(most látom, hogy 3 üzlet kategóriára 4%, a többire viszont csak 1% a jóváírás, tehát nem 2% mint ahogy korábban írtam, minden esetre ahogy én használom, úgy havi 6-8 ezer Ft a jóváírásom, ez azért már megéri!)
Van-e tippetek, hogy egy 6 éves JVC mp3CD-s alapszintű autórádióm lehet-e és ha igen, hogyan állítani a kijelző fényerejét? Nem sikerült rájönnöm a leírásból - tehát jó eséllyel nem lehet, de hátha van vmi ritun eljárás? Nem értek ezekhez. Köszi!
Debreceni kollégák gondolom tudják, melyik kutak Pajkosé, szerintem ők még egy ilyen 10-15 ft-os kedvezményes árnál is olcsóbbak. De ha mást tapasztaltok, szóljatok, nem vagyunk hozzájuk kötve. :o)
Az általam leírt sebességek a mai forgalomban kb.: a forgalom ritmusával való együtt haladásra elegendőek.
Szóval ha úgy vesszük én sem nyomom neki.
Szerintem ez a motor nem erről szól.
Csupán arról, hogy kényelmesen kis fogyasztással A-ból , B-be.
Az előző autóm egy adagolós VW Golf TDI volt. Kis kaszni, 1120 kg, aránylag erős moci 115 LE, na az jól ment és ennyit fogyasztott vagy még kevesebbet.
egyébként, ha van a közelben jó árú AGIP kút akkor egy Forensis kártyával -8Ft/l kedvezményt érhetsz el.
Ha pedig Tigáz-tól veszed a gázt, akkor benzin és gázolaj esetén 10Ft, DieselTech tankolásakor 12Ft/l (itt jobb a forensis -15Ft) kedvezményt adnak az AGIP kutak.
Nekem emlékeim szerint egy minimálbérrel összemérhető összeget írnak jóvá éves szinten, persze nem átlagos mennyiségben vásárlok üzemanyagot... de bármit veszek jön vissza a 2% és bizonyos választható dolgok esetén 4%! Meg aztán, mennyivel jobb a más pénzét használni mint a sajátot...? Én sem voltam nagy híve a hitelkártyáknak, de az igazság az, hogy ha ügyesen használod akkor nagyon is megéri és a fizetésed összegétől függően ha egy rövidtávú, áthidaló jellegű hitel kell, akkor az ingyen van!
Ha így mennek tovább a dolgok akkor pénteken ismét csökkennek az árak... kicsi odafigyeléssel talán az is meglesz :-D
:-)) ...az még további 200 km lenne...
(egyébként, ha van a közelben jó árú AGIP kút akkor egy Forensis kártyával -8Ft/l kedvezményt érhetsz el. Sőt, ha a megfelelő hitelkártyával tankolsz akkor további 4%-kot spórolhatsz. Ez egy 360Ft körüli dízel esetében ~22Ft megtakarítást jelent literenként! Persze, tudom, hogy a hitelkártyának* ára is van, de ez az éves pár ezer Ft bőven megtérül!)
A 8 Ft-os Agip-kedvezmény nálam is játszik (nekem is ingyen volt, tavaly), de a hitelkártya nekem nem éri meg.
Apropó játék: megleptem magam egy 1:43-as O2 BFL (vagy hogy jelöljük a fészlift előttieket) modellel (Abrex), meglepő, milyen kidolgozott az autó, a Pegasus-felnik is tökéletesen élethűek, meg a műszerfal is, ilyen kicsiben!
Valószínűleg Győrbe viszem, egyenlőre minden a régi. A tatabányai szervíz jóvá írt egy olajcserét a számomra. Ezzel törlesztik a fölös bejárásokat. De próbáltam már minden féle úton (autópálya, új út, régi út, városban, faluban) és mindenhol egy kicsit jobbra ál..
Varshi: Mi ez a Mentes pontosan? Miért állt félre a kormányod?
