Esetleg kiadod, szoláriumbarnitott, műkörmös egyetemista lánynak, aki nem rosszlány, csak ha megkérik rá. Az hozzá se fog nyúlni a tűzhelyedhez, neki a rántotta bonyolult, a virsliről meg rossz emlékeket őriz. 😁
Azért ez a tűzhely kerül alkalmazásra és nem indukciós, mert ez van hagyatékból ingyen, szép és jó állapotú. Albérletbe lesz, úgyis le fognak pusztítani mindent. Még a lábakról is vakargatni fogom az avas olajat, ha kiköltöznek.
Nem zavarodtam meg, a megoldás az lesz, hogy a lapok közül csak kettőt hagyok meg, a másik kettőt kikötöm.
A sütő teljesítményéről valóban nem tudni semmit, de van benne vagy 4 fűtőszál, darabonként 1-2kW-osak. Ezekből is kiválasztom, hogy melyik maradjon bekötve, úgy, hogy ne menjünk jelentősen 10A fölé.
A falon az eresz és lábazat között bevésve. vagy A padláson, tűzfalban, térdfalban, lépcsőalatt, akárhol keresnék egy aluminium dobozt. Esetleg ügyes kis szekrénybe rejtve és ajtóval eltakarva (vagy akár elvakolva) >> és elfeledve.
Én hibára jelenteném a szolgáltató felé, ugyanis amikor bekötötték a B épületet, akkor meg kellett volna szüntetniük az A felöli betáplálást, ugyanis ez balesetveszélyes is lehet. ugyanis ha a szerelő lehuzza az A épület betáp biztit, az adott épület nem lesz feszmentes.
Mivel 1 emeletes az épület plusz sátortető, az emelet födém magasságában jön be az áram. A villanyórák a földszinten vannak. Gondolom nem jöttek le és mentek vissza, vagy lehetséges? Van esetleg erre valami mérő, amivel meg lehetne nézni?
És nincs az A oldalon egy alumínium tokozott? Azért az nagyon igénytelen lenne, ha az A mérő mögött lenne kötés. Bár elég jó jattért minden elképzelhető volt.
Biztosan plombált részen van a méretlen kötése, gyanúsan az A épület villanyórája mögött. Teljesen mindegy, hogy hol megy a kábel, a forrásnál ki lehet kötni, utána pedig leszerelni a B oldali villanyórát.
A régi vezeték az A épületbe jött be és valahol épületen belül jön át a B-be.
Becsatoltam egy képet a hivatalos e-közmű oldalról. A B épület, amit megvettünk az A-n keresztül kapta a villanyt. Most zölddel berajzoltam, amit bekötöttek új vezeték. A kék az új villanyóránk a piros a régi. Abban van a méretlen vezeték. De hogy hol jön át az rejtély.
1: Az ilyen kültéri vízgyűjtő gödrökben olykor elég sok szemét halmozódik fel (pl zápor oda hordja a környék összes lehullott falevelét), ezét olyan vízszint érzékelőt javasolnék, aminek a mozgó alkatrésze nem tud eltömődni, megszorulni, még apró törmeléktől sem (pl kábeles úszókapcsoló).
2: ugyanez a szemét eltömítheti magát a szivattyút is, ezért olyat vennék oda, aminek "daráló" funkciója is van: pl "kaki darálós" szennyvíz átemelő szivattyúk.
Mindenképpen a szolgáltatóval kell egyeztetni, a régi mérőhelyet meg kell szüntetni. Szerintem hívd fel őket és kérdezd meg, hogy mi a pontos eljárás. (valószínűleg egy regisztrált szerelő fog kelleni neked, akár ugyanaz, aki az új bekötést csinálta). Valószínűleg nem ingyen lesz :)
Sziasztok, lenne egy apróbb kérdésem. Adott egy ikerház (1 em.). Legyen A és B. A ház a 70-es évek elején készült. A fiam most megvette és újítja fel a B részt. Új gáz, víz, villany, stb. A házak előtt megy el a légvezeték és mindkét oldaltól nem messze vannak villanyoszlopok, és annó úgy kötötték be az áramot, hogy az A házba jött be a delej és onnan ment át a B-be, valahol a házon belül. Most a B házba kiépítettettük az új bekötést és úgy oldották meg, hogy a B ház előtti oszlopról jön be az áram. Új szekrény új óra. Így megmaradt a régi villanyóra is egy leplombált méretlen vezetékkel. Hogy miért ne kérdezzétek. Ez a kialakult helyzet. Viszont a méretlen vezetéket meg kéne szüntetni (meg a régi villanyóra is útban van), mert ugyebár mindenfajta veszéllyel járhat. Szerintetek ki hibázott? Ki kellene, hogy megoldja az adott helyzetet? Megy az egymásra mutogatás. Kihez forduljunk?
Tudom, de szerencsére nem azt írta ez a majom hanem Newtont. Mindkettőjük távcsövét meg is néztem múzeumban, hogy tudjam hol a helyem. Azóta eltelt pár 100 év, bár az ország szellemi állapotát nézve ismét közeledünk vissza az ilyesmi dolgokhoz a sötét középkorba, hogy mentek vóna inkább kapálni, akkor ember lett vóna belőle, tudomány meg hiába van itt a nyakában, ül a számító előtt, nyomkodja a navigációt, de nyomja a rizsát a semmiről meg a háttérhatalomról. Aztán majd meglátjuk hova lukadunk kil.
Nálam is ilyen szivattyús megoldás van, de a saját úszókapcsolójával. A kapcsoló vezetékének rögzítésével lehet variálni, hogy mikor kapcsoljon, így elvileg alacsony zsompnál is be tudod konfigurálni jóra.
Bár az offtopiccal egyetértek, de jelen (ritka) esetben meg kell védenem a topic ügyeletes einsteinjét, nem ő terelte politikai síkra a beszélgetést, hanem szokás szerint a napelemnepper.
Ez a lipsi meg ballib meg hasonló kártya akkor kerül elő amikor megnemértett balfasz ember annak tudja be az alacsony társadalmi értékelését hogy őt politikai nézetei miatt nyomja el a csorda.
Megsugom, nem ezért van, hanem azert mert mérhetetlenül hülye az illető.
Ilyenkor ugri be a Gáspár Győző, Tóth gabi médiaszemetet előállító faktor akik a politikában vagy a politikai minősitésekkel próbálják magyarázni tehetségtelenségüket.
Aki erti a dolgát annak szükségtelen talán nem is PS belecsuszni ebbe a témában.
Jobb ha dolgozol becsületesen és nem siránkozól vagy akkor térj át a politikába mert mindig arra tereled a beszélgetéseket ez villanyszerelők fóruma. Köszi
A Galileo Galilei azért megszenvedte az inkvizíciót, visszavonta tanait és elkerülte a máglya halált. Élete végéig házi őrizetben volt. Nem éri meg kilógni a csordából...
Szerencsére téged nem is akarlak megérteni... már évek óta.
Mivel az már réges-rég kiderült, hogy nem vagy normális e téren. Leginkább a mániás téveszme paranoia kórképe, röviden >> "dilinyós" passzol az állapotodra. Úgyhiszem a magam eszével.
Ha te libsinek nevezel mindenkit, aki nem tűri a nyakkendős maffia trükkjeit (közpénzek magánzsebekbe átjátszása = nemzet megnyomorítása), az tulajdonképpen dicséret arra a gerinctelenen patkány bandára nézve, akik ellenzéki politikusoknak nevezik magukat (miközben valójában a Fideszt segítik).
(ha elsőre nehéz megérteni ezt a mondatot, olvasd el még egyszer.)
Ja, egyetemre jártak és annyira üldözték, hogy Newtont is rögtön ott lett professzor. Bár volt kis pénzhamisítós balhéja, de jól jött ki belőle, dícséretet is kapott párat oszt annyira ment szembe az autópályát, hogy személyesen a királynő ütötte lovaggá. Részvények már nem mentek Neki, csak a bolgók mozgása. Einstenről most sok nem rémlik, de olyan sem, hogy nagyon üldözték volna. Azóta meg eltelt párhónap, nyilván a kocka pék informatikus nagyon ért mindenhez, de egy appot nem programozott demónak, mert nem ér rá. Ez már különbség, Newtonnak nem csak a szája volt nagy, hanem meg is tudtamutatni meg persze kicsit értelmesebb dolgokon gondolkozott és nem másgondolatmenetét csavarta ki hatszor. Távcsöve alapjait meg azóta használjuk, azok a félelmetes dolgok nem alapjaitól kell újraterverzni az egészet. Na, majd ha ezeknek valamekkora töredékééig eljutunk, akkor lehet példálózni.
Ha valaki, akkor éppen te vagy az offolás 1002mestere. Mindent elkövetsz, hogy beemelj valamilyen baromságot, amivel teleszarhatod a topikot. Ez a pofátlan gátlástalanságod elbűvölő, a saját mocskos szokásodat másra kened.
kecske, itt te okoskodsz egyedül. Nem tudom, min nézed a képet, de nálam az eredetin is látszik, hogy MT vezetékről van szó, nem kellett hozzá a te "feljavíttó" tevékenységed. Mit vársz tőlem: ügyes vagy kecskécske, vagy mit? Dolgozz inkább, vegyél egy normális monitort, ne kelljen ilyesmivel foglalkoznod.
Miről ment a vita? Hogy ki tud minél kevesebb információt tartalmazó, gugliból kimásolt, semmire nem használható süket dumát idenyomni? Megnyerted kecske.
kecske, a kép nem annyira gyenge, mint te. Egyértelműen leírta a kérdező, hogy blankolt vezetékről ír, ahol az ér van elszíneződve. A képen egyértelműen látszik, hogy MT vezetékről ír. Egyértelműen a vezeték elszíneződése van lefényképezve. Ebben az esetben, ami igazán zavaros. az te vagy kecske. Nem számít, te vagy a topic ügyeletes hülyéje, így elnézzük neked, még ha nehezen is.
Én csak arról beszéltem, hogy elvileg ónozott rézzel gyártották. A többi, az elhatározás kérdése. Az ónozásról már elég szó esett. Régen készülékeknél a jobb gyártmányoknál is ónozták a végeket, mittudomén forrasztópáka dugójánál, stb., 40 éve én is azt csináltam, ha szakszerűbb akartam lenni a nem szakszerűnél. De ha az ónréteg kicsit vastagabb lett (szerintem otthon nem lehet a szálakat egyenként vékonyan ónozni, csak egy bütyökké varázsolni), akkor pár évtized alatt az a vég tönkre is tudott menni a kúszás miatt, az ón eresztett annyit. Így ebben én nem tudok állást foglalni.
Az eredeti hozzászólásban nem csak a kép gyenge (szerintem MT kábel), de a szöveg is zavaros, mert nem derül ki, hogy a réz vezető, vagy az szigetelés elszíneződéséről van szó.
Az is oda van írva, hogy a kép ugyan ugyan nem sodrottat ábrázol, de gumiszigetelésű, tehát ónozva volt: ez nem sokeres, de azért látszok, hogy volt ónozás
Érdekes ez a kénezés téma, de én az eredeti fotón szereplő kábelt mezei MT-nek nézem, ami alatt szintén tud oxidálódni a réz, csak idő kell neki.
Persze sokkal izgalmasabb elek okfejtése a gumiról meg a háttérhatalmak összeesküvéséről, de mi a bánatért venne valaki gumiköpenyes kábelt sokszoros áron, ha teljesen jó a mezei MT ?
Nagyon régen volt a kezemben gumikábel, de emlékszem, anyagtechnológiából azt tanultuk, hogy a gumikábel rezét ónozni kell. Merthogy egyrészt a gumiban van kén, ami kedveli a rezet, másrészt a réz meg öregíti a gumit.
Lehetséges de én olyannal sztem még nem találkoztam.
Cserébe viszont jó nehéz megtakarítani, elfogadható módon az oxidot róla.
Azt én is észrevettem, hogy a gumikábelek réz vezetőjén valamilyen fekete réteg szokott lenni. Már a használatba vétel előtt, tehát már a boltban ilyen a vezető felülete.
A kén a gumifa nedvének stabilizálásához szükséges.
A gumifa nedve azonban annyira drága (kb a második világháború óta), hogy a kábel- és autóipari gyártók valószínűleg EPDM műgumiból csinálják, amihez nem kell kén.
Nagyon régen volt a kezemben gumikábel, de emlékszem, anyagtechnológiából azt tanultuk, hogy a gumikábel rezét ónozni kell. Merthogy egyrészt a gumiban van kén, ami kedveli a rezet, másrészt a réz meg öregíti a gumit.
Eddig én voltam az a fasz aki megcsinál vagy megpróbál megcsinalni de még akár kókányol is mindent itthon mert "mindenhez is jobban értek" (nyilván! :) ) most meg azt kritizálod hogy az általam ajánlott metódust egy földrajz tanárnő nem tudja kivitelezni ? :)
Hát nem ...
Nem kell lakatfogó ide hisz tudjuk ha a meleg valamelyik akkor annak papiron mennyi a teljesitménye onnan meg már csak matematika ...
A szivattyú nagy valószínűséggel jó. Három hete működik.
Bekötése jó. A szivattyúba ilyen rugós valami biztosítja, a termosztátba pedig meg vannak húzva a csavarok. Egy wago van a tarmosztát házába, mert ugye a fázis direktbe megy a szivattyúba, ezért a termosztát burkolataalatt wagoval van összekötve, de nem gondolom, h számítana. elkötni véleményem szerint nem igazán lehet.
Hőhatás ezt a végét biztos, hogy nem érte, mert három méterre van a csőtől amin a vezeték másik vége rá van kötve a termosztátra. Milyen keresztmetszetű vezetéket vegyek e helyett?
Hiába tökéletes minden vezeték típus és keresztmetszet, ha nincs jól bekötve egy vezeték (pl nincs rendesen meghúzva a csavar), akkor jó érintkezés helyett szikrázni fog. A szikrázás hőt termel, a hőtől elszíneződik a vezeték. Egy villanymotor még rázza is a vezetéket, ami gyenge kötés esetén tovább növeli a szikrázást.
Sziasztok. Egy 40wattos Wilo keringető szivattyú vezetéke miért szineződhet el?
Illetve milyen keresztmetszetű vezetéket igényel?
Három hete lett bekötve és most átkötöttem volna, hogy ne legyen akadékba a vezeték. Meglepődve tapasztalom, hogy el van szineződve.
Gondolom nem igényel nem tudom milyen keresztmetszetű vezetéket. Ha rosszul lenne bekötve, az pedig másképp is megmutatkozna. Vagy nem? A vezetéken nem látom feltüntetve a keresztmetszetet, lefotóztam.
Ugya az volt téma kérdéses hogy melyik lap/sutő milyen teljesitményű es hol lehet kivezetve.
Beköt az ember egy fázist mondjuk az L1-re és tudja csekkolni mi működik mi nem.
Köbö kél óra alatt megvan/lehet az összes adat és el lehet dönteni hogy melyik fázison mi a maximális teljesitmény azaz összevetve a a kedves előfizető kismegszakítóival melyiket hova legyen kötve. Nyilván nem biztos hogy ragaszkodni kell az L1-L1 L2-L2 L3-L3 sorrendshez.
Na most akkor vágjam át a gordiuszi csomót ugy hogy fogsz egy villásdugót némi dróttal es bekötöd az L1-re mondjuk elsőre, és megnézed hogy melyiket tudsz egy tojást megfőzni? :) (and so on, and so on)
Az Indezit gépezet papírjában egy szó nincs a sütő teljesítményéről.
