Keresés

Részletes keresés

pririmami Creative Commons License 2012.08.07 0 0 1617

Tisztelt endre bácsi,

 

Nagyon megtisztelt válaszával. Köszönöm, hogy időt és energiát áldozott rám.

 

Tisztelettel.

Előzmény: Endrebácsi01 (1616)
Endrebácsi01 Creative Commons License 2012.08.07 0 0 1616

A túlélő házastárs haszonélvezeti joggal rendelkezik, így a lakásban lakhat, onnan nem tehetik ki.

Végrendeletben csak a felét lehet örökül hagyni, a ház felét mindenképpen a gyerekek kapják, de mivel lesz rajta haszonélvezet, onnan nem tehetnek ki senkit.

Előzmény: pririmami (1615)
pririmami Creative Commons License 2012.08.06 0 0 1615

Endre bácsi,

 

Tisztelettel megköszönöm a válaszát.

Nem voltam világos. Az első házasságomból származó gyerekek per utján a közös házunkból ki tudtak tenni, az apjuk segítségével. Így annak a háznak a tulajdona rájuk szállt. Én a bíróság által megítélt kis pénzt kaptam, amiből egy kis ingatlant tudtunk vásárolni. Második házasságom 2 évtizedes, más ingatlanunk, vagyonunk nincs. Én csak azt szeretném tudni, hogyha végrendeletemben is mindent a férjemre hagyok, és haszonélvezete is rajta van, akkor életében őt már ugye nem zakllathatják a gyerekek? Egy kis ingatlanról van szó 12 millios érték. Más nincs utánnam. Csak abban a nyugodt hitben szeretnék lenni, hogy mivel egyszer már kifosztotttak, ezt másodjára már nem tehetik meg.

Magas életkorunk miatt és a sok betegség már elnyűtt, ujabb pereskedést már nem bírna végig csinálni.

Kedves Uram, ha megtisztelne ennek fényében egy egyszerű válasszal, nagyon hálás lennék. tehát engem csak a lakhatásának zavartalansága érdekel, halálom esetén. Közös gyermekünk nincs, más örökös nincs.

 

tisztelettel

 

 

Aranka néni

Előzmény: Endrebácsi01 (1614)
Endrebácsi01 Creative Commons License 2012.08.06 0 0 1614

igen, a túlélő házastársat holtig tartó haszonélvezet illeti meg az örökhagyó vagyontárgyain. Ez azt jelenti, hogy csak ő vagy az engedélyével más lakhat az ingatlanban. Esetleg a gyermekek kérhetik a haszonélvezeti jog megváltását, ha a férje lakhatása máshogy megoldott, de akkorvis jár egy gyerekrész. És természetesen lehet végrendeletet is tenni, akkor a ház felét megkapja a férje, és csak a maradék fele (haszonélvezettel) száll át a gyermekekre.

Előzmény: pririmami (1613)
pririmami Creative Commons License 2012.08.05 0 0 1613

Tisztelt Endre bácsi,

 

Kicsit cifra a helyzet. Az első házasságomból származó gyerekek az akkor közös tulajdonban lévő nagy házunkból kipereltek, az apjuk segítségével. Így a bíróság nekem ítélt annyi kp-t amiből egy kis házat vehettem , a nagy házat pedig a gyerekek kapták. Uj életet kezdtem jelenleg 20 éves házasságban élek. a kis ingatlan az én nevemen de a férjem haszonélvezetével terhelve. Halálom esetén a férjemet bármi módon még megbolygathatják a lakhatásban a gyerekek?, akik 5 évig pereskedtek velem, hogy a közös tulajdonból (ami nem mellesleg családi vagyonom volt) kilakoltassanak.

Kérdés : alhatunk e nyugodtan végre, ha én megyek el előbb? A haszonélvezet megvédei-e férjemet az itt lakásban?

 

köszönöm előre is.

