Ebbe a topikba többségében betegek és hozzátartozóik írnak. Sajnos előfordul, hogy a betegeket gátlástalanul kihasználni akaró fórumtagok (csalók) privát levélben különböző hatástalan csodaszereket ajánlanak a topikban megjelenő új betegeknek.
Nem értek egyet. Hipochonderek mindigis voltak, lesznek is, kütyüktől függetlenül. Sokkal veszélyesebb a ló úgymond túloldala, ahol a túlsúlyos, magas vérnyomású, alig mozgó embereket egyszercsak már tepsiben viszik el, mert nem érezték / látták a jeleket.
Remek kütyü a sok hipocondernek. Már most is ismerek olyanokat, akik szinte óránként mérik a vérnyomásukat és ki tudja hányszor a cukrukat. Lesz nekik még egy elfoglaltsásguk.
Ha, 1984. jan. 13-án lett volna egy ilyen birtokomba, talán 14-én nem a mentő vitt volna el, s végsősoron fiatalon nem lettem volna rokkant. A stoke kettétörte életem.
Persze sok a "ha", kezdve attól, hogy a technikai szint még nem tette akkor lehetővé.
El tudom képzelni, kínaiak bepakoljál a cuccot a mobil telefonba is és jóval olcsóbb lesz. Lehet nem stabil minőség lesz, de elérhető lesz a csóróknak is, mint egy lázmérő.
Azta, ez elég tuti, főleg, hogy elismerték orvosi eszközként. És igazat ír a cikk; akinek futja kétévente új telefonra, az ruházzon be egy ilyenbe (is).
Megvallom, én sem vagyok pirulás. (volt is bajom, az én volt nejem is gyógyszerész asszisztens, minden szarra tömni akart,-pusztán jó szándékból-, bogyókkal. Örök vita volt.
Ma is inkább a tartós, de lassú hatásfokú cuccokat preferálom. (olcsóbb is) :-)
Nem utasítok el semmit, csak éppen annak idején, ha be akartam rúgni, nem ittam meg 4 üveg sört, hanem bekaptam 1 deci pálinkát...nem iszom meg ötven teát, amikor az abban lévő össz. hatóanyag benne van egy szem kis pirulában. Ennyi.
A mellékhatások meg nem érdekelnek! A nejem gyógyszerész technikus, így nagyon jól tudom, hogy levédjék magukat, felsorolnak 500 mellékhatást - ha van, ha nincs, hogy kivédjék magukat, hogy bizonyítsák - ők szóltak, bármi gebasz lenne.
Az más, ha azt írják, hogy tízből több, mint két embert érint, mert arra oda kell figyelni! Ödéma mellékhatásnál én is tapasztaltam.
Jó kérdés, de fontos? A fürjtojásnak (nyersen) is van vérnyomáscsökkentő hatása. Ez sem sárkányfüves ajánlás. barátom madarász, azon belül galambász és fürjes. Évek óta rendben tartja vérnyomását napi pár nyers fürjtojással. (Kicsiben én is űzőm ezt a "sportot")
Biztosan lehet valami némely növénynek ilyen hatása. Ha a kávé élénkit, amit elfogadunk, akkor valamilyen "fű" is "gyógyíthat". :-)
Utoljára az orvosnál 210 volt a vérnyomásom...arra teát inni kb. olyan, mintha tájfun ellen zsebkendőt kötnék a fejemre!!
Szóval inkább a Coverex, mint teázgatás közben egy agyvérzés...
Egyébként ittam sokáig csalán teát, vízhajtó teát, sőt pl. kamilla teát most is minden nap iszom. Nincs gondom a teákkal, de az azokban lévő hatóanyag mennyisége elenyésző súlyos krónikus betegeknek - szerintem.
Mondjuk hasonlítsd össze, hogy a gyógytea mellékhatásait is 2 oldalon keresztül sorolják-e, és köztük olyan súlyosakat is, amik gyakorisága 10% körüli?!
Sorolják e 50 soron keresztül, mivel szedheted, mivel nem szedheted?
Az egyik vérnyomáscsökkentő gyógyszer a Coverex AS Combi Forte. Ennek ez a hatásmechanizmusa:
"A perindoprilra vonatkozóan: A perindopril az angiotenzin-konvertáló enzim inhibitora, amely az ACE gátlása révén megakadályozza, hogy az angiotenzin I vasoconstrictor hatású angiotenzin II-vé alakuljon át, továbbá csökkenti a mellékvesében az aldoszteron-elválasztást, valamint gátolja a vasodilatator hatású bradikinin lebomlását is inaktív heptapeptidekké. Ezáltal csökken az aldoszteron szekréció; nő a plazma reninaktivitása, mivel nem érvényesül az aldoszteron révén a negatív feedback hatás; csökken a teljes perifériás vascularis rezisztencia, különös tekintettel az izomzat és a vese érrendszerére, ellenben krónikus kezelés során sem jön létre, só- vagy folyadékretenció és reflex tachycardia.
Az indapamidra vonatkozóan: Az indapamid indolgyűrűt tartalmazó szulfonamid származék, farmakológiailag a tiazid diuretikumokkal rokon vegyület. Az indapamid gátolja a nátrium reabszorpciót a kérgi, dilúciós szegmentumban. Fokozza a nátrium és a klór vizelettel történő kiválasztását, kisebb mértékben a kálium és a magnézium kiválasztását. Növeli a vizelet mennyiségét, ezáltal vérnyomáscsökkentő hatást vált ki."
Szerinted, ezen összetevők közül melyik az, amelyik tágítja az ereket?
Sajnos egy gonddal több lesz, ha vérnyomás csökkentőt szedsz, ugyanis úgy csökkentik a gyógyszerek a vérnyomást, hogy az ereket tágítja, így gyakorlatilag károsabb.
Mondanám, mit kell fogyassz, de az sárkányfűárusozás lenne, lévén gyógytea (feleségem fitoterapeuta). Több embernek használt, többek közt faternak, akinek két éve nem tudta az orvos semmivel beállítani a vérnyomását.
Mellesleg ma egy időben mértem a tegnapival. Tegnap 173 volt, ma 145! Szóval remélem, beválik az új gyógyszer, sőt egyre biztosabb vagyok benne, hogy egy gonddal kevesebb lesz...marad elég.
Nem rendszeres, de előfordul. Amikor "műtésen" voltam, unalmamban mindent regisztráltam sz.gépemen, vízfogyasztást is, időre bontva. Mikor a doki meglátta, minden vizitnél elkérte, bemutatta a tanulóknak (SOTE klinika), engem dicsérve. Akkor sem és mostanában sem kifogásolták a "túlzott" víz mennyiséget. Azt mondták/ják, minimum 3 liter vizet meg kell innom. Persze félek, ne hogy vízkőves legyek, iszok gyenge sört is! :-)
Nagyapám mondta régen: " inkább bort igyál, attól legfeljebb borköves lesz a fogad és nem vízkőves" :-) 100 éves korában hagyott itt, de minden foga meg volt.
Én is tolom a fokhagymát, persze nekem kicsit nehezebb fogatlanul. Reszelem sajtreszelőn, zúzom, áztatom pálinkába, szóval igyekezek változatosan alkalmazom. Ma pl. kocsonyát főzök, tele fokhagymával. :-)
Vigyázz a folyadék szintedre, nagyon kevés az egy lityi! A dög előtt szinte nem ittam, sokszor napokig nem is ittam, persze leves, kávé rogyásig. Onkológusom előírta, hogy minimum napi 3 l vizet meg kell innom. Ma már van amikor sikerül lenyomni napi 5 litert! Sokkal ritkábban fáj a fejem, vesém jól dolgozik, bár éjszaka sokszor felébreszt. :-)
Szóval a vízfogyasztás nem kívánság műsor, igyál akkor is, ha nem kívánom. Próbáld ki a gyümölcs teákat cukor nélkül. Iszom a galaj teát is torkomra, naponta, kortyolva fél litert.
Vigyázz magadra. Amit megtehetsz, tedd meg magadért!
A vesémmel mindig voltak gondok. Vérvizsgálat mutatja ki, mert nem érzek különben semmit, nem észlelhető! Különösen az egfr-epi mutatja a vese műköését. ennek a normál értéke több mint 90. nekem a műtét előtt 42 volt, utána 31. Viszont ilyen magas vérnyomásom akkor sem volt. ( Bár 1 éve nem voltam laboron, lehet, azóta romlott az egfr? ) Maj hétfőn megyek laborba.
3 éve volt vastagbéldaganat műtét Azóta negyedévente tumormarker és évente egy ct, ami most lesz lassan esedékes.
Eddig minden értéke nagyon alacsony volt, de most legutóbb a CA-199 az eddigi 2 körüli értékről felugrott 10-re. Persze még így is bőven a felsó 37-es határ alatt van, neki ugyan nem mondom, de engem nagyon idegesít.
Milyen igazad van Marybell! Az üzletben is volt egy pár vendégem, akik a vese betegsége miatt voltak magas vérnyomásúak. A CT gondolom ezt is kimutatja F.-nél, ha nem rák, leírják a más jellegű elváltozásokat. Nálam pl. a vesére cisztát és követ is leír, de az nem olyan vesebetegség, amivel foglalkozni kell.
A műtét után nekem is folyamatosan nőtt, de a tartományon belül volt még. Azt mondta az onkológus, hogy van ilyen. Mivel a normál tartományon belül van, és a CT sem mutat elváltozást, nem kell vele foglalkozni.
Anyukádnál volt valamilyen képalkotó vizsgálat? Őt mivel kapcsolatban figyelik?
Átadom majd nekik. A sors fintora, hogy a fiam általános iskolai osztálytársai is elkezdtek a fiának őszinte részvétet kivánni. Kezdett gyanússá válni, az egyik kislányt megkérdeztem, honnan ismeri Nellykét, kiderült, hogy ők is itt laktak Rómain, jártak is a fiához. Lehet, hogy egy iskolába is jártak a fiával, csak 2 év különbséggel ?
Nagyon-nagyon sajnálom, hogy nem jött össze a randink múltkor a Kékgolyóban. Én akkor voltam (szeptember 29.-én) CT-n, ő sugáron. Elromlott a sugár gépe, így átvitték őket egy másik épületbe. Telefonba azt mondta, hogy majd legközelebb találkozunk. A majdból semmi sem lett!
Szia! Rég voltam már itt, nem tudom mi a helyzet veled. A magasvérnyomást okozhatja vese probléma is. Nem akarlak ijesztgetni, de lehet nem ártana ilyen irányú kvizsgálás.
Ki jön mostanában a Kékgolyóba? Hétfőn kell kérnem időpontot az onkológustól. A CT eredményét kiküldték. Ugyanaz a szöveg minden 3. hónapban, ez már az 5. CT-m a tavaly júliusi műtétem óta. A tumormarkerem most csökkent először. Én azért féltem, mert a kezelőorvosom szembe helyezkedett az onko-team döntésével. Azok kemo és/vagy sugarat írtak ki. Ő azt mondta, szó se lehet róla, nem szabad elmenni a falig a kezelésekkel. Kedden tüdőgondozóba kell mennem. Légzésfunkció és tornát is akart a doktornő, de most itt a rengeteg falevél gereblyézése is.
Vérnyomás csökkentésére próbáld meg a fokhagymát. Akinek eddig ajánlottam, mindenkinek bevált. Tudom, hogy sokan undorodnak a szagától, pedig hülyeség, egy rossz bevett szokás. Egy pacsuli sokkal kegyetlenebb tud lenni, ha kihívó szagú. Én mindennap megeszem 4-5 gerezdet, mert a COPD-mre nagyon jó hatással van, felköhögöm a színtelen váladékot. A vérnyomásom 90 és 110 között szokott lenni. Az orvos szerint a nagyon alacsony vérnyomást a kevés folyadék is okozza.Napi 1 l-nél nem kívánok többet.
Hát így jártam, ostoba még soha nem voltam, ideje kipróbálni.
Da akkor mi is vagy te aki szintén ismeretlenul, az írásom alapján ostobának titulálsz....
Egyébként a vérnyomásom emelkedoben van. Míg normális voltam 110/80 volt, ostobán már 125/95. Valami jelzés lehet hogy nem kellene vitatkoznom agresszív topiklakókkat...
Mostanában rettenetesen ugrál a vérnyomásom, pulzusom. pl. 122 vérnyomás és hozzá párosul 112 pulzus, majd máskor 138 v.nyomás és hozzá 68 pulzus.
Remélem nem lát rosszat a CT. Majd várom az eredményt.
Kedden megyek a kormányablakhoz, kíváncsi vagyok az EESzT-re. A múlt hónapban kérdeztem házidokimról, hogy mi a véleménye. Meglepett, azt sem tudta mi az. :-) (és akkor más fórumban vitatkozunk :-)
,, a mondandód mogott megbújó agresszióról vontam le."
Ezt az ostobaságot mi alapján elemezted ki ? Nem a személyemmel kellene foglalkoznod, hanem a témával. Kikérem magamnak, hogy te, teljesen ismeretlenül, csak úgy, bármiféle jellemrajzot mondj rólam. Ilyet csak az ostobák szoktak.
Beszéljünk valami másról, mert unalmas már ez az egész...
Tegnap háziorvosnál voltam, mivel elfogytak a gyógyszereim. Megmérte a vérnyomásom - 210 volt. Szóval már a harmadik gyógyszert próbáltuk ki, két hónap alatt, de nem nagyon volt egyiknek se hatása.
Előtte egy szegedi ismerőssel beszéltem, aki azt mondta, hogy neki segített egy vérnyomás csökkentő / a nevét nem akarom kiírni /, így feldobtam a háziorvosnak, hogy mi lenne, ha kipróbálnánk ezt? Szó nélkül felírta..Ha ez se használ, nem tudom, mi a szar lesz?
Egyébként hétfőn megyek a has, mellkas ct-re, ami izgalmas lesz, mint mindig, hiszen eltelt 6 hónap és ez alatt bármi is történhetett. A rák már csak ilyen.
,,Legközelebb majd jelezd, ha meggyógyítottál valakit a kandidátusi esszék alapján, vagy ha műhibapert nyertél."
Ez részedről megint csak a szokásos szóforgatás. (nem unalmas ?)
,,Talán elolvashatnád, most épp melyik fórumban vagy."
Mivel édesanyám rákban halt meg, és én mindvégig vele voltam, valamint, hogy az utolsó 10 hónapban gondoztam és ápoltam, ezért talán itt lehetek. Úgyhogy neked kellene több alázatot mutatni a másikkal szemben.
Tény hogy sajátságos szemléletmódom van, tág határok kozé helyezem a szerintem helyes vagy helytelen dolgokat, de vigyázok rá, hogy ne lépjem át a határokat.
Nem kell kiforgatnom semmit, a kovetkeztetéseimet nem az általad leírt szavakból hanem a mondandód mogott megbújó agresszióról vontam le.
Egyszer egy agyturkász arról beszélt, hogy az ép elme és a lappango orulet kozott nem hosszú út hanem csak egy hirtelen szakadó hajszálnyi kulonbség van. Ezért amikor kicsivel a férjem halála után azon kaptam magam, hogy egy fotóhoz beszélek kértem segítséget. Azt mondták csak ép ésszel lehet felismerni a fenyegeto orulet jeleit, tehát teljesen normális vagyok.
Tudod mit? Legközelebb majd jelezd, ha meggyógyítottál valakit a kandidátusi esszék alapján, vagy ha műhibapert nyertél. Addig csak hősködés, szájalás, topicrombolás, amit művelsz. Talán elolvashatnád, most épp melyik fórumban vagy. Több alázatot a sorssal, a betegséggel, a topictársakkal szemben!
Az hogy nem érted, az a saját problémád. Pampogást inkább a te hozzászólásodban vélek felfedezni. Nem te döntöd el, hogy ki milyen topicba teszi be a lábát. Csak olyan orvosokról beszéltem, akik hibáztak. (vagy ők sérthetetlenek ?)
,,mindenki kedves és udvarias volt/van veled szemben."
Visszaolvasva nem úgy tűnik.
,, a ti sajnálatos történetekben"
Itt nem csak rólunk van szó, hanem minden hasonló helyzetben lévőről. Semmiféle megoldást nem kerestem itt, csak egy meglévő problémára szerettem volna mindenkinek felhívni a figyelmét. (úgy látszik már ez is baj)
Ajánlom neked, hogy olvass több ehhez kapcsolódó szakmai anyagot, és tanulmányozz minél több orvosi esetet, meg műhibapert. Majd azokból talán rájössz, hogy én eddig miről is beszéltem.
Igazán nem értem miért pampogsz már napok óta a fórumtársaiddal. Ahogy betetted ebbe a topicba a "lábadat'" azóta egyfolytában az orvosok ellen hangolsz. Ami nem is lenne még akkora nagy baj, de szabályos hadjáratot indítottál a veled egyet nem értők ellen, holott mindenki kedves és udvarias volt/van veled szemben.
Jó lenne már ha leülnél egy csendes sarokba és elgondolkodnál azon hogy olyanokat vegzálsz akiknek semmilyen közük, semmilyen ráhatásuk és teljesen ártatlanok a ti sajnálatos történetekben. Keresd máshol a megoldást.
Az, hogy téged mi zavar ezen a fórumon, az a te saját szemléletmódodat tükrözi. Szerintem vannak rajtad kívül még néhányan, akik olvassák a hozzászólásaimat, remélem nekik ezt nem tiltod meg.
Máskülönben semmiféle elméletről nem esett szó, csak tapasztalatokról és tényekről/lehetőségekről beszéltem.
Látom te is szereted kiforgatni a szavaimat, emiatt inkább neked lehet szükséged segítségre.
Engem roppantul zavar/t. Talán nem vette észre, hogy amire válaszol, alul megjelenik a poszt. Sértve oktatva reagál. Nem értem, minek az ilyen agresszíven bizonyítási kényszer. Ez tényleg orvosi eset lehet.
Én még nem kaptam kemoterápiát, de Nellyke esete nagyon elgondolkodtat. Most a keresztlánya írt nekem, a kérdésemre, hogy mi történt. Elmondta, hogy a doktornő mondta neki, hogy a sugár szépen kiírtotta a ráksejteket a tüdejéből, de 4 kemó kéne a maradék ráksejtnek. Az első kemó után elszállt a fehérvérsejtje. Kapott rá valamit, majd a vörösvérsejtjei is elszálltak. Kapott egy tüdőgyulladást, a vérnyomása lement 80-ra, a pulzusa meg nagyon magas lett. Ezt már nem tudta kivédeni a szervezete. Nagyon sokakat megrendített, senki nem számított a halálára. A kutyája náluk van. Már a karácsonyi ajándékokat is megvette a gyerekeknek.
Tényleg nagyon zavaróak a másolgatásaid, olyan mintha megszálottan bizonyítani akarnád az elméleteidet és ha akarjuk ha nem le akarod nyomni a torkunkon a szerinted egyetlen igazságot.
Most is azt mondom az indulataidat a helytelen gyászfeldolgozás okozza, segítséget kellene kérned. A baj csak az hogy nincs kitol mert láthatóan az orvosokban nem vagy képes megbízni.
Nem ilyenfajta információkról beszéltem, hanem szakmai publikációkról. Remélem elég megfelelőnek tartod, ha orvosi és kandidátusi értekezésekből kíván valaki okulni.
,,bírálja felül a kezelőorvost?"
Senki nem beszélt felülbírálatról, csak összehasonlításról, mivel mindenki tévedhet.
,, Már eleve készüljön a polgári perre?"
Ha egyértelműen műhiba áldozata, akkor igen.
,,Minek is tanulni? Egy-két kattintás, már tud magának mindenki diagnosztizálni, gyógyítani, receptet írni, nem igaz?"
Te folyamatosan csak kiforgatni tudod a szavaimat, nem tudom miért jó ez neked.
Úgy érted, hogy laikusként az internetről innen-onnan összebogarászott információk birtokában bírálja felül a kezelőorvost? Már eleve készüljön a polgári perre? Ha nem bízik meg valakiben, forduljon máshoz, merthogy az orvos viszont nem tagadhatja meg egyetlen hozzá forduló beteg ellátását sem. Minek is tanulni? Egy-két kattintás, már tud magának mindenki diagnosztizálni, gyógyítani, receptet írni, nem igaz?
