Keresés

Részletes keresés

lcoder Creative Commons License 2006.07.05 0 0 431
Ott a gond hogy az ország lakosságának jó része nem képes ilyen munkát elvállalni. Kevés 8 elemis cigányt várnak vállalatigazgatói posztra. Azzal hogy felemelte a minimálbért azt vállalta fel hogy azokat akik nem tudják ennél drágábban értékesíteni a munkaerejüket ezentúl a szociális rendszer fogja eltartani. Az pedig hogy ki milyen áron tudja értékesíteni a munkaerejét alapvetõen két dologtól függ: egyrészt az illetõ lehetõségeitõl (kor, képzettség, lakóhely) másrészt a gazdasági lehetõségektõl (infrastruktúra, cégek). Mivel ezeken a dolgokon a szabolcsi nemzetiségi nemigen tud változtatni és mivel az említett igazgatói poszt nemigen jön össze (hacsak nem egy számlagyárban ;-)) Fletónak nem biztos hogy túl sok yogalapja van potyautasokat emlegetni. Ugyanis amíg a minimálbér költségét sem tudja Gipsz (vagy gibsy ;-)) Jakab elõállítani addig neki nem nagyon marad más mint a szociális segély. Más oldalról persze az is igaz hogy létezik olyan összeg (ami nem is alacsony) ami alatt már éhenhal az itteni világpiaci árak mellett az ember, kérdés csak az hogy azért mert ez így van megengedheti-e magának az állam azt a luxust hogy ezeknek az embereknek a munkaerejét a semmire (vagy olyan tessék-lássék megoldásokra mint a közmunka) pazarolják el. Persze végül is a feketemunka is egyfajta megoldás: az illetõ végül is GDP-t termel amellett hogy felveszi a segélyt is, de talán nem ez a legjobb.
Előzmény: Fuly (430)
Fuly Creative Commons License 2006.07.05 0 0 430

Szvsz a dolgot eredetileg OVI szúrta el amikor elõször a duplájára emelte a minimálbért.

Ezzel erősen vitatkoznék.

A minimálbér a vállalkozások felé egy termelékenységi elvárást is követít: csak olyan tevékenységbe fogjanak bele, ami legalább ennyit kitermel. Ezzel én nem látok gondot.

Előzmény: lcoder (419)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.05 0 0 428
van egy ún.pszichológiai minimálbér. ez az az összeg, amit ha megkapsz havonta, akkor munkaidőben nem azon agyalsz, hogy a hiányzó összeget előkapard. ez most - áremelések előtt - 150-160e forint, de akkor, ha nincsenek kölcsöneid (lakás, autó etc.)
ez alatt erősen romlik a teljesítmény, valamint a mentális állapot.
Előzmény: Törölt nick (427)
lcoder Creative Commons License 2006.07.05 0 0 426
Esetleg úgy hogy ott az elvonások után is meg lehet élni a maradékból. : nos, ez az, ami így megint csak nem megfogható - mert ki mondja meg, mi az a szint?

A minimálbérnél ki mondja meg ?

Elvárt haszon: szerintem ez szellemes
Ja, végül is Rákosi pajtás padlássöprése is az volt valahol...

Igazság szerint jól elbeszélgetünk a részletekről - de hogy ha már egyszer kell a kv rendbevágása, ha nem így, akkor hogyan - nos, arról nem.
Nos, ami biztos: így semmiképpen. Ugyanis ezek után csak rosszabb lesz a helyzet, több lesz az eltartott és kevesebb az eltartó ami az álmoskönyv szerint nem javítja a költségvetés helyzetét...
Előzmény: Törölt nick (424)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2006.07.05 0 0 425
Szerintem igen.

1. nem kell duplán fizetni a nagy útkarbantartónak és a munkanélkülinek egyidőben.
2. Aki dolgozik, nem tud lopni, meg maszekolni munkanélküli segély mellett.
3. Jobb lesz mindenki általános közérzete a rend érzése miatt és nem pofázik itt az indexen, meg máshol.
4. Igazán jó megoldás a közpénzek magáncégbe vitele, mert akkor baromira nem lehet ellenőrizni => az összes állami könyvelést tételes kiadással publikussá kellene tenni kivéve a nemzetvédelmi témaköröket.