Az is kérdéses, hogy a sorkapocs az minek a sorkapcsa? Csak a főzőlapé? Mert akkor egyedül a kétfázisú bekötésről lehet feltételezni, hogy egyszerű a helyzet, mert nagy valószínűséggel kettő-kettő lap terhel egy fázist, na meg az egyfázisú bekötésnél, ami ugye elég nyilvánvaló lesz. De ha 3 fázisra kötik be akkor a fene se tudja, milyen elosztásban fog működni. És ha a sorkapocs a sütőé is, akkor meg visszalyukadtunk oda, hogy nem tudjuk, mennyi annak a teljesítménye, és ha netán sütővel együtt kötnénk 2 fázisra...
Még jó hogy: az adatlapon írva vagyon a >> WATT!!! bammeg.... Minden egyes főzőlapra és írva vagyon a párba tartozás is. - az egyik pár 2900 Watt max - a másik pár 3000 Watt max
Tehát nem okoskodnod kellene, hanem osztani :-)
Amper=Watt/Volt
ENNYI Amper fog folyni az adott fázison a tűzhelyben ls kész.
...mert a fejlesztés idején a 230V még 220V volt és a fejlesztők nem akartak 10A fölé menni, ha egyszerre megy a bal első és a jobb hátsó főzőlap és ami 220 voltnál 10apmer volt, az ma már 10,4A.
Hogy a három fázis-csatlakozási pont közül melyiken lesz a 10,4A, azt csak tippelni/mérni lehet (korrekt tájékoztatás híján).
Sokfelé olvasom, hogy egy akkumulátor gyár annyi energiát igényel, mint egy egész (akkugyár nélküli) vármegye. Mi ennek az oka? Az akku gyártás valamelyik rész-folyamata ilyen rohadtul energiaigényes, vagy minden legyártott akkut energiával teljesen feltöltve foguk exportálni?
Az efféle tájékoztatóknak rendszeres hibája, hogy nem lehet megtudni belőle, hogy külön-külön hány watt terhelés van az 1. 2. 3.-as fázis csatlakozón.
De várjuk csak türelmesen még pár évtizedet és valamelyik tűzhely gyártó egyszer meg fog kérdezni egy villanyszerelőt is, hogy szerinte van-e hiányosság a tájékoztató anyagban.
Adatlap szerint: max 5800-5900 Watt ha minden főzőlap egyszerre megy
Mivel a főzőlapok 2 csoportban>> 2 fázisra kötheően vannak benne. Így 5900/2/230=12,8 Amper adódik egy-egy fázison max
---------------- A 10 Amperes kismegszakító hivatalból... Legalább 1 órán át enged meg max 10x1,13=11,3 Ampert
és
Kevebb mint 1 órán át enged max 10x1,45=14,5 Ampert
----------------
Mivel kb. kizárt a gyakorlatan, hogy az egy csoportba=fázishoz tartozó 2 főzőlap. Közel 1 órán át a maxon menjen egyszerre... Így a gyakorlatban aligha csapja le a 10 Amperes kismegszakítót.
(más kérdés, hogy mi van még ugyanazon a fázison a házban és azok miatt lecsaphat-e plombált kismegszakító, ha egyszerre üzemelnek a cuccok a maxon főzéssel)
A 4 mm2 aluvezeték elvben elég ennyi Amperre. Igen, a piros (régen az volt a színe) lehet a védővezető >> a mai zöldsárga. (illene is a végeit zöldsárga szigszalaggal átjelölni, ha hozzányúlás van)
***************** A bekötéshez a tűzhelyben át kell rendezni a sorkapocs áthidalókat a 3 fázisú bekötéshez. - az egyik csoport >> 2 főzőlap >> az egyik fázisra - a másik csoport >> 2 főzőlap >> a másik fázisra - a sütő >> a maradék harmadik fázisra *****************
Mondjuk azt nem értem, hogy miért kerámia főzőlap?!!! Az indukciós gyorsabb, kényelmesebb, biztonságosabb és kevesebbet is fogyaszt.
A meglévő edények zöme is jó rá. - a zománcosok=vasedény közül az aminek kb. sík az alja középen>> okés - rozsdamentesek közől az aminek az aljában van vas betét >> mágnes megmutatja >> okés - aluminium edényt meg úgy sem használ épeszű ember főzésre...
Ha még becserélhetó ...én becserélném indukciósra tuti. Akár drágábban is.
Régen szerelt lakásnál bármi elképzelhető. És bárminek az ellenkezője is.
"Az újabb tűzhelyet az aluvezetékekhez (úgy nézem, hogy 4mm2) WAGO 222-412 + alupaszta + 4mm2 rézvezeték a tűzhely sorkapcsába módon kötném be."
Ha a WAGO cég megengdi a 222-412-eshez alu vezeték használatát is (alupasztával), akkor OK.
De az is lehet, hogy a tűzhely gyári bekötési pontja is megengedi közvetlenül alu vezeték bekötését. Ebben az esetben is érdemes használni alupasztát (oxidáció védelem).
Figyelem: az alu vezeték felületét bekötés előtt MINDIG jól csiszold/kapargasd meg! (láthatatlan oxidréteg eltávolítása), akár WAGO akár nem wago.
Az Indesit KN3C76A(X)/EU nem háromfázisú, hanem "háromszor egy fázisú", mivel létezik egy fázisú bekötési lehetősége is (lásd a képet). Csakhogy sajnos nálad a tűzhelynél valószínűleg nem áll rendelkezésre 1x25 amper, ezért az egyfázisú üzemmódot sajnos el lehet felejteni. Valószínűleg 2 db 13 amperes fázisod sincs a tűzhelynél, ezért a két fázisú bekötés sem jöhet szóba, tehát marad a 3x10 amper és a remény, hogy soha nem fogja lecsapni a kismegszakítót.
Jobb lett volna inkább indukciós tűzhelyet venni, azok sokkal több hőt tesznek be az ételbe, sokkal kevesebb energiafelhasználás mellett (alacsonyabb villanyszámla + gyorsabb főzés). Effajta hagyományos tűzhelyeket talán már nem is gyártanak sehol, mert nincs rájuk kereslet.
A legtöbb háztartási túzhely valójában nem 3 fázisú, hanem háromszor egy fázisú: pl két fázis kell a tűzhely résznek és egy fázis kell a sütő számára, de ez a három fázis lehet akár ugyanaz a fázis is.
Ezért jó lenne, ha elárulnád a tűzhely pontos típusát.
"és akkor mi a megoldás? Az hogy időszakosan ellenőrizni kell a meghúzásokat"
Szinte mindenhova elérhetők a rugós vezeték csatlakozási pontok. Én ebbe az irányba törekednék.
Még egy egyszerű rugós alátét is sokkal jobb, mint a nulla rugózás. Persze csak akkor, ha a csavar olyan erősen meg van húzva, hogy a rugós alátát jól összelapuljon, tehát a rugó "fel legyen húzva".
A tanácsotokat kérem 3 kérdésben, melyek témája 3 fázisú villanytűzhely bekötése egy 60'-as években épült házban, melyben aluvezetékek vannak behúzva:
- Van 4 szürke köpenyű vezetékem, plusz egy piros köpenyű. Elképzelhető, hogy a piros a védőföld?
- 3x10A táplálta a korábbi tűzhelyet. Korábban leszerelték a villanytűzhelyet és PB palackos készüléket állítottak a helyére. A gázkészüléket villanytűzhelyre szeretném visszacserélni.
Az újabb tűzhelyet az aluvezetékekhez (úgy nézem, hogy 4mm2) WAGO 222-412 + alupaszta + 4mm2 rézvezeték a tűzhely sorkapcsába módon kötném be.
Aggályos-e az ilyen módon való bekötés? A WAGO a 222-es sorozatú vezeték-összekötőknél az Alu-Plus kontaktpasztával megengedi az alu és a réz összekötését.
Van esetleg más/jobb ötletetek? A vezetékek újrahúzása a lakásban anyagi okok miatt sajnos most nem opció.
Megnéztem a Legrand hivatalos videóját is a témáról. Hagy némi kívánnivalót maga után. Mint azt alatta megjegyezték kommentben is, hogy a földelés fűzése aggályos és szabványnak ellentmondó is.
Miért, máshol igen, hogy kibontjuk a dobozokat, felszedjük az álpadlót és egy irodaházban minden dugaljra meg kötésre ráhúzunk? Néha azon is csodálkozom, mikor az elosztókat és kritikusabb átviteli dolgokat megnézik, de azt szerencsére sok helyen rendesen csinálják.
Ma szétszedtem egy kettős Legrand Forix konnektort. Abban nem szándék kérdése az egymás után kötés, hanem arra van kitalálva. Amikor megláttam a gyárilag előkészített MKH darabokat, lestem, mint a lyukinyúl. Érvéghüvely nélkül.🥴
Ez is jópofa ötlet, de sajnos nem működik, mert ugrókódos programozás miatt nem tudom ugyanazt a távirányítót feltanítani két kapunyitó elektronikára.
Az ötletet azért nagyon bírom. :)
Kapuáruházas Roller 230 elektronika van egyébként a kapunyitóban, amihez rendelhető egy Slave Light nevű négycsatornás vevőegység. Ezt nem nagyon értem még, mert a Roller 230 -nak van egy "Light Contact" kimenete. A leírás szerint:
LIGHT CONTACT - kerti lámpa feszültségmentes zárókontaktusa (230VAC) Amennyiben a LIGHT trimmer beállítása engedélyezi, a kapu kinyitásakor bekapcsol, majd a kapu becsukását követően kb. 4,5 perc múlva kikapcsol. A kapu működtetésétől függetlenűl is, távvezérlővel ki-be kapcsolható.
Viszont rendelhető ehhez a fent említett Slave Light egység, aminek a leírásában az suerepel, hogy ugrókódos és van antenna kimenete...
de hogy akkor ez hogy? Megkérdeztem tőlük, várom a választ. Majd jelzem itt is, ha esetleg valaki másnak is szüksége lenne ilyenre.
Szóval az úgy van a tanultabbaknak, hogy a rezonancia frekvencia alatt kapacitív ellenállású, rezonancián csak valós ellenállású, és meglepő módon rezonancia felett induktív ellenállású egy rezgőkör, kicsit pongyolán...
A többi viszont nagyjából ugyanaz az elmélet-gyakorlat a kérdés, mint az, hogy egy légy az időben ismételt toppanásaival leszakíthatja-e a hidat. Mivel ez az erő igen kicsi. Például ha a vezetékek 3 cm távolságra haladnak 3 cm-t (ennyi hely van egy dobozban), és egy 10 A-es terhelést kapcsolunk be, akkor 0,13 millinewton erő ébred a vezetékekben
Tehát a kondenzátor az elemmtől táplált távirányító és a relé záró érintkezője közé kerülne (egyenáramú áramkörbe). A váltóáramú részben lévő relé tekercse viszont nincs elektromos összeköttetésben saját érintkezőivel, tehát a relé tekercse és a kondenzátor két különböző áramkör részei, ezért fizikailag nem is alkothatnak egy rezgőkört.
A vezeték kilazulásáról volt szó. Igaz fejből mondtam, nem szoktam ráguglizni, de sztem nem mondtam akkora hülyeséget, bár ahogy a történelmi nézőpont is változik, változhat Lenz törvénye, meg a fluxus is. Nekem még azt tanították ha jól emléxem.
Ha mindkét világítási áramkört szeretnéd egyszerre kapcsolni, akkor a kerítésen kívül a házba is telepíts egy ugyanolyan kapuvezérlőt :) A lámpa kapcsoláson kívül nem fog semmi hasznosat csinálni, legfeljebb felhúzhatja redőnyöket és kitárja a bejárati ajtót :)
Vagy veszel egy olyan távirányítót, ami egyszerre két darab lámpakapcsoló-evőt is tud kapcsolni (pont a legolcsóbb készletek annyira buták, hogy egyszerre a szomszédok lámpáját is kapcsolják, ha ő is ugyanolyat vett) és az egyik vevőt a kapuba építed, a másikat a házba.
Első látásra: három fázisra kötve ez ez az áramkör olyan fázis-eltolásokat próbál demonstrálni, amikor a nullán nagyobb áram folyik, mint bármelyik fázisvezetőn (sokan úgy tudják, hogy egyenletes terhelés esetén a nullán nem folyhat semmi áram, de ez csak 3db ohmos terhelés esetén igaz). Mondjuk ehhez nem sok értelme volt egy ábrára összevonni a háromból két fázis közös frekvenciamenetét :)
"felprogramozni, hogy a kapunyitás után, hány percig világítsanak a lámpák"
Vannak olyan kapunyitó vezérlők (asszem Beninca volt ilyen), aminél a kapu távirányítóján külön gombot lehet az udvar/garázs világításhoz hozzárendelni és akkor nem lesz sötét X perc múlva. Én állandó világítás helyett inkább az automata kikapcsolás késleltetést szoktam hosszabb időre állítani (akár 15-20 percre), akkor nem lehet égve felejteni :) De talán a te kapuvezérlőd is tudja ezt.
Pl. a Shellynek van ilyen terméke. Shelly Plus 1 néven keresd. Ez egy okos relé. Lehet vezérelni fizikai bemenettel vagy telefonnal. A beállítástól függ, hogy impulzust vár bemenetre, vagy folyamatos jelet vagy jel változást figyel.
Az eszköz tud wifi AP-ként is üzemelni. Így elméletileg, ha fix IP címet adsz két Shelly eszköznek, akkor azok tudnak egymással kommunikálni saját wifi hálózaton. Ezt a részét én még sohasem próbáltam, de elvileg lehetséges.
A zöme ÁRAM-ÁTFOLYÁS érzékelős, van ami méri az Ampert és/vagy kWh-t is.
Azaz feltétel lehet, ha le/fel kapcsoltál vele valamit. Vagy sok/kevés az Amper, stb. stb.
----
pl. adhatsz olyan szabályt, hogy
HA a világítás_1 fellett/felvan kapcsolva, mert áram folyik AKKOR a világítás_2 IS kapcsoljon fel ÉS maradjon felkapcsolva AMÍG VAGY lekapcsol a világítás_1 VAGY lekapcsolom a világítéás_2-öt direktben VAGY eltelt x perc és akkor kiidózítve pihnejen inkább
A lehetősegek kb. >> korlátlanok ezekben az okosotthon cuccokban. Hisz ilyenekre vannak kitenyésztve :-) Komplett rendszerként.
OK, a kamera miatt amúgy is gondolkoztam a Mesh bővítésén, de melyik modul az, ami HUB, vagy központi egység nélkül tudja küldeni is a jelet arról, hogy fogyasztás történik a rákötött vonalon?
Lehet, hogy ez lesz a vége. Nem gondoltam volna, hogy ez ennyire bonyolult, illetve meglepő, hogy míg a vevő modulok 3-8 E Ft körül megvásárolhatóak, az adó horribilis összegekbe kerül.
Nálam konkrétan az a helyzet, hogy az úszókapu vezérlés kiad magából egy jelet az udvari lámpa felkapcsolásához. Ehhez a lábazatba tettem egy sínes bekötődozt, minden vezeték ide van hozva, és innen megy körbe a lábazatban a vezetékelés a lábazati lámpákhoz. Tehát én fizikailag nem kapcsolok semmit, hanem a kapuvezérlést lehet felprogramozni, hogy a kapunyitás után, hány percig világítsanak a lámpák.
A távirányítón fel lehet programozni egy gombot a lámpa be és kikapcsolására is. Átolvasom mégegyszer a kapuautomatika leírását, mert úgy rémlik valamilyen modullal feltanítható, hogy mást is kapcsoljon, pl. garázskaput, de nem tudom a világítást is kiküldi -e.
Okosotthon cuccok között is keresgéltem azért, és ott is érdekes, hogy ami jeladó, az vagy szenzor (fizikai kapcsoló, hő, mozgás, füst) vagy HUB.
Hogy miért nem gyártanak egy egyszerű jeladót ami zárt áramkör esetén ad.
