Azt ne nagyon húzzátok mert nekem is a szakadt gumi porvédő miatt szorult meg a jobb első. A 2 tüske is legyen benne a szettben (lehet csak porvédőt is cserélni), anélkül nem sok szart ér az egész. Nem árt ha a nyereg többi (rozsdás) részét is megcsiszolgatjátok és tisztán új zsírral rakjátok össze.
Jut eszembe! Olyat ,hogy fék felújíttó szett hol tudok venni? A jobb elsön állítolag kivan szakadva valami gumi ami miatt a csuszka bekoszosodik így a fék beragad és folyamatosan fog.
Amugy miért kopik az elsö gumi a hátsó fékbetétek miatt?
Régen mikor apának még egy mazda E 2200 asa volt és amolyan mozgó ruhanagykerként dolgozott sokszor bejártam vele baja,pécs,szekszárd,solt és egyébb kissebb városok butikjait:) amikor nemvolt suli akkor mindíg mentem vele:)
Bajai Duna híd, a földvári az mintha két sávos lett volna. Szerencsére már csak a vonat megy középen, a közúti forgalomnak építettek a híd két oldalára 1-1 sávot.
Dunaföldvári híd? az a kedvencem volt régen! még emlékszem egyszer egy vonat is jött rajta egy m43 as két vagonnal! valamiért az maradt a kedvenc hidam!
itt zugló közepén nemsok vidéki lakatos van ;s meg ugye kikell találni hova tegyük- ha az elejébe rakjuk orrnehéz lessz/már most is az/ akkor mindig egy fekete laci kell az akasztáshoz. az oldalára nemtudod a ponyva miatt. marad hátul alul de itt viszont igencsak gyanús hogy idönként aszfalthoz csattan...
Meddig tart az aljára egy pótkeréktartót szerkeszteni? Egy vidéki lakatos max 10-15 ezerért megcsinálja.
Én annak idején a Ladánkkal egy Duna hídon kaptam defektet és le kellett jöjjek, mert egy sávos volt és még vonat is járt rajta. Na nekem nem csak a gumit, hanem a felnit is sikerült kb 500m alatt legyalogolni. Centírozásnál nem kellett rá nagy súly?
Pótkeréknek is akkora méretet válasszatok amekkora a másik 4 gumi lesz.
Nem szokta magát szivatni csak: a vámos tök feleslegesen elküldi a szerb soföröket a magyar oladlon spedicióra azért ,hogy 20 eur ért sorbarakja a papirokat mertugye semmi újat nem nyomtat semmit nem csinál csak 2 perc alatt sorbarendezi ,hogy öfelségének kézre álljon.
A vámos miért várja el ,hogy az utlevélben ott legyen a 10 eurós ha semmivel hamarabb nem végzi el a dolgát. jah és ha véletlenül benne van az utlevélben és öt ellenörzik téged vernek bilincsbe és visznek szegedre kihallgatásra /ez a módi most az egyik soför mondta/ ö letagad mindent.
Ez az egész kiléptetés nonszensz amit müvelnek. Csak az egyik soför mondta jól ,hogy ö hiába hadakozik ha a cég tulajokkal levan beszélve az egész.
Mondta az egyik szerb-magyar cég soförje ,hogy egyszer üresen jelentkezett belépésre és csak 5 volt a passzusban erre a kiskaton felpattant kiabálva ,hogy hogyha nem kapja meg a 10 et azonnal hivja a soför fönökét..
Elvagyok vele,szabadidomben elhegesztgetek.Szerintem 5 evig megint auto lesz,igazabol eleg jol sikerult,csak most jon a hatulja:)Aztan vizsga,es ujra szeli a habokat :)Ha nem en csinalnam,akkor valoszinuleg nem erne meg,de igy igen.
Eddig 4db volt valami sava gumi egyforma. a 2 hátsó tengelyen valamiért jobban koptak.
A pótkeréken valami tökmás gumi van de szerintem méretben is más holnap megnézem.
Namost kell 4db egyforma C-és gumi lehetöleg új mert novemberben vizsga.
Az elrobbant gumi felnije nem ért földet! csak a gumi közepe kopott ki 0ra tehát a uhelyben csak 2db karikát vettek le a felniröl. a felni nem sérül feltették rá az új gumit.
namost a futón pótkerék hurcíbálására külsö lehetöség nincs! mert amit egyszer rászereltek tartót használhatattlan. De mivel vámzár alatt megyünk a raktérbe is csak feleslegesen van ott.
A terv: 4 új gumi az új amit most felraktak megy pótkeréknek:)
Úgyis kell 5 db-ot venniük, még a végén 3 félét vesznek, az is szabályos. 1 fajta az egyik tengelyen, 1 másik fajta a hátsó tengelyen, a pótkerék meg egy harmadik féle. De előfordulhat, hogy egy felnit is kell vegyenek ha legyalogolták.
És érdemes megcsinálni? Mert ezek a fekete utángyártott elemek jópofák csak akármit csinálsz 2év múlva újra előjönn a rozsda. A hegesztésekkel szintén ez a helyzet.
Vidd el egy gumishoz, az megmondja hogy milyen széles gumi való rá. Pl 5J*14 nem szerepel a felnin? Az utánfutón valahol nincs feltüntetve a gyári méret? Ja 4 egyforma C-s gumit kell rátenni.
Es mar az egesz belso kuszobot merevitessel csereltem+ elso kuszobboritas+foltozgatas itt-ott,de rengeteg ducatot latok,ami igy szetvan rohadva:(Nem egy idotallo cucc
No tegnap mentem a nyenyerével és utánfutóval 1 kinai cipös kört belgrádba. A mérlegen 5020kg-t mértünk! mellesleg 1 kérdés: mit jelent a mérlegjegyen a korrigállt össztömeg? az mindíg 200kg vel kevesebb de nemtudom mire szolgál meg hogy most valójában mi is a tényleges suly.
Fater a vámosoknáöl lázította a soföröket ,hogy miért adnak zsebpénzt a vámosoknak és hogy sokkal egyszerübb a zöld számmal fenyegetözni /egyszer még forradalmár lesz az öreg/
No hogy ne legyen sima az utunk szeged elött elrobban az utánnfutó egyik gumija. Pótkerék itthon. Sebaj ugyis 2 tengelye van tartja a másik. az éjszaka elautóztunk így belgrádig.
MAjd másnap belgrádban konstatáltuk ,hogy a gumijaink nem C sek.
A gumi mérete 175 70 R14 no ebböl a méretböl szerbiában nemis létezik C-és.
no az utolsó pénzünkböl vettünk 5000dinár ért /valamivel kevesebb mint 50 eur/ 1 új barum gumit felis rakták.
Hazafele horgos és kelebia határ is tele volt ezért Backi Brijeg nek jöttünk.
A nyenyere új hibája ,hogy nemég a jobb lámpája cseréltünk egy izzót. semmi. még egy. semmi. Nemsikerült rákönni mi a kínja a biztositékok jók. a helyzetjelzö a refi és az index is világít. Ugyhogy elkell vinni villanyászhoz! mellesleg a müszaki elött mind2 lámpatest cserés lesz. szétvannak égve a foncsorok.
A nyenyere 95 ös tempomaton átlag 13,5L fogyasztott.
Namost a nagykérdés: Milyen C-és gumit tudunk venni az r14 es felnire!
Amit idaig talaltam:nyulvanyrol leszakadva a merevites a belso kuszobhoz,hatso elemkulso belso elrepedve,rakterben a padlolemez elrepedve.A zsanernal,kivetelesen nincs gubanc,ha azt nem vesszuk alapul,hogy a csavarok fejet odaheggesztette az elozo tulaj(gondolom lopas ellen).De miert mind?!Egy-egy is eleg lett volna!
A Ducato hatuljat fogom kasztnizni,erre varnek jotanacsokat.Hol szokott elengedni leszakadni( a hatso ajtok megvannak ereszkedve)?Latok mar par pontot,de a tapasztaltak hozzaszolasa mindig segit:) Koszi!
Mindenféle felkészítés és átnézés nélkül, pont a megbeszélt időpontra beestünk a vizsgahelyre.
A vizsgasorra történő behajtáskor a manyusz lefényképezte a km-óra állást, és nem hitt a szemének :)
Mikor tudatusult benne, hogy nincs tizedesjegy a km-számlálón ( nem 38109,9 van odaírva :)), akkor odahívott pár arcot a műhelyből :)
Azok is hitetlenkedve nézték az autót és a számlálót :)
Az autó elején levő bogarak számából gondolták hogy hosszú távokat fut a masina, de egyikük sem tippelt 120ezer km-nél többre :)
No, miután kicsodálkozták magukat, irány a vizsgasor. Kipuffgázok, fékek, minden OK. Csúnya lett volna, ha a fékekkel lett volna bibi, hisz alig 20ezer van bennük.
Lengéscsillapítók kezdenek legatyásodni, 60-70%-osak, de még megfelelők, ezekkel simán átmegy a vizsgán (még mind a 4 teló gyári ).
Még a szokásos rángatások, világítás-ellenőrzés, és papírmunka. A behajtástól számított jó fél óra múlva kész voltunk, mehettem a kasszához. Mire visszaértem a kocsihoz, a hátsó rdsz-on már ott virított a 2014-es címke, és az új zöld környezetvédelmi-vizsgálatos plakett is :)
Megint "hibás" a gondolatmeneted: Te a hiba okánál az okozatot/összefügést is nézed, míg a mai "modern" szerelésnél csak a hibát korrigálják (javításnak nem nevezném).
Ezért tart itt az autószerelés, a Te "iskolád" már kevesen követik, ami nagyon nagy probléma.
Pl ismerőséknek szétment a turbó, cserélték (2szer is). Majd amikor barát kérdezte olajat cseréltek e, akkor közölték, hogy miért tették volna még 1000km sincs benne. A bronzdarabkákat meg majd a jóisten kiszűri:(
A Te példádnál meg mindenki jól járt, a tulajt kivéve, hisz 3szor kellett anyagot és munkadíjjat fizetni!
Nekem pl kissé hibás a sapka, így nem szabad teljesen meghúzni, cserébe 2-3 havonta kell bele pár deci víz:)
A legfőbb gond, hogy a zárt rendszerből nyitottat csinált. Zárt rendszer esetén a túlnyomás segít "légteleníteni" és a hűtőkör hatékonysága is jobb (meg a víz se 100C0-n forr).
Az a volvo a hengertérből dolgozott a vízkörbe, azért tudott közlekedni vele. Nekem a benzines Omega fordítva tette, kb 30km-t tudtam közlekedni vele gyönyőrű fehérfüstfelhőt húzval. A víz-olaj keverés a legrosszabb, míg a víz hengertérbe a legjobb a háromból (már ha lehet ilyet jónak mondani).
Rég volt már a szerkezettan, nem használva homályosak az emlékek...
Nekünk minden indításnál hallhatóan olaj nélkül jár.Nem csattognak,hanem tipikus olajnyomás gondnak tünik.Mivel megegyezik a MB motorokéval,ezért nem jellemző a tönkremenetelük.
Kérdés tönkre ment e a túlnyomásszelep a sapkában? Ugye ezt le lehet ellenőrizni, igaz a menetét elfelejtettem (de tudom kihez mennék:J). A tartályt kell megfújatni levegővel, a sapkába a szelepnek nyitnia kell.
Teljesen természetes jelenség, akár egy hosszabb (pl egész éjszakai) állás után is. Nálad a leírtak alapján amint "megjött az olajnyomás" máris előírásszerűen működtek a tőkék. Baj akkor lenne, ha 5-10másodperc után is csattog(nak) a tőkék. Mert ekkor vagy összeszorult/megragadt a tőke vagy túl elkopott és nem tartja az olajat. Én nem is szereltettem volna meg, "felesleges" túlgondoskodás:)
Ez roppant érdekes.Szelephimbás a motor.Nekünk a gyári új komplett hengerfejben is csattognak a tőkék.Talán a sok portól?Megírhatnád a javítás történetét.
Vagyok, olvasok időnként,csak pörgök,mint a centrifuga.
Most jöttem meg egy dupla Pescara-i kőrröl,az elsőn kipakoltak Ravennában. Minden pénzt elvittek,de az iratokat,telefonokat,gps-t,bankkártyát otthagyták. Valószinüleg levehették a riasztó távirányító kódját,mert beriasztva hagytam ott a Durcit és kikapcsolt riasztóval ,nyitva volt,mikor visszaértem.
