Ne kenegesd minden szarral, mert ugy már tényleg nem fogják elvállalni sehol!!!!!!
Semmit nem érnek a -számodra hozzáférhető- ragasztók, felejtsd el!
Az a speciális, adott anyaghoz való ipari ragasztó ami talán valamit tudna, több egy tubussal (és nincs a sarkon, kis kiszerelésben, csak nagykerekben-szakboltokban rendelésre) mint amit a hegesztős kérni fog....
Jól érted. Mivel nem tudom jelre rakni, olyan helyre állítottam ahol szépen elforog és ráindítottam, hogy hallok e valami nem oda illőt. Este kilenckor nem volt hangulatom mélyebben megbontani hogy lássam hogy állnak a szelepek. Ezért próbáltam itt féltenni a kérdést,, hogy létezhet - e olyan a típusnál, hogy nincs ékelve a vez.kerék.
A pálya széléről belevau: a fűtésrendszereknél is van valami gond a nyomásra nyitó szeleppel. Úgy emlékszem, akkor is bekövetkezik a gőzrobbanás 100 fok felett, ha kinyit ez a szelep. Rémlik, hogy kb. 1000 szeresére nő a térfogata a forró gőznek a vízhez képest. Gondolom nem tudja elég gyorsan lecsökkenteni a nyomást a szelep...
Nem hallani rendellenességet, mármint ha nem az előbb említett jelekre állítom, szépen körbeforog, kézzel is indítóval is, nincs csörgés csak épp nem indul be....
Adott egy 98-as 1.7 td astra, x17dtl motorral. Elmászott a vezérlése egyenlőre nem tudom összevert - e odabent valamit, de az istennek nem tudom jelre rakni. Az adagolón két jel van de az egyik egyértelműen a befecskendezés. A főtengelyen nincs semmi jel, a lendkeréken viszont van két bemarás amit alulról nézve látok a kuplungharangon lévő kb 8-as lyukon keresztül. Ha erre a jelre fordítom a főtengelyt akkor a vezérmű tengelyt nem lehet jelre rakni, mert egyértelműen akad.
Valahol olvastam, hogy nincs ékelve a vezérműkerék a tengelyen.... Ez létezhet?
(ehhez a már kiszerelt hűtőt oda kell vinned, látatlanban telefonálgatása nem fognak neked jósolgatni, de ha csak repedések látszanak 99%, hogy valamilyen szinten menthető)
Annak a sapkának pont az a szerepe hogy a tulnyomást megakadályozza.Nálad ez nem működött.Még rá is van irva mennyinél nyit.Most hideg van meg sötét,de megnézhetem neked ha érdekel.Nyakforrasztást elvileg csinálnak ahol hűtőkkel(autós) foglalkoznak.
NA MOSSTakkor a kiegyenlitő műanyaga repedt el? Nyittani a vizhütő sapkája tud elvileg eme modelleknél.
Zárósapka rugója befeszült,vagy letapadt,megszorult,ezért nem nyitott.
Sziasztok! Korábban írtam, hogy elfolyt a hűtővizem. Azt hittem, a hűtő tetején lévő beöntő nyílás zárókupakja engedte el a vizet, de nem (csak) ezért folyt el. A zárókupak mellett több helyen megrepedt a hűtő műanyag része. Mint írtam, durván túltöltöttem a kiegyenlítő tartályt. Lehet ez az oka annak, hogy elrepedt? Miért nem nyitott a zárókupak? Javítható a hűtő, vagy csere? (A gép egy 17 éves benzines Toyota.)
Nemrég vettem én is új akksit a yaris-ba. Varta silver dynamic. Pár óra állás után lemegy 12,1 V környékére a feszültsége. A töltést mértem, indítás után kb. fél perccel beáll 14-14,2V közé. Zugfogyasztóra nem gyanakszom, mert több napos állás után se megy 12,1 V alá. Full gyári. Se hifi, se utólagos riasztó, se egyéb mókolás.
KORMI és BALA ! Köszönöm. Ez a 31 lett volna a következő kérdésem, de már meg is kaptam a választ. Ez rosszalkodik ugyanis. Vagy jön test, vagy nem. Ha letudom a munkáimat itt folytatom. Addig is köszi. Majd jelenkezem. Ja utólagos kütyü nincs. Immó nincs, hogy volt e valaha nem tom.
A generátor pajzs eltörik/elrohad és ettől befeszül a készülék tengelye. Egyik ügyfélnek ez volt a baja,utána olvasott és nem az övé volt az első ilyen eset. Persze ez nem szent írás a te problémádra,de érdemes ellenőrizni.
Tolómérővel nem tudom hogy fogod megmérni a tengelyirányú ütést, óra jobb lenne, szerezz egyet valahonnan. Síkját is ellenőrizni kéne, az hogy szemre jól fut/nem billeg, kevés.
A kerék eredetileg passzos, ha most is az, csak a lapolás kopott beljebb, az nem gond.
A főrelé 30 és 86 pontja a biztitáblában össze van kötve, egy biztosítékon keresztül(nem tudom, melyik) kapják közösen a villanyt, a relé 85-je a motorvezérlőtől kapja a testet(42-es lábon), azt ne nagyon terheld, inkább szakadásra kéne megnézni a vezérlőig.
ECU testek 1, 24, 46-os láb, azokat meg lehet 60W izzóval terhelni, ECU gyújtás+ja a 38-as láb, 5A-es biztin keresztül, oda elég kevesebb W is.
És mint bala írja, a vezérlőben is lehet baj.
Utólagos riasztó, indításgátló, egyéb okosság nincs benne?
Reggeli inditas utan egyre surubben ad egy fajta nagyon fura femes surlodo hangot alapjaraton (gazadasra erosebb) a motorter bal oldala felol ahol a generator/klima szij fut...kozben nagyon szuros szagot ad,onnan halvanyan lathato enyhe fusttel.A hosszbordas szij vadonatuj mint ahogy a teljes vezerles is,,,de egyebkent sem szij hang/szag,hanem inkabb femes.1-2-szer volt mar,hogy menet kozben is hallottuk de csak kb. 10-30masodpercig majd elhallgatott.Leginkabb reggel csinalja,es rendszerint ahogy leallitom,urainditas utan mar nem csinalja.
Eleg nyugos a helyzet mert mivel nem mindennap es csak rovid ideig csinalja mar 2-dik szerelo "adta fel",hogy igy nem tudnak hova nyulni.
Haladok szép lassan. A főtengely vége nem is olyan szép mint gondoltam. 2 helyen volt megnyomódás vagy zúzódás, így billegett rajta az új fogaskerék. Akár hogyan szerkesztettem a blokkra flex tartó szerkezetet nem volt stabil, így a jó öreg (vadonatúj) reszelő lett használva. Így most már nem billeg. csak sokáig tartott óvatosan síkot reszelni fekve fölfelé.
- Le tesztelve. A fogaskerék fel lett csak téve érintőre húzott csavarral. Önindítóval meg pörgetve szépen fut. Nem billeg. De még egypár mérés lesz, digitális tolómérővel. (csak már hideg volt a fűtetlen garázsban feküdni)
- Adagoló egész szépen lejött bár a fogaskerék anyája nagyon nehezen indult meg. (Jó lenne tudni mekkora nyomatékokkal kell meghúzni az adagoló és a vezérmű tengely anyáit. (Meg a vezérmű tengely csapágyazásánál lévő anyákat.)
---- ja és még szerszámot is kellett készítenem, mert azt nagyon elfelejtettem, hogy a vezérmű kereket nem lehet szimplán rögzíteni, ahhoz körmös kulcs kell. Így hulladékból (nem röhögni) készült egy cél szerszám. Hibátlanul működött. Meghúzáskor is bírni fogja. ---
A főtengely végén a lapolásnál, viszont nem tudom hegesszek-e rá, mert 0.8mm-el kisebb a tengely lapolásánál mért átmérő, mint a fogaskerék belseje. Így ha a lyukat feltöltöm akkor is lesz mozgása kicsi. Így az egészet kellene végig hegeszteni, majd marni, hogy passzentos legyen. (Eredetileg ez biztos, hogy full passzentos, illeszkedő?)
A 2011-es 1.2 es suzuki swiftemnem hideg inditás után egy kis ideig pont ugyanilyen enyhe kerepelő csattogó hangja van mint az alábbi videón szereplő SX4-nek..
409 és cam aro: Köszi a válaszokat. Végül CsabaiS telefonos segítsége után meg tudtam oldani. Egy kézi labdapumpával felnyomtam a rendszert amennyire tudtam, az O gyûrûket újakra cseréltem (üza álló), majd pici féktisztító és életre kelt. Ilyen a szûrõ, még kint vettem UK-ban tartalékba:
nem,a láncot nemrég cserélhették benne minimális nyúlást látni benne.tipikus hidrotőkehang.olajnyomás melegen 1.8-2, fordulaton 4.3-4.5.elhanyagolt motor,kapott egy BG tisztítót rengeteg dzsuva jött ki belőle.
Szia! A relét kicseréltem, a bajság maradt, viszont a problema itt leledzik, mert a 30 és 87 pontokat
összezártam, s akkor nem áll meg. Holap egy 10w os égővel megterhelem a jelszálat. Vagy ott lesz bibi, vagy a foglalatban szerintem. Mondom azért, mert ha jött erről a részről ciripelő hang akkor indult. Most reményhal szindróma vagyon. Köszi a segítséget-
Hali, elhozták nekem ezt a blokkot, a gépműhelyes szerint jó lesz a benne lévő veztengely.
A srácnak aki hozta van Yugója, Trabija, Wartburgja.
Mondtam neki "elég fiatalon megcsípett a cecelégy".
Ő csak mosolygott.
Majd remélem Zastava találkozón találkozok vele.
Remete, Kösz a segítséget.
Végre azt éreztem ,-ami végett Fityót akartam venni- hogy szerelek.
Leszedtem a vásárolt motorblokkról a hengerfejet.
Én úgy gondoltam eredetileg, hogy majd haverokkal szerelgetünk kalákába.
De erre úgy látom nem érnek rá az emberek, majd akkor a jövőben csinálom én egyedül, a Ti segítségetekkel.:)
A szelepfedelet pirosra festem, nem lesz valami szép, de ez nem csak a festésről szól, hanem arról, hogy foglalkozok a géppel,ez lesz szervizkönyv helyett.
Az olajteknő lefestésén még gondolkodom, elég horpadt ez az itthoni, ami a szerelőnél van azt meg nem akarom, nem fárasztom vele.
Qvatro: jó a géped. Mere csapatsz majd vele, Hernádring, Kakucsring?
z14xep opel hengerfejben lehet valami nyomástartó szelep az olajkörben?a régebbi 8 szelepes motorokban mintha lett volna.1 nap állás után rettentően zajosak a hidrotőkék.
Várok kicsit, elindul. Ha az ízzítás jelző elalszik indul. Az izzításjelző nem alszik el nem indul. Gondoltam rá, hogy lehet az immó csip be van ragastva valahová és az szarozik. A kulcsban ugyanis nincs.
Valaki sziveskedjen megmondani,hogy a passat 94 es évj, 1,9 TDI ben leledzik e túlfesz relé? Ha igen, hol található? Szokott e rosszalkodni mint a mercedesben? Köszi a választ.
Elsőnek mérd meg a fűtőmotor áramfelvételét,utána azt,hogy a biztitábla lábai nem égtek-e el, utánna cserélj biztosítékot.Ennek a tipusnak elég sűrűn szokott a fűtőmotorral probléma lenni
van egy benzines polo- ahol a fűtést elszált. első körbe a biztosítéktáblát vizsgáltam meg és láttam hogy a 30-as számű bizt szétolvadt olyan szinten hogy csak fogóval tudtam kiszedni. abban tudnátok segíteni hány amperest rakjak bele? annyira elolvadt, hogy nem látom a színét se
Sziasztok, 96-os évjáratú, 1.4-es benzines 3-as golf hibájára szeretnék tippeket kérni. Hidegen indítás után 2-3 perccel motor leáll, ellenőrző lámpák nem világítanak. Pár perces próbálkozás után beindul, gázadáskor pár percig fémes visítás és sziszegés hallatszik a fordulatszám függvényében, majd megszűnik. Meleg motornál tartós 90-100km/h sebességnél egyszer-egyszer pár másodpercre megtorpan, kisebb vagy nagyobb sebességnél hibátlan. Másnap reggel kezdődik elölről.
Igen, fellevegõsödött sajnos, hidegindítóval életre kelt, ketyegett 20 percig, leállítottam, egy óra múlva beindítottam, kiálltam a kapun, leállítottam, többé nem indult, hidegindítóval is csak egy pillanatra. Az egyik átlátszó csövet megtöröltem a portól, ott látszik benne a gázolaj szintje, tehát levegõs a rendszer, egy pisszenés sincsen. Csak ott szívhat falsot ahol hozzányúltam ugye? :)
megcsinálom a hibákat, de összerakás előtt mivel csupa kosz az egész blokk, le bontok amit lehet és takarítok. Lehet csak engem zavar, de ocsmány, ha egy motor így néz ki kívül. (sajátomról enni lehet, bár most télen nem foglalkoztam sokat vele, de por száraz a blokk) Ennél is a minimum az, hogy ne folyjon orrán száján a gázolaj, vagy olajsár.