Van ilyen, de durva az ára- A dobozomba pont jó is lenne:
Vannak olyanok is, amit pl. hagyományos lámpalapcsoló dobozába lehet tenni a kapcsoló mögé. Ez is jó lenne, de ez is drágának tűnik ahhoz képest, hogy mennyi a vevő és hogy nem rendelhető_
Az AVK-val kapcsolatban van valamilyen hivatalos ajánlás/előírás?
Pl havi eccer teszteld, mert csak akkor garantált 99%-san, hogy jól fog működni a 3-ik év végén is?
Vanni van.
A 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet szerint:
4.9. Ha a felhasználói berendezésben áram-védőkapcsoló van felszerelve, annak működőképességét legalább évente, építési felvonulási területen üzembe helyezéskor és havonta a felhasználói berendezés üzemeltetőjének a próbagomb megnyomásával ellenőriznie kell. Az áram-védőkapcsoló működőképességének ellenőrzéseit kommunális, lakó- és egyéb épületekben üzemeltetett felhasználói berendezések kivételével bizonylatolni kell, és a bizonylatokat az üzemeltető legalább a felhasználói berendezés következő időszakos ellenőrzéséig megőrzi, és úgy tárolja, hogy az hozzáférhető legyen.
Munkahelyekre van szigorúbb előírás
10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet:
19. § (5) Működési próbát kell végezni:
a) áram-védőkapcsolón és a korábban létesített feszültség-védőkapcsolón háromhavonta;
És a fenti két idézet mondjuk, hogy az ezelőtt max 15 évvel gyártott, készülékekre értelmezendő, a régebbiekre inkább a havi nyomkodási kötelezettség a jó. De ez csak az én egyszerű szakemberi véleményem
"Felénk ugye 5 liter üzemanyagot hagytak a dízelben, ami az első áramszünetkor ki is derült,"
Y2K megvan még?
Előtte hetente bőgették az aggregátorokat órákig, 200 literes hordók egymás hegyén hátán az udvaron, volt olyan telephely ahová konkrétan még beállt egy mol-s kocsi is (azzal a trapéz alapú, kisebb tartállyal)
Kb mindenki a világvégére is készült - szó szerint - és hála az Égnek, valójában nem történt semmi sem (vagy legalábbis nem tudunk róla).
"Persze láttunk mi sokfélét mindenfelé, lehet fele sem volt igaz, mikor karbantartás közben vágtak el erősáramú kábelt és redundáns tápot, azzal is nehéz mit kezdeni, de vannak ennél jobban szarrá biztosított rendszerek is."
10 (?) éve volt egy jelentős távközlési probléma a németeknél.
Optikai körgyűrű fele bővítés miatt lekapcsolva, a másik felén meg valami csatornaásás / útfelújítás közben jött a markoló. Napokig állt elég sok minden, ténylegesen.
Nem lehet mindenre felkészülni, de meg kell próbálni. Az emberi tényező egy nagyon kritikus pont ezeknél a rendszereknél, az esetleges hw meghibásodások mellett.
Az AVK-val kapcsolatban van valamilyen hivatalos ajánlás/előírás?
Pl havi eccer teszteld, mert csak akkor garantált 99%-san, hogy jól fog működni a 3-ik év végén is?
Olcsón kapható rengeteg féle wifi repeater. Vízálló műanyag dobozba téve még nem is muszáj drága kültérit venned. Csak találj olyan helyet neki, ahol még stabilan tudja tartani a kapcsolatot a házon belüli wifivel.
Egyszer találkoztam hasonló kéréssel, az a projekt ot bukott meg, hogy a megrendelő ragaszkodott ahhoz, hogy a távoli lámpasor akkor kapcsolódjon fel, amikor ő a kinti lámát felkapcsolja a kapcsolójával és nem fogadt el az általam ajánlott távirányítót, amit oda akartam tenni a kapcsolótól 20 centire.
Tehát ha neked sem jó, ha a távoli lámpákat csak távirányítóval lehet kapcsolni, akkor sajnos nem tudok olcsó gyári megoldást a problémádra.
Olyat tudok javasolni esetleg, hogy
- veszel egy gyári távirányítós rendszert (sokféle kapható),
- a távirányító gombját kivezeted a távirányítóból két vékony vezetékkel
- és amikor felkapcsolod a kinti lámpát, akkor a relé is behúz, ezzel megnyomja a gombot a távirányítón.
Arra kell vigyázni, hogy egyes távirányítók gyors elem-kimerüléssel jutalmazzák, ha valaki nem csak egy másodpercig nyomja a gombot Ezért az egyenáramú részbe a relé és a távirányító közé tennék egy kondenzátort is (amíg az töltődik, addig van "benyomva" a gomb).
Nagyon is ott járnak, csak nálunk egyenlőre megfizethetetlen. A képen csak az elmenő oldal rugós bekötésű, kismegszakitó, és minden más eszközüknél is van ilyen, de ez nem 400Ft-ba kerül. De láttam már olyan videót ahol a fázis sin is simán bedugós.https://hager.com/de-ch/katalog/produkt/ads913c-fi-ls-1pn-6ka-c-13a-30ma-typ-a-qc
Egyet kell értsek veled. Kisáramú kötéstechnika már a rugós push-in irányába megy, de a sima sorkapcsok is, lásd Weidi ZDU sorozat és a szerelvények is.
Még a kismegszakítók meg a nullasínek nem járnak ott, sztem nem is fognak.
A Weidi hozta az első push-in kapcsokat tesztelésre, villámgyors a bekötése és kikötése.
"Ezért volt régen a TMK javításoknak az egyik eleme a csavarok utánhúzása. Magánlakásban ez nincs kialakulva, sajnos."
...de szerencsére ma már vannak annyira rugalmas kötőelemek (pl WAGO), amelyekbe gyárilag bele van építve kb 50-100 évnyi csavar-utánhúzás rugalmassága :)
Sőt: ma már konnektorokból is gyártanak olyat, aminek elektromos csatlakozási pontjaiban szintén van kb ugyanennyi rugalmasság.
A segítségeteket szeretném kérni. Villamos szakmám van, de nem vagyok teljesen tisztában a jelen kor vívmányaival.
Hiszem, hogy létezik olyan eszköz ami tud rajtam segíteni, de nem tudom hogyan keressem a piacon.
Ház körüli világítást készítek, de olyan problémába ütköztem, hogy két területet nem tudok összekötni vezetékkel, mert térkövet kellene felszedni miatta, vagy lengőkábel ami megint nem szimpatikus.
Áramforrásom van mindkét oldalon. Az elektromos kapu adja az áramforrást az egyik körnek.
Azt szeretném elérni, hogyha felkapcsol az egyik oldalon a lámpasor(párhuzamosan kötött ledlámpák), valamilyen (lehetőleg nem wifi, hanem egyéb rádiójellel) megvezéreljem a másik oldali lámpasort.
Tehát nem kell kapcsoló, hanem egy olyan jeladó és vevő párt szeretnék, ami ha áramot kap, kitolja a jelet a vevőnek. Persze van fix áram is, ha folyamatos betáp kell neki.
Van erre valami nem túl drága, de megbízható rf kapcsoló?
Szerintem laikusnak elég annyi, hogy ez a tapasztalat már 80 éve, hogy a felületeket összeszorító erővel (is) (nagyjából) arányos (fordítottan) az átmeneti ellenállás, amihez van elmélet is. De ha gondolod, keresek neked egyetemi jegyzetet, amiben az alapok (!) le vannak írva.
Semmit. Csak példaképp írtam egy elég nagy számot, mely a következő mondat szerint nem is nagy. A ki tudja merre hadakozó fórumtárs által belinkelt írás szerint 8 MW-nyi akkumulátor volt 15 éve már a telefonosoknál.
Közben olvasgattam is itt-ott, jól értem tehát , hogy a melegedés azért alakul ki, mert gyengül a kapcsolat a vezeték és a konnektor között, amikor meglatul a csavar, ez pedig megnöveli az ellenállást? Kisebb keresztmetszeten folyik át az áram?
Miért lazul ki egy csavar? Ezt szeretnéd megtudni?
Laikus magyarázattal.
Áramjárta tekercs, vagy vezeték. Amikor ki/bekapcsolgatják a fogyasztókat, megindul az áram, majd leáll az áramfolyás. Ez létrehoz bizonyos dinamikus mozgást. Ahogy picit mocorog a vezeték, kilazítja a csavart. Ezért kell néha utánahúzni.
Ha a melegedést szeretnéd megtudni, az ezután következik, amikor lazul a csavar, így a kontaktus nem lesz megfelelő, melegedés, égést okoz a rossz kötésnél.
Én el tudnám magyarázni neked a melegedés fizikai okát, de egyes fórumtagok szerint fogjam be a pofámat (már kapom is a mínuszokat az előző hozászólásaimra). Na ezek az "egyes fórumtagok" nem tudják elmagyarázni neked a melegedés okát úgy, hogy meg is értsd.
"otthon vagyok, iszogatom a kávémat, egyszer csak füstszagot érzek, szétnézek, és a falon lévő, ritkán használt, most épp használaton kívüli konnektorból először füst, majd láng csap fel."
Átfolyó áram nélkül nincs melegedés.
Tehát vagy a füstölgő konnektorba éppen be van dugva valami, vagy abból a konnektorból van továbbvezetve az energia egy másik konnektorba, amibe éppen be van dugva valami.
Régi spórolási szokás konnektorokat párhuzamosan összekötni, ezt lehet nagyon megbízhatóra is csinálni, meg tűzveszélyesre is lehet csinálni.
Ha ki van lazulva a csavar, akkor nincs meg a megfelelő kontaktus. Ilyenkor elkezd melegedni a kötés és megégeti a csatlakozót, majd a burkolatot. Ha az adott konnektortól nem megy tovább vezeték másikig, akkor csak használat közben melegedhet. Lévén más esetben nem folyik ott áram. Mint azt tegnap írtam, ha sorba vannak fűzve a konnektorok, akkor a melegedés felléphet akkor is, amikor egy másik konnektor van használatban, ami a sorban később van.
Arra gondoltam konkrétan egy példával leírva, hogy otthon vagyok, iszogatom a kávémat, egyszer csak füstszagot érzek, szétnézek, és a falon lévő, ritkán használt, most épp használaton kívüli konnektorból először füst, majd láng csap fel.
A kilazult csavar miatt miért ég meg a burkolat? Hogyan tud tüzet okozni?
Jók is ezek a marketingek, aztán mikor ezeket a cikkeket megírták, akkor kérdésekre az újságíró sem tudott válaszolni, mert kiadták, leadták, ennyit tudnak. Mikor már nagyjából belakták az egyiket és meghívtak előadásra, hogy mi lett belőle, mivel kampányolnak a júzereknek, mit raktunk össze akkor előadtak valamit az energiahatékonyságról meg zöld dolgokról. Én hülye megkérdeztem, hogy pontosan mit jelent és csak hümmögtek :-D De mondom napelem, biogáz, hűtés/szellőzésben van valami szuper mambójambó? Erre tanácstalanul bólogatott a csávó, hogy aha, "valami ilyesmik". Vidéken kicsit jobban el tudták adni magukat, ott azért megmutatták a dízelek mellett tanyázó Shelles tartályost is, amit időnként leváltanak és így garantálják a friss üzemanyagot.
Tipikusan inkább használat közben szoktak megégni, főleg ha gyengébb minőségű vagy ha túl van biztosítva.
Ugyanakkor elképzelhető olyan eset is, amikor egy használaton kívüli konnektor gyullad ki. Egy ilyen eset az amikor sorba vannak egymás után fűzve a konnektorok. Mondjuk az "A" konnektorba érkezik a lakáselosztó felől a fázis és a nulla és onnan van tovább vezetve "B" konnektor felé. Úgy, hogy a konnektor van használva kötőelemként. Ha "A" konnektorba nem volt dugva semmi, de "B" konnektorba igen és az üzemelt is, valamint ha "A" konnektornál fellazult a vezetékeket leszorító csavar, akkor ott felléphetett egy olyan melegedés ami miatt "A" konnektor kigyulladt.
Sok helyen "divat" egymás után fűzni a konnektorokat. Illetve sok szerelő nem szeret kínlódni a 2,5-es vezetékkel, így ha a lakáselosztótól el is jön az első konnektorig 2,5-es vezetékkel, onnan már lehet, hogy a szomszédosig csak 1,5-essel megy tovább. Ilyen esetben pedig nem mindig szorítja rendesen a konnektor a különböző keresztmetszetű vezetékeket, így idővel könnyebben fellazulhat a kötés.
Egy konnektor milyen esetben tud kigyulladni, abban az esetben, ha nincs használatban? Arra gondolok, hogy mondjuk napközben be volt dugva a mikró, vagy a sütő, de utána ki lett húzva stb.. Ilyen esetben ki tud gyulladni?
Meghallgattam idehaza is a marketinget róla pld. a nyomdász helyen, meg hasonlóból párat cirka 8ezer kilométeres körzetben. De olyan is volt, hogy ügyfélként tőlem kérte a helyi "elmű", hogy ha már itt az 1 megás gázos Cat a kertben, akkor faluban csinálnak egy nagyobb karbantartást és tápláljak vissza kb. fél napig a hálózatra jó pénzekért :-) Elmúlt lehet igaz sem volt típusú időkben még tán kiemelt ügyfél is voltam 1-2 jelentősebb helyen, vagy éppen adatközpontban portás voltam a művészbejárónál, meg akasztott ember meg ilyesmik járatosságai. Most csak egy kisebb sajátom van itt a faluban, éppen pénzt kértem chillerre oszt pislognak az árán, itt még el lehet sütni a poént, hogy ez csak ilyen kisüzemi cucc, azért lehet megúszni vacak pár 100 millióból :-D
Felénk ugye 5 liter üzemanyagot hagytak a dízelben, ami az első áramszünetkor ki is derült, kolléga rohant a szomszéd benyakútra, ahol szétrakták a kezüket, hogy hát áramszünet van, nincs kiszolgálás. Persze láttunk mi sokfélét mindenfelé, lehet fele sem volt igaz, mikor karbantartás közben vágtak el erősáramú kábelt és redundáns tápot, azzal is nehéz mit kezdeni, de vannak ennél jobban szarrá biztosított rendszerek is.
Olyan sztorit hallottam egyszer, hogy a gyárban elment az áram az egyik irányból, kapcsolt volna át az automatika, de a kapcsoló nyelve odahegesztette magát félúton a kapcsolóházhoz. UPS bírta egy ideig, bekapcsolták a dízelt, az meg akkora füstöt csinált, hogy az egész kerületben nem lehetett látni.
Közben persze riasztották a szolgáltatót, kiment bélabá', vakargatta a fejét, aztán közölte, hogy ezzel ő nem tud mit kezdeni, bemegy a központba, aztán majd jövő héten küldenek valakit... :)
Végül persze elértek valami értelmesebb arcot, aztán pár órán belül megoldották a kérdést.
Mindenesetre nálunk úgy volt, hogy ha kiesett mindkét hálózati ellátás, akkor jött az akkutelep (kettő), közben magától elindult a (melegen tartott) harckocsimotor, ami gyakorlatilag végtelen ideig bírta, akkora tankja volt, és az tölthető volt menet közben is.
Ez a komplex probléma a laikusok hasbaakasztása lenne?
Az nyugodtan lehetett akár csak annyi, hogy az átkapcsoló automatikában egy érintkezőnél kilazult egy vezeték, vagy eleve tiltó állásban hagytak egy kapcsolót, ésígytovább. Vagy, ha nagyobbat szeretnénk látni, egy 120 kV-os vonalon levő két alállomásból élt a két ellátásuk, és így esett ki mindkettő egyszerre (erre van sokféle variáció, például egy alállomásból élt a két tartalék, de külön gyűjtősínről táplált transzformátorokról, mely gyűjtősínek más-más 120-as rendszeren vannak, de éppen kapcsolás miatt összefogták a két sínt, és az egyik megszakító ledőlt, satöbbi).
