Keresés

Részletes keresés

L_áma Creative Commons License 2025.09.03 0 0 32009

Ja.....

Előzmény: LocsolniKell (32008)
LocsolniKell Creative Commons License 2025.09.03 0 1 32008

Biztos feltűnt már, hogy a Jet szivattyúknál a szívóoldali csatlakozás nem a járókerékkel van egy vonalban, hanem annál magasabban. Azért van ez így hogy mindig maradjon benne víz, azért, hogy a Venturi mindig kapjon elég vizet a működéshez, ezt a maradék vizet pedig nem lehet belőle kiszívni. Hiába ereszt a lábszelep. De ha nem hiszel nekem, menj haza, indítsd be a Jet szivattyúdat (szabad kifolyással a nyomó oldalon) és tedd rá a tenyered a szívóoldalra, akkora vákumot fog neked csinálni (hogy beszarsz), hogy a kezedet alig tudod majd leszedni róla. De ha még ez sem elég bizonyíték neked, akkor már tényleg felesleges magyaráznom...

Előzmény: L_áma (32006)
slowrunner Creative Commons License 2025.09.03 0 0 32007

Köszönöm, no időközben a hétvégén kicseréltem a lábszelepet, nagy valószínűséggel azzal volt a gond, ui. kiszerelve teszteltem, és csöpögött belőle a víz, tehát picit eresztett. 

Előzmény: LocsolniKell (32001)
L_áma Creative Commons License 2025.09.02 -1 1 32006

Nézd:

"mivel a kút 40-es, ezért ennek egy felszíni szivattyúnak kell lennie, ezekből van önfelszívó (nagyon gyakori) és sima centrifugál is. Az önfelszívó akkor is fel fogja szívni a vizet 3 hét múlva is, ha közben a lábszelep elejtette a vizet. Csak várni kell rá egy kicsit, de felszívja"

Ez az, amit én még nem láttam. Meg még olyat sem, aki látott ilyet. Persze, ha a jet házában naradna 3 hét után is víz, a nyugvó szint pedíg a járókerék alatt van 12 centiméterrel, akkor esetleg. 

Előzmény: Nobody1 (32005)
Nobody1 Creative Commons License 2025.09.02 0 0 32005

Jót el vitatkoztok, közben meg simán lehet, hogy egy napelemes rendszer 12 vagy 24 V-os szivattyújáról van szó. Mert a 25 mm-es belógó szívócső végén nem hiszem, hogy valami nagy szivattyú lenne, ráadásul belógót a gázos víz és főleg centrifugál szivattyú miatt szoktak használni... :-)

A legegyszerűbb megoldás ha a felöntéshez beépítene egy kis golyós csapot egy tölcsérrel közvetlenül a szivattyú elé vagy a szivattyúra (ha van rajta akkora felöntő/légtelenítő csavar.)

Egy 25-ös szívócsövet szerintem 2 liter vízzel fel lehet tölteni ha kell...

Előzmény: L_áma (32004)
L_áma Creative Commons License 2025.09.02 0 0 32004

Ez a valóságban csak akkor működik, ha a venturin vizet tud fröcskölni. Tényleges felszíváshoz ez hosszan meg kell hogy legyen. Az meg nincs meg, ha elejtette.

Előzmény: LocsolniKell (32003)
LocsolniKell Creative Commons License 2025.09.02 0 0 32003

Én már láttam, az enyém is olyan. Viszont azon gondolkoztam, hogy ez sem ilyen egyszerű... Az önfelszívó szivattyú ugye a benne lévő Venturi cső segítségével tud levegőt is szívni a szívóoldalról, de ha a nyomó oldalon nem tud eltávozni a levegő akkor ugye sosem fogja felrántani a vizet, sosem tud rendes nyomást előállítani, tehát csak akkor tud önfelszívni, ha a nyomó oldalon szabad kifolyás van. Mivel az én rendszeremben az önfelszívó egy tartályt tölt, ezért a szabad kifolyás biztosított. Más rendszerben pedig biztosítani kell a szabad kifolyást mondjuk a nyomó oldali csap kinyitásával. Néha elkerülhetetlen, hogy az ember értse legalább a saját rendszerét. 

Előzmény: L_áma (32002)
L_áma Creative Commons License 2025.09.02 0 0 32002

"önfelszívó" Én még nem láttam, amelyik a több hetes elejtett vizet felszívta volna. Mindeössze annyit tud, hogy néhány kisebb légbuborékkal meg tud küzdeni, és a gázos kutakkal is elboldogul.

Viszont, a szivattyú előtti visszacsapó elterjedt, és hasznos. Az időnként  fennakadó lábszelepet képes korrigálni. 

