Keresés

Részletes keresés

damatic73 Creative Commons License 2010.05.06 0 0 39414
Bocsánat, jut eszembe: ha bárki tud róla, örömmel venném az információt!

A történet onnan indul, hogy eladnánk a lakásunkat, és vennénk egy házat olcsón, hogy megszabaduljunk a bankok szorongattatásától (vidéken). Apám kőműves volt, én meg villanyszerelő, sógorom építőiparban dolgozik, így belevágnánk. Van egy kiszemelt ház, és most megy az agyalás, kalkuláció...
Előzmény: topikolos (39411)
topikolos Creative Commons License 2010.05.06 0 0 39413
Akkor nem szóltam... :)
Előzmény: damatic73 (39412)
damatic73 Creative Commons License 2010.05.06 0 0 39412
Mindenbizonnyal...

550 550 5.1.1 sorry, no mailbox here by that name (state 14).
Előzmény: topikolos (39411)
topikolos Creative Commons License 2010.05.06 0 0 39411
Lehet, egy e-mailt küldeni szerencsésebb lenne...
Előzmény: damatic73 (39410)
damatic73 Creative Commons License 2010.05.06 0 0 39410
Szia!

Csak remélni tudom, hogy elolvasod...

Ha jól olvasom ki, akkor valahol be tudtad szerezni külön a lemezeket? Ha igen, az érdekelne, hogy hol lehet.

Üdv: Ati
Előzmény: exson (29716)
Notes Creative Commons License 2010.05.06 0 0 39409
Akinek kell frissen feltört beton jelezze. Kb. 3 m3 (nemsokára lesz több is), 15-20cm vastag (volt), egy kevés vas is van benne. Érdről ingyen elvihető.
bpityu Creative Commons License 2010.05.06 0 0 39408
habarcsláda.ez az,nem jutott eszembe.
másik előnye meg,h pontosabban lehet adagolni a cementet,mint zsákból.
ez egyébként,h x literes keverőbe 25kilós zsák,azért sántit,mert egy mini családiházon házon belül is van 2-3 féle betonszilárdság.zsalukőbe felesleges pl 1:3as keverés
Előzmény: Attesz88 (39405)
bpityu Creative Commons License 2010.05.06 0 0 39407
ok,aki nem ért hozzá,ne csinálja.70es lépcsőt eszemben sincs napi hazsnálatra megépiteni.ilyenért én is szólok,ha látom terven.de ehhez sem kell egyetemi diploma,csak nyitott szemmel kell járni a világban.
egyébként nagy darab vok,és még a téli tollkabim is elfér az ominózus szekrényben.lehet más alakú vállfát használunk? :) esetleg a mérűszalagon a collt nézem,nem a centit?
most sem gyártanék 70es szekrényt,ha fölöslegesnek érzem,függetlenül akámilyen zseniális épitész javasolná.köszönöm,h vannak fórumok,és vannak jószándékú emberek, de a döntést mindenki maga hozza.ha meg nem hozza,akkor bizza másra.
Előzmény: halaloszto (39389)
*Steve Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39406
engem ne oktass ki a fórumozásról és a szabályairól !
kösz
Előzmény: zordonC3 (39374)
Attesz88 Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39405
Zsákból tényleg baromi macerás lapátolni a cementet. Vegyél egy habarcsládát azzal baromi egyszerű a művelet. Mi is azzal csináltuk és bevált. Egyszerre beleöntöttünk 4-5 zsák cementet aztán mikor elfogyott feltöltöttük. A végéhez közeledve meg zsákonként kell kiöntögetni így nem bontasz fel feleslegesen zacskót.
Előzmény: Bediiii (39404)
Bediiii Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39404
Köszönöm mindenkinek a segítséget, a végeredmény: 130l-es játékgép és 25kg-os cement.

Nem is az a lényeg, hogy ne maradjon nyitva cementeszsák, de zsákból lapátolva kimérni macerás. (OK, ki lehet önteni több zsáknyit kupacba, annak meg pazarlás lesz a vége.) Ha megvan a recept egész zsák cementhez (esetleg másfélhez), akkor az mehet egyben. A sódert meg nem gond a kupacból egyenletesen lapátolni.
Előzmény: Attesz88 (39403)
Attesz88 Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39403
Ha mindenképpen úgy akarod keverni a betont, hogy ne maradjon egy keverés végén nyitott zsák akkor 25kg-os zsákokban veszed a cementet. Megkeversz annyi betont amennyi ebből kijön, kiüríted a gépet majd kezded újra a műveletet míg készen nem vagytok. Nem így lesztek a leggyorsabban kész, de mint említetted nem a keverés gyorsaságán fog múlni a betonozás időtartama.
Előzmény: Bediiii (39401)
nagy ivó Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39402
120-130 l-es gépbe nem kell egy zsáknyi cement
Ezzel a géppel 10-12 keverés 1 m3 beton, kb 25-30 kg cement elég keverésenként, de a beton minősége nagymértékben függ a kavics szemszerkezetétől és a hozzáadott víz mennyiségétől
Előzmény: Bediiii (39399)
Bediiii Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39401
"egy cementesebb betont is"

Ez nem az én napom, mert, hogy egységnyi cementhez nyilván a gyengébb bentonhoz tartozik nagyobb térfogat.

Szóval, mekkora a praktikus méret? 130l? 150l? ...
Előzmény: Bediiii (39399)
nagy ivó Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39400
Ha odaírta volna a többi kemikáliát, folyósítót ( amit víz helyett használnak, mert olcsóbb) akkor hitelesebb lenne
Előzmény: Bediiii (39396)
Bediiii Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39399
Bocs az értetlenkedésért, de akkor hogy biztos legyen, az eredeti kérdés:

Egy 120-130l-es névleges méretű játékgéppel is meg lehet keverni egy cementesebb betont is, egész zsák cement (50kg) per keverés adagban, nem fog kilötyögni belőle?
Előzmény: nagy ivó (39397)
nagy ivó Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39398
kavicson = kavicsot
Előzmény: nagy ivó (39397)
nagy ivó Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39397
1,2-vel számolva lesz 1 m3 beton, de adott esetekben a kavicson nem szokták tömöríteni, ( nem is lehet )
Előzmény: Dockworker (39394)
Bediiii Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39396
Akkor ne higgyek a transkavicsnak?

http://www.transzkavics.hu/index.php?ugras=statikus&statoldal=604
Előzmény: nagy ivó (39392)
Bediiii Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39395
Jogos, a víz megváltoztatja a dolgokat.
Előzmény: halaloszto (39391)
Dockworker Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39394
ezt nézik be sokan:)  mert nem mindegy,h laza 80l sóder vagy tömöritett:)
halaloszto Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39393
kosz a pontos szamot.
en csak a dallamara akartam ravezetni, mert enekelni nem tudok :-)

vajk
Előzmény: nagy ivó (39392)
nagy ivó Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39392
Egész ( majdnem) pontosan 67 liter beton lesz a 80 l kavicsból
Előzmény: halaloszto (39391)
halaloszto Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39391
ha 80 liter soderhez hozzateszel 40 liter cementet es 10 liter vizet, akkor 80 liter betont kapsz. ez egy ilyen vicces dolog.

vajk
Előzmény: Bediiii (39390)
Bediiii Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39390
" Egy keverésre ha 1/3-ba kevertek belefér 1zsák 50kg-os cement."

Köszönöm az info-t.

Bocsánat, hogy kötözködöm, de biztos, hogy 50kg cement ment bele egy keverésre? Az magában 40-valahány liter.
Előzmény: Attesz88 (39364)
halaloszto Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39389
a toloajtos azert jo ha 70 mely, mert akkor az ajto mogott lesz 60 centi, es akkor elfernek az oltonyvallfak keresztben, lehet normalis mandlirudat betenni. ha kevesebb, akkor nem lehet rendesen hosszaban tenni a rudat, hanem mindenfele trukkozes kell, hogy a telikabat meg a vasaltink lapjara lehessen a szekrenyben.

ehhez a minden legyen ugy ahogy nekem jo dologban az a veszelyes, hogy 100%-ban senki nem tudja hogy neki mi a jo, es 80%-ban is csak kevesen.

a szakember dolga lenne felnyitni az emberek szemet, hogy a szabvanyok es szokasok (mint a 70cm hely a gardrobnak), azok pont azert vannak, hogy amire nem is gondolnank, az is rendben legyen.

pl megalmodja a tulaj, hogy hol lesz a tv a nappaliban, es oda lesz az antenna odakanocolva. aztan 10 ev mulva (vagy 1) meggondolja magat, es szopik. egy jobb szakember meg elore latja, hogy hogyan lehet masik 10 felekepp berendezni, es teted antennat harom helyre, amivel a 11 berendezes kozul 9-ben kenyelmesen, 2-ben kis latszo kabelezessel helyen lesz az antenna.

en is lattam mar olyat, aki eroskodott, hogy a csigalepcso szep, es a 70cm szeles lepcso boven eleg. aztan engedett az eroszakos epitesznek, majd meglepodott amikor a kanapet sikerult felvinni az emeletre (az 1m szeles nemcsiga lepcson)

vajk
Előzmény: bpityu (39386)
bpityu Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39388
ok.de fogadd el,hogy ez az egész nem fehér-fekete.és ha nem bizonyulok elég jó mérnöknek,és nem tudok előre minden saját igényre gondolni,akkor magam vinném el a balhét.egyébként nekem 58ban is elférnek.lemértem :)

természetesen,amikor másnak épitünk,megrendelésre,akkor a felelősség megosztása miatt(és mi van,ha rosszak az szokásaim) mindig minőségi épitészt biztunk meg a feladattal. sajátunknál is bábáskodott 4-5 ismerős épitész,de alapvetően mindent mi(párom és én) terveztünk.és nekünk tetszik a végeredmény.és ez a lényeg.
Előzmény: Erzsébeti (39387)
Erzsébeti Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39387
"tolóajtós miért ne lehetne akármilyen mély?"

mert ahhoz, hogy fel tudd akasztani hagyományos módon a vállfát kell 55-60 cm.

és ez sem "ízlés" dolga.

Mennyi elbaszott szerkezetet láttam már olyanok után akik rendszeresen felülbírálták a szakmákat azon okból, hogy nehogy már más mondja meg, hogy nekik mi a jó...
Előzmény: bpityu (39386)
bpityu Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39386
tolóajtós miért ne lehetne akármilyen mély?
nem elegendő a mesterséges fény?raksz bele erősebb izzót,v teszel még egy világitás a helyiségbe.
dugaljt is oda raksz ahova akarsz.

én pont ezért csináltam mindent magam.minden ott van,ahol nekünk kényelmes.és nekem ne mondja meg egy idegen,hogy nekem hol kényelmes.
félre ne érts,épitész jó dolog.de nem mindenható.és egy bizonyos fokon túl izlés dolga.
Előzmény: Törölt nick (39385)
Peter atyuska Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39384
Akkor mondok egy végletet amin csak röhögni lehet kinunkban :)
- az emberke kinek van pénze vett telket
- majd megrendelte a bútorokat méretre vágva millás értékben olaszból
- elment a tervezőhöz és megadta a bútorok méretét és mit hogy akar
- a tervező megkérdezte a helyhatóságot mekkora épület húzható fel
- hát akkora nem
- most megy a bruszt hogy akkor mi legyen mert annyi pénz nincs hogy a leszállított bútort visszaküldve átszabassák, gyártó erre nem is hajlandó
- ja igen még csak 3 hónap alatt odáig jutottak hogy a falakkal mi legyen, eddig 8-szor változott a fűtés-hűtés módja is.

Ezek után ezt elmondva tanmesének másoknak elkezdenek gondolkodni és kezdik megérteni miért is lenne jó a véglegesre alakított terv. Na igen de annyi pénz már nincs hogy ennek a költségét kifizessék, mert - tisztelet a kevés kivételnek - fontosabb a presztis ajtó, ablak, csempe, padlólap, csillár, hifi, plazma tv, mobil, stb. mint maga a szerkezet a gépészet és lakhatási komfort. UFF Az is igaz én aki építőipart ismerem belülről is másként viszonyulok a dolgokhoz.
Előzmény: Törölt nick (39368)
halaloszto Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39383
azt az 5 evet amire kell, mindenkeppen ki fogja birni. nem kell az orokkevalosagnak epiteni szerintem.

a foliat belul hajtds vissza maga ala, ugy hogy 5-10 cm-et felforduljon a falra, ha nagyon akarod tuzd oda, de tkp minek, a homok majd odanyomja.

vajk
Előzmény: topikolos (39381)
Dockworker Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39382

Én a helyedben elkészíteném a keretet, aljára BONOBIT-H, keretet helyezd el ahol szeretnéd és inkább egy 5-10cm földet szedj ki és ugy töltsd be a homokot mert a folia ahogy írtad is folyamatosan nedvesen tartja majd a szerkezetet. Keretet kivülről,felülről pácolnám a helyedbe,és ha igazán védeni akarod akkor a belső felére tűzz fóliát,hogy a homok ne áztassa folyamatosan.

Bocsi,h igy csuszva irok , előbb elkezdtem irni csak picit elgurult a gyogyszer... :)

topikolos Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39381
Engem az zavar a legjobban, amikor hülyének nézik az embert... de az nem ez az eset...

Akkor tegnap mehettél volna adrenalinos vért adni, gondolom... :(

Más:
Megvettem a homokozóhoz a faanyagot: 5x15-ös fából lesz, kettő egymásra rakva, lehet, kicsit sok, akkor mald vágok le belőle. Viszont eddig úgy terveztem, hogy az egész alá fóliát rakok, így nem érintkezik a földdel. Az jutott eszembe, hogy így meg lehet, hogy sokat áll vízbe majd a fa allja...
Tegyek alá köveket, hogy pár milliétert megemelje?
Előzmény: zordonC3 (39380)
zordonC3 Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39380
nem, én úgy gondolkodom mint a gugli :) Amit látok az zavar, amit nem látok az nem zavar.

Különben is tegnap csináltam egy jávorszarvastesztet egy őzzel szakadó esőben (maxin ment az ablaktörlő) 80-ról, szerintem helyenként két keréken. Nem tom' hogyan csináltam meg de még vagyok, az autó is, sőt az őzbak is...

Valahogy az írj ha kellek, mail ment tipusú szövegváltás nem zavar. Még az sem hogy segítsetek kérlek, emailcímem x.y@gmail.com. De az hogy x,y,z,a,b,c-vel foglalkozom, email cím már igen.

De nem tom mié' már én is kaptam emiatt... Azért a fórumszabályzatot tartsuk be, ha másért nem az ilyen hülye öreg 35 éves morgós nyeszlett rossznapjavan pasik miatt mint én...

Ha 25 szőke cicababa lennék sok Zs-vel és porschéval, bombanő nickkel akkor biztos betartanátok a kedvemért :D:D:D:D:D
Előzmény: topikolos (39378)
Dockworker Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39379
Így ehez a témához csak annyit tennék még hozzá,hogy elég kaotikus állapotok uralkodnak az építőiparban... Minimális megrendelések, azokat is erősen ár alatt kell megcsinálni különben azok sem lesznek. És hogy pl egy forumos kivitelezőt keres én meg ajánlom magam azt azért tartom természetesnek mert pl a héten 2 embernek is csinaltam konyhanyelvre forditott kiviteli tervet a problémájához, 6-7 oldal terjedelemben szögröl-csavarra részletesen leírva, árakkal, méretezve, rajzokkal, stb. Akkor senki sem kezdett öklendezni ,hogy neeeee ez nem kéne azért mégsem,h tök ingyen segítek... Pedig ők maguknak csinálták az épületeket tehát senki nem mondhatja,h haszon reményében segítettem nekik. Akkor az előző elötti (asszem) magamat reklámozo hsz.-om se fájjon már senkinek:) Inkább segítsük egymást ahol tudjuk... Szerintem... 
topikolos Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39378
Azért ez elég erőtlen érv... ennyivel bárkire rászólhatnál, ha olyat írt, ami téged nem érint. Illetve ha annyit írt volna be, hogy küldtem mailt, arra is ugrottál volna?
:)
Előzmény: zordonC3 (39374)
zordonC3 Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39377
Nem, nekem van egy álláspontom. Akik kiérdemelték azok írhassanak reklámot. Mondjuk 1000 hozzászólás felett már senki nem fogja fárasztani magát azzal hogy azért írjon be 1000 hozzászólást hogy az 1001. reklám lehessen

De gondolom Te is találkoztál már olyan emberekkel akik 1-2-5 hozzászólás után féloldalas reklám, aztán szevasz többet nem jövünk csak új nick néven.

Javaslom még1x nézd át a 39366-ost, és utána mondj véleményt. Nekem az már reklám, de mivel a hozzászóló újonc, nézzük el neki én meg zsörtölődök máshol :)

(különben is sz*r napom van, bocsi).

Nem tudom én korábban nhw néven rengeteg, meg most is vagy 2000 hozzászólás alatt kibírtam hogy saját fejlesztő cégem reklámját sőt cégnevét még véletlenül se írjam be ide... :D
Előzmény: halaloszto (39375)
Masgas Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39376
OFF
Ebben igazad van, de én is vállalkozó vagyok, és épp lakásfelújításokkal foglakozom.
Még a festés mázolás...... topicba szoktam írni és nálam még egyetlen ilyen tartalmú hozzászólást sem láthattak, bár épp most munka szűkében vagyok. Magamat még soha sem ajánlottam de megoldásokat problémákra sokat.
Azt hiszem ez vérmérséklet és értékrend kérdése.
Ha valaki visszaolvas néhány hozzászólást akkor látja hogy milyen ott a hangulat ebben az irányban, mint ahogy beszélgetésbe se szól bele az ember, csak úgy.
Én így gondolom.
Bár a kérdéses hozzászólásnál csak az zavart hogy kizökkenti egy kicsit a topicot.
On
Előzmény: halaloszto (39375)
halaloszto Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39375
OFF ez itt, de neha tenyleg jo lenne, ha valaki definialna mi az hogy reklam a forumban? Ha valaki keres 100-as izzot, de nem talal sehol, en meg megirom hogy a tescoban lattam, akkor az reklam? van aki viragnyelven irja le, hogy melyik cegnel lehet venni tengerfenekfurot, nehogy reklam legyen.

konyorgom, azert van a forum, hogy segitsuk egymast. ha nemtudod mivel ragaszd fel a tapetat, es en irok egy konkret termeket, hogy cnc-vel csinald, akkor az reklam?

es ha azt irom, hogy szeget kalapaccsal lehet beverni, az reklam?

az, ha valaki konkret kerdes nelkul beir egy termeket, az tiszta, az a reklam, az a skala egyik vege, a 100%.

mi a masik vege? mi a 0%? ha beirom, hogy en rimano0-3-al gletteltem, az jo lesz 0%-nak? talan?

es akkor egy vallalkozo, aki tagja a forumnak, es profilba vag neki egy kerdes, az ajanlja magat konkretan a kerdezonek, az mennyi? 60%? 80%?

es hol a hatar?

vajk
Előzmény: zordonC3 (39369)
zordonC3 Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39374
így van, általában a nevednél feltüntetsz minden adatot regisztrációnál, de vannak olyan elvetemültek, akik mobilról nézik a fórumot két tárgyalás között... Namost amikor jelez az RSS hogy frissülés van, nagy nehezen mobilneten bemászok ide ezért az egy hozzászólásért, érthető hogy pipa leszek :)

Igen ezt privátban szokták intézni, publikussá teszed az email címedet, és az érdeklődők a többieket kikerülve tudnak veled kommunikálni.
Előzmény: *Steve (39371)
*Steve Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39373
nincs ebben evvel semmi gond csak tényleg vannak olyanook akik ajtóstúl tokostúl a házbarontás esete
Előzmény: Dockworker (39372)
Dockworker Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39372
hja mondjuk ebben is van valami :) megértettem:)
Előzmény: *Steve (39371)
*Steve Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39371

nyiltan nem illik :) magánba szokták mailen intézzni

Előzmény: Dockworker (39370)
Dockworker Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39370

Mert miért is?:)

ForumosTársunk keres, én meg kínálok.Nem hinném,hogy ebben lenne bármilyen kivetnivaló. Ha a moderátorok mégsem így látják akkor kitörlik a hozzászólásom :) Sajnálom,hogy ez egyeseket idegesít de több embernek segítettem már itt teljesen ingyen és bérmentve 3D-s tervekkel, kiviteli tervekkel, részletrajzokkal,leírásokkal. Ez nyilván nem az ingyenes kategoria lenne de nem hinném még így sem,hogy lenne bármi közöd,hogy melyik parkolóba hogy állok :) 

zordonC3 Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39369
abbahagyhatnád ezt a gusztustalan reklámot, tiltja a fórumszabályzat is amit elfogadtál mikor regisztráltál.

A rokiparkolóba' is keresztbe szoktál megállni két helyre?
Előzmény: Dockworker (39366)
Peter atyuska Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39367
Két megoldásod van hagyományos építkezés (tégla,) vagy rendszer építkezés ezek gyártók komplett rendszerei. A hagyományosról évekig tanulnak és inkább szakkönyvek szólnak értelmesen róla a cser.hu oldalon van egy rakat könyv amik közül a mestersorozat könyvei igen jók. A tervezőből is sok fajta van van aki csak szerkezettel foglalkozik, van aki csak gépészettel és vannak kik mind kettővel. Egy épület akkor lesz igazán fájintos, ha a szerkezet + gépészet + belső (butor) együtt kerül tervezésre vagy összehangolásra és azután nem térnek el tőle. Ha igen borul az egész a költség a munka idő.
Én villanyban tudok segíteni a-tól z-ig.
Előzmény: kocsmatk (39365)
Dockworker Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39366

hello!

Ha Budapesten vagy vonzáskörzetében tervezed az épület megvalósítását akkor tudok segíteni. A tervezésben / engedélyekben / szakvéleményekben / anyagbeszerzésben / kivitelezésben egyaránt. Ha érdekel akkor csörgess meg vagy dobj egy mailt : 30/2010-536  belsoepitesz@hotmail.com

Előzmény: kocsmatk (39365)
kocsmatk Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39365
sziasztok!

Asszem mi is a korai 30-asok fészekrakó ösvényér léptünk:

6 év panelélmény, ill. egy 2,5 éves fiúgyermek után, valamint 1 hónappal a második születése, és a hosszú forró nyár előtt eladtuk a lakásunkat és családi házat kívánunk. Az építkezés részére - mazochista hajlamok hiányában - különösebben nem vágyunk, de a temérdek pénz rossz elköltésére sem (hogy az anyóssal való napi kapcsolat kialakításáról már ne is beszéljek..).

Ezügyben kérem a tapasztaltabbak segítségét:

- telek van, 800 nm belterületi, víz, gáz, villany, csatorna az udvarban (aszfalt sehol), körben már lakhatási engedéllyel rendelkező házak.
- tervrajz még csak fejben, 100-110 m2 egyszintes, tégla, nyeregtetős családi ház, lényegében semmi extra nincs benne (3 szoba, nappali+konyha+étkező egy légtérben, plusz az egyebek). Ajánlottak egy tervezőt, aki a műszaki osztályon dolgozik, és 1 nap alatt intézi az építési engedélyt (valós adat), 150eFt caklipakli

- olvasgattam a fórumot, meg egy-két hasznos oldalt, de nagyon megköszönném, ha pár linkkel, vagy könyvcímmel kisegítenétek, ahol összefoglaltan, vagy értelmesen le van írva az építkezés folyamata a telektől a lakáskulcsig. Rólam annyit, hogy házépítéshez nem értek, de kereskedelemben dolgozom, és biztos vagyok benne, hogy az anyagokat jó áron meg tudom venni. Így elsősorban kivitelezőt keresek, aki emellett nem bánja, hogy a nyakára szabadítok egy független cápaellenőrt..:D szóval pár jótanács kellene, hol induljak, merre olvasgassak, kivel beszélgessek, hogy ne essek arcra..

előre is köszönöm

ui: ZBR is érdekel, főleg az, hogy mennyi idő alatt van meg a döntés, van-e egyáltalán még forrás benne, ill. hogy lehet e téglából A+ házat építeni egyáltalán, és ha igen, akkor mi kell hozzá (mik a határértékek, amiket el kell érni), ill. mi számolható el belőle.
Attesz88 Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39364
Szia
Nekünk egy Dokker MLD-120-as betonkeverőnk van. Ennek a névleges mérete 120liter. A hétvégén betonoztunk vele egy kerítést és teljesen jó kis gép. Ha jól emlékszem mikor vettük lehetett ilyet bérelni is a brico-ban, de mivel sok betonkeverési munkánk volt és lesz is így mi jobban kijöttünk a vásárlással. Egy keverésre ha 1/3-ba kevertek belefér 1zsák 50kg-os cement. Ha nagyon pörögtök óránként el lehet vele keverni 1m3 sódert és a hozzá tartozó cementet.
Előzmény: Bediiii (39360)
Bediiii Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39363
A talajon fekvő felületeket kipipálhatjuk, hacsak nem építjük rá a keretet a gyerekre. A homok felöl sem vészes, mert a homok hatástalanítja.
Előzmény: *Steve (39362)
*Steve Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39362
a bonobit az pont jót fog tenni a gyerek egészségének meg melegben a ruhájának
Előzmény: Bediiii (39361)
Bediiii Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39361
"Milyen fát érdemes venni, ami tartós?"

Ha fenyőből csinálod, a lenolajon felül bekenheted a talajjal (homokkal) érintkező felületeket Bonobittal (bitumen szerűség). A komposztálóm készült így (alapos olajozás és belül Bonobit), 10 éve érintetlen, pedig ott van biológia.

Én a homokozót akácrönkből csináltam, Erdészetből jött tüzifaárban. Kéreg le, és kész.
Előzmény: topikolos (39348)
Bediiii Creative Commons License 2010.05.05 0 0 39360
Sziasztok,

Meg tudnátok mondani, hogy mekkora betonkeverőt érdemes kölcsönözni pár m3 amatőr munkához? (Haladósság nem a méreten fog múlni.)

Olyasmire gondolok, hogy pl. egy névlegesen 150l-es gépben valójában mennyit lehet megkeverni? Jó lenne egész cementeszsákokkal dolgozni.

Előre is köszönöm.
topikolos Creative Commons License 2010.05.04 0 0 39359
Köszi, a többienek is a hsz-okat.