Előzmény: Endrebácsi01 (1612)
Endrebácsi01 Creative Commons License 2012.07.31 0 0 1612

Akkor csak a végrendelet marad, így legalább ház egészén tulajdonos lesz, de a felének az értékét pénzben ki kell adni a gyermekeknek egyenlő arányban. Másik megoldás az ajándékozás, de 15 éven belül ez is ugyanazzal az eredménnyel jár.

Előzmény: Törölt nick (1610)
geppapir Creative Commons License 2012.07.30 0 0 1611

Köszönöm a választ! Szomorú, de úgy látszik a jog nem az emberek javát szolgálja. Mi célja ezzel a törvényhozóknak? Meg egyébként az egész köteles résszel, ami a fele a hagyatéknak? Miért nem adnak lehetőséget arra, hogy végrendelettel a teljes vagyonáról döntsön egy döntésképes, felnőtt ember? Vagy legalább a köteles részt csökkentenék minimálisra, mondjuk egy 10 %-ra, amire az ember esetleg legyint és tudomásul veszi, hogy a vér szerinti köteléknek muszáj juttatni, de kibírható.

Most csak egy kicsit moralizálok: ha ki lehetne tagadni az örökségből hálátlan gyermeket/szülőt (házastársat könnyű, mert attól még az életben el lehet válni), akkor nem lennének-e jobbak egymáshoz a családtagok? Ha tudja a gyerek, hogy a másik testvére segíti a szüleit, és őt egyszerűen kitagadhatják az örökségből, ha feléjük sem néz, akkor nem pedálozna kicsit a "pénzért". Ha meg már ő is segít, vagy többször látogat, akkor a szülő is kedvesebb lesz, és nem fekete bárányként tekint a gyerekére, így eszébe sem jut kitagadni. Most nem érdekes a "pedálozás", mert ha más nem, a köteles rész úgyis jár.

Őszintén, egy szülő kitagadja az egyik gyerekét csak azért, mert karácsonykor piros gömböket vett arany színű helyett? Ilyet normális szülő nem tesz. Egy szülő akkor vesz tollat, papirt egy végrendelethez, ha már a végsőkig elkeseredik. Főként ha még közjegyzőhöz is megy vele, hogy biztosan érvényes legyen. Ekkor már biztosan nyomós oka lehet annak, hogy valamelyik örökösét kizárja. De a törvény szerint szinte csak akkor tagadható ki a törvényes örökös, ha már megforgatta az örökhagyóban a kést, és erről még papír is van. Normális dolog ez?

Vagy ott van az "özvegy", aki jóban, rosszban napról napra kitartott az örökhagyó mellett, szükség esetén vígasztalta, ápolta egy betegség során, és mégsem kaphatja meg azt, amit az örökhagyó ráhagyna. Persze az örökhagyó is nyugtalan, mert nem tud az élete társának olyan életet biztosítani, melyet szeretne. Rá lehet hagyni a fél lakást, de ha az nem egy palota, akkor a fél lakás árából még mehet az utcára. Visszaolvasva a fórumot nagyon sokan vannak, akik a vér szerinti örökös helyett valaki másnak szánná a vagyonát halála esetén. Miért nem enged ennek a nyomásnak a törvényhozás? Eljutnak ezek a kéresek vajon hozzájuk? Vagy mindenki csak belenyugszik? Vagy szól valami az egyenes ági öröklés mellett, ami nekem nem jut az eszembe? Az oké, hogy végrendelet hiányában legyen valami törvényes sorrend. No, de végrendelet mellett? Főleg úgy, hogy a végrendelet az ember élete során módosítható, és követi az élet változásait? Még jó, hogy nem maradt meg a középkorból az elsőszülött fiú öröklése, de kb. a mostani és a leendő törvény is ilyen szintű. Bocsánat, ha hosszú voltam, és a kérdéseim nem az itteni olvasóknak/íróknak szólnak, csak én gondolkodtam hangosan.

Előzmény: Endrebácsi01 (1608)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.30 0 0 1610

A lakást a mostani házasságom előtt szereztem, a kizárólagos tulajdonomat képezi, némi csavarral, mert még egy pár évig jelzálog terheli. Így isten igazából az ajándékozás és a "közös névre iratás" is kizárt... 

