Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.13 0 0 164

Üdv!

 

Statisztikailag nagy valószínűséggel párodnak "csak" OSAS-van.

 

Ahogy korábban írtam, eléggé zárt céhet gründoltak maguknak a szomnológusok. Elképzelhető hogy az általad írt, újonnan nyitott alváscentrum jogosult lesz a diagnosztizálásra, de a terápia megkezdésére, annak sikerességének igazolására még nem.

 

Ez a jogsival kapcsolatos problémakörben jelent gondot, ha párod törvénytisztelő állampolgár. (Ha nem annyira, akkor nem tesz eleget a 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet 6.§ (2) bekezdés d) pontjában  foglalt kötelezettségének és nem vonatja be a jogosítványát, arra a "kis időre" amíg a vázolt procedúra lezajlik.)

Előzmény: MI75 (163)
MI75 Creative Commons License 2019.08.07 0 0 163

Kedves Szacsics, sogormail, elk_nick! Köszönöm szépen a részletező hozzászólásaitokat, nagyon hasznosak voltak! Elolvastatom a férjemmel az infokat és utánanézünk a linkeknek is. Gondoltam én, némi kutatás után, hogy egy ilyen szép procedúra előtt vagyunk, de jobb felkészülni rá úgy, hogy tudja az ember előre, mire számíthat, ill. miből választhat. Nem szeretem az itthoni egészségügyi ellátásban, hogy nem mondanak semmit, úgy kell faggatni őket, és hogy kész helyzet elé állítanak.

 

A Honvédba hazavihetős gépre van előjegyzésünk november 13-ára, gondolom ez a kevésbé információgazdag vizsgálati gép/ megoldás, ami az apnoét állapítja meg, illetve a súlyosságát. De JÓ HÍR, ma kapott egy új időpontot a Bajcsy Kórházba, augusztus 27-ére!!! Egy ismerős említette, hogy ott is kiépítettek alvásdiagnosztikai részleget, ami friss, így nem sokan tudnak róla. (Ezennel megosztom az infót!) Hát fel is hívta, így kapta a viszonylag közeli időpontot. Ez egy befekvős alkalom lesz.

 

Egyébként a maszkról én is így gondolkozom, hogy az megvevős, - lásd fogkefe.

 

Itt szépen összefoglalják a problémát, az sem mindegy, hogy mije van: 1. Obstruktív Alvási Apnoe (Obstructive Sleep Apnoe Syndrome - OSAS), vagy 2. Centrális Alvási Apnoe (Central Sleep Apnoe - CSA):

http://www.horkol.hu/legzeskimaradas-kezelese

 

A vizsgálatból majd kiderül. Még majd jelentkezem a fejleményekkel. Még egyszer köszi a válaszokat!

Előzmény: Szacsics (154)
sogormail Creative Commons License 2019.08.06 0 1 162

BEszeltem orvossal aki csinal ilyen kezelest, azt mondjak, hogy 3 kezeles kell 6 heten belul, utana 1 ev utana ismetelni kell 1-2x. De utana allitolag tartos. Allitolag, mert nincs hosszutavu eredmeny meg.

Belenezegettem a studykba, de rohejesen alacsony esetszamon vonnak le kovetkezteteseket. Ez visszatart a kiprobalastol. Az ara Mo.-oin is 300e Ft-korul. 

Valoban lesz vmi heggszovet, de kezelesre nem kell keszulni, nincs altatas es nincs fajdalom, vagas utana. Az azert eleg jol hangzik. Felteve ha hatasos, mert a sarki vajakos ember raolvasasa is non-invaziv, cserebe hatastalan:)

Előzmény: Törölt nick (161)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.06 0 0 161

Olvastam a technikáról. A lézer hatására (helyi hőhatás) gyakorlatilag hegszövet képződik. Az egy kevésbé rugalmas szövet  mint az eredeti, ezért a lágy szájpad feszesebb lesz, kevésbé rezonál. A horkolás csökken.

Ahol én olvastam róla, bevallják hogy a hatás egy kb. évig tart. Aztán ismétlés.

A nem-invazivitását pusztán csak annyira látom valósnak hogy nem keletkezik seb.

Előzmény: sogormail (160)
sogormail Creative Commons License 2019.08.06 0 1 160

Koszi, megnezem. Jol utana turtal!:)

Fulorrgege nekem is "rendben", egesz pontosan volt egy halom gond amiket mar mutottek. De jelenleg nincs felso leguti elzarodas, mandulak is rendben. Fulorrgegesz annyit ajanlott, hogy meg lehet probalni a lezeres lagyszajpad korrekciot. De 50% vagy rosszabb a sikeresseg, nem tamogatott az en esetemben es kell a legsin terapia. Igy meg minek.