Órázni nem tudom. Amit kölcsön kapok, az a végéhez használható, de a gyertya helyére nem megy be. A digitális tolómérő meg nem igazán jó. (Elvetemült ötlet, de a blokk aljának a síkjához max meg tudom mérni a dugattyú alját a felső holtponton és onnan bármelyik irányba távolságot :D Ha nagyon ezen múlik eljátszok vele. )
lazítsd meg a vezérműkerék csavarját és pattinsd le a kúpról hogy szabadon forogjon, tengely végébe beteszed a raportert, (lazításnál ne arra támaszkodj mert töri a tengelyvéget) főtengely jelen, felrakod a szíjat, csak az adagolót kell pozicionálnod, ráengeded a szíjfeszítőt és és ha minden megvan meghúzod a vezérműtengely végén a csavart is
ékpályát simán lehet a helyén két-három Co pöttyel és kis Dremellel javítani, főtengely végéhez százéve úgy csináltam egy hajtókarból készüléket, (sajnos már elkallódott)
talpas csap a blokk homlokára csavarral rögzít, hajtókar csapjánál billen rajta, a főtengely helyén kisflex benne. ha kiemeled a veztengelyt akkor önindítóval forgathatod közben a főtengelyt is
Én nem hegesztgetném a főtengelyt. Ha sík a vége/nem üt, akkor a csavar megfogja úgy, hogy nem tud megmozdulni(szerintem).
Voltak ebből viták régebben itt a fórumon is, van aki szerint fontos a lapolás/retesz állapota, a helyzet az, hogy ha egyszer elmozdult, akármilyen kicsit is, akkor ki fog verődni, mint azt a mellékelt ábra is mutatja.
Elmozdulni meg attól nem tud, hogy a csavar összeszorítja a két felfekvő felületet, de nagyon.
Visszafelé rakás a szétszedés fordítottja, főtengely jelen, veztengely lapolás jelen, adagoló stiftelve, szíj feltesz, ha nem jó, akkor veztengely kereket le kell ütni*, hogy el tudjon fordulni a veztenghez képest, feszítőt beállítod jelre, félautomata, nagy törődést nem igényel, veztengőt meghúzod**, stift ki, körbehajtod néhányszor, jelek/feszítő kontroll, ha jó, sallangok vissza, próba, vag-com finomítás előtöltés, de indikátorórával jobb lenne.
*amúgy is ki kell majd venned***, mert nem tudod tőle forgatni a főtengelyt, mielőtt lazítanád, a főtengelyt hátrafelé elhajtod 90 fokot, hogy a dugók egy vonalban legyenek, úgy tuti nem üt össze a szelepekkel, ha lazítás közben véletlen leugrik a vezteng rögzítő nagy körmös kulcs, amit még csinálnod kell
**ide is kell majd a körmös kulcs, ami a kereket tartja, miközben húzod, asszem 45Nm a nyomatéka
***előtte meg kellene nézni a hidrotőkéket, melyik milyen állapotú, a főtengelyt ugye hátrahajtottad, tudod forgatni a veztengelyt
Na írtam sok mindent, lehet belémkötni, már sok volt a fröccs:-DDD
Generátor szabadon futó már cserélve lett tavaly, mert vinnyogott.
A síkolást meg oldom. Illetve meg KELL oldani. van pár ötletem, de ahhoz készüléket kell gyártani.
Elvileg a kiverődött rész is orvosolható, de ott fel hegeszteni kellene és nem szívesen hegesztenék főtengelyt a helyén. Az utó munka is necces. Viszont passzentosra lehetne igazítani és akkor nem tud megmozdulni se a fogaskerék.
Viszont ha ezek megoldhatók és megoldva, akkor az össze szerelés menete, azon túl, hogy a fordítottja, hogy mindent jelölésre kell rakni? És rögzíteni.
Ez a halál előtti állapot.(nem sok híja, hogy össze nem akadt).
Le kéne síkolni a főtengely végét(ez a helyén nem lesz egyszerű), hogy ne üssön, új kerékkel, új csavarral rendesen meghúzva jó lesz(ez erőzáró kötés, a kerék lapolás inkább csak arra szolgál, hogy meghúzásnál ne forduljon el - neked a főtengely lapolás is el van nyalva).
Valamint nagyon gyorsan nézd meg, hogy a generátor szabadonfutó működik-e, mert az rángatja a főtengely tárcsát, ha nem jó.
Mindjárt jönnek a mesterek, és ellátnak tippekkel, hogy hogyan lehet a főtengelyt a helyén javítani:-))
Na. megtaláltam a jelet. A fehér pötty mögött volt. Leszedtem az olajteknőt és felső holtponton volt.
Az adagoló a közelébe se volt a lyuknak. Bőven felső holtpont utánra kellett tekernem, hogy az adagoló kerekébe a tüskét bedughassam. Vezérmű tengely sem teljesen passzolt.
Le szedtem a fogaskereket, Alapból fura volt, hogy a lendkeréknél megtámasztva, nem kellett túl nagy erő az 1m es erőkaron a csavar megmozgatásához, de semmi jót nem találtam. Szinte biztos, hogy elmozdult. Takarítás után vissza téve kb 2.5 fognyit tudtam forgatni a tengelyen ütközéstől ütközésig. Kiverte a tengely végét. (De lehet, hogy alapból sz.arul tették fel?)
Az újat is rá próbáltam, az egy fog szélességnyit tud mozogni. vagyis 3mm-t.
A tengely felülete nem tökéletes. 1 ponton ki dudorodik (Arra tippelek mint laikus, hogy cserélhették ezt már, de nem volt sík a felület és csak rá dobták a fogaskereket, mivel nem feküdt fel teljesen, így elmozdult, onnantól meg hozta a többit magával.)
az elmélkedés ott tartott, h nincs jó pozícióban a főtengely, kellene még fordítani rajta, illetve vegyük ki az izzítót és egy dróttal nézzük meg, mikor van felső holtponton a dugó
Onnan tudom hogy évek óta a raktárban fekszik hogy az a cég ahonnal rendelném kifejezetten ilyen alkatrészeket árul...persze ha öket kérdezem azt mondják hogy ettöl még ugyanolyan jó mint amit múlt héten gyártottak le,és lehet hogy így is van. Azért kérdeztem hogy van e ezzel kapcsolatban pozitív vagy negatív tapasztalata valakinek mert 600 euró nem kis pénz.
Ìgy van,ezt elfelejtettem leírni tegnap,de ha beütöd az alkatrész számát amit leírtam akkor látszik rajta. Nem xenonhoz van,nem elektromos és vákuumcsö se megy rá,igazából arra jó hogy ha megpakolom hátul akkor nem ül le. Csak gyári van belöle....igazából arra voltam kíváncsi hogy károsodhat e egy lengéscsillapító attól hogy csak fekszik a raktárpolcon( a belsö tömitesekre gondolok)
Épp ideje megkóstolni...jó kis falatkákat is adnak, de se a padok, se a termek nem érnek semmit, ha valamelyik habzóból egy kóstolót ne vennél magadhoz. De sebaj... csak nosztalgiázom.
Az exem a 2.gyerekkel volt terhes és ott ültünk, egy karácsonykor. A szomszéd hollandnak hoztak valami sajtot, meg piritóst és embertelen jó illata volt. A kis terhesem beleszagolt.. a holland meg kent neki egy kenyeret és blazírt pofával átnyújtotta...
Na jó, megbocsátom, ne igyál szeszt, csak gondolj ránk, akik innánk!
A kelléktár, főképp a kötelezőek fontosak, a telefonszámok is, ha segítség kell, ottani segélyszámok is. Szoktam egy apró biztosítást is kötni, ami nem fáj, de jól jöhet és sose kelljen. Baleset, poggyászkár, biztos ami ziher.
Ha itthon is jársz az autóval és nem csak nézegeted egy évtizede, semmi gázos nincs arrafelé. Csak hát mi átszaladunk 200hány km-rel a határunkig, de hát a 700-1200 sem akkora távolság, hogy bajnak kell lennie...Csak nem vagyunk hozzászokva.
2003as Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD, Mercedes motoros. Az üzemanyag szûrõ tetején levõ kis mûanyag alkatrész el volt repedve (képen), de beindult vele, csak sugárban spriccelt a gázolaj. Az alkatrészr kicserélve nem indul. A szûrõ is cserélve lett, de a repedt alkatrésszel szûrõcsere után is beindult. A szûrõ felöntve gázolajjal. Abszolút nem indul, már az akku is lemerült... Kinek mi a tippje?
Hát ideiglenesen azért megcsinálhatná a gépműhelyes, nekem csak néha gurulásra van a gép, évi 1 Adria - 31 éves Zastava- kb. 1000 km, annyit már csak kibírhatna.
Ehhez új alkatrészt elég nehéz, a használt meg mi van , ha még rosszabb ennél is?
Azt nem értem ha 2 mm hiányzik vagy 6 mm, nem mindegy mennyit rak/ szór (mitudomén mit csinál vele) fel rá, majd leköszörüli.
Jó lenne erről is egy "hónolásos" megbeszélés..)
Prágai út: én Szabadkára vittem: tréleres tf száma! fagyáló, olaj emelő,- hogy a zasszonyt együtt emeljem a kocsival, ha szükséges,( - 10 c fok volt), gyári emelő, ékek, elakadás 3szög, eü csomag, kerék kulcsok,sárga mellények,izzók,trafó,cső -amivel a fűtőkört rövidre zárhattam volna mivel drótozva van-, pokróc,pálinka az utasnak,sál sapka, nekem térdvédő, mert elég hűvös volt. stb.stb.
De az enyém hengerfejes volt, azért nem nézegettem tovább a kocsit, mert ha több hibát találtam volna elvetem az út ötletét, de Karácsony előtt ezt nem szerettem volna.:)
Az jó, 22 éves autóval indulva idegeskedni aztán végképp nem szabad.
Ha épp nincs baja akkor folyadékszinteket átnézed. Hozzáértésfüggően technikai "túlélőkészlet", ha pihenőidőben kicsit szellőzteted a motorteret (olajszint) illetve néha ránézel a műszerfalra az nagyban növeli a túlélési esélyeket.
Talán jobb lenne egy másik vez.tengely.Ezek a feltöltések nem szoktak hosszúéletűek lenni,másrészt ez általában olajzási problémától szokott megkopni.Gondolom az utolsó bütyök ahova már nem jut elégséges kenés.
Ha már itt leselkedem, hátha valaki injektor ügyben ötlettel áll elő...
Szóval hosszabb út és mit nézz át?!
Ha az autódat rendesen szervizelteted, tehát szerelő, felemel, átnéz, kereket levesz, féket megnéz, felfüggesztést, kipuffogót stb. Olaj és szűrőcserék megtörténtek, rendben van a motorod (nem úgy mint az enyén, hogy injektorhiba van...), nem kopott szar a gumid, az ablaktörlőd sem xx éves és jól töröl. Szóval amit kellett mindig is megadtad neki, akkor elég megnézned az ablakmosót, egy olajszintet, biztos, ami biztos, meg a lámpáidat, pótkereket v javító készletet.
Azért Prága nem a világ vége:-)
A csehek folyamatosan mérnek a pályáikon. A gps sebességed a pontos, többnyire az autók mérője alatta mutat -ki kell mérni mennyivel.
Semmit, ez a napi használatba belefér, nem hosszú út, én motorral mentem oda 9 c fokban, nem néztem csak az általános dolgokat át, ja a sör ára az lenne most a fontos, tájékozódni, kaja pia tekintetében. Persze ez csak az én véleményem, ,majd mindjárt segítenek a szerelők is:)
Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy egy 2004-es évjáratú Toyota Corolla 1,6 VVT-i benzinmotornál milyen problémákat okozhat, ha 99%-ban városban van használva 4-5 km-es távokon, és 2000-es fordulatnál már vált az ember? Olyan megfontolásból lett véve a benzines, hogy hamarább bemelegszik, és kevésbé problémás városban, mint a modern dízelek.
2008. Toyota Corolla Verso, dizel, 2,2-es, 136 Le. Km 118e, első tulaj vagyok.
Naszóval VSC hibajeléssel, kiolvasták a márkaszervízben, hogy injektorhibás. A 3-as kuka (a múszer csak 5-ig mér), a mellette lévők "kompenzálnak" , az 1-es jó.
Motorkorlátozás nincs, húz és kiütve a hibajelzés, az se jött vissza. De a dolog azért ott van. Úgyhogy nem is használom.
Szóval injektoros szakszervízt, embert keresek, kérem ha tudtok javasolni, írjátok meg, privátban is jó!
