Na akkor számoljunk :) Mondjuk felvesznek. Beülök az 5 napos tanfolyamra, aztán mondjuk 3 hét gyakorlat 4 kézben. Ez ugye minimálbér, 69e ft. meg mondjuk 20 nap meló, 117e ft. Tényleg, ez miért euroban van megadva? Abban adják? A 69 minimálbérből is lejön valamennyi nem? Vagy az netto? Na mindegy, mondjuk kapok kb. 180-at kézbe, -25e. 155e netto. Következő hónapban már egyedül megyek. Mondjuk kapok 270-et, -25e. 245e. Végülis jó. 250 körül azért csak kapnék. Aztán 4 hónap után már lehet összejönne 300 is, és nuku kaució levonás. Abból 240-250-et el tudnék rakni. Már feltéve hogy kibírom addig :) Mondjuk nekem kevésbé tetszik az első hónap, az 5 nap tanfolyam, meg a 4 kéz. Ettől a hideg kiráz hogy őszinte legyek :) Pl. hol lakjak Pesten?? Aztán meg egy fülkében valakivel hetekig.. Vagy amiben még agyalok, hogy először nézek itt a környéken valami teherautós melót, és utána megyek Wabihoz. Ezzel kiküszöbölném a tanfolyamot, meg talán a 4 kézt is, vagy legalábbis lerövidíteném :) Amúgy most buszozok, meg van (busz)szerelői múltam, ezzel mennyire számítok kezdőnek? :) Értékelik ezt szotyiék? :) Árut még nem fuvaroztam.
Persze. Mindig nettóban számolok, mert a bruttóból nem lakunk jól... :)))) Másrészt a sofőrállás /legalábbis itt/ minimálbéres. Nagy táppénzre, nyugdijra ne számíts...
az adószabályok szerint a maximálisan adómenetesen kifizethető külföldi napidíj 25 eur európában(másutt azért vannak eltérések), számíts rá nettóként., bár én nem ott dolgozom, ha nem így lenne-furcsállanám- majd javítanak illetékesek:-)
Nahát megszabják, hogy kétszer lehet egy évben családot vinni... Ehhez képest én találkoztam wabissal akivel ott lakott az asszony a fülkében...igaz az két évvel ezelőtt volt....
Neeeem, Európa az Európa, az Unió meg Unió. Járnak Norvégiába, Oroszba, Törökbe stb. De többnyire EU. Én például csak uniózok, néha van Horvát, de arra el is megy egy hét, kilométer meg semmi...
Törésre, mentésre, hasonlókra. Casco már nincs az autókra. Egy tükör kábé ott tart a százasnál... Vagy elszámolod magad a gázolajjal, és lerohadsz valahol a pályán. Ha szar helyen történik, tetszik-nem tetszik, a rendőrök kihívják a mentést. Az olaszoknál például 250000 körül van, hogy kijönnek, hoznak 60 liter gázolajat, lelégtelenítik a rendszert. És nem kérdezik szeretnéd-e... Vagy egy Németh-Transos kollégától hallottam, Angliában volt Augustinosként, úgy parkolt le, hogy az egyik kerék lekapott az aszfaltról. Húzott rajta mentő 2 métert. 200000 forinttért. Ahogy hazaért, rögtön eljött az Augustintól. Gondolom ezt akarják elkerülni szotyiék. :)
Azért arra a 100000-re ne számíts egy ideig... Néhány elköszönő kollégától úgy hallottam, kilépés után 3 hónappal utalják vissza, ha nem találnak semmi kizáró okot. De találnak... :/ Ezt a PÁV3 dolgot nem nagyon értem. Nemzetközibe PÁV2 kell, mióta világ a világ.
A kaució 100000 forint. Vagy befizeted belépéskor, vagy a kilométerpénzedből vonják le havonta 25000 forinttal. A napi 25 euró addig jár, amíg 4kezesben tanuló vagy. Ha már magadban jársz kilométer pénz van, és vasárnapokra 25 euró. De ha kiszámolod, kint vagy tanulóba mondjuk 20 napot. Az 500 euró, tehát 115000 forint. Meg a minimál, meg a kajajegy. Az 170-180000 forint körül van tanulóként. Kezdőként nem rossz pénz az, főleg ha azt nézed, aki 30 éve ezt csinálja 300 körül kap... :))
Csókos lettem! :))) Igazából már a hétvégén sejtettem, hogy hazajövök. Péntek délután volt lerakóm Pesttől 50 kilométerre. Csak van annyi szívük, hogy nem zavarnak tovább. Pláne, hogy 1 óra munkaidőm maradt... :))) A kolléga tuti ott lakik. Egyéb esetben ritkán parkolunk lakótelepen. :)
sziasztok,,köszönöm a választ nemÍROKmár,,,de egy párszor beszéltem már a wabival,,de azt a kauciót valahogy elfelejtették említeni,,vajon mennyi zseton lehet az???
5 nap után itthon? A múltkor mesélted hogy csodáltad hogy 12 nap után hazahoztak, akkor most mennyire esett le az állad?:-) Láttam tegnap este, az egyik kollégád az Árpád úton a lakótelep mellett parkol Újpesten, be van függönyözve. Szerinted ott lakik és hazamegy a vassal, vagy egyszerűen ott kénytelen kivenni a hétvégéjét?
''Nem mindegy hogy havi 60-at rakok félre, vagy 200-at.''
Teljesen igazad van! A mai világban pedig aztán pláne! De ugye ahogy korábban írtad, a vezetés is érdekel a pénz mellett, a cégnél pedig ha szemre ítélek akkor nincsnek rossz otók.:-)
Na mostmár jó a PÁV 3 is? :) Te voltál ott érdeklődni? Úgy számolom, 11-12e km-t kell menni a netto 300-ért. Napi 400-500 km, teljesíthetőnek tűnik. Erre a "betanulási időre" csak a napidíj van, meg a minimálbér? Napidíj amúgy is van hétvégére nem?
Elnézést, hogy belepofázok, de ez a 300 ha jól sejtem akkor bruttó és az nem több mint 180 nettó. Ennyit azért más munkával is meg lehet keresni. A 3-4 hét távollét szerintem nem ér ennyit...
Kemények a spanyolok. :)))) Az út menti poros parkolókban, vagy a 6-23-ig nyitva tartó benzinkutaknál nem sűrűn látni éjszakára leparkoló kamiont. Vagy ha mégis, csak a 45 perces pihenőt veszik ki, azt is felkapcsolt helyzetjelzővel. :))) Nekünk cégen belül ki is van adva utasításban, hogy Barcelona környékén tilos megállni.
A röhögve, az túlzás. Annyi mindig megvan, de menni kell érte. 13000 kilométerem van havonta, plusz-minusz ezer. 70-es átlagtempóval számolva ez 180-200 óra. És ez csak a vezetési idő... :) Amennyivel lassabban haladok, annyival több a megtakarításom. Néha persze megverem a gépet, most például spanyolba megyek. Ventimigliától a Mont-Blanc benzinkútig 9 óra 40 perc, ha padlógázon ütöm. Elmegy pár liter plusz gázolaj, de nem rabolnak ki. Nekem megéri... :D
Ez szerintem átlag. Az egy hét kivételével minden nap dolgoztam, ezen kívül egy éjszakát voltam itthon. Itthon voltam egy hétig, aztán 12 nap után egy hétvégét, most 5 nap után megint egy hétvégét... Na, ebből ne indulj ki... Ha így volna, mindenki itt dolgozna. Mi több, a 3 hét munka-1 hét pihenőt is felejtsd el. Szerintem ha reálisan akarsz számolni, 3 hét munka-1 hétvége otthon közelebb áll a valósághoz, vagy akár 4 hét munka... Nem beszélve arról, hogy ha egy hétig otthon vagy, az autód nem fog a telephelyen várni. Nagyon valószínű, hogy egy másik pilóta elviszi fuvarba, aztán várhatsz rá, hogy visszakapd. Azt meg kevesen szeretik. Én legalábbis nem.
Szia! Történtek változások, a kilométerdíjunkból elvettek 1 forintot, ez kb. havonta 12-14000 forintal kevesebb fizetést jelent. Levették az üzemanyagnormát is, elvileg ebből is minusznak kellene lennie. Viszont legtöbben visszavettünk a tempóból, így inkább megtakarítás van, mint túlfogyasztás. A megtakarítás visszahozza az elvett 1 forintot is, úgyhogy én semmiféle változást nem vettem észre a fizetésen, sőt... Most 330000 forintot kaptam, kajajeggyel-minimálbérrel-megtakarítással. Viszont itthon voltam egy hétig. /igaz, ha azt az egy hetet ledolgozom, akkor sem szokott jelentősen több lenni. mondjuk egy huszassal./ Biztos, hogy vannak jobb cégek. De az is biztos, hogy még a legelvetemültebb Waberer's ellenző pilóták is ezt ajánlják kezdésként. :)))
Hmm....Dubi, azok a régi szép emlékek:) Imádtam nézelődni, ott meg bőven lehetett 20-30 temponál. Tesóm egyszer megpróbálta megszámolni őket, de 100valamennyinél feladta:D
Igaz nekem nemjött be a "déli vendégszeretet" a 2 spanyol úton, főleg almeriaban voltak mufurcok (lehet a német miatt)
Szintén zenész? :)) Voltam már én is ott a férjemmel. Az én szemszögemből nézve fertő, a "rászoruló"-nak meg biztos mennyország. Bár ha jobban belegondolok, jártam már a Cseh-Német határon lévő Dubi-ban is, (még fénykorában) és mit mondjak...? Henares ahhoz képest apácaképző :))
Kicsit elkeserítő, de pont 3 hete fizettem 10000 Ft-t egy szarszippantós IFA kikerüléséért.
Talán be kellene kalibrálni, hogy mely pályarészeken, mely időpontok között nem lehet előzni. Teszem azt reggel 6-tól 10-ig, és délután 15-től 20-ig. Szerintem így sokkal korrektebb lenne. Minden esetre, nem kellene ezt annyira túlszabályozni, nem állunk mi annyira jól, hogy a gazdaság egyik mozgatórugóját túlságossan lekorlátozzák. Arról nem is beszélve, hogy bizonyítottan stau-gerjesztő hatású az előzési tilalom.
sziasztok,,valamit elfelejtettem,,mielőtt még valaki azthinné hogy csak az ANYAGI érdekel,,maga a vezetés,,de a pénz sem elhanyagolható.Amúgy a kereseti lehetőség is egyik fő oka volt a választásomnak,,és nem kapkodom el mivel már 3 éve töröm a buksin eme melón.Most épp Tűzoltó vagyok amit idestova 8 éve űzök,,szeretem ezt a Hivatást,,de ugye Hazaszeretetből nem lesz házam,,meg kenyerem sem,,és a mi kereseteinkel ami kb havi 101-102000 ftabból spórolni sztm nem igazán lehet,,a másodállások meg olyanok mint a kutya vacsorálya,,vagy van ,,vagy nincs,,és sztm erre nem lehet alapozni,,ez nem sírás akart lenni,csakazért írtam hogya fuvarozásban azért a pénz sem elhanyagolható,,további szépeket,,és balesetmentest!!:))
sziasztok,,nemÍROKmár-nak címezném a kérdést,,milyen változás várható gyuribácsinál a fizu terén,,mert olvastam irományod és ott írtad hogy változás lesz,,érdekelne,,mert oda szeretnék én is menni,,mint kezdő pilóta,,mert tapasztalatlanul CSAK ez a cég alkalmaz,,,,előre is köszönöm a választ.
Na mesélj miért kell eladni?? Mert az "igen tisztelt" egyesület/érdekképviseletek kiállnak a fuvarosok mellett (pont melléjük, nehogymán dógozzon pénzért), ezért nemtudok szabályosan hazajönni oda ahová nem kis pénzt fizete(ün)k mindenféle cimszó alatt:(
(jah, szerintük megoldás az új telephely, csak mutasson nekem valaki most 700m2-t 1990-es árért)
Kevés a meló??
Tudod a mi országunk olyan gazdag, hogy mindent vesz (Román tulajtól) , kifelé kutatni kell árut.
Nyomottak az árak? Miután 20 év elveit (beleszámolom öregem idejét is) feladva idén járunk Aradra is, gondoltam megkérdem mennyi lenne fuvardíj Bp-re. Kissé elkapott röhögés (24t 150Eur) nem hittem komolynak, de van aki elviszi (a jó anyukáját nekije), ez még a kocsit sem fedezi, nemhogy embert, karbantartást (+hitelt)!!
Kb 4 éve (amikor rámszakadt minden) elakartam adni, de család mindíg meggyőzött, hogy jobb magam uraként (na persze).
De idén már támogattam a ****** fináncokat majd 1M ft-tal (mert Eu szintü a bünti {jól váltják Ft-t 35-50Eur=100-400000 Ft} és a hozzáállás, de menj át Bp-n +parkolj szabályosan)
Nálunk sem rózsás a helyzet.
Na, hogy-hogy??
Pedig furgon/7,5-ben gondolkodom egy ideje (családi nyomás)
Főleg, mert aztán annyi mindenhez értek a szállításon kivül:))
(sokak szerint papír kell ahhoz, hogy pl "logisztikázzak")
Rövidesen megszaporodnak a nehéz tehergépjárművek számára az előzést tiltó táblák az autópályákon. Az előzéskor hirtelen kivágó és percekig egymással vívó kamionok ritkulásával javul a sztrádák biztonsága.
A korlátozások konkrét helyszíneit a Nemzeti Közlekedési Hatóság jelöli ki a közeljövőben.
A domborzattól és a lejáróktól függően 10-30 kilométeres szakaszokon számíthatnak előzni tilosra a nehéz teherautók. Az biztos, hogy az M0 teljes szakaszán tilos lesz 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautóval előzgetni.
Úgyérzem már nemsokáig lessz meg a vas:(( (fáj is a szívem)
Ha esetleg tudtok valakit akinek kell félpót, megköszönném.
Sajnos belekényszerülök, hogy inkább eladjam mint fizetgessek
Dél-Kelet :) Nem tudom, milyen gépük van. Sőt, sztem ennek az iskolának nincs is. Ma úgy vettem ki egy telefombeszélgetésből, hogy ugyanaz az oktató dolgozik nekik is, mint a drágább iskolának. De majd kiderül. De ha így van, az elég érdekes, akkor amott rendesen lenyúl az iskola..
Nem :) Ez egy vidéki nagyváros(megyeszékhely). Csodálkoztam én is. Ez egy kis sufni iskola, de csinálnak mindent, buszt is. Egyetlen telefonhíváson múlt, hogy nem a drágábbnál kezdtem. Én nem gondoltam, hogy ekkora különbségek vannak. Na remélem aztán nem derül ki semmi turpisság, hogy ennyire olcsó :) Na ezután már csak a BÁF-ra meg a TIR-re kell valami olcsó ajánlatot keresnem :) Aztán egy digittacho, útlevél, és kész is vagyok. Ez mondjuk nem jelenti feltétlenül, hogy el is megyek kamionozni. De pár évig hátradőlhetek, mert tele lesz a jogsim(motoron kívül, de az egyáltalán nem érdekel :).
Sziasztok! Azt meg tudja nekem monadni valaki, hogy egy betonszállító mixerautó üresen és rakottan hány tonnát nyom? Fontos lenne megtudnom.... Előre is köszönöm, ha valaki tud ebben segíteni nekem.
Azért lehetett volna bátrabb is, nem harapnak:) Bármikor szívesen eldiskurálnak bárkivel (hátha összejön biznic), legalábbis nekem eddig csak korrekt válasz (vagy még néhány kisérlet) volt elutasításra.
Szép barátok, ha csak fotoknak hisznek nem adott szónak :DD
Ezeket a szórakoztató iparban tevékenykedő hölgyeket a 16 éves fiam fotózta le egy spanyolországi parkolóban,hogy majd itthon a haveroknak hitelesebb legyen az élménybeszámoló :D
Nem nem tanult, annál sokkal finnyásabb mint hogy ilyesmire fanyalodjon :) Egébként nagyon röhögtem mikor mesélte, hogy akármilyen stílusban nem szabad ám elhajtani ezeket a szolgáltatókat csak szépen, mert reggelre könnyen kerékcserés lehet az autó :))
Én magamat meg nem tudom irodában, műhelyben elképzelni, de 6m magasan gerendán dolgozni sem (igaz onnan Én vagyok más). Arról nemis beszélve, ha mindennap pesten (magyarban) kellene közlekednem (teljesen másként viselkedem odakint) eléghamar megölnék egy bringást (vagy valamit):(
Állítólag utazok rájuk, pedig csak úgygondolom, ha tüntetnek jogaikért, akkort szabályt tartsák be (egyirányuban rendszeresen jönnek szemben, pedig jóirányba megyek)
Tudod régen Urak voltunk, most még az utolsó putriban is több joga van bárkinek mint Neked(ünk), sajnos ezt el kell fogadni (igaz régen meg a finánc hitt magáról sokat), mert a balkáni népek (mi is) másképp értik-élik a demokráciát (lásd szegény Öreg aki védte a SAJÁT uborkáját, tulajdonát)
Azért a hazajárás eléggé cég, egyénfüggő. Én sok kollégát ismerek akinek minden hvége otthon van , de van akinek meg mindegy hol.
Fürdeni meg lehet mindenhol, mosni sok hofban géppel lehet. Csak bele kell tanulni (talán ráérezni) hogyan haldj, pihenj az adott lehetőségben.
Holnap indul az egyik barátom Portugálba ha gondolod beprotezsállak nála :o)) Vagy ha megfelel elcserélek vele egy kanyart és akkor én leszek a sofőröd .ĐĐĐĐĐ
Én is 2-3 évre terveztem, de ez a 12-ik év kocsin. Pontosan az itthon (kapható) pénz ami mindíg visszaránt a valóságba.
Beszéltem pénteken EGGER Kft-s kollégával, akinek közel Kapfenberg annak nagyon korrekt cégnek tünik (Töltéstaván vannak magyarban, de gépek kint, igaz fizeti kiutat)
Adott 2 sebész 3 műtéttel, de az egyiknek komplikációja van ezért a másik csinálja meg a 3ik betervezetett
Elég csak a 6os pályán Sinsheim-Heilbronn között bekapni egy staut. Márpedig ott mindíg van, mert (kiirták pálya fölé) a dájcs az olyan arrafelé. Volt részem oda-vissza 20-20Km-s sor egy útmunkás miatt (csak szélen várta a kocsit amelyik elviszi), vagy mert megnézi mennyit nőtt a fű 1 nap altt
Nagyok ezért rugalmasabbak (csak Te tudod meg utoljára érzés), mert kb 50-100 Km-s körzetben van 5-10 kocsija és végzés/felrakhatóság szerint jobban tud variálni (konkrétan ez a vezénylő)
Nekem is egyik nagy vágyam teljesült ezzel az úttal. Csak azt sajnálom,hogy nem tudtam igazán felkészülni a látnivalókra. Nyilván tudod,nem kell mondani (olvastam a Francia beszámolódat:)) az idő rövidsége eléggé korlátok közé szorít,és hát annyi szép dolog van,amit érdemes lenne megnézni. De azért így is fantasztikus volt,még akkor is,ha néhány dolognak csak itthon tudtam utánanézni,hogy tulajdonképpen mit is láttam ott,a világ végén :)
Férjem exapósa is még a Hungarónál nyomta és már rég nyugdijban kellett volna lennie,de egyszerűen nem birta abbahagyni, többször elment az utolsó útjára (nem arra):)))) és utána mégis folytatta:) Nagyon beteg lett a lába mire muszáj volt neki leszállni...
Most,hogy így mondod nem biztos,hogy én is minden este a nyakába ugranék ha megjönne a munkából,mint ahogy normáliséknál ez lenni szokott :))) Bezzeg így,hogy csak két-három hetente látom... Körbedongom,finomakat sütök-főzök Neki,egy szóval minden körülötte forog. Te,szerintem ezek direkt csinálják! :D :))
Ez a "csak addig csinálom" dolog valóban zsákutca tud lenni, ha az ember szakmailag egy lábon áll. Senki nem úgy kezdi, hogy élete végéig fogja csinálni, de az ottragadás "veszélye" erősen fenyeget attól a perctől kezdve, hogy először összehasonlítod a fizetésedet egy kétdiplomásként egyszerű irodai melós haverodéval. Egyedülállóként valóban nem sok jobb alternatíva van, ha az ember emellett még szereti is csinálni. Mivel faterom 20 évet nyomott le nemzetköziben, és azóta 7.5-essel belföldezik, eljutott hozzám nem kevés infó erről a szakmáról, és egyébként azért is olvasom rendszeresen ezt a fórumot, mert javarészt hiteles és életszerű. Én is több éve eldöntöttem már, hogy összekaparok egy kis pénzt nagyautón (már csak 1 évet kell várnom, hogy ne számítson kezdőnek a B-m, amivel az utóbbi 9 hónapban nagyjából 25000km-t vezettem...), de apám példájából kiindulva tisztában vagyok vele, hogy komoly veszélyei vannak, ha az emberrel elszalad a ló, és a család lejjebb kerül emiatt a ranglistán. Szerintem nem szabad erre az egy lapra feltenni mindent, még a kamionozás előtt szerezni kell egy menekülőutat, hogy 3x évesen az ember ne haljon éhen, ha a családja miatt abbahagyja. Én például rendszergazdai + webtervezői papírral rendelkezem, meg felsőfokú angol nyelvvizsgával... ezzel már el lehet indulni más melót nézni, ha úgy alakul. Legalábbis gondolom én ezt most, 2008-ban... :)
Ez az "én csak eddig vagy addig csinálom" általában nem szokott bejönni, mert vagy az életformát szokod meg vagy a jó pénzt, belföldön nem tudsz ennyit keresni... Hallottam már néhány "kiugrási kisérletről" mikor valaki leszállt, hogy többet legyen a családdal de aztán család ide vagy oda csak visszament mert csak hiányzott a kasszából az a két kiló... Mindenestre olyan társat válassz akinek jó a problémamegoldó képessége:)
Egyetértek, talán nehéz elhinni de nekünk klasszisokkal jobb a házasságunk mióta ez van, ember szereti ezt a munkát én meg a szeretek a magam ura lenni :) Amikor hazajön jó együtt lenni, ha elmegy jó egyedül(a gyerekkel) lenni...olyan mintha még mindig csak járnánk:))
Nem,ezt megszokni nem igazán lehet,talán inkább csak elfogadni. Az az igazság,hogy itt,az ország északi részén,(mint ahogy másutt sem) nem nagyon lehet állás ügyben válogatós az ember. Persze,hogy nem könnyű. Csak a minden szempontból erős alapokon álló kapcsolat éli túl ezt az életformát. De azért van kimondottan jó oldala is. Például ,úri passzióból sosem jutottam volna el Portugáliába. Na és legyünk őszinték, a veszekedések,civakodások is a minimumra redukálódnak. Mert örül az ember,hogy együtt lehet,és az értékes hétvégéket kár lenne elszúrni felesleges balhéval. Tehát nem kiáltanám ki magam-mint feleséget- mártírnak.Tudomásul veszem,hogy ez a párom munkája, Ő meg siessen haza hozzánk :)) Ja,én vagyok nemÍROKmár toleranciabajnok felesége :)))
Igen, a hazajárás gond. Amikor kezdtem nem így volt, menet közben alakult ki ez a rendszer. Vagy elfogadja az ember, vagy munkát vált. Sajnos az eszi-nemeszi alapon működik, nincs beleszólásunk. A fürdéssel tényleg vannak problémák, nem mindig zuhanyzós parkolóban tudunk megállni. A mosás elmegy, a főzés meg tök jó. Nem szeretsz szabadban bográcsozni? Ez kicsit hasonló. De ha egyedül vagyok és unatkozok, vagy családtagot nyaraltatok bármit megfőzök a rántott szelettől a palacsintáig. Na jó, nem bármit, tortát még nem készítettem. :)))
Sztem ez nem egy normális élet. Fülkében tengetni mindennapjainkat és havi 1-2-szer hazajárni, nem nevezném normálisnak. Én is csak a tőkegyűjtés miatt akarom majd csinálni, nem annyira jókedvemből. Na meg új élmények :) De ha belegondolok a fürdési lehetőségekbe, mosni kell magamra lavórban stb.. Főzőcskézni, háát, nem egy pozitív dolog. Én csak 1-2-3 évig csinálnám jelenlegi terveim szerint. Hacsak be nem dobom a törölközőt, vagy meg nem szeretem annyira, hogy maradok(ezt nem tartom valószínűnek most).
