A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
"hogy egy HX-es gép otthonra túlzás. Még ha van is benne egy ki igazság..."
Nem kevés igazság az.
-Nem kétlem, hogy érezhető a különbség (szakértő által) a HX és a többi közt de súlyos túlzás egy "kezdőnek" vagy amatőr műkedvelőnek otthonra ilyet javasolni.
Nekem is jó volt majd 10 évig egy Gaggia majd ugyanez PID-elve, csövezve.
Nem tudom ki milyen körökben mozog vagy mik az anyagi lehetőségei, de 300-400.000 Ft (újan) egy ilyenért inkább az abszurd kategória mint opció.
Lentebb linkeltem egy videót egy 300$ és egy 3000$-os gép különbségéről. Tanulságos.
Frissen pörköltet kell venni, és a frissesség része meg van oldva. A magas ár önmagában semmit nem jelent, egyik legrosszabb kávét 15000Ft/kg-os Illyből készítettem. Az biztos, hogy szarból csak szarvárat lehet építeni, és 2000Ft/kg-ért csilloghat amit veszel, de hogy nem arany az biztos. Tényleg nem b..szogatás amit írok, csak amikor valaki azt írja, hogy x dolog jó, akkor tudni kell, hogy mihez képest, mert az Istenített Omniához képest könnyen lehet, hogy jó az említett kávé, de egy jól elkészített pl Paljoc Locavore (hogy maradjunk a klasszikus vonalon) más ligában játszik
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a friss pörkölésű de olcsó KV lehet jobb is egy 2x olyan drágánál amelyik már több hónapos...
-Ez az én igazai alapproblémám a drága kávéval...
A veresegyházi piacon (szombaton) a tér vasút felőli végénél van egy fabódé, ahol kávét árulnak és évekig ott vettem a Buongiorno márkából a Platino-ot és az Oro-t (2300 Ft / kg).
-Aki a közelben lakik vagy arra jár okvetlenül próbálja ki és írja meg mit tapasztalt!!
Ja, akkor nem ugyanarról beszélünk. Régen én is kis tejjel, kis cukorral ittam a kávét, aztán ahogy találkoztam néhány
igazán jó kávéval, és a PID lehetővé tette, hogy azokból kihozzam a lehető legtöbbet, úgy lassan elmaradt a tej meg a cukor.
Igaz, ezek a kávék drágábbak is, de nagyon izgalmas világ tárult így fel előttem. De ha nem tudom kézben tartani a hőmérsékletet (meg a dózist, a szemcseméretet), akkor nem lesz igazán jó az eredmény, és kell a tej meg a cukor, hogy iható legyen a végeredmény.
Szóval igazad van, a macchiatóhoz talán tényleg felesleges a PID. De ha nem akarod, hogy a géped szabja meg, hogy milyen kávékat ihatsz, akkor kell a PID.
Remélem nem tűntem nagyképűnek vagy lenézőnek, nem az a szándékom...
Ha vonalban van az eszpresszo.com rendszergazdája, akkor szeretném jelezni, hogy a hozzászólásokat ellepték a spam reklámok (nem kávé, hanem ilyen viagra jellegű).
Amennyiben lenne valakinek eladó, vagy elajándékozandó Saeco kávéfőzőkhöz illő nyomásfokozós szűrőtartó karja, az legyen szíves írjon nekem privátban. Ha nem működik a kar, az is érdekel, mert elképzelhető, hogy alkatrészként is tudnám használni.
Köszi, úgy vagyok vele, hogy ha ez a jobb verzio, akkor jöjjön ez, nincs kedvem 2 hónap múlva megpróbálni eladni valamit és ujra beleallni a keresgélésbe...
Miért? Volt arról is ilyen "megrendelt", vagy inkább felkért értékelés? Mondjuk, ha én lennék a Cady Trade helyében, nekem lenne ötletem, hogyan lehetne visszahozni a Classicok régi fényét és nimbuszát ezekkel az új gépekkel itt Magyarországon?
Vajon a Cady Trade is felteszi-e a saját oldalára ezt a szakmai véleményt? Ugye, jelenleg ez a cég a hivatalos magyar vezérforgalmazója :-) a Gaggiának?
Persze! De ezért mondanám jobb gépnek a Szilvit egy Classic-hoz képest (közel van az áruk) mert az minden hókuszpókusz nélkül tudja azt ami a Gaggia csak PID-el meg rézcsővel.