Jaja, pont tegnap néztem a Lukoil kúton a benzik 343, holnap pedig 9ft-at csökken, majd állítólag tovább. Csak meglesz a 300körüli ár és mindenki kedvére padlózhat :D
Ha így mennek tovább a dolgok akkor pénteken ismét csökkennek az árak... kicsi odafigyeléssel talán az is meglesz :-D
(egyébként, ha van a közelben jó árú AGIP kút akkor egy Forensis kártyával -8Ft/l kedvezményt érhetsz el. Sőt, ha a megfelelő hitelkártyával tankolsz akkor további 4%-kot spórolhatsz. Ez egy 360Ft körüli dízel esetében ~22Ft megtakarítást jelent literenként! Persze, tudom, hogy a hitelkártyának* ára is van, de ez az éves pár ezer Ft bőven megtérül!)
*: a Forensis kártya nekem ingyenes volt, most nem tudom, hogy hogyan lehet hozzájutni.
Nem szabad netet engedni a gépre, amikor használod, mert kinyírhatja a kábelt.
Apropó, ezt neked írja is a kábelhez adot valami? Mert az előzőnél nekem mindenhol ott volt figyelmeztetésként a CD-n, ill. az alkalmazás is úgy indult, hogy feldobta az ablakot, hogy most akkor ugye nincs net, de ez sem egyiket, sem másikat nem csinálja. Két ok lehet:
Ez az eladó shopja, az általam vett kábel linkje már nem él.
Egyelőre csak 12.12-es klónok vannak, párezer Ft-ért.
(Egyébként kijött már a fix 14-es verzió a VCDS-ből.)
Nekem semmi bajom a kábellel, már sokszor használtam.
Nem szabad netet engedni a gépre, amikor használod, mert kinyírhatja a kábelt.
Amit ezzel nem fogsz tudni programozni:
- ablaktörlő modul,
- eső- és fényszenzor.
Ez nem a kínaiak hibája, hanem a 12-es verzióé.
A trükkök 99%-át meg lehet csinálni a 12-essel is.
Az említett 2 modul kéne az első teardrops törléshez (érdekelne) ill. az automatikus esőzáráshoz (nem izgat).
Mielőtt bármit elkezdesz piszkálni, nagyon javasolt elmenteni az autó jelenlegi konfigját.
Ez egy 20-30 perc, mire végigszkenneli az autót.
Utána már nagyobb biztonsággal ügyködhetsz.
A program generál egy nem túl felhasználóbarát log fájlt, abban is vissza lehet nézni a változtatásokat.
De pl. ebben nem látod, ha nem ette meg a kódolást valamelyik modul, és visszaállt a gyárira...csak azt logolja, hogy mi (volt) az új kódolás(i kísérlet), és kész.
Olvass rendesen utána a témának előtte...
Csak nyugodt körülmények között szabad használni (nem vicc), könnyen félre lehet nézni dolgokat.
A zenét meg a klímát is ki szoktam kapcsolni.
Én angolt vettem, de sajna a nagy része így is német.
Olyat is olvastam már, hogy a német nyelvű jobb, mert nem fordítottak le mindent az angol verzióban.
Ez azt okozza, hogy 1-2 helyen semmi nincs odaírva a tickboxok mellé az angolnál, még az eredeti német szöveg sem.
A kábelt azért is jó megtartani, mert:
- jöhetnek újabb trükkök
- valami nem tetszik, és visszaállítanád (pl. a tolatáskor lebillenő tükör nem jó, mert sose áll vissza rendesen)
- ha mész szervizbe, a látható dolgokat érdemes visszaállítani addig (gyorsan kilőttem pl. a mutató tesztet)...
Természetesen csak saját felelősségre szabad ügyködni, ezt vedd számításba.
