A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ezúton köszönöm mindenkinek, aki korábbi érdeklődésemre kínált felújított GC-ot, de mégis sikerült egy jóbaráti bónuszt beváltanom és nagyon jóárasított új GC-om lesz. Kezdő leszek azon a szinten, amit ez a gép meg fog kívánni, de majd igyekszek fejlődni. Írjátok ugye, hogy a rézcsövezés a pid és nyomásbeállítás mellett egy fontos tuning ( ezt nehéz csövezni, ahogy a teszt leírásában is olvasható ). Ebben kering a forróvíz vagy csak amolyan szigetelésként van rátekerve ?
Illetve kérdezném azt is kísérletező kedvű és tapasztalt kávésoktól, hogy van-e olyan leírás vagy akár saját feljegyzés, ami azt mutatja, hogy adott kávé adott őrlésfinomság mellett hány fokon adja ki magából a maximumot. Tudom ez lehet hülye kérdés / pálinkát is főzök és az hasonló a kávéfőzés és kávézás élményéhez /, mert nagyon szubjektív az eredmény értékelése, meg pörkölés stb. de hátha van ilyen valakinek. Pl. GC-on az xy fajta kávé 97fokon ...stb. Használhatnám mankónak majd indulásnál.
Igen. A termoblokk minden csak nem hőstabil rendszer. Az espressonál minden °C számít, és ezt egyik termoblokk sem tudja. Nem beszélve a fej fűtésének a hiányáról, ami a kávéra érkező víz hőmérsékletét még jobban kiszámíthatatlanná (de legalábbis instabillá teszi). Nézz meg egy ilyen csodát egyszer belülről, felétbsem adnám értük. A QM és TX régi gépei valamivel jobbak, de azért nem véletlenül nincsenek sehol az ajánlott kategóriában ilyen gépek.
U.I. ne úgy értse senki, hogy termoblkkal nem lehet hőstabil a gép, mert egy bazinagy tb vsz megoldaná a dolgot, de ezekben a gépekben nem az van. A fej fűtése meg akkor is gond ha hat kg a tb
Gyenge hőstabilitás a thermoblock okán? Elnézést, de ezt általánosan nem lehet kijelenteni. Évek óta használok egy Expobar Crem Cremitát. Gyorsabb mindennél! A legerősebb összehasonlítási alapom ECM Veneziano A1. Továbbá a Quick Mill gépekről sem érzem a hőstab. hiányt vagy a régi TX10-es!
Nehéz kérdés. Nem követem a piaci trendeket, egy Lelit Anna nem rossz továbbra sem, esetleg egy új Gaggia Classic (csak ami most jelent meg az, az év elején gyártottak nem ajánlottak). Hahasznált is szóba jöhet akkor egy tuningolt használt Gaggia Classicot vennék (szigorúan 2015 előttit), ha itt visszaolvasol találsz hirdetőt is).
Ha valamelyik gyártó megcsinálja ezt otthoni, egyfejes leegyszerűsített kivitelben elérhető áron, az egyszer és mindenkorra feleslegessé tesz minden házi barkácsot:
"hogy egy HX-es gép otthonra túlzás. Még ha van is benne egy ki igazság..."
Nem kevés igazság az.
-Nem kétlem, hogy érezhető a különbség (szakértő által) a HX és a többi közt de súlyos túlzás egy "kezdőnek" vagy amatőr műkedvelőnek otthonra ilyet javasolni.
Nekem is jó volt majd 10 évig egy Gaggia majd ugyanez PID-elve, csövezve.
Nem tudom ki milyen körökben mozog vagy mik az anyagi lehetőségei, de 300-400.000 Ft (újan) egy ilyenért inkább az abszurd kategória mint opció.
Lentebb linkeltem egy videót egy 300$ és egy 3000$-os gép különbségéről. Tanulságos.
Frissen pörköltet kell venni, és a frissesség része meg van oldva. A magas ár önmagában semmit nem jelent, egyik legrosszabb kávét 15000Ft/kg-os Illyből készítettem. Az biztos, hogy szarból csak szarvárat lehet építeni, és 2000Ft/kg-ért csilloghat amit veszel, de hogy nem arany az biztos. Tényleg nem b..szogatás amit írok, csak amikor valaki azt írja, hogy x dolog jó, akkor tudni kell, hogy mihez képest, mert az Istenített Omniához képest könnyen lehet, hogy jó az említett kávé, de egy jól elkészített pl Paljoc Locavore (hogy maradjunk a klasszikus vonalon) más ligában játszik
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a friss pörkölésű de olcsó KV lehet jobb is egy 2x olyan drágánál amelyik már több hónapos...
-Ez az én igazai alapproblémám a drága kávéval...
A veresegyházi piacon (szombaton) a tér vasút felőli végénél van egy fabódé, ahol kávét árulnak és évekig ott vettem a Buongiorno márkából a Platino-ot és az Oro-t (2300 Ft / kg).
-Aki a közelben lakik vagy arra jár okvetlenül próbálja ki és írja meg mit tapasztalt!!
Ja, akkor nem ugyanarról beszélünk. Régen én is kis tejjel, kis cukorral ittam a kávét, aztán ahogy találkoztam néhány
igazán jó kávéval, és a PID lehetővé tette, hogy azokból kihozzam a lehető legtöbbet, úgy lassan elmaradt a tej meg a cukor.
Igaz, ezek a kávék drágábbak is, de nagyon izgalmas világ tárult így fel előttem. De ha nem tudom kézben tartani a hőmérsékletet (meg a dózist, a szemcseméretet), akkor nem lesz igazán jó az eredmény, és kell a tej meg a cukor, hogy iható legyen a végeredmény.
Szóval igazad van, a macchiatóhoz talán tényleg felesleges a PID. De ha nem akarod, hogy a géped szabja meg, hogy milyen kávékat ihatsz, akkor kell a PID.
Remélem nem tűntem nagyképűnek vagy lenézőnek, nem az a szándékom...
Ha vonalban van az eszpresszo.com rendszergazdája, akkor szeretném jelezni, hogy a hozzászólásokat ellepték a spam reklámok (nem kávé, hanem ilyen viagra jellegű).
Amennyiben lenne valakinek eladó, vagy elajándékozandó Saeco kávéfőzőkhöz illő nyomásfokozós szűrőtartó karja, az legyen szíves írjon nekem privátban. Ha nem működik a kar, az is érdekel, mert elképzelhető, hogy alkatrészként is tudnám használni.
Köszi, úgy vagyok vele, hogy ha ez a jobb verzio, akkor jöjjön ez, nincs kedvem 2 hónap múlva megpróbálni eladni valamit és ujra beleallni a keresgélésbe...
Miért? Volt arról is ilyen "megrendelt", vagy inkább felkért értékelés? Mondjuk, ha én lennék a Cady Trade helyében, nekem lenne ötletem, hogyan lehetne visszahozni a Classicok régi fényét és nimbuszát ezekkel az új gépekkel itt Magyarországon?