Keresés

Részletes keresés

23 negedi Creative Commons License 2007.08.31 0 0 304

Egy fontos adat amit csak most találtam meg:

 

A gránit sűrűsége, amiből a terasz van, 2,6 kg/dm3

 

23 negedi Creative Commons License 2007.08.31 0 0 303

 

Ez sajnos csak kicsiben megyfel de innen vannak a képek: http://www.ongo.hu/kepek/7580

23 negedi Creative Commons License 2007.08.31 0 0 302
23 negedi Creative Commons License 2007.01.06 0 0 301

Ősi mértékegységekkel kapcsolatos ez a könyv, Neked már ajánlottam máshol de hátha ne m olvasta valaki:

 

 

 DAVID FURLONG:
A TEMPLOM TITKAI  

A templom titkai különleges könyv, mely alapjaiban fogja megváltoztatni történelmünk hajnalának szemléletét. Kövessük David Furlong aprólékos kutatásainak útját az egyiptomi piramisoktól a közép-amerikai maja templomokon át Nagy-Britannia osi helyeire. Közben vele együtt fejtsük meg a titkot, mely 5000 éven át felderítetlen maradt… egészen ez idáig. A templom titkai az emberiség történetének meghökkentoen új leleteit tárja elénk. Többévnyi kutatást követoen David Furlong brit területeken elrendezések rendkívüli

mintáit fedezte fel, melyek nemcsak összekötik az osi helyeket, hanem – hihetetlen módon – az egyiptomi piramisoknál talált geometriai mintát másolják. A részletes számítások kétséget kizáróan bizonyítják, hogy Nagy-Britanniában 3000 évvel Krisztus elott, vagyis sokkal korábban, mint azt az ismert történelmi feljegyzések alapján gondoltuk, már magasan képzett csillagászati és matematikai tudású civilizáció élt és muködött. A korszak idoben pontosan megfeleltetheto a dinasztikus egyiptomi kultúra kialakulásával és a maja naptár megjelenésével. Kik voltak a terület igen bonyolult templomainak építoi? Honnan jöttek, és miért fektették ley vonalak hálózatát a területre? Milyen üzenetet próbáltak elrejteni a komplikált mintákban? David Furlong kutatásaiban: • a piramisok és a Gízai-fennsík szent geometriájának új látásmódját nyújtja • bebizonyítja, hogy Atlantisz pusztulása csak mintegy 5000 évvel ezelott következett be, vagyis sokkal késobb, mint azt eddig gondoltuk • amellett érvel, hogy Kr. e. 3100 körül mind az egyiptomiak, mind a britonok kidolgozott mértékrendszert használtak, mely pontosan az egyenlítoi körméret és a sarki meridián figyelembevételén alapult • feltárja Silbury Hill és az Aveburyi Szentély valódi célját és még sok érdekes dologgal szolgál. Kísérjük el David Furlongot múltbéli felfedezo útján, mely befolyással lehet majd jövonkre is.

A SZERZŐRŐL

David Furlong várostervezést tanult. 25 éve rejtélyeket kutat, valamint rendszeresen vezet csoportokat szent helyekre Egyiptomban és a világ más részein. Eddig számos könyve jelent már meg. Jelenleg Surreyban él.

Előzmény: Törölt nick (300)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.06 0 0 300

Igen. A görög tudás másik forrása az ősi Egyiptom lehetett. A piramisokban is ott van az ősi mértékeken és számrendszereken alapuló tudás, amelynek fő feladata a transzcendens isteni létnek az itteni világra való kiterjesztése és az élő világegyetem kozmológiai képének megjelenítése. Lehet, hogy az ősi keleti és egyiptomi népek hagyományos kozmológiája és tudása azonos, de elfeledett kulturális örökségből, egy letűnt civilizáció "maradványaiból" származtak?

