Tavaly január vége felé néztem egy nagyot. Európa (vagy a Föld) legmélyebb (valami 35-37 méter mély uszodaféleség) kutatóállomásán (Belgiumban, ha jól hallottam) pont azt kutatják, hogy hogyan javíthatják a búvárok biztonságát és hogyan lehetne lassítani az öregedést. Mikor jobb a keringés. Mondom megnézem, miről fognak itt dumálni. Egyszercsak el kezdtek beszélni a rezgésekről, meg a vibrációkról. Kifejlesztettek valamiféle matracot, de semmit se árultak el róla. Mi hajtja, hogy vibrál stb. A fickó ráfeküdt és semmit se lehetett látni, hogy rezgett volna. Fel vannak szerelve csúcstechnológiával (én semmivel, csak értelmezem, hogy mit érzek) és mérni tudják az erekben a keringést, hőmérsékletet stb stb... Mérik enélkül és mérik a pár perces finom rezgések után. Nos pár perces rezgetés után 70%-os keringési javulás volt tapasztalható. A fickó azt mondta, hogy meg kell érteni, hogy mi folyik itt, mert ez elég döbbenetes......... Az ember aztán gyorsabban merülhet alá vagy jöhet fel anélkül, hogy a levegő kárt okozna az ereiben. S hogy ez az öregedés szempontjából igencsak érdekes lehet....... Hát már tehát nemcsak én látom így........ Egyébként a műsör a Discovery Sciencen volt s már több, rezgésekkel kapcsolatos műsort láttam ezen a csatornán különféle szemszögekből vizsgálva........
Nos én megtanultam egypár finom rezgést. Eleinte ezek nem mennek, csak nagyon durván, görcsösen, de sok sok, rengeteg gyakorlással egyre finomabban és gyorsabban is mennek. Hogy nagyon jók lehetnek az ereim is, azt a tegnapi kintlétem és gerelyezésem is mutatja. Kesztyű, sapka meg meleg holmik nélkül dobálgattam kb 15-20 centis hóban, Mínusz három fok volt, mire kiértem (ebben a hóban toltam a bicajt kb másfél km-t, mert oda már senki se jár) a hó is rendesen kezdett esni, de én kedvelem. S gerelyezés közben nem futkározok, csak dobok egyet (ami nem tart még egyetlen mp-ig sem) s aztán szép lassan komótosan megyek a gerelyért és aztán visszafelé dobok a másik kézzel. S ezt csináltam kb 3 teljes órán át - egy cseppet se fáztam, ami nagy önbizalmat ad, hogy jól csinálom a dolgokat. S a kezeimnek is melegeknek kellett maradniuk, mert másképp nem tudtam volna akkorákat és annyi ideig hajigálni............
Néha kíváncsi az ember, hogy mi újság azon a tájon is. Egyszer úgy érzi, hogy soha többet, de néha idővel valami bent felülírja ezt.....
Nagyszerű, ügyes vagy. Ezzel a módszerrel hozzá tudsz férni a test bármely pontjához, még a belső szervekez is, erekhez, belekhez, epe/húgyhólyaghoz, bárhova..... Gyakorlással olyan tapasztalatokra tehet szert az ember, hogy növelni tudja a hatásfokot és csökkenteni a ráfordított időt........ Én azért minden nap próbálkozom és gyakorlok ezt azt, hogy elérjem valamikor azt tervbe vett brutális teljesítményt a gerellyel, ez most nagyon jól motivál......
több hete benéztem oda, de hemzseg az orvos-ügyelő-ügynök-hadtól, főként külföldi vendégmunkások ócsárolják kishazánkat ott....:) többet kiváncsiságból sem nézek arra, az a MÚLT!
