Kérdésem volna hogy van egy honda gcv 160 as kf 04 dragon 55 kapálógépem.tavalyi évben szépen üzemelt most ma sajnos a hobbin akartam művelni a telket de sajnos nem indult karburátor le szepen ki pucolva és lás csodát minimális rántásra egyből indult na de most jön a neheze. alapjárat tökéletes szépen püfög szépen jár de sajnos gáz adásra nem reagál semmit én úgy veszem észre nem is regulár semmit. ebben kérnék tanácsot hogy mi okozhatja ezt a problémát.
Most szeretnék venni egy gépet. Nem nagy területem van, viszont ekét is kellene használnom. A talaj nem kötött, de füves. Van valami tuti ötlet, milyen lóerőben érdemes gondolkodni, esetleg márka...?
Igen mivel a honda és honda klónok indítása "max" gázon történik, mivel a maximális fordulaton továbbhúzva a kettes fojtószelep(inditási) lezárja a légtorkot viszont a benzinmennyiség a maximális körüli marad.
Valamivel csak le kell állítani. A legtöbbnél a gázkar visszatolásakor földeli le a gyújtótekercset. Nekem a Charlika kapámon hibásodott meg és zárlatos lett
Ha benzint kap és szikra is van, akkor a gázkarral kell játszani. Indításnál általában 2 variáció szokott lenni. Vagy az alapjáratnál kicsit nagyobb állásba állítva a gázkart, vagy a max gázból egy picit visszavéve szoktak indulni ezek a motorok.
Persze a sok próbálgatás variálása előtt/közben nem árt kicsavart gyertyánál egy pár rángatással átszellőztetni a motort, mert ha előtte már bezabált benzinből, akkor az istennek se fog elindulni.
A Zongshen egyébként a Honda koppintások közül a legjobb, legerősebb. A Honda kínai gyáregységében készül - gyanítom nagyrészt eredeti Honda fődarabokból alkatrészekből. (Az ágdarálósok szerint például csak ez a Honda másolat képes meghajtani a darálókat.)
Lecseréltem a több mint 40 éves RK-02-es rotakapámon a Briggs motort egy zongshen XP200A-ra. Az új motor teljesen csereszabatos, de az istennek sem tudom beindítani. Adjatok tippeket légyszi, mit bénázok el, hogy nem hajlandó beindulni? (Olajjal, üzemanyaggal fel van töltve.)
A motorhoz csak a gázbowdent kell csatlakoztatni és nincs rajta semmi on/off kapcsoló vagy ilyesmi.
tuti volt már a kérdés és a megoldás is, de a kereső nem segített rajtam. RK-02-es kapám van. Fél tank benzin után, ledadog, leáll és vagy egyáltalán vagy csak nehezen és rövid időre indul újra. (Gyanakodtam a műanyag perselyes alapjáratállító fűvókára, gondoltam melegszik és lelevegősödik, de megdőlni látszik az elmélet és már cseréltem is.)Membránt is cseréltem, akkor áttakarítottam nagyjából féktisztítóval/karb.tisztítóval, de úgy látszik nem eléggé (Szemre nem volt dzsuvás). Gyanúm a tankba nyúló két műanyag "felszívócső"-re terelődött. Van ennek valami bevált tisztítási módja? Áztassam brigéciolba, nyomassam a fékt./karb. tisztító sprayt, nyomassam meg sűrített levegővel? A végéből a fém szűrőt ki lehet pattintani? Esetleg van ehhez cseredarab? Neten nem találtam. Köszi a segítséget.
Sajnos nem a régi terrra varik öntvényfelnisek(ilyen van felrakva az r250t-re) a mostani vari globálok már lemezfelni de az sem kettő félből. Az eredeti vari gumi 20-25fokban nehézkesen még vasakkal szerelhető de nekem 6rétegű 6x12 japo kistrakira valók vannak azok meg ha jól emlékszem darabonként 11-12kg-osak
Nem lágyabb kb ugyanaz a minta is azonos, csak érdekes az az 1coll+ sokat segít a tapadásban ez főleg talajon illetve szántásnál jelentkezik. A megmaradt 5x12 gumik meg vésztartalék a pótra(az 4x12 eredetileg) vagy a gépre vissza. Egy "baj" van 6x12 gumikkal azokat én már nem tudom szerelni marad a gép(gumis)
Sebesség? Nem értem. Az előző hsz-ben a navigátorról volt szó az meg csak ülés két kerék és vonófej kiemelővel, és a sebességet a kerti traki határpzza meg.
Igen most itt látom, az enyémen is lehet dőlésszöget csak ott az egész kiemelő rész jelentősen változtatja a magasságot, na ettől félek hogy az egész kiemelő komplett megerősítése szükséges. Maga a váz, kerékagyak, az ok. Na persze a kínai kb fele a terra vari félének. Tudod legózok. Ha kevés a pénz marad a mókolás. Régebben írtam 6,5x8 gumik nézetem szerint kicsik már leadtam a kettő távtartó méretezését a fiam céges részén, ha kész mennek fel a 175x13as gumik a felnivel.
Tényleg jó, nem kívánok jobbat. Főleg hogy nem kell vele birkózni, 8 sebesség előre, 2 hátra, és helyben megfordul. Esetleg még rakhatnék rá több sújt, hogy ne kelljen tolni ha szánt és kipányvázza az eke.
Nekem simán le játsza a chrome, de a win10 saját lejátszója is ha letöltöm, valószínű sokaknak nem teszik a 3gp formátum és ezért nem tudják lejátszani. Nekem nincs gond. Igen a fiúk valószínű átírják más formátumba pl. mp4-mpeg4 video formátumba
Sajnos a Fortschrittnek annyira elcseszett a gyári vontató része, hogy nem egyszerű ráfogni se bármit, nem még a magasságán variálni. Én úgy fogok rá általában, hogy orra buktatom a gépet és az állítót is, a kocsi rúdból pedig kihúzom a forgónál a vontató részt, ráfogom a gépre, majd a forgó részt dugom vissza a kocsiba.
Igen a robi250t és a terránál is az eltolt van. Régebben amikor nem volt a robinál eltolva, akkor az eketestet a gerendelyen a rögzítőcsavaroknál fel lazítottam és(az egyik ovális furat) ott max orron járásra állítottam így már elég volt az állítószerkezet. Sajna így a csoroszja nem vágott elég mélyre. Persze lehet csak én szeretem ha a gép vízszintes, de a robinál a hátra dőlés az eredeti briggs mocival gond főleg akkor amikor a tank felöli járókerék a barázdás, kb fél tanknál nem kap benzint.
Itt a robi250t mókolás: egy U betéttel egy rögzítés közzel lejjebb vittem így az állítószerkzet kb körép állásában megvolt a mélység és a gép sem dőlt hátrafelé. A terránál az alsó húzó szintén magas volt így ott már az állítószerkezethez nyúltam itt is a kívánt mélységnél az állítószerkezet középállásban és a gép nem dől hátrafelé.
Akkor lehet én is jobban teszem, hogy ha a mókolt állítót cserélem le egy általam mókoltra amin a kedvemre tudom állítani a mélységet is, nem csak a dőlést.
Na a géphez való csatlakozás(magasság) nekem az előző r250t nél el kellett tolni lefelé a csatlakozást hogy az állítószerkezet jól működjön és a gép ne dőljön hatrafelé, sőt a mostani terravari gépnél szintén jelentősen lefelé kellett eltolni. Azt azért hozzá teszem hozzá tartozó gyári ekét állítót használtam használok. Igaz nálam a gumik egy collal nagyobbak de nem 2,5cm kellett eltolni hanem 5cm illetve 7cm.
Sajnos a hátramenet nagyon hiányzik nekem. A "navigátor" szó bár rémlett, de nem juott eszembe, így rákerestem. Elsőre egy olyan videót dobott be ahol nem jött össze az elkészítése, használata a próbálkozónak, de akár működhet is. A tarlókeréknek is úgy van értelme ha frankó egyenes a terep és nem esik bele abba a csapába amit a gép előző menetnél esetleg kikapar, ha kapar persze.
ali kis Tényleg, meg milyen könnyen forgatja a gépet abban a videóban.
Ma aztán szántottam. Nem tudom, hogy a nagy körmök mennyit jelentenek, mert tele voltak földdel, puha volt szántani, de holnapra megint esőt mond. A szántás végülis jól sikerült. Még apám is azt mondta, pedig az ő szemében csak a ló és a ráülős traktor tud normálisan szántani.
Amire rájöttem, hogy mindenképp szereznem kell egy gyári állítót, mert hiába tudom állítani az eke dőlését azzal amit csinált rá az előző tulaj, lehet, hogy nem is olyan magasságban van az eke csatlakoztatva, amilyenbe gyárilag kéne lennie. Sokat kellett birkóznom vele. Jaa és a sokat emlegetett hátramenet nagyon hiányzik.
Drótkerítés van a körbe, mellette pedig virághagymák. Nem akartam sokat elhagyni, így kis helyen kellett cibálnom fordulásoknál. Ahogy a képeken is látszik, a sárral teli körmök pedig csak nehezítették mindezt.