Előzmény: LocsolniKell (32001)
LocsolniKell Creative Commons License 2025.09.02 0 0 32001

Semmi biztosat nem lehet állítani. Lábszelep tisztítás vagy csere TALÁN megoldja, de ha a szivattyú több vizet szív a kútból mint amit a kút képes homokolás nélkül szolgáltatni (ez nagyon gyakori eset) akkor a pici homokszemcsék simán tudnak olyan apró szivárgást okozni ami 1-3 hét alatt elejti a vizet. Szóval az alapprobléma is lehet elég összetett.
Jó lenne azt is tudni, hogy milyen a szivattyú, mivel a kút 40-es, ezért ennek egy felszíni szivattyúnak kell lennie, ezekből van önfelszívó (nagyon gyakori) és sima centrifugál is. Az önfelszívó akkor is fel fogja szívni a vizet 3 hét múlva is, ha közben a lábszelep elejtette a vizet. Csak várni kell rá egy kicsit, de felszívja. Persze, lehet hogy pont az áramláskapcsoló akadályozza meg ebben az önfelszívó szivattyút, mert amíg fel nem rántotta újra a vizet, addig a szivattyú nem tud nyomást létrehozni és az áramláskapcsoló szárazonfutásvédelme letilt(hat)ja. Persze ez mind spekuláció, mivel a valós rendszerről nagyon korlátozott információ áll rendelkezésre.
A szivattyú elé még egy visszacsapó??? Hát ezt végképp nem tudom. Felszíni szivattyú elé nem szoktak nagyon semmit sem bekötni (kivéve egy lábszelepet) mert így is elég rosszak ott a nyomásviszonyok. Maximum közvetlenül a szivattyú utánra lehet ne egy plusz visszacsapót, de ennek is lehet simán ugyanaz a problémája mint a lentinek, ráadásul nem túl elegáns megoldás. Én a helyedben mindenképp kikapnám a szívócsőt és megvizsgálnám hogy milyen állapotban van. Igen, megoldást én sem tudok...

Előzmény: slowrunner (32000)
slowrunner Creative Commons License 2025.08.27 0 0 32000

Sziasztok, egy hétvégi házban üzemelő fúrt kapcsán volna kérdésem. A kút 40-es, benne 25-ös szívócső, lábszeleppel. A szivattyút ármaláskapcsoló vezérli.

A probléma azzal van, hogy ha hosszabb ideig nem üzemeltetjük -mondjuk 1-3 hét, ilyenkor áramtalanítjuk is a szivattyút-, néha elengedi a vizet a szívócső, és újra kell tölteni a sztivattyút. Ez nagyobb esélyel fordul elő, ha esetleg vmelyik kerti csap nyitva maradt.

Mit javasoltok?

- Lábszelep-tisztítás/csere?

- Érdemes/ajánlott-e a szivattyú elé egy plusz visszacsapót beépíteni?

- Egyéb ...?

Tudom, az is megoldaná, ha áram alatt hagynám a szivattyút, mert az ármaléskapcsoló ilyenkor be-be kapcsolna, de ezt nem szeretném. (csőtörés/szivárgás veszélye miatt).

Nobody1 Creative Commons License 2025.08.25 0 0 31999

Igaz az enyém a régi fémházas "gyári" mintájára készült. Ha jól emlékszem Riga moci sebváltó fogaskerekekkel... :-)

Előzmény: Nobody1 (31998)
Nobody1 Creative Commons License 2025.08.25 0 0 31998

Az enyémben meg danamid csúszók vannak. Jobb mint a bronz. 50-60 kutat eddig simán bírtak és még most sem kell cserélni...

Előzmény: L_áma (31997)
L_áma Creative Commons License 2025.08.23 0 0 31997

Hát.... az ahány ház, annyi méret. Józsinak 6306-os csapágy volt a fiókban, abból csinálta, Béla meg bronz csúszókkal oldotta meg. 

Előzmény: hidea (31996)
hidea Creative Commons License 2025.08.23 0 0 31996

Én az ugymond  házikészítésűre gondolok ami 2 csőből szimeringből csapágyból áll

Előzmény: L_áma (31995)
L_áma Creative Commons License 2025.08.23 0 0 31995

Hát..... vagy kifizeted /nem tenném/, vagy megvárod hogy hazaérjek a pecából, és lelopjam regisztráció nélkül:

https://www.scribd.com/document/407030168/Berlingokangoo-Cu-Frigo

Előzmény: hidea (31994)
hidea Creative Commons License 2025.08.23 0 0 31994

Üdv mindenkinek lenne esetleg valakinek rajza a  vízöblítéses kútfúró fejről ahol méretek csapágyak szimeringek fel vannak tüntetve? Simán fúróval szeretném hajtatni

gabkagabka Creative Commons License 2025.08.19 0 0 31993

Sziasztok!

Arra van valami előírás, hogy árokparton a parttól hány méterre lehet kutat fúrni?

nkarika1978 Creative Commons License 2025.08.12 0 0 31992

Sziasztok! Veszprém megye, bánd településen szeretnék egy locsolásra alkalmas kutat ásatni/furatni.  Gondoltam kútgyűrűs talajvízgyűjtés megoldásra is. Nem tudom nálam melyik egyszerűbb egy völgy alján lakunk az összes csapadékvíz lefolyik. Talán itt a legoptimálisabb a kút kialakítása. Villany megoldható. Ha ismertek valakit köszönöm az ajánlásokat. 