Ebőváry
Előzmény: lcoder (422)
lcoder Creative Commons License 2006.07.05 0 0 423
A tesco-ban sem mindenki adócsal aki számlát kér. Én is jártam már egy-két üzleti ebéden, bár tény hogy azok általában elég elit helyen vannak. De a B-kategóriás cégeknél mint Pl. az enyém is elég sûrûn akad olyan helyzet hogy idejön az üzeltfél tárgyalni egy fél napra vagy tovább (esetleg többször is), és valami üdítõt, kávét, aprósüteményt kell neki adni. Nálam ez viszonylag kis tétel mert egyedül dolgozom, ugyanakkor egy nagyobb cégnél ez más lehet. Tény hogy egyesek a levegõvételt is elszámolják, de ebben azért állam bácsi pofátlan mértékû elvonásai is benne vannak. Picit olyan a helyzet mint a hálapénz esetén: az orvosok alacsony fizetést kapnak mert a betegek úgyis odaadják a hálapénzt, ugyanakkor ez utóbbit mélyen elítéljük... Ráadásul Fletó legutóbbi intézkedései (elvárt haszon, minimálbér utáni TB dupázás) kimondottan rossz üzenet a vállakozók felé: ti rohadt adócsalók majd kaptok a pofátokra elvonásokat. Ja, hogy neked nem azért kevés a pénzed mert adót csaltál ? Hülye balek, még adócsalni sem tud...

Az EVA lehetett volna Megyóék egyetlen okos intézkedése ha azt is ésszel csinálják. Az alapötlet zseniális: van egy rakás olyan kicsi cég (mint az enyém is) ahol a ráfordítás viszonylag pici, miért ne ésszerûsítsék az adminisztrációt ? Én Pl. kb. 2x annyi adót pengetek ki EVA-sként mint amíg nem volt EVA. Ezzel együtt a megvalósításnál viszont már elszabták a dolgot: túl alacsonyra szabták az adókulcsot és túl magasra az összeghatárt.

nem tudom, hogyan csináljáj USAkiában, a svédeknél, ahol a közvélemény is bűnnek tartja az adócsalást
Esetleg úgy hogy ott az elvonások után is meg lehet élni a maradékból. Csak ott elõzõleg nem volt 40 év cuculizmus...
Előzmény: Törölt nick (420)
lcoder Creative Commons License 2006.07.05 0 0 422
A gond csak az ezzel hogy ezeket az embereket ugyanúgy 100%-ban közpénzbõl fizeted mint ha segélyt adsz nekik. Tény hogy ezzel meg lehet spórolni némi közpénzt (bár nem tudom hogy az Állami Autopálya Zrt pénze mennyire közpénz, elvégre egy részvénytáraságról van szó, önálló gazdálkodással /és elvben az ilyen feladatok elvégzésére szedik a pályadíjakat/). Az amcsiknál persze könnyebb a helyzet, elvégre ott van mibõl osztogatni (bár mintha mostanság arrafelé is billegne a gazdaság). A lényeg hogy ettõl a költségvetés helyzete szvsz túl sokat nem változna...
Előzmény: vitéz Ebőváry Nyüglönc (421)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2006.07.04 0 0 421
"Szép hogy megszüntetik a potyautas rendszert, de Pl. Szabolcs-szatmár megyében milyen eséllyel talál munkát egy 50 éves 8 általános végzett nemzetiségi ?"

Erre találták ki a közmunkát. Az M0 összes felhajtóján hegyekben áll a teherautókról leszóródott sóder és nekem már a 4. szélvédőmet rakják az autómba 6 hónap alatt, mert b@sznak egy lapátos, seprős, vedres csapatot kiküldeni több éve.