Hello! Igen ezen a videón már a gyári eke van.Régebbi videókon még a terra eke volt rajta,azt sikerült elcserélni a gyári ekére.Ezzel jobban dolgozik.Üdv
Na a forgás: Pont ezért mivel álltalában rövid darabokat szántok és van hátramenet nem fordulok hanem visszatolatok, hosszabb darabnál esetleg hagyományos szántás fogás. Ha igaz (itt már írtam előzőleg jó lenne egy "navigátor") hétfőn hozzák kíváncsi leszek hogy sikerül az ekét is ráadaptálni, szerintem menni fog mivel az én ekém tarlóskerekes. Persze lehet az idén már nem próbálom, csak egy darab kert van vissza a szántásból.
Kb. 4-5éve, hogy nem kap trágyát a talaj, előtte rendszeresen megkapta, mert voltak marhák, disznók....
Beállításon, türelmen sok függ, meg persze azon is, hogy az embernek mennyi felesleges ereje van a végeken megforgatni a gépet, pláne az én fortschrittompon nincs hátramenet, így mesen nincs cibálni kell ekével, súlyokkal együtt.
Én is a nyugati határszélen lakom, kötött a talaj rendesen, fényeset forgatnak az ekék....
Próbáltam a gyári krumpli kiszántóját a gépnek, kikapott a bakhátból és egyszerűen eljhajlott oldalra.
Hello! Én a gyári ráfot használom a keréken,igaz nálam homokos a talaj,könnyű szántani nem rakódik be a fogak között.Csináltam egy másik ráfos kereket is,azt azért kellett mert krumpli kiszántáskor a hajtásház alja leért a földre és elkapart.Nagyobb átmérőjű mankókerékre csináltam laposvasból egy ráfot,azzal szoktam kiszántani a burgonyát,de szántani a gyári kerékkel szoktam a gyári ekével.Nem tudom milyen kötöttebb talajon dolgozni a géppel,nem próbáltam,nálam homokos a föld az összes előnyével és hátrányával együtt.Próbálkozni kell,majd kiderül jobb lesz-e nagyobb fogakkal.Ez egy régebbi videóm,mostanában is így használom.Üdv https://www.youtube.com/watch?v=nEImYVcP4T8&t=2s
Kötött talaj: nekem is sokan mondják könnyű neked mivel nem kötött, hát sokat lehet tenni azért hogy lazább legyen, a szerves anyag csodákra képes. Sokan előszeretettel rotálnak(porosítanak) én szerintem a rotálás egy szükséges rossz. A szántás könnyebbsége nagyon függ az ekebeállítástól és ezt nemcsak a mélyégre értem. Mivel ezek a kerti gépekhez árult ekék mélységállítása csak az eke hosszirányú szintezése beállításával történik, a mélységtartást az ekenád és a csúszótalp biztosítja. Ezért ha változik a talaj lazasága-minősége változik a mélység is, sokszor kell kézzel korigálni. Nekem van tarlóskerék is ami végül is mélységhatároló(nem mélységállító) ezért nekem az eke állandóan enyhe behúzás alatt van. Persze az utolsó szántásnál én is megjártam a havernál, jól megterítette szinte lekváros istállótrágyával a kertjét. Le kellett vennem a csoroszját sőt a tarlóskereket is mivel betúrt össze gyűjtötte a trágyát, de sikerült.
Én valamikor igaz nem forschritt hanem r250t gépre tettem házilag készített ráfot de nem jött be alig volt jobb, sokkal többet ért amikor később az 5x12 gumit cseréltem 6x12-re
Bent áll a szinben mindig, le sincs véve az öregebbik F600-ról, az a Honda 40 éve dolgozik a családi földeken és még megy 🙂. A másikra meg a pótkocsi van akasztva.
Tudom éppen tegnap megnéztem, 100 ezer ft-al drágább mint Szlovákiában. Ha az emlékeim nem csalnak 260e ft volt tavaly nyár végén. Ha 40 évig működni fog azt mondom évi 6500ft-ot megér, hogy ne gyalogoljak.
Nézegettem én is, de ez a gyári Vari Av-3 nagyon eltalált cucc.
Üzemifék, rögzítőfék, az emelőszerkezetet lehet rögzíteni, a munkaeszköztartónak állítható a dőlésszöge, és magassága. Meg hát persze talajkövető, mint a pótkocsi.
Hát én 2022 nyarán vettem a piroskát (kohler terra vari globál) és 800ezer volt kerekítve,nem érte meg de minek-kinek spóroljak. Igaz most már egy milla fölött van. Lehet a télen bepróbálkozok az egyik kinai"hordozóval". Nem szeretek-tudok gyalogolni gép után.(januárban hetvenkedek)
Hát ha közelebb lennél/tek valahogy biztos felhajtanám az anyagot és "megcsináltatnám" veletek. Néztem kétféle Román/kínai hasonló szerkezetet az egyik sima a másiknál van "kiemelő" szerkezet" is de félek a megbízhatóság nem az erősségük. Százasig még elmennék(majd a télen) de azért boltokban kiröhögnek. Ez van magad uram ha nincs "szolgád"
Egy éve van meg, én is drágán vettem, de azóta nagyon felment az ára. Muszály volt valami megoldás, sajnos gerincbetegség miatt, enélkül nem igazán bírnám használni a Hondát.
Szép napot. Egy robi56 os kapálógépen elment felül az ék stift es nem működik. Gondolom lefeszítsem róla es új stiftel tegyem vissza. De a gyújtást az hogyan kell beállítani?
Van egy 3000m2-es telkem amin leginkább tereprendezést, kertépítést szeretnék művelni. Nyújtott U alakú a telek, elég jelentős szintkülönbségekkel. Szeretnék venni egy használt egytengelyes traktort, hogy tudjak földet, kavicsot, zöldhulladékot, homokot stb. szállítgatni a telken. Földművelni nem szeretnék. Milyen gépben érdemes gondolkozni?
Találtam Honda f560, f600-asokat, és mf-70-eseket kis pótkocsival, ezeket tudom megfizetni. Nagyon kevés műszaki adatot találni, főleg a Hondákról. A pótkocsi húzására melyik lehet a legjobb választás?
Ma értem odáig, hogy foglalkozzak a géppel. Szerencsére nem volt nagy baj. A kerék kihajtó tengelyén a retesz nyíródott el, ami a kerékagyra átviszi a hajtást. A kerék lötyögése lett gyanús, bár megfordult először a fejemben, hogy a féltengely csonk törött el...
Kúpos a tengelyvég, ebben van a retesz is. Egy önzáró anya+rugós alátét fogja fel az agyat rá. Fel volt lazulva teljesen. Azt nem tudom, hogy azért nyírta el, mert fellazult/nem volt rendesen meghúzva vagy mikor már elnyíródott a retesz lazult meg az anya.
Mindenesetre a hegyen szerelni műhely nélkül nem volt fasza. Leizzadtam egy párszor míg a tengelycsonkból kibányásztam a retesz felét...
Ja, én az ekéhez kérdeztem. Más. Jót tett az eső a földnek. Ma beleálltam felszántani, krumpli földet, vissza kellett állítani az ekét, mert agyig merült el benne, és csak járt a kereke. Holnap teszek fel képet.
Nem kevés a súly az biztos. Olyan helyről szedem a fát ahonnan elég nehéz feljönni a műútra, nagy az emelkedő, így a kocsi súlya inkább emeli a gépet mint nyomná. Főleg ezért a nagy súly. Mindig eszembe jutnak a Rurisosok panaszkodásai, hogy törnek ki a gyári kerekek. Ezt én magam mókoltam össze, hogy a gömbölyű tengely hosszabb és hatszögű legyen, de ezidáig nem tört össze.
A krumpli kiforgatás nekem sem ment kötött talajon a tartóvas csavarodott. A szántással nincs gondom kötött talajon sem de legalább 180-200kg súly és terra méretű kerék. Én szántottam robi 250t de csak gcv160 motor volt fenn viszont 200kg és 6x12 pacsker. Jelenleg terra-vari kohler a gép az eke ugyan az s itt is már 6x12 pacsker van. https://www.youtube.com/watch?v=gd-G-umqO3M
Nem tudom mi lett a földdel, talán a tavaszi 70-80 mm eső, vetéskor olyan volt mint a liszt, most meg a kapát nem lehet beleverni. Most volt nálunk 25 mm-nyi eső, talán 2 nap múlva meg kellene próbálni felszántani a krumpli helyét. Pedig még szalmával is volt takarva.
Látom szántás , krumpli kiszántás a téma. Örülhettek ahol olyan talaj van, hogy elviszik ezek a kis masinák
az ekét. Vas megyében sajnos szívás. Nekem fortschrittom van, azt gondolom többet kellene tudnia mint a szentkirályiaknak. Megpróbáltam kiszántani a krumplit egyszerűen elhajlott oldalra a gyári fortschritt kiszántó, ahol ki tudott kapni a bakhátból kikapott, a gép maradt egyenesen, így a szára elhajlott.
A szántás pedig úgy nem akar menni, hogy jól lesúlyozott gép, keréksúlyokkal szerelt jó futófelületű terra gumis kerék van rajta.
A két menetes szárral állítható a két láncos áttételház távolsága. A tengelyvégekre, akár a gumikerekeket, vagy a bordás lemezkerekeket is felteheted. Szántáshoz mindenképpen érdemes + súlyt is használni.
Én ilyen felezőt használtam a régi öntöttvas hajtóműházas kapálógéphez, csak dícsérni tudom! Szántáshoz, boronáláshoz, töltögetéshez stb......nélkülönözhetetlen!
Sziasztok.Újra megpróbálom,hátha.145ccm terra kétütemű motor.felújításra szorul,vagy donornak,karbija ,kipufogója jó. Nehezen indult,szerintem megkopott. Van hozzá még pár alkatrész .Valakit érdekel ,megegyezünk.