Akkor jól gondoltam, elég lesz nekem az a méret is...
Előzmény: halaloszto (39356)
Attesz88 Creative Commons License 2010.05.04 0 0 39358
Megkérdeztem a hivatalnokokat mi a helyzet területfoglalási engedély ügyben. Alapból 2.200ft az illeték és naponta 525ft-ot kell fizetni amíg kint van a konténer. A vicc az, hogy rákérdeztem az esetleges büntetésekre és azt mondták, hogy ha együttműködő vagyok és hajlandó vagyok elismerni mit csináltam akkor megúszom 4.000ft-os helyszíni bírsággal ha észreveszik a közterületesek a konténert vagy valaki feldob.
Előzmény: halaloszto (39338)
halaloszto Creative Commons License 2010.05.04 0 0 39357
nem rohad el, de tok csunyara megfeketedik. az meg nem vigasztal, hogy statikailag tokre rendben van.

vajk
Előzmény: botsinkai (39355)
halaloszto Creative Commons License 2010.05.04 0 0 39356
nekem 5x10-esbol van. ket telen van tul, kicsit szurkul, de a masodik eresztes gyereket is ki fogja birni.

vajk
Előzmény: topikolos (39354)
botsinkai Creative Commons License 2010.05.04 0 0 39355
Vörösfenyőt keress, az tartós, nem rohad.
topikolos Creative Commons License 2010.05.04 0 0 39354
Köszi.
Most még azon agyalok, hogy elég lesz nekem az 5x10-es fa is. Elég lesz?
Előzmény: halaloszto (39352)
Masgas Creative Commons License 2010.05.04 0 0 39353
Gyantára a terpentin a legjobb az a természetes oldószere.
Előzmény: halaloszto (39352)
halaloszto Creative Commons License 2010.05.04 0 0 39352
eloszor kell felcsiszold mindenkeppen. es ha nedves ahogy veszed (epito fat veszel gondolom), akkor elotte esomentes helyen hagyd kicsit kiszikkadni par napot.

40-es papir (fibertarcsanak kerd szerszamboltban), flex. vagy kezi elektromos gyalu, de nagy koszt csinal.

lenolaj vagy lenolajkence, masneven firnis. festekbolt. literesnel kisebbet nem kapsz, par alkalomra eleg lesz. ecsettel lekened, par ora mulva megnezed mennyire itta meg. ha nagyon, akkor megegyszer, de ujra meg kell nezni par ora mulva, es amit nem ivott meg, azt letorolni ronggyal!!!! ha nem torlod le, egy nyulos ragados akarmive valtozik, ami soha nem szarad meg.

gyantara a varas is jo, esetleg nitrohigito kicsit oldja, nitros ronggyal nagyjabol kitorolni.

vajk
Előzmény: topikolos (39351)
topikolos Creative Commons License 2010.05.04 0 0 39351
Köszi.
Ezt a lenolajat olvasom itt-ott sűrűn, de még nem volt szerencsém hozzá. Festékboltban vagy hol kapok ilyet? Mennyiségileg mennyi kellhet?
Simán átkenem vele vagy áztatni kellene?
Ha csiszolni akarom egy kicsit a fát (lekerekíteni a tetejét), akkor csiszolás előtt, vagy után?
A fenyő gyantás részével mit szokás csinálni? Vagy tegyem ki pár napra a tűző napra, aztán kifolyik ami ki akar?

Most hirtelen csak ennyi kérdés jutott eszembe... :)
Előzmény: halaloszto (39350)
halaloszto Creative Commons License 2010.05.04 0 0 39350
en mezei fenyobol csinaltam, lekentem lenolajjal es kesz. tavasszal ujra kellett volna, de elmaradt.

azt a par evet, amig a gyerko felno, azt siman kibirja, utanna meg ugysincs kedved kerulgetni.

vajk
topikolos Creative Commons License 2010.05.04 0 0 39349
Szerintem ez nagyban függ pl. a ház szigetlésétől, fűtés módjától, stb...

Esetleg a fűtésszerelős topik...
Előzmény: Vezo228 (39347)
topikolos Creative Commons License 2010.05.04 0 0 39348
Üdv!

Szeretnék egy kb. 2x2 m-es homokozót összehozni. Arra gondoltam, hogy 10x10-es fát veszek, és egymásba eresztem a végeit, kettőt egymásra rakva a 20 cm elegendőnek tűnik. Alá fóliát tennék, meg valami ponyvaszerű is menne rá. Ez így eddig olyan 10e-ből megáll.
Milyen fát érdemes venni, ami tartós? A fenyő hamar tönkre megy?
Mivel lenne érdemes kezelni? Gondolom lakkozni nem szerencsés, éri rendesen az idő... vagy pont ezért kellene?
Vezo228 Creative Commons License 2010.05.04 0 0 39347

Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan kell kiszámítani egy helységbe a radiátor(ok) nagyságát?

találtam egy metodikát, ami szerint az alapterületet 35-50kw-tal megszorozva kapunk egy értéket, amit a radiátor teljesítményének vehetünk fel. Ebből visszafelé meghatározható az egyes radiátorok szüksége. DE mi van, ha nem csak egy radiátorról beszélünk? stb.

Tud valaki segíteni, vagy szaktopikot lehet találni?

botsinkai Creative Commons License 2010.05.03 0 0 39346
Valami 1000 ft/nm/hó rémlik és 30 napnál kevesebbre nem lehetett kérni (Zugló, tavaly).
Viszont 30 napos ügyintézési határideje is van talán.
Előzmény: Attesz88 (39336)
gombfoci Creative Commons License 2010.05.03 0 0 39344
Sziasztok,

talajmechanikai vizsgálatot akarunk csináltatni. Tud valaki nevet/elérhetőséget?
(A gugli nagyon hülyeségeket dob ki. :-((()
wartburger Creative Commons License 2010.05.03 0 0 39343
Én a héten fogok kérni bár a XIX-ben lakom. Mondjuk nem értem miért kell már azelőtt kérdezni, mielőtt körbenéznél. A büntetéssel meg vigyázni kell mert ugyan régen 3000Ft volt a bünti, de sokszorosára emelkedtek a bírságok, szerintem ennyit nem ér meg az ügy.
http://www.bpxv.hu/index.php?page=ugyleirasok&id=24
digium Creative Commons License 2010.05.03 0 0 39342
De fizettél utána, mégpedig "súlyadót"...
Előzmény: Attesz88 (39339)
Attesz88 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 39341
1 hétre nem zavarna a kihelyezett konténer elfér. Viszont én a saját házam elé raknám le nem másé elé. Amúgy meg a szomszédnak se szólok ő is mindig előttünk parkol.
Előzmény: halaloszto (39340)
halaloszto Creative Commons License 2010.05.03 0 0 39340
ha en parkolnek a hazad elott minden nap, vagy en raknek oda egy sittes kontenert a Te hazad ele egy hetre, egybol maskepp gondolnad.

vajk
Előzmény: Attesz88 (39339)
Attesz88 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 39339
Oké felhívom őket csak gondoltam hátha valaki jártas ebben a témában. Bár egyébként kicsit idióta szabályozásnak tartom ezt, hogy kell területfoglalási engedély mivel az autómra sem kell ilyet kérni pedig az minden nap ott parkol.
Előzmény: halaloszto (39338)
halaloszto Creative Commons License 2010.05.03 0 0 39338
szajmon mondha:
most kikeresed a google-val az inkormanyzatnal az ugyfelszolgalat szamat, es holnap reggel 10-kor felhivod. utanna megirod ide az eredmenyt.

vajk
Vezo228 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 39337

Bocs, de vidéki vagyok.

:)

Talán egy telefon mindent megoldana. 

Attesz88 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 39336
Esetleg XV. kerület Pestújhelyi részre tudsz valami okosat mondani. Szomszéd azt mondta őt egyszer megbüntették és olcsóbb volt a büntetés mint ha engedélyt kért volna.
Előzmény: Vezo228 (39335)
Vezo228 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 39335

Szerintem ez önkormányzatonként nagyon változó és a településen belüli elhjelyezkedés is számíthat.

Nem hinném, hogy általánosítható.

Előzmény: Attesz88 (39334)
Attesz88 Creative Commons License 2010.05.03 0 0 39334
Sziasztok!
Nem tudja véletlenül valaki mennyibe kerül egy területfoglalási engedély, ha konténert szeretnék kirakni a házam elé 1 hétre?
halaloszto Creative Commons License 2010.05.03 0 0 39333
Mindenkinek a sajat dontese hogy mivel szurja el az eletet. Csak arra akartam felhivni a figyelmet, hogy a mostani megoldasnal sokkal macerasabban karbantarthato megoldasra akar valtani. Ugy tunt a melo minimalizalasa celjabol akar csak oszlopokat, es a lecbetetes vakolt betonkerites nem a melo minimalizalasarol szol.

vajk
Előzmény: Dockworker (39321)
digium Creative Commons License 2010.05.02 0 0 39331
1 kép több mint 100 szó...
Előzmény: Törölt nick (39328)
botsinkai Creative Commons License 2010.05.02 0 0 39330
9,5 mm-es vizezve hajlítható, sőt van kifejezetten hajlítható gk is.
Előzmény: Törölt nick (39328)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.02 0 0 39329
Bocs,gipszkartonra gondoltam,csak az lemaradt.
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.02 0 0 39328

Sziasztok!

Van egy elrontott boltív amit szeretnénk kijavítani egy enyhe lapított boltívre.kb 120-130 cm széles.Vajon abból lehetne kialakítani?Hajlítható annyira?Köszi.Esetleg más megoldás amivel a lehető legkevesebbet kell bontani?

Pitylogós Creative Commons License 2010.05.02 0 0 39327
Hamá vasalod szerintem 4 sarkába 1-1- szál betonvasat befúrsz vagy 10cm mélyre és beragasztod.
Előzmény: Dockworker (39326)
Dockworker Creative Commons License 2010.05.02 0 0 39326
én ezt tul szoktam ragozni kicsit de felénk ez ugy néz ki,hogy megfurom zsalukövenként a beton 2-3 helyen , fém dülbet teszek bele, abba meg menetes szárat. De amikor ezzel előrukkolok pl az alvállalkozok előtt akkor ki akarnak szaladni a világbol :) én ezzel megnyugtatva érzem magam ,h tutti nem reped ki és 100% tartós a kötés:) 
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.02 0 0 39325

és mondjuk 1 zsalukőbe hány lyuk kéne?

Törölt nick Creative Commons License 2010.05.02 0 0 39324

köszi, mindenkinek.

Gondoltam, én is hogy végirakom, csak nem tudtam, hogy nem-e dől le?

mert akkor járda lenne belőle:-DD ezért gondolkoztam, csak 3 oszlopban.

de ez a "tüskézés" hogy is néz ki pontosan? hiltivel bele kellene fúrnom, abba pedig betonvas? milyen mélyen kellne befúrni? Csak mert nem találom a teszkós hiltimet, és a másik fúróm nem viszi:-PPP

ha a kerítés lecet, mondjuk fenyő, 2x beitatom lenolajba, sadolin alapozó, plusz 2 réteg sadolin vékony akkor se birja tartósan?

Dockworker Creative Commons License 2010.05.02 0 0 39323
Sőt, még toldanám az egeszet olyannal,h az uj oszlopok közeit visszább bontanám és ívesre raknám ki. Bár ez már nem kis melo:)
Dockworker Creative Commons License 2010.05.02 0 0 39321

Végülis ebben is van valami:) Nem bántásbol mert elég sok helyen olvaslak és mindig értelmeseket irsz de ezzel az erővel még mindig a fán élnénk mint az evolucio eleje fele :) Mert ugye az nem rozsdásodik, nem kell festeni és stb. Szerintem egesz dizájnos kis elképzelése van a srácnak de ha nem biztos a dolgában szívesen csinálok neki rola egy 3d-s látványtervet:)

Előzmény: halaloszto (39319)
halaloszto Creative Commons License 2010.05.02 0 0 39320
persze. menjel komolyabb csavarboltba.

vajk
Előzmény: FFeri (39314)
halaloszto Creative Commons License 2010.05.02 0 0 39319
szep az a cserep a tetejen, de ne szopatsd magad.

a deszkaval azt ered el, hogy lesz egy vakolt festett fakeritesed, ami meg rozsdasodik is.

ertem alatta, hogy tarthatod karban a vakolt reszeket mint eddig, pluszban parevente tokolhetsz a deszkaval, es meg a deszkakat tarto vas is rozsdasodik. nem egyszerubb ratenni a 2-3 sor zsalukovet, kijavitani a vakolast, visszatenni a cserepet, es orokre kesz?

hogy 15 vagy 80 zsalukovet teszel fel, es 20 vagy 90 cserepet, az mar nem akkora kulonbseg.
vajk
Előzmény: Törölt nick (39315)
Dockworker Creative Commons License 2010.05.02 0 0 39318

Azért tüskézd csak be , semeddig nem tart :)

és az ötleted még dizájnos is lesz :)

Pitylogós Creative Commons License 2010.05.02 0 0 39316

Miért is ne.

Szerintem azt a két- két szalukövet tök felesleges beletüskézni. Malteerel ráragasztod, kibetonozod, cserepet rá, zsártszerlvényt bele oszt arra mehet a deszka.

Előzmény: Törölt nick (39315)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.01 0 0 39315

Sajnos ki építette a házam , megspórolt 3 sor zsalokövet, és ugy gondolta elég lesz nekem 130 cmer magas kerítés is, de nem.

Meg szaratném magasítani valahogy, kb akkorára mint a szomszédé a képen.

ha van valakinek vmi jó gazdaságos könnyen kivitelezhető 5lete, ne tartsa magába.

én arra gondoltam, hogy rakok a két szélére, és középre zsalukövet, közé meg kerítés fából.

A kérdésem az lenne, hogy ez kivitelezhetű? nem kellene vasalni??de hogy?

köszi előre is.

próbáltam péntben szemlélteni, hogy mit akarok :-DDD

FFeri Creative Commons License 2010.05.01 0 0 39314
Köszi a tanácsokat.
Elvileg a vászon kampóra is akasztható, azaz nem kell csavarral rögzíteni. Illetve igazán ez lenne a jó megoldás, mert függőleges falra van kiképezve a tartórésze, és így nem kellene valami konzolfélét fabrikálni, mert a kampón "magától" függőlegesen lógna. Létezik ilyen hosszú kampós végű csavar, vagy ne is keressek?
tamfod Creative Commons License 2010.05.01 0 0 39312
Köszi, megtaláltam. Contromat Kft, ugye?
Előzmény: Törölt nick (39311)
tamfod Creative Commons License 2010.05.01 0 0 39310
Dockworker!

Köszi, elnézek a platformba is.

Capri,

Megtennéd, hogy leírod a profil gyártó cég nevét és vagy elérhetőségét?

Jöhet emailben is (Profilomon keresztül tudsz emailt küldeni!)

Nagyon köszönöm!
Előzmény: Törölt nick (39309)
Dockworker Creative Commons License 2010.04.30 0 0 39308
Platform
tamfod Creative Commons License 2010.04.30 0 0 39307
Sziasztok,

Tudna valaki ajánlani gipszkartonfalhoz minőségi és olcsó UW-profil és gipszkarton beszerzési forrást Budapesten? Inkább garantáltan jó minőségű kellene kicsit olcsón, mint közepes nagyon olcsón...

Előre is köszönöm a tippeket.
Előzmény: halaloszto (39306)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.30 0 0 39306
a csereplecet eros magnessel megtalalod (marmint a csavarfejeket a gipszkartonban).

de ahogy capri is irja, baromi hosszu facsavar ami feler a deszkaig es kesz. ha a kozepen kapod el vele a gk tablat, es a meghuzasnal felnyomna a kartont, akkor kiveszed, felfurod a lukat 10-15-osre, es egy csobol levagsz akkorat, hogy felul felfekudjon a deszkara, alul meg a karton sikja ala logjon egy mm-t, es a csobe teszed a csavart.

vajk
Előzmény: FFeri (39302)
Lacivill Creative Commons License 2010.04.30 0 0 39304
4  db szárnyas gipszkartontipli bőven megteszi.
Előzmény: FFeri (39302)
Dockworker Creative Commons License 2010.04.30 0 0 39303
Én a helyedben valami menetesszáras megoldáson gondolkodnék amit áttolsz a gipszkartonos oldalrol,valaki meg rákapatja az anyát felülről a deszkázat felől.
FFeri Creative Commons License 2010.04.30 0 0 39302
Hali!

Adott egy gipszkarton-cserépléc-strukatúrnád-deszka rétegrendű plafon. Fel kellene fogatni rá egy kb. 15-20 kg-os vetítővásznat.
Milyen megoldást ajánlanátok? (Sajnos nem tudom, hol fut pontosan a cserépléc a gipszkarton fölött, mert le van tapétázva, és valószínűleg nem is jó helyen, tehát az egyszerű csavarozás nem megoldható szerintem).
bpityu Creative Commons License 2010.04.30 0 0 39301
nézd meg a gyártó weblapját.na olyan elemet kellett volna kapnod/rendelned.remélem még nincs összerakva.
jószándékú emberek miatt kellett már ilyet szétbontanom,kemény meló.
Előzmény: Vezo228 (39298)
Vezo228 Creative Commons License 2010.04.30 0 0 39300

Pongyola voltam.

A köpenytéglára gondoltam. A béléscső rendben.

Köszi az infót!

Előzmény: Dockworker (39299)
Dockworker Creative Commons License 2010.04.30 0 0 39299
A köpenytéglába vágni kell a tisztitóajtót is és a bekötést is de a belső csőbe meg elvileg kell lennie ehez idomoknak.
Vezo228 Creative Commons License 2010.04.30 0 0 39298

Sziasztok!

A kéményes topikban már kérdeztem, denem jött válasz, azért itt is megkérdezném:

Tegnap érkezett meg a Leier LSK kéményem, kompletten.

Ahogy (még "becsomagolva") átnéztem, az tűnt fel, hogy sem a tisztítóajtó fogadására, sem a füstcső befogadására nincs olyan elem, amibe ki lennének alakítva a nyílások.

Ez így természetes és majd úgy kell valamivel lyukakat ütni?

Vagy kéne legyen a raklapon olyan elem, ami fogadja a füstcsövet és a tisztítóajtót?

nagy ivó Creative Commons License 2010.04.28 0 0 39297
http://www.e-cegjegyzek.hu/info/page/ceginfo
Előzmény: Laka71 (39296)
Laka71 Creative Commons License 2010.04.28 0 0 39296
Sziasztok,

Tud valaki referenciát adni a következő kivitelezőkről. 6 lakásos társasház vagyunk és szeretnénk felújítani. Ezeket néztem ki.

Andromeda Bau Kft- Budaörs
Horizont Bau
Montir-Coop

Előre is köszi

A.L.
halaloszto Creative Commons License 2010.04.28 0 0 39295
feljonni feljonnek, viszont valoszinuleg foltot hagynak. persze ettol csak egyre rusztikusabb lesz

vajk
Előzmény: djetta (39294)
djetta Creative Commons License 2010.04.28 0 0 39294
És ha lenolajjal impregnálom, akkor a zsíros, sáros szennyeződések is feljönnek vajh?
Előzmény: halaloszto (39293)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.28 0 0 39293
jobban belegondolva, ha alulrol barmilyen minimalis nedvesseget kaphat, akkor a lakkot le fogja tolni magarol. akkor megis inkabb a lenolaj.

vajk
Előzmény: halaloszto (39292)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.28 0 0 39292
nem en csinaltam, csak voltam helyen, ahol volt tegla (nem szelet) a padlon, es szep fenyes lakkreteg volt rajta. kerdeztem mivel van kezelve, es mondtak hogy parkettalakk. mondjuk ott cipoben jaras nem volt, nappalinak az etkezo resze volt. par eve biztosan ott volt.

vajk
Előzmény: Törölt nick (39291)
djetta Creative Commons License 2010.04.28 0 0 39290
Akkor jó!

A téglaszelet forgalmazója nagyon nem javasolja padlóra, mert az impregnáló feljön róla.
A csónaklakkot 3 rétegben már hallotta, de nem próbálta, meg attól fényes is lesz.

A lenolaj szimpi, mert olcsó, lehet, hogy kipróbálom egy kis darabon.
Előzmény: halaloszto (39289)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.28 0 0 39289
mindharom kiprobalt. a gyari impregnalo nyilvan mukodik, fo celja a nedvszivokepesseg megszuntetese. a lenolaj az orok klasszikus, attol sotetedik a tegla.

a parkettalakk tuti nem mindegy milyen, de az is siman mukodhet.

vajk
Előzmény: halaloszto (39284)
djetta Creative Commons License 2010.04.28 0 0 39288
És akkor mindenféle zsírt, egyebet fel lehet takarítani róla?
Előzmény: Törölt nick (39287)
*Steve Creative Commons License 2010.04.28 0 0 39286
vizüveg az nem arra való már boccs
Előzmény: djetta (39285)
djetta Creative Commons License 2010.04.28 0 0 39285
Ez csak tipp, vagy kipróbált dolog?

Vízüveg esetleg?
Előzmény: halaloszto (39284)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.28 0 0 39284
a) bolti teglapadlo impregnaloval
b) parkettalakkal
c) lenolajjal.

vajk
Előzmény: djetta (39283)
djetta Creative Commons License 2010.04.28 0 0 39283
Szerintetek mivel kellene impregnálni a téglaszelet padlóburkolatot?
djetta Creative Commons License 2010.04.27 0 0 39282
Hát nem tudom.

Én PVC szigetelőcsíkot tettem a fal alá. Nem olcsó, de elég strapabíró darab.
Előzmény: Notes (39281)
Notes Creative Commons License 2010.04.27 0 0 39281
Köszi, akkor egy földszintes családi ház lábazati szigeteléséhez legalább a GV45-ös kellene, igaz?
Előzmény: djetta (39280)
djetta Creative Commons License 2010.04.27 0 0 39280
a 45 asszem 3 mm, a 35 meg 2,7 talán
Előzmény: Notes (39279)
Notes Creative Commons License 2010.04.27 0 0 39279
Az ICOPAL GV 35, és GV 45 hány mm vastagságúak?
djetta Creative Commons License 2010.04.27 0 0 39278
Hegyen van a ház, és ki van emelve kb. 1 m-t, úgyhogy nem félek a víztől.
Csak a párától.
Eddig linó volt a betonon, és nem látok a falakon nedvességre utaló nyomot. Igaz fűtés sem volt, most építjük ki.
Előzmény: sancibácsi (39275)
djetta Creative Commons License 2010.04.27 0 0 39277
A betont már itt-ott feltörtem a csöveknek, és meg is leltem a fal alatti szigetelést, csak nem lehet hozzádolgozni a padlóét.
téglaszeleteket rakok, az kb. 2 cm, meg alá 1 cm misung.

Valami teknőszigetelésfélét lehetne csak csinálni, de az nagy meló lenne.

Lehet, hogy marad a misung, az elvileg párazáró.
Előzmény: Masgas (39276)
Masgas Creative Commons License 2010.04.27 0 0 39276
Ha már ennyit költessz rá érdemes felszedni az aljzatot, akkor már talán a falak alatti szigetelést is megleled.
Utána aljzatbeton a megfelelő szintig, alapozás a pára elleni szigetelésnek és szigetelés ami valahogy találkozhat a fal alatti szigeteléssel, ha másként nem akkor a falra kicsit felfordulva.
Aljzatot egyébként s bontani kellene mivel a tégla burkolat nem kicsiny vastagságú.
Előzmény: djetta (39274)
sancibácsi Creative Commons License 2010.04.27 0 0 39275
Szellőzik, de ha valóban ki van téve a nedvességnek akkor a mészbe eszik bele a fene!
Előzmény: djetta (39274)
djetta Creative Commons License 2010.04.27 0 0 39274
A tanácsotokat kérem.

A konyhánk eredetileg terasz volt, de az előző tulaj beépítette. A vízszigetelés a padló alatt 40 éve nem volt divat, úgyhogy nincs.
A falak alatt van, de nem lehetne összedolgozni vele a bitumenes lemezt, úgyhogy nem is erőltetem.

Vágott tégla burkolatot szeretnék a betonra tenni, és azon gondolkozom, hogy mibe tegyem.
Ha misungba rakom, akkor nem ereszti ár az esetleges talajpárát, és az megy a falak felé.
Ha impregnálom a tetejét, hogy könnyen lehessen takarítani, akkor ugyanaz van.
Ha nem impregnálom, akkor koszosodik.

Mi van, ha mészhabarcsba rakom? Az elvileg szellőzik.
Attesz88 Creative Commons License 2010.04.27 0 0 39273
A vödör szakértők biztos készséggel állnak rendelkezésedre egy ilyen probléma megoldásában:-)
Az eső tényleg jó lenne ha nem esne, mert nekem meg fákat kell vágni a kertben a füvet meg közben úgy is kitaposom így annak most nem kell eső.
Előzmény: ofi01 (39272)
ofi01 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39272
Hát azért vödörre még tellik:-)
Majd elmegyek a vödör osztályra megkérdezem a vödör osztályvezetőt mit ajánl.
Nyílászárókat forgalmazunk és építünk be, mindkét autón van megfelelő keverőszár meg fúró, azokat fogom használni. Azon nem fog múlni.
Most már csak ne essen péntekig. Bár a fűnek meg jó lenne:-)

Előzmény: Attesz88 (39270)
kuoni pasztor Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39271
Megvan, valoban van meg repedes, igaz annyira nem durva mint amit elsore eszrevettem. De mit is kellene latnom? Laikus vagyok ebben a temaban, ezert sem akarok itt tavdiagnoisztizalni, hanem csak egy szakembert kerestem. A statikus majd megmondja mennyi az annyi.
Előzmény: csabapeca (39254)
Attesz88 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39270
Vegyél egy habarcsvödröt 400ft-ért a bauhausban az elég masszív képződmény. Igaz az ingyen vödörnél biztosan drágább. Én kb. 3-4 éve vettem 5db-ot és még 4 megvan. Igaz nem rendeltetésszerű használatból fakadóan ment tönkre. :-) A keverőszárad ugye nem a 300ft-os festékkeverő, mert az 2 vödör után felcsavarodik saját magára és nem lesz valami hatékony.
Előzmény: ofi01 (39268)
kuoni pasztor Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39269
Dockworker,

koszi. Nem ragaszkodok en a zsindelyhez, es a leirtakbol nem is latom meg az elonyet, foleg hogy nem egy tul bonyollt formaju a teto. Ha OSB is kell ala, akkor talan meg a sulya sem lesz kevesebb m2-re vetitve mint a cserepnek.
Előzmény: Dockworker (39253)
ofi01 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39268
A fúró és a keverő már beszerezve, most már csak vödör kell, ami elég masszív. Kiállítottunk a Construmán, láttam, hogy osztogattak vödröt valamelyik standon. Sorba kellett volna állni:-)
Előzmény: Attesz88 (39267)
Attesz88 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39267
A keverés tényleg nem egyszerű megfelelő szerszám nélkül. Szerintem akkor jársz a legjobban ha kölcsönzöl a Bauhausban egy normális kézi keverőgépet abban az esetben ha ez nem áll rendelkezésedre. Nagyjából 4-5.000ft-ból megúszod míg enélkül iszonyat mennyiségű időd megy el a keverésre. Mi mondjuk rendes betonkeverőben kevertük, de mint említetted neked ez nem áll rendelkezésedre.
Előzmény: ofi01 (39259)
ofi01 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39266
ennyi:-)
Előzmény: *Steve (39261)
pingui Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39264
Igen, tavaly ez volt. De jó lenne egy kultúrált autóbeálló, ahol mellesleg a medence is van, csak viacolorzni nem akarok.
Előzmény: Törölt nick (39263)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39262
van kulteri aljzatkiegyenlito. nemolcso. es ha medenceszezon utan kocsivalmaszkalas lesz, nem tuti hogy birni fogja.

vajk
Előzmény: pingui (39260)
*Steve Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39261
vödör +viz +egy erősebb fúrógép keverőszárral
Előzmény: ofi01 (39259)
pingui Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39260

Pontokban (tenyérnyi helyeken) felfagyott a beton, ezért kellene vmi megoldás.