Előzmény: kisharsány (297)
23 negedi Creative Commons License 2007.01.06 0 0 299

OFF:

 

Mathy, a piramisokról jut eszembe, a Korábbi civilizációk jelei?! - be tettem be egy szerintem érdekes oldalt a piramidológia nevű "tudományágról", - vagy minek is lehet nevezni... majd nézd meg, szerintem érdekes.

Előzmény: Törölt nick (298)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.06 0 0 298

De a gízai nagy piramisok építészeti, rafinériája, zsenialitása és utolérhetetlen monumentalitása, valamint a baalbeki trilithonok kibányászásának, szállításának titáni nagyságrendje az ókor folyamán (de később se nagyon) egyszer sem tudott megismétlődni.

Előzmény: Törölt nick (296)
kisharsány Creative Commons License 2007.01.01 0 0 297

 

 Arkhimédész felfedezéseinek előzménye Pithagorasz volt, aki a matematikai arányok és az aranymetszés szabályait egyetemesnek tartotta a kozmoszban, és gyakorlati alkalmazásuknak is utat nyitott pl. az építészetben.

 

  Grandpierre Attila írja "Naptemplomok és az ősi világlátás" c. cikkében:

 

   "...Püthagoraszt mágusnak nevezték, (:ti. kortársai /megj.tőlem/:) mert tudása java részét mágusoktól tanulta, jórészt egy a Kárpát-medencéből Görögországba utazó Abarisz nevű szkíta mágustól..."

 

 

  kisharsány

Előzmény: Törölt nick (293)
23 negedi Creative Commons License 2006.10.28 0 0 295
Nemrég megvettem John és Anne Spencer: Misztikus és szent helyek c. könyvét, mert több mint 160 ősi helyről van benne szó, de Baalbek kimaradt belőle... Pedig 300 oldalba szerintem belefért volna...
ZR Creative Commons License 2006.10.01 0 0 294
Mondjuk úgy, Arkhimédesz szedte össze a kor mechanikai tudását...a róla elnevezett csavar is feltehetőleg már korábban létezett az Eufrátesz vidékén...meg úgy általában minden jelentősebb görög filozófus, tudós megfordult keleten vagy egyiptomban. Szóval kevesebbet raktak hozzá, mint korábban gondoltuk, csak írásos formában náluk maradt fent...
Előzmény: Törölt nick (293)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.30 0 0 293
A mechanika igazi alapjait a görög Arkhimédész rakta le, akit az ókori világ Einsteinjének és Edisonjának tartottak. Arkhimédész felfedezéseinek előzménye Pithagorasz volt, aki a matematikai arányok és az aranymetszés szabályait egyetemesnek tartotta a kozmoszban, és gyakorlati alkalmazásuknak is utat nyitott pl. az építészetben.

Az antik világban a zene is szorosan kapcsolódott a mértékekhez, a húrok és a fúvós hangszerek hosszúsága bizonyos mértékegységeket fejez ki. Ezeket az arányokat alkalmazták az építészetben is. Pithagorasz iskolája állítólag még ősibb alapokon nyugodott.

A mai tudósoknak is rejtély, hogy az ókori görögök hogyan jöttek rá a mechanika alapszabályaira, s hogyan tudták felfedezéseiket az építészetükben mesterien megvalósítani. Ők hozták létre a modern technológia alapjait.

A 4-5 ezer évvel ezelőtti egyiptomiak monumentális építményeikben még korábban alkalmazták ezt a tudást. Baalbek építőiről nem is beszélve.

 

 

Előzmény: ZR (68)
23 negedi Creative Commons License 2006.09.29 0 0 292

Restaurálásra szorul a libanoni világörökség:

 

http://www.mult-kor.hu/cikk.php?article=14923

23 negedi Creative Commons License 2006.09.25 0 0 291
Kösz Mathy, erre a bibliai részletre gondoltam a topic elején, amikor azt irtam, hogy a Bibliában is van az épitményről szó. /Nekem azóta sem volt alkalmam utánanézni./
Előzmény: Törölt nick (290)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.23 0 0 290

A Szodoma és Gomorra egykori helyén elterülő pusztaság közelében találhatók a csodálatos Baalbek romjai, amely a régi föníciaiak istenéről kapta a nevét.