Felező nélkül nagyon mozgalmas lesz. Próbáld ki , ha van lehetőséged jó úton. Igencsak kocogós lesz a tempó. Ráadásul, munkavégzéskor egy "kis" gázt is kell adni.
Ebben sajnos nem tudok segíteni, az enyém még nem differenciálműves. Ha a difizárral is csak az egyik oldal hajt, akkor a bolygókerekeknél keresd a hibát.
Az enyém egy 413-as. A kihajtással történt valami. Egyszer csak elkezdett nem menni. A TLT működik rendesen, de a kereket nem hajtja. Mindez gyakorlatilag egyik percről a másikra jött elő. Minden fokozatban és előre-hátra is fennáll a probléma.
Illetve annyit pontosítanék, ha bekapcsolom a difizárat, akkor lehet vele haladni, de csak a fél oldal hajt akkor is.
Nincs semmi rendellenes zaj.
Arra lennék kíváncsi, hogy milyen a véglehajtás? Arra gondolok, hogy ott lehet a probléma.
Békebeli, a Kf-04 előde, vasöntvény, örök élet, persze a szimmeringet itt is kell időnként cserélni és az olajszintet figyelni.Őrizd meg, unokád is használni tudja..
A segítségeteket kérném az képeken látható hajtómű beazonosításában. Nem találtam hasonlót a neten sehol. Esetleg tudja valaki, hogy milyen gyártmány és típus lehet?
A tisztítást pont az ő videója segítségével csináltam meg. A holtjáték szabályzó rugóról esetleg valamit mondanál? Mit kell vele csinálni hogy jó legyen?
Szép napot! Van egy Dragon 55 Szentkirályi kapálógépem HONDA CGV 160-as motorral. Hosszú ideje nem használtam és indítás után a szokásos Honda tutulást csinálja a fordulata nem stabil. A karbit szétszedtem, kipucoltam, új benzint öntöttem bele, de változatlanul nem stabil a járása. Mi szokott még előfordulni ezeknél amit esetleg kihagytam?
Briggs Quantum 675 és 725 motoros kapálógép között vacillálok. A 725-re elvileg 6 LE írnak, míg a 675 hirdetik 4 és 5,5 LE-vel is!(Lehet, hogy KW-LE átszámítást írták el csak?). Vagy van ilyen is, olyan is? Ha valóban 5,5 LE lenne, akkor inkább a 675-öst választanám, de a 4 LE lehet kevés. (kölcsön Hecht 746 3,7 LE próbáltam korábban, az kevésnek tűnt, bár lehet nem a motor erejével volt baj).
Tapasztalt, vélemény van esetleg valakinek a két Briggs motorról? (Megbízhatóság, üzemeltetés, karbantartás...)
Esetleg hasonló árkategóriában jobb ajánlat, tipp? :) (kb. 160-180 eFt keretben gondolkodom)
Az utcánkban kb 30 ház van abból 4-5 háznál van valamilyen szinten művelve a kert a többiben fű van ! De nem is csodálom a pár fámhoz a vegyszer kb 80 ezer egy évben akkor is ha nincs termés ! Őrült árak lettek és a hatóanyagok alig vannak a roppant drága vegyszerekben ! Szinte alig működött az idén valami ! Sok vegyszer már nem tíz literes hanem csak 5 literes lett ami még tíz literes arra is az van írva 7 literbe ha erős a fertőzési nyomás ! Lespóroltak mindent és nagyon drága hobbi a kertészkedés ! De a fűnyírás se kutya 2-300 ezres fűnyírókkal !!!!!!!! De még a jobb kézi kaszák is 10-30 ezerbe vannak és még a kaszanyél is 10-12 ezer hozzá ! Nem normális ez a kormányunk ,de remélem a román elnök sorsára jut ! Szeptemberre a gazdálkodók jó része lehúzza a redőnyt ! Ebben az évben 3 havi fizetést kaptam még ! Lassan éhezünk ! A mezőgazdálkodásnak semmi értelme nincsen ,többe kerül a leves mint a hús esete ! A termény a kutyának se kell és az ára is a béka segge alatt van ! Az állat meg tiszta ráfizetés ! Ha még a jövő év márciusig valahogy ki tudom húzni itt ahol vagyok én soha többet nem megyek sehová se ,elmegyek a nyuszetre és befejeztem az életemet ,ott egye meg a fene az egész mezőgazdaságot ahol van !
Hagyatékból maradt ránk egy Robi 156 kapagép. Olajakat lecseréltem benne, szépen jár, teszi a dolgát. Mennyit érhet ez, mennyiért lehet reálisan eladni. Sajnos nekünk nincs rá szükségünk. Köszönöm!
Van egy RK05b rota kapám Briggs 5hp motorral. Az lenne a problémám, h hidegen kb. 10-15 rántásra indul. Mi lehet a probléma? A láncos hajtóműházban mennyi hajtóműolajnak kellene lennie? Most kb. félig van.
Szeretnék egy nagyobb munkaszélességű rotakapát vásárolni. Ki is néztem egyet, bertolini bt 218-as minden szempontból ideális lenne. Azonban a gyártó nem ajánlja hozzá az utánfutót. Esetleg valakinek van tapasztalata azzal, hogy meg-e lehet erősíteni a bekötést anélkül, hogy a géphez elveszteném a garanciát (például egy alkatrész cseréjével)?
Ha nem, akkor vajon melyik másik rotakapát érdemes nézni, amely ehhez a géphez hasonló munkaszélességű?
A gázkar rendkívül nehezen húzható. Volt, hogy már el is hajlott. Ezért próbálkoztam a rugót belazítani, hogy ha kiiktatom, lássam, mennyire nehéz úgy húzni. Aztán kipattant a helyéből, és nem találom, hová kellene visszaakasztani...
Vettünk 4db kereket a Hondára fém felnis csapágyas 21cm átmérőjűt. De ezek olyan gyengék szinte 2 nyrás után nyomorodnak meg most egynek ki is tört az agy része. Csúcsminőségű kínai kalap sz.r. Ez tanuló pénz lett. Esetleg valaki tudna olyan kereket javasolni ami bírja a gyűrődést(Ennek a Hondának íygy a fűnyíró adapterrel azért van súlya rendesen). Valami acél csapágyas érdekelne 20cm átmérővel. Javaslatokat kérem csak azok adjanak akiknek van tapasztalata ilyesmiben. Nagyon köszönöm előre is!
Elég lett a tanuló pénzből most valami nagyon tuti kellene...
Első: A karbinál a gázbovden elhúzza azt a kis lemezkét a "slussztól"?
Másik: a lendkerék és a gyújtóegység vasmagja közt mekkora a távolság? (TEgyél egy ásványvizes palackból vágott kis csíkot a vasmag és a lendkerék közé, de előtte hajtsd oda a lendkerék mágneses részét, - előtte lazits a gyújtó rögzitő csavarjain- odahúzza a mágnes a lendkerékhez jó légréssel, majd rögzitsd a csavarokat. A lendkereket kézzel elforditod, igy ki tudod húzni a "mérőeszközt", ezután szikranézés.
Üdv Mindenkinek! Vettem egy Robi 156-os Rotációs kapát, amin egy Centura lx-es motor van / Tecumseh/ , de a gyújtásával nem boldogulok,már kettő új trafót is kipróbáltam de szikrát egyik sem ad. Lehet hogy mind két trafó rossz? Ha lenne valakinek valami jó ötlete ezzel kapcsolatba, szívesen meghalgatnám. Előre is köszönöm a segítséget. További szép napot!
Sziasztok. Érdeklődni szeretnék hogy a Robi 151-es 153ccm típusú motoroknál milyen méretek vannak a hajtókarnál? Idáig a következőket sikerült lemérnem:
A két furat középpontja közötti távolság: 105mm
A furatoknál 16mm; a két furat között 8mm vastag a kar maga. A dugattyúnál lévő tűgörgő: 16x20x20mm
A főtengelynél a csap(alsócsap): 24mm átmérő és 54mm hosszú A főtengelynél lévő tűgörgő: 24x28x16mm ?? Itt vagyok bajban mivel nem akarom addig szétszedni amíg nem tudom ennek a pontos méreteit. A külső átmérőben nem vagyok biztos hogy az tényleg 28mm-e mivel azt nem tudom megmérni összeszerelt állapotban és csak feltételezem hogy 28mm és nem nagyobb.
Valaki esetleg tudja? Illetve van-e javító szett amiben kompletten van minden a hajtókar cseréhez valahol eldugva egy webshopban mivel én nem találtam. Van-e esetleg más motorhoz való szett amivel lehetne helyettesíteni?
Segítségeteket kérném. Adott egy Robi 52-es kétütemű rotációs kapa. Karburátorával már rengeteget szívtam, próbáltam rá kínai permezetőgépét, illetve állítólagosan rávaló utángyártottat is, nem sok sikerrel.
Szeretnék egy komplett motorcserét, tudnátok ajánlani kompatibiliset rá, illetve van lehetőség 4 üteműt is választani ?
Nekem gcv160 3db van gyári mindegyik kb 2800 ra voltak "bejáratás" után kellene 3000-re állítani, ha valaki hajlandó szervízbe vinni és ott is normális a hozzá állás megteszik. Mivel az amerikai piacra szánt hondák egy része(generátorok) azok csak 3600-on pöröghetnek így én 3200-3300-ra állítottam mindegyik motort. A legrégebbi honda még a legelső dragonokon volt(szenkirályi) A kohler (igaz az amerikai) az gyárilag is 3300-at pörög. Az alapjárat az 1600-1800 között van a magasabb az meleg motornál.