Olajcsere lesz. Így leveszem a kartert mindenképpen. Látni akarom mennyire koszolódott 1 év alatt. Akkor meg tudom nézni a felső holtpontot. nem szívesen venném ki a gyertyákat. Ki tudja kijönnének-e. Meg könnyebb ott támasztani a fogazott kerék levételéhez. Na majd holnap meló után. Folyt köv..
Ha nincs lent a karter, akkor ki kéne venni az 1-4 henger valamelyikéből az izzítógyertyát, ha kijön, a helyén bedugva egy vékony drótot/küllőt, látnád a dugattyú mozgását, fel tudnád hajtani felső holtpontra(felfele jövet néha meg kell húzni a drótot kézzel, mert beleszorulhat), ha fent van, látod majd a lendkerék bevágást, ott finombeállítod, akkor a főtengely kész.(vezteng/adagoló nagyjából lesz csak jelen, a lényeg hogy ne legyen 180 fokkal arrébb)
Meglazítod a főtengelycsavart, leveszed a szíjfeszítő görgőt, akkor lejön a szíj, vedd le az alsó vezkereket, csinálj róla képet(jót), főteng végéről is, aztán meglátjuk hogyan tovább.
Meg legelőször le kéne venni az akkusarut, nehogy véletlen ráindítson valaki,levett szíjjal.
Köszi. Meg keresem holnap ezt a bevágást a lendkeréken.
Az nem tudom, mennyire lesz vez tengely sikban ha jelen lesz a főtengely. (A tötengely elejénél ahol a fogaskerék van ott nincs jel, vagy ott tök mindegy, a lendkeréknél a lényeg(gondolom))
Abban sem vagyok biztos, hogy az adagoló lyukra fog esni. (Gondolom ez lehet az alapvető probléma, hogy elfordult a fogaskerék.)
Vagyis én tegyem jelre mindenhol és a vez tengelyt is szintbe kell rakni, és az adagoló is lyukon legyen, és akkor menjen fel az új fogaskerék és a vezérmű szíj.
Hátsó lengéscsillapítókat kell cserélnem....jól gondolom hogy rizikós olyat venni ami több éve a polcon áll( természetesen új és még nem volt beépítve)? Vannak ezirányú tapasztalatok?
Erröl lenne szó:
8g91-18k077-bad
Ha olyat rendelek ami tényleg nemrég lett gyártva akkor 1000 euró felett lesz a kettö darab, ami pedig egy ideje a raktárban fekszik 390 euró/2 db.
Gondolom nem véletlenül ennyivel olcsóbb...ki tud menni belöle a gáz ennyi idö után,talán a gumi részek szétszáradnak benne?
Volt olyan ajánlás hogy rakjak bele hagyományos egyszerü lengéscsillapítókat,de azt nem szeretnék,nem hiszem hogy fékezéskor vagy kanyarban annyira stabil maradna a hátulja,plusz ki tudja mekkora plusz terhelést kapnak a rugók meg a szilentek - de lehet rosszul gondolom
a lendkeréken több jel van nem csak a felsőholtpont hanem az "előgyújtás" is
a főtengely elején ha az ékpálya egybeesik a motor függőleges tengelyével akkor fogod látni a lendkerék jelét is az ablakban aztán csak finomítani kell.
Sikerült leszedni a csavarokat. A külső tárcsa kis erőltetéssel jött éle. De az alatta lévő tele volt kiszáradt sárral. Azzal szenvedtem kicsit, de kis takarítás után jó lesz. A gumi szép a felületek jók. (Ez tuti off-road kocsi volt.)
Ellenben leszedtem a szelep fedelet, meg a váltóból a műanyagot.
Keresgéltem a jelöléseket, a lényeg, hogy a lendkeréken és a váltóházon találtam egyet. Nyilván a váltóház a biztos, de a lendkeréken lévő jelölésben nem vagyok biztos. Pláne, hogy ha az "elvi" jelre rakom akkor a vezérmű tengely abszolút nem síkban van a hengerfejjel. Emellett a főtengely fogaskerekén se találtam jelölést. Bár a blokkon van valami kis dudor és egy "csepp alakú valami körülötte, de ha a fogaskeréken lévő dudort nézem, akkor semmi köze hozzá.
Azon túl hogy koszos, van valami észrevétel? (Vagy csak nekem fura, hogy ez így nem igazán jó?)
- ami majd takarítva lesz. (nem a szimeringből folyik az olaj, hanem az adagolóból a gázolaj és azt hordja fel a menetszél. Az egész alja csupa kosz. Motor takaró burkolat nincs.) -
Amúgy az adagoló kerekén van egy kis háromszög alakú jel, de a mögötte lévő lemezen sehol nem találtam búbot, vagy bemélyedést amihez lehetne igazítani.
A rossz,öreg,nem bele valótól fog rohadni. Ha nincs benne attól kiég a tömítés és további nem várt következményei lehetnek. Ne felejtsd el hogy víz van benne...😉
Adott egy BLS motorkódú 1,9 PDTDI audi A3. A következőt produkálja (főleg pályán) húz, egyszer csak megtorpan és turbó nélkül megy tovább. Egyre gyakrabban csinálja, egyszer gyulladt ki a check engine, kiolvastattam, annyit írt, hogy alacsony turbónyomás. Ha a megtorpanás után (tudom, hogy ilyet nem szabadna csinálni) leveszem a gyújtást és újra indítok, akkor megint minden megy rendesen és nem is produkálja az említett hibát amíg haladok.
Fejből meg nem mondom, hogy 8.8, 10,9 vagy 12,9, de sima imbusz is jó bele, lényeg a hossza egyezzen(holnapra tudok minőséget is), meg a gyári csavar kicsit duzzasztott, vagy milyen, mintha egy alátét lenne alatta, sima imbusz is jó, csak tegyél alátétet alá.
nem akartam izomól neki esni. Sajna 12 szögű torxom még nincs. De ezen nem múlik, ha nem is készletet de egy M6ost beszerzek célszerszám gyanánt.
Amúgy keményebb csavar van benne vagy normál 8.8as? Mivel melóhelyen azt használunk minden méretben imbuszt/és hatlapfejűt, lehet praktikus lenne mindet lecserélni új csavarokra hacsak nem valamilyen extra csavarok.
Tengelyirányban meg kell ütni a csavarokat, nem kicsit, hanem nagyon, aztán a csavarfejet dórnival oldalirányban is meg lehetne, annyira hozzáférsz, és üsd bele a cam aro féle 12 szögű torxot, ha van olyanod.
Ha kifordul belőle, még mindig marad a régi vágós módszer, csavarfejre érintőlegesen(forgatónyomatékot fejtsen ki a csavarra a vágó) nem túl éles hidegvágóval odahatsz rendesen, jó eséllyel megmozdul, nem kell hegesztgetni.
(alsó vezérlésburkolat jobb felső csavarja egy kalapácsfejű átmenő csavar, nehogy belökd véletlen, szar meló visszatenni)
Ma kiolvastam megint minden ECU-t de a kormányéval nem kommunikál,élő adatban sem mutatja a fordulási szöget, nullán áll akármerre forgatom a kormányt,Renault can clip,és Autologic diagnosztikai műszerekkel.Mind a 2ő ugyan azt mutatja.bíztik jók,relék is.Arra gondolok a kormányműben lehet a hiba,.
Nem gondoltam, hogy ettől kirohad a hengerfejtömítés. Akkor nekiállok. Küldök képet a mostani zárósapkáról. Amúgy garázsban van, szóval megfagyni nem fog a víz benne. Lehet, hogy először csak deszt.vízzel töltöm fel, egy próbakör után kiderül, hol folyik...
Ismét kérdésem lenne. 1 nap csúszással, de nekiálltam lebontani a kocsit. Megtaláltam minden csavart hol kell majd hozzá nyúlni.
viszont megakadtam az szíjtárcsa levételénél. 4db M6os torx csavar. naná hogy az előző tulaj kinyírta a csavarbelsejét. meg szép rozsdás is volt. De mindegyik, vízpumpa, szervó csavarjai is nyúzottak
teszt képpen veszek úgy kis torx - dugókulcsot, az enyém már nem a legújabb és szinte biztos, hogy el fog forogni, alapból nem passzentos.
De ha így sem, akkor mennyire szabad melegíteni? Gondolok ezalatt arra, hogy rá heftelek egy M6os hatlapfejű csavart és kihajtom úgy.
Tudom, hogy gumi is van a tárcsában ezért kérdezem. A tárcsát nem dobnám ki, ha nem muszáj.
Pár éve raktam fel ezt a bosal horgot, nem tartom valószínűnek, hogy a gömb megkopott volna. Mindig zsírzom, és évente párszor le is szoktam mosni. Olyan 30-40e km-t vontathatott csak ez a horog.
Az utánfutó vonófeje függőlegesen mennyit mozoghat a vonógömbön, ha rá van zárva? Elég sokat hangoskodik mostanában, ha középre van terhelve a futó. Ha előbbre terhelem, akkor csendben van. Volt most hamarjában több vészfékezésem is (NEM túl-)rakott utánfutóval. Lehet, hogy nem bírta a vonófej zárja, és lazult?
Szia az volna a kérdésem mi lehet a rossz ha indulás után nem zár le a kocsi?
Vel satis 2,2 dci 2004
Volt egy jobb első oldali törés ,karambol,gólyaláb megsérült amiért az abs nem működött azóta nem zár le,és baromi kemény lett a kormányzás is álló helyzetben,azóta kicseréltem a sérült jobb első gólyalábat, kerékcsapágyat,most már nem világít az abs,a műszerfalon,működik is rendesen ,de a kocsi még mindig nem zár le,s a kormány is kemény,nem tudom mi lehet a gond,hibakód nincs ,de a renault can- clip nem tudja olvasni a kormányzár ecu-ját,azt hiszem a baleset előtt nem emléxem ilyen üzenetre a clip-ben.
Futóműt beállítottam,lehet a kormánypozíciót kellene újra kalibrálni,azt hogyan kell,ha valaki már csinált ilyet az nagyon jól jönne ha megosztaná a fórumon.
azt kérdeztem hogy a hónolás mellett az olajmegtartó képességre hivatkozva kardoskodók, szükségesnek látják e ezeknél a motoroknál is. konkrét válasz nincs csak melléduma.
és igen az összes 100K km futott smart tükrös és felesleges lenne összekaszabolni
Fura módon teljesen üres lett a kiegyenlítő. Mintha az egész elfolyt volna. Ha nyomkodom a vastag gumicsöveket, amik a hűtőhöz mennek, olyan, mintha nem lenne benne víz. Most inkább nem kísérletezek, mert drága a fagyálló. Majd tavasszal, akkor nem fáj annyira, ha megint elfolyik a víz, megnézem. Addig megyek az asszony 15 éves Toyotájával.
Sok toyotán két sapka van. Egy a kiegyenlitőn,másik a hütő tetején.(ez a rugós nyomáskiengedős) Mivel irta a tultöltést,és feljebb van a kiegyenlitő,igy csak a hütő tetején levő sapkánál tud távozni a tulnyomás.(ez lejjebb van). Erre gondol sztem.Nem lesz azzal gond ha leenged belőle.(reméljük).
Valószinü az lesz(tultöltés). A hőtágulás miatt megnövekedik a térfogata,ezért a felesleget kinyomja.Engedj le,vagy ki belőle oszt utánna jó is lesz sztem.Hisz toyota.
Sziasztok! Elfolyt a hűtővizem. Úgy tűnik, a hűtő tetején lévő beöntő nyílás zárókupakja (gomba) engedte el a vizet, de nem egyértelmű. Tönkre tud az menni? Van valami rugó az alján. Bizonyos nyomás felett nyit? Durván túltöltöttem a kiegyenlítő tartályt. Lehet ez az oka? A gép egy 17 éves benzines Toyota.
Akkor ezek szerint amit tavaly Balatonon láttam ilyent egy kaposvári horgásznál , hogy cserélgette a platót és a görgős platót akkor az sem volt hivatalos ?
Olyan kérdésem lenne hogy van egy 2,5 méter rakfelületű utánfutóm kb 2 éves ,mondhatnám hogy új még , át lehet e alakítani úgy hogy csak a felső részt vagyis a platót levenni és a gumigörgőket rácsavarozni az alvázra hogy a horgász csónakot tudjam szállítani ! Mikor viszont nem használom akkor a platót visszaszerelni ? Az alvázhoz nem lenne hozzányúlva (futómű,vonóháromszőg ,vonófej,világítás ezekhez ) ? Kell e valami engedély ,forgalmiba bejegyeztetni vagy ilyesmire gondolok ! Azért mert nem szeretnék mégegy csónakszállító utáfutót vásárolni !
Ebben az esetben nagyon egyszerű a magyarázat. Valamit elbaxtál . Vagy az összehasonlított motorok nem képeznek egyforma etalont, vagy a hónolás nem jól lett csinálva.
" Hááát, elméleti síkon magam is tisztában vagyok vele," -----Ezek szerint közös nevezőn vagyunk ebben. A tapasztalatod nem is vitattam soha és ha neked úgy jött be, akkor úgy csináld.
