A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Próbálta a Commandante-t ráadásul egy Pavonival, tehát feltételezhetjük, hogy tudja mibe vág bele. 1-2 dupla fölött valóban nem kényelmes, de ettől még nem csak hipsterségből, divatmajmolásból, stb vesz valaki kézi darálót. Gondolom te sem azért építettél magadnak egyet, mert jól mutat az Insta-n.
A HG1-es hasonlatod meg ott sántít, hogy ha valamit nehéz tekerni, akkor az a HG-1. (bár a Pharos, Mahlgut lehet még annál is kényelmetlenebb).
Igen, le is írtam, hogy az egyiket nem használtam. A kérdező viszont egyiket sem.
Ami 5x annyiba kerül, mint a másik, nyilván jobb minőség, de akkor is kézi daráló marad... és olyat használtam.
Tudjuk ugye, hogy ez nem úgy kézi, mint egy HG one, ezt még macerásabb tekerni, mert ugyan kisebb a kés, de nincs fixen egyik fele sem - szóval egy kezdő és hölgy sztem nem ilyet szeretne (ha lenne tapasztalata már vele :D)
Ui: jelenleg is kézi őrlőt használok, egy 68 mm-s San Marco kúpos késpárra épített saját tervezésűt.
Ismerősömnek az elektromos őrlője mellett van egy Commandantéja is. Ő afféle szertartásos figura rászánja az időt a dolgokra. De ha egynél több vendége van, az elektromosat használja és akkor is, ha véletlenül nincs ideje rá. Új kávénál pedig nem lenne elég egyszer izmozni, ezért a belövést az elektromossal csinálja és akkor már tudja, hogy a kézit hová állítsa nulla ponthoz képest. Az egészből annyit akartam kihozni, hogy egyetlen darálónak egy kézit tartani legyen az bármilyen szuper minőségű, annak vannak bizonyos hátrányai, produkáljon az bármilyen szuper minőséget is. Az elektromos őrlője egyébként egy Graef CM802 és meg kell jegyezzem, hogy akárhányszor próbáltam összehasonlítani a kávékat az őrlő alapján, képtelen voltam különbséget tenni. Ilyen szempontból a Commandante jól megállja a helyét.
Teljesen egyetértek. Csak az említi egy lapon a Hariot a Comandantével, aki vagy egyiket, vagy a másikat soha nem próbálta. Azt itt le sem írnám, hogy esetleg outsider az illető. Nekem mindkettő van(volt) a birtokomban és a kettő között kb. annyi a hasonlóság, mint a Trabant és a BMW között. A két jármű mindegyikének van 4 kereke és el lehet jutni velük A-ból B-be, mégis van némi minőségi differencia köztük.
A Comandante abszolút presszóképes. Van azonban néhány dolog, ami miatt kissé nehézkes lehet a használata. Először is nem fokozatmentes. A kés viszonylag kis átmérője miatt nem tudtak rá sok, fokozatot pozicionáló bemélyedést készíteni, ezért néha játszani kell a mennyiséggel is(+/- 0,5 g), hogy a megfelelő lefolyást elérjük. Az is igaz, hogy világos pörkölésű alapanyagnál bele kell kapaszkodni, hogy szakadozás mentesen tudjuk tekerni, azalatt a kb. 40 mp alatt, amíg egy duplára valót átkurblizunk. Vannak világosabb pörkölésű kávéfajták, amire érdemes 1-2 csepp vizet cseppenteni antisztatizálás céljából, különben feltapadhat az őrlemény az őrlőre, vagy az alsó, őrleményt tároló üvegedényre. Ez azonban mint tudjuk, sok más őrlőnél is így van. Ezen hátrányain kívül én egyebet nem véltem felfedezni, maximálisan korrekten megépített szerkezet, kotyogás mentesen csapágyazva. A kérdező hölgynek én is javasoltam valami egyszerűbb elektromos őrlőt ehelyett, de ő nem szeretne reggelente egy zörgő, búgó darálót használni. Lehet, hogy ez a véleménye a későbbiekben változik majd, de jelen esetben a Comandante egy abszolút racionális választás lehet.
Konkrétan beleszállt egy frissen csatlakozott fórumozóba úgy, hogy gőze nincs arról amit írt. A Commandante kényelme, használhatósága és ára tekintetében sem hasonló a Hariohoz.