Így utólag belegondolva, sztem elég lett volna a Gaggiámat csak rézcsövezni, ár érték arányban talán jobb, olcsóbb is lett volna.
(-Kerestem de nem találtam Gaggia hőmérséklet profilt a neten, érdekes lenne látni hogy változik a hőfok ez elejétől a végéig.)
Harommegesztizennegy: "A Gaggia viszont PID-el is csak egy kis hőkapacitású kis tartályos gép lesz aminek a hátrányait megszüntetni nem, csak csökkenteni lehet PID-del." - más a két gép alapkoncepciója. A Silvia egyensúlya nehezebben borul, a Gaggia meg gyorsan reagál a változásra. Az igazi persze rézcsővel lesz a Gaggia (a Silviánál állítólag nem javasolt a rézcső)
Gaggiáról váltottam Szilvire, én nem érzem ilyen problémásnak.
Ha a Silivával csapolás után akarok gőzölni akkor pont annyi időm van a gőzgomb bekapcsolása után míg kidobom a zaccot és megpucolom a fejet meg a kart a zacctól. Ez pár másodperc...
Mire visszaérek a géphez, kiengedem a kondenzvizet a gőzcsőből és már kezdhetem is.
Sőt. A gőzölés felénél ki is kapcsolom a gépet mert bőven elég a maradékhő a befejezéshez.
(Ha vendégek vannak és kéne még 1 csapolás, akkor elég egy kis vizet kiengedni a fejen és visszahűl hogy ne égesse meg a következőt.)
A HX-es gép egyértelműen túlzás otthonra, pláne annak aki még csak "kóstolgatja" az Espresso világát.
Jelenleg el nem tudom képzelni, hogy PID-re szükség lenne, annyira tankönyvi a KV a Silivával.
A Gaggia viszont PID-el is csak egy kis hőkapacitású kis tartályos gép lesz aminek a hátrányait megszüntetni nem, csak csökkenteni lehet PID-del.
Éppen erre gondoltam, amikor először szóba került itt a 2018-as modell. Ha jól emlékszem, a 2015 előtti változat ára sem volt magasabb, mint a 2015-ösé, csak az utóbbiból kispóroltak ezt-azt. Két év tévelygés után visszaállították a korábbi állapotot, megtoldották egy jó gőzcsővel, és hipp-hopp máris 150000. Lelit Anna PID-del kapható 140-ért, a maradék 10-ből kijön egy 57-es tamper. Na mindegy, én sem veszek új kávégépet.
Lali pont hu írását most futottam át a péháértéken a legújabb Classicról, miután Fragola nem engedte meg, nem hozom ide a linket. Nekem továbbra is egy tetszetős gépnek tűnik a Classic ezzel a kis ráncfelvarrással, de a Fragola átal leírtak alapján szerintem nem éri meg a 150 ezres árat, még a 120-at is sok(k)allom érte..., az a 99.900 Ft-os ár - amit időnként a mostani Classicokért elkérnek a Media Marktokban - na, nálam továbbra is az a lélektani határ az új Gaggiákért és a legújabbakért is. De, hál isten... nem tervezek venni. :-)
Ha sokat szeretnél gőzölni, akkor valami dual bojleres gép, vagy egy nagyobb réz bojlerrel rendelkező gép kell szerintem. Utóbbi pl. a Rancilo Silvia. Ha csak egyszer-egyszer, akkor egy Gagiga Baby vagy Classic is elég lehet. Classicból a 2015 és 2017 közötti modellek kerülendőK!!!
Darálóból a minimum a Graef CM702, ez már tudja az eszpresszó finomságot.
Gaggia Classic ill. ritkán Baby az szokott nálam lenni eladó.
Kedves Tagok, nekiállok olvasni a fórumot, mert érdekel a téma, de hátha gyorsabban is kaphatok segítséget. Otthonra keresek kávéfőzőt. Jelenleg egy automata jura van, szeretnék feljebb lépni, mert messze nem vagyok elégedett. Olyan karos gépet keresek, amivel normális capuccino t is tudok készíteni, normálisan szeretnék gőzölni. Ha valakinek van eladó, szép állapotú szettje, az is érdekel. Kávéfőző, daráló, egyéb kiegészítők is érdekelnek, Köszönöm, F.