Előzmény: Endrebácsi01 (1609)
Endrebácsi01 Creative Commons License 2012.07.30 0 0 1609

Félreértés ne essék: a haszonélvezeti jog nem szűnik meg a kiköltözéssel, az halálig fennmarad. Tehát a felesége életében az engedélye nélkül a lakásba nem költözhetnek be, azt eladni csak haszonélvezeti joggal terhleten lehet (gyakorlatilag tehát nem lehet).

Nem lehet az, hogy a lakás házastársi közös vagyonnak minősül?

Előzmény: Törölt nick (1607)
Endrebácsi01 Creative Commons License 2012.07.30 0 0 1608

Érdekes probléma, mivel még nem fogadták el a tervezetet, így csupán elméletben tudok rá választ adni. Az új szerint valóban a szülők örökölnék a lakáson kívüli vagyon felét, de itt is lehetőség van arra, hogy végrendelet szülessen. A kötelesrész ekkor is járna, de amennyiben a szülő "erkölcstelen életmódot" folytat, őt a végrendeletből ki lehet tagadni, és ekkor semmi nem jár. Ez a lehetőség most is fennáll, csak az életmódnak kell erkölcstelennek lennie.

Fontos még, hogy a házassági közös vagyonra tekintettel elvileg minden vagyon közös, így a halála esetén csak a fele lenne a hagyaték tárgya (kivéve persze ha különvagyonba tartoznak a vagyonelemek).

Előzmény: geppapir (1605)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.30 0 0 1607

Tisztelt Endrebácsi01! Ha jól értettem, halálom esetén a feleségem maradhat (az Ő haláláig) a lakásban, viszont a lakás tulajdonjoga a gyerekeimre száll. Nem vagyok jogtudó ember, de ezek szerint, ha a nejem úgy dönt, hogy kiköltözik, akkor őt nem illeti meg semmi a közös otthonunkból. Valami megoldásnak lennie kell, mert nem járható út, hogy a vérségi kötelékkel szemben semmit se számítsanak az együtt végigküzdött évek....  

Előzmény: Endrebácsi01 (1606)
Endrebácsi01 Creative Commons License 2012.07.30 0 0 1606

Ha az ajándékozás és a halála között eltelik 15 év, akkor az megoldás lehet. Egyébként ugyanúgy jogosultak a gyermekek kötelesrészre (pénzben). Egyszóval a gyermekek minden bizonnyal örökölni fognak valamennyit, végrendelet esetén csak az ingatlan felét, egyébként az egészet, de mindernt a feleség haszonélvezetével terhelten. Mivel a haszonélvezeti jog elég erős jogosultság, így jogosult a feleség az ingatlanban lakni.

Előzmény: Törölt nick (1604)
geppapir Creative Commons License 2012.07.30 0 0 1605

Segítséget szeretnék kérni. Jelenleg házas vagyok, de még gyermektelen. A házasság előtti vagyonomat eddig nyugdot voltam, hogyha bármi történne velem, a Páromé lesz (amíg nincs gyerek, bár ez egyelőre nem nagyon jött még össze, de ez nem ide tartozik). Most olvasom az új PTK-t, amit még nem fogadtak el, de nagy valószínűséggel ezt nem vétózzák meg, a szülő is örököl a házastárs mellett. Na ettől teljesen kétségbeestem. Ha netalán a "fejemre esik holnap egy tégla", akkor az alkoholista apámé lesz a vagyonom fele? Talán a lakásunk nem, de a kis nyaralót, meg az autót meg az összegyűjtött pénzt viszi (felét)? Rossz belegondolni. Nem elég a megrázkódtatás, még a nyakára jár az alkoholista, akit nagy ívben elkerülök az életben is, és viszi a "miénket" a kocsmába a haveroknak. Normális ez a jog???!!!!! Lehet valamit tenni, vagy a köteles rész az új PTK életbe lépésével az övé lesz, és bele kell nyugodni?