Azt meg hogy mire gondolt csak ő tudja, de nem vitázni akarok, csak egy tárgyi tévedést javítani, miszerint a Commandante nem lenne "rendes" daráló.
Azért nem értelek. Ő a kényelme, használhatósága és az ára tekintetében írta, amit, te meg jössz folyamatosan a de az őrleménye ugyanolyan jó... Hát nem egy vonalon vagytok.
"de 60-at ugyanazért..." na innen látszik, hogy gőzöd nincs az egészről, még hasonlót sem fogtál a kezedben, rendesen utána sem néztél, csak véleményt mondasz. Nem kell szeretni a kézi darálókat, de van köztük ami odaver a nagyoknak ami az őrlemény minőséget illeti. A Commandante az egyik ezek közül. A sebességen és a kényelmen kívül nincs amit jobban tudnak a hasonló árú elektromos darálók (mi is van 60k alatt? Lelit Fred, és klónjai, Graef, kicsit többért csili vili Sage stb csupa plasztik tündér ami a belsejét illeti).
A kazánt azt mindenképp cseréld, 3000-3500.- Ft. A főzőfej a húzós, azért írtam, hogy azt lehet, hogy olcsóbb krómoztatni. De azt mondom, hogy cseréld ki a kazánt, a javasolt Norda vízzel használd és szedd szét mondjuk fél év múlva. Ha megint dzsuva akkor cseréld ki, vagy krómoztasd le a fejet!
Köszi szépen a tippeket. A krómozásra nem sok tippet találtam itt a fórumban (max annyit, hogy előtte kapjon rézréteget is). Csinált valaki már ilyesmit? Ezzel érdemes foglalkozni, vagy inkább cseréljem a felső kazánrészt?
Az alsó kazánfelet is muszáj cserélni, ha lejött a króm réteg? Úgy már elég húzós lenne a javítás. Azt a felét szépen le tudtam tisztítani.
Próbáltad, vagy csak kapásból szólod le. Az általad említett "rendes" daráló mivel tud többet a Commandante-nél? Már ha nem számítjuk, hogy tekerés helyett elég egy gombot nyomni egy kézzel (a másikkal meg tartani a darálót, hogy ne boruljon fel? Ha a csendesség vagy időtállóság a fontos akkor a Commandante köröket ver a belépő kis kúposokra, és a pangót is kiadja ütögetés és döntögetés nélkül. Szóval megvannak az előnyei a kézi hajtányoknak, csak el kell fogadni azt, hogy bele kell tenni némi kézi erőt a kávé élkészítésébe.
Freeldiko: tökéletesen beállítható a Commandante a pumpás gépekhez is, ne aggódj, nem fogsz csalódni benne
Vettem egy pides Lelit Annát és - mivel kipróbáltam és nagyon is bejött - egy kézi őrlőt vásárolnék hozzá. Egy Comandantét. Viszont amikor kipróbáltam az őrlőt az egy kézi húzós Pavonival történt, ami azért talán kicsit jobban tolerálja, ha az őrleményt nem tudom pontosan beállítani megfelelőre. Viszont nem tudom, hogy a pumpás gépemmel hogy fog működni a Comandante őrlőbeállítása. Van tapasztalatotok? Használ valaki Comandante őrlőt pumpás géphez?
Ja és a Manométer: ha rézcsövezve van a géped akkor a rézcső végénél a víz bemenetre kell tenni a T idomot, ha nincs akkor a pumpába kell a T idomot betekerni.
Az utóbbi időben viszonylag sok gép megfordult a kezeim között és tapasztalataim szerint két dolog elég hamar “megöli” a főzőfejen a krómozást a víztérben. Egyik, ha az ember viszonylag sokat gőzöl, vagy egyéb okokból állandóan túlmelegszik a fej. Másik a citromsavazás. Amit a kazánban látsz az nem is (csak) vízkő valójában, hanem egy trutyis, zselészerű anyag ami már meg van keményedve. Ez a réz (bronz)-alumínium “találkozásánál” keletkezik, amikor lekopik a krómozás a fejről a víztérben, akkor ilyen trutymák kezd kialakulni.