Mózes Negyedik Könyve nyújthat némi segítséget az óriási méretű baalbeki monolitok kézzel való fejtésének, elszállításának és 6 méter magasra történő felemelésének a rejtélyéhez.

Az írás szerint Mózes a pusztából kémeket küldött Kánaánba, hogy felmérje egy esetleges támadás esélyeit:

 

"Nem mehetünk fel az ellen a nép ellen, mert erősebb az nálunknál - jelentették a felderítők... - Az a föld, amelyen általmentünk... megemészti az ő lakóit; az egész nép is, a melyet láttunk azon, szálas emberekből áll. És láttunk ott óriásokat is, az óriások közül való Anáknak fiait, és olyanok valánk a magunk szemében, mint a sáskák, és az ő szemeiben is olyanok valánk." (Károli Gáspár fordítása).

 

Lehet, hogy Baalbek titáni alapjait ezek az óriások hozták létre. Az a tény, hogy a baalbeki kőtömbök ennyire közel vannak az elpusztított Szodomához és Gomorrához, lehet, hogy nem csak a véletlen műve.

 

Törölt nick Creative Commons License 2006.09.23 0 0 289

Bár távol látszik a Kheprén piramis, de talán jól látszik, hogy az alsó sorok alkotta plató kövei szokatlanul nagyok a többihez képest. Sokan úgy gondolják, hogy - főleg a piramis nyugati végén - a köveket a tömör sziklaágyból faragták ki, míg a sziklaréteg fölé eső részeket erre építették rá. Könnyen elképzelhető, hogy az alapemelvény (plató) sokkal idősebb, mint a piramis többi része.

 

 

Előzmény: gacsat (285)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.23 0 0 288
Istenek kézjegyei?
Előzmény: bélla (287)
bélla Creative Commons License 2006.09.23 0 0 287

Megoldódott.

 

Törölt nick Creative Commons License 2006.09.22 0 0 286

Én kimondottan a Kheprén piramist hoztam fel példának arra, hogy az alsó kb. 10-20 sorának kváderei sokkal monumentálisabbak (kb. 50-100 tonnásak) és igényesebb megmunkálásúak, mint a plató felső részének kőhasábjai, illetve a másik két piramis külső kövei. Mintha a Kheprén piramis platójának a köveit egy másik korban hozták volna létre. Abban a korban, amikor a Szfinxet, a Szfinx templomát, a Völgytemplomot és Abydoszban az Ozireiont építették...

 

Képet majd idemásolok róla.

Előzmény: gacsat (285)
gacsat Creative Commons License 2006.09.22 0 0 285
A piramis(ok) alja azért jobb minőségű,mert sokkal nagyobb rajta a teher. Nem? A tetejére már 1 marok homokot is tehetsz.
Előzmény: Törölt nick (283)
ZR Creative Commons License 2006.09.06 0 0 284

Ilyen bizonyíték nincs...akkor lenne, ha egy más kultúrából származó beszámoló létezne, amely az egyiptomiaktól független szemlélője volt az építkezésnek...de ilyen nincs...

Más: még a '80-as években volt beszámoló egy közép-ázsiai feltárásról(talán Kazahsztán), ahol egy fémmegmunkáló telep romjait ásták ki...pl. rugós fogókat, etc...nem tud erről valaki valami közelebbit, beszámolót, fotókat?