Az önképzés kiegészítésére én azért azt is javasolnám, hogy az ismereteken kívül gyűjtse össze az összes anyagát és menjen el egy másik orvoshoz másod-, vagy akár harmadvéleményért.
,,Sajnos a rák úgy is hat, hogy beszűkíti a szervezet önszabályozó mechanizmusainak működési intervallumát, így ha valami miatt megborul a szervezet egyensúlya, akkor egy bizonyos ponton túl láncreakció szerű összeomlást okozhat keringésben, immunrendszerben, vérképző rendszerben.:('
Ehhez még azt feltétlenül hozzátenném, hogy valószínűleg, jelenleg is nagyon sokan lehetnek "félrekezelés" alatt, csak arról még nem tudnak. Ezért én azt javasolnám minden komoly betegségben szenvedőnek/hozzátartozónak, - ha még nem tette meg -, hogy a saját betegségéről gyűjtsön össze minél több információt, és azt hasonlítsa össze a saját kezelőorvosának anyagával, valamint olvassanak több ehhez kapcsolódó jogi anyagot, hogy ne járjon senki úgy mint mi.
Műhiba miatt elveszíteni valakit, nem kellemes érzés...
,,Nekem az a meglátásom a dokikkal, hogy általában véve szakbarbárok abban az értelemben, hogy mindegyik csak a szorosan vett saját területével foglalkozik, nem igazán foglalkoznak azzal, hogy más területekre milyen hatással vannak az általuk javasolt kezelések. "
Erre nem lehet azt mondani egyértelműen, hogy így van, hiszen az orvostudomány/orvoslás egy szerteágazó, bonyolult, komplex rendszer. Minden orvostól nem lehet elvárni, hogy minden szakterületen "otthon" legyen, ráadásul mi betegek, nem vagyunk egyformák. A baj akkor kezdődik, amikor az adott doktor a saját szakterületén, olyan hibákat vét, amelyek emberek halálához vezethetnek.
,,Azt mondta rá, hogy nem kell mindent a sugárkezelésre és a kemoterápiára fogni.
Végül csak a szerencsének volt köszönhető,"
Úgy érzem, ez az orvosotok is felületes, és kissé beképzelt volt. Nem hiszem hogy az a normális, amikor emberek élete/egészsége, a technika és tudás helyett a szerencsén kell hogy múljon, ma 2017-ben.
,,minden tünet a tromboembóliára utalt."
Lehet hogy a doktor éppen hiányzott a tanóráról, mikor a tünetcsoportokat tanulták :(
,,Sajnos a rák úgy is hat, hogy beszűkíti a szervezet önszabályozó mechanizmusainak működési intervallumát, így ha valami miatt megborul a szervezet egyensúlya, akkor egy bizonyos ponton túl láncreakció szerű összeomlást okozhat keringésben, immunrendszerben, vérképző rendszerben.:('
Nekem az a meglátásom a dokikkal, hogy általában véve szakbarbárok abban az értelemben, hogy mindegyik csak a szorosan vett saját területével foglalkozik, nem igazán foglalkoznak azzal, hogy más területekre milyen hatással vannak az általuk javasolt kezelések.
Sugár után mondtuk a dokinak, hogy valami nincs rendben, mert a nejemnek magas a süllyedés, magas a crp, magas a d-dimer, és a felírt estrimax után idővel dagadt a bokája, pedig nem vettek ki nyirokcsomó láncolatot.
Azt mondta rá, hogy nem kell mindent a sugárkezelésre és a kemoterápiára fogni.
Végül csak a szerencsének volt köszönhető, hogy amikor ezek után kontroll ct-n észrevették a tüdőembóliát, az nem zárta el teljesen a fő ereket, hanem csak részlegesen, így megúsztuk 1 heti intenzívvel a koronária figyelőben és 6 hónapig napi 2x 0,6 ml clexan szúrásával, ami mostanra már napi 1-re redukálódott.
Pedig így utána olvasva minden tünet a tromboembóliára utalt.
Hematológus azt mondta, clexan végig, amíg tart a kemoterápia.
Sajnos a rák úgy is hat, hogy beszűkíti a szervezet önszabályozó mechanizmusainak működési intervallumát, így ha valami miatt megborul a szervezet egyensúlya, akkor egy bizonyos ponton túl láncreakció szerű összeomlást okozhat keringésben, immunrendszerben, vérképző rendszerben.:(
Zsoltikám! Ismét elolvastam gyönyörű megemlékezésed édesanyádról Szinte nem tudok napirendre térni felette, annyira mondta telefonon pár hete, hogy jól van, és örül, hogy jók voltak a leletei, a sugár szinte eltüntette a rák nagy részét. Miért kellett akkor vajon kemó? Találtak még utána valamit? Nagyon megszerettem őt! Fogadd őszinte részvétem és vigasztaljon a kicsi fiad, akit Nellyke nagyon szeretett.
Amint tudsz, írj, mi van veled. Fogalmam sincs, mivel jár egy ilyen műtét, de talán viszel be telefont, vagy valamit, és akkor tudsz üzenni nekünk. Hm?
Köszönöm, hogy leírtad. Nyilván szerettük. Próbálj megnyugodni, tudom ez most elég üresen hangzik, de okosabb nem jut eszembe. Legyen sok örömed a családoddal és éljetek sokáig egészségben.
Figyu! Ha műtik a májad, akkor látnak esélyt a sikerre! A májat általában nem szokták csak úgy műtögetni, inkább szarakodnak vele mindenféle eljárással, hogy húzzák az időt...ha műtenek, akkor jó esélyed van!!
Ha alkalom lesz a műtét után, majd írd meg, hogy az orvosok szerint a kisebb májjal hány felest ihatsz naponta? :))
Megérkezett a telefonomra az üzenet, hogy Zsoltika megírta Nellyke történetét. Végig sírtam én is az írását. Nem mondta, hogy kórházban van! Nem tudom pontosan, hogy 10 vagy 14 napja írt még egy menhelyi kutyás történetet (nagyon szerette az állatokat) nekem, meg a szokásos szurkolását Római-part ügyében. Kérdeztem az ő kis spánieljéről is. Mondta, hogy lent van a keresztlányáéknál még vidéken. Lehet, hogy azért nem hozta még fel, mert tudta, hogy kezelésre kell mennie? Imádta a kutyáját. Az unokájáról is tett fel mindig aranyos, humorral megszórt képeket. Nem mondta, hogy nincs jól, sőt, boldog volt, hogy eltűnt szinte a rák a tüdejében. Nagyon örült, hogy sikerül a kezelése és jól van. Borzasztóan sajnálom!
Zsolt vagyok, a Nellyke fia és szeretnék néhány dolgot elmondani, ami esetleg kérdéseket ébreszthetet azokban akik ismerték. Megpróbálok érthetően fogalmazni, de kérem nézzék el, ha ez nem mindig sikerül. Nagyon nehéz, de tudom, hogy szerette volna, ha Ti is (elnézést a tegeződésért) tudtok róla és nyugodtan el tudjátok engedni. Tudom, hogy ráérne még pár napot, de az utolsó szavak között a legsűrübben elhangzó, "majd holnap" számomra attól a naptól fogva egészen más értelmet nyertek.
Soha nem hallottam Tőle ezeket a szavakat, pedig 42 éve rontom a levegőt e világon, és ez az én szavamjárása volt. De az utolsó napokban, minden falat ételre azt mondta, hogy majd holnap megeszem, majd este, majd......majd......... Nagyon erős NŐ volt, aki soha nem szorult segítségre, soha nem kelett más vállán támaszkodnia és ez a betegség teljesen letaglózta. Nem lehetett rajta látni, csak azt, ami a testi változásokkal járt, a szeme mindig csillogott és mondta, hogy ez most jobb, vagy most nem, de a következő kezelés jobb lesz. Végtelenül optimista volt és talán tudat alatt hitt abban, hogy az a rengeteg jóság, amit életében embertásraira fordított, majd segít ebben a harcban is, mint minden csatában az élete során. A legnagyobb hősöm volt, aki minden csatából nyertesen, diadalittasan és tiszta szívvel tért vissza.
Az utolsó napokig nem lehetett rajta látni, hogy ekkora a baj, mert mindig szépített a megosztott információkon, és már így is hatalmas tehernek érezte magát, hogy segítségre szorul. Nem bírta elviselni a kiszolgáltatottságot, mert nem szokott hozzá. Sosem volt beteg, nem járt kórházba, háziorvosnál is 20 évente is csak frissíteni az okmányokat. Az utolsó héten, mikor a második adag speckó, nem tudom a nevét kemótablettát kapta megborult a vérkeringése, majd kapott egy kétoldali tüdőgyulladást. Amit későn vettek észre, és annyira leromlott az állapota, hogy először a fehér vérsejtekkel lett probléma, majd a szívverése volt nagyon magas, miközben a vérnyomása meg 76 és 100 között, végül a vörös vérsejtek is feladták a harcot. Az utólsó napokban már nem is beszélgettünk, mert minden egyes levegővétel nagy erőfeszítés volt, ha beszélt pár szót, már alig tudta öszeszedni magát. Csak ültem mellette és néztem ahogyan kapkodja a levegőt, mInden egyes levegővételnél megszakadt a szívem. De annyira hitt még most abban, hogy rendbejönm meggyógyul és hazajön a kicsikéjéhez (unoka 5 hónapos). Annyira akart élni, hogy az egész életében használt, amolyan, valóságtorzító mezőt ismét sikeresen alkalmazta. Ezt a kifejezeést már használták valakire, de Édesanyámra is tökéletesen igaz volt. Amiben hitt, amit el akart érni, azt úgy adta elő, hogy meg is történik, ezzel elhitette velem is, hogy még nem siet sehová, még lesz időnk egy kicsit búcsuzkodni, hogy elmondhassam neki milyen hálás vagyok mindenért. De nem volt ilyen szerencsénk, nem bírta tovább és éjszaka álmában elindult a Mama után.
Szomorúan mesélt Berciről, és néha elkaptam pár szót Rólatok is, de én nem akartam elhinni ezt az egészet, és nem követtem nyomon a fórumot. Én azt hiszem, hogy mindenkit puszil, és a lehető legjobbat kívánja Nektek.
Én is kívánok Nektek minden jót. Köszönöm, hogy itt voltatok Anyunak és segítettétek egymást, tartottátok egymásban a lelket, és talán szerettétek is Őt. Ha valaki igazán megérdemli a szeretetet az Ő. Az Anyukám :(
Most értem haza, de megint mennem kell, mert a tető egyik kúpját lekapta a tegnapelőtti szél. Ha minden igaz, itt lesznek mindjárt a tetőfedők. Futva belenéztem az üzeneteimbe. A fia írt, elkérte a linket, válaszol ide a fórumra, ha lesz lelkiereje. Ha közben ír, tudjátok, de most megint nincs időm elolvasni a vita lényegét, mert még főznöm is kell, délután az unoka, este talán, ha nem jön közbe valami.
Mindenkinek szép napot, ahogy Nellyke is köszöntött engem minden nap, de itt is, amikor bejelentkezett.
A gyászt mindenki másképp éli meg .A halottat és gyászolót tisztelni kell ! Van aki nem jár a temetőbe ,mert Ő belül gyászol ,van aki minden nap kijár , mert neki arra van szüksége .Senkinek sincs joga pálcát törni a másik felett és senkinek sincs joga elvárni a másiktól hogy hogyan gyászoljon .
Értem...az már fél éve volt lassan, ahogy visszanéztem...
Egyébként az a hsz-em adott némi okot a félreértésre, de hát nem írtam regényt akkor sem.
Nem azért hagytam ott az érsebészetet két hétre, mert vagánykodni akartam, de már legalább egy éve volt 8 centi fölött az aortám átmérője és joggal bíztam abban, hogy nem pont abban a két hétben fog kiszakadni, ha semmi olyat nem csinálok, ami hirtelen vérnyomás emelkedéssel jár!
Pusztán arról van szó, hogy kiszúrtam egy szimpatikus sebészt, aki ez alatt a két hét alatt nem tudott megműteni mert külföldön volt!! Kétszer voltam a magánrendelésén, fizettem neki, megbeszéltünk mindent, ő ismerte az előzményeket, így nem akartam, hogy egy tök idegen - azt se tudom kicsoda megműtsön, de azonnal! Kaptam két lehetőséget - vagy azonnali műtét, vagy 2 hét múlva megműt az az orvos, akiben megbíztam. Az utóbbit választottam és mint beigazolódott, jól tettem.
Ennyi volt, de ilyen részletesen nem írtam meg, abban a hsz-ben.
Ez a hsz nem lehetett vitaindító, mert ez egy történés volt, befejezett múlt idő, nincs rajta mit vitatkozni. :))
Az meg, hogy mit szeretnek a szerkesztők és mit nem, marhára nem érdekel....
A rotring által kiváltott vitához nem tudok hozzászólni, sőt nem is értem, min vitatkoztok. Magas ez nekem, jobb, ha hallgatok.
Más...Csak méltató szavaim vannak ahhoz, hogy ez az ökör Index bevezette a plusz - mínusz jelölés lehetőségét. Javasolom, hogy ezt tovább fejlesztve, lehessen nyomni szívecskére, vagy egy kis rakás szarra is, sokkal jobban illene az Indexhez....
Kornélia halála több, mint szomorú, számomra érthetetlen az utolsó hozzászólásaiból kiindulva.
Az az érzésem, hogy nem közvetlenül a rák lehetett az oka, inkább a hozzá kapcsolódó történés - embólia, szívroham, vagy ilyesmi. De nem találgatok, majd egyszer talán megtudjuk....
,,Eloszor a 33 éves bátyámat veszetettem el, 2 év múlva kovette anyukám, újabb másfél év múlva a másik bátyám, 5 hónapra rá az apukám és a kovetkezo év elvitte a harmadik bátyámat aztán pár év szunet után eltemettem a férjemet is."
A történeted nagyon szomorú, sajnálom :(
,,ahol megnyugodva tudsz emlékezni, vidáman sztorizni és a régi videókat nézve jókat nevetni a kozos hulyéskedéseken."
Persze,..ez így rendben is van.
,,hibást fogsz keresni"
Nem kell keresnem, az már van.
Egy kiszolgáltatott helyzetben lévő beteg ember mellett, mindig is ki fogok állni, főleg ha az orvosi dokumentációkból kristály tisztán kivehető egynéhány orvos tévedése, akik viszont annyit sem mondanának, hogy bocs. Főleg a daganatos betegek életkilátásai függnek nagyban attól, hogy az aktuális kezelő orvos/orvosok szakmailag mennyire állnak a helyzet magaslatán,és hozzáállásukkal mennyire segítik a gyógyulást. Akik olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy sikerült professzionális/felkészült orvos kezébe kerülniük, azok érthető módon örülnek. De mi van azokkal, akik nem voltak ilyen szerencsések, és már nincsenek közöttünk, Ő értük ki áll ki ? Hát nekünk kell, kutya kötelességünk!
Tudod mit mondott nekem a "kezelő"-orvos, amikor a négyszemközti beszélgetésünkkor számon kértem a téves diagnózis tényét ? Hát ....elismerte, meg azt is, hogy az alkalmazott vizsgálatok nem voltak megfelelőek, valamint hozzátette: ,, be kell látni, hogy az édesanyjával történtek, szerencsétlenül alakultak."
Ezek után szerinted mit gondoljak ?
Én minden betegeknek és kezelés alatt állónak, csak jobbulást tudok kívánni, és sok hitet. A szóban forgó orvosoknak pedig azt ajánlanám, hogy legyenek sokkal alázatosabbak és körültekintőbbek, mind az orvosszakma, mind a betegek előtt.
Ha én elkezdem szidni az orvosokat, akkor azzal nem fogom elvenni mások hitét. Már csak azért sem, mert a másokat nem azok az orvosok kezelik, akik engemet, tehát még örülhetnek is a szerencséjüknek. Az orvosokkal kapcsolatos rémtörténetek felhívhatják mások figyelmét olyan dolgokra, amelyek eszükbe sem jutnának, és a későbbiekben már ők is jobban oda tudnak figyelni arra, hogy mi történik velük.
Nincs két ember, akik egyformán élnék meg egy közeli hozzátartozójuk a halálát, tehát nem sok értelme van annak, ha valaki azt kéri számom a másiktól, hogy egy ilyen eset bekövetkeztekor miért nem úgy viselkedik, mint ahogy azt ő elvárja. Emlékezzetek, nem is olyan régen már volt egy hasonló "vita", amelynek a végén többen elhallgattak. Akinek ez a célja, nyugodtan folytassa.
Ami pedig az orvosokat illeti, bizonyos szempontból nekem még "hasznos" is, ha összeakadok egy-két lelkiismeretlen orvossal, ezek ugyanis elterelik a figyelmemet saját magamról. Nem azon morfondírozok, hogy jaj Istenem, mikor fogok meghalni, hanem azzal, hogy milyen módon fogom kinyírni az adott orvost. Ezzel aztán egészen addig elvagyok, amíg nem jön a következő hasonló eset, amire - sajnos - nem sokáig kell várni. Az ilyen orvosoknak az a legnagyobb haszna, hogy a beteg folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket, és időben közbe tud lépni, pl. beszerez egy-két másodvéleményt, orvost vált. "Segíts magadon, az Isten is megsegít! - szól a bölcsesség. Ezt a gondolatot folytatva, ha Te nem segítesz magadon, akkor ne Istentől kérd számon a kudarcot!
A bűnbakkeresésnek is van értelme. Amikor lenyúlták az egyik vesémet, nem nyugodtam bele, elmentem egy műhibaperekre specializálódott ügyvédi irodába. Pár hónapon belül megegyeztünk a bűnös biztosítójával egy adott összegű nem vagyoni kártérítésben. A bűnös ettől még tovább praktizált, de ezzel én is lezártam az ügyet.
Javaslom, mindenki nyugodjon le, és próbálja elfogadni azt, hogy a másik azért nem olyan, mint ő, mert a másik nem ő, ezért abszolút természetes, hogy másként viselkedik. Ha mindnyájan egyformák lennénk, akkor qurva unalmas lenne a világ.
Egyszer azt mondod, van olyan hogy "nem gyászol eléggé" ami azt sejteti, van objektív mérőszáma az "eléggé gyászolás"-nak, most meg azt mondod, ez szubjektív, és belül zajlik.
Mikor döntöd el, melyik az igaz? Vagy beírogatsz mindenfélét, hogy hergeld a tömeget?
Mert ebből nekem az jön le, vannak kötelezően elárt elemek, amik kifejezik, ki mennyire gyászol?! pl fekete profilkép a fb-on, leiratkozás a fórumokról, bezárkózol a lakásba, stb.
No meg az, hogy "te aztán tudod, mert te...."
Hát megsúgom, nem csak itt, mindenhol a világon mindenki tudja, milyen érzés gyászolni, hiszen mindenki meghal egyszer, vagy 20 évesen, vagy 120 évesen, de nem tudsz mutatni olyan embert, aki nem vesztett még el egy hozzátartozót sem, mivel ez fizikai képtelenség. Szóval ezzel nem csak az itteni súlyos beteg fórumtársaidba, vagy azok hozzátartozóiba rúgtál bele, hanem mindenkibe a földön.
ügyes vagy, mondhatom.
Nem tudod megváltoztatni az élet folyását, ha elfogadni nem tudod, meg fogsz bolondulni. Fáj, mindenkinek fáj, és senki nem tehet ellene. Semmit.
Nem bántásból írtam és a gyászfeldolgozás problémája is személyes tapasztalat.
Eloszor a 33 éves bátyámat veszetettem el, 2 év múlva kovette anyukám, újabb másfél év múlva a másik bátyám, 5 hónapra rá az apukám és a kovetkezo év elvitte a harmadik bátyámat aztán pár év szunet után eltemettem a férjemet is.
Ha nem lépsz túl ezen a duhongo korszakon, ha mindig csak hibást fogsz keresni soha nem érkezel el a gyász abba a szakaszába ahol megnyugodva tudsz emlékezni, vidáman sztorizni és a régi videókat nézve jókat nevetni a kozos hulyéskedéseken.
