Még nem tudok igazán objektív lenni, annyira a hatása alá sikerült kerülni :-) A hangosítás nagyon jó volt, kicsit sem volt hangos vagy torz. A színpad a lehető legegyszerűbb, az összes díszlet egy fogas szerű állvány, teleaggatva különböző hangtölcsérrel. Kicsit zongorázott (3-4 szám?), néha gitározott, de többnyire "csak" énekelt... Namost ha valaki azt hiszi, hogy kiöregedett és csak nosztalgiakoncertet ad, hát téved, de nagyot. Úgy ütött, ahogy kell :-) Tetszett a dalok sorrendje és kiválasztása is (sajnos nem tudok listával szolgálni). Volt régi, meg régibb meg új is. A ráadásért igen hosszan kellett tapsolni + fütyülni (10 percnek tűnt, de biztos csak a fele volt), de megérte :-) Háromnegyed 9-kor kezdett és 11 után volt vége úgy 10 perccel. Nem volt olyan érzésem, hogy ez az zene nem való ilyen méretű koncertterembe: a színpadon úgy helyezkedtek, mintha a terem fele akkora lenne, és össze kéne kissé húzódniuk. Ezt erősítette, hogy Tom egy külön kis dobogón állt, és egy ügyes kis trükkel sikerült megoldani azt is, hogy tisztára az volt az érzésem, egy poros padlójú kocsmában vagyunk :: amikor Tom a lábával nagyot dobbantott (márpedig elég sűrűn tette), akkor egy jól beállított füstgép kapcsolójára lépett, és pontosan annyi kis füst jött elő a lábánál, minta felverné a port. Van egy tök jó kalapja, olyan, mint a diszkógömb, szórja szanaszét a fényt, az nagyon hatásos volt, ugyanígy a koncert végén a rá hulló aranypor. Talán nem is volt több vizuális elem, de nem is hiányzott. Most több nem jut eszembe :-) Megyek, hallgatok egy kis zenét :-)
képet úgy lehet feltenni, ha előbb lemented a gépedre, utána itt alul az Új Kép - Tallózás (kikeresed melyik képet akarod feltenni, arra klikk, itt megjelenik a Tallózás melleti ablakba, mint szöveg, utána a Kép Felirat ablakba beírsz neki egy nevet, majd a Feltölt-re ráklikkelsz és feltölti a képet az index szerverére, legvégül a bal oldalon a Beszúrás-ra is klikkelsz, akkor itt a fórumba megjelenik a kép (ha Explorer a böngésző), vagy egy link nevű felirat (ha Firefox-al csinálod). több képet egymás után ugyanígy fel lehet tölteni, számozva lesznek. a képek egymás alatt fognak megjelenni.
Hát az biztos, hogy egy ilyen kis jazzklubban én is szivesebben hallgatnám Tom Waits-et élőben. Szerencsések akik még ifjabb korában mikor még füstös bárokban zenélgetett részesei lehettek ilyen élménynek. Az biztos, hogy nálunk régebben ilyen téren nagyobb volt a pezsgés. Sorra nyíltak a jazzklubok. Ma már szinte nincs is belőlük egy sem. Nekem egyik kedvencem volt a Long Jazz Klub. 1x pedig a Fél10-ben egy olyan igazi berlinfölöttazég-es hangulatot sikerült elcsípni, mikor a Nick Cave egyik zenésztársa adott koncertet. Vörös bársony függönyök, borongós balladák, beindulás, elmúlás...megismételhetlen..... A MUPA irtó jól néz ki, elegáns, profi, fantasztikusan szól és nagyon jó programja van, mégis nekem általában hideg és steril és nem nyújt olyan maradandó élményt. (persze azért volt olyan is ami ott pont megtalálta a helyét) Egy kicsit viszont izgulok a Tom Waits miatt, mert hasonló helyen lesz Prágában. Az ő zenéjének egész más a hangulata, nem ilyen teátrális. Az anyagi csődról az jutott eszembe, hogy milyen jól jártak azok, akik mondjuk egy 10es listába ilyen előadókat tettek be maguknak mint a Doors, Nirvana, Cash, Elvis, Lennon..stb. Mennyit tudnak spórolni!