hanem! határozottan javul a rezgetés-ütögetés-önmasszázs hatására a lábam....:)kössz
Igen, néha az a legjobb, ha elfogadjuk, amin már nem tudunk sehogyse változtatni. Ha rá tudod magad hangolni arra, hogy jó lesz, akkor egész jó lesz a hatásfok is. Néha néha én is kopogtatom a jobb könyököm test felőli csontját, mert gerelyezem már 4. éve és ismert dolog a gerelykönyök (meg van teniszkönyök is, de az nem olyan drasztikus talán). Nem tudtam róla addig, míg nem kezdtem el. A könyök és az alkar izmait, inait, csontjait hatalmas terhelés éri, ami miatt gyulladások és folyamatos fájás alakulhat ki. Ezt szinte mindenigyik gerelyező ismeri. Mondom hogy kerüljem ezt el, mikor kezdtem érezni nemsokára a kezdetek után. Hát erre is bevetettem a különleges gyors pici mozgásokat és szoktam pöckölni a hüvelykujjammal (a mutatóujj alá feszítem és onnan szinte ki lehet lőni), vagy a kézfejem csontjaival ütköztetem az említett csontot - a csont nagyon jól vezeti a rezgést és így semmi problémám nincs ezzel. Van, hogy fél évig nem kell pöckölni vagy ütköztetni - elég a pici gyors mozgás itt ott, de többnyire már az se kell. Az elején meglepett, mert nem tudtam erről.......
Ha nem találsz rá megoldást, vagy valami miatt nem is lehet valamit tenni, akkor valahogy meg is lehet szokni. Nekem például már 63 éve meg kell szoknom, hogy gyakorlatilag nem hallok, 8-9 éves lehettem, mikor egy nyílvessző telibe találta a bal szemem felső sarkát (máig magamon viselem a nyomát, egy kicsit másképp működik az a szem). Vagy olyan 14 éve szinte majdnem kéttévágtam hosszanti irányban a jobb hüvelykujjamat - na akkor nagyon sok ideg is ketté volt vágva és azóta ez az ujj hidegebb, vagyis mikor kint vagyok télen sokáig, akkor az a hüvelykujj hamarébb hül le, mint a másik. Ezzel már együtt kell élnem.......
Néha azt úgy is lehet felfogni, hogy a másik melegebb. Tehát nem a jobb lábszárad hidegebb, hanem a bal melegebb. :)
Ha hidegebbnek érzed, akkor lehet kevesebb meleg vér kering ott, vagy nem tud az a rész olyan anyagcserét produkálni valami miatt, mint a másik lábszár. Persze, ha sokat gondolsz erre, akkor jobban is észreveszed. Mindenképp, ha melegebbnek akarod érezni, akkor el kell érni, hogy több vér áramoljon ott és nagyobb legyen az anyagcsere és így attól is felmelegszik, meg a mozgástól is.
Régebben nekem is hidegek voltak a lábaim, kezeim is, télen akkor is fáztam, mikor nyakig fel voltam öltözve, kesztyű, sál, sapka, meleg cipő, meleg kabát. Ma meg ugyanazokban a holmikban járok télen is a melóba, mint nyáron. Kesztyű, téli sapka, meleg kabát, sál, meleg cipő nincs is. Sőt most januártól véletlenül bevezettem, hogy a vonatról hazafelé délután már fel sem veszem azt az amúgy is leheletvékony kabátfélémet. Úgy megyek hazáig, ahogy a vonatban ültem és a vékony kabátot beleteszem a táskámba.........
kössz, ezeket is csinálom majd, de mégegy dolog, bár lehet pszichoszomatikus mert FIGYELEM a jobb lábamat: a lábszáram mintha néha hidegebb lenne, érzem is a másikkal, meg a kezemmel...ezt az agy is vezérelheti, nem hiszem hogy érzsükület, vagy cukorbetegség, mitől is lenne...
