Ezt a topikot azoknak a rutinos és kevésbé rutinos háziasszonyoknak és (amatőr) szakács uraknak nyitnám akik csakis a receptek és főzési technikák okán néznek be ide és szívesen osztják meg egymással a felvetődő kérdésekre az általuk a konyhájukban főzés közben megtapasztaltakat. Csak olyanokat várok akik nem isteníteni akarják a szóbanforgó termékeket, hanem csak egyszerűen főzni akarnak! :)
Kétféle hozzászólás kategóriát nem látnék szívesen: Értékesítési céllal érkezőket és az AMC és Zepter edények fikázóit. Erre már van topik ezért arra szeretném kérni az ilyesféle célzattal garázdálkodókat, hogy ezt itt most ne! :)
Sajnos, fogalmam sincs, hogyan kéne használni, mert nem nagyon kaptunk hozzá leírást, és akitől kaptuk azt nem tudjuk megkérdezni, mert azóta már külföldön él, ráadásul a párom volt főnöke, szóval ez nem megy.
Ha a neten az amc oldalon jól látom, akkor ez sütéshez való készlet.
Tud valaki segíteni, hogyan kell használni azt a fedőt?
Nagyon finom zöldségleveseket lehet bennük főzni, és nagyon egyszerűen. Csak simán bele kell tenni a zöldségeket (akár friss, akár fagyasztott). Kicsit megsózni (esetleg ételízesítővel megszórni) ,fedő megpárolni. Ha már annyira puha, amennyire szeretjük, akkor fel kell engedni vízzel.( Lehet forróval is.) Ha felforrt, akkor egy nagyon kevés rántással sűríteni, tésztát bele és kész. A rántást én előre el szoktam készíteni, egyszerre jó sokat, még forrón üvegbe teszem. Hónapokig eláll, és ebből lehet nagyon keveset is kivenni, pl. egy teáskanálnyit. Egy tányérban hideg vízzel keverem a rántást, és így felhigítva teszem a leveshez.Ennyit szoktam a 4l-es fazék levesekbe tenni. Ha a levest nem akarom sűríteni, akkor a zöldségek párolását nagyon kevés olajon végzem.
Köszi a tippet. Még egyszer így ki fogom próbálni. Remélem fog sikerülni. Pénteken fogják meghozni a MixSy-met. Remélem be fogja váltani a hozzá fűzött reményeimet.
Pár nappal ezelőt járt nálam 1 füstös egyén.(járt hm, bepofátlankodta magát a garázsba bár nemtom a Trabiból mit nézett ki:)1000 EU-ért kínált volna"akciósan" 1 Superlady típusú készletet.Tésztafőzővel,meg beépített hőmérővel,ajándék kacsafőző tepsivel, stb.Súlyra végülis megvolt,valóban más mint a mezei készletek.Végül már odaadta volna 125 EU-ért is,ami nem tünik tán rossznak,kár hogy nem tartok itthon ilyen mennyiségű valutát sem. Szerinetek sokat vesztetteMM?
A "rántottak" alatt a rántott húst érted? Ha igen akkor erre is van egy másféle receptem mint "azelőtt". :)
Arra nem térnék ki részleteiben hogy hogyan történik a panírozás folyamata, mert az semmivel sem másabb mint a hagyományos főzésnél. Annyi csak a különbség, hogy a húsra semmi só nem kerülhet, de viszont a tojásba kell tenni belőle (én régen a tojást is és a húst is sóztam. Sőt! A hús állt egy darabig a sóban, majd lemostam panírozás előtt).
Ezután előveszel egy lapos tányért, csöpögtetsz egy kis olajat bele és megkened vele a bepanírozott hús mindkét oldalát, majd a tök üres és jól felforrósított edénybe dobod. A fedő mindenképpen szükséges, de teljesen elfedni nem szabad a husit. Ezután néhány perc pirítás majd fordítás. :)
Nagyon le vagyunk csúszva. Tegnap nagyon finomat csináltam.
Krumplit héjastól megmosni, még nedvesen beletenni a hideg sütőedénybe. De ne pakold egymásra. Rá a fedő, pici láng. Felmelegíteni a piros mezőig. Lekapcsolni, hagyni visszahülni. Hasonló ízű krumpli lesz, mint a sütőben sült. Megpucoltam, felvágtam kockákra, vágtam rá fokhagymás fűszervajat, belöktem 2 percre a mikróba. Isteni finom kajcsi lett belőle.
Tudod barátom, tudom. :) Gyakran főzök (úgy 30 éve nap mint nap) ezért képben vagyok, de "azelőtt" másként készítettem a perkeltet így az új edény és a hozzátartozó másként történő főzési technológia újszerűségén lepődtem meg. Ilyenkor hajlamos az ember a telefonon kapott segítséget szó szerint értelmezni és miután az nyilvánvalóan nem teljeskörű így a gyakorlatban jelentkező eltéréseket, hiányosságokat próbáljuk itt néhányan kikutatni, megfejteni. Ezt tettem én is csak szakács bá' atyáskodón beszólt. Harag nincs csak hülyén jött ki. :)
Képet sajnos nem tudok készíteni, de ha a részletek érdekelnek szívesen leírom, hogyan készítem.