A pvc az mondjuk jó ötlet, de valam fixebb dolgot szeretnék.

ha beltér lenne, akkor pl betonaljzat kiegyenlítővel csinálnám, de ha jól tudom, az nem fagyálló. Vagy van rá valami vagyás gátló?

Előzmény: gombfoci (39257)
ofi01 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39259
vasat mindenképpen teszek bele és igazad van valóban nem érdemes most kispórolni, hogy 1-2 zsákkal olcsóbban ússzam meg. A kimért vízmennyiség jó ötlet.
A héten nekiesek és meglátjuk.
A Bauhausban láttam hobbi betont 25 kg 490 ft-ért veszek is vagy 12 zsákot.
Hálás lesz kikeverni, de megoldom.
Előzmény: Attesz88 (39245)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39258
haat. szerintem hamarabb peneszedik mint az osb, de ne legyen igazam.

vajk
Előzmény: vt75 (39255)
gombfoci Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39257
mi a nem túl sima?
egy rssz szőnyeg, padlószőnyeg, pvc darab, stb szokott nekünk bejönni ilyen esetben. esetleg deszkából valami dobogót alá.
télire fel lehet szedni az egészet és akkor nem cél a fagyállóság.
Előzmény: pingui (39256)
pingui Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39256

Sziasztok!

Van az udvaron egy betonozott rész, ami nem túl egyenes. Itt szokott parkolni az autó. Erre szeretnék valami megoldást, hogy szép , sima legyen, mert a gyerekek medencéjét ide szeretnénk nyáron rakni, és nem lenne jó, ha hepehupás lenne alatta a beton. Amúgy ami most van, az kb 15cm beton, betonháló van benne.

Láttam olyan "burkolatot", ami csak néhány mm vastag, és olyan, mintha cementet összekevertek volna vízzel, és az kötött volna meg. Ezt hogy kell csinálni, mert ez is jó lenne, a lényeg, hogy minél olcsóbban viszonylag tartós, teherbíró és sima felületet tudjak csinálni.

Előre is köszi.

vt75 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39255
"mások az alátét lemezen spórolnak , van aki az OSB vastagságán nyeli le a sörre valót tehát legyél nagyon körültekintő:)"

nálam colos deszka van pár min-s légréssel...szerintem jobb mint az OSB....
Előzmény: Dockworker (39253)
csabapeca Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39254
Egy fal ritkán reped meg önmagában.Lesz ott még egy repedés.Keresd csak meg.Aztán ha megvan az már mutatja is neked melyik rész a problémás.
Előzmény: kuoni pasztor (39252)
Dockworker Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39253

pásztor->

Szervusz!

repedés->

A repedést mihamarabb nézesd meg statikussal, ő el fogja mondani a repedés okát ami  legtöbb esetben süllyedés szokott lenni. De nem kell ettől megijedni , rengeteg hatékony és nem túl drága megoldás van a probléma kezelésére.

zsindely->

Mint kivitelező igyekszem mindenkit lebeszélni róla pedig kivitelezés tekintetében kényelmesebb a zsindely és mutatósabb/látványosabb is mint a cserép. Ha össze szeretnénk hasonlítani egy szakszerűen kivitelezett cserépfedést (pl egy tatai körszeletelet) és egy egy SZAKSZERŰEN kivitelezett zsindely fedést akkor az első és legszembetűnőbb különbség az ár. A zsindely jóval drágább amennyiben minőségi alátét lemezt és minőségi anyagokat használ a szaki. Továbbá az élettartam és javíthatóság szempontjából is a cserép mellett tenném le a voksom.Érzem ez egy meddő vitát fog elinditani a tetőfedők közt , ezek a saját tapasztalataim. Minden esetre ha a zsindely mellett döntesz mégis akkor a kivitelezőtöl kérj be egy több éves általa készített referenciát mivel rengeteg hiba lehetőség van ennél a fedésnél. Legtöbben a szellőztetését mellőzik ,  mások az alátét lemezen spórolnak , van aki az OSB vastagságán nyeli le a sörre valót tehát legyél nagyon körültekintő:)

Előzmény: kuoni pasztor (39252)
kuoni pasztor Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39252
Sziasztok!

2 szintes ház nyeregtetőjét szeretném rendbe rakatni. Jelenleg ősrégi tatai cserép van rajta, hőszigetelés csak a födémen. Az egyik lehetőség a hagyományos út, azaz a cserepes megoldás, a másik pedig a bitumenes zsindely. Van valakinek tapasztalata ez utóbbiról? Mik az előnyei, hátrányai a cseréphez képest?

Más:
megreepdt egy fal, ami aggaszt. Ki az a szakember aki meg tudja állapítani az okát?

Köszi,
k.p.
kuoni pasztor Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39251
ha az energiakozpont NEP pályázatára gondolsz, akkor igen, én annak keretében cseréltettem. Igaz még folyamatban van...
Előzmény: wtunde (39190)
Dockworker Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39250

Igen az :)

csak arra figyeljetek,h a kiváltott szarufa össze terhe a 2 oldalán lévő két szarufára fog esni. Tehát illik ott a keresztmetszetet növelni. /// Ezért kell legy előre látó szakemberhez fordulni kivitelezés ügyben:)

Előzmény: halaloszto (39249)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39249
hat megmutatkozott a rutin. tenyleg mi a fenenek ketoldalt tokolni, amikor eleg egyoldalt :-)

a kivaltas az az, amikor keresztbe tesznek alul-felul gerendat, ami az elvagott vegeket tartja es a ketoldalira atterheli?

vajk
Előzmény: Dockworker (39247)
Dockworker Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39248

Kúpcserepet a kantléchez csavarozod,utána a rögzítőt is a kantléchez és ebbe már csak beleülteted a következő kúpost aminek a másikfelét szintén a kantléchez csavarozod és igy tovább:)

Előzmény: A77 (39236)
Dockworker Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39247

Én mint ács-tetőfedő 3variáció közül választanék.Vagy teljesen szimplán elhelyezném az ablakot a szarufák közé (mindeféle farigcsálás nélkül) vagy pedig kiváltanám azt a szarufa szakaszt. Ez ablaktípustól függ,hogy az első variáció nem okoz-e túl nagy hőhidat. Maga a szarufa kiváltásától pedig nem kell tartani , az egy viszonylag egyszerű történet. Vagy esetleg egy haramadik variáció még az a farigcsálós megoldás de ebben az esetben csak az egyik szarufából faragnék ki és közvetlen mellé elhelyeznék egymásik szarufát szelementől szelemenig és a kapcsolatot menetesszárakkal és bulldog tárcsákkal* oldanám meg.

*(olyan mint egy normál alátét csak fogai vannak és csökkenti a csavarra irányuló nyíró feszültséget

remélem segítettem :)

Előzmény: halaloszto (39246)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39246
azt nem mondtam, hogy ertek is hozza!

a csavaras ellen mit lehet tenni? alatamasztastol alatamasztasig megkettozni a szarufat, de az baromi nagy melo, meg nem is biztos hogy hozza lehet ferni belulrol...

vajk
Előzmény: bpityu (39242)
Attesz88 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39245
Tavaly nyáron gyártottunk téglából egy kerti sütögető helyet egy barátom telkén. Mi 15cm-es beton alapot csináltunk neki és még vasháló is került bele, igaz ez azért, mert volt és inkább bebetonoztuk mint kidobtuk. Ezután felfalazták kisméretű téglával, majd kibélelték samott téglával, de sajnos ezt nem tudom miként lett csinálva, mert nem voltam ott. Szerintem érdemes megcsinálni a rendes alapot, hisz így csak most kell hozzányúlni és ezután jó sokáig élvezhető a műremek, míg ha most kispórolsz 3-4 cm beton és szétreped, föltöredezik akkor igencsak foghatod a fejed. Ugye mint tudjuk ezután szokott jönni, hogy a korábban olcsóbb megoldás lesz végül az ami 2-3x annyiba kerül a végén.

Zsákos anyagot kültéren még nem használtam csak a konyhánk újrabetonozásánál, így nem tudom melyik fajta a jó megoldás. Mi kimértük a vizet műanyag flakonokkal és egész jó megoldásnak bizonyult.
Sok sikert a munkához.
Előzmény: ofi01 (39244)
ofi01 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39244
köszi.
és egyébként ha kb 5 sor tégla lesz az alapon és igazából semmi egyéb súly, akkor is kell 10-15 cm alapnak vagy mondjuk elég 5-8 cm vastag betonréteg. Kb 10-12 zsákkal számoltam 25-30 kg-os hobbi beton van 500 Ft körül. Szereintem anyagilag jobban járok ezzel mint keverőt bérelni (nincs vonóhorog a kocsimon), sóder, cement.

Csak valóban a keverési arányra kell figyelni, hogy végig olyanolyan legyen.
Előzmény: Attesz88 (39239)
szucsinet Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39243
Köszönöm, én is erre gondoltam, hogy a biztonság kedvéért megerősítem és úgy faragok ki amennyi kell! :-)
Előzmény: halaloszto (39241)
bpityu Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39242
igen,és igy szép külpontos csavarást adsz a szarunak,ami nem feltétlen volt erre méretezve.lehet,h jo,lehet,h nem,ezt ki kellene számolni...
Előzmény: halaloszto (39241)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39241
ha mindenkeppen fontos az a par centi, akkor a kulso oldalon racsavaroznek azonos anyagbol egy ketmetereset (tobb csavarral, jol osszehuzva, plusz facsavarokkal is.), aztan annyit faragsz amennyit akarsz. esetleg errol egy accsal konzultalni.

vajk
Előzmény: szucsinet (39240)
szucsinet Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39240
Sziasztok!

Szerintetek kivitelezhető egy 66x118-as tetősík ablak beépítése úgy, hogy a szarufatávolság 67-69cm?
Kivághatok 1-1 cm-t a két szarufából, hogy beférjen a hőszigetelés, vagy ki kell ezért váltanom?

köszönöm!
Attesz88 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39239
Ha zsákos anyagot veszel akkor a zsákon fel van tüntetve, hogy 1m2 lebetonozásához 1cm vastagon hány kg kell. Ha jól emlékszem akkor az esztrich beton esetén 20kg/m2/cm-rel kell számolni. Azok alapján amit írtál neked betonból 0,35m3-re van szükséged amit ha sóderből meg cementből szeretnéd keverni akkor 1/2m3 sóder és 150-200kg cement kell hozzá.
Előzmény: ofi01 (39238)
ofi01 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39238
Hát ezaz, hogy nem tudom. MAgamat sem szeretném megszívatni azzal, hogy nem akarok nagy felfordulást és inkább zsákozok, azt sem tudom, hogyan kalkuláljam az anyagot. Majd meglátjuk.
Előzmény: csabapeca (39235)
Fogtechnika83 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39237
Sziasztok!

Családi házat szeretnénk venni. Olyan kérdésem lenne, hogy tud valaki jelenleg érvényes, és jó támogatást erre?

Előre is köszönöm!
A77 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39236
Kúpcserép rögzítő lemezt a kúpcserephez is hozzá kell csavarozni , vagy csak a léchez és elég ha csak a kampós vége tartja?

A sarkoknál a vágott cserepeket (amiken már nincs tartó bütyök) hogy szokták rögzíteni?
Hallottam már olyat, hogy átfúrva a cserépléchez csavarozva, vagy drótozva, szilóval ragasztva.
csabapeca Creative Commons License 2010.04.26 0 0 39235
Hát te tudod.Mindenesetre vigyázz a vízzel mert becsapós.Tehát az első keverésnél 2 vödröt használj.Ha megvan hogy egy zsák betonhoz mennyi víz kell akkor azt a mennyiséget adagold szigorúan a többi zsákhoz is.Így az össz betonod egyforma állagú lesz .
Előzmény: ofi01 (39233)
Attesz88 Creative Commons License 2010.04.25 0 0 39234
Köszönöm szépen, így már értem. Ebben az esetben megéri a plusz költséget, hogy sokáig egyben legyen a tető.
Előzmény: halaloszto (39232)
ofi01 Creative Commons License 2010.04.25 0 0 39233
Köszi.
Több minden is lesz, amihez betonra van szükség, de nem túl nagy területek.
2 db 0,5 m x 2 m és egy 1 db 1,5 m x 1 m-es terület 10 cm mély.
A bajom az, hogy utoljára 15-17 éve lapátoltam a cementet apám kölcsön keverőjébe, talán még az állagára emlékszem, de egy keverő bérlése plusz az anyag beszerzése és használata jóval komplikáltabb, mint amit az én kis szigetszenmkilósi kiskertem el tud viselni. Viszonylag egyszerű megoldást keresek és a vízzel vödörben keverés látatlanban konszolidáltabb. Mondom ezt úgy, hogy még soha nem használtam ilyet.
Ha furikban keverem az talán könnyít a helyzeten. Az van a szomszédban:-)
Előzmény: csabapeca (39229)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.25 0 0 39232
a cserep gyartoja bizonyos dolesszog alatt elo szokta irni. adottnal laposabb teton a cserep magaban nem tekintheto zartnak, a szel be fogja fujni a havat, esot, kell alatta egy sik felulet, amin a folia nem hasasodik be meg ilyenek, hanem a viz szepen le tud csorogni.

vajk
Előzmény: Attesz88 (39231)
Attesz88 Creative Commons License 2010.04.25 0 0 39231
Köszi a tippet ezzel a hőtükör fóliával kapcsolatban, megbeszélem vele. Szellőző cserepek természetesen lesznek.
Ha valakinek van ötlete miért kell deszkaborítás az egész tetőre ne tartsa magában.
Előzmény: csabapeca (39230)
csabapeca Creative Commons License 2010.04.25 0 0 39230
Hát akkor passzoltam.Mindenesetre beszéld át vele a rétegrendet mert az alábbi írásodban kimaradt a hőtükör az ellenlécezés felett ami sokkal többet ér a nyári nap ellen mint a vastagabb szigetelés.Persze a páraáteresztő fóliát végig kell vinned a hőtükröst csak a gerinc alá 3 sorra és minden szarufa közbe kell 2.sorra egy szellőző cserép.
Előzmény: Attesz88 (39227)
csabapeca Creative Commons License 2010.04.25 0 0 39229
Bármelyik jó,de ne úgy számold hogy a grill konkrét alapterülete szorozva 1.5 centi szer/zsák (40 kg).Mert azért nagyobb kell hogy legyen az alapod.Vagy valami bazi magas kéményes szuper extra grilled lesz?Fúrószárral 10 zsáknál többet úgy se tudsz megkeverni.Akkor meg érdemesebb bérelni egy keverőt.
Előzmény: ofi01 (39228)
ofi01 Creative Commons License 2010.04.25 0 0 39228
Sziasztok!
Sajnos nem tudom hol érdeklődjek, kerti grillt építek és alá akarok beton alapot készíteni. Mivel nem egy nagy felület, zsákos vízzel kikeverhető betonra gondoltam. Csakhogy nem tudom mi kellene: hobby beton, készbeton, szárazbeton, cement esztrich, hobby esztrich, esztrich beton? a lényeg, hogy kb 10-15 cm vastag beton alap legyen, amit belesüllyesztek a földbe.
Van esetleg tapasztalat valamelyikről?
köszi
Attesz88 Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39227
Nem értettem félre, mert azt tudom, hogy nyitott ereszaljam lesz és arra már meg is beszéltük a szükséges hajópadló mennyiséget. Illetve kimondottan gyalulatlan deszkázatot javasol ami valljuk meg őszintén nem lenne túl esztétikus. Ezért is kérdeztem rá erre a dologra, hogy miért is kell a deszkaborítás.
Előzmény: csabapeca (39226)
csabapeca Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39226
Lehet hogy csak félreértetted.Valószínűleg nyitott ereszaljad van a terven és arra a szakaszra (ami alulról látszik) tervezett deszkát.Ami kell is.
Előzmény: Attesz88 (39223)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39225
például tégla, betonfödém hidegpadlóval, esetleg fölülről koporsófödém. Főfalakat lehet akár B30 téglából, nagyméretű tömör téglából, vagy mészhomoktéglából is falazni, válaszfalakat sem érdemes nagyon porózus könnyű elemből. Válaszfalaknál gondolni kell a födém statikájára is.
Előzmény: _Zsolesz_ (39222)
topikolos Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39224
Én fát biztos nem hagynék a falban.

Azt, hogy szarufán kívül, vagy belül van a szigetelés, szerintem a belső klíma szempontjából teljesen mindegy. Egyéb szempontokból meg talán a szarufán belüli a jobb. De lehet, hogy tévedek.
Előzmény: _Zsolesz_ (39222)
Attesz88 Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39223
Sziasztok!
Nekem is lenne egy kérdésem tető csere illetve későbbi (5év) tetőtér beépítéssel kapcsolatban. Teljesen elbontjuk a tetőt és új kerül a házra ezzel előkészítve a későbbi tetőtér beépítést, hogy a homlokzati szigetelést teljesen be lehessen fejezni. Az ácsom a következő rétegrendet javasolja és van egy rész benne amit nem értek: Tetőfedőanyag
Tetőléc 50-30
Ellenléc 50/30
Páraáteresztő fólia sd= 0,2 m
Deszkázat gyalulatlan deszka 24 mm
Szarufa 10/15 közte 15 cm hőszigetelés THERMOFLOC VAGY ROKWOOL DELTA ROCK MIN 35 kg/m3 testsűrűségű
További 5,0 cm hőszigetelés a szarufaára merőleges
Párazáró Dörken Delta Reflex sd= 100 m

Miért kell a szarufára 24mm-es deszkázatot szögelni? Esetleg ennek is van valami hőszigetelő funkciója, hogy nyáron ne kapjunk hőgutát az emeleten? Azért kérdezem, mert csak a deszka kerülne 250.000ft-ba plusz munkadíj és ez azért nem kis tétel.
_Zsolesz_ Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39222
Hello!

Az általad írt belső hőtároló tömeg mi lehet, ill. érdemes, hogy legyen? Hogy lehet azt a tetősíkon megvalósítani?

Én azt tervezem, hogy a most fent lévő lambériát nem szedném le, hanem erre raknék egy új párazáró réteget (ki tudja milyen, és hogyan kivitelezett a régi, ami bent van), ami hőtükrős befele (azt hiszem van ilyen), aztán erre menne még majd gipszkarton. Persze, hogy ez utóbbit milyen módon lehet úgy felrakni, hogy a frissen felrakott párazáró réteg ne sérüljön, azt még nem tudom, de nem is most lesz a kivitelezés. :)

Üdv': _Zsolesz_
Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (39221)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39221
Van megoldás, de három dolgot kell egyszerre magába foglaljon, ahhoz, hogy biztosan kényelmes legyen a klíma.

* jó hőszigetelés (ezúttal a meleg ellen)
* belső hőtároló tömeg
* külső árnyékolás

Ez azért fontos, mert az ablakokon négyzetméterenként 1 kW hőt pumpál be folyamatosan a napsütés, és ezt nyáron nem tudja a ház leadni, mert kívül melegebb van.
Előzmény: _Zsolesz_ (39220)
_Zsolesz_ Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39220
Hello!

Teljesen igazad van, ez az "apróság" kiamardt: egyáltalán nem ugyanaz a klíma nyáron fent a tetőtérben, mint lent a földszinten - sokkal melegebb van fent. Nem
elviselhetetlen, de nem is kényelmes. Részben ezért is tervezzük a '90-es évek eleji "betömködős" szigetelést (meg a teljes palafedést) jövőre cserélni - ha lesz rá elég anyagi fedezet, akkor belevágunk a szarufákon kívüli hőszigetelésbe.

A kompromisszum kapcsán meg csak arra akartam utalni, hogy ha valaki nem teljes 2. szintet és afölé + magastetőt épít, akkor pedig számolni kell némi "kényelmetlenséggel" (ferde tetősíkok, nem teljes belmagasság, melegebb nyáron, stb.) viszont olcsóbb mint a teljes-értékű 2. szint). Persze ahogy írtam lejebb: olvasmányaim szerint van a nyári melegre megoldás (tisztességes szarufákon kívüli szig. + rendes kiszell.), csak az drágább. :(

Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (39219)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39219
Akkor talán egyetértünk. Kérdés, hogy az a 3-as szoba szobaklímájú-e nyáron?

Nekem egy déli ablakomon volt az a külső roló, de alatta olyan, mint az infraszauna. Pont a hőt engedte át, és a fényt fogta meg.

Hanem aki építkezésre adja a fejét, nem azért teszi, hogy az életminősége kárára kösse a kompromisszumot.
_Zsolesz_ Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39218
Hello!

Nem beleokoskodni akarok, mert tényleg nem vagyok jártas a témában szakmailag, de van némi saját tapasztalatom, mivel kompletten beépített tetőtérrel bír a családi házunk.

Tehát:
1) Fürdőben (északi nyugati oldal): HungVelux tetősík ablak (belső közelítő méret: 50x90), a tokba visszahúzódó külső sötétítő műanyag "vászonnal" (gyárilag ilyen) --> Nagyon jó hő védelem és még fény is jut be, mert nem redőny és mert az alsó akasztási pont nem az ablak legalján van.
Az ilyen ablak árát nem ismerem, mert be volt építve, amikor a házat megvettük.

2) Lakószoba (délkeleti oldal): Peta (legalább is azt hiszem) tetősík ablak (belső közelítő méret: 70x140), nincs rajta kívül semmi, belül van egy a tokba utólag szerelt fényvisszaverő, több ponton megakasztható "vászon". Ez is visszafog valamennyit hőből de érezhetően kevesebbet - végül is a fotonok bejutnak a belső légtérbe és onnan verődnek (részben) vissza. Sötétítés szempontjából sem tökéletes, mivel a felfogatás szerkezeti méretei miatt nem lehetett úgy megcsinálni, hogy a teljes üvegfelületet kitakarja.

3) Lakószoba (déli oldal): nincs rajta tetőablak, a tűzfalon van egy álló teraszajtó és egy sima bukó-nyíló ablak.

A lényeg: a két déli fekvésű szoba között semmi különbséget sem érzek nyáron a hőmérséklet szempontjából (persze mért értékeim nincsenek).

Eddig a tapasztalat.

Amiről olvastam: a tetőtér hőmérsékletét leginkább az határozza meg, hogy mennyire jól van szigetelve, ill. kiszellőztetve. Azaz egy utólag, belülről, a szarufák közé - akár tetőfedő anyagig benyomkodott hőszigeteléssel nem lehet csodákra számítani: sütőben fogja érezni magát az ember. Viszont egy szarufákon kívül futó, ellenlécezett hőszigetelés esetén - állítólag - teljesen komfortos a hőmérséklet a tetőtérben.
Természetesen, ha nagy felületen, kívülről nem árnyékolható, a tető síkjába helyezett ablakok vannak, akkor azok egyértelműen a belső hőmérséklet emelésének irányába hatnak, lehet ott bármilyen megoldással szigetelve a tető maradék része. Ha már ablak, akkor függőleges beépítés (kutyaól), csak hát az meg kevesebb fény, ugye. Szóval, mint mindenhol itt is vagy kompromisszum, vagy pénz bőven a "hightech" megoldásokra. Végül is a tetőtér beépítés már maga is egy kompromisszumos lakótér növelési lehetőség. :)

Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (39217)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39217

Nem bírható ki. :( Kivéve ha É-i oldal, egyébként lakni nem lehet olyan szobában, amin tetőablak van, legalábbis nem lakásklímájuk van. A tetőablakra való külső árnyékolók árának nézz utána, mert horror.

Nem derül ki a szoba pontos elrendezése a leírásod alapján.

Előzmény: Szipolyka. (39214)
Szipolyka. Creative Commons License 2010.04.24 0 0 39216
Az a helyzet, hogy pillanatnyilag egy csomag papírzsepit sem fogunk tudni pluszban megvenni. Ha a külső sötétítő később is beszerelhető, akkor rendben van, de ha nem, akkor nem lesz.
Előzmény: botsinkai (39215)
botsinkai Creative Commons License 2010.04.23 0 0 39215
Van külső sötétítő.
Előzmény: Szipolyka. (39214)
Szipolyka. Creative Commons License 2010.04.23 0 0 39214
Sziasztok!
Építkezni fogunk... Másfél emeletes ház, azaz a felső szinten 1m magasságban kezdődik a tető.

Azon tipródunk, hogy mivel a szobák 5m hosszúak, és a rövid oldalukon van 1db ablak, feltehetően nem lenne rossz ötlet 1-1 tetőablakot berakatni. Enélkül baromi sötét lenne odafent. Viszont nem tudom, kibírható-e, amikor nyáron betűz rajta a nap. Szerintetek?
Sötétítő/belső reluxa mennyire véd?

Köszi előre is!
Erzsébeti Creative Commons License 2010.04.23 0 0 39213
Vágsz szín-azonos forgácslapból olyan hosszú csíkot mint pontosan a szekrényed bel-szélessége, és olyan széleset amilyet te akarsz (általában 8 cm elég szokott lenni, de legyünk extrémek legyen mondjuk 15 cm) ezt felszereled a dobozod felső-hátsó részére majd ezen keresztül tiplized fel a falra a hozzá való mérető állványcsavarral.
Ezzel ki tudod kerülni azt a bizonyos széles fugacsíkot, és annyi csavart teszel bele amennyit csak akarsz, mivel a szekrénybelsőd teljes szélességében tudsz csavarozni.

kb. ennyi.
Előzmény: B-road (39212)
B-road Creative Commons License 2010.04.23 0 0 39212

De az a baj, hogy abban a magasságban kb 3-4cm magasan csak habarcs van.