Most már egy kicsit bekeményítek. Az a véleményem, hogy van itt egy pár önjelölt Nobel-díj várományos. Csak idő kérdése ez. Persze elméleti síkon az idő intervalluma úgy a végtelen környékén keresendő. Gyakorlatban ez egyenlő a soha napjával.
Nem akarlak meggyőzni. Én tényeket közöltem, amit úgy tanultam anno. Mivel ez egy olyan oldal, amit többen olvasnak, úgy gondoltam, hogy írok róla. Azt is odaírtam, hogy mindenki csinálja a belátása szerint. Ennyi.
termosztát cserét hajtanék végre A mercin (W169 1.5 benzin) , a termo 2 csavarja kijött de a 3. nem akar az istennek se és persze a feje elnyalódott már, 8-as méretű, hornyolt fejű
a kép közepén látszik. Tud valaki segíteni hogy szedjem ki? A csavarból kb 20mm kint van a lemezben van a maradék 10 mm.
Elég sos lenne. köszi!
ui esetleg ha van vkinek elnyalt fejű csavarkiszedője és eljönne nem lennék hálátlan... (Bp, 18ker.)
" .. Nem a dugó hűtéséről beszéltünk, hanem a nem megfelelő olajozás miatti súrlódáskor fellépő hőről. ... "
Azt hiszem kissé elkalandoztunk: Quattroman az olajmegtartó képességre utalt, az pedig - az én olvasatomban - a hengerfal minőségével, tükrösödésével és hónolásával függhet össze.
A hónolási dolog már régen nem az autódról és főleg nem rólad szól. Én a te szempontjaid maximálisan megértem és elfogadom. A lehetőségekhez mérten szerintem nagyon jól kezeled a dolgot. Szurkolok, hogy minél jobban gyere ki az ügyből és minél megelégedettebben.
" .... akkor is szükségesnek tartod a műveletet ha az ominózus motor olajspricnikkel hűti a dugattyú alját?
ilyenkor felesleges az olajmegtartó képességre hivatkozni. .... "
Ezt egy kicsit nagyon nem értem.... :( Mi az összefüggés a dugattyú olajjal való hűtése és a megfelelő kenés olajfilmmel való biztosítása között (azon túl hogy mindkettőhöz olaj kell)?
Szerintem az jó, ha ezt a honolást ízekre szeditek, mert pro és kontra kivilágosodik a téma, de a fórumon zajló őszinte segítség és az élet között van azért különbség.
Például az orvosnak sem esne jól, ha a műtőasztalon a páciens mondaná meg, hogy mit, merre, meddig vágjon, töröljön, tamponáljon. Gondoljatok bele, ha én a bizalmatlanság hangját ütöm meg, azt fogja mondani toljam arrébb a xaromat. És igaza lesz, még az sem igazi indok , hogy egy zsák pénzembe kerül és szeretném ezért a lehető legjobb minőségű munkát. Tehát bízom a szaktudásában, nagyon nem tehetek mást. Na persze mondtam én ezt azt, -és jó az, ha itt támogatást kapok- annak sem örült, és ha nem lenne a kapcsolatunk ősrégi, már kereshetnék másik szerelőt, ezt csak megérzésre mondom.
Viszont nekem az a tanács, hogy elég lesz ezt "csak" meggyűrűzni , pont jó, mert anyagilag jelenleg ez is meredek. És jó, hogy elnéztem az anyag árat, mert, ha nem lennék ilyen ződfülű, ennyiért biztos elvetettem volna a dolgot. Majd kiderül lehet e egyáltalán, ezt sem én döntöm el.
Ha a srácnak nagyobb pénzt hozó munkái jönnek be közben,- gondolom én,- akkor hamar fog végezni a kocsimmal. Azért én sem most kezdtem, rafináltságért nem kell a szomszédba mennem.
Az sem véletlen, hogy én viszem a hengerfejet a gépműhelybe, mert ezáltal én szabom meg ezen rész tökéletes megmunkálását és a munka tempót. És addig csinálhatja a motor "alját".A hengerfej pont akkorra fog elkészülni mikorra Ő végez a gyűrűzéssel.
Annak idején amikor az előző szerelőm a Zsigulimat felújította, a vonaton szatyorban vitte a város gépműhelyébe az alkatrészeket. Hol vannak már ezek az idők?
Amúgy , ha vezetem ezt a gépet, pont 1982 ben vagyok, a számomra megfelelő környezetben.
Na, tegyünk pontot a hónolás vagy nem hónolás végére. Arról volt szó, hogy egy használt motor újragyűrűzése előtt jó vagy nem jó ha hónolunk. Már itt minden bele lett keverve.
Olyan motorról beszélünk természetesen, aminek a hengermérete és a hengerfal minősége (nem bemart barázdás) ezt megengedi. A hónolás, mint munkaművelet az lehet a "leheletnyi"
-töl a durváig. (ez a neve a dolognak) Lehet nevezni kiskutyának vagy takarításnak is, de gondoltam a hónolás az érthetőbb. Elméletben nem kérdés, hogy egy "tükrösített" felületet érdesíteni kell, mielőtt meggyűrűzzük. Pontosan egy olajmegtartó szerepe van, azaz az olajfilm kialakítását teszi lehetővé. Ennek a lényege, hogy a súrlódást csökkentse. A két fém között (gyűrű és a hengerfal)
kenőanyag legyen. Csökken a melegedés a kopás és a fellépő káros erőhatás, ami a hasznos energiától vesz el.
Egy tükörsima felületet, ha meggyűrűzünk, az olajfogyasztást meg tudjuk szüntetni, de a fent nevezett negatív dolgok főleg a kopás látványosan megnő. Egy optimálisan elvégzett hónolás a jó megoldás kétségtelenül. Aki ezen variál, annak van mit pótolni elméleti síkon.
"Gondolom ez valami "négertárcsa" szerű lehet, bevallom ilyen gumibogyót nem láttam még"
Már vagy harminc éve van. Igaz akkoriban újdonságszámba ment. Ez pontosan úgy néz ki, hogy
nagyon finom szemcseszerkezetű kis csiszolókövek amik golyó alakúak, vannak egy speciális műanyaghoz erősítve. Mégpedig úgy, hogy a műanyag olvadt állapotában belemártják a golyócskákat kb. a felén picit túl , hogy alaposan "beleragadjon". Majd a műanyagból a golyócskával
kinyújtanak egy szálat. Utána egy fémszálhoz fonják (rögzítik) Úgy néz ki, mint egy üvegmosó.
"van aki szerint ez Vw hiba, hogy hidegben indítás után rángat kicsit, mert valamelyik izzítógyertya nem melegíti az üzemanyagot"
Ez nem VW hiba, hanem általános hiba, rá kell akasztani egy próbalámpát és megnézni valójában mit csinál. Talán élő adatban is megvan az áramfelvételük egyenként.
Az izzítórelé ellenőrzése ugyan ez.
Ad áramot a gyertyákra pár másdopercig, vagy nem? Utánizzít, vagy nem? Csak egy próbalámpa kell hozzá.
Ezzel az alap hibákat ki lehet zárni, de rámutatni a hibás alkatrészre már nehezebb és jóval költségesebb.
Nem látom ennek értelmét, mint ahogy annak sem, hogy kopott hengerfallal szórakozzunk.
Azt úgy hagyod, ahogy van, vagy megfúrod, perselyezed..stb.
Egy "vállas", kopott hengerrel nem lehet normális motort csinálni. Nekem soha nem sikerült.
Régebben én is felhúztam olajos vízpapírral, letörtem a váll élét, de szar sem ért, mert nem az a fő probléma.
Talán, ha jobb is lett, 10-20 EKm, és ugyan ott volt,mint előtte.
A mostani motorokat azért lehet nagyon jó eredményességgel gyűrűzni, mert sem a hengerfalon, sem a dugattyún nem mérhető kopás. A gyűrűk kokszosodnak, ragadnak le. Szétszeded, kitakarítod, összerakod új gyűrűvel és jó lesz sokáig.
Gondolom ez valami "négertárcsa" szerű lehet, bevallom ilyen gumibogyót nem láttam még.
Elnézést, még nem melegedtem bele annyira az autószerelésbe, de igyekszem. Üzemanyagszűrő 13.000 km-rel ezelőtt lett cserélve minden szűrővel és olajjal együtt.
Autóm: SEAT IBIZA FR (4/5ajtó), 2.0 CR TDI, 143 le, 2010, 140.000 km
Azzal a próblémával fordulok hozzátok, hogy amióta beköszöntött a hideg, azóta indításkor 5 mp-ig dadog a motor 1300-as fordulatszámon. Időnként nyomja magából a szürke füstöt, ami olyan, mint amikor elkezd dolgozni a dpf. Most lettek cserélve rajta az izzítógyertyák, szűrők ( kivéve üzemanyagszűrő) és az olaj, de a probléma nem szűnt meg!
A szerelő szerint injektoros lesz, de ő sem biztos benne, más szakértő szerint izzítórelé és van aki szerint ez Vw hiba, hogy hidegben indítás után rángat kicsit, mert valamelyik izzítógyertya nem melegíti az üzemanyagot. Nem tankolok kannából, ha járok vele, akkor 35 km autópálya pestig és ott még 10 km város. Az autó teljesítménye nem csökkent!
Kérem annak a segítségét, aki érdemben tud segíteni, esetleg járt már hasonlóképp. Ha szerelő vagy, akkor akár el is viszem hozzád az autót Pest és Dabas vonzáskörzetén belül!
2013-as Ford C-Max TDCI 1,6 115 le világos szürke metál.
Lenne egy kérdésem,hátha képben van valaki.Azt szeretném tudni,hogy ajtónyitáskor(bármelyik)nálam felkapcsolódik az utastérben minden,műszerfalon is és a helyzetjelző lámpák is.Ezek sokáig égve maradnak,ahányszor csak kinyitom valamelyik ajtót akkor is ha nincs gyújtás bekapcsolva.Én ezt egy felesleges megoldásnak tartom(tenni szeretnék ellene)ezért érdekelne,hogy ajtóknál mi és hol vezérli ennek az aktiválását.Gyújtásnál működjön az rendben,azon kívül csak az akkut meríti.
A háromköves hónoló, még a "gumibogyótól" is rosszabb ebben az esetben. Ugyanis, nem egy
oszlopos gépen dolgozunk vele, ahol megadjuk a szükséges előtolást és a gép végzi oda vissza automatikusan megfelelő stabilitással. Azt alkalmazni egy kézi megmunkálásnál már kétes kimenetelű. Ugyanis, annak a felfekvése révén sokkal többet kell csiszolni, mint ha mondjuk pontszerű a felfekvése a hónolónak. (a gumibogyó is ezt próbálja közelíteni. a pontszerű felfekvést)
De, mindenki menjen a feje után és csinálja belátása szerint.
Te már kapisgálsz valamit. Csak nem jó irányban. Óvatosan, mintha lovat...... Ez a művelet, ha szakszerűen van végezve nem jelent mérhető méretváltozást, ugyanis az eredeti hengerfelület bizonyos %-a megmarad. Az, hogy mennyi az rajtunk múlik. De, ezt most már hagyjuk.
Amit írtál, én is vallom, viszont amit rám sóztál az ovalitás kiszedéséről arról nem szóltam, mert ez hülyeség. Ha ezt olvastad ki, akkor szövegértési problémáid vannak.
Én tudom, hogy miért jó, ha egy kifényesedett hengerfalat "mattosítanak", mielőtt újragyűrűzik.
Itt nem a hengerméret alakítása a cél! Sőt pont fordítva. A cél a "felületkezelése" Egyébként, mindenki úgy csinálja, ahogyan gondolja. Tudnék mondani a "gumibogyótól" sokkal finomabb és olcsóbb módszert is, de megsértődtem és nem teszem. :):)
Tudod, hogy elismerem a tudásod és főleg a tapasztalaton alapuló ismereteid. Hát, én ezzel nem értek egyet. Ezt kiemelt fontosságú dolognak tanultam anno a témakörben, amit elméletileg is alátámasztottak és hitelesnek tartok ma is. A témát nem részletezem, mert hosszú. Egy motorfelújító hengerfúró szakember is a hónolással fejezi be a műveletet. Mégpedig azért, mert az oda vissza járó hónológép menetszerű több ezer finom "barázdálást" csiszol a hengerfalba, amik keresztezik egymást. Ennek nagyon fontos szerepe van. Nem részletezem miért, mert hosszú.
Szerintem meg ne!! Több tucat motort gyűrűztem már, mind jó lett, kivéve azt a négyet, amit meghónoltam. :// Pedig nem ilyen golyós basszal, hanem hozzávaló szerszámmal csináltam. Azóta véletlenül sem.
Persze azt kell tudni dönteni, hogy egy adott motor a kopásai alapján gyűrűzhető, vagy sem.
Szia, megmondom őszintén, lehet jó ötlet, de örülök, ha megcsinálja a gyűrűzést és a hengerfej pakolás cserét. Igen az árat elnéztem.