Hazárdjátékozok: az autóm 40 km-t ír tankolásig (O2 2008 BXE), de mivel szerdán megy lejjebb 7 Ft-tal a gázolaj ára, inkább kivárom. Ma haza+holnap a kútig kb 40 km, tehát ki kellene bírnia. Az E-MFA szerint még 4-5 liter van a tankban.
Nem vág földhöz 420 Ft, de szeretem néha feszegetni a határokat, hogy lássam, melyik kijelző mennyit is csal valójában. Ezzel kapcsolatban van esetleg valakinek tapasztalata (mikor fogyott ki TÉNYLEGESEN a nafta a tankból)?
Tegnap óta tojással a pedál alatt közlekedem, így ma sikerült egy Debreceni kiruccanással 4,4 l-re levinnem az átlagfogyit,
Holnap megírom, hogy lerohadtam a kút előtt, vagy kibírta, és mennyi gázolaj ment bele (elvileg 1085 km-rel érek e kúthoz, annyit simán bírnia kellene).
Információt szeretnék kérni, hogy mennyibe kerülhet egy 2001_es AEE Octaviahoz egy kuplungcsere az "alapanyag", és általában mennyit szoktak elkérni ennek a munkadíjáért?
A kuplung kinyomásakor a lendkerék ugyan úgy forog tovább, tehát a tünetek nem feltétlenül múlnak el. Egyébként ha nem történt olyasmi az autóddal ami érintheti a garanciális igény jogosságát, akkor nem okoskodhatnak. (ez nem azt jelenti, hogy nem is fognak...)
Ha csupán "gazdaságilag" nézzük akkor igazad is van, de én szeretek ezekkel a dolgokkal foglalkozni. Mivel van vagy 30 éves programozási és rendszergazdai gyakorlatom, szerintem menni fog, vagy más tudásra gondoltál? Mivel itt egyeseknek nagy tapasztalata van a témával kapcsolatban gondoltam tudnak konkrét beszerzési forrást javasolni, és segíteni, hogy egy-két buktatót elkerüljek.
Van itt valakinek tapasztalata arról, hogy a garanciaidőn belül hogyan viszonyul a márkaszerviz egy kettőstömegű hibához? (Bár még nem látta szerelő, de a kopogó hang, az alapjáraton a kormányon és a váltón is érezhető rázás és az, hogy mindez a kuplung benyomásával megszűnik erősen gyanússá teszi.)
Általában elmondható, hogy ha nem vagy ebben gyakorlott (nekem meg úgy tűnik), akkor netezz utána, gyűjtsd ki az infókat, és menj el valakihez, akinek van stabilan működő csatolója/kábele. A listád alapján 15p alatt megvan.
Vélhetően olcsóbban és gyorsabban megúszod, mert 10e-nél többet ligha kérnek el ezért, annyiba meg a kábel is belekerül, és akkor még a tudást (rászánt időt) nem is vettük bele.
Én összesen kétszer nyúltam a kocsihoz, egyszerűen nincs rá többször szükség. Emiatt a kábel NEM létszükség, sőt szvsz kicsit felelőtlenség is mindent csak úgy állítgatni az autón mindenféle tudás nélkül, bármilyen apróság is az, és bármekkora hekkernek is képzeljük magunkat.
Én már eladtam a kábeleimet a kihasználatlanság miatt.
Tegnap sikerült megrendelnem egy Octaviát, így nem sokára én is a skodások táborát fogom erőssíteni. Számítva a VCDS jótékony segítségére egy két extrát kihagytam belőle. Az a kérdésem hogy mit kell vennem/rendelnem és honnan, hogy be tudjam kapcsolni ezeket a funkciókat, meg hogy egy kicsit magamra szabjam az autót.
De van ilyen gyári védőlemez is, meglehetősen masszív (sóhajtozott is a múltkor a szerelő míg levette-feltette a váltóolajcserénél.. :-)), és úgy emlékszem nem volt drága.
