Biztos feltűnt már, hogy a Jet szivattyúknál a szívóoldali csatlakozás nem a járókerékkel van egy vonalban, hanem annál magasabban. Azért van ez így hogy mindig maradjon benne víz, azért, hogy a Venturi mindig kapjon elég vizet a működéshez, ezt a maradék vizet pedig nem lehet belőle kiszívni. Hiába ereszt a lábszelep. De ha nem hiszel nekem, menj haza, indítsd be a Jet szivattyúdat (szabad kifolyással a nyomó oldalon) és tedd rá a tenyered a szívóoldalra, akkora vákumot fog neked csinálni (hogy beszarsz), hogy a kezedet alig tudod majd leszedni róla. De ha még ez sem elég bizonyíték neked, akkor már tényleg felesleges magyaráznom...
Köszönöm, no időközben a hétvégén kicseréltem a lábszelepet, nagy valószínűséggel azzal volt a gond, ui. kiszerelve teszteltem, és csöpögött belőle a víz, tehát picit eresztett.
"mivel a kút 40-es, ezért ennek egy felszíni szivattyúnak kell lennie, ezekből van önfelszívó (nagyon gyakori) és sima centrifugál is. Az önfelszívó akkor is fel fogja szívni a vizet 3 hét múlva is, ha közben a lábszelep elejtette a vizet. Csak várni kell rá egy kicsit, de felszívja"
Ez az, amit én még nem láttam. Meg még olyat sem, aki látott ilyet. Persze, ha a jet házában naradna 3 hét után is víz, a nyugvó szint pedíg a járókerék alatt van 12 centiméterrel, akkor esetleg.
Jót el vitatkoztok, közben meg simán lehet, hogy egy napelemes rendszer 12 vagy 24 V-os szivattyújáról van szó. Mert a 25 mm-es belógó szívócső végén nem hiszem, hogy valami nagy szivattyú lenne, ráadásul belógót a gázos víz és főleg centrifugál szivattyú miatt szoktak használni... :-)
A legegyszerűbb megoldás ha a felöntéshez beépítene egy kis golyós csapot egy tölcsérrel közvetlenül a szivattyú elé vagy a szivattyúra (ha van rajta akkora felöntő/légtelenítő csavar.)
Egy 25-ös szívócsövet szerintem 2 liter vízzel fel lehet tölteni ha kell...
Ez a valóságban csak akkor működik, ha a venturin vizet tud fröcskölni. Tényleges felszíváshoz ez hosszan meg kell hogy legyen. Az meg nincs meg, ha elejtette.
Én már láttam, az enyém is olyan. Viszont azon gondolkoztam, hogy ez sem ilyen egyszerű... Az önfelszívó szivattyú ugye a benne lévő Venturi cső segítségével tud levegőt is szívni a szívóoldalról, de ha a nyomó oldalon nem tud eltávozni a levegő akkor ugye sosem fogja felrántani a vizet, sosem tud rendes nyomást előállítani, tehát csak akkor tud önfelszívni, ha a nyomó oldalon szabad kifolyás van. Mivel az én rendszeremben az önfelszívó egy tartályt tölt, ezért a szabad kifolyás biztosított. Más rendszerben pedig biztosítani kell a szabad kifolyást mondjuk a nyomó oldali csap kinyitásával. Néha elkerülhetetlen, hogy az ember értse legalább a saját rendszerét.
"önfelszívó" Én még nem láttam, amelyik a több hetes elejtett vizet felszívta volna. Mindeössze annyit tud, hogy néhány kisebb légbuborékkal meg tud küzdeni, és a gázos kutakkal is elboldogul.
Viszont, a szivattyú előtti visszacsapó elterjedt, és hasznos. Az időnként fennakadó lábszelepet képes korrigálni.
Semmi biztosat nem lehet állítani. Lábszelep tisztítás vagy csere TALÁN megoldja, de ha a szivattyú több vizet szív a kútból mint amit a kút képes homokolás nélkül szolgáltatni (ez nagyon gyakori eset) akkor a pici homokszemcsék simán tudnak olyan apró szivárgást okozni ami 1-3 hét alatt elejti a vizet. Szóval az alapprobléma is lehet elég összetett. Jó lenne azt is tudni, hogy milyen a szivattyú, mivel a kút 40-es, ezért ennek egy felszíni szivattyúnak kell lennie, ezekből van önfelszívó (nagyon gyakori) és sima centrifugál is. Az önfelszívó akkor is fel fogja szívni a vizet 3 hét múlva is, ha közben a lábszelep elejtette a vizet. Csak várni kell rá egy kicsit, de felszívja. Persze, lehet hogy pont az áramláskapcsoló akadályozza meg ebben az önfelszívó szivattyút, mert amíg fel nem rántotta újra a vizet, addig a szivattyú nem tud nyomást létrehozni és az áramláskapcsoló szárazonfutásvédelme letilt(hat)ja. Persze ez mind spekuláció, mivel a valós rendszerről nagyon korlátozott információ áll rendelkezésre. A szivattyú elé még egy visszacsapó??? Hát ezt végképp nem tudom. Felszíni szivattyú elé nem szoktak nagyon semmit sem bekötni (kivéve egy lábszelepet) mert így is elég rosszak ott a nyomásviszonyok. Maximum közvetlenül a szivattyú utánra lehet ne egy plusz visszacsapót, de ennek is lehet simán ugyanaz a problémája mint a lentinek, ráadásul nem túl elegáns megoldás. Én a helyedben mindenképp kikapnám a szívócsőt és megvizsgálnám hogy milyen állapotban van. Igen, megoldást én sem tudok...