De hatha meg ez LINK segitene. Ez is draga, de non-invaziv es azt allitjak a studyk, hogy 75% sikeressegu. Az a gond vele, hogy a 75% azt jelenti, hogy valoszinuleg csokkenti, de nem valoszinu hogy eltunteti az apnoet. Igy meg tovabbra is kell a gep. Ami erdekes, hogy ezt a technikat Nemeto.-ban nem  a fulorrgegeszek, hanem a fogorvosok hasznaljak. MAr van kulon szovetseguk:) LINK Fogaszati Schlafmedizine.. Mar nem csak a szomnologusok akarjak a piaci szegmenst, hanem a fogaszok is:) Ugye nekik van specialis lezeruk..

Előzmény: Törölt nick (159)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.06 0 1 159

Nem volt szó műtétről. Alapjában véve anatómiailag egészséges vagyok. Az alvásfüggő légzészavarok kezelésére vonatkozó szakmai protokoll sem erőlteti a műtéti megoldásokat.

 

Ha van erőd és affinitásod, ezen rágd át magad;

 

https://www.hbcs.hu/uploads/jogszabaly/2608/fajlok/EMMI_szakmai_iranyelve_alvasfuggo.pdf

 

 

Előzmény: sogormail (158)
sogormail Creative Commons License 2019.08.06 0 1 158

szep procedure. Csak hogy erezze az ember, hogy fontos szereplo az egeszsegugyben..

Akinek meg komoly tunetei vannak es esetleg mar nem tud 1+evet varni, az meg fizessen..

 

Neked volt szo vmilyen muteti megoldasrol? En azt az infot kaptam, hogy ha aphnoe van akkor csak a gep, mutettel lehet probalkozni, de a gep kell igyis ugyis. A NightLase technikan viszont gondolkodom. Draga es nem tamogatott, csereben viszont allitolag hatasos.

 

(off. Nemetorszag:

-Az elso otthoni hasra tevos alvasvizsgalatra idopont 2-4 het. Tudogyogyaszhoz idpont, utana 1 heten belul a gep. (Nagyvaros, de messze nem Bp. meret. Gyalogtavolsag lakohelyemhez)

-Kiertekelese, masnap reggel az orvossal.

-Ha aphnoe van, akkor a leletek mennek a nagy alvaslaborba. Engem onnan hivtak idopontegyeztetesre. 2-3 honap.

-Nagy alvaslabor 2 ejszakas. Az elso ejszaka bemuszerezve alvas, hogy pontosabb diagnozis legyen. 2. ejszaka meg arrol szol, hogy kitalaljak, milyen gep kell, ha az a megoldas.

-Ha a gep jo es epp nem hetvegen van az alvaslabor, akkor reggel a labor melletti "boltban" kezedbe nyomjak a gepet es hazamesz vele.

-EÜ tamogatott az egesz procedura es a fenti idok a nem surgos eset)

Előzmény: Törölt nick (157)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.05 0 1 157

Üdv!

 

Párom által nehezményezett :) horkolás, meg némi öndiagnózis után én is rávettem magam, hogy elmenjek alvásdiagnosztikára.

 

Google, keresés, egyből megtaláltam a magyar alváslaborokat. Nincs sok, Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen.

 

Telefonszám felhív;

 

- Időpontot szeretnék kérni alvásdiagnosztikai vizsgálatra.

- Miért kéri?

- Hogy megvizsgálják az alvásomat.

- ??

- Körzeti orvos kéri hogy vizsgáljuk meg?

- Nem, én kérem.

- Csak beutalóval jöhet, olyanja van?

- Ha kell van.

- ??

- VAN.

- Jó akkor hozza magával JÖVŐ ÁPRILIS **-án (kb. ilyenkor volt a hívás, értsd AUGUSZTUSBAN...)

- MIKOR????

- Igen akkor.

- Jó, magammal viszem.

 

A szereztem beutalót, elautóztam a kérdéses helyre, a szükséges időben. Nem kellett a munkámhoz, nem a jogosítvány meghosszabbításához írták elő (a beutaló szerint egyébként de ;) , nem vagyok nemzetközi busz sofőr. Tisztán csak egesség tudatosan szeretnék élni, elvégeztetni egy szűrést, pont mint a tüdőmre, vércukromra, vérnyomásomra, prosztatámra stb. 

 

ÁPRILIS

 

- Jó napot, jöttem alvásdiagnosztikára.

- Ezt a készüléket kösse a hasára, ide dugja, oda dugja, menjen haza, holnap hozza vissza. Ezt a kérdőívet töltse ki.

(Egy "hibás" válaszom volt: kaja után ha tehetem ledőlök aludni, bevallottam.) 

 

Másnap visszavittem.

 

Ápolónő (~ szakaszisztens) kinéz a váróba; 

- Hasra kötözőset hozott vissza? (ő nevén nevezte; poligráf)

- Igen.

- Adja ide, levélben címére küldjük a leletet. Viszont látásra.

 

MÁJUS

 

Levél megjött; értékek (AHI-index) szerint tényleg van apnoé.