L_áma Creative Commons License 2025.06.30 0 0 31991

Az a félelmem, ezt érdemben senki nem tudja. És holnap változhat is....... 

Előzmény: Mohawks (31990)
Mohawks Creative Commons License 2025.06.30 0 0 31990

Évi 500m3 felett vízkészlet-használati járulék kiszabása, összegéről van valakinek fogalma, tapasztalata hogyan történik?

Vagyis mi az az eset amikor a saját kútra vízóra kell és kinek, hogy, hogyan diktál, ki ellenőriz stb? 

nixon70 Creative Commons License 2025.06.20 0 0 31989
Előzmény: Myskaba (31988)
Myskaba Creative Commons License 2025.06.20 0 0 31988

Érintőleges téma, de biztos sokakat érint. 3/4-es, zöld szövetbetétes locsolótömlőn levő lyukat mivel lehet tökéletesen beragasztani?

Prézlivagány Creative Commons License 2025.06.16 0 0 31987

Megvan a megoldás meg kellett savazni.

Előzmény: Nobody1 (31984)
soldi3r Creative Commons License 2025.06.14 0 0 31986

Udv!

A kuttol tavolabb vinnek vizet es ezzel egy idoben kicsit kenyelmesebbe tennem a dolgot.

Ebben a sorrendben gondoltam bekotni a dolgokat:

csoszivatty -> Pedrollo Easypress 2 -> hidrofor tartaly -> csap.

Tennek bele meg egy femszurot, de itt-ott nezegetve hol az aramlaskapcsolo ele, hol moge rakjak. Annak nem arthat a kosz?

Illetve gondoltam ra, hogy nekem nincs szuksegem 6-7 bar nyomasra, kotok be egy nyomascsokkentot is. Azt az aramlaskapcsolo ele, vagy moge szokas rakni?

Prézlivagány Creative Commons License 2025.06.12 0 0 31985

köszi a választ. Mondjuk 3 éve, amikor adott rendesen, a norton akkor is visszarúgott, sosem hozta könnyen.

Előzmény: Nobody1 (31984)
Nobody1 Creative Commons License 2025.06.11 0 1 31984

Szerintem több vizet akartál a szivattyúval kitermelni mint amit a vízadó réteg tud és ezzel agyonvágtad a kutad.

A nagyobb vízáramlás kimozgatta a kőzet(homok)szemcséket és azok összerendeződtek úgy, hogy közöttük így már kicsik a hézagok melyeken keresztül áramolni tudna a víz. Erre utal az, hogy azt írod a norton visszarúg, vagyis nagy a vákuum a kútban.

A vert kutat nem igazán szivattyúzáshoz találták ki, mert alapból kevés vizet adnak. Ha mégis több víz kell, akkor 2-3 db-ot kell egymástól legalább 5-6 méterre készíteni és ezeket összekötni...

Ezzel a kúttal viszont már nem sokat tudsz kezdeni - szerintem...

Előzmény: Prézlivagány (31982)
Nobody1 Creative Commons License 2025.06.11 0 1 31983

A békaszelep akkor ejti el a vizet, ha koszos vagy homokos a víz és a gumilap alá szoruló szemcsék nem engedik rendesen zárni. Tehát vagy rossz a kutad és állandóan homokol vagy csökkentened kellene a vízkivételt a homokolási szint alá...

Előzmény: Myskaba (31981)
Prézlivagány Creative Commons License 2025.06.10 0 0 31982

Sziasztok!

megint szenvedek a kutammal ( vert kút 5/4-es) , pedig le van butítva rendesen. False levegőt nem szívhat, bár pulzálva nyomja a vizet.

A bajom, hogy kevés vizet nyom. Feltöltöm rendesen. Van rajta norton is és azzal is rásegítettem, de úgysem vastag a sugár. ( 3 éve jobb volt, vizes terület nem apadt ki vízszint 2,5 méteren)

A nortont is nehéz húzni, mint mikor visszarúg. Nehezen emelheti fel a v izet?

Szivattyúm jó, kipróbálva a szomszédnál, elmpumps.

Az lehet, hogy amikor elindítom, akkor erősen kiköpi a vizet a szivattyúból?

segítsetek:)

köszi

Myskaba Creative Commons License 2025.06.09 0 0 31981

Sziasztok! 40-es Alföldi kúthoz a pumpa ágba békaszelep helyett mit javasolnátok.Az a nyomorult másnapra mindig átenged. Hiába pasztáztam körbe gumiámmal vagy cseréltem a csavarjait átmenőre, ugyanolyan rossz. Már ott tartok lassan, hogy karima közi visszacsapót teszek bele...

Nobody1 Creative Commons License 2025.06.06 0 0 31980

"Ha ezt kitartóan csinálod"

a hónaljmosás után remélhetőleg a csövet is légteleníted ha elég kitartó vagy... :-)

Előzmény: L_áma (31979)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!