Az első képen látszik is. Ott egy ablak volt korábban, és fel lett falazva, és ez pont a korábbi áthidaló alatt van, oda a kőmüves csak ilyen dirib darab téglákat, meg habarcsot rakott. (Tényleg szakszerű ez így egyáltalán?)

Abba (szerintem) rakhatok akarmit, ki fog jönni.

Volt egy 12-es kb 20-25cm hosszú fúrószáram, azzal befurtam és nem találtam téglát mélyen se. Legalábbis annak a felfogatási helynek a közelében. :-(

Elmegyek majd egy csavaros boltba, meg a konyháshoz is, hogy mit tud ajánlani, de azért megkérdezem itt is. :-)

Előzmény: Törölt nick (39211)
B-road Creative Commons License 2010.04.23 0 0 39210

Van egy problmám. Szerettem volna tegnap este végre felfúrni a konyhaszekrény felsőszekrényeit.

Ilyen sines, állíthatós rögzítőkkel gondoltam a felszerelést, mivel akkor pontosabban be lehet lőni a vizszintet, magasságot, stb...

A fal alapvegően kisméretű tégla lenne, de volt itt némi nyilászáró átmozgatás, és pont a kívánt magasságban fut egy elég vastag fúga csík.

Teszek fel képet. Az egyik sindarabot fel tudtam tenni, a 3 csavarból 2 téglában fog rendesen (sajnos a középső, illetve az egyik szélső). De a másik oldalon több próbafúrást végeztem negatív eredménnyel.

Mit tanácsoltok, milyen módszerrel tudnám a szekrényeimet rögzíteni?

Gondoltam arra, hogy veszek rendes hosszú sint és egy darabban rögzítem fel minnél több helyen megfogatva, illetve ha másképp nem menne, akkor atfúrom teljesen a falat (40cm), és ilyen menetes szárral rögzítem.

De ügye ekkor se jó, ha a menetes szár csak a fúgában fekszik, azt is le fogja húzni a 3db 60cm széles szekrény. :-(

Vagy elég az, ha csemperagasztóval kitömöm a keletkezett nagy lukat, majd abba rögítem a tiplit? Esetleg akkor is inkább az átmenő rögzítés?

Vagy furjak felette, és a sinre hegesztessek valami tartó félét? Ahh....

Vakolás előtt
djetta Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39209
Nincs, de azért a hátamon érzem!

Ti hány réteg bitumenest raktatok?
Vasháló van?
Előzmény: Pitylogós (39208)
Pitylogós Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39208
akkor gond sincs a vödrözéssel
Előzmény: djetta (39207)
djetta Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39207
Aha:)

Akkor nincs.
Előzmény: gombfoci (39206)
gombfoci Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39206
padlófűtés?
Előzmény: djetta (39205)
djetta Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39205
Mi az a PF?

Ketten csináljuk egy kollégámmal. A ház előtt keverünk, és vödörrel hordjuk be.
Előzmény: Pitylogós (39204)
Pitylogós Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39204

Akkor várj még 2 hetet. Betont elvben 28 napig illik kötni hagyni.

1 réteget.

Aljzatbeton a PF nélküli pincében 5cm, a PF-es fszten 8cm.

0-24-ből magadnak vagy munkások csinálják? vödörrel/talicskával behordva, ? PF lesz?

Előzmény: djetta (39184)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39203
ja, es ha nem muanyagban gondolkozol, akkor az egyedi gyartas is olcsobb, ha megmaradsz a 30 centis raszterben. tehat a magassag 210-240, a szelesseg meg 90-120-150-180-210.

vajk
Előzmény: halaloszto (39202)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39202
standard belteri ajtohoz a nyilas merete (es az ajto nevleges! (nem valodi) merete) 90x210, 75x210. kevesbe standard de gyakori a 100x210. standard egyszeru bejarati ajto 100x210.

celszeru korulnezni ajtok teren. nem kell kivalasztani, csak szetnezni. a szetnezes egyik mellekeredmenye lesz, hogy meglatod mik a szokasos meretek, es eldontod, hogy fogsz-e tudni a vegen a kommersz 90x210-esek kozul valasztani, vagy neked mindenkeppen 100x240-es felulvilagitos kell.

vajk
Előzmény: fapeter (39201)
fapeter Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39201

Most, úgy elgondolkodtam a "standard" méretü ajtóhoz készítendö falnyílásokon...

Ha még nincs konkrét ajtó kiválasztva, mekkora egy standard egyszárnyú ajtóhoz való nyílás? Neten "sajnos" többféle táblázatot találok, és a böség zavara...

Vagy már most célszerü konkrét ajtót választani?

Előzmény: halaloszto (39189)
Attesz88 Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39200
Én ehhez a részéhez nem értek, mit lehet egy nap alatt csinálni. Ezért volt nálunk szakember aki ehhez ért. Nem csak kőműves volt jelen a műveletnél hanem statikus is és teljesen függetlenek egymástól és mind a ketten azt mondták meg lehet csinálni egy nap alatt.
Előzmény: halaloszto (39198)
fapeter Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39199

földszintes ház, nincs emelet, nincs betonkoszorú.

poroszfödém a tartófalra meröleges, egymástól kb 1 méterre lévö acélgerendákkal (talán vasúti-sín??)

Előzmény: bpityu (39195)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39198
azt egy picit alabont a felfekvesnek, es kezdheti elolrol... van neki 300-as flexxe gyemantkoronggal? meg lehet csinalni anelkul is, csak 100-szor precizebb munkat igenyel.

ha azt akarod, hogy ne repedjen meg a hazon sehol semmi, akkor nem lehet a ketoldali gerendakat ugyanaznap betenni.

vajk
Előzmény: Attesz88 (39196)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39197
nekem 180centi volt a fesztav, es a jelek alapjan 30 eve nem tul jo minosegben kivitelezett a haz, ketoldalt I180-at tettek be, a komuves es az epitesz egyeterteseben.

vajk
Előzmény: bpityu (39195)
Attesz88 Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39196
Lehet, hogy erős túlzás az 1 nap. De abban szerintem megegyezhetünk, hogy egy normális kőműves nem egyedül megy megcsinálni egy ilyen munkát, már csak azért is amit írtál, hogy a gerenda sem 2 kiló. Nálunk most lett betéve 180-as I gerenda áthidalás gyanánt. 1 kőműves és 2 segéd dolgozott rajta 1 napig azért mertem leírni. A gerendák, mivel a méretet tudtuk és ezt szerintem azért mielőtt valaki nekiáll farigcsálni a falat illik tudni, méretre vágva érkeztek és kifúrva. Én mondjuk napközben nem voltam otthon mikor berakták, de reggel találkoztam velük és mire hazaértem 6 órára már kész is voltak vele. Én nem beszéltem a nyílás kibontásáról egyáltalán. 1 napot az áthidaló berakására írtam, hisz amíg nincs bent rendesen mást nem igen lehet csinálni. Nálunk is volt dúcolás meg egyebek. Ha beleveszed azt is, hogy ők bontják az ajtónyílást is akkor természetesen 2 nap. De gondolom itt elsősorban a fórumtárs anyagi okok miatt szeretné maga megcsinálni azért írtam neki, hogy az is megoldható, hogy az áthidalót berakja a kőműves és ő meg miután benn az áthidaló kibontja a megfelelő méretű nyílást.
Előzmény: halaloszto (39189)
bpityu Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39195
az az igazság,h rosszul olvastam,azt hittem 6 méter a fesztáv.
2 méteren még talán jó lehet.azon fog múlni,h mennyi teher esik ide.hány szintet tart,harántirányú fesztáv,ilyesmi.
mi nagyon sok ilyet tervezünk,megvannak a kivitelező kapcsolataink.mi mindig acélgerendát tervezünk be,de azért rendszerint nem szokott kelleni I200as szelvény
Előzmény: fapeter (39193)
djetta Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39194
Fürdőszobában is lehet szárazvakolatot ragasztva feltenni?
Ha vakolt, festett falra szeretnék gipszkartont ragasztani, akkor kell valamivel alapozni?

Kicsit félek, hogy a festék, vagy a vakolat elengedi, és leszakad a falról.
fapeter Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39193

egy építész nekem "elemmagas" Porotherm S áthidalókat javasolt, (4db-ot) a fal szinte teljes vastagságában.

fal belsö felét kivésni, 2db ot belülröl berakni, felékelni, betonhabarcsal rögzíteni, aztán ugyanez kívülröl...

szerinted?

Előzmény: bpityu (39192)
bpityu Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39192
mindenképp kell ideiglenes dúcolat.
porotherm gerendát ilyen célra?alakváltozásra kizárt h megfeleljen,ráadásul sztem szilárdságra is csak igen kis teherre,fesztávra lehet jo.
Előzmény: Attesz88 (39187)
fapeter Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39191

köszönöm az infórmációkat, bár, most kicsit elbizonytalanodtam.

a méretek tájékoztató jellegüek voltak...

Előzmény: fapeter (39185)
wtunde Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39190
Sziasztok,

Volt olyan, aki az ablakait pályázat útján csináltatta meg? Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?
halaloszto Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39189
azert az egy nap az eros tulzas. nagyon eros. persze attol fugg hanyan csinaljak.

en csinaltam ilyet (csinaltattam), csak izelitoul
- a 2db 4m2-es nyilasbol ki fog jonni egy 6m3-es kontenerre valo sitt. azt elhordani egy embernek egy komplett nap. a bontassal egyutt masfel
- a fodemet ala kell ducolni rendesen, de a ducolastol szar odaferni a melohoz
- a meglevo nyilasok athidaloit ki kell venni, de akkor mi tartja a felettuk levo cuccot?
- az I gerendak ekkora meretnel mar darabja 100kg korul/felett lesz, nem trivialis feltenni.
- a ket oldalon kulon kell bevesni, eloszor az egyik oldalon, ott beekelni, habarcsolni, es csak ha az megkotott, akkor a masik oldalon. emiatt kapasbol nem egy nap. (a kettot utanna ossze is kell csavarozni). csak ezutan lehet bontani
- ha pechje van, akkor a meglevo nyilas athidaloja egybe van betonozva a koszoruval...
- amugy a szabvany ajto nem 2m magas, hanem 2.1, figyelni erre! a meretet ne hasbol hatarozzuk meg, aztan lehet egyedi ajtot gyartatni, hanem eloszor nezzunk szet ajto temaban, aztan dontsuk el a meretet.

nem trivialis, de meg lehet csinalni. kell epengedely, illik statikus, es erdemes olyan komuvest talalni, aki nem ma kezdte, csinalt mar ilyet, es megvannak hozza a cuccai (vas ducok, kurvanagy flex a nyilas kivagasahoz, bakok, stb)

ha van terv, annak alapjan a vasat a telepen meretre lehet vagatni, ki lehet furatni. I200-as gerendat flexxel elvagni nem kis tortenet, es a 20-as likat belefurni sem az.

vajk
Előzmény: Attesz88 (39187)
digium Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39188
Szerintem az a legjobb ötlet, ha hívsz egy statikust aki a helyszíni szemle után megrajzolja (az a pár ezer forint megéri a biztonságot). Ilyen jellegű módosításhoz eleve kellene ép.engedély, akár az építészed is segíthetne benne.
Kőművesre lehetőleg ne hallgass, neki az lehet az érdeke, hogy ledőljön és több munkája legyen...
Attesz88 Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39187
Szia
Valószínűleg a legegyszerűbb megoldás az I gerenda beépítése lenne, mert nem kell föléfalazni kisméretű téglával, mint a porotherm áthidalók esetén és egy jó szakember 1 nap alatt végez az egész művelettel, és az I gerenda azonnal terhelhető és nem kell várni míg megköt a malter, igaz nem olcsó megoldás. Viszont semmiképp nem ajánlom, hogy te magad kezdjél neki a műveletnek, mert igen veszélyes mindenféle tapasztalat és gyakorlat nélkül nekiesni. Érdemes kifizetni a szakembert ebben az esetben. Lehet, hogy a födémet is alá kell támasztani a művelet alatt, meg még sok minden lehet amire te nem is gondolnál. Ha mindenképpen spórolni akarsz akkor úgy rendeld meg a munkát, hogy csak az áthidalót tegyék be ők és utána te kibontod az ajtónyílások helyét.
bpityu Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39186
az ilyet 2 db acélgerendával szoktuk megoldani
fapeter Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39185

Sziasztok!

Nappali déli falára szeretnék minnél nagyobb ajtónyílást (teraszajtó(ka)t) készíteni.

a probléma, hogy a fal, 38-as kisméretü téglás tartófal.

Jelenleg is vannak rajta nyílások, de a tér nem nappali volt,

ezért megfeleltek azok is.

Milyen eljárással lehetne a kb 6 méteres falszakaszon 2db 2m széles, 2 m magas nyílást "vágni", a födém leomlása nélkül? A födém, "boltíves poroszfödém", kb méteres áthidalótávolsággal, a falra merölegesen. A 2m magasság a jelenlegi nyílások felett van.

Tervem, hogy az oldalsó falak mellett, kb 70cm-nyi oszlop maradjon, és középen, a két nyílás között is kb ekkora legyen a távolság.

milyen áthidaló, hogyan...??? meg ilyenek...

Minden ötletet, tanácsot, érvet szívesen fogadok!

djetta Creative Commons License 2010.04.22 0 0 39184
Szia!

Én a szerelőbetonra gondoltam. Kb 7 cm lett, és 3-4 napig locsoltam biztos, ami ziher.
Most kezdem rá tenni a többi réteget, kb 2 hetes a beton.
Ti hány réteg bitumenest raktatok?
Milyen vtg. a felső réteg beton?

Asszem én nem esztrichezek, 0-24-ből betonozom.
Előzmény: Pitylogós (39182)
sancibácsi Creative Commons License 2010.04.20 0 0 39183
Ha még nem késő:-(
A friss betonok színezhetők oxidfestékkel. Akár teljes keresztmetszetben, vagy felső felületük. Ha érdekel még kérdezz rá, és megírom én hogyan csináltam.
Egyébként létezik fa/kő hatású dekor bevonórendszer, de ezt is a friss betonra kell felhordani.
Előzmény: Megkő Tóni (39174)
Pitylogós Creative Commons License 2010.04.19 0 0 39182

1. Nem kell locsolni. 1 hétig fóliatakarás. Friss az infó, 2 hete csináltuk ;)

2. Az az aljzatbeton alá kell, nem fölé.

burkolat

aljzatbeton

fólia

lépésálló hőszigetelés

talajpára szigetelés

szerelőbeton

3. Mehet.

Ha kell tipp esztriches cégre, mi nagyjából elégedettek voltunk.

Előzmény: djetta (39158)
Pitylogós Creative Commons License 2010.04.19 0 0 39181

Ne db- árat nézz, hanem nm-t.

Mert van, amiből 10db/nm kell, másból meg 15.

Mi Altek Klasszikát vettünk sötétszürkében, asszem 1450/nm Br, kiszállítva.

Volt benne törött. Szóltunk, kaptunk is helyette ingyen pótlást.

Előzmény: Notes (39163)
Masgas Creative Commons License 2010.04.19 0 0 39180
Ha könnyen akarsz dolgozni akkor a hideg csöveket kened, úgy nem ragadsz bele és nem lesz csíkos. Az alapozónak nem árt ha egy napot szárad a diszperziós festés előtt.
Ja és az alapozónak teljesen takarnia kell lehet kétszer is le kell alpozni, mert különben pontokban átrozsdásodhat.
Előzmény: halaloszto (39179)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.19 0 0 39179
koszonom az oktatast!

mar latom, hogy van feher szinu rozsdagatlo alapozo is, koralkyd is, meg trinat is.

tehat attorles, alapozas, es utanna mehet a diszperzit. ha rainditjak a futest, akkor jo hamar fog szaradni...

vajk
Előzmény: Masgas (39178)
Masgas Creative Commons License 2010.04.19 0 0 39178
Ja és míg eszemben van az alpozás megkezdése előtt feltétlenül zsírtalanítani ha kell többször is. Én ha nagyon szennyezett a felület új csöveknél nitrohígítós ronggyal szoktam az jobban oldja a zsírt mint a lakkbenzin.
Előzmény: Masgas (39177)
Masgas Creative Commons License 2010.04.19 0 0 39177
Alapozónál mindegy a legolcsóbb a trinátnak van fémre és kültérre. Ha az alapozó bomlik sárgul nem látod mert takarja a zománc. Repedezni meg nem fog mert az alapozónak az egyik lényege hogy puha és rugalmas marad.
Előzmény: halaloszto (39176)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.19 0 0 39176
es milyen alapozot? a szokasos rozsdagatlokra nincs irva hoallosag...

vajk
Előzmény: Masgas (39171)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.19 0 0 39175

lehet kapni haztartási boltba, legalábbis én ott vettem, vmi piros cucc amit a betonba kell keverni..de még nem próbáltam ki.

Előzmény: Megkő Tóni (39174)
Megkő Tóni Creative Commons License 2010.04.17 0 0 39174
Sziasztok,

Van pár cementlapom, amit tisztítás után szeretnék újra felhasználni. Nem éppen esztétikusak, de kidobni azért nem szeretném őket.
Tudtok esetleg valami színes vakoló anyagot, amivel a felső felülete bevonható, hogy dekoratívabb legyen? (esetleg betonba keverni valami színezőt?)
Nagy terhelés nem érné, csak járnánk rajta, viszont fagyot bírnia kell.
gombfoci Creative Commons License 2010.04.17 0 0 39173
van külön kéményes topik.
Előzmény: Lmr (39172)
Lmr Creative Commons License 2010.04.17 0 0 39172
sziasztok!

a múltkor írtam már, hogy a kéményem ázik, puklisodik a vakolat, valamint a cirkobekötésnél ázásnyomok. most kinyitottam az ajtót, és állt a béléscsőben a víz... kb 4 centinyit kiszedtem, utána már betont találtam.

nyitva hagyhatom az ajtót? a kémény hatás miatt fölfelé megy az égéstermék.

ezek szerint simán belesik az eső? mert ha a béléscső mellett folyna, akkor a béléscsőben nem állna...

vagy ez kondenzvíz?

Masgas Creative Commons License 2010.04.17 0 0 39171
Nyers vascsőre ha diszperziós festékkel is akarod kenni akkor is kell alapozó. Én feltétlenül rozsdagátló alapozót ajánlanék.
A diszperziós festék ellen szól hogy a por rárakódik és nem lehet takarítani.
Ha nem tetszik a fényes cső akkor a Caparolnak van selyemfényű zománca is és az 10 fok felettig hőálló. Ha falszínt akarsz azt is ki lehet kevertetni ebből kód alapján.
Vagy a fényesnél olcsó és jó bevált a Kalorfix az színezhető oldószeres kikevertetett pasztákkal pasztelszínben.
Előzmény: halaloszto (39170)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.16 0 0 39170
futescso festesrol van valakinek otlete?

mar tobb helyen lattam siman diszperzittel festve a szoba szinere es kesz. nekem tetszett nagyon.

persze mindenkinel valaha le volt festve hoallo zomanccal.

ha most vadi uj acelcso van valahol (regi rendszer, 80 fokos vizzel, kicsi atalakitas tortent), akkor ott batran le lehet festeni diszperzittel, vagy at fog utni rajta a fekete cso vagy a rozsda, es elsore mindenkeppen hoallo zomanccal kellene?

vajk
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.16 0 0 39169
Milyen esetben lehet nyomáscsökkenést észrevenni, ha pl kinyitsz több csapot?
Úgy értem, mennyire elegendő vagy túlméretezett a 3/4-es cső...
Előzmény: *Steve (39155)
Notes Creative Commons License 2010.04.16 0 0 39168
Most értem haza a Construmáról. Qrva sokan voltak, pedig direkt ma mentem, mondván szombaton lesz majd a tömeg.
Leghasznosabb infó amit begyűjtöttem: nagyon jó akció van a poro 30NF-re. Akinek kell mostanában szerintem most vegye. Én brutto 203-ért találtam, holnap megyek lefoglalózni.
*Steve Creative Commons License 2010.04.16 0 0 39167

ha nem felejtem el a hétvégén fotozóm 

eredetileg az átfolyás figyelő a leírás szerint visszatudna kapcsolni mi nem tudtuk erre a működésre rávenni ezért maradt a mechanikus kapcsolóóra visszakapcsolás

Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (39164)
bpityu Creative Commons License 2010.04.16 0 0 39166
mediterrán egyszinű is kb itt van árban,ha esetleg nem tudnál a szinekből választani.ezekre kicsit vigyázni kell,törékenyek,de alapvetően tudom ajánlani ezt is.
Előzmény: Notes (39163)
Micumucu Creative Commons License 2010.04.16 0 0 39165
Nekünk Azzurro van. A szakik szerint jó volt vele dolgozni, esztétikailag nekünk nagyon bejön, aztán majd csak évek múlva derül ki, hogy tényleg jó-e.
Előzmény: Notes (39160)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.16 0 0 39164

Engem speciel érdekelnek róla a képek.

Előzmény: *Steve (39156)
Notes Creative Commons License 2010.04.15 0 0 39163
A Primo alapcserép 162, és ebből még lehet, hogy az ÁFA-t le lehet okoskodni.
Előzmény: kissestoth (39162)
kissestoth Creative Commons License 2010.04.15 0 0 39162
Nem olyan pontos mint a Bramac, de jó cserép. Nyugodtan megveheted.
Egyébként mennyire olcsón?
Előzmény: Notes (39160)
zordonC3 Creative Commons License 2010.04.15 0 0 39161
Egyik haveromnak egy véregző dobermannja van, akinek tüske ment a nyelvébe, elfajzott, daganatos lett és ki kellett műteni majdnem az egész nyelvét. (gyk. a kutyának nem a havernak) A pépes kaján és a némaságon túl jól van különben.

Mesélte egyszer hogy betörtek hozzá de elröhögte a végét a sztorinak így nem volt csattanó, csak képzeltük :D

Előzmény: bpityu (39159)
Notes Creative Commons License 2010.04.15 0 0 39160
Azzurro betoncserepekkel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Elég olcsón tudnék venni, de nem tudom milyen minőségű.
bpityu Creative Commons License 2010.04.15 0 0 39159
egyszer faházban kellett laknom,és betörtek.a legnagyobb kárt azzal okozták,hogy széttörték a fa bejárati ajtót.ha azt még jobban erősitem,csak nő a roncsolás.
Előzmény: *Steve (39157)
djetta Creative Commons License 2010.04.15 0 0 39158

Sziasztok!

Aljzatbetont zárt térben mennyi ideig kell locslni?

Mennyi idő után lehet talajpára ellen szigetelni?

A lépésálló Nikecell mehet közvetlenül a bitumenes lemezre? Nem vesznek össze?

*Steve Creative Commons License 2010.04.15 0 0 39157
azt is vedd számításba hogy mostanába a műanyag ajtós lakásokba  úgy mennek be a rossz arcok hogy gázlámpával körbemelegíti a zárat azt hipp hopp bent van
Előzmény: csabapeca (39151)
*Steve Creative Commons License 2010.04.15 0 0 39156

ha komolyabban érdekel  a hétvégén csinálok fotókat ha nem felejtem el :))

van még egy  eleme a mi rendszerünknek mivel ez egy közös kút a telekszomszéddal

így összedobtam egy vezérlő elektronikát is relékkel ,hogy ne tudjuunk pl 2 en egyszerre 230-at adni a szivattyú betápjának

Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (39154)
*Steve Creative Commons License 2010.04.15 0 0 39155

hát úgy vagy 20 méter :)  felfelé  collos csövön megy a szivattyunak ilyen volt a csatlakozása lefelé 3/4 coll 

mind2 KPE cső

egyetlen hátránxa szokott lenni ha a nagynéném az összes vizet kilocsolja  ergo nincs bekapcsolva  a szivattyú elektronikája   akkor a lefelé menő ágba levegő kerül ilyen esetre csináltam a ház becsatlakozásánál egy csapot  azon engedem míg a levegőt ki nem dolgozza  . ez sajnos humán hiba

de ha be van kapcsolva a szivattyú vezérlés akkor nem tudom a tartályból egy merülő szivattyúval kiszivattyúzni a vizet nullára mert mindig újratölt /ugyanebből a tartályból locsolok is /

a kútban egy grundfos szivattyú van 6 bar os   ennek a vezérlése régen egy olasz szondás rendszerrel történt jelenleg meg egy átfolyás /nyomás figyelővel van megoldva

ezek az elektronikák csak akkor kapnak    áramot ha a tartályban lévő úszókapcsoló  adott nekik  fő szerepük a szárazon futás elleni védelem

az olasz rendszer azért lett kiszedve mert a csőkútban keletkező finom iszap mindig rövidre zárta a szondákat  tehát megvolt a szárazon futás veszélye .

jelenleg ha az átfolyás/nyomás csökken  az elektronika leállítja a szivattyút és egy mechanikus kapcsoló óra 15 perc múlva indítja újra

boccs a hosszért 

Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (39154)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.14 0 0 39154
Na ott hány méter a szintkülönbség, és milyen keresztmetszetű cső biztosítja az összeköttetést?
Előzmény: *Steve (39150)
csabapeca Creative Commons License 2010.04.14 0 0 39153
Hát én lemondanék róla.Talán ha lépcsőházi bejáratinak jók (a lépcsőházat mégis csak fűtik),de családi házba nem vennék.
Előzmény: halaloszto (39152)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.14 0 0 39152
az ajtolap vagy harmatos vagy nem, de az egy darab acellemezbol hajlitott tok mit tippelsz, mennyire lesz vizes?

vajk
Előzmény: csabapeca (39151)
csabapeca Creative Commons License 2010.04.14 0 0 39151
Én is most nézegetem az ajtókat.Mondjuk én műanyagot keresek,de azok 1.4 K értékűek.Egy jól szigetelt házban egy 2.5-ös ajtólap szerintem állandóan harmatos lehet a párától.Persze télen.
Előzmény: halaloszto (39141)
*Steve Creative Commons License 2010.04.14 0 0 39150
nálam  egyszerübb a helyzet nincs házi vizmű   nálunk a gravitáció megoldja :) ugyanis a szőlőhegy  alján van a kút és a tartály a hegy tetején a ház a közepén :)
Előzmény: gombfoci (39148)
Gerie_ Creative Commons License 2010.04.14 0 0 39149
A nagyáruházakban kapható házi vízmű is ilyen csak kisebb a szivattyú és a tartály.Ő azért tedd be külön szivattyút és tartályt, mert az egész ház erről megy, mert nincs még vezetékes víz ott ahol építkezett. A tartályban van egy gumimembrán, amit autós szelepen keresztül fel tud fújni (után kell fújni időnként), ezzel állítja be, hogy mekkora legyen a víz nyomása, amikor a nyomás csökken a tartályban akkor kapcsol be az inox szivattyú. Tehát egy WC lehúzásakor biztos, de egy kézmosáskor nem biztos. Célszerű a rendszert olyan helyre tenni amit valamelyest hang szigetelni tudtok. A szerelés szerintem nem nagy kaland, a vezérlést tovább lehet bonyolítani, de ha szereltél villanyt a házban akkor az alap kiépítés is menni fog.
Előzmény: gombfoci (39147)
gombfoci Creative Commons License 2010.04.14 0 0 39148
felőlem nekem is bebizonyíthatod majd a telken, hogy nem bonyolult. :-O
Előzmény: *Steve (39145)
gombfoci Creative Commons License 2010.04.14 0 0 39147
még egy kérdés:
ha jól értem, akkor ebben a gumimembrános tartályban már nyomás van és amikor kinyitják a csapot a házban, már folyik a víz?!
Tényleg ez a lépés hiányzott még a gondolataimban, hgy hogyan lesz nyomás alatt a házban a rendszer... (Bocs, de nem vagyok műszaki ember, max az érdeklődésem van meg...:-O)

Esetleg ha még tud majd konkrét beszerzési helyeket az ismerősöd, azt is nagyon megköszönném. Azért a konstrumánis szétnézek, most már tudom, hogy mit is keressek... :-)))
köszi mégegyszer.
Előzmény: Gerie_ (39135)
nagy ivó Creative Commons License 2010.04.14 0 0 39146
Az ajtóval kereskedő adna a zárakért 7000 Ft/db, mert sokan keresik nála, de csak annyit kap amennyi az ajtókhoz jár.
A vele kompatibilis elzett kb 1500-2000 Ft
Mindenkinek a saját ajtaja a legbiztonságosabb, csak ez sokszor nem fedi a valóságot.
Előzmény: Pitylogós (39142)
*Steve Creative Commons License 2010.04.14 0 0 39145
én megcsináltam mint villamosmérnök :)) mi ezen a bonyolult?
Előzmény: gombfoci (39144)
gombfoci Creative Commons License 2010.04.14 0 0 39144
köszönöm szépen! Nagyon hasznos.

egy ilyen rendszert vajonmeg tud szerelni egy mezei, ámde ügyes vízvezetékszerelő?
vagy ez külön szakma/biznisz?

gf
Előzmény: Gerie_ (39135)
nagy ivó Creative Commons License 2010.04.14 0 0 39143
Nem reklámozom, de én is vettem 4 db-ot egy horgásztanyára. A zárbetét kompatibilis, mert én kivettem és elzett egykulcsos betéteket tettem bele.
Maradt 4 db bontatlan zár betétem kulcsokkal, állítólag 2 kulcs kell a beépítéshez, és azt vagy visszaadja a beépítő vagy nem, nem számít, mert miután a végleges kulcs használatba kerül, a beépítő kulcs többé nem nyissa a zárat.
Előzmény: halaloszto (39141)
Pitylogós Creative Commons License 2010.04.14 0 0 39142

Hát, ez olyan, mint amikor valaki a biztonságot 600Ft-os zárbetétben véli felfedezni.