Csináltass egy motorvédőt egy jó lakatossal 1,5-es inoxlemezből, a minta a műanyag motorvédő. Heggesszen rá pár merevitő bordát is. Az olajteknő alu ötvözet, azonnal törik, ha megűtöd. Biztos lehet kapni valamit a netten is, a Fusionra vettem. Nem volt drága.
Az O3 eleje is fennakad. Eddigi kevés közös km alatt kétszer tettem fel az első szoknyát a padkára. Se Mercinél (régi-új) se Opelnél, se Suzukinál, se Volvonál ez soha nem volt gond, de itt az első lökös alja annyira alacsonyan van, hogy hallom ha "sikerült" megint ráparkolni a padkára. Nem a hasmagassággal van a baj, hanem az első szoknya nyúlik túk mélyre.
Sose volt gondom O2 RS-el sem. Na persze, nekem eszembe se jutna soha megmászni egy járdapatkát, max Ladával.
Az O1 valóban orkoppantós volt, mert le is nyúlt a szpojler, meg túl puha is volt az autó, ezért. O2-től fogva nincs ezzel gond, persze nem terepjáró, de van magasítás meg Scout is ugyebár.
Én nem is az aljára gondoltam, hanem az első spojler túl mélyre nyúlására. Most nyáron természetesen nyaralás előtti nap sikerült felakadni egy padkán a parkolóban (a padka kő mögött alacsonyabb füves rész volt és a spojler túljutva a kövön bele is akadt a kőbe). Nagyon meg kell gondolni, meddig gurul előre az ember (nálunk asszony) és hát elég hosszú az autó, pláne horoggal. Utána a zalaegerszegi tesco parkolójában néztem, hogy az autó első kerekét megfogó ütköző is neccesen férne el a spojler alatt, pedig annak a kőnek funkciójából adódóan az első kerékhez kell esnie. :o)
Ajándékba kaptunk egy Top-tether rögzíthetőségű gyerekülést. Tudja valaki, hogy utólag hogyan és persze mennyiért lehetne beépíteni egy OII 2008-ba ezeket az extra rögzíthető füleket?
Ebből a szempontból a kettes is nagyon problémás. Egy mélyebb útpadka, vagy egy bakhátasabb vidéki út egy komolyabb kátyúval és már fel is koppan az alja...
A erősített felfüggesztésű O2 kombin az acél motorvédő lejjebb kerűlt mind a műanyag, azaz a hasmagassága ugyanaz volt mind a símáé. Olyan ütések voltak az acél motorvédőn az én kombi O2-nél, hogy biztos legalább 3x kellett volna cserélni olajteknőt.
Nem tudom, a mai (2-es, 3-as) Octik milyenek, de az I-esre még városban is ráfért volna az emelés, hihetetlen, milyen kis alacsony szarokba bele tud akadni az eleje. Azt nagyon elbaszták.
Más hátsó lengéscsillapítok, plusz egy 3 cm vastag gyűrű mindegyik lengéscsillapítonál, ami 3 cm emel a kocsiszekrényen és egy acéllemez motorvédőt. Talán a hátsó rugó is más, de nem vagyok biztos benne. Az O2 FL esetében az acéllemez motorvédő már nem járt.
A O2 kombi nagyon dobta a hátát az erősített felfüggesztéssel, fel kellett szereljek szélesebb gumikat és 16 colos felnit, az sokat segített.
A O2 Scout ehhez képest kapott egy nagyobb átmérőjű gumit, más fékeket elől-hátúl, más lengéscsillapítókat és más rugúkat. Valószínünek tartom, hogy az O2 RS kocsiszekrényt is.
Merthogy, az O2 kombi erősített felfüggesztéssel, recsegett-ropogott a sok rossz út miatt 13oe kmben, a O2 Scout 25okmben csendes.
Nem vagyok biztos, hogy az O3 Scout megkapta az RS kocsiszekrényt.
El tudná valaki mondani mi takar az a választható opció, hogy emelt és erősített futómű? Az emeltet értem, de az erősített mit takar pontosan?
Több anyag az alkatrészekben.