Az USA-ban a 8 elemiseket felszívják a parkok amit hetente nyírni kell, az autópálya kapuk, és egy csomó más minden. Itt csak szórják ki a a pénzt ellentétel nélkül.

Ahelyett, hogy himi humi cégeket bíznának meg útkarbantartásra azt kellene mondani 2. kolompárnak vagy 24. szabonak hogy tied a 47-es út fűnyírása és szemétfelszedése a 65 és 85 km között.

Lenne rögtön megnevezhető felelőse a munkának és ki lenne kerülve a 15db haveri lánc cég. Töredék pénzen lehetne közfeladatokat ellátni, átláthatóan.

Ebőváry
Előzmény: lcoder (419)
lcoder Creative Commons License 2006.07.04 0 0 419
Szvsz a dolgot eredetileg OVI szúrta el amikor elõször a duplájára emelte a minimálbért. Fel kellene fogni kormányzati szinten hogy a 8 elemis nemzetiségi az életben nem fog olyan melót kapni ami után normális bért lehet kapni. Egy ilyen ember max. olyan melót tud elvégezni mint a hasonló képzettségû kínai - ezért viszont nem is igen kaphat sokkal több pénzt mint a kínai, ellenkezõ esetben az õt foglalkoztató cég annak rendje és módja szerint csõdbe megy. Elsõ körben azt kellene forszírozni hogy lehetõleg senki ne legyen aki ilyen végzettséggel kerül ki az iskolarendszerbõl. Ezért nem volt jó ötlet Pl. azt a FIDESZ-es rendszert megszüntetni hogy a gyerek után addig jár a szociális támogatás amíg el is jár az iskolába. A másik dolog pedig hogy a már nem igazán képezhetõ embereket bevigyék a munkaerõpiacra. Ezt azonban csak úgy lehet megtenni ha lejjebb viszik a minimálbért (~ kínai szintre) és a szociális rendszert úgy alakítják ki hogy önmagában ne legyen elég a megélhetésre - ugyanakkor munka mellett is lehessen kapni. Ez azért lenne jó, mert a kínai dolgozó bérébõl idehaza nem lehet megélni. Persze nehéz lenne ezt visszaélésmentesre megcsinálni, de szvsz ez az egyetlen mód hogy a "potyautas" rendszert megszüntessék. A gond csak az hogy Fletóék abból indulnak ki hogy mindenki azért csalja az adót hogy a villa második úszómedencéje építésének költségébõl fussa még a liftre is ;-)
Előzmény: Törölt nick (418)
lcoder Creative Commons License 2006.07.04 0 0 417
Éppen ezért valljuk azt, hogy meg kell szüntetni a potyautas rendszert a hazai foglalkoztatásban. Hiszen papíron minden negyedik munkaképes ember rokkant, élen járunk az előnyugdíjazásban, a minimálbéren bejelentettek köre meghaladja az 1,7 milliót.

Ezzel a potyautas dologgal csak az a baj hogy megint csak lufi. Szvsz a "potyautasok" nagy része nem azért az mert merõ lustaságból nem akarja elvállalni a rá váró tömérdek jól fizetõ és kényelmes állást, mondjuk bankban vagy egy multinacionális vállalatnál, hanem csóró 8 elemit elvégzett, többnyire az isten háta mögött élõ, általában nem fiatal és nem egészséges ember. Lehet hogy van pár ezer olyan is aki nem ebben a kategóriában van, de a többség szvsz igen. Ha most nem akarjuk ezeket az embereket megfosztani az egészségügyi ellátástól (márpedig ezt elvben egy baloldali párt nemigen akarhatja) akkor ezek ezután is állam bácsitól fogják megkapni a segélyüket és az egészségügyi ellátásukat is, ha nem ilyen akkor olyan címen. Azaz állam bácsi rakosgatja a pénzt egyik zsebébõl a másikba, ettõl mondjuk lehet hogy valamivel átláthatóbb lesz a rendszer, de igazán nagy megtakarításra szvsz botorság lenne számítani. Szép hogy megszüntetik a potyautas rendszert, de Pl. Szabolcs-szatmár megyében milyen eséllyel talál munkát egy 50 éves 8 általános végzett nemzetiségi ?