Neten erről soksok horrorsztorit olvasni. Onnan hogy bárki bemegy mert nem zár be a zár egészen odáig, hogy sosem nyílt ki többet...

Előzmény: nagy ivó (39140)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.14 0 0 39141
Nem mondanam semmikeppen, hogy a linkelt ajto rossz, csak felhivnam a figyelmet nehany szempontra, ami fontos lehet annak, aki ajtot akar venni:

1. milyen zarbetet van benne? meg lehet-e venni zarbetet nelkul? egyaltalan passzol-e bele a szabvanyos zarbetet?

2. a kulmerete szabvanyos-e? kulonben szivas lehet az ajtocserenel

3. "hőszigetelés: 2,5W/m2K, H2 nagy hőszigetelésű!" sajnos ajtoknal ez nem egy kulonosen szar ertek, de nagy hoszigetelesnek nevezni a 2.5W/m2K-t, amikor a mezei szokasos ablakuveg kevesebb mint a fele, azert vicces.

vajk
Előzmény: nagy ivó (39140)
nagy ivó Creative Commons License 2010.04.14 0 0 39140
http://www.vatera.hu/biztonsagi_acel_bejarati_ajto_uveggyapot_szigetele_167834307.html
Előzmény: tamfod (39138)
botsinkai Creative Commons License 2010.04.13 0 0 39139
Társasházba gondoltad?
Nézelődtem ezen a téren mostanság, a kínai ajtókon túl a török/román Mega ajtók tűntek jónak. (100e ft)
Kértem egy árajánlatot a Tiszajtótól, az minőségben jobbnak tűnt ("élőben" nem láttam), de árban 150e körülre "hízott".
Előzmény: tamfod (39138)
tamfod Creative Commons License 2010.04.13 0 0 39138
Sziasztok,

Tudna valaki ajánlani jó ár / érték arányú biztonsági ajtót?

Nem szeretném a legdrágábbat, de hajlandó vagyok rá költeni, amíg a magasabb ár valóban ésszerű. (Azért jó lenne 130 - 150-nél megállni max)

Amit tudnia kell:

Legalább 2 elkülönülő zárszerkezet
Leemelés elleni védelem

Előre is köszönöm!
botsinkai Creative Commons License 2010.04.13 0 0 39137
1. Szép legyen, jó legyen, olcsó legyen s ne legyenek "trükkök".
2. Átverés, rossz munka.
3. Korrekt hozzáállás, pontos munkakezdés, pontos befejezés (persze időjárás beleszólhat), tiszta munkaterület, stb.
4. Ajánlás, ár, fellépés.
Előzmény: kissestoth (39136)
kissestoth Creative Commons License 2010.04.13 0 0 39136
Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni, és választ kapni egy két kérdésemre.
Előre is köszönöm, ha válaszoltok.

Én ács, tetőfedő vállalkozó vagyok, és szeretném az ügyfeleimnek a maximumot nyújtani.

Elsősorban építtetőknek szeretném feltenni a kérdéseimet.

1. Mi a legfőbb, legfontosabb elvárásotok egy vállalkozótól, mikor kiadtok egy munkát?
(természetesem a minőség elvárása után)

2. Mitől tartotok, féltek a legjobban?

3. Mi az a dolog, szolgáltatás ami után azt mondanátok, hogy ez igen, ezentúl
csak őt ajánlom mindenkinek!

4. Milyen szempontok alapján választjátok ki a szakembert?

Remélem tudtok segíteni.

Gergő
Gerie_ Creative Commons License 2010.04.13 0 0 39135
Sziasztok!

Akkor vissza a technikai dolgokra...

Megkérdeztem a házi vízmű rendszert, valahogy így néz ki:
Van egy fúrt kút, abban 1kW-os többlépcsős mélykúti szivattyú (6000l/h).Ez a szivattyú beemeli a vizet a köbös tartályba. Saválló szintérzékelő pálcák segítségével be van lőve egy minimum és maximum érték.Magát a szintérzékelést egy egyszerű sínre pattintható szintérzékelő és vezérlő látja el, relén keresztül vezérli a szivattyút.(tehát nem 1000litert szív ki egyszerre a kútból) Vészkapcsoló gyanánt van egy tökös úszó is, ha valamiért a szintérzékelőkkel gond lenne.
A köbös tartályból a víz egy békaszelep után 32-es KPE csövön keresztül csatlakozik 2db nagy betétes 50mikronos szűrőre.A szívó oldalon 1,2kW-os 4200l/h kapacitású inox szivattyú, majd egy 100literes gumimembrános hidrofor tartály.A szivattyúra EL-FI M20-as szárazon futási elleni elektronika vigyáz.

vízmű

Ez a rendszer másfél éve, gond nélkül ellát egy családi házat teljes mértékben.

Gerie
Előzmény: gombfoci (39070)
szakipeet Creative Commons License 2010.04.13 0 0 39134
Ez így alapból nem is gond, de a cégbírósági adatok szerint ez már a harmadik. De úgy nézem nincs vaj a fülük mögött, egyszerűen tényleg csak változtattak. Köszi a reagálásokat.
Előzmény: Erzsébeti (39130)
Masgas Creative Commons License 2010.04.13 0 0 39133
Ok abbahagyom az offolást, ez nem ide való.
Bocs!
Előzmény: Masgas (39132)
Masgas Creative Commons License 2010.04.13 0 0 39132
Tudok persze idealista vagyok.........
Csak tudod az a baj hogy erre lehet hivatkozni a bíróságon, mármint hogy nekem sem fizettek. Nos hát erre kellenének törvények, és azok végrehajtása. Mert hát ugye tőlem bevasalják ám a az ÁFA-t ha a kibocsájtott száma után még meg sem kaptam a pénzt........
Hogy is van ez?
Jó persze erre van a fordított áfa fizetés új beruházásnál, de mi van a felújításoknál.
Ezek a dolgok szerencsére nem érintenek engem, egyrészt mert kicsiben nyomom, másrészt mert az ilyen alvállalkozósdiba csak bérmunka keretében megyek bele ahol nem én biztosítom az anyagot és régi, megbízható, évtizedes partnereim vannak.
Előzmény: Erzsébeti (39128)
Dragon170629 Creative Commons License 2010.04.13 0 0 39131
Helló fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni.
A szakdolgozatomhoz -amely az online vásárlással foglalkozik-készítettem egy kérdőívet, és azt szeretném kérni hogy töltsétek ki.
1-2 percet vesz igénybe.

link:http://ripet.hu/feedback.php?kid=i482vz3nj58z30pr

Előre is köszönöm.

sziasztok.
Erzsébeti Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39130
6 év alatt...

szal két éve én is beleestem volna ebbe.
valaha egyéni vállalkozóként kezdtem, majd alakítottam egy kft.-t(most 7 éves) aminek volt egy neve kb 2 hónapig mikor rájött a cégbíróság, hogy ez már egy "védett" név. Ekkor egy bővítéssel megtoldottam a nevet, és egy általam hibásan értelmezett koncepcióval egy angolos szót magyar fonetikával jegyeztettem be. Eltelt 1-2 év és egy módosítás után korrigálva lett ez, és helyes angol betűrenddel lett a cég a mai állapotában bejelentve.
Közben semmiféle a munkámmal, és a vállalásaimmal kapcsolatos stikli nem történt.

Szal ez nem jelent semmit.
Előzmény: szakipeet (39119)
Erzsébeti Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39129
6 év alatt második néven?
Hát ez nem is olyan sok...
Előzmény: szakipeet (39119)
Erzsébeti Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39128
"Bocs kezdem kissé belelovalni magam:
Meg különben is milyen tempó az hogy a fővállalkozó nem fizet mondván neki sem fizettek? Ez az ő biznisze hajtsa be ahogy akarja, nehogy már annyi kockázata legyen csak hogy egy laptopot meg egy mérnököt kell csak tartani és dől a lé.
A munka el lett végezve akkor jár a kiegyezett lóvé nem?
Persze ezt az al, al, al..... vállalkozók is elk...ták mert már annyira a másik alá kínálunk hogy a munkának nincs becsülete. Ez is éhség valahol....."

Ezt hívják úgy, hogy körbetartozás. Gondolom találkoztál már a fogalommal.
Előzmény: Masgas (39118)
Erzsébeti Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39127
"Régebben voltam tanúja olyannak is hogy egy nagy munkán a megrendelő megelégelte hogy az alvállalkozók a nyakára jártak, hogy miért nem fizeti ki a fővállalkozót( ami persze megtörtént). így a továbbiakban kirúgta a fővállalkozót és egyenesen az alvállalkozóknak fizetett, ha jól tudom nem is lett belőle per.
ehhez legalább, egy tökös megrendelő kell."

nem csak tök kell hozzá, hanem olyan szerződés amivel ki tudja rúgni a fővállalkozót, és az alvállalkozóknak szintén olyan szerződés ami nem zárja ki a fővállalkozó kikerülését...
Előzmény: Masgas (39116)
Erzsébeti Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39126
"igazolt határidőre ki nem fizetett munkáért lehet kezdeményezni a nem fizető cég felszámolását......"

De csak bizonyos összeghatár alatt. Ez ha jól tudom 5 milla.
Felette marad a pereskedés.
Pitylogós Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39125

"Polgári szerződés keretében akármit kiköthettek."

Nem. Jogszabályba ütköző szerződés vagy feltétel semmis.

Sarkítva: ha aláírja, hogy ha nem fizet, te megölheted, és ez így is történik, rábasztál.

nagy ivó Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39124
" De nem véletlen jött ki a rendörség néhány "önhatalmú bontáshoz. "
Én is láttam a tv-ben hasonlót, lebontotta és elvitte a vállalkozó a saját anyagát, a rendőrség meg aszisztált.
Azért az elgondolkodtató, hogy kinek az érdekeit védik, mert egy vállalkozó több emberrel a háta mögött zsáknyi pénzeket fizet havonta, szemben egy megrendelővel, és ha bukik a vállalkozó, megszünik a zsáknyi pénz és egy simlis megrendelő miatt több 10 munkanélkülit termelhet a hozzáállásával.
Előzmény: Lacivill (39123)
Lacivill Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39123
Én is vállalkozó volnék, és tudom miről beszélsz, és jogosnak is tartom a saját magunk bebiztositását.  De nem véletlen jött ki a rendörség néhány "önhatalmú  bontáshoz. Még akkor is ha a saját anyagát bontotta ki a vállalkozó. Ismerős kőmüves egy társasházban dolgozott eleinte kifizették, aztán egy nagyobb összeg után már be sem akartaa engedni a biztonsági őr a saját szerszámaiért. Megvette egy másik kft a társasházat, pár milkája bánta.
Előzmény: nagy ivó (39122)
nagy ivó Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39122
Én szerződésről beszélek, ne keverd a számlával.
Szerinted adott esetben be kéne nyelni a vállalkozónak pl 100 db bejárati ajtót munkadíjastól?
Szedném ki mint a villám, mert a vállalkozót csak az ilyen papír védi, a simlis megrendelőnek meg mindent szabad?
Az al-al-alvállalkozói minősítést mindig kerülöm.
Sosem kellett emlegetnem az aláírt papírt,
Előzmény: Lacivill (39110)
szakipeet Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39121
Ezer kösz!
Előzmény: Törölt nick (39120)
szakipeet Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39119
Ne haragudj, de hol tudom lecsekkolni a vállalkozót az APEH-oldalon? Az én vállalkozóm elég fura, 6 év alatt a második cégnéven dolgozik, de állítólag csak a tulajdonosi összetétel miatt változtattak...
Előzmény: Lacivill (39111)
Masgas Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39118
Bocs kezdem kissé belelovalni magam:
Meg különben is milyen tempó az hogy a fővállalkozó nem fizet mondván neki sem fizettek? Ez az ő biznisze hajtsa be ahogy akarja, nehogy már annyi kockázata legyen csak hogy egy laptopot meg egy mérnököt kell csak tartani és dől a lé.
A munka el lett végezve akkor jár a kiegyezett lóvé nem?
Persze ezt az al, al, al..... vállalkozók is elk...ták mert már annyira a másik alá kínálunk hogy a munkának nincs becsülete. Ez is éhség valahol.....
Masgas Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39116
Ez azért nem egészen úgy van!!!!!!!!!!!!!
Utána néztem ügyvédnél. Polgári szerződés keretében akármit kiköthettek.
Ha a megrendelő aláírja azt hogy az anyag a számla teljes kiegyenlítéséig a birtokodban van akkor bármikor elviheted a házat, mivel nem korlátozhat a tulajdonodban.
Ja, hogy persze ezt nem akarják aláírni az egy más kérdés.
Egyébként Amit sokan nem tudnak : igazolt határidőre ki nem fizetett munkáért lehet kezdeményezni a nem fizető cég felszámolását......
Hát persze az alvállalkozóknak is össze kellene fogni....
Régebben voltam tanúja olyannak is hogy egy nagy munkán a megrendelő megelégelte hogy az alvállalkozók a nyakára jártak, hogy miért nem fizeti ki a fővállalkozót( ami persze megtörtént). így a továbbiakban kirúgta a fővállalkozót és egyenesen az alvállalkozóknak fizetett, ha jól tudom nem is lett belőle per.
ehhez legalább, egy tökös megrendelő kell.
Előzmény: Wattocsak (39114)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39115
A megrendelonek a vallalkozo legalabb ismeri a cimet/lakcimet. Forditott viszonylatban ez sokkal ritkabb.

Generalkivitelezes, honapokig tarto, parmillas melok mas teszta. Szerintem a leggyakoribb problema a kisebb volumenu szakmunkak. Egy csatornazas/badogozas, ami ket nap, es anyaggal bo szazezer forint, nem fogok szerzodest kotni, meg adoszamot kerdezni meg ilyenek. Mas kerdes, hogy az ember el is tunt mint szamar a kodben, ugy hogy en tartoztam neki! Mondjuk a megmaradt penzbol talaltam is embert aki befejezte.

Most mondhatod, hogy ha mindig az iparosnak tartoznak, akkor o kockaztat, de o barmikor megtalalt volna engem, meg mindig ott lakom, en viszont nem tudom megtalalni, lehet hogy a nev amin bemutatkozott sem igazi, nem kertem igazolvanyt.

vajk
Előzmény: Lacivill (39111)
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39114
Probléma, hogy te bármit írhatsz, ha az a törvény betűjével ellentétes, és ez úgy tudom az, de jól hangzik. Legalább magad megnyugtatod:-)
Előzmény: nagy ivó (39109)
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39113
Egyszer láttam olyat aki régen csinált ilyet.
Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (39112)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39112
A szivattyúméretezésre esetleg van valakinek rálátása? :)
Lacivill Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39111
AZ Apeh oldalon a vállalkozó lecsekkolható egyszerűen. A megrendelő kevésbé. Én nem 1 munkát engedtem el azért, mert a megrendelő már az elején sokat variált, és a  megérzésemre hallgattam. Nincs is kintlévőségem.
Előzmény: halaloszto (39107)
Lacivill Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39110

Irhatsz te a számlára akármekkora betükkel akármit sajna nem számit.

Pláne ha van a megrendelő és közötted valaki. A tulaj kifizeti, te leszámlázod a generálnak, és ha nem fizet ki nem csinálhatsz semmit, mert a tulaj már kifizette.

Előzmény: nagy ivó (39109)
nagy ivó Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39109
Ha anyagosan vállalom a munkát, a szerződésben nagy betűvel szerepel:
A beépített anyagot a számla kifizetéséig a saját tulajdonomnak tekintem, fölötte szabadon rendelkezek.
Ezt aláírja a megrendelő is, ha nem, keres mást.
Előzmény: Törölt nick (39106)
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39108
Persze értem én, én is voltam kivitelező 20 évig.
A megrendelő érdekeit azért nem védi senki a legtöbb esetben, mert még ezen is sporól. Sokszor látom, hogy képesek megsporoli pár százezret akár több millió árán is :-)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39107
habar ertelek, es valahol meg is ertelek, feltennem a kerdest:

hany megrendelod kerte mar el a lakcimkartyad?

ha elkernem, ideadnad egy fenymasolas/foto erejeig?

vajk
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39105
Még mindig nem értitek? A megrendelőt mi védi a sz@r munka ellen?
Már kezdem azt hinni, hogy csak én találkoztam felkészületlen, tróger kivitelezővel. Tudom a kivitelezők mindegyke egy földreszállt angyal, csak a mukaruha miatt nem látszanak a szárnyaik.
Amit mondasz az azt jelenti, hogy ezzel a metodikával a kivitelező nem is kockáztat a munkavégzés során. Ha elkúrtúk hát elkúrtúk. (mintha hallottam volna már ezt:-)) Pénz nálunk, baj nem érhet. -)
Megjegszem akinek nem inge...............
Előzmény: Masgas (39101)
nagy ivó Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39104
A habarcs mennyisége függ a tégla méretétől, a habarcs sürüségétől, stb.
Egy 30-as porotherm tégla habarcsigénye 20 l / m2 körüli
Előzmény: Vezo228 (39103)
Vezo228 Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39103

Sziasztok!

A falazó habarcs mennyiségét hoigyan lehet meghatározni, ha tudom, hogy a megépítendő 30-as tartó falazat 130 m2, míg a 10-es válaszfal 24 m2 nagyságú.

A literre való átszámítgatással megakadtam.

Tapasztalati mennyiség is elég, ha vki így tud csak segíteni! (de annál azért precízebbet szueretnék, hogy "rendljél két raklappal, az tutira elég!")

köszi!

wtunde Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39102
Szép napot,

Van itt olyan, aki a klímabarát otthon pályázattal találkozott már a gyakorlatban?
Masgas Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39101
Mondjuk itt a kérdés felmerül: a visszatartott pénzre kifizeti a megrendelő az aktuális időarányos hitelkamatot?
Mert ha a munka el lett végezve nem csak úgy majd, akkor jár a a bér ugyi?
Egyébként egy családiház építkezés nem atomfizika, ha munkafázisonkén oda van figyelve a megrendelő részéről akkor nem lehet túl nagy gond. Ja persze a leggagyibb anyagokból akarok világszínvonalat.
Ezt így modernül mánegerszólással hívják úgy, hogy költséghatékony?
Csatlakoznák az előttem szólóhoz a bizalom elengedhetetlen mind a két részről.
Idegesen a kivitelező sem tud jól dolgozni, és a megrendelőnek is rémálom az építkezés. Rövid az élet stresszelni.....
Az előlegkérdéshez:
500000 anyag felett el szoktam kérni az aktuális anyagelőleget, de ez nem szokott problémát okozni a megrendelők adják maguktól. Jó mondjuk én általában lakásokat szoktam felújítani ott ált. 2 millánál megáll az anyag. Bár építettem házat is ott a tulaj hozta az anyagokat és két hetes elszámolásban voltunk.
Előzmény: Wattocsak (39096)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39100
szerintem azert az olyan megrendelo, aki nem fogja fel, hogy menetkozben ekkora valtoztatas az igenis penzbe kerul, az egy ugyeskedo kocsog, es menjen a fenebe.

tenyleg illene mindket oldalon korrektnek lenni.

vajk
Előzmény: bpityu (39097)
nagy ivó Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39099
Nem reagáltál az utolsó kérdésemre, így megkérdezem újra.
Ahhoz mit szólnál ha készítesz egy nagyobb volumenű tervet pl. 1,5 milláért, amiből kapsz fél millát, a többit meg akkor, ha a kivitelező elvégzi a tervben leírtakat, mert a terv akkor jó, ha mőködik az általa elkészített munka, és mert nem biztos, hogy csak a kivitelező hibázhat.
Volt már tapasztalatom hibás tervezéssel is.
És ha minden munkádat ilyen feltételekkel, visszatartásokkal kellene elvégezned évek folyamán, lehúzhatnád a redőnyt.
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39098
Pereskedés, és jogkövetés, az a jogállamok privilégiuma, mi még nagyon messze vagyunk tőle és egyre távolabb kerülünk.
Mindenkinek van pró és kontra tapasztalata.
Most a megrendelők élik világukat, és nem biztos, hogy gusztusosan.
Előzmény: bpityu (39097)
bpityu Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39097
sajnos sokan visszaélnek ezekkel a megoldásokkal. ilyenkor viszont védeném a kivitelezőt.pl ha megegyezek x megoldásban,majd ő kitalálja,hogy y-t szeretne,de azonos áron,nekem meg 2x annyi meló,akkor cseszhetem.
most keményen lent vannak a kivitelezők árai, itt már nem lehet kigazdálkodni 2x annyi melót.

pl most igy jártam: adtunk árat hagyományos ablak kventre.belül vakolás,kivül ráfordul hőszig.igy adtunk árat a falazásra.majd amikor parapetmagasságnál jártunk,kitalálta a megrendelő,hogy ő Ytongot akar ráragasztatni a nyilásokra, kisebb hőhid miatt. semmi bajom nincs azzal,ha valaki jobb házat akar épittetni,de azt azért lássuk be,minimum 2x annyi a meló ezzel.arról nem is beszélve,hogy nagyobb áthidalók,más szabású vasak kellenek,és hajlitgathatnám át a közben kiszálitott vasakat.épitészterven az olcsóbbik megoldás szerepelt,de magyazisztánban nem biztos,h én nyernék pert,ha oda kerül a sor..
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39096
Én csak arra szeretnék rámutatni, hogy a megrendelő ne szolgáltassa ki magát. Családiház építésénél kezdődött ez a nézetegyeztetés, hogy megkérdezte valaki mennyi előleget adjon.
Szerintem SEMMIT!
Mindig csak utólag szabad elszámolni, és akkor is visszatartással. A bizalom az szép dolog, de nem kifizetendő.
A cipő talpalásnál nyilván nem kérek biztosítékot, de egy ház építésénél megbízol a kivitelezőben és csontra kifizeted a vállalkozót? M a biztosíték, hogy a garanciális munkákat elvégzi? A szava? A papír?
Ha meg jól dolgozott akkor megkapja a pénzét.
Igen tapasztalat! Ahol a kivitelező nem lett teljesen kifizetve a problémás munkafolyamatok mindig javításra kerültek, viszont ha már felvette a pénzt akkor a javítás esetleges.
Előzmény: nagy ivó (39094)
Lacivill Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39095
Persze, meg van jóteljesitési garanciára visszatartás 10-20% . Amit 1 év múlva fizetnek csak ki ha minden garanciális gondot megcsinált a vállalkozó! Csakhogy ezeknél a megoldásoknál a négyzetméter ár jóval magasabb pont emiatt. 
Előzmény: Pitylogós (39092)
nagy ivó Creative Commons License 2010.04.12 0 0 39094
Rossz oldalról, ( talán a tapasztalataid miatt ) közelítesz.
Minden területen vannak jó és rossz szakemberek, ez alól nem kivétel senki sem.
Az elvégzett munkát tübbnyire átveszik, ígazolják a minőségét, mennyiségét, és utána fizetik ki.
Az sajnálatos,ha Te az általad megbízott femüben sem bízol, aki nyilatkozik az elvégzett munkát illetően, még a kifizetés elött.
A bizalom ott kezdődik, ha az elvégzett munkát kifizetik, és nem tartanak vissza 1 millát.
Gondolom, Tőled sem vontak le 1 millát a munkahelyeden biztosítékként.
Előzmény: Wattocsak (39093)
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.11 0 0 39093
Én komolyan gondolom. Mi a biztosíték, hogy a falam nem dől ki? Becsületszó? Na ne viccelj építőiparban még sosem osztották ki a fair play díjat, de még az alapítása sem fordult meg senki fejében:-)
Gond az, hogy jön egy macskajancsi és megbízást kap, és még tesznek alá is előleg formájában pénzt is. Ha van szakembered akkor ez az ember nem kap munkát.
A referencia az nagyon fontos, de az nem az én házam. Engem nagyon nem vigasztal, hogy egyszer már sikerült felhúzni egy falat. :-) Viszont az én falam az nagyon fontos, ha másnak nem hát nekem igen!
Bizalom alapja a pontos elszámolás!
Előzmény: nagy ivó (39091)
Pitylogós Creative Commons License 2010.04.11 0 0 39092

Erre van pl. a bankgarancia, ügyvédi vagy közjegyzői letét. A megbízó oda teljesít, a feltétel teljesítése után a vállalkozó megkapja.