Előzmény: Törölt nick (283)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.05 0 0 283
Az alábbi csokorral gyűjtöttem össze érveket (pro-kontra):

 

Volt rá példa, hogy a csontokból megállapította Hawass úr, hogy a végtagokat orvosi beavatkozással amputálták. Spanyol kutatók szerződéseket is találtak, hogy a munkafolyamatokat csoportokba szerveződött emberekkel kötötték. Ezen szerződésekből megállapíthatóak volt pl. az orvosi ellátás, élelemellátás, munkaidőszervezés bizonyos mozzanatai. A sírokat, mint a piramisok építőinek sírjait azonosították Lehnerék. Találtak feliratokat, amik a munkásokat, mint Kheopsz barátaiként mutatja be. A kisegítő települések elhelyezkedése, a pékségek, a feljegyzések Kheopsz piramisára utalnak.

Versenyekről beszélnek a kutatók, s amelyik csoport a legeredményesebb volt az felírhatta a csoportnevet a piramis oldalára. Az egyik ilyen: a "Hufu barátai" (Schwappach).
Ilyen csoportneveket találtak a kőbányahelyeken is.
Továbbá megerősítést jelent az egyiptológusok számára a nemrégiben Szakkarában, a 26. dinasztiabeli, eddig azonosítatlan sírban talált névkartus, amelyen Kheopsz neve is szerepel. A leletből egyértelműen kiderült, hogy Hufut - halála után kétezer évvel - istenként tisztelték Egyiptomban - nyilatkozta Nozomu Kawai, a japán Waseda Egyetem kutatója.

 

Sok olyan vélemény is van, hogy az egyiptomiak nem tudtak volna egyetlen fáraó életideje alatt felépíteni ekkora épületeket. Az elméletek közül a rámpás, a gördülő köves és a víz-zsilipes elméletek sem adnak végleges magyarázatot erre.
Egy másik probléma, hogy az ún. piramisváros - a piramist építő munkások lakóhelye - is túlságosan kicsinek tűnik a Nagy Piramis mellett - mindössze 4000 főnek adhatott otthont. Havassék legalább 20 ezer ember munkájáról beszélnek, de ennyivel több ember csak nem állandó, „vendégmunkás” lehetett.

 

A piramisoknál talált feljegyzések, feliratok nem tudom mennyire biztos, hogy a Kheopsz korban születtek, a piramis építésekor. Én úgy tudom, nem 100 %-os bizonyítékok.

Ellenben 1850 körül a Nagy Piramis mellett találtak Ízisz templom romjai között  egy híres sztélét, amin az alábbi hieroglifák olvashatók:

 

"Keopsz itt találta Ízisznek, a piramis úrnőjének templomát Horán (a Szfinx korábbi neve) temploma mellett Ozirisz Rosetau ura templomának északnyugati oldalán. Piramisát ennek az istennőnek temploma mellé építette"

 

Úgy lehet értelmezni, hogy amikor Kheopsz építkezni kezdett a gízai fennsíkon, már ott állt Ízisz piramisa, temploma, ott állt a Szfinx és a temploma, és Ozirisz temploma is.

Ez alapján nem egyértelmű, hogy melyik piramist építette Kheopsz. Továbbá van egy olyan érv is, hogy a sörfőzőhelyek, pékségek, sírok csak arra utalnak, hogy a piramisok szent helynek számítottak, ahol állandó díszünnepségeket, ceremóniákat tartottak, és ezért kiegészítő épületeket emeltek…

 

Összegzésképpen a kérdés: van-e 100 %-os, megcáfolhatatlan írásos bizonyíték arra, hogy a piramisváros munkásai a legkülönösebb, legtökéletesebb Nagy Piramist építették? Nem lehetséges, hogy a monumentális és egészen más „stílusjegyű” alapokra építkeztek rá ezek a munkások a Kheprén piramisnál, ahol az alsó sorok 50-100 tonnás kövei fölött már sokkal kisebb és kevésbé tökéletes kivitelezésű  köveket halmoztak fel?