Kedves fura nevű csoporttársam! :-) (tudom mi a nick neved, nekem is van pár :-) )
Ne is haragudj, én igen csak megpróbáltam "rád hangolódni" ne egyre inkább a méreg esze meg. Minden szót a válaszoknál külön értelmezed, megmagyarázod, sőt kimagyarázod.
Kérlel, tegyél kivételt, engem ne, .............................. ha lehetne. Azt hiszem, e topic nem akar állandóan vitázni. Engedd meg, mi még élő rákosok, had érezzük, had gondoljunk amit akarunk. Már érzéseid megértem, de hidd el, attól még nem lesz jobb Neked vagy nekem, nekünk. (bátorkodok használni a többes számot)
Jó lenne a politikát hanyagolnád,van bajunk anélkül is éppen elég.
Vitád meddő, miért kell a megosztás? Nem értem. :-( (költői kérdés volt, ne válaszolj, kérlek)
,,Van valami hiteles leírásod, mi számít elegendő gyászolásnak? "
Úgy gondolom, hogy ehhez nem leírások kellenek, hanem érzések, ami mindenkinél kicsit más, de a közös vezérmotívum talán az emberségesség, a kötődés és a szeretet.
,,ha egész nap feketében, potyogó könnyekkel jár az elég mondjuk?"
Hajlamosak vagyunk elfeledkezni a gyász öt szakaszáról, amiből az első a düh. Az ember mindenkit hibáztat, amiért el kell / el kellett veszítenie a szerettét. Sajnos bele lehet ragadni ebbe a fázisba és addig hergelni magunkat, míg a düh átmegy dühöngésbe és az ember olyat mond vagy ír, anit tiszta elmével eszébe sem jutna. Nem véletlenül született anno a gyásztopik.
Szerintem ne bántsátok Rothringot. Nem értem rá vissza olvasni a hozzászólásokat, de iszonyú fájdalom érte őt augusztusban édesanyjával kapcsolatban ( VIII.2 hsz-a) Borzalmas dolgok történtek velük, ezt nehéz feldolgozni. Sajnos hasonlókat élt át Zsanika is az édesanyjával, és az a fiatal fiú is, aki olyan szép megemlékezést írt az édesanyjáról. Én még mindig nem tudom feldolgozni édesanyám 1987-es halálát, de apám 1991-es halálát sem. Akkoriban mindkettőre azt mondták, hogy gyógyíthatatlan, és semmilyen kezelést nem kaptak, csak polivitaplexet. Anyámat csak azért műtötték meg a Róbert kórházban, mert azt mondta, hogy kiugrik az ablakon, ha nem segítenek a fájdalmán.Megműtötték, és legalább nem volt fájdalma többé, mert a gerincén volt a daganat.Két hónap után meghalt, mert nem evett szinte semmit. Semmilyen kezelést nem kapott a műtét után. Leírták. Két hónappal a műtét után vissza vittük a sebész orvoshoz, mert a körzeti szerint bevizesedett. Mondta, hogy le kéne szívni a vizet róla. Adtam az orvosnak 10 ezer Ft-ot (akkoriban ez másfél havi kereset volt). Elvette, majd azt mondta, hogy nincs értelme és elküldött. Mai napig bánom, hogy nem mentem utána, hogy adja vissza a pénzt. Ilyen orvos is van, de olyannal is találkoztam, aki nem fogadott el pénzt tőlem, amikor baleset végett kivették a lépemet, és 3 napig élet-halál közt voltam.
Hagyjátok, hogy a fájdalmát kisírja! Nagyon nehéz egy szeretett személyt elveszíteni. Én sose találkoztam Nellikével, de nagyon megkönnyeztem a 2-3 hónapos levelezésünk alatt megismert jólelkű, kedves teremtést.
Egyik barátnője most válaszolt. Múlt héten tüdőgyulladást kapott, be is lázasodott. Szerinte nem tudta legyőzni a szervezete. Neki is azt mondta, hogy jók lettek a leletei a rákkal kapcsolatban. Nekem mostanában nem mondta, hogy beteg. Amikor kijött a kórházból szeptemberben, telefonon beszéltünk. Nagyon náthásos hangja volt, de nem akartam megijeszteni. Ő azt mondta, nagyon jól van. Mindig ment az unokához, tette fel a képeket róla, nagyon boldog volt. Sugarat is szeptemberben kapott, amitől vissza húzódott a rák, írta is itt. Felfoghatatlan!
Ahelyett hogy az előző neked szánt hozzászólásomra korrektül reagáltál volna, és ama bizonyos orvosokat érintő kényes témára szorítkoztál volna, ehelyett hisztibe kezdesz, és kiemeled az utolsó mondatomat, mint valami hű de nagy dolgot. Pedig mondanivalójában, és nyelvtanilag semmi extra nincs benne, senkit nem sért. De azért neked elmagyarázom: ha az ember, egy olyan közelállót veszít el, akit igazán szeretett, akkor annak az elvesztése egy olyan mértékű fájdalommal jár, amit élete végéig hordozni fog, ebből következően azt nem is tudja feldolgozni, hiszen ha fel tudná dolgozni, akkor az azt jelentené, hogy a gyászt egy idő után befejezettnek tekintené, ami viszont ellent mond az előbbinek.
Egyébként pedig, az egészségügyben többnyire az orvosok szokták megsérteni a betegeket, nem fordítva.
Lehet bűnbakot keresni, igen. Próbáltam én is, de nincs értelme (mennyiszer megfordult a fejemben, ha a doktor nem így vagy úgy dönt, akkor mi lett volna). Á, nem változtat a dolgokon. Meghalt, fogd már fel. Semmi nem hozza vissza :( Semmi sem, ennyi volt. Örülj, hogy eddig is veled volt.
Van itt egy csomó olyan fórumtárs, aki bízik abban, hogy az orvosa meggyógyítja. Nem kéne elvenni tőlük ezt a hitet.
Na, most próbáltam nagyon keménykedni, de belül sírok :( Az se jön vissza, akit én veszítettem el :( Még nem tudtam túltenni magam rajta, pedig eltelt 1,5 év. Azért remélem, eljön a nap, hogy belenyugszom. Mindig mondják, az idő segít. Igen, talán segít. Vagy nem... majd kiderül.
Én is most folyamatosan teszem fel a kérdéseket a barátnőinek a facebookon. Számomra is felfoghatatlan! Minden nap szurkolt nekem a Római-parti gát ügyében. Minden megmozdulásunkat , tárgyalásunkat végig izgulta és bátorított: Hajrá Ildikó. Megbeszéltük, hogy amint egyenesbe kerülünk, kávézunk egyet a parton. Nagyon örült a pici 4 hónapos unokájának. Már napok kérdése lett volna, hogy találkozzunk. Ma hiányoltam a facebookon köszöntését. Kinyitottam a lapját és ledöbbentem.A fia nagyon megható búcsút írt édesanyjáról. Nagyon megkönnyeztem. Ha valami többet sikerül meg tudnom írok.
Látom még nem jöttél velem egy hullámhosszra. Én legfőképpen arról beszéltem eddig, amikor rosszul állítanak fel egy diagnózist, ebből következően a nem megfelelő kezelést adják a betegnek, aki emiatt nem hogy gyógyul, hanem kifejezetten a romló állapotát követően idő előtt meghal. Tehát szerinted ilyen esetekben sincs bűnös ?
,,gyógyíthatatlan betegeket látnak el."
Nem csak gyógyíthatatlan betegeket látnak el, egyesek a mezei megfázást is "félrekezelik".
,,nagyon kevés van aki szándékosan rosszat tesz a beteggel."
Ilyet nem is állított senki.
Tudod a családtagjaim elvesztése, - kiváltképp a legutóbb történtek - arra "kényszerítettek", hogy kicsit többet meg kellene tudjak a betegségről, néhány ezer oldalnyi szakirodalmi anyag átolvasása után, már picit tisztábban látok, és pont ez a tisztánlátás mondatja velem azokat, amiket leírok. Ha ezen "tudás" birtokában lettem volna már a legelején, akkor nyilván teljesen másként irányítom a történteket. De azért, nehogy már a hozzátartozónak kelljen gyorstalpalón összeszedni a tudást az éppen vétkes orvos helyett!! Te a részleteket nem ismered, tehát nincs képed az egész történetről, de elhiheted hogy nem véletlenül vagyok itt. A summám: időben elkezdett helyes kezelés esetén, fél évet, egy évet még élhetett volna a drága.
U.i.: Szerintem aki a gyászt fel tudja dolgozni, az nem is gyászol valójában!
Sajnos, tudomásul kell vennünk, hogy az orvosok olyanok, amilyenek. Mi betegek nem tudjuk megváltoztatni őket, azonban odafigyeléssel sok dolgot ki tudunk védeni. Pár hét híján 17 éve "űzöm az ipart". Ez idő alatt mindössze 3-4 olyan orvossal hozott össze a sors, akikben szinte vakon megbízok, a többi 15-20 esetében még a "Hogy van?" kérdést is gyanakodva fogadom. Volt amelyik "lenyúlta" az egyik vesémet, több radiológus is elnézte a röntgen és a CT-felvételeimet, szinte vég nélkül sorolhatnám tévedéseket. Eddig nem történt végzetes hiba, valszeg azért, mert ha valamit gyanúsnak találok, akkor azonnal "intézkedek", pl. kijavíttatom az elb@aszott beutalót az adminisztrátorral, felkeresek másik orvost. Az orvosokat én is szidom, de nem általánosságban, hanem név szerint.
Az én férjem is nemrég halt meg szintén fiatalon, ido elott. Voltam én is elkeseredett, tehetetlen, duhos, szomorú meg minden ami a gyásszal egyutt jár. A betegsége alatt találkoztam én is mindeféle hozzáállású orvossal. Ha kételkedtem valamiben rohantam másik orvoshoz, kértem privát konzultációt, se idot se pénzt nem sajnáltam ha úgy éreztem a szornyu diagnózist nem tudom egyetlen orvos véleménye alapján elfogadni. Egy valamit viszont soha nem tettem. Nem kerestem bunost ott ahol nincs, nem okoltam az orvosokat és nem vártam senkitol hogy csodát tegyen. Mert az orvosok nem varázslók. Naponta számtalan reménytelen kilátású beteget kell ellátniuk, valahogy el kell fogadniuk azt a tényt, hogy bár gyógyításra eskudtek fel szinte egész nap gyógyíthatatlan betegeket látnak el. Biztos vannak jó, jobb és mégjobb orvosok de biztos vagyok benne olyan nagyon kevés van aki szándékosan rosszat tesz a beteggel. Megértem a fájdalmadat de az utolsó írásaidat még olvasni is borzasztó. Nem gondoltál még arra, hogy igazában nem is az orvosokkal hanem a gyász feldolgozásával lehet problémád?
,,Csak halkan jegyezném meg, hogy a "takony" orvosok anyjaként kikérem magunknak ezt a hangnemet."
Ha a te gyermeked rendes/lelkes segítőkész orvos, akkor vele nincs baj. Én az ellenkezőjéről beszéltem.
,, a tehetetlenségbe picit mind belerokkannak."
Erről a politika is tehet.
,,Biztos van negatív példa, de az általánosításod borzasztó primitív.""
Szerintem meg túl sok a negatív példa, csak a legtöbb eset nem is kerül napvilágra. (hasonlóan, mint a most hullámzó zaklatási ügyek,...ameddig nem beszélnek róla, minden szép és jó, de amint kiderülnek a csúnyaságok, egyből hullanak a fejek). Tehát semmiféle primitív megállapítás nem történt.
Édesanyám nem rég halt meg idő előtt, részben néhány fiatal lekezelő/hülyének néző "lelkes" orvos hozzáállása miatt, ha valóban jól végezték volna a munkájukat, még mindig velem lehetne a drága :(
És bizony sokan lehetünk így, az egész világban.
,,amikor egy szájhős úgy képzeli, hogy az emberi szervezet olyan, mint egy autó, amit meg kell szerelni és ami egyértelműen és kiszámíthatóan reagál."
Hidd el, a legtöbb ember is tudja, hogy az autó nem egyenlő a szervezettel. De amíg az autóban, ha véletlenül elrontasz valamit, azt ki tudod cserélni, de az embernél nem.
Csak halkan jegyezném meg, hogy a "takony" orvosok anyjaként kikérem magunknak ezt a hangnemet. Nem kell igénybe venni az ő szolgáltatásukat, keresni kell neked megfelelőt. Pedig a fiatalokban még él az empátia, a tehetetlenségbe picit mind belerokkannak. Főleg, amikor egy szájhős úgy képzeli, hogy az emberi szervezet olyan, mint egy autó, amit meg kell szerelni és ami egyértelműen és kiszámíthatóan reagál. Biztos van negatív példa, de az általánosításod borzasztó primitív.
A facebookon Marosi Kornélia néven van. Azért merem megadni, mert itt is leírta többször az igazi nevét, mikor nem fogadta el az mkornélia bejelentkezését és átváltott a kutyája nevére jhonny2014-ra. Meg van a telefonszáma, de nem merem még a családot hívni. A fia nagyon szépen emlékezik meg róla.
A facebookon olvastam, hogy Nellike meghalt tegnap éjjel! Teljesen összetörtem, tervezgettük még két kete, hogy összejövünk egy páran. Nekem most nagyon sok minden jött közbe, nem értem rá hívni. Mi történhetett?
Féregirtóként nyilván nem kell ismét törzskönyvezni, de más betegség kezelésére csak akkor lehet alkalmasnak minősíteni, ha elvégezték a klinikai vizsgálatokat. Ami pedig a rendelkezésre álló adatokat illeti, ennek a féregirtónak a daganatellenes hatását eddig csak a petri-csészében és állatokon (egereken) igazolták, mi pedig itt EMBEREK vagyunk.
Elfelejted, hogy a mebendazolt már nem kell törzskönyvezni, ugyanis egy évtizedek óta forgalomban lévő gyógyszerről van szó. Amúgy pedig az eddig rendelkezésre álló információkat mérlegelve mindenki eldöntheti, hogy megvárja-e a nagy betegszámon végzett klinikai vizsgálatok eredményét avagy sem.
Sajnálatos ami veled is történt, de amint épp említed, a PET/CT vizsgálat kiértékelésekor valaki hibázott, tehát nem a gép működött rosszul, hanem emberi tényező van a háttérben. Amint előbb írtam, ez akár lehet felületesség vagy gondatlanság is, mindkét magatartást ebben a kontextusban felelősség terhel.
Az pedig, hogy te mint hozzátartozó/élettárs mit gondolsz és mit hiszel egy ilyen helyzetben, az teljesen másodlagos, ilyenkor mindig a beteg a lényeg, az ő emberi méltósága, és neki mindig joga van az élethez és a gyógyuláshoz! Ennek érdekében pedig mindent meg kell tenni! Én így látom.
Tudod nekem is meghalt a társam, a második. Mindkettő rákban. Az elsőnél nem volt semmi kételkedés, a diagnozis halálos volt. A másodiknak a zürichi egyetemi klinikán csináltak PET vizsgálatot és nem vették észre a primer daganatot, ami mint utóbb kiderült narancs nagyságu volt. Bebeszéltem magamnak és hiszem is, hogy ha észre veszik, akkor se lett volna más vég. Erősen fatalista vagyok.
,,Dühös vagy és azt hiszed az orvosok hülyék és rosszakaratuak. Nincs miről beszélni."
Gondolom nem csak én vagyok dühös, hanem még vagy több ezer hozzám hasonló hozzátartozó. A téma kényes, persze hogy nem sokan szeretnek róla beszélni, de azzal nem oldódik meg a probléma!
Ne forgasd ki a szavaimat, én nem mondtam olyat, hogy hülyék és rosszakaratúak.
,,Ha úgy gondolnám, hogy rossz a diagnozis, megkérdeznék még egy orvost."
Nem hiszem hogy a betegnek az a feladata, hogy kételkedjen a nála sokkal tanultabb és a betegségére szakosodott orvos diagnózisában, pont azért megy általában az ember orvoshoz, mert hisz neki és bízik az orvoslásban.
Nem túl életszerű az, hogy mondjuk minden beteg megkérdezne egy másik orvost is, vagy többet. És ha mindegyik más véleményen lenne, akkor ? Hova vezetne ez ? Már az első alkalommal kellene a beteget a legalaposabban kivizsgálni, így több esély lenne a helyes diagnózis idejében történő felállítására, majd a helyes gyógymód megválasztására. Megmaradna az esély a gyógyulásra.
Az onkologia sajnos elég rejtélyes. Ha úgy gondolnám, hogy rossz a diagnozis, megkérdeznék még egy orvost. Ezzel be is fejezem a témát itt veled. Dühös vagy és azt hiszed az orvosok hülyék és rosszakaratuak. Nincs miről beszélni.
,,A beteg állapota nem az orvos hibájából romlik,"
Még akkor sem, ha az agyontanult orvoska a meglévő panaszok/tünetek alapján nem képes felállítani a helyes diagnózist, és emiatt az egyébként részben/teljesen gyógyítható betegség eluralkodik a betegen, további káros szövődményeket okozva ?
Vagy szerinted nincs is felelőssége ?
Például az onkológia területén maradva, ugye te is különbséget vélsz felfedezni egy iskolázatlan kecskepásztor és egy tanult orvos között ? Az előbbi nem is esküdött fel, hogy gyógyításra adja a fejét, utóbbi viszont igen,...de ha már a diagnózist sem jól állítja fel....???
,,Teszi amit tud tenni,"
Vagy épp nem teszi, mert felületes, vagy közönyös és hárítja a problémát.(benne van a pakliban, címszóval)
Nem a zárómondat jelenti azt, hogy a féregirtó rákellenes hatását klinikai vizsgálatokkal kell bizonyítani, hanem a világ fejlettebb felében alkalmazott protokollok. Az esettanulmány nem helyettesíti a klinikai vizsgálatokat, tehát nem egyenértékű azokkal, azok alapján sehol sem törzskönyveznek gyógyszert.
"Nagy valószínűséggel azért, mert ahhoz, hogy valamiből jóváhagyott gyógyszer legyen, először klinikai vizsgálatokkal kell bizonyítani a hatásosságot."
Ühüm... És az a zárómondat szerinted azt jelenti, hogy klinikai vizsgálatokkal kell bizonyítani a szer hatásosságát? Akkor még1x idézem: "In conclusion, our results strongly support the clinical use of mebendazole as a replacement for vincristine for the treatment of brain tumors."
"A javaslatodra rákerestem a "mebendazole cancer" szavakra." ... "Az nagyjából azt jelenti, hogy a publikáció megjelenéséig (2014) nem találtak bizonyítékot a rákellenes hatásra." "...de amíg nem fejeződnek be a vizsgálatok, addig az emberek esetében nincs bizonyíték a hatásosságra." (60934)
Páromnál amikor a második kezelés után azt hittük, nem kel fel többet, és beszéltem a dokival, akkor derült ki, első kezelésnél lemérték, 92kg, beállították a mikrogrammra mért adagot.
A második kezelésnél senki nem mérte le, hogy már csak 80kg (ennyit fogyott az első kezelés után), és megkapta ugyanazt az adagot, ez 15%-al nagyobb adag, mint az volt
Válasz: mivel eleve 75%-ra volt beállítva, nem történt túladagolás
Igen, de relatív túladagolás igen, mert ezzel 87%-os adagot kapott nem 75%-ot.
Ha nem nagyjából nézzük a mondat jelentését, akkor arról van szó, hogy a BMZ-vel végzett, a rák kezelésére vonatkozó klinikai vizsgálatok nem fejeződtek be a mai napig. Ha befejeződnek a vizsgálatok, akkor lehet az az eredmény, hogy hatásos a rák ellen, de amíg nem fejeződnek be a vizsgálatok, addig az emberek esetében nincs bizonyíték a hatásosságra.
A cikkben részletesen foglalkoznak a MBZ petri-csészében és az állatkísérletes modelleken végzett vizsgálatok eredményeivel. A klinikai vizsgálatokról is ejtenek néhány szót.
Human data in cancer
No clinical trials of MBZ as a cancer treatment have been completed to date.