Még 8-10 éves korom környékén kitaláltam, hogy ez nekem való. Nem magamtól, egy osztálytársam mondta, milyen szuper lehet. /Ő azóta erdész lett :))/ De más világ volt, akkor még a sofőr úr volt, a kamionos meg egyenesen király. Kávéval itthon utoljára vagy 3 éve kínáltak meg. /külföldön 5 napja/ :))) Nem mintha nem főznék bármikor magamnak, de régen ritka volt ahol nem kínálták a sofőröket. És nagyon jól meg is lehetet élni a munkánkból, ami szintén nem mellékes. Azon kívül szeretem is csinálni. Hosszú távon nem tudok másféle munkát elképzelni magamnak. Persze felnőtt korban megfelelő társ is kell, aki ritka. A kollégák nem kis része elvált.
Járt már pár helyen Európában... :))) Ismerei az életformánkat, a jó és a rossz oldalát, még van pár kötelező tanulmányi éve, aztán kiderül mihez kezd. Nem valószínű, hogy belevágna... :)))
Szerintem fiataloknak nem rossz ez a munka. Ha véget értek a tanulmányaid, megvannak a jogosítványok, és perpillanat nem akad zsíros munka kezdőknek, akkor érdemesebb belevágni, mint munkanélküli diplomásként otthon ülni. Aki egyedülálló, az elég sok tőkét félre tud rakni a későbbiekre. Inkább huszonévesen kezdje el az ember, és fejezze be mire családja van, mint fordítva. De nem kötelező kipróbálni, csak ha késztetést érez rá az ifjú, és nincs más megfelelő meló. Saját fiunknak is ezt mondtam.
nem amatőrizmus kolléga! ezek a dolgok úgy mennek, hogy ha van állandó, tehát szerződéses munkád, akkor azt lehet tervezni, előre lehet tudni minden egyes olyan dolgot amit külső körülmények nem befolyásolnak, a többi már művészet mindenki részéről! ilyen plédáúl a OFFbuszosON dolgokmikor egy mentrendszerinti járat indul, azt tudod, hogy mere mikor holés mennyi, stb....
aztán van az előre nem látható és tudható munkák! ilyen az élet, szokta volt mondani volt igazgatóm, hogy ha előre tudnám mikor fo*om össze magam, akkor máshogy csinálnék dolgokat :) szóval a "napraforgós" céget meg kell érteni, sőt meg is lehet érteni, hogy miért nem tudja előre a munkákat! miért kéne tudnia, hogy mit fog vinni??????? jóesetben azt már lehet tudni, hogy amikor felraktál és megvan a lerakó, akkor onnan már a varrodás rákeres, és munkálkodik azon, hogy arról a környékről vmi.... ez így fog menni és ez lesz! ezért van az, hogy egy hónapig kinn vannak emberkék a nagy EU-ban, hogy tudjanak haladni a varrodások, mert ha kinnvan egy kocsi az európában, akkor nagyobb a valszeg, hogy ott tudja forgatni a kocsit, minthogy azon agyaljon, ha kiviszem a kocsit, akkor hogy a francba hozom haza??????? nem ezzel foglalkozom, hanem, hogy meghajtom kicsit autópályán, majd pár hét múlva ha tisztább képet kapok, akkor úgy tudok előre tervezni, hogy lesakkozom, hogy arra a környékre vigyem a kollégát, ahol "tuti" lesz kanyar haza..... lásd pölö ha húst viszel pesti exportról belga importra, akkor tuti úgy fogod tervezni, hogy kicsit holland felé orientálódsz azért, mert több mint valszeg, hogy virág lesz hollandból a pesti lerakóra.....
csak a szépsége a dolgoknak, hogy a menetrendszerinti fuvarokhoz nemsok idő kell a rendbetételéhez, mert azok állandóak, kevés emberi irodai munkát igényel, ellenesetben, egy olyan részlegnél, ahol fuvarpiac megszerzéséről, esetleg fuvarpiac bementelről van szó...... többen is foglalkoznak ezzel a részleggel :)
Ohh, köszönöm a gratulációt, még csak az elméleten vagyok túl, vagyis nem is túl hiszen még a KRESZ-vizsga is előttem van:-) Jövőbeli pályám még nem tisztázott, de a családra nézve bele fogok szeretni a vezetésbe, szóval nem tudom. Azt mondják, ne legyek sofőr.:-D
Nyilván vannak fix fuvarok előre betervezve, de annak például mi értelme lenne szintén egy hónapra előre kiosztani, hogy na ezt a Jóska II. viszi ezt meg a Pista IV. Rengeteg emberi és műszaki tényező van ami miatt borulna az egész így teljesen felesleges ezen túrázni. A férjem sosem tudja előre mit fog csinálni, bár kisebb cég de azért ott is vannak szerződések és fix helyek ahová menni kell de az változó, hogy mikor ki viszi... A múltkor amikor együtt jöttünk haza délután kettőkor hivták fel, hogy vissza kell fordulnia, mert az új "kolléga" akit felvettek hogyhogynem elfelejtett bejönni és nincs más csak ő...a telephelyről indult vissza, haza sem jött hogy kiérjen az országból a stop előtt... Na ilyenek vannak....
Semmi érdekességet nem láttam. Talán annyi, hogy az osztrák górénak mondtam : mivel faárút viszek, nem tudni a súlyát. Mégis mennyi? Erre rávágta, 23 tonna. Na -mondom neki- Édesapám, akkor írjál nekem 25200 kilót, azzal legalább 10 literrel kevesebbet bukok ezen a szép úton. Óóó gút, nájn problem- mondá a rohadék. Aztán mire felpakoltam odaírta : 23 tonna. Ez tényleg érdekes volt, fullra-plafonig rakva a pót, építkezési faanyag, senki sem tudhatja a pontos súlyát, fix fuvardíj, de jobban aludt aznap éjjel. Mindegy, nem gond, a héten leütök egy belga kanyart, aztán a következő úton már helyén lesz a fogyasztás. Jogsidhoz előre is gratulálok. Többen is így kezdtük. /mindnyájan/ :))))
Hát nem tudom, nekem elég amatőrnek tűnik ez, hogy naponta vadásszák a fuvarokat. Egy komoly cégtől az ember elvárná, hogy 1 hónapra legyen megrendelése, és erre tervezni is tudjon. Pl. le vannak szerződve az Elektroluxszal is. Persze lehet hogy a fuvarozásban ez nem így működik, és én gondolom rosszul. Azt hittem csak kis cégeknél van ez, hogy na Bélám, ahogy esik úgy puffan, vidd el ezt a fuvart, aztán meglátjuk mi lesz.. :) majd csak összekaparok valami fuvart valahonnan.. Vagy állsz 4 napig.
Nah, örülünk hogy megvagy.:-) Következő fuvar? Láttál útközben valami guruló érdekességet?:-) Amúgy úton vagyok a jogsim felé (koromból kifolyólag még "csak" b-s:-)
Iveco-t hajt egy haver, egy gondja van, hogy nemzetköziben nem nagyon hiszik már el, hogy a duplakerekes platós az tényleg 3,5 T. Elvileg bőven 1 T felett vihetne, de lemértük a kocsit, és 4,5 m-es platóval, ponyvával 2650 kg. Fölférne rá 8 paletta, de csak dunyhát tudna szállítani, több súlyt nem :)) Itthon viszont simán telerakja 6 m-es épületfával és vígan kocsikázik, eddig nem volt gondja. Mi hetente járunk román-bolgár-görög vonalon, ott mindig van mérlegelés, és eddig akármelyik kisteherrel mentünk ( mind szimplakerekes ), bizony az üres súlya 2-300 kilóval több, mint a forgalmiban szereplő önsúly. Eddig senkit se érdekelt, hogy a forgalmik szerint 1,3-1,4 tonnát vihetnek a szekerek, amit a mérleg mutat, az a mérvadó. És lehet fizetni, ha több az össztömeg, mint 3500 kg. Eddigi tapasztalatok alapján a Master papírjai hazudnak a legkevesebbet, ott csak 60 kilóval volt nehezebb az üres autó, mint a forgalmiban szereplő önsúly.
Én egy 4,5 m-es platójú Sprintert hajtottam, amig ki nem ütötték alólam, ott a plató már erősen határeset volt, nagyon hátul volt a súlypont a hosszú túlnyúlás miatt ( ált. 7 raklap árut vittem x 200kg ). Ha könnyű szajréra kell a nagyobb plató, pl. bútor, akkor még talán nem gond a túlnyúlás. Viszont ha nagyon fúj a szél, akkor beindul a birkózógép :))
Szar az út, endem meg kilométerre fizetnek. És a napos autókat úgy vadásszák a lengyel rendőrök, mint annak idején Révészt a franciák, Horváthrudit a svédek. Erről a vezénylés dologról hasoló a véleményem. Érteni nem értem, de szorgosan küldöm mikor rakok le, mennyi időm marad még. Ha őket boldoggá teszi, nekem édesaranyos. Időmbe belefér az az egy SMS. :))
Mi az hogy te szólsz?? Minek van a siserehad a központban, nem tudják, ki mikor rakodik le(legalább terv szerint, papíron)? Nem tudom, én ezt úgy képzeltem, hogy a vezénylő azért tudja(hisz ő tervezi meg, nem?), hogy ki mikor mit hova visz, és mikor ér oda(vagy kéne odaérnie), és utána hova megy. Vagy ahogy esik úgy puffan? Pl. én vagyok a vezénylő, akkor tudom, hogy xy kamion holnap kipakol, utána meg meg küldöm tovább terv szerint. Ill. megy magától(már ha lenne legalább 1 hétre előre program). Ez így kb. olyan, mintha a helyijáraton mindig én kérdezgetném, minden járat után, hogy most hova menjek..
Többnyire egy napot terveznek előre. Ha hétfőn délelőtt szólok, hogy kedden 10-kor üres leszek, és marad 6 órám még, akkor van esély, hogy hétfőn délután elküldik a másnapi munkát. :)) Ez a mostani egy hét előre tervezés szuper. Az országfelosztás úgy van, hogy én spanyol-olasz-franciás vagyok. Ez nem zárja ki, hogy most belga fuvart viszek, spanyolból meg leginkább angolba küldenek. Viszont kizárja a lengyel-bulgár-balti országokat. Mivel nem vagyok hajlandó odamenni, inkább azonnal leszámolok. :))))
Sziasztok! Nem kimondottan kamionos kérdés, de valaki biztos tud rá válaszolni:
3500kg össztömegű kishaszongépjármű vásárlása előtt mit tanácsolnátok? Fiat Ducato, Iveco Daily? A lényeg, hogy leghosszabb platóval (ez mennyi lehet? 5m?) ill. ponyvás legyen. Köszi a tanácsokat!
Az végülis meg. /eddig. a változások utáni első fizetés majd 14.-én lesz.../ Nem is azzal van a gond, hanem a hazajárással. Tényleg kirívó, hogy második hétvégére hazaértem. Most voltam itthon egy hetet, nem vettem biztosra, hogy szeptemberben akár egy percre is hazaérek. De nem panaszkodhatok, nem szar fuvarokat viszek, van kilométerem, így fizetésem is. Hallok azért rémtörténeteket, hogy sokáig kell várni felrakóra, sok lerakó van, egy magyar-német eltart 4-5 napig, stb. Én már tudom a hétfői felrakóm, a lerakóm, a vissza fel- és lerakóm. Péntek délutánig a kutya nem szól hozzám. Így tudok dolgozni idegbetegség nélkül, meg gondolom a cég is profitál valamit abból, hogy 3500 kilométert lenyomok egy héten.
Nem történt említésre méltó dolog. Az én életem elég eseménytelen. /hála a Jóistennek/ Mentem egy magyar-franciát, francia-osztrákot, osztrák-franciát, francia-magyart, és ezzel vége. Vasárnap este kezdtem, péntek éjjel már itthon voltam. Gyenge 12 nap, 6000 km körül. Most ezek után úgy tűnik csókos vagyok, de korántsem. Inkább fordul elő, hogy havi 2 éjszakára esek haza /csak éjszakára!/, mint hogy a második hétvégére behozzon. :)
La jonguera-ból hozhattál volna nekem kilós kiszeelésű zacsiban szárított gyümit a boltból :DDD a haza felé vezető oldali kút mellett van a bolt :DDD na majd legközelebb :ĐĐ
Vezetettem, de gyorsan lepasszoltam, ha' mondom megelőz a pótkocsi bammeg _D
Most kaptam egy megát, de már egyből a szervízbe kellett mennem, hogy átvegyem a kocsit. A ponyvát felül kiszakította a kollega, ma reggel ért ide a szerelvénnyel. A fülke tiszta gané, tele pipadohánnyal minden (talaszórva minden).... aztán 20 euróban kiegyeztünk, amiért cserébe megvártam a szervízt, öntöttem bele olajat, kitakartottam, Ő pedig ment hazafele, és nem kellett megvárni a félnapos paprmunkát.
Utólag belegondolva 20 eur.... ilyen drága világban :D Rendes voltam _PPP
Ittvagyok Fléville-ben. (FR) Kaptam egy 430-as 105-ös DAF-ot (ki érti?), amin a rendszám fele magyar, a másik fele francia, ráadásul úgy, hogy azért a francia rendőr megölne. (traktoron elöl magyar, hátül francia!, a póton eleve francia).
Rajta van 22+ tonna fűrézelt fa-anyag, amit vinnem kell majdnem a Spanyol határhoz hétfőn. Mondjuk 8.-ai lerakó, és 830 km a táv... asszem vastagon kedd lesz belőle, de segond.
Igazából nem fogok aggódni, megyek a saját tempómmal, és annyi. Ha kések, akkor kések.
Nem stresszelek, felesleges. Furgonnal jöttünk ki FR-be, majd arról is mesélek. Away
Füles azé van ott Tigrissel, mert kabalának kaptam (hogy vigyázzanak rám útközben). Az ördög meg mint tudjuk sosem alszik (én igen), Ő a másik oldalról segít:) Balról jobbra (navi,go-box,) Füles, Tigris (+ fényképezőt tartja alulról), Ördög (+premid)
Basszus egyszer írok képfeliratot, azt senkise olvassa :) Szétkaptam, mint floki a lábtörlőt, mert szétrobbant a citronyospepsi:(
Az csak a navi képe valahol Barcelona-La jonguera között, hajnali 3,12-kor
Gonosz index átrendezi képes hozzászólásaimat:(
Elvileg 2-2 kép volt soronként + alattuk Globnak címezve utolsó, alatta jókivánság.
12t-s kérdésre senki?? Én ilyen "...zóna" táblát csak "P"st ismerek KRESZben.
Dud996: én dzsoszt-nak mondom, de ismerősöm joszit-joszt-nak mondja. Aki ért valamit úgyis megérti! (Georg Fishert is elég GF-nek vagy fishernek, mégis +GF+ van írva)
Nemirokmár: Pedig megtakarítottál 60-at, csak gyurinak nem Neked:(
Nem lehet, hogy amit barna csíknak láttál menetközben kifolyt a motyódból és ezért repült hegynek lemenet:)
Jaaaaa.... Az más. Akkor én most Graz mellett pakoltam fel, Albertvilleben le 23 tonnát. Közben volt egy kis Tarvisio, egy kis Mont-Blanc... Megtakarított a Volvo 60 litert és szinte repült. :) Ez persze nem igaz... Elbuktam 60 litert, kell vagy két hét mire visszaspórolom, és gyanús, büdös-barna csíkot húzott a kocsi. Szerintem összeszarta magát... :)))))
Amúgy kifejezetten a taxisok/buszosok/kamionosok között sok mesélő van. Mivel ezek sokmindent látnak/hallanak, majd kiszínezve, a sajátját hozzáadva adják tovább :) Meg ugye valamivel "fel kell vágni" a kollegák előtt, hogy hú az enyém csak ennyit eszik, meg én ilyen jól keresek, ilyen fasza csávó vagyok :)
Egyébként sok ilyen nagyotmondó emberke van, már én is ismerem a fajtáját. Tipikus: neki minden sikerül, minden szép és jó, sose romlik el semmi, mindent meg tud oldani.. Meg van a mesélős fajta. Tipikusan honvédséges sztorikkal, meg hogy ő már itt volt, ott volt, mindenütt volt/dolgozott.
Egyik kollégám mesélte, hogy ő minden hétvégén otthon van /pünkösd vasárnapján mondta ezt Rajkánál, szóval már akkor röhögtem befelé/ és 400-450 körül keres. Waberer's-nél... Lehet, hogy nem vette észre, én ugyanolyan autóban ülök? :)) A másik sofőr múlt hét szerdán mondta Waidhausnál, 21 tonna van rajta és 26 liternél jár a Volvoja fogyasztása. Lehet, nem látszik rajtam a közel 40 év, aztán gondolják ifjú, nullás kezdő sofőrként bekábulok a meséktől? A fejem fáj néha a hülyeségektől. :)))
Deps Az egyest ezért kaptad: kombináltszűrővel egybeépített kompresszortól
Tudod amikor én (közép)iskolába jártam (~15év) elé volt EGY ROSSZ SZÓ? MONDAT az egyeshez, hiába küzdöttél elötte félórája hibátlanul
(meg szülői engedélyes fenyítés is)
Rashi: "szép" hagyományörzés, hogy még mindíg IFA póttal oktat (+párszor megkereshette hasznot). Kóvájgás teljesen normális a vonó3szögesnél (főleg amennyire pont egyezik ifa nyomtávja a nyomvályuval).
Cicó: szép élmény lehetett 3 évesen:)) Engem fater az F88-ban vitt 3 hónaposan (nemvolt ki vigyázzon rám, igaz elöző kutyámat 10 hetesen kivitte Bécsbe, hogy nelegyen otthon egyedül)
Lautnemark: Légyszi magyarázd el a mostani Bp-i helyzetet, mert nem igazán értem (úgyis hazamegyek a tábla nem betonfal), főleg (pénzbeli)különbségek??
Zónába mikor mehetek (pláne, ha van alatta: kiv. célforg)
János: Magyarán betolattál a lábaskonti WAB alá egy csereszekrényessel (BDF):)
Grat hozzá, mert a rutinosoknak is néha k*rvanehezen sikerül!!! (jó nézni)
Ui: Szerda este láttam Prenning-i parkolóba egy Freightliner Argosy-t, hát az a kinyíló lépcső besz*rás!! (nemtudtam lefényképezni, mert norvég kolléga épp evett)
csak nem sok a 180km?????? pedig elég közeli lett :)
szóval csak kitöltöttem a szokásos lomokat...a másik szg-en vannak még a képek amiket csináltam ezalatt a 10 év alatt... még nem raktam a személyire :) igyexem a kívánalmaknak eleget tenni :)
Nekem 2 hete volt szerencsém hozzá :) ráadásul ez olyan volt, hogy 4 lábon álló konténerek voltak és alá kellett tolni az alvázat (tandemben) majd úgy rögziteni a konténereket. Tolatni mondjuk könnyebb volt vele mint a nyergessel, de útközben volt néhány meredek forduló meg kikerülés :)
akkor bocsi mindenkinek a félreinformálásért :( értem a különbséget, de ha már itt tartunk, tanultuk, hogy pl. lakó-pihenő zónába súlykorlátozás nélkül behajthat - többek közt - építkezéshez szállító teherautó. de mi a helyzet ha valaki építkezik, és pl egy 12t zónában lakik??? vagy útfenntartó - vagy mifene :) - adhat erre is külön engedélyt.
üdv, rahshi
ui: Vas Gereben-t azért írtam, mert ott vizsgaközpont van, és gondoltam van aki azt ismeri, egyébként 500 m-re van a két utca egymástól!
Fogadj el egy jó tanácsot.Ha forgalomban vezetsz,pláne ha vizsgázol,akkor ennyire ne nézd el a táblákat:
"mert a pálya úgy egy hete 12t zónában van "
A 12T zóna az Andre Citroen utcától (amire balra bekanyarodsz a Hoffherről)egy sarokkal beljebb van(Nádasdy utca/ex-Autoker bejáratnál).
A Nagykörösi körforgónál (és utána mégegszer az Andre Citroen u-nál) egy 12T tgk-s össztömeg korlátozótábla van,célforgalmas kivétellel.Ezek a táblák pedig több mint 2 éve kint vannak.
Érted a különbséget?A célforgalom kiegészítés miatt behajthatsz,míg a zónába való behajtáshoz -még célforgalomban is- behajtási engedély szükséges.
Élvezetes és balesetmentes vezetést,nyugodt és korrekt oktatót és vizsgabíztost kívánok.
