 2025.05.18 0 0 31972

Szomszédoktól semmi infó? 

Előzmény: hunterboy26 (31970)
Nobody1 Creative Commons License 2025.05.11 0 2 31971

Az a vicc, hogy a szomszédodban vagyok (Tömörkény) és bár közel 100 kutat fúrtam régebben "alföldi technikával", de az a rész mégis ismeretlen terep nekem. Valamiért Csongrád és nyugat Békés megyébe hívtak mindig. Nem is emlékszem, hogy Bács megyében fúrtam volna...

Én Tömörkény tanyavilágának a legkeletibb csücskében vagyok ami már Csanytelek szélső utcájának a jobb oldala. Itt és a környéken 25-35 méter mélyen van az a vízadó (első) réteg amelyik nyáron még úgy ahogy ad vizet. Innen 5-6 km-re Tömörkényen bent a faluban 60 méterig szürke agyag van (néhol 1-2 arasznyi széles homokréteggel) és az igazi stabil vízadó réteg 65-70 m-en van.

Viszont ha Tömörkény szélén az elágazásnál Pusztaszer felé fordulunk, akkor a Dong-éren túl megint 30-35 m-es kutak vannak és nagyon sok (ál)pozitív, ami annyit jelent, hogy olyan gázosak a kutak, hogy a gáz felhajtja a vizet a talajszint fölé 10-20 centire - tartósan.  Szóval itt észak Csongrádban a Dong-éren túli rész egy kicsit más. Mivel Pálmonostora is azon az oldalon van, elképzelhető ott is ilyen...

Az viszont biztos, hogy ha nincs melletted tó vagy csatorna ami pótolja a talajvizet akkor 7 méterről nyári aszályban tuti nem lesz vized.

Még azt sem tudjuk, mi a célod a vízzel és mennyi vízre lenne szükséged. Mert nem mindegy, hogy csak időnként kézmosásra és egy szőlőben a háti permetezőt kétszer megtölteni, vagy egy tanyát ellátni, esetleg egy nagyobb tehenészethez vagy 20 hektár locsoláshoz akarsz kutat fúrni...

Most csak annyit tudok hirtelen tanácsolni, hogy érdeklődd meg a szomszédoktól, hogy náluk milyen mély FÚRT kutak vannak, felszíni vagy búvárszivattyúval használják és nyári szárazságban is adnak-e elég vizet.

Ha ezeket megtudtad és megírod, akkor majd kitalálunk valami okosságot a megoldásra... :-)

Előzmény: hunterboy26 (31970)
hunterboy26 Creative Commons License 2025.05.10 0 0 31970

Alföldön Pálmonostora nevű falu mellett fúrtam.

Előzmény: L_áma (31969)
L_áma Creative Commons License 2025.05.10 0 0 31969

Ha semmiféle ismereted nincs a területről, akkor ez így halott. Én azt feltételeztem, valami durva kavicsos helyen próbálkozol. Ott lenne esély önmagában egy ilyen "textil" szűrővel.

Azt, hogy nálad 7 méteren mi van, mit kellene tenni, azt csak valami üveggömbös jódnő tudná ennyi infó alapján megtippelni.

Ha elárulod a helyet, már lehet hogy lesz aki ismeri. Ha kivallatod a szomszédokat, kiderülhet sokminden.

Előzmény: hunterboy26 (31968)
hunterboy26 Creative Commons License 2025.05.10 0 0 31968

Azért kérek segítséget mert nem nagyon láttam még kút fúrást közelről. Azért fordultam olyan emberekhez aki már igen, gondoltam ők segítenek. Kb. Mennyit kell még fúrnom, iszapolnom, hogy nyáron is legyen vizem?  Milyen szemcseméretű kavics kell az ilyen homokhoz, hogy szűrjön? Réselt belső cső jobb vagy valami szűrős? Házilag hogy tudom elkészíteni? 7 méteres kúthoz hány méter réselt belső cső és mekkora iszapzsákrész kell? Előre is köszönöm 

Előzmény: Nobody1 (31967)
Nobody1 Creative Commons License 2025.05.10 0 0 31967

Kicsit furcsa elképzelésed van a kút felépítéséről mert az nem annyi, hogy lenyomunk egy réselt csövet majd abba belelógatunk egy vékonyabbat geotextillel körbe tekerve.

Hol van a szűrőkavics réteg ami megakadályozná az eltömődést?

Láttál már valaha kútfúrást közelről?

Előzmény: hunterboy26 (31966)
hunterboy26 Creative Commons License 2025.05.10 0 0 31966

Nem tudom idáig sikerült lefúrnom. Csak kézzel tudok fúrni, meg iszapolóval. 

Előzmény: L_áma (31965)
L_áma Creative Commons License 2025.05.10 0 0 31965

Mélyebben van olyan réteg, ami nem rakódik bele?