Sok BP-i társasházi építkezésen is már ez a bevett módszer.

Előzmény: KömKel (39088)
nagy ivó Creative Commons License 2010.04.11 0 0 39091
Mivel családi házról van szó, nem gondolod komolyan, hogy egy vállakozó csak a födém vagy a tető elkészülte után kap pénzt?
Az 1 millával, túl nagy léptékben gondolkodsz.
Ha a partnereket csak a pénz tartja össze, az olyan muka, amit csak azért és úgy-ahogy végeznek el mert tartozik, az nem hosszútávú kapcsolat.
Egy jó referencia sokszor többet ér, mint egy rész-számla nettó értéke. Ha előre kikötöd egy szerződésben, hogy fedezetként 1 millát visszatartasz a használatba vételig, azon a szerződésen csak a Te aláírásod fog egyedül szerepelni.
Ha nincs kölcsönös bizalom akkor kár a szerződésért
Előzmény: Wattocsak (39086)
bpityu Creative Commons License 2010.04.11 0 0 39090
egészen pontosan a magyar szabvány 150kg/nm-t ir elő a rétegrenden,válaszfalakon kivül,meg némi biztonsági tartalékot.aláirást ennyire szoktunk adni,ugyanakkor tudjuk, sokkal többet tud a födém ennél,ha minden egyéb feltétel tökéletesen alakul.
Előzmény: rferi (39073)
bpityu Creative Commons License 2010.04.11 0 0 39089
sztem meg ne épitészt,hanem épitőmérnköt .
de komolyan,nem csak mert hazabeszélek.
Előzmény: KömKel (39077)
KömKel Creative Commons License 2010.04.11 0 0 39088
A mai világban már nincs meg a kölcsönös bizalom, pláne az épitőiparban. Mutass nekem olyan kivitelezőt, aki súlyos milliókat belerak valaki idegen házába azzal a felkiáltással, hogy majd a végén fizet.
Nekem van 7 (!) éve húzódó perem, ahol nem fizették ki az utolsó részletet a kivitelezésből. Olyan szerződésünk volt, hogy az ügyvéd megnyalta mind a húsz ujját. Ennek ellenére még elsőfokú itélet sincs!

A legkorrektebb amit irtam korábban. Szakaszolni, előleg nélkül, tételes elszámolással munkafázisonként. Ebben az esetben mindkét fél ki tud szállni a dologból nagyobb pofára esés nélkül, ha nem tetszik neki a helyzet.

De a kérdező laikusságát feltételezve a legjobb lenne egy szakembert megbizni a felügyelettel és a szerződéskötésekkel, elszámolásokkal. Egy jó szakember az általa elkért megbizási dijnak az ötszörösét lazán behozza azzal, hogy szorongatja a kivitelező tökeit...

Előzmény: Pitylogós (39087)
Pitylogós Creative Commons License 2010.04.11 0 0 39087
Ha generálkivitelezővel dolgoztatsz, az igazán korrekt szerintem a 10-20% előleg, a maradék használatbavételi után.
Előzmény: nagy ivó (39085)
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.11 0 0 39086
Egy valami mindig legyen szem előtt. Te vagy a MEGRENDELŐ!!!!!
Ha elkúrnak valamit akkor mi lesz a fedezet a kezedben? Tíz ezer forint? Nem gondolod komolyan? Kiröhögnek és továbbálnak.
Te mekkora összegre gondoltál?
Előzmény: nagy ivó (39085)
nagy ivó Creative Commons License 2010.04.11 0 0 39085
" Az építkezés során legalább 1 millióval te tartozz folyamatosan. Anyagelőleget meg sosem adunk!! "
Az 1 milla az durva, ennyiért már perrel fenyegetik a megrendelőt.
Az előleg az ok.
Előzmény: Wattocsak (39079)
bypa Creative Commons License 2010.04.11 0 0 39084
kössz a válaszokat
Lacivill Creative Commons License 2010.04.11 0 0 39083
A válasz: Tibi szerkezetkész előleg felszedése után eltünik..............
Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (39080)
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.11 0 0 39082
Ezért kell a cipőt a suszterhez vinni.
Bár az ütemezéstt nem biztos, hogy jól értem, de nekem Tibiben csak a csoki tetszik.:-)
Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (39080)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.11 0 0 39081
Kút-/esővízre visszatérve, ha 10 m-rel kerül magasabbra a padláson a "nyomásfokozó" tartály a kert szintjénél, az 1 atm víznyomást eredményez a rendszerben, valószínűleg ezért nagyobb keresztmetszetű csövet kell használni.
Egy 100 l-es tartály elhelyezésével nem látok problémát, különösen falra szerelve vagy ha falikonzol tartja. Kérdés, érdemes-e nagyobb űrtartalmúra készíteni a házi víztornyot. Ez attól függhet, a szivattyú szempontjából milyen kapcsolási ciklus kedvező, és tudja-e tartani a szivattyú a felhasználás ütemét, vagy puffer szerepet is kap a padlástartály. Lehet, hogy ezek már nagyon specifikus kérdések.
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.11 0 0 39080
Na még egy, találós kérdésként megfogalmazva :)

"Jani" 25M-ért épít neked házat, ebből hogyha összeadjuk az alaptól a szerkezetkészig 12M az ütemezés.
"Tibi" 23M-ért vállalja, szerkezetkészig 17M ütemezéssel.

Mi fog történni, amikor elérik a szerkezetkész állapotot? Mi történik, ha Janit bíztad meg, és mi, ha Tibit?
Előzmény: Wattocsak (39079)
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.11 0 0 39079
Bocs, hogy ilyet mondok, de még ma fogadj fel egy szakembert aki levezényli a házad építését. Kérdéseidből kiindulva ez a legjobb befektetés. :-)
A mennyit szoktak adni nem érdekes. Te ne adj semmi előleget és mindig te tartozzál a kivitelezőnek, és ne fordítva! Minél nagyobb összeggel tartozol annál erősebben tudod az érdekeidet védeni.
Az építkezés során legalább 1 millióval te tartozz folyamatosan. Anyagelőleget meg sosem adunk!!
Előzmény: bypa (39076)
Masgas Creative Commons License 2010.04.11 0 0 39078
Ez így korrekt.
Az még hozzáfűzném nem ártana beszerezni egy normagyüjteményt Építési munkákról.
Nem túl nagy összeg és akkor képben van hogy a tételek pontosan milyen munkákat is takarnak.
Előzmény: KömKel (39077)
KömKel Creative Commons License 2010.04.10 0 0 39077
A legjobb megoldás az lenne, ha megbiznátok egy épitészt, aki átnézi a költségvetést, és segit megirni a szerződést, esetleg menet közben is felügyeli az épitkezést. Őt nehezebben vezetik meg, és tuti beépitenek mindent mindehová, ahová kell.

Egyébként aranyszabály: SOHA előre nem fizetünk! Amelyik vállalkozónak nincs annyi tőkéje, hogy legalább az adott munkarész munkadiját előre megfinanszirozza, az komolytalan.

Azt tanácsolom, hogy munkarészenként utólag fizessetek. Előre maximum az anyagdijat, de azt is szakaszolva!
Pl:
-alapozás
- falazás
- födém
- tető
stb.

Ha túl nagy falat egy-egy munkarész, akkor ezeket lehet százalékosan tovább bontani, de munkadijat fizetni csakis utólag, pontos felmérés után.

Gondolom adott árajánlatot, amiben fel vannak bontva a munkarészek, ez alapján lehet megirni a szerződést is...

A külsős szakember (műszaki ellenőr) azért is lenne jó, mert a kivitelezők szeretnek utólag pótmunkákra hivatkozva elkérni egy rakás pénzt. Elviszi a munkát egy olcsó ajánlattal, de az ilyen stiklikkel a végén drágább lesz, mint a legdrágább ajánlatot adó. Szakértelem nélkül ezeket nem fogod tudni kiszűrni, max hónapokon keresztül megy a huzavona, miközben az épitkezés nem halad.
Előzmény: bypa (39076)
bypa Creative Commons License 2010.04.10 0 0 39076
Sziasztok!

Írnátok nekem általános tapasztalatokat megbízott generálkivitelezőkről, az alábbi két dologra lennék kíváncsi:

Mennyi garanciát szoktak vállalni?
Milyen szokott lenni a fizetési ütemezés? Előre mennyit kell fizetni stb...
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.09 0 0 39075
Írnál a szivattyúvédelemről? Mit figyel pontosan, hova kell kötni?
Előzmény: *Steve (39066)
rferi Creative Commons License 2010.04.09 0 0 39073

El ne felejtsd a födém terhelhetőségét figyelembe venni, ha megépíted!

Egy átlagos födémre 2-3 mázsa per négyzetméter max eloszló terhelést szoktak megadni. Ez mindössze 20-30 centi magas víz.

Ha felteszel egy köbméteres, métermagas tartályt, egy pillanat alatt kinyírhatod a födémedet, és leszakad az egész!!!!

Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (39045)
rferi Creative Commons License 2010.04.09 0 0 39072

Ha elég régi mofém, akkor nincs fehér bepattanós biszbasz a tengelyen, hanem a gomb közvetlenül pattant rá a tengelyre.

Mostanában fehér, kívül belül ricnis műhanyag biszbaszt tesznek a tengelyre, majd erre a gombot, hogy könnyebben lejöjjön. Ennek a biszbasznak a vége gömbszerű, oda pattan be a gomb. De régen, még az átkosban a csapbetét réztengely vége volt gömbszerű, és arra pattant rá a gomb. Mivel ott egyik fél réz, és keményebb a műanyag biszbasznál, azt sokkal drasztikusabban kell meghúzni, hogy lepattanjon.

Előzmény: Soká (39055)
gombfoci Creative Commons License 2010.04.09 0 0 39071
ja igen, és még vannak arranézve kósza gondolatok, hoygy a ház mellett esővízgyűjtő ciszterna legyen, amiből a szürkevíz(?) és a locsolás menne. Bár ez már kicsit bonyolulttá teszi a dolgot, úgyhogy lehet, hogy csaklocsolás menne az esővízből.
Minden jó és jobb ötletet én is szívesen várok. :-)
Előzmény: gombfoci (39070)
gombfoci Creative Commons License 2010.04.09 0 0 39070
igen, köszönöm. Minden technikaiadat érdekel. :-)
Nálunk úgy lesz -most legalábbisúgy tűnik-, hogy a telek alján a kút, mellette egy kis köbös(?) ciszterna, majd abból megy egy hosszú csövön a víz vagy 70 méter hosszan és kb 15-18 méter szintet a"házi vízműig", ami majd benyomja a házba a vizet.
vagy valami ilyesmi. Eddig csak az biztos, hogy a kút és a ház között jókora szintkülönbség és távolság van...
Előzmény: Gerie_ (39068)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.09 0 0 39069
Rögzítés: véleményem szerint a tartály falra csavarozásával.

Mekkora vízmennyiséget tud az a szivattyú, hogy így ki tudja apasztani, nem tudsz számot?
Előzmény: Gerie_ (39065)
Gerie_ Creative Commons License 2010.04.09 0 0 39068
Megkérdezem. A teljes rendszer érdekelne? Mert a köbös után van neki vízszűrő , és a házi vízmű sem a boltban kapható, mert az egész ház ellátásához azok kicsik. Ő külön vett nagyobb szivattyút és tartályt.
Előzmény: gombfoci (39067)
gombfoci Creative Commons License 2010.04.09 0 0 39067
szia,

nálunk is ilyen lenne a rendszer. Meg tudnád mondani, hogy az ismerősödnél az elektronika honna van? Saját készítés vagy lehet kapni valahol ilyet?

köszi,
gf
Előzmény: Gerie_ (39065)
*Steve Creative Commons License 2010.04.09 0 0 39066
nálunk így van megoldva csak nem a padláson mert ez szőlőhegy hanem a hegy tetején ha a műanyag  1000 lityis kockatartály félig van vizzel az úszókapcsoló bekapcsolja a szivattyút    természetesen a szivattyúnak saját védelme van az egy áramlás -nyomás figyelővel van ellátva tehát ha csökken az áramlás ergo fogy a viz a kútból kikapcsolja a szivattyút
Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (39062)
Gerie_ Creative Commons License 2010.04.09 0 0 39065
Egy ismerősöm házában hasonló módon működik a teljes ház vízellátása, vezetékes víz hiánya miatt. Neki mondjuk a pincében van egy köbös tartály, és egy fúrt kútból nyomja a vizet a tartályba, ahonnan egy házi vízmű készíti el a megfelelő nyomást. A köbös tartályon van egy szintmérő és egy úszós vészkapcsoló. Az mondta hogy figyelni kell nagyon hogy a kútból ne hirtelen szívja ki a vizet, mert ideiglenesen "kiszárad", tehát nem tudta egyszerű mechanikus szintkapcsolókkal megoldani a vezérlést. Neki van egy elektronika ami végzi a kapcsolgatást, figyeli a szárazon futást stb. Ha padlásra kerülne a tartály akkor a házi vízmű kispórolható, de akkor locsoláshoz nem lesz kellő nyomás(automata, billegtetős), és a 100 liter megfelelő méretűnek tűnik ahhoz hogy a kút se szenvedjen kárt. Figyelni kell még a megfelelő alátámasztásról, ha lehet én tartófal felé helyezném.
Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (39062)
Csokis Creative Commons License 2010.04.09 0 0 39064
Emlékeim szerint ezek a gombok sokszor műanyagból vannak, így megpróbálkozhatsz azzal, hogy egy méretes vízpumpa fogóval letöröd. Van az a kis műanyag kis idom, a menesztő betét, ami a gomb és a csaptengely közt van. Leggyakrabban az szokott tönkre menni, és ha a fószer ekkora mekkmester volt, lehet hogy sziloplaszttal "pótolta". :-(
Előzmény: Soká (39063)
Soká Creative Commons License 2010.04.08 0 0 39063
Hát, ez az, hiába húzom :( egyik sem jön.
Már megint az jut eszembe, hogy az előző tulaj egy hihetetlenül gányolós pasi volt, nem kizárt, hogy lejárt ez az öntvény gomb és fogta, beragasztotta.
Előzmény: csabapeca (39057)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.08 0 0 39062
Ja hogy úgy. Természetesen. Ha így alakítaná ki valaki. Szóval bocs ha félreértésre adott okot

- esővíz / kútvíz alternatívák, nem érdemes mindkettőbe egyszerre beruházni. kinek melyik elérhető
- csak szigetelt padláson/tetőtérben alkalmas téli üzemre is
- fűtetlen padláson télre vízteleníteni kell
- az ereszt képtelenségnek tűnik közvetlen belevezetni, mert az eresz alacsonyabban van a padlásnál :)
- amúgyis 10+ m3-es tároló kéne hozzá

Nos az az elképzelés, amit felvetettem kizáróla arra szolgál, hogy nyomás alá kerüljön a víz, lehessen közvetlenül locsolni. Tárolásra emellett is a ciszterna vagy a kút szolgál. A kistartály szerepe a padláson, ha egy vödör vízért nyitnánk ki a kerti csapot ne kelljen a szivattyú indulását ehhez kötni, ki-be kapcsolgatni.

Célszerűen egy 100 l-es tartály kerülhetne a padlára, amit feltölt a szivattyú a kútról vagy a ciszternából. De csak akkor indul be újra, ha 10 l alá süllyed a vízszint.
Előzmény: csabapeca (39061)
csabapeca Creative Commons License 2010.04.08 0 0 39061
Ha az esővizet is oda gyűjtöd nem fog üres lenni.
Előzmény: Mester u /elado-katt ide/ (39060)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.08 0 0 39060
Télen nem okoz gondot, ha üres :)
Előzmény: csabapeca (39058)
csabapeca Creative Commons License 2010.04.08 0 0 39059
Ha haladni is akarsz a munkával akkor egy 115-ös kisflexet használsz.Veszel rá egy tépőzáras korongot és arra természetesen tépőzáras papírokat is.40-100-150 es finomságban.Először átcsiszolod őket a 40-essel aztán a 100-as jöhet.Figyelni kell hogy a gép ne marjon ki túl sokat tehát nem kell nyomni neki.És nem szabad megvárni hogy tökig kopjon a papír mert akkor lekerekedik a tárcsa a széle is és lehet azt is cserélni.
Előzmény: zsero (39043)
csabapeca Creative Commons License 2010.04.08 0 0 39058
Kicsit el kell gondolkodni az egész megoldáson.Számomra ez a kiépítés egy nagyon kockázatos és egy nagyon felesleges megoldást jelent.Azt mondanám rá hogy értelmetlen.
Ha az esővizet és a kútvizet együtt tároljuk akkor minek a padlásra felvinni?
Télen azt eltudom képzelni hogy a kútból nem nyomatok a tartályba vizet,de az ereszt hogy kapcsolom ki?
Tudok-e olyan meleget tartani a padláson télen hogy egy esetleges jégdugó miatt ne ázzon el a lakás?
Mekkora tartályt tudok szerezni (és fel is vinni a padlásra!) ami megéri ezt a melót.
Hogy tisztítom ki a tartályt?

És ami nagyon fontos.Hogy mi a bánatnak nem jó egy sima ciszterna?
csabapeca Creative Commons License 2010.04.08 0 0 39057
Húzd meg nyugodtan le fog jönni.De azért a másik kezeddel tarts ellent neki.
Előzmény: Soká (39055)
Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.08 0 0 39056
Oké. Ez szerelvényboltokban szokványos alkatrész, vagy meghatározott helyen érdemes keresni?
(Közben rájöttem, lehet hogy van megfelelő topic a témának...)
Előzmény: *Steve (39048)
Soká Creative Commons License 2010.04.08 0 0 39055
Bocsánat, de nem találtam vízvezeték szerelős topikot...
Szóval, nem sikerül leszednem erről az öregecske hétköznapi (mofém?) csaptelepről a gombot. Én korábban kétfélével találkoztam, az egyiket simán le lehetett húzni, a másik középen egy csavarral volt oldható. Ezt hogyan lehet oldani? Nem mertem erősebben meghúzni, hátha van valami trükkje és nem, csupán a vízkő miatt szorul...
topikolos Creative Commons License 2010.04.08 0 0 39054
Ok, köszi.
Előzmény: Törölt nick (39053)
topikolos Creative Commons License 2010.04.08 0 0 39052
Erről még nem hallottam. A garázsajtót kellene kicsit felújítani, de amikor tavaly elkezdtem leégetni a festéket, azzal nagyon lassan haladtam. Jó régi a festés, és rendesen ráégette a nap,viszont foltokban "hámlik".
Előzmény: *Steve (39051)
*Steve Creative Commons License 2010.04.08 0 0 39051
az asztalosban  nem biztos hogy jól emlékszem de mintha maró nátronról lett volna szó
Előzmény: topikolos (39050)
topikolos Creative Commons License 2010.04.08 0 0 39050
Fáról milyen vegyszerekkel lehet festéket eltávolítani? Én eddig csak kromofágot használtam, de csak fémen. Ugyanúgy jó fára is? Vagy azért festékfüggő, hogy mennyire hatásos? Vagy van más, jobb?
Előzmény: Törölt nick (39049)
*Steve Creative Commons License 2010.04.08 0 0 39048

egy sima úszókapcsoló köznapi nevén tök

én kint a telken csináltam komplett vezérlést igaz ott 2 köbméteres tartályhoz meg mélykút szivattyúhoz

Landerer Creative Commons License 2010.04.08 0 0 39047

Megnéztem a képeket...sokan biztos azt ajánlanák, hogy inkább asztalossal tárgyalj, pedig ezeket még szépen rendbe lehet hozni, ha az említett gépekkel lecsiszolod fáig.

Festésnél lényeges hogy mivel és hogyan. Nekem a Supralux Astralin zománc bevált, évek után napon sem hólyagosodik. A gittelést jobb az első réteg festés után megcsinálni. Így hosszadalmasabb, mert sokat kell várni a száradásra, de jobban fogja bírni a napot. 

Előzmény: zsero (39043)
Landerer Creative Commons License 2010.04.08 0 0 39046

Nekem a kézi szalagcsiszoló és a sarokcsiszolóba fogható átlapolt smirglitárcsa vált be. A rezgőcsiszolók nem viszik le a régi vastag itt-ott már felhólyagzódott festéket.

Mester u /elado-katt ide/ Creative Commons License 2010.04.07 0 0 39045

Sziasztok,

a téma amit felvetnék: víztartály a padlásra, hogy ne kelljen folyamatosan szivattyúról öntözni a kútvízzel/esővízzel.

Van-e erről a jelenlévőknek tapasztalata, milyen megoldást tudnátok elképzelni? Nyilván aautomatika kell, ami kapcsolja a szivattyút ha kifogy a tartály. Avagy mi a jó megoldás?

zsero Creative Commons License 2010.04.07 0 0 39043
Sziasztok, régi ablakok és ajtók lecsiszolásához milyen gépet ajánlanátok? Még nincs semmi ilyen jellegő tapasztalatom, és elég sok féle gépet lehet kapni. Ilyeneket találtam a Praktiker weblapján:
- Hyundai fordulaszámszabályozós sarokcsiszoló, 125 mm, 1050 W
- Expert mouse csiszoló, 105 W
- Deltacsiszoló 180 W
- Excenter csiszoló 420 W
- SZALAGCSISZOLÓ 800 W

Készítettem is pár képet a lecsiszolandó felületekről, ide feltöltöttem őket:
képek

Mit ajánlanátok?
Gerie_ Creative Commons License 2010.04.07 0 0 39041
És a GK felszerelését hogy javasoljátok? Alulról párnafák a deszkázatra és arra, vagy függeszteni? Az gerenda találkozásánál valami rugalmas tömítés esetleg?
Előzmény: Pitylogós (39040)
Pitylogós Creative Commons License 2010.04.06 0 0 39040

Akkor GK.

Előzmény: Gerie_ (39039)
Gerie_ Creative Commons License 2010.04.06 0 0 39039
Kösz a képet! Persze lehet hajópadló is, de a problémánk az, hogy a gerendákat mi natúr páccal kezelnénk, és a deszkázást/hajópadlót nem szeretnénk fehérre pácolni/festeni, inkább fal hatást tartunk jobbnak. Nem szeretnénk annyira meghatározni a szoba hangulatát, hogy a plafon végig fából legyen.
Előzmény: Pitylogós (39037)
Pitylogós Creative Commons License 2010.04.06 0 0 39037

Lambéria/hajópadló? Sztem szebb, mint a sima deszkázott (ezért nekünk ilyen lett)

pl.:

Előzmény: Gerie_ (39036)
Gerie_ Creative Commons License 2010.04.06 0 0 39036
Sziasztok!

Lassan belekezdünk a házépítésbe és folyamatosan agyalunk. A ház egy egyszintes tégla ház lenne, fa födémmel, és arra gondoltunk hogy a nappaliban láthatóra hagynánk a gerendákat. Viszont azt már nem biztos hogy szeretnénk, hogy a gerendák közötti deszkázás is látszódna (túlzottan meghatározná a nappali jellegét). Megoldható hogy ott gipszkartonnal elfedjük a deszkázatot úgy, hogy a gerendák természetes mozgása miatt ne repedjen el minden évben a gipszkarton és gerenda találkozásánál a fal? Vagy van más megoldás?

Előre is köszönöm az ötleteket!

Gerie
Eddy N Creative Commons License 2010.04.05 0 0 39035

Köszi a nyugtatást, lehet, hogy kicsit "túlaggódjuk" a dolgot. De annyi visszafordíthatatlan esetről olvasni, ahol hanyagság, figyelmetlenség vagy tudatlanság miatt nem szakszerű kivitelezés történt.

A betonhoz nem értek, így inkább kétszer kérdezek. :)

Előzmény: wartburger (39033)
Pitylogós Creative Commons License 2010.04.05 0 0 39034
Szarintem még egy hétig hagyhatjátok nyugodtan rajta a fóliát, utána meg a páratartalom függvényében szellőztettek.
Előzmény: Eddy N (39032)
wartburger Creative Commons License 2010.04.05 0 0 39033
Az a jó, ha végig nedves a beton. A beton levegő nélkül a víz alatt is megköt. Szerintem nem kell ennyit aggódni, fa csak akkor károsodik, ha a nedvesség folyamatosan (értsd hónapokig) fennáll. Ki fog száradni
Előzmény: Eddy N (39032)
Eddy N Creative Commons License 2010.04.05 0 0 39032

A fóliatakarást úgy kezdtük, hogy lehajtottuk a falon lévőt a betonra, majd a kimaradt részeket kipótoltuk. Igyekszünk folyamatosan szellőztetni, nemsokára megyünk ki a házhoz ellenőrizni a páratartalmat. Reméltem, hogy a betonnak a fólia alatt nem lesz baja. De biztos, hogy nem kell egyáltalán szellőznie, nincs szüksége levegőre? (Mert most ugye a nedvességtől a fólia teljesen rátapadt, alatta lanygos, párás idő van.)

Hétvégéig nem lesz rajta semmilyen munkavégzés, a festők meg csak ápr. végén kezdenek. Négy hét kötésidőt gondoltunk a betonnak, utána jön a burkolás (itt mindenhol kerámiaburkolat lesz).