Amit tehetsz:
1.,új fej (~17.000.-), új kazán (~3500.-)
2., fej krómozás ( nemtom mennyibe kerülhet?!) , új kazán.
És mindkét esetben innentől fogva Norda víz, vagy szűrt víz ( nem kancsós ) használata.
Lenne pár 2004ben gyártott Gaggia Classical kapcsolatos kérdésem, előre is elnézést, ha már 1000x ki lett tárgyalva.
Rávettem magam, s lecseréltem az összes tömítését, kapott szép új pumpát. Viszont meglepődtem, mennyire vízköves belül a kazán, hiába citromsavaztam, tersoneteztem.
Egy szerelési videon láttam, milyen szép krómozottan néz ez ki, na ennek a közelébe sem tudtam hozni, hosszas sikálás ellenére sem, itt ott egyenetlen belül a felület, krómozásnak nyoma sincs.
Ezt a felső részt (ilyen leromlott állapot esetén) érdemes inkább lecserélni? Vagy a krómozás elég hamar eltűnik?
Milyen gyakran szokás ezt a gépet szétborítani ilyen mélységig? Most már van gyakorlat, megcsinálom szívesen sűrűbben is.
A tetején lévő gőzcsap nekem meg sem moccant, mintha oda lett volna forrasztva, bár egyértelműen levehető a képek alapján. Ezzel még majd küzdök egy sort legközelebb.
Más: szerettem volna még a gaggia manométer kitet is beépíteni. Időben megcsúsztam tegnap szereléssel, így ez elmaradt, de első blikkre nem jöttem rá, ezt most hova kell csatlakoztatni. Ebben tudna valaki segíteni?
igen,már utána néztem egy hónap alatt.teljesen bizonytalan vagyok.reggel 3-4-5 óra körűl egyszerűbb volna egy gombot megnyomni,ha napközben van időm,akkor meg gondolom minőségibb kávé készülne a gc-vel.most egy bialetti mini expressel nyomom nyár óta,de már ennél is észrevehető az ugrás a szarvasi kotyihoz képes.esztergomi fuvarnál voltam a pacificnél,vettem kávét,és megcsapott a minőségi kávézás szele.
Nem egy kategória a kettő. Az automatával pillanatok alatt kapsz egy presszószerű italt, míg a Gaggiával foglalkozni kell (darál, adagol, egyenget .tömörít stb) és kell minimum egy Graef702 darálónak, cserébe sokkal jobb a végeredmény.
szevasz!én is "kávé csináló" vételén gondolkodom.nagy még a bizonytalanság.egyik nap automata a befutó/talea ring/másik nap a gaggia classic.a mai nap a gc a nyerő.de meghallgatok más ajánlatot is.attila
Egyébként érdekelne akár használt kávéfőző is, ha valakinek van/tud eladó gépet (gaggia classic/baby, vagy akár faema family, rancilio nancy). Tkp. édesanyámnak szeretnék venni egy új, vagy pedig megfelelően karbantartott, felújított használt kávéfőzőt. Ha tudtok esetleg más hasonlóan jó és megbízható konstrukciót (3 járatú mágnesszelep, opv, adott kategóriához mérten megfelelő hőstabilitás, stb...), amelynek nagyjából az említett gépekkel egyező az árfekvése, akkor azt is szívesen venném.
Érdekes, hogy 93 fokra állított PID esetén hogyan változik a kazán hőmérséklete a PID szerint, miközben a vízé meg stabilan 93 fok a hőmérő szerint, ha jó vettem ki. A PID hőmérője melyik pontra van téve?
Néhány kérdéssel fordulnék hozzátok, bízom benne, hogy van köztetek olyan szaktudással rendelkező fórumozó, aki maradéktalanul meg tudja válaszolni őket!
Nem rég vettem egy Saeco Aroma gépet (a régi, buszkapcsolós típus), aminek főzés közben folyik a víz a tejgőzölő csövéből. Az ehhez tartozó kapcsoló nincs bekapcsolva és a csapot amennyire lehetett, elzártam, de feszegetni tovább már nem merem. A kérdéseim:
- Mennyibe kerül ennek a hibának a javítása?
- Bp, XVII. ker környékén tudtok-e szerelőt, aki meg tudná csinálni?