Nem nagyon örül/nek a szakember/ek az én okoskodásomnak, nem mondom neki, hogy az egész Zastava baráti kör fórum tapasztalata- most készülök kinyomtatni a lényegét- ill. ezen fórum szakembergárdája Zoli, Qwatro és a többiek-segít nekem, mert akkor azt fogja mondani vigyem oda javítani.
Így is határeset volt az eligazításom, kérésem a munka teendőit illetően. Nem feszíthetem már tovább a dolgot.
Most érkeztem haza vonattal, ugyanis 50 km re vittem javíttatni a vasat. Mivel 20 éve javít nekem a srác. Van a rokonságban is aki nagyon tudná javítani, de ő már nem szerel. A másik meg mondta vigyem el megcsinálja, csakhogy kapkod és azt nem szeretem. Az utcában a srác kisebb dolgokat megcsinál vele megyek anyagért, de ezt nem vállalta. Szóval valami ilyesmi, ma jó kedvem van , hogy halad a projekt. Tegnap olvastam ezt a cikket : kispolák... nagyon rosszul esett az újságíró (paripa) Zastava lehúzó írása. Nem lehet ilyet csinálni, hogy cirka az összeset megemlíti, dicséri, ezt meg szapulja. Az időtájt nem az utolsó volt a sorban, most meg nem azért tartják ezeket, hogy ranglistaként kezeljék Őket ár, típus, és felszereltséget illetően.
Eddig olvastam írásait, ezidáig. Bár a negatív reklám is reklám.:)
A hónoló meg úgy hülyeség ahogy van. Főleg használt hengerbe. LEKÖVETI AZ ALAKHIBÁT. Az egyenes kő a jó, a fúrás után. A hordós, kúpos,vállas furatot nem lehet jóra hónólni.
Köszönöm a hozzászólást! Akkor leírom mi is volt az előzmény, mert végül is e miatt írtam a buborékoló hangról. Leállva nem volt semmi baj a hanggal, a motor szépen járt. Viszont az olajat
nagyon ette. Szétszedtem és kicseréltem a szelepszár szimmeringeket, ami a vezérlés szétszedésével és a vez. tengelyek kivételével járt. Megcsináltam a dolgot. http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9010651 34573 hozzászólás
Na, ez után indításkor jött elő a probléma. Hirtelen. Gondolatban végigfuttattam mindent, mert hirtelen nem tudtam mire véljem a dolgot.
A hiba szívatásszerűen jött a szerelés utáni első indításból. A hibát a katalizátor széthullása okozta,
ami a rendszert eltömítette. Mindez gondolom hosszabb folyamat volt, de a bedugulás pont abban az indítási pillanatban jött létre. A flexicsövet szétnyomta és ott jött ki a kipuffgáz. Olyan ijesztő hangot adva, ami miatt hirtelen nem tudtam a dolgot hova tenni. Ez, ha menet közben jön elő és nem szerelés után, akkor nem izgat annyira. Kicseréltem a flexicsövet és a dugulásokat megszüntettem. ( csomó kerámiadarabkákat kiszedtem végig. Nagyon szép lett a hangja, és minimálisan füstöl.
Tényleg nem akadékoskodok stb,de ez a sok gömbös bevált,jó dolog? Eddig csak a szokásos három Köves szerszámot gondoltam erre tenyésztettnek. Láttam már ilyen linkelt szerszámot,de úgy gondolnám hogy nem szabályos ahogyan azok a gömbök elhelyezkednek és akkor oda a méret. Aztán lehet ez rég bevált,de majd megírod a tényeket. Köszi.
Így égett be. Nem szabad általánosítani azt is tudom. A szép állag,szedanban,bordóban,ezüstben,akár fehérben,tdiben egy akkori elérhetetlen àlom volt. A kombikat tényleg korábban kicsináltàk.
Egy gyönyörű sedant látok magam előtt,rendíthetetlen járásával(dízel),jó vonalak,tökéletesen álló hátsó résszel és azokkal a gyárilag füstös hátsó lámpákkal. Aztán itt a valóság,mindet kivégezték,sokadik motor szétfőzve,létra a tetején,pótrugó a seggében. Biztos vannak azért jól megőrzöttek is.
Óratartót vagy mágnesest, mint Q írja, vagy a szervókitámasztó lemez helyére tudsz csavarozni laposvasból tartót(M8 menet).
Veztengely kivételnél szimmeringet illik cserélni, sérülhet, szelepfedél tömítés sem ártana.
Tőkéket még a kivétel előtt meg tudod nézni, ha már állt a motor kb 1 napot, körbeforgatod, és amelyik tőkét (zárt szelepállásnál) le tudod nyomni több mint 1-1,5mm-t(mielőtt a szeleprugó ellentartását éreznéd) a veztengelyhez képest csavarhúzóval, az jó eséllyel cserés.(ha nem csattogott előtte nagyon hidegindításnál, akkor lehet csak 1-2 lesz cserés, többit hagyd benne)
Jók ezek a cikkszámok, mert így könnyebben tudom megrendelni.
A hengerfej tömítésnél én is ezt a drágábbat néztem, ez mindenhol drágább.
De a 128 A 064 -es motorkóddal ellátott Zastavába ez való.
Már csak azt nem tudom, hogy a vastagság- hfej gyalulás után- jó lesz e? amit adnak. vagy hogyan kérjem?ékszám? mééé nem a szerelőm veszi meg? mert a kétféle motor kódos dologra csak nagyot hallhgat. majd lesz valahogyan. kezd a zagyam lefáradni....
Jó, egy kicsit panaszkodott, megértem, nem erre készült, de jó, hogy bevállalta, én nekem jó lesz ez így, mivel ha sikerül a dolog, akkor jó sokáig nem kell ezzel már majd foglalkoznom.
Köszi ezek megoldhatók. Akna nincs csak kb 1m re tudom fel emelni az egész kocsit, így alá tudok feküdni.
A tengely ütéséhez majd kell szerkeszteni egy tartót a tapintóhoz. Majd kiderül ha lebontottam mindent, hogy oldható meg. Ha meg leszedem a vezérmű tengelyt, lehet célszerű lenne szimeringet is cserélni? ha már úgyis lent van. (na igen ez meg hozza magával, hogy hidrotőkéket se lenne rossz kicserélni 400e km-es motorba tudom ha már le van szedve a vez. tengely?)
Fölhívtam, hogy ugyan az megint a probléma amire azonnal rávágta, hogy rossz az adagoló. na utána jöttem ide. (Előtte jó volt utána nem jó így látatlanba?)
Aztán adagoló, meg majd még valamit javít én meg 4.-re kapok jó autót. Én fitzetem a 4xes munka díjat. ha itt elsőre azt írják többen, hogy célsuzerű egyből azt is megnézni akkor miért nem azt csinálta meg cserélte ki elsőre és én örülök, és nem érzem lehúzásnak.
Egyszer lehet hülyének nézni.
(Ami bosszant, hogy én is elfogadtam, hogy az adagoló lesz a hiba, és tettem félre az itt mondottakat) Az előnye, hogy tanultam belőle.
"én beletolnék egy gyűrűgarnitúrát is. anyagköltségben nem hinném hogy 15ezernél többet kellene pluszban rátenni"
Igen az @nixban, 3600 ft a gyűrű garnitura, ha jól emlékszem, de a munkadíjra illetve a szerelési időre dupla annyit mondott a szerelőm, mint ha csak a hengerfejtömítést cserélné, tehát + 40 000 ft, vagy picivel kevesebb, ha túlzóan saccolta meg a gyűrűzés idejét.
Mondta a olajteknő tömítés cserét a dugók pucolgatását és, hogy szét kell szedni mindent.
Ja, és hogy ettől még utána is füstölhet, valami ilyesmit. oké, de nem annyira és legalább lesz ereje a kocsinak.
Szóval azt mondta megcsinálja az anyagot viszont én szerzem be, a minta alapján.
Hát, ha úgy látja, hogy lehet gyűrűzni, nem szalasztom el az alkalmat, csinálja.
Na, csak azért írtam, hogy igen anyagban nem drága de a munkadíj ennyiért rendben van?
15-ös(de mérd meg előtte) tüske csak arra kell, hogy az adagoló levett szíjjal ne forduljon vissza 1 fogat magától, beállítani majd indikátorórával kellene, de saccolni a vagcom is jó.
Főtengelyt a fogaskoszorúnál nagy csavarhúzóval be tudod támasztani, közben lazítod méteres csővel, vigyázol ne vágd fejbe magad, ez persze 2 emberes meló(lehet egyedül is, csak macerásabb), a csavar 90Nm+90 fokra van húzva, cserélni kell majd(ha szerencséd van, nincs beragasztva).
Főtengelyvég síklapúságát fényréses módszerrel szerintem elég megnézni, az axiál ütést azt rendesen rögzített indikátorórával kell, és ugye körbe kéne forgatni a főtengelyt, tehát ki kell venned a vezérműtengelyt.
Aknád remélem van, próbáld meg minél jobban a peremére tenni az autót , hogy rálássál alulról is rendesen, ne törjön ki a nyakad a felfelé nézéstől, fogsz eleget:-)
Az egyukről már írtam,az a tengelyház “hátsó” felén van,egy vak,három csavaros fedelet tömít,irtam is hogy fiattól lehet venni de csak 5db-os csomagban,vagy valamiféle tömítés szettben ha akad ilyen. Képet,cikkszámot holnap tudok írni.
A másik a tengely ház és a hengerfej közé kell,ez a szelep hézag beállítás miatt kell. Erre is lesz reggelre számom ha érdekel.
A 19es (12 szögű) kulcsot már vettem, hogy meg tudjam forgatni a főtengelyt. Az adagoló lazításához is van kulcs. A 15ös tüskét majd le esztergálom a szomszédban. Lapos vas illetve 5ös acél lemez van, ha kell hozzá síkoltatom, hogy passzentos legyen a tengely végéhez.
A főtengely csavarjának meglazítása lesz neccesebb, mert levegős kulcsom még nincs. Eddig nem kellett. Így betámasztásos módszer lenne csak, amit nem biztos, hogy itt jó alkalmazni. Pláne, hogy még nem néztem mekkora nyomatékkal van lehúzva illetve mennyivel kell majd lehúzni. Gondolom a tűrés az a tengelyen, fogaskerék felfekvő felületére vonatkozik, tökéletesen síknak kell lenni, hogy lehúzva a fogaskerék ne billegjen ha jól értem. Majd valamilyen sík megoldást találok, amihez tudok mérni.
Szelepfedél és olajteknő tömítés csere is lesz, olajcserével együtt. Ha már leszedem ezeket belefér. Úgyis 12e km van az olajba.
Ha a minden alkatrész megjön pénteken, akkor vasárnap nekiállok. (szombaton az öreg enyémen cserélek lendkereket)
Nyomást is kéne változtatni rajta, hogy úgy mit ad ki, meg visszamérni a vezérlőegységig a 3 vezetéket szakadásra, testzárlatra, kapcsolási rajz/lábkiosztás szerint.
Megane, 1,9 dCi, 2001 év, mocc kódot nem tudok. A generátor ezeken már szabadonfutós, vagy még fix? A vízpumpa és a generátor közti szakaszon eléggé lebeg a szíj alapjáraton. Generátorral megfeszítem, akkor valamivel jobb. A másik jelenség, hogy a szíj körül gumipor látható rátapadva a fém részekre. Szemre minden szíjtárcsa vonalban van. Vízpumpában 5000 km van.
Nemtudom mire van otthon lehetőséged, vagy mire nincs, de:
Először jelre kéne hajtani a motort, főtengelyjel a váltó tetején lévő műa dugót kiveszed, lendkeréken felső holtponton lesz egy bevágás, a váltóházon(furatban) meg egy fejreállított háromszög, azoknak egy vonalba kell esni.
Szelepfedelet leveszed, veztengely végén van egy bevágás, annak síkban kell lenni a hengerfej síkjával, 4-es henger szelepváltáson, asszem 4,5mm vastag laposvassal vagy hasonlóval tudod megnézni.
Adagolókeréken 15mm átmérőjű furat van, a kerék mögött a hengerfejen is, oda tüske megy be, akkor van kábé jelen.
Valószínűleg a főtengelyjel, és a vezérműtengely jele már nem fog egyezni, le kell majd venni a vezérlést(előtte főtengelycsavart lazítani, 19-es 12 lapú crovafej kell), ha lenn a vezérlés, főtengelycsavar ki, alsó vezkerék le, 2 fényképet csinálsz a kerék belsejéről, és a főtengely végéről is, abból talán el tudjuk dönteni, hogy merre tovább.
(főtengely végének teljesen síknak kell lennie, és a legnagyobb átmérőjén mérve axiálisan 0,01-0,02mm-nél nagyobbat nem üthet, de jó lenne, ha akkorát se)
Nagy vonalakban ennyi, persze sokmindent kell bontani hozzá, burkolatok ékszíjak levszűrőház BE kerék, majd látod.