Előzmény: Masgas (39031)
Masgas Creative Commons License 2010.04.05 0 0 39031
Úgy látom elég profin előkészítettetek mindent, a méter magas védőfóliát szerintem le lehet venni nehogy alápudvásodjon a fal mögötte.
Szerintem amennyire csak tudjatok szellőztessetek folyamatosan. A fóliától nem lehet baja. Szerintem a fóliázást a betonozástól számítva egy hét múlva le lehet venni. És utána is szellőztetni. Ha jól emlékszem a gyakorlatban 1 cm / hét az aljzatbeton kiszáradása, persze ez függ a hőmérséklettől, páratartalomtól is .
Fa burkolat lerakása előtt feltétlenül nedvességtartalommérés!
Előzmény: Eddy N (39030)
Eddy N Creative Commons License 2010.04.04 0 0 39030

Természetesen mindenhol elhelyeztük a dilatációs csíkot körbe, felhajtottuk a pf-alátétfóliát, valamint 1 m magasan körbefóliáztunk mindent, hogy ne essen kár semmiben.

Ma lefóliáztuk a komplett betonozott felületet, majd egész délután szellőztetünk. A 93%-os pára lement 47-re. :) Szépen megszáradt minden (fa)felület. A fólia alatt maradt a párás meleg. Szerinted meddig hagyjuk rajta? 1-2 nap? A takarástól ugyen nem lehet baja?

Előzmény: Masgas (39029)
Masgas Creative Commons License 2010.04.04 0 0 39029
Nos jelzem az aljzatbetont ahol talákozik nevesség hatására károsodó szerkezettel ott a szerkezetet be szokták fóliázni minimum, ha szigetelésen úszó aljzatbetonod van akkor úgy is van a falak mentén ilyen dilattáció biztosítására szolgáló nikecel vékony csík.
No s erre burkolat jön gondolom.
Ha egy kicsit meg is égne a cement (amit igen kétlek a mostani klimatikus viszonyok között, ennyi idő után) nincs gond mert az esetlegesen porló felületet felseperve és mélyalapozva burkolható bármivel.
Szóval szerintem lehet már szelőztetni ha az ablakokat bukóra hagyod.
Tényleg mi erről a véleménye a kiviteleződnek?
Előzmény: Eddy N (39027)
csabapeca Creative Commons License 2010.04.04 0 0 39028
Nem kell aggódni.Jól mondta a kivitelező.Ahol a beton találkozik a fával ott már úgyis telítődött,ahol meg nem ott ígyis kevesebb nedvesség éri.Ha volt olyan rendes hogy géppel átdörzsölte a felületet csak neked segített.Nem kell majd aljzatkiegyenlítővel bíbelődnöd.Kár lenne a munkáját azzal tönkretenni hogy megégeted a felszínt.
Előzmény: Eddy N (39025)
Eddy N Creative Commons License 2010.04.03 0 0 39027

Igen, a fólia jó ötlet, csak a gond az, hogy nekem is csak ma este jutott eszembe. És holnap húsvét lévén nem nagyon tudok sehonnan 150 nm fóliát szerezni. :( Pedig aggódunk a szerkezet miatt (sok helyen fa, valahol gipszkarton, ill. hajópadló burk. a födémen +fa nyílászárók). Jó lenne tudni, mennyi az a szellőztetés, ami még nem árt a betonnak.

Előzmény: Masgas (39026)
Masgas Creative Commons License 2010.04.03 0 0 39026
Annyira azért szerintem nem kellene dunsztolni. Ha a kivitelező aggódik a gyors száradás miatt akkor be lehet takarni az egészet fóliával az alatt dunsztolódhat.
Egyébként is ipari csarnokokban hogyan oldják meg a huzatmentességet?( sehogy mert nem lehet, van olyan hogy csak a szerkezet falak állnak és a padlót már lenyomták)
Szerintem ami árthat neki + 35 fokban a nagyon intenzív viharszerű huzat, friss állapotban. De hát ilyen mostanában nem igen van.
Előzmény: Eddy N (39025)
Eddy N Creative Commons License 2010.04.03 0 0 39025

Jó estét!

Lenne egy kérédésem, amire SOS választ kérnék szépen a hozzáértő kollégáktól!

Tegnap készült el az aljzatbetonunk (pince 45 nm 5 cm vastagságban, földszint 92 nm 8-9 cm vastagságban padlófűtésre), gépi gletteléssel. A kivitelezők azt mondták, hogy ne szellőztessünk, hagyjuk "dunsztolódni" a betont. Ma este voltunk a háznál, és 25 fok volt odabent 92% páratartalom mellett... Nagyon aggódunk a ház szerkezete miatt (fagerenda váz+könnyűszerkezet kombináció), nehogy baja legyen a magas párától. Legszívesebben már ma kiszellőztettünk volna, de azt se szeretnénk, ha emiatt túl hamar párologna el a víz, és megrepedezne a beton.

Mit gondoltok, holnap ár átszellőztethetjük a házat?

Nagyon köszönöm előre is a gyors válasz(oka)t!

wartburger Creative Commons License 2010.04.03 0 0 39024
azmár vakolat :)
Előzmény: Csokis (39023)
Csokis Creative Commons License 2010.04.03 0 0 39023
De-de! Apám a nyolcvanas évek elején-közepén hozott valami festéket az NDK-ból, aminek kábé olyan volt az állaga, mint a sűrű takonynak, és egyetlen rétegben nemcsak hogy fedett, de a válaszfal téglák lyukait is "betömte". (Nyaraló pincéjébe ment, szóval nem volt vele sok kecmec.) Azt azóta is pár évente egyszer lemossa, és még mindig fehér. Azt persze azért nem szeretném elképzelni, mi lehetett benne, mi mehetett a gyár környéki vizekbe, és mit lélegeztünk be, amíg felkentük. :-)
Előzmény: wartburger (39022)
wartburger Creative Commons License 2010.04.03 0 0 39022
olyan nincs, hogy egyrétegben fed, ez csak marketing. Én a Hérát ajánlom
Előzmény: tamfod (39021)
tamfod Creative Commons License 2010.04.03 0 0 39021
Sziasztok,

Festékválasztással kapcsolatban kérném a segítségeteket.

Szeretném átfesteni a nappalimat ehhez keresek festéket. Jelenleg nagyon világos (majdnem fehér) fűrészporos tapéta van fenn a falon. Még nem döntöttem el, hogy ezt meghagyom vagy leszedem.

A festékkel kapcsolatban annyi az elvárás, hogy legyen jó minőségű és ár / érték arányú. Tehát nem a legolcsóbbat keresem, de nem is kell szükségtelenül drágának lennie.

Nem tudom azt sem, hogy érdemesebb alacsonyabb fedőképességűből több réteget felvinni vagy inkább keresek egy egy rétegben is tökéletesen fedő festéket. (A szín világos barna lenne, mondjuk mogyoró)

Szóval ha tudnátok tippet adni festékre azt nagyon megköszönném.

Ja és egyébként a fűrészporos tapéta leszedése mennyire macerás, mi a legjobb módszer?

Köszi!

Peter atyuska Creative Commons License 2010.04.03 0 0 39020
Kéményt nézd meg, és ott tüntesd el a cső és kéménytégla közötti rést. Valamint nézd végig a fugákat és javítsd ki.
Előzmény: Lmr (39019)
Lmr Creative Commons License 2010.04.03 0 0 39019
sziasztok!

olyan problémám lenne, hogy egy kb 7 éve épült házba költöztünk tavaly. kifestettünk. már akkor is a kéménynél salétromos volt. de azt hittem csak páralecsapódás (szekrény építettek elé). most viszont azt néztem hogy a kombicirkó csövénél ázásnyomok, és puklisodik több oldalon is :(
a padláson viszont nem tűnt fel hogy nedves lenne a kémény. a béléscső mellet folyik be a víz? hőálló szilóval kellene kinyomni?
Lmr
KömKel Creative Commons License 2010.04.03 0 0 39018
A telken való elhelyezkedés miatt én megcserélném a házban a konyhát és a nappalit, és értelemszerűen több ablakot raknék akkor a nappali oldalára.
Bár ha akartok teraszt, ahogy a rajzon is szerepel, akkor tükrözzétek meg az egész házat inkább (függőleges tengelyen)

Valamint a külön WC-t és a mellette levő kétoldali beépitett szekrényes részt egybenyitnám egy gardróbnak.
Előzmény: fetya1 (39017)
fetya1 Creative Commons License 2010.04.03 0 0 39017
Sziasztok!
Erdekelne a velemenyetek a kov. hazrol.
http://prodom.sk/?p=projekty&project=89
2 ember szamara, a telek 20x30 m-es teglalap, a haz a bal felso sarokba kerulne 3m-re az utcafronttol, 2-re a szomszed telektol. A haz szlovakiaban epulne fel, onerobol. Erdekelne, h milyennenek latjatok az alaprajoz ill a kep alapjan.
Pitylogós Creative Commons License 2010.04.03 0 0 39016

Ja, OK.

Bár valszeg akkor is egyszerűbb/olcsóbb lett volna.

Nem kell alapozni alá, újrabetonozod, hősziget és léphangsziget ra, aljzatbeton, majd szerelt fal.

Előzmény: lacima79 (39015)
lacima79 Creative Commons License 2010.04.03 0 0 39015
Hali!

Okés, de az egész házat komplett szétkaptuk és újrabetonozzuk így mindegy.
Pitylogós Creative Commons License 2010.04.03 0 0 39014

Szerelt válaszfallal (pl. Rigips) kb. tizede költségből, 1 nap alatt, különösebb kosz és macera nélkül már készen is lennétek...

Előzmény: lacima79 (39007)
lacima79 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 39013
Igen lehet jobb lett volna úgy, de már így lett. Hőszigetelés szempontból kérdeztem volna, hogy mennyire aggályos ez. Bitumenes lemeznél biztos többet kell így kínlódni, hogy szépen rá legyen hajtva :)
Előzmény: KömKel (39010)
csabapeca Creative Commons License 2010.04.02 0 0 39012
Akkor semmi gond.10 centi lábazati kivédi ezt a gondot.
Előzmény: lacima79 (39009)
csabapeca Creative Commons License 2010.04.02 0 0 39011
Ha már csak 5 centis a szerelő beton akkor érdemesebb inkább bevasalni mintsem egy jó hőszigetelést elpuskázni.
Előzmény: KömKel (39010)
KömKel Creative Commons License 2010.04.02 0 0 39010
Mert az 5 cm-es szerelőbetont összeroppantaná a válaszfallapos téglafal súlya. Ha meg kisméretűből van, pláne...

A kérdezőhöz:
Miért nem egyszerre önti be a kőműves a falak alapját, és a szerelőbetont? Általában igy szokás.
Előzmény: csabapeca (39008)
lacima79 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 39009
Lábazaton lesz 10cm XPS, 10 cm-es Leier válaszfaltégla lesz jobbnak látta ha csinál alá egy kis alapot.
Előzmény: csabapeca (39008)
csabapeca Creative Commons License 2010.04.02 0 0 39008
Akkor okoz ha a lábazatodon nincs hőszigetelés.Mert a válaszfal és a főfal csatlakozásánál lesz egy hőhidad.Válaszfalat minek külön alapozni?
Előzmény: lacima79 (39007)
lacima79 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 39007
Hali!

A felújítás alatt levő házunkban, egy helyiségből alakítottunk ki kettőt. A földig felvertük a régi betont mindenhol, békával ledöngöltük a földet, szerelőbeton készült. A leendő válaszfalak alá a kőműves betonalapot csinált úgy, hogy a ház eredeti alapjába befúrt vasakat majd 20cm széles 20 cm magas alapot csinált. Ezután a helyiségbe került 5cm körüli szerelőbeton és majd erre jön a bitumenes lemez valamint 10cm hungarocell. Így ugye a válaszfal alatti alapra nem kerül hungarocell. Okoz ez bármilyen problémát a későbbiekben? Ismerősöm szerint nem szerencsés, hogy a válaszfal két oldalán 5-5cm betonon nem lesz hungarocell.
csabapeca Creative Commons License 2010.04.02 0 0 39006
Jó az a rajz.Valószínűleg egy földszintes ház, koszorú alatti,hőhíd mentes födém megoldásáról van szó.Tehát a mennyezet (ami leggyakrabban a fogópár) van alul és onnan fölfelé megy minden "rendesen"
Előzmény: halaloszto (39004)
halaloszto Creative Commons License 2010.04.02 0 0 39004
milyen gerendarol beszelunk? fodemgerendat nem hiszem hogy szarukhoz rogzitenenek. mas gerenda mi johet meg szoba?

vajk
Előzmény: bpityu (39003)
bpityu Creative Commons License 2010.04.02 0 0 39003
koszorú tetején talpszelemen.erre a szarukat teszed.ha ezek megvannak,szarukhoz rögzited a gerendákat,fogópárokat.98%ban igy szokás.
Előzmény: Notes (38995)
Masgas Creative Commons License 2010.04.02 0 0 39002
Nem akarok nagyon beleszólni de ha nagyon billeg lehet jobb lenne ha vennél egy olcsó gyémántkorongot kisflexre és a nagyobb egyenetlenségeket lecsiszolnád hogy a billegés miatt később s elcsússzon el a fal.
Előzmény: Törölt nick (39000)
Csokis Creative Commons License 2010.04.02 0 0 39001
Valami asztalos-, vagy ácsüzem nincs a környéken, ahol ilyesmi folyamatosan potyog le? (Az lenne a valódi hullad-ék?)
Előzmény: Törölt nick (39000)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.02 0 0 39000
Egyébként ilyesmire gondoltam. Mindkettő kapható végülis, fugázó ék, fugaék néven. Csak fából a környékünkön nem találtam :-( A műanyag az általában fehérban kapható és 200-250 darab van egy zacsiban, párszáz forintért.

Csak én csökönyösségből keresem a fát.

Attila
Előzmény: Törölt nick (38999)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.02 0 0 38999
Ok, igazad van, de kb 600-700 darabra van szükség, és tizedakkora méretűekre mint az általad jelzett ékek. Na az nem kevés munka. És ha ez megkapható ezres nagyságrendben, akkor nem fogok két napig ilyet gyártani/faragni ha nem muszáj. A felmerült kis műanyag ék az teljesen jó méretben, kb. 700 ft körül van 200 darab, csak ha lehet nem műanyagot szeretnék.

Attila
Előzmény: Törölt nick (38998)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.02 0 0 38997
Nem akarnám a földbe hagyni a műanyagot - magyarul szemetelni - ha nem muszáj. Tudom, hagyhatnám, kit érdekel, de a szemléletem sajna nem engedi.
Előzmény: csabapeca (38987)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.02 0 0 38996
Azok az ékek nagyok, abból van otthon nekem is 20-30 darab.
Előzmény: Törölt nick (38988)
Notes Creative Commons License 2010.04.02 0 0 38995
"talpszelemen tetejére kerülnek a szaruk,majd a gerendák" ?? Ezt már elképzelni sem tudom, a "gerenda, szelemen, szarufa" sorrendet legalább láttam lerajzolva.
Előzmény: bpityu (38993)
bpityu Creative Commons License 2010.04.02 0 0 38993
talpszelemen tetejére kerülnek a szaruk,majd a gerendák.nyilván csak elirás
Előzmény: Notes (38989)
Vezo228 Creative Commons License 2010.04.02 0 0 38990

Az építész mit mond?

Előzmény: Notes (38989)
Notes Creative Commons License 2010.04.02 0 0 38989
Elvittem a kész (engedélyezési) tervet a kivitelezőnek. Földszintes családi ház, fafödémmel. Alaposan végigbeszéltük a rétegrendeket, és meglepve konstatáltuk, hogy a terven a talpszelemen a tetőgerendák tetején fut végig (koszorú, gerenda, talpszelemen, szarufa a sorrend). Elmondása szerint csinált már jópár fafödémet, de ilyet még soha nem látott. Ha ragaszkodom hozzá, meg lehet így is csinálni, bár ehhez jó eséllyel egyedi szelemencsavarokat kell gyártatni.
Akinek van tapasztalata fafödémekkel kérem adjon tanácsot, hogy ez így "normális"? Mi lehet a hátránya/előnye ennek a megoldásnak?
csabapeca Creative Commons License 2010.04.02 0 0 38987
Miért nem jó a műanyag?Szerintem az is jó (jobb).Olyan kicsi faéket nem nagyon kapsz.Talán meg kéne keresned néhány facsipesz gyártót és tőlük venni kész csipeszfát rugó nélkül.Úgy egy csipeszből kijön 4 db.ék.
Előzmény: Törölt nick (38985)
csabapeca Creative Commons License 2010.04.02 0 0 38986
Jó buli ez meg szép is,csak azt a gyártó nem nagyon reklámozza hogy nem bírja a járóbetonnál a burkolat a sót.Nálunk a cégnél így csinálták a parkolót (lehet nem pont ez a termék,de ugyan úgy néz ki és ez a technológia is).Néhány év után mállik fel az egész és még csak javítani sem lehet.
Előzmény: aresikin (38978)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.02 0 0 38985
Üdv mindenkinek!

Kicsi faékeket keresnék. Kicsit pontosítva a dolgot, a lényeg hogy növénytámfalat rakunk, és ugyebár azért azok egymásra rakva billegnek egymáson rendesen. Ezért ékelgetni szokták, közben bele vissza föld.

Hol lehetne ilyen kicsi ékeket kapni? Műanyagból láttam, a fugakeresztek mellett burkolási segédanyagként, na olyan kéne nekem fából pár száz darab. Lehet ilyet valahol kapni? Valahol már láttam ilyet de a fene sem emlékszik már rá....

Macerás lenne ennyit kézzel megcsinálni.

Előre is köszönettel,
Attila
Peter atyuska Creative Commons License 2010.04.01 0 0 38984
Ahol gyalogolsz betonlap ez 50*50 cm 10-15 cm vastagok sokféle van ahol a gk kereke gurul oda is ilyet rakni a többi helyre meg rácsos térkövet bemész bármelyik barkács áruházba és megnézed a kínálatot. Pld járólapként térkőként lehet rálelni.

http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/dublin_rcsk__10_cm__m__40x40_cm/?id=100719
Előzmény: Morthond (38970)
*Steve Creative Commons License 2010.04.01 0 0 38983
a reklámozást be kéne fejezni  szerintem
Előzmény: aresikin (38978)
Csokis Creative Commons License 2010.03.31 0 0 38982
Köszönöm a válaszokat. Akkor megpróbálom csak simán lefújni (van egy fél flakon matt fehérem), aztán a többit majd a nejem kifesti kézzel.
Pitylogós Creative Commons License 2010.03.31 0 0 38981

Mi simán kis szivacshengerrel kentük, falfestékkel.

Tökéletes lett 2 rétegben.

Előzmény: Csokis (38974)
gombfoci Creative Commons License 2010.03.31 0 0 38979
hello, én úgy tudom, hogy:
- 30 milla alatt nemkell apeh-nak bejelenteni,
- generálkivitelezőnél kell a (iparkamarai tagsággal(?) rendelkező kivitelezőnek 2 héttel előtte a Építésfelügyeleti Hatóságnak. (nem a Polg.Hiv Építésügyi hatósága!)
- "egyéni" építkezésnél 8 napal előtte kell csak bejelenteni a kezdést az Építésfelügyeleti Hatóságnak.

Ezeket a Polgm. Hivatal építésügyu Hatóságán mondták...
Előzmény: GombVTI (38975)
aresikin Creative Commons License 2010.03.31 0 0 38978
Szenzációs újdonság a díszburkolatok terén!
STONE MAGIC-Mediterrán kőnyomat-avagy KÉSZÍTS VAKOLATBÓL KÖVET és spórolj min.70 %-ot a drága kövekkel szemben! Bővebb információk a www.mediterrancolor.com oldalon.

Szabálytalan kőmintaRakott kőmintaTermékMediterrán festék,kőnyomat,térbeton webáruház
aresikin Creative Commons License 2010.03.31 0 0 38977
Készíts vakolatból követ!Készíts vakolatból követ!
halaloszto Creative Commons License 2010.03.31 0 0 38976
egyszer festettem mdf-et. az elso reteget ugy megitta, hogy elgondolkoztam hogy tenyleg rakentem-e.

vannak hozza speci alapozok, de itt az gondolom nem jatszik. az akril tkp jo vastag cucc, lehet nem issza meg.

vajk
Előzmény: Csokis (38974)
GombVTI Creative Commons License 2010.03.31 0 0 38975

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy APEH-hoz van bejelentési kötelezettségem 30 millió alatti értékű építkezésnél? Van aki azt mondja, hogy idén változott a jogszabály és már mindenkinek be kell jelenteni 2 héttel a kezdés elött., de erről infót nem találok sehol.

Esetleg ha tényleg így van, melyik nyomtatványt kell kitöltenem?

Előre is köszönöm a segítséget!

Csokis Creative Commons License 2010.03.31 0 0 38974
T. Urak! MDF-et festés előtt be kell ereszteni, vagy mehet rá rögtön az akril festék? A festékkel való spórolás nem szempont, mert 4 db, bő tenyérnyi nyúlról van szó, ami leesésgátló lesz az ágy oldalán, tehát sok anyagot nem vesz fel. Előre is köszi:
Csokis
botsinkai Creative Commons License 2010.03.31 0 0 38973
Ha tudsz szerezni mart aszfaltot és nem zavar a színe, akkor az is egy lehetőség.
halaloszto Creative Commons License 2010.03.31 0 0 38972
ha valami kavicsot akarsz, akkor mindenkepp olyan kavics kell, amiben minden frakcio benne van. van kisebb, megkisebb es legkisebb kavics, meg homok is. kulonben elsullyedsz benne gyalog es kocsival is.

ezen a tenyleg tomoritheto cuccon viszont nem megy at a viz, tehat rendes lejtesek, megtervezett vizelvezetes kell.

vajk
aresikin Creative Commons License 2010.03.31 0 0 38971
Kedves Morthond!

Ajánlom figyelmedbe a mediterrán térbetont,melyről bővebb leírást a
http://www.mediterrancolor.com/oldal/mediterranterbeton
link alatt találsz.
Érdemes megnézni!
Morthond Creative Commons License 2010.03.31 0 0 38970

Üdvözlet!

Kocsibejárót szeretnék építeni. Egyben gyalogosbejáró is, keskeny a telek, a ház mellett csak kb 4-5 méter hely van. Van erre sok változat, tömörített murva (kvázi makadám), beton, térkő, stb. Hogyan viszonyulnak ezek egymáshoz árban és használati értékben, illetve milyen buktatókra számítsak?

sujgojo Creative Commons License 2010.03.30 0 0 38969
oke, lehet hogy pontatlanul fogalmaztam, de innen vettem:
http://szigatech.hu/termekek/index.html?sub=http://szigatech.hu/termekek/szigetelo-anyagok.html

itt is lepesallonak mondjak, aztan kiderul hogy hangszigetelesre is jo
Előzmény: Pitylogós (38944)
mihalko2 Creative Commons License 2010.03.30 0 0 38968
Jól értem?

A 60 centis lábazat alá érjen még 30 centit? Mivel aB30-as téglából épült...
Előzmény: Pitylogós (38967)
Pitylogós Creative Commons License 2010.03.30 0 0 38967
lábazati hőszig magassága=falvastagság x3
Előzmény: mihalko2 (38965)
mihalko2 Creative Commons License 2010.03.30 0 0 38966
Ja és igen! Porzik az egész, mintha salétromos vízzel készült volna, vagy olyan talajvíz érte volna. Szerintem fél kilós kalapáccsal is feltörhető... :)
Előzmény: deltastone (38962)
mihalko2 Creative Commons License 2010.03.30 0 0 38965
Mindenképp fel lesz szedve az egész...

"A lábazati szigetelésnél a falvastagság x3 az elvárt." Ezt nem értem... (Persze nem is vagyok szakember... :) )
Előzmény: csabapeca (38963)
mihalko2 Creative Commons License 2010.03.30 0 0 38964
Ez a szerelőbeton...
Előzmény: deltastone (38962)
csabapeca Creative Commons License 2010.03.30 0 0 38963
A lábazat alá minek tettek volna?A falakon nem látszik vizesedés.Tehát az olyan extrém ötletet is kilőhetjük hogy felnyomta a víz.Szerintem csak egyszerűen ellett számolva a szint, és a szerelő beton fölé már csak 3-4 centi beton jutott.Érdemes az egyik sarkot feltörni és ezt leellenőrizni.Ha padlófűtésed lesz el kell gondolkozni hogy a szigetelésed és az új aljzatbeton vastagabb lesz.Tehát a szerelő beton + 12 centi.Körbe kell menni ezzel a szinttel a lakáson és leellenőrizni hogy nem gond-e az emelés.Ha gond akkor a szerelő betont is fel kell szedni és újra elkészíteni.A lábazati szigetelésnél a falvastagság x3 az elvárt.
Előzmény: mihalko2 (38961)
deltastone Creative Commons License 2010.03.30 0 0 38962
Ebben a betonba biztosan nincs vasháló, de cement is kevés! Drainezni csak kívülről kell, közvetlen a lábazat mellet. Egyébként ez szerelőbeton vagy aljzatbeton (estrich)? Az az érzésem hogy ez a szerelőbeton!
Előzmény: mihalko2 (38961)
mihalko2 Creative Commons License 2010.03.30 0 0 38961
Üdv Mindenkinek!

Tapasztalt betonismerők véleményét kérem az alábbi képekről:

http://kepfeltoltes.hu/view/100330/P1060006_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/100330/P1060007_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/100330/P1060008_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/100330/P1060009_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A lábazat 60 cm magas. Nyirkos időben szabálytalan alakú foltok megjelennek kívül. Ez nem lehet esőveés, sem felcsapodó víz, az alakjából ítélve.
Valószínűleg nincs vagy nem jó a lábazati szigetelés. Vagy csak a lábazat alá nem tettek, hanem csak rá, a falazat alá...

Elképzelhető, hogy a beton mindkét nyugati szobában azért repedt meg, mert ez a szivárgó víz nyomta fel?

A másik elméletem, hogy valószínüleg dilatáció nélkül betonozták le drótháló és vasalás nélkül az aljzatbetont. És melegedésre megrepedt, felnyomta magát.

A padlófűtésem kialakítása miatt mindenképpfelverem az egészet. És lehet, hogy érdemes lenne draineznem? És elég belül, vagy ajánlott kívül is elvezetni a vizet? Vagy csak a szerelőbeton alá elég lesz 5 centi tömörített ágyazat is? Az elvezetheti a felgyülemlő vizet?
A talajvíz ezen a télen 1 m mélyen volt...

A homlokzat höszigetelésével a lábazatra is kerül majd szigetelés. Érdemes a földszint alatt is szigetelnem? Milyen mélyen? 20cm? 50cm?

vadckor Creative Commons License 2010.03.30 0 0 38960
Jobban jársz ha veszel erre való borítást sok szigetelőanyag gyártó csinál ilyet, csőhéj néven.