Az nagyjából azt jelenti, hogy a publikáció megjelenéséig (2014) nem találtak bizonyítékot a rákellenes hatásra.
De, miért civakodsz? Valóban sok vélemény létezik. Nekem szerencsémre nincs rossz tapasztalatom. Persze van ügyetlen, rossz szaki, trehány, de azért kőművesek építik a házakat, vezetik a gázt és az orvosok gyógyítanak többnyire. Hogy sokszor nem sikerül túl élni, nem mindig az Ő hibájuk, szerintem. Én úgy érzem, a gyógyuláshoz a beteg is kell. Persze a sorsban nem hiszek, bár lehet be van kódolva élet utat, de az biológia, nem Isteni küldetés. :) (ne vessetek meg, ateista vagyok)
Csak azokat intéztem el, akik beletartoznak abba a csoportba.
,,Legyünk kicsit alázatosak a sorsunkkal szemben!"
Jó nagy butaságokat írsz. Ha te beteg leszel, és az orvos hibájából romlik az állapotod, vagy ne adj isten meghalsz, akkor is inkább a sorsnak leszel alázatos, mintsem az orvost tennéd felelőssé ? Grrrrrr...
Azért nem kellene így elintézni az orvosokat. Majd ha valami komoly bajod lesz, te is csak hozzájuk fordulhatsz, bár kívánom, hogy soha nem legyen rájuk szükséged. Már sokszor leírtam, hogy tudomásul kellene venni, hogy minden embernek megvan a maga sorsa. Lehet ugyan lázadozni ellene, de minek? Van akinél rövidre van mérve az idő és van akinél hosszabbra. Senki se tudhatja, hogy mennyi jut neki. Akinek hosszu szerep jutott, az orvos nélkül is megéli a kiszabott időt, akinek meg rövid az a világ összes orvosa dacára is meg fog halni. Legyünk kicsit alázatosak a sorsunkkal szemben!
Kezdem rühellni ezt a topikot, mert mi rákosok keményen érezzük, tapasztalunk jót és rosszat is, de, hogy valóban, pökhendi kommentek csak sérteni akarnak? Kinek jó ez? Eddig meg voltunk. Ez a hozzáállás rosszabb, mint a sárkányfüveseké!
,,Már bocsi, de én annál maradok, aki 6-8 ávig tanulta az orvoslást + szakvizsgák és az idősebb kollégák, akik ezer hasonló esetet láttak."
A legtöbb fiatal takonyszájú orvost, a sok tanulás legtöbbször csak beképzelt, pökhendi, lekezelő stílusú "csicskává" teszi, akik ott ugrabugrálnak a felettük bábáskodó docens, vagy adjunktusuk mellett. Kellő tapasztalat hiányában, a komolyabb eseteknél meg kell kérdezniük az "öregebb" orvost, de az meg épp magánrendel, vagy oktat, tehát nem elérhető. Ezt részemről betiltanám. A családomban történt eseteknél, tökéletesen megmutatkozott a legtöbb érintett orvos semmirevalósága. Elemi dolgokban hibáztak/vétettek. Mindez csak azért lehetséges, mert ebben a tetves országban, a kárt okozó/hibázó orvosokat a legtöbbször nem büntetik, illetve nem kellőképpen, és mindezek ellenére még túl is értékelik őket. (nálunk például díszpolgárrá avatták azt az orvost, aki sok más ember mellett, az én két hozzátartozóm idő előtti halálában is, részben okolható) Ezen felbátorodva meg azt csinálnak amit akarnak. Te meg beteg, és a hozzátartozód hülyének vagy nézve, folyamatosan.
A tanulás és tudás vajmi kevés a megfelelő hozzáállás nélkül!
"Már bocsi, de én annál maradok, aki 6-8 ávig tanulta az orvoslást + szakvizsgák és az idősebb kollégák, akik ezer hasonló esetet láttak."
Pár sorral lejjebb aztán meg ez:
"Az érsebészeten csodájára jártak a 8,6 cm-re duzzadt aortámnak, nem akartak hazaengedni, mivel " ezt azonnal műteni kell! " Hát a túrót! Hazamentem és visszamentem 2 hét múlva műtétre és biztos voltam benne, hogy nem durran el közben"
Kuka a 6-8 éves tanulás, kuka a szakvizsgák. Hát a túrót doktorok, én jobban tudom nálatok. Megfontolt, következetes gondolkodásmód.
"A világ nagyon gazdag országaiban dollár milliárdokat költenek kutatásra és akkor jössz nekem valami féregtelenítővel??"
Előbb tájékozódni kellenne a kérdést illetően és csak aztán fintorogni. Ha nem okoz gondot a nem kissejtes tüdőrák szakirodalmának követése, akkor talán ez sem: PubMed adatbázis, "mebendazole" "cancer" keresőszavak. Kedvcsinálónak az egyik idevágó közlemény kivonatának zárómondata: "In conclusion, our results strongly support the clinical use of mebendazole as a replacement for vincristine for the treatment of brain tumors."
Köszi szépen Fertőtlenítő! A zsirmirigyeket már én is lecsekkoltam. A héten megyünk dokihoz megnézik a katétert. Félek elindulunk a végjáték felé. Próbálom rábeszélni másik orvosra.
Nagyon ajánlom a fürj tojást, lehetőleg nyersen, napi 4-5 db. A fürjesek esküsznek hatására. Egyik Kaposszerdahelyi-i barátom már nem szed magas vérnyomásra semmit, csak a fürjtojást. Ő 73 éves. Én is naponta eszem.
Sajnos csak egy madaram van, (keltetni most nincs kedvem, venni meg nem tudok, mert drágám a kocsim gazdasági törésre hazavágta) de jól tartom, naponta tojik. A röhej, ő meg naponta fél tyúktojást eszik, fehérje pótlás miatt. :-)
Valóban. Nem tudom, egyszer csak dőltem, mint egy zsák. Semmi előzmény, botlás és csak rengeteg tea bennem, talán az ártott meg. Máskor, ha kimegyek, rummal döntöm, akkor legalább les oka az esésnek. :-) Reggel ittam fokhagymás-mézes páleszt, nem is estem el ma! :-)
Szerintem vigyétek másik orvoshoz, vagy kérjétek meg, hogy beszéljen őszintén...Ugyanis a zsírmirigynek nincsenek gyökerei, tehát nem tudnak behálózni semmit. Ráadásul ahogy utána olvastam, zsírmirigy, vagy a limpóma, ami zsírdaganat / jóindulatú / kizárólag a bőr alatt alakul ki, belső szerven, vagy szervben nem fordul elő / azokban a cikkekben, amiket átnéztem /.
Azt, hogy miért nem adnak kemot, nem tudom, ezt is orvostól kellene megkérdezni. Lehet azért, mert nem régen volt az előző...Viszont ilyenkor is adható kemó - úgy tudom - vagy monoterápia ( egy kemós szerrel ) és nem kombinálva másokkal, mint az első kemó esetén.
A nagybátyámnak van végbéldaganata amit teljesen kivezettek. Kapott kemoterápiát de mikor másodszorra felnyitották megint találtak dagit. Nos nem értem miért nem kapott megint kemot? A két mütét között eltelt nagyjából 1.év. Ráadásul most katéterre lett a húgyhólyagjába mert állitólag zsirmirigy van rajta és.nem lehet müteni mert a gyökere nagyon behálozza a hólyagot és rossz helyen fekszik. Létezik, hogy ez kamu és ez áttét? Elvinném másik dokihoz is, de nagyon makacs....nem akar több orvostól véleményt kapni. A kérdésem az hogy miért nem kap megint kemot ha találtak a végbélében dagit? Érdemes másik dokihoz menni?
Nálam egyébként kialakult még egy trombózis - a másik lábamban, kezelgetem, múlóban van. Hogy honnan indulnak a vérrögök, nem tudom, csak sejtem, hogy a hasi műtéttől! Az Aspirin protect nem nagyon előzi meg ezek szerint ( azt hiszem, az csak az aortás rögösödést előzi meg, a vénást nem )
Két új gyógyszer ellenére magas a vérnyomásom ( 160-170 )
Kb. egy hónapja, mindkét lábfejem ödémásodott - bokák, rüszt. Lejjebb ment, de még mindig nem az eredeti. Gondolom, az az oka, mint a csillapíthatatlan magas vérnyomásnak, a szar vese funkció. Ugyan egy éves adat, de az EGFR a műtétem előtt 42 volt, a műtét után 31 !! Minimum 90-nek kellene lennie, 30 alatt már szar a helyzet. 6-án Mária doktornővel a ct után megbeszélem ezeket a dolgokat / ha lesz ideje /! Egyébként a ct-től túl sok jót nem várok. Eltelt fél év az utolsó óta és a rák nem olyan, hogy jellemzően az idő múlásával jobb lesz.....
Szombaton estem földhöz csaptam magam a kertben, persze beton járdán, akadálymentes területen. Nem történt semmi különös, csak felszakadt a jobb könyököm, jobb a térdem bőrtelen lett. Bal sípcsontom sem úszta meg, kirepedt a bőröm. Úgy néztem ki, mint akit levágtak, piros volt a terület. Persze egyedül voltam, percekig azon filóztam, hogy hogyan kellene feltápászkodni valahogy, felmászni a lakásba.
Nagy nehezen sikerült, "felrohantam", hosszú percek alatt.
Miután nagyjából eltüntettem a vért, drágámnak átszóltam, jött. Valahogy rendbe rakott, bepólyált. Bevackoltam ágyikómba, de kár volt. Átütött a kötés, ágyneműnek vége. Csere, mosás - este
Ma reggel kegyetlenül még fájt a könyököm, lehet pici porc leválás is lehet. Keveset aludtam.
Azután macsekokat azért kezdtem ellátni, reggel, de bénáskodva, jól megütöttem a könyököm ismét. Kínomba rápakoltam kis borogatást és most már szinte nem is fáj. (na jó bekapkodtam egy pár dilibogyót.) Talán, az a reggeli ütés vissza ütötte a hibát.
És dögömről kicsit:
Egy ideje marha nehezen megy a kajálás. Kezdek undorodni. Érzek valamilyen ízt, ami kicsit sem jó. Azt magyarázom magamnak, hogy lehet kezd visszatérni valamilyen ízérzet, de a kombinációk miatt rossz az íz, talán újra meg kell tanulni, értelmezni a ízeket. Most elkezdek kóstolgatni piciben fűszereket, mindent ami eszembe jut. Ritkán találok elfogadható valamit, minden keserű.
Rízskokhoz kértem barack lekvárt. Hát azt a förtelmet?! Mint, ha megbomlott cefre lett volna. :-(
Na, ma paradicsomos káposzta volt jó sok hússal. Nehezen, lenyomtam. A paradicsom jó, nem irritál, szívesen eszem, de a disznóhús marhára keserű. Úgy kívántam, a hús nem ment.
Mérgembe azért is disznó volt a vacsi, füstölt szalonna, hajában sült krumpli, reszelt fokhagyma, csili paprika. Kicsit minden keserű volt, de leöblítettem fél lityi aludttejet, így reggelig kibírom.
Ez abszurd :-(( Egyetlen leletező orvos van? Kérd ki CD-n és leleteztesd le máshol, ilyen nincs, ha egy intézmény - akár csak átmenetileg - képtelen bizonyos vizsgálatok teljeskörű elvégzésére, akkor nem lenne szabad azt elvállalniuk! Ne adjanak ki vizsgálati időpontot, amikor nincs ott a leletező orvos! Nincs kedved rájuk borítani az asztalt? Biztos kerülne egy helyettes radiológus seperc alatt.
Én így jártam. Az sebész-onkológus dokim, elolvasta, rám nézett, halvány mosoly (én is) és "minősítette". Végül is egy forrásból finanszírozzák, de lehet statisztikai, könyvelés technikai rossz fényt vet. Nekem tök mindegy, csak flottan menjen. Korábban a vérvétel soron kívül házi orvosnál a művelet 500 Ft-ba került. Felemelték 800 Ft.-ra. Ízléstelen, inkább kiseggelem és veszek érte 4 doboz sört. :-)
Nem lehet, biztos.Még jó, hogy ismeri a vércsoportját.
Nekem 8 éve olyan vért sikerült adni, ami tele volt ellenanyaggal, így életem végéig csak spéci vért kaphatok, amiből ezek az anyagok ki vannak szűrve. Mindezt azért, mert Győrben nem divat ellenanyagra szűrni, csak a vércsoportot határozzák meg! 2009-ben amikor 2E vért kaptam, 2 napig 40 fok feletti lázam volt, aztán elsunnyogták az egészet, két hónap múlva a következő műtét előtt derült ki, hogy 3 féle ellenanyagra is pozitivitást mutattam, korábban meg semmire. Azt mondták, biztos elcserélték, és újra vért vettek, aztán nem szóltak semmit, így elhittem a cserét. 3 éve a kiújuláskor derült ki, hogy igaz az ellenanyag, 2 hetet kellett várnom a műtéttel, hogy legyen megfelelő vér készenlétben. Akkor kaptam is egy papírt (ez kötelező ilyen esetben), hogy legyen mindig nálam, korábban Győrben ezt sem tették meg.
Tavasszal műtét előtt én is így jártam az EKG-val. Annyival volt cifrább a helyzet, hogy a körzeti 10 percig dühöngött, hogy miért ő, meg majd levelet ír a kórháznak, meg különben is:(
Mindenki ott spórol, ahol tud, próbálják másra tolni a költséget.
A fiatalkori rák az sajnos genetika. De nem is azt írtam, hogy aki ügyel az egészségére, az tuti megússza, hanem azt, hogy érdemes azokat a faktorokat kiiktatni, amelyek kiiktathatóak, ezzel javítva az esélyeinket.
Sajnos már túl sok mindenkit ismertem, aki nem ivott, nem dohányzott, sportolt, bio piacon vásárolt stb. és mégis meghalt fiatalon valamilyen rák következtében. :-(
Az Amazonas őserdőben, vagy az afrikai szavannán élő állatok mitől kapnak rákot? Mert, hogy kapnak az biztos! A háziállatok rákját még lehetne magyarázni környezetszennyezéssel, de a fentiekét mivel? Egyik felsorolt okkal se hozhatóak összefüggésbe.
Az a baj, h a rákbetegségben nem lehet nagyvonalakban gondolkozni. Másfajta tüdőrákot okoz az azbeszt, mást a dohányzás.
Az alkoholt később én is észrevettem, de szerintem nagyon alá van becsülve a szerepe. Bizonyítottan növeli a mellrák, szájüregi rák, hasnyálmirigyrák, gyomorrák és és májrák kialakulásának a veszélyét.
Nem az az egyszerű, hogy ez a négyféle dolog okozhat rákot, hanem az, hogy melyeket lehet kiiktatni. És ez tényleg ennyire egyszerű. Azzal, hogy nem iszom, nem dohányzom, és rendszeresen mozgok, csökkentem annak az esélyét, hogy rákbetegségben haljak meg. Én ennyit tudok tenni és ezt meg is teszem. És igen, ez valóban ennyire egyszerű.
Meg még sok más sem, ennek az ábrának az a lényege, hogy nagy vonalakban "megmutatja" az eddigi elemzéseket.
,,Borzasztó károsnak találom az ilyen "statisztikákat""
Ez egy szakkönyvből való, tehát az íróját vond kérdőre.
,,az alkoholfogyasztást simán besúvasztották az étrend kategóriába,"
Én úgy látom külön van.
,,A helyzet az, hogy a négy nagy mumus, nagyjából egyenlő súllyal az alkohol, dohányzás, genetika és környezeti hatások. Az első kettő kiiktatható, az utolsó kettő ma még nem teljesen. Ennyire egyszerű."
Ha neked ennyire egyszerű, akkor te nagyon okos lehetsz.
Sajnos, a mai napig sem tudják, hogy mi okozza a rákot. Ami pedig az "öröklést" illeti, a kutatók éjszakáján hallgattam egy előadást, amelyben egy biológus elmondta, hogy a rákot nem lehet örökölni, csak olyan génhibákat, amelyek más, később kialakuló génhibákkal együtt már rákot okozhatnak.
Az étrend elég szerencsétlen megfogalmazás, mert étrendje az egészségeseknek is van, és többféle rákkeltő táplálkozási szokásokat takarhat, pl. elhízás, vagyis rendszeres többlet kalória bevitel, egyoldalú vitaminhiányos és nyomelem hiányos illetve esszenciális aminosav hiányos táplálkozás, vagy ezekből több együtt, de az alultáplált állapot is gyengíti az immunrendszert.
Jaj. Minden rákbetegség kialakulásában más és más szempontok játszanak kulcsszerepet. A genetika eleve fel sincs tüntetve. Eleve mi az, hogy rákképződés??
Borzasztó károsnak találom az ilyen "statisztikákat", amik a rákbetegséget egy darab betegségként kezelik, ráadásul az adatok is megtévesztőek, mert az alkoholfogyasztást simán besúvasztották az étrend kategóriába, így nemlétezőnek feltüntetve a problémát. A helyzet az, hogy a négy nagy mumus, nagyjából egyenlő súllyal az alkohol, dohányzás, genetika és környezeti hatások. Az első kettő kiiktatható, az utolsó kettő ma még nem teljesen. Ennyire egyszerű.
De, semmivel sem bizonyított csak feltevés, nem tudják az alapvető okot, hisz akkor már régen kiszűrhetnék. Marad az,hogy felismerik a rákos sejteket amikor már van! Ez a statisztika is annyit, mint bármelyik más. Sőt ebben az esetben még annyit sem. :-) Azt hiszem el, amit én hamisítok. :-)
Hányszor kiderül, hogy a "divatos" veszélyfaktor nincs,a páciens életében nem ivott, nem dohányzott, étrendje szinte tökéletes, még is bejön a tüdő rák. Más vedel, zabál, bagózik, még is kutya baja. :-)
az emlékeim szerint a körzeti orvos beutalót adott, az EKG-t a kerületi rendelőintézetben csinálták, talán még rtg is kellett, szintén a rendelőintézetből, és ezekkel mentem az altatóorvoshoz megbeszélésre (ez visszérműtét volt). Neked az anesztessel nem kell találkoznod előtte?
Meg aztán nem csak erre a forumra vonatkozik, amit írtam, máshol is vannak, akik soha nem írnak, csak odavetnek egy szmájlit, gifet, matricát....így van pl. a Facebookon is!
lehet, hogy így van (1-2 sértődött csinálja) nem tudom...
amúgy igen, egy fórumtárs egy hozzászólásra 1 minusz vagy 1 plusz jelet tud adni... de meg is gondolhatja magát és akkor az értékelése átkerül a másik oldalra (egyiket csökkenti, másikat emeli)
akinek ez a legnagyobb szórakozása, akinek ez ennyire fontos, azt csak szánni lehet
néha tényleg az az érzése az embernek, mintha ott állna lesben valaki(k) és ha x vagy y ír, akkor megy a kattingatás, hát, szánalom... és ebbe bekavar a jóhiszemű fórumtárs is, aki szintén kattint, ha olyanja van :)
mostmár bánom, hogy szóbahoztam, nem kellett volna, de már mindegy :(
Az az igazság, hogy egyeseknek jól jön ez a + - jelölés, ahogy a szmájli is! Különösen azoknak, akiknek sekély a szókincsük, nem akarnak vagy nem is tudnak írni, csak odavetnek egy szmájlit, vagy mínuszt, oszt le van tudva a dolog. :)
Na de hagyom, jobb volna ha mindenki arra használná a fórumot, amire készült...
Kipróbáltam, egy nick csak egy db + vagy - jelet tud leadni. Nem hiszem hogy van tizensok olvasó aki belemegy ebbe a rossz ízű játékba. Azt gondolom van egy-két sértődött fórumtárs aki különböző nick neveken regisztrált, és ezzel szórakozik. Talán moderátorunknak kéne körülnézni ki szórakozik itt.
Hazaértem a Korányiból, túl vagyok a hörgőtükrözésen ill. átmosáson citológia céljából. Tényleg kibírható, nagyon rövid volt, nem akartam elhinni amikor készen lettem. Eredmény valószínű jövő hét végén, aztán folyt. köv.
