Egy fázisú motor o,8kW 12mikrós kondi van rajta gyári nincs újra tekercselve a tekercsekből három vezeték jön ki,hogy lehet a forgás irányát meg változtatni ha meg lehet egyáltalán?
A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény Vhr. 14. § (1) rendelet (7) pontja az alábbiak szerint rendelkezik:
A fogyasztásmérő berendezés elhelyezésére szolgáló mérőhelyet az elosztói szabályzatban meghatározott minimális követelmények és szabályok betartásával kell kialakítani. A mérőhelyet a felhasználó saját költségén alakítja ki. Az Elosztói Szabályzat, amely a rendszer szintű kívánalmakat szabja meg, az ország egész területén egységesen érvényes és betartandó. A felhasználó létesítésében megvalósuló mérőhelyi vezetékekre – így a méretlen és mért fővezetékekre – vonatkozólag a minimális követelmények e tekintetben 2006. évtől eredően, napjainkig változatlan formában az alábbiak szerint vannak meghatározva: A mérőszekrény elővezetékelését a maximális kiépítettségi lehetőségnek megfelelően kell kialakítani. A méretlen vezeték (erőátviteli) minimum 10 mm² (…) sodrott réz, érvéghüvelyezve, a vezérlő készülékek tápellátása 2,5 mm2 sodrott réz, érvéghüvelyezve (a fázisvezető fekete, a nullavezető kék színű).
Ehhez csak annyit, hogy most van folyamatban nálam a teljesítmény bővítés (16+6+6-ról 3x16 A-re), és az ELMŰ szabványosítás okán szóba sem áll velem, ha a mért fővezeték keresztmetszete az órától az életvédelmi reléig kisebb mint 10 mm2. Ha már beruházol rá, érdemes ebből a szempontból is utánajárni. Főleg, ha a vezeték a mérőórától indul.
"a festékspray, kromofág, purhab, mint alapkellékük, sokat tud ártani."
Szerencsére ezek nem tartoznak a villanyszerelő kompetenciájába. Ahogy az árvíz és a földregés sem :) De ha könnyedén tönkretehető kaputelefont / lépcsőházi automatát választ, akkor szerintem jogos a kérdőre vonás.
A mozgásérzékelő szinte soha nem ott van a legjobb helyen, ahol a lámpa legjobb helye van. Egy magasból lefelé néző mozgásérzékelő nehezen vesz észre az embert, a hirtelen beálló sötétben tapogatózó, kezükkel levegőben integető (hogy vegyen már észre az érzékelő) lakók előbb-utóbb meglincselnék a szerelőt :)
Egyszer régen csináltam egy egyszerű relés áramkört, aminek az volt a lényege, hogy akármilyen sokáig nyomják a gombot, a relé csak kb fél másodpercig volt behúzva. Kellett hozzá egy kettős váltó relé, egy dióda, egy kondi, egy ellenállás és asszem más nem is.
Kíváncsi lennék a folyamatos gombnyomással leégethető időrelé kapcsolási rajzára, lehet, hogy csupán tíz forintnyi plusz alkatrésszel megszüntethető lenne ez a betegsége. ...persze akkor csökkenne a gyártó bevétele, mert így a balekok újabb és újabb UGYANOLYAN szar reléket vásárolnak a tönkrementek helyett ;)
A kllégák már majdnem mindent elmondtak. Én egy apróségot fűznék még hozzá. Én megnézném mi az amit mindig cserélnek, és valami nagyon nehezen észrevehető helyen megjelölném egy pöttyel, alkoholos filccel. Az ilyen relé csere és a kaputelefon tápegység csere a legnagyobb biznisz.
egy régi toldott foldott föld vezeték kerül kiváltásra a családi házamnál. 5x4-es tömör réz vezeték lenne letéve a több méretűből összetoldott vezeték helyett kb 25-27m-en. Ez szerintetek el tud látni biztonságosan egy családi házat? (mosógép, mosogató gép villany sütő, a legnagyobb fogyasztó, és majdnem mindenhol led világítás van)
Ha alul van méretezve a vezeték, az miből látszik? (melegszik a csatlakozásnál pl?)
Köszi a tippeket, mondani fogom akkor a közös képviselőnek, mit szereljen be.
Mivel LED-ek, kb. 6000 ft egy évre. 22 lakásra ez semmi kb. A kiégett relék a drágák. Az óbégatás főleg napközben van, akkor nem is vagyok itthon. A bevilágító lámpa a probléma. Minek ég, ha nincs senki kint egész éjjel???
Van olyan időzítő, amelyik csak impulzusra reagál, felfutásra. Kitámasztott gombnál is leketyeg az időzítés és lekapcsol, csak újabb impulzusra indul újra,