De kb. hasonló a helyzet a minimálbérrel is. A többség nem azért van bejelentve minimálbéren mert az neki jó, hanem azért mert ha a cég becsületesen leadózná/tébézné a teljes fizetés után a dézsmát akkor vagy a cégnek kellene bezárnia a kaput (és akkor a dolgozók is mehetnéntek segélyért) vagy a dolgozó nem tudná kifizetni a lakásrezsit. Ha most Fletóék nekiállnak keménykedni azzal csak azt érik el hogy fél év múlva 5x annyi lesz a "potyautas".

Előzmény: Törölt nick (416)
lcoder Creative Commons License 2006.07.04 0 0 414
Nekem a szándék azért tûnik komolytalannak mert ha valóban ez lett volna a szándéka akkor azt már két éve is elkezdhette volna elõkészíteni. Ötletek összeszedése, hatástanulmányok, stb. De ahhoz képest hogy Fletó folyamatosan azt állította hogy nekik van programjuk, nem úgy mint a fidsznek és hogy nekik nem kell türelmi idõ ha hatalmon maradnak most csak kapkodnak fûhöz-fához.
Előzmény: Törölt nick (413)
lcoder Creative Commons License 2006.07.04 0 0 412
Ok, majd meglátjuk...
Előzmény: Törölt nick (411)
lcoder Creative Commons License 2006.07.03 0 0 410
A gyakorlatban ilyen probléma nem nagyon van. Reformot nem lehet úgy végrehajtani hogy a Fletó a hasára csap és holnaptól meg van oldva a többiztosítós egészségügy vagy az állami bürokrácia reformja. Ezekhez jókora (legalább fél de inkább több) éves elõkészítés kell(ene). Azaz pillanatnyilag a reform mint olyan szóba sem jöhet, max. majd egyszer egy messzi-messzi galaxisban ;-). Amúgy ha Fletó annyira reformokat akart volna, az elõkészítést már vígan elkezdhette volna amikor hatalomra jutott, és akkor most már lehetnének, más kérdés hogy ez elsõ körben ismét csak pénzt visz és csak jóval késõbb hoz. De errõl szó sincs, megszorítás az lesz, csak hát nagyon csúf dolog lenne ha ezt nyíltan be is ismernék. Tudod, a szocializmusban sem áremelés volt hanem árrendezés. Most sem megszorítások lesznek, csak "kiigazítások", illetve "reformok".
Előzmény: Törölt nick (409)
lcoder Creative Commons License 2006.07.03 0 0 408
Ami a dolgok átláthatóságát nehezíti: mi az, ami a valódi átalakítás, s mi az, ami a korrekció(megszorítás).
Ez egyszerû: ha a rendszert átalakítom, csökkentem az adminisztrációt, gyorsítom a folyamatokat, csökkentem az állampolgárok költségeit az reform, ha csak elküldöm az embereket az megszorítás. Pl. egy hivatalban dolgozik 5 ember, állampolgáronként 5 oldalas papírt kell kitölteni. A tevékenységhez azonban max. 3 sor adatra lenne szükség, a többi rendelkezésére áll a hivatalnak. Ennek ellenére bekérik mind a 3 oldal anyagot. Ügyfél körmöl, hibázik, hivatalnok szintén körmöl, hibázik, esetleg megadja azokat az adatokat az ügyfélnek amit õ sem tud, de a hivatal számítógépében benne van. Így az 5 ember mellett kb fél nap alatt végez egy ügyfél. Reform az ha olyan adatlapot kérnek be az ügyféltõl ahol csak a cég azonosítója és 3 sor információ szerepel, azt az ügyfélszolgálatnál egy ember gyorsan beírja, nyomtat egy igazolást az ügyfélnek és kész, így a várakozás 1 hivatalnok mellett le fog csökkenni úgy egy órára, ha még webes felületet is adnak a dolognak akkor még tovább csökken a ráfordított idõ. Ez így reform. Ha ehelyett marad minden a régiben de az 5 emberbõl 3-mat elküldenek akkor a maradék 2 dolgozik látástól mikulásig, az ügyfél jó esetben egy nap alatt végez, és amikor az államháztartás kissé konszolidálódik akkor ismét felveszik a 3 embert a hivatalba hogy ésszerû idõ alatt megtörténjen az ügyintézés. Ez utóbbi folyamat a megszorítás....
Előzmény: Törölt nick (407)
lcoder Creative Commons License 2006.07.01 0 0 406
Nem annyira off ez itt sem, a gondjaink nagy része nehezen függetleníthetõ a globális gazdaságtól. Pont az a gond hogy itt egyesek (Pl. Gyurcsány) nem igazán látja hogy az ország gazdasága ma már sokkal inkább ki van téve a globális folyamatoknak mint Pl. a Bokros idején. Ha idehaza rosszabb a gazdasági környezet mint Pl. a szomszéd országokban akkor a hazai cégek jó része vagy tönkremegy vagy költözik. De hasonló a helyzet a minimálbérre bejelentett dolgozóknál is. Van egy rezsi amit a dolgozónak ki kell fizetnie mert különben az utcára kerül és van egy cég ami kb. annyi bérköltséget tud kitermelni dolgozónként hogy ezzel a trükkel tud annyit fizetni a dolgozónak hogy meg tudjon élni. Itt is ha szívatják ezeket a cégeket akkor vagy átmennek illegalitásba (azaz a dolgozó teljesen feketén dolgozik) vagy lehúzzák a rolót és a melós teljesen jogkövetõ módon áll sorba a segélyért. És ha egy cég bezár, elköltözik vagy átmegy a szürke zónába akkor azt nagyon nehéz lesz újra visszacsalogatni - ezért tartom nagyon veszélyesnek azt amit a Fletó mostanság mûvel.