Az előző útról hazaérve összerogytak a hátsó laprugók feletti tartók. Megcsináltuk őket 60x40-es zártszelvényből... Szerintem egy pár évig nem lesz velük gond. :-))
Ja és már megint olajcsere. 350 ezernél járunk,abból kb 200-at trélerezett.
Látatlanul azt mondanám hűtő odalett. Valamiért nincs elég hűtőfelületed (kosz, eltömítődöttség) és terhelésnél melegszik. A mostani kamionoknál rendszeres hiba, mert "idióta" a hűtőkiképzés és a klima-cooler-vízhűtő közé jól lerakódik a kosz. A DAF is 145000km-nél már melegszik hegymenetben, ha hazamegyek tuti kimosom a hűtőközöket (igaz a bányaparkolás tuti segít).
Víz nem is fogy? Mert ugye ha "motortunning" van, akkor páraként távozik kipufogóban:)
Nem történt vele semmi, illetve nem nálam, hanem már így hotam el. Törött a rugó, csak eddig még gondok voltak az anyagi résszel (ez is egy szép történet, a "sok" ember között "elveszett" a pénz). De már hál istennek megoldódott, remélem a jövő héten a nevemre vehetem a kicsikét. No ezért nem nyúltam eddig hozzá, de most viszont hamar meg szeretném csinálni, mert én nem igazán akarom így használni. Hogy a régebbi évjárat jó-e hozzá azt nem tudom, annyi biztos, hogy ebben 33-as átmérőjű van, a 35c-s (42c-s) Daily-ken elvileg vékonyabb van. A teljes hosszuk ugyanakkora lehet, de ezt már csak én feltételezem vizuális tapasztalatok alapján (nyitott szemmel járok az utcán) :)
A Volvo feladta. Melegszik emelkedőn de akkor nagyon, aztán visszahűl. Termosztát kivéve. Olaj nincs a vízben és fordítva. És nem is füstöl. Ezek ellenére is szerintem hengerfejes. Mit gondszol?
Mikor a régit megvettem, akkor azon nagyon pontos volt. A második tizedest ugyan lefelé kerekítette, de ez bőven belefért. Pl a 9,19 neki 9,1 volt. Ennyi volt a max csalás.
Az egyik szerviz alkalmával kapott egy szoftverfrissítést, és onnan kezve barátibb lett a fogyasztás. De csak a kijező szerint! A frissítés utáni első tankolást kívácsian vártam, mert a fedkomp túl szép adatokat mutatott. Miközben az üzemanyagszintjelző ugyanúgy állt az adott km-knél, ahogy korábban ( 1 köz kb 150-160 km ).
Szóval a fogyasztás nem változott, csak a kiírt értékek szépültek. Azóta kb 1 litert szépít a fedkomp.
Hófehérkén újkorától baráti számok vannak a kijelzőn, itt kb 1,2 L a csalás, természetesen itt is negatív irányba.
Ivecohoz keresnék jó bontóst, ha tud valaki. Konkrétan most az enyémhez (65c17 05') keresek első torziós rugót de nagyon. Neten keresem-keresem, de úgy tűnik fehér holló. Az új meg netto 200e az "picit" sok.
Figyelni szoktam a kis lámpácskát,20.000-25.000km megtétele után kezd tovább világítnai indításnál.Magyarán a 40.000km-es olajcsere paraszt vakítás azon sem csodálkoznék ha ettől döglenének a motorok,bár nem hiszem.
Nekem a fed.komp és az igazi fogyi kközt szinte kerek 1 liter volt a csalás. 9-et mutat és 10-et eszik.
A 3.0-ás váltója másmilyen.Valószínűleg a rögzitési pontok azonosak,mert a 2,3-as világrekordot teljesítő Ducaton a 3.0-ás váltója volt.A 2,3-as váltó viszont gyenge a 3.0-ás motorhoz.
Mivel marketingileg "élettertam olaj" van a váltókban, ezért sokan egyáltalán nem cserélnek olajat a váltóban.
A 3.0-ás váltója valami GM cserebiznisz-váltó, nem a Fiat-Iveco saját váltója. Valami csapágyház műanyagból van benne, ez szokott eltröni, és megforog, majd szétesik egy csapágy. Rendet ralva az egész váltóban.....valami ilyesmit magyaráztak a srácok, de majd holnap kikérdezem őket.....megyek 380ezres olajcserére :)
Természetesen OEM szűrőket kell használni.Amit írsz, az valakik butasága,mert felfele áll a Ducato F1C motor szűrője,így az olaj nem folyhat vissza!!!Az IVECO-nál pont fordítva van a szűrő.A fogyasztásmérőkről volt szó.A mienk 4-6 litert csal.Azok az autók jók,ahol 0,5 literen belül van az eltérés.A 9 LITERES FOGYI,az nagyon jó érték.A 400 000 futás,kb 40%-a az élettartamnak (MAHLE dugattyúkkal szerelt az F1C-s motor!) felel meg.
Idegesít hát. Rohadtul. Fogyasztásom comp szerint 8.2! Valójában 9 körül van, ennyit csal.
Roadtrain: olvastam én is utána, többen írják. Olajcsere után panaszkodnak, meg ha nem gyári a szűrő, stb. Összességében azt mondja mindenki, hogy nincs elég olaj indításkor, de nem egy nagy gond, csak fura. Meg zavar.
Mindenkitől kérdem, kinek mennyit csal a fedkompos fogyasztásmérő a valóshoz képest?
Üdv nektek! Ne tévesszen meg senkit a Nickem. Nekem is van egy Jumperem, ezért ezt a fórumot is olvasgatom. Igyekszem többet megtudni és tanulni valamit.
Macinál az is hozzájátszhatott hogy hulladék szerb gázolajjal meg tüzelőolajjal tankolta.Most kaptam új (28000kilóméteres) 2,2 Jumpert,majd kiderül mennyit bir.
Hétfőn a felrakómon megyek az autóhoz, minden papír a kezemben, szállnék be. Nyomom a kulcson a gombot, semmi.
Zár nem nyit. Hmm, talán kampec a kulcsban levő elemnek? Kulccsal kizárom az autót, beülök, indítanék: semmi.
Még a kijelző sem kelt életre, teljes áram nélküli maradás.....
Srácoktól kértem segítséget, bikázásilag. Bikázva pöcc-röff, tehát az akksim elköltözött a másvilágra.
Srácok még telefonáltak egyet, hogy a környéken hol kapható akksi: 2 órán belül jön hozzájuk a futár, hozza a korábban rendelt alkatrészeket, van akku, akár hozzá is dobhatják az aznapi kiszállításhoz. Ára? 287 eur.....nettó.
Köszi, akkor inkább veszek otthon akkut :)
OK, most jár a motor, de hogyan tovább? Tank szinte üres, így 2-t még biztosan kell tankolnom. De a tanksapka kinyitásához ugye kell a slusszkulcs, amit csak leállított motornál lehet kihúzni.
No problem, majd kérek segírséget a kúton, valaki majd csak megszán :)
Kisebb pauzákra nem állítottam le a motort, csakis a tankoláskor. Ort-nál a tankolás után a kútfejről kigurultam, hogy ne legyek útban. Már a guruláskor integetett egy magyar srác, hogy mi a baj, mindjárt jön. Ezúton is köszi a segítséget :)
Bikázás, tűz haza.
Itthon a szomszédos boltban megvettem az új akksit: varta, 110 ah, bruttó 45 pénz.
A régi, még gyári akku 4 évet bírt.....jövő héten műszaki, 4 éves lesz a paripa.
A héten együtt tankolam egy platós Boxeres sráccal, 3.0-a volt.
Váltottunk pár szót a vasakról: a cégükben 10 autó van, mind nagymotoros Boxer.
Évente 120-150ezret szaladnak / db. Mindegyikben volt már váltócsere. 250-300ezer km környékén hullanak szét. Náluk még szerencsére garanciaidőban, így nem kell 1,x millát kifizetni a váltócserére.
Erős a motor, az autók súlyilag mindig ki vannak rakva, a haladós autót tiporják az emberek rendesen, és ez idővel lekukázza a váltót.
A tankban levő elektromos szívattyú adja a nyomást a CR pumpának.Olajnyomás gondra gyanakodnék.Közös az olajszívattyú,és a vákuumpumpa.Nekünk a felgányolt motornál,szintén csettegnek a szelepek.
Nem mondom, hogy tré.Mikor vettem megkérdeztem a Fiat-osokat,melyiket vegyem azt mondták nem jobb egyik sem mind a másik.A 3.0-ás erősebb viszont sokat fogyaszt,a 2.3-ast jobban kell pörgetni de kevesebb a fogyasztás.Szervízre egyforma.
Csak aki csalódott egyikben az meg van róla győződve, hogy a másik jobb.
Abban viszont mindenki azt mondta hogy a Ford motoros szar.És erre nézd meg Möglich-ét,semmi (komoly) gondja és megbízható.
A kiegészítő tükör lehet a megoldás ahogy a kolléga is írta.
Gyakorlatilag én is csak abba látok valamit(jumperen gyárilag osztott), a felső nagy tükörbe csak azt ami az autó mellett van a 210-es plató miatt. (jobb oldalon gyári hosszú szárú a tükör bal még rövid )
Ami a 2000 utáni dailyken van az se az igazi ,gondolom azért lett nagyobb az alsó rész a 2006 utániakon.
1998-as ivaco daily 35-10-ről lenne szó. 2,10-es lató van rajat, ezért a tükörből nem látom a kereket, pedig nmár 5-6 cm-rel meghosszabítottuk a tartót. Valami tipp, hogy oldhatnám meg ezt a problémát. Ja és még egy kérdés. Billenő platót mennyiből lehet kihozni. Elnézést, hogy ide írtam, de ez a fórum aktív.
Szerintem 150LE az már ideális lenne egy autószállító szerelvénynek. Megfelelő futóval csak a németeknél mehetek max 100-al. Máshol 80km/h. Mondjuk üresen jó lenne néha 130-al száguldani.
Most szólt a gumisom, hogy 185/75 R16 C Michelin Agilis akcióban van. 29ezerFt ÁFÁval.
Szeretnék venni egy Citroen jumper 2002 évjáratú 2,2HDI Motorral lévő hosszított tehergépkocsit.
Szeretném véleményetek kérni a típusról, típushibák stb... Ha megveszem mikre kell figyelni,milyen olaj való bele stb... Az autót 700ezer forintért el tudnám hozni bruttóban egy nagyobb cégnek a flottájából és 220ezer km van benne egy szervizkönyves müzliket terítő autó volt. Kasznin vannak húzások oldalajónál küszöb nyomás (targonca) de nem vészesek. Előre is köszi a véleményeteket.
Nemtudom annyira padhelyzetben vagyok ezzel az egésszel ,hogy 5letem sincs mit kezdjek vele. Ha eladom roncsba : Autó nincs a hitelt meg fizetni kell. ha tk úgyszintén. ha megcsináljuk nemlesz a régi. ha nemcsináljuk nemlesz semmi. tényleg nemtudom már...
Ha lábon jön az angoloktól minimum 200ezer utiköltség, tréleren meg alsó hangon is 300ezer ami a vételárhoz hozzájön. Ha meg nem stimmel valami a tietekkel akkor jön a szívás. Ezek már nem olyan autók, hogy egy hétvége alatt akár otthon átszereljétek jobbkormányosról balkormányosra. Bár mindent lehet, de egy feneketlen kútba én nem öntenék vizet. Próbáljátok meg így eladni roncsként.
Szerintetek hol hogyan lehetne találni valami motor hibás, kicsit törött , váltó stb hibás esetleg jobbkormányos mazda BT-50 est jóárasítva amolyan donor szerünek?
2009.02.12-én hosszabítottál, mert 2019.02.12-ig jó a T,M,K kategóriád. Ez a plasztikkal együt 10 évre kapod, míg a jogsid orvosija 2013.06.29-ig érvényes. Ami fura tudván 10,5,3 meg kevesebb évekre adják.
Kimentem és lefotóztam enyém:
A pirosan karikázott az orvosi, a kéken a kártya érvényessége.
Ezek a mini-nyergesek amúgy is piszok jól néznek ki. De amit meg te írsz, úgymon kicsit lakóautósítva, hát az lenne a telitalálat. No majd a lottó 5-ösből.
