Egy, hogy nem tudok zenét szerezni, kettő, hogy nem tudok hegedűn játszani, így aztán ha megkísérelném a dolgot, akkor az embertársaimmal csesznék ki.
Pedig ezzel sokat veszít az újra áhítozó közönség.:(
Az avantgarde szó szerinti jelentése: előőrs. Azoknak a XX. századi művészeti irányzatoknak a neve, amelyek a művészi forma gyökeres megújítására törekedtek, ugyanakkor az élet megújítását is hirdették.
Csak arra próbáltam utalni, hogy a 21. században élünk, ahol az Internet miatt SENKI SINCSEN ELZÁRVA az információtól.
Ha ilyen helyzetben mégis valaki úgy kezd el ötletelni, hogy ő maga beismeri: semmit sem tud az adott témáról, akkor ott valami komoly probléma lehet.
Én például nem állok le egyik aluljáróban sem eljátszani a saját szerzemény hegedűszonátámat. Egy, hogy nem tudok zenét szerezni, kettő, hogy nem tudok hegedűn játszani, így aztán ha megkísérelném a dolgot, akkor az embertársaimmal csesznék ki.
Te nem értesz a magfizikához. Javaslom, hogy akkor tanuljál magfizikát mielőtt beleártod magadat.
A három kvark- gluon börtöne, ami egybetart egy protont, a köztük lévő távolság növelésével egyre nehezebb szétszedni. A proton taszító hatása, viszont a végtelenig érvényes. Az esetleg szétroncsolt hadronból mezonok keletkeznek, amik semleges bozonok. A taszítás és vonzás hatótávjainak is van szimmetriasértése, aszimmetriája?
"Esetleg az ismert felett van még egy vagy több, végtelen számú periódusos rendszer ahol az urán könnyű magnak számít?
Nem tudom, csak egy felvetés. (-:"
Ha nem tudod, akkor esetleg olvass utána!
Vannak egészen érthető magfizikai ismeretterjesztések, amik elmagyarázzák, hogy az atommagban a pozitív töltésű protonok taszítását csak egy ideig kompenzálhatja a semleges neutronok pluszpéldányaival biztosított erős-kölcsönhatás.
A dolog problémája az, hogy az erős kölcsönhatás vonzása a proton és neutron között nagyon rövid hatótávolságú, míg a protonok egymást taszító elektromágneses hatása végtelen hatótávú (bár a távolság négyzetével fordítottan gyengülő). Egy bizonyos mennyiség felett már nem lehet egyben tartani a pozitív töltésű protonokat: innentől már csak instabilok lehetnek az atommagok.
Mivel az univerzum végtelen, lehet olyan is, hogy elemek keletkezése közben teljesen elfogynak a protonok? Esetleg az ismert felett van még egy vagy több, végtelen számú periódusos rendszer ahol az urán könnyű magnak számít?
"Azért kukkantottam be ide hát ha valaki tud valami közérthető forrást erre."
A wikipédiánál milyen közérthetőbb forrást keresel, okoska???
Valami olyat, ami a tévképzeteidet támasztja alá és nem a tudományos ismereteket írja?
Akkor még egyszer, itt van amit a protonbomlásról tudni érdemes alapszinten (a 2. rész "Experimental evidence" szól arról, hogy a jelenlegi számértékek honnan vannak): https://en.wikipedia.org/wiki/Proton_decay
nyugi már! veszed 0.69 nek és elosztod a lamdával amit mértél, ennyit tudtunk.
Nem tudok mit csinálni veled. Azért kukkantottam be ide hát ha valaki tud valami közérthető forrást erre. Te bedobtál egy cikket, sok jelent meg magyarul is régebben erről a szimmetria elméletről. ok. rendben. De most már nyugodtan csendben maradhatsz ha nem tudsz mit tenni hozzá. 2 vagy 3 forrást mutattam neked, azok tól-ig határozták meg a proton élettartamát. Erre kerestem itt is valami kiegészítést.
(nem az iszugyi vagy te álruhában? azt mondják az hirdeti a proton örökkévalságát, nem gond, csak kérdezem)
Leírtam már egyszer, és látom vagy nem voltál képes felfogni, vagy automatikusan átugrottad mert nem illik bele a fixa ideádba.
A kvantumos dolgok felezési ideje ekvivalens azzal, hogy egy dolog esetében a történés mennyi idő alatt eshet meg 50% valószínűséggel. Ebből viszont az következik, hogy ha egy dolog esetén x idő alatt y valószínűségű az esemény, akkor adott mennyiségű dolog esetében éppen 100% lesz az esemény egyszeri megtörténte.
Ez alapján ha adott mennyiségű protont adott ideig vizsgálnak, és ez alatt egyetlen protonbomlás sem következik be, a negatív eredmény megad egy ALSÓ HATÁRT a protonbomlás felezési idejére, vagy ami ekvivalens ezzel: a proton átlagos élettartamára. A protonok "élettartamát" kísérletileg határozták meg, hogy minimum annyi! De mint mondtam, ezt már korábban is megkaptad válaszként még wikis ismertetővel együtt is.