Rendeltem még pár darab DS18B20-as szenzort is. Eredetileg is azt szerettem volna, de nem volt éppen a boltban, ahonnan a többi cucc érkezik. :-)
A kazánban, a puffer tartályban és a HMV tartályban is hüvely lesz behelyezve. Nem is gondoltam olyanra, hogy nyitott legyen akármelyik is. Így szárazon fog zajlani a mérés.
Már két szezon óta üzemel egy must hűtőm. Apósom és sógorom borászkodnak. Az elmúlt évek időjárásában bekövetkező változásra viszont ki kellett találni valamit, hogy hogyan hűtsük le a mustot. Korábban egy rakat lefagyasztott PET palack volt a hűtőközeg. De az nem volt túl pontos, illetve már ki is nőttük azt a mennyiséget, ahol még kivitelezhető volt. Volt egy használaton kívüli sörhűtőnk. Ki lett belőle dobva az összes flinc-flanc, leginkább a sörös hordó csatlakozói. Az oldalát megfúrtam az alján és esztergáltam hozzá egy menetes idomot, amit belülről egy gumi lappal tömítettem és egy szintén esztergált anyával szorítottam. Kívülről sima csőmenet készült rá. Rá van téve egy T idom és két pici 12V-os szivattyú. A szivattyúkat 1-1 db STC1000-es termosztát vezérli. Így van két egymástól független kör. Úgy lett kialakítva a vezérlés, hogy a sörhűtő is csak akkor kap feszültséget, ha valamelyik termosztát kéri a hűtést. Így nem fagy meg benne a víz. Lévén a sörhűtő saját termosztátja meghibásodott. Alkalmanként 600-800 liter must van kezelve tartályonként. Az elmúlt két szezonban 1 meghibásodásunk volt, az is felhasználói hiba. Szezon előtt valamit próbáltak és még nem volt feltöltve mindkét kör vízzel. És elindították mindkét kör szivattyúját, de az egyik szárazon futott egy napig kb. Többet nem lehetett elindítani a szivattyút, megsütötte magát. Anno úgy raktam össze, hogy magából a vezérlő dobozból két vezeték megy a szivattyúkhoz, standard DC csatlakozóval. Így simán ki tudták cserélni a tartalékra, mert azokon gyárilag volt csatlakozó. Amúgy a termosztátok itt simán belelógnak a mustba, minden féle extra védelem nélkül. Kicsapódik rajtuk a borkő, savas közegben is vannak. De egyelőre nem volt még meghibásodásunk. Pedig sima alliexpresszes cuccról van szó.
Sziasztok! Régi lépcsőház világítást szeretnék korszerűsíteni egy 4 emeletes házban. Felmerült az ötlet, hogy mozgásérzékelős lámpatesteket szerelnék fel és a jelenlegi nyomógombokat megszüntetném. Van azonban egy dolog ami elgondolkodtatott. Nem zavarják-e be esetleg egymást a mozgásérzékelők? Gondolok itt arra, hogy be lenne állítva egy min. fényerő mindegyikben, hogy mikor kapcsoljon be, mert nyilván világosban nem kellene működniük. Viszont ha az egyik felkapcsol akkor a másik már kap valamennyi fényt és így nem biztos, hogy kapcsol. Lehet ebben valami vagy csak én gondolom túl? Esetleg arra gondoltam még, hogy egy alkonykapcsoló vezérelné őket és csak akkor kapnának áramot ha az alkonykapcsoló bekapcsol, így mindegyik lámpánál be lehetne állítani, hogy nagy Lux mellett is kapcsoljanak.
Azért bátorkodom ehhez hozzászólni, mert 100-as nagyságrendben mérünk dolgokat, nem mint Elek, hogy kiguglizom, aztán én leszek az okos, hanem valódi tapasztalat...
Ez egy mezei NTC, amivel önmagában nincsen semmi baj, de azért nem egy PT100.
A kis panel csak annyit csinál, hogy képez egy feszültségosztót az MCU AD átalakítójának.
Nyilván fog mérni, a pontossága kérdéses, de lehet, hogy neked megfelel majd.
Ennél sokkal jobb a DS18B20, ami egy one wire szenzor.
Azt hozzá tenném, hogy az ilyen párszáz forintos "vízálló" szenzorok sok mindenre jók, de a vizet nem állják.
Sokkal jobban jársz, ha megveszed magát a szenzort, hozzá a hüvelyt és kiöntöd sk műgyantával.
De az sem életbiztosítás, a kurva víz mindenhova bemegy.
Szóval én azt csinálnám, hogy (bár nem tudom, hol akarsz mérni, de ha konkrétan folyadékban és még alakítható a tartály, akkor) applikálnék egy hüvelyt a víztérbe, ahova be lehet dugni a szenzort.
A -70-es hűtők is mind ilyenek, ezeket mérjük a PT100-zakkal.
(Ezek amúgy olyan komoly dolgok, hogy az egyikről lehúztuk a gumidugót és abban a pillanatban konkrétan elpattant a hűtött térbe vezető műanyag cső, 100°C hőmérséklet különbség már nem vicc.)
Elvileg még a héten megjön a cucc. Utána nekiállok kísérletezgetni vele. Egyelőre még csak burkolom a kazánházat, utána fog bekerülni a helyére a kazán. A puffer tartályon még be kell fejeznem a hegesztéseket. Anna is csak akkor fogok nekiállni, ha a többi cucc már bement a kazánházba, mert addig minden más útban van körülötte az étkező közepén :D A HMV tartály viszont nem fér el a kazánházba, így az máshol lesz felállítva majd. De azt még be is kell csöveznem a kazánházig.
tegyetek ki egy utcáról látható "épitesi terület, belépni életveszélyes és tilos" táblát, nehogy úgy járjatok, mint a szegény öreg bácsi, aki a kiskertjét védte, kerítésen belül.
lyukóbányán van még bolt egyáltalán? nem onnan áramlik le a "korom"?
"Nem férek hozzá a túloldalról, hogy a belső réteget kivágjam."
A legbelső gipszkarton réteget senki se láttya, ezért ott nem muszáj szépen dolgozni.
Egy hosszú csavarból és egy vasdarabból lehet barkácsolni olyan fúróglépbe fogható szerszámot, amivel a legbelső gipskartonból kimarhatsz pl körben 2-3 centit (vigyázat: balesetveszély).
Tud az stabil lenni, csak kicsit több munka, mint PLC-vel.
A PT100-akat azért kicsit trükkös mérni, ha tudsz, vegyél hozzá valami illesztő hardvert, mert egy mezei A/D-n nem fogsz pontos hőmérsékletet mérni vele, az tuti.
Egyelőre vettem egy ESP32 mikrokontrollert, néhány hőmérő szenzorral és relékkel. Első körben írok rá egy programot és megnézem, hogy hoszzú távon mennyire lesz stabil. Ahogy néztem elég sok mindent meg lehet valósítani vele.
Anno a C-t elég jól beszéltem, ezt C++-ban kell programozni. Azzal olyan behatóan nem foglalkoztam eddig, de emulátorban már meg tudtam írni az elképzelésem egy részét. Majd jobban beleásom magamat, mert rengeteg érdekes dolgot olvastam. Pl. tetszik, hogy van venne wifi és BT. Így kaphatok telefonra is visszacsatolást a hőmérsékletekről és a szivattyú státuszokról. Valamint ha nagyon akarom, akkor logolhatom is a hőmérsékletet. Vagy ha teszek rá kijelzőt, akkor a kazánházban is kaphatok adatokat.
Ingyenes a jogtár, a keresőt meg ma már a tízévesek is tudják használni.
2015. évi CCXI. törvény a kéményseprő-ipari tevékenységről
2. §
3) Nem tartozik a kéményseprő-ipari tevékenység körébe
b) a használaton kívüli égéstermék-elvezető
És
1. § E törvény alkalmazásában
5. használaton kívüli égéstermék-elvezető: olyan égéstermék-elvezető, amelynek összes nyílását befalazták vagy nem éghető anyaggal tömören, vagy egyéb nem oldható szerelési technológiával (kötéssel) lezárták, valamint a lezárás megfelelőségét a kéményseprő-ipari szerv vagy a kéményseprő-ipari szolgáltató által kiállított dokumentum igazolja
Ez a hatvanezredik eset, hogy a hülyeségeidet az orrodra olvasztják.
Szerencsétlen hölgynek senki nem mondta, hogy szüntesse meg az átfolyós vízmelegítőt és tegyen fel egy gáz vagy villanyboylert. kéményt ledugózni és megszűnik a por.
"...villanyszerelés szabályai szerint kémény falát fúrni/vésni TILOS", persze ez a válasz nem oldotta volna meg a problémáját..."
A szakmabeliek ismerik azokat az épület elemeket amiket nem lehet vésni,fúrni. A kérdezőnek nem problémája volt hanem érdeklődött egy lehetőségről mi a vélemény. Csak te akarod mindenáron kiviteleztetni az ő ötletét ezáltal ismét elismertséget szerezve,úgy feltüntetve a többi fórumozót hogy azok hozzád képest ostobák.
A kérdező persze vagy hallgat a többségre (illetve eddig egy valakire nem),vagy megcsinálja mindenképp. Olyan Elekesen beleboxol a levegőbe hogy milyen jól átverük a rendszert megcsináltam! Aztán ha az ingatlan gazdát cserél majd értéknövelésként belengetheti hogy volt egy kémény de épület üreg lett belőle.
Ha már mint írta felújítás előtt áll,hát csak talál valamilyen nyomvonalat kellő keresztmetszetű védőcsőnek amit besüllyeszthet.
Itt írta valaki nemrég, hogy állítólag törvény írja elő a kémény kötelező "hatástalantását". Aztán amikor kértem a hivatalos jogszabály szöveget, akkor kaptam valami viccet, hogy a villansyszerelő nem vésheti meg a kéményt. Ez a jogszabály kötelez a kémény visszabontására?
"Ami 1X kémény lett hivatalosan. Az mindaddig kémény MARAD !!!"
Ismét egy hazugság, amit internetes csalók terjesztenek, jogtalan haszonszerzés végett.
Amikor Szent Viktor (véletlenül egy hónappal a választások előtt) kitalálta, hogy többé nem kötelező a kéményadó, aztán (egy hónappal a választások után) kitalálta, hogy ahol vállalkozó lakik abban házban mégiscsak kötelező, de háromszoros áron (tehát minden harmadik házban lakik vállalkozó), azután a markát tartó kéményseprőt körbevezettem és sorra rámutattam a kéményekre, hogy "mostantól ez NEM kémény". A kéményseprő jelezte, hogy ezeket soha többé nem használhatom füstgáz elvezetésére, amit tudomásul is vetem. Mindezt szépen jegyzőkönyvbe vettük, azóta béke van.
Később jelentkezett másik kéményseprő is, de amikor igazolványt kértem (melyik cég adta neki a lakcím-adatbázist), elszaladt.
Üdv és Búék, ami nekem akkor lesz, ha valaki megmondja, miért ég nagyon halványan az egyik kerti égő lekapcsolás után is. Kábelcsatornán megy az áram két kerti lámpához, egyik rendes, elalszik, másik nem.
"de csak akkor ha a kazán melegebb, mint a HMV tartály hőmérséklete"
Ezt a fizika automatikusan megoldja, ha a puffer magasabban van, mint a kazán (automatikusan mindig a legmelegebb víz lesz legfelül a rendszerben).
Persze gondolom már minden meg van vásárolva és (szarul) beépítve és utólag nincs lehetőség a ház átépítésére (puffer a mennyezetre, kazán gödörbe) Ilyenkor már nem tanácsadót kell híni, hanem varázslót :)
"-Egyéb extra: ha 24 órája nem ment a szivattyú, akkor napi 1 percre indítsa el délben (ezt szerettem a régi házunkban is, nem ragadt le a szivattyú nyáron"
Az általam igen kedvelt Siemens REV24 termosztát éjfélkor járatja meg a keringetőt.
Olyan automatikát ne is keress, ami helyetted begyújtja és fűti a vegyeskazánt (rohadt drágák és hasábfával nem dolgoznak).
Én is kénytelen voltam gázégővel automatizálni a vegyeskazánt (amikor még megfizethető volt a gáz), ma már csak útban lévő szemét az egész.
Van egy elképzelésed, van rá pár jó megoldásod, mindegyik működhet, szóval hajrá.
PLC vonalon a Beckhoff/Wago vonalat ismerem, azok nagyon jók, mindent (is) tudnak, de az áruk az kibírható röhogés nélkül. Bármilyen I/O kártyákkal oldható meg, ezek egy szabad szemmel jól látható összegbe kerülnek. Lakásautomatizálásban Loxone-t ismerem közelről, azzal simán megoldod az összes feladatot, amit felvázoltál, de ott is simán lehet, hogy bővítő modulokat kell venned. Talán egy hangyányit olcsóbb lesz, mint az ipari PLC. A Shelly-t nem ismerem.
Annyi kiegészítés, hogy itt nem sok tízezer forintot fogsz kidobni, hanem inkább sok százezret.
Ha konkrét kérdésed van, akkor keress bátran, de ha pl loxone vonalon indulsz el, akkor vannak itt a fórumon többen, akik nálam jóval profibbak (én csak egy mezei szoftveres vagyok, aki magának megoldotta, de asszem lacivill ezzel (is) foglalkozik, illetve van egy loxone topic, ahol van több profi telepítő is)
Szeretném itthon optimalizálni a fűtést. Ehhez keresek megoldást.
A felállás:
-1 db vegyestüzelésű kazán
-1 db puffertartály
-Padlófűtés körök hőcserélővel hidraulikusan leválasztva a pufferről
-1 db HMV tartály
A következőket szeretném kivitelezni:
-Téli/nyári kapcsoló
-Télen ha a kazán melegebb, mint a puffertartály, akkor indítsa el a szivattyút, ha a kazán hőmérsékletet meghalad egy x hőmérsékletet. (Nyilván, hogy ha kivan hűlve a rendszer, akkor ne menjen a keringtető feleslegesen)
-Ha a puffertartály elér x hőmérsékletet télen és a kazán melegebb, mint a puffertartály, valamint a HMV tartály hidegebb, mint a puffertartály, akkor kezdjük el fűteni a HMV tartályt is.
-Nyáron csak a HMV tartályt fűtsük, de csak akkor ha a kazán melegebb, mint a HMV tartály hőmérséklete
-Illetve lenne még egy extra eset is télen: ha jó idő van és a HMV tartályt fel tudom fűteni napkollektorral, akkor rá tudjak fűteni a puffertartályra is.
-Télen, ha a termosztát kéri a fűtést és a HMV tartály hőmérséklete x fok felett van, akkor indítsa el a padlőfűtés keringtetőjét és a puffertartály-hőcserélő között lévő keringtetőt. (A hőmérséklet korlátozásra azért van szükség, mert átmeneti időben nem feltétlenül gyújtok be, arra az esetekre van klíma és a hideg vizet felesleges keringtetni)
-Egyéb extra: ha 24 órája nem ment a szivattyú, akkor napi 1 percre indítsa el délben (ezt szerettem a régi házunkban is, nem ragadt le a szivattyú nyáron. Ott tudta a Computherm Q7 termosztát ezt a funkciót), valamint az elektromos működtetésű szelepeket is mozgassa át
Amim jelenleg megvan a projecthez:
-kazán
-4 db keringtető szivattyú
-puffertartály 1500 liter
-(a HMV tartály még nincs meg, de 300 literesben gondolkodom dupla hőcserélős kivitelben)
-gondolom még kellene 1 vagy 2 elektromos működtetésű szelep.
Úgymond analóg védelem biztosan lesz a rendszerben, ha az elektronika lehalna, akkor is elindítsa a keringtetőt a puffer és a kazán között. Illetve a kazánon van túlnyomás lefújó szelep, valamint kritikus hőmérséklet esetére is automatikus lefújó és újratöltő szelep.
