Keresés

Részletes keresés

Mutual Friend Creative Commons License 2018.03.18 0 0 84792

Rossz tapasztalataid vannak, esetleg gyengék a kompetenciáid ...

 

 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (84781)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.03.18 -1 0 84791

Ez jövő bocs, mi a napi valóságról beszéltünk.

 

Semmi képzelgés meg utópia.

 

Egyébként teljesen igazad van csak egy bökkenő van benne szerintem hogy míg a diplomások kb 60%-a nem kap diplomát nyelvvizsga hiányában igen kevés villanyszerelőt láttam eddig aki csak megértési szinten is bírt volna egy nyelvel, mondjuk az angolt.

 

Mestervizsgások közül nem kevés egy váltó keresztváltó áramkört sem tud fejből összerakni szerelőpadon.

No akkor hogy fogja majd angol szoftverrel egy PLC-ben ezt reprodukálni?

 

Az utolsó bekezdésedben ha jol értem arra számitasz hogy majd olyan egyszerű lesz minden hogy átsegit a nehézségeiden ? :) 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (84782)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.03.18 0 0 84790

Akkor lehet hogy nem egy országban élünk ... :)

 

Az évfolyamok összehasonlításban - azaz  mondjuk visszamenőlegesen 10 évet - egyre rosszabbul teljesítenek a PISA teszten.

A mai villanyszerelő/szakmunkás 14-15 éves gyerekek 25% az első 3 hónap után otthagyja a sulit. 

Mi kezdtünk 14-en es a 3 legfiatalabb lepattant már. Kettőben annyi intelligencia nem volt hogy kulturált módon szóljon annyit hogy nem tud tovább járni. Nincs visszafizetés csak a bakancsot és a munkaruhát pár könyvtári könyvet kellene visszaadni de azt sem tették meg.

 

Előzmény: ötfelezős (84787)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.03.18 -2 0 84789

Még nem a szakmám de milyen szabvány az amit ebben a kicsi országban is legalább 4 féle módon értelmeznek és alkalmaznak?

 

Lássuk be ez csak egy drótból kiágaztatott masik drótról szól ami nem gondolom , hogy akkora wasistdasnak kellene lennie a tarsadalom életében ...  

Előzmény: ötfelezős (84788)
ötfelezős Creative Commons License 2018.03.18 0 2 84788

bőszen "PENező" és mindent a pillanatnyi szabványnak megfelelni akaró szakik

 

Szerinted a szabványoknak megfeleltetni kívánás az elítélendő tulajdonság, mint az irigység, a gyámoltalan nagyszülők gondozásának elhanyagolása, a kábítószerezés, és hasonlóak? Ha ez nem szakmád, akkor fel szeretném hívni a figyelmedet arra, hogy a villamossági szabványokat vérrel írták.

Előzmény: Mutual Friend (84774)
ötfelezős Creative Commons License 2018.03.18 -1 1 84787

Az oktatási rendszer nem oktatja a kreativitást, a problémamegoldó képességet, aki viszont hajlandó gondolkodás nélkül kívülről megtanulni a tankönyvet, az végig kitűnő tanuló lesz és le fog diplomázni még akkor is, ha egy szót sem értett meg az egészből.

 

Ezt vajon melyik ország oktatási rendszeréből vetted? Mert nálunk gondolkodni a példákon keresztül tanítanak meg. Nincs műszaki végzettségű ember, aki ezzel a fogalommal ne találkozott volna. A vizsgán meg nem versként kell visszamondani az anyagot, hanem a megértést firtatva kérdeznek bele.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (84780)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.03.18 -1 0 84786

A nagyfogyasztóknak jobb, ha külön saját kismegszakítójuk van az elosztóban, tehát azoknak külön vezetéke is legyen. Tehát pl kismegszakítók az elosztóban: 1: klíma / 2: fürdőszoba nagyáramú aljzatok / 3: konyha nagyáramú aljzatok / 4: minden egyéb (összes többi dugalj + világítás)

 

"a világ törhető lesz éveken belül"

 

Az igazán komoly dolgokat szerintem HARDVERESEN kell leválasztani az internetről. Házvezérlés esetén ez lehet pl egy pici kapcsoló a vezérlő dobozán, ami áramtalanítja a kommunikációs modult (bluetooth/wifi/LAN). Hasonló elven a "törhető világ" problémáinak nagy (túlnyomó) része szintén könnyedén orvosolható.

 

"balfasz programozókkal dolgoztatnak Indiában"

 

Majd belebukik pár gyártó a nagy spórolásba (miután pl egy vírus végigdühöng pár tízmillió routeren) és azután a felvételnél majd elkezdenek odafigyelni másra is a bérigényen kívül.