A vizsgálatnak a híre rosszabb, mint maga a vizsgálat.:)
Ezek az "értékelések" tulajdonképpen sz@rt sem érnek. Már csak azért sem, mert nem tudható, hogy mit tettszett, vagy nem tetszett, a hsz. vagy a hsz szerzőjének a személye. Tulajdonképpen, - szvsz - olcsó játék hülye gyerekeknek. Ha valakinek teszik egy hozzászólás, akkor le is írhatná. Annak nyilván oka van, ha valaki titkos imádó vagy utáló. :)
Már ki fogják venni, csak el kell menni a szájsebészhez. Nem lesz túl kellemes, de remélem jobb lesz utána. Hát kellenek az ügyesek, csak én is legyek az :)
OFF
Nem tudom hogy mi ez a nagy mínuszolás itt, de elég zavaró. De hogy mindenkit mínuszolgat egy csoport, nem egy van szinte minden hozzászóláson, hanem 6-8, az azért nem semmi... Nem ártunk itt senkinek, a sárkányfüvesek csinálhatják vajon?
... és akkor onkológusom "kényszerít", hogy naponta 3 lityi vizet meg kell innom! Minden bajom van ettől, mert ahogy az öreg paraszt is mondja: "még jó vizet nem ittam, de rossz bort sem" (mert csúnya nő sincs, csak kevés bor) :-) (bocs)
Szia Helga!
Örülök, hogy oké, de azt a fájós bölcsesség fogad dobasd ki, mert tud komoly galibát okozni. Ha ,nem lesz, attól még bölcs lehetsz, csak nyomd az embertant!!! :-) Kellenek az ügyes gyógytornászok! :-)
Ma voltam kontrollon, tegnap meg az ultrahangon. Tegnap egy nagyon jó doktornőhöz kerültem uh-n, nagyon alaposan megnézett mindent a nyakamon. Jobb oldalt az állkapocscsontom sarkánál van két nyirokcsomó, de az a fájó bölcsességfogam miatt van. Bal oldalt elmeszesedett nyirokcsomók vannak, ezeket az izotóp nyírta ki :) Szerencsére minden rendben :)
A kontrollon most a véreredményeket tudtam meg, szerencsére nem kellett sokat várni, 3/4 2kor már behívtak. A dokinak nagyon jó hangulata volt, el is mesélt egy sztorit, hogy a víz miért halálos :)
A gégeműtöttek tápszondát szoktak kapni műtét után, és a nyelést úgy ellenőrzik, hogy inniuk kell a betegeknek pár korty vizet. Volt egy öreg bácsi, aki egész életében nem ivott vizet, már gyerekkorától bort adtak neki. Nem akart vizet inni, így sokat kellett győzködni, végül megitta, utána nem sokkal pedig lefordult a székről és szívinfarktusban meghalt. Szóval vigyázzatok a vízzel, gyilkos tud lenni :D
Amúgy a véreredményeim jók lettek, TSH 0,1, tumorkarker (HTG) 1,93. :) Fél év múlva kell újra menni, olyan jó :)
Épp tegnap hívtam fel egy kedves rokonomat, rég beszélgettünk, kiderült, hogy sajnos ő is problémával küzd, lehet, hogy ő is rákos :( Elküldtem neki ezt a dokumentumot, mert nem tudtak róla. Remélem, ez segít, hogy mielőbb diagnosztizálják náluk a bajt... Minden nap számít ilyenkor!
Volt már téma a (+), (-) osztás, de valóban nincs semmilyen következménye. Őszintén, szoktam alkalmazni, csak tetszést, vagy nem tetszést röviden benyomni. Szóba maximum csak a sárkányfüves cuccokra reagálok negatíván. Csincska, adminisztrátorunk, (ha, jól írom) megírta nekünk, hogy mit ér az előjeles értékelés, semmit.
Azt is bevallom, a kis ikszes mellalakot is használtam már, rákattintva eltüntetem a nekem pipásító posztokat. Lehet attól még igaz, de nem csípem, így védekezek a meddő vitától.
Na, ez is kicsit off lesz, előre is bocsika, kedves kórtársak!
:-)
Bocs a késésért, tegnap holt fáradt voltam, kicsit disznólkodtunk a szomszéd barátommal, betöltöttünk kb. 20 kg hurkát, májast, vérest, 4-5 kg kolbászt. (a kolbász és véres egyik alkotója 17 db szárnyas élete).
Vannak friss képeim, ma már szamár méretű Elekről is, de ha nem haragszol inkább e-mailon adnám át Neked, hisz nem szeretnék újra fellobogtatni egyesek nekem fura hozzáállását. (pofámra rendesen kaptam már, pedig csak a rákos életemről szólt. Igaz én sokszor főztem, fenyvesis kortárs fát vágott, :-)))) ) de túl akarjuk élni a dögöt, azért is. Na. :-)
Egyébként e bajban írásaid nekem szinte szórakoztató (hülye szó, de jobbat most nem találtam), jó stílus, hatalmas szó kincs. Fordulatos. könnyen érthető, egyszóval, maga a stílus. Köszi.
Ja, nem találtam publikus elérhetőséget, esetleg közre adhatnád, vagy írj rám, nekem ott van a címem.
Tök igazad van. Az elején én se tudtam, hogy van ilyen, nem figyeltem, nem vettem észre, nem igényeltem. Aztán valamikor feltűnt (talán szóba jött itt, nem tudom már). Azóta néha figyelgetem, és próbálok rájönni, hogy vajon egy pozitív vagy semleges hozzászólás miért kap annyi minusz jelet. Kinek jó ez?
Na mindegy, kicsit sok lett az OFF-ból, elnézést, tudom, én indítottam el (nem gondoltam, hogy 1 napig kb. ez lesz a téma), bocsánat.
Közel 20 éve itt vagyok a fórumon. Még soha nem jutott eszembe ezt a +/- jelet használni, illetve nem is tudtam, hogy van. Használni ezután se fogom, mert minek?
Én még soha, senkinek nem adtam se pluszt, se mínuszt. Semmi jelentősége. Az viszont elgondolkoztatott, hogy amikor annak idején beírtam, hogy kiszállok 8 pluszt kaptam rá és aki hozzá is szólt és helyeselte hogy kiszállok, mert nem hiányzom ide, az kilencet...
Na akkor elkezdtem számolni, hogy kiknek ártottam itt, vagy kit bánthattam meg, mint téged annak idején / bár nem volt szándékos /, akkor négy embernél többet nem tudtam felidézni. Na, erről ennyit.
Teljesen felesleges figyelni, "tanulni belőle" meg pláne. A legkisebb vitánál a cimbik pluszolják egymást, míg a vitapartnert (akit automatikusan ellenségnek is tekintenek) vállvetve mínuszolják.
Nekem jó sokáig fel se tűnt, hogy itt a fórumon lehet + és - jeleket rakni hozzászólásokra. Mióta tudom, hogy ilyen van, azóta ámulva figyelem, hogy vajon mi alapján osztogatjá(to)k.
A hozzászóló személyének szól, vagy a mondanivalójának?
Mondok példákat:
Ha egy szimpatikus fórumtárs egy szomorú dologról ír (pl. rossz lett a CT-je), akkor + vagy - a besorolás?
S ha egy nem szimpatikus fórumtárs ír (pl. épp másoknak próbál segíteni), az mit kap?
Kaptam már én is több +/- besorolást, most is fogok, majd igyexem tanulni belőle :-)
Édesapámat általában 6 ágyas szobában szokták elhelyezni, s mindig mondja nekünk szemrehányóan, hogy lám-lám a szobatársaknak sincs étvágyuk, meg hogy mások is isznak Nutridrinket.
Neki a kezelések megkezdése előtt kiváló volt az étvágya, még a vasszöget is megette volna. Viszont az első kemoterápia után már csökkentgetni kezdte a korábban elfogyasztott ételmennyiséget, mely tendencia csak fokozódott a 4. kemoterápiáig, s az azt követő kb. másfél hónapos kezelésmentes időszakban sem javult az étvágya jottányit sem.
Mivel az akkori panaszai erősen hajaztak a reflux tüneteire, így az onkológus írt fel neki augusztusban protonpumpát.(Quamatelt kezdetektől fogva kapott) Azt azonban, elolvasván mellékhatásait: gyakori tüdőgyulladásos megbetegedést okozó szövődményeit, nem váltotta ki.
Az igazán aggasztó étvágytalanság azonban a másodvonalbeli kemoterápia megkezdésével jelentkezett nála, mely kemoterápia minden más tekintetben is nagyon megviselte, megviseli szervezetét.
Amikor kiderült a betegsége, már vashiányos aneamiája volt. Április eleje óta szedi a vastablettákat, a vérképe, vasszintje kb. július-augusztusra normalizálódott. Ám amióta kapja a Docetaxelt, a vasszintje hirtelen lezuhant 5-re, ami elviekben szintén okozhat étvágytalanságot és rossz közérzetet.
A júliusi hasi CT nem mutatott semmi kóros eltérést a máján, viszont augusztusban elkezdett fájogatni a háta, nem folyton, csak amolyan nyomásérzékenyen. Erre tramadolt tartalmazó fájdalomcsillapítót kapott, napi kettőt szedett belőle, de mivel már egy ideje (hetek óta) nem érez fájdalmat, így azt már nem szedi. Viszont pont emiatt a hátfájdalom miatt kellett csontizotóp vizsgálatra mennie hétfőn, aminek az eredményét még nem tudjuk, úgyhogy a gyomorgörcs egy pillanatra sem tud felengedni.
A hangszalagbénulás annyiban mutatkozik meg, hogy csak suttogva tud beszélni, és, ami a legrosszabb, hogy nagyon gyakran félrenyel miatta. Ez az elején olyan súlyos mértékeket öltött, hogy sokszor hittük azt, itt fog megfulladni: kezünk-lábunk remegett a félelemtől, volt, hogy már a telefon is a kezünkben volt mentőt hívni. Azóta kapott rá gyógyszert, így ez a probléma szerencsére ritkult és elviselhetővé mérséklődött.
Jaj, ne is mondd! Olvastam a fiad tragédiáját, meg is könnyeztem, meg is könnyeztelek jó párszor. Jól tudom, vagyis csak sejtem (tudni kizárólag a szüleim tudhatják: több mint egy évtizede veszítették el lányukat, a 28 éves nővéremet - ő is (gyors lefolyású) rákbetegségben halt meg) min mentél, mentetek, s mész keresztül. Nem is tudom, mit mondhatnék neked: vigyázzatok magatokra, nagyon vigyázz magadra, de tényleg. Édesapám nővérem halála után egy évvel kapott infarktust, a kardiológus akkor azt mondta, ez nála valószínűsíthetően lelki eredetű volt.
Most pedig édesanyám miatt is agyon aggódhatom magam: ő februárban kapta (másfél éven belül) a 2. infarktusát; a kórházból úgy engedték haza, hogy minden stressztől kímélje magát - erre egyből jött édesapám betegsége.
Köszönöm szépen a tippet: holnap egy üveggel megpróbáljuk felemelni a napi Nutridrink adagját. Egyébként milyen egyéb, ennél nagyobb kalóriatartalmú, tápszerek léteznek még?
Az nem baj, ha csak kétszer eszel egy nap, de arra ügyelj mindig, hogy a megszokott mennyiség feltétlenül meglegyen.
Már említettem, hogy 2012-ig visszaolvastam a fórumot, jobban mondva 2012-től kezdve haladtam előre: egészen napjainkig; szóval ahogy olvasgattam, időnként azért csak-csak a fórum elejére kukkantottam, s nagyon megijedtem, mikor a nevedet sehol nem láttam - úgyhogy tényleg őszintén megörültem nemrégi bejelentkezésednek, és annak, hogy szerencsére minden rendben veled.
Nem semmi, mekkora szárnyasállományod van: ők mindannyian egy légtérben élnek, s ha igen, nincs köztük konfliktus? A némakacsák állnak a baromfiudvari hierarchia élén? Nekünk is vannak japánjaink (4 kakas, 3 tyúk - mind saját névvel és személyiséggel), de ők nálunk csak afféle hobbiállatként vannak tartva; a legidősebb közülük egy 10 éves kakas. Volt egy némakacsánk is: Johanna, na ő aztán egy igazi csudapofa volt. A tyúkok froclizása volt a hobbija, 1-1 ilyen akciózgatását drága megboldogult Pepénk, a foxink, a kerítésen kívülről szemlélve kommentálta, hol őrjöngve a drótot tépve, hol csak decensen: két első mancsával tapsikolva. Szerintem Johanna még ma is élne, ha 2013 nyarán le nem nyel egy darazsat. Akkor múlt épp15 éves. Jaj, de megsirattuk őt. A baromfiudvar valósággal kiüresedett nélküle.
Kecskénk is volt régebben: Giza, neki háromszor lettek kisgidái; az utolsó ellés után tőgygyulladást kapott, nagyon odavoltunk, hogy elpusztul (tízpercente hívtuk az állatorvost, mikor ér már ide?), de szerencsére nem, viszont az egyik picit emiatt nekem kellett cumisüvegből (tehéntej, kamillatea keverékével) etetnem: egyem is meg, de tudott kapdosni a cumi után! De még az anyjuk, a bolondos Giza, is meg-megkívánta a cumi tartalmát. Vagy csak lemeózta, mivel is etetem a picurját.
Mikor Gizát bakkecskéhez vittük, s onnan pár nap múlva hazahoztuk, olyan büdös szagot árasztott, hogy még tán hetek múlva is érződött rajta. Elek is ilyen szagos mindig, vagy csak bizonyos időközönként illatozgat? Eleknek van szarva? Vagy nincs véletlenül róla fényképed, olyan szívesen megnézném. Giza fehér volt, és szarvatlan. A picur, akit én etettem, pedig egy fekete-fehér gyönyörűség, két kicsi szarvacskával: ő végül egy bábszínészhez került.
Tényleg, Elek hogy került hozzád? Lehet, hogy már említetted, de akkor alighanem elfelejtettem.
Voltam a patikában ilyen cerucal-ért, de nem adtak, azt mondták, hogy vényes. Majd mondom a dokinak, hogy bőven mérje az érzéstelenítőt. ha nem érzem a nyelvem, akkor szerintem nem fogok hányni. :)
Ide asztmával, COPD-vel is szoktak küldeni betegeket (én az előbbível látogatom tavasszal), de azt hiszem körzetileg akut eseteket ellátó osztály iss van benne .
Visszaolvastam megint a hozzászólásaid és az lenne a kérésem, hogy édesapádnak volt e étvágya az első ill. a második kemó előtt?
Ugyanis azt tapasztaltam - bár nem akarok általánosítani, hogy a tüdőrákosok nagy része rendesen eszik! Többször feküdtem a Korányiban és a szobatársaim és én is rendesen tudtunk enni, nem volt különösebb probléma! Akiknél volt azoknak már emésztőszervi / máj / áttét jelentkezett.
Szóval el tudom képzelni, hogy édesapádnál ez az étvágytalanság kizárólag a kezelés miatt van, tehát, ha lezajlik, esetleg vissza fogja nyerni az étvágyát. Azt persze nem tudom, hogy a hangszál probléma összefügg e az étvágytalansággal, csak sejtem, hogy nem....ugyanis a nyelési nehézség nem étvágytalansági, csak fizikai probléma. Nem emésztő rendszeri gond.
Egyébként a Nutridrinkből, abban az esetben, ha mást nem nagyon tud enni, ez viszont lemegy neki, akár 4-5 db. is fogyasztható naponta!!
Hát igen, van olyan, hogy valaki nagyon enne, de egyszerűen nem megy :-( Láttam ilyet, itt többen ismerik a történetet.
tristia, ha ez a Nutridrink lecsúszik, én azt javaslom, abból toljon többet, abban jó sok kalória van, meg minden szükséges tápanyag. Hátha segít... Állítólag lehűtve jobb. Ja, vannak olyan tápszerek is, amik még több kalóriát tartalmaznak.
Visszaolvasta édesapád gondjairól, természetesen megértem. Nyelés is kegyetlen lehet.
Tényleg, nehéz dolog.
Ma már egy jó ideje én sem eszek normálisan. Csak naponta kétszer, de 10 óra körül és másodszor este, lefekvés előtt. Tudom, ez baromság, de így szoktam meg.
Közben azért tejet, gyümölcsöt, valamilyen turmixot tolom, tojás naponta, főve, sütve, nyersen 5-6 db-ot, szerencsére madaraim tojnak. (fürj, gyöngyös, tyúk, japán, kacsák)
A kacsatojást a fürjeim eszik többnyire, tartok a szalmonellától, de a fürjek alapból védettek, nem adják tovább.
Igazán csodálatra méltó mindaz, amiről írsz, szoktam is sokat példálózni veled édesapámnak, de azért azt szögezzük le, hogy a vagy a kezelések, vagy a betegség előrehaladottsága miatt kialakuló étvágytalanság, ételundor, következményes fogyás és korai teltségérzet elleni küzdelem semmiképp sem akaraterő kérdése, ami egyes-egyedül a beteg hozzáállásán múlik. Édesapám egy igazi haspók volt, még éjjel is dézsmálta a hűtőt, de amint a kezelések elkezdődtek bizony minden étkezés valóságos kínszenvedéssé vált számára. Enne szerencsétlen, kényszeríti is magát minden étkezés alkalmával, de nem megy neki, ha a fene fenét eszik sem. Pár kanál leves, és úgy érzi menten kifakad. És ez nemcsak holmi ócska kifogás, szubjektív érzet, hanem így is van. Pl. tegnap tüstént visszajött neki a magába erőszakolt fél tányérnyi főzelék ezek után dehogy merjük őt már további evésre noszogatni, cseszegetni. Nekünk is nagyon rossz mindezt látni, tehetetlenül asszisztálni hozzá, de hidd el, a betegnek a legrosszabb.
Bárcsak a te orvosnődhöz hasonló hozzáállás volna mindenhol az általános, az evidens! Itt a kezelések előtt mindig van mérlegelés, ebből nyomon követhető, hogy bizony pár hónap alatt szépen eltűnt édesapámról 8-9 kg, ennek ellenére a Megacét kizárólag csak édesapám kérésére írták fel (utánaszámolva nem is egy, hanem másfél hónapja). Aztán mikor az nem hatott, szintén az ő kérésére írták fel a Nutridinket, abból kettőt iszik naponta. Három hete jelezte az orvosnak, hogy nem hat a Megace, nem-e lehetne emelni a dózist, mondta nem, s egy újabb hónapra való adagot írt fel belőle. Majd kedden kiderül, a Nutridink megállította-e a további fogyást (itthon nem méretkezik), de mivel étvágya továbbra sincs, annyi bizonyos, hogy hízásban nemigen reménykedhetünk.
Az újabb havi Megace adagot még nem váltottuk ki, de ezek szerint felesleges is volna.
Kérj tőle egy olyan papírt, amiben kikéri az onkológus véleményétt az influenza elleni oltásról. Nekem is ajánlgatták, de olyan határozottan utasítottam el, hogy már nem próbálkozik. :)
Én is kapom a nutrifost, 4 ízben, láda számra. Naponta 1-2, néha 3 flaskát. Fel szoktam hígítani tejjel, beleütök 5-6 db fürjtojást és úgy iszom.
Mindent eszek, bár mást sokszor írtam, nem érzek semmilyen ízt, kényszerítem magam evésre, mert ha reflexszerűen ennék, már szerintem régen nyalnám az agyagot. Tudatosan zabálok, még ha utálok már enni, mert minden piszkosul keserű. Még is tartom 103-105 kilómat. Ez tényleg a fejbe dől el. Akaratos fószer vagyok. :-)
Azután erős refluxom van, reggel kapkodok egy szem Pantopraol 1 A Pharma 20 mg bogyót, este pedig Gaviscon-t. Ez a gyomorban felhabosodik és lezárja a feláramolódó szagokat. Jó cucc, pár marhaságot is csináltam. :-) A patikus kérdezte, hogy milyet kérek, szuszpenziót, vagy tablettát. l Hülye fejemmel, bogyót kértem, otthon meg olvasom, "rágótabletta"! Hát rághatnám napokig fog nélkül. :-) Lenyelem, oszt jó napot.
Más:
Házdokim nyüstöl, hogy szúrassam meg influenza ellen. Mi a véleményed? Tök tanácstalan vagyok, a legyengült immunomnak talán több gondot okozhat?