További szöveg; így végeztük, úgy végeztük, A HATÁSOS KEZELÉS MEGKEZDÉSÉIG GÉPJÁRMŰVET NEM VEZETHET, a jogsiját vonassa be, aztán jöjjön vissza NOVEMBERBEN, hogy megmondjuk mi a hatásos kezeléshez beállítandó légnyomás.

Ez már egy ottalvásos vizsgálat, miközben alszol és horkolsz, maszkon át adagolják a légnyomást, és amikor elmúlik, jól megmondják mekkora volt ez az érték. (ennél tudományosabb, mert a horkolás intenzitása mellett több értéket is vizsgálnak, de a lényeg ez)

Ezt az értéket programozzák majd be az általad beszerzett CPAP gépbe, aminek két hónapon át, legalább napi 4 órás használatát igazolva (JANUÁR) kaphatsz olyan papírt, hogy a terápia hatásos, gépjárművet vezethetsz (MÁRCIUS/ÁPRILIS).

 

Ha a fenti ügymenet neked annyira nem jönne be, természetesen tudnak azonnal is segíteni: van magán alvásklinika - ki nem találod hol, igen pont ott ahol TB alapon.

Hasra kötözős diagnózis 40 ezer.

Bentalvásos, 70-80 ezertől indul, egyszerű szobában. De van ahol kérhetsz kényelmesebb, szebb szállodajellegű apartmant, 150 ezer.

Titrálás (nyomás megállapítása); 70 ezer.

Kontroll: 15 ezer és már van is „visszakérheted a jogsidat/kiadhatják a jogsidat” szakvélemény

 

A legolcsóbb - TB támogatással is megvásárolható - CPAP gép Magyarországon kb. 200 ezer. Amíg nem igazolod a terápia hatásosságát a két hónapos adatok bemutatásával (gép kártyájának kiolvasása) TB támogatás nincs, de gép persze kell, különben ugye hogyan igazolod hogy hatásos a kezelés....

Gép bérlési lehetőség 5 ezerről indul. Havonta.

A maszk egyszer használatos, (pontosabban személyes, mástól fogkefét sem kérnél kölcsön.) azt vedd meg, 40 ezer (-től indul)

 

Ha időd van és legalább 200 ezer Ft-od, nőtt az esélyed az egészséges, hosszabb életre, és jövő tavasszal már vezethetsz is. (ideális eset; elég a 200 ezres, gép, és a TB kifizeti a felét. Ha durvább az alvás közbeni légzészavar  un. kétnyomásos BPAP eszközre van szükség annak az ára közelebb van a 500 ezerhez, a TB annak is csak a felét fizeti)

 

Ha időd nincs, de pénzed van/vagy nincs, de a munkádhoz nélkülözhetetlen a jogosítvány, 300 ezertől akár félmillióig is jó ha kikészíted.

 

Ha se időd, se pénzed ebben az ellátórendszerben nem a szomnológus lesz a kezelőorvosod. Majd a patológiára ingyen visznek, (érted visznek, mert jogsid nem lesz) és várakozási idő nélkül fognak betolni.

 

Szóval ez van.

 

Egy viszonylag fiatal orvosi szakterület ami elég jól menedzseli magát. Akik az elején belekezdtek, szeretnének sok pénzt kiszedni belőle, zárnak. (nem érdekük - mondjuk a TB-nek sem) hogy több helyen, nagyobb beteglétszámnak legyen elérhető a -ingyenes- vizsgálat, terápia.)  Ezért nálunk még elsősorban reklámokkal,  (úgy az orvosi mint a gyógyászati segédeszköz forgalmazás terén) üzleti jellegű ajánlatokkal találkozhatsz a neten, egészségügyi információkkal körítve.  A szomnológusok "kasztjába" történő bekerülés szigorú szabályzatát már képesek voltak megalkotni, valamint a veronai buszbaleset farvizén jogszabályi hátteret is gründoltak az üzletnek. (a jogsi eü. szabályait meghatározó rendeletet bővítették egy apnoéra ÉS aluszékonyságra vonatkozó §-al, amihez igazítják a kiadott (szintén országosan egységesített) szakvéleményt is. (...a gépjárművet nem vezethet” szöveggel...)

 

Elhiszem én hogy a beteg érdekében csinálják, csak a f.szom csóválja közben a fejét...

 

Végezetül netes beszerzés

 

A légsínterápiás gépet használtat nem vennék, egyrészt a gép ahogy öregszik zajosabb lesz, pedig a régi típusok újként sem voltak hangtalanok.

A modernek totál csendesek egy laptop hangja kb.

Másrészt mert a régebbi gépek un. doktor (klinikai) menüjébe nem biztos hogy be tudsz lépni. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a személyre szabott kezelési nyomást beállítsd.