(Amúgy a Vas Gereben u-nak semmi köze a pályához,az kicsit odébb van)
óóó drága kolléganő, ilyenekből kifogyhatatlan vagyok! ezek úgy megmaradnak mint a maradék ;) ilyenek éltetnek igazából! a kezdet :)
ja hoppppika, ma elmetem az okmányocska idorájába, beütésre :-)))) szóval kérték a pavot.... ;) kérdem én, hogy aaaaa meg minnek????? asszondja, ha kíváncs vki rá, akkor meglegyen ;) nemtétel, nem volt nállam! nehogymár még ő legyen kíííváncs bass*a+ :-))))
én mikor húztam a honekerrel, akkor még 50nél nem volt semmi, de egyszer mikor kimentünk (mert én csak 2órát vezettem...) a 37 főútra, a miskolci kivezetőn, mondom meghúzatom a vadat 70-re..... kár volt, mert olyan lóbálásba kezdett a pótos, hogy gyááááááááááááááááááááááááááááááááááááá, de 40-50 táján meg sem mozdult, arra jött utánnam amerre én akartam!
meg majd arra vigyázz, hogy az oktató is meg a vizsgabiztos is kedvelni fogja, hogy egy szerelvénnyel lassan kell menni, s nem gyorsan! ha olyan öregurasan vezetsz, akkor körbecsókolnak :)
én azt élveztem az egészbe mikor 50-nél elkezdett ütemesen rázkódni a pótos oldalfala... na azt bírtam..... meg a csörgése, zörgése... ááááááá.. mint a versenybigulimnak, mikor a tolókerekes belelendűlt a 80as sperrel :-))))))
pedig azzal a póttal még ki is fogunk menni az M5-ösre :D gondolom majd aki lát, az inkább elenged, mert fél, hogy szétesik :D szerintetek lehet ezzel egyáltalán 60-nal menni? autópályán az a minimum :)
a városi vezetés majd érdekes lesz, mert a pálya úgy egy hete 12t zónában van :D szóval hivatalosan ki sem hajthatnánk a pályáról :D egyébként a Hofherr/Vas Gereben pálya, bár úgy tudom pesten nincs is másik a nagyoknak
Le hát. _P De tényleg, teszem a dolgom, minden mást pedig kizárok.
Van egy célom, kell hozzá a pénz, és ennek megfelelően élek. Nem tervezek a kocsin megrohadni, jelenleg is két felsőfokú képzést csinálok, amúgy pedig minden meg tudok venni magamnak, amire szükségem van.
Alapjában véve jól elvagyok. Idén még költök egy kicsit magamra, aztán szépen repül minden a megtakarításhoz.
Elsősorban Janó tapasztalataira fogok alapozni. Habár meg van róla győződve, hogy leszarom amit mond nekem _D Pedig nem _P
Töröm a fejem hogy hogyan legyen tovább. Illetve van is egy elképzelésem hogyan csináljam tovább mert így most kihajtják a belemet a fizetés meg mesze nem áll arányban az elvégzett munkával. (a havi 1 hét pihenős hetemmel is annyi kilométert megyek mint a hollandok pihenő nélkül a fizetésem meg messze nem annyi mint az övék). Szóval a változás borítékolhat csak az időpont még nem tiszta. Addig amig meg nem jön el a megfelelő időpont addig gyűjtőm tovább a lecsót ahogy Papa is.
Én kb 7-8 éve inkább kuksolok "magányomban (elvagyok, mint befött), minthogy a nagy sofőrökkel töltsem kevés szabadidőt. Legjobb kérdés főzéskor a Mit eszünk ma (üreskézzel)?!
Igaz van még jópár Kolléga akivel jól elmegy a nap, valamit/sokat tanulhatok/okulhatok Tőle.
Ülj le szépen ez EGYES!!Menj vissza a padodhoz, majd gondolkodj el mit találtál fel!
kombináltszűrővel egybeépített kompresszortól
Ezt a szerkezetet megnézném (kompresszor max motorral van "egybeépítve"), Te a kombinált (nyomásszabályzó) légszárítóra gondolsz
pótkocsi vmelyik levegővezetéke leszakad, akkor a rendszer ezután hogy működik, s mi várható tőle s ezt szimulálni is kell ott a próbapadon
Nagyon nemmindegy melyik szakad, inkább nelegyen hozzá szerencsémk (állva már durrant fékvez)
mennyi egy szerelvény fékkörnyomásának alsó és felső tartomyána
Helyesírás is KARÓ, TARTOMÁNY:) : 0-10/12 Bar, attól függően mennyire csavarod csavart (nekem állva kb 3óra alatt lemegy 5-6ra, mert szökdécsel valahol)
ezek feltöltési ideje üresjáratra
Ku*vára állapotfüggő, nekem kb feleidő az új kompresszorral (beköpi olajsárral a csövet és a kb12es átmérő 4 lessz)
kenése a rugókötegeknek grafitos-zsírral
EMBER A GRAFIT MEGÖLI A CSAPOT, FELFÜGGESZTÉSTcsakis normál zsír, de kb 95-96 óta csak gondozásmentes függőcsapokat alkalmaznak (ezért hallod nyekeregni pl 1 év körüli Scana fülkét)
légrugónál hogy szakműhelyben lehet csak beállítatni
majd lefényképezem neked a szintállítót, csak 1 pálca nem atomreaktor
nyergesnél minek lehet kottyanása
Ha kottyan, akkor kb 150 Eurral indítasz + autoreparatur Hr Pista is kér lóvét a javításért
majd olyan 10-20 mp-ig működteti, majd le klle mjad olvasod, hogy mennyi km-ert tettél meg
Miért Km számláló nincs??
a lényeget meg kihagytam, amit már tényleg nem szabad :-))))))
a dízelmotorok légtelenítése a kis és nagynyomású kör bemutatása, plussz légtelenítő csavarok emutatása. valamint ha vmi nem jó a mociban akkormilyen füstje van a gépjárműnek, s erre mint lehet reagálni :)
SZERVÍZ
Bocsi a hosszért, de nem ürhajósok lesztek:) és a őskorszakban sem kérdeztek ennyit
Nekem is van olyan kollégám aki nem is keresi a magyar sofőrökkel a kapcsolatot. A nagyobb parkolóban még a névtábláját leveszi nehogy arról megtudják, hogy magyar. Kérdezem tőle miért? Mondja mert amit én csinálok meg én keresek az semmi ahhoz képest amit ő keres azt inkább megtakarítja magának ezeket a beszélgetéseket. Nekem is van egy ilyen kollégám aki minden magyar előtt fényezi magát, hogy ő milyen überkirály fasza gyerek, miközben a negyede sem felel meg a valóságnak. Nem is kedveli senki a cégnél. Múltkor megbűntette a német rendőr de akkor sem ő volt a hibás, hanem a másik ember. Annyi pénz nem volt nála, hogy a helyszíni birságot (70 euro-t) kifizesse.
Hozzáteszem én is hamarabb megyek oda egy germán vagy egy holland sofőrhöz beszélgetni mint egy magyarhoz. Náluk valahogy nem az a téma középpontja, hogy ő milyen fasza gyerek meg mennyi munkával mennyi lovét akaszt le a cégtől.
Volt egy kolléga aki mondta, hogy mindent felezzél meg, talán úgy igaz.
Másik meg fizura mondta igazat (mert kolléga 35 ft/Km-t kapot, 3 hetet dolgozott havont): "Mondhatsz akármit, 20%ot vagy 35-40 Ftot keresel, mégis hóvégén a fizud ugyanannyi mint nekem"
a lényeget meg kihagytam, amit már tényleg nem szabad :-))))))
a dízelmotorok légtelenítése a kis és nagynyomású kör bemutatása, plussz légtelenítő csavarok emutatása. valamint ha vmi nem jó a mociban akkormilyen füstje van a gépjárműnek, s erre mint lehet reagálni :)
ez jó, ez tetszik, hiba ha nem fékez :-))))) egyesével végig kell menni a kombináltszűrővel egybeépített kompresszortól a pótkocsi rögzítőfék szelepig, s ezek konkrét működési célja, s melyik körbe van beépítve, és még a lényeg, hogy ha a pótkocsi vmelyik levegővezetéke leszakad, akkor a rendszer ezután hogy működik, s mi várható tőle s ezt szimulálni is kell ott a próbapadon. valamint hogy az egyes fékkörök milyen nyomáson működnek, mennyi egy szerelvény fékkörnyomásának alsó és felső tartomyána, vmint szoló gépkocsi esetén, vmit a üzemiféknyomás. ezek feltöltési ideje üresjáratra.
gumiabroncsoknál a lényeg, hogy persze, hogy radis s diagonal, vmint milyen eseteket tud produkálni egy rosszul beállított futómű, vmint egy rossz negléscsillapító. hogy lehet előírt nyomáson tartani egy gumiabroncsot, s a lényeg, hogy amit szeretnek hallani, hogy csak hideg abroncsot lehet úgy felfújni, hogy a műszer által mutatott értékű nyomás legyen benne. a gumiabroncs-tisztítás hogy valósulhat meg, lásd mikor vmiylen erős szennnyezést, hogy lehet eltávolítani, sok állás után mia a teendő, mindíg árnyékos hely keresése-> állagmegóvás, valamit hogy egy belföldi és egy nemzetközi gépjármű esetén mekkora az előírt gumiabroncs futófelületének nagysága-> it a kettő méretet kell elmondani. a 0,75m az ugró.
laprugónál a lényeg, hogy a kengyelek állapota, kengyelcsavarok meghúzása, ellenőrzése, s kenése a rugókötegeknek grafitos-zsírral. ezt úgy lehet megcsinálni, hogy felvigyük a kivánt zsírmennyiséget, hogy az aktuális kerékoldalt megemelem, hogy oda tudjak férni a rugókötegek közé. a légrugónál pedig az önbeállás művészetére kell felhívni a figyelmet, s a lényeg, hogy szakműhelyben lehet csak beállítatni, ha nem működik, valamit évente egyszerr el kell vinni felűlvizsgálatra
vonórudaknál a háromszög csatlakozói a pótkocsihoz.ezek kottyanás mennyire meg vagy nem megengedett, valamint a vonószem hol és mennyit nem kottyanhat, zsírzása, valamint a fel ill lekapcsolás. nyergesnél it is mesélni, hogy mit lehet beállítani rajta, minek lehet kottyanása, vonószem mennyit nem kottyanhat, mekkora deformáció tűrés megengedett, vmint a fel ill lekapcsolás
tachograf-nál van ott egy gép ami tudja ezt működtetni. beleteszed a lapocskát, majd beállítod,hogy dolgozol, akkor bekapcsolja a vizsgabiztos a szerkezetet, majd olyan 10-20 mp-ig működteti, majd le klle mjad olvasod, hogy mennyi km-ert tettél meg, plussz a kitöltés
Akkor neked valószinűleg az egyszerűbb vezetőülésed van aminél nem lehet külön megtörni a háttámlát. Gondolom akkor felfújható derék meg gerinctámasz sincs hozzá. A kartámasz az a deréktámaszos üléshez szokott általában gratiszként járni.
Úgylehet én is, még jó hogy felmentésem van :) Márcsak azért is megbukhatnék, mert a vizsgáztató szvsz nem sokat látott ezekből a dolgokból életében, biztos valami elméleti beállítottságú, aki meg inkább gyakorlati, mert mondjuk konkrétan csinálta is, elbeszélhetnek egymás mellett. Nekem konkrétan puskáznom kellett a személyszállítói vizsgán a tesztlap műszaki részénél. Ill. hát nem puskáztam, hanem a melletem ülőt kérdezgettem, mert az bemagolta :)Igen kellemetlen lett volna abból megbukni :) Csodálkoztam, hogy nekem miért kell, amikor felmentésem van, de kellett.. Valami olyasmire hivatkoztak, hogy még nincs 1 éves a C-m.. Amúgy gondolom, ez is olyan vicc kategória, mint a BÁF.
-Azzal kanyarodik az autó:) Milyen folyadékok? Csak 1 jó bele (hidraulika), hibaforrás a kormánymű
fékrendszer: minden egyes szelep ismerete, annak működése, a két kör ismerete, panalen való megmutatása, hibamódok, etc
- Hiba ha nem fékez, mai napig nemtudom összes szelepet (pedig már mindet felújítottuk) Hivatalosan elvi müködést tanultam
gumiabroncsok: melyik hogy és mint, amit lehet tudni róluk, azt momndani kell...
-2 féle, de diagonál már nincs (azért gumis se tud róla mindent)
rúgóismeret: lég és laprugók: a lapnál miylen zsírral kell kenegetni, beállítása,
-központi zsirral (ujjaknál már gondozásmentes, mert környezetkárosító), mit állítasz be?
ellenőrzése, aztán légrugó: beállítása, ellenőrzése, etc
- ha nem sziszeg akkor jó, beállítás: megnyomom az "utazószint" gombot
vonorudak, nyeregkapcsolatok: felépítés, helyes használat, fel s lekapcsolás szóban való elregélése, etc
-nem elég, ha gyárban felrakják?? etc-be mi van?
felépítmények: amit lehet róluk tudni, hogy melyi a billencs, hogy működik, mit elenőrzünk rajta, plussz a fixplató-> oldalemezek feljatásáról elméletben, etc
- OLDALAJTÓ (lemez az siklap, ez vmilyen szelvény) alul megfogod, miközben hátralépsz felemeled (lehetöleg 1ik szélén) majd 1 zárat becsukod utána másik ajtót csuksz és előzö 2ik zárját is zárod. Amelyik gyárilag billen az billencs, többi fix, vagy hibázott (van: sasszé, pricss, ponyvás, doboz, thermo, tartály, önrakodó)
fülkebillentés, fülkék működése, ami a fülkében máködi kell azt minden.
-ennek sok értelme van, remélem egyszer leirod pontosan mit kell mondani (amiben vezetni kell, beülsz-kapcsolgatsz-tekersz-rugdosol dolgokat benne)
tachograf: konkér eset, be kell mutatnia működést, s egy próbát kell elvégezni.
etc, etc, etc
-kapsz 1 használt korongot? próba milyen?? etc, etc, etc?? (azaz még mit lehet)
fékrendszer: minden egyes szelep ismerete, annak működése, a két kör ismerete, panalen való megmutatása, hibamódok, etc
gumiabroncsok: melyik hogy és mint, amit lehet tudni róluk, azt momndani kell...
rúgóismeret: lég és laprugók: a lapnál miylen zsírral kell kenegetni, beállítása, ellenőrzése, aztán légrugó: beállítása, ellenőrzése, etc
vonorudak, nyeregkapcsolatok: felépítés, helyes használat, fel s lekapcsolás szóban való elregélése, etc
felépítmények: amit lehet róluk tudni, hogy melyi a billencs, hogy működik, mit elenőrzünk rajta, plussz a fixplató-> oldalemezek feljatásáról elméletben, etc
fülkebillentés, fülkék működése, ami a fülkében máködi kell azt minden.
tachograf: konkér eset, be kell mutatnia működést, s egy próbát kell elvégezni.
Ezzel egyetértek, de azzal nem, hogy a tükörbe nem kell belenézni :)
Hát Annácska szegény a salátáját biztos többet használta mint az agyát :) De ami pénzt összesalátázott majd elköltött a szépségiparban abból biztos kitellne néhány DAF...hogy ontopic is legyek :)))
Ha már hírek nem tudom hallottatok-e róla, hogy Gyuri bácsi -néhány társával- biztosító társaságot csinál. A cég Wabard név alatt fog futni. Elsősorban haszongépjárművek számára kínálnak majd megfelelő biztosítást, de a tervek szerint az év végén többi kategóriában megjelennek a piacon biztosítással. A munkatársak jó részével már le is szerződtek. A cég megalakítását részben a MÁV biztosító körüli bonyodalmak indították el, a haszongépjármű profilt pedig a Waberers cég 2500db-os flottája és ezen szektor ismerete. A befektetés megtérülését 5-7 évre tervezik.
Teherautó kényelem. Van 1 Magnumunk is. Hát az ülése olyan kényelmetlen, hogy 2 óra után fáj benne a hátam. 2-3 hetet végigszenvedni benne nem egy kellemes dolog. Számomra rémálom kategória. Utálom is az autót rendesen pedig a Mack motor benne nagyon erős. Hely is van benne bőven. Minden ellenségemnek ajánlom az autót! A Volvoban az ülés -amin két helyen lehet a háttámlát állítani- az rendesen meg van csinálva. Abban 10 órát is kényelmesen lehet vezetni.
Én azt vallom, hogy vagy érzed a vezetést vagy nem nemtől függetlenül (barátunknál asszony nyomja sportosan és jól). Általában a NŐK körültekintöbben vezetnek, de ez genetika (kissebb versenyzői örökítés)
Annácska már határeset (idős kissé), pláne a salátája a lába közt (by Gangsta Zolee)
egy mai gyártósorrol lekerülő gépjármű 90% műanyag ;) a többi 10%is előfordul műanyag alapanyag ;) még a festékben is van, hogy kibirja a 10-12 év átrozsit :) a mai korszerű gépkocsikból egyetlenegy van amiben a legtöbb vas van, az pedig a OFFbentley contiON..... ebben a 30 % tényleg fémalapanyag :-))))))
Hol van abban sok műanyag???? Nem vágott a szívembe :o)) mindnekinek magának kell eldöntenie mi a jó. Nem azt írtam,hogy az abrosz a csúcskategória,hanem,hogy sajnálom,hogy nem az :o) érted vagy nem érted?? :o)
nekem akkor veri ki a biztosítékot, mikor agybafőbe dicsérik, s ott áll az útszélén 20-30 milla, mert be**art a technika ;) az is olyan selejtes *zar, mint amibe én gyártok nagy mennyiségben! idáig egyetlen gyártó az aki még tartja magát nállam az firstclas-on.... na8 :)
érdekes, hogy írod az idiotizmust! különben egyetértek! ragaszkodnak sok *aszsághoz! gyökeres hülyeségekhez :-))))))) ne is mondd havonta egyszer németekkel van egyeztetés :-))))
a hitlerkinder terítőkocsi meg egyszerűen, hogy idézzem egy jóbarátomat az egy "tyúklábas"...... miért????? nézd felűlről a jelvényt.... hát nem baromfiudvarba való?????
Az,hogy az abrosz nem lett valami űberbrutál arról nem én tehetek :o) és sajnálom,hogy azt a kategória elcseszték akkor,mert állítólag most már jobbak.
Egyik kamionos kolléga azt mondta,hogy az abrosznak van a legkényelmesebb vezető ülése.Mondjuk a 1844-est meg ütvefúrónak becézik :o)
Rynart a Biatorbágy ipari parkban volt (igaz most a "szotyi" van kiirva), M1 a Molkutaknál van domb túloldalán.
Azé nem lett 97ben, mert a Hitlerkinderek 20 évet vártak a nagy nemzeti hulladékra (actros) és sosemlátott elsöprő elsőhelyet adtak annak ami 100eKm-nél szétesett/tört
nem kell fo*ni, egy bővített C megfelelő hozzá! nekem van, illetve volt sorom, de a vizsgán teljesen más volt a kérdéssor.. nekem egy 12 tételes sorom volt, de a vizsgabiztosé meg 24 ;)
gondolkozz szerelvényben :-)))))))) sok sikert, segítenék, de nincs irodalmam...
BETZ, wili betz meg talán kiscégek. Dhl raktár van ott, ha M1 bisnis parkra gondolsz.
Tv-t hallgatok, van hang is nemcsak kép:))
Amúgy rutin + évek tapasztalata, pályán gondnélkül (ha eszem/iszom/stb akkor is elnézek útról), főúton pillanatokra (mintha benéznél jobb tükörbe, bal szem valamennyire úton marad) ránézhetsz.
Magnumon tempomatnál feláltam középre, mert felső ágy közepén volt ami kellett.
Azért, mert analóg adás jobb a tv-n (főleg menet közben), városban akár furgon se lehet látni a 15,4" mögött (a hiradó szent, kb 5éve). Bekapcsolása kissé gyorsabb, mint microfosé:)
Legfontosabb: gyári konzolost még nem láttam enyémen kívül (állitólag utólag nem kapható, bár kétlem), azaz kuriózum
és ombrékkal nem alkuszunk értékre, inkább garázsba dobom:)
Kedvencem, hogy nem is feltételezi, hogy "kényszerűségből" maradt meg a vas:
Az Európai Parlament és a Tanács 2007/38/EK irányelve ( 2007. július 11. ) a Közösségben nyilvántartásba vett nehéz tehergépjárművek visszapillantó tükrökkel való utólagos felszereléséről
10) Az ezen irányelv által megállapított szabályok és eljárások nem vonatkoznak azon N2 és N3 kategóriába tartozó járművekre, amelyek nyilvántartásba vételére és/vagy típusjóváhagyására és/vagy üzembe helyezésére 2000. január 1-je előtt került sor, és amelyeket főként történeti érdekességük miatt üzemeltetnek.
"végre jelentkezett az újságja!!!!!! komolyan már akartam kérdezni, hogy a gpress hol van?????
köszönjük!!!"
A Gasolin Press azért nem nagyon jelentkezik az utóbbi időben mert út közben általában nem találok szabad internet hozzáférést így befutott híreket nem tudom prezentálni. Mire hazajövők addigra meg már általában a hír olyan régi, hogy már más forrásból is szabadon hozzáférhető. A Gasolin Press meg általában olyan híreket prezentált korábban ami magyar "szak"médiában még nem jelent meg. Útóbbi időben sokszor bevállaltam plusz heteket így gyakran 2 hónapot voltam távol, a 2 hónapos hírnek meg nem sok hírértéke van.
Elöbb lemaradt (majdnem lefagyott gép): gyári mikro középen, gyári konzolon videosTv (akkor ez volt), jobb cockpit (eredetileg rádió felül, de úgy nagyon süti nap nemlátsz belőle semmit)
Még több
Amit csak DAF tud kihúzós NORMÁLIS tálca
Cockpit:)
A +hütő kivülről (lőrésen keresztül)
És a LÉNYEG:
Aki tudja miért nem 1997, az kap 1 virtuális ajit:D
Nem fotótábor,csak mivel nem tudok minden kamionba beülni így érdekelnek a belsők :o)) Kíváncsi vagyok melyikbe mennyi hely van. Az már feltünt mostanában,hogy a Magnum tényleg qrva kis fülke lehet a nagy gép ellenére.Mert kívülről teljesen úgy tűnik,hogy hatalmas.
én is igy voltam a sanifer-es szelvényekkel csak én kigyüjtöttem 20eur-t s vettem egy szivargyujtorol melegentarto bögrét,néztek is a kuton,hogy miért ezzel fizetek,s mondtam nekik,hogy gyüjtöttem...nekem amugy is a halálom ha nincs wc reggel a környéken ahol megálltam pihizni...igy addig mentem mig nem találtam...
Üdv.mindenkinek! Új belépő vagyok.Ahol dolgozom cégnél(amit most nem jegyeznék meg)ők megoldották 30 rugóbol a haladó TIR vizsgát a sofőröknek Kecskeméten. A kezdőké 50 volt.