Szia, ezen tudnak segíteni, akár a nyelved átmeneti elérzéstelenítésével, akár egy nagyon enyhe bódítással. De ha ügyes a gégész, ezt leszedi anélkül, hogy a nyelvedhez érne.
Na, ez már előre lépés, pár hét múlva kiderül, reméljük nem dög.
Nekem is 2 éves koromban kikapták a mandulám. Én is hányós vagyok, ujjat tudtam Tőled, hogy a műtét miatt lettem öklendezős. Ha már a fogkefét megláttam, jött az öklendezés.
Kontrollról mondtam a dokimnak, "hogy egyszer úgyis telehányom a zsebét" - csak vigyorog. Háziorvosom felírt egy kemikáliát, nevezetesen Cerucal 10 mg tabletta, bekaptam, nyugodtan turkálhat a sebész-onkológus dokim a pofámba, nem zavar semmi. Meg is lepődött, rákérdezett a "rejtélyre". "ügyes" -mondta. :-)
Én kétszer szedtem, egyik esetben se én kértem, hanem az orvosnőm rám nézett és megállapította, hogy fogytam és felírta.
A második esetnél, idén januárban felírt hozzá 40 db. nutridrink tápszert és megittam belőle naponta kettőt. A Megace hatása kb. 1 hét múlva érződött, javult az étvágyam és felszedtem egy hónap alatt kb. 5 kg-ot.
Mellesleg az adag nekem 20 napig volt elég és többet nem írt fel. Miután abbahagytam kb. úgy étkeztem, mint a betegség előtt. Szóval 1 hónap alatt szerintem már ki kellett volna fejtenie a hatását!
Nem tudom, ki mennyire ismeri a Megace szuszpenziót - édesapám kb. 1 hónapja szedi, de idáig nem sok változást észlelt az étvágyában. Ez normális így, vagy ennél azért hamarabb illene kifejtenie áldásos hatását?
Persze, egyedi méltányossági alapon most is hozzájuthat egy-egy 75 év feletti beteg az adott kezeléshez, de azért nem ez az általános. Az lehet, hogy nem pont elsejétől lesz szűkítés, de a lényeg, hogy biztosan lesz.
Nyilván sem a pulmonológusnak, sem az általános orvosnak nincs kompetenciája, vagy épp jogosítványa érdemi információ nyújtására, így a feléjük intézett kérdések többnyire megválaszolatlanok is maradnak.
Még az a szerencse, hogy elkezdtem olvasni ezt a fórumot, így tudtam meg (sok egyéb hasznos információ mellett), hogy létezik pl. étvágyjavító készítmény, tápszer - mert ezeket maguktól, kérés nélkül, nemigen ajánlanák, írnák fel a betegnek, hiába a fogyás és az étvágytalanság.
Az a baj, hogy édesapám szervezetét nagyon megviselte, megviseli ez a másodvonalbeli kemoterápia: szinte sosincs jól, gyenge, erőtlen, szédül, a gyomra totál kikészült: nem tudom elképzelni, hogy ő ebben az állapotában most be tudna, be merne vállalni egy esetleges Pestre való felutazást. Pedig, mint utaltam már rá, erőteljesen gondolkodunk egy intézményváltáson.
Nálunk a primer daganatot sugárral és ciszplatinnal kezelték, az el is tüntette teljesen, csak közbe feljebb mászott, így most paclitaxel-ciszplatin kombó van.
Elmentem tegnap egy fül-orr-gégész magánrendelésre, elmondtam a dokinak, hogy mi van, meg hogy állítólag a hpv ami nejem méhnyakrákját okozhatta, az nekem okozhat szájüregi rákot, ezért kéne szövettan is, azt mondta, hogy hétfőn leveszi, elküldi szövettanra és két hét múlva többet tudunk.
Ami viszont gond, hogy gyerekkoromban kivették a manduláimat, ez eléggé szar élmény volt, így nem tudom uralni az öklendezési reflexemet, ha nyelvemhez ér valami hátul, akkor görcsösen öklendezni kezdek, mindegy, hogy üres a gyomrom. Nem tudom, hogy így le tudja-e szedni, a fájdalom nem érdekelne. Pedig vizsgálat előtt bevettem egy orosetet, de ezek szerint az a reflexre nem hat.
Ezt most arra írtad, hogy kérdezzük meg, nejem adenokarcinómájára is jó-e ez a gyógyszer? Neki méhnyakból jött az adenokarcinoma mucinosum, de tüdőben is létezik olyan, így nem elképzelhetetlen, hogy hasznos lehet.
Két ismerős volt ott az utcánkból tüdő műtét után...Aztán mindkettő meghalt a műtét után fél, ill. háromnegyed év múlva agyi áttétben...( de azt hiszem, ezt írtam már. ) Igaz, nem gondolom, hogy Mátraházának ehhez bármi köze lenne, csak eszembe jutott.
"a 75 év feletti daganatos betegeknek nem járnak a legmodernebb terápiák"
Ez azért nem egészen így működik. Ha az orvos (onko-team) nem azt javasolja, akkor azt indokolni kell. Az, hogy nincs elég kísérleti adat, nem jelenti azt, hogy nem adható. Arról nem is beszélve, hogy a beteg általános állapota is döntő lehet.
Nem hinném, hogy november 1-jétől lesz szűkítés, mivel nagyjából addig lehet beküldeni az ajánlatokat, amit még a bírálatok követnek.
Az M.háza Mátraházát jelent? Ha nem onkológus, akkor elég érdekes lehet a beszélgetés. Az én tüdőgyógyászom a tüdőgondozóban nem egy esetben mondta, hogy nem tud válaszolni a kérdésemre, mert ő nem onkológus. Esetleg próbálkozhattok az OOI-ben. Még beutaló sem kell. Ha jól tudom, három tüdőgyógyász onkológus van ebben az intézményben. Kettő a B Belgyógyászati Osztályon, egy pedig a III. sz. Kemoterápiás belgyógyászati ambulancián.
Igen, sajnos az általam belinkelt oldal sem mondható biztos tájékozódási pontnak, pont az általad említett okból kifolyólag, de talán még mindig a legnaprakészebb információkat tartalmazhatja az interneten fellelhető egyéb oldalak közül, persze kizárólag azzal a kikötéssel, hogy mérget azért senki ne vegyen rá. (Az általam olvasott tanulmányok, megnézett videók is mind-mind zömében 2015-ösek - ezért is fordultam hozzátok segítségért, mert tényleg nincs sehol biztos kapaszkodó.)
Amit az idén életbe lépő változásokról, tendenciákról tudni lehet, az viszont semmi jóval nem kecsegtet: pl. a 75 év feletti daganatos betegeknek nem járnak a legmodernebb terápiák, vagy amit te is említettél tegnap, hogy november elsejétől szűkíti a kormány az onkológiai innovatív gyógyszerek finanszírozását.
Édesapámat M.házán kezelik, s jól értetted: a kezelőorvosa valóban nem onkológus, hanem vagy a pulmonológus, vagy az általános orvos, mindig annak függvényében, adott nap(ok)on épp melyikük elérhető az osztályon.
Az kétségtelen, hogy a Tarceva okozta hasmenés és a kiütések okoztak kellemetlenséget, de azok messze nem voltak rosszak, minta az azt megelőző kemótól (Paklitaxe + Carboplatin) mellékhatásai.
A belinkelt finanszírozási protokoll 2014-től, 2016 végéig volt érvényben.
Kérjétek el az onko-team jegyzőkönyvet! Hol kezelik édesapádat? Jól értem, hogy a kezelőorvosa nem onkológus?
Ha, háziorvosod nem utalt sehová, keresd fel a fogorvost, Ő valószínű (ha nincs más elképzelése a gyógyításra) beutalhat a SOTE Mária utca-i szájsebészetre vagy traumatológiára. (nagy a tömeg mindig) Jók a dokik, én is oda kerültem (utcáról) és ma is ott kontrollálnak. Lehet nincs is nagy gond, hisz jelentősen csökkent a méret. Lehet "csak" egy makacs fertőzés.
Nagyon szépen köszönöm az információkat és a segítőkészségedet. Én is úgy gondoltam, hogy a célzott kezelés akár már elsővonalban is adható/kapható, legalábbis azon oldal alapján, amiről tájékozódni szoktam:
Az egészben az a legkiakasztóbb, hogy mikor édesapám augusztusban rákérdezett a célzott kezelésre, az onkológus a szemébe nézve (mondhatni szemrebbenés nélkül) hazudta, hogy nem kaphat, mert nem találtak nála mutációt. Pedig akkor, a dátumokból kikövetkeztethető, még csak nem is igen küldték el a szövetmintáját molekuláris vizsgálatra az OOI-be.
Édesapám kedden megy kemoterápiára, majd meglátjuk, mit mond neki ez ügyben az orvos (mivel onkológust nemigen lát, így a tüdőgyógyász vagy az általános orvos), illetve kiderül, mutat-e némi regressziót a röntgen, s ezek függvényében döntünk majd a hogyan, s merre továbbról. Most még, egyelőre, nagyon tanácstalanok vagyunk.
Köszönöm a linket is, a napokban sokat olvastam, illetve videókat is néztem a célzott kezelésekről, azok (korántsem kellemes) mellékhatásairól. (Mivel régóta olvasgatom vissza a fórumot (2012-ig jutottam el ezidáig), nagyjából képben vagyok mindenkivel kapcsolatban, így jól tudom, rendesen megszenvedtél te is a Tarceva mellékhatásaival)
Ha, tegyük fel, édesapám úgy döntene, hogy abbahagyja a Docetaxeles kezelést, akkor az onkoteam-nek ilyen esetben újra össze kell ülnie?
A III/B stádium az esetek nagy részében (T4, N3 - az édesapámé: T4N2MX) abszolút inoperábilitást jelent; ráadásul, mindezeken túl, az édesapámnál kialakult rekesz- és hangszalagbénulás önmagukban, külön-külön, is realív inoperábilitást okoznak.
Ahogy olvasgattam, III/B stádiumnál mindig a komplex, radiokemoterápiás, kezelés megvalósítására ajánlott törekedni, mert ezek együttes alkalmazása eredményez javulást, jobb túlélési eredményt a betegeknél - ezért nem értjük (így utólag), hogy édesapámnál ez a lehetőség vajon miért nem merült fel?
Sajnos édesapámnál az elsővonalbeli kemoterápia semmilyen változást nem idézett elő: az az öklömnyi 9 cm-es tumor makacsul tartja magát,ami elviekben jó hír is, hisz nem nőtt, de azért csak kedélyjavítóbb eredmény lett volna, ha a megannyi szenvedést okozó kezelések legalább nyúlfarknyival zsugorították volna azt a méretes tumort. Vagy csak annyival, hogy legalább a hangját visszanyerte volna.
A Docetaxelről majd kedden derül ki, hogy 2 kezelés után beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, vagy sem; az első ciklus után még semmi változás nem látszott a röntgenen. Hát ezek miatt bízunk mi nagyon az esetleges és mihamarabbi célzott kezelés megkezdésében, mert ahogy telnek, múlnak a hetek, hónapok, úgy csökkenek az életkilátások is. Ráadásul legmerészebb álmunkban sem gondoltuk volna, hogy édesapám a szerencsés egyike lehet annak a 15 százaléknak, akik a társadalombiztosítás által támogatott célzott kezelésre alkalmasak.
Meg nem tudom számolni, hogy hány alkalommal tükröztek. Minden esetben a torkomon nyomták le a csövet, de előtte érzéstelenítették a torkomat. Nem azt mondom, hogy nem jobb a kocsmában, de túl lehet élni. A legutolsó tükrözésen az zavart, hogy az arcomra terített géz miatt nem láttam tisztán a képernyőt. :)
A génvizsgálat alapján, EGFR mutálódott, KRAS vad típus, - szerintem - adható a célzott kezelés, ráadásul még hatékony is lehet. Ha hinni lehet a hivataloknak, akkor a célzott kezelés már első vonalban is adható.
A most kirobban nagy felháborodás a terápiaszűkítésről magában foglalja ezeket a tüdőrákra befogadott célzott gyógyszereket is: gefinitib, afatinib és elotinib. Ha nem változtatnak az elképzelésen, akkor majd csak az egyiket lehet alkalmazni. Ezek a gyógyszerek tavaly kerültek be a finanszírozottak közé, tehát valszeg nem kell kérvényeket írogatni. A kezelésre az onko-team tesz javaslatot. Közöld az onkológussal, hogy részt akartok venni az onko-team ülésén. Ott több információt tudtok kapni.
Információm szerint, az immunterápia egyedi méltányossági alapon meg, tehát azt kérvényezni kell. A kérvényt az onkológus indokolja meg, tehát nagyon sok múlik rajta.
Ha az orvosod szarakodik, akkor keressetek egy országos intézményt, pl. OOI vagy valamelyik klinikat, pl. a SOTE
Sziasztok! Tudnátok javasolni egy helyet ahol szájpadból szövettani mintát lehet vetetni és megvizsgáltatni?
A képen látható növekmény augusztusban volt 2 mm-es, most úgy 0,7 mm.
Az onkiban kértem és kaptam időpontot augusztus 14-én 10:30-ra, gondolván, hogy amíg a nejemnek 3-ig lecsöpög a nagykemó a 8/a épületben, addig megnézetem a fej nyak sebészeten.
Tömegnyomor volt, az asszisztens azzal, hogy nincs semmi bajom csak szűrésre jöttem, benyomott a végére. Háromkor ment a doki ebédelni annyian voltak, nejem végzett a nagykemóval és mennünk kellett haza, hogy mielőbb pihenni tudjon, így nem tudtam megnézetni. El is feledkeztem az egészről, egy hónapja azonban alaposan megfáztam, hiába ittam neocitránt nem jöttem ki belőle 3 hétig, sőt végén elkezdett égni a tüdőm és hőemelkedés lett. Elmentem háziorvoshoz, írt zinnat 500-at 5 napos 2x1 kúrát, az elvitte végre a náthát. Háziorvos észrevette ezt a kinövést és javasolta nézessem meg fül-orr gégésszel.
Egyből szeretnék szövettani mintát vetetni és megnézetni, hiszen elérhető helyen van, de nem találok neten olyat, hogy hisztológia fül-orr-gégész. Vagy ezzel szájsebészhez kell menni?
Sziasztok! Édesapám (73 éves) tünetei január elején kezdődtek (hörgőgyulladásnak diagnosztizált nem múló, egyre erősödő, váladékos köhögés), márciusban küldte csak a háziorvos vérvételre, majd mellkasröntgenre, ahol tüdőgyulladás diagnosztizáltak nála, illetve kb. 8-9 cm-es bal felső lebenyi centrális tüdőtumor gyanújával sürgősen (2 héten belül) mellkas CT-re utalták. Április elején végezték el nála a tüdőtükrözést (diagnózis: adenocarcinoma, stádium III/B, ECOG:0), ekkora már féloldali rekesz- és hangszalagbénulás is kialakult nála; az április végén összeülő onkoteam 4 ciklusos carboplatin-pemetrexed kemoterápiát javasolt, amit 05. 10-től 07.12ig meg is kapott. Ezt követően mellkas CT(mely a márciusi Ct-vel összehasonlítva semmiféle változást nem talált), koponya CT; majd augusztus végén újabb randevú az onkológussal (fél év alatt kb. kétszer találkozott vele édesapám pár perces megbeszélések erejéig), aki 09.06-tól 4 ciklusos Docetaxel monoterápiát javasolt. Édesapám rákérdezett, hogy kaphat-e a közeljövőben valamilyen célzott kezelést EGFR, KRAS alapján, mire az onkológus fejét csóválva felelte,hogy sajnos nem találtak nála semmi ilyesmit, így nem. Majd ha nem használ a Docetaxel sem, akkor megkérvényezi számára az immunterápiát.(Érfejlődés gátló kezelést nem kaphatott, mert vérhígítót szed.)
A Docetaxelből már lement 2 ciklus, most hétfőn volt csontizotóp vizsgálaton, és szintén aznap kaptunk, legnagyobb meglepetésünkre, egy levelet az Országos Onkológiai Intézetben elvégzett molekuláris vizsgálatról, melynek értelmezéséhez szeretném a segítségeteket kérni. Én úgy gondolom, bár könnyen meglehet, tévedek, hogy a leírtak alapján édesapám kaphat célzott kezelést, de ezt a vizsgálatot nem kellett volna még a másodvonalbeli kezelés megkezdése előtt elvégeztetni? Vagy a célzott kezelés csak a 4-es stádiumú betegeknek jár? És ha kaphat célzott kezelést, akkor az automatikusan jár, vagy azt is kérvényezni kell, és emiatt ismét hónapokig várni rá?
Valamint még az is megfordult a fejünkben, hogy egy ilyen nagyméretű daganatnál a kemoterápiáját nem kellett volna sugárkezeléssel is megtámogatni?
Jól olvastad, 7 évvel ezelőtt operáltak a Korányiban, a két tüdőm között nagyon rossz helyen volt egy kb. 5 cm-es valami, ami a szövettana szerint neurofibróma volt. Ez visszanövésre hajlamos, ami miatt rendszeresen kell járnom CT-re. 2 éve megjelent a tüdőmben két góc, ezek nem változtak, most viszont elkezdtek kicsit nőni.
Ostoros dr. megnézte a felvételeket is, szerinte ez akármi is lehet.
A tükrözésnél a csövet szájon vagy orron dugták? Azt olvastam, hogy mindkétféleképpen lehet.
Gyomortükrözésen sokat voltam. Hasonlít vajon hozzá némileg?
A PET-CT előtti tükrözés nem jutott el a kóros állapotú részhez, úgyhogy az akkor vett minta nem mutatott elváltozást. Szúrni nem akarták, mert nagyon rossz helyen volt, és nagy volt a kockázata a tüdő összeesésének. Ezért döntöttek a PET-CT mellett, az 10 nap múlva meg is történt. Ennek eredménye után pár nappal meg is volt a műtét, most kiszedtek mindent, ami kóros elváltozást mutatott. Ezek a szövetek mentek el elemzésre.
Annyi a gond, hogy a cső, amit leküldenek, a vizsgálat során időnként elzárja a levegő útját, ami némi fuldoklással jár, de ahogy mozdítják, újra kapsz levegőt. A lényeg az, hogy arra kell gondolni, hogy nem fogsz megfulladni! :))
A beavatkozás közben a köhögés elkerülhetetlen, hiszen egy tárgy kerül a nyelőcsőbe, ami óhatatlanul öklendezéssel jár.
A második után rögtön vettem egy kávét a büfében, kinn leültem a lépcsőre és egy cigaretta kíséretében elfogyasztottam! :)) Szóval ennyire súlyos a dolog. :) ( Egyébként utána közvetlenül nem lett volna szabad enni-inni, mivel a torkot érzéstelenítik és fennáll a veszélye a félre nyelésnek....
Ha nem vagyok indiszkrét, mi a fenét akarnak nálad tükrözni, mivel ahogy visszaolvastam téged már műtöttek régebben. ?
Szia, az SUV a Standard Uptake Value rövidítése és arra jó, hogy a PET kiértékelésekor nem torzítja az értékelést a beteg súlya és a beadott kontrasztanyag mennyisége. Azt mutatja, hogy az egyes szövetek mennyi kontrasztanyagot vesznek fel ("halmoznak", "dúsítanak"). Általában az a mondás, hogy SUV 2,5 fölötti érték rákos folyamatot valószínűsít, de pl egy gyulladásos folyamat is nagyon magas SUV értékeket tud produkálni, míg egy lassan növő rosszindulatú daganat nagyon alacsonyat. Éppen ezért hibás gyakorlat csak a SUV alapján diagnózist felállítani, ez inkább, mint a tumormarker is, a tendenciák meghatározására jó, vagy arra pl kiváló, hogy figyeljék a kezelés hatásosságát. De nálatok a biopszia mindenképp egy jó ötlet volt, úgyis az határozza meg a továbbiakat.
Szuper volt a leírások, gyorsan odataláltam. Ostoros dr. nagyon jó fej, de azért van vele egy bajom.:) Nem tudtam lealkudni a tükrözést, jövő hétre előjegyzett. Ki fogom bírni szerinted? Te hogy viselted?