Igen. Pont ezért vittem elvileg jó nevű szerelőhöz.
A saját kocsimhoz teljes szerszámozottság, is jó időbe telt beszerezni meló mellett. Most ennek is neki kell állni. 20 év fél veteránozás után, nem akartam másik típust megismerni ennyire. nem a garázsban akarok bütykölni. De ez van.
Elviszem, megcsinálják, no problem. De ezek után..
" ... most nekiállok és megcsinálom magam A TDI-t is. .... Anno 20éve tanultam a diesel motorok működését, max elő kell kaparni egy kis szakirodalmat. Ezt akartam elkerülni, de mint látom a piac nem változott. Csináld magad mert a szerelő úgyis csak lehúz. .... "
Úgy sejtem hogy nincs minden autó tulajdonosnak kellő ideje, elegendő szerszáma és megfelelő szakértelme ahhoz hogy mindig meg tudja javítani az autóját.
Nem. úgy vittem oda hogy nem indul. Nem tudom miért, legyen javítva.
Úgy gondolom innentől hibakereséssel kezdőik. Ha ő annyit talált, hogy el volt rakva az adagoló, akkor...?
Én se szeretem ha az én melómba megmondják mit javítsak vagy ne. Ugyan így én is csak hiba jelenséget mondok. Az ő dolga megtalálja és javítsa. Én is ezt teszem amikor nekem hoznak.
Csak az újból előjött hiba után álltan neki kérdezni és utána nézni, bízva a szerelőben, hogy nem talált mást.
Szia, figyeltem ám, amit Te is írtál, de hirtelen kidőltem a sok infótól:)
A gyertyák őzike barnák, a kipufogó kormos fekete, fagyálló nem hiszem hogy égéstérbe kerülne, mert nem fogyott. 2 felesnyi olaj ment a motor hátsó oldalára, ill. nyomokban a tágulásiban, ill. hűtősapka alatt habos.
Ja, és a hengerfej felújító gépműhely, valamilyen préselt vagy milyen tömítést kér a vezérműtengely végéről, melyik ez , és minek az neki? Azt mondta, hogy majd a szerelő tudja, az jó, majd mondom neki. Vagy telefon számot adok, és beszéljék meg:)
Szép litánia, a szokásos mellébeszéléssel, meg szapulással. Kár, hogy nyomokban sincs köze ahhoz amit írtam. Kinőttem már abból, hogy belemásszak egy ilyen nevetséges csapdába.
Tudod a saját autómat 20 éve pont azért nem hordom szerelőhöz és a legapróbb csavarig csak én szervizelem, vagy építem, mert a tapasztalatom pont az amit a kommenteddel (részben a stílussal is) is igazolsz. De mivel egy 30 éves KGST vasról beszélünk így ez nem jelent akkora problémát.
A párom TDI-jét pont azért vittem szervizbe, hogy ne otthon én csináljam, hanem "szakember" aki a 60as évek óta VW típust javít, hivatalosan a legújabbakig. Na, pont rászántam a pénzt, nem fillérezek, trógerkedek, nekem ennyit megért volna. (Sőt még hitelt is vettem fel, mert hirtelen nem volt KP-m karácsony előtt másra tartalékoltam. )
Ha én elviszem egy ilyen hibával és TE mint szerelő elsőre ezt a hibát dobod az arcomba, meg hogy remény pénz stb.. Akkor bocs milyen is a mai szerelők piaca? Ott volt a kocsi, tudnia kellett a hibát, ha ez annyira egyértelmű, miért nem ezt javította? Hanem helyre tette az adagolót? (Ergo pénz lehúzás.)
De hittem neki. Elfogadtam, hogy nem elmászott a fogaskerék, hanem szar az adagoló. Csak és csakis ezért léptem át azt a tanácsot, mert elfogadtam egy "hivatalos szerelő" állítását, hogy adagoló probléma, és amúgy is el volt rakva stb.. Na pont csakis ezért próbálkoztam az adagoló állításon. És elfogadtam, hogy mindenhez nem érthetek.
Emellett csak azt hallom, hogy a fószer otthon gányol ahelyett hogy szakemberhez vinné. Na így vidd szakemberhez. Ugyan az a tapasztalatom, mint 25 évvel ez előtt a KGST vasamnál. Akkor is egyszer vittem el. Soha többet. Így most nekiállok és megcsinálom magam A TDI-t is.
Anno 20éve tanultam a diesel motorok működését, max elő kell kaparni egy kis szakirodalmat. Ezt akartam elkerülni, de mint látom a piac nem változott. Csináld magad mert a szerelő úgyis csak lehúz.
Sziasztok. Be lett szerelve az új map szenzor. A lámpa ugyanúgy 6-8 másodperc után kigyulladt. Hibakódkiolvasás újra és az van hogy az autó 102 értéket kér és a map szenzor ugyanúgy 307 értéket mutat onnan el se mozdul gázadásra se. Ezt mértük az eredetivel is.
3.kep a fojto maxon mert padlogazzal tesztelgettem es sebvaltaskor csokken a befecskendezes en ugy latom.
5.kep ezt akar a 7.keppel egyutt is lehet nezni. Teljesen ugyanaz a szitu. A 7.kepen latszik a legjobban hogy padlo es 4000nel bem megy tovabb pedig nyomatek a max.
Ac pumpa nem ad megfelelo mennyiseget es/vagy nyomast ilyen erosen terhelt allapotban?
Már a múltkor is elég világosan elmondták, hogy azt kell legelőször ellenőrizni!!!! De ne higgyél senkinek, várd meg amíg átfordul és szétveri a szelepeket (is).
Komolyan nem értelek! Elég nyilvánvalóan a főtengelykerékre utalnak a jelek, de Te homokba dugott fejjel továbbra is azt kurva adagolót tekergeted. Miért jössz ide tanácsért, ha az egyáltalán nem érdekel?? Ja, tudom, a reményhal, hogy 5ft-os a hiba. :// Ha majd lenyalja a főtengely végét is,(ami már valószínű) akkor jó sok 5ft-ost kell begyűjtened.
Vagyis nem igen akar indulni az autó úgy mijnt karácsony előtt, és mint hónap elején. karácsony előtt szerelőnél volt, aki azt mondta el volt rakva az adagoló. Nem tudom melyik irányba. Vissza rakták és beállították. Egy darabig hibátlanul indult. Aztán megint csak egyre nehezebben.
itt már én dugtam gépre, VCDS-el, kiderült hogy az előtöltés nem jó. Elmászott, gondoltam lehet, hogy laza az adagoló, nem lett jól meghúzva stb... Akkor beállítottam, de az adagoló hátulján lévő lemez ami adja a végállást is, nem tudtam tovább fordítani, pedig kellett volna a motor felé dönteni még kicsit, de megint jól indult. A VCDS basic beállításokban TDI grafikonon az alsó piros vonalra lett beállítva(nem lehetett tovább fordítani, hogy a kék vonalra, optimálisra állítsam) Össze is jelöltem az adagolót a csavar mellett, hogy ha elmozdulna lássam.
De most megint nem indul. megint elmászott az előtöltés. Ugyanakkor a jelölésen van az adagoló, vagyis nem mozdult el. fel lazítva gondoltam, hátha most visszafelé mozdult próbáltam kifelé dönteni, de csak rosszabb lett. Vagyis még beljebb kellene dönteni.(csak nincs hova.)
Ha jól olvasgattam, elvileg lehet olyan probléma, hogy a főtengelyen lévő fogaskerék el tud fordulni ha kikopik. Elképzelhető hogy nekem is ez okozza? Vagy az adagolón belül lehet a hiba?
VCDS-ben nézve a mérő csoportokat, nagyon sok meg se közelíti azt a tartományt amint amit a program javasol. Általában mind magasabb.
"az írás után megnéztem, mert tudtam lesz helyreigazítás, Jogosan, én szúrtam el, de most éreztem, hogy valami nem stimmel,
utána néztem,:
IDÉZET
" ....Helyette a magas viszkozitási indexre, azaz az alacsony téli fokozatra kell fektetni a hangsúlyt. A motor túlterhelése esetén nő az alkatrészek hőmérséklete, hiszen az állandó hőmérsékletű hűtővíz nagyobb hőmennyiséget nagyobb hőmérsékleti különbség esetén tud felvenni. A magasabb hőmérséklet csökkenti az olaj viszkozitását, romlik a kenés az olajszivattyú működési elvéből adódóan csökken az olajnyomás. Ebben az esetben is inkább a magasabb viszkozitási indexű olajat és lehetőleg ne a magasabb nyári fokozatút használjuk. Adott nyári fokozaton belül annál magasabb az olaj viszkozitási indexe, minél alacsonyabb a téli (W) fokozat. Magas viszkozitási indexű olajok előállítás drága, ezért az alacsony téli fokozatú olajok általában a nyári fokozatra engedélyezett tartomány alsó részére esnek, marketing okból. A 100 °C-on azonos viszkozitású olajok közül annak csökken jobban a viszkozitása emelt hőmérsékleten (motor túlterhelés), amelynek kisebb a viszkozitási indexe. Természetesen azonos 7 viszkozitási indexű olajok közül ami 100 °C-on a tartomány alsó részére esik, annak magasabb hőmérsékleten is kisebb lesz a viszkozitása, mint a tartomány felső részére esőnek (lásd 40-es fokozat két részre bontása 150 °C-on). Alapvetően más szemléletű osztályozása a motorolajoknak a teljesítmény szint szerinti osztályozás. Több szervezet osztályozása is használatos. ".....stb. stb.
Szal valami ilyesmi.:)
Mindenki segítségét köszönöm, megfontolom a dolgokat, már csak a szerelőm támogatná a dolgot az lenne a jó, pl. felhívna, hogy vihetem a gépet.
Lemaradt a “jel😉,de látod ő legalább agyalt a 10w-n én meg fújom a könyvet. Szerintem támogassuk a GTL-t,nála legalább nem lesz egr kérdés minden héten🤪.
Talán azzal a kiegészítéssel, hogy előte intózzátok ki a hengert. Ha pár századnál nem nagyobbak a kopások, ill. nem hordós, akkor megér egy gyűrűzést, sőt akér dugattyú cserét is. Sokszor a gyűrűgát verődik ki ezeknél ilyenkor a gyűrűzés önmagában nem sokat segít.
Új csapágyakkal lesz egy "új" motorod, ami örök élet, vagy 80.000km. :)
Viszont, ha jelentősebb kopás mérhető, akkor hagy úgy, ahogy van, semmi értelme gyűrűzni, talán még rosszabb is lehet, mint most.
Egy teknő tömítést úgyis kell cserélni,hajtókar csapágyat nem ártana szintén cserélni/ellenőrizni,onnan nem sok a dugattyú kihúzás-kapcsolódó munkák. Ezt nem kellene pont neked elmúlasztanod.
Olajat enibase professionalt használok,az még olasz,az olcsóbb magyar kapcsolatú azt nem raknám. A könyvre tudok támaszkodni,ott 15w40-et ír.
Hát lehet az is, hogy a 10w40 amit beleraktunk híg a jelenlegi műszaki állapotú gépembe, majd legközelebb 15 öst rakunk bele, ha marad ez az állapot, remélem nem. :)
Én eddig öt darabról tudok hitelesen beszámolni,azoknál 10Km-nél max fél liter. Még most is Agip 15w40-et használunk mindegyikbe,semmi egyéb okoskodás.
Renault fórumokon már több helyen is kérdeztem, egyelőre tanácstalan mindenki, autószerelők is, így Tőletek is szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményetek, remélem jó helyen.
Adott egy 2003-as 1.4 16V Renault Clio2. Előzményei, hogy 14 éves koráig évi 1000km-t mentek vele, aztán átvettem és én már rendesen használom, most van benne 35ezer km.
A hiba a következő. Magas terhelésen (értem ezalatt a padlógázt pl), elkezd dadogni és 4000-nél tovább nem pörög. Ha finoman nyomom a gázt, finoman normálsian gyorsítok, akkor minden rendben, max egy pici torpanást lehet érezni.
Kiolvastuk és az alábbi három hibakódot dobta: DF024 járműsebesség érzékelő köre DF135 fékpedál érzékelő köre DF235 s.szab./s.hat.automatika.
Sebességmérőm jó, fékek, abs jó, tempomat nincs is a kocsiban. Ami cserélve lett más jellegű hibák miatt: 4 trafó, 4 gyertya, benzinszűrő. Fojtószelep, fhp tisztítva.
Amúgy gondoltam már rá. Eredetileg kispolákot 126 ost akartam venni, már meg is volt melyiket , itt helyben. Pont azért, hogy szerelgessem. Aztán találtam ezt, elég jó állapotban van a kasztni, úgyhogy ez lett.