Csak feltételezni tudok. Googlizgattam közben egy kicsit, de nem látok levezetést ami arra irányulna, hogy a proton élettartama vagy felezési ideje. Olyan gondolom nem létezhet, hogy a 3 összetevőjére szétesik bármennyi idő alatt is, más kell legyen a logikája.
Feltételes módban írtam, hogy ha ennek a tudós barátotoknak van igaza és tévesen írják a források, felezési idő az, akkor csak számolás az egész, tán még én is elboldogulnék vele. A labor munkával nyilván nem, de amúgy csak egyszerű számtan. Valami csillagászkodással esetleg? Arányos e egy csillag tömeg csökkenése azzal az energiával ami a nehéz elemek keltkezésekor lesz? úgy persze, hogy van proton bomlás is benne. (Az iszugyitól mindenki elhatárolódik, az mondja állítólag itt, hogy a proton öröktől fogva van, soha nem keletkezett. )
Nem figyeltünk még meg spontán protonbomlást. Eddig ez TÉNY. A kvantummechanikai modell alapján becsült élettartam amúgy vagy húsz nagyságrenddel (!!) nagyobb az univerzum feltételezett élettartamánál, és a jelenleg futó modellek alapján a várható akár "kihűlő-táguló", akár újra összeomló modell élettartamánál is, vagyis képletesen szólva "előbb hűl ki a Pokol, mint hogy a protonok lebomoljanak"...
Az a baj, hogy te ezekkel a gondolatszálakkal is állandóan görcsösen a saját vallási értelmezéseidbe akarod belerángatni a valóságot. Nem fog menni..
Tegyük fel igen, az az általam ismeretlen levezetés ami a proton élettartamát adja mint átlagos élettartamot. Akkor ha jól gondolom az már könnyen számolható, hogy egy pohár vízben hány bomlást kell detektálni idő egység alatt? Akkor mivel az úgy már felezési idő, annak reciproka a bomlás állandó?
Lekopnál innen hülyegyerek? ((((((((((((-: A fizika könyveket nem teológusok írják. Te! Oda is írtam ezt rád gondolva, erre átugrod és csak belekotyogsz itt a nagy tudásoddal az amatőrök diskurálásába. )-:
Csak hát gyakran kihagyják az "átlagos" szót, mivelhogy az író feltételezi az olvasójáról azt a kvantumfizikai alapismeretet
És a pongyola beszédben a ħ is elmarad, amikor 1/2 spinről beszélnek. :o)
De a vizsgán ilyesmiért mégis megbux.
úgy veszik, hogy az olvasójuk tisztában van azzal, hogy a kvantumfizikában kivétel nélkül mindennek csak felezési ideje van. Ez a kvantumos dolgok egyik inherens tulajdonsága.
Tudom én nagyon jól, nem azért nem akar senki hozzászólni a Schrödinger egyenlet numerikus megoldásához, mert senki nem ért hozzá. A szekértábor nagyon jól sejti, hogy mit akarok kihozni belőle. De ez lerombolná a kvantumfizikát. Ugyanis ha egy szilárd anyagra nyomás hat, és az atomok (vagyis a rácspontok) kicsit közelebb kerülnek egymáshoz, akkor a kvantum rendszer energiája finoman megváltozik. Az energiaszintek megváltoznak, és az alapállapot energiája is megváltozik. És ezt nagyon jól meg lehetne mutatni a Schrödinger-egyenlet numerikus megoldásával, ha a kétatomos hidrogén molakula-ion energiaszintjeit a magok távolságának függvényében kiszámolnánk - ezzel modellezve az anyag összepréselését.
"Azt akarod mondani, hogy azok a források, könyvek, cikkek amelyek proton élettartamot mint véges időt említenek, nem is túl nagy (1-2 nagyságrend (-: ) eltérésekkel azok mind tévednek?"
Nem!
Azok a könyvek, cikkek és források, amelyek proton (ÁTLAGOS) élettartamot emlegetnek, úgy veszik, hogy az olvasójuk tisztában van azzal, hogy a kvantumfizikában kivétel nélkül mindennek csak felezési ideje van. Ez a kvantumos dolgok egyik inherens tulajdonsága. A kvantumos dolgoknak nincsen határozott időtartama, mert az is a kvantumbizonytalanság hatása alatt van. A hatás viszont olyan, hogy a kvantumos dolgok időtartamai a felezési-szabálynak engedelmeskednek minden esetben.
A felezési idő pedig ekvivalens az átlagos élettartammal. Csak hát gyakran kihagyják az "átlagos" szót, mivelhogy az író feltételezi az olvasójáról azt a kvantumfizikai alapismeretet, hogy a kvantumos dolgoknak kivétel nélkül mindig csak felezési ideje van. (Ezt általában az elsők között ismertetik, és később már erre nem fognak újból minden alkalommal kitérni, még a te két szép szemedért se.)