Én azt gondoltam azt direkt nem ütik bele, mert ha van C+E csak nem kapcsolnak le mondjuk a kombi + tréler fogattal. Meg persze ebben a felállásban volt is igazoltatás de sosem kérdezte a rend éber őre, hogy akkor ezt most hogyan... De hát nálunk az okmányiroda az egy külön történet. Nemrég volt, hogy éppen "ki akartam fehéríteni a gazdaságot" itthon. Akkortájt végeztem a futóműves sulival. Ezért gondoltam a kis gumis műhelyecskémet legalizálom, kiváltom legalább a vállalkozóit rá, ameddig van főállásom addig olyan nagyot nem bukhatok gondoltam. Hát a történet hosszú, de a lényeg, hogy nekem már a szakképesítéssel a kezemben egyszerűen nem lehetett (kellett volna leigazol 2 év szakmai gyakorlat is), holott meg a tanfolyamtársam már akkor kirakta a cégtáblát mikor még le sem viszgáztunk. Tőle még szakképesítésről sem kértek papírt. Ja hogy ő innen 20km-re volt egy másik okmányirodában. Szóval nem értem hány féle képpen lehet értelmezni egy törvényt?
Azért szerintem ha egy 122le-s 2,8-ast installálnál a sajátodba az már nem hinném, hogy vérszegény lenne. Nálam az erőre (eddig) semmi panasz, de még csak szólóban mentem (már nincs meg a tréler). Azért majd egyszer még szeretnék én is futót, de az még évekkel odébb van. Nálam az álom egy olyan 8-9 m-es futó, azt lehetne kihasználni (3,5-es papíron is a vonóhorgom). És ilyenből láttam legutóbb olyat amin a második tengely után vissza lehet hajtani az egész "platót" így üresen felfér a vontatóra. Na ez lenne a király, aztán csak fel ne ébredjek...
Igazán nem is tudom már pontosan mennyi időre adták az orvosit, de mint azóta már a kolléga leírta az érvényessége attól függ, hogy hivatásos-e. Nekem úrvezetőim van hiába C+E, mert akkor a fuvarvizsgát nem csináltam meg (épp ideje lenne). Ezért elővettem a jogsimat, hogy megnézzem mennyi időre adták az orvosit, hát ember legyen aki ebből rájön, én nem:
Képet többet is rakhattál volna, nálam jobban bejön ha "körbenézhető" az áru.
Kedvet inkább elvett az utóbbi pár hónapod:(
Pedig úgy néz ki jövőre kellene egy zárt valami...
Eddig Daily párti voltam, de már nem is tudom mit vennék:
Ugye az "itteni" hármas számomra nem jó (nekem egy ajtó ne lógjon/szakadjon le tipushibából), Sprinter a CDI miatt nem (bárhogy dicsérik), japán-ázsiai felejtős. Marad a Master-Crafter "páros", de eléggé szórt a hallomás (az LT-s múlt húzna VW felé).
DAF 45.170 felé tendálok már leginkább: Bp-n nincs behajtási (külváros), megbízható, ismerem a szervízeseket:)
Eleve 5-7T-s kellene a hivatalos terhelés/rakodás miatt, meg jó lenne a hátfal is. Nálunk az 50km miatt (+saját áru) nem kell a tacho.
Nemrég találtam kint egy 3.0-ás komplett Sofim blokkot, teljesen új. 1000€ környékén megpróbálom elhozni, hátha odaadják annyiért. Csak kár, hogy az én 1988-asomba nem tudom beleműteni. Illetve bele lehetne csak motorvezérlő meg kábelköteg és sok apróság kéne hozzá. Durva lenne 170LE-vel. Végre nem kéne rakottan emelkedőn 3-ikba visszatenni és kullogni szószerint mint egy IFA. Meg vontatásnál is elkelne az a plusz lóerő. Én már kiegyeznék egy 122LE-sel is simán, jóval több mint a mostani 92, amit néha 50-nek érzek.
Múlt héten én is kaptam egyet, de nem vártam meg míg eldúrran. Mindenesetre Firestone CV3000 soha többet nem lesz rátéve. A futófelületen legalább 6-7 mm profilmélység, a futófelületből meg levált egy 15 cm-es rész. Egy szál kijött valahogy és annak a hangját hallottam meg, következő falúig (2-3km) elgurultam és a reggeli indulás előtt álló építőmunkások segítségével lecseréltem. Most megint megegyezik a két első gumim mintája, de mivel használt és öreg és a jobb kismértékben enged is ezért újakat rakatok fel. Volt két felnim azt elvittem lehomokoltatni + egy rétegben porfestetni. Csak a porfestő két hétig szabin lesz, így augusztus végén lesznek fent csak az új gumik, addig hosszú útra nem megyek. Legalább az első futóművet rendbe rakom. Kap még egy első stabilizátort is valószínűleg, ami a 14"-os kerekű City Daily-ről teszek rá. Gondolom ez valami rendelhető extra lehetett hozzá, mert még nem láttam másikon első stabilizátort.
Tegnap hoztam egy blokkot és hengerfejet,normál áron.Ma reggel kiderült blokk nem jó fúrás kéne neki.Szerencsémre pali vissza vette.Kicsit besokaltam most.Így eladom ahogy van,ketten hívtak már,egyik az komoly érdeklődő.Felrakás után fél óra sem telt el és csörgött.Alszok rá egyet.Többet nem lehet mert dolgozni kéne.
Igen hidraulikus amerikai Ramsey csörlőm van, ez ha eladom a kocsit akkor megy a következőre. Az alvázam nekem is olyan, hogy meg van törve és egybehegesztve. Súlyhoz állítható ülést pont ma húzattam át az ülőfelületét + szivacsolták (6000Ft-ért), eddig azért nem raktam bele mert nincs hozzá fejtámla, de holnap az ülésvasakat meghegesztem és miután le lett porfestve már nekem is súlyhoz állítható ülés lesz benne. Nekem valami erősebb motor kéne bele, mert most szeretnék futót venni hozzá. Hétfőn kezdem a B+E kategóriát, remélem gyorsan leteszem. B+E-nél az orvosit 5 vagy 10 évre adják?
A rakfelület az valamivel több mint 5,5 m hosszú és 2,2 m széles. Ez csak a paltó felülete, a csörlő még a plató előtt van (olyan 20 cm-vel a fülke után kezdődik a plató), meg még a végén olyan szintén 20 cm-t kinyúlnak a rámpák, csak most nézem azok nincsennek is betolva a helyükre a képen (épp akkor mostam le őket). Ami számomra érdekesebb volt, hogy a plató alatt végig fut az alváz, és az alváz vége is ennek megfelelően meg van törve. Én autómentőnél még csak olyat láttam eddig, hogy az alváznak mondjuk a hátsó tengely mögött 1 m-re vége és után a felépítmény vége zártszelvényel van megtámasztva. A csörlőm az elektromos (2 akksija van a fülkében) eddig nem volt vele probléma, de edddig csak szgk.-t vittem. Ezek szerint neked hidrós csörlőd van? Mert hát az mindent visz az tuti. Hiroplatós az persze még drágább lett volna (vagy sokkal-sokkal öregebb Mercik pl.), az megintcsak nem lehet rossz, de én mindennek a jó oldalát nézem. Így egyel kevesebb dolog ami tönkremehet, meg e nélkül több marad a terhelhetőségem. Így azért 3 tonna felett van a hivatalos raksúlyom is. Forgalmiban 3300 kg az önsúly, még nem volt alkalmam leméretni, de talán ennél már valóban sem nehezebb. Fapados :) bár ezeknél el.ablak, el.tükör, kp.zár úgyis alap nekem meg több nem is kell. Illetve a klíma az nem is hiányzik (sőt ahogy hallottam ezekben úgyis vacak), mondjuk az állófűtés az annál inkább jöhetne, de az már "csak" idő és pénz kérdése. Viszont súlyhoz állítható vezetőülés az van és piszok jó is. A motor 3.0-s láncos. Tachográf meg amíg "saját magadnak" mész addig Mo.n belül és 7,5 tonna alatt mentővel nem kötelező, de ettől még hitelesített tachográffal kell rendelkeznie a gépnek (csak használni nem kötelező), így én inkább rakok be korongot, mert csak még egy ok lenne a kötekedésre igazoltatáskor.
Szép nagy a platód és elég erős is. Milyen hosszú? Hidroplatóst nem akartál volna vagy drága lett volna? Csörlő az elektromos ha jól látom, az enyémen az az egy ami jobb. A hátsó futóműved meg mindent kibir (Eurocargo). Klíma és állófűtés van benne? 2.8-as motor van benne? Elfogadnám én is csak nincs C jogsim se, meg a tachográfot se szeretem.
Ma ránéztem és szerintem menne az lábon is csak kell balhátra egy jó kerék a defektes helyére. Az, hogy le van gallyazva nem tétel. Nincs 10km a cél, simán erőből odamegy, minek tükör rá:J
3 keréken nem egyszerű elhúzni, meg én amiket eddig láttam borultat mindnek az alváza is csavarodott. Egyik cégnél ahol dolgoztam ott egy Mitsubishit "csináltak" meg borulás után, de sosem lett az igazi, mindig 4 nyomon gurult.
Mikor mi megvettük a gépet, egyböl leesett hogy a padlo gyengusz lessz ezért még ujkorában burkoltuk. Mivel idöhiánnyal küzdöttünk az oldalakrol azt gondoltuk hogy majd késöbb burkoljuk addig nagyon ésszel pakolunk s nagyon ovatosan vezetünk. :) Igy utolag vicces volt az elképzelés mert két honap után már televolt pici horpadásokkal kivülröl láthato apro puklikkal. Nem rég mult 3 éves a gép de az "összes" raktérajto burkolata darabokban. Azok felháboritoan 0 megoldások gyárilag. Szerintem csak sablonnak rakták fel öket hogy legyeny mit körberajzolni amikor a tulaj megcsinálja normális anyagbol.
A tanácsotok szeretném kérni. 2002-2006-ig gyártott Boxerem van. Bal fényszóró sajnos úgy néz ki, hogy cserés lesz. Kérdésem: kézi állítású fényszóró átszerelhető elektromossá különösebb mókolás nélkül? (Nekem elektromos állítású van) A mostani fényszórón a búra ment tönkre a belső részek hibátlanok. Ahogy néztem az árakat, nem lenne rossz, ha kézi fényszóró árából megúsznám és úgy szerelném át elektromosra. Válaszotok köszönöm!
Bukta, rendőrségi feljelentéssel. Érintőlegesség sem volt, simán nem fog fizetni a biztosító, biztosítási nyomozókkal csekkolják majd le, hogy a károkozó ismerte-e a szenvedő felet. Meg tudják szerezni a telefonok listáit (ezek ilyen kiugrott lezüllött, de kapcsolatokkal rendelkező emberek, feliciával, meg ilyen fosokkal járnak, beépülnek, helyi italboltban kérdezősködnek, stb...), tehát 1x is hívták egymást a baleset előtt, felfújják mint a lufit, szart sem fizet. Ha meg a bíróság döntetlennek hozza az ügyet, a biztosító azonnal büntetőfeljelentést tesz mindkét fél ellen. Alsó hangon is 4 év az első eredményig. Addig meg a hitelintézet veri az asztalt. De ez hozza magával a többi hitel bukását is, mert ha egyiknél nekiindul a vh, nem áll meg, míg valakinek valami van a nevén. Az első betűtől az utolsóig végigjárta ismerős a történetet, első kézből tudom...
"Ilyenkor az Ön CASCO biztosítója csak az autó kárkori értékét fizeti (csökkentve az ún. maradványértékkel, azaz a roncsértékkel), de a többi költséget nem. Azaz ha a kár időpontjában a hiteltartozás meghaladja az autó értékét, a hitelező pénzintézet a különbözetet követelni fogja Öntől. "
Pszít ahogy az autó kinéz akár a tepsiben is lehetnénk mind a 4 en! Amugy a sors fintora ,hogy ahogy kirántottuk a mazdát jött egy fiat os versenyzö és bedobdta ugyanoda az autót.
Jah tesóm ügyes volt. én aludtam a jobb 1 en. egyszerü vezetési hiba esöben a hátsókerék megforgatta az autót ömeg bepanikolt kapkodott és irány az árok.
Fel-le lehet vele állni? Az se gond ha nem, de lefele akkor valamivel rá kell segíteni általában. Valamint érdekelne a jármű elejétől a hátsó kerék felfekvő felületének végéig terjedő távolság.
Egy felborult mazda BT-50. itt van a házunk elött és bekéne dobni egy mühelybe a régi hungarocamion vagy mi telepére. ahol most a révésznek meg derbytransnak van parkolója.
szeretsz extra azért költeni ami a gyár feladata lenne
Nem, nem szeretek, azt viszont szeretem, ha normálisan néz ki az autóm, ezért figyelek rá oda.