A flexicsőnél kissé az azt jelenti. hogy az nem indokol ilyen hangot. Szerintem ilyen idős kocsik zöme ott kifúj valamennyire. Eddig észre sem vettem, de most, hogy hátul nem jön ki csak a töredéke
a gáznak és a katalizátor után a flexinél jön, ebből a hátsó dob a gyanús.(a középső szinte soha nem dugul azt mondják) Ez a hang leállás előtt nem volt és beindításkor hirtelen ilyen lett. Ezért ilyen szívatós az egész. Meg is ijedtem, de nem motorprobléma, mert nem venni észre az autón semmi változást, csak hangos. Nem olyan recsegős kipufogó hangja van, hanem olyan mély bugyborékoló. Na, leveszem a hátsó dobot, és az mutatja majd a továbbiakat.
" . A flexicsőnél nyomja egy kicsit ki a gázt (füstöt) Szerintem a hátsó dob lehet a ludas. "
--ezzel az egyik mondatod ütöd a másikkal.
Ha a flexinél nyomja ki,akkor ott van szétrepedve,ezért van a hang.Lehet fennakadtál valahol,de csak sima anyagfáradás,hisz nem "uj" a gép. Aknát javasolok ,ott alaposan átlehet vizsgálni.Fogjátok be a cső végét hátul,majd eldől hol ereszti a "füstöt,gázt" .
Üdv.! Mindenkit. Van egy 2002 opel zafira a 1.6 16V (z16 xl) Olyan hangja lett, alapjáraton, mintha a kipufogócső vagy a dob kilyukadt volna. Olyan mély bubogó hang. Nagy gázon hangos lett a kocsi.
A hátulján a kipufogócsövön nem megfelelően jön ki a gáz. Valahol eltömődött az biztos. A flexicsőnél nyomja egy kicsit ki a gázt (füstöt) Szerintem a hátsó dob lehet a ludas. Bár én nem értem, hogy hogy lehet eldugulva annyira. (az inkább szétégne) Az autó megy és nem érezni, hogy erőtlenedett volna. Mi a tipp?
Majd meglátom mennyire lesz fogékony a szerelőm, lehet hogy csak hengerfej tömítés csere lesz max. gyűrűzés, de az sem biztos. Tovább nem hiszem , hogy bevállalom, egyelőre.
Hát egy kicsit ugrattunk ja, dehát fiatalság bolondság, vagy hogy is van:-), nosztalgiázni ott a fehér kombi, mondjuk picit árnyékolja a képet, hogy állandóan alattam esik szét, lehet mert csak én használom néha? tudja fene.
Most csináltatta meg az Andris az alját/hátulját+festette, kettőhúszért:-o, ettől kevesebbért vettem az afn tdi-t:-)
Mondják azt, hogy akkor már főtengelycsapágy csere, főtengely köszörülés.Henger fúrás, ajaj...
nem kell.
csak ki kell húzni a dugókat, kipucolni a gyűrűhornyokat, olajvisszafolyó járatokat a dugóban és új gyűrűk, hajtókarcsapágyak. felesleges dolgokra ne hagyd magad rábeszélni
Dehogy van idöm...csak álmodik a nyomor...Meg a kezembe került egy 89-es gyári prospektus róla...bár egy bx-es cx-es -nek égetné a kezét egy merci... :) A forma nagyon ott van még ma is mondjuk az a malomkerék kormány...
Kár ,hogy te nem maradtál a márkánál...pedig a DWD még repülni is tudott... :)
A bx még mindig megy bontatlan motorral...492860 az aktuális km állás...
Jogos, írhattam volna úgy, tényleg ezt is elszúrtam mert nem nyomtam a gázpedált.
A gyertyákat kiszedtem, és közben töltöttem az aksit is.
Vártam pár percet, két mérés között, hogy az aksi jól viselje.
Szóval kapkodás volt, mert hozták a műszert és már vitték is, meglepett a dolog, tehát átgondolatlan volt.
Végül is örülök, hogy nem 5 és 6 os értékek jöttek ki, mert a Zastava fórumon olvastam olyat is,- ha jól emléxem,- hogy ilyen kopott értékekkel még jártak a kocsival.
Szerintem, ezt már a szerelő ismétli meg, ha megkérem rá.
...ha úgy lenne időm, mint ahogy qrvára nincsen, még segítenék is talpraállítani, már karosszériajavítást is vállalok:-DDD, lassan meg kék tanulnom festeni is..
(dübörög a gazdaság jeligére most vettem a 22 éves toledo mellé egy 20 éveset, van rajta egy kis szerelő-villamosság-kaszni-festőmunka, nem sok, tavaszra talán meglesz:-)
értem én hogy más irányból kezdted de gondolom nem a poszt írása közben mérted és mintegy "élőben" listáztad. szóval lehetett volna szokásos is a sorrend :-)
más,
méréskor ki volt szedve mind a négy gyertya és teligázzal (nyitott fojtószelep) mértél?
Hali, hát a 4 es hengerrel kezdtem a mérést és úgy haladtam a kocsi menetirány szerinti jobb széle, eleje felé, lehet a "munka" "lázában" szal, hogy indítózni, minél előbb:) valami ilyesmi lehetett.
Amúgy tuti biztos nem tökéletes a mérés , mert nem üzem meleg motoron mértem.
Meg nem löttyintettem gyűszűnyi olajat a hengerbe, hogy diagnosztikailag kizárjak kopásokat, mert ha jól tudom ha olajat beöntve jobb lesz az érték , akkor gyűrű kopás, ha meg nem, akkor szelepek.
Szóval csak tájékozódni szerettem volna nagyjából.
A gyűrűzést, majd megemlítem, jó ötletnek tűnik, köszönöm.
a 3.-4. henger a két szélső értékkel eléggé távol esik egymástól, sőt a negyedik már extrém alacsony értéknek tűnik ha a mérés nem lett elbaxva.
mivel a hengerfej tömítés csere már félúton van munkában (gyakorlatilag csak az olajteknőt kéne levenni) ha a hengerfalon nem látható-mérhető kopás-bemaródás, én beletolnék egy gyűrűgarnitúrát is. anyagköltségben nem hinném hogy 15ezernél többet kellene pluszban rátenni
"Te is tudod, gondolom, csak próbálsz lelki támaszt keresni az ötletedhez :-)"
Szerintem ez a megállapítás telitalálat.
De nincs ezzel baj, mert én is ebben a cipőben járok, csak én ráadásul nem is értek hozzá, és szerényebben adom elő.
A lényeg az "alkotás" és a vele járó siker élmény, amit belehet osztani, nem határidős feladat és nem kell beleszakadni.
Ahogy írtátok, lehet ezt tákolásnak is nevezni, pl. az én esetemben biztos, és lehet műtárgynak is a gépet, nálam részben ez is jó megállapítás.
Azért szeretek itt olvasni, mert tényleg őszinte a segítség, és ezzel időnként azért sok pénzt , energiát lehet megtakarítani.
Szal nálam azért még az a jó, hogy hadra fogható "lesz" a gép, és bármikor kigurulhatok vele, ha az élet úgy hozza.
Mert nálunk is mindenkinek van gépkocsija, de nekem ezidáig csak motorkerékpárom volt.
Ez élethelyzet függő, nekem jó sokáig nem kellett gk. most sem a mindennapokért kell.
Tehát, szerintem van , hogy az ember azért csinál valamit, hogy lefoglalja magát, életben tartsa az amit csinál, az én esetemben ez biztos így van.
Bocs az ömlengésért, csak próbáltam leírni részemről nem a szakmai hanem az élet oldalát.:)
Azt szeretném kérdezni, hogy a Zastava 101 esemen a kompressziós végnyomás: 8.5 7.2 9.2 7.0
4-3-2-1 es hengernél, ez indokolja , ha hengerfej tömítést cseréltetek, hogy jobban szétturják a vas motorját? Nem igazán szeretnék jelenleg 100 nál többet költeni rá. Előre láthatólag 85 lesz majd a művelet + az anyag.
Ezeknél a veterán korú autóknál bármi elfáradhat. A gyártási minőség egy jó/rossz alap, ami ennyi idő után össze tud érlelődni.
Te is tudod, gondolom, csak próbálsz lelki támaszt keresni az ötletedhez :-)
(volt régen Citroen CX GTI-m, és örültem hogy sikerült eladni némi készpénzért 10 évesen és 170 ezer km-esen. W126 kupéra kb egyáltalán nem tudtam volna becserélni, max akkor ha adok még 10 CX-et mellé. De abból egy is bőven elég...)
Ajjaj ezek meglepö hírek...Nekem a 91-es évjárat nem is számít öregnek...31-és 33 éves francia autókat is hajtok (bx-cx) ,de sok baj még nem volt a kábelkötegükkel...Bx-en volt már kábeltörés a hátsóajtónál+a vill. rendszer le lett relézve stb...több nem igen...
Azt hittem egy ilyen nagy hírü coupe-nál max a k-jet lesz a probléma legnagyobb forrása...
Más: tapasztalat a renault féle 0.9 tce motorral ? Végül is kerül jó pár márkába (dacia-smart-renault -nissan)
A motor EW10J4 (RFN) 136Le-s, egy 2003-as EV-II-esben.
A probléma: a motor esőben rángat, nem veszi fel a fordulatot, alapjáraton össze-vissza ingadozik az alapjárat, szinte csak teljes gázzal hajlandó menni.
Cartársak javasolták megnézni a főtengely és a vezérműtengely jeladót.
Lehetséges az, hogy a jeladók "beáznak"?
Ez esetben elég tisztíás, vagy csak a csere segít?
Most engem csak a motor érdekelne...A többi általános átnézési dologgal boldogulok...
Felmerült bennem,hogy egyszer be kellene állnom a sorba...pl: dacia logan mcv stepway 0.9 tce új autó..Ez egy viszonylag vagányul kinézö "olcsó" kombi...Talán odafigyelve 150-ezret ki is bírna...
Persze azért rögtön megnéztem ,hogy ennyiért milyen bakancslistás autó van a mobile-n... ;)
Üdv. Érdekelne ,hogy a w126 coupe-ban( kb 87-91-ig) melyik motor a legjobb választás (420-500-560 )
Van -e a típusnak valami különös betegsége amire oda kell figyelni? Ezek a v8-asok mind k-jetronic befecskendezésüek ,vagy ez évjárat/motorizáltság függö?
Tönkre ment a dízel Felicis pickupom(AEF). Vizet szívott, elhajlott a hajtókar meg a főtengely is valószínűleg (nem mérettem be).
Azon kezdtem gondolkodni, hogy mi lenne ha átnyergelnék a közvetlen befecskendezős világba. Kisebb fogyasztás, izzítás kevésbé lényeges, henferfej problémák kevésbé fordulnak elő.
De szeretném megtartani a motorkódomat, így inkább csak főtengelyt, hajtókart, hengerfejet, Bosch adagolót tennék bele bontásból, felfúratnám +0.25-re és új Kolbenschmidt dugókat kapna. AEY blokkból például.
Tudom, hogy "nem éri meg", rakjak bele egy komplett blokkot, mert az egyszerűbb, stb, nyilván így is van, de nem erre vagyok kíváncsi.
Alakított át valaki 1.9 szívódízelt SDI-re vagy TDI 90hp-re?
A blokköntvényt fel lehet használni? Azt tudom hogy a TDI 90-es blokkon a főtengely holtpontjeladónak ki van alakítva egy furat, ez által csak mechanikus adagolóval lehet megoldani. De mi a helyzet az SDI-vel?
Nekem elég volt amit tudott, nem kell TDI, inkább kíváncsiságból kérdezem a TDI-t. Amúgy is amennyi hely van a dízel feli motorterében, baromi nehéz lenne az intercoolert becsempészni, meg tdi váltóval, egyedi féltengelyekkel szenvedni.
Ott javítgattam egy kicsit a múltkor, mert az előző szerelő, úgy rakta fel, hogy 4 csavarból már kettő leesett, én raktam alá rugós alátétet, plusz a gyári töm alá, vágtam ki azbesztből + paszta, azóta nem jön be a füstgáz.
Igen a vízpumpát bánom, hogy nem vettem kint, de a unixban láttam, majd ha a szerelő úgy dönt rakhatunk fel újat azt is, bár remélem azzal, hogy a benyomott gépzsírt kiszórta remélem baja nem lett.
Szívó-kipufogó tömítésem van 2 készlet csak jó lesz valamelyik.
Majdcsak vihetem a gépet, addig kínélem, bár a hóban pörögtem egy- két kört a múltkor.
De nem bánom, ha a havas idő is elmúlik, mert kint állna a gép, amikor épp nem szerelik.
Az idegek játéka, de egyelőre még tetszik, remélem nem múlik el a varázsa, bár akkor a ház alatt félreteszem a "múzeumi" oldalra:)
Szívó-kipufogosor tömítés itt egy oldalon van,általában abból is több félét hoznak a katalógusok,a két félből összerakós reinzet használom. Kipufogó torka kúpos e vagy a két csöves? Ha két csöves akkor szintén kell tömítés oda is,ha kúpos akkor max kis kipufogó paszta.
Tudom volt téma a vizpumpa is,valami kenés miatt,most könnyebb ahhoz is hozzá férni...