a jobb nagylábujjam egész kicsit kezd szélesedni (még nem fordul befele, ami gyakoribb), de lehet az is lerakódástól....köszvényre nem gyanakszom, mert az szimmetrikus lenne, meg nem táplálkozok annyira egészségtelenül
ma pl megint lenyomok egy szigetkört ezúttal, mert benn leszek a székesfővárosban s jó kis minuszok repkednek :)
Az is közrejátszhatott. Eszembe ugrott még, hogy még csináltam (és most is csinálgatom) azt, hogy háton fekve a sarkak egymás mellett és eltávolítom egymástól az ujjakat (a sarkak maradnak egybe) majd egybeütöm, pont a bütyöknél érnek össze először. Ez meg azt jelenti, hogy a köröm még továbbmenne, ami miatt utat törhet magának a lerakódás. Persze ez egy kis fájdalommal jár, de egyre gyengébb lesz, ahogy kezd távozni a lerakódás. Lehet ezt hason fekve is, mikor a lábaid végét túlteszed az ágy végén és így abban a helyzetben is összeütögeted a bütykeidet. Nekem már elég rendesen ki volt fordulva a bütyök miatt a jobb hüvelykujj, de most gyakorlatig visszaegyenesedett állapotban van, ami klassz. Megnéztem pár oldalt s mindenhol az van, hogy ha már úgy megvan, akkor nem sokat lehet tenni (műtét, meg mit tudom én mi) - na most nem tudom, én valahogy másképp látom...... Minden azon múlik, hogy vissza akarod e fordítani a folyamatot és megteszed e elégséges ideig a megfelelő mozgásokat, terheléseket......
Hát ez nekem is borsot tört az orrom alá, de már jó ideje semmi gondom ezzel. Először 2003 elején múlt el, mikor kezdtem a hangokkal és rezgésekkel nagyban foglalkozni. Majd ahogy fokozatosan ebben ellustultam, lassan érezni kezdtem ezt azt. Az újabb lökést a szemcsi elhagyása jelentette 2009 elején, akkor kezdtem majd minden nap gyakorolni pár perc erejéig az egy lábon állást csukott szemekkel. Ez is segít a szemek és látás jobbá tételében és a bütyköm is teljesen elhallgatott (azóta is csendben van). Majd 2012 májusától gerelyt hajigálok minden hétvégén és a többi napon a pincében végzem el kb ugyanazt, mintha dobálgatnék (másfél kilós diszkosszal, meg 5 kilós vasgolyóval - csak nem engedem ki). Ezekhez megintcsak egy lábon kell egyensúlyozni a kisérlet elején (mert helyből dobálgatok). A rossz cipő is közrejátszhat a dolog kialakulásában (nem véletlen hogy sokkal több nő szenved ebben, a sok kényelmetlen magassarkú miatt), az is lehet, hogy a sok futás se tesz jót ennek, már ha rossz cipőben teszed. Én például gyakorlatilag mezítláb edzek a pincében és a csukott szemű egy lábon allást is kb úgy csinálom. Ilyenkor szabad a láb és jól van terhelve, megerősödnek olyan részek is, melyek máskor rosszul vannak terhelve.
Hát én biztos ezzel nem mennék sehova, hanem ilyen és hasonló mozgásokkal terhelném és edzeném azokat a részeket is. Ha megpróbálod az egylábon állást csukott szemekkel, akkor arra kell törekedni, hogy minél jobban és gyorsabban be tudd mozgatni alul - tehát a súly egyszer a kisujjad felén legyen majd gyorsan a hüvelykujjadhoz közel és ezt minél gyorsabban tudd megcsinálni ide oda. Ugyanez a térdre is érvényes, az is mozogjon, remegjen ide oda - így könnyebben tarthatod az egyensúlyt, mert sokkal több infó megy az agyba. Nekem már sikerült bal lábbal 133 mp, jobb lábbal eddig a legjobb 107 mp. A derékfájásokra is jótékony hatással van ez az egyszerű gyakorlat - de nem is olyan egyszerű megcsinálni.....
hanem mostanában a jobb nagylábujj-bütyköm fáj lépésnél, s arra gyanakszom, harántsüllyedésem éledezik, talán a náhány kilós túlsúly miatt igy télen....köszvényhez nem élek elég egészségtelenül....néha tart félórát aztán alábbhagy.... mi lehet ez? hordjak harántemelőt, vagy kuruzsló-dokihoz menjek? (ugynevezett ortopédus, várólistával, tárt marokkal :))) )
Az élőlények a őstengerekben fejlődtek ki, azok meg még ma is rettentően sósak. A sós levegő lélegzése is fokozza a testbeli energiáramlást (a sós oldat jól vezeti az elektromos áramot), tehát szerintem is jól teszed, hogy annyi sós tégla van a fejed alatt. Én inkább a bennem lévő tartalmat próbálom járatni körbe körbe, ahogy már irogattam - ezt tehetem bárhol, bármikor....