Érdemes erre pénzt áldozni?
Ha terepezni akarsz, akkor igen.
Amúgy az emelt futómű elég bénán néz ki (szerintem), és a magasabb súlypont miatt csökken az autó stabilitása. Ezt persze ellensúlyozni próbálják a keményebb hangolással, tehát lesz egy még mindig dülöngélő, ellenben minden csatornafedelet a gerincedbe préselő, kényelmetlen autód :-) :-) :-)
(A valóságban nyilván nem ennyire drámai a helyzet, de ezt az opciót csak akkor válaszd, ha olyan utakon jársz, hogy legalább hetente egyszer ügyeskedned kell, hogy ne verd le az olajkartelt.)
Szép estét mindenkinek! Ma délután az O2 (1.6 BSE) motorolaj szintjének ellenőrzősekor letört egy kb 10 cm-es darab a nívópálca sárga színű hüvelyéből. Szerintetek megoldható a cseréje házilag? Mi a folyamata? Érdemes gyárit rendelni, vagy megteszi az utángyártott is (pl. ez: http://skodabolt.unas.hu/spd/06A103663C/Skoda-Octavia-I-II-nivopalca-huvely)?
Én kivettem az akksit utána az akksi müa dobozát. Mögötte találod a gyári kábelköteg átvezetőt amiben van vak kábelhely. Kivágod,átfűzöd a kormány alatti műanyagot levéve meg tovább tudod húzni a küszöbborítás alatt.
Na, ez érdekelne. Akkor ezt elvileg a szerviz tudja programozni? Mondjuk annak idején, mikor vettem a kocsit, olvastam erről a kézikönyvben és kérdeztem is őket, de semmit nem tudtak róla. Az is igaz, hogy ez az a debreceni Full Autó, ahol átvizsgálták az említett Jettát.
Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni! Hétvégén tervezek egy Octavia 2-be erősítőt mélyládával beépíteni. Tudja valaki közületek hogy az erősítő táp kábelét hol tudom a tűzfalon áthúzni? Egyébként minden beépítéssel kapcsolatos tanácsot szívesen fogadok!Előre is köszönöm!
Sokat nem vezettem az autóját, nincs nagy tapasztalatom.
Utasként 2x ültem benne hosszabb úton. A váltásokat szinte lehetetlen észrevenni.
Nekem azért a 2.0 dízelnél a 6 sebességessel az 1->2 észrevehető. A többi is, egyre kevésbé.
Manuálisssal mondjuk még így is lehetetlen lenne ennyire finoman váltani.
Meg én utálom az enyémben az araszolásnál a brutál motorféket (2-ben kis gáz, elvételre meg lehet bólintani időnként...ennek a dízelhez is köze lehet).
Itthon az udvarban szoktam rendszeresen megfordítani neki az autót (utcára kitolatás + vissza).
Itt meg az tűnt fel, hogy tolatás után gyorsan D-be téve és rögtön gázt adva se ránt induláskor.
Ennél is megvan a kötelező 1 mp, amit ki kell várni, mire megindul, de nem ránt egy nagyot, mint az enyém.
Ő viszont panaszkodik, hogy néha elfelejt neki visszaváltani emelkedőn, hiába nyomja szinte tövig a gázt. Bele szokott nyúlni a pöckölővel.
Meg, amikor zöldre vált a lámpa, és egyszer már megindult vele, de az előtte haladó tökölése miatt újból fékezni kell, akkor lustábban indul újra.
Szóval, egyik sem tökéletes. :)
Nyáron vezette az enyémet hosszabb úton, és az volt a kommentje, hogy "nekem valahogy lassabban reagál az autóm a gázpedálra, de ha megindul, akkor eléggé jól megy".
Egyébként most nyomoztunk neki kötelező szerviz intervallumokat, és kiderült, hogy benne van a visszahívási akcióban a váltója.