Érdemi infója van valakinek arról egy honda motornak mennyi az alapjárati fordulat száma és mondjunk fordulaton mennyi? Ennek ami itt van tudom nagyvonalakban, de érdekelne a többinek hogyan alakul...
Sziasztok. Meg tudná valaki mondani, hogy ezt a csonkot hogyan tudom kivenni? Egyáltalán szétszedni, hogy hátulról ki lehessen ütni, préselni? Fortschritt kasza egyébként. Köszönöm.
Robi 50-ről szeretném levenni a lendkerékagyat/megszakítóbütyköt/bütykös hüvelyt. Valaki meg tudja mondani, hogy milyen lehúzó lehet vele kompatibilis? Tolómérővel 25 mm-nek mértem a jobbos belső menetet. A tengely menete pedig 10,6 mm-es.
Hogyne lett volna mivel már meg volt bontva a motor mint látszik is a fotón a piros paszta. A lepke jól zár és szépen is jár most alapjáraton és fordulatot is veszi. A max. ford. még kérdéses mennyi az annyi... Majd ha lesz kis időm még molyolok vele azt ha akkor sem akkor felírom tanulópénznek ezt a pár rugót és marad így ahogy van és megy ameddig megy... Vagyis a generálig...
Amúgy ne zavar a retek rajta. Van rajta bőven, de ez ilyen ha dolgozik... Ezen azért könnyen lehet segíteni és mehet tovább...
Na még egyszer az a kar ami a forgattyús házból kijövő tengelyen van esetleg nem volt fel lazulva? Mert elmozdulhat és akkor a rugó nem stimmelhet, tudom azt mondják ilyen nem lehet mert pozicionált és még a szorító csavar is biztosított. A fotón látszik itt még eredeti az álapot,bocs a dzsuváért de csak a tengelyt meg a kar egy részét fújtam le sprével. Ennél a rudazatnál nincs alap rugóerő(holtjáték) beállítás
Amatőr kérdés következik, de sosem csináltam még ilyet. Vettem Briggs Classic 35-höz tömítés készletet és az olajdekni tömítés 4 db-ból van, 2 papír és 2 fekete "gumi". Ezeket úgy kell felrakjam, hogy a papírok kívül a fém felé, beolajozva, belül pedig egymáson a két fekete?
Van, de ha szükséges max fotókat teszek föl persze feliratozva. A stop kapcsoló a karbinál jó ezt írta, írtam a többit. Fül az nem mérvadó 3000ft egy üzemóra számláló fordulatszámmérő.
Olyan gondom lenne, hogy van egy Briggs Classic 35 motorom, szétszedtem, mert erőtlen volt és füstölt. Kapott új gyűrűket, most raknám össze, viszont látom, hogy a főtengelyen levő fogaskeréken nincsen semmilyen jelölés, hogy hogy kellene állnia a műanyag kis fogaskerékkel szemben. Rakok be két képet egyik és másik oldaláról. Ilyenkor hogy rakjam össze?
Poén, hogy van kettő ilyen kaszám. Mindkettőnél megvan ez a nagy hézag.
Nem látni bemélyedős kopást. Kúpos alakú az a kis görgő vagy mi.
Cserélhetőnek tűnik, de honnan veszek, valahol max legyártatom, de mivan ha valami speciális, ritka csapágy van ott és azt is cserélni kell. A két pengesort mennyire szabad összehuzatni?
Ez is egy jó kérdés. Könnyű mozgásúnak tűnik, csúsznak egymáson.
Csak egy megjegyzés a nem szokványos esetleg kókányoláshoz, nekem 3db gcv 160 mocim van ami azonos bennük a motor karbi és fordulatszám szabályzás, viszont a rudazat összekötő részek mind különbözőek pedig mind eredeti honda na jó az évjárat az nem.
Ott a film alatt vannak jelek ,olyan fogaskerékforma szimbólumra ha rákattintasz feliratok ,automatikus fordítás ,és ott kiválasztod a 100 nyelvből melyik legyen a felírat ,nem túl jó a fordítás de még is van amit ért az ember . Hát csak olyat dobott be hirtelen a yutub .
Szerintem ez vakvágány lesz ez a filmben gcv.. Az más mint a gxv ezt már megbeszéltük... Ha a szomszédé is gcv akkor kár meglesni...
Találtam pár filmet a neten erről a motorról csak franciául(talán) nyomja a koma. Ott szétszedi egyik videóban, a másikban a karbit állítja ott mutogatja mit hogy kell. Jó lenne érteni is mint beszél persze... :) Na majd futok még egy kört azt annyi jó lesz ez...
A te motorod annyira más mint a szokványos motorok ,hogy eldönteni nem lehet hogy nem e valami nem oda való alkatrész van beszerelve ! Holnap még megnézem a szomszédban ott egy fűnyíró van Honda motorral azon ezek a rugós részek hogy állnak hátha látok rajta valamilyen támpontot .
Honda klónom van de mindene ugyan az ,nincs is külön alkatrészek ezekhez . Nem tudom betenni a képeket az én telefonom mini képet csinál a gyereké meg ehhez a fórumhoz túl okos a tied az a fekvőhengeres ha jól láttam ,nekem meg álló motorom van . Attól megnézem mi a különbség .
Ácsi ez így került ide. Annyi a rugót még nem volt gyári oda tettük jobb híján tesztre megy-e egyáltalán... Szóval fogalmam sincs esetleg ha van képed amin rajta van szivesen venném. Én amiket találtam ilyen valami kinézetüek voltak...
A kép jobboldalán az a kar az jó helyt van vagy még valami hiányzik onnan ? Mi lenne a lelapoláson ? Valamilyen kókányolás eredménye az a probléma ! Azért nem stimmel a rugó sem !
Itt is van egy gxv az még eztán jön üzembe állítása...
Ha itt vissza tolom a gázkart akkor le is áll ahogy kell. Ha oda húzom neki koppra akkor szivató ez oké(ott indul csak 1 rántásra szivató nélkül nem nagyon). Ott persze van egy kis játék a szivató és a teli gáz között ez stimmel. Valójában a max. fordulata nem jó amiért ez a rugó kellett. Na majd ha megjön a fordulat szám mérő molyolok még vele. Az idegesít ha vissza tolom a gázt(leállítás) akkora hasa lesz ennek a rugónak embertelen(összenyomódik nagyon). Nem tud ez kiakadni(persze lehet mindben ilyen ez nem tudom ez az első Honda a gcv eztán jött ajándékba rotakapával)? Mert akkor ez sosem lesz meg úgy elszáll... A fogyasztás gondolom mivel nem gyári karbi így a kis kínainak a főfúvóka mérettezés nem az igazi gondolom ahogy sikerült(gyárilag 60 van az eredeti karbiban)... Ideális fordulat 2100 a max. meg 3100. Tán gyári leírás szerint...
Felső rúd a rugóval még eredeti, de itt van a gyári új rugó ahhoz is azzal nincs gond nem ingadozik semmit...
Szóval lehet ez mindben ilyen. Ha vissza engedem a gázt össze nyomódik nagyon. Attól félek el fog szállni... :) Persze ha gázon van akkor ilyen gondja nincs...
Fogyasztás állítási lehetőség konkrétan ezeknek nincs igaz csak főfúvóka csere?
Lemaradt mivel a honda gázrudazat ütközésig ráhúzott gázkarnál zárja a kettes pillangót, (szivató állás) Előfordulhat rosszul beállított rudazatok esetleg sérülése esetén részben zárja a szivató részt gázkar max fordulat helyzetben, kipörögni még kipörög viszont zabál.
Nekem nincs gxv mocim csak 3db gcv sorozatú. A fotón látható rugónak alapjáratra tolt gázkarnál egy holtjátéknak kell lenni ilyenkor az alapjárati csavarnak ütközik a pillangó-rudazat, ráhúzott gázkarnál pedig a rugóerő-előfeszítés határozza meg a max fordulatot3000-3300. Gyárilag 2800 a beállított kivétel az usa piacra gyártott generátor motorok ott természetesen 3600. A fotón levő kar felső végéhez csatlakozik egy hosszú rudazat ami mozgatja a pillangót a rudazaton levő hosszú vékony rugó lényeges(kiegyenlítő), mivel hiánya vagy nem megfelelő állapota fordulatszám lebegést okozhat.
Lenne egy kis gond megjöttek az eredeti rugók a gxv-140-hez a Hondata megrendelte és küldte, de az egyiket kicseréltem mint a képen is látszik az még csak oké bár az sem egészen olyan mint a régi. De ez a másikkal valami nem stimmel. Esetleg valakinek valami ötlet? Valahogy nem kicsit hoszabb mint kellene. Állítani kellene valahol valamit vagy...? Esetleg az lehet gond nem az eredeti karbi van rajta? Vagy vágja le a szárából és hajtsam meg azt annyi, hogy jó legyen, de az olyan... ?
Kérdés a kuplung holtjáték megvan? A másik érezhetően egy ponton határozottan kiemel? Az alsó rugótányér jó pozícióban van(fordítva is betehető)? A határozott kiemelésről azért írtam mivel a motor esetleges le és felszerelésekor központosítás lényeges(a rögzítő furatok nagyobbak mint a csavarok) /csigatengely-főtengely egy vonalban/.