De mivel a helyi börokráciák (államok) a globális tőke 1-2-3 szereplőjének a lobbistái, nehezen várható, hogy gyorsan történjen valami - ekkor bejöhet egy globális krach, mint 29-ben, azután rájönnek, hogy ami akkor nemzeti keretekben működött (a New Deal és hasonlók), az ma már csak globálisan lehet eredményes.

Ebben tökéletesen egyetértek elméletben, gyakorlatban azonban a dolog nem mûködhet. Minél nagyobb a rendszer és minél több és különbözõbb a szereplõ annál nehezebb a dolog. Még az EU sem nagyon mûködik, minden ország a végsõkig ragaszkodik a saját kis érdekéhez, akkor hogy lehetne egy Kínát vagy egy Indiát arra rábírni hogy adja fel a versenyelõnyét jelentõ olcsó munkaerõt biztosító szabályozását ? Neki kõkeményen más az érdeke mint itt az EU tagországainak - és még itt sem sikerült Pl. azt kiharcolni hogy az újonnan csatlakozott eu tagok szabadon munkát vállalhassanak az eu-n belül. Pedig ez jóval kisebb kompromisszum. És persze van egy rakás olyan ország amivel elég nehéz mit kezdeni, Pl. ilyen Afrika nagy része.
Előzmény: Törölt nick (405)
lcoder Creative Commons License 2006.07.01 0 0 404
Ps. a dolog másik oldala hogy a multik ettõl olyan helyzetbe kerülnek mint a királylány akihez sorban érkeznek a kérõk, azaz azok az országok akik szeretnék hogy a cég a munkahelyeket náluk hozza létre. Lásd Pl. a hankook, ahol állam bácsi kb. 5 évre elõre kifizette a dolgozók bérét támogatásként.
Előzmény: lcoder (403)
lcoder Creative Commons License 2006.07.01 0 0 403
A gond ott kezdõdik hogy amíg ennyire széttagolt a világ, azaz különféle társadalmi rendszerek, különféle életkörülmények vannak addig soha nem fog a new deal globálisan mûködni, sõt pont ennek ellenkezõje az igaz, azaz az állami újraelosztás helyi szinten is csökkenni fog. Ha egy multi összerakhat mondjuk egy mobiltelefont itt vagy kínában akkor ott fogja összerakni ahol a munkaerõ olcsóbb (ha minden más körülmény kb. ugyanolyan, ami egyébként nem igaz, Pl. szvsz alkatrészt a mobilhoz könnyebb kínában gyártatni). Na most, mitõl függ a munkabér ára ? Egyrészt attól hogy az adott országban mennyibe kerül az élet (ebbõl a szempontból már beértük európát) illetve hogy a bérköltség után mennyit kell befizetni a cégnek állam bácsi kasszájába. Ebbõl a szempontból szintén az élbolyban vagyunk. A költségekhez rájönnek még a cégeket súlytó egyéb adók és dézsmák és máris fennáll a kérdés: ilyen körülmények közt ki az aki idehaza mobiltelefont rak össze (vagy bármi mást termel) ?
De persze ugyanez igaz európa többi államára is, és õszintén szólva én még ezzel a problémával kapcsolatban nem nagyon hallottam életképes ötletet sehonnan.
Előzmény: Törölt nick (402)
lcoder Creative Commons License 2006.06.30 0 0 401
z eredeti New Deal, a szociális piacgazdaság, a skandináv modell mind erre épül, ez utóbbiak még ma is a versenyképességet képviselik Európában. Ha ez nem tud érvényesülni a világban - Európának, s amit képvisel, annyi...