Hát akkor az klassz só, nem olyan, mint az üzleti, melynek csaknem a fele vagy hányad része káliumos. Ha rendesen működik az emésztés és a felszívódás (meg úgy az egész test), akkor gyakorlatilag mindent megehet az ember. Nekem gyakorlatilag minden ízlik és meg is eszem, még a romlott holmit is meg szokom enni néha néha. De friss zöldségnek vagy friss gyümölcsnek minden étkezésnél lennie kell nálam, reggelinél a legnagyobb arányban...
van a Kálvin térnél a parajdiaknak egy sóbarlangja, s ott kétfajta szinben is vehetsz, potom áron...de én vagy 50 kilónyi sótéglát raktam az ágyam fejéhez (ezeket 5 kilós téglákban adják a parajdiak) s nem vagyok beteg, influs azóta....
ja, a reflux fórum érdekes kaland volt, már nincs ilyen problémám, hellyel-közzel a glutént kiiktattam, s pl szalonnát reggelizek gyümölccsel, zöldséggel....a specko só az a parajdi, ami mélységből van bányászva Erdélyben és az egykori tengermederben (Kárpátia tenger volt, ez egy medence) maradt vissza, sokkal tisztább a tengeri meg "tibeti" sóknál, hiszen bányászott kősó, ráadásul a vérnyomásomat is rendbetette, mert megfogadtam egy öreg természetgyógyász tanácsát és ő havi egy kiló NaCl-t eszik, de nem a káliummal mérgezett sókat...neki is megszünt a vérnyomásproblémája, vagyis faxság hogy sómentes (húsmentes) ételen kell élni, sőt rizikós is volna, növelné a rákveszélyt....:)
Szerintem nem vagy vagy, hanem is is. Tehát legyen elég só is, meg azért cukros (szénhidrát) is jól jön energiának a mozgással elégessük és így hozzájutunk. Én mondjuk nem sózok semmi zöldséget (azokban van elég só meg más ásvány is), de amit eszek és a feleségem megvesz meg főz, süt, abban van só, no meg az üzemi konyhában is rendesen megsóznak mindent. Te valami speciális sót is fogyasztasz, ami gondolom jobb, tisztább az üzletinél. Eszek rengeteg friss zöldséget, gyümölcsöt (ezekben van elég cukor), na meg süteményeket, csokikat, édességeket is szeretem. De sok húst is fogyasztok (tengeri halak, baromfi, de disznó és marhahús is), no meg kövérebb, zsírosabb húst is szalonnát is (a zsírnak majdnem kétszer akkora a energiatartalma egy egységre, mint a cukornak). Itt ott lemegy egy stampedli Jägermeister, vagy nyáron a melegben foci után a sör, itt ott borocska (az alkoholnak is nagyon nagy az energiatartalma). Hogy szinte mindent megehetek amennyit akarok az talán annak is köszönhető, hogy nagyon jó az emésztésem és a felszívódás is. Ez nem volt mindig így, nekem is volt olyan refluxféleségem (ezt a problematikát Te is ismered elég jól), szinte bármitől égettek a torkomban, de ez is már rég a múlté…………
Hát gondolom azért, mert csak ebben a két helyzetben szimmetrikus a szem a gravitáció terhelése kapcsán. Ilyenkor a látógödör és a pupilla közepe közti egyenes pont függőleges. A szem ilyenkor szimmetrikusan deformálódik ehhez az egyeneshez viszonyítva. Mikor pont lefelé nézünk, akkor javul a közelrelátás, mikor pont felfelé, akkor a távolbalátás. Közelrelátáshoz nagyobb görbület kell a szemgolyónál, szaruhártyánál, könnyfilmnél stb. Na és ha lefelé nézel hova gyűlik össze a könny és milyen alakja lesz? Na meg nemcsak a könny áll be szépen, hanem a sejtek is – ez egy kis gyakorlás után borotvaéles látást eredményez, amit korlátlan ideig tartani lehet. Távolbalátásnál laposabb görbületek kellenek. Mi történik, ha pont felfélé nézel, hova megy a könny stb?