Több ötletem is van kivitelezésre, de inkább kikérem a kollégák véleményét is, mielőtt kiadok sok 10 ezer forintot.
Ez első ötlet PLC vezérlés, olyan kellene ami tudna fogadni minimum 3 db hőmérő szenzort és 3-4 digitális bemenete is van. Valamint kellene minimum 4 db digitális kimenet.
A második ötlet valami okosotthon vezérlés lenne, de nem tudom, hogy pl. egy Shelly mennyire lenne megbízható ilyenre hosszú távon. Illetve, hogy ezt meg lehet-e vele valósítani.
Ami 1X kémény lett hivatalosan. Az mindaddig kémény MARAD !!!
Repül a bálna Republic
Kicsi vagyok. Kicsi vagyok, Ha megnövök Beléd rúgok. Még, még, még, még, még Ennyi nem elég! Egyre feljebb furakodom Jaj, de magas ez a torony. Még, még, még, még, még Ennyi nem elég!
Repül a bálna Repül a bálna Ez a parancs Érik a narancs Repül a bálna Repül a bálna Aki hülye, az is marad!
Nagyon szeret, Nagyon szeret, Nagyon szeretném azt veled. Még, még, még, még, még Ennyi nem elég! Add ide a csöpp kis szádat Lerángatom a ruhádat Még, még, még, még, még Ennyi nem elég!
Ez a szöveg kéményre vonatkozik én viszont olyan műtárgyról beszélek, ami NEM kémény, tehát olyan szöveg kellene, ami MINDEN téglából épült magas oszlopra vonatkozik. Az ilyesmit nyilván építési szabályokban kell keresni és nem villanyszerelő tankönyben. Az építési szabályok pedig nyilván statikushoz küldenek és nem kéményseprőhöz :)
A kérdező felé pl jó válasz lett volna, hogy "a villanyszerelés szabályai szerint kémény falát fúrni/vésni TILOS", persze ez a válasz nem oldotta volna meg a problémáját. Az én válaszom viszont megoldotta, csakhogy azóta folyamatosan megy az itt szokásos parttalan és haszontalan/értelmetlen belémkötés.
Az épített kéménykürtő falvastagsága 12 cm, vagy annál nagyobb lehet, és a szer-kezetét semmilyen módon gyengíteni (pl. véséssel víz-, gáz és egyéb vezetékek számára, fúrással pl. kéményseprő járda --> lásd a képen!!, TV antenna, stb. számára) nem szabad. A külső falon futó kéményjáratot (kéménytestet) a szabad oldalakon legalább 25 (38) cm téglafallal egyenértékű hőszigeteléssel kell ellátni.
A vizsgálatnak az alábbiakra kell kiterjednie
1.9.5. falazatának esetleges megfúrása, megvésése, terhelése, hőszigeteltsége, annak védelme,
mindenki tudja hogy ki vagy, nem kell bemutatkozni, akár írhatsz más néven is, rögtön megismerünk a kioktató, hülyéző, fizetett békaembert látó, gyakorlatiatlan agymenéseidről
Ehhez képest az elmúlt hetekben járták végig a környéket...
Szóval, van az !!!
1. CSAK!!! magánszemélyes cím esetén ütemezve jönnek és ingyen csinálják a kémény ellenőrzést/tisztítást.
2. Ahol VAN valamiféle VÁLLAKOZÁS IS a címre bejegyezve. Ott meg kell rendelnie a vállalkozásnak!!! és fizetnie is kell érte. A megrendelés gyakoriságára a kéménytípustól függő időszak van érvényben.
"A katasztrófavédelem sem engedi, de a villanyszerelő szakma sem."
Ha valakinek káposzta tárolási gondjai vannak és a számos lehetőség közül pont kecskéktől kér tanácsot (kecskére bízza a káposztát), az szerinted okos vagy hülye?
"Van a direkt pontszerű világítás, ahol a kilépő fényt nem takarod, csak irányítod."
Pontszerű fényforrás: a tér minden irányában (360 fokban) egyenletesen világító, kis méretű fényforrás.
Ha magából a fénykibocsátó ledből eleve 120 fokban jön ki a fény, attól kezdve nincs értelme pontszerű (tehát 360 fokban világító) fényforrásról beszélni. Ezekből a ledekből elég sokat kell összeépíteni, mire összehozunk egy olyan közös fényforrást, ami 360 fokban fog világítani.
"2015. évi CCXI. törvénya kéményseprő-ipari tevékenységről"
Ez sajnos nem bizonyíték. Pontos link a törvényre + bekezdés idézete lehetne bizonyíték.
Szerintem ez a "kötelező kémény visszabontás" is egy anyagilag érdekelt csalók által interneten terjesztett hazugság.
És ez csak egy a több ezer hasonló tudatos internetes félrevezetésből, ami nem zavarja a sok buta birkát, akik inkább egyre csak fizetnek és fizetnek a csalóknak.
"Az a kémény ami NINCS szabályszerúen elbontva/lezárva."
Hol olvasható az interneten ezen jogszabály HIVATALOS szövege? Ha szabály csak Korrupt Csaló Károly kéményseprő privát honlapján, és a faszbúkon olvasható, akkor most nem mondtál semmit.
Bármely házon lehet pl téglákból épült (szellőző) torony és annak belsejében szabad akár kábelt is lógatni. Feltéve, hogy nem akadályozza a légiforgalmat és statikailag sem omlás/dőlés veszélyes.
Ne haragudj, de nem szeretem, amikor valaki egy valójában nem létező jogszabályt talál ki (az interneten szaporítja az emberi butaságot), puszta fontoskodás, vagy mások ijesztgetése céljából.
Húzz rá egy opál búrát és fénymérő műszerrel figyeld a lux értékek töredékére zuhanását.
Egy 120 fokos térszögű fényforrás fényének 360 fok térszögre szétszórása önmagában hatalmas fényerő csökkenést okoz egy irányba. Egyszerű fizika.
Enné már csak az durvább, amikor matt (nem tükör) visszaverő felülettek is közrejátszanak. Ezért kell a mennyezet szélén körbefutó ízléstelen "rejtett világításba" TÖBB SZÁZ wattnyi led ahhoz, ha a padlón el szeretnénk érni egyetlen 10 wattos NEM SZÓRT FÉNYŰ led megvilágítási fényerejét (lux).
A fényt szétszóró (pl:opál) búrák ok nélküli használata elképesztő energiapazarlást eredményez világszerte.
Nem jó ötlet. A törvény által tiltott ...és jogosan!
Mert NEM épeszű dolog >> ezért tilos is a kémény falazatába rakni dolgokat. (csavarokat, csöveket, vezetékeket)
-----------------
Az a kémény ami NINCS szabályszerúen elbontva/lezárva. és A megszüntetése nincs bejelentve, majd viszgálva/átvéve a kéményseprő hatóság által (katasztrófavédelem).
AZ NEM HASZNÁLATON KÍVŰLI kémény a jog szemében. ***** Mivel bármikor belehet gyújtani bele. Csak egy ideje már nem volt begyújtva benne.
Vagyis, Tessék előbb a kéményt hivatalosan megszűntetni.... Utána lehet fúrni-faragni.
Bár nem ésszerű, ha közepén a szabadtéri levegő van a kürtőben.
Meg kell akadályozni a párás lakáslevegő bejutását minden olyan csőbe, amely csőnek egy része kinn fut a hideg külvilágban. Én ilyen tömítésekre az F.B.S. nevű trutymót használom.
Szerintem jobb lenne a kábeleket csak úgy lógatni a soha nem használt kémény belsejében és ahol a kéményből a kábel bemegy a kötődoboz hátuljába, csak ott tömíteni légmentesen (akár egyszerű gipsszel).
Az UFO-knak üzen vele ? Van egy 20W-os LED reflektorom"
A legtöbb fénykibocsátó LED-ből a fény (lumen) 110-120 fokos térszögben jön ki.
Ha ezt a fényáramot egy opál búrával közel 360 fokosra szórod szét, azzal az egy irányra jutó fényerőt töredékére csökkented. Tehát azonos fényerőhöz kb háromszor több wattra lesz szükséged.
Pl ha egy szokásos LED izzó opál búráját lepattintod, utána mintha a Napba néznél (viszont életveszélyes lesz megérinteni).
Továbbá: egy 80 wattot FOGYASZTÓ lámápban nem biztos, hogy 80 wattnyi led dolgozik, lehet benne szar hatásfokú tápegység és egyéb energiazabáló szabályozó elektronika is. És pl 50-60 wattnyi led, fénye opál búrával jól szétszórva. Így a lámpa lefelé világító fényereje megfelel egy 15-20 wattos, fény-szétszórás nélküli led izzónak.
Lakásfelújítás előtt vagyunk és jelenleg a padlásról a sarokban jönnek le különböző gyengeáramú kábelek (parabola fejkábel, LAN, termosztát stb.).
Azt találtam ki, hogy van a padláson egy használaton kivüli kémény, aminek az alja a szobában van. Fenn is és lenn is belesüllyesztenék egy nagyobb kötődobozt és a kettőt valami vastagabb gégecsővel összekötném és ebben hoznám le a kábeleket.
Nyugi, vannak dolgok amikről nem írhatok, vagy félhomályos utalást lehet tenni, mert az olyan. Nem csak a polgári életre terjed ki, de néha akadnak olyan körök, hogy ha nagyon érdekes fasságot írok a dolgaimról, akkor 15 perc múlva jön a TEK és Vazul néni, oszt szarul fogok kinézni.
Az UFO-knak üzen vele ? Van egy 20W-os LED reflektorom, az brutális, ezt el sem tudom képzelni, hogy mit művel, hacsak nem stadionvilágításra használja, vagy kínai wattban van megadva a teljesítmény :)
> Akkor ez nem biztoshogy akármilyen hálózati hiba lehet amit ujrakötözgetéssel meg lehetne oldani?
Nem tudom, honnan is tudnám ? :)
Amit tudok, hogy az occsó' kínai led az szar. Ennek megfelelően kell venni, kevesebb gond lesz vele. Nálam gyakorlatilag az összes világítási kör led-es, sajna van egy jópár nem cserélhető izzós lámpatest is, de ami cserélhetős, abba philips led izzókat veszek, a többi meg a drága kínai kategória. Nem sok gond volt velük az elmúlt 8 évben. (talán ha 2db megadta magát az egész házban)
De aztán az is lehet, hogy a mikró a szar, túl sokat visszaenged a hálózatra a saját szemetéből. Itt sem mindegy a minőség.
Ez pont úgy hangzik, mint azok a termékek, amit szakember soha nem vásárolna meg, de még bottal is undorral piszkálja :)
Sok led esetében a fényerőt nem a leden átfolyó áram csökkentésével szabályozzák, hanem a led fényének villámgyors szaggatásával (ki-be kapcsolgatásával). Tehát lehet, hogy az a villogás nem bug, hanem feature :)
Akkor ez nem biztoshogy akármilyen hálózati hiba lehet amit ujrakötözgetéssel meg lehetne oldani?
Hja ha megy a mikró akkor kicsit felerősödik a vibrálás de ha nem akkor nem vibrál annyira. Kérdeztem hogy ez a jelenság csak a mikró mellett van de nem lehet tudni. szerintem csak ugy stabilan vibrál már alapból.
Nekem céges gépemre és a berendezéseinkre is folyamatosan jönnek frissítések amit vagy a gyartó vagy a kollégák tesznek fel. Folyamatosan monitorozva vannak azok a hálózati elemek amik fenntartásunkban van - nyilván cég szinten - történt-e rajta olyan forgalomváltozás ami beavatkozást igényelhet a fenntartó részéről. Realtime láthatjuk statisztikában a DDOS támadások erősséget mennyiségét forrását. Arra vannak a gépek meg az erre kitenyésztett személyek hogy kezeljék ezt a gondott.
Egy ismerősöm vasarolt a praktikerben távirányítós hideg/meleg fényerő kibekapcsolós lámpát de fényereje vibrál, mondjuk a mikró bekapcsolása után megsötétül egy kicsit és a vibrálása megmarad.
Nekem a véleményem az hogyha ledesre cseréljük akkor a jelenség megszűnik.
Teljesen meg nem szűnik, de nagyságrendileg csökkenni fog az ilyen események száma. Elsősorban már csak azért is, mert a LED-es cuccok átlagos élettartama nem két hónap lesz, mint a 40-es izzóké. Másrészt amikor meghalnak, akkor jellemzően nem azt teszik, mint az izzószál (ami átmegy egy pillanatra rövidzárba).
Az már csak hab a tortán, hogy az állandó cserélgetés is megszűnik, ami az emberek idegrendszerére nézve is nyugtató hatású, és még a fogyasztás is a töredékére csökken.
Szerintetek ha akkor csapódik le mikor kiég egy izzó akkor mi lehet a hiba
Nincs hiba, ez az izzószálak meghalásának természetes velejárója.
Ettől nem nem feltétlenül szűnik meg... Mivel a ZÁRLAT az ZÁRLAT >> megy le az automata >> ami éppen ezért van. és A ledes cucc is tudhat zárlattal meghalni.
---
Más kérdés, hogy ostobaság lenne nem ledes izzókra cserélni. Hisz kevesebb lesz az áram fogyasztásuk éves szinten.
Nem feltétlenül a legokosabbnak kell főnöknek lennie. Nyilván az állami szektorban ez bevett szokás.
20-30 éve amikor kezdődött a nagy digitalizáció és vettek minden szarra fel mérnököt mondta akkori főnököm hogy nem mérnökök kellenek (majd) tömegével hanem okos ertelmes szakmunkások. Kevesebb pénzért is dolgoznak és ugyanazt meg fogják tudni csinalni.
Azzal az emberrel vitatkozol, aki szerint nem _szabad_ telepíteni a biztonsági frissítéseket a windows-ra. Szerinted ? Mi fogalma van ennek a szerencsétlennek bármiről ?
A georedundanciát is számold, tehát az adatok tárolása, a biztonságos működéshez szükséges infrastruktúra nagyon sok esetben 2 v akár 3 egymástól fizikailag független telephelyen is kiépítésre kerül(t).
Lépcsőházban ha kiég egy izzó majdnem mindig leveri a C10A-es megszakítót meg még a B10 almegszakítót is.
Nekem a véleményem az hogyha ledesre cseréljük akkor a jelenség megszűnik. KKV "elektrikust" akar hívni hogy megszakértse érdemes-e ledeket venni, tényleg az-e a gond.
Kb max 1000W terhelés lehet maximum.
Szerintetek ha akkor csapódik le mikor kiég egy izzó akkor mi lehet a hiba, mit fog mondani a szakvélemény? :-)
Hja akkor 70K darab szerver volt ott mondjuk cégenként 10 vagy legyen 20 darab átlagban. Akkor volt ott 3500 dabab optikai adatlapcsolat ami 7000 optikai szálat jelenhetett akkor.
Lassan már 20 éves cikk. Ezt szerintem mindenki távolról éri el. Nem gondolom hogy vezérigazgatók ücsörögnek a sorok között és éregetik el a dolgaikat.
Közben a szomszéd srác kicsit képezte magát, önéletrajzában bicajszerelő és tuktuk sofőr volt, meg ilyesmi, most meg informatikában keres maga alá kezdő asszisztenst, 1millió forint feletti fizuval, nagy rugalmasan, kisvállalkozásba. Persze Mekknek ez biztos aprópénz, meg szarul csinálják és mindenki hülye, én azért el lennék vele ott is. És volt szerencsém ilyen Mekk-féle jelentkezőket látni mostanában, szóval azt is átérzem mikor sem nem szőke sem nem HRes szabadulni szeretett volna mindentől is és miattuk lesz alkoholista :-D
"Ha egy érzékeny adatot maga a rendszer gazdája el tud érni a távolból, ott súlyos tervezési probléma van."