(Ez a forró országos megsülős DSG-7 váltók esete, a szerviz vezető mondta is, hogy nem érti, miért terjesztették ki ide is.)
Ingyenes váltóolajcsere + szoftver frissítés, vagy lemondó nyilatkozat aláírása, ha VW szervizbe téved az autó.
Ezt megerősítem! A 7-es száraz DSG az 1.4-es tsi-vel észrevétlenül vált. Csak a fordulatszámmérőről tudom, hogy megtörtént, egyébként szinte folyamatos gyorsulás..Viszont parkoláskor pl nehezebb finoman adagolni a gázt.
Az asszony Polojában 7-es DSG van az 1.2 TSI-hez. Szerintem sokkal észrevétlenebbül vált, mint az Octáviánkban a 6-os olajos (2.0 TSI) A Skodában azért ha odafigyelek érzem a váltásokat, a Poloban nem. Lehet, hogy csak azért mert az jóval gyengébb.
A 7 sebességes váltót irigylem tőle, érezhetően finomabb műszer.
Jó hogy írod, akartam is már kérdezni, mert egy német fórumon pont a szárazkuplungosra írták, hogy röcögősen indul, amiben van is valami... de utána nagyon jó. A 6-os mennyiben más?
Sziasztok!Nekem 2008-as második szériás Octáviám van!11 Hónap alatt a 3. bal első izzóm égett ki!Az utolsó az elég vicces volt mert párhete mintha kiégett volna de félperc után újra világított az izzó :-)!Örültem is mint majom a farkának egy gondal kevesebb gondoltam! Erre 2 héttel később ma reggel elindulok minden ok,leparkolok a mélygarázsba!Elintéztem a dolgaim indulok erre látom nem világít a bal első na de most jön a vicc kb. félóra után megint müködött a bal első!De ahogy leállítottam a kocsit azóta se müködik!Na mármost az lenne a kérdésem ez valami gyártási hiba az elektronikába vagy törödjek bele hogy ilyen sűrün kell izzót cserélnem!Előre is köszi a válaszokat!
"Egy pár hónapot dolgoztam Prágában még akkor, amikor Favoritom volt (1999), és már akkor a metróállomásom mellett (Nadrazi Holesovice) volt egy körbekerített, őrzött (!) P+R parkoló, aminek a napidíja annyi volt, mint egy metrójegy, és amivel lehetett is a metrón utazni."
Azt meg levegot is lehetne kapni a varosokban!
5 eve meg nem volt akkor forgalom a kozeli nagyvarosokban aztan gyultek az autok jottek a korforgalmak ,de mar az sem segit evrol evre rosszabb!
Jó lenne megérni azt az időt, amikor majd előbb a közösségi közlekedést fejlesztik és csak azután korlátozzák a privát autóforgalmat...
Ott a pont!
Én gyűlölök dugóban ácsorogni meg 440 forintot fizetni óránként a parkolásért, ezért igazán hajlamos lennék az agglomerációból csak az első metróig autózni, és onnan tömegközlekedni. Azonban a hozzánk legközelebbi metróállomások környékén vagy egyáltalán nincs P+R, vagy van ugyan, de alulméretezett, ezért soha nincs benne hely.
Egy pár hónapot dolgoztam Prágában még akkor, amikor Favoritom volt (1999), és már akkor a metróállomásom mellett (Nadrazi Holesovice) volt egy körbekerített, őrzött (!) P+R parkoló, aminek a napidíja annyi volt, mint egy metrójegy, és amivel lehetett is a metrón utazni.
95%-ban jobban kihasználható a mindennapi közlekedésben, ha egy autó a pincétől a felső közepes tartományig megy jól, mint, ha csak felpörgetve, lehúzatva megy igazán jól. Szerintem. De igazából a TSI-k valóban jók, rugalmasak, és óvatoskodva még jól is fogyasztanak.
Én az UNIX ról majd levadászom az árakat, de sima auto enthusiast laikusként nekem még az se mond sokat, hogy "kopó/forgó alkatrészek cseréje".