1 évig jók a szelvények. Ha összejön 15-20 db, akkor eszek valami meleg kaját ( van is nézés, mikor odaadom a jegyeket 8-12 ajró értékben ).
Nemrég ismerősöket vittem Dajcsba, összesen 9-en voltunk. Útközben párszor megálltunk budira, lett sok jegyünk. Nekik nem kell, legközelebb ki tudja, mikor keverednek arra, 50 centért sok mindent nem kapni, így mindenki nekem adta. Most az enyémekkel együtt van kb 80 db :))
E: 140e, mivel nekem nem kell BÜ, 120 körül megúszom. BÁF:35e TIR:50e
Sztetek korrekt árak? Igazából nem kérdeztem, hanem észrevettem az árlistát a falon, de lehet hogy ez nem is friss volt, ki tudja. Arra biztosan emlékszem, hogy a BÁF és a TIR ennyi volt 2 éve is. AZ E meg asszem 120 volt BÜ-vel együtt.
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni tőletek abban, hogy kezdő kamionsofőrként hol lehetne elhelyezkedni úgy, hogy még ne kelljen nemzetközizni? Segítségeteket előre is köszönöm! Sziasztok "cicám"
Akkor ilyen 1 pénzes módszerrel teszteltük végig a budikat egész Európán át., Van még több ilyen sztorink, mindig megégettük magunkat valahogy, de nem adtuk fel. Londonban is a szokásos menetrend. Hölygyek előre, aztán csere. Mi is kész lettünk. Kézmosás, de nem folyik a víz, tekerő nincs. Tehát az egy adag vizet a csajok elhasználták, amit akkor még nem tudtam, de nem adtam fel. Szakmámnál fogva reflexből hajoltam a mosdó alá, ahol is hoppp egy gomb!. Hülyegyereknek naná hogy meg kellett nyomni. Emergency felirat volt rajta, de én még a magyart is töröm. Eccercsak megszólal a budi egy hangszóróból.
Úgy pucoltunk, hogy a lábunk nem érte a földet.
Másik helyen genyó volt a WC, mert volt fél perc türelmi ideje, pont kézbe vettem a művelet elkezdését a piszó előtt, amikor is a padlóra dőlt be két veder víz. Persze kezemben a "folyamat" ? hátraarc, aztán kifelé. Még jóhogy valahogy el tudtam csomagolni:-)
Nyilván csak hallottad, és nem láttad, mert ennek az a lényege, hogy lepucolja a deszkát. Jó persze, esetleg a bitumen ki tud fogni rajta, de nem erről volt szó:-))
A monte carlo-i casinoban is ilyen budi van :) Meg máshol is. Egyszer hallottam olyat, hogy valakik úgy szórakoztak, hogy rászartak az ülőkére, és azt kente szét rajta, ahogy körbnyalta.. :)
Erre a technológiára én is rájöttem, de durvább verzióban.
A framciáknál mi voltunk ketten két csajjal. Találtunk egy nagy helységet 4x4 méteres klotyó, a Kispókot le lehetett volna benne mosni, ha lett volna rajta akkora ajtó.
Szóval spórolós magyarok lévén előszőr bement a két csaj, elintézte, kijöttek. Mi megfogtuk az ajtót, és ugyanazon az 1 pénzen bementünk ketten. Hát ezt nem kellett volna. amikor becsukódott az ajtó mögöttünk, egy kattanással be is záródott -azonnal meg tudtuk miért- . WC ülőke be a falba, és a falból minden irányból elkezdett bepermetezni habos vizet a helységbe. Mi másztunk fel a falra, mint a pókok, így is tökig vizesek lettünk. Félig sikítottunk, félig meddig röhögtünk, a csajok nem tudták mi bajunk van. 2 percig tartott a mutatvány, de örökkévalóságnak tünt, mert nem tudtuk, milyen munkafázisok jönnek még:-)))))))))))))))))))))))
Én az elmúlt tíz év alatt talán kétszer voltam idegen helyen, mert rámjött a háromnapos vékonyfosás, amúgy hazahozom. Bár én nem tartózkodom napokat távol.
Igen azok az önpucolós retyók nagyon jópofák :))) Ahol hazafelé állomásoztunk hétvégén egy hofban, nem jut eszembe a neve nagy A betű van a közepén ott a zuhanyozós szinten találtam egy szeparált női vécét ami nem ilyen tömegjelenet volt hanem teljes nyugiban lehetett elüldögélni...nagyon jól esett, apró örömökből áll az élet :)
Hát én biztos nem csinálnám. Inkább kihagyok egy napot törlőkendővel felszerelkezve... Amiket itt olvastam nekem nem volt vicces hanem olyan szarrágós felhangja volt, de ma nem vagyok jó passzban...
Nem én voltam .o))) Én bementem a fizetősbe :ĐĐĐ Első alkalommal mikor bementem az egyik nagyon kulturált helyre az jó buli volt. Becsukom az ajtót,erre öblit a klotyó,kicsit megemeli a ülőkét,körbetekeri megint öblít és kész a fertőtlenítés.Lestem mint kezdőbuzi a gőzfürdőbe :o)) Másik ilyen eset: beülök,elmélkedek csomag feladás közben ,egyszer csak feltünik,hogy egy vezeték megy a klotyóba. Na mondom akkor most retyón ülök vagy valami villanyos székbe?? Dolgom végeztével teszem rendbe magam,megnyomom a gombot,öblít,és itt is megemelkedik az ülőke,körbetekeri és letisztítja .o))))) annyira tetszett majdnem visszamentem még egy körre :ĐĐĐĐĐ
Nyilván ez a legegyszerűbb. Bááár Portugáliában az Elektrolux parkolójában nem volt fürdő, a raktárosok(akik tudtak magyarul káromkodni) zuhanyzójából meg háttal jöttem ki,úgyhogy maradt a plató :) Az én drága férjem pillanatok alatt felszerelte a kannát, én meg nem győztem pancsolni. Aztán tiszta ruha,egy kis smink... Hiába! Egy nő a platón is nő! :)) No persze ez csak akkor működik,ha nincs megrakva a kaminyon. De még akkor sem mindig,mert például amikor Angliából húslisztet hoztunk,utána az hétszentség,hogy nem mentem volna fel rá. Enyhén szólva rohadt büdös volt :)
Sziasztok! Ha a kipufogot körbetekered rézcsövel/15-20menet/Felülröl ráfolyással ráengeded a vizet.Mire végigér a "kigyón"márkész is a melegviz.Menetközben a csö üres./használaton kivül/ Ez is egy megoldás.
Kempingautós boltban, ahol általában autókat is készítenek, lehet kapni minden féle vacakot, pl. nyomástárolós csaptelepet, stb. Fülkében megnyitod a csapot, és dől a lé:-) Ezek működőképes dolgok.
Hát ha odakerül egyszer asor biztos hogy nevetni fogok:) De félreértés ne essék nem rossz indulatból mosolygok én ezen csak nagyon tetszenek a megoldások:D:D Jópofák és ötletesek:)
Minek melegvíz?? Nekem langyos van, bár jobban örülök "kellemes" hidegnek a nyári melegben. Sok kolléga dob felett trepnin hord müa-ot gondnélkül.
Nem saját ötlet, annó felkéredzkedtem kollégáéra.
A spojlertartón van rögzítve 20L, slaggal toldva (mert fröcskölne), első fagyig használom (megfagy az alga, csak kikell önteni), utána jobblábnál fekszik (igaz most mindkettő bentvan).
Télre gondoltam régen kályhacsövet átvezetni fémkannán, csak nálam a vizes miatt nem kivitelezhető
Mindig ezen töröm a fejem..... A kipufogót rézcsővel körbetekerni, amit összekötünk egy 20 literes kannával. Ha mindkét vége bele van kötve, megfordul benne a víz,és a 4,5 óra alatt simán felmelegíti a vizet benne.
Lényeg, hogy a kanna magasabban legyen mint a hőcserélő tekercs a kipufogón.
Ha még a levegőt is csappal belekötöd zuhanyzót is csinálhatsz belőle.
Én magam ezt úgy képzeltem, hogy viszek magammal mondjuk két 5l-es flakont, kiállok a fülke mellé(persze ha úgy tudok megállni, hogy nem premier plánban megy :), mondjuk bokor mellett, vagy akár másik kamion mellett vagy mittudomén, vagy célszerűen valami spanyolfalszerűséget eszkábálni), magamra öntöm, leszappanozom magam, megint magamra öntöm. Mondjuk lavórra nem gondoltam, de valóban célszerű abban állni :) Ja, persze kérdés, tudok-e melegvizet vételezni. Vagy viszek fazekat is, és abban melegítem :)) Na persze ez csak nyáron járható út.
1. vizet a lavórba 2. rolók lehúzva 3. jobb ülés beforgatva, törülközővel letakarva (Hotel Magnum) 4. kellékek az ágyon 5. felső test bevizez 6. ...szappanoz 7. ...leöblít 8. lavórhoz közel áll 9. megmossa a "műszert" 10. megfordul, "alsó mosás" 11. lavór a földre 12. lábmosás 13. törülközik 14. vizet diszkréten kerekek alá üríti 15. fülke mellett fogat mos 16. felölti a pizsamát 17. alszik.......
Hajmosás esetén először egy PET flakont teletölt vízzel, hajat a lavorból bevizezi, samponoz, majd flakont ráüríti a fejre.
Bizonyos idő után rutinosan megy, és a fülke sem lesz vizes. Tovább fejlesztett verzió: vizeskannát felakaszt gumipókkal, csappal szabályoz
Erről jut eszembe, hazafelé mondta a rádión az egyik srác, hogy hátulról belémentek de csak a majomfogónak lett baja...annyira röhögtem...még nem hallottam ezt az elnevezést :D
Engem az érdekelne, hogyan fürödtél a fülkében, mert ezt nem tudom elképzelni :) Gondolatkisérlet szintjén már eljátszottam a gondolattal, hogyan oldaném meg a fürdést, a fülke mellett. Na de hogy bent a fülkében..
Látszik megint van "szakértőnk": Ezek nem tudják, hogy mennyi a max tempo???
Egy optimális fogyasztásra beállított tempomattal közlekedő kamion egy bizonyos sebességnél gyorsabban nem tud menni. És akkor 102-vel kezdi előzni a 100 kilométerrel haladó járművet, akár percekig is. Közben föltorlódik a forgalom mögötte. Ez nonszensz! – vélte az altábornagy.
Ez hiányzik igazán Nekünk, élmény lessz (biztos megcsinálják, mert hasznos lessz) bármely főúton kocsizni (ígyis sokat előzök, főleg 60-70 közötti szgk/furgon)
Bencze József országos rendőrfőkapitány a lapnak azt mondta, a KRESZ-ben várhatóan lesz ezt a témát érintő módosítás. A főkapitány szerint az ugyanúgy gond, ha valaki feltartja a forgalmat, mintha túl gyorsan hajt. A kérdés főleg a lassan előző kamionokat érinti. Szakemberek szerint nem csak az autópályákon, de más fontos útszakaszokon is ki kell helyezni "Tehergépjárművel előzni tilos" táblákat. Ezeken a helyeken traffipaxszal is ellenőrizni kell a lassú előzést.
Nem a méret a lényeg,ezt cicó is megmondta már :o))) Szokott járni a szemem mint a sublót fiók Veres és Pest közt rendesen,de még nem villogtál rám.Egyszer csak összefutunk.
OFF Afrikai az van melegek azok is vannak,de napsütés az nagyon nincs erre se... ON
miért nem probálkoztál átmenni írországba , ők a kamionos nép a szigeten,bár nem nagyon tudom hogy milyen lehetőségek vannnk ott.de lehet kamionba lakni azt tudom;-) nolantransport-nál állitolag magyar vezénylő is van.
nekem is kináltak itt(londoni telephelyel) konténer fuvarzos melot 5 nap kocsiban agyad széthajtod 1600fontért, szerintem vicc érte pláne hogy az angol nemkapkodva 2000körül kap.
Igen, picit belegondolva a sok jarulekos koltseg miatt olvadt el a fizetes. Akarhanyszor postara mentem, az vagy 50 font (postal order), vagy 4,5 - 10 - 15 fontos valami first class kuldemeny volt. Persze sokszor csak a burokracia miatt.
A jogsit csak haromszor kellett visszakuldeni, mire valami tokfeju ranyomta a megfelelo jelzest. Szoval, volt koltseg.
De elnezem Sanyi baratom havi torleszto papirjait, egyikuk fizetese rameny a haz / kocsi / hitel / biztositas fizetesre. Az nagyjabol 1000 font / ho.
Nekem a Ws-nel is tobb maradt meg tisztan, mint UK-ban. Mondjuk ebben az is bennevan, hogy a kezdeti idokben sokba kerult az ugyintezes / posta / utazas / egyeb szirszar odakint.
Erdekes helyzetbe kerultem ma. Becsuktam az ajtot es zarva maradt, a kulcs odabent es jart a motor... Arra volt jo az egesz, hogy a szerelotol megtudtam, hogyan lehet kulcs nelkul kinyitni a volvot (magyarul lopni).
Szoval a szaki felnyitotta az elejet, bal oldalon egeszen a szelen az ivben van egy gumicso, abban vezetekek. Egyszeruen egy szal drottal letestelte a piros vezeteket es mindket oldalon kinyilt a zar.
Azert az irasodban tobb az elkeseredettseg mint a valosag. Itt az a 200 ezer HUF megmarad. Ugy, hogy kozben jol eltel, nem nelkuloztel es a szamlaid is ki vannak fizetve. Otthon ezt nem csinalod meg. Szar itt lenni az teny, egyre nehezebb elviselni a briteket, de meg mindig jobban lehet elni mint otthon.
Oszinten szolva kajan es a letezeshez szukseges dolgokon kivul masra nem koltottem. Igy aztan meglehetosen puritan *, de hianyban nem szenvedo modon:
FIZETES minus 50(+) ezer. A tobbi maradt a szamlan. Ami mondjuk egy W's 300K fizetesbol is legrosszabb esetben 200K megtakaritast jelentett.
Jo, nyilvan. Nincs csaladom, nem kell elszamolnom senkinek. Magamert, es magamnak elek. Ez is bennevan.
A lenyeg, hogy 200 ezer forintert nem megyunk 2000 kmre lakni, mert semmi ertelme.
* = Ide jegyzem meg, hogy noti, pda, gaz, mindenfele aram atalakito, kabelek, vinyo, upc tv, serpenyo, es amit akarsz megvan. Ne hidd, hogy allat mondjara elem az eletet a mozdonyban. Sot.
Nyaralni jöttünk, de nem bírtam ki, és szétnéztem. A francia Alliance pedig felvett. Szeptember 7-én este 22:oo sajat kocsival mehetek. Stabil, megbizhato, es sokat dicsert ceg.
Szóval, hasraütve: (9 * 10 - 12 * 5) --> Heti 450 - 550 font között
Na, akkor most tapsol a sok marha, hogy milyen jol keres. Igen am, csakhogy ennek nagyreszet arra koltod, hogy legyen hol lakni / legyen mit enni / a kocsidra fizeted amit kell / tankolsz / oltozol.
150-200 ezer forintnal tobbet nem tudtam elrakni. / ho
Namost ennyit barmelyik orszagban keresel. Aki most megy Angilaba, hat, sok sikert neki.
Minden nap otthon alszol.... ahh, ugyan. Azert beszelj par UK-ban elo / dolgozo emberrel, hogy mit mesel. Szerintem ugyanezt.
Nem, salgótarjáni vagyok. :) A pestieknek egyszerűbb, mint a vidékieknek. Vagy aki az M1, M7 vonalán lakik, az is sűrűbben hazaesik egy éjszakára, mint mi keletiek. Főleg így, hogy szinte csak a nyugatot járom. Az egy óra sorbanállás kegyetlen, de még rövidnek mondható. :)) Beérek, húzok egy sorszámot az indításhoz. Előbb-utóbb behívnak a diszpécserek. Este 10-kor ér véget a tilalom, elég sokan indulunk. Amíg a diszpécserek nem adják ide az indítást, nem tudom a tárolóból kihozni a gépem. Felveszem az indítást, elcaplatok a gépért, megkeresem-felakasztom a pótot, kiállok a tárolóból. Aztán ismét a diszpécserek, húzok egy sorszámot ezúttal kapujegyért. Valamikor majd megint behívnak, adnak kapujegyet, és csak akkor engednek ki a telephelyről. Simán rámegy egy óra. Hétfőn délután jöttem meg, 13 óra körül. 17 kolléga volt előttem. Elvileg 6 diszpécser van nappal, gyakorlatilag 2-3. A többi cigizik, kávézik, eszik, vagy WC-n van. Amikor sorra kerültem, már 30 sofőr volt mögöttem a sorban. Sok kommentár nem kell mellé... Mi azért hajtunk, hogy hazaérjünk a családhoz. A diszpécsereknek meg 12 óra a munkaidő, akkor is ha csak 150, de akkor is ha 300 sofőr fordul meg náluk. Megértem, néha én is lógósra venném a figurát. De csak néha.
Hát igen, az "Apu indul" effektus elég negatív tud lenni, amikor 7 éves koromban anyukám gyereknyelven elmagyarázta hogy most "Apa elmegy 12 napra Angliába, de utána itthon lesz hogy újra velünk legyen." Húúú, ne tudd meg.
3 órát buszozol? Ne haragudj hogy itt kérdezem meg, de ezek szerint nem budapesti vagy?:-) Az az egy óra sorban állás, amíg minden dokumentumot kézhez kapsz? Hát nem semmi. Na de ha kiveszik alólad a vasat, ennél "rosszabbat" nem is kaphatsz, nem?:-)
Határmenti francia 2 nap. A 3. nap a lerakásé és a felrakóra kiállásé. A hosszú francia meg még plusz 1 nap. Azt hiszem szegénykémnek nem sok van már hátra, talán egy éve lehet még. Pedig jó kis gép, ráadásul euro3-as, tehát nem kell bele trágyalé. Elég nekem a gázolajat számolgatni... Az Apu hazavárás is szar ügy, de az Apu indulás a leggonoszabb. Ez a napom már semmire sem jó, még buszozok vagy 3 órát, aztán a diszpécsereknél sorbaállok 1 órát, utána kezdődik a műszak. Nagyon utálom azt a részét a munkának, ami nem az autóban történik.
Elbúcsúzok egy kis időre, utazok vissza ma Dunaújvárosba, holnap reggel csörgetek a cég kapuján, intézem a melóhoz a papírokat, és remélem, hogy rövid időn belül munkába tudok állni. Majd valamikor jövök és mesélek dolgokat!
Mindenkinek-minden jót!! Csövi (Jah és a kantáros gatyát már megvettem munkaruhának a Kamazra!)
Ne haragudj, még műveletlen vagyok, az én családomban a nemzetközi autóbuszozás működött sokáig, tudom milyen "aput" hazavárni.:-) Csak azért hittem mert látta korábbi hozzászólásodban hogy vasárnap indulsz. Egyébként mennyi idő alatt érsz le általában pl. franciába? A Volvót a közeljövőben szerinted kicserélik alattad?
Én mindig betartom a vez.időt kinek hiányzik egy büntetés meg hát ugye helyettem senki nem is fizet.Amivel én bajban vagyok az a pihenő idő kivétele normális parkolókban.Hála istennek az utak 90% autópályás,de az M5-ön ha pestről jösz van az ÖMW ott van olyan időszak hogy nem tudok be állni sehova.Nálam külön probléma a hosszommal van mert 18 méteres 1200 mm átmérőjű csöveket szállítok Csepelről Szegedre most már 2 hónapja mindennap
Nemrég egy HUNLAND-os kolléga hozott haza stopként. Dícsérte a céget, állítólag minden büntetést fizetnek a sofőrök helyett, amire szükség is van, mert egész európát átütik egy seggel... Fene tudja, csináltam pár évig, nyugodtabb nekem a kártyás autó. Legalább ha letúrok valakit, nem arra fogja a policáj, hogy már 25 órája vezetek.
Üdv!A Ferro-sped még ma is él és virul rengeteg autóval nyomják sok köztük a fiatal FH-s Volvo.A piloták hétvégén szinte mindig otthon vannak,mikor sóderezni szoktam akkor látom őket már hajnalban pakolni.Nekem még gondom nem volt velük pedig én is vasat szállítok nem kis mennyiséget,de nekem csak két autóm van nem sok vizet zavarok.Bár már martam el tőlük néhány zsíros melót,de hát ilyen ez a szekma.Talán amit mostanában hallók az a HUNLAND bugyin ott azt mondják jó a lové,de az meg szerintem csak nemzetközi
Dehogy XL. :)) Az már csak mutatóba maradt a cégnél. Sima középfülke, végülis egy embernek elég. Az enyém eléggé felszerelt, van benne kormány, ülés, gázpedál... Ami Gyuri bá szerint a munkához kell, az minden megvan. Egyszer egy nyári spanyol túrára szívesen elvinném. Főleg amikor éjjel megyünk, nappal "alszunk". 40 fokban... A Volvokban még karfa sincs. Na, az igaz hűtő van minden autóban. Csak van szíve az öregnek (valahol), nem zavar ki minket egy hónapra konzervekkel. A fogyasztás szerintem a legjobb, ha minden trükköt bevetsz akkor kijön a mostani 23,3 liter üres, és tonnánként 3,5-4 deci normából. De pályája válogatja, nekem spanyolon pont belefér, remélem észak-francián, angolon megtakarít egy kicsit. De ahhoz nagyon fel kell kötni a gatyát. :)) 500as Ivecos sofőrrel valahol franciában hétvégéztem pár hónapja, ő nagyon dícsérte. Mondjuk amikor kész lett a paprikáskrumpli és elrakta a gázpalackot, le kellett venni az égőfejet, hogy el tudjon pakolni az oldaldobozba. :)) No, azt el kell ismernem, amikor a tilalom végén megindultunk, nagyon elvert már az első emelkedőn, aztán nem is láttam többet. Hja kérem, a Club500 az Club500, mégha Ivecoról is van szó!
"Én is elfogult vagyok pár márkával szemben, de ha most kéne vannam az 500-as Iveco 68000EU-s áron szerintem verhetetlen. Ezekről tud valaki valami infót?"
Ha jól emlékszem 2006-ban volt a ringen egy úgymond teszt nap ahol Pavel mellett el is mentem szépen :o) hát ott sikerült mennem egy ilyen tipussal. Mivel csak a trakesz volt így nagyon sok mindent nem lehet róla mondani.Úgy abban a formában és persze a ringen elég jól teljesített,igaz a rajt utáni 3.-ik kanyar kicsit furcsára sikeredett .o)) ,de bevette . A belseje olyan kicsikét fapadosnak tűnik,mármint a borítások meg ilyenek,de szerintem takarítani jobban lehet.Ez is izlések és pofonok.Pár kolléga akik ilyennel járnak azt mondták,hogy a kesztyű elfér benne.Gondolom egy főre elég,de 4 kézre szűkös.Annyira rosszak nem lehetnek,de szerelők mondták,hogy olyan 700000km után illik megválni tőlük,mert onnantól már kicsit költséges lesz a műsor.Hirtelen ennyi jutott eszembe róla.