Üdv az üldözési mániáddal és a XX. században, ahol múltkor sem volt fogalmad még a VPNről meg semmiről sem. Rágjuk még a gittet és mindenki hülye megint?
Volt majdnem 2 évem "nagy" cégnél, ahol a vezető hirtelen behúzta fülétfarkát, majd össz tevékenysége az volt, hogy aláírta a jelenléti ívet és engedélyezte a szabadságot arra a napra, amikor kérted. Meg olyan is akit bemutattak a T közönségnek és 2. munkanapján kiosztott kb. 16 írásbeli fegyelmit. Ez nyilván javított a morálon és nem értették, hogy miért lett hirtelen rossz híre a cégnek, majd 2 hónap múlva hirtelen 30%al csökkent az állomány mérete, amit végül sosem tudtak pótolni. Aztán olyat is láttunk, hogy valakit kineveztek főnöknek, KETTŐ napon belül mondott fel az alatta lévő összes ember. Biztos nem tetszett a haja színe :-D
És EUban nagynak számító, mindenféle emberek közt is akadnak olyanok akiknek bármikor meg merem mondani, hogy egy igazi hazudós pöcsfej. Cserébe el van, mint befőtt, ül a pénzén én meg kisember ugrálhatok és szopat. Erről is lenne egy képzeletbeli Ekcel táblázatom, amivel ugárlhatok, hogy elvileg nagy ember, jól néz ki a portfóliója, gyakorlatilag egy béna, cselekvőképtelen pöcsfej: https://eurobuildcee.com/en/eurojobs/923-robert-snincak
De hát kink nem, aztán fele vagy igaz vagy nem, de fele cég már nem is létezik, dobálhatok neveket, nekem úgyis mindegy.
Dr House egy kórházi orvos, aki más orvosok által megoldhatlannak tartott orvosi problémákat old meg sorozatosan. Sikerének egyik titka, hogy azt feltételezi, hogy minden, amit a betegek neki mondanak, abból el van titkolva pont az az információ, ami miatt senki még nem tudta megoldani az adott problémát. Tehát az, hogy "évek óta nem nyúlt a fűrészgéphez senki" az pl azt jelenti a valóságban, hogy "a motor ki lett kicserélve, de ezt azért nem említettem, mert énszerintem a motornak semmi köze a kapcsoló zöld gombjához".
Az ilyen eseteket szoktam kideríteni pár idegesítő kereszt-kérdéssel, pl "a kábele ugyanígy van feltekerve és öt éve rádobva a motor tetejére?" Ekkor szokott kiderülni, hogy eredetileg hosszú fekete kábel volt rákötve, amit tavaly a szomszéd Jóuzsi lecserélt rövid fehérre... stb. és meg is van a hiba oka.
azért aki tényleg (jelzés)hálózatokkal is foglalkozik - v foglalkozott - valszeg kiköpte a kv-t, amikor végére ért az ominózus 1-2 hsz-nak...
inkább az a dolog volt megfigyelhető - most hogy így felhoztad - hogy ha vki kimond egy nyilvánvaló hülyeséget - mert ugye tévedhetetlen - akkor teljesen mindegy, mennyien és mily módon próbálják terelgetni, vagy korrigáltatni a hsz-t, nyomja a hülyeséget továbbra is, zsinórban.. honnan is ismerős ez? melyik bandára jellemző? (költői)
Ez semmit nem jelent, ki cégnek is lehet értelmes vezetője, meg "nagy" cégeknél is látunk olyan értelmetlen ámokfutásokat, vagy bármit, hogy eleve pár évig tervez valaki ott lenni és dobbant, vagy leszarja, vagy világát nem tudja, vagy csak dróton rángatják. Aztán valaki még nagyobb vezető 4-5-6-X év múlva elnézést kér, hogy hát tényleg akadtak bajok. Akadhattak, mi meg itt állunk a szarkupac tetején, és az akkori vezetők ezzel példálóznak. Mi a "meglehetősen nagy"? Itt 100ezer alkalmazottas cégeknél fordulunk elő, mekkora szintig menjünk felfelé? Alattam meg inkább a kisebbekkel volt baj, 10-50ezer közti alkalmazottat foglalkoztató cégemből legalább 5 dőlt össze alattam az elmúlt 6-7 évben. Meg kellene számolni pontosan, van ami "hivatalosan" is összedőlt, van akinél nyilván akvizíció volt, kibasztak egy csomó embert, behúztak egy csomó új befektetősdit és mókás volt, mikor a 35ezer főt foglalkoztatót céget "felvásárolta" egy 300 fős garázscég, aminek éppen csak volt 5ezer dollár nyeresége a mi 8 milliárdos forgalmunkkal szemben. És tudnék ilyen vezetői hülyeségekről reggelig mesélni, meg könyvet írni, kezdve ott, hogy egyik nyomtatónkra 90 Eurót kellett volna költeni, hogy oda nyomtasson ahol feldolgozzák a papírokat, de ezt a mélyen tisztelt nagy vezető több éven keresztül nem hagyta jóvá, cserébe amit kinyomtatott 3 országgal odébb azt hetente Sanyika raklapra rakta és azonnalos DHLes szállítással küldte a nevemre (akkor is ha nem én vagyok az illetékes, én nevem tudták, meg azt, hogy kibogozom és megoldom cégen belül bármi is van). És így ment az a szerencsétlen nyomtató egy üres irodában, támogatva, egy darab netes routeren lógva, mert az adott rendszerünk csak oda nyomtatott és nem volt rá 90 Euró, csak a heti 1-2 raklapos DHLSes szállításra. És a nagy cég nagy vezetőiről még ilyen egyperceset simán írhatnék úgy 80at. És csodálkozunk, hogy elfogy a pénz a cég meg döcög. De egy országban 50 fős különálló részleget is úgy adtunk el, hogy erről cégen belül kuss volt, csak mikor az utolsó becsukta az ajtót akkor derült ki, hogy senki nem vette át a munkájukat és a gépparkról meg infrastruktúráról sem egyeztettek semmilyen infó vagy egyéb üzemeltetéssel házon belül. Ezek mellett nekem nem arány, hogy ki mekkora cégnél van, ha ott vannak néha a legnagyobb hülyeségek.
Meg van az hogy a kérdező kérdése már rég nem téma, csak be lett dobva (érintve lett) az informatikai gumicsont amire jó pár álkapocs rákapott,csorog is a nyál rendesen napok óta.Mire a gumicsont íztelenné válik mindenki elégedetten dől hátra a foteljában "Na jól megmontam nekik". És gondolja ezt mindenki magáról.
Azért az ebben az országban így magában se pro, se kontra nem jelent semmit (az sem dönthető el, te milyen értelemben hozod fel), van, ahol a legjobban hozzáértőt emelik ki vezetőnek, van, ahol a vezető a nála jobb szakembereket foglalkoztatja.
"X szolgáltatásokat alapban csak hazai hálózatból érjenek el, aztán kész"
Ha ez az elkülönítés FIZIKAI szinten történik (pl nincs semmilyen hálózati kábeles összeköttetés egyes hálózatok között), az komoly dolog. De te valószínűleg valami szoftveres bűvészkedésre gondoltál.
"X szolgáltatásokat alapban csak hazai hálózatból érjenek el, aztán kész"
Ha egy érzékeny adatot maga a rendszer gazdája el tud érni a távolból, ott súlyos tervezési probléma van.
Buta emberek elterjedt tévhitei között van olyan, hogy a riasztó szerelők képesek behatolni az általuk szerelt lakásokba, pedig ez már 30 éve sem volt igaz. Régóta itt az ideje, hogy az informatikai biztonság is elinduljon ebbe az irányba.
A "tökéletesen biztonságos ajtózár" és a betörhetetlenre gyártott lakásajtó naiv butaság. Az az ajtó biztonságos, amin NINCS zár. és az a lakás biztonságos, aminek nincs ajtaja. Ennek a gondolkodásnak megvan az informatikai megfelelője.
Tanulságos volt partvonalról végignézni az elmúlt pár napban a qberci féle ámokfutást (is), pedig a triviális info ott volt rögtön az első hsz-ban: "egy meglehetősen nagy cég informatikai vezetője voltam".
Elkeserítő látni az önmagukat felülertékelt de ehhez képest alulfoglalkoztatott emberek vergődését ilyen fórumokon ahol az IRL értékelésükhöz semmit nem adó forumokon próbálnak bizonyítást szerezni önömaguk számára.
Lehet hogy csak én vagyo olyan kivételes helyzetben hogy egész életemben egy iven tudtam mozogni igy nem kellett küzdenem egy ujrakezdéssel sem. Amikor kezdtem még MKM volt és azaz egy munhahelyem folyamatosan tudott adni annyi uj dolgot hogy nem nagyon kellett kikacsingatnom onnan.
Mi csak olyan egyszerű dolgokat löktünk be nem régen, hogy X szolgáltatásokat alapban csak hazai hálózatból érjenek el, aztán kész, már ennyivel kevesebb próbálkozás van a cuccokon. Ki is derült elég hamar, hogy határmenti településeken mennyien roamingolnak, aztán megy a makettkedés mindenféle téren. Elég benézni egy kamu webshopok Face csoportba és körbenézni egy rendesebb cég ügyfélszolgálatán, ott hamar kiderül, hogy a júzerek 90%-át nem internet, de gép elé sem mindig szabadna engedni, annyira fogalma nincs dolgokról.
Ja, de ez a gyökér nem olvasta végig azt az oldalt. Elképesztő, hogy mennyire fogalma nincs a témáról, aztán osztja az eszet. Ja, két vezeték VAGY data és ground, de ez ugyanaz az ő olvasatában. (csak az egyik 15m, a másik meg 1500m távolság) Az, hogy miért TP, azt hagyjuk is, mert elek sose fogja megérteni*
* Ide a rozsdás bökőt, hogy most majd kitúrja a netről a differenctial signalling előnyeit, aztán előadja, mintha ő találta volna fel.
Az összes virtuális/felhő szolgáltatás egy vicc komoly adatbiztonság szempontjából. Cipőbolt honlapjának tárolására kiválóan alkalmas, de nem ott, ahol millió forint jutalom lehet felkínálva pl a vezérigazgató levelezéséért.
Megmondom mit fognak csinálni.
Megkörnyékezik buta nagycsöcsű micikét, aki a főnök kedvence, és mindent IS intéz helyette.
Ő meg fogja adni a főnök jelszavát, mert természetesen tudja, és már bent is vagyunk. Könnyű 1 milla, jöhet.
Ennek azonban "a felhőkhöz" semmi köze, ha a földön van a levelezésed, ugyanez történik.
Szóval szerintem egy kicsit abba kéne hagyni a parttalan haladzsázást, és olyasmiben okoskodni, amiről van egyáltalán valami halvány fogalmad.
Éppen azon szopok, a két faktor bevezetése istentelen ráfordítás, support és egyéb területeken, óriási mennyiségű felhasználói panaszt, problémát, cirkuszt, és támogatási igényt generál.
Ugyanakkor kb egy újabb ajtó, másik 3 ajtó előtt, aki azokat feltöri, megkerüli, felfeszíti, akármi, a két faktort is "átüti".
"adatbázis szervernek kellene KLIENSKÉNT megkérdezni a webszervert másodpercenként egy milliószor,"
Ezek a beteg zavaros ötleteid mutatják, hogy halvány lila fogalmad nincsen az IT környékén a világon semmitől.
Attól mert "megfordítok "egy "push" kommunikációt, egy "rapid pull"-ra, a hátrányoktól eltekintve a világon semmit nem nyertem.
Szó szerint.
Ha a webszerverre betört pistike, és kiadja az sql-nek a töröljél minden táblát, akkor törölve lesz.
Ha a db szerver kérdezgeti(!??!?!) a webszervert, mi a feladata, mi a feladat, mi a feladat, és megkapja ugyanezt, végre fogja hajtani.
Ennyit erről. Semi nem múlik ezen.
Gyermeteg elképzeléseid vannak, dedósak, álmatagok, zavarosak.
Természetesen lehet arról a db-ről mentés, automatikus mentés, log, olyan adatbázis szerkezet ahol a webszerver nem írhat mindent, és a változásoknak mind nyoma marad más "log" táblákban, ezer és egy biztonsági szint rakható össze.
Olyan parancsszűrés és jogosultságkezelés is van, egy mezítlábas, ingyenes adatbázismotorban, hogy a webszerver nem is adhat ilyen "mindent törölni" parancsot, mert már IP és stb alapon korlátozottak a jogai, mit tehet az adatbázissal és mit nem.
Nem guberált motor, a gyári motorja. Működött a gép gond nélkül ezzel a kapcsolóval meg bekötéssel csak állt 2-3 évet, most meg nem tartja meg a behúzó tekercs a kapcsolót. Köszönöm, hogy utána néztél, szerzek egy másik kapcsolót, aztán kicserélem arra.
RS422 = egyszerű soros adat-kommuniációs mód, akár két vezeték is elegendő hozzá (vagy egy vezeték+ föld :) Közeli rokonait (igénytelensége és megbízhatósága miatt) a mai napig
használják vezérléstechnikában (RS485), táv-méréstechnikában (1wire bus), autótechnikában (CAN bus) és még ezer más területen:
Ez a képen egy KEDU Koa7 motorkapcsoló. Ha a motor csak addig megy, amíg kézzel benyomva tartod a zöld gombot, annak valószínűleg az az oka, hogy a mágneskapcsolónak nincs öntartása.
A kapcsoló gyári honlapját idióta csinálta, ezért az interneten kellett rajzot vadászni hozzá. Ez szerint a zöld gombot behúzva tartó mágnes tekercs egy a motorba beépített hőkapcsolón át kap áramot (motor túlmelegedés védelem).
A te (guberált?) villanymototorodban viszont nincs semmilyen hőkapcsoló, ezért nem marad behúzva a zöld gomb.
Ezen a képen egy hasonló kapcsoló bekötési rajza van (NEM PONT KOA7!!!), ha véletlenül az itt látható színek igazak a te kapcsolódra is, akkor a motor felé menő kábelnél a zöld és a kék vezetékeket kell egymással összekötnöd (vagy a motor azonos pontjára kötnöd) és újra lesz öntartása a zöld gomb alatt lévő mágneskapcsolónak.
A képen a vezeték színjelölések németül vannak! tehát bl = blau (kék), sw =swartz (fekete), gr = grün (ződ)
Mennyire van tartalék középfeszültségen 1-1 irányban ?
Középfeszültségű kábelhálózat gyakorlatilag mindig a hálózat egy másik pontjához csatlakozik. A szabadvezeték hálózatnál meg egészen extrém helyzetektől eltekintve mindig van csatlakozás valahová (lehet, hogy valamelyik hegy tetejére csak egy vezeték megy fel). Teljesítménytartalék meg van alállomásokban és vonalakon is.
Természetesen az Élet nagy mókamester, például egyszer egy hófúvásban találtak egy törött szigetelőt, és úgy hagyták, mondván, ha másnap majd lehet látni is valamit, majd akkor kicserélik, ellátták a hálózat végét másik irányból. 3 óra múlva azon a szakaszon egy teherautó megcsúszott, kitört egy betonoszlopot. :D De ilyenre ezer példa volt és van.
Ok, próbáljuk meg komolyan venni. "A lényeg: az adatbázis vas KLIENSÉNT kapcsolódjon a webszerverhez, akkor technikailag kiválóan műxik az egész hóbelevanc, mégis biztonságban van az adatbázis." És akkor a DB szerver a webhez fordul, ami azt mondja, lekérdezem X tábla tartalmát, ezt meg amazt töröld. És szépen végrehajtja. Mitől biztonságosabb a hülyeséged? Többibe bele se menjünk, mint amikor odahaza nem az SMS-t várod vagy csengessen a futár a csomaggal, hanem másodpercenként hatszor kinézel az összes ablakon, hátha éppen megérkezett. Persze biztos van aki így csinálja, meg biztos van rá valami orvosi latin kifejezés is.