A bölcsességfogam majd a kontroll után szedetem ki, szenvedek vele pár napig, aztán remélem, hogy rendbe jön.
Suli? Hát nem sok tárgyat tudtam felvenni sajna, így dolgozni fogok korrektorként mellette, ez rehabos félév lesz. Lelkileg sem vagyok a toppon, mintha nem lenne hasznom, vagy nem tudom... Mindegy, majd javul ez, remélem. Ha gondolod, írj egy e-mailt és facebookon is beszélhetünk, ott többet fent vagyok :)
Természetesen drukkolok neked, remélem, minden rendben lesz. Minden esélyed megvan rá, te is tudod. Majd írj, mi volt a kontroll vizsgálatokon. Várlak (várunk) a jó hírrel :-)
A bölcseségfoggal kapcsolatos mizéria hálistennek átmeneti, túl leszel rajta, aztán annyi. Menj el dokihoz, kikapják és kész. Szerintem minél kevésbé halogatod, annál jobban jársz. Ne hallgass a huhogókra, nem mindenkinek olyan vészes. Nekem se volt az, ha ez megnyugtat :-)
Suli hogy megy?
Köszönöm, én jól vagyok, sokat dolgozom, addig se kattogok rajta, hogy milyen szar nekem.
Őszinte részvétem, és sajnállak hbercy, hogy a végén így megszenvedted kitartásodat . Tudom hogy a család ezt várja tőlünk , de az utolsó fázist szerintem jó lenne ha őszintén meg lehetne beszélni a betegnek a kezelő orvosával, hogy az akár több éves kezelés ami ugyancsak nagy kitartást igényel, legalább humánosabban, elviselhetőbb módon érne véget. Engem három éve műtöttek, ez időtől folyamatosan kapom a kemót. Az utóbbi időben ritkán olvasok bele a fórumba és még ritkábban írok. Ennek az az oka, hogy megvisel egy-egy betegtárs elvesztése, a másik, hogy már bele fásultam, hogy állandóan a betegségemmel és mellékhatásaival foglalkozzak. Ezek mellett úgy érzem, hogy a holnapi CT-felvétel progressziót fog mutatni. Igaz tettem is érte, mivel az előírt gyógyszereket is rendszertelenül, csökkentett mennyiségben fogyasztom /az intenzív mellékhatások miatt /, és az étrendemet sem sikerült megváltoztatni - mondván, hogy míg élek, legalább jól éljek.
A mérleg másik oldalán viszont ott van, hogy betegségem elején New York ban született két és fél éves unokámmal, lányommal és vőmmel már kétszer tudtam élőben találkozni, és videó beszélgetések alkalmával látom állandó fejlődését. Ez minden rosszat feledtet. Ilyenekért érdemes vállalni a szenvedéseket, újra kezdeni, és bízni a lehetőségekben. Jobbulást és stressz mentes napokat kívánok minden beteg társamnak.
Nem kell. Ostoros gyakran kijön és megkérdezi, hogy mit keres itt ez a sok ember? :))
Esetleg a mellette lévő ajtóbál az adminisztrátor csajtól érdeklődj, hogy mit csinálj, mert ide küldtek ha odaérsz, hátha szól Ostorosnak, de nem szükséges, a főorvos ki fog szólni.
Bocsi, de jutott eszembe még egy kérdés. Ha megyek a Korányi B-be, ott is keresnem kell recepciót és be kell jelentkeznem valahol mielőtt odaállok a dr. Ostoros szobájához?
Ma voltam a doktornőnél Budakeszin a kórházban. A sugár után kellett jelentkezni.
Vttek vért jó, és a röntgent is megcsinálták. CT csak 1 hónap múlva addigra fejti ki a a hatást a sugár.
De...megnéztük a röntgent és
egymás mellé tette a julius szeptemberi és a mostani ég és föld A mostani jó nagy része sötét és csak egy kicsi része fehér az előző hónapoknál 2/3 rész fehér voltNagyon boldog vagyok.1 hét alatt leállit a Medrollról isMár csak a szivbillentyüre szedek fél tablettát és fél vizhajtót. De nem szedek vérnyomáscsökkentőt sem.
A kezelések adtak neki még időt. De gyógyulást sosem. Segítettek, de meg nem oldották. A legelején tudta/ tudtuk, hogy gyógyíthatatlan. Akkor még fél, max egy évet mondtak. Az ereje, az akarata, a kitartása segítette.
Az utolsó kezelésre már úgy mentünk, hogy nagyon gyenge volt. De nagyon szerette volna még megkapni, remélte, hogy jobban lesz. A kezelést követő napokban nagyon felerősödtek a fájdalmai. Nem akarok következtetéseket levonni, mert nem értek hozzá, csak azt tudom elmondani, amit láttam. A kezelést követően egyre nagyobb hatásfokú tapaszokat, fájdalomcsillapítókat kapott, majd mintha mindenhol éreztük volna az áttéteket. A torkában, mert nem tudott nyelni, a szájában az agyi áttétet, mert nem tudott rágni. A hörgőinél, mert annyira hangosak voltak, mikor vette a levegőt, a tüdejénél, mert láttuk, hogy nincs elég már ahhoz, hogy elegendő oxigénnel lássa el, a karja alatt, a lapockájánál, a gerincénél, mert mindig ezeket mutatta: "itt fáj..."
Mindenkinek köszönöm szépen még egyszer a részvétnyilvánításukat. Legalább annyi erőt, akaratot, kitartást kívánok mindenkinek, mint ami édesapában volt, mert benne hatalmas volt.
Bercy a ráknak egy szinte 100%-os halálozási rátájú valfajával volt nagyon előrehaladott stádiumban. Az utolsó bejegyzésében írtak már előrevetítették, hogy ennek a csatának hamarosan vége lesz. Tehát lényegében nem a kezelést nem élte túl (persze szigorúan nézve igen, de nem). A kezelés adott neki 2 évet, ami nem kevés! Apukám nem kapott kezelést, és a diagnózistól számítva 2 hónapot élt még.
Nem sok, voltam mellkasröntgenen, minden rendben, 17-én megyek nyaki uh-ra, attól azért félek kicsit :/ Szokott fájni a nyakam, meg itt-ott mintha lennének csomók, de remélem, hogy csak beképzelem. 18-án megyek a sebészemhez kontrollra, akkor tudom meg a tumormarker és tsh eredményt. Drukkolj, hogy minden rendben legyen, semmi kedvem újrakezdeni ezt az egészet. Az egyik bölcsességfogamat meg majd ki kell venni, na attól is félek kicsit, mindenki jön a rémsztorijaival... Már egyre gyakrabban fáj, és ki is sugárzik néha, nagyon unom már.
Sajnos édesapa múlt héten kedden elment végleg. Nagyon szeretett ezen az oldalon lenni, veletek beszélgetni. Mindig kérdezett, hogy s, mint kell ezt és ezt csinálni, hogy minél több dolgot megosszon veletek. Nagyon köszönöm, hogy ennyire szerettétek, ennyire visszavártátok őt.
A legutolsó lehetősége a tüdőre egy sugárkezelés volt. Egy erős 3 napos dózist kapott, amit nem bírt ki a szervezete.
Nem tudok én sem mást kívánni nektek, mint édesapa utolsó sorai voltak itt: NAGYON VIGYÁZZATOK MAGATOKRA!
Utolsó útjára október 13-án kísérjük el őt 11 órakor.
Lassan jobban járnék, ha annyi ezresem lenne egy hónapban, ahányszor jártam a "B" épületben, mint a nyugdíjam! :)) Na de nem baj, járjak csak még pár évig...
Köszönöm szépen! Magát a Korányit tudom, de csak a sebészetén jártam eddig, ott operáltak 7 éve. Egyik nap bementem, másnap megszabdaltak, úgyhogy a területet nem volt lehetőségem bejárni, megismerni. Szerencsémre azóta sem volt dolgom a Korányival.:)
Hát elég sokan szoktak várakozni az ajtaja előtt, de nem tököl sokáig az ügyfelekkel. Sajnos elég sokszor néztem már azt a folyosót várakozás közben. Azt nem tudom, hogy egy időre hív e mindenkit, vagy külön időpontra.
Nem mondhatok róla rosszat valóban.
Ja! Van egy rövidebb út is, csak nem akartalak megzavarni,de én ott szoktam menni...
Ha eléred jobb oldalon a parkolót, akkor a bal oldalon lévő B épület elején jársz. Lesz ott fel az épülethez a domboldalban egy keskeny lépcső ( kb 30 lépcsőfok nyújtva ) Ha azon felmész a végén vagy egy kis teliajtó, amin egy tábla van, hogy vigyázz a fejedre, mert alacsony az ajtófélfa. :)) Ott bemész, jobbra fordulsz. Kb. 20 m. után ott van jobbra a radiológia, azon túlmész 4 métert és balra lesz felfelé a lépcsőház, amit említettem a másik hsz-ben! Majd két forduló a félemeletig és ott a VIII. belosztály! :))
Nagyon köszönöm a részletes segítséged. 1/2 8 beszélt meg vele a tüdős dokinő időpontot. Ez mit jelent? Akkortájt vajon fogad is, vagy mindenki u.ebben az időpontban fog ott toporogni?
Mi van akkor, ha rossz napja van? Eddig úgy emlékszem csak jókat írtál róla. Rosszul emlékszem?
Most telefonáltak a Kékgolyóból, hogy holnaptól elutazik a doktor úr. A CT-m változatlan, ha akarom kiküldik a laborral együtt a címemre. November 2 után telefonáljak időpont kérésére. Ha gondoljátok a topik találka lehet egy kicsit később, Nellyke is kedden tudja meg az orvosnál az eredményeit. A héten szép idő lesz péntekig, bárhol össze jöhetünk egy kávéra.
Bemész a kapun és egyenesen végig az úton kb.250 métert. Jobbra lesz a parkoló, vele szemben a "B" épület. A főbejáratnál beméz, elmész balra az EKG, lévzésfunkció + büfé előtt, majd balra lesz a patika és utána jobbra a lépcsőház. Felmész a félemeletre, szembe csapóajtó, az a VIII. belosztály. A csapóajtóval szemben van a nővérek szobája, balra az adminisztráció és mellette Ostoros szobája.
Szia! Segítségedet szeretném kérni. Ha busszal megyek fel a Korányiba, hogy találom meg az Ostoros dokit? Annyi tudok, hogy VIII. osztály, de nem találok olyan részletes térképet, amiből látnám, hol helyezkedik el, kb. mennyit kell majd gyalogolnom?
Szívesen látlak. Úgyis a számhúzás után órákat kell várni, inkább 1 órára megyek, addig a kemósokkal foglalkozik. Utána jövünk mi, de elég sok a vidéki, akik már azért mennek oda korán, mert indul vissza a vonatuk. Nem tudom hány ember van berendelve holnapra hozzá (én a júniusi kontrollnál kaptam még ezt az időpontot tőle). Mindenkit alaposan megvizsgál, egy ember átlag fél órát van benn nála.( 6-7 ember átlag 3 óra). Ha van facebookod, az üzenetben írd meg a tel. számod, ha ide nem akarod. Ha valamiért rossz a telefon, bejössz a 8 épület félemeletére megkérdezed a nevem, úgy is jó.
Szióka! Már múltkor is majdnem találkoztunk. Nekem kedden 12 után kell mennem a legfelső épületbe ( 8-as, vagy B, már nem tudom, mert csak bemegyek). Félemelet, Pintér Tamás. Inkább csak 1 óra körül megyek, mert addig a kemósokkal foglalkozik. Számot húzunk, aztán sokszor este 6 körül sorra kerülünk, borzasztó sokan vannak. Kornéliát is megkérdezem. Múltkor nem jött össze a randink. Őt valahová elvitték a sugárra máshová, én meg a CT-n éhgyomorra adott 2l anyagtól olyan hascsikarást kaptam, hogy rohantam haza.
Kedden jön valaki a Kékgolyóba? Valószínű megint félnapos várakozás lesz az onkológusnál. Most tudom meg a hétfői CT-m eredményét.Ez már az 5. CT a tavaly júliusi műtétem óta. Kicsit izgulok, mert az onkoteam tavaly augusztusban kemót és/vagy sugarat írt ki. Az onkológusom azt mondta, hogy szó se róla, majd ha a CT is mutat rosszat. Ilyenkor izgulok, hogy kinek van/volt igaza.
Magam sem tudom erős vagyok, vagy konok, de mindegy e szituban, az eredmény a fontos.
Az igaz, sokszor, világ életemben szinte már merev voltam, amit kiagyaltam tűzön-vízen át végrehajtottam. A melóban is (igaz, hajthatatlanságom hátrányt is okozott néha) akaratos voltam. (de azért munkatársaim, beosztottaim elismertek, tán' szerettek is, mert ember is voltam)
Talán az erdélyi-délvidéki vérkeveredés előny lett. :-)
Igazad lehet, bár vannak kétségeim. Oly sok gond nem egy pillanat műve lehetett. Gondolom a primer dagi rég felismerhető lehetett volna. Hogy ilyen helyzet, a kialakulása az egyén hanyagsága, vagy orvosi figyelmetlenség az eredmény, számomra érthetetlen.
12 hét alatt étlen, szomjan maga a halál.
12 hét alatt nem látta orvos? Valóban miért nincs orrszonda? Miért nincs vénás táplálás? Nem értem. Zavaros a kép.
Köszönöm "kalapod", jó az eredmény, de nem azért nagyon figyelek legalább a további szinten tartásra. :-)
Szerintem Ilona Papik ismerősének valahol lejjebb/hátrébb van a dagi, azért nem tud enni.
Láttam ilyet... félévig ment a küzdés, mert csak a folyékony cuccok mentek, az is küzdősen, és abba próbáltunk belepakolni mindent, ami jó sok kalória is, meg tápanyag is.
12 hét nagyon sok, nem tudom, van-e orr-szondája (Papik Ilona ismerősének), vagy ilyen gyomron át bevezethető szonda, és/vagy táplálják-e intravénásan.
Japipapi, előtted meg le a kalappal, hihetetlen, amit csinálsz, örülök a jó leleteidnek :-)
Nagyon sajnálom, pár konkrétan nem nagyon tudom mi a fő gond. Melyik primer, melyik áttét. Sok itt a rákos (hisz azért vagyunk itt), de kevés (szerencsére) a fej-nyak rákos. Nos én fejes, közelebben, fogíny rákos vagyok, kis szájfenék rákkal harcolok. Tavaly áprilisban derült ki, azonnal megműtöttek, kaptam 60 Gy sugarat. Rengeteget biztattak,-itt is-, szájsebész, onkológus, radiológus, háziorvos, de legfőképpen közvetlen környezetem és a túlélő rákos.
Nagyon rossz, ha hozzátartozód nem eszik. Nekem a sebész-onkológus lelkemre kötöttem, hogy csak akkor van remény, ha megpróbálom a kondit visszaszerezni, és bármilyen nehéz, enni kell. Változatosan, lehetőleg nem korszerű TESCO-s alapanyagokkal tankolni. Ma is kapok kedvezményesen tartalmas, vitaminos cuccot. Nutridrinkot, de én csak nutrifosnak hívtam, mert 3 hétig ez volt az fő érrendem, hisz komoly műtétem volt, átvágták a nyakam, mint egy csirkének, kidobták jobboldali állkapocs csontom és az összes fogam, persze az érintett és a kicsivel több izmot, azzal az összes ideget. Így megszűnt az ízérzetem és a rágás.
Akkor is megfogadtam, mindent megteszek, hogy erőre kapjak, majd életmódváltással harcba szálltam a rákkal. Marha nehéz volt enni, minden kaja keserű és semmi más íz!
Az illatra és a látványra koncentráltam és ma is. Visszaidézem, hogy milyen volt a gulyásleves, körömpörkölt vagy akár puszta pörköl, pacal. Rántott hús? Beleharapni fog nélkül? Soha nem lesz ilyen? De hogy nem ! Kitaláltam pl., hogy a csirkehús ledaráltam, formáztam combszerűre és úgy rántottam ki. persze prézli nélkül. Meg lett az illúzió és jó ízűen pampogva, de nyeltem, a reszelt uborkasalátával, vagy éppen reszelt "koviubit"!
Ivás? Csak szívószállal tudok, mert szám nem tudom bezárni, kifolyik. És ami a röhej, innom kell naponta minimum 3 lityi vizet. Nem folyadékot, vizet. Nagyon nehéz, mert a rákom előtt vizet csak mosakodáshoz használtam. :-)
Át érzem nagyon hozzátartozód helyzetét és próbáld észhez téríteni! Nélküle nem elképzelhető túlélt!
Sokszor ma is azt érzem, hogy megfulladok, mert valami elzárja a garatot, légcsövet. Közben a fenét. Rosszul működik a nyálmirigy, kevés nyálam van és az is sűrű, megtapad valahol torkomban. Iszom, gargarizálok galaj teával, iszom a fokhagyma-méz- házi pálinka kutyulélot. Sok tejet és semmi ipari üdítőt Eszem, iszom a természetes vitaminokat, ásványanyagokat. Ezek nem gyógyszerek, hanem piacos növények, állatok.
Nagyon szeretnék segíteni! Kérdésedre válaszolok, ha tudok. Már úgy tűnik, erősebb vagyok, mint a rák, bár ott lehet bennem, fene bánja, ha nem piszkál. :-)
tudom fokozni: október 1-től egy rakás fájdalom csillapítót kivettek a közgyógyból, pl az algopirint és változatait. A doki szerint 30 éve írható ingyen. nem akarta elhinni, hogy nem a program rossz
Sziasztok! Pár perce regisztráltam a csoportba. Egy kedves hozzátartozomrol van szó. 39 éves februarban diagnosztizáltak nála rákot. Grade 4 súlyos rosszindulatú daganat fej, nyak, garat. Atet két oldali nyirokcsomóban. Első kemoterápia május 24. amit azonnal le is állítottak, a verkep miatt. Július 24 től szeptember 4. sugár terápia plusz két kemo. A harmadikat nemkapta meg. Az allapota azóta iszonyúan leromlott. 12 hete konkrétan nem eszik. Folyamatosan nyelési problémák vannak nyákot kell kopkodnie, és még a viz nyelesenel is fájdalmai vannak. Az orvosok nekünk nem mondanak semmit. Jelenleg kórházban van tramadol cseppet kap3szor amit időnként ki hány. Kedden járt onkologusnal aki állítólag azt mondta minden rendben van. Úgy érzem nem mond el mindent. Nagyon szeretnénk segíteni neki de nem tudjuk mit tehetünk érte. Szeretnénk tudni milyen kilátások vannak. Köszönöm a válaszokat.
Nem értem hogy miért kap olyan kezelést, amitől ennyire rosszul van. Rengeteg olyan kemoterápiás szer van ami jobban viselhető. Lehet hogy nem annyira hatásos, de jobb mintha semmit sem kapna. A mi kórházunkban az a szokás ha valaki valami durvább kemót kap, előre befektetik, az első nap csak olyan infúziót/gyógyszert kap ami csökkenti a rosszullétet. A kemó alatt és utána is mindent megtesznek hogy ne szenvedjen.
"mindenki kívülálló, aki nem éli át azokat a mellékhatásokat, azokat az érzéseket, az "ennél a halál is jobb" gondolatát""
Hát nem tudom, kemoterápiát nem kaptam még soha, értem, viszont feküdtem fél évig fájdalomban várólistán gerincműtétre, ebből 1 hónapot kórházban, 2 hónapig rettegtem hogy mikor kapom a következő fentanyl tapaszt, mellé a contramallal együtt (aztán 2 hét a megvonási tünetekkel), aztán megismételtem 3 év múlva, mindkét műtétre úgy feküdtem be, hogy vagy járok utána vagy nem.
szerintem együtt tudok érezni, de nem biztos hogy megérteni is tudom, hogy így döntsön. Főleg hogy bár megterhelő a kezelés, de jobban van.
Úgy éreztem, muszáj, jelentkezzek, (pláne úgy tűnik, hallhatásom oka rég óta nem kavar, szerencsére) hogy a dögöm elleni harcom eredményét közre adjam, érdemes küzdeni.