A New Deal és a jóléti modellek addig mûködtek amíg nem ért el egy kritikus szintet a globalizáció. Onnantól kezdve hogy azzal a kínaival kell a munkaerõnek versenyezni ami beéri egy marék rizzsel fizetés gyanánt az európai (amerikai) munkaerõ gyakorlatilag versenyképtelen, kivéve azokat a területeket ahol helyben kell megoldani a problémákat (tipikusan a szolgáltatási szektor). Ezért van az hogy ez az a szektor európában aminek az árai kissé felül vannak kalkulálva és pont ezek nem szeretnék a kelet/közép-európai olcsó munkaerõre támaszkodó cégeket beengedni a piacra.
Régebben volt a kínaiaknak olyan hátrányuk hogy csak képzetlen munkaerõ volt ott, de mára ez a hátrány is eltûnni látszik, ráadásul ott van India is ami elég jól el van látva képzett emberekkel és az életszínvonal ott sem túl magas. Mindenesetre nekem nagyon úgy tûnik hogy a klasszikus jóléti rendszerek nyugat-európában is leépülõfélben vannak - Fletó ebben az értelemben kétségtelenül európai programot követ...

nem minden nyugdíjas szegény és részorult, s nem minden EÜ- ellátást kell/lehet feltétlenül az államnak támogatnia

A rászorultság eléggé relatív. Aki a kukából eszik ahhoz képest az is gazdag aki csak nem tudja kifizetni a gázszámláját.
Előzmény: Törölt nick (400)
lcoder Creative Commons License 2006.06.30 0 0 399
Ez fából vaskarika. A versenyképesség és az esélyegyenlõség nagyjából kizárják egymást. Az MSZP pedig megtalálta az ideális egyensúlyt ahol sem versenyképesség sem esélyegyenlõség nincs.
Előzmény: Törölt nick (397)
lcoder Creative Commons License 2006.06.30 0 0 398
A nagytõkéhez nemigen tudnak hozzányúlni /nagytõke<>pár nagyobb magyar vállalkozó, hanem mondjuk a Suzuki, nemzetközi bankok, stb/, ráadásul szvsz nem is nagyon akarnak. De ha megpróbálnák akkor õk húznák a rövidebbet, egy ekkora ország mint mi nemigen rúghat labdába egy nagyobb multival szemben. Ami pedig a nyugdíjasokat illeti, ez a kérdés szvsz el fog dõlni, nem sokkal az önkormányzati választások után.
Előzmény: Törölt nick (394)
krz Creative Commons License 2006.06.28 0 0 396

A Megyó-Fletó kormány volt az egyetlen, amely nem vágta át a nyugdíjasokat, ezért tudtak újra nyerni.