Xl-s fülkés a Tied? Gyuribá mennyire extrázza fel? Láttam olyan Huncargos bérelt Scanit amiben még difizár sem volt! Haveroknak van pár 440-es és nagyon elégedettek velűk!(Lakni nem a legjobb) Igaz lehet, hogy 28-31l/100km közt lehet tartani a fogyasztást? Én is elfogult vagyok pár márkával szemben, de ha most kéne vannam az 500-as Iveco 68000EU-s áron szerintem verhetetlen. Ezekről tud valaki valami infót?
Elvileg 400 lovas, de jártam 420as géppel, attól bivalyabb, meg jártam 460as Volvoval, attól nem sokkal marad el. Azt hiszem Gyurka bának olcsóbb, ha 400 van a gépre írva, de azért fel vannak húzva 440 lóerősre. A fogyasztás... Az új normát alig tudom tartani, pedig sok új trükköt már nem fogok megtanulni közel húsz év, meg nem t'om mennyi kilométer után. :)))) A menetteljesítmény... hm, az olyan, hogy rakottan tudom lemérni. Ha 40 tonna vagyok, akkor akad néhány 430as Daf és MAN, 420as Scania, meg 1844es Merci amit feltolok a hegyre, pedig elvben ők is csak 40 tonnásak lehetnek. Ebből (is) gondolom, hogy megvan abban a gépben a 440 lóerő.
Hálás köszönetem érte! :) Remélem ritkán fog rá sor kerülni, nem szeretem a víz túloldalát. Mindenki szembe jön, a parkolás drága, ha ingyenes akkor meg nem győzöm szigetelőszalaggal a ponyvát... :)))
Neked is mondom (többiek már tudják), hogy ha angolban Manchester-Warrington környékén jársz, hozzám mindig lehet jönni aludni, fürdeni, kajálni vagy csak leülni a tv elé és dumálni, ill. a környéken járva bármilyen ügyben megkereshettek. (amíg itt vagyok)
Sajátom van, egy 2 éves Volvo. Kicsi, szűk, de egy embernek megfelel, mást meg sosem viszek csak családtagot. Franciából szerintem max. Angolba küldenek, aztán Magyar. De az nem jelenti azt, hogy haza is érek. Én keleti vagyok, a nyugaton lakóknak könnyebb az otthonalvás. Mindent viszek, tévétől-kutyaszarig. :)))
Egy részét beszerezték a muterék, a rendőrségi papíromat még a folyamat elején kikértem amikor otthon voltam, postán hazaküldtem egy haveromnak aki lefordíttatta és visszaküldte nekem. Most megyek megint haza bő egy hét múlva megyek haza, most fordíttatom le a bizonyítványaimat. A referenciák egy részét sikerült kérni és scannelt formátumban elküldték, az angol cégeknél meg alapból adnak.
Saját állandó vasad van, vagy ahogy esik úgy puffan?:-) Ha vasárnap elindulsz, mikorra várható a hazaérkezésed szerinted? Mit viszel általában?:-) Bocsánat elöre is, tudom, ezek amatőr kérdéseknek abszolút felérnek!:-)
hiszen mint tudjuk: az az ország sosem volt csak lett!!
Sosem felejtem Tristinán vámépületen a Lengyel/Magyar címert, meg lengyelt amint soronkívülinek (ez is 1 "nemzet", lehet tippelni) elmagyarázta helyzetét
Azért elcsodálkozom, ha engem valaki megtalál iwiwen, igaz "eredeti céljaként" használom:DD (csak semmi pontos, láttam már csodát)
Ennyi km 4 éves autókban ma már megszokott, ha lazsálósan mennek.....:-))) Tudom aki mindig 1 EU felett vitorlázik az ennyit megy és a vége ugyanaz!
1 konkrét meló miatt lett megvéve, volt év mikor 42 kanyarból 37szer volt ott németben (jó kis éves engedély!), viszont évi 90000 volt maximum, míg mások 150000 körül gurultak!
Sajnos már minden apró melónak örülni kell (hamár komplett céget kirakták fix kifeléről), igaz inkább áll mint 0-ba menjek.
Nekem senki ne örüljön, mert elviszem gázolajárban motyóját. Volt, hogy Szeged környékéről inkább hazajöttem üresen ("prázne"), minthogy másnak csináljak hasznot. Viszont sokan nem számolnak, csak guruljon:( Nemértem hogyan lehet 160-170Ftból (főleg új)nyergest fenttartani (kiv wabi, azt tudom), megélni HOSSZÚtávon (igaz mamár mindenki ért mindenhez, csak 1 szakmához/dologhoz nem)
Az elkövetkező öt évben 3700 parkolóhely megépítése a cél,
Az első lépésben 100 eddig lezárt parkolóhelyet nyitnak meg újra
Azaz eddig is volt több parkoló, de lesz*rta hol állsz meg!!
Ha ezek a tervek mind megvalósulnak, az utolsó lépésben az összes parkolót és parkolóhelyet egy számítógépes rendszerrel kívánják összekötni, a minél nagyobb kihasználhatóság érdekében.
Imhol a továbfejlesztett Toll-Collect nevű "figyelő nagytestvér"
Megszokott útra kértem magam, mert a fiúnkat vittem nyaralni. Sima spanyol túra, le Madridig, aztán vissza Valenciától. Tenger, pizza, koktél... Ami egy srácnak kell. :) A normát még nem tudom. Ugye az első fizetés a változás óta majd 14.-én lesz. Mindenesetre spórolva üresen épp kijött spanyolban, 23 tonnával addig megtakarított, míg 84-el tartottam. Csak aztán siettem, hogy még hétfőn beérjek, így ami maradt Castellóntól-Velencéig, az elment Velencétől-Pestig. Úgyhogy megint épp kijött a normából. Most pihenőn vagyok, majd vasárnap indulok valami Francia kanyarba.
János, xf, imi, itreb és természetesen mindenki számára tölthető az alábbi linkről A pénz szagának a X. fejezete Nyugati Kamion néven, Moldova György tollából. Mint majd láthatjátok írógépes, nem tördelt verzió, de olvasható! Jó szorakozást!
A szlovákok (vagy csehek?) embert is megkínálták egy szép 6számjegyű büntetéssel, hogy rohadjanak meg és akkor utána még küldik ide a levelet szlovákul (vagy csehül?) mintha az valami világnyelv lenne....:)
Nem akar fent lenni ott mert akkor meglátják milyen snájdig csávó és elárasztják a csajok a sok levéllel :o))))))))) Már felajánlottam neki meghívót,de nem kért belőle.
Persze, ha fent lennél iwiwen, akkor láthatnál még több képet cicó kollegináról is!
Jah, jut eszembe, múltkor a biriglis kollégának nem tudtunk szállást adni sajnos, mert nem volt aznap estére szabad a kecó, de azért remélem megtalálták a lakás kulcsot és nem kellett a Balcsi partján a bringával takarózva aludniuk! :-)))))
Ó de drága vagy :)) köszönöm :) Pedig ez nem is a legjobb formám így védőfelszerelésben :D A kormánykerékről és társairól szerintem ti is tudjátok merre hány méter és az már abszolút nem fedné ennek a blognak a témáját:) A drótos konti majd a harmadik részben lesz :)
Szia! Én a Waberer's-nél dolgozok. :) Nem olyan szörnyű, mint a híre. Fiataloknak kifejezetten jó iskola. Dolgozni kell, az igaz, de azért jár be az ember a munkahelyére. A fizetést biztosan megkapod 14.-én, ha jól csinálod a dolgokat akkor nagyjából annyit, amit a szerződésed alapján kiszámolsz magadnak hó végén. Nem zsákbamacska : amire szerződsz, azt nyújtod-kapod.
jézusom ahogy megláttam a neved, rögtön az exem emléke jött fel :(
node, akkor még ráérel erre a dologra :)
gyakorlatot?????? mindenhová, ahová mész te vezetsz, meg kis sziszifuszi munkákat vállalsz, plussz kis csomagszolgálat, lásd ahogy a soltaire barátunk csinálta hogy postázott, de azért egy dolog még! némi bürokráciával, és sok kannal meg kell küzdened majd hogy elfogadjanak, vagy felvegyenek mint NŐT!!!
Voltam egy úton a férjemmel, a blogomban lesz beszámoló több menetben , ma megirtam az első részt...elvben holnap már lesz második...sok szakmai részt azért ne várjatok:) http://rakom.freeblog.hu/
Köszönöm Uraim! Hála égnek még nem szóltak vissza, de elvileg úgy nézne ki, hogy 8-ig le kellene érnem Miskolcra, ott felpakolok, onnan valahogy le kellene jutnom Tiszakécskére (autót ott kell hagynom :( ), aztán vasárnap este 10-re vissza Miskolcra. Azt hiszem ezt a részét kinéztem a menetrendekből, de a felrakás miatt még nem tudom, hogy jutok el Kécskére. Volánbuszból kábé lenne 1 lehetőségem, vonatból 2, a kettő kombinációjából meg megint 2 (max 2-3 átszállás, meg 5 órától kevesebb utazás :S).
19 éves vagyok, és már 5 éve "álmodozók" arról hogy majd ha nagy leszek kamionos leszek :))))
Tavaly raktam le a B jogsit, tehát eddig 1 éve vezetek.Mostanában elég sűrűn olvasgatok gépjárművezetői állásokat, és 1-et nem értek: mindenhol fuvarozói tapasztalatot kérnek, de hol szerezzek tapasztalatot ha mindenhez kérnek????
Tudom, ne várjam azt hogy most 1 év után már felvagyok véve a kamionra azt go.
Tehát a kamion előtt min szerezhetek tapasztalatot, és mennyi idő kell még?
csak nem jössz miskolcra????? nofene????!!!!!! már csak keleten lehet fuvarra lelni????? road is mindíg erre jön :-))))))
kelendüld-tiszai pu, ahogy a pavel írta! csak arra vigyázz, hogy vannak oylan vonatok amiken át kell szállni, mégha gyors is az átszállás általában füzesabonyban, vagy hatvanban szokott bekövetkezni!.... hja gyakran kell rohanni!!! :)
hja a másik, hogy ne lassú meg sebes vonatot nézzél! minimum gyors, de ha nem akarsz olyat, hogy egész időben ba*ztatnak, vagy molesztálnak, vagy elvesznek tőled vmit erősen, akkor nem menj CSAK IC-vel!!!!! igaz drága, de mindened meglesz!
ha vmi kell, vagy mittudomén, szólj, repülünki!!!! :)
Sziasztok!!én is most szeretnék nekiállni sofőrködni,,már megvan minden papírom,,de sajna "csak"a waberers-hez lehet menni mert ez a cég felvesz "0"km-rel is!!de náluk csak gyakorlatot szeretnék szerezni,mert nagyon sok rosszat hallottam róluk!!Utána a Reinings-hez szeretnék menni,mert ott van ismerős és elmondása szerint elég szimpatikus,és korrekt cég,,Ha valaki tud valamit hogy tényleg ilyen rosz lenne a waberers,és vannak tapasztalatai,,akkor aszt szivessen elolvasnám ezen a fórumon,,Köszönöm jha,,és jók a kamionos beszámolók:)
deps, (vagy aki Miskolc környéki) A MÁV-os Elvirában Miskocnak melyik pályaudvart kell beadni?????? A Tiszai pályaudvarra áll be ha Miskolcot beírom, az jó úgy? Úgy néz ki holnap 8-ig majd le kell menjek pakolni, azt nem szivesen maradnék ott, mert 8-tól meg tilalom van.
Nem is tudom ki mesélte mostanában, de őt azért vágtág meg a bagosok mert a tálcáson nem nyomkodta át a négyzetre. Ott pedig magától átmegy kormánykerékre ha vezetsz, meg ágyra ha megállsz.
Nem olyan rég az egyik ismerőst azért vágták meg mert nem csavargatta azt a szart. Különben én sem értem,mert pár éve nekem is azért kellett a Mercibe 170000-ért tachót cserélni mert az nem automatic volt. Akkor minek az automatic ha csavargatni kell?
Valószínű Hamburgban (is...meg ahol vámolni kell) időjárástól, napszaktól, csillagok állásától is függ a vámosok sebessége. Indiastrassén a sorszámcetli letépése és a plombázás közt volt, hogy nem telt el 15 perc.
Olyat én is tapasztaltam például, hogy a speditőrnél 40 márkáról íratta a sofőr a számlát és fizetett mondjuk 15-öt. Volt, hogy a speditőr kérdezte előre, hogy mennyiről írja meg. Meg mondjuk ha ötödik alkalommal ugyanahhoz a speditőrcéghez mentél intéztetni, akkor grátiszos voltál, amit a főnök odaadott pénzt erre a célra a tied maradt. Egy "pontgyűjtő" papíron tudtad magad igazolni.
Mondjuk ezt nem vágom, ha mondjuk kiléptél Letenyénél az országból, vámos-határőr kiléptetett, akkor miért kellett még bemenni a speditőrhöz a túloldalon, azt hiszem Gorican a helység neve, abban a hosszú épületben voltak a cégek irodái.
Nézd, ha érdekel egy budapesti cég (az ahol dolgoztam most nyáron), akkor megadhatom a főnök telefonszámát, kell-e neki sofőr, van-e üresedés. Van kb. 25 hűtős szerelvénye, mind hálófülkés, úgyhogy az alvás megoldott. Telepen le lehet tusolni, kávézni, ilyenek mennek.
A fizu hétköznapra 8.000 Ft, szombatra 10.000 Ft (de nem mindig van meló szombatra).
Egyébként oda be van adva az önéletrajzom, csak igencsak lekezelő az igazgató! Elküldtem az önéletrajzom, behívtak, csináltattak velem tachográfos tesztet meg kresz vizsgát is. Megfeleltem mindenben. Felhívtak, hogy váltósofőrnek tudnak 1-2 hónapig alkalmazni, amig a szabadságolások vannak aztán kapok autót mert folyamatosan jönnek az új autók. Behívtak orvosira. Odamegyek reggel 8-ra és közlik velem, hogy nem jöttek meg az új autok, majd csak 2-3 hét múlva. Mondtam, hogy ez engem nem akadályoz semmiben mert váltósofőr vagyok ugyis 1-2 hónapig, addig meg majd megjönnek az autók. Na innentől jött a szabadkozás, meg terelés, hogy most nem megy jól a cégnek, meg a piacon is nagy változások vannak, meg lett egy baleset is meg bla, bla, bla. Érdeklödjek 2-3 hét múlva. Szóval az orvosi ugrott és visszaadtak minden addig lefénymásolt papiromat is. Na ok, és addig? Miből éljek vajon? Nem mehetek el máshova, vagy ha igen elég genyó dolog felmondani 3 hét múlva, ha véletlenül rámtelefonálnak. Rákérdeztem, hogy ha megjönnek az autók tuti megkapom a melót? Mert ha igen áthidalom azt az időszakot akár kőműves mellett segédmunkával is. Na itt megint a terelés jött. Szóval nem jó a szám ize ezzel a céggel. Szerintem begyüjtöttek egynehány önéletrajzot, hogy legyen mihez nyúlni ha elmegy valamelyik sofőr. Csak ez elég genyóság mert konkrétan erre a cégre vártam heteket. Közel van hozzám meg állítólag jól is fizet. De mostmár bekaphatják! Keresek valami mást.
Bármit be lehet vinni amit ki is akarsz hozni, csak befelé be kell menni a vámra és kérni egy Zwischenscheint. Felirod azt az árut ami rajtad van de ki is akarod hozni, van hogy megnézi a vámos van hogy csak lepecsételi. Amikor ki jössz leadod a papírt, így nem lehet baj.
Zinwaldnál egyszer kb 7 órát álltunk, de látszólag ok nélkül. A sor elején néhány agresszívebb lengyel folyamatosan nyomta a dudát. Miután végre sorra kerültem, magyarul morogtam az orrom alá, hogy "munkaidőben dolgozhatnátok is bazmeg". Erre egy igencsak szemrevaló vámos leányka örjöngve kirohan a bódéból és rámordít : NICHT BÁZMEG!!!! KONTROLL!
Érdekes világ lett, a régi jobban tetszett. Pláne amikor vácon portás megkérdezte, hogy lengyel vagyok-e, hiszen ott az "L" betü
a vámosoknál is megvoltak azok, akiknek volt üzleti érzéke: pl Kutyon hazafelé a cigány a sötét kalickában csak fizetővendéget fogadott:))
Őrá mindíg boldogan gondolok, pedig nemtudtam ellesni a betétlap kivételi technikáját. Igaz "állítólag" otthon is úgy indított asztalnál, hogy "asszony pet eur, azt hozhatod a reggelit". Minden héten 2-3szor étteremben ettem olcsóért jót, és volt aki fizette, kivéve ha "schnell spur" volt hazafelé
Nincs messze tőled a Ferro-Sped kft. Dabason. Lehet, hogy minden éjjel otthonalvós. Sokat nem tudok róluk, annak idején sok kis maszek életét megkeserítették, minden belföldes nagyautós munkára lecsaptak. A sofőrjeik elég nagyarcúak voltak, akkor még határon belül menő volt a 1933 és 1735 Merci, meg a 2-es 3-as MAN. De ez még 95 környékén volt. Azóta is látom autóikat az utakon, hát gondolom nem mehet rosszul nekik.
Azért a mai viszonyokat már nem nagyon lehet összehasonlítani a régivel. Akkor a fizetésünk volt a legkisebb egység a bevétel rovatban, mert mindenki a bizniszből élt. Csak tudni kellett, hogy hol és mit kell venni és hová kell vinni. Aki állandó törökös volt, az simán milliomos lehetett, ha nem őszült meg Kapikülében, bár ott is megvoltak a trükkök. Tényleg király volt a kamionos, mert nyugati cuccai voltak, mindig volt pénz, a rendőr sohasem b*sztatott (engem legalábbis nem), a vámosoknál is megvoltak azok, akiknek volt üzleti érzéke, szóval napoking nosztalgiázhatnánk itt.
Segítséget illetve tanácsot szeretnék kérni Tőletek! Most hagytam abba a nemzetközizést és belföldezni szeretnék családi okok miatt. Keresem a belföldi melókat de nem igazán hemzsegnek az újságban meg a neten... Ebben kérném a segítségeteket. Ha tudtok olyan korrekt céget ahol lehetne belföldezni szivesen venném a cégneveket! A lényeg, hogy hétfőtöl-péntekig legyen és a hétvégém legyen szabad! Nem gond a távolsága a cégnek. Egyébként én kecskeméti vagyok. Szivesen alszom az autóban ha erre alkalmas.
Még valami: ha valaki ismeri a Szemerey transportot leírhatná a véleményét mert onnan most van egy állásajánlatom...
Én nagyjából 10 éves koromtól arra készültem, hogy sofőr legyek. Kisebb kitérőkkel eddig szinte csak ezt csináltam. Most 38 múltam, de soha egy percig sem gondoltam, hogy rosszul döntöttem. Szeretem a munkám, a családomat el tudom belőle tartani, mi kellhet még? :)) Igaz, egyéb programokkal nehéz összeegyeztetni. Nem biztos, hogy minden esküvőn, keresztelőn, születésnapon, osztálytalálkozón ott leszel. Nehezebb is a munka, vagyis nem nehezebb, más... Régen egy kicsit még fel is néztek ránk. Ma mi vagyunk az aljanép. Lenéz, és beugat a portás /biztonsági őr... :)))/, a targoncás, a raktáros, szinte mindenki. De amikor elindulsz... Ott már csak Te vagy. Nincs főnök, nincs szalagmunka, nincs kajaidőt jelző csengő. Az egyedüli rossz, hogy 15 évvel ezelőtt ugyanezt a pénzt összeszedtem. Az idősebb kollégák még emlékeznek rá, hogy nem volt probléma, ha pénz nélkül indultunk el otthonról. Elég volt feltankolni a gépet pirossal, és már mi voltunk a csaszik. Út menti éttermekben ehettünk, nem a Tescos stanglit majszoltuk menet közben. Dolgozhatott ki mennyit bírt, és annak megfelelően kapta a fizetést is. Nem emlékszem, hogy több baleset lett volna. Most minden útonálló a mi bőrünket nyúzza, és minden főnök a mi szerszámunkkal veri a csalánt. De ettől függetlenül szép munka. Sok látnivaló, és a jól elvégzett munka utáni elégedettség.
Eszembe jutott némi hasznos tanács. Ha valamikor a hamburgi kikötőbe mentek gyűjtőárúval, csak azzal az árúval menjetek be, aminek ott van a lerakója. Ami a kocsin marad és nem ott pakoltátok fel, azt nehéz kihozni. A feladó cégnek el kell faxolni a számlát és egyéb árúpapírokat a vámnak. De mivel sokan járnak így, iszonyú sorba kell beállni. Ha mégis úgy szervezik a fuvart, hogy a kikötő után még más lerakó is van, akkor se induljatok el egyik kijárat felé se. Azokon a vámokon hosszú ideig szívatják az embert. A leggyorsabb ügyintézés az Indiastrasse környékén van. Azt hiszem Windhukkai a vám neve. Nekem sok fuvarból sok órám ment rá, míg kitapasztaltam, hogy végzek a leggyorsabban.
Kissrác koromban jöttek be a Kamazok... Hát én el voltam ájulva tőlük. Akkoriban az Ifa, Robur, Mts Skoda, Zil volt az utakon. Néztem a Kama hármakat, és fohászkodtam : ó, csak egyszer ilyenen lehessek sofőr... :)))) Aztán pár év múlva összejött. Feszítettem benne nagyon, mégiscsak nagy autó volt, hálófülkés-nyerges. Az Ifa után egy élmény volt vezetni. Lehetett felezgetni, duplán kuplungolva sziszegtetni... Nem mintha szűkség lett volna a dupla kuplungra, de nagyfiús volt. :))) Arra emlékszek, hogy a felező bowden 1-2 hétig bírta az összes Kamazban. Bármelyik sofőr ki tudta cserélni menet közben is, csak Barkas szívatóbowden és kombinált fogó kellett hozzá. A fülkebillentéshez nem pumpálgattunk, nem mintha elektromos lenne, de csak két kallantyút kell hátul kiakasztani. :)) Akkoriban még útközben szereltünk. Szép idők voltak. Szerettem és sokat tanultam.
