Szerintem sokkal több tényezős az, hogy mekkora a kényelmesen elegendő méret.
Ki mire használja a lakást?
Mi a hobbija és az milyen-mennyi eszközt igényel?
Mekkora lakásban lakott előző lakhelyein?
Emeletes házban van a lakás, vagy önálló kertesház?
A nyolcvanas évek végén szüleim is építettek egy hétvégi házat, ott 6x6 volt a telepen a megengedett nagyság. Később nagyon sokan oda is költöztek, nagyon szép környék, tavas-erdős-dombos.
Igazából senkinek sem volt gondja a pici mérettel, a házikóba csak főzni, enni és aludni jártak, de a legtöbb hónapban kint főztek és ettek. Egyfolytában buliztak, kertészkedtek és pecáztak arrafele a népek, sokan munka után.
Emiatt ott nem volt gond a kicsi ház, akár életvitel szerű használatra sem.
Persze apro valtoztatasok lennenek - pl a mosdo alatti reszt kihasznalnam...
Tetszik a kenyelmes szofa...
Nem vagyok biztos, hogy kellene ekkora tuzhely - de ha elfer, miert ne? Viszont a falra az ablak melle szekrenyt tennek nem polcot, nem hagynam uresen.
No es a barpult... nem az esetem... de hat ez is reszlet kerdes.
Hat igen... nem vagyok abban sem biztos, hogy a penz potolna azokat az eveket amiket normalis meretu lakasban toltenenek egyutt - hiszen az meghatarozo egy eletre... ha szuksegbol koltoztek 3 gyerekkel Tiny Houseba, akkor sem tudok lelkesedni erte - de megertem. Szoval...
Jo otlet egyedulalloknak, akik a hazon kivul elik az eletuket...
Jo otlet htvegi haznak...
De... ennyi. Foleg azok amik kerekeken vannak. En tul foldhozragadt vagyok ehhez :)
Az utolsó mondatodhoz: igen, mi is úgy érezzük hogy ez az 51 nm a minimum. :)
Tiny House-ilag: amit mi nemrég láttunk, abban eleve azért akart a házaspár Tiny House-ba költözni, hogy több pénzt adhassanak a gyerekeknek, és ezekután még ragaszkodtak ahhoz is, hogy mindhárom gyereknek legyen ágya a Tiny House-ban. Nekem ez már egy kicsit (nagyon) sok a saját életed másoké mögé sorolásából, vagy hogy is fejezzem ki magam.
Egy darabig en is neztem - de... szinte mindegyik fiatal igenye volt, hogy lehessen vendegeket hivni... hat... aki kicsi lakasba koltozik, es nem 50 nm, hanem a fele - az inkabb arra torekedjen, hogy a mindennapi elethez szukseges elferjen...
Egyebkent voltak jo otletek benne. Ahogy en elneztem, 50 nm alatt nem lehet kenyelmesen elni 1 vagy ket embernek.
Mindenfele kicsi lakas... oregeknek :)... vagy fiataloknak... :)
Ez a konyha eleg is lenne nekem - amit hozza tennek egy lenyithato asztal elokesziteshez, fozeshez, eveshez... rogton a tabla alatt. Ha mosnom kell majd, eppen nem fogok ott fozni, enni :)).
A furdoszoba csempe tetszik!!! Igaz, nem kadat tennek oda, hanem egy kenyelmes zuhanyt, ulokevel... szeles ajtoval, hogy a toloszekem beferjen :))...
Nem latom a nappalit... a legtobb "Tiny House"-bol az a leggyengebb pont mindig... nincs kenyelmes ulo resz, legalabb kettonek...
A haloszoba - hat nem konnyu agyat huzni vagy beagyazni ha ez a meretu agy falra van tolva...
Es a ketto (mert ugy tunik a nappali resz a masodik unit) osszekotve... tetszett mindig az "atrium" megoldas - itt is kellemesen nez ki.
Nem is tudtam, hogy ilyen kis szabályszegő volt az előző lakó, aki leszedte (és a pincében elrohasztotta) a konyha ajtaját. :) Merthogy a közlekedő egyik részéről jobbra nyílik a vécé meg a spájz, balra a fürdőszoba, szemben meg a konyha.
Rottyantok egy fertelmeset, és az egész lakásban szagolom....
Ezt itthon az érvényes szabályok szerint meg se lehet építeni, mert nem lehet egy légtérben konyha és budi.
De nemhogy egy légtérben, de egybenyílóan sem. Tehát legalább két ajtó kell legyen közöttük!!!
Konyhaajtó, és budiajtó. Ha a konyhának nincs ajtaja, és mondjuk az előtérből nyílik, és a wc is, akkor a wc-nek kell legyen egy előtere, külön ajtóval.
Nagyon szép, mindkettő. A második olyan, mint egy homokos tengerpart.
Nem olyan nagyon rég kifestettük a nappalit és a konyhát. Sima betonszürkét szerettem volna, de a kékes fények miatt világos szürkéskék hatása van. Olyasmi, mint a második képen a konyhafal világosabb téglája. Nagyon szeretem.