Offtopic: egetverő naivitás a kormányok részéről, hogy senki sem foglalkozik a routerek/webkamerák/IOT szoftvereinek visszafejtésével és elemzésével, különös tekintettel a NEM véletlenül "ottfelejtett" esetleges mesterjelszavakra és hátsó bejáratokra.

Előzmény: Jahno (84784)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.03.18 -2 0 84785

"azért akartam a bővítést hogy egy elektromos melegítőt betehessek a konyhába vagy fürdőbe"

 

Ha a lehető legolcsóbban akarod megúszni, akkor valószínűleg egyáltalán nem kell villanyt szerelni, csak egy papír kell meg egy ceruza:

- van 3 db 10 amperes megszakítód

- a papírt három oszlopra osztod és felírod a nagyobb fogyasztókat (összes, bármilyen módon hőt előállító készülék), hogy melyik kismegszakítóról mi működik a lakásban

- mi segíthetünk abban, hogy minden fogyasztó mellé oda tudd írni, hogy hány ampert fogyszt

...és ettől kezdve csak figyelned kell, hogy pl amikor működik az X ampert fogyasztó hősugárzód, akkor azon a kismegszakítón még mik mehetnek vele egy időben ahhoz, hogy összességében ne lépd túl a 10 ampert (2300 wattot) azon a kismegszakítóón.

 

Ha nem az olcsóság a lényeg, hanem a kényelem (ami akár sok pénzbe is kerülhet), akkor a jelenlegi 3x10 amperedet lecserélteted pl 1x50 amperre, ha ez nem lehetséges, akkor 1x32 amperre, vagy amennyire abban a házban lehetséges (fővezeték állapota + áramszolgáltató hajlandósága). Minél több az ampered EGYBEN (tehát nem három fázisra szétdarabolva), annál nehezebb lesz elektromos készülék-használattal lecsapni a biztosítékot. Akár olyan is előfordulhat, hogy akár egyszerre mindent be lehet kapcsolni a lakásban, még akkor sem csapódik le, de ehhez nálad valószínűleg 1x63 amper kellene, aminek elég húzós ára van (már az 1x50A sem olcsó).

Előzmény: lavendeer (84725)
Jahno Creative Commons License 2018.03.18 -1 0 84784

És akkor az egy fázis végén ha villanysütő meg itt-ott klíma van, akkor mekkora vezetékkel indulsz el és miképpen biztosítod?

 

kékfogat és wifit szeretem, amilyen balfasz programozókkal dolgoztatnak Indiában a világ törhető lesz éveken belül. Feltéve ha nem rögtön gyárilag tartalmazza a trójait. Főleg ha egy óvodás beállítja. Autókat is olyan szépen nyomják meg a rádión keresztül, hogy csak na.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (84782)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.03.18 -2 0 84783

"Szerintem nem ártana ha felülvizsgálnák a ház fővezetékét, nem?"

 

Sok olyan dolog van, amit nem ártana megtenni, viszont nem muszáj megtenni.

Előzmény: lavendeer (84726)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.03.18 -1 0 84782

Szerintem elég nagy marhaság a jövőt csillagpontos rendszerben elképzelni. Gazdaságossági szempontból (anyag+munka) szerintem a legjobb egyetlen fázis-nulla érpárat körbevinni a lakásban mindenhová (minden szerelvényhez, dugaljhoz, nyomógombhoz, lámpához) és minden szerelvény kapcsolatban legyen a központi vezérlővel  egy olyan adatbuszon, ami szintén ugyanazokon a vezetékeken valósul meg.

 

"Kíváncsi leszek majd arra hogy a most bőszen "PENező" és mindent a pillanatnyi szabványnak megfelelni akaró szakik hogy fognak PC-vel"

 

Rohadt egyszerűre (hülyebiztosra) is meg lehet csinálni egy ilyen rendszert, úgy, hogy az alap dolgokat akár egy óvodás is be tudja állítani. Pl a házvezérlőre rá lehessen csatlakozni (bluetooth/wifi) és akár egy egyszerű mobiltelefon/tablet képernyőjén egyszerű grafikus jelekkel és igen-nem válaszokkal be lehet állítani mindent. Ha jobban belegondolsz az alap-feladatok tök egyszerűek (szerelvényeknek nevet adni, lápákhoz hozzárendelni a megfelelő nyomógombokat), csak a "programozáshoz" kell egy jó technika és egy hülyék által is könnyen kezelhető  szoftver.