Nem szerencsés egy másik ember részére megállapított dózist magadba pumpálni. Szó szerint és képletesen. Ugyanezért célszerű egyszer végigjárni a fentebb vázolt tortúrát. Az a légzéskimaradás egy összetettebb folyamat is lehet, nem biztos hogy csak fizikai gondok vannak, van idegrendszeri típusa is.

 

Szóval kell az orvosi vizsgálat. Ha nem kerültél bele a jogsi hosszabbítás/külföldi buszozás miatti kényszerhelyzetbe végül is ráérsz kivárni mire kivizsgálnak, adnak egy nyomásértéket.

 

Ez a légsínterápiaa dolog azért inkább fejben dől el. Ha találsz egy neked kényelmes maszkot, és elfogadod hogy egy gép vigyáz rád alvás közben élvezni fogod. Tényleg. A kényelmetlenség elég gyenge érv ellene, amikor az alternatív „gyógyászat” teniszlabdát akar a pizsamád hátára varrni. :)

Jegyzem meg erről az alvásterápiás pszichológus is meggyőzhet; 12 ezer lesz…

 

A netes beszerzésről;

 

CPAP vagy BPAP készüléket az Aliexpresszen is nyugodtan lehet rendelni, abban az árkategóriában ahol ezek az eszközök mozognak nem gyártanak kétpálcás tömegterméket, egyes nagy légzéstechnikai cégek is ezeket árusítják. Egyszerű CPAP elég gyakran elérhető akcióban, kb. 280 USD. Erre jön 27% áfa (~ 100 ezer  Ft). a BPAP (kétnyomású) ami (ismét egyszerűsítek) azoknak kell akik túl nagy nyomáson lesznek apnoé-mentesek, ezért a kilégzéshez egy másik – alacsonyabb – nyomásérték is szükséges, ott is 500 USD felett lesz.

A végösszeg kb. fele a magyar forgalmazóknál feltüntetett árnak, gyakran a TB támogatott ár alatt is marad.

 

Kiegészítőt gyakorlatilag csak így érdemes venni, egy 40 USD-s maszk 40 ezer lesz mire itthon megveheted.

 

Igen működik. Jól beállított géppel az AHI (apnoé-index) közelít a nullához. Alacsonyabb mint egy gép nélkül alvó egészséges emberé. 

 

A „recept nélküli” CPAP használat sem halálos persze, de azért ezt illik alaposan körüljárni informatikailag és egészségügyi szempontból is. Angol nyelven elég jó szakirodalom érhető el, de nem egy levél C-vitamin, na. Árban sem.

 

Remélem segítettem, ha kérdésed van dobd fel.

Előzmény: MI75 (151)
sogormail Creative Commons License 2019.08.02 0 1 156

Ha aphnoe van akkor a legsinterapias gepek, CPAP a megoldas.

Hiaba csinalnak barmit a mutetek hatasfoka 50% alatti aphnoera. Lehet kevesbe horkol az ember a mutetektol, de maradhat un. nema aphnoe. en Nemeto.-ban elek, szerencsere nem kell Mo.-on kuzdeni az egeszseguggyel. itt pl. semilyen mutetet nem tamogatnak pont a fenti okok miatt. Ellenben tamogatott, ergo kvazi ingyen adjak a gepet. (Par euro per ev)

En is most jarom korbe a temat es nalam is az van. Van aphnoe, megmutenek, de tok mindegy a gepet hasznalni kell. Bar meg nem kaptam meg, egyelore nem tudom milyen azt hasznalni. de kb. en is azt erzem, hogy lenyegesen kisebb a teherbirasom, koncentracio es etc..

Ha orrsoveny es egyeb fulorrgege problemakat meg kell oldani, az sajna penzes dolog. Kb. nincs epkezlab fulorrgegesz allami eü-ben ma Mo.-on. Orrsovenyt vegig lehet rendesen muteni, nem csak a hagyomanyos kokanyolassal. es akkor hosszutavu megoldas. de profin ilyen operatort nem talalsz allami eü-ben. Anno ezt meg Mo.-on jartam vegig. 

Előzmény: MI75 (150)
Szacsics Creative Commons License 2019.08.02 0 1 155

Eredményes volt, horkolás a múlté. Kivették a garatgyök mandulákat, nekem akkorák voltak, hogy középen majdnem összeértek. Az altató szondát alig tudták letolni a torkomon. Most úgy néz ki, ha kitátva a számat belenézek, hogy van hely a levegőnek, az uvala (nyelvcsap, ami lelóg), na az nincs, azt totál levágták, és annyi, hogy ha jó öblöset iszok egy pohár sörből, akkor a korty eleje az orromba tódul. A műtétről beszámoltam a mandulaműtét topicban. Nem fizettem érte semmit, még diszkrét csúszópénzt sem.