Van egy kf-04 hajtoművem honda motorral, ami most kapott egy teljesen új hajtómű házat. Most pedig kegyetlenül csúszik a kuplung. Már cseréltem nyomcsapágyat, rugót, rugótányért, de még így is. Kb fél perc után tűzforró az alsó kuplung és a csapágy is.
A kuplung bowdenen már állítottam. Mi lehet a gond?
Az csak kb 4,5 lovas lenne a régi számítás szerint ! De 5-8 éve volt ebben változás szerintem valamilyen környezetvédelmi megfontolás volt hogy másként számolnak mindent ,mint előtte !
Rendben, csak akkor a 5.5le gép mennyin dolgozik ha az 5.5le-höz tartozó fordulatot sosem éri el, mert a regulátor nem engedi. Értem a terhelés szabályzó ( regulátor ) változtatja a pillangó szelep nyitásának a mértékét, de akkor ne adja meg a max teljesítményt ha azt nem lehet használni mert a fordulatszám sosem lesz annyi.
A lóerőt nem a végfordulaton adja semmi sem ! Hanem az ajánlott munka fordulaton az meg 3000 fordulat ahogy írod . Pl egy traktor végfordulata 2500 de a munkafordulata ahol a legjobb a fogyasztás és már az erő is rendelkezésre áll az csak 1950 fordulat . Nagyobb cm3 gépeknél meg 2000 a plafon fordulat és 1500 a munka fordulat . Abrikx motoroknál is sokan azt hiszik a gázkarral gázt adnak de nem ,csak a lehetőséget biztosítják ahhoz hogy a motor üzemanyagot kapjon ! Gyakorlatilag a terhelés szabályozóra van bízva mennyi benzint iszik és milyen fordulatokon meg a motor . Ha terhelés éri automatikusan benzinhez juttatja a motort a szelep benne ,megpróbálja tartani a beállított fordulatszámot ameddig bírja egy ilyen kis motor .
Egy bajom van ezekkel a lóerőkkel, a gyártók megadják Pl: 3600 as fordulaton a teljesítményt, aztán oda van írva, hogy normál üzemben 3000-et forog a motor. Akkor???? És az elméletileg elérhetővel sokra nem megyek.
Véleményem szerint nem szerencsés olajsűrűséggel manipulálni. Adjuk meg neki ami jár. Még ha eszi is az olajat. Gyakrabban kell ellenőrizni az olajszintet.
Egy kis apró kérdés kimaradt. Alapjáraton ez a Honda löki egy idő után idő után a kék kojtot most vettem észre eddig nem ment nagyon alapjáraton(munka közben nem volt rá szükség :) ). Ez sok jót nem jelent ha eszi az olajat. Tehát a B&S és Honda olajon kívül milyet lehet még ezek a csodákba tenni ami sűrűbb és nem öli meg teljesen? Most nem lesz motor generál még egyenlőre így kicsit még ki kell tartania...
Valahogy nem vagyok meglepődve ezen! Mint kb. sokminden másban is van ilyen... Egyikre a szárkúpban a kínai ilyen matricát tesz a másikra másmilyet azt jó... Sajnos ilyen világot élünk...
Ezt nem tudom, de az itteni "ágdarálósok" esküsznek rá, hogy a 6,5 lovas Zongshen vígan hajtja az ágdarálót míg a többi olcsó típusból még a 7 lovas sem bírja.
Szóval tényleg egy kaptafán készülhetnek a Hondával...
Ez egy káosz ez a Honda géphez rendelés. Kb. az összes hivatalos Honda helyet körbe érdeklődtem mire a Hondata előtt le a kalappal eddig úgy néz ki ők be tudják szerezni nekem ezt a pár rugót, stb. Holladiátol kezdve osztrák meg a fene emlékszik már honnan jönnek majd össze. Szedeginél azt sem akarták tudni milyen gyertya való bele meg értetlenkedtek világnak majdnem még a vércsoportom is bekérték egy vicc... A többi meg kb. le sem sz.rta a felkeresésem. Szóval nem gondoltam volna ennyire nem egyszerű téma ez... Vagy kb. ott tartunk nem érdemes heftelni ezek a gépeket dobni ki azt venni egy újat az annyi. Ennyi időt áldozi rá mire csak pár dolog meglesz... Persze azt hozzá kell tenni ment már ez is eleget így lehet itt a cucc bele teszem és másnap széthullik, de akkor ravatalozás lesz... :)
Sziasztok! Most vettem egy RK02-es kapát. Olajat akarok cserélni, leszedtem a kuplungtól fölfelé de nem találok rajta olajleeresztő csavart. Tudnátok segíteni? Előre is köszi...
Csak, hogy tisztában legyek a dolgokkal esetleg máshonnan is tudsz, szoktál rendelni? Mármint külföldről? Ez itt nálunk egyre döcögősebb úgy kb. minden amint látom... Ahogy haladunk előre a korban egyre nagyobb a hanyatlás...
Írtam ennek a Lajosmizsei cégnek amit itt javasoltatok(stihl, Honda). Eddig válaszra sem méltattak... Lehet ez vakvágány... Még várok kicsit és ha semmi akkor ki lehet őket pipálni...
Én is payPal fzettem vagy virtuális kártyával még belföldön is sokszor. Az én bankomnál van a számlához virtuális kártya is arra csak annyit szoktam tenni ami a biztonságos vásárláshoz kell.
Nagyon köszönöm. Megrendeltem már amit akartam egy itthoni boltól. Bár most jobban utánna nézve lehet nem kellett volna mert nincs jó hírük. Kivárom mi lesz belőle most már. Nagyon jó ár volt, de lehet elcsesztem... Remélem hamarosan elválik.
Biztosan lesz a jövőben amire szükségem lesz így élni fogok a lehetőséggel(én nem vágom azt a témát annyira sőt semennyire sem :) ). Egy elérhetőséget majd küldj már a dik@freemail.hu címre majd írok ha szükségem lesz valamire és meg kozultáljuk a részleteket. Köszönöm!
Szia! Bocsi ,hogy bele kotyogok de én meg tudom rendelni Aliról. Nekem is ilyen van . Idő míg ide ér és még hozzád is el kell juttatni. Tehát 2500ft+helybe a posta. Ha vállalod én meg rendelem neked.
Sajnálom, hogy nem érhető el számodra a külhoni vásárlás. Nálam is ez a gond. Eddig a fiam vásárolt nekem. De megszűnt a PayPal fizetési lehetőség az Alinál. Erre a kártyára csak közel annyi összeget raktunk fel amennyi a várható költség.
A hitelkártyánkat nem áldozzuk fel, mert zsivány világ van.
Ne is mond. Igen odakint jó árak vannak csak sajnos nem értek hozzá és ismeretségem sincs aki be tudná hozatni... Ha lenne megbízható aki behozatná nem kellene ennyit kinlódnom... Ami itt van jóformán minden kintről jön csak itt ökör áron adják. Értem én meg akarnak gazdagodni, megélni, de ott a baj holnapra akarnak... Na mindegy ez van... Emagon találtam tán legjobb áron meg egy másik helyen 3000 körül.
De legalább a benzincsap itt volt a boltban a polcon így egy gondal kevesebb lett... Rendeltem mellé másikat is sosem lehet tudni... :)
Ennél valami kisebb összegre gondoltam... :) Nézegettem őket, de lehetetlen pici pénzből. A fűrész mániások meg szerencsések nekik sikerült pici pénzért (2eur)... :) Mindegy ez nem annyira lényeges jó lesz ezt fülre is...
Ja igen az kimaradt az előzőből. Esetleg valami nagyon nagyon olcsó fordulat szám mérőt tud valaki valahol amivel egyszerűen meg lehet tudni mennyi az annyi. Beállításnál nem lenne hátrány... Gondolom ilyesmiben pici pénzért nincs ami 2T és 4T is jó..
Na ez az ezt találtam én is más oldalon a legjobb megoldásnak. Így a mofakernél van még jobb mert itt azt helyben a boltban is meghozzák. Még a végén kialakul minden... :)
A gcv csapok amúgy lehet tudni hány mm csőre vannak? Még azokat nézegettem...
Mint írtam nem az eredeti karbi van rajta ezért nincs rajta benzin csap. Az eredeti karbin van ezeken a gxv motoroknak. A gcv van külön. A Briggs csapokkal az a gond vastag cső megy rá ezen meg vagy 4 vagy 5mm van tehát nekem valami olyan kell ami kis csőhöz jó.
Azt kell mondjam le vagyok maradva a Honda ismeret terén ! Most néztem olyan új típusok vannak amit én még sose láttam ! Nektek van igazatok ! Én még csak a kétféle főtengelyű motorokat ismertem eddig de hogy azokon belül is lett más betűjelű motor hát én ezt nem tudtam ! Nem értetlen tudatlan vagyok ,van ilyen !
Na akkor csináltam fotót miről is akarok infót. Van itthon GCV-160 is meg van ez a gxv-140. A henger ugyan úgy áll rajtuk(vízszintesen hacsak be nem néztem, de ekkorát csak nem tudok :) ).
Tehát amire mutatok most egy "kokányolás" (rugó) megy vele, de nem az igazi. A karbi egy kínai valami az eredetit még az elkőző gazda valamiért cserélte sajnos. Az sem biztos az igazi, de ez van. Ingyen jött a gép...
Tehát ez a kis rugó kellene. Olyan 40mm körüli lehet.