Előzmény: Mutual Friend (84774)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.03.18 -1 1 84781

"egy inkább keresett szakma a villanyszerelő. "

 

A 45-50 év feletti jelentkezők önéletrajzai még mindig automatikusan a HR-esek kukáiban landolnak... szóval nem muszáj ám elhinni ezt a (felülről diktált?) "hatalmas munkaerőhiány" parasztvakítást a médiában... ha majd az álláshirdetésekben jól láthatóan ott lesznek a bérek is, majd akkor talán el fogom hinni, hogy VALÓBAN munkaerőre van szükség és nem alacsony bérigényű, zokszó nélkül ingyen túlórázó balekokra.

Előzmény: Mutual Friend (84776)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.03.18 -1 1 84780

"Sajnos a mai oktatasi rendszer ez a képességet nem adja meg a fiatalok nagy részének."

 

Az oktatási rendszer nem oktatja a kreativitást, a problémamegoldó képességet, aki viszont hajlandó gondolkodás nélkül kívülről megtanulni a tankönyvet, az végig kitűnő tanuló lesz és le fog diplomázni még akkor is, ha egy szót sem értett meg az egészből :) Aztán ha esetleg a való életben felbukkan egy olyan probléma, aminek a megoldása egyik könyvben sem szerepel, akkor felhívják telefonon azt az öreget akit nemrég rúgtak ki... persze őt is hülyének próbálták nevelni az iskolában annak idején, de ő valahogyan megtanult gondolkodni.

Előzmény: Mutual Friend (84778)
Jahno Creative Commons License 2018.03.17 0 0 84779

100 millió még nem is sok, vagy kinek mi és persze hol. Viszont inkább ezt szereld, mert akinek ilyen van az lehet fizetőképesebb.

Előzmény: Mutual Friend (84759)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.03.17 0 1 84778

Naprakész?

 

Senki.

 

Képességek kellenek hogy pillanatok alatt átláss dolgokat es rövid idő alatt meg tudd tanulni.  Sajnos a mai oktatasi rendszer ez a képességet nem adja meg a fiatalok nagy részének. Én sokáig programoztam Clipper s'87-ban Clipper5-ben ősrégi Pascal-ban.

Most rákaptam az androidra. Kénytelen vagyok Javat tanulni ha saját parancsokat akarok irni.

Szóval próbálok nem hülyülni a korom előrehaladtával ... :)

Előzmény: Atis57 (84777)
Atis57 Creative Commons License 2018.03.17 -1 1 84777

Szia!

 Az eddigi tapasztalataim szerint inkább "elektronikai technikust" fognak/keresnek .

 De hát ki lehet napra kész elektro műszerész/villanyszerelő/PLC stb programozó ?

 S lehetőleg a szakmai maximum /minimum? bérért.

 

 sajna már  alig működik valami villany nélkül.

 

A 2X--55 miliós traktorra/munkagépre kitt ültetnél? kovács, bányász, kőműves --még szétverné kalapáccsal. "Nemazt csinálta amit mondtam neki!"  sajna ez komoly !!

 

 Amúgy már én is a karrierem végén   járok .

Előzmény: Mutual Friend (84776)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.03.17 -1 1 84776

Egyébként egy inkább keresett szakma a villanyszerelő. 

Láttam egy strabag hirdetést hogy aszfaltozó es egyéb nagygépek mellé értő embert kerestek villanyszerelő szakmával.

Azt gondolnám hogy oda autóvillamossági müszerész kell de majd beiratkozunk oda is es majd lesz az is.

 

Én már nem vagyok fiatal. A "B" oldal forog. Van egy technikusi papírom a szakmámból, van egy ipari alpinista papírom amit csinálgatok is és most leszek ha minden igaz villanyszerelő is. (Munka mellett.) Már most volt ajánlatom hogy menjek oda dolgozni. Még nincs kényszer hogy váltsak szakmát ...

 

Előzmény: Atis57 (84775)
Atis57 Creative Commons License 2018.03.17 0 1 84775

Szia!

 pont ezért szeretem az elektronikát--Ha értesz hozzá, tovább képzed magad, jó cégnél dolgozol-

 Lessz munkád .

 A villanyszerelő kollégák meg majd tanulnak a saját kárukon-persze szivesen segitek ha megkérnek .

A jövő ez ; vegyél meg mindent 33X,

ha használat közben elromlik --akkor csak a kizárólagos kereskedő/szerviz javithat/cserélhet

. A többi kizárva.

 A nyugatról bejött" Áramszivató"  cégek már ezt képviselik __Reg,szerelő?

 kis idő kérdése -gáz- autó-viz, klima, riasztó, tűzjelző.