De basszus, ha az előző tulaj nem cserélt vezérműszettet, akkor én se tegyem? Ugyanolyan. Sose érted meg mit próbálok elmagyarázni, de legyenszives jelentkezzen már aki ugyanígy gondolja mint a Maci! Komolyan!
Vámzár, csak most fejből hirtelen, mert nekem sose kell:
Alá egy 15x15cm-es vékony műanyag lap kétoldali ragasztóval, azt csókolom.
Le lehetett volna burkolni ez tény. Annakidején amikor vettük nem burkoltuk mert nem szállítottunk olyan árut ami megigényelte volna a burkolást. Mostmár jól jönne De müködik így is majd ha egyszer új autónk lesz leburkoljuk ezt már nem fogjuk. az oldal burkolatot sem önszántamból törögettem be elhiheted. Meglepödnél azért .hogy hányan fuvaroznak raktérburkolás nélkül.
Arról hogy te egy késszen megvásárolt autóba még szeretsz extra azért költeni ami a gyár feladata lenne arról nem tehetek! ès a gyárnak igenis olyan padlót kéne gyártani amit nemkell utólagos buherálassal burkolni stb. Az hogy a festék karcos nemérdekel mert dolgozunk vele és nem kiállításra járunk. csak az zavar hogy a hullámok behorpadtak.
Amugy pedig minden fuvar után ha nem egyböl fordul vissza elviszem az autót a benzinkútra és a padlót magasnyomásu tisztáttóval át tisztítom. és a kabin is bizonyos idöközönként át van tisztítva.
A motor megállás meg gyekorlatilag ezzel a hibával széria gond hisz a szervizben is 3 hasonló koruban cseréltek dugattyút.
A lehetöségeimhez képest probálok maximálisan odafigyelni az autóra! És hidd el a Möglich fenntartási morálllal fenntartott autó igen ritka a szakmában.
És akkor a vámzár ügyben meghallgatnám a te verziódat ,hogy mégis hogy kellet volna...
elvárom hogy a padlózata már gyárilag olyan legyen ,hogy ahoz ne kelljen hozzányulni Aha, tehát ha szar, akkor maradjon is az, hadd rohadjon szét, mert ez a marha gyártó nem tett bele burkolatot. Bassza meg, az emberi hülyeségen mindig meglepődök, pedig már nem kéne. Ha nem volt benne gyárilag, akkor ne is rakjatok bele. Így már értem miért néz ki úgy a kocsi mint az otolsó putri vasazós autója. A gyár hibája miatt.
Nem akarlak megsérteni, de amik itt Tőled előjönnek, abból arra lehet következtetni, hogy rendkívül igénytelenül bántok az autóitokkal. Benne hagytok éjjelre a fülkében valamit, hadd törjék fel, szartok arra, hogy belül szanaszét van ütve a raktér, a vámzár össze-vissza cseszi a fényezést, megáll benne a motor. Ezt egy furgonos sem mondhatja el az övéről.
Ne haragudj, nekem semmi pozitív nem jön le ebből. Meg nehogy már a gyár legyen a hibás abban, hogy nincs leburkolva a raktér, és emiatt karcolódik. Kurva érdekes, ha én veszek bármilyet, első, hogy leburkolom, illetve sose tört még be egyik belső műanyag lemez sem nálam. Az autóim is olyanok, hogy belül lehet enni a műszerfalról akár, mert tiszta. És jössz ide panaszkodni. Azért nem szólt még senki mert esetleg ismer, és nem akar megsérteni, vagy sajnál, hogy ilyenek vagytok. Nézd már meg Möglich etalon kategóriás kocsijait, miért nem néz úgy ki a Tiétek??? Én ilyen hülyeségekkel amikkel jössz ki sem merném nyitni a számat, mert mindenki falnak megy tőle. Ha így csináljátok a dolgokat legalább ne reklámoznád.
Valószínüleg neked is az ajtólemez törése a probléma. Típushiba, hogy az ajtók a zsanéroknál repednek. Létezik rá javítólemez. Itt a fórumon már jártak így többen, kérdezz utána. üdv
Igen-igen lesz kép, csak mindjárt akad javítanivaló is (első futó, de ez volt az alkualap), no meg kicsit túl is vállaltam magam (eredetileg kevesebbért kerestem csak nem találtam), úgyhogy most káosz van de majd "helyrejövök" és akkor fényképezek is :) Amúny teli bordáslemez a plato de jó masszív az alja (keret).
hát ennyi a külömbség Pécs és nagyfalu közt! Bár megjegyzem ha fel lett volna aj´nlva se biztos hogy belekerül. mert a ruhás dobozokra nem volt jellemzö ,hogy hudenagyon szétnyomták volna a padlót.
No meg ha belegondolsz a raktér burkolás is + xkg ígyis folyamatosan +- 100-200kg val zajlanak a kilépések így hát az pont nem jönne jól:S
Mai fejjel lehet sok dolgot másképp csinálnék mint amikor apa megvette az autót. De ez a mi let volna ha...
A Mazdás dolog nem járható mert nem adják ki a törzskönyvét:(
Nem olcsóért vettünk egy autót /ráadásul nem is a legolcsóbb verziót/ amiröl én teljes joggal elvárom hogy a padlózata már gyárilag olyan legyen ,hogy ahoz ne kelljen hozzányulni... szerintem ennek természetesnek kéne lennie!
Amugy a betört oldal müanyagoknak elönye is van! Nem akarják a vámosok lépten nyomon szétszedni nagy csavarhuzóval.
Itt a kereskedő megkérdezte, hogy milyen raktérburkolást kérünk a Boxosba.
Egy erre (is) szakosodott asztalosműhellyel állnak kapcsolatban, többféle verzió közül lehet választani.
A cimbi Mastere már burkolt padlóval került átadásra. A számlán, az extrák között szerepel a "Holzboden" valami 400 €-s áron. Hogy ezt a kereskedő, netán már az importőr rakatta bele, esetleg gyári, azt nem tudom.
Ja, itt a Master nálam, ha esetleg erre vetődnél, és meg akarnád nézni :)
Ja az komoly volt Barletta-ba, ahogy közölte a rablást. Végül megalkudtam vele, hgogy lefutok míg megraknak (2/3ig már megvolt). Oda-vissza 1km , olasz nem is értette miért én lihegek mikor Ő dolgozott. De megérintettem Adriát (cipővel álltam szélébe) és szedtem kavicsot gyüjteménybe:))
Hilti szallagos minimál megoldás. a célnak megfelel egyenlöre. a rakterünk az olyan amilyen...
mellesleg a gyártó is gondoskodhatna normális raktér borításról hisz egy kezelésibe sincs leírva ,hogy ha raklapos cumót akarsz hordani tegyél bélést a kocsiba. multkor néztem 1 DHL-est annak még gányabb volt a raktere. az oldalsó müanyagokat az elsö cipöszállítós körön ripityára törték az igazodó kartonok.
Xf ugygondolod hogy mindíg körbeszalagozni a vámzárat?
De pofás kis darab, és az a "műszerfal"... erről mindig a 850-esünk jut eszembe, pedig akkoriban benne volt egy két Fityóban. Ilyenkor örülök, hogy megint padlón vagyok anyagilag, mert különben még növekedne a ház mögött található "romok" száma :) Egyébként lakóbusznak tökéletes és stílusos.
Srácok! szükségem lenne 1 középsö zárra a hátsó ajtóhoz mert eltört benne valami kilincselö pöcök... ha valaki tud valamit ne tartsa magában! ja 2009 Boxerhez kéne!
Na de kié? az alkatrészt én vittem oda a műhelybe, átvételkor kifizettem, gyári dobozában volt.
a szerelő meg beépítette. ő ott hibázott, hogy nem szólt, hogy valeot neee.
autót a környékünkön nem tudsz már bérelni ilyenkor, pláne ekkorát (14m3), a dinnyések szeptemberig kibérelik az összes kistehert.
már elhaladtam 50km-t, ha visszafordulok nem érek oda a megbeszélt időben és azt meg nem kockáztathattam, ezért az áruért időben kell menni.
igazából fiatalabb autó kellene, ami teljesen megbízható, de ezt elég jónak láttam amikor megvettem és igazából ezt leszámítva az is. a cimborám ugyanakkor vett egy 2006os ML320cdi-t, az már vagy háromszor megadta magát, egyszer mozgásképtelenre. ahhoz képest még jó vagyok engem hazahozott az autó a cuccal együtt sőt reggel még le is szállítottam és utána mentem a szerelőhöz saját lábán.
Ha tekered a bovdenes megoldást, és nem jön le a kerék, akkor a kerék lukain hosszúszárú csuklós végű dugókulccsal benyúlsz, és leszeded komplett a tartót. Természetesen utána semmiképp se rakd vissza, mert szar.
Összetört a kinyomócsapágy, szétba..ta a többi részt is, 50km után :-((
Csak Sachs vagy LUK jó a 2,8 Hdi-be, de a dobozba mindig belenézni a szétszedés megkezdése előtt, mert nekünk az egyik Sachsos dobozba is valeot csempésztek. A másikban az volt, amit rendeltünk.
Most megint jó, szerelőm félpénzt kért. Neki kellett volna szólni, hogy valeot neee....
Az új valeo szett 50km-t bírt, aztán megadta magát.
Utólag az alkatrészes cimborámnak meg a szerelőmnek is eszébe jutott, hogy ugyanilyen 2,8 Hdi Boxerral szívtak már, a valeo ehhez a típushoz szart sem ér, kettőt szereltek be még ezen kívül, az egyik 100 a másik 200km-ert bírt :-((
Engem az bánt, hogy ennek ellenére a barátom mégis ezt adta, illetve a szerelőm meg szó nélkül beépítette.
Az alkatrészt legaranciázzák, a munkadíjról még nagy csend van, igaz én sem firtattam.
Ma elvileg beépítésre kerül egy Sachs szett.
Amit még sajnálok, hogy muszály volt 400km-ert letekernem kb 30-40 százalékos kuplunggal, a hibátlan váltóm meg kapta az ívet rendesen :-((
A 30e-be egyébként az olajcsere-szervíz is benne volt...
Haveromnak épp most szedték le harmadszorra a váltóját ismerősön keresztül volt 30e minden egyéb nélkül.
1,5év ill 80e km-en belül:
-2-es recsegés javítás + komplett kuplung csere (pár hét után újra recsegett)
-5.lefogazása miatt bontott váltó csere (mint utóbb kiderült nagy hiba volt mert az 5.et váltó leszedése nélkül is ki lehet cserélni-a régi váltót le kellett adni +120e+munkadíj.)
- Váltó felújítás mert minden csapágy gyakorlatilag szétment benne
(ja és ennek is recsegett a 2-es 1 hónap után)-Ez folyamatban.
Szóval 3xkellett váltót leszedni...
Mind ez úgy h furgon és 90%-ban 3,5t alatti összsúlyban jár.
Amúgy meg ha megy, akkor általában jól keresek vele :-))
Daewoo Lublin ponyvással kezdtem, az 70-80nál evett 12-13 lityót.
Iveco 2,8td daily 11-12 l/100km (furgon).
Jumper 2,5tdi viszont szintén kellemes volt 8,7-8,8 (pályán 1 métert nem mentem vele,ott lehet,az is többlett volna),és még jól is ment.
Sprinter 316cdi 11-12 L. viszont állatul ment és gyönyörű hangja volt :-)) Szerintem a valaha gyártott legjobb 3,5 ös furgon...
Kicserélték a kuplungomat (Valeo szerk.,tárcsa.,kinyomócs.) plusz olaj (Mobil 5w40), olajszűrő (sofima), légszűrő (Mann) összesen 92e ft., ebből 30e munkadíj egy elég komoly független szervízben.
Sziasztok. Vettem egy 2001- es dobozos 2.5 tdi jumpert. A muszerfalon vilagit a code kulcs sarga ikonom. Auto mukodik. 2 kulcsot + kodkartyat kaptam hozza. Valahogy ellehet tuntetni ezt a jelzest? Koszonom
Köszönöm a válaszokat Mindenkinek. Hát igen, lassan mennek a km-ek pályán, plusz 90-100 körül beszorulok a kamionok mögé, akkor meg emelkedőknél meg még rosszabb a helyzet...
Mosható légszűrőről (Pipercross amit linkeltem) vélemények?