A Nagy Piramis kőfejtőjeleiben és a Vyse féle Khufu feliratokban az a különös, hogy egy elszigetelt, később feltárt helyen vannak, és valódiságuk megkérdőjelezhető. A piramis többi, nagy felületein vajon miért titkolták el az építők istenkirályuk nevét és dicsőséges tettét? Az V. dinasztiától ez már természetes volt. Az nem jó érv, hogy azért, mert titokban akarták tartani a sírhely biztonsága miatt. Hiszen a piramisban soha nem találtak múmiát.

 

Előzmény: ouzo (280)
ouzo Creative Commons License 2006.09.05 0 0 282
Arra emlékszem, amikor sikerült egy munkavezető életútját feltárni, például azt, hogy letartoztatták valami balhéért, hogy napi egy méhsör járt minden munkásnak,etc...
De nem szerepelt ilyen felirat, hogy a piramis építői közül van, hanem az szerepelt, hogy építőmester a piramisnál felépült városban. Ami elég nagy város (kb. 20000 fős), és jól szervezett, azaz volt központi konyha, fejadag, kórház, etc. De nem a piramist építették, hanem a várost.
Előzmény: ZR (281)
ZR Creative Commons License 2006.09.05 0 0 281

A Nagy Piramis belsejében találhatóak a munkacsoportok nevei, a fáraó halotti kamrája feletti tehermentesítő kamrák köveire festve...

A munkavezető sírja a munkásváros temetőjében van.

Ezekről viszonylag könnyű tájékozódni, mert Zahi Havas telekürtölte vele a Nat.Geo-t...:-)

Előzmény: ouzo (280)
ouzo Creative Commons License 2006.09.04 0 0 280
Én úgy tudom, hogy nem a piramisra vonatkoztak a feliratok, hanem a piramis mellett felépült kultuszváros (kvázi vallási Las Vegas) építői, festői voltak, üzembentartói voltak.
"XY munkavezető vagyok a piramis építői közül"
Szóval erről én lemaradtam. De szívesen megnézném. Mert ez akkor már bizonyíték.
Előzmény: ZR (276)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.03 0 0 279

És az akadémikus kérdés, amely egyértelműen eldönti a vitát:

 

Az abüdoszi Ozireionnál, a halotti templomoknál (Szfinx temploma, Völgytemplom) egy egyedülálló építészeti stílus van jelen, amely sehol másutt nincs Egyiptomban (kötőanyag nélküli, vaskos, csúszásmentes építőelemek).

Az Ozireion 16 méterrel van alacsonyabban, mint a mellette levő I.Széthi ünnepi temploma.

 

Vajon utalnak ezek a körülmények arra, hogy Egyiptomban létezett egy "dinasztikus Egyiptomot" megelőző fejlett építészeti stílus?

 

A válaszom: igen!

 

Előzmény: Törölt nick (278)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.02 0 0 278

 

Abüdoszi Ozireion, víz alatti megalit Japán partjainál, Szfinx temploma.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (277)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.02 0 0 277

"Ha az épitőmunkások városának, eszközeinek, csontjainak, ételeinek a maradványai, a sírfeliratok: "XY munkavezető vagyok a piramis építői közül", a piramis némely kövén az azt odaszállító munkacsapat neve nem kézzelfogható bizonyíték, akkor micsoda?"

 

 

Csak az a kérdés, hogy a piramisváros építői pontosan melyik építményt, piramist építették? Hol vannak az építkezés technológiájára, mikéntjére, eszközeire  utaló írásos dokumentációk? Hol vannak azok az eszközök, amikkel felépítették a piramisokat, Szfinx templomokat?

 

 

"A természet válogatós lehet, ha a korszakból a primitív eszközök és használóik nem, csak a magas kultúra "rohadt" el..."

 

 

Melyik az a korszak, amelyikben tuti módon a megalit építmények épültek Cuzconál, Tiahuanaconál, Abüdosznál, a Szfinx mellett vagy Baalbeknél?

 

 

"Ha minden tényezőt bedobunk a mérlegbe, a spekuláció kivételével, a mostani kutatási eredmények arra mutatnak, hogy a helyi kultúrák hozták létre ezeket az építményeket..."