Felejtsd el.
1) Az Unixon (és a többi autósbolti webshopon) ugyanarra a cikkszámra kapsz egy tucat alkatrészt. Pl féktárcsa ATE, Textar, Brembo, Vika, Bosch, QH, LUK, Jurid, TRW, stb stb, az árkülönbség pár százalék. Úgysem tudod, melyiket érdemes választani.
2) A szerelőd is az Unixban (vagy a többi autósbolti webshopban) vásárol, de neki komoly kedvezménye is van. Komolyabb, mint neked. Hidd el, ez biztos :-) Jobb esetben megosztja ezt a kedvezményt veled.
3) Ha magad viszed az alkatrészt, a szerelő drágábban szerel. Neki a műhelyben van egy elképzelése, mennyi pénzt kell keresnie x idő alatt. Ha nem hagyod az alkatrészen fogni egy kis árrést, akkor magasabb óradíjjal fog dolgozni.
4) Garanciális problémák. Viszed a féket, szerelő beszereli. Utána csikorog. Visszamész a szervizbe: szar a betét, amit hoztál. Visszamész az alkatrészboltba: a betét teljesen jó, csak rosszul lett beszerelve. Ezt hívják a sakkban patthelyzetnek. Ellenban, ha a szerelő szerzi be az alkatrészt, csak egy helyre kell menni reklamálni. Adott esetben súlyos tízezrek múlnak ezen.
De leginkább mindenki a saját igényeinek megfelelő motort válasszon, vélemények persze vannak, de a másik tábort győzködni felesleges (hogy a csajoknál maradjunk: aki a borzost szereti, azt nehéz meggyőzni a kopaszról, és fordítva).
Így van, csak a tények maradjanak tények és az érzetek maradjanak érzetek.
A vezérlé csere alatt a vezérlésben lévő kopó alkatrészek illetve a csatolt egyéb alkatrészek cseréjét értem. Szíjas vezérlésnél ezek a szíj vagy szíjak, a terelő és feszítő görgők. Láncosnál elsősorban a lánc és a lánckerekek. A modern láncos vezérlések nem összetévesztendők egy 20-30 évvel ezelőtti láncos vezérléssel. Ezek a maiak elsődleges feladata már nem a tartósság, hanem a súrlódás és a tömeg csökkentése! ...és ebben a mérettartományban a láncok nyúlása és a kerekek kopása is okozhat gondot amivel egy szíjasnál nem kell számolni. Ott a szakadás a fő kockázat.
Mintha hallottam volna, hogy 1-2-3x 10.000 km múlva nálam is esedékes lehet.
+Ugye nekem még mintha vezérműláncom lenne szíj helyett. Az újabb TSI -k már szíjasok, mert a lánchajtással sok probléma volt? Lehet, hogy rosszul olvastam..
Fékbetétek, fékfolyadék (2 évente van előírva a csere, de legfeljebb 4 évente illik cserélni) Ha a szervizeket is magad csinálod akkor van még olaj, meg szűrők...
Biztos vagy benne, hogy van az autódban DMF? Több utalást is találtam rá a neten de semmi biztosat és szerintem egy 1,4-es motorba, ha csak nem valami eget verő a literteljesítménye, vagy nincs valami nagyon érzékeny váltó rajta, mondjuk egy DSG, akkor felesleges rá...
Használtan vásárolt, 5 éves faceliftes O2 1.4 TSI-met (no DSG) a 124.000 kilométert átlépve nagy megelégedéssel használom (első olyan kocsim, ami már nem a lendkerekes játékautó kategória).
Kérdésem a várható szervízekkel kapcsolatos:
Szeretnék előre tervezni, így jó lenne tudni a szokásos olajcserén kívül milyen alkatrészeknek a cseréjével számolhatok?
Én az UNIX ról majd levadászom az árakat, de sima auto enthusiast laikusként nekem még az se mond sokat, hogy "kopó/forgó alkatrészek cseréje".