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.30 0 0 1604

Köszönöm a válaszát! Mi van akkor, ha a lakásomat a jelenlegi feleségemnek ajándékozom? 

Előzmény: Endrebácsi01 (1603)
Endrebácsi01 Creative Commons License 2012.07.30 0 0 1603

Törvényes öröklés szerint a gyekmekek kizárólagosan örökölnek, a házastárs haszonélvezeti jogával terhelten. Akkor örökölhet tulajdont a felelség, ha végrendeletet van, de ekkor is jogosultak a leszármazók a kötelesrészre (ami az örökrész fele lenne).

Előzmény: Törölt nick (1602)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.30 0 0 1602

Tiszteletem! Szeretnék segítséget kérni az alábbi kérdésben: amennyiben elhalálozom ki örökli meg a kizárólagos tulajdonomban lévő ingatlanomat? ...ha jelenleg nős vagyok, ebben a házasságomban gyermektelen, ugyanakkor az előző házasságomból van két gyerekem. Van-e arra megoldás, hogy kizárólag a jelenlegi feleségem legyen az örökösöm? Előre is köszönöm a válaszokat!

Endrebácsi01 Creative Commons License 2012.07.30 0 0 1601

Június 1-ig lehetet volna ingyenesen kiméretni 3000 m2 felett. Sajnos ezalatt nincs lehetőség önálló kiméretésre, esetleg össze lehetne állni egy másik tulajdonostárssal, de önálló ingatlanra nem látok lehetőséget. Gondolom ezt valaki használja azt kellene megtudni pontosan milyen jogcímen. Általában a használatért díjat is szoktak fizetni.

Előzmény: macusnéni (1600)
macusnéni Creative Commons License 2012.07.28 0 0 1600

Segitséget szeretnék kérni az alábbi ügyben! Anyánk után 2 évvel ezelőtt örököltünk  olyan 9 aranykorona értékű földterületet.A közjegyző szerint kb1ooo m2 terület.Ez osztattlan közös tulajdonban van a területen.Miv el ez kicsi arra,hogy kérhettem volna a  jogszabály alapján ingyen a kimérését.A Földhivatali üi.elég arrogánsan elküldött,mert kérdeztem ilyenkor mi a teendő?Ezt valaki használja,az vegye meg,s részemről el van intézve.Mi lesz azokkal akiknek szintén ott 3000 m2 alatti területük volt.A közjegyzőnek is csak annyi hozzá fűzni valója volt,hogy majd örökli az unokánk.A tulajdoni lap másolatok szerint volt olyan akinek adóssága volt és rátetette a lapra s végül onnan leírásra került.Vagy 15 év után majd valaki elbírtokolja majd tőlem.Ez a terlület azért maradt ott,mert nem adta ki rendesen a TSZ  amikor kivételre került .Valakitől szeretnék erre megoldást kapni.Előre is köszönöm.

Endrebácsi01 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 1599

Kell egy megállapodás (ügyvéd által ellenjegyzett) hogy ennyi-és ennyi tulajdonjogot szerez ráépítéssel. Meg kell jelölni a pontos értékeket és a tulajdoni hányadokat és minden tulajdonostársnak alá kell írnia. Ha megvan a használatbavételi és a változási vázrajz, akkor be kell nyújtani a földhivatlnak, és az bejegyzi. Pontos tanácsot az iratok ismeretében tudok adni, meg kell itt vizsgálni a házassági közös vagyonnal kapcsolatos problémákat is.

Előzmény: Törölt nick (1598)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.16 0 0 1597

Nagyon köszönöm a segítségeket !!!!

 

Én csak jót akarnák apámnak, nem kell a ház eladásából nekem pénz. De nem akarom azt sem hogy valaki kihasználja!