Jah és még egy kérés (ígérem ezután befejezem a szóf*sást és nekiállok szkennelni).
Nem akarom elkiabálni, de több, mint valószínű, h jövő héttől felnyergelek egy Kamazra Dunaújvárosban (gondolom billencs). A Papírgyárban kell majd ide-oda járkálnom, semmi közúti közlekedés. Mivel ezt a típust-márkát nem nagyon ismerem (orosz gép azt azért vágom, meg sorban nyerik a Dakarokat), ezért amelyikőtöknek van róla tapasztalata az legyen szíves ossza meg velem, esetleg ha van valami kép, fülkebelső azt is szívesen fogadom.
Egy kérdés tachográffal kapcsolatban. Én amivel Pesten jártam autóval abban egy egysofőrös, 3 állásos kapcsoló volt (kalapács, áthúzott négyzet, ágy). Egyértelmű, h mikor nem csináltam semmi melót, akkor az ágyra kellett állítani, amikor vezettem akkor a kalapácsra, ha meg rakodtam-papíroztam-vártam a címre-szereltem-stb-stb akkor meg az áthúzott négyzetre.
Na most, ha én kivettem például 3 óra vezetés után egy fél óra pihit, akkor az ágyra kell a kapcsolót átállítani v. marad a kormányon/kalapácson? Meg ha végeztem a rakodással, és elindulok, de figyelmetlenségből nem kapcsoltam át a kalapácsra, akkor azért mennyi a bünti?
Jah és a sebességek. Mennyire toleránsak a zsaruk. Lehet alkalmazni nyugodtan a 10%-os szabályt ami ebben az új zeró toleranciás dologban szerepel? Vagyis pályán 80 helyett 87-88? Közút 70 helyett 75-77 (igaz volt mikor tojtam rá és mentem 83-85-el, igaz a pótos szerelvény mögöttem így is tolt le az útról és az első alkalmas helyen úgy húzott el mellettem, mint én személykocsival a bringás mellett).
Imi! köszi a sztorikat, fain volt nagyon, mindegyikőnknek bejönnek!
Igaz én az év végén leszek 23 éves, de a korábbi évek során (nyári szünetekben például) utaztam már néhányszor szerte széjjel Európában, nagyrészt még az EU csatlakozás előtti időkben.
Voltam például egyszer egy megás-tandemes, "bohóc fülkés v. kutyaólas" (kinek mi a szimpi) SCANIA szerelvénnyel Mannheim környékén. Kifele RO-LA-val utaztunk, visszafele már lábon jöttünk, mert nem tudtunk a vonatra ráállni, mivel 41 t körül volt az össztömeg, és elakadt az alacsony vonórúd a vasúti kocsi rampájában, akárhogy szinteztük a légrugót. Aztán volt olyan is (ezen a SCANIA-s úton), hogy kint németben a felrakón, rampáról raktak minket, szerelvény szétakaszt. Mondtuk a rakodónak, h előbb a gépest rakd meg, vársz egy kicsit, leponyvázunk, akasztjuk a pótot utána állhatsz neki annak, szólunk, ha mehet a dolog (ugyanis a tandempóton csak a vonórúdon lévő talp volt használható, a tengelyek mögötti hátsó kettő már nem szuperált). Gépest megrakja a német, előreállunk, ponyvázunk, nem telik el 5 perc, csattanás, hangzavar, és billent a tandempót, ugyanis a német rátolta a békával a raklapos árut a platóra, az meg mint a mérleghinta bólintott egyet......izgi volt.
Aztán voltak "kellemes" várakozások is határokon. 2003-ban egy spanyol út során hazafele Fernettiben az olasznak az tartott 2 óráig, h felírja a CMR-ről az autó rendszámát, és kiengedjenek a terminálból. Ott szobroztunk az ablak előtt, h adja már vissza a papírt és mehessünk, (persze az utánunk érkező román kollégák mind megelőztek minket).
Akkor ugye a maszek cégek által lebonyolított fuvarok is bőven gazdagok sztorikban. Még a készpénzes rendszer az indításokra, gyere a ház elé itthon, miután végeztél a rakodással, a határ felé menet úgyis útba esik, aztán a várakozások a góréra, mert nincs otthon, emiatt túlvezetések + gyorshajtások, mert be akarsz hozni valamit a hátrányból. Aztán a visszfuvart majd menetközben küldöm-faxolom. Volt egyszer olyan, h péntek reggel 9-re üres volt az autó kint, jeleztünk, h jöhet a cím és tűzünk hazafele; akkor álltak neki keresni, de mi már szerda délután elindultunk. 80 km-re kaptuk meg a címet, hétfő reggeli rakodással, szotyi. 3 nap kemping egy helyben, még nem is az, hogy menjél 500 km-et a felrakóig, mert arra járna fizu.
Meg ugye a mindig van valami problem a kocsival. Hamar elengedi a levegőt (aztán lehet, h egy szelepcserélésével simán megoldható), ha "ugrani" kell, akkor 5-10 perc azzal telik el, h a megmozduláshoz szükségeset megtermeled. Betegeskedik a kuplung, kéne venni gumit a traktorra, meg akkor már jó volna a pótra is. Szűrők állapota, fékbetétek, stb-stb.
Jah, hogy a rahedli papírról ne is beszéljek. CMR, vámokmányok, kp, üzemanyag-, pályadíj- és még ki tudja milyen számlák, ilyen-olyan engedélyek, tanúsító okiratok, hitelességi bizonyítványok. Útvonalengedélyek, "radírozós toll" -->János és 95xf gondolom értitek mire gondolok (és persze a többiek is).
De ezektől függetlenül persze vannak csupa-csupa jó oldalai is. Az a rengeteg hely-táj amit csupán az út során látsz. Én például voltam egyszer a Karlsruhe melletti teherautós Merci gyárban, nagyon nagy élmény volt!! Akkor a külföldi cuccok, bevásárlások. Igaz ez ma már nem igazán meglepetés, mert mindenhol ott vannak kis hazánkban a nyugati országokban jelen lévő kis- és nagy méretű áruházláncok, műszaki boltok, plázák. De nekem például akkor is élmény volt, "bagóért" hozni olaszból a márkás kávékat, itthon meg csak sóvárog az ember utána. (Vagy mikor a sofőr cimbi építkezett és a fürdőjében lévő csempét olaszból hozta tök ingyen, mert a selejt közé ki volt rakva a csomagoláshibás termék is......ő meg nem volt vak és h*lye, h ezt ne hagyja ki).
Tudnám még folytatni. Az biztos, h szerintem ma egy fiatalnak, pályakezdőknek jó kezdet lehet, mert tuti a munka, vannak cégek dögivel akiknél munkát lehet találni. A fizetés is nagyon jó (ha úgy van, akkor még nem családfenntartó az illető), félre lehet tenni belőle (szerintem). Ha az ember szeret vezetni-csavarogni, akkor egy jó döntés, aztán mindenki megtapasztalja, hogy neki hogy tetszik a dolog, tudja-e csinálni vagy sem! Nos itt be is fejezem mára, egyenlőre. Lehet lökök még 1-2 sztorit.
utólagosan is szeretném megköszönni az élményekben gazdak történeteket! Sokmindenre rájöttem amiről eddig nem is tudtam:D
Valahogy nem ment ek akedvem az egésztől bár mindog is vonzott a kaland és a problémamegoldás:) Na de még ki tudja mit hoz a jövő:)
Mégegyszer,örülök hogy olvashattam atörténeteket és remélem lesznek még ilyenek,jo és rossz pillanatok esetleg!!! esetleg ha másnak is vannak ilyemifajta történetek én szivesen olvasnám őket:)
További szép estét ,az utónlévőknek meg balesetmentes utat:D
A fiatal kollégáknak üzenem, sok kitartást, mert azért nem olyan rossz ez a meló, csak az ember életkörülményei változnak.
Segítség pedig az lehet, ha valóban elmondjuk, amit tudunk, és ne kelljen "szopni" egy idegen környezetben. Bár az is igaz, hogy úgy lehet megtanulni dolgokat.
Például digikártya. Először úgy be voltam tőle szarva, hogy alig mertem hozzányúlni. Nem nagy szám.
Ami megváltás még, a TollCollect, a német autópálya fizetési rendszerben a masina a kocsiban. Ez annyi szopástól védi meg a fahrert, hogy na. mert, ha nem jól veszed az automatánál, büntetnek. Eltéveszted a lehajtót, büntetnek. Ha nincs automata, keresheted órákig. A készülékkel semmi teendő nincs, magától veszi ki a pénzt a cég zsebéből.
És még sorolhatnám a címkeresési trükköket, térképszoftvereket, okmánykezelést, stb, stb. Hiába vannak szabályok, a gyakorlat az más.
Amiért leszálltam: 1. már nem vagyok 20 éves, a kalandot máshol keresem 2. van egy vállalkozásom, ahová "menekülhetek" 3. ezt a vállakozást a feleségem nem bírta egyedül vinni
Mellesleg a vállakozásomat szeptembertől kint folytatom, tehát nyomom ezerrel egy furgonnal, és nagyon felnézek a kollégákra, akik nem adják fel. Őszintén becsülöm őket, mert ma már nem olyan happy, mint régen.
Bocsi, de most értem haza, pedig nem is kamionozok!
Buvana Azért konvertáltam filmeket a PDA-ra, mert így az ágyban, kézben tudtam filmet nézni. Normál esetben a filmnézés laptopról ment, de ahhoz kellett az inverter, és ha reggel gyorsan akartam hadba indulni, este mindent elraktam az útból, tiszta ruha kikészítve, hogy reggel ne kelljen még a pakolással időzni. Így volt egyszerűbb. Mellesleg pc buzi vagyok, szeretek a kütyükkel bűvészkedni.
Janos32 Blogot azért nem írok, mert "végeztem" a szakmával, és nem lenne mit írni erről. Mellesleg gyakorlatilag szómenésem van, és ha nincs partner, akkor írásba könnyítek. Azért van ám nekem pár naplócskám, de azok utazási élmények olasz, török, lengyel, egyiptomi stb útleírások.
Amúgy kb 1 hó míg megszokod: mert vannak a kamionok (tgk-k) és a Magnum.
Köfémbe portás (az öreg g*ci) majdnem leesett, mert kerék elött kereste lépcsőt, de 21 óra bentlét után nemakartam mást csak kiSZABADULNI "gyönyörből"
És miért koszos, nyálas??
Esőben, havazás után hogy nyitsz ajtót rajta?
Ezt mind újra kell tanulni + 1 rongy belülre
Imi: Jó sokat bepötyögtél, ritkán olvasok ennyit egyszerre! Kölni ringen azért van pár parkoló+hof, vagy téged is megszól +Km-ért (Barátom kb összesen 60 Km-t kocsizott hvégére haza felrakótól, mindjárt megjegyezte, de hogy péntektől szerdáig rakodott az nemgond)
ezért nem írok naplót, kissé jobb csak emlékezni (pl Kutyon 27óra+ünnepnap) nekem, viszont olvasni öröm-bódogsság:D
FAN THOMASZ: De ha meséltek akkor tudjuk hogy mi vár ránk:D
Már csak kb-re tudunk segíteni, mert akkorát változott a világ (ohne grenze). Aki régi motoros, az vagy belföldezik (esetleg rövidezik,mint én), vagy szenved (uniózás). Vagy a nagyvizen túl boldogul, mint Papa és János (igaz Ő továbbevezett az újvilágba).
Mindenesetre a lényeg: APRÓÉRT NEM DOLGOZNI, NINCS CSAK MOST EGYSZER, mert utána elvárás lessz.
hát hallod-e én örültem, hogy megszabadultam a honvédségtől!
oké, hogy sofőriány van, de valóban sok pénzt lehet ott keresni, mármint ha "kiküldetésben"vagy vagy mész.... lásd háború :-))))) annyi pénzért a *asznak van kedve mégtöbb lyukat tenni a hátsójába;)
engem konkrétan nem vonz, de vanegykét cimborám, aki most jelentkezett a zrinyire :)
lehet nyugis, de én kihagyom, hogy max középiskolás gyerekek, akikben túlfűtött *asztatási és *unkósági hajlam van ;)
a humorra visszatérve, még varrodás koromban bejött egy sofőr hozzám/hozzánk rakodásra, s mikor kisértem ki a hűtőjéből elővett egy mandulásmagnumot..... nem kérdezte, mondta egyből, hogy magnumosnak magumot szabad csak.... erre én és s másik kézbevaló vasdarabbal mi a helyzet????? nem esett le neki mire gondoltam... ;) :-)))))))))))))
gratulálok az irásaidhoz.nagyon jol leirod a LÉNYEGET,TELJESEN ÁTÉRZEK VELED,MERT UGYANEZEKET A DOLGOKAT ÁTÉLTEM ÉN IS S EGY IDÖ MULVA AZ EMLÉKEK MEGSZÉPÜLNEK... DE NYUGATON MÉG A FÜ IS ZÖLDEBB... nekem is azzal lett tele a hocipöm,hogy parkolo hely nincs de a tulvezetésért meg büntetnek....
Tegnap este néztem egy kicsit a filmet, de nagyon nehezen tudtam elaludni, mert meleg volt, zaj volt, és világos. Hajnalban fél négykor keltem, majd pontban háromkor elindultam. Nem volt rossz ilyenkor menni, mert nem volt akkora forgalom, mint nappal. Három és fél óra vezetés után megálltam a pihenőre, beállítottam az órát, és szúnyókáltam egy kicsit. Mikor csörgött az ébresztés, indultam. Nem kellett volna kapkodni, mert 44 percre indultam, így nem számít pihenőnek. A következő kútnál megálltam, de jó is volt, mert sietnem kellett a dupla w-re. Kivártam a 15 percet, és mentem tovább. A pályán nem volt gond, de mikor lementem, olyan zergebaszta úton kellett menni, mint a bükkben. Közben persze a tervezett úton egy 9 tonnás híd is befigyelt, így kerülni kellett. A céget szerencsére egyből megtaláltam a falu szélén. A rakodás kalandos volt, mert az első lerakó összes vasa alul volt, így le kellett szedni az egész 24 tonnát. Jó időbe tellett, mire visszapakoltak, és lespanifereztem újra, ingyen. Közben az irányító már hívott, hogy kettőig oda kell érni. Ezek azt hiszik, hogy csak én vagyok az úton. Persze egy jó kis stauval kezdtem. Kölnbe érve megint egy 3.40-es híd volt útban. Mire ideértem, már három óra volt. Természetesen már nem szedtek le. A cég előtt az útcán kell hétvégéznem. Wc ugyan van, de ma este 10-kor bezár minden, tehát zacsi. Bassza meg. A közelben van egy Plus, elmentem oda, pár dolgot venni. Vettem fagyasztott halat, és gyros húst is. Elkezdtem sütni a halat, mikor mellém állt egy román. Ő sem örült a hírnek, hogy hétfőn raknak le. Mondta, hogy megy a boltba. Mutatom, merre van, erre előre mutat vagy 50 méterre, hogy ott a Lidl. Ezt beszoptam, bár a séta kellett. Legalább a hal finom volt. Kaja után megfürödtem a kocsiban. Most filmezni fogok, és egy hatalmasat aludni.
2008. július 26. 10.50
Este nagyon meleg volt a fülkében. Állandóan ment a ventilátor. Alig tudtam elaludni. Zaj is volt, mert itt megy a vonat. Minden autó után mozog a fülke, mert fél méterre vagyok az út szélén. Reggel már hét után felkeltem, mert olyan zaj volt. Esett egy kis eső az előbb. Gondolkodtam, hogy bemegyek a belvárosba, de gyalog 4,5 kilométer, vonatra meg nem akarok költeni, úgy hogy nem megyek. Pedig biztosan szép lehet. A román felkelt, és kérdezte, hogy van e wc? Mondtam, hogy a kútnál van. Igaz, nem láttam, hogy elment volna. Tegnap beszélgettünk is, azaz beszéltünk volna, de nem tud sem németül, sem angolul, így csak mutogattunk. Még ő is jobban keres, román létére, mint a magyarok. Kap fix 400 eurót, és 10 centet kilométerenként, és nem uniózik, haza jár. És nincs norma nekik sem. Basszák meg a magyarok. Elszámolják az apeh normát, visszakapják az áfát, és a túlfogyasztást a sofőrtől vonják le. Ráadásul olyan normát adnak, amiből biztosan nem jön ki, főleg a Brenneren. Délelőtt gondoltam egyet, felöltöztem, és begyalogoltam Köln belvárosába. 4,5 kilométert jelzett a gps, de még ott is kolbászoltam, így nagyjából 11 km jött össze. A belvárost egyenesen a mellettem lévő utcán keresztül lehetett megközelíteni. Már messziről feltünt a dóm két csipkés tornya, így az irány adva volt. Jó sok turista volt, persze nyár van. Bementem a híres kölni dómba. Óriási az épület, bent rengeteg ólomüveg ablak, és két orgonája van. Volt magyar nyelvű tájékoztató is, elolvastam. Körbe jártam mindent. Lesétáltam a Rajna partjára, ott régiségek, kacatok, büfék sora volt. Nagy nyüzsgés volt. Vettem egy igazi német sültkolbászt a legolcsóbb helyen, 2 euro volt, és nagyon finom. Rátaláltam a sétáló, vagyis a bevásárló utcára. Itt találtam egy Media markt-ot, persze bementem. Visszabattyogtam a kocsihoz, már eléggé elfáradtam. Nem sokkal később elkezdett esni az eső, most is ömlik, szerencsére nem kapott el.
2008. július 27. vasárnap 10.44 Este filmeztem, közben esett az eső, de később elállt. éjszakára kinyitottam a tetőablakot, de hajnalban be kellett zárni, mert megint elkezdett esni. Reggel 8-kor keltem. Elkészültem, és mentem a benzinkúthoz, a wc-re. Már messziről láttam, hogy egy emberke tesz-vesz, megörültem, hogy vasárnap is nyitva van. Kértem a kulcsot, erre mondja, hogy csak 9-kor nyit. Mondja, hogy van egy Aral kút, az nyitva van. Elindultam az úton, de a köcsög jól elküldött, mert sehol egy kutat nem láttam. Közben megláttam egy toy-toy budit, megörültem, de lakat volt rajta. Biztos félnek, hogy valaki ki ne lopja a szart a hétvégén. Tovább mentem, és végre találtam egy gazos területet, ahol leakcióztam. Még szerencse, hogy papírt tettem be. Visszafelé leléptem a távot, összesen három kilométert gyalogoltam. De szép is a kamionos élet. Most nem esik, olyan fátyolos az ég, de jó idő van. Legalább eddig nincs meleg.
2008. július 28. hétfő 21.39
Tegnap ebédre elkészítettem az utolsó magyar konzervet. Főztem hozzá tésztát, elég finom volt. Reggel hatkor keltem, hogy leszedjem a spanifereket. Gyorsan megtámadtam a mosdót. Ráálltam a kapura, leszedtem a spanifereket. Fél 8-kor bementem az irodába, elintéztem a papírdolgokat. Beálltam egy csarnokba, és leszedtük a vasakat. Én akasztgattam a láncokat, olyan meleg volt a sisak, és le is akart állandóan esni a fejemről. Elég hamar kész lettem, indultam a felrakóra, ami 120 kilométerre volt. A céget gyorsan megtaláltam, bejelentkeztem, és elkezdtem ponyvázni. Mind a két oldalt nyitni kellett. Nagyon meleg volt, tökig leizzadtam. Egy másik csarnoknál még felraktak egy raklapot, és elhoztam a papírt. Sikerült lezuhanyozni, nagyon jól esett, minden ruhám csatakos lett. Kifelé vettem egy üveg Coca Colát, 0,70 volt fél literes, üveges. Jó hideg volt, le is nyeltem. Már gála ruhát vettem fel, már ami megmaradt egy hónap után. Nagyon jól haladtam, Az egy órásnál melegítettem egy Aldis kaját, hozzáöntöttem egy borsó-répa konzervet, mert nem volt köret benne. Nagyon jól esett, finom volt. Nyolc előtt pár perccel, a munkaidő lejárta előtt beálltam egy kúthoz, és magyarok autóinak végében találtam egy jó helyet éjszakára. Dumáltunk egy kicsit, elmentem a wc-re, persze fizetős, de majd holnap lekávézom. Ma nagyon meleg volt, 35 fok. Holnap már magyarisztánban leszek.
2008. július 29. kedd 17.17
Reggel 5-kor keltem. Kaja után visszamentem, hogy leigyam a ticketteket. Egy tejeskávét kértem. Szerintem a mosogatólé, a hányás, és a húgy keveréke lehet ilyen finom. És lenne pofájuk elkérni ezért a szarért 3.80 eurót. Még szerencse, hogy nem kellett érte fizetni. 5 után 3 perccel indultam. Igen jól haladtam, az átlagom 87 volt. A határ után vettem matricát, és tettem bele 100 liter nyálat, hogy elég legyen. Megálltam kajálni is, de az utolsó készételt baleset érte, megromlott. Ezért bontottam egy halat. Közben hallgattam a Kossuth-ot, hogy Pesten kitelepítés van egy bomba miatt. Gondoltam itt a káosz. Szerencsére jól átjöttem a nulláson is, és a Hungárián is. Most a hármas bevezetőjén a Shell-nél vagyok, reggel innen megyek a lerakóra, 8 km. Meleg van. Este bementem a mekibe, és vettem két sajburgert, és egy kis kólát, mert nem nagyon van már kajám. Reggel is a mekibe kajáltam, de nagyon szar volt. A lerakót gyorsan megtaláltam, le is szedtek. Kiálltam az autópálya parkolóba, mert a forma 1 miatt nem nagyon tudtam megállni a cégnél. Jött a cím, Coca cola Dunaharaszti. Vissza a nulláson, beálltam, és vártam. Nagyon sokat, mert ez egy szar cég. valami 4 órát kellett dekkolni. Az üdítőt Mályiba kellett vinni. Este 7 felé értem oda, de itt is várni kellett, mert 2 autó volt előttem. Itt legalább lehetett kólát inni. Visszamentem a telepre, és úgy döntöttem, hogy el is számolok, mert így nem kellett másokra várni. Kipakoltam a kocsit teljesen. 11-re értem haza, nagyon fáradtan.