másik topikban már írtam régebben: Podlovits Péter anno próbálkozott idecsábítani a mestert (pl. a Lovag utcában akkor még New Orleans néven működő helyre), de iszonyat sokba került volna a rajongóknak és neki is, meg nem is jött. megjegyzem volt akkortájt nálunk még némi színvonalas blues-os pörgés, mondjuk egy Muddy Shoes vagy Palermo Boogie Gang simán elment volna előzenekarnak. amúgy Los Angeles-ben sem túl rózsás a helyzet, unokaöcsém 20 éve kint él, TW nagy rajongója, de még nem sikerült bejutnia egy klubos koncertjére sem, pedig próbálkozott. ha mostanság már MŰPA -szerű helyeken is fellép, akkor van némi remény, egyszer talán nálunk is.
Nekem "sajnos" sok ilyen van, ezért egy jó zenei évad a csőd szélére tud kergetni (vagy depresszióba, ha nem lehetek ott). Persze, a barátaim között sokkal nagyobb az arány a Tomot ismerők/szeretők között, amit a múltkor írtam, az az ismerősökre vonatkozott. Érdekes azért, hogy amikor úgy gondoltam, nagyjából láttam élőben (persze nem elégszer) azokat, akiket szerintem érdemes (és nem ausztráliában vagy kanadában lépnek csak fel), akkor hirtelen előkerül egy-egy név, akikről nem is álmodtam, hogy valaha egy légtérben leszek velük (főleg nem, hogy egy papírra lesz nyomtatva a nevünk :-).
Szóval már mind elfogyott.....én még múlt héten vettem meg a jegyet a keddi koncertre :-), akkor még volt egy jó pár üres hely. Az én környezetemben páran szerencsére mutattak lelkesedést, hogy hú menjünk Tom Waits koncertre, de mikor megtudták a jegy árát lelohadt a lelkesedésük. Nekem viszont szinte ez az egyetlen koncert amire ennyi pénzt kiadnék. Biztos mindenkinek van ilyen előadó amit egyszer az életben szívesen megnézne. Én anno a Tom Waits-et tettem bele a kívánság dobozomban :)) Vicces, hogy névre szólnak a jegyek, így elmondhatjuk magunkról, hogy egy lapon vagyunk említve TW-vel.
Teltház lesz mindkét koncerten :-) Azt nem tudom, hogy hány magyar vett jegyet, de a fórum intenzitását nézve (mindkettőét: tom és waits és waits és tom) azt hiszem, jogos, hogy nem itt lesz az a koncert. bár biztosan sokan jönnének külföldről... szerintem alig ismerik nálunk: akiket megkérdeztem 10:1 arányban tudtak róla valamit (az is elég vegyes volt: volt, aki csak színészként ismerte) de ez persze csak az én közvéleménykutatásom eredménye, remélem azért ennél jobb a helyzet :-)
Én örülök, hogy inditott valaki a prágai koncert kapcsán még egy témát :) Remélem leszünk azért ott egy páran, akik elég elszántak és ha már TW nem jön el Bp-re akkor mi megyünk hozzá. Ráadásul Prágába:) A jegyek már tényleg drágák, de hát mivel elég ritkaság, hogy átjön Európába, szerintem megéri. Remélem jó lesz:) A hely ahol lesz olyasmi mint nálunk a MUPA és állitólag nagyon híres a koncertterme.
A közelgő prágai koncertek miatt indítottam ezt a topic-ot.
July 21 & 22 - PRAGUE, CZECH REPUBLIC - Tickets available on www.ticketpro.cz with ticket@ticketpro.cz handling enquiries from English and German speaking customers. Tickets on sale on Friday 30th May at 9.00AM.
Zenéjének sokszínűségére jellemző, hogy az „alternatív” és a „folk” kategóriában is nyert Grammy-díjat. Hetvenes évekbeli érzelmes hangvételű dalait és nyolcvanas évekbeli jellegzetes kocsmazenéjét a kilencvenes évektől kiszámíthatatlan zenei kísérletezés váltotta fel. Nagyon sok dalszerzőt és zenészt inspirált. Zenei körökben megtiszteltetést jelent Waits-dalokat feldolgozni. A magyar könnyűzenében talán a Quimby korai lemezein érződik leginkább Tom Waits hatása.