Előzmény: Herold (1596)
Herold Creative Commons License 2012.07.16 0 0 1596

Szerintem nem az a megoldás, hogy az örökölt ház árából vett lakásba bejegyeztetni az ő haszonélvezeti jogát. (Ha egyáltalán lehet ilyet.) Ugyanis a lakás fenntartásával kapcsolatos költségekért (rezsi) a tulajdonosok felelnek, tehát ha ő elissza a pénzét és nem fizeti be a csekkeket, akkor ráterhelik a házra.

 

Én mint laikus azt javaslom, hogy az újonnan vett lakásnak legyen ő nagyobbrészt a tulajdonosa, egy kisebb részt (pl. 1/8) írass magadra, így megmarad az a helyzet, hogy a te beleegyezésed is kell a lakás eladásához.

Előzmény: Törölt nick (1594)
zsanna Creative Commons License 2012.07.16 0 0 1595

Szerintem félreértetted. Nem az függ az Ő beleegyezésétől, hogy az új háznál is tulajdonosok lesztek-e, hanem az, hogy egyáltalán eladhatja-e a jelenlegit.

 

Előzmény: Törölt nick (1594)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.16 0 0 1594

Mi örököltük ,de nekünk nem kell a pénz, csak azt nem szeretnénk ha apám vesz egy kisebb lakást magának nehogy valaki kicsalja tőle. Ha ott is mi lennénk a tulaj és ö a haszon élvező nem tudná eladni. Az a baj az itallal gondja van és ha az új házon az ö beleegyezésétől függ hogy ott mi megint tulajdonosok leszünk nem biztos hogy benne lenne. Akkor jobb lenne ha maradna a mostaniban mert azt nem tudják elszedni tőle.

Előzmény: Herold (1593)
Herold Creative Commons License 2012.07.16 0 0 1593

A haszonélvező nem adhatja el a házat, csak a tulajdonosok egyetértésével.

Előzmény: Törölt nick (1591)
szlivka Creative Commons License 2012.07.15 0 0 1592

De ha ezt a házat ti örököltétek, ti neveteken van, akkor ti tudjátok eladni, ti tudtok az árából a saját nevetekre másik ingatlant venni, hacsak nem ajándékozzátok édesapátoknak az árát és akkor nem haszonélvező lesz, hanem tulaj...

Előzmény: Törölt nick (1588)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.15 0 0 1591

Meghalt édesanyám, apám benne lakik a házban amiben együtt laktak, szeretné eladni. Hivatalosan én és a nővérem örököltük, édesapámé a haszonélvezet a jelenlegi lakáson. ha eladja akkor a másik lakás amit venni fog szeretném ha a tulajdon jog a miénk lenne és a haszonélvezet édesapámé. nem tudom hogy ez jogilag átvihető -e vagy csak ha édesapám bele egyezik. Tehát, a jelenlegi ház fele most az enyém de nem merem eladni míg nem tudom mi lesz a vásárolt lakás tulajdon jogával?!

Előzmény: dr_ius (1589)
BHJ-962 Creative Commons License 2012.07.15 0 0 1590

Mégegyszer köszi,lezajlott a hagyatéki,nagyon frankón sikerült kijönnünk belőle.

Előzmény: Endrebácsi01 (1583)
dr_ius Creative Commons License 2012.07.15 0 0 1589

Bocsánat de ezt nem értem. Az apukának is van tulajdonjoga? Ha igen, a felett szabadon, bármikor rendelkezhet.

Milyen másik ház?

Előzmény: Törölt nick (1588)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.15 0 0 1588

Szeretném ha valaki segítene.

Meghalt  tavaly nyáron édesanyám, a házat én és és nővérem örököltük úgy hogy a tulajdon jog fele-fele arányban a miénk a haszon élvezet az apámé.

A kérdésem az lenne ha apám eladja a házat  a tulajdon jog a másik házon is a miénk vagy arra már nem vonatkozik csak az örökölt házra?

 

Az a baj apám elég sokat iszik és szeretném megakadályozni hogy valaki alá írasson valami papírt és oda legyen az új ház !!

czll Creative Commons License 2012.06.28 0 0 1587

Köszönöm  válaszát.

Előzmény: Endrebácsi01 (1586)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!