Előzmény: hunterboy26 (31964)
hunterboy26 Creative Commons License 2025.05.09 0 0 31964

Sziasztok! segítséget szeretnék kérni. Vadaknak szeretnék készíteni egy kutat. Már lefúrtam 7m mélyre. Külső rész 110 PVC amit beréseltem, az alját nem zártam le. Belülre egy terfiles  63-as cső. Az bajom hogy olyan szürke homokos réteg van, hogy berakódik a terfiles szövet és nehezen jön át a víz. Mit csináljak fúrjak mélyebbre, iszapoljam még?  Segítséget köszönöm 

Nobody1 Creative Commons License 2025.04.06 0 0 31963

Üdv!

Lyukat fúrni lehet vele ha kellően mazochista az ember.:-)

Más kérdés, hogy el tudja-e látni az a réteg a vízszükségletet, illetve a legnagyobb nyári aszályban lesz-e 6 m-en víz...

Előzmény: Viperator (31961)
Viperator Creative Commons License 2025.04.06 0 0 31962

Természetesen cső lesz. Szivattyúval.

Viperator Creative Commons License 2025.04.06 0 0 31961

Szép napot, Urak!

Közületek használt már valaki ilyen földfúrót? (Többféle méretben van, győri cég árul)

Jó lesz a talajvíz, a szomszédom fúrt 6 méterig és van víz.

Jacktwoo Creative Commons License 2025.04.02 0 1 31960

Hátha itt hamarabb lenne válasz..

Köszi!!

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=169320295&t=9252289

GeriSoft07 Creative Commons License 2025.03.23 0 0 31959

Sziasztok

Pécelen a tőzegtavaknál veszünk egy hétvégi házat. Itt mindenkinek a kis horgászházánál van egy fúrt kút, pozitív mellesleg, amiből folyamatosan jön a víz

Nem tudom, ilyeneknél kell-e aggódni, hogy egyszer majd nem jön belőle a víz? Ez egy tó mellett pár méterre lévő kút sorozat

Több házat is néztünk itt míg keresgéltünk, mindenhol szép sugárban jött fel a víz, és van aki haltartó aknának használja, van ahol mint a képen, van egy "puffer" tartály, amibe folyik a kút vize, és a tetején egy túlfolyóból szép sugárban folyik ki a felesleg, a kútgyűrűbe, onnan a tóba vissza. a PVC csövön jön fel a víz, a bugyolált szigetelt csövön megy be a házba, házi vízmű szívja.

Annyit mondtak, hogy nincs benne visszacsapó (láb?) szelep, így néha vissza tud folyni a víz, tegyünk majd bele ha nem akarjuk töltögetni a szívó ágat. De gondolom ha túl sokat vételezünk és kifogy ez a puffer, és levegőt szív, akkor is ez lesz a helyzet.

Tonpika Creative Commons License 2025.03.05 0 0 31958

Ár/ érték aránya ennek elég jó. Én megvenném ennyiért.

Nem tudom ez mennyit szállít 5 méterről.

Előzmény: Jacktwoo (31957)
Jacktwoo Creative Commons License 2025.03.04 0 0 31957

Szia!

Ez egy 7m mély, durván 20cm-es átmérőjű kút, régen norton volt rajta.

Most, egy már elég régi elpumps 1300 van rajta, de félreraknám tartaléknak. Egyszer vagy 8 éve cseréltem benne csúszógyűrűt, meg járókereket, most már inkább vennék egy másikat, valamit aminek nagyobb a hozama. Ez olyan 35-37 körül tudhat most.

Jobb lenne locsolni slaggal, ha jönne rajta vagy 45, de inkább 50L.

Régebben mértem, durván 40-50 centit esik a vízszint szivattyúzás hatására. Most megint kevesebb van benne, olyan 4.5-4.8 környéke. Nincs csapadék.

Éves vízkivétel, nyári hónapokban sem haladja meg a havi 100m3-t, tavasszal-ősszel havonta olyan 40-50m3 lehet.

Ezt nézegettem, mennyit tudhat ez az adott mélységből?

https://www.jofogas.hu/szabolcs_szatmar_bereg/Hazivizmu_uj_furott_kuti_szivattyu_hazi_vizmu_pedrollo_153227255.htm

Előzmény: Tonpika (31956)
Tonpika Creative Commons License 2025.03.04 0 0 31956

Üdv! 

Szivattyú paramétereket mindig a kúthoz kell választani. Utána

jönne a szivattyú márka és árfekvés.

Ásott kút vagy cső kút? Az 5 méter az nyugvó szint (szivattyú

indítás előtt mért) vagy üzemi szint (amikor már jár egy 

ideje a szivattyú)

Mennyi lenne az éves vízkivétel? 

Rövid távon elég a Tesco gazdaságos, jobb egy Leo vagy hosszú-

távon gazdaságosabb lehet egy pedrollo.

Előzmény: Jacktwoo (31955)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!