Feleségem ultimátumot adott nekem, hogyha most már nem építek azonnal-de-rögtön egy terepasztalt mert nagyon óhajtana villanyvasutazni (amiért mellesleg egy jó ideje nyúz már) akkor rettenetes dolgok fognak történni, amiket én nem óhajtottam megtudni, hogy micsodák, inkább építettem egyet.:-) Szeretném ha ez egy olyan topik lenne, ahol képes beszámolókkal, építési leírásokkal, ötletekkel, trükkökkel ismertetnénk meg egymást és jómagam szívesen olvasnék, néznék meg hasonló építési leírásokat mint amibe én fogtam.
Érdeklődöm H0 építési nagyságban egymást szintben keresztező vágányok esetén elegendő-e a MOROP/NEM 102 szabvány által megadott 65mm űrszelvény magasság felsővezetékes/áramszedős mozdonyokhoz?
Ez a sínkorona tetejétől a plafonig mért érték.
65-70 mm magasság megvan. Ez a szintbeli kereszteződés nem látható helyen van, de védeni szeretném a szedős mozdonyokat. Ha erre a területre teszek drótból áramszedő leterelő/lenyomó vezetőt, akkor ezzel meg tudom védeni a véletlenül felugró szedőt a töréstől? Kb 15cm hosszú lenne a drót hossza amin a 90mm állandó magasságból lenyomja erre a 65mm-re a szedőt.
(Azt néztem, hogy a felsővezeték H0-ban valahol 68-75mm között fut a sínkorona magasságától.)
Érdekes ez a pillanatnyi rövidzár nálam is előfordult nagyon ritkán, de csak az íves váltóknál és csak egy mozdonnyal. Ránézésre lehetetlennek tűnik ott zárlatot okozni a kerekekkel és mégis...
Ami nálam még problémát okozott az hogy a talpfákon szinte semmilyen makett festék nem tapadt meg rendesen, így koszolni sem tudtam sajnos.
A peco-val annyi huncutság lehet, ha insul-frog-os, azaz műanyag szíve van, hogy a kettő szívbe befutó sínszál nagyon közel esik egymáshoz. Nekem már okozott ez bosszúságot, mert ott rövidzárlat léphet fel bizonyos kerekekkel. Képesek a kerekek ott zárlatolni. Egy miniflex, vagy szigetelés megoldja a problémát.
Egyébként jók, eddig nálam semmi nem siklott ki rajta.
A reteszelést hagyd benn. Ha kiveszed kicsúsznak a sínszálak. A rugó tartja ott... Tehát olyan állítómű kell akkor, ha rugótlan, ami vissza is nyomja a sínszálakat, nem csak ide-oda cibálja őket. (érdemes benn hagyni).
Jómagam is Peco váltokat építek be, ezért érdeklődéssel figyelek minden megjegyzésre ami a Peco-val kapcsolatos.
Tőled olvasom, hogy szervós működtetés használatánál is meghagyod az eredeti rugós reteszelést.
Ez meglepett, mert eleddig minden vélemény , amit a tárgyban olvastam, hallottam a reteszelés eltávolításáról szólt, noha a elképzelésem szerint is a retesz meghagyható lenne és biztosan a helyén tartja a váltónyelvet.
Jómagam eddig nem bátorkodtam kipróbálni a retesszel együtt működő motoros hajtást.
Kérdésem, hogy van-e tapasztalatod, információd a szlovák MTB váltóállító motor és a reteszelés "együttműködéséről" ?
A Peco váltóknál nem találkoztam minőségi gonddal, siklás nem volt még miattuk. Én a rugót benne hagytam mindben annak ellenére hogy szervós az állítás, mert így van egy plusz reteszelés (kizárt hogy két állás között ragadjanak a csúcssínek).
Volt korábban itt szó por elleni védekezésről, az asztal lefedéséről. Plexi vs. polikarbonát témát veséztük ki. Eldöntöttem, hogy víztiszta/átlátszó polikarbonát lemezeket szeretnék méretre vágatni és a "dobozt" is elkészíttetni, de ilyen céget, aki el is készíti, nem találtam.
Peco 2,5mm Streamline és Peco 2,5mm Seatrack sínrendszerek vágánygeometriájáról keresnék ismertetőt. A gyártó oldalán találtam füzetet, amit meg lehet venni, de letölthetőt nem...