Előzmény: wwwashable (153)
Szacsics Creative Commons License 2019.08.02 0 1 154

Kedves MI75! Húú...nézzük sorjában. Az egész műtéti beavatkozásról írtam a mandulaműtét-topicban ugyanebben a fórumban. Amúgy semmi extra, nyilván van fájdalom a gyógyulás folyamatában, de kibírható, nem nagy ügy. Természetesen TB-s támogatott beavatkozás volt, nem vagyok hajlandó fizetni orvosnak azok után, hogy a rádiófrekis humbukkal megjártam. Meg kb. a faxomnak vonják automatikusan a járulékot a fizumból, akkor legalább használjam ki a levont összeget, erre találták ki az államot vagy mit. Viszont! Nagyon fontos! Apnoe-s betegeknél nincs lágyszájpad feszesítés! Én a horkolásos mizériámat azzal indítottam, hogy befeküdtem alvásvizsgálatra, hogy egyáltalán mi okozhatja. Ott tökéletesen megállapították (egyébként idegorvos), hogy nem légzéskimaradásos, így mehettem további vizsgálatokra, hogy milyen feszesítő beavatkozás legyen, de mindenhol (rádiófrekis vagy lézeres) kérdezték, hogy voltam-e alvásvizsgálaton. Az a legelső. Ha légzéskimaradásos horki van, akkor nincs más jelenleg, csak a 200 ezres éjszakai készülék. Nem tudom miért, de minden doki ezt mondta. Amúgy a Honvéd Kórházban mire kaptak időpontot?

Előzmény: MI75 (150)
wwwashable Creative Commons License 2019.08.02 0 0 153

üdv! juj, nagyon szeretném én is tudni hogy eredményes lett-e végül. mennyire volt fájdalmas és meddig, (ugye egyszerre volt ez hogy mandula ki és a feszesítés?) és hogy hol, mennyi pénzbe fájóan csináltattad 

Előzmény: Szacsics (146)
wwwashable Creative Commons License 2019.08.02 0 0 152

sziasztok! volt akinek mandulakivétel segített a horkolás megszűntetésében vagy jelentős halkításában? 

MI75 Creative Commons License 2019.08.01 0 0 151

Kedves Maximgreen! Hát igen, tényleg nagy a csend a témában sajnos. Én mostanában próbálok utánanézni, mit tegyünk, a férjemnek van apnoéja, - lásd előző HSZ-mat. Kérdésem, hogy jól működik, használ az olcsóbban neten szerzett gép? Nagyon hasznos volt a hozzászólásodat olvasni, - működtetés, beállítás, orvosok lehúzása, stb.. - valamilyen hasonló úton gondolkodom megoldásként. Esetleg gépbeszerzés céljából majd kérhetem a segítségedet? Még előtte vagyunk a vizsgálatnak is, amint látom ez egy igen összetett probléma, amivel szembe kell néznünk. A férjem már néha annyira kimerült, hogy meg akar halni... :-(  46 évesen, két kiskorúval még nem kéne itt tartson,- semikor se, - de sajnos ez van.  Nincs ereje, idegzete, koncentrációs képessége, árnyéka önmagának, azért is én keresem, mielőtt valaki megkérdezi, hogy miért én vagyok itt. Gondolkodtam, hogy oké, lehet ez fizikai, testi adottság is - garat szűkössége, orrsövényferdülés, - de korábban nem volt ez ennyire súlyos, (mindig is horkolt, ) együtt járhat az öregedéssel a szövetek renyhülésével ?

De már lelki okokra is gondoltam, elég sok gonddal rendelkező átlagos magyar "devizás" család vagyunk, konkrétan fuldoklunk a bajokban, az egészség miatt csökkent munkaképességgel, részünkről tisztességes hozzáállással, viszont átverő szemét munkaadó emberekkel, akik nem fizetnek, plusz cigányzsarolással, -  igen, itthagyom, kiírom, mert ez a mai magyar valóság!, - nagyon fárasztó. (A jobban teljesítő Magyarországon!!)  Aztán van olyan, hogy "Recall Healing", ha valaki hallott már róla, ami éjszakai tűzesettel, fulladással hozza össze az aphnoét. Tény, hogy volt ilyen élménye, a szomszéd garázsa égett le gázrobbanás miatt, de senki nem halt meg bennégve, füstmérgezve, fulladva.

Valaki, ha még meg tudna osztani bármilyen tapasztalatát a témában, azért nagyon hálás lennék! Köszönöm!

Előzmény: Maximgreen (145)
MI75 Creative Commons License 2019.08.01 0 0 150

Kedves Szacsics! Vannak pozitív fejlemények a műtétek után? Érdeklődnék, hogy ezek mind magán úton történő műtétek voltak? Illetve mennyire fájt a lézeres lágyszájpad műtét és az utóhatások?

