A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Na megvolt a kirándulás, nem futottunk bele zárvatartási időkbe sem. A pátyi kávézóban és a Csészényiben is voltunk. A pátyi kávé olyan volt, amilyen. A Csészényi viszont nagyon finom, kettőt is ittam, egy eszpresszót és egy ristrettót is. (Az asszony valami tejszínes-rumos-mazsolás cappuccínót.) Utána vettem észre hogy főznek grande ristrettót is dupla mennyiségű kávéból, szimpla vízzel, de ilyen mértékben már nem akartam mérgezni magam. A helyszín hangulata is remek, nagyon tetszett az asszonynak a retró (talán 20-as, 30-as évekbeli? ) táblák. 15 perces gyaloglásra nem kényszerítettem rá :D , esett az eső, de majdnem mellette a túloldalon lévő oldalutca legelején tudtunk parkolni. Még egyszer kösz az ajánlást.
ECM Botticellinél találkozott már valaki azzal a jelenséggel, hogy gőzcsőből jön a víz minden módon, de csapoláskor semmi nem jön a fejből és a tartályba lövi a vizet? bojler tisztítástól kezdve minden volt már.
Ahhoz, hogy a netto 399 ajroert megkapd, ahhoz a vasarlo cegnek kozossegi adoszammal kell rendelkeznie, es akkor eleve a netto ertekrol allitjak ki a szamlat. Ezt vasarlaskor kell prezentalni.
Ez ugye Olaszországból jön, akkor ÁFA és vám kötelezettség nincs ? ránéztem az oldalra, ha pl. cégnévre veszi az ember fia, akkor megáll 399 Euróban, mert vissza lehet húzni a többit ? nem vágom ezt - mindig állami alkalmazott voltam :)) - csak érdeklődök. köszi.
Van egy Gaggia BabyTwin-em, már vagy 5 éve vettem használtan. Utóbbi időben csak jönnek a bajok egymás után, már nincs kedvem tovább javítgatni így mást vennék helyette.
Opcióim első körben: ogrEicsab Silvia V2-ese 88e Ft. Nála lesz még régebbi GC 50-70e körüli áron novemberben.
Új GC 100e-ért, Silvia V5-ös 196e-ért - utóbbi csak akkor, ha várhatóan 2x annyi ideig bírja mint a használg V2-es. A mostani Gaggiámból kiindulva egy megbízható új lenne a legjobb, nincs kedvem javítgatni ha megint elszáll valami. A szívem csücske egy Rocket Appartamento lenne, de abból két új silviát veszek, használtan pedig nem találok :(
"Az 5-ös széria kikapcsol magától 30 perc után!" Gyárilag igen, de ki lehet iktatni ezt a felettébb bosszantó tulajdonságát. Én úgy tapasztalom, hogy a 35+ perc kell neki mire hőstabil lesz a gép (Fragola által elérhető minden tuninggal). Ugye a reggel a kritikus, így óracsörgés előtt 40 percre van állítva a bekapcsolása. Utána lehet vele lőni a sorozatokat :)
Az olasz espresso szabvány nálam is iránytű, hiszek is benne, de ha kell -és kell- eltérek tőle. Pl. a hőfok, vagy a mennyiség, de az idő is ilyen. De mindez azért van, mert én classic olasz kávét itthon nem fogyasztok. Nekem a világosabb (nem a világos!) pörkölések jönnek be, mert már nem égett kesere ízűek(tisztelet néhány üdítő kivételnek) és még nem savanyúak (a világosban is vannak üdítő kivételek szép számmal). Ezek általában (nem mind és a pörkölőtől is függ) picit hőigényesebbek, hogy a kioldódás megfelelő legyen. Aztán minél világosabb a pörkölés, általában annál fajsúlyosabb a kávé. Így súlyra több kell bele, hogy kitöltse a kosarat, márpedig azt ki kell tölteni. És még azt is megfigyeltem, hogy minél világosabb, annál háklisabb a kávé, vagyis érzékeny minden apró hibára. Nehéz ügy ez na.