Igen, idős korban fokozottabban érvényes. De fiatal korban se árt szem előtt tartani. Tegnapelőtt a kolléganőmnek valamit intéznie kellett egy kórházban és ott hallotta, hogy bevittek oda egy 24 éves lányt, aki futott a buszra és elesett - szomorú, hogy emiatt meghalt a kórházban. Az ember fiatalon is megütheti magát úgy esés közben, hogy az lesz az utolsó. Nagypapám is úgy halt meg, hogy éjjel leesett az ágyról és eltört a kulccsontja s emiatt nem tudott felkelni a földről – 93 éves volt. Ott meg úgy megfázott, hogy pár napon belül elvitte a tüdőgyuszi.
Minden elismerésem, hogy leszoktál a magas vérnyomás ellen bevetett gyógyszerekről. Van egy topik a magas vérnyomásról itt az indexen, de már szinte irogatnak oda. Nincs is ott sok hsz (valami 160 csak), de én is írtam oda elég nagy hányadot ebből a kb 160-ból. Azt úgy állítják be az orvosok, hogy az embernek élete végéig szedni kell a gyógyszereket. Az emberek annyira hisznek az orvosoknak, meg a gyógyszerekben, hogy valami másra gondolni se mernek....
A sós oldat vezeti az áramot és így jobban továbbítódnak az információk a testben és a sejtek között – vagyis lesz energiád. A cukros oldat meg szigetelő, ezért a cukrorbajos emberek tök fáradékonyak, letörtek életkedvnélküliek gyakran stb. A cukor viszont nagyon nagy energiahordozó, csak el kell égetni (mozgással stb), akkor hozzájuthatsz ehhez és semmi baj nem lesz belőle, tele leszel akkor is energiával......
"pont lefelé tartod a fejed és szemeidet, vagy pont felfelé. " - de miért?
..a legnagyobb ellenfél a gravitáció, ebben egyetértünk, hozzáteszem: az ÖREGEDÉSNÉL....gondoljunk csak bele, egy öregember, ha térdre esik, katasztrófa, ha orra esik: HALÁL - így halt meg apám 10 éve, hisz alig 170 cm-ről óriásit lehet esni... a fordított fejállású gyakorlatok nagyon sokat segítenek, erről is írsz! a magas vérnyomásról annyit, hogy a fXXXsz háziorvos mindig próbálgatott vérnyomicsökkentővel tömögetni (58.-at húzom), különösen azután, hogy egy tensiós roham után bevitt éjszaka a mentő a kórházba(2010), s 3 nap után, amikor elengedtek,akkor az ideggyógyász pxxsa túladagolta a vérnyomáscsökkentőt s mejdnem alpatkoltam, délutánonként már olyan "átjárós" hangulatba kerültem (máminthogy a túlvilágra), de azért szorgalmasan jártam spinningelni :)).... szóval csökkentettem az adagot, de az orvosügynök fontosnak tartotta(ahogyan a statinokat a vérzsirra) ...aztán most csak futok, semmit sem szedek, s elég sok parajdi kő/sót fogyasztok, amitől normalizálódott a vérnyomásom (emléxem, hogy azt mondtad, a sejtek közötti elektrolizis javára válik a só-telitettség), úgy vélem a sómentes, s húsmentes élet "életveszélyes"...vagyis paleozom, s jól vagyok (soha többet dokit)... ráadásul a májtranszplatációs listára sem kellett feliratkoznom a statin-profittermelő-gyógyszerek miatt :)
Én valahogy belülről tudom mozgatni a füljáratokat és az ott lévő levegő annyira be tudja rezegtetni még a dobhártyát is, hogy azt egy külső szemlélő is hallja, ha közel teszi oda a fülét. Én ezt egy elég erős hangként élem meg, valami olyasmi, mint egy mély nagyon gyors dobpergés – akkor például mit hallana egy normálisan halló ember. Az én hallásom csak olyan 7%-a a normálisan hallókénak (a 2009-es mérések alapján, ennyit állapítottak meg). Ezt nem is tudom, hogy hogyan tudtam elérni, tavaly valamikor szeptemberben októberben sikerült először. Lehet közrejátszott benne a mindennapi kézenállásom is (kétszer olyan 40-50 mp-ig tartom magam a kezeken. Ilyenkor drasztikusan megnő a nyomás a fejben (magas vérnyomásosok ne igen próbálják ezt azelőtt, míg nem rendezik a vérnyomást normális kerékvágásba). Az orrmozgásra is ilyenkor éreztem rá először. Aztán próbálkoztam normális állásban is, végül most már az is megy simán. A felső orrrészt valahogy úgy be tudom remegtetni (semmi más nem mozog, s a füleknél se mozog semmi más, csak belül valami), hogy olyan érzésem van, mintha valami körbefogná az orrcsontomat (ez már majdnem hozzáér a szemekhez) és össze akarná nyomni.