Meg volt a kontroll sorozat, nincs rosszabbodás, sőt! Közreadom szokásom szerint leleteim. Egyenlőre úgy tűnik most én vagyok a győztes. Odafigyelek életmódomra, de nem ez tölti ki napjaim. Sütök, főzök, elteszek, bár nem érzek semmilyen ízt változatlanul. Változatosan eszek, illatra és látványra hagyatkozok. Gyomromra nagyon figyelek, mert ez a legjobb, tökéletes szervem. Sajna a műtét óta igen fáradékony vagyok, többet alszom, mint egy csecsemő. Terápiám az változatlanul amit ismertek.
Na, és a gazdálkodásom: jelentősen nőtt a szárnyas állományom, mesterséges keltetéssel felhagytam, viszonyt vadon több a szaporulat. Sokszor egyszer csak kis japán tyúkom elővezeti 9-11 csibét,máskor előbújik néhány néma kacsa család. Már osztogattam. :-)
Elek, a MEK MESTER, kecském még ma is él; akkora. mit egy szamár.
A hasüreget a rekeszizom választja el a mellkastól (a hasadat vágják fel májműtétkor), és másodkézből volt már dolgom májműtéttel, de persze biztos kórháza válogatja. A Sotén tuti, h az általános sebész operál májat.
Az áttétekkel pedig úgy van, hogy nyirokáttétnél már nagyon ritkán műtenek első körben, ilyenkor tényleg az a protokoll, hogy előbb kemo. Ennek többek között az is az oka, hogy műtét után nem szabad azonnal elkezdeni a kemot, mert nagyon csúnya sebszétnyíláshoz is vezethet, ráadásul a kemo összes mellékhatását felvágott hassal elviselni elég barátságtalan.
Sajnos a kemo felér egy pszichológiai hadviseléssel és kívülállók számára nem mindig érthető, hogy miért nem akarja az illető folytatni (mindenki kívülálló, aki nem éli át azokat a mellékhatásokat, azokat az érzéseket, az "ennél a halál is jobb" gondolatát").
Nagy szerencséje párodnak, hogy te megérted és mellette állsz!
A héten voltak a kontrollvizsgálatok, tüdőáttétre számítottam, de a mai kismedencei MR-en derült ki, hogy a szeméremcsonton keletkezett áttét.
Jót derültem két asszisztens meglepődésén, akik figyelmeztetni próbáltak arra, hogy a vizsgálathoz telt húgyhólyag szükséges. A harmadik pedig a vizsgálatot félbeszakítva érdeklődött, mi van velem , hogy sem a húgyhólyagot, sem a prosztatát nem látja a képernyőjén.
"Összegezve a dolgot, én hajlok afelé, hogy gyakran nem mindegy, hogy hol és mikor, és ki fedezi fel a daganatot, és hogy hol, mikor, ki, és milyen kezelést kap."
Az áttétképződésről nem lehet biztosat mondani. Nálam a tüdőműtét után 11 évvel adott áttétet a tüdődaganat. A műtét után nem adtak sem kemót, sem sugarat. Ha nem kapják ki a daganatot, akkor valszeg nagyobb az esély az áttétképződésere, mint utána, de erre nem vennék mérget.
Ha az szeptemberben látható lett a ct-n, akkor az mikroszkópikusan már márciusban is ott volt. Épp ez a célja a neoadjuváns kezelésnek (akkor szokták adni, ha a daganat túl nagy vagy túl közel fekszik egy nyirokcsomóhoz vagy feltételezhetően már beszűrt legalább egy nyirokcsomót. Ilyenkor első körben nem jön szóba sebészeti megoldás.
Fura, amit a májról írsz... A máj a hasüregben van, az ember azt gondolná, hogy általános sebész kell hozzá (ilyet tudok ajánlani, Dr Winternitz Tamás a SE I. Sebészeti Klinikán).
Az én daganatom 1 cm-es volt amikor kivették. Sehol nem volt áttét. 1,5 évvel később áttét volt a hónalji nyirokcsomókban, azonnal az összeset kivették. A következő 5 évvel később jelentkezett. Áttét a gátorban, a szegycsontban, és a mellem szöveteiben.
Az áttét nem látható azonnal. Hónapok, esetleg évek telhetnek el, mire látható méretűvé növekedik.
Egyébként én se értem, miért szarakodnak műtét előtt a daganat kisebbítésével?
Különösen akkor nem, ami a te eseted is - egy béldarabot el kell távolítani és akkor nem mindegy, hogy 3-4-5 centi?
Vagy pl a jobb felső tüdőlebenyben lévő daganatot kisebbítgetik, aztán kikapják az egész lebenyt!! Mire volt jó előtte a cirkusz / sugár, kemo / ? Ráadásul a műtét után újra kemóznak, a maradvány elpusztítása miatt....
Én úgy gondolom, persze lehet, hogy rosszul, hogy ha bent hagynak egy olyan bélrészt, ahonnan előzőleg kikemózták a daganatot, ott nagyobb lesz a kiújulás valószínűsége, mert az a rész előzőleg már érintett volt...Szerintem az volna a logikus, hogy csak akkor kisebbítsék műtét előtt a daganatot, ha érhez tapad, vagy hasonló problémát jelent a nagysága! Egyébként vágják ki ép széllel az egészet!
Elolvastam a hozzászólásod...mire gondoltál, amikor azt írtad, hogy lelkiismeretesebb hozzáállással április táján megelőzhető lett volna a máj áttét. Ezt nem értem egészen világosan, hiszen folyamatosan kaptál kezelést, ha jól emlékszem / de lehet, hogy rosszul? / Túl sokat kellene visszaolvasni.....
Mondom neki: " Doktor úr, amit adott gyógyszert, attól éjjel felébredtem, hogy féj a mellkasom! Állandóan tüsszögök és mindkét lábfejem kétszer akkora, mint volt! " Mire ő: " Igen, ennél a gyógyszernél előfordul ilyesmi, írok fel egy másik fajtát! " :)))) És valóban felírt.
85 millió forintnyi bírságot szabott ki a melbourne-i bíróság arra az ausztrál bloggerre, aki azt hazudta, hogy agydaganatban szenvedett, de egészséges étkezéssel és alternatív gyógymódokkal sikerült eltüntetnie a tumort.
Tegnap megittam egy bögre csalán teát és reggelre majdnem normális méretűvé visszasoványodtak a lábfejeim! :)) Ma még iszom egy pohárral és rendben lesz.
Viszont éjjel arra ébredtem, hogy valami fáj elől a jobb oldali mellkasomban. Mondanom se kell, nem voltam túl boldog...pár napja éreztem már, hogy ott nem stimmel valami. Bevettem egy fájdalomcsillapítót, remélem lesz hatása, mert ha nem, akkor elég kakiban vagyok, mert vagy mellhártya áttét, vagy nőtt a góc és nyomja a mellhártyát. Most várok.
Minden esetre emilezek Mária doktornőnek, hogy ejtsük meg a ct-t! Hát túl szép is lenne, hogy lassan 3 évvel a kemo óta nem történik semmi....
Többnyire a magyar ékezetek okozzák a gondot, de én már találkoztam olyannal is, amikor a képfájl kiterjesztésének a kis- vagy nagybetűs változata miatt nem jelent meg a kép: .jpg vs. JPG
Csak pénteken tudok menni orvoshoz, de amit 10 napja felírt, az nem veszem be többé!Mostanra majd kétszer akkora a lábfejem, mint normálisan. Leszarom a vérnyomásom, inkább kapjak agyvérzést, mint ez a víz, meg a köhögés és a hányinger! Nem igaz, hogy kicsinált ez a szar!
Ráadásul azt mondta, hogy e mellé szedjem a többit is...( Xanax - Co-Irabel és Bisoprolol ) Na és ettől a négytől is 140 körülre hajlandó lemenni!!
Ahány ismerősöm van, mind csak egy félét szed...Na mindegy, mérem a vérnyomásom és pénteken tisztázom.
Gratulálok, jók a zenék! Különösen az első tetszik, bár mivel nem nagyon tudok angolul, nem tudom, hogy fordítsam a címét? Talán angyali szellentés? :))
Ma délelőtt egy kissejtes tüdőrákos beteg feküdt mellettem a kezelésen. Ő is immunterápián van, ugyanazt az OPDIVO-t kapja. Esetleg kérdezz rá az orvosodnál, hogy neki mi erről a véleménye, és egyáltalán hallott-e már erről!
Nem semmi. A vérnyomáscsökkentőkhöz általában vízhajtót is fel szoktak írni, mert az előbbinek többnyire vizesedés az egyik mellékhatása. Nálam két évig tartott, amíg beállították rendesen a vérnyomásomat. Egy Coverex AS Combi Forte tablettával éveken keresztül minden rendben volt. A kemó után annyira leesett a vérnyomásom, hogy most már csak napi 1,25 mg-os Tritacét szedek. Ez egyelőre nem okoz vizesedést.
Érdemes itt is utánanézni az esetleges kölcsönhatásoknak. Nekem tizenvalahány évvel ezelőtt a Nebilet és az asztmára és CODP-re szedett Seretide akadt úgy össze, hogy egy nyarat a különböző intenzív osztályok és SBEO-i törzsvendégeként töltöttem el.
Most olvastam csak rendesen utána annak a vérnyomás csökkentőnek, amit 10 napja írt fel a háziorvosom, amikor a 217-es vérnyomással bementem hozzá.
EGIRAMLON 5/10 mg. Napi két szemet szedet be velem és a leggyakoribb mellékhatás a lábfej boka vizenyő és mellkasi fájdalom!! Nekem mindkettő bejött rendesen. Napok óta nem tudom, mi a szar van velem, a vizenyőtől alig birok lépni, fáradok és ha fizikai munkát végzek, mellkasi fájdalom lép fel!
Tisztára abban voltam, hogy súlyosbodott a tüdőrák, csak a lábfej duzzadást nem tudtam hová besorolni. Sürgősen abbahagyom ezt a szart, megyek a dokihoz....
( Ráadásul a betegtájékoztató szerint csak napi egy szemet lehetne bevenni....)
Én kaptam Carboplatint, ugyan nem 5Fuval, hanem Gemzarral kombinálva. Hányás problémám egyáltalán nem volt, pedig csak a kemó előtti vénás hányingercsillapítót kaptam, a tablettából nem kellett bevennem. Más mellékhatás volt, de viszonylag "barátságos" szer, persze tudni kell, hogy mindenkire másképp hat, más mellékhatások dominálnak. Tudmásom szerint a platina alapú citosztatikumok (cisplatin, oxaliplatin, carboplatin) közül ennek a legkevesebb a mellékhatása.
Ha van még kérdés, szívesen válaszolok (akár privátban is, van publikus címem).
Amit hazánkban lehet kapni különféle kivonatok, vagy maga a növény az fabatkát sem ér, mert túl kevés benne a hatóanyag, igaz nem is árt, de nem is használ. Utánaolvastam tavaly, eredetileg maláriagyógyszer az artemisinin, atremether és az artesunate hatóanyagok, de vannak tanulmányok amelyek szerint 2mg/tskg felett pusztítja az egyes tumorsejteket pl. adenocarinomákat mert szerves peroxidok képződnek belőle a vassal beetetett rákos sejtekben, ami aztán megöli a rákos sejteket. Azonban mellékhatásként egyeseknél súlyos hepatitis alakult ki. Csak akkor szedném ha minden egyéb hivatalos kezelési lehetőség kimerült. Itt kapni olyat amiben valóban van számottevő hatóanyag.
Ha egy kicsit körülnézel a neten, akkor Te is találsz olyan cuccokat, amelyek azokat az antioxidánsokat ajánlják rák ellen, amelyek viszont a szabad-gyököket kötik. le.
Konkrétan ezzel a csodaszerrel nincs tapasztalatom, azt azonban javaslom, hogy mielőtt kidobnátok egyetlen fillért is az ilyen és ehhez hasonló cuccokra, beszéljetek meg anyukád kezelőorvosával!
Hogy mi van velem? Kösz a kérdést, de nem nagyon tudom, októberben ct, majd elválik.
A vérnyomásom lassan mászik lefelé az új gyógyszertől, majd pénteken konzultálunk a háziorvossal, hogy mi lényen. Az imént mértem- 115/65 :)) ( 1 hete 180 körül volt )
Tegnapelőtt kissé megrémültem, mert nekiálltam kitépkedni egy paradicsom erdőt, ami leérett és úgy másfél óra után erős szorítást éreztem a jobb mellkasomban, ami estig megmaradt. Mivel a tüdő nem fáj, vagy egy ér elpattanhatott, vagy a mellhártyához hozzáért a daganat - nem tudom, majd a ct megmondja. Ha ez nem lett volna, nem is lenne mit mondanom.
Januárban 5 éve lesz, hogy felfedezték, szóval egy kurva szót nem szólhatok, akármi is van.....
Nagypapámat is legyőzte a dög, közel százévesen, többhónapos szenvedés után tegnap este elment. Nagyon erős szervezete volt, ezért sokáig tartott a haldoklása. De ő csak várt türelmesen, hogy végre vége legyen. Nincs ennél kegyetlenebb dolog a világon.
Mit akarsz? Ez majdnem jó, csak a fehér kevés kicsit, de ez kemo közben természetes. Nekem jóval kevesebb volt a vörös és a hemoglobin is éppen elérte a 10-et! Az EGFR-em 50 se volt!!
Nyugi, én a helyedben rosszabbra számítottam volna a.
Úgy 5 napja, egy hete minden reggel fejfájással ébredtem, ami állatira idegesített...aztán délutánra a fájás elmúlt és csak olyan tompa zúgás maradt a fejemben. Már a legrosszabbra gondoltam, mivel évek óta nem fájt a fejem. Ma aztán megmértem a vérnyomásom: 192/ 85 volt! Vettem be pluszt a gyógyszeremből, de így is csak 160 körül volt, viszont a fejfájás elmúlt.
Úgy néz ki, hogy a tíz éve szedett vérnyomás csökkentőt megszokta a szervezetem, szóval holnap megyek az orvoshoz.
Azért az jó tanulság volt, hogy mielőtt megrémül az ember, nem árt egy vérnyomás mérés!!
Emlékeztek? Tavaly ilyenkor (szeptember közepe volt) hagyott itt minket Monyó :-(
Egy ideig meghatározó személyisége volt a fórumnak. Sokan megszerették közülünk, én is. Valamiért bevillant ma ez az emlék, és szomorú lettem... gyűlölöm az igazságtalan dolgokat.
Nem hívott Kornélia. Írtam neki most, hogy nagyon izgulunk érte.Pár napja még azt írta, hogy csütörtökön kijön a kórházból.
Bercike írjál,ne tünj el. A sugár biztos jó lesz, több embernél hallottam, hogy összezsugorította a daganatot. Az agyi áttétre múltkor valaki azt írta, hogy Legalont is kapott. Csodálkoztam is, mert az máriatövis, és májra szokták szedni.
A jelenlegi vizsgálatok alapján szept.-19- megyek mellkassugárzásra , szédülni még szédülök, de figyelnem kell magam milyen mozdulat-
oknál,: fürödtem, és valahogy a törölköző leesett és kaptam utána , mindjárt forgott velem minden. A hasam az meg katasztrófa, ollyan
kék-zöld-sötétkék, mintha a bunyósok a hasamat használták volna fel bokszzsákként, ezt is csak most hallottam,:lehet hogy sok a clexsan,
vagy a fraxiparin, lehet hogy van benne valami, mert a 2 - kemó között mindig ki szoktam hagyni pár nap szűrit, de most lejjebb vették
az adagot 0.4ml-re. Szúrni meg azért kellene, mert ott van a szívpitvarfibriláció-flúterrel. Egy pár napja vettem észre a bokám kezdett fel-
dagadni, na mondom még ez is, úgyhogy szedek vízhajtót szükség szerint. Ami piszkál: folyamatosan szedek fájdalom csillapítót, ha érzem
hogy már azért fáj akkor beszedek egyet ez úgy 4-5-6-óránként van. Állítólag a sugárzás kb.-2-hétig tart, ez úgy néz ki, hogy bentfekvős
lesz. Már arra is gondoltam, hogy a vérkép szált el egy kicsit. Az evéssel vigyáznom kell nehogy elharapjam a nyelvem. A fődr.-azt mondta:
van egy csaj, mindkettőnknek ugyan az a baja, csak én a koponyára kaptam egy áttétet, há mondom kellemes vigasz nem mondom, akkor
kaptuk a koponyára a sugarat
Nem tudom ,hogy írjak még ehez hasonlókat, mert sajnálom Nellykét ha ilyeneket olvas még jobban be fog pánikolni, ami nem tesz jót. Lehet, hogy nem írok, csak beleolvasok, szerintem jobb a békesség és mindenek felett az EGÉSZSÉG!!!!!!
Délutánra ígért, hogy visszahív, most infúzióban kapja a vízhajtót. Sugarat fog majd kapni, már időpontja is van. Mindenkit puszil, lehet, hogy csütörtökön hazaengedik és akkor ír.
Szia, engem jún. 23án operáltak. Még mindig napi szinten 6-8 alkalommal van hasmenésem. De ez már áldás nekem, mert az első másfél hónapban ez bizony 12-14 alkalom volt.
Az orvosom szerint kb. fél év mire helyreáll az emésztés.
Én se tudom sohasem, hogy most csak a szelek akarnak előbújni, vagy más is jön...
Ha már nagyon durva akkor Reasecet veszek be, a vény nélkül kapható hasfogók nálam semmit sem érnek.
Azt írják az okosok, hogy ez a jelenség elő szokott fordulni és idővel javulni fog, meg fog szűnni. Az okozza, hogy a kivett bélszakasz hiánya miatt kevesebb ideje és lehetősége van a folyadéknak felszívódni, ezért amikor a cucc megérkezik a végbélbe, nem elég szilárd még. Ezenkívül a műtét és a kezelés átmenetileg érintheti a záróizom funkcióját is. Kitartás!
Most kaptam hírt Kornéliától. Kórházban van, a vizet szívják le az arcáról. A kemó sajnos nem állította meg a dögöt, ahogy mondta. Mindenkit sokszor puszil, de onnan nem tud írni, majd ha kijön a kórházból. Holnap tud meg többet, hogy hogyan tovább.
Ne haragudj rájuk, ez önvédelem. Az ember azoktól a dolgoktól tart legjobban, amit nem tud befolyásolni. Így hitetik el magukkal, hogy velük ilyesmi nem történhet meg és ha igen, akkor kontroll alatt tudnák tartani. Tudom könnyű mondani, de nem neked szól, hanem az ö félelmükből ered.
Másnak is vannak ostoba "minden fejben dől el" ismerősei, akik szerint azok nem gyógyulnak ki a rákból akik "nem tesznek meg mindent lelki szinten" és "nem akarják eléggé" a gyógyulást. :)
Nagyon-nagyon összekeversz valakivel. Semmiféle könyvet nem írtam és nem is reklámoztam. Kérlek, nézz utána még egyszer, hogy kitòl olvastál a könyvről, és utána töröltesd ezt a hozzászólásodat, mert valótlan állításokat tartalmaz rólam.
Hány ciklust írtak elő összesen? Semmiképp nem kéne abbahagyni, mert két ciklus még kevés ahhoz, hogy minden rosszindulatú sejtet elpusztítson, ami pedig életben marad a kezelés megszakítása miatt, a jövőben ellenállóvá válik ezekre a szerekre.
Szerintem sokkal jobb lesz az eredmény, ha eleve emenddel mentek neki a kemónak. Eleve nem lesz hányás, kevésbé fogják megviselni a kemó utáni napok, ezért több energiája lesz, optimistább lesz és gyorsabban felépül a következő ciklusig.
igen, az is van a gyógyszerre írva, egy órával a kemo előtt.
De nem tudom, hogy ez esetben mennyit javítana, ez ugyan nagyon sokat segít, de nem javít annyit, hogy azt monda, ezzel együtt jöhet a következő. ok, nem hány, de a görcsök, émelygés megmarad. hullámokban, egyszer jól van, egyszer meg ott fetreng.
Beszélünk a dokival, ez így nem fog menni. Már arra is gondoltunk, nem-e túl sokat kap.