Szóval, ha valamelyik Kollégának lesz pár perce, le tudná írni (esetleg tételesen), hogy így 124.000 kilométer után milyen elemek kidőlésére számíthatok?
Turbófeltöltő bírja amíg bírja. Ezzel számolok.
Kettőstömegű lendítőkerékkel ugyancsak.
Többiről viszont dunsztom sincs (például, ha "elkopnak a fékek" és cserélni kell, az pontosan milyen alkatrészek ki és beszerelését jelenti stb)
Ennek a dízel-benzines vitának TDI-TSI viszonylatban nincs sok értelme, mivel mindkettő feltöltött, közvetlen (vagy újabban kombinált) befecskendezéses motor, tehát -nagyjából- egyformán bonyolult, és sok hibalehetőséget hordoz (a TSI-ben tudtommal nincs kompresszor).
Vitaalapot csak egy egyszerű szívó benzines összehasonlítása adhat egy közvetlen befecskendezéses feltöltött dízellel, mivel az egyik egyszerűbb és tartósabb, de többet fogyaszt.
De leginkább mindenki a saját igényeinek megfelelő motort válasszon, vélemények persze vannak, de a másik tábort győzködni felesleges (hogy a csajoknál maradjunk: aki a borzost szereti, azt nehéz meggyőzni a kopaszról, és fordítva).
Igen! Jól értelmezed. Ott ahol a van könnyen elérhető alternatíva, vagy nagy a veszélye, hogy a városba terelődik a forgalom, ott nem vesződnek vele, de ott ahol nem nagyon van egyéb alternatíva, vagy nem túl előnyös ott vezetik be. Jól látható, hogy ezeknek az intézkedéseknek alapvetően költségvetési okai vannak és nem forgalomtechnikai, ne adj' Isten koncepcióba illeszkedő forgalomtervezési céljai. Magyarul: viszik a következő bőrünket!
Jó lenne megérni azt az időt, amikor majd előbb a közösségi közlekedést fejlesztik és csak azután korlátozzák a privát autóforgalmat... vagy esetleg csak azt, amikor az ebből származó bevételt a közösségi közlekedésre fordítják majd, esetleg koncepció szerűen és nem kapkodva... (pl.: az n+1-ik típusú buszt szerzik be)
Aki hosszabb távra gondolkozik, annak még egy apróság a tegnapi kérdéshez. Bár elsősorban a villany felé terelik majd a népet, az átterelés évtizedében a dízel lesz (lehet) szorosabb béklyóban, a módszerek változatosak lehetnek.
Ma hazaértem az I-es Octaviammal és csacsogott az anyósülés előtt-alatt a szőnyeg. Nem látszik semmi, hogy honnan folyt volna be, olyan mintha alulról vizesedett volna át. Ez lehetséges szerintetek?
Valaki megnézné a sajátját, hogy a jobb egy ajtó alján egy szigetelő gumicsík van? Folyhat ott be víz esetleg?
Hétvégén elmegyek mosóba és megnézem úgy látszik-e valami.
Sziasztok! Egy kis segítség kellene van egy 2005 ös Skoda Octáviám amibe szeretnék belerakni egy távirányítós központi zárat már csak annyi van vissza hogy a vezérlő szálakat amit
az egység kapcsol ezeket nem tudom pontosan melyik lábra kössem rá ha valaki tudna egy kapcsolási rajzot adni hozzá azt megköszönném. [ A nyitás vezérlő szálon már rajta van a a 180 Ohm os
ellenállás]. Egy régebbi rajz alapján bekötöttem de akkor csak a csomagtartót tudtam nyitogatni.
2007 óta van egy sima 1.6MPI Octi 2-es Octáviánk,Stream rádióval.
És segítséget kérnék,nem működik a rádió,hiába kapcsolgatom középen a gombbal,bár körbe a gomb szélén zölden világít,esetleg