Hát a mikrorezgések szerintem minden szervnél nagyon fontosak. A szemeknél az űrkutatás igazolta, hogy rettentően fontosak a szemek mikrorezgései (ezeket 2010 óta simán tudom csinálni és generálni minden erőfeszítés nélkül). Írtam róla itt is és a rezgéses topikomban is. (Nemcsak) Szerintem azért olyan fontosak, mert a rezgések által elektromosság és mágnesesség is keletkezik, amiről tudjuk, hogy sokkal erősebb erő, mint a gravitáció.
A kis erejű ütögetések nem hiszem hogy kárt okozhatnak. Ha próbálgatni akarod, akkor jobb ha pont lefelé tartod a fejed és szemeidet, vagy pont felfelé. De én ezeket a szemekre nagyon keveset csináltam, csak az elején próbálkoztam itt ott. De sokkal többet nyomogattam, mégpedig elég rendesen s mindig pont lefelé, vagy felfelé volt olyankor a fejem és szemeim. Olyannyira, hogy tisztán lássam a csodás fényjelenségeket és a retinán elhelyezkedő receptorok elrendeződését, még a vakfoltot is ki lehet venni, ha csak az egyik szemet nyomjuk, persze nem mindegy hogyan. Ha mindkettőt nyomja az ember, akkor nem lehet látni a vakfoltot, mert akkor a másik szem képe az agyban letakarja azt a részt és így nem látni. Tehát egyszerre nyomva a két szem letakarja egymás vakfoltját és így nem látni.
Igen olvasni mindenféle szemmozgásgyakorlatról. Szerintem forgathatod akárhogyan a szemeidet, az csak esetleg a szemizmaidat fogja erősíteni, de sajnos nem azokkal látunk. A fókuszáló gyakorlatnál is nem azt csinálom amit írnak, hanem egy bizonyos távolságban lévő tárgyat próbálok közelebbi fókusszal nézni. Így jutottam el a szem mikrorezgéséig. Ez még azzal is jár, hogy ilyenkor (már ha ezt meg tudod csinálni, nem egyszerű) kisebbedik a pupilla – ez meg élesebb látást eredményez (mert ugyanolyan fényviszonyok mellett kisebb lesz és így kisebb szóródással éri el a retinát). Ez a tudás például segíthet a víz alatti látásodban is, ha a víz alatt kinyitod a szemeidet, akkor nagyon homályosan látsz, de ha meg tudod kicsinyíteni a pupilládat, akkor máris élesebben fogsz látni a víz alatt.
Mindig a legjobb, ha magad jössz rá, hogy mit érdemes és kell csinálnod. Biztos van jó esélyed, hogy el légy szemcsi vagy ktlencse nélkül, pláne ha még fiatalabb is vagy, mint én. A kezdet nehéz ezek nélkül, hisz már megszoktad, hogy viseled. Én 9 évig hordtam a szemcsit és nem szépítek semmit – borzalom volt az első pár hét. Az első napokban azt hittem, hogy kihúzzák az agyamat, de tudtam, hogy csak ki kell tartanom és csak jobb lesz. Na ez volt több, mint 6 éve – nem is értem, hogy mi a f*sznak hordtam 9 évig szemcsit. Más kérdés, hogy tökéletes lesz e a látásod szemcsi vagy ktlencse nélkül. Szerintem talán azt már nem lehet elérni, de közelíteni lehet hozzá – a legnagyobb ellenfél a gravitáció. Nem járhatunk kézenállva az emberek között. :)))
belekezdek azt hiszem, amúgy a fülemet a koponyabőr alatti hátsó izommal képes vagyok mozgatni, de a fül előtti, tehát szemhez közeli zónát még nem aktiváltam, ennek lenne komolyabb hatása?