Ja igen és ilyen "kisebb" benzin csapot ami erre jó tudok valahol venni, rendelni?
Jöhet ha van 8mm csavar legyen a lyuk és olyan 8mm lenne talán a jó 1db egy kivezetéses, és kettő két kivezetéses kéne . 6-os csővel találtam csak eddig ,de ha az lenne hát az is jobb mint a mostani ami még véknyabb .
8mm kellene és legalább 8mm csövekkel ne tudjon tolulni benne . Még így is a 3mm furatok a csatlakozó csőben ,lehet necces lesz . De azt még esetleg fel lehet fúrni akár .
Ilyesmik kellenek csak a méretük nem jó 8mm csavar való bele és 1darab egy oldalas és két darab kétoldali kivezetéses a csöveknek meg 8mm csö csatlakozósnak kéne legyen . A résolajat kell elvezessem a Zetornál ,más úton hátha túlnyomása van és attól áll le a porlasztó ,már mást nem tudok kitalálni .
A GCV azok fekvőhengeresek a GXV meg álló hengeres ,vagy inkább 45 fokos hengeres lenne igazából . A rugóik sem egyformák . És valóban a GCV-hez nem nagyon van alkatrész igy már én is jártam . És mi van akkor ha anyagvastagságra egy formák csak a hosszuk nem azonos ,és mondjuk olyanra hajtogatod ? Kellemes húsvétot !
Ezeken az oldalakon már túl vagyok. Ezekben egy sem az. A méretük mindnek nagyobb. A regulátor rugó a másik ami függőlegesen van nem? Mindenhol csak azt lehet kapni, de lehet tévedek. A gcv nem egy a gxv-vel méretileg. Tudtam én nem egyszerű téma lesz ez. Külföldi oldalakon ott van ami kell. De egy 1000 - 1500Ft alkatrészről van szó és kintrőlmeg amúgy sem tudok rendelni meg nemhiszem annyira gazdaságos lenne. Remélem majd azért lesz itthon is valahol. Eddig semmi az biztos...
Ezek a megnevezések ,néha kiaksztanak ! Jelenleg üzemanyag csatlakozót keresek ,vagy én átvezetőszemnek ismerem ,csak sehol sincs ,a boltos meg nem is tudja elképzelni mi az ! Hiába vittem az üreges csavart !
Kis segítséget szeretnék kérni. Egy Honda gxv-140 motorhoz kellene egy rugó aminek nem tudom a pontos nevét. Ez lenne az egyik kérdésem mi ennek a pontos neve és esetleg hol tudok ilyet venni itt az országban. Sehol nem találtam vagy csak rosszul kerestem. Az alábbi linken a robantott ábrán a 4. alkatrész(rugóról) lenne szó. Persze ha van valakinek elfekvőben ilyen motorja donornak amin rajta van arról is beszélhetünk. Robix -140 gépben van ez a motor. Nem mai darab, de talpra állítottuk 10+ év állás után...
Szerintem szinterezett, azaz elektrosztatikusan feltöltött porfestékkel lefújt és ráégetett a gyári festése. Ezt házilag nem igazán tudod megvalósítani és mivel az alumíniumon nem nagyon szeretnek a normál festékek tartósan megtapadni, így én inkább békén hagynám a kopottas gyári festést...
Briggs Classic motor felújításába fogtam bele, szeretném újrafesteni (fújni) az egészet, milyen festék sprayt ajánlotok? Hőállót vagy normál feketét vagy ki milyet használt, ha csinált ilyet?
Én két kertet művelek vele egész nyáron használom és kb 15 liter benzin egész évben elég bele ! Nem vág földhöz és sosem javítom ! Van egy mondás a legolcsóbb alkatrész a zsír és az olaj ,és most már ott tartunk a jó benzin ! Ne hidd hogy drága a 100-as benzin ha el kell vinned egy szervízbe a kapálógéped 10 évre elegendő 100-as benzin ára is kevés lesz a javítás annyiba kerül ! És ha fiatal vagy még megéred a szintetikus benzint ,mert 2035-től csak az lesz amit ezekbe a gépekbe tölthetsz, az jelenleg ha kapható volna akkor 4000 ft /liter volna !
De az egy másik téma , hogy mennyit tud üzemelni. De a Magyarországon szabványos üzemanyag nem jó bele az a problémám. És ne keljen már 100-ast vennem ( plusz pénzért ) ha megfelel a 95-ös.
A koksz rá van égve a szelepre ! Ha lehet koksztalanítani kell és ne használj 95 benzint . Annyival nem drágább a 100-as mint amit a 95 okoz hibákat a gépben . Az olajat is rendszeresen cseréld 25 óránként !
Köszi szépen. Igen azt tudom hogy melyik melyik meg a menetét is csak azt nem hogy honnan induljak. 🙂 A szívó szelep bevolt szorulva nyitott állásba. Nemtudom hogy hogy történhetett.
Mindegy melyiket állítod elsőnek ! A hézagmérővel elsőnek megméred mennyi az annyi ! Ha bement a mérőlap a szelep és a hiba közzé ha lóg állítod ha kissé húzósra állítsd ,kétszer háromszor meghúzgálod a hézagmérőt a két felület közt . Nem szoríthatja be de lógni sem lóghat ,nem nagy ügy az egész !
Addig tekered lassan amíg nem látod hogy a szelepek zárva vannak . A kipufogó szelepé a nagyobb érték a szívóé meg a kisebb érték lesz . hézagmérő kell hozzá ,villáskulcs, csavarhúzó ! A kipufogó dobhoz közelebbi a kipufogó szelep a másik a szívó .
Üdv mindenkinek. Tudnátok segíteni Honda gcv 160as motor szelephézag állításban? A szíj keréken van valami jel kezdésnek vagy a szelepek nyitását figyeljem? Melyik szeleppel kezdjem?Az értékek azthiszem 0.25 és 0.35 de javítsátok ki ha tévedek. Köszönöm. Üdv. Balázs
Négy ütemű motornál semmilyen adalékot nem használtam-használok, 2t motornál csak a 2tolajat igaz ful szintetikust. Te írtad a hondát érzékeny én válaszoltam 3db gcv160 köszöni jól van igaz a karbi előtt mindegyikben finom szűrő. Most tavasszal a 3 honda a benne hagyott benzinnel indult,igaz rátankolással sőt a benzincsap 2-nél nyitva is maradt. A másik a dolmár 24u vagy az oleo sparta 250 gondolom nem valami nagy fúvókákkal rendelkezik.
Amit írtam ha a fúvóka nagyobb átmérőjű akkor nem okoz gondot ,de az adalékok a benzinben sem tudjuk bene van vagy nincs ,akár ez is számíthat . Itt nem jó az biztos .
Én csak egy tudatlan falusi vagyok, nem cáfolok lehet hosszú évek óta szerencsém van. A legfiatalabb motor kohler 224 pro 31üzemóra(Ősztöl) köszöni tökéletesen működik, 3db gcv 160 egy 4,5le briggs semmi gond. Kétüteműek: stihl023 stihl260 makita6400 dolmár 24u és husi 543rs oleo 250 ja és még egy oleo spricni mind tökéletesen indul dolgozik évek óta. 100as benzint nem láttak csak a moltol a 95. Természetesen ahol nem megfelelő a szűrés ott én a karbi elé finomszűrőt betettem. Azért ennyi gépnél már marha nagy szerencsének kell lenni vagy esetleg nekünk van igazunk. Ui: egyedül a spricninél a delorto karbinál kell a karbi szűrőt hosszabb állás után (2-3hó) tisztítani arra nincs magyarázat.
Csak egyet ne felejts el ,nem cáfoltad ,azt is megmondom miért ! Az hogy beindul és megy az a karburátor fúvókának a függvénye ,még pedig azért mert egy sűrűbb rosszabb benzin az még egy bővebb átmérőnél nem okoz látványos problémát de egy Honda motornál már dugulást okozna ,és okoz is ! Tapasztalat ! A Honda Gcv 135 ,vagy valami ilyesmi a száma a szomszédnál kétszer került bele 95 benzin mindkétszer dugulás lett a vége ,csak az ultrahangos tisztító tudta megoldani 5000 forintért meg még 22 km autózás is járt hozzá ! Egy régi bő fúvókás gépben semmi hibát nem okoz de hogy a modern eurós normáknak megfelelő gépet nem tudsz üzemeltetni vele ez is biztos ! Még a kínai Honda klón gépemen is a 8 év alatt műszaki probléma nem fordult elő amit benzin okozott de csak 100-ast ivott ! És a fűkaszáid is bizonyíték erre ! Abban már vagy megette a benzin a membránokat ,de hozzá lehet a benzin csöveket is ,szinte biztos !
Valamelyiket cserélni kell, én inkább a centrifugálisra tippelnék, mert a fűnyírón nincs megoldva a kuplung alsó emelés. Bár a fordulatszámra figyelni kell. 2 ill 4 ütemű.
Ezt már párszor cáfoltam neked. Az őszi 480 ft benzinnel most is pöcre indul, Kubota, a Bertolini, persze az új fűnyíróra, fűkaszákra ezt nem lehet elmondani, de ha egyszer már beindultak, azok is mennek.
Akinek van a fejében ész az érti akinek meg nincs az javíttasson ,vagy kínlódjon vele ! Én használni szeretném ! A környezetvédelem miatt egyre kisebb adagú benzint adagolnak nagyon kicsi fúvókákon ,a benzint sem nagyon lehet tárolni 3-4 hónap után lehet kiönteni ,a 100-assal meg nekem 5 hónappal később is két húzásra indult !