Ja, tessék, egyik nagy mambójambója a Googlénak, hogy akkor nézzük meg a tanultakat, hány szerver tartozhat ezekhez az IPkhez, az hol van és miképpen tudnak válaszolni ilyen gyorsan a világ minden részéről? Aztán most ez VPN, MPLS, privát felhő-e vagy publikus? Nem tudhatjuk, de a vasból idehaza is van jópár, meg minden értelmes adatközpontban.
Meg kell nézni merre vannak most az 50 éves eszközök és mit lehet vele kezdeni. Bár nagygépes környezetet lehet csak elkerülöm, mostanában nem láttam, ennek ellenére nem merek fasságokat írni, hogy nincs az országban vagy pontosan hány darab van, mert az tudöjuk. Fenét.
Régen volt ilyen tervem, hogy a nyuggerklubban majd ezeken lehet élvezkedni, de lassan már a wifi is retró lesz, úgy csaptam ki itthonról az arcnet meg mindenféle hálózatot, hogy öröm volt nézni. Lassan egy DOSos géphez sem fogunk érteni, bankomatokban is Mikrobik vannak meg benézek egy MVM-es 10 mregás akkupakkba és minden IP már 5 éve aztán lehet én vagyok lemaradva. Ennek szerintem megártott a kannásbor RS232vel és riskkel együtt.
Igen, Sanyika fizikai szervere biztos jobb állapotban a DeniNETnél a Salgó polcon és sokkal nagyobb erőforrást tudnak elétenni védelemnek, mint amiket az MS és társai sokezercsilliárd dolláreuróból próbálnak. Nyilván. És ha megnézed, akkor ott is valahogy emberi tényező, szolgáltatás van rossz pozícióban és nem maga a felhő technológia. De majd szólok ha bajom van vele, az is meg szoktam írni.
Hülye rajzokat le tudok tölteni a netről, de minek? Igen, nyilván a világ összes infrastruktúrája és kiszolgálója így működik, meg pont 3 géppel lerajzolható. Nekem is van a sufniban, csak akkor döntsük el, hogy erről vagy valami rendesebbről beszélünk. Kb. azt próbálod magyarázni, hogy láttál dolgokat a világban itt meg ott. Na, szerintem mi is, csak mi nyomkodtuk is és nem a lábtörlőt cserélgettük az ajtó előtt. Én is írogathatná mindenféle rövidített betűs izéket, hogy UDP, LSD, KGST, RISC, MVS, Bunsenroscoe, de minek? Mire megyünk vele? Jó játszani az Elek 2.0-t vagy tényleg ennyire sötét vagy?
"ha a webszerver nem éri el az adatbázist, akkor nem is műxik az egész hóbelebanc."
Szerintem az adatbázis szervernek kellene KLIENSKÉNT megkérdezni a webszervert másodpercenként egy milliószor, hogy van-e valami kérdés. Ha a webszerver BÁRMIT kezdeményezhet az adatbázis szerver felé (és az válaszol), az potenciális biztonsági rés (még pinget se!!!). A legjobb, ha az adatbázis szerver hálózati szempontból tökéletesen süket és vak (NULLA szerviz), mintha ki lenne húzva a hálózati kábele. A legokosabb álkulcsos betörő sem képes betörni egy olyan házba, aminek nincs se ablaka, sem ajtaja :)
A lényeg: az adatbázis vas KLIENSÉNT kapcsolódjon a webszerverhez, akkor technikailag kiválóan műxik az egész hóbelevanc, mégis biztonságban van az adatbázis. De én csak egy buta falusi villanyszerelő vagyok, nekem nem lehetnek használható ötleteim.
Az összes virtuális/felhő szolgáltatás egy vicc komoly adatbiztonság szempontjából. Cipőbolt honlapjának tárolására kiválóan alkalmas, de nem ott, ahol millió forint jutalom lehet felkínálva pl a vezérigazgató levelezéséért. Nem is beszélve bankkártya és személyes adat adatbázisokról.
Tartottak nekünk egy kis tájékoztatót nyilván a felvett anyagot vagymegnéztük vagynem de köszönö viszonyban nem volt semmivel amit felvázoltál.
Biztos volt ilyen élet én nem tagadom de ma már minden mennyiségben a virtualizáció a menő. Nekem ez jött le tudatlanul.
Egy nagy szerverparkban elhelyezik a saját vasaikat ha ennyire fosnak az adatvédelemtől, akik nem annyira azok megvesznek egy "virtuális csomagot" amit majdhogynem otthon a fotelból is tudnak változtatni kedvükre valós időben. Esetleg "otthon" tartanak valami backup-ot tükörnek oszt slussz.
60 év ?
A CISCO 5-10 után semmit nem támogat, nincs HW javitás sem. Ertelme sincs ugy gyorsul a világ. Már ugyfelszinten megjelent a 2.5G sebesség, vagy RJ45 csatlakozón a 10G.
Nyilván én is konzolozok néha de ma már RJ45 fixIP vagy DHCP képességekkel ellátott berendezések vannak és nem kell őskövületekkel szórakoznunk.
Az a baj, hogy te nem tudod, hogy mi az amit még nem tudsz, és ragaszkodsz a saját kis világodhoz, amiben természetesen te vagy a király.
Utoljára szerintem 15 éve építettünk klasszikus 3 rétegű architectúrát, manapság ez max a legacy rendszerekben található meg. Túlhaladott rajta a világ, szarul skálázódik, nehézkes fejleszteni. De mind1, olyan hitbe ringatod magad, amilyenbe akarod, részemről leszarom. Látszik az írásaidból hogy max manager voltál IT területen, mert hallottál ezt-azt, a szavakat egymás után rakosgatod, de abban a pillanatban, hogy valaki megkarcolgatja a felszínt, kibukik, hogy pont fogalmad sincs róla. Nincs ezzel baj, csak ne próbáld eladni magad óriási szaktekintélynek olyanok előtt, akik tényleg értenek hozzá és ebből élnek.
Kurvanagyot röhogtem az RS232-es írásaidon, se füle se farka, aztán örülsz, hogy BT-on átmegy a DTR meg a DCD. Ha lenne valami fogalmad a protokoll működéséről, akkor ilyet le sem írnál.
Aztán a szokásos internetes pöcsméregetés, hogy mekkora IT cégnél voltál kicsoda, csak tudod ez a lőtéri kutyát sem érdekli. Magyar cégeket ilyen területeken nem igazán jegyeznek. (ha infrastruktúra méretről van szó)
Jahnoval meg ne vitatkozz a hálózatokról, mert még én se merek. Csúnya égés lesz a vége.
Kezdem egyre erősebben gyanítani, hogy elek valami régi nickje vagy, pontosan ugyanazokkal a panelekkel dolgozol és ugyanaz a megingathatatlan hit vezet.
Szóval ja, térjünk vissza a FI relére meg az EPH-ra.
Én nemtom, de valakinek mondtam, hogy miképpen műxik, meg éppen 200+ cucc ázott itt peroxidban a polcon aztán lehülyéztek, hogy nem így van. Felőlem csináljanak ami akarnak ebben is.
Kezdem azt hinni, hogy elek alteregója vagy és lassan jönnek a pékinformatikusok meg a szőke HR-esek.
Igyál valamit és pihenj, 30 évvel vagy lemaradva sajnos. Nincs ezzel baj, kellenek az ilyen arcok a régi vasak életbentartásához, amíg le nem cserélik őket.
Lófaszt. A flow control sehova nem "megy" át. Az adat közlekedik, a flow control az adat és a vevő képességeinek függvényében generálódik a végponton. De ha valami halvány fogalmad lenne a hálózati protokollokról, akkor ezt nem kellene magyarázni.
Elég sok tanárom volt az évek alatt, nem tudom hány emleget manapság, hogy éppen mit csinálok, de azt pontosan tudom hogy hányat emlegetek én közülük, akiktől bármit is tanultam. (hint: nem sokat)
El kell hogy keserítselek, elment. Aztán valahogy elkaristol a szakmában. Te meg a 90-es évek elejét emlegeted, mint szakmai non-plus ultra. Engedd el.
Igen, és? Ezek attól még ugyanúgy a 25éve ismert szerverközponzok, szerverparkok, virtgépekkel, hogy most már húúúúhha, "felhőnek" kell hívni.
Semmi nagy különbség nincsen a "lent a földön" futó vasunk, és az azure-ban futó cuccaink közt, legfeljebb ott nem a mi bajunk a túlfoglalás, amit a földön folyton retardmódban nyomunk, merthát kifizettük azt a kurva ramot meg cpu-t, meg stb, és akkor "álljon üresen"...pedighát ugye üresen kéne, mert ha egy node kiesik, akkor.... :D....fucked....
...ellenben a felhőben fizetünk mint állat mindenért, minden magért, minden giga ramért, minden bekapcsolt gép percért...0 terheléssel is... amíg a földi szerveren csak vas-avulásköltség meg villanyszámla van.
Mikor az egyik nagy szolgáltató rendszerével elindultunk, két nagy bipoláris mainframe ment ~100 terminállal. Éjjel, mikor nyugi volt, felvettek 12-14 kW körül. Mikor reggel 7-8 körül elindult a krampácsolás, a teljesítményfelvétel felment 100 kW (!!!) környékére. Amikor bővítettünk, a két bipoláris gép helyére egy négyszeres teljesítményű CMOS gép került. Az üresjárati teljesítményfelvétel nem sokat változott, 8 kW körnnyékére állt be, de a teljes kiépítettséget elérve 400 terminállal a teljes terhelési teljesítményfelvétel 15-18 kW lett. Természetesen a klíma, hűtésigény is ennek megfelelően csökkent.
SW támogatás: szerintem még legalább 60-80 évig biztosított. Driver probléma nincs, ezek nem zsebszámológépek. Szabványosított csatornaparancs-struktúra van, ezt minden berendezésnek értenie kell. Ez a rendszer 1960-ban ment először élesbe a US NAVI-nál, azóta sem a processzor,. sem a csatornák utasításkészletében nem történt olyan módosítás, ami a kompatibilitás sértené. Egy 1960-ban lefordított és katalogizált program a legújabb rendszerek is változtatás nélkül futóképes.
Ember lesz, mert képeznek. Az Ericssonnál egy felsőfokú végzettségű emberke még két évig tanul házitanfolyamokon, mire az első éles munkáját megkapja. A VKB (Bajor Biztosító Kamara) szintén négy féléves tanfolyamot szervez/vásárol COBOL programozók részére.
Miután a gép utasításkészletét a mikroprogram határozza meg, az pedig indításkor töltődik be, semmi akadálya nincs annak, hogy a gépet felosszuk két logikai particióra (LPAR) és az egyik oldalon a hagyományos utasításkészlet fusson ("konvencionális oldal"), a másik oldalon meg egy UNIX-ra vagy LINUX-ra optimalizált RISK utasításkészlet. A két fél tárban, "virtuális routerek" segítségével tud kommunikálni. Megszokott felállás, hogy a konvencionális oldalon megy az adatbázisszerver (jobbára DB2) és esetleg az alkalmazások, az OPEN oldalon pedig alkalmazásszerver, webszerver.
Összességében a rendszer robusztusabb, jobban hangolható és a webszerver esetleges megtörése esetén sem lehet átnyúlni az adatbázisokhoz...
És emberi erőforrások. Egy nagy levegőt kell venni, kiáltani, hogy MIGRÁCIÓ és kész. Max. 10 évig szopnak és buknak :-) Mainframe ja, ahová kell. Ott a 3 fázis, azt hűtjük és lehet a kezemben lévő mobil erősebb. Max. nem programozható és kevésbé stabil, de valamit valamiért.
A megadott linket érdemes megnézni, alaposan körbejárja a témát. Az említett bank SaaS szolgáltatást vett.
Az eredeti koncepciót nem ránk találták ki, ott az SaaS így néz ki:
Ehhez képest a kis magyar bárányfelhő elég szegényes: Van a Microsoft Office365 meg némi SAP:
Hogy néz ki egy német privát felhő? (a Bajor Biztosítási Kamara felhője)
Mi van benne?
A két rendszer természetesen sysplexben, terhelésmegosztással üzemel. Ha valamelyik kiesik, a másik úgy veszi át a produktív rendszerek futtatását, hogy a fejlesztési, tesztelési feladatokra jutó erőforrásokat csökkenti.
Nagyon lényeges, hogy a kommunikáció minden esetben életben maradjon, még akkor is, ha jön egy markoló... Erre egy redundáns kommunikációs fa szolgál (a sebességadatok nem frissek, nagyjából tíz évvel ezelőttiek):
Nincs a faszt nincs nagy truváj benne. Úgy variálod a procit, tárhelyet, környezetet ahogy akarod. De hát egy AWS Azure alapoknál 2 nap oktatás elég arra, hogy az ujiverzum 2 négyzet centijét felismerdees azt, hogy mit nem ismersz. Aztán itt is mindenféle Dataplex/Dataneum példa szerepel ami ezekhez képest játékszer. Kattintok négyet és a most németeknél futó cuccok USÁba költöznek meg a jó ég tudja. Baromira fel kellett volna nőni ehhez agyban is már jópár éve....
Egy ellenállásmérővel kiderül, hogy a tekercs szakadt-e, vagy a gépben van szakadás, nem?
Ha mondjuk a tekercs szakadt, és biztosan jól láttad a dolgokat, akkor miért nem kötöd be a "rendes hővédelmes tokozott motorindító" tekercsét ugyanúgy, ahogy ez, amit helyettesíteni akarsz, van bekötve?
Kéne egy fotó a kapocsdobozról, de így látatlanban úgy gondolom, hogy ha a motorindítóról/motorvédőről közvetlenül viszed a motorra a három fázist, akkor nem csinálsz bajt...
Adott egy Güde kínai-német 400V-os fahasogató gép. Néhány éve működőképesen lett elrakva, azóta nem volt használva. Most szeretném használni de a kapcsolója megadta magát. A piros-zöld gombos dugvillával egybeépített fajta. Hiába nyomom be a zöld gombot, amíg nyomom, megy a motor, ahogy elengedem, leáll. Szétszedtem a kapcsolót, van benne egy behúzó tekercs ami nem csinál semmit. Külön behúzót bele persze égen-földön nem kapni, csak komplett kapcsolót de ugyanilyen nem találtam. Ezért arra gondoltam, teszek rá egy rendes hővédelmes tokozott motorindítót, úgyis szeret melegedni az a motor. Kötöttem már be néhány 3 fázisú motort, viszont amivel gondban vagyok, hogy itt a motorból a kapocsdobozába 4 vezeték jön ki, nem csak a 3 fázisé.
A kapcsolóban a két érintkezősoron amit zárna a behúzó, nyolc kivezetés van, hat a fázisoké, a maradék kettőnél az egyikre át van kötve az egyik fázis és ez a fázis megy tovább a nyolcadik érintkezőről a behúzó tekercs egyik kivezetésére, a másik kivezetésről meg tovább a motorhoz a már említett negyedik vezetékhez. A kérdésem, hogy ennek a negyedik vezetéknek mi a funkciója? Valami motorvédelem lenne, azért van átvezetve a behúzó tekercsen? Ha csak bekötöm a motor három fázisát egy motorvédőre, lesz belőle valami hátrányom?
Legalább 30 éve megvan a Rumba meg még vagy 15 terminál kiegészítő, ami elfedi az eredeti "zöld képernyő". Ha nem tudod, mit kell nézni, nem jössz rá, milyen gépen megy. Arra meg pláne nem, hogy hol van a "vas". Mert vasnak lennie kell. A felhőszolgáltatásnak vannak törvényi, technikai és pénzügyi korlátai. Tavasszal az SAP tartott egy előadást a New York Palotában és maga az előadó győzködte a hallgatóságot, hogy ne akarjanak mindenáron felhőbe költözni csak azért, mert ma az a divat.