Szia! Teljesen kompatibilisek, minden gond nélkül lehet keverni. A váltók végállásreteszeltek, a bennük lévő kis rugóval, szóval kézzel állítva is üzembiztosan használhatóak (nálam a gázolajkútnál vannak kézi váltók).
Ha a régi járművekkel való kompatibilitás is cél, akkor jó választás, minőségben pedig jobb, mint a Piko-A.
Igen hát hasonlóra. Valami aprólékosabban kidolgozottra, magyarosabb, autentikusabb modellre vágynék. Sajnos a kisszériás gyártók oldalain nem találtam ilyet. Igazából csak a félsorompóra lenne szükségem a többi nem számít. Méretezett rajz alapján talán még itthon is el tudnám készíteni.
Érdeklődnék, hogy modern vasúti félsorompót gyárt e valaki vagy ismertek e valami beszerzési forrást. Illetve pontos méreteknek rajznak is örűlnék, ha esetleg van valakinek. Emailben is szívesen várok ajánlatokat.
Kérhetek abban segítséget a tapasztalat alapján, hogy napjainkban mi a pontos szabvány a moduloknál. Régen egy modellező oldalon láttam és lementettem akkor, de amióta elszállt nekem is a winchesterem azóta elég hiányos az adatbázis.
A válasz nem egyszerű. Egyrészt kevés infóm van a többiek saját tapasztalatáról (gyakorlatilag nulla, csak amit mi láttunk), másrészt több eltérés is van a FREMOs modulok és a mi tárolónk ill. 0e moduljaink között.
A jelen találkozón, ahol a fotók készültek, a mi tárolónk a kazánház fölött volt, ezért volt néha 30 fok fölött. A többi modul már normálisabb körülmények között volt a folyosón, tehát őket nem érintette annyira. Pl. a túlsó vége a nyitott folyosó ajtónál volt, majdhogynem hűvös volt. Amúgy egy átlag találkozón nem nagyon van 25 fok fölött. (Rákérdeztem a mellettünk lévő állomás tulajánál a tapasztalatokról, ha válaszol és jön újabb infó, megírom. Majd érdeklődök más FREMOsoknál is.)
Nem ismert hatású eltérést okozhat az eltérő vágányanyag, a mienk PECO Code 100, a FREMO Tillig Code 83. Eltérő anyag miatt eltérhet a hőtágulás mértéke is. Lehet, hogy nem tér el, nem tudom.
A legnagyobb eltérés, hogy mi a modul szélén egy csavarhoz forrasztjuk a sínszálakat, míg a FREMOsok nem. A fő ok, hogy a csavarhoz forrasztás nem szép, nehéz eltüntetni. Nálunk 0e-ben picit jobb a helyzet, de látszik. Próbálunk javítani rajta, pl. talpfa darab a csavarok közé, kis ágyazat rászórás, de nem az igazi. Ez pedig egy tároló*, ahol bár lesz ágyazat, de nem a szépség a fő szempont.
Nálunk a forrasztás miatt csak befele tud elmozdulni, ezért ha kicsi a hézag, jön a fotókon látható kivetődés. Ahol nincs forrasztás, ott kifelé el tud mozdulni. Ilyenkor persze a szomszéd modullal "civakodik", de tapasztalatom, személyes élményem nincs róla. A többiek mondták, hogy most is reszelgették a sínvégeket.
Amúgy valószínűleg ők is hagynak kis hézagot**, az a bizonyos "nagy hőfokú" Temofeszt az Északi Járműjavítóban mély nyomokat hagyott a modulos társadalomban. Nem véletlenül emlegetik Thermofesztnek. :D
A hidegben való szállítás meg nem okoz gondot, ilyenkor vagy nagyobbak lesznek a hézagok, vagy a modul széléhez képest lesz beljebb a sín vége. Mire bepakolnak, felállítják a rendszert legalább egy nap eltelik, addigra felveszi a belső hőmérsékletet. Ha mégsem, legföljebb nagyobbat döccen. :D
(A modulon túllógó sínszál a csomagoláskor, építéskor, bontáskor sérülhet, felszakadhat a sín. Ezt akadályozza meg a leforrasztás, nekünk ez a fontosabb szempont.)
*A tároló úgy épült - sín magasság, vágánytengely távolság - hogy lehessen H0-hoz és 0e-hez is használni.
** A flexi vágány hossza 90-93 centi, tehát az ennél hosszabb moduloknál eleve van toldás, ahol hagyható kis hézag. Mi az ennél rövidebb moduloknál is csinálunk vágást/hézagot.