Engem is meglep kínai létére ! Pedig nyaranta mindig be van vetve ,nem úgy van használva mint az átlag hogy tavasszal felkapálom és kész ! Én átlagba két három hetente egy tankot kikapálok belőle ,mert mindkét kertben totál felkapálógépezem a sorok közét .
Én Honda klón motort használok a GX160 kínai változatát és kb egész nyáron ,mert a sorokat művelem vele két kertben ,kapálás helyett . Még nem volt baja de rendszeresen cserélem az olajat rajta és csak 100-as benzint iszik . Ez a motorom https://www.youtube.com/watch?v=N_Wj_qD7Aag
Okos gondolatod volt, előbb kérdezni mint utólag bosszankodni.
A "kicsi kínai" nagyon jól koppintotta le a Hondát. A sebváltó olajban futó, fogaskerekes. A lehajtás olajos láncos. Nagyon meggyőző a motor és a váltó közötti dupla ékszíj. A hatszög tengelyes kihajtás szintén jó dolog.
Kicsit másképpen kell már a kínai cuccokra nézni. Ez persze csak magánvélemény. Jó lenne egy ilyen gép használóját hallani.
A Rotalux egy KF 04 új fajta hajtóművével szerelt, a motor alatti nagy fazékban tudtommal ékszíj hajtás lapul.
A napokban jártam egy kerti gépeket forgalmazó üzletben, ahol venni szerettem volna egy Rotalux 52AH55 kapálógépet (Honda GCV170).
Az eladó lebeszélt róla, mert hogy az a típusú meghajtás nem való arra az agyagos/vályogos talajra ami nálam van. Nekem ugyanis lánchajtásos/ékszíjjas kell - mondta.
Amit nagyon ajánlott, egy kínai gép volt -SR1Z75
Nem hagytam, hogy elsőre megdumáljon, gondoltam tájékozódok még
Kicsit bizalmatlanok vagyunk a kínaival szemben.
Szívem szerint maradnék a Rotaluxnál de lehet nem beszél hülyeséget a boltos?
Van valakinek személyes tapasztalata a kínaival? Olvastam a fórumot, de sok pozitív visszajelzést nem találtam SR1Z75ről.
A kuplungkarnál, vagy a karburátor tetején lévő 6 mm csavar ki vagy be csavarásával, addig kell állítani amíg a karnál 1-2 mm koty nem lesz. Ha akkor is viszi a kapákat behúzott kuplungnál, akkor valószínűleg össze van ragadva a tárcsa a házzal. Vagy behúzott karral próbáld meg a kapákat jó mélyen használni, ha nem old széjjel akkor szét kell szedni.
Most olvasom .."bal oldalon (kormány) a kilincsműves tengelykapcsoló kar" Valszeg bowdwn-el lehet működtetni, amin vagy a karnál fent, vagy a motortömbnél találsz állitási lehetőséget. (jobban elő kell fesziteni a bowdent, vagy lazítani !)
Sziasztok van egy MPM-2 kis olasz gépem amikor be van húzva a kuplung egy kis gáz adok neki és amikor be rántom egyből indul a kapa mitől van ez tudja valaki?
Nem nagyon tudok segíteni ezekben ,jórészt 20-30 éve volt brikszem ! Én nem szeretem a colos csavarok miatt ! Az újabbakat nem is igen ismerem mik a technikai megoldásaik ! Azt tudom régről a rugók egy idő urán kinyúlnak ,olyankor egy kicsit le kell vágni belőle ,hajtani egy akasztót és mehet újra .
Végül is egy fordulatszámszabályzás ahol a gázkarral egy rugót feszítünk elő ami egyensúlyt tart a röpsúlyos (esetleg léglapátos) résszel. Ami gond szokott lenni a holtjátékkiegyenlítő rugó(hosszú vékony gyenge) elveszett vagy nincs finoman előfeszítve ilyenkor jellemzően hullámzik.
Pontosan ,és azért van ne forogjon túl ! Lentebb kell venni egy kicsit a gázt ! Ezek a motorok olyanok, a gázkarral nem gázt adunk, hanem a lehetőséget adjuk meg a motornak, ha terhelés éri automatikusan gázt adjon önmagának !
Nem nagyon tudok mit mondani csak azt hogy a változó fordulatszám oka a dugulás ! A karburátor valamelyik fúvókája el van dugulva ,lehet nem totál csak részlegesen . Vagy esetleg akkor is van ilyen jelenség ha nincs teljes terhelés, de a gát fullon van ! Vagy a rugók megnyúltak és lógnak a helyükön . Ezekből válassz . A légszűrő tisztítást ,vagy ha papír a cserét is tedd meg .
Hogy örülnék én ha az enyém is igy babrálna ((::!! Most épp a Zetor hengerfejtömítését visszababrálhatná ! Kéz sérülésem még alig javult a fene egye meg ,hogy ez is most dolog időben van !
Nekem is hullámzott a fordulat , és a leírtak megoldották. Én nem láttam a lerakódást mert kivettem a csavart , kimentem és mire visszajöttem a fiam lebabrálta. Persze szólni csak akkor szólt amikor már " mit kéne csinálni vele" kérdés elhangzott. Ült csendben.
Nem biztos hogy a tisztítás kihozta a szennyeződést. Ki kell venni az alapjárati csavart ( előtte megjelöl és beteker ütközésig számolva mennyit tekertél ), . Az enyémen a csavaron volt ráragadva valami lepöckölve jó lett. Előtte mosattam féktisztítóval de nem hatott.
Lebeszéllek róla ((::!! Én is ezt venném ,csak nézz körül mert 217 ért is láttam meg 305-ért is ! A füves terület kezelése : Elsőnek totális gyomirtást végezz ,aztán már a kapálógép megbírkózik vele . Másként csak kínlódás lesz mert a füvet nem igazán tudja kapálni csak felgombócolja ,feltépi de a fű újra megfogan ,letapad . A gyomirtás viszont a föld alatti gyökérszövevényt is kiírtja .
Gondolkozom egy új rotációs kapa vásárlásán. Csak Honda motoros gép érdekel (ez ilyen fétis nálam) Amit kinéztem magamnak, egy Honda fg320. Közepesen kötött talajon szeretném használni. Nem megerősítést szeretnék kérni, hanem pont azt, hogy beszéljetek le róla :) Miért NE ezt a típust válasszam? Van-e jobb, tartósabb alternatíva (pl. AGT-t nézegettem de sajnos nem ismerem a gyártót). A megművelendő terület kb. 1000nm, nem elhanyagolt, de jelenleg mezei növényzettel rendelkezik, sűrű gyökerezettséggel. Traktor, nem fér be szántás céljából. A keret valahol 350.000.- körül lenne, kis felár belefér :) Köszönöm az építő hozzászólásokat
Ha van szikra és benzines a gyertya (kap üzemanyagot) akkor a keverékolaj miatt valószínű kokszlerakódás van a szelepeknél és ezért nem megy. Egy ügyes ember - aki látott már belül Brigs motort - megoldja...
Be vannak ragadva akkor a röpsúlyok ,vagy el van törve a rugója . A motor rántgatózása ,egyenetlen járása az vagy a finom rugója kinyúlásától ,vagy dugulástól van . Ha 95 -sel járatták akkor a tankot mindenképp nézd át ,még az alut is képes a döglött benzin felmarni ami folyamatos dugulást okoz .
Az alapjárati csavar és a csövei. Folttisztító benzin, sűrített levegő ( 5 bar ) , kivitte a nagyját, szemmel nem látni bele , belepiszkálni sem lehet, ultrahangos tisztítóval lehetne megdolgozni. De most működik.
Az egyik boltban van karbi 8000, a másikban 15000, itt tudnának tisztítani ultrahanggal 8000ért.
Annak a motorfelújítása nem éri meg . Megfúrják ,beperselyezik ,de a főtengelyt is fel kell újítatni és új hajtókar is kell rá ! Ez annyiba lenne hogy többe kerülne a leves mint a hús ! Új motor kevesebbe van . A kínai is elmegy sokat ha az első olajcseréket rendesen végzed és nem 95 benzinnel használod .
Sziasztok! Rotációs kapát vennék Tudom hogyan Briggs a jó. De nekem jó lenne a Hecht vagy a Riwall márka is. Van valakinek ezekkel a márkával tapasztalata?
Amerikai motor ? Vagy milyen motor ? A régebbi Brikszek membránon keresztül itták a benzint . Hányódik itt egy ilyen 4 lóerős motor aminek a tankjában membrán van ! Az úgy járt a belógó láb van eldugulva a 95-től és nem igazán ment ez miatt ,aztán a gyújtása is behalt .
Még egy a tankcsap is okoz ilyet ! Az enyém olyan ha kinyitod totál nem adagol elég benzint ,kicsit zárni kell rajta ! Kevés benzin folyik a karbiba ! Ezeket nézd át mielőtt szétszerelsz bármit !
namost én egyszer úgy jártam hogy már szét szopatta az agyamat ,ugyan így hullámzott ,de indult ,és nem bírtam csak nehezen feltornászni a fordulatát, de még sem ment úgy ahogy kellett volna . le volt akadva a kicsi rugó a tank alatt ! Erre figyelni kell a kicsike rugó ha leakad problémákat okoz . pár hete raktam vissza az önkormányzatét is az se akart menni ,de már tudtam a baj forrását és csak öt perc volt !