Az egyik legnagyobb hazai bank kísérletképpen a levelezését költöztette felhőbe; igen nagy szívás lett a vége és hónapokba telt, mire vissza tudtak állni...
El kell menni a Dataplexbe vagy a Dataneumba, ott lehet látni a rendszereket futtató vasakat...
Minap mikor ügyet intéztem 4 országos mamut giga-biztosítónál, (volt egy pár autó kötelező ügyem, lemondás, kötés, meg életbiztosítás téma is sajnos), hát nekem ott semmi nem tűnt még csak hasonlónak sem, mint az AS400 teminál.
Szóval egy ponton lehet átálltak, de meglepne, ha tényleg fizikai vasakat futtatnának máig.
Inenntől meg az egész "nincs vírus, nincs semmi" teoretikus, mikor ügyfélszolgálat irénke ott fészbukozik a gépen
1985-ben 170 mainframe volt az országban. Most tíznél kevesebb. Szlovéniában van 12.
1986-ban az Ericsson központi gépén 8000 (nyolcezer!!!) szatellitgép volt, ma úgy mondjuk, hogy alkalmazásszerver. Ezeken lógtak a terminálhálózatok. világszerte mintegy 30 000 terminál.
A biztosítók jobbára AS-400-ra álltak rá. Nincs vírus- meg ransomwareveszély, sok minden automatizálható, kényelmes gép. Persze túl sokat fejleszteni se lehet rajta, de azt legalább egyszerűen (RPG).
640k felett eléggé csökevényes az a high memory, mert a 8086 nagyon körülményesen éri el. Ettől még létezik.
Egy idő után "szabványosodott", és az akkor már azért mindennaposabb, monolit chipsetes XT lapok kb egyformán, helyesen kezelték.
Ez a kínlódás végigkiséri a korszakot, hogy ATn is emulálni kellett a dos számára egy himem.sys-el 640k felett a témát, és hát nem minden tudott oda dolgozni.
Szerencsére valami DOS6(?) körül bejött, hogy az oprendszer szarjai is mehettek fel.
Novellen semmi szürke nem volt, piros dobozban megvette a cég, tele volt a pince, hülye piros dobozzal és tonanszám lemezzel, mert a saját szerverünkről felmásolni semmibe nem tartott file szinten (eleve a 25%át használtuk kb) , de egy ilyen árakon "továbbértékesítő" legális országos cég nem lophatta a szoftot. Tehát megvettük, furgonnal elhoztuk, pincébe behánytuk...soha rá sem néztünk többet.
Milyen nagy rendszer maradt ki? Akkoriban körbe kellettek volna nézni a Póóóstán, ahol szerintem 50-60 évvel ezelőtt voltak érdekes kütyük. Később APEH és BM vonalon. Aztán jöttek a biztosítók bankok, mindenki is. Tele voltunk nagygepes terminálos és mindenféle cumókkal.
Az 50 ohmot is elírtam 60-nak, ... de itt tényleg az volt, hogy ezt még szereltük azzal, amit idehaza olcsón kapni lehetett. Ha kvázi "tévé koax", és máködött, akkor az.
Igazad lehet, mert a lezáró ellenállása kb. 100ohmos volt, és utóbb már voltak olyan kártyák, ahol egy jumperrel "bekapcsolhattad".
Ma mindekinek a lakásában ott az UTP ethernet és sokaknak a gigabit is alap ma már...akkor ezek a dolgok olyanok voltak, mintha rakéta mérnök lettél volna, és saját űrhajód lett volna a kertben..., így kb. kapni nem lehetett átlag alkatrész boltban hálókártyát, még az elitekben sem, mert mezei misikének "odahaza minek"
Nem mellesleg, az őskor homályába vesző arcnet képességei, sávszélessége, hibajavítása, címzése, stb sokszorosan haladja meg a szintén emlegetett RS232-t. Amit utoljára a soros terminálok használtak ipari méretekben, még a "nagygépes" korszakban.
Az XT nem csak 640 k-s tudott lenni? Az AT-nél jött be az 1 MB...
Az Arcnet hál'Istennek kimaradt az életemből, mert szigorúan legalisaknak kellett lennünk és ebbe nem fért bele sem a szürke ArcNet, sem a szürke Novell...
Token ringet amikor téptem le a falról, még nem un "vékony ethernetre" (60ohmos koax), hanem az akkor bejött arcnet-re(!) cseréltük, 75ohmos koax.
Gyakran forrasztva, vagy csak összetaknyolva, szigszallag, stb.
Krimpelésről akkor azt nem tudtuk eszik vagy isszák.
Hogy elhelyezzük időben: akkoriban XT-k voltak, 1megabyte(!) RAM, és az AT volt AZ ŰBER gép. Mert volt benne mesés 2mega, ram.. meg nem 7 mega(!)hertzen ment.
Na, talán ennyit a token ringről.
ISDN-t nem is tudom mikor láttam utoljára, talán +10éve, valami cégnél az volt, azon jött a net.
Én ugyan mondtam ,hogy nem olyan frankó egymásba fűzött home switch-be bedugva "szétosztani" a gépek közt, egy ilyen cégnél (500milliós akkori! éves főösszegek) ezt komolyabban kéne venni, dehát... közölték ,hogy minden gépre vettek tűzfalat meg vírusirtót, szóval itt semmi hackelés nem lesz.
Olyannyira """nem volt""", hogy már évek óta nem dolgoztam nekik, egyszer ránéztem, a kiépített full-godmode "kiskapum" megy-e még. ..:D Ment.
Egyik volt tanítványom az Apple-nél programozó, a másik a Sophos-nál, egy harmadik rendszeroperátor a New-York-i tőzsde rendszerénél. Én meg csak reszelgetem a körmömet és iszom a sörömet :-)))...
ATM meg ősrégi IBM mainframe hálók - hagyjuk már. Szerencsére kihalófélben lévő állatfajták ezek.
Nehogy már tudatlanul halj meg:
Az IBM lokális hálózata a TokenRing volt.
Az IBM terminál protokolljai a 2780 és a 3270. Mindkettő köszöni szépen, jól van. 3270-et lehet látni futni az OBI termináljain... Mellesleg mindkettő már teljes értékű kliens-szerver architektúra, a terminál offline is elvégez ellenőrzéseket, pozicionálásokat, szemikonstansok feltöltését...
IBM csatornaprotokoll: a létező legszigorúbb protokoll, a jelzésrendszere külön csatornán fut, ezek az úgynevezett markírozó jelek. Nem fogom most elmesélni, pedig nagyon szép... Ennek némileg leegyszerűsített változata a midrange gépeknél, pl. a Regattánál alkalmazott mikrocsatorna...
Az ATM alapvetően gerinchálózati protokoll. Le tud menni desktopig is, de a piac nem fogadta el a biztonság árát, ezért van szinte minden nem kritikus helyen eternet. A Primary Rate ISDN nem más, mint egy 2 Mbites ATM...
Októberben volt szerencsém piszkálni egy zServert (leánykori nevén IBM MVS-es vektorprocesszoros gépet) amin volt kb 1000 TB lemez. Nem úgy nézett ki, mint ami ki akar halni. Kis hazánkban kettő van, a helyszín nem publikus, mindkettőt Olaszországból adminisztrálják, ugyanonnan, ahonnan az általam piszkált gépet...
A magyar számítástechnika - és itt még nem is informatikáról van szó - alulról konvergál a bányászbéka seggéhez, köszönhetően a COCOM-nak, mert amikor kint kialakultak a nagy valósidejű online rendszerek, akkor itthon mindenki C64-gyel akart megoldani mindent (mert az be lehetett hozni). Kimaradt az életünkből a nagy rendszerek kialakításának kultúrája és megtanulása.
A másik nagy kib@szás az volt, hogy az IBM ideajándékozta a máshonnan leszerelt vízhűtéses mainframe-eket, amiket ugyan ingyen adott, de az üzemeltetésük csillagászati összegeket vitt el, teljesítményben padig alatta maradtak a Robotron akkori gépeinek (R55, R55M, R57)
Nemrég vizsgáltam az egyik bank rendszerét és felvonyítottam, mert DECNet hálózatot használnak. Már a cég sincs meg, meg az utódja sincs, de azt mondják, "nincs vele baj". És ha lesz?...
RS232 háló: Itthon először a SZTAKI csinálta meg (LanPBox), aztán a nagyok elkezdték forgalmazni tized akkorában, több beépített okossággal... Többet az ITU "Narancs könyvek" sorozatának 5. ("V") kötetében, a 24. és 28. fejezetben találsz. Innen a V24 és V28 elnevezés...
Haverom feltette a kádra a járólap alá, ragasztóba való fűtőkábelt, az szigetelt, földelt.
(nálam a padlóban van ilyen, ahova való, mert kellemes tőle a fürdő télen is)
Olyan "mint egy koax", van egy földelt külső harisnya, majd még egy bazi vastag szigetelő.
Majd a kádon a zománc is szigetelő, majd a belső zománc is szigetelő, a kettő közt a kádat meg szintén leföldeled.
És még valami cementes lapot is rakott, amire ráragasztotta ezt a cuccot. Majd hőtükör, majd beágyazta az így felpimpelt kádat híg gázbetonba.
Ennyi cirkusz, meg stb után rájött ,hogy 3 mp alatt kellemetelenül forró a kábeleknél a kád, ha nincs benne a víz, meg is éget, ha meg hideg vizet enged bele és ezzel fűti, akkor igen rossz a hatásfok.
Nálam simán purhabbal van kinyomva a kád alatti tér, az a darab lemez nem hidegebb, mint a lakásban bármi, és már 2centi langyosvíz az alján 5 perc alatt átmelegíti.
Ja és bármit is lehet csinálni benne ;), nem mozog, nem huppog, nem horpad, ...a keményre kötött purhab nem viccel.
Óvatosan is kell, mert az oldalát be tudja nyomni. Kicsit nálam is hullámos, ilyen mm-en belül, de szarok rá.
Beszéltek azok minden másról is, de miképpen jön ide? Van egy pont-pont általában réz kapcsolata sorossal (nem, nem AZZAL a sorossal) erre most jön a tűzfallal meg routerrel és mindennel, főleg ha az elején is TCPből indultunk ki. Továbbra sincs se füle se farka. Meg majd bemegy a jelzésrendszer a Honeywell hőmérő szondáján a 28.5 fok helyett, az átmegy az RS232őn és megjelenik a nem tudjuk hol, ugye?
Meg robban, ha ennyit kiengedünk, szóval ebben a formában akkor sárgít, ha abban tároljuk a hűtőt, de ki tárolja gázban? El vagyok én a nitrogénnel is, meg amit kap. UV és a műanyag öregedése sárgít. De előszedhetem képletekkel magyarázattal megtoldva is.
Szoktam üzemeltetni villanygyartő robbanómotoros eszközt es van benne FI.
Volt már arra precedens hogy a védőt kikötöttem a csatlakozóból mert az intézményunkben valahol ősszekerült a nulla a védővel, vagy szét sem bomlott és nem volt idő szarakodni azzal hogy keresgessem.
Nyilván nem iroda a dolog hanem muszaki létesitmény.
Azért a pincében nem nagyon lehet ilyen szinten matatni hogy megálljon a fél világ.
Mondjuk a pusztában 600 méter hosszan 1.5m mély lyukakkal 5 méterenként kb. megszondázzák a földet kerítésépités gyanánt az tud okozni nm kicsi galibát. :)
Nincs hova terelni már ekkora forgalmat mert akkor az terhelődik tul, majd a következő, majd a következő ....
Talán a villanyhoz hozzányulni az igen de ott sem kerülőzgetnek kis vagy középfeszültségen. Háááát, nem tudom ert valaki itt ilyen szinten a villanyhoz ... :) :)
Én azt látom hogy jonnek 1000l kosaras kocsikkal és melo amig nincs visszacsinalva dolgoznak rajta. Nem nagyon csattogtatják a hálózatot hiba miatt.
Szóval a "jelzésrendszer" az mondjuk az RS232 DTR, DSR, RTS, CTS, DCD jelei és ezek átmennek akár az IP-be csomagolt RS232 adatokkal is, és a tűzfal nem fogja kiszűrni. De ugyanez persze nem limitált az RS232-re.
Nyilván a másik olvasata a dolognak a különböző szervíz üzenetek bizonyos vendor specifikus rendszerekben, amikkel a hálózati kontrollt lehet megoldani. Telefóniához nem értek, de ilyen pl a CANNM.
Jól értelek ?
A fenti kettő közül melyikkel derítették fel a céges hálót ? Melyik az, amelyik szűrhetetlen a tűzfallal ?
Az megvan, hogy az RS232 az point-to-point ? Abból kurvanehéz lesz a hálózat, például azért mert nemigen van benne címzés. Egyébként a mai napig egy elég elterjedt kommunikációs protokoll beágyazott meg ipari rendszereknél.
ATM meg ősrégi IBM mainframe hálók - hagyjuk már. Szerencsére kihalófélben lévő állatfajták ezek.
Sokan ragaszkodnak még ilyesmikhez, meg azért ott a KNX meg a többi. Bár legtöbb mire fejlődik és elterjed arra kihal, pár nyomorult cég meg akkor is erőlteti, ha teljesen felesleges, vagy jönnek a nálam 20 évvel idősebb csókák olyan mentalitással, hogy minden ami modern az szar és kész, bezzegrégen... Oszt most olyan kerülőutat csinál a szoftver a csomagnak amilyet csak szeretnék, nem kell karácsonykor trógerolni valami alagsori rendezőben mert egér elrágta a buszt és ettől a fél univerzum megáll.
"nem csak adatok mennek, hanem üzemi jelek is: DTR, DSR, RTS, CTS, DCD,"
Szóval adat. De ki a fene beszélt eddig RS232ről?
"Mi a különbség HUB, a Bridge, a Switch és a Router között?"
Mi tudjuk, de a bridge lehet kilóg a sorból. Meg akkor mi köze hozzá az IPnek és RS232nek? Amúgy pont jótól kérdezed, mi ezt gyakorlatban is szoktuk nyomkodni. Gondolom valami telefonos lehetsz aki a két végét be tudja kötni, többiről fogalma sincs és hozzá hallucinál dolgokat.
Ahogy az RS232-nél nem csak adatok mennek, hanem üzemi jelek is: DTR, DSR, RTS, CTS, DCD, ugyanígy a többi átviteli módnál is megvannak ezek a lehetőségek: a telefóniában az SS7 signalling system, az adatáviteli rendszereknél a felépítésük az adott hordozó szabványtól függ. Legszélesebben alkalmazott az ATM (Asynchronous Transfer Mode) rendszere, mert az az ISDN-től a 2 Mbites eterneten át a rézalapú gigabites rendszerekig teljesen egységes. Nálunk például egy 25 Mbites ATM-to-desktop rendszer volt. Nagyon rugalmas, mert választani lehet a CBR, VBR, ABR és UBR szolgálatatási osztályok között (tipikus UBR az SMS-küldés).
Amikor a Cisco bejött, akkor az első képviseletvetőjük, Budafoki Robi több fordulóban ismertette mind a jelzésrendszer, mind az encapsulation beágyazódását a Cisco eszközökbe (ezt később meg is bánta :-))) ), mindennek utána lehet nézni, de el kell felejteni, hogy az IP a király.
Ülsz egy céges hálóban, van egy IP-címed. Kívülről ez nem látszik, de mégis eléred a netet és választ kapsz a requestekre. Közted és a net között ott van a routerben a NAT (Network Address Translation). Hogy jön létre a kapcsolat a külső IP és a te belső IP-ről indított kérésed között?
Mi a különbség HUB, a Bridge, a Switch és a Router között?