 

 

De hogyan, milyen eszközökkel és milyen motiváltságtól fűtve, valamint milyen célból? A motiváltságnál értem a vallási meggyőződést és az istenkirályok hihetetlen szuggesztív, kényszerítő erejét. De minek kellett több száz tonnás, tökéletesen megmunkált kőkolosszusokból sírhelyeket, templomokat építeni, amikor a kor kezdetleges technikai szintjén sokkal kisebb épületek lettek volna indokoltak?

Tizenöt évvel ezelőtt egy 200 tonnás tárgy felemelése számunkra is nagyon komoly teljesítmény volt. Akkor 5000 éve miért volt ez alapkövetelmény?

Előzmény: ZR (276)
ZR Creative Commons License 2006.09.02 0 0 276

Ha az épitőmunkások városának, eszközeinek, csontjainak, ételeinek a maradványai, a sírfeliratok: "XY munkavezető vagyok a piramis építői közül", a piramis némely kövén az azt odaszállító munkacsapat neve nem kézzelfogható bizonyíték, akkor micsoda?

 

A természet válogatós lehet, ha a korszakból a primitív eszközök és használóik nem, csak a magas kultúra "rohadt" el...

 

Ha minden tényezőt bedobunk a mérlegbe, a spekuláció kivételével, a mostani kutatási eredmények arra mutatnak, hogy a helyi kultúrák hozták létre ezeket az építményeket...

Előzmény: Törölt nick (275)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.02 0 0 275
Ha igaz, hogy a Szfinxet és - talán - a mellette lévő piramisokat, halotti templomokat abban az időben építették, amikor még sokkal nedvesebb volt az éghajlat Egyiptomban, sokkal több volt a csapadék, és a zöldellő Szaharában tavak léteztek és termő szavanna (kb. 6-10 ezer éve), akkor nagyon valószínű, hogy ennek a feltételezett fejlett civilizáció embereinek a csontmaradványai már megsemmisültek a nedves éghajlat hatására. Ugyanez vonatkozik az észak és nyugat-európai megalitikus civilizáció, valamint a latin-amerikai és baalbeki megalit kultúra "maradványaira" is.

 

Ne feledjük, hogy a Szfinxnél cáfolhatatlan bizonyíték van arra, hogy az ősi szobrot még azelőtt kifaraghatták a mészkősziklából, mielőtt a Szahara elsivatagosodott volna.

 

A megalitok rejtélyére talán soha nem találják meg a választ. Amit te a náci árja mesekultúra továbbélésének nevezel, azt én "kutatásnak az emberiség elfeledett múltja irántnak" azonosítom.

 

Amíg nincs kézzelfogható bizonyíték arra, hogy az Andok hatalmas építményeit az inkák, a gízai monumentális építményeket az ismert dinasztiák fáraói építették, addig szerintem fenntartható a történelem előtti fejlett civilizáció verziója és a kételkedés joga.

 

Mathy

 

 

 

 

Előzmény: ZR (274)
ZR Creative Commons License 2006.09.02 0 0 274

Persze tagadhatatlan, viszont valószínűtlen is...ez az egész prehistorikus csúcskultúra inkább tűnik a náci árja "mesekultúra" továbbélésének, annak faji felhangjai, és további érdemi bizonyítékok nélkül...

Mert miközben a kultúrára utaló tárgyi leletekben hiányt szenvednek a piramisok környékén, aközben egyiptomi munkásvárosok, kőfejtők, eszközök, csontvázak, sírfeliratok tömegét ássák ki, a csontokból a dns analízis alapján pedig a mai lakossággal való genetikai azonosságot mutatják ki, akkor az Occam elv alapján feltételezhető, hogy a piramisokat nem egy nyomtalanul eltűnt kultúra hozta létre...

 

Ugyanez áll a maja városokra, és az inka erődökre, és a baalbeki teraszra is...

Előzmény: Törölt nick (271)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!