Reggel fél 7-kor indultunk, bár a címet nem tudtuk. Elindultunk a kutas álltal lerajzolt úton, de vissza kellett fordulni. Egy másik kútnál megmondták a tutit. Végig szakadt az eső. Megtaláltam a címet, először a kollégát szedték le, majd engem. Megint szarrá áztam. Mire lepakoltak, elállt az eső. Mentem a felrakóra. Közben történt egy kis malőr. Az egyik lámpánál álltunk, elkezdtem buzerálni a gps-t, majd felnéztem, hát látom, hogy megindult a sor. Nyomtam egy kövér gázt, majd tompa puffanás. Egy pöcs egy piros pólóval előttem állt, én meg nem láttam, olyan alacsonyan volt az egérkamion. A lökhárítóról egy pici festék lejött, és beugrott a rendszámvilágítás. Egy idősebb faszi vezette. Csak mondja nekem, hogy mennyit fizetek. Gyorsan sírtam neki egy kört, hogy nincs pénzem, és adok neki szuvenírt. Így megegyeztünk két üveg szörpben, és sűrű bocsánatkérés mellett búcsúztunk. Ezt olcsón megúsztam. Nem könnyen, de megtaláltam a felrakót, egy alumínium profilokat készítő cég volt. Persze a címkeresés közben is szakadt az eső. Az irodában mondták, hogy 3 előtt fognak megrakni. Szerencsém volt, mert a cég mellett egy hatalmas Interspar volt. Gyorsan átmentem, és vettem friss zöldséget, gyümölcsöt. Visszamentem a kocsihoz, és filmet néztem. Közben szólítottak. Egy csarnokban kellett pakolni, mind a két oldalt nyitni kellett. Siettettek, mert 3-kor végezni akartak, és még volt egy kamion. A spaniferezést már az udvaron csináltam. Feljöttem egész Treviso-ig, egy Autogrilles parkolóban vagyok. Azonnal benyomtam egy kapucsínót, majd csináltam egy finom levest. Közel van egy csap is, tehát a vízzel nem lesz gond. A wc-ért sem kell fizetni. Szépek ezek a hegyek, mindig felhőben vannak a csúcsok.
19:54 2008.07.21
Reggel 5-kor keltem, és 6-kor indultam. Kundl-nél tankoltam, most Ad Blue-t is nyomtam kútból. Kivettem a pihenőt a kútnál, azután tovább jöttem. A címnél csak a település volt megadva, így egy kicsit bolyongtam, de meglett. Igaz onnan tovább küldtek úgy 10 km-re, de ezt a címet hamar megtaláltam. Már 5 óra elmúlt, így nem szedtek le, de a főnök még itt volt, mert valami céges eszem-iszom volt. elmentem a wc-re, és felderítettem, hogy van melós fürdő. Visszajöttem a cuccért, és zuhanyoztam egy jót, hajmosással. Reggel 7-kor szednek, így nem kell túl korán kelni. Megint a Knauf gyárba fogok felrakni, azt már ismerem, és van mellette egy Aldi, megveszem a hátralévő időre a kaját még. Most jó idő van, nincs meleg. Reggel beszéltem Lórival, hogy a következő kanyar után vigyen haza. Megy szabira, de a helyettesével beszél, és németből hazaküld.
20:27 2008.07.22
Reggel korábban kopogtak, mint az ébresztés volt beállítva. Gyorsan összekaptam magam, és utána már le is szedtek. A felrakó 158 km-re volt. Stuttgartnál volt egy kis stau, de azért hamar odaértem. Azonnal be lehetett állni, és a rakodás előtt sikerült megkajálnom. Majd olaszban veszek pár friss dolgot, azzal kihúzom hazáig. Elég jól tudtam haladni, Kundl-nél tankoltam. Gondoltam, felmegyek a Brennerre, majd ott valahol kiállok. Hát ez nem jött össze. Minden parkoló tele volt, még az út szélén lévő kis megállókban is kettesével voltak a kamionok. Egy Benzinkútnál kiálltam, és nem a legjobb helyen, de sikerült megállni. Két magyar segített beállni a legszarabb helyre, de legalább volt. Kezd elmenni az egésztől a kedvem. Ha nincs parkoló, túlvezetés van, azért meg akkorát büntetnek, hogy erre kereshetek egy hónapig, ráadásul visszamenőleg egy évig büntethetnek érte bárhol. A wc nem fizetős, reggel nem lesz gond. Nem kelek korán, mert csak kétszáz valahány kilométerre van a lerakó. Délután vissza is tudok rakni, ha jól megy minden. A Brenneren 11 fok volt, ahogy átjöttem, már 22. Kellemes alvós idő.
21:16 2008.07.23.
Reggel hat után keltem. Jól haladtam, meg is találtam a lerakót. A cégtől nem messze találtam egy boltot, bementem és vettem pár friss dolgot. Átjöttem a felrakóra, 180 km-re volt. Egy profilokat gyártó cég. Többféle profilt raktak fel, és mind más csarnokban. Négy és fél órát rakodtam, ebből kettőt spanifereztem, ingyen. Amikor végeztem, csináltam egy gombás rántottát. Utána felderítettem, hogy itt a cég parkolójában van egy wc, és egy zuhanyzó a sofőröknek. Gyorsan lezuhanyoztam, és hajat is mostam. A rakodásnál jól megizzadtam, úgyhogy ez jól jött.
18:44 2008.07.24
Reggel hatkor keltem, és már 7-kor el is indultam. A közeli vizesblokk jó szolgálatot tett. Megint jól haladtam, bár ez annak is köszönhető, hogy csak 86-ra állítottam a tempomatot. Közben az irányító hívott, hogy nem egy, hanem két lerakóm van. Később azért hívott, hogy pénteken csak 11-ig vannak, majd azért, hogy a pihenő lerövidítése árán is oda kell érni az elsőre holnap. Így most megálltam, és hajnalban 3-kor kell elindulni, de szerintem még így is húzós lesz. Leszarom, vigyék repülővel. Délben ettem egy készételt, valami csirkehúsos rizs, beledobtam egy doboz vörös babot, hogy elég legyen, de nem esett jól, már az ízétől kiráz a hideg, pedig még legalább négy napig ezt kell ennem. A kaja közben a parkolóban egy török elvitte a pót hátuljával a tükrömet, szerencsére csak kifordult, nem tört el. Ebben a szakmában mindenki a sofőr farkával veri a csalánt, mert mindenért nekünk kell felelősséget vállalni, persze a haszon nem nálunk van. Ma jó idő volt, otthon pedig megdőlt a hidegrekord. Ma láttam a dubai, tengeri versenycsónak csapatot, vagy négy gyönyörű kék kamionnal. Láttam vagy három hajót is. Most, mielőtt megálltam, egy műrepülő gyakorolt, füstcsíkot húzva.
Egy óra felé meg is jött az sms. Dortmundba kell menni, valami vasat kell vinni Pordenone mellé. Lesz egy másik kolléga, ő rak reggel 6-kor. Elindultam az autópályán a felrakóhoz, sajnos most kerülni kellett a parkoló miatt. A gps jól elhozott, de az utca elején egy 3,70-es tábla volt. Jól megkerülgettem a céget, de végül is itt vagyok. A kolléga még sehol. Volt viszont a parkolóban egy magyar, a feleségével, vele dumálgattunk egy kicsit. Közben gondoltam, elmegyek az Aldiba, veszek pár dolgot. Találtam is egy Aldit úgy 1100 méterre, tehát ma is meg volt a mozgás. 15 eurót fizettem.
21:14 2008.07.16.
Reggel bementünk az irodába jelentkezni, ott volt egy emberke, aki elmagyarázta, és egy maketten meg is mutatta, hogy hogy kell lespaniferezni a vasakat. Ezt itt nagyon komolyan veszik.Adott két tekercs csúszásgátló gumit is. Először a kolléga állt be, megrakták, majd én következtem. Segítettünk egymásnak. Kiálltunk a parkolóba, és elkezdtük a spaniferezést. Röviden csak annyit, hogy ekkorát még nem szoptam. 4 és fél órát szívtunk, és közben esett az eső. Kétszer öltöztem át, mert szarrá áztam. Fél 12 után indultunk el. Most is egész jól haladtunk, bár 24 tonna van a kocsin. Már épp ki akartam állni, mikor beugrott egy stau. A dombtetőn valami nagyon égett. Jöttek is a tűzoltók, mentők, rendőrök. Szerencsére olyan sokat nem álltunk. Egy baleset volt, és egy mikrobusz teljesen kiégett. 200 méterre volt egy parkoló, így kiálltam. Megfürödtem a hotel Renault Magnumban, most pedig filmet néztem. Az idő nagyon kellemes, nincs meleg, de olyan hűvös sem, mint osztrákba a hétvégén.
20:02 2008.07.17.
Reggel megint korán keltem, 5-kor. 6-kor indultunk, nagyon rossz idő volt, szakadt az eső. Valahol München környékén javult meg. Kundl-nél tankoltunk, és faxoltunk. Itt viszont volt pofára esés, mert a szokásos 2.50-es ár helyett 9.75-öt kért a faszi. Mondtam is, hogy ez nem ennyi szokott lenni, de csak széttárta a kezét. Gyorsan kértem számlát róla. este 5 után értünk le a parkolóba, innen állítólag már közel van a lerakó, bár még nem tudjuk, hol van, mert sehol nem találom a térképeken.
Közben jött a telefon, hogy marad az eredeti felrakó. Ennek örülök, mert már nem messze voltam a cégtől, és a fuvar is hosszú, 1145 km. Amennyiben holnap gyorsan megraknak, már németben fogok hétvégézni, ha csúszik is, akkor osztrákban, ott nem lesz olyan meleg, mint itt. A cég előtt közvetlen nem lehet parkolni, de úgy 200 méterre van a Heineken sörgyár, ennek a parkolójában fogok aludni. Itt nagyon sok légy van, még szerencse, hogy vettem spray-t. Most filmet nézek, később megfürdök, azután lefekszem aludni, mert holnap soká akarok menni, hogy kiérjek olaszból.
15:55 2008.07.12.
Tegnap reggel valós probléma lett a wc hiánya. Ezért igénybe vettem a reklámszatyor wc-t. 7-re odaálltam a céghez, de az irodában közölték, hogy az illetékes csak 8.30-ra jön be. Vissza mentem a parkolóba és megreggeliztem. Fél 9-kor újra vissza, kicsit még várattak, majd papírokat megkaptam, és mentem a rámpára. A néger kisember háromszorra állított be a rámpára, mert centire pontosan kellett a rakodólift miatt beállni. Ez egy töltőüzem volt, hajlakkot viszek németbe, ott bedobozolják, aztán mehet a boltba. jó sokára lettem kész, háromnegyed 12-kor indultam el. Verona körgyűrűn jöttem fel a Brenner felé. Kundl-nál megtankoltam, és 8 kilométert jöttem még, ahol egy benzinkutas parkolóban hétvégézem. Vettem két kanna AdBlue-t, mert már jelzett a műszer. mikor jöttem ki, nézem a számlát, valami 78 euró. Megyek vissza, mondom, hogy ez nem ok, a faszi a kettes kút árát vette le. Szerencsére gyorsan sztornózta, és kifizettem a 33 eurót a két löttyért. Betöltöttem, majd csináltam egy finom rántottát. Nagyon jó itt az idő. Most, negyed 5-kor 20 fok van. Éjszaka is egy nagyon jót aludtam, 8 után keltem fel. A Brenneren végre találtam ventillátort, 25 euró volt, kártyával fizettem. Délelőtt találkoztam két magyarral, egy Wabererses, és egy maszek. A Waberes ment tovább, mert angolba ment, és sietett. Itt sajnos a wc is fizetős, de legalább van. Délben kimostam. Elég nehezen száradnak, mert nincs olyan száraz meleg, mint olaszban.
12:29 2008.07.13.
A zuhanyzás 2 euró volt. Utána találkoztam egy magyarral, olasz cégnél dolgozik, már 9 éve, de már ő is panaszkodik, hogy egyre rosszabb. Esős idő van. A magyar srác átjött, egy kicsit dumáltunk. Most 16 fok van. Járatom egy kicsit a motort. Reggel 5-kor fogok indulni, és most lenyomom a 10 órát, hogy kedden reggel le tudjak rakni.
18:46 2008.07.14.
Korán keltem, majd indultam is, pontban 5-kor. Nagyon hideg volt, 12 fok, ezért ma hosszút vettem fel. Ma majdnem elhasználtam a 10 óra vezetést, utolsó pillanatban értem a lerakóra. Beálltam az udvarra, de nem nagyon intézkedtek a lerakás ügyében. A portás emberke beállított a parkolóba, hogy várjak. Mivel a vezetési időm, és a munkaidőm is lejárt, ezért úgy döntöttem, hogy keresek egy boltot. A jó kis gps megint nagy segítség volt. Átállítottam gyalogos módra, és valami 850 méterre talált is egy Lidl-t. Mivel zsákutcában van a cég, nem tudtam, hogy merre lehet menni. A végére érve, egy sétányban folytatódott az út. Hamar megtaláltam a boltot, csak az volt a gond, hogy ezt a boltot már végleg bezárták. Sebaj, új keresés, 750 méterre egy Plus. Na, ezt gyorsan megtaláltam. Vettem egy halom cuccot, és elcsodálkoztam, hogy csak 15 euró volt. Igaz itt sem volt szerencsém, mert nem fogadta el egyik kártyámat sem. Visszatrappoltam, ami tornának sem volt rossz, úgy 4 kilométert gyalogoltam. Ahol most vagyok, ez egy hatalmas DHL raktárbázis. Nagyon újnak néz ki. Amikor ideértem, 30 fok volt, most nagyon kellemes az idő. Sajnos wifi itt sincs.
7:57 2008.07.15.
Reggel 6-kor keltem, majd bejelentkeztem. Azonnal be lehetett állni a 13-as rámpára. Gyorsan kinyitottam, majd rátolattam a rámpára. Amíg leraktak, én összeraktam a spanifereket. Akkor vettem észre, hogy a büdös niggerek olaszban lenyúltak egy spanifert. A felrakásnál a kocsi mellé raktam a cuccot, és gondolom kifigyelték, hogy mikor nem megyek hátra, és egyet elvittek. Költsék gyógyszerre a büdös néger bevándorlók. A leszedés nagyon gyorsan ment, a papírt elhoztam, és kiálltam az utcára, itt van egy kamionparkoló. Igaz nem egy nagy placc, csak egy sáv, de ez is jobb, mint kolbászolni valamerre, helyet keresve. Szép napos idő van.
Reggel 5-kor volt az ébresztő. Elég jól odataláltam a céghez, hála a gps-nek. Várni kellett, mert csak 8-tól kezdtek melózni. 8 után pár perccel bejelentkeztem, gyorsan lemértek, majd vissza kellett menni vagy 400 métert egy másik csarnokhoz, ahol rakodtak. A targoncás nagyon profi volt, úgy rakta fel a 25 tonnát, hogy szépen elosztotta a tengelyek között. Előre csak egy sorban, utána duplán. Visszamentem a mérleghez, és nagyon gyorsan elkészítették a papírokat. Utána egy órát spanifereztem, mind a 16-ot feltettem. Csak egyszer tévedtem el, de szerencsére egy jó helyen meg tudtam fordulni. Egész jól haladtam, a Brenner tetején megálltam kivenni a pihenőmet, és ittam egy kapucsinót. Itt 1,40 volt. A Brenneren állandóan esik az eső, igaz 1400 méteren ez nem szokatlan. Ez a leg magasabb pont, ahol az út vezet. Persze a hegyek ennél jóval magasabbra emelkednek. A táj gyönyörű, a felhők az úton vannak, és 12 fok volt. Kundl-nál megálltam tankolni, de olyan kevesen voltak, hogy egy negyed óra alatt végeztem is. Onnan szakadt az eső, egészen idáig, Münchenig. A második parkolóban találtam csak helyet. Itt most jó idő van, még a nap is kisütött estére.
19:01 2008.07.08.
Reggel ötkor keltem, éjszaka hideg volt, a hálózsákot be kellett zárni. Jól aludtam, de álmos voltam. A lerakót gyorsan megtaláltam, de olyan helyre kellett beállni, hogy még előre menetben is centizni kellett. A kiállás sem volt semmi, ketten nézték a centiket, de azért gyorsan megoldottam. Mire kiálltam, már a papír is kész volt. Még a melós ruhát sem volt idő levenni, mert sem hely, sem idő nem volt rá. A következő címet még a lerakás előtt megkaptam. 85 km-re volt. Azt is elsőre megtaláltam, és gyorsan meg is raktak. Knauf gipszkartont viszek Milánó mellé, 24 tonnát. A cég mellett volt szerencsére egy Aldi, ahol végre egy hét után bevásároltam. Sajnos itt nem lehet kártyával fizetni, ezért ezt mellőzni fogom, mert most is 29 eurót fizettem. Áll itt egy magyar, megszólított, már péntek óta itt van, nem adnak neki visszfuvart. A feleségével van, és már mindenük elfogyott. Adtam egy kis kaját nekik. Na ez az igazi szívás, a három gyerek meg otthon. Most jó idő van. Amikor a parkolóba értem, elmentem zuhanyozni. 2.50 volt, de nagyon jó volt. hajat is mostam, volt szárító is. Jó, hogy nem kellett a kocsiban szarozni.
20:08 2008.07.09.
Most a Garda tó mellett vagyok, nagyon meleg van. Egy Autogrillnél állok, rengeteg kamion van, egymás hegyén-hátán vagyunk. A meleg ellenére le kell húzni a rolókat, mert egymás szájába látunk. Voltam a wc-n, fizetős volt, 0,50. Van wifi is, de az istennek sem tudok csatlakozni. Nem tudom, mi van. Reggel megint korán kelek, mert 7 körül oda akarok érni a lerakóra. Szeretnék valahol egy-két dolgot venni, ahol kártyával lehet fizetni.
12:53 2008.07.10.
Reggel már 5.45-kor indultam. Időben odaértem, igaz, a Milánói körgyűrű nagyon be volt dugulva. Egy kör után megtaláltam a céget. Lerakás után az ember felajánlotta, hogy zuhanyozzak le. Éltem is a lehetőséggel. Jól esett, hajat is mostam. Igaz ezt a zuhanyzót nem nagyon használhatják, mert egy centi helyet nem találtam, hogy a cuccot lerakjam, akkora por és kosz volt mindenütt. Mivel nem volt hely a cégnél, kimentem a pályára, egy benzinkúthoz. Inni akartam egy kapucsinót, de nagyon sokan voltak. Visszamentem a kocsihoz, közben dumáltam egy Waberers-es sráccal. Most kezdte, de már keres másik helyet. Minden magyar cég ilyen köcsög, ezt nem értem. Megkajáltam, közben megjött a cím. Elindultam a felrakóra, közben találtam egy Famila boltot. Nagyon meleg van, 35 fok. Erre nagyon nagy a forgalom. A három sávos autópályán lépésben lehet haladni. Milánóban sok ipari cég van, ezért hatalmas a kamion forgalom.
Csak jártam, és igen, Walter adta a melót. A mennyiséggel nem volt baj, de szinte állandóan szopós rakomány volt, gondolom amit a labancok nem szivesen vittek. A Ruhr vidékről észak Olaszba, nagy dög vasszerelvények.
Biztosan emlékszel rá, Moldova is említi a könyvében, hogy a HC megtiltotta neki, hogy bármit is irjon róluk vagy utazzon a kocsijaikon és azt is közölték vele, hogy már leszerződtek a Népszabadság egyik ujságírójával aki párttitkári beleegyezést is kapott a könyv megírásához. OFF : Cserhalmitól többször is olvastam a Malévről és a repülésről irt könyvét is, ott is futtatva voltak az orosz gépek és lesajnálva a "kevésbé baráti államok" által épített légijárművek.
Múltkor meg említette valaki a külön sávot a teherautóknak. Vettem kint újságot, olvassatok (nincs szkennerem, de így nagyban elolvasható): http://kepfeltoltes.hu/080819/stau_www.kepfeltoltes.hu_.jpg A stauexpert csávón azért látszik, hogy sokat tölthetett el volán mögött...
A sorokra meg csak ennyit...A3 Würzburgnál péntek estefelé... ...ugyanott vasárnap délben Gondolom most ugyanilyen. Reggel 9-től este 10-ig. És akkor ez csak 1 hely ahol még baleset se kell nekik. Ja igen. Teherautóval természetesen itt is tilos előzni, mert a teherautó feltartja a sort.
Izzítom valamelyik nap akkor majd a szkennert, most rokonság itt tanyázik nálunk és csináljuk a közös programokat, mihelyst szabad vagyok csinálom (hétvégére várható)!
Ebben igazad van! Eléggé romantikus képet írt le az akkori könyvében, szinte csak a szépet és a jót. Meg gondolom azért a HC vezetősége átnézte az anyagot, mielőtt az nyomtatásba került, ilyen világ volt anno. Meg ha jól tudom a Cserhalmi nem is foglalkozott annyit a dolog gyakorlatias oldalával, konkrétan nem vett részt annyi úton, mint Moldova.
A Cserhalmi Imre egy elég keményvonalas hithű kommunista író és ez az irományaiban is szinte sorról sorra megjelenik. Nem igazán érzem úgy, hogy teljes és valós a kép amit bemutat. A Moldova könyv viszont alapmű mindenkinek.
Az egy szem fejezet volt csupán. Miután leadta A pénz szagát a nyomdába, utána hívta meg egy innsbruckban élő magyar srác néhány útra, amelyből aztán egy út lett. Ez egy későbbi könyvében jelent meg. Nekem megvan legépelve, ha gondolod/gondoljátok valamikor be tudom szkennelni és feltöltöm valahova.
tényleg ráírták a sofőrkártyára a jogsi számát, az NKH-nál a csaj azt mondta, hogy majd a régi jogsim fénymásolatát vigyem magammal.... :S remélem ebből nem lesz problémája senkinek sem!
Jah és még három könyv, ami a kamionozásról szól, igaz HC-ról íródott inkább:
Cserhalmi Imre: Ha nincs fék gáz van Krasznai János: Kamionsztori - igaz ez inkább önéletrajzi könyv Rákos József: Tenge(ly)(r)nyi panasz - ez meg azt hiszem 1997 környékén íródott.
Az említett könyvet én ismerem, és szinte kívülről tudom, mivel már több mint 20 alkalommal elolvastam. Jó pár évvel ezelőtt kereszt szüleim családi házának a padlásán akadtam rá, megtetszett a borítója (a csőrös amelyik húzza a dollár mintás pótot a hídon-viadukton), 2 nap alatt elolvastam, nagyon lenyűgöztek a sztorik. Akkor ismertem meg Moldovát és utána olvastam el a többi riport könyvét is. Amit említesz Kádárról szóló könyvet nem olvastam, nem ismerem, nem is érteném, mert 23 éves leszek az év végén, tehát nem sok mindent tapasztaltam (ésszel) az előző rendszerből, csak amit a szülők-nagyszülők mesélnek.
Az is közrejátszhat Moldovánál, hogy már 72 múlott (ha jól emlékszem) és ugye a korral változik az ember is.