Brenner felől megyek, ha otthon lennék már felhívtalak volna:)
Ez az esti menetel pont ellenkezik elveimmel, de majd meglátom hogyan adja. Úgytervezem holnap kb Brenner határ, holnapután meg Cesena környéke (azt még biztonságosnak érzem), csütörtökön letolom cégig Brindisibe csak enged bent aludni.
Én pályán megyek, nekem senki nem díjjazza a plusz szívást a kissebb költségért. Meg ugye kevesebb km kevesebb fizu.
Szerintem nem nagyot kerülsz km-be, mert a pálya is "íves" és Neked azért zsebeden érezhető a különbség.
Terni fölé "járunk" Acquaspartahoz odáig tudok 2 jó kutat, ráadásul a teverei kúton ingyenes a fürdő.
Laptopot meg hónomalácsapom majd, nem a műszerfalon tárolom:)
A telepiből azóta már lavor lett, vagy kiskanál...
Ha húznod kellene egy kicsit,mindjárt nem érdekelne a külcsin. Durci 9.5-t eszik vele üresen,11-11.5 között agyig rakva. A legzergeb@sztább olasz szerpentinen,ahol leolvasod a saját hátsó rendszámodat is úgy megy a busz után,mintha oda lenne rasztva az útra. Nem tol, nem rángat,nem pattog el...
Sajnos nem az enyém,így nem festhetem át,de ha egyszer megérem végre,hogy lesz sajátom,akkor ilyesmit szeretnék.
Pályán rég jártam arra,kb fél éve,de akkor még szerte-szét volt túrva az út. Ha megtudod oldani,próbáld nappalra kivenni a pihit és éjszaka menni. Az albánokra figyelj,az értékeiden fokozottan tatsd rajta a szemed! Nem tom nagyra hogy van,de kisautóknak olcsóbb a pálya délen,mint éjszakon.
Én nem járok pályán,(mert személyautó+ futóval bárhová bemehetek) az én útvonalam délre szlovén felől: pálya Monfalconéig -addig nem fizetős- aztán 14-es út le a velencei reptérig,onnan velencei elkerülő,onnan 309-es út Ravennáig ,onnan E 45 Cesena-Róma Terniig,onnan L'aquila-Isernia-Campobasso,Foggianál jutok ki újra a parta és onnan végig megy az út egész a csizma sarkáig és sehol sem kell fizetni. Térképen nézve jó nagy kerülőnek látszik,de két másik lehetőség van,az egyik a pálya,ami nekem nem játszik,mert drága,a másik az adriai parti út,ami gyakorlatilag járhatatlan,mert kb olyan,mintha 2-300 km-t városban mennél. Amerre én járok,ott gyakorlatilag Ternitől Iserniáig (kicsit még utána is) szopás, a többi haladós.
Majd átrakom a Ferraris fotókat a családi albumból picasara,aztán akkor megnézheted.
Ezt a 130-ast Maranello mellől hoztam,nem sokat rohadt a telepen.
Igen,a Dino alatti futó a "csodás". Kinézetre valóban nem egy nagy szám, de nem is a kinézet a fontos,hanem a súly,meg a súlyelosztás,meg a méret.Üresen pl. abszolút nem lehet érezni Durcin,hogy mögötte van.
Általában igaz,hogy amit olcsón adnak,annak biztosan van valami baja,amit vagy bele is ír a hirdetésbe,vagy simlizik. Ami valóban kifogástalan állapotú és olcsón is adják,azt gyorsan megveszik. Természetesen szívesen behozok bármilyen autót,komplett kinti ügyintézéssel együtt,de max 1650 kg-ig tudok hozni és vannak méretbeli határaim is.
Az új Sprintereket már ECO váltóval árulják,amiben a 6.,az 0,6 körüli áttételű,az előd 0,8-es áttételével szemben.Egy ilyen váltón gondolkozom,ez a legolcsóbb fogyasztáscsökkentő megoldás.
Bevallom, néha kicsit irígyellek, hogy ilyen gyönyörű tájakon jársz és autókkal foglalkozol.
Én csak itt rohangálok nap mint nap a nagy magyar Alföldön....
Azt szeretném kérdezni, hogy fiatalabb, komoly kocsikat is szoktatok behozni vagy csak veteránokat (itt a "csak"-ot ne vedd lekicsinylőnek, így hozta ki a mondat) ?
Nézegetem az olasz használtautóárakat és hát lejebb vannak jóval a németnél.
Viszont több ismerősöm is lebeszélt már róla, állítólag a fiatal kocsiknál előfordul lízingcsalás, sérülés eltitkolása, km visszatekerése, szervíz kihagyása, általánosan lelakott állapot.
Nem tudom, mi az igaz ezekből, én csak németből hoztam kocsit, ott nem volt gond.
Illetve kb hány kg a legnehezebb autó, amit vállalsz?
Nem tudom mire akarod használni,de szerintem általánosságban kijelenthetjük,hogy ez a 2.0-s HDI motor max városban,város környékén kis súlyhoz,vagy személyszállításhoz lehet jó. Nekem a kis motor-viszonylag nagy futásteljesítmény kombó sem tűnik jó választásnak,de persze lehet,hogy tévedek.
Üdv mindenkinek a véleményeteket szeretném kérni egy autorol pontosabban egy ducattorol.
2004 -es 287 000 ezret mutat az óra
1997 m3 ,soros, első kerekes, 64 kw,84 le.
most ebben az autóban gondolkozok ,hogy meg vásárolom de nem nagyon értek hozzá .Alapjában ez a tipus ,széria mennyire vált be? ha tud valaki segíteni azt meg köszönöm ,bármilyen apró tapasztalat,véleményt szívesen veszek.
Ja és a tenger pisimeleg,a Nápoly környéki lányok még mindig a legszebbek Olaszországban és anyám köszönöm jól van (azaz lenne,ha még élne szegény)
50 óra alatt mentünk 3400 km-t,autóvásárlással és egy jó izü,pár órás pancsolással együtt.Olyan jól sikerült kör volt,hogy kedden este megyek vissza (valószinüleg). De előbb még cserélnem kell két első gumit,mert amilyen minta most van(azaz nincs) rajta,azt már a Forma 1-ben sem engedélyezik.Valahogy nem bírják egymást az olasz szerpentinekkel +40 fokban...
A 180 v6 ha nagyon kergetve volt akkor az is meg tudta enni a 16 litert , a 190 lovasban más váltó van érezhetően kevesebbet eszik mint az elődje. A 180 lovasnál a részecskeszűrővel volt sok gond akkor jelentősen meg is emelkedett a fogyasztás kb 2 literrel , majd németek cserélték garanciában katalizátorostul szűrőstül mindenestül és rögtön helyreállt a fogyasztás.
Itt Magyar ó-ban azért a mercinél sem egyszerű a garancia a németeknél kell intézni
Nem tudom az ivecohoz mérni mert azok furgonok voltak a sprinterek meg 10 raklapos ponyvás bazi nagy felépítménnyel kb 14 et esznek átlag 4,-4.5 tonnával ami teljesen normálisnak mondható.
Mentem mindegyikkel ,és nem vagyok elfogult egyikkel szemben sem de a sprinter 3.0 v6 jobb mint a többi de drágább is sokkal az biztos, de az tény hogy főleg külföldön pl Németországban szó nélkül mindent cserélnek garanciában 2 éven belül, km nem számit
A Fiat szemét cég,a 2 év km korlátozás nélküli garancia sem ér semmit.A Merci gáláns a törzsvevőihez.450 000 km-nél is szó nélkül adják az új motort garanciában.A 3.0-ás motoroknál hatalmas a fogyasztásbeli eltérés.Sok eszik 16 liter felett,és nem tudják az okát.
A v6 180 lovas sprinter 10% eszik többet mint az iveco a 190lovas már csak kb 5%-al , de qrva drága , az ismerősömnek volt ivecoja , de most sprinterei vannak mert csak azokra van 2év garancia km korlátozás nélkül.
Volt már 2db 2.2cdi je azok szétesnek állandóan motor váltó difi minden, a v6-ok bírják minden erősebb 2év alatt 470ekm ment bele.
Volt neki 3.0 iveco 3db 180 lovas mindegyik másképp fogyasztott ,és ment nagy a szórás köztük .
Motorikusan semmi bajuk nem volt 400-500ekm hiba nélkül elmentek.
Neked van igazad,csak a kisebb motoroknál 2000 fordulat felett jön meg a nyomaték.Tehát pörgősebbek.Gyakorlatilag lényeges a kerékre leadott teljesítmény.A 3.0-ás Ducatonál ,kb 29 LE veszik el a hajtásláncban.
Ok szerintem nem vitázom veletek mert felesleges , nézd meg anyomaték görbét és a lóerőt látni fogod hogy felesleges forgatni.
"A hengerenkénti 4 (5) szelep igaz, hogy segít az "öblítésben", de rosszabb hatásfokot eredményez és kevésbé pörgős motort eredményez. Az az érzés, hogy jobban megy nem igazán (a pörgös) többszelepes motor miatt van. Elég csak pl 1 cooler változtatás és máris más a keverékképzés "eredménye".
Hát ezt amit ide irtál ezt inkább nem is véleményezem .
Nagyon nincs igazad abban, hogy nyomatékra lennének tervezve. Ha így lenne, akkor max 110-130Le lenne és inkább 4-450Nm valamint bírná az utánfutót is.
A nem szeretnek forogni az eléggé "fura" kijelentés, főleg egy diesel motor esetén. Azt ne mond, hogy 1500-on kell "pörgetni", mint a kamiont és akkor hosszúéletű lesz:)
A fő probléma a bürokratikus fejlesztés:( Le merem fogadni, hogy Mados "öreg vacka" még mindíg menni fog, mikor sok "új modern" már rég (motor)halott lesz.
A vezérműtengely csere nem sokat javítana a motor forgási hajlamán, max pár100 fordulatot nyernél vele (vagy vesztenél). Eléggé sok (kissé változtatható) paraméter összességének "végeredménye" a motor teljes jellemzőjével.
A hengerenkénti 4 (5) szelep igaz, hogy segít az "öblítésben", de rosszabb hatásfokot eredményez és kevésbé pörgős motort eredményez. Az az érzés, hogy jobban megy nem igazán (a pörgös) többszelepes motor miatt van. Elég csak pl 1 cooler változtatás és máris más a keverékképzés "eredménye".
Leírtad a nyomatékot.Gyakorlatilag a forgatónyomaték adja meg a motor erejét,ezért írtam be,hogy ez az erő mértékegysége.A lóerő az teljesítmény érték,tehát a Nm a legfontosabb érték, a motor erejét ebből az értékből lehet megtudni.
Igen mert az ujabb motorok 16szelepesek sokkal jobb az öblitésük ezáltal jobban is pörögnek , de sok minden fejlödött a 2.8hdi hez képest de nem biztos ,hogy tartós is lesz túl bonyolultak és kényesek a mai motorok ,lásd 2.2 ford puma motor hát az nem egy jól sikerült kontsrukció, a motorfelújítok kedvence.
Ezek a motorok nyomatékra vannak hangolva nem szeretnek forogni ,ahhoz hogy forogjon vezérmütengelyt kéne cserélni de a motor nem lenne hosszú életű , nem csak a turbón múlik hanem sok más tényezőn is .
Ha hamar van teljes turbónyomás (és nem vgt-s a csiga) akkor természetes, hogy fent elfogy. Ezért nincs végsebesség ilyenkor. De a maiak inkább alul nem mennek és fent tolnak (pont fordítva, mint kellene).
Az egyémen a 2,5L-nél kb 1700-1800 felett érezhető a turbó hatása, de igazából 2200 felett hatásos pedig vgt-s.
Szia igen meg kell csippelni mert gyárilag le van butitva ,hogy tudja az euro3-at katalizátor minden nélkül ,csak igy gyenge mint a harmat, létezik ugyan ez a motor 147le vel is csak azt senki nem rendelte mert sokkal drágább volt.
A csippelésben tudok segiteni , nekem is egy ilyen 2.8hdi van.
Mindenesetre furcsa, hogy ennyit megy,bár ez teherautó nem versenyautó, ez tény. Nekem is van egy francia a német mellett, mégpedig egy 99'-es Citroen Jumpy 1.9td.Na ez megy ahogy kell,szeretjük nagyon.
Szerintem mindkettő jó,mi a szervizben a Fordokra mindig LUKot teszünk,de a Boxeremen nekem is Valeo van. LUK al nem volt még gond,remélem a valeoval se lesz.
30e km lefutása után előjött (214e km-nél) az első komolyabb hiba a Boxeremen (2001, 2,8Hdi).
