Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.06.02 0 0 39324

Felületesen átpörgetve a videód:

  1. Nincs albád. Emiatt hacsak nincs teljesen betépve a groszshott, felemelkedik bummod és a nagyvitorla hátsó éle buggyos, esetenként lobog is. Persze ez a korából és a szabásából is követketik. Ez rontja az éles menetet. 
  2. Széljelzőt nem nagyon láttam, nehéz nélküle megmondani, jó-e a vitirla állítás?
  3. Ha sebességet vesztesz a fordulásnál, akkor lelassul "a szélhez képest" valódi széllel kell megint megindulnia.
  4. Svert teljesen le van engedve? Ha hátrafele áll az uszony a súlyponthoz képest, akkor hajlamos leforgatni az orrát, kevésbé éles.

 

 

Előzmény: vakrepulo2 (39323)
vakrepulo2 Creative Commons License 2019.06.02 0 0 39323

szakértői véleményeket, meglátásokat lsz a vitorláimról:

https://www.youtube.com/watch?v=KIAF2aUdOpw

pl:

- hogy vannak beállítva

- hogy vannak felhúzva

- milyen lehet a képek alapján a minőségük

 

mi okozhatja, hogy nem tudok szélel szemben csak 90 foknál nagyobb szögben tackot váltani?

- a vitorlák kora?

- rossz beállítás?

- egyszerűen ilyen a hajó konstrukciója (4m-es jolle)

 

zsivany5 Creative Commons License 2019.06.02 0 0 39322

Hat az Albin Vega az nagyon az elvonalban van nalam.   

 

A Solaris is eleg jo.  Gondolom a Solaris draga, kulonosen 110 labas meretben.  De az majd 2020-ban.

Most mar veheto a 64-es, csak penzem nincs ra.

 

Az utobbi idokben felfujhato gumi csonakkal hajozok.

Előzmény: Mirrmurr75 (39319)
DECKARD Creative Commons License 2019.06.01 0 0 39321

Solarisoknak az az alapvető baja, hogy backstag-es a rigg... az meg nem annyira a kezdők pályája.

Előzmény: Mirrmurr75 (39319)
crossroad Creative Commons License 2019.06.01 0 0 39320

A kisebb Balaton tipusok sem kifejezetten virgonckodnak kis szélben tudtommal...

 

A Solarisrol sok jót hallottam, anno én is kerestem, de nem igen találni eladót. Amúgy itt egy jó cikk róla:

https://porthole.hu/cikk/7004-hajoteszt-solaris---szeretemnem-szeretemszeretem

 

A sudárra általában igaz, hogy nem kifejezetten olcsó, de tapasztalatból mondom, hogy az általad megjelölt tartományban is ki lehet fogni ha szerencséd van. Érdemes körbenézni a kikötőkben ahol jársz és ha látsz olyan hajót ami tetszik és látszik hogy régen használták (koszos dekk, mohás kötelek), akkor megkeresni a tulajt egy ajánlattal. Sokan vannak akik megszokásból fizetik a kikötői díjat, igazából már csak nyűg nekik a hajó, de maguktól nem szánják rá magukat az eladásra. Ilyenkor lehet jó vételt csinálni... (A kikötőmestert is érdemes megkérdezni, ismer minden hajót, a gazdáikat és azok lelkivilágát.)Szóval azért sztem nézegess csak sudarakat, akár sudár sportot is, azok is nagyon jók.

 

Még egy javaslat, bár az is feszegeti a pénztárcád szabta határokat: H-Boat. Sudárral egy kategória és vannak 2millión belül is. (Igaz most szezonban minden drágább...)

Előzmény: Mirrmurr75 (39319)
Mirrmurr75 Creative Commons License 2019.06.01 0 0 39319

Zsivány 5, OpDu, Crossroad.