 Az aut oltóknál már működik "spinkler"

 

Előzmény: Mutual Friend (84774)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.03.17 -1 0 84774

Hát ha pontosan nem is ez hanem a közös buszon ülő CATx és MAC cimmel rendelkező kapcsolók és a fogyasztók meg igenis csillagpontosan. Kíváncsi leszek majd arra hogy a most bőszen "PENező" és mindent a pillanatnyi szabványnak megfelelni akaró szakik hogy fognak PC-vel a "villamosenergetikai központ" előtt állni es konfigurálni hogy melyik kapcsoló mit okozzon melyik fogyasztónál...

Előzmény: Atis57 (84772)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.03.17 0 0 84773

Nem olyan nagyméretű cucc az a 3 db wago az ujabb átlátszó tipusból. Nincs is olyan ökör ára. Kell neked mondjuk 10 darab ? 

A masik gond hogy ha 2,5 vezetéket teszel akkor kicsi lehet a 10A csatlakozód vagy nem kell 2,5 elég a 1,5 vezeték is.

Amiket mi rakosgatunk neked az 32A hivatalosan de bizton elég neked a vezetékedre. 

A kapcsolósat célszerű venni ha a drótod sodrott.

Előzmény: sumsang_ (84761)
Atis57 Creative Commons License 2018.03.17 -1 0 84772

Szia!

 Ehhez;

 "de minden eszköz - ÉRTSD MINDEN ESZKÖZ - kapcsoló, konnektor stb stb ki van vezetve egy elosztótáblára. Ott van összehuzalozva az egész cucc.

 

Szereljen abban akinek "hat anyja van" vagy aki kialakította magának ... :)

 

 Pedig ez a jövő iránya --kinek teszik ,kinek nem !

 Kevesebb meghibásodás a kötések elmaradása miatt, nincs fal,Tapéta , stb burkolat bontás.

Viszont több szakértelem kell a szereléshez-

 

 miért is nem petróleum lámpával világitunk? Mennyi hátránya van a villamosságnak?

 hát még a lábpedálos mosógép vagy hűtő ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Mutual Friend (84759)
Atis57 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 84771

Szia!

 ezeket mindig a "bécsi ut túlsó végén vettem".

 Nálunk nem ismerik használják--ezért a kereskedők sem számolnak vele.

 

 Rendelsz ilyen 2 ereset +van 1 eres is a védővezetőnek --amúgy meg az épületvillamossági szentirások miatt nem rakhatod  burkolat/ doboz nélkül a falba !

 

 

Előzmény: sumsang_ (84761)
Lacivill Creative Commons License 2018.03.17 0 0 84770
Előzmény: Törölt nick (84746)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.03.17 0 1 84769

Úgy már majdnem kijön, köszi!

Előzmény: ötfelezős (84766)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.03.17 0 1 84768

Te semmi villanyóraszekrényre nem kérdeztél rá hanem rögtön azt feltételezted hogy itt volt a regszerelő meg az utcasarkon toporgott az eonos es stikába mindenféle hozzáértést mellőzve feketén ment a dolog mert hogy összejátszottak.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (84764)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.03.17 0 1 84767

Több energiát nem feccölök bele nekem megvolt 30E forintból.

 

Mint ügyfél - nem mint kicsit hozzáértő - az EON ügyfélszolgálat azt mondta fel kell hívnom egy regisztrált szerelőt aki nekem ha kell szabványosítja a mérőhelyemet. Ezt én megtettem felhívtam kijött és megcsinálta. Szégyellem magam hogy ügyfélként nem tanultam meg előtte a villamosipari szabványokat és azt hittem az most az. De valójában lehet hogy az mert az EON random két szerelője talált benne kivetnivalót.

 

Szerintem innen felesleges továbbiakban ezen rugóznod ...

 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (84764)
ötfelezős Creative Commons License 2018.03.17 0 0 84766

A tengelyteljesítményt adják meg, a hatásfokkal még szorozni kell, az meg kis motornál még nincs 70 % se.

Előzmény: GeriSoft07 (84754)
Lacivill Creative Commons License 2018.03.17 0 0 84765

ELMŰ-nél nem kell 3-4 éve kb.

Előzmény: Törölt nick (84746)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.03.17 -1 0 84764

"és elolvastad volna a folyamot"

 

A szabványosításról volt szó, tehát új műanyag villanyóra szekrény felszereléséről. 

Erte írtad, hogy mi itten csak hülyítjük a népet a hat számjegyű összegekkel, mert neked az egész megvolt 30e Ft-ból.

Amióta rákérdeztem az új villanyóra szekrényre, azóta viszont minden másról beszélsz és feltűnően kerülöd ezt "szabványosítás" dolgot ;)

Előzmény: Mutual Friend (84755)
Peter atyuska Creative Commons License 2018.03.17 0 0 84763
Előzmény: sumsang_ (84761)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!