Persze van útmutató, de a rutin, amit itt olvashatok, amit írsz láthatóbbá teszi nekem ezt az egészet.
Végülis csak a szerelő és gépműhely keze alá szeretnék dolgozni, segíteni nekik.
Tömítés készletet rendeltem NGK motorfeljavítóműhelyből, de a hengerfejtömítés azt nem , mert az problémás számomra, mivel 2 féle van. Az egyiknél- motorkód 128 A 000 körkörös, a másiknál - motorkód 128 A 064 hengeres perforációk vannak , tehát a tömítés egy részénél ebben vannak eltérések. Na meg a vastagság,- ékszám- tehát azt majd a szerelő beszerzi. Azért próbálkozom ezzel, mert Szabadkán is és itthon is egy helyen rosszat akartak adni, de aztán a fene tudja, majd megoldják.
Valójában az olyan dolgokat is szeretném elkerülni a fontoskodásommal, -,tudom a szerelő sem örül neki-, hogy pl. tömítés nélkül kerüljön fel a szelepfedél a nagy "sietségben" mondom ezt azért mert jelenleg szerintem úgy van fent egy kis pasztával, de ne legyen igazam.
Hengerfej tömítést,szelepfedél tömítést,veztengely ház tomítést kapsz tuti elringben. Szimeringek vannak cortecoban szarásig. Ha kell cikkszám hérfőn megírom,pl lángban kapsz mindent. Egy bele való termosztátot kerítenék még és a hozzá tartozó tömitést szintén(hfej-term ház közé).
Miért nem veszel egy klasszik zöld fedeles javítási útmutatót pl jófogáson?(ha van akkor kussoltam🤘).
Nem tudom mi az alsó lapkás dolog,én olyat pl dízel Peugeotban láttam.
Itt a korong közvetlenül a veztengellyel érintkezik,a méretezett korong a csészéjében van elhelyezve ami a hengerfej erre kialakított furatában mozog fel-le,ahogy a tengely bütyke nyomja-működteti.
Szívó oldali hézag 0,4 ;kipufogó 0,5.
Ellenőrizni kell a vez tengelyt,főleg az utolsó két bütyköt mert elodázott olajcserék miatt meg szoktak kopni erősen. A többi leírt művelet(síkolás,fészek marás-csiszolás,szelep köszörülés vagy csere,szelep vezető ellenőrzés-csere,szelepszár szimering csere mind OK,persze szükség szerint). Vezérműtengely szimering csere evidens,úgy mint a többi két szimering cseréje is ezen az oldalon...A szerelő valószínű a vezrrműtengely ház végén levő “papír” tömítésre gondol,amit rohadt ritkán kell levenni. Ilyen tömítést vagy csináltatsz,csinálsz,veszel szerb tömítés készletet ami tartalmazza,fiatnál kapható pl de csak 5db-os csomagban,nem tudom pl szakál metalnál van e valamilyen fiat felső tömítés klt amiből ez vagy a veztengely ház-hengerfej közé való tömítés használhatő lenne,ilyenek.
Motorblokk sík ellenőrzés evidens,de ezeket gondolom meg ejti vagy már meg is tette. Rengeteg dolog van,leírni nem lehet még ennél az egyszerűnek mondott motornál sem.
Szia Zoli, a szerelőm kb. 10 órát mondott a hengerfej cserére, ez 40 pénz.
De a gépműhely fogja az alsó lapkás szelepállítást, szelepszárszimering cserét, szelepköszörülést, szelepfészek köszörülést és hfej síkolást is elvégezni. Így már, hogy nem a szerelő állít szelepet picit sokallom a mdíjat, de végülis örülök , ha már túl leszek majd rajta. A gépműhelyes 35 öt mondott, ebből 7 a síkolás, ezzel így megvagyok elégedve. Mondott valami olyasmit, hogy a vezérműtengely végénél van valamilyen préselt tömítés, hogy az kell neki. Nem tudod mire gondolt?
Sok a panasz tényleg. Kemény új korában,ez a felújított buzulás,volt hogy a lamellái közül egy kettő kintebb állt mikor a lendkerékre fel lett húzatva,ujkorában durván billegő kettőstömegű stb.
A másik poén hogy aisint is vettünk már amin volt egy gyanús marhafül biléta,de info sehol hogy ez most itt miért is van(az egész szett furán nézett ki,eltért az eddig megszokott látványtól).
A 0105 hibakód megoldódni látszik. Volt műszeres hibakódkiolvasás. A légköri nyomás nincs összhangban a töltő nyomással. Az autó 102 kér az jó!viszont a MAP 309 et mutat fixen onnan nem is mozdul. Tehát a map KO. Csere lessz
Olyan alacsony fenntartási és csekély javítási-karbantartási költségű igényű, ugyanakkor tartós autó ebben a kategóriában és ársávban már nincs mint a yaris-od volt. Ez biztos.
Nem fogok mindenre keresni ,ami írtál ,de megnéztem egy példát:
Cmax millióig..???.LOLLLL....
Van is vagy 8 (nyolc!) találat, annak a fele "plusz regadó"....(az is, ahol a nepper nem írta oda, mert "uram ez ennyiért egyértelmű")...ugye...
...szerinted ez mit jelent, az egymillió akkor ebben az árkategóriában korban és méretben az ársáv melyik része?
Sachsot láttam már felköszörült nyomolappal,ugyanazt a cikkszámon megrendeltük délutánra és az OK volt. Szerdán volt zafira B 1.8b,luk szett,abban egy felújított sachs nyomolap volt luk szám “mellé ütéssel”. Kell majd ide egy oknyomozó team lassan.
Asszonnyal vitatkozni azon, hogy mi nem szeretne/mi nem tetszik neki - dőreség. Menjetek ki a piacra és szemezgessetek. Aztán ha valami megfelel a kényes ízlésének abból keressetek valahol egy jó állapotút. 10-12 év környékén már úgyis csak az számít.
Üdv! Szeretném kérni a segítségeteket, ötletet. A gondom a következő: 2007 1.8 astra, hibakód P170-11 O2 érzékelő szegény kipufogógáz Jelensége, sétáló alapjárat, hidegen-melegen is. Lamdaszonda cserét végeztünk, vákum csöveket, légtömegmérőt ellenőriztük, szívótorok-szelep tisztítás történt. eredménye:zéró Fars levegő, illetve talán a légtömegmérő lehet a gond, de a diagnosztikai adatok alapján az utobbi jó lehet. fars levegő beszívást nem találtunk. jelenleg meleg állapotban kb 10perc után kezdi az ingadozó motorjárást.
Konkrét márka-típus-motor-váltó-verzióról lehet mondani bármit is, minden egyéb legalább annyira lesz pontos, minthogy opelt nem akarsz de talán mégis ezért kizárólag fordotopelt nézel.
Városba rohangálós autó kell. Sem kicsit, sem nagyot nem szeretnék. 4m és 4,4m között az ideális. Egy 19 éves Yarist cserélünk ( másodautó ), amivel munkába rohangálok 90% városban. Olyankor a gyerekekkel megyek és a gyerekülésben már kényelmetlen a lábuknak, ez az autó kicsi már. Benzines kell, 9-12 év körülire van pénzünk, max 1 milla. Ennyi, nem több.
Nekem bejön elég sok autó, de feleségem kizár minden olaszt, minden franciát, németből nem tetszik neki az Opel ( bár azért ez még lehetséges ), a VW túlárazott, japán alapból drágább, koreairól hallani sem akar. Igazából elég kevés a választás így. C-Max/Foscus, Astra/Meriva viszonylatban keres most kizárólag autót.
Olvastam egy sor használtautó tesztet francia, olasz és koreai autókról. Elég sokban ott volt egy hasonló mondat: a közhiedelemmel ellentétben, az internetes hozzászólásokkal ellentétben....
Nekem volt olasz autóm, nem volt gond vele és a családban van két francia is, azokkal sincs gond. Ez csak szerencse lenne? Valóban szó sem lehet ilyen autókról? Köszi
PUG 206-hoz hozta a tulaj, (és vitte is azonnal) első indulatomban fotóztam le a telefonnal, sajnos nem írtam fel a cikkszámot azt sem kérdeztem honnan vette.
Végül is a múltkori beszélgetés a nyomólapon levő körkörös megmunkálás és köszörült nyomólap minősége között elgondolkodtatott. Ez viszont már kiverte a biztit...
Adott egy Fiat Brava 1.6 16V 2000-es. Azzal a hibával jött hogy nincs alapjárat. Vezérlése el volt rakva. Azt vissza tettem így most van alapjárat de dadog. Hibakódként azt dobja hogy üzemanyag keverék küszöbérték felett. Ami élő adatban annyit tesz hogy 2-4V közt van a lambda szonda feszültsége. Ha a szondát széthúzom azonnal kisímul az alapjárat. elképzelhető hogy ennyire eltolódjon a szonda? Találkozott már valaki ilyennel?
Alapjáraton a befecs idő 3,5 ms szívócső nyomás 400mbar
"Terhelésre elgyengül, "darál", majd ugrik egyet és szépen húz."
Szerintem ez tipikusan gyújtás, égéskimaradás probléma lehet.
A hirtelen, dinamikusan változó dolgok inkább gyújtáshibák, a keverékképzési hibáknak másodpercek kellenek, míg változnak, helyreállnak, vagy épp elromlanak.
Szerintem itt alapvetően két különböző hiba van, persze hatással vannak egymásra, de a torpanáshoz talán nincs közvetlen köze a lambda szabályzásnak.
Terhelésre elgyengül, "darál", majd ugrik egyet és szépen húz. A lambda szabályzás nem igen akart elindulni a műhelyben nézegetve. (0,7V körül mindig, csak tökig lekötött fék vákuumcsőre volt képes megmozdulni kicsit lefele)
Próbából kapott egy másik szondát a fiókból, ezzel elindul a lambda szabályzás, de a hiba továbbra is megvan.
Ami érdekes, hogy a legkisebb féktisztitó ciccentésre a szívócsőbe majdnem lefullad, viszont ez a lambdán nem látszik...
A MAP kicsit magasnak tűnik, műhelyben játszva 380-390 körül, próbakörön 420 is volt alapjáraton. Fals gyanús, de nem találtam semmit, minden lehúzva, ledugózva, féktisztítózva, de a MAP marad 380.
MAP szenzor vákuum pumpával tesztelve, OK
Üzanyomás 2,5-3bar vákuumtól függően, de ezt menet közben nem tudtam mérni.
Érzésre olyan, mintha egy henger kihagyna padlózáskor, majd egyszer csak elindul. Trafó játszhat ilyet, vagy valamelyik injektor szívat?
Vw crafter ügyben van valakinek tapasztalata? Eladó lenne egy 2009 év végi, 2,5tdi 163lovas crafter. Eladó szerint ez a 3piros betűs tdi a legjobb. Valami merci motorról beszél, bár nem tudom mi köze a mercihez a 2,5tdi motornak, de nagyon dicséri. Igaz sok kilométer van benne. Közel 600. Annyi hogy ez biztos, nem a 300ra visszatekergetett társai. Viszont sok ismerős le akar beszélni a crafterről. Maradjak a régi lt-nél. Régi sprinterünk van, és már szeretnénk egy kicsit modernizálni.....
A kérdésem az lenne hogy jó gazdánál, elvileg az volt neki, mit bírnak ezek a kocsik? Mert kérdeztem az eladót hogy mit cseréltek már ez alatt a közel 600ezer km alatt, remélve hogy pár alapvetően 2-300e.et bíró alkatrészt már cseréltek, azt a választ kaptam hogy még semmit. Ez nagyon megbízható. Míg olvastam olyat hogy pl a túrbó 300körülig bírja.....
Előbb veszek nullás Michelin-t, mint ilyen tárcsát :)
Na az számít.
Nem hiszem, hogy odáig értek a fejlesztésben és az anyagválasztásban ezekkel az utángyártott tárcsákkal, hogy már csak a hókusz-pókusz tud rajta javítani.
Persze előítéletes is vagyok, csak jaszkari autón láttam ilyet, vállasodva, lelilulva, legyalázva.
Nem ítélkezem, huszonévesen ennél szánalmasabb dolgokat is csináltunk, mint a divat féktárcsa. :D
Elvileg a fékbetétekben a lekopó kötőanyagok gázosodnak, amikor több száz fokra melegszenek fékezésnél.
Hogy milyen anyagú betétekre jellemző leginkább, azt meg ne kérdezd, passz. De hasraütésre azt mondanám, hogy normál használatnál nem számottevő a gázképződés, mert az autók utcai tárcsáira szinte sem marnak hornyot.
A gyakorlatban szerintem max arra jó ez a matyóhímzés, hogy látja az ember, ha elkopott...
Elvileg a nút arra jó, hogy a fékezésnél keletkezett gázokat jobban elvezesse, és így ne melegedjen annyira a tárcsa. A gyakorlatban inkább csak a fékpor ül meg benne. (Meg arra, hogy a laikusok ránézésre azt higyjék, hogy ez valami komolyabb fék, és nem egy lakossági Brembo.)