Valami hasonlóval próbálkoztam, eredménytelenül. Beindul és pár másodperc és beinog, és fel le a fordulat. Ha kitámasztom a pillangószelepet a karnál akkor tud egyenletesen járni.
ott a helyén is fújhatod ,csak vedd le az úszóházat és az úszót a tűszeleppel hogy a fúvókákba tudd fújni a sprét ha lehet fentről lefelé mosasd hogy lásd átjárható e és vitt e ki valamit . lehetőleg ne fújd tele a motort vele .
japán motort javaslok . metrikus csavarok ,nem mint az amerikain hogy colos csavarral vannak összerakva. élettartama 2000 óra ha jó benzinnel és olajjal, amiket rendszeresen cserélsz is .
Sziasztok! Robi 156 dm típusú kapálógépemen sajnos elérkezett a motorcsere ideje. Eddig egy briggs quantum xm 6.0 volt rajta. A főtengely átmérője 22,2, a szimeringtől mért hossza 54,5 mm. Ki milyen motort ajánlana rá? Illetve milyen főtengely hosszal lenne érdemes? Remélem valakinek van tapasztalat ezzel kapcsolatban.
a fúvókákat tömi el ,meglehet próbálni féktisztítóval kimosni ,de levett úszóházzal csináld hátha kimossa ,vagy kioldja . ,indítani némi szellőztetés után indítsd de a benzin 100-as legyen ,és inkább csak kis gázon járasd ,jól old az is .
Az is baj ha túl laza hajtás közben ugyanis olyankor csak csúszik ,nem feszül be a tárcsákba ! A görgőt fentebb kell állítani olyankor ! . Akkor jó ha a kart nem tudod teljesen a fogantyúhoz szorítani menet közben ,a szorító erő amit a kezeddel kifejtesz meg kb olyan legyen érezd a szíj pulzálását ahogy egy kicsit rángatja a kezedet ,de nem kell görcsösen kapaszkodni bele ! Ne a gép vigyen hanem te irányítsd a gépet ! Sok embert látok akik rohannak a gép után ! A 128 cm széles 7,5 Terrával is a gázkarnál fogva kapálógépeztem és a forduláskor is azt fogtam ! Akik néztek el voltak csodálkozva hogy engem miért nem visz el a gép ((::!! Nézd csak megtaláltam magamat : https://www.youtube.com/watch?v=DoATI6AHtFo
Amennyiben ragaszkodsz az olaj leeresztéséhez, javaslom a 11mm-es kulcsnyílású dugókulcsot. Feltétlenül 12 szögű legyen, mert az befogja a négyszöget is.
Nem gondoltam hogy ilyen apró gondok is elég nagy bajok forrásai ! Nincs állandó tanácsadóik itten aki viszi rajtad kívül a fórumot ? Én csak kevésféle gépet ismerek ,még álltalános dolgokban talán tudok segíteni ,meg csak néha betévedő vagyok .
Nekem a honda motorokon (gcv160) nincs is olajleeresztő,ahol betöltöm ott ki is folyik ha eldöntöm a betöltő nyílásra. Szentkirályi dragont csak a rotátor védőtárcsára állítom s folyik az olaj a betöltőn ki.
Nem csodálom ! Ezért utálom a briksz motort colos kulcsok valók hozzája ! Errefelé meg a miliméteres kulcsok a divat ! Azok ilyen hülye méretek pl 8/16-os meg egyéb zagyva számok vannak rajtuk ,attól függ a coll-t hány felé osztják ! Szerszámosnál ha tartanak ilyesmit !
Az új gépekben csak tárolási olaj van ki szoktuk cserélni az az első lépés ! Ez régen a gépkönyvben is szerepelt ! Ez úgy tűnik jó lesz ! Mennyi üzem órát tettél bele a régi olajba ? Az első időkben 5 óra után majd 10 óra után ,aztán már egész 15 órát is használhatod az olajat ,majd a 20 óra után és ekkorra fogy ki a forgács a gépekből ,és ezután már a 25 órás idő intervallumban kell cserélgetni az olajat ! De mivel illik minden indítás előtt megnézni az olajszintet ha látod hogy sötét feketére váltott az olaj benne ,nem kell vacakolni vele cserélni kell ,nem olyan nagy összegbe kerül a fél liter olaj ! A gép meghálálja !
A robi 52-est semmi kép nem ajánlom ! 4 ütemű ékszíj kuplungos gépet ajánlom amiben jobb féle motor van Honda vagy a Honda klónokból a jobbak ,bár nekem Möller van rajta azzal is már sok éve kapálok ! A szervíz fontos és a 100 oktános benzin másként a dugúlások miatt amit a 95 okoz nem győződ a szervízbe hordani .
Annak tök lazának kell legyen hogy ne vigye a gépet ha jár a motor ,nem akadt fel a feszítő görgő ? A portól fent szekott a mechanika akadni . Az egyszerű szíjak nem nagyon bírják a kuplungolást ha dolgoztatod tartsd feszesen . Nem hátrány ha a burkolatát leveszed hogy lásd mit történik . A hosszabb a hátrameneti szíj. De egy közönséges szíj kb 1-2 évet ki szokott bírni . Alapjáraton ez nem feszes és nem is fekszik be a szíj tárcsába egyáltalán . Csúsztatni nem kell egyenletes tempóban behúzni a kart és hagyni hagy menjen ,de elásatni nem kell hogy elássa magát főleg ha sok kapa van rajta fent . A gép kapálás közben egyensúlyban kell legyen és kis fogantyú emelgetésre előrébb kell lépjen . ha hanyatt van esve olyankor a csoroszjáját lentebb kell állítani ne menjen mélyre ,lefog ekkor is menni majd mélyre csak az egész más lesz ,mint egy hanyatt esett gépnél . Nincs valaki a közelében aki meg tudná neki mutatni ,írj egy közeli várost hátha van a közeledben egy műértő gépész .
Kérdés milyen olajat használtál és most milyen? Ha egyfokozatú (pl:30as)jelenleg akkor ilyen időben természetes, én mivel nekem több gépem hűvös időben és télen is megy ezért csak 5w40 ful szintetikusat használok.
Adott Egy Honda Fg315 (honda gc 160) ami hidegen 3-4percig füstöl, majd ha bemelegedett szépen elmarad. (kéket, még a kipufogó is olajos olyankor)
Lehet hogy csak a szelepszár szimering? Az lenne a legkönnyebb és legolcsóbb kicserélni.
Pöcre indul és nagyon erős, más probléma nincs.
Egyébként most cseréltem olajat légszürős és gyertyát is és a max szinten van az olaj, így nagyon látványos a füstölés de csere előtt min. szinten szinte semmi nem volt. Fura...
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni.6 kapatagos rotát szeretnék venni, lenne egy jó állapotú robi 52 de nem tudom hogy kötöttebb talajba hogy viselkedne... Vagy 4 ütemű nem röpsúlyos típusú gépet nézzek inkább? Véleményeket előre is köszönöm!
Itt a fotón van egy műanyag csavar, hasonlóan van a kf hajtóműnél csak ott oldalt. meg kell dönteni a csavarra és ott kifolyik betöltés ugyan itt, a csavar a nívó.
Szét lett szedve, mert kifojt a beleöntött olaj és lett beletéve uj szimering. Bár nem értem miért folyt ki hiszen nem volt agyonhasznált legfeljebb annyi hogy híg volt ( ATF )
Ez az a hajtóműház amelyiknek levehető az egyik oldala , és van vagy 5-6 csavar ami összefogja ( de aluházas )
Akkor vagy a felső szimeringen keresztül vagy a lehajtás szimeringjén keresztül csak a lejött olaj mennyiségét mérd meg majd ,és ugyanannyit tegyél bele ! Nem árt átmosni sem ,benzinnel vagy gázolajjal .
Dehogy szedném én szét a légszűrő felől bele nyomnék egy kis féktisztítót ! Biztos hogy 95 benzint használtál ! A 100-astól szinte elő sem fordul ilyen hiba !
Egy kis segítség kellene. Az alany egy quantum 55 ös . Üzem közben hintázik a fordulat, alapjárat nincs. Ősszel jó volt, benzin ki lett járatva. Csak el dugult a karbi?
Sajnos a Robi 56-os kapagépbe a sűrítési viszonyok (Briggs 3.5Le karbis papír légszűrős, röpsúlyos) nem a legideálisabbak, szivatóval még beindul, de a Le-rők hiányoznak.......
Kérdésem a kihajtás milyen hosszú/átmérőjű és vagy milyen helyettesítő motort tudok átalakítás nélkül ráapplikálni.
Szerintem készen nem kapsz. Szerez egy 26mm laptávolságú hatszög anyagot mivel ez a terra kerékagy belső mérete a többi egy másik anyag ami az f600 lehajtás mérete(azt nem ismerem), a többi kis lakatos munka. Nekem például a régi r250t lehajtásra terra kerék csatlakozik.
Valamit nem értek, hát nem a kerék után van a kapasor? Ha ott van akkor a sebességgel hogy tudod a mélységet állítani? A kapák után a csoroszlya megadja a mélységet.
Köszönöm. A mélységet a sebességgel és a csoroszlyával is tudom szabályozni. Nem akarom beleereszteni, csak 2-3 cm-re, aztán vetni a takarónövény magot. Talán a rotakapa 2 oldalára kell mélységhatárolót felszerelni házilag.