 A vitorlásvizsga ha minden jól megy Keszthelyen lesz( állítólag indulni fog mostanában ott egy iskola), a hajó helyileg valahol a keszthelyi öbölben lenne, Vonyarc Györök, vagy Keszthely. A cél családi túrázás, igazából nem lakóhajó kellene, mert anyósomék ott laknak a Balaton partján, úgyhogy, ha szeretnénk minden este tudunk aludni rendes ágyban is.  A Néva azért került bele a szórásban, mert egy ismerősöm családjában van belle, van nekik egy Balaton 31es is, mindkettőn utaztam, a Néva jóval jobb menetdinamikával rendelkezik. Nem tudom mondjuk a kisebb Balaton hajók mennyire érzékenyek a kis szélre. Az anyagi keret szerintem olyan kb 1.5 max 2 millió forint lenne. A Sudár regattát is megnéztem, nagyon szép kis hajó, de szeritem az általam emlitett összegbe az nem nagyon fér bele. A Scholtz típúsok is gondolom jóval drágábbak. Amiket néztem hajókat, azoknál az ár mellett azt vettem figyelembe, hogy legyen hozzá megfelelő alkatrész, kiegészitő vásárlási lehetőség. Ahogy nézem, van a tó körül elég sok svéd, holland gyártmányú hajó is, de azokat ezen okok miatt nem is nagyon nézegettem. Barátom szerint érdemes lenne olyant is nézni , próbálni(neki volt egy Albin tipusú) illetve azt mondta, ha kicsit sportosabb irányba szeretnék elmenni, akkor jó választás lehetne egy Solaris fantázianevű hajó. Ezekkel viszont még vizuális tapasztalatom sem volt, nemhogy a fedélzetükön lettem volna. Alapvetűen barkácsolós típus vagyok, tehát elég sok mindent meg tudok oldani önmagam is. Köszönöm szépen az eddigi tanácsaitokat!

 

rezgaras Creative Commons License 2019.06.01 0 0 39318

Apropó, windguru. Korábban itt elég eltérő véleményeket lehetett olvasni róla. Most mi a vélemény? Én egyszer kérdeztem le a Földközi-tenger egy részletét az ingyenes kiviteltől. Két napra előre viszonylag pontos volt, a 3. naptól köszönőviszonyban sem volt a valósággal. Sem a szél iránya, sem a szélerősség. A fizetős jobb?

 

Előzmény: Törölt nick (39317)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.31 0 0 39317

A windguru rendszeresen megfingat, mára pl 4-5 szeleket írt - még tegnap is.

 

Még a www.met.hu/idojaras/tavaink volt a legpontosabb idén, de az csak rövidet prognosztizál. 

 

 

crossroad Creative Commons License 2019.05.31 0 0 39316

Még néhány kérdés és gondolat:

 

Hol szeretnéd használni a hajót?

Hol/kinél fogsz tanulni? (inkább csak kíváncsiságól)

 

Annyit még érdemes lehet szem előtt tartani, hogy a legtöbb kikötőben 25 láb hossznál van egy ugrás a kikötői díjban. Amúgy ha már kikötői díj: szerintem minden kezdő megkapja azt az instrukciót, hogy az első évben inkább béreljen. A felvetés jogos, hiszen ha csak az az évi kikötői díjat költöd hajóbérlésre, akkor is minden második hétvégén vízen lehetsz és több típust (illetve saját magadat) megismerve sokkal megalapozottabb döntést hozhatsz majd a vásárláskor. Mindezt persze felülírhatja (nálam felülírta) a birtoklási vágy, illetve az, hogy a saját hajódat úgy öltözteted és akkor használod ahogyan és amikor akarod. A hajó bérlést hetekkel (néha hónapokkal) előre meg kell tervezni, aztán vagy lesz szél vagy nem... (Nincs is annál kellemesebb, mint petyhüdt vitorlákkal ringatózni a parttól egy kilométerre napi 40e Ft-ért cserébe...)

Előzmény: Mirrmurr75 (39312)
crossroad Creative Commons License 2019.05.31 0 0 39315

Neva 22-t én sem igazán ismerem, de ránézésre egy kicsit kilóg a sorból, sportosabbnak tűnik a többinél. Ez persze azt is jelenti, hogy kényelmetlenebb, túrázásra kevésbé alkalmas.

 

A többi nagyjából egy kategória, szokták túra/bödön/süllőző hajó névvel illetni őket. Családi fürdőzésekhez, kényelmes túrázgatáshoz jók, sportélmény kevésbé tetten érhető az esetükben. Nagy szélben stabilan állják a sarat, cserébe kis szélben is hasonló mondható el róluk (állnak).

 

Az alsó árkategóriában, amit Te belőttél szerintem elsősorban az állapot/felszereltség az ami igazán fontos. Nem írtad, hogy milyen célra keresel, de előbb-utóbb valószínűleg felmerülnek majd olyan igények részedről, hogy legyen fokroller, lazy/pelzening, kényelmes fürdőlétra, meglegyenek a kötelező felszerelések, megbízható legyen a motor, számodra használható vitorlák legyenek. Az roppant bosszantó, amikor megveszed a hajót olcsón, aztán erre az olcsó hajóra apránként ráköltesz egy kisebb vagyont és rájössz, hogy ennyiért már a drágább, szimpatikusabb hajó is belefért volna... (ami felszerelésekről írtam, azok többnyire mind több százezres tételek, ami ugye egy másfél millás hajó esetében már nagyon nem mindegy)

 

Én kb. egy éve voltam hasonló szituban, én is ugyanezekkel a típusokkal szemeztem először, végül sikerült jó áron hozzájutnom egy Sudár Regattához. A sudarat neked is erősen ajánlom, mert kellően univerzális ahhoz, hogy többféle igényt kielégítsen, így hosszabb távon is megfelelő lehet.