Ha egyszer belőtted az időt, annak nem szabadna elmásznia. Akkor a mennyiség/őrlés finomság/tömörítés(rögmentes és oszlatott) triumvirátusból valamelyik biztosan hibádzik.
Mert nincs ilyen szabvány. Kávékészítés terén max iránymutatás van. Meg egyébként is a világos pörkölés borított mindent amit megjelenése előtt hittünk a presszókészítésről.
-Én úgy vettem észre, hogy szoba hőmérsékletről bekapcsolva a második fűtési ciklus az kb 8-10 perc után jön, majd a 3. az olyan 25 perc. körül.
20-25 perc után szinte mindig jó a KV még akkor is ha nem olyan meleg a gép. (=nem várom meg a 3. felfűtést)
Én úgy érzem, a jelenleg használt Lollo Classico ízére nagyobb hatással van a lefolyási idő mint a hőfok. (Siliván!)
Ha 25 másodperc alatt kész akkor szinte mindig nagyon jó ha 20 perc után csapolok, de ha ettől gyorsabb vagy lassabb akkor jó esetben egy átlagos valami lesz...
...igazad van, otthoni normál szintet tekintve nagyon jó anyagból van, PID hiányában ezt is melegíteni kell 15 percet legalább - persze PID-del is, de nem akartam hozzányúlni az előzőek miatt- ... Rocket, természetesen használtan. Tudom-tudom lassú, nagy, de mégis..
Hét ez nagyon korrekt ár a 2 éves miss Silviáért. De valamiért érdemtelenül nincs piaca ennek a gépnek, valamiért mindenki az ősrégi GC-t keresi/kínálja pici pénzért. És milyen E61 fejes lesz helyette ha nem titok?
Valaki nem tudja esetleg, hogy mi a különbség pl. a Delonghi EC156 és 351, esetleg a 820 között?
Mert a saját weboldalán annyit találok, hogy egyre nagyobb csészék férnek be a gép alá. De az árukban nagy különbségek vannak.
Nemrég olvastam, hogy az EC156-nak nyomásfokozós karja van... Most olvastam után, mi is az. Nem tudom, lehet-e a nyomásfokozó mondjuk passzív is? Vagy ha van a karban, akkor van rugó, mechanikai, ilyesmi?
Most egy Lidl-ös Silvercrest van, annak is összetett a kávéfiltere, az alja egy lyuggatott fémkorong, az alatt van egy műanyag összefolyó egy pici, lukas fémlappal a közepén, ez be van téve egy gumitömítés által összeszorítva az 1 vagy 2 személyesre méretezett fém tartóba, majd a kávétartó aljára kívülről van csavarozva még egy összefolyó, amelyen sűrű fémszita van középen.
Ez után folyik be a karba a kávé és a két kis "csöcsön" keresztül a csészébe.
Most azért akarok gépet cserélni, mert ennek a gépnek a karjában alul van a műanyag betét, amihez a "csöcsök" is tartoznak és a műanyag meg a kar fémje közötti részen letakaríthatatlan fekete, fehér, barna foltok vannak. A műanyagról lejön apró szemcsés por formájában de a fémről sehogy, csak ha csavarhúzóval kaparom.
Attól tartok, valójában reagál a fémmel a kávé és mi azt az oxidos kávét isszuk meg.
Acél fűtőegységes gépből kb. csak a Delonghi van, de nehéz úgy választani, hogy nem látszik a különbség köztük (csészemelegítő meg csészetartó nem ér nekem 30e helyett 53e Ft-ot, tejet se habosítunk).
Ha már tekerés: az One-t leteszed az asztalra, leszorítod a bal kezeddel, és függőlegesen tekered a masszív karral.
A kommandantét viszont vízszintesen kell tekerni, levegőben tartva, az sokkal rosszabb. Direkt kerestem tyúbos videókat róla, hát eléggé kapaszkodnak bele, rángatják azt a kis filigrán karocskát, ami a kupakkal együtt van rátéve...
Az viszont biztos, hogy a Pharos a legrosszabb, pedig sztem az a legdrágább :D
... de mind1 is, igazából csak a véleményemet írtam le, aztán tőlem azt vesz, amit akar.