Eper jól megmosva, feldarabolva. 5,8 l-es edény aljára önteni 2 dl vizet, rátenni a szűrőedényt, ebbe kerül az eper, vagy bármilyen gyümi. Letakarom, elkezdem először nagylángon, majd ha már kimozdul a termosztát, akkor takarékon főzni. Ha már beért a zöldbe a mutató, megnézem milyen a gyümi, átkavarom. Így nézegetem addig, míg megfelelő puhaságúnak találom a gyümit. A leve szépen lecsöpög az alsó edénybe, ebből van a szörp. Én édesítővel csinálom, ezért átöntöm egy másik edénybe, beleteszem az édesítőt, és egy késhegynyi szalicilt, kiszedem üvegbe, mehet a spájzba télire. Közben a gyümölcshúst leteszem alulra, visszatakarom az edényt és még párolom egy kicsit. Amikor kész, akkor ebbe is édesítő, szalicil és mehet az üvegbe. csináltam már ribizliből, meggyből, nektarinból is ugyanígy szörpöt és lekvárt. Isteni finom.
Csak írok, hogy ne tűnjön el a topic. Tegnapelőtt eperből főztem lekvárt és szörpöt a Zepterben. Isteni lett, és nagyonb hamar megvan. Tavaly csináltam először, de akkor már csak nektarin volt olcsón, de abból is isteni lett. Csak az eperből hamarabb megvan és finomabb.
Azt én kb. 2xes mennyiségű vízben főzöm, pici olajjal, sóval. Amikor forr, kicsit félrerakom a fedőt, mert kiforrna, és a legkisebb hőre állítom a tűzhelyet. Így fő kb. 5-6 percig, aztán lezárom, rá a fedőt és csak áll a forró vízben-gőzben. Néha megkeverem. Mi csak durumtésztát eszünk, a dobozára rá van írva a főzési idő. (Általában sikerül betartani is.)
Én 1 éve már csak Zepter edényben főzök. Édesanyámnak van 1 db AMC edénye. Szerintem egyformán működik a kettő. Szívesen segítek bárkinek, ha tudok. Jó lenne ide feltenni javaslatokat.
Két dolgot nem tudok benne elkészíteni, az egyik a tészta, a másik a rántott holmi.
Azt tudtam hogy a hús ilyen csak azt nem, hogy ennyire magas hőfokon és rövid idő alatt is ilyen sok vizet szorít ki magából. Mindenképpen számoltam magával a jelenséggel csak később - a hagymapárolás közben. :)
Látom nemigen van önkéntjelentkező ezért majd én bevállalom ezt a marhapörkölt ügyet. :) Szóval AMC-t használok ill. ismerkedek vele. A marhapörit így javasolta egy hozzáértő:
1. Marhaús kockákat leszárítani (konyharuha, papírtörölköző, stb. segítségével).;
2. Edényt csak úgy magában felforrósítani a hagyományos fedővel a középső jelölésig engedni a zöld csíkot;
3. Ekkor beledobni a husit úgy hogy lehetőség szerint az oldalára is felragadjon;
4. Amikor néhány perc elteltével elereszti a hús a forró fémedény falát, beleszórjuk a felkockázott hagymát és fedő alatt 5-10 percig párolás következik;
5. Ezután borítjuk bele a fűszereket, fokhagymát, zöldpaprikát, stb. Majd rátesszük a nagynyomású fedőt és "turbo" fokozaton tartva a zöld jelet, főzzük kb. 20 percig;
6. Edény lehűtése, nyomás kiegyenlítés, tálalás
Én vasárnap a fenti recept szerint becsülettel nekiálltam elkészíteni az ebédet és többé kevésbé be is jött. Bajban azért voltam, mert a húst nem sikerült megfelelően leszárítanom és így a pirításból rotyogás lett (5 perc után annyi vizet eresztett hogy az ellepte a húst), de a végeredmény mindezek ellenére egész ehetővé főtte magát össze. :)
Miután nemigen hittem a 20 perces főzésben - biztos ami biztos - 30 percig rotyogtattam. Annyira széttfőttek a húsok, hogy rágni nemigen kellett. Mindegy! Majd legközelebb rövidebbre veszem a főzési időt! :)
Pedig én már kostóltam is ilyen pörköltet. És nekem a "mezei" roszdamentes edény is csinált ilyet húslevesnél hogy tök fémíze lett mert hagytuk benne kihülni.De csak addig van ez a jelenség amíg az edény új,később már nem jelentkezik.