Nem is olyan rég volt, a Real Gone turnéján. De most mondjuk a prágai annyira nem drága, 990 Kc a legolcsóbb jegy. Annyi, mint 2 hete Nick Cave a PeCsában. Prága meg szép hely, és annyira nem is drága, annyira nincs is messze.
ennek 'örömére' feltettem az Orphans-t és nagyon, ehhh, azt hittem, hogy soha nem jön át az öreg kontinensre és erre tessék, így jártam, aaaaaaaaaaaah, nem is ragozom tovább, úgyis értitek
Tom Waits plays the 'Glitter and Doom' tour through Europe this summer
Wednesday May 21, 2008
Following 'Glitter and Doom's 13 U.S. shows that open in Phoenix, Arizona, on Tuesday 17th June, America's legendary songwriter and performer Tom Waits brings his 'Glitter and Doom' tour to Europe this summer, playing shows that include the Grammy-award winning artist's first-ever concerts in Spain and the Czech Republic. The European dates The European schedule opens in Spain's San Sebastian on Saturday 12th July and finishes in Dublin on Saturday 1st August.
"I have a stellar band: Larry Taylor (upright bass), Patrick Warren (keyboards), Omar Torrez (guitars), Vincent Henry (woodwinds) and Casey Waits (drums and percussion)", says Waits. "They play with racecar precision and they are all true conjurers. I'm doing songs with them I've never attempted outside the studio. They are all multi-instrumentalists and they polka like real men."
The European tour will also be subject to new anti-scalper plans, thus attempting to ensure that every fan will pay only face value (plus normal service and handling fees) for the tickets. They will be limited to two per person with the purchaser's name - and name of their plus one - printed on the ticket. Ticket-holders will need photo ID corresponding to the names on the tickets to gain access to the venues. Ticket-holders will need photo ID corresponding to the names on the tickets to gain access to the venues.
European tour dates are as follows:
DATE - CITY - VENUE - ON-SALE INFO July 12 - SAN SEBASTIAN, SPAIN - Auditorium Kursaal - Ticket Hotline 902 10 12 12. International enquiries +34 933 262 946. Tickets also available online from www.telentrada.com. Tickets on sale Monday 2nd June at 9.00AM.
July 14 & 15 - BARCELONA, SPAIN - Auditorium Forum - Ticket Hotline 902 10 12 12. International enquiries +34 933 262 946. Tickets also available online from www.telentrada.com. Tickets on sale Monday 2nd June at 9.00AM.
July 17, 18 & 19 - MILAN, ITALY - Teatro Degli Arcimboldi - Ticket Hotline - valid only in Italy - 892101. International enquiries +39 0584 46477. Tickets also available online from www.ticketone.it. Tickets on internet presale on Friday 23rd May at 9.00AM and all other outlets from Monday 26th May at 9.00AM.
July 21 & 22 - PRAGUE, CZECH REPUBLIC - KCP - Tickets available on www.ticketpro.cz with ticket@ticketpro.cz handling enquiries from English and German speaking customers. Tickets on sale on Friday 30th May at 9.00AM.
July 24 & 25 - PARIS, FRANCE - Grand Rex - Ticket Hotline is 0890 39 01 00 - accessed from France only - with +33 (0)1 46 91 57 67 for international enquiries. Tickets on sale as an internet presale from http://www.gdp.fr/index2.php?idDirBill=1311 on Monday 26th May at 9.00AM, with all other outlets from Wednesday 28th May at 9.00AM.
July 27 & 28 - EDINBURGH, SCOTLAND - Playhouse - Ticket Hotline on +44 870 606 3424 and online from www.ticketmaster.co.uk. On sale at 9.00AM on Tuesday 27th May.
July 30, 31 and August 1 - DUBLIN, IRELAND - The Ratcellar, Phoenix Park - Ticket Hotline is 0818 719 300 - accessed from Ireland only - with 0870 243 4455 for the UK and +353 1 4 569 569 for international enquiries. Tickets also available online from www.ticketmaster.ie. On sale at 9.00AM on Tuesday 27th May.