 

francokat. de ez nem ennek a topicnak a temaja ;)

 

Előzmény: syllus (388)
Neocortex Creative Commons License 2006.06.28 0 0 395

pusztán hatalomtechnikai megfontolásból vagy érték-alapon nem nyúl ezekhez a kormány

 

Is-is. Nem éppen a nyugdíjasok a leginkább kopasztható réteg és az MSZP-bázis magjáról van szó.

Előzmény: Törölt nick (394)
csagal Creative Commons License 2006.06.28 0 0 393

Látom már többen is belekezdtek a mondókába,

 

szóval szerinted egy szocdem, balos párt a munkavállalókat vagy a nyugdíjasokat tekintené bázisának?

 

Mert én itt most azt látom, hogy kialakult a "modern" nyugdíjaspárt.

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (384)
lajafix Creative Commons License 2006.06.28 0 0 392

"Ha könnyen megtehetik, akkor tegyék..." a feketét-szürkét mintegy 2-3 millióan csinálják. Még többen tegyék?

 

"A nyugdíjnál meg válasszuk szét a költségvetési kockázatot és a politikai hasznot. "

Ez az! Egyik se merné.

Előzmény: syllus (390)
Neocortex Creative Commons License 2006.06.28 0 0 391

mondjuk ki: az mszp az inaktivak partja, es ugy is viselkedik.

 

Mások szerint meg a nagytőkéé és mindkettőnek igaza van. A Fidesz meg a sértődött kispolgári közép pártja és úgy is viselkedik - és veszít...

Előzmény: krz (386)
syllus Creative Commons License 2006.06.28 0 0 390

Ha könnyen megtehetik, akkor tegyék...

 

A nyugdíjnál meg válasszuk szét a költségvetési kockázatot és a politikai hasznot.

Előzmény: lajafix (389)
lajafix Creative Commons License 2006.06.28 0 0 389

Nagyon igazad van, ezért gondolkodnak ma sokan azon, hogy feketén vagy máshol dolgozzanak. Meg lehet tenni könnyedén.

 

Bár az, hogy nem vágta át a nyugdíjasokat Megyó-Fletó túlzás, lásd: hitelből finanszírozott nyg rendszer.

Előzmény: syllus (388)
syllus Creative Commons License 2006.06.28 0 0 388

mondjuk ki: az mszp az inaktivak partja, es ugy is viselkedik.

 

Avagy az inaktív panelproli bankárok pártja;)))

Egyébként az inaktívak nélkül nem lehet választást nyerni, így aki nyer, az értelmeszerűen az inaktívak pártja is. Erre pedig figyelemmel kell lennie minden politikai erőnek, amely alternatívát akar kínálni az MSZP-vel szemben. A Megyó-Fletó kormány volt az egyetlen, amely nem vágta át a nyugdíjasokat, ezért tudtak újra nyerni. A hatalmon lévő kormánynak ez a legnagyobb és a legtisztább politikai terep, mert csak kevés számú, de nagyhatású komponens befolyásolja őket (nyugdíj, gyógyszerár, energiaár, alapvető élelmiszerek ára).

 

Gyurcsány hosszútávra akar berendezkedni, és amíg a nyugdíjasok zöme az ő oldalán van, addig nincs más alternatíva. Lehet papolni az ország érdekéről, meg az igazságról, de a politikai hatalmat az szerzi meg, akinek több a választója. Ennyi és nem több a politika értékrendje.

Előzmény: krz (386)
krz Creative Commons License 2006.06.27 0 0 386

amennyiben azt ertekrendnek tekintjuk, hogy nem rugunk bele szavazoink felebe.

mondjuk ki: az mszp az inaktivak partja, es ugy is viselkedik.

 

Előzmény: Törölt nick (384)
Másodiknicknevem Creative Commons License 2006.06.21 0 0 375

Hmm, hmm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!