Sziasztok, egy hétvégi házban üzemelő fúrt kapcsán volna kérdésem. A kút 40-es, benne 25-ös szívócső, lábszeleppel. A szivattyút ármaláskapcsoló vezérli.
A probléma azzal van, hogy ha hosszabb ideig nem üzemeltetjük -mondjuk 1-3 hét, ilyenkor áramtalanítjuk is a szivattyút-, néha elengedi a vizet a szívócső, és újra kell tölteni a sztivattyút. Ez nagyobb esélyel fordul elő, ha esetleg vmelyik kerti csap nyitva maradt.
Mit javasoltok?
- Lábszelep-tisztítás/csere?
- Érdemes/ajánlott-e a szivattyú elé egy plusz visszacsapót beépíteni?
- Egyéb ...?
Tudom, az is megoldaná, ha áram alatt hagynám a szivattyút, mert az ármaléskapcsoló ilyenkor be-be kapcsolna, de ezt nem szeretném. (csőtörés/szivárgás veszélye miatt).
Üdv mindenkinek lenne esetleg valakinek rajza a vízöblítéses kútfúró fejről ahol méretek csapágyak szimeringek fel vannak tüntetve? Simán fúróval szeretném hajtatni
Sziasztok! Veszprém megye, bánd településen szeretnék egy locsolásra alkalmas kutat ásatni/furatni. Gondoltam kútgyűrűs talajvízgyűjtés megoldásra is. Nem tudom nálam melyik egyszerűbb egy völgy alján lakunk az összes csapadékvíz lefolyik. Talán itt a legoptimálisabb a kút kialakítása. Villany megoldható. Ha ismertek valakit köszönöm az ajánlásokat.
Tennek bele meg egy femszurot, de itt-ott nezegetve hol az aramlaskapcsolo ele, hol moge rakjak. Annak nem arthat a kosz?
Illetve gondoltam ra, hogy nekem nincs szuksegem 6-7 bar nyomasra, kotok be egy nyomascsokkentot is. Azt az aramlaskapcsolo ele, vagy moge szokas rakni?
Szerintem több vizet akartál a szivattyúval kitermelni mint amit a vízadó réteg tud és ezzel agyonvágtad a kutad.
A nagyobb vízáramlás kimozgatta a kőzet(homok)szemcséket és azok összerendeződtek úgy, hogy közöttük így már kicsik a hézagok melyeken keresztül áramolni tudna a víz. Erre utal az, hogy azt írod a norton visszarúg, vagyis nagy a vákuum a kútban.
A vert kutat nem igazán szivattyúzáshoz találták ki, mert alapból kevés vizet adnak. Ha mégis több víz kell, akkor 2-3 db-ot kell egymástól legalább 5-6 méterre készíteni és ezeket összekötni...
Ezzel a kúttal viszont már nem sokat tudsz kezdeni - szerintem...
A békaszelep akkor ejti el a vizet, ha koszos vagy homokos a víz és a gumilap alá szoruló szemcsék nem engedik rendesen zárni. Tehát vagy rossz a kutad és állandóan homokol vagy csökkentened kellene a vízkivételt a homokolási szint alá...
megint szenvedek a kutammal ( vert kút 5/4-es) , pedig le van butítva rendesen. False levegőt nem szívhat, bár pulzálva nyomja a vizet.
A bajom, hogy kevés vizet nyom. Feltöltöm rendesen. Van rajta norton is és azzal is rásegítettem, de úgysem vastag a sugár. ( 3 éve jobb volt, vizes terület nem apadt ki vízszint 2,5 méteren)
A nortont is nehéz húzni, mint mikor visszarúg. Nehezen emelheti fel a v izet?
Szivattyúm jó, kipróbálva a szomszédnál, elmpumps.
Az lehet, hogy amikor elindítom, akkor erősen kiköpi a vizet a szivattyúból?
Sziasztok! 40-es Alföldi kúthoz a pumpa ágba békaszelep helyett mit javasolnátok.Az a nyomorult másnapra mindig átenged. Hiába pasztáztam körbe gumiámmal vagy cseréltem a csavarjait átmenőre, ugyanolyan rossz. Már ott tartok lassan, hogy karima közi visszacsapót teszek bele...