Sebességváltáskor "nyiszogó" hangot ad a kuplung, illetve egyszer már a rükvercet sem vette be. Alapjáraton is hangos, ha benyomom,csend van...
Szerelőm szerint ajánlott a teljes kuplungrendszer cseréje (tárcsa, szerkezet, kinyomócsapágy).
Szerintetek milyen márkát tetessek bele (Valeot meg LUK-ot néztem, LUK drágább), hogy a jövőben ne jöjjön elő ez a hiba (legalább 150-200e km-ig)?
Komoly terhet ritkán visz az autó, általában fél tonnával szaladgál meg a jó fogyi miatt használjuk üresen is elég sokat.
Köszi a válaszokat.
üdv: Zoli.
( kíváncsi vagyok a legendásan jó fogyasztásomra, ma kapott kb 400km pályát 3000es fordulattal, ami még nem volt, szerintem evett rendesen, fogja a magas tető 100 fölött. Ha visszatankoltam, megírom)
Hehe nekem ott kezdett el sejleni a dolog ,hogy mondta a csajszi ez a furgonosa mindíg nagyon hamar hazaér nem szarozik! és a speditöri beszélgetés végén rákérdeztem és nem akartam elhinni:))))))
Az én öreg 2,5tdi boxerem se megy 120km/h tól többet,odáig szépen gyorsul is,de 120nál vége,ez ugye a 107 le verzió. A hasonló lóerős 2,0 benzines Jumper mentőautó óra szerint 145öt tud!
A max turbónyomás már 1800-2000 körül rendelkezésre áll inkább az a gond h nem társul hozzá elég üzemanyag.
Nekem van egy olyan tippem h más program fut a furgonokon meg a "platósokon".
Ez magyarázná h miért mennek a furgonok ezzel a motorral valós 150-160-at.
Szerintem ha ledobnám a felépítményt az enyém akkor sem menne annyit.
+
Azt is észrevettem(illetve beszéltem már jó pár tulajjal) h egy bizonyos évtől a papíron egyforma 127le motor mintha visszább lenne butítva talán a környestvédelmi besorsolás miatt vagy a fene tudja.
Ami még érdekes h nincs rajtuk egr-szelep ,katalizátor és légtömegmérő sem.
(talán ezért kellett visszavenni)
Az enyém a gyári 127le/300nm helyett padon mérve 110/250 tudott chip előtt.
Utána nem mértem mert nem volt túl olcsó a mérés.
Érzésre most tudja a gyári paramétereket talán egy kicsit többet is.
Szerinted nem volt lezsírozva? Majd tán házig viszik a kokót. A díler itt a neten szépen összehalászta a neveket, oszt érted meg majd megyen a bütykösautó, ha kibontják a csomagot. :-))))
A hét elején Hófehérke Németországban mozgott, és hazafelé csak Győrig volt rá fuvar.
Így hát megkértem Macit ( a Bear Logistic Ltd. ügyvezetőjét :) hogy nézzen nekem ide a lakhelyem környékére valami fuvarocskát, Győr környéki felrakóval.
Hamarosan hívott is, hogy van egy győri felrakós motyó, a lerakó pedig: a lakhelyem :)
Szuper, bevállaltuk. A részletek pontosítása közben kiderült, hogy az árut egy furgon hozza, egyeztetni kell vele, hogy mikor és hol történjen az áru átrakása abból a furgonból a mi autónkba.
Na, ki hozta azt az árut? Gépgyilkos kolléga! :)
Egy lottó5-ösre nagyobb az esély, minthogy így összejöjjenek a dolgok :)
Útközben egy parkolóban átugrott az áru Gépgyilkos autójából a mienkbe, majd kv-ztunk 1-et :)
Örülök, hogy ismét 1 újabb emberkével találkoztam innen a fórumról!
Két héten belül mindkét hátsó gumim szálszakadásos lett(kb 130-150e km). Michelin Agilis 225/75R16 van rajta még a gyáriszerelés. Szerintetek mit vegyek helyette? 55-70e között találtam michelint.
Nekem ilyen fülkés volt az autómentőm. De lecseréltük kockalámpásra. Lehet neked is a kasznicsere lenne a legegyszerűbb. Elvileg van is egy rövid kockalámpás kasznim 14"-os futóművel, de a fülkerésze üres. Csak 5 sebességes váltóval létezett a Dayli. Zastavába ezekszerint volt 4 sebességes is, a Zastavába a kereklámpásba is beletették a 2.8-as motort. De a kereklámpás Daylikbe 2445 ccm-es szívó D vagy TD motor van. A Zastaváknak állítólag más az első futóműve. Egy baja van az Ivecoknak, hogy nagyon rohad, meg az elektromos rendszere sem megbízható.
Ezeket a gépeket elég jol ismerem. Nagyon strapabiroak ! Nekem egy gondom volt velük hogy picit hosszabb távon nagyon kényelmetlenné vált a gázpedál elhelyezése. Vagy a szöge nem tudom de mindig valahogy visszahuzva kellett tartanom a lábfejem és akár már 50 kilcsi után is megfájdult, nagyon szenvedtem evégette. Ez az egy gondom volt vele de lehet hogy ez is csak nekem okozott problémát.
Hát nem hiszem,amit én hajtottam az 2002es létére még ez a régebbi kereklámpás változat volt mint a tiéd,bár akkor már gyártották a kockalámpás változatot,és a 2,8as turbo motorhoz 4 sebességű váltót adtak.Max sebessége az 120km/h volt,de cserébe hihetetlenül gyorsult.:) Sosem értettem hogy miért szerelték 4 sebességes váltóval,holott a régebbi 2,5ösök is kaptak már 5 sebességeset. 35-10Htipus volt,körbe ablakos,betegszállitó.Szerbiában néha rá lehet szaladni "gyors" difikre,most is van egy eladó komplett hátsó tengely 250euróért,12/47 es.
Az "evolúció" folyamán valószinüleg benne is lecserélődik a motor,van itthon egy tartalék 2,5 idTD-m, lehet hogy azt kapja majd meg. Jó lenne megtudni,hogy a dilikben létezett-e 6-os váltó a nagy motorokhoz (2.5-2.8), mert ez ugyan szimplakerekes hátul,de szerintem elég rövid difije lehet.
Nálam is történt valami! : már megint olajat kell cserélni a Durciban ! :-)))))))))))))))))))))
Viccet félretéve , Durcinak lesz egy társa,épp ma fixáltuk le az egyik olasz barátommal. Idősebb,mint a busz,de csak 90000 km van benne,4 személyes,2.5 D , 2 tonnát vontathat. Remélhetően ez is kiforrott technikának bizonyul:
Barátom szerint mechanikailag tökéletes,mindene működik,csak a kasznit kell szeretgetni egy kicsit. Ja és szemtelenül olcsó :-)
Nekem is ilyen gépem van csak 2009-es és még százezer sincs benne ezért igazán segiteni nem tudok. Talán annyit hogy elég sok apro hiba van vele de komoly szerencsére nekem eddig nem volt. Az oldalajtot elég nehéz belöni és ha sikerül akkor is elég gyorsan elmászik. A kabin az üllés a vezetönek kényelmes még hosszu távon is az utasoknak nem annyira. A gyári gumik elöl nekem most 90000-nél értek meg a cserére tovább is huzhatták volna ha rendesen váltogatom öket de ezt sajnos elmulasztottuk ezen a gépen. :( Télen is jok voltak nem csuszkált soha nem hozott veszélyhezetbe.
A többieknek joval több tapasztalata van majd ök segitenek neked.
2007-es 2,2 HDI Boxerem van. Esetleg tudnátok abban segíteni, hogy mi lehet az oka annak, hogy az autóból látszólag minden ok nélkül elmegy az erő egyik pillanatról a másikra? Általában a végén le is fullad, hiába nyomjuk a gázt csak lassul, a fordulatszám nem esik le, a fogyasztás pedig a visszajelző alapján az egekben. Aztán újra indítjuk ( van, hogy csak másodikra sikerül ) és utána mintha mi sem történt volna megy tovább rendesen. Elég kellemetlen, főleg kereszteződésekben.
Ugy látszik az enyém hétföi gyártásu gép mert minden xaraxik rajta. Persze az is igaz hogy az olajcseréken meg a szürök cseréjén kivül mást nemigen kapott. Mondjuk nem rég járt le a kötelezö szervizes idöszak, csak azota csináltatom "egyszerü" márkafüggetlen szervizben a karbantartást. A mai napom meg egy kellemes defektel indult. Hoppá 4000 ft.
A szervíz sajnos ilyen.Nekem is állandóan verték a mellüket,hogy ők mekkora fasza csávók.Mikor mondtam,hogy ez jár köcsög akkor most? Csak lesett mint hal a szatyorba.Nem szabad bedőlni nekik.
Tompítottra-refire nem jelez ( ezeket úgy is észeveszed, ha kiégnek :) , de az összes többire igen.
Nekem a nagy kijelzős masinám a sárga izzó-szimbólum megjelenésekor kiírja, hogy melyik izzó huncutkodik. Általában a jobb első helyzetjelzőt kell megigazítanom. Vagy lámpa lekapcs és megint felkapcs. Ez is szokott segíteni.
A tompítottakhoz beépített Opel-es ellenálláskábelek szépen teszik a dolgukat, amióta be vannak építve, azóta 60-80ezer km-t is kibírnak az izzók.
Klímáddal nemtom mi lehet, nekem a kis 3 személyes fülkét pikk-pakk lehűti.
Ilyen melegekben ami most is van, a hűtőknél levő ventilátor(ok?) maxon mennek, nem is hallani tőlük a járó motort :)
Első körben én megtakaritgatnám a hátsó lámpa izzó foglalatait, ha ez nem segít akkor megnézném melyik izzó szarakodik (amikor épp jelez) és azt kicserélném Tungsram izzóra. Ponyváson nekem is mindig szórakozott a 2 hátsó és a legtöbb esetben az hozta az időleges megoldást, hogy a szervizben kaptam gyárinak kikiáltott Tungsram izzót. Ha Hella vagy Bosma izzókat használsz akkor sanszos, hogy ez a baj.
Igen arrol beszélek. Köszönöm. Valahol már olvastam hogy azt jelzi amiröl irsz de érdekes hogy mikor ki ég az izzo a fényszoroban (igen gyakran) akkor nem jelez. Vagyis néha jelez de aztán egy perc mulva ki is alszik. Valamikor fél oráig is világit pedig nem égett ki izzom.
Más, idénre kipurcant a légkondim is. :( Ugyan ugy zug mint eddig csak nem hüti a levegöt.
Mondjuk mikor tökéletesen müködött akkor sem voltam elájulva töle. Azért mostanság hiányzik.
Ha az ilyen kis sárga izzó szerűre gondolsz az azt jelenti,hogy egyik izzó kiéget.Mivel el alszik így csak érintkezési gondja lehet valamelyiknek.Vagy akkor ellenőrzi a rendszer.
Nem tudjátok mi a fenéért gyullad ki a kis sárga visszajelzöm ami a világitás visszajelzö mellett van jobra ? Már ujkora ota csinálja kigyullad aztán pár perc mulva elalszik, nem izgat . Kéne ? A Duca szervizbe mikor megkérdeztem annak idején, valami állati nagy balgaságot mondtak rá.
Sosem fogod megtudni.Lopnak,csalnak, hazudnak.Csak OE alkatrészeket érdemes venni,árulni.A nagynevű német gyártók is Kinában gyártatnak.Mivel az EAN kód a gyártó országát adja meg,ezért a vevőiket megtévesztik.
Kitárgyaltuk más topikban,hogy a Galfer ATE,egy gagyi.Németországban 100 € körül vannak az ATE tárcsák betéttel együtt,tengelyenként.Nyoma sincs a régi legendás minőségnek.Nemrégen olvastam,hogy a Mercedes erősen ajánlja, az ilyen ATE-Galfer fékbetétek használatának mellözését.Itthon miért drága?
Az én tapasztalatom,és véleményem szerint, gagyi.Mára már átcsomagolt termékek jellemzik az ATE-t.A következő képen ATE betét,ami spanyol Galfer gyártmány.Többé nem veszek ATE cuccot.
Gyakorlatilag mindegyik 16"-os kerekű Ducato,Boxer,Jumper autó első féktárcsája egyforma.A régi tipusok 18Q,az újak 17Q+(1,8Tonna-1,7Tonna+).Az összes 30 cm átmérőjű,egyforma méretű.Az más kérdés,hogy jobb mindent számlára venni.Megjegyzésként:Az ATE mára egyenlő a gagyi fogalmával.Galfer átcsomagolt betétek,amiket nem engedélyez a Merci gyár az autóira.A Sevel hármas gyárilag szerelt betétei.Textar tárcsa új 8700 ft/db,Ferodo 12000 ft/db 17Q+.Új bruttó árak a Zsu-nál.