Pl.: http://www.baudocu.hu/11/company/22/75/13/product343603_11.html
Előzmény: Tschaby (38959)
Tschaby Creative Commons License 2010.03.30 0 0 38959
Üdv Mindenkinek!

Egy tanácsot szeretnék kérni.
Van a lakásban egy kis tekonyha jellegű lyuk amit bepolcoznék.
A fűtés központi (régi típusú), és a melegvízcső átmegy a célterületen (1 3/4 méretű). Nem szeretném, hogy a polcon tárolt dolgokat melegítse, tehát a csőnek összeütnék valami burkolatot.
A kérdés: Miből legyen?
Van egy kis maradék OSB-m, amiből kis barkáccsal le tudnám borítani. Azt nem tudom csak, hogy mit csinál az OSB, ha mondjuk 2-3 centire tőle ~70-80°C-os vascső van?
Bírja az a hőt? Vagy keressek más megoldást.

Előre is köszönöm a javallatokat.
Tsch
japex Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38958
Köszönöm mindenkinek, azt hiszem meggyőztetek ;-)
Előzmény: gombfoci (38953)
wartburger Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38957
Nincs védelem, szerintem ennél egyszerűbb szerkezet nincs :) Legfeljebb a 100-as szög:)
Előzmény: gombfoci (38956)
gombfoci Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38956
lementettem a képet engedelmeddel. Remélem, hogy nem védetted le a formát/szerkezetet. :-)
Előzmény: wartburger (38955)
wartburger Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38955
Tök megfelel az akác ilyen kerti játékhoz. Én is abból csináltam kerti hintát hat éve és bírja. A karókat hegyezett végükkel beástam a földbe, jó stabil.hinta
Előzmény: japex (38947)
zordonC3 Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38954
Ezt aláírom, 91-ben épült a ház, most szedtem ki a csak földbe ledugott 10 centi átmérőjű akác oszlopokat. (az ugye gyk. 19 év). A végülből lerohadt kb 1 centi... Annyira jók hogy akár újra be lehetne őket tenni oszlopnak.

Én eltüzeltem őket :P
Előzmény: gombfoci (38952)
gombfoci Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38953
ja, unas nélkül jobb!
www.ildare.hu
Előzmény: gombfoci (38952)
gombfoci Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38952
akácból érdemes csinálni mindenképp! Én akác oszlopokat kerestem kerítésnek, kezelés nélkül is bírják állítólag vagy 30-40 évig a földben.
Ezt a linket találtam, valszeg tőlük veszek.
http://ildare.unas.hu/
22virag Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38951
Thermomaster hőszigetelő rendszer 33% engedménnyel!

http://www.kupontar.hu/kuponok/C1052
japex Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38950
teljesen jó az ötlet, de sajnos nincs élő fa. Ez csak egy kertnek csúfolt földnyelv 17x5m. Új és most kezdjük beültetni egy-két csemetével, ha találunk helyet.
Előzmény: Csokis (38948)
Csokis Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38949
Ja, és akár a barkácsáruházakban is van zöld alapozóval kezelt gömbfa, illetve a lépcsőkhöz félgömb. Azt hiszem, az akác.
Csokis Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38948
Biztos nagyon beteg vagyok, de nincs a kertben olyan méretű elő fa, ami köré építhetnéd? Anyagból is kevesebb kell, stabilabb is, viccesebb is.
japex Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38947

Sziasztok!

Játszóteret építenénk. Kb1.5x1.5 alapterületű torony négy lábon 3 m magas, 1,5 magasan egy szint korláttal és csúszdával. Az egészhez egy hinta lesz erösítve oldalról. Milyen fa anyagot javasoltok és hogyan rögzítsem a földhöz. Van, aki azt mondja, hogy betonozni kell és van, aki szerint a leszúrható cölöptartók is megteszik.

9x9-es gerendára gondoltam, de nem tudom milyen ajánlott és árban sem szeretnék a kapható játszóterekhez közelíteni, mert az kicsit húzós nekünk. Gombaölővel alapozva és két réteg szadolin az olcsó fát is tartóssá teszi, vagy tévedek?

Törölt nick Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38946

Sziasztok!

Homlokzati szigetelést szeretnénk csináltatni 10 cm-est.Kértem árajánlatoka,de nem értek hozzá,h milyen ragasztót érdemes,hungarocellt stb.Lekedvezőbb árajánlatban Polisztirol Graytherm EPS 80 szerepel és Graytex standard ragasztó.Erről vélemény?Mivel érdemes?Mire kell odafigyelni? Köszönöm!

dase Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38945
Köszönöm szépen a segítségeteket....
szerencsére olyan társasházban lakom ahol 4 lakás van abból 1 a mienk, 2 lakást birtokol 1 család (de azokkal elég rosszban vagyunk) illetve 1 lakásuk van egy idősebb házaspárnak. Összesen csak 2 családot kell meggyőzni. A lakásunk feletti padlás résznek csak a felét birtokoljuk az kb. 10 nm2. Szerintem a ház alkalmas a beépítésre mert a másik szomszéd már megtette a túloldalon.
1,5 millió forint nem vészes összeg. Nekem megéri, hogy nyerjek 10 nm2. a gond, hogy egy fürdő de min. egy wc-t kell beépíteni, és a födémet át kell törni mert a lakásból szeretnék egy belső lépcsőn feljutni....ami még 1,5 nm2-rel csökkenteni fogja az alapterületet.....
Előzmény: Peter atyuska (38941)
Pitylogós Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38944

Vigyázz!

A "lépésálló" és a "lépéshanggátló" nem ugyanaz!

Te itt "lépésálló"-t írtál, ami szigetelés, és gyakorlatilag egyáltalán nem tompítja a hangot.

Előzmény: sujgojo (38933)
vt75 Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38943
egyetértek...ismerősnél uez a helyzet, káromkodik is rendesen miatta...a mi kerítésünk az tartósabbnak tűnik..
Előzmény: *Steve (38915)
gombfoci Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38942
kérdezz meg erről egy jogászt is, mert jogilag sem egyszerű a történet: pl.: minden(?) társasházi tulaj hozzájárulása kell (közgyűlés), változnak a tulajdoni hányadok - ez sem egyszerű és olcsó procedúra, etc.
Előzmény: dase (38936)
Peter atyuska Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38941
1. ha még nem volt közgyűlés tegyed fel a kérdést mennyiért adnák el és milyen feltétellel a közös területet. Ha elzársz részeket a tetőtérből, nem lehet megközelíteni egyes részeit azt is tisztázni kell mi történjen (beázik a tető javítani kell és bejutni valahogy)
2. ha az elvi rábólintás megvan és az eladási ár és feltételek elgondolkodol megéri e?
3. Ha igen lehet menni földhivatal, ügyvéd mennyibe fáj az alapító okirat módosítása, az engedélyek beszerzése. Számolsz megéri e?
4. Ha még igen össze kell gyűjteni az összes tulajdonos aláírását a terület vételéhez, 1-2% nem írja alá lehet bírósághoz fordulni az elidegenítés miatt.

Ha ezeken nagyjából túljutsz érdemes a megvalósításon érdemben konkrétan agyalni.

De hívjál ki egy építészmérnököt a statikus is és nézzétek meg mit lehet csinálni.

A mi társasházunkban egy ingatlan rész 4 tulajdonosa közül egy nem volt hajlandó aláírni az eladást egy olyan területnek amit a t.h. nem használ és még az adott tulajdonos előtt lévő beugró rész, ami írd és mond 16 éve le van ráccsal zárva biztonsági okokból (többször betörtek). Szerinted? Nem elkeserítés képen de erre is kell számolni, hiába vagy jóban a lakókkal ha nem mind tulaj vagy csak részben tulaj.
Erzsébeti Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38940
"Akkor gépészetből csak a villanyt kell felvinni.
"

Persze csak akkor ha villannyal fog fűteni.
Előzmény: KömKel (38939)
KömKel Creative Commons License 2010.03.29 0 0 38939
Feltételezem, hogy egy szobát akarsz betenni a tetőtérbe... Akkor gépészetből csak a villanyt kell felvinni.

Ha van lépcsőd, vagy feljárónak hely, akkor megúsztad a födémbontást, ez jelentős költségmegtakaritás lenne. Ha a tető állapota megfelelő, akkor csak egy ablak kell, és szigetelni, burkolni.

Szerintem 1.5 millából ki kell hozni, mert a határoló szerkezetek, és a teherhordó aljzat adott.
sujgojo Creative Commons License 2010.03.28 0 0 38938
a geoval kapcsolatban nem tudom hogy atmegy e rajta a nagyon apro szemu homok. mert a felporzas miatt kellene ittilletve hogy megakadalyozza a gyapot legterbe keruleset. arra is gondoltam, hogy papirt es geot is teszek.
a lepesallo a lepeshang szigetelesre kell, nem kell hoszigetelesi funkcio, de tudtommal minden lepeshang szig egyben hoszig is, vagy van olyan ami nem?

ha nincs parnafa, akkor mihez rogzitsem a hajopadlot?

a homokot pedig minden szakmai oldal javasol, leterhelo retegnek. a fafodem ugyanis nagyon kis tomegu, igy nem jo hangszigetelo, ezen probalnak segiteni egy kis tomeg hozzaadasaval.

a felso elrendezes a rockwooltol jon nemi modositassal: ok zart cellas muanyag rugalamas hab csikot javasolnak a parnafa ala, nem gyapotot, ahogy en rajzoltam. nem tom melyik lenne a jobb, idotallobb.
Előzmény: Masgas (38935)
sujgojo Creative Commons License 2010.03.28 0 0 38937
az epiteszem is az alsot javasolta. a felso pedig a rockwool-tol szarmazik. szerintem a homok azert nem tud rezonalni, inkabb ugy viselkedik mint egy folyadek
Előzmény: KömKel (38934)
dase Creative Commons License 2010.03.28 0 0 38936
Sziasztok!
Gondolkozom a lakásunk fölötti padlás beépítésén ami kb. 10nm alapterületről lenne szó.(társasházról van szó)
Mennyibe kerülne megvalósítása?Milyen buktatók lehetnek?
Tudom kellenek engedélyek, szigetelés, reluxa, közművesítés stb...
...egyesek szerint 1-2 millió-ból ki lehetne hozni, mások szerint min. 5 millió ft-lenne ami már nem érné meg számomra!
Válaszotokat, tapasztalataitokat előre is köszönöm....
Masgas Creative Commons License 2010.03.28 0 0 38935
Én a felső megoldásra tippelnék:):):)
Nátronpapír helyett geotextíliát feltétlenül, szerintem.
A lépéssálló kőzetgyapot hőszigetelésre kell?
Én mondjuk nem terhelném a födémet homokkal.
Ha nem hangsúdiót akarsz építeni akkor szerintem elég ha az alsó palló és a hajópadló közé lépéshanggátló anyagot raksz és párnafa, töltés se kell.
Ha hőszigetelés is kell akkor a hanggátló alá ez is befér, akkor esetleg párnafa a hőszigetelés vastagsága miatt.
KömKel Creative Commons License 2010.03.28 0 0 38934
Szerintem jobb, ha fent van a lépésálló anyag, ugyanis közvetlenül tompitja akkor a hangokat, amig a másik esetben a homokon keresztül kell ugyanezt megtennie.
A homok még akár fel is erősitheti a rezonanciát (szerintem), igy többet kellene tompitania a lenti szigetelésnek.
sujgojo Creative Commons License 2010.03.28 0 0 38933
a nyaralonk tetoteret beepitettuk es nemsokara keszul a fodem. a kepen ket mgeoldas van, az egyetlen kulonbseg hogy a homok es a lepesallo helyet cserel a ket esetben. szerintetek van kulonbseg lepeshanggatlas es egyeb hangszigeteles szempontjabol a ket megoldas kozott?

botsinkai Creative Commons License 2010.03.27 0 0 38932
Kutyasampon? :-)
Előzmény: feelgood (38931)
feelgood Creative Commons License 2010.03.27 0 0 38931

sziasztok

Terranova szilikát vakolatot (weber.pas.silicate) szeretnék letisztítani (a kutya összekoszolta a szőrével a kedvenc pihenőhelyein)

Van egy magasnyomású mosóm, amivel hideg vizhez tudok keverni mosószert is és azt tudom a tisztítandó felületre fújni.

A kérdésem az, hogy milyen mosószert érdemes használni, hogy a kutya foltjai lejöjjenek a falról.

Kösz.

feelgood

csabapeca Creative Commons License 2010.03.27 0 0 38930
Pontosítanék.Hülye gyerek esetében ellenjavallt.Ahol "hagyományos" képességű gyerekek vannak ott nincs gond a Tiszafával sem.Ha megteremted a számára kedvező feltételeket (és nyírod az oldalát) elég gyorsan terjeszkedik felfelé.
Előzmény: botsinkai (38919)
sanyooo Creative Commons License 2010.03.27 0 0 38929
Köszi, de MUSZÁJ burkolnom, ezt csak tényként kezelhetem.
Hétfőn meg érdeklődöm a poliészter gyantát, hátha az a megoldás?
Előzmény: Peter atyuska (38928)
Peter atyuska Creative Commons License 2010.03.27 0 0 38928
Ha..

Én speciel a probléma felvetésekor azt hittem, hogy egy ipari - nagy medence. Ami valóban 2-3 csempe mély és 1-3m hosszú és 0,5-1m széles. Ez így egy kicsi mosogató tál méretre készítve. Nem foglalkoznék a belső felülettel. Még festeni sem festeném. Állandóan probléma lenne vele.
Előzmény: sanyooo (38925)
sanyooo Creative Commons License 2010.03.27 0 0 38927
Ha lenne más megoldás, hidd el azt csináltam volna! A régi 2medencés mosogató helyére lett betéve egy nagy hűtő, meg a mosogató gép! A mosogatógép tetejére kellett szerkeszteni egy medencét, kézi mosogatáshoz, de a szifonnak már nem maradt hely alatta, hátra kellett vezetni a szennyvizet. Ez van! Nem betonozhatok tonnákat a gép tetejére!
Előzmény: halaloszto (38926)
halaloszto Creative Commons License 2010.03.27 0 0 38926
huh. kb ertelmetlen az egesz szerintem.

barmi le a csempe ala megy, orokre ott marad, es allat budos meg egeszsegtelen lesz.
ha telibe behuzod valami mugyantaval, es abba agyazod a csempeket, meg akkor is mokas lesz a fuga, es eltorhetnek a csempek.

a kulso oldalara ra kellene betonozni, hogy ne mozogjon, de akkor meg minek bele a lemez.

vajk
Előzmény: sanyooo (38925)
sanyooo Creative Commons License 2010.03.27 0 0 38925
Konyhai mosogató.
Előzmény: Peter atyuska (38924)
Peter atyuska Creative Commons License 2010.03.27 0 0 38924
Mit fogtok mosni benne? Mert az sem mindegy. Rozsdamenteset ilyenben maró, lúgos savas környezetben láttam, vagy olyan helyen ahol a takarítás igen fontos kérdés. Mi van ha festitek? Szilikonos alapú ragasztó jöhet szóba ami ilyen felületen használható és rugalmas marad, de azok nem olcsók.
Előzmény: sanyooo (38923)
sanyooo Creative Commons License 2010.03.27 0 0 38923
Fog! :(
Egy mosogató-medence, hegesztett lemezből, ami ronda, ezért kívül-belül burkolni kell!
Kívülről osb-vel burkoltam, arra ragad ragasztó, de belülre nem tehetek fát, szétrohadna. :(
Előzmény: halaloszto (38922)
halaloszto Creative Commons License 2010.03.27 0 0 38922
fog az a lemez kicsitis mozogni?

mindenkeppen tok rugalmas ragaszto kellene. purhab(insta stick), palmatex, sziloplaszt, hasonlok.

vajk
Előzmény: sanyooo (38921)
sanyooo Creative Commons License 2010.03.27 0 0 38921
Hali!
Gyors segítség kéne! Rozsdamentes acél lemezre kéne csempét ragasztanom, de a flex ragasztó sem igen köt rendesen rá, lepattan kikeményedés után! Van valami ötletetek, mivel ragasszam föl? Poliészter gyantán gondolkodom, de tapasztalatom nincs vele!
Előre is köszi!
Csokis Creative Commons License 2010.03.27 0 0 38920
Érdekes módon pont a szép, piros termése nem mérgező. Azt a madarak is megeszik, mégsem hullanak el taxin mérgezésben. A levele és magja ugyan mérgez, de csak nem főz belőle teát a gyerek...
Előzmény: botsinkai (38919)
botsinkai Creative Commons License 2010.03.26 0 0 38919
Ja és minden porcikája mérgező, így gyerek esetében ellenjavallt.
Előzmény: botsinkai (38918)
botsinkai Creative Commons License 2010.03.26 0 0 38918
Épp csak lassan nő...
Előzmény: csabapeca (38916)
csabapeca Creative Commons License 2010.03.26 0 0 38917
Ha nem akarsz meglepetést a Bauhausnak van nagyon jó indító műtrágyája Fűre.Igaz hogy 16.000Ft kb. 200 négyszögölre való zsákocska,de nagyon jó anyag.
Előzmény: Törölt nick (38904)
csabapeca Creative Commons License 2010.03.26 0 0 38916
Ültess Tiszafát sövényként!Nagyon szép,nagyon természetes.
Előzmény: Törölt nick (38914)
*Steve Creative Commons License 2010.03.26 0 0 38915

a fenyő hajópadló gyorsan fog rohadni  az eső hatására illetve a ha lekezeled akkor azt évente 2 évente meg kell tenni    ha összeszámolod akkor nem lesz olcsó

Előzmény: Törölt nick (38914)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.25 0 0 38914

köszi mindenkinek a füves tippeket, és a fórum linket is.

Ezenkívül hátsó kerítés építést terbezem. Nagyjából 100% ig zártat szeretnénk, hogy ne lehessen belátni. Ha van valakinek vmi jó és költséghatékony 5lete, szívesen venném azt is . jelenleg azon gondolkozom, hogy a zsalukövekbe 40x40 es szártszelvényt teszek, és közéjük C/D kat hajópadlót.

szeretnék aránylag kulturáltat, de elfogad6ó áron.

bpityu Creative Commons License 2010.03.25 0 0 38913
ha nem jártál úgy,mint én,h nedvességet kapott,akkor elég a csatlakozásokat.nekem ugyanis valamiért hordós lett mind a 60nm.
Előzmény: Törölt nick (38911)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.25 0 0 38911

Sziaaztok!

Érdeklődnék,h gipszkarton glettelésnél a plafonon telibe szokták glettelni vagy csak az illesztéseket?Köszi!

Adri67 Creative Commons License 2010.03.25 0 0 38910
Szia! Küldtem tegnap e-mailt a házfelújítással kapcsolatban. Megkaptad? Kicsit sürgős lenne a válasz, hogy tudnád-e vállalni.
Előzmény: bpityu (38908)
bpityu Creative Commons License 2010.03.25 0 0 38908
de akkor már nem érdemes inkább kikeltetni,gyomirtózni,és aztán ültetni?nem értek hozzá,csak érdeklődöm.
Előzmény: Törölt nick (38907)
vt75 Creative Commons License 2010.03.25 0 0 38906
ha megvan a hengerlés és "fehérlik a határ", akkor célszerű egy nagyon vékony réteggel (1-1.5 cm homoszerű valami) letakarni, mert akkor szebben, gyorsabban, stb nő, + a madarak sem fogják eszegetni...
A locsolásra is figyelj, hogy ne valami erőssel veresd addig amíg meg nem erősödött, hanem valamilyen gombaszerű vmivel...
Előzmény: memorix (38900)
vt75 Creative Commons License 2010.03.25 0 0 38905
szaktopik:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9003177&la=98870364
Előzmény: Törölt nick (38898)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38904

ma olyat is olvastam, hogy 23 fok fölött 18:30 után nem szabad locsolni, mert éjszakára száraznak kell lenni, mert a gombák olyankor szaporodnak és sárga lesz.

de kösz mindenkinek a tippeket.

terv szerint ápr.8 lesz a vetés

Előzmény: botsinkai (38902)
Wattocsak Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38903
És még 100 évig nyírod és szép lesz!:-)
botsinkai Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38902
Jó.

Aláhúznám az öntözést. :-)
Egyszerű szabály, amit a kertész barátom mondott: az elvetéstől kezdve a föld felszíne mindig nedves legyen. :-)
vadckor Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38901
A trágyát már ősszel be kellett volna ásni....én nem tenném.
memorix Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38900
Rétegrend:)

Trágya
Termő föld
fű mag

Először a trágyát beásod
teríted a termőföldet
elhúzod egy 2-3 méteres léccel simára
gereblyével húzol sávokat.
Fűmagot beveted.
hengerrel benyomod a földbe. Vagy begereblyézés a taposás után.
Megöntözöd vízzel...
Rendszeresen öntözöd
kb 5 cm hagyod nőni , majd megynyírod.

vadckor Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38899
Elteríted a földet és hagyod kicsit pihenni, ha szerencséd lesz éppen akkor esik egy nagyobb eső és akkor ok, szarvasmarha trágyát nem mert annak min. egy hónappal kellene a földben lenni, hogy ne égesse szét a növényt. Elszóród a fűmagot és egy centi földet teszel rá, főképp azért hogy ne fújja el a szél. Nyugodtan taposd le, vagy célszerszámmal tömörítsd be egy kicsit, így meg tud kapaszkodni. Aztán locsold, rendesen. (Ha van érett komposztod azt szórhatsz a szétterítés közben közé. Vannak gyeptrágyák, de ha normális termőföld akkor menni fog anélkül is.)

A nagy kérdés , hogy milyen fűmagot akarsz venni?
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38898

Sziasztok!

Nemsokára megpróbálkozom a gyepesítéssel. Sajnos keret nincs hogy profikra bizzam igy magam próbálom meg. Kb 8-10 cmer friss termőföl kerül majd szétterítésre.

mikor kell műtrágyázni? előtte? vetés után?

szarvasmarha trágya? előtte? gondolom utána nem mert szétégeti.

Olvastam több oldalt is, de mindenhol mást irtak. Akinek van vmi tapasztalata vagy hogy mit tilos csinálni szívesen veszem. Csak 1x szeretném megpróbálni.

halaloszto Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38897
vagy esetleg nincs rajta lakk?

nezz meg etteremben kemenyfa padlot. olajozva van altalaban csak.

vajk
Előzmény: Törölt nick (38895)
halaloszto Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38896
szerintem nem arrol van szo. ez a repteri padlo, meg pl egy ettermi padlo is, baromi jol nez ki. de kozelrol csupa karc, utesnyom. ami egyaltalan nem baj, kicsit rusztikus es kesz.

viszont nalunk lakasban a parketta az a vastag lakkreteggel tukorsimara lakkozott muanyagfelszinu ize. amin hasraesik a napfeny. na olyannak nem marad meg hosszutavon, csak akkor, ha max zokniban lepnek ra, nem ejtenek el semmit, minden butorlabon papucs van, stb.

ha le lenne olajozva, havonta kefelve, es amugy magasrol leszarva, akkor egy-ket ev alatt beallna egy messzirol jol nez ki, kozelrol viseltes szintre, amit evtizedekig tartana.

vajk
Előzmény: Törölt nick (38889)
topikolos Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38894
Ez igaz, nem is ilyen rövid időszakra gondoltam, de ilyen forgalom mellett, szerintem a gránit sem örök életű, pláne nem egy fa parketta. Ha mást nem valami extra-hiper-szuper-nasa-kgb-cia lakkréteget ráhúznak mondjuk évente.
Előzmény: vadckor (38893)
vadckor Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38893
Ha jól értem az Dánia és nem Magyarország, gondolom amit megcsinálhat azt nem adják ki a következő héten másnak felújítani....:-)
Előzmény: topikolos (38892)
topikolos Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38892
Azért ott gondolom pár évente felújítják, esetleg követelmény, hogy ne változzon a kinézete.
Pitylogós Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38891

Senkik nem mondta, hogy nem lehet. Csak azt, hogy nem az olcsó fogja bírni.

A reptéri múzeumi stb. parketták nem a 3eFt/nm kategória. Ennyiból az oda való spec lakk anyagára sem jön ki...

gombfoci Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38888
szerintem konyhában még esélyes a PVC padló is. Ma már lehet nagyon szépeket kapni és aki szeret mezítláb járkálni/esetleg kicsi gyerek van, szerintem mindenképpen érdemes gondolni rá...

readonly.gf, aki utálja a lakásban a papucsot viselni. :-)
Előzmény: Eddy N (38879)
bpityu Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38887
upsz :)
elirtam pöppet...
Előzmény: Pitylogós (38886)
Pitylogós Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38886

padlóval,laminált parkettával

Fordítva :)

parkettával, laminált padlóval

Olyan, hogy "laminált parketta" nincs. A parketta fából van.

Előzmény: bpityu (38885)
bpityu Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38885
kávét azt kap bőven :)
levest nem szeret főzni asszony.
de abban feltétlen egyetértünk,h alapvetően érdemes elkerülni étkező,konyha környékét padlóval,laminált parkettával...
Előzmény: Pitylogós (38882)
bpityu Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38884
emailemet megtalálod a profilomban.
Előzmény: Barat67 (38883)
Barat67 Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38883

Ezt a fórumot olvassa e olyan szakembr aki betonstatikával foglalkozik hivatásból? Szeretnék tőle kérdezni.

Pitylogós Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38882
próbáltál ráborítani 8 liter forró levest? Na az befér abba a résbe is, ami nincs is ott :)
Előzmény: bpityu (38881)
bpityu Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38881
nekem a mostani is,meg előző lamináltam is olyan komolyan illeszkednek egymásba(és úgy raktam le-összehúzatva),hogy gyakorlatilag vizzáró.tehát pöndörödés,réteg elválás nem történhet.
Előzmény: Pitylogós (38880)
Pitylogós Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38880

Nekem az előző kecóban laminált volt a konyhában is, étkezőben is.

Simán bírta, bár azért vigyáztunk is rá. Ha megázik, szétmálik az MDF/HDF, és felpöndörödik róla a fólia.

De soha többé lamináltat. 3e körül már kapni tölgy szalagparkettát, az mégiscsak fa.

Előzmény: Eddy N (38879)
Eddy N Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38879
Még nem tudjuk, mit választ. :)
Előzmény: vadckor (38878)
vadckor Creative Commons License 2010.03.24 0 0 38878
Majd kérünk tőle beszámolót bevált-e a választás...:-)
Előzmény: Eddy N (38877)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!