az ütögetés azért nem lehet ártalmas, ugye?
a szemmozgatások, fókuszálgatási gyakorlatok számmtalanok, ahogyan a szélsőséges alulra, felülre, vagy oldalra nézés is, akár min a 360 fokban....ezekre talán magamnak kellene rájönnöm, a saját utamat járnom...van esélyem?:)
Hát valami olyasmi is lehet. Az ütéstől beremeg és felmelegszik s így jobb lesz az anyagcsere, az áramlás. A kezdetekkor én is próbáltám itt ott így bemozgatni, mert akkor még nem tudtam a szem mikromozgásait. Azóta már be tudom mozgatni a füleimet is belülről, amik közel vannak a szemekhez, na meg az orrot is (a felső, szemekhez közeli részt), az még közelebb van. S ezekhez nem kell használni a kezeket se, tehát tudom alkalmazni látás közben és ezzel javítani tudok rajta.
Szem előtt tartom azt, hogy a nap folyamán a szemek nincsenek jó helyzetben, a gravitáció miatt deformálódnak - ezt próbálom kompenzálni a mikromozgásokkal, amik nagyobb feszültséget, meleget, anyagcserét biztosítanak a szemekben is és így csökkentik a gravitáció torzító hatását. Mindmáig a legkedvesebb szemgyakorlataim a hétvégénti függőleges szemtartással történő éleslátás (az borotvaéles) gyakorlása. Ez mindig megerősít abban, hogy a szemeimnek semmi baja, csak nap közben egy kicsit deformálódnak a gravitáció miatt.
S Te ennyit vagy minden nap a monitor mögött? Ez azt jelentené, hogy még hétvégeken is. Hát ez borzalmasan hosszú idő nap mint nap. Én csak kb olyan 7 órát vagyok naponta monitor mögött, tehát csak 5 napon a munkahét alatt. Igaz ehhez hozzájön még a TV, ami most a téli hónapokban megvan 2-3 óra naponta és a hétvégeken 4-6 is. De a TV az már nem olyan rossz szemügyileg, mint a monitor a melóban. A TV-nél már másképp tartom a fejem és fekve (hol egy kicsit balra, hol jobbra) nézem, így a szemeim sokkal nagyobb mozgásban és más más helyzetben vannak, mint a melóban a monitor mögött. Ott én csak 3-szor megyek ki kis szünetre, kb minden 2 órában, lemegyek olyan 600 métert kint a fák között...... Ez többet ér, mint bármi, amit bent a dolgozószobában követnék el az alatt a rövid idő alatt (7-10 perc)......
A szempihentetést. Számoljunk át egy példát: 12 óra naponta monitor előtt, ez naponta 11 szünet, egy szünet 10 perc. Ez hetente összesen 12 óra 50 perc. Heti egy természetjárás nem vesz ennyi időt igénybe és jobban kipihentet.
Nemcsak a szemre kell figyelni, hanem az egész testre -ha mint egész friss vagy, akkor a szemeid is fürgébbek és többet bírnak.
Egyszer kiszámoltam, hogy hetente egyszer tartva egyben jelentősen kevesebb idő, és messzebbre is mehetek.
Ezt valahogy nem értem. Mit tartottál egyben jelentősen kevesebb idő alatt? Igen, a fák és a levelek nézegetése aktív pihenés a szemeknek - növeli a hatást az a tény, hogy a levelek nem egy síkban vannak, hanem mélyebben, közelebb - plusz még mélyebbre sötétebb is van. Tehát jó kis edzés a szemeknek és az agynak is.....