3 sebességes automata váltós. Az előző előtti tulajt sikerült megtalálni akinél 6évig volt az autó,Ő a 9. kerből járt ferihegyre mindennap az autóval,mindent megadott az autónak,8000ként olajcsere,ja és amit mondasz a hátsószíj elszakadt neki de egyből leállította és trélert hívott. Remélem még sokáig jó lesz.
A motorok a használó hülyesége miatt ment/megy tönkre (pl diesel nem való tartós hajtásra, főleg a "régi")
Rég volt már, de mai napig emlékszem rá:
0km-s STAR-t vett apu amire egyedi hűtődobozt építtetett, majd 5évig naponta húsüzemnek terített + szárazjeget hordott vele. Minden szombat azzal telt, hogy délelőtt teljes átnézés és a "spéci Köbányais üvegből" megitatta olajjal az adagolót. Soha egyetlen egyszer se volt gond a polszkával, igaz max 70km/h amivel hajtva volt. Eladás után az új tulaj 110km/h-val hajtotta és 2hetente-havonta ellenőrizte adagolóba olajat. Kb fél év alatt eljutott oda, hogy kipufogócsőnyi fekete füstöt húzott vele és kb 1,5 év után már eléggé leharcolva láttuk.
DEe Grand Cherokee is gariba motorcserés volt a tartós 200km/h-tól, hiába örök élet meg egy nap az 5L-es motor amerikába.
A mi 244d-nk (7-es elött kb 3-4 évvel öregebb) az simán vitte a 150et is, csak olyankor apu azonnal "hessegette vissza" 110re. Az is szivó volt, egyetlen hibája egy 6os dugószakadás volt. Az is azért mert utánaindult hidegen a 2.0i omegának amikor lopták:(
Az LT-kbe ált mi is 90eztünk, de azok is gondmentesen üzemeltek (1D, 1TD, 1TD cooler). A fő hibának a 2ős vezszíjat tartottuk egyedül.
Én nem Volvozok, csak VW-ezek és Ivecozok, az Astra Cabrio csak az ára miatt vettem. Nyáron mindent elaladok az Iveco és egy Bogár kivételével, mert lakóautót szeretnék. Van 1,5 hónap szabadságom és minél kevesebbet szeretnék ebben az országba tölteni.
Egyébként érdekes hogy akárkivel beszélek: "79-es dízel ketteshez van alkatrészed? Dízel motorom már nincs de sok mindenem van." Szóval azért csak van valóságalapja annak hogy sokan fújtatnak erre a motorra. Amúgy megvagyunk vele elégedve,nem füstöl,nem kormol,az erejével sincs probléma, szóval szeretjük.
Ismerősnek ugyan ez volt, csak bordóba. Piacozni járt vele, meg lengyelbe, törökbe. Mikor szétment a motorja valami kisebb került bele, de onnan már nem volt az igazi, így eladták.
Automata;) A szívó az csak 82le,a turbóst csak 7-esekbe tették. Amit mondasz az a Bertone de az dízelbe fehér holló. Az egyik Volvo bontósnak van egy de nincs benne motor,idézem "kivették a motort egy LT-be,nem tudták milyen értékkel állnak szemben".
Nem megy egy henger vagy tedd ötödikbe. A 107 vagy 124 LE-nek azért vinni kéne. Ugyanezt a blokkot szerelték a 780-ba is ami a gyár akkori sportkupéja. Nagyon jó kis motor volt akkoriban, nem véletlen vette meg az akkor még svéd Volvo. Az mmeg már másik dolog, hogy a 90-es évek elején bontószökevény autók ezrei árasztották el útjainkat, amire szinte semmit se költöttek azóta se.
Nálunk 4 tette a dolgát több éven keresztül gondmentesen. Pedig 2 ridegentartásba volt. A Volvoba azért lesz hengerfejes, mert tgk motort nem szabad hajtani max 110el. És azért a legfiatalabb is nagykorú már belöle, mig a mai fosok fele ideig se tartanak.
Igen,a 79-es 244-es Volvonkba is olyan van. Szerencsére jó (kopp-kopp)de biztos volt generálozva. Ezt a motort a 2-es és a 7-es Volvokba is szerelték,a Volvosok szerint nincs olyan amit még nem generáloztak volna,persze ez nem a VALÓS 150-200ekm-es autókra értendő.
A kocka LT 6 hengeresére gondolsz? Az gyakorlatilag egy 1.6-os diesel Golf blokk lett megtoldva két hengerrel. Nem volt az rossz konstrukció, a Perkinstől sokkal jobb volt, szerelhetőség szempontjából már annyira nem, de igen ritkán kellett hozzányúlni. Viszont az elektromos rendszer minősége napjainkba már az olasz társai szintjére csúszott. Igaz 10-15 évig azért tette a dolgát, míg olasz társainál már pár éves korukban hibák tömkelege jelentkezett.
De te is tudod, hogy szigorú keresztény neveltetésben részesültem. Az összes ilyen irányú élményem abból merítem amit az apácáktól és papbácsiktól láttam :P
Visszatérve a kézifékre. Igen kellemetlen amikor egy vasrúd az ember seggébe áll, erre próbáltam csak célozni.
Nézd át a motorválasztékokat.A Boxerhoz van a régi 3.0-ás,és az új,a Fiatnál csak az erős 3.0-ás van.Mivel követhetetlenek a számozások,már az Iveco topikba belinkeltem mindent.
Te magad tetted be a motorválasztékot ahol 3L-esből van 155 és 180 lovas. Majd jött a kérdés, hogy mi a különbség a két teljesítménű AZONOS BLOKKÚ között.
Egyébként tgk-ba min 6 henger kell min 2,5-3L és nyomatékos motor "rövid" váltóval.
Köszi a leírást, ez egész jól hangzik. Most már dereng valami, hogy írtál már erről a srácról ill. az autóról máskor is. 2006-7-8-as autókat nézegetek én is, bár még mindíg nem biztos a szerződés. Szólj légyszi. ha van valami fejlemény!
Ami biztos: srác újonnan vette Németországban, mikor ide költözött. Mivel tgk és így nincs rá regadó, így honosíttatta is, tehát magyar rdsz van az autón. Ablakozni járt vele Ausztriába. Innen vitte ki a házakhoz az ablakokat, ott beépítette. Csak Ő hajtotta.
Vonóhorog még újkorában került rá, a lakókocsiját húzta vele ide Magyarországra, mikor ideköltöztek 2008-ban. Utána párszor húzta vele a lakókocsit erre-arra, másra nem volt használva a horog. Össz max 2000 km-t ha vontatott.
Az autó FAP-os, eleinte jött FAP-hibaüzenet. Szerelő tanácsára nem 30ezrenként, hanem 20ezrenként lett olajcsere, azóta a FAP-hiba nem jött elő.
Hátsó ajtók és a tolóajtó üveges. A bal küszöbnél van egy benyomódás, egy osztrák nő beletolatott.
Szélvédő lett cserélve, mert kavicsot kapott.
Elég jól felszerelt az autó: esőszenzor, gyári navi.....
Nézegettem itthon a hahu-n, hogy mennyiért mennek. Össz 1 db 150 lovas zárt van :)
120-as van dögivel, de úgy látszik a plusz lovakra nem sok mindenki áldozott :)
A fékerővel nekem se volt problémám, de a féknyiszogás engem mindig is zavart (más ha mondjuk a kesztyűtartó zörög, azzal még együtt tudok élni). Márkaszervizben többször is volt ezzel a hibával, de ugyanolyan szar maradt minden alkalom után.
A bal oldali kézifék egy elbaszott dolog, egyetlen előnye az, hogy alvásnál nem nyomja el a lábad. Csomószor felakadtam benne kiszállás közben, aztán volt utána olyan járásom mintha valaki beakasztott volna :)
Peti,
Ebben lehet valami. A 2-es Master a vezetőfülke után egy az egyben ugyanolyan méretű mint az 1-es Master, az meg pont a régi Jumper/Boxer/Ducato korból származik. Na azoknak se volt húdenagy ajtaja.
5 raklap, gondos rakodással mindig simán befért. Az első kettőre kellett ügyelni, hogy a hátfalon legyen. Oldalajtó, tényleg szopás.
A Boxeren a kéziféket nem tudom használni.... Mert ugye 10 évig középen volt, és jobb kezes vagyok. igaz el sem érem, mint az eldőlt vizespalackot sem, mert nem vagyok E.T.
Most 5-7 liter marad 100 km-enként,ami az előző motornál 10-30 liter volt 100 km-enként.Évi 30000 km-ert kiváltottunk a 190-essel,ami 5-8 litert eszik,az átlaga 6 literben megáll.
Volt egy első defektem a semmi közepén, és mielőtt felraktam volna a pótkereket, szétnyílt az emelő (pedig teljesen üres volt az autó). Kijött egy Euromaster-es csávó, elöször ő is csak nézett, hogy most mit csináljon. Végül ilyen tetőépítésnél használatos fagerendákkal, meg 2 krokodillal megemeltük annyira, hogy egy 3. krokodillal a bölcsőnél meg tudtuk emelni.
Balkániként eljöhettem volna fizetés nélkül is, mert ott még bíznak annyira az emberben, hogy miután kicseréltem a kereket, a szerelő csak annyit mondott, hogy melyik városba menjek fizetni, mert nála nem lehet kártyával.
Nézd. Amiket írtam hibákat, azok leginkább csak kényelmetlenségeket okoznak. Ebből ami tényleg sokba került, az az összeszakadt emelő volt svédországban. Mondjuk az eset után be lett rakva egy krokodil, szerintem azóta is azt használják. Tökéletes autó úgyse létezik, akkor mindenki azt venné :)
maci,
Régi Master ajtaja 110cm körül volt :)
Gőzöm sincs honnan jöhetett nekik ez a méret, de 5 raklap csak akkor fért el az autóban ha az első 2 hosszában lett berakva.
Először berakta a targonca keresztben, majd vagy kézzel (béna targoncás esetén), vagy villával (ügyesebb targoncás esetén) be lehetett forgatni. A másikat meg eleve hosszában rakta be ferdén, kint megtartottad, majd betolta egyenesbe. A durvább megoldás, hogy mindent hátulról toltak be (Scania gyárban mondjuk ez se okozott problémát, ott volt vagy 4m-re kitolható villája a targoncának).
Ezt nembírom épp ésszel felfogni: mindenki tudja ,hogy egy EUR raklap 120 cm. Mi a l´kukiért nemlehet normális legal´bb 125-130cm-ös ajtokat odatenni. komolyan mondom ehhez még mérnöki végzettség se kell.... a boxoson is épp ,hogy befér mert 121cm vagy mennyi ha béna a targoncás már bukós is a dolog....
Igen, én sem ájulok el renault-tól (mondom ezt úgy, hogy itthon egy szívómotoros trafic-al szaladgálok,olajat vizet soha nem kell még ell. sem, nincs az a hideg vagy hosszú hónapokig tartó állás, hogy ne indulna pöccre. Persze tudom ez más kategória.) Vásárlás esetén azonban sokat nyom a latba ha ismerős az autó, talán a fent említettet mintha Möglich ismerné és ajánlaná. Köszi az infokat!
A régi dobozos Master (120dci) tényleg takarékos. Jártam vele elég sokat. Az biztos, hogy 1 tankkal végigmentem a routexpress-en, ez 10 alatti fogyasztást jelent. Fékje nem valami jó (fog, de majdnem új kora óta nyiszogott), 5 raklapot belerakni elég nagy szopás (oldalról nem fér be az eu raklap), ha nemzetközire kell akkor kényelemre se valami jó (ülésen alváshoz keskeny a fülke, ráadásul az ülések közt van a kézifék), emelője eltörik. Más kellemetlenség nekem nem volt vele. Ja a belseje...szerintem az is elég béna, igazából semminek nem volt helye.
Csak mások véleményét tudom leírni,mert nekünk nem volt Masterünk.Futóval is kijöttek 9-11 literből.Vannak itt tapasztaltabb topiktársak,majd nyilatkoznak.