Gondolj arra, hogy európa kamionjainak legalább 70%-ka a német utakon jár. Csak nézz végig egy lejtőn a külső sávon. Bármilyen messzire is látsz el, csak az összefüggő végtelen kamionsort látni. Nekik Magyarország már az elmaradott balkán, ide sorolva a románokat, bulágárokat, szerbeket,stb,stb. Az ő értékrendjük és gondolkodásuk szerint mi elmaradottak vagyunk, nem értünk a járművekez tehát csak selejtes járgányokkal járunk, az oktatás szinvonala nulla (szerintük) igy sem a kresz-t sem a rakodási előirásokat nem ismerjük. Ezért ha már megállit, biztos, hogy lesz valami baja. Ja másnem kitalál egy új szabályt. Én személy szerint nem túl sokat láttam olyat, hogy német pilótát vagy a fejlett nyugat állampolgáránál ugyanannyi ideig tartott a verkershkontrolle mint mondjuk nálunk.
B-ssel felesleges sofőkarit csinálni, mert a kártyát számra adják, mégpedig vezetői engedélyszámra..... namost ha te megcsináltatod B-sre s aztán meg csinálsz egy C-t, akkor ugrott a kari....
köszönjük a történeteidet! nagyon érdekesek voltak, jöhet még!! :) de eddig amit írtál, azok jók voltak. gondolom nem a szúnyogok miatt hagytad abba :P annak okáról is tudhatunk meg valamit?
A sofőrkártyáról annyit, hogy én kb 1 hónapja csináltam Pesten, még B-s jogsival. Pontosan azért, hogy a végén ne kelljen várni amiatt. Viszont haverom mondta tegnap, hogy ő Békéscsabára ment, és elzavarták, hogy azt csak legalább C-s jogsival lehet igényelni. Ja nekem 6 nap alatt kész lett!
Sokkal problémamentesebb lenne az egész ha nem lenne németország. Vagy lenne, de nem olyanokkal tele akikkel tele van. Nem értem, hogy máshol (tőlük nyugatabbra...de még keletebbre is) ott miért mennek az esetek 90%-ban flottul a dolgok? Ott miért nem szivatják az embert ennyire?
Kollégával négykezesben jöttünk Belgából. Vámosszabadinál a határon nyílik az ajtó, egy "olyan" csaj magyarul kérdezi: nem akartok valamit? Hagyjál békén, fáradtak vagyunk. A csaj csak nem tágít, tovább fűzi az agyunkat. A kolléga elhajtja az annyjába az úri hölgyet, erre visszakiabál: az isten ba..sza meg, az egész sort leszoptam, csak nektek nem kellek!!!!
Én valóban nem akarok senkit lebeszélni, mert engem sem lehetett volna soha. Ez az én döntésem volt, mindenkinek jöhet egy élethelyzet, ami felborítja a terveket.
Örülök, hogy legalább egy kis információval tudok segíteni.
Vannak képeim is, majd azt is felrakom valamelyik nap.
Negyed egyre értem Silea-ba, a lerakóra. A gps most is nagyon jól odavitt. Bejelentkeztem, de azt mondták, várjak. A vége az lett, hogy 7 órát vártam a lerakásra. Közben megkaptam az újabb fuvart, de mivel 5-re kellet volna felrakni Padovában, stornó. Viszont van hétfőre egy másik, igaz, az 300 km-rel rövidebb, de sebaj. Nagyon gyorsan leraktak, még a raklapot is rájuk sóztam, így nincs vele gondom. Gyorsan elindultam a felrakó felé, ami 30-ra van. 9-re találtam egy nagyon szuper parkolót. Benzinkút, kicsi autogrill, tehát van wc is. Ittam is egy kapucsinót, 1,20 volt. Ez az első. Készítettem egy finom vacsit. Szalonnás, kolbászos lencsefőzeléket. Utána a kocsi mellett egy hajmosás, és fürdés. Nagyon jól esett. Olyan meleg volt ma, hogy a vizet melegíteni sem kellett. Mellesleg, amíg vártam a lerakón, 41 fok volt. Ennek a parkolónak csak egy baja van, sok a szúnyog.
14:16 2008.07.05.
Este megnéztem egy filmet, és lefeküdtem. Előtte szúnyogvadászat volt, kb ezer példány jött be. Nagyon meleg volt, a fülkében 37,7 fokot mértem, ezért egy pár percig járattam a motort, hogy lehűljön a kaszni. A meleg ellenére elég jót aludtam. Megittam egy kapucsínót. Utána nagymosást rendeztem. Jó sokáig tartott, sok vizet használtam, de szerencsére van egy csap itt a benzinkúton. A pótkocsi oldalára felraktam a gumipókokat, azon szárítottam a ruhákat. Már meg is száradtak, olyan meleg van. Kitakarítottam a fülkét szépen. A Kossuth este és reggel elég jól bejön.
11:52 2008.07.06.
Tegnap délután filmeztem, este olvastam is egy kicsit. Egy fél órát járattam a motort, hogy töltse az akkut. Közben ment a klíma, igen jó idő volt akkor bent. Biztosan jó az állóklíma, akinek van. Tegnap már nem volt olyan sok szúnyog bent, csak egy párat kellett levadászni. Reggel fél kilencig aludtam, majd összehajtogattam a platón a spanifereket. Reggelire hagymás, szalonnás tojást készítettem, teával. Kaja után konvertáltam két filmet a pda-ra. Meleg van most is, de szerencsére néha egy kis felhő eltakarja a napot. A szellő is fújdogál néha. Az inverter nagyon jól működik, most töltöttem fel az egyik telefont. Az éjszaka jött egy francia kamion a parkolóba, már hárman vagyunk, igaz még alszik, mert nem nagyon láttam a sofőrt.
18:44 2008.07.06.
Fél kettőkor bementem az autogrillbe majd leültem a kellemes hűvös étterembe nézni a forma 1-et. Az egyik dolgozó ideadta a távirányítót, hogy kezeljem a tv-t. Nagyon jó volt, Silverstone-ban volt, és mivel szakadt az eső, sok akció volt. Közben ittam egy kapucsinót, és egy kólát is vettem, hogy ne nézzenek ki. Utána elkészítettem az ebédet. Valami csárda falatok volt, főztem hozzá tésztát. Nagyon jó volt, olyan ragus, gomba, répa, csülökhús volt benne. Uborkával és kenyérrel ettem. Utána lefürödtem a fülkében, mert elkezdett esni az eső. Még dörgött is. Most megint járatom a motort egy fél órát.
most már lebukófélben vagyok, mert ma megint visszaültem a bringámra egy hét után, ugymint nyaralás.... mentem ma olyan 70-80 km-ert, s el is fáradtam kicsit.... holnap írnék egy email-t, a lent említett címre, vagy amit találok :)
Majd telefonon, vagy személyesen megbeszéljük. Az azt hallottam, hogy... dolgokat nem szoktam komolyan venni. Minden cégnek van gyengéje. Ezért nem tudok másról nyilatkozni. szerintem kezdésnek nem rossz az LV 3 hónapig próbaidő, arra 25 ft, utána 27 ft és 11000 km után 30. én 11 680-at mentem, csont nélkül fizetett.
Folyt
11:54 2008.07.03. Itt vagyok az A 9-es pályán München előtt, az egy órámat veszem ki. Nagyon meleg van így az álló kocsiban, gyorsan be kell szereznem egy ventillátort, mert a hétvégén meg fogok sülni. Aránylag egyenletesen lehet haladni, a nagyobb forgalom inkább északon van. Ma nem tudom, hogy Kundl után fogok e még vezetni, bár talán lesz még vezetési időm. Lehet, hogy menni fogok, hogy holnap lerakjanak. Úgy néz ki, hogy az első hétvégét olaszban töltöm. Ma láttam egy csomó veterán autót, tréleren vitték valahová. Egy piros verseny Ferrarit is láttam. Most van dél, de a Kossuth nem nagyon jön még itt. Este tisztább, nappal nagyon zsizsikes.
10:13 2008.07.04. Tegnap Kundl-nál megtankoltam. Az LKW Walter ezt a helyet preferálja, végül is itt olcsóbb az anyag, mint máshol. Most először csináltam automata tankolást. Ez úgy megy, hogy be kell tenni a DKV kártyát, beadni a kódot, a kilométeróra állását, és azt, hogy hányas kútfejből fogok tankolni. Utána a másik tanknál megismételni, majd a számlát kikérni egy másik gombbal. A számított fogyasztásom 29 liter volt, de sokat mentem 6 tonnával. Majd most leszek kíváncsi, hogy felmásztam a Brennerre, mennyi lesz. Kundl után megálltam éjszakára egy kis pihenőnél, ahol volt wc is. Este elkezdett az eső esni, egész éjszaka esett. Reggel 5-kor keltem, és szerencsére a wc is ott volt. Ma először keltem át a híres Brenneren. Elég lassan lehet haladni, mert a kamionokat legtöbb helyen 40-re korlátozták. Úgy néz ki a pálya, mint egy vonatszerelvény, úgy araszolunk egymás után. Persze a hatalmas emelkedők miatt is lassan lehet haladni. Az osztrákok előtte mértek, de jó voltam. Végig esett az eső, olyan szép alpesi felhős idő volt. A táj egyszerűen leírhatatlan. Gyönyörű hegyek között vezet a pálya. Rettenetesen meredek emelkedők vannak.
Most az új időkről.... Ez a naplóféle amit kint írtam, ezért kicsit vegyes
20:38 2008.07.01. Most itt ülök Németben, az A7-es pályán, épp a pihenőmet vettem ki. Borsodchemnél rakodtam, egy 500 tonnás daru ellensúlyát kellett Bécs mellé vinni. A kocsi már elsőre is nagyon szuper. Teljesen automata a váltója, és van benne minden földi jó. Reggel kilenc körül értünk oda, a gps jól odavitt. Lerakás után kaptuk az új címet, egy műanyagos cégnél kellet felrakni Ausztriában. Kicsit kalandos volt a cím, jól bekeveredtünk, itt viszont szart sem ért a gps. Egy lovas csaj mondta meg a tutit. A kollégát megrakták, nekem nem volt áru. Kaptam egy újat, azután bealudtunk. Olyan fáradt voltam, hogy talán egy perc múlva aludtam is. Reggel nem jól esett az ébredés, de fél 6-kor már indultam is. Nagyon könnyen megtaláltam a címet a géppel. Két lerakóm van, és kicsivel több, mint 5 tonna műanyag csatorna elemek. Az úton kitaláltam a tempomat használatát, és használom is rendesen. Főleg a sebességkorlátozásoknál jó, mert nem kell annyira figyelni. Itt németben nagyon nagy a forgalom. Ma az idő is meleg volt, 31 fok volt a legtöbb. Még nem találtam wifit.
21:41 2008.07.02. Reggel csont nélkül megérkeztem a két lerakóra, az egyik helyen kalandos beállás volt,de megoldottam. Jött a következő meló pár percen belül. Szerencsére a lerakóhoz közel találtam egy Plus boltot, és vettem pár dolgot. Padeborn mellett volt, MDF lapokat kell Olaszba vinni, Pordenone mellé. Jól megraktak, 21 tonna. A spaniferezést utasítás szerint kellett csinálni, mert le is fényképezték. Jól leizzadtam, de utána a melós öltözőbe le tudtam zuhanyozni. Jól esett. Még volt két és fél óra munkaidőm, elindultam. Kassel után a hatalmas emelkedőkön araszoltam, mert a kamionok csak lépésben tudtak felkapaszkodni, és vártak egymásra. Így nem tudtam tovább menni, mert lejárt a munkaidőm. Beálltam egy Autohof-ba, de szopás, mert fizetős, 5 euro volt. Viszont van hely, és vizet is tudtam végre venni. Ma végre elpakoltam a fülkében. Itt egy csomó kamionban kint van a parabola, nézik a tv-t. Van egy kamionos bolt is, de szerintem drága.
ha lehet és tényleg komolyan gondoltad, akkor elfogadnám a segítséget :)
látom még meleg akérdéskör :)
akkor az lakatos kollégát ajánlod??? olyan pár éve volt mikor elmentem hozzájuk munkakérőbe, mint varrodás, lócafingó, etc, akkor megismertem őket, mármint ahogy meglehet szűk másfél óra alatt :)
gondolom sok korongos kocsi van, a cégfilozófia engedi a túlvezetést????? mert kicsit drága a nyugati bírság :-))))))
amikor az adr-t csináltam akkor a "tanbá" olyat említett, hogy nemigazán fizetget időbe, meg keveset is (gondolom a kevés relatív...)
mekkora létszámhiány van ott, mert hogy egy másik fórumon érdeklődtem a luxnál elbocsátottak, inkább elbocsátották a ponyvásokat..... gondolom jópár emberkéről van szó, ezért egykét cégnél "tumultus lesz".....
tényleg a megéról vagy a luxról te hogy vagy???? esetleg ricsi, vagy révész?????
most 27.ére van időpontom ocsmányirodába, aztán beadom a sofőrkari igénylést, és akkor futok egy konkrét kört!
Ez nagyon teszik! Jo olvasni az ilyen történeteket!
És remélem többen is fellendülnek mesélésre!
Bár nem csak a régi időkről hanem a mai dolgokrol is,sztem vannak itt olyanok akik kamionozni készülnek "én is" és érdekli őket,gondolok itt arra hogy nem lebeszélni vagy rábneszélni kell minket! De ha meséltek akkor tudjuk hogy mi vár ránk:D
4. rész Régen még nem volt uniózás, ezért egy normál út kijött egy hétből. Persze akkor én azért hagytam abba, mert a szlovákok kreáltak egy határt, ahol ugyan semmit nem csináltak, de plusz egy napot jelentett. És nem voltak a gépek lekorlátozva 90-re. Lehetett normálisan előzni. Az olasz állatszállítók úgy mentek el mellettem, mint ha álltam volna. Azok őrültek voltak. Igaz az is, hogy sokan megfektették a szerelvényt. Az egész sokkal emberibb volt régen, mára nagyon felhígult a szakma. Sokan vagyunk. A bérek sem változtak, akkor a fuvardíj 10%-a volt a gépészé, most átlag 0,9-1 euró fuvarkilométerből 25, 30 forint (jó esetben) Csak közben az árak úgy elszaladtak… Akkor az elszámolásom egy fehér lap, külföldi kilométer szorozva norma, és annyi. A mercire 41 litert kaptam, és most???? 25 egy 410-es Actros. Igaz akkor 34 volt a nyál litere. A szépsége volt még, hogy télen volt olyan fuvarom Olaszba, hogy itthon mínusz 18 fok volt, ott délen pedig narancsszüret. Aki nem evett még frissen szedett narancsot, az nem is evett narancsot. És a napon szárított ánizsos füge. Na többek között ezért is gondoltam, hogy most sem lehet rossz a kamion…….. Ezzel folytatom…………
deps! Az L V Transport, tudok segíteni, ha gondolod. A hírük nem túl jó, de velem korrektek voltak, mert szerintem én is. kezdőket is felvesz, szerintem a pénz sem rossz, már a többihez képest.
3. rész A határokon még volt ellenőrzés, és egy sima átlépés is eltartott egy órát. A szivatás a vámosok részéről mindennapos volt. Nekem egyszer volt egy teljes vámvizsgálatom, ami azt jelentette, hogy még a hamust is ki kellett fordítani. Voltak mumusok, Vámosszabadinál volt a „Vörös” na amikor ez volt szolgálatban, akkor volt igazán szopás. hajnal 5, tél, mínusz fokok. Cellulózt hoztam franciából. Kérdezi a smasszer, hogy nem tudok aludni? Én azt hittem, hogy itt 24 órás szolgálat van, mondom. Na ezt nem kellett volna. Nyissak ponyvát büfögte. akkor bizony még csak a mesében, és a franciáknak volt rolós. A jó fagyos kemény ponyvát felhajtottam, majd egy órai várakozás után megyek be, hogy kész vagyok, erre azt mondja a gyökér, hogy az jó, zárjam vissza. Anyád. Volt még egy szép élményem. Zinwaldon vámkezeltem hazafelé, a határon vámzározott a német. Átgurulok a cseh oldalra, erre mondja a smasszer, hogy nyissam fel. Mondom neki, 20 méterre tette rá a német a zárat. Őt nem érdekli. Megyek a kesztyűért, és mondom hangosan, hogy bazd meg azt a knédlizabáló anyádat, erre egy liazból megszólal egy dunaszerdahelyi sofőr, hogy halkabban, mert lehet, hogy tud magyarul. Mondom nem baj, legalább megérti, hogy mit mondtam. Mire visszamentem a kesztyűvel az állomás parancsnoka várt, sokcsillagos vállappal. Abba kötöttek bele, hogy a ponyvaszíj toldva van, és nincs rajta vámzár. Azonnal kiutaltak HÉT plombát, hogy rakjam fel. Természetesen valóban tudtak magyarul…. Azt a pofát a magyar határon, mikor kérdezték, hogy hány vámzár van? HÉT bazzeg. Mivel jöttem, vonattal, kérdezte……
Tetszik amit irsz :) eddig csak xf kollégával tudtunk itt nosztalgiázni. Csak azt ne felejtsd el, hogy nicht ugribugri, langsam spacieren. ( neked ez még mond valamit)
ha lehet majd tudni a cégnevet, akkor légyszíves még körbeírva is HA leírnád :)
amit még akartam kérdezni, hogy mivel most hagytad abba, s még sokminden friss, mely cégekről mi a véleményed itt a környéken s mit javasolnál, vagy javasolsz ahová SZERINTED érdemes elmenni??!!!!
mely cégekhez kell nagyhátszél, s kihez ALIG??:)????
2. rész A régi időkben….. Akkor még minden autó korongos volt, de csak „nyugaton” kellett használni. vasárnap este indulás, ameddig a szem bírta, majd a német határnál alvás, és pihenten, 13 órás pihenőidővel léptünk be a nagy NYUGATRA. Vissza szintén, a német határon ki a lapot, majd ameddig a szem ellát irány haza. A lapokat nem kellett eltenni, de nekem még most is megvan emlékbe. Spanifer: mai szemmel egy vicc volt. nekem összesen NÉGY spaniferem volt a nyergeshez, de azt is csak akkor használtam, amikor már nagyon gáz volt a rakomány. Nem volt BAG, ha nem csináltál nagy balhét, meg sem állított senki. Viszont a gázolajjal vigyázni kellett, a németekhez 200 literrel lehetett belépni. Amíg papírozott a sofőrbácsi, a fekete ruhások megméregették a tankban a nyálat egy colstokkal, literre pontosan, függetlenül a tank formájától. Felszóltak a papírosnak, ha nem stimmelt a szám, és már állította is ki a számlát. A parkolókban rengeteg hely volt, nem kellett az idővel sakkozni, ráadásul én majdnem mindig egy várost kinéztem magamnak hétvégén, és lementem egy bevásárlóközpont mellé. Volt klotyó, bolt, és be tudtam menni várost nézni hétvégén. Most is próbáltam, 3,5 tonnás tábla hegyek mondták, hogy ez nem jó ötlet. A budi ingyen volt, a zuhanyzás 10 márka letét, amit az akció után vissza adtak. (kivéve olaszt, ott 1000 líra ugrott. 130 forint!!!) Akkor a határokon kellett sokat szopni, de sok kollégával lehetett jókat dumálni, főzni. Nem volt klíma! Madridban este nyolckor 42 fok volt kint, a fülkében ment a gázos hűtő, ablak felhúzva résig, mert a biztonság akkor sem volt erős arra. Nem volt mobil, és nem is hiányzott a vezénylő basztatása. Leraktál telefon haza, felraktál szintén, slussz. Tél, az szar volt. Nem tudom mi volt az oka, de télen állandóan oroszba kellett menni. Kárpátok, keresztbe 170 kilométer, talpig láncban. Idős kollégák mondták, hogy amikor esteledik, álljak meg a hegy előtt, ne próbáljak átmenni, mert az nem egészséges. Persze mit okoskodik egy öreg nekem, én nekimentem egyszer. Amikor már tökig bent jártam, egy nagy emelkedő előttem, és egy jó kis jobb 4, azaz derékszög kanyar. Súlyom másfél tonna, az is a pót végébe. Difizár be, nagy nehezen felértem a lejegesedett havon a csúcsra, és megálltam. Na azt az éjszakát nem felejtem el a semmi közepén, sehol egy település. Mondanom sem kell nem mertem nagyon kiszállni, ezért ablak le, és könnyítés. Járó motornál kussoltam, és esküszöm hallottam a farkasokat. Viszont az orosz emberek nagyon segítőkészek. Betolta az elejét a difizár miatt az árokba a merci, még ki sem szálltam, már az emberke szedte le a platójáról a kötelet. Amikor adtam egy üveg bort, nem értette, hogy miért kapja. Akkoriban „szóróanyaggal” mentünk arra, Rekord levespor, Amo szappan, golyó rágó, bor, ilyenek.
Nem lesz rövid, viszont hosszú lesz……. Az úgy kezdődött, hogy 1987-ben elhatároztam, hogy én bizony kamionos leszek. ez akkoriban nem volt egyszerű, mert először is a határok nem voltak mindenki előtt nyitva, másodszor, a Hungarokamion volt az álom, ahová bekerülni nem volt egyszerű. Volt egy „mellék” cége, a Transcamion. Ezt a nagyok úgy hívták, hogy a kamion óvoda. Itt kezdtem a nemzetközi tanfolyamot. Fél év magolás, közben PÁV, akkor még kettes kellett. A vizsgák csont nélkül mentek, mert nagyon akartam. A papír nem volt elég a kocsira kerüléshez, és mivel nem voltam csókos, így leléptem. Az „akaráshoz” tartozik, hogy abban az időben pesti lakcím kellett a Hungarokamionhoz, de nekem csak egy kamu címem volt, ezért a Balkán úton egy kiszuperált hűtőpótban laktam, ami szerszámraktárként üzemelt. Igaz, volt hűtő, meg olajkályha, és az ágyam, hogy szokjam a kamionban alvást, egy rossz Rába ágy volt két székre téve éjszakára. Ezek után a TVK-hoz kerültem egy kis hátszéllel, etilénes tartálykocsira. Az etilén egy olyan finom anyag, amit mínusz 173 fokon szállítottunk, Pancsevóba, a volt Jugoszláviába, amit az amcsik jól lebombáztak. Ezzel a jó kis melómnak is lőttek. jött egy KFT, ahol egy 260-as Mercit raktam össze magamnak, szó szerint, a házam előtt. A Hungaro-tól leselejtezett traktor, és egy cseh BSS pót. szépen megcsináltuk a gépet, az akkori kornak divatja szerint fosliba zöld, fehér kárpit és piros lámpa a fülkébe. Hú de menő volt. Bejártam vele európát, nagyon jó volt…… Folytatom… (ha kell)