Férjemnek van sajnos elég súlyos alvási apnoéja és valamilyen megoldást keresnénk rá. A Honvéd Kórházba november közepére kapott időpontot és az még odébb van. Féltem, ilyesztő, amikor hátonfekve nem vesz levegőt minden 2-5. percben és nem csak 10 mp-re... :-(  Én őrzöm az álmát, ilyenkor szólok neki, hogy vegyen levegőt, de így se ő se én nem alszom. Már próbáltunk több mindent, teniszlabdát a hátára, de ráfeküdt és csak kikészítette a hátát reggelre, aztán megemelt felsőtest párnákkal, hátha így nem zárul el a garata, de kényelmetlen volt neki, mert nem tudott oldalra feküdni, valamint orrtapasszal. Utóbbi valamit segít, de a nyelvgyöki gócponton sajnos nem. Orrsövényferdülése is van, de sokan azt is mondták, ismerősök, hogy nem hatásos és visszaáll amúgy is egy idő után. Elrettenti amit látott a tesója orrműtétjénél; totál feldagadt, eltorzult, lila arc. Esetleg altatásban kevésbé kellemetlen...A baj, hogy nincsenek százezreink ilyen CPAP stb gépekre ill. magán műtétekre. :-(

Előzmény: Szacsics (146)
sogormail Creative Commons License 2019.07.21 0 1 149

Nekem a dokim 50% eselyt mondott. Nemet HNO doki. Es mivel nem nagyon tamogatott, melle tette az 1000eur-s csekket az ajanlat melle. (Menjek nagy alvaslaborba es akkor adnak legsinterapias gepet, az kozel ingyen van)

A NightLase-re mar 75% eselyt mondanak a studyk es nem fajdalmas, non-invaziv. Fogaszati lezer alternativ alkalmazasa. De nem olcso.

Előzmény: _chillout_ (147)
sogormail Creative Commons License 2019.07.21 0 1 148

Sziasztok,

 

Probalta mar vki a NightLase lezeres non-invaziv megoldast?

Nemeto.-ban elek, itt a "legsin" terapiat nyomjak es tamogatjak, mondvan az 100%. A mutetek meg nem. Szal a mutetek es egyeb megoldasok fizetosek. De mielott kapok egy Darth Vader maszkot, kiprobalnek vmi kevesbe invaziv megoldast..

Sajna van aphnoe-m kell vmi megoldas.

_chillout_ Creative Commons License 2019.06.29 0 0 147

Ez nagyon jó hír!! Számolj majd be a végeredményről, a férjemnek is fel lett ajánlva ez a műtét, de nem garantálják a végeredményt és ez azért egy fájdalmas műtét.

Előzmény: Szacsics (146)
Szacsics Creative Commons License 2019.06.28 0 1 146

Sziasztok! Két sikertelen rádiófrekis beavatkozást követően úgy felkúrtam az agyam, hogy elmentem mandulakivételre és lézeres lágyszájpad feszesítő műtétre. Ma vagyok a 10. napon, kontroll után. Némi horkolás elalváskor még jelentkezik, de utána totál csöndben alszom. A doki elmondása szerint a sebgyógyulást követően fog az új panaszmentes szituáció beállni. Szóval még 2 hét kb. és meglátjuk, majd beszámolok. Nagyon bizakodó vagyok.

Maximgreen Creative Commons License 2019.06.05 0 1 145

Sziasztok

Hát tényleg eléggé nagy a csend ebben a témában. Pedig nagyon sokan vagyunk ám, én rövid idő alatt, ahogy elkezdtem foglalkozni a témával, legalább 12 emberről (ismerősök és azok ismerősei) tudtam meg hogy alvási problémájuk van. Képzeljétek el, még Fábry Sándor is volt vizsgálaton a Honvédban. :)  Reagálva az előző hozzászólásra, nekem is van orrsövény ferdülésem, bal orrjárat szűkebb. Ha nátha vagy allergia nincs, akkor nem zavar. Tény hogy a bal oldalamon fekve jobb a légzésem. Erre azt mondja egy O-F-G. orvos, hogy ilyen nincs, nem befolyásolhatja a fekvés iránya. Ő mindenáron műteni akart, szinte rá akart beszélni, indítékai felől nincsenek kétségeim. Valójában nekem igenis a nyelvem zárja el a levegőt, pár súlyos rémálmom is volt. Egy másik fogorvos azt mondja, hogy az alvási apnoe betegség nem is létezik, szerinte sem a lágyszájpad, sem a nyelv nem tudja elzárni a levegőt. Másik fogorvos szerint, az hogy a szánkon veszünk levegőt éjszaka az csak egy rossz szokás. Hát van baj! Olyan érzésem van szándékosan félre vezetnek bennünket azért hogy lehetőleg semmit ne tudjunk meg a betegségekről és minél több pénzt vigyünk nekik.
Egy másik O-F-G. orvos, aki maga is súlyos apnoe betegségben szenved, megosztotta velem a személyes problémáit, sok és pontos információt kaptam Tőle, hálás vagyok az információkért és a bizalomért.