A hibás döntést helyre kell hozni.A mi hibás döntésünk,hogy a szar Ducato helyett azonnal nem vettünk egy Sprinter.Rengeteg pénzünkbe került a várakozás.Nagy teher van az öregeden,és sok igazság van a gondolataiban.Rengeteg áldozatot hozott már értetek!A Master bírja a futót,és nagyon takarékos...........
A MANN szűrő felejtős a Fiatokhoz,mert a legfejlettebb szűrők sem birkóznak meg a mai szemét gázolajjal.(Én a motordokira gondoltam a Bárdis cuccokkal kapcsolatban.)A Sprinter is kap gyári Ducato szűrőt,+Racort.(Mann=Purolator=Bosch)
Nem vitatom a faterom téves döntését és akkoriban a ragaszkodását a 2,2 es motorhoz. olyan volt mint valami hülye kisgyerek hiába mondta neki bárki ,hogy jobb lenne a nagy motor neki ez kellet. tudod az a tipus ,aki a fejébe vesz valamit és csak nagyon nagyon észérvekkel lehet eltéritteni arrol mert valamiért a fejében van valami olyan modul ami szerint neki mindenki csak rosszat akarhat... Emiatt küzdök vele éjjel nappal...
De jelenleg annyit már belátott ,hogy rossz ötlet volt a 2,2 es. A jelenlegi forrásokat amire lehetne épitteni nem akarom ellöni mert azokat a nagy tervre tartogatom.
De amint lesz egykis anyagi fellélegzés beszerzünk a boxos mellé egy nagy tesot a boxi marad szolozni és vagy belf¨ldezni. az új jövevény meg majd küzd a futoval. ez a tervem de addig még sok víz lepereg a dunän.
amugy a fuvardijjakat a boxi fogyasztására optimalizálva adom meg:)
Ez egy 90 utáni cső volt aminek másképp van elhelyezve a turbója. A 90 előttieknek ha jól emlékszek fémből volt egy 10 centis szakasz. Több mint 5 tonna összgördülővel tartós 90 környéki vagy feletti sebességnél azért a turbó melegedhet. A cső teljesen elolvadt így könnyen eltéptem. Csak állítható villáskulcs volt nálam, de azzal nem tudtam összenyomni olyan kemény műanyag. Nem raktam vissza a helyére, semmi kedvem nem volt a tűzforró turbó környékén szerencsétlenkedni, kihúztam a csövet, leszigetőszalagoztam és rátekertem a devanderreés jöttem tovább. Következő lehajtón ki, ellenőrzés, de nem folyt. Utána bementem a csömöri Auchanba reggeli-ebédért (du 13:30 körül) újabb ellenőrzés, de a szigetelőszalag biztosan tart. Így jöttem hazáig még 200 km-t, itthon újra ránéztem és még mindig tart, persze megjavítom, annak ellenére, hogy az izzításom nem működik.
Légyszi küld már el nekem is az autó paramétereit ha kiderülnek a konkrétumok.Bár én a hármasból keresgélek, nekem a horog sem előny mint Macinak, (sokat futóztak vele?) de ha ismered és ajánlod a gépet akkor azért az nyomós érv az autó mellett.
Qrva okosan kiszámoltam,hogy a kis fogyasztásból bőven kijön a havi hitele az autónak.Erre dupla fogyasztásunk lett,meg anyagi csőd.A per miatt még a nyakunkon az autó,a Sprinter viszont takarékos.Stabil a fogyasztása,futózással is 11 liter a max átlag.Tegnapi menet: 1050km,tankolás nélkül.Az üzemeltetési költség a legfontosabb tényező!Hatalmas pénzek tudnak a fogyasztásokon elúszni.Gépgyilkos már tudja,az öreged még nem.Üdv:G GÁBOR
A Peugeot a Boxer 2,2-est városi,és teritő fuvarozásra ajánlja,ami jó hosszú távú fuvarozásra.Kimondottan a 3.0-ásokat ajánlja hosszú távú útakra.Mivel a 2,2-es takarékos,ha szolóban használják,jó választás szoló használatra.Már 150 ló,és 350 mini Nm-es változat is kapható.A gázolajszűrő kérdésemre még nem kaptam választ.Kiváncsi vagyok a Bárdis szűrő tipusára.
Na ma hogy jártam az M0-n az Ivecommal (1988-as Daily). Haladtam fullra rakva olyan 95-tel, mialatt a turbóm úgy felforrósodott, hogy a izzítófáklyára menő műanyag gázolajcső ami a visszafolyó ágra van kötve egyszerűen elolvadt és a turbóra ráfolyó gázolaj füsttel borította be az egész fülkét. Gyorsan félre a leállóba, poroltó ki, szerencsére tűz nem volt, így nem kellett használnom. Nem tudtam mivel ledugózni így szigetelőszalaggal körbetekertem és így jöttem még hazáig 200km-t.
A tandem kicsit más,a tankolásnál megérzi az autó,meg a nagy emelkedőkön is sokkal lassabb.Jelentősen nőtek az átlagsebességek,megváltozott a kocsipark.A hosszú élet titka egy motornál,hogy max 70%-os fordulaton kell az emelkedőn felmenni.Én már szar,gyenge autóval nem dolgoznék.A torlószél fogja a ponyvás vontatókat.
Elhiszem, de akkor se értem. Maciék futója emlékeim szerint nem olyan nagy. Mármint nem lóg ki annyira a Boxer mögül (bár rég láttam róla fotót). Meg nincs is olyan messzi a doboz mögött, tehát azt gondolnám jobban kellene mennie mint egy ponyvásnak ami másfélszer olyan magas mint egy dobozos furgon. Ettől függetlenül biztos így van ha írjátok.
Nagynál megint más, a 12 tonnás DAF meg se érezte a 6 tonnás tandempótot, szinte repült utána :)
Egy ponyvás nagy futó megfogja a gyenge autót.Mivel minden kategóriával dolgoztam,a nyergesek kivételével,tudok különbséget tenni.A 15-20 évvel ezelőtti autókkal szenvedés volt járni.Az első normális autó a 312-es Sprinter volt,azóta a 3.0-ás Sofim motor a csúcs.Áviával csak megyén belül közlekedtem,valamikor a 80-as évek elején.A 7,5 tonnás kategóriát is próbálgattam.
Bécsi púpon velem is megesett, hogy 60-tól többel nem tudtam felmenni (najó...szarrá forgatva talán felment volna 70-80-nal is). Főleg a Citroennel. Hiába mindkettőben 2.2 volt, a Boxer érezhetően erősebb volt (a nagyobb, jóval szarabb légellenállású bódéval), de megrakva egyikkel se kellett virgonckodni. Főleg nem az emelkedőkön.
Az tuti, hogy rossz választás volt Maciék részéről, szerintem még kis súllyal is kb ugyanazt eszi a két motor.
A kereskedőt kár védeni, neki a raktári darabok eladása az érdeke. DAFba és 4-5 pótkocsiképviseletbe van tapasztalatom és sajnos eléggé elkeserítő. Egyáltalán nem az ügyfél kiszolgálása (plusz ötletek/lehetőségek említése) a céljuk, hanem a mielőbbi eladás/rábeszélés.
Az viszont tuti, hogy a kereskedőnek erőltetnie kellett volna a horoghoz a nagyobb motort, hisz ő ért hozzá elvileg.
Jó példa erre Maci DAF konfigurálása majd értékesítőveli beszélgetése. Az értékesítő szerint felesleges az FTP verzió a 4T-s mankókerékkel. pedig igencsak szükséges manapság főleg gyüjtőzésnél és almát körtével hasonlított árban (85space cab a 105 space cabbal).
Erre mondom, hogy manapság nem célgépet vesznek, hanem 10L-s vödröt az obiból:(
110 ig lehet vele menni utánna kezd rosszalkodni a futó. De mi futoval max 80 ha csak nem sietni kell. amikor pupokra érsz visszalassul sokszor 30-40re
Mondjuk nem tudom milyen lehet a menetteljesítménye egy 2.2-nek utánfutóval, de nem hiszem, hogy sokkal rosszabb mint egy ponyvásnak, aminél a felépítmény vagy 10-15 centivel fentebb lóg mint a tetőspoiler.
Nem faterom választotta a kisebb motort az előbb leírtak miatt! Koper - és Belgrád között azt a 2 szlovén hegyet leszámítva igencsak sík. És a cucc se volt nagyon nehéz csak nagy térfogatú mert az olasz 2 bugyit is egy 40x40x40 es dobozba csomagol akasztóval legalábbis az ilyen nagyon márkásakat amket mi szállítottunk.
Szerintem valami más lehetett. Úgy gondolom maciék nem a Boxerrel jártak Jugóban először, tehát a földrajzi adottságokkal tisztában lehettek. Talán jobban is mint egy autóértékesítő, akitől ha kérdezel 2 egyszerűt, azt is megpróbálja bonyolultan előadni (mégha segghülye a témához akkor is). Inkább ez volt raktáron és beindult az értékesítő agya, hogy ez milyen fasza gép lesz, ezt kell megvenni most és azonnal...mert ő ez után előbb megkapja a jutalékot mint egy rendelt autóból. Az értékesítők a rábeszélésért kapják a pénzüket, nem a lebeszélésért ;)
A döntés Maciék fejében volt.Nyilván könnyű súlyra,sík úton akarták használni az autót.A kereskedő megmondta nekik,hogy a volt jugó tagállamokban nincs hegy,ezért bőven elég lesz egy gyengén motorizált autó is.Jóhiszeműen nem veszek autót,főleg ha tudom a használat célját is.
Fater rögtön lepetizte:) Aztán elővette az alkudozós énjét. majd Ati ra lett bizva minden beszerzése. Remélem jo minőségü cumokat tesz bele! Azt mondta garanciát vállal:)
Egy biztos Ati egy élménnyel let gazdagabb apával valo kommunikáció alatt azt nemtudom még h pozitiv v negativ:P
Hozott alkatrészre kapugarancia van - kivéve Bárdis cucc, az be se mehet műhelybe - amint becsukódott a kapu onnan szevasz:)
Gondolkozz a "másik oldal" helyébe is kicsit:
Hoznak valami olcsó (vagy jónak) tűnő alkatrészt, beszerelik majd pár hét múlva megint lerohadnak a kocsival. Ki lesz a hibás? Hát persze, hogy a szerelő b@szta el...
Míg ha az általa preferált alkatrészre (ár/minőség) tud garanciát vállalni és ha gond van garanciában javíttatni/cseréltetni is tudja (a pluszmunkát természetesen bukja).
Szerintem ez így korrekt, így működőképes a dolog.
- miért nem korlátozza, motorfüggően a vontathatóságot
Grátisz:
- Maciék a megengedetten belüli futót húznak
- ha igen, akkor miért Ők a hibások (figyelembevéve a szakmai hozzáértést és az értékesítő "szakmaiságát")
Mert szerintem Maciék nem hibásak, hisz jóhiszeműen vettek egy számukra optimálisnak hitt furgont amit szeretnének a papírjainak megfelelően használni.
Főleg annak függvényében mondom, hogy mióta létezik a "gömbölyű" 3as azóta képtelenek (vagy letojják) a raktérajtó hibáit.
Akkor már nem egyszerűbb lenne egy 7.5-es? Vagy annyival többet tud egy 3.5-es furgon utánfutóval? Ha már tachográf miatt szopni kell, abban jóval kultúráltabban lehet. Nem?
Transon is volt Francia, ott is nagyon hamar eltünt.
Aki Pest környékén van annak ez is elég jó lehet (~170km):
ma XF barätjänäl/ö fogja szerelni a boxit/ räbólintott arra ,hogy szerezze be ö az alkatrészeket mert így mindenre teljes garanciát vállal. Remélem jó döntés volt és jó alkatrészeket fog beépítteni!!
A jövö hét végére igérték az autót! nagyon hiányzik mär és rossz volt szétszerelve látni!
Ha most kezdeném akkor 3.0 motor. heavy kivitel L4H3 lenne. és mögé egy 6m-es 3 tengelyes ponyväs forgozsämolyos verda 3000kg re vizsgäztatva. ha nagyon gazdag lennék megoldanám még az átmenö légféket is / a hétvégén láttam 1 ilyet sväjcban/
Nem vitatkozom mert igaz amit irtál de néha az élet irja a dolgokat. Van is egy ilyen mondás: Ember tervez ..........
Ha Maciék most kezdenék biztos másképp csinálnák !
Magambol indulok ki.
A Wartburg sem volt használhato futozásra. :) Mégis használtuk (nem volt más lehetöség) és ugy meg volt pakolva szegény hogy ma már biztos nem csinálnám, nem kockáztatnék egy balesetet.