 

Ha leírod, hogy mik a terveid a hajóval rövid illetve hosszabb távon, mennyire van affinitásod a matatáshoz műszaki dolgokban, illetve azt, hogy mennyit szeretnél áldozni rá, akkor szerintem célirányosabban tudunk segíteni.

Előzmény: Mirrmurr75 (39312)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.31 0 0 39314

Zsivány sorrendje nálam is, bár Balatonra nem feltétlenül kellenek ezek a paraméterek :)

Rebell és Friendship23 'bolondbiztos' hajók. Szerintem a Rebellnek ügyesebb a beltere, de ez persze szubjektív (alvás, lakás szempontjából). 

B25 gyorsabb náluk. 

Neva22-t nem nagyon ismerem, de legalább nem lassú, ha jól emlékszem...

 

Előzmény: zsivany5 (39313)
zsivany5 Creative Commons License 2019.05.31 0 0 39313

Talan rangsoba raknam tetszes szerint:  Balaton 25, Neva 22, Rebell Seaskipp, Friendship 23.

 

Attol fugg amitol log, es hogy mire kell.  Szoval versenyzes jo idoben, vagy turazas kint a nagyvizen tulelni a vihart.

 

Kint a nagy vizen: keskeny testu(gyorsabban visszafordul a fejreallasbol), rogzitett tokesuly, kis hely a kormanyosnak (cockpit)(gyorsan kifolyik belole a viz es keves viz fer bele, meg mielott a kovetkezo hullam megforgat), hosszu uszonyos( tartja a ziranyt amig megigazitasz valamit),cserelheto kormanylapat, (ha eltorik konnyu a potlapatot berakni),

lapos fedelzetu,( hogy a vitrolat fogja a szel, es ne a hajotestet)

na, es (keel rudder vagy skegg rudder, mer amikor a spade rudder-es hajo visszacsuszik egy hullamrol akkor konnyen eltorhet a kormanylapat es menet kozben nehez azt cserelni) Tokesulyba erositett arboc, de legalabb egy tarto rud a tokesuly es a fedelzetre erositett arboc kozott.

 

Jo ha van eros drotvago ollo a bovdeneket elvagni ha az arboc kette torik, mert imbolygas kozben a torott arboc a bovdeneken logva atszurkalhatja a hajotestet.  Legalabb ket motor.  Horgony.

 

Az is jo egy hajonal, ha konnyu felmaszni ra a vizbol.

 

Most csak ugy ennyit.  Vegul is jo a valasztek.   Jo szelet kivanok!

 

Előzmény: Mirrmurr75 (39312)
Mirrmurr75 Creative Commons License 2019.05.30 0 0 39312
Sziasztok, reményeim szerint idén leteszem a vitorlás vizsgát. Nézegetek közben, hajót is, valami olyant amivel egy relatív kezdő is elboldogul. Eddig a Néva 22, a Balaton25 és a Rebell Seaskipp valamint a Friendship 23 az amit előzetesen jónak vélek anyagi és egyéb megfontolások figyelembe vételével. Tudnátok esetleg ezekről a hajókról írni pozitív és negatív oldalról is?Van még esetleg más hajó típus amit ajánlanátok? Előre is köszönöm:)
zsivany5 Creative Commons License 2019.05.30 0 0 39311

Gondolom volt rajta biztositas.  Lehet, hogy uj hajotestet akarnak epiteni es kell ra a piz.

Előzmény: Szanya (39309)
crossroad Creative Commons License 2019.05.29 0 0 39310

Sziasztok!

 

Volna egy eladó sudár verseny grószom és keresek helyette túra grószt. Ha esetleg lenne a látókörötökben valaki, akkor kérlek szóljatok.

 

Köszi!

Szanya Creative Commons License 2019.05.29 0 0 39309
HUN-12214 Creative Commons License 2019.05.28 0 0 39308

Egy Nautic-os osztálytársam tette közzé ezt a figyelmeztetést, hátha itt is hasznát veszi valaki:

 

 

 

Óvatosan arrafelé!

 

Szanya Creative Commons License 2019.05.27 0 2 39307

Mögöttem is volt már a Fittyfiritty. Én húztam ki őket edzésre a Libásból motorcsónakkal. :-)

Előzmény: Iethau (39302)
Szanya Creative Commons License 2019.05.27 0 1 39306

Nem szeretek ilyen erős szélben vitorlázni. Csak a te kedvedért mentünk ki. De nem bántam meg. Viszont most nagyobb a nyomás rajtam, hogy állítgassam a cájgot. Jobb lenne, ha könnyebben lehetne működtetni. 

Előzmény: kb. (39295)
pdicdiver Creative Commons License 2019.05.27 0 0 39305

Tényleg nagy élmény volt közelről látni ezeket a hajókat úgy, hogy nem csak pár másodpercig nézegethettem őket. :)

Előzmény: crossroad (39304)
crossroad Creative Commons License 2019.05.27 0 1 39304

Nekem egyszer volt hasonló élményem autóban. Lámpánál majdnem legyorsultam egy ferrarit... mikor már egy orrhossznyival vezettem, eltette a szendvicsét, intett és huss... azért az a néhány másodpercnyi siker örökre feledhetetlen élmény marad :)

Előzmény: pdicdiver (39300)
crossroad Creative Commons License 2019.05.27 0 0 39303

Gratula, jók a képek! Látszik szegények arcán az elkeseredettség... :)

Előzmény: HUN-12214 (39299)
Iethau Creative Commons License 2019.05.27 0 2 39302

Én is tudom :) Tavaly együtt "edzettünk" a fifty-fiftyvel, Siófok és Füred közt kétszer fényképeztem le ahogy mögöttünk van. Csak ők közben megjárták a füredi öblöt mindkétszer :)

Előzmény: Szanya (39301)
Szanya Creative Commons License 2019.05.27 0 0 39301

Tudom milyen érzés ez. A Velencei- tavon a nádasban forgolódva B18 assal tudtam tartani egy F18- ast. Aztán a hosszú egyenesben elment. 

Előzmény: HUN-12214 (39299)
pdicdiver Creative Commons License 2019.05.26 0 1 39300

Volt már ilyen, tavaly a Balaton átúszás után egy darabig simán tartottam a tempót ezekkel az ultramodern hajókkal (Volvo High Tech Regatta), pedig én egy   Jeanneau Flirt-tel voltam. Mondjuk azon a szakaszon majdnem szélcsend volt és ők nem motorral mentek. :)

Előzmény: HUN-12214 (39299)
HUN-12214 Creative Commons License 2019.05.26 0 0 39299

Sporttörténeti pillanat: a mai Mihálkovicson egy túrahajóval lerajtoltuk a katamaránokat :-)) Az AC45 messze mögöttünk!

Az RSM-et szabályosan lekereszteztünk, majd sokáig :-) tartottuk, csak a jóindulatomon múlt, hogy  nem kényszerítettük őket luvcsatába :-)))

(na jó, aztán persze elhúztak :-)

ritka kisszeles verseny volt

HUN-12214 Creative Commons License 2019.05.26 0 0 39298

Gratula a hajóhoz! Sajna nem ismerem, de egy saját hajó mindig nagyszerű! Hogyhogy "úgy néz ki"? Magad sem tudod, vettél-e? :-)) (Jesszusom, itt egy egy hajó!)???

Előzmény: sanyooo1 (39294)
zsivany5 Creative Commons License 2019.05.26 0 0 39297

Megneztem a tipust: Rafale 600.  Nekem tetszik.  Gratula!

Előzmény: sanyooo1 (39294)
Szanya Creative Commons License 2019.05.26 0 0 39296

Így van. Általában a legtöbb hajón többszörösen, fölöslegesen túlméretezettek a kötelek. De Sudárokon a 6- 8 mm- es felhúzók dívnak. A túrázók, hegedű művészek, nőgyógyászok a 8 mm- es poliésztert használják. Persze ebből is rengeteg fajta van. Önmagában az alapanyag csak irányt ad. Azon belül még sok paraméter befolyásolhatja a választást. (Manapság már egyre könnyebben beszerezhető 7 mm- es kötél is.) Dyneemából vagy más kisnyúlású anyagból a 6 mm- es simán elég.

Bár én már B18- asra is meg bérkalózra is tettem fel ”drága” kötelet, és ha jó választás, akkor az a tartósságával meg is szolgálja az árát. Rosszul megválasztott kötél hiába drága. 

De pl most poliamidot adtam spibum lehúzónak. Kíváncsi vagyok mit tud. Ott pl nem baj, ha nyúlik. 

Előzmény: HUN-12214 (39288)
kb. Creative Commons License 2019.05.25 0 0 39295

Nagyon köszönöm itt is a lehetőséget, ha legközelebb jövök haza kereslek ismét.

Előzmény: Szanya (39260)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!