A másik amit megemlítenék, hogy vigyázzunk, mert egy gyengébb apnoe eredmény nyomán könnyen ugorhat a jogosítvány, átmenetileg, amíg a terápia el nem kezdődik és jó eredményt nem mutat. Két esetről tudok mindkettő jó ismerős. Egy ismerősöm is így járt, 2 hónap és 250 000 bánta. Ugyanakkor az eredménye nem volt olyan rossz, hogy OEP támogatásra jogosult lett volna. Tehát ha vissza akarta kapni a jogsiját, ki kellett csengetnie a negyedmilliót. Fontos hogy a kikérdezéskor mondunk-e nappali aluszékonyságot. Értem én, hogy ha egy kamionos elalszik vezetés közben, az maga a tragédia, de sajnos a fenti esetek nem éberségi teszt, hanem feltételezés nyomán történtek. Jó egészséget mindenkinek!

Mr. Freud Dirty Creative Commons License 2019.05.24 0 1 144

Sziasztok! Kicsit inaktív a fórum :(

 

Van olyan, aki hason fekve, csukott szájjal (is) horkolt és segített rajta műtét? Mondjuk nekem az orrom is be szokott dugulni (főleg az egyik oldalamon fekve), tehát nálam az orrsövény is bűnös.

Kathyc Creative Commons License 2019.05.02 0 0 143

Kedves Maximgreen!

Műszaki emberként lényegesen egyszerűbb a helyzeted, mint egy laikusnak :-)

Örülök, hogyha  sikerült!

 

Én, ha nagyon fáradt vagyok, 10 óra munka+400 km vezetés után és másnap ugyanez vár rám néha használom a gépet, de hiába az új, modern és drága maszk, akkor is elgyötörten kelek, mert elszorítja a fejbőr vérkeringését és zsibbadt az egész fejem, bár amúgy kipihentebb vagyok, az igaz. ( Na és persze nem is épp női haj-kompatibilisek a pántok).

 

Jó alvást, kellemes ébredést kívánok!

Előzmény: Maximgreen (142)
Maximgreen Creative Commons License 2019.03.23 0 2 142

Kathyc, köszönöm a hozzászólásodat! A használt gépet nagyon olcsón vettem, és mivel műszaki ember vagyok, szétszereltem és karbantartottam, volt mit. Rendeltem maszkot és csövet is, a maszk már meg is jött Kínából. Elárulom hogy ugyanaz mint amit 3 szoros áron itthon meg lehet venni. A használt gép árának 22 szeresét fizettem ki magánrendelésekre és Therra Snore protézisre. A protézisnek köszönhetően mozognak az alsó fogaim. Tehát az eredmény finoman fogalmazva igen szerény, ugyanolyan fáradtan ébredek.

Mint írtam a betegségem nem éri el azt a súlyossági fokot, hogy OEP támogatásra jogosult legyek. 62 éves vagyok, nincs több időm 2-4-9 hónapokat várni magánrendelésekre és TB rendelésekre. Mielőtt meghalok még szeretnék egy jót aludni. Éjszaka tiszták a légutaim, biztosan nem allergia vagy ilyenek okozzák a problémát.

Idéznék egy sorstársunk 2011-es írásából, remélem nem haragszik meg érte, ha olvassa.

 „Sziasztok! Én úgy horkoltam mint egy grizzlimedve, kb 1 hete alszom orrmaszkos pumpával, nulla horkolás és reggel kipihenten ébredek

Egy maszek dokihoz mentem el, mert nem akartam kivárni a több hónapos időpontokat. Első beszélgetés 10ezer, kapsz egy készüléket otthon alvásra. Második találkozó 32 ezer a kiértékelésre és 10 ezer a dokinak. Következő esemény a korházban bent alvás 49 ezerért, majd 10 ezer a következő kiértékelés. Tehát eddig 110 ezer. Ezután megkapod a gépet és a maszkot ami 200 és 150 ezer között van (kaució), 2 hónapig kell naponta 4 órát használni és akkor kapsz kb. 120 ezer hozzájárulást, amit be is csengethetsz a gépeladónak, és akkor kb 20-30 ezret visszakapsz a kaucióból. Én az alapgépet vettem 200 ezerért és egy 50ezres maszkot amelyből 150 ezret kellett leraknom. Tehát eddig 260 ezret fizettem ki, amiből 30 ezret visszakapok. Az orvosi vizsgálat lényege, hogy megállapítsák a nyomást, amelyre a gépet be kell állítani. Nekem szólt a párom, hogy hanyatt még mindig horkolok, ezért a 7-es értékről 8 -ra át kellett állítanom a gépet. Na ez az átállítás a nagy titok, ebből csinálják a pénzt. Én egy külföldi  fórumról megtudtam, hogy melyik gombok megnyomásával jutsz be a titkos menübe. Na és most kinyögöm végre a dolog tanulságát. Ha olcsón meg akarod úszni akkor vegyél egy gépet valahol, és állíts be magadnak a nyomást. Minden gép a 4-es egységről kezd és bizonyos idő múlva feltornássza magát a beállított értékre. állítsd be 5- ös re, és ha kevés nyomd feljebb. A gép tényleg jó és nagyon hálás vagyok a dokinak meg a páromnak, hogy elküldött hozzá, de ez egy nagy pénzlevétel, ezért remélem segítettem valakinek.”

Mindent elmondott, nem ismételnék.

Az orvos is ember, én is, a különbség annyi hogy Ő pénzt akar keresni (nem keveset, sokat) én pedig meg akarok gyógyulni, Érdekeink tehát ellentétesek, a gyógyult beteg nem jó mert nem tejel tovább.

Kathyc Creative Commons License 2019.03.12 0 1 141

Az tényleg nagyon régi gép lehet. Az enyém 8 éves, de már számítógép-vezérelt, SD kártyaolvasóval.

Az, hogy a vizsgálaton éberebben aludtál, teljesen rendben van, mindenféle kábelek, pántok között nem lehet másképp.

Nekem anno, 4 hónapot kellett volna várnom a titrálásra, mert fullon volt az osztály, de annyira rossz volt az állapotom, hogy az orvosom egy előzetes számítás alapján megadta az értékeket és előre beállított gépet hoztak ki. Viszont nem volt pont az amit előírt az orvos, mikor megjött az új, légzéskönnyítős, azt meg nem bírtam, fulladtam alatta, a 3. gép maradt nálam. A maszk sem passzolt elsőre, azt is cserélni kellett, szóval, nem olyan egyszerű ez, mint ahogy tűnik.

Az új gép is nagyon drága TB-re is, de egy őskövületért pénzt adni, és találomra állítgatni?! Persze, ez a te döntésed.

 

Azt, hogy megfulladsz egy húsdarabtól azért álmodhattad, mert bedagadt az ovula és lelógott a torkodra - ismerem az érzést :-( Az viszont allergiás reakció lehet. Nekem fekve állandó orrdugulásom volt, mióta szedek allergiagyógyszert és néha orrspray-t használok sokkal jobb.

 

 

 

Előzmény: Maximgreen (140)
Maximgreen Creative Commons License 2019.02.28 0 1 140

Használt gépet szándékozok venni, van is egy "jelölt". Elég régi gép, a nyomást és az emelést a hátulján csavarhúzóval kell beállítani. Maszkot veszek újat. Vizsgálaton voltam 8,8 az apnoe index, de szerintem a vizsgálat éjszakáján éberebben aludtam mint egyébként. Így is voltak 60 másodperces szakaszok, hanyatt fekve, amikor nem vettem levegőt. Nagyon fáradtan ébredek, gyakran hülyeséget álmodok, néha rémálmaim vannak. Egyszer azt álmodtam, hogy egy húsdarabtól éppen most fulladok meg. Ekkor győződtem meg pontosan arról hogy mi a bajom. Az orvos TheraSnore protézist írt fel, amit használok, szerény eredménnyel. Erről tudok bővebben írni, ha valakit érdekel. Tehát arról szeretnék infót, hogy valaki csinált-e ilyent, hogy "autodidakta" módon kezelte magát. Többen bátorítanak hogy lépjem meg a fentieket. Abból van elegem, hogy magánrendelésre 2 hónapot, OEP vizsgálatra 9 hónapot kell várni.

Előzmény: Kathyc (139)
Kathyc Creative Commons License 2019.02.24 0 0 139

Mit szeretnél tudni?

 

Előzmény: Maximgreen (137)
Szacsics Creative Commons License 2019.02.24 0 0 138

Bocsi, csak tök véletlen néztem ide vissza. Nem tudom, időközben megcsinálták-e már neked a beavatkozást. Én sok pozitívumról azóta sem tudok beszámolni. És az a bibi, hogy más sorstársam se. Az email-em ott van az adatlapom küld linkjén, ha érdekel valami nyugodtan kérdezz. Üdv.

Előzmény: palmerka (135)
Maximgreen Creative Commons License 2019.02.22 0 0 137

Sziasztok! Friss infót szeretnék kérni CPAP gép használótól.

zaffarano Creative Commons License 2019.02.12 0 1 136

Sziasztok! Nekem ez az egyszerű 800 forintos párna jelentősen csökkentette a horkolást

https://jysk.hu/haloszoba/parnak/specialis-parnak/basic/parna-400g-strokken-32x42x10/8

palmerka Creative Commons License 2019.02.05 0 1 135

Sziasztok !

 

Szacsics !  Szintén Szegeden és rádiófrekvenciás kezelés előtt állok , ezzel kapcsolatosan kérnék vagy adnék elérhetőséget ,ha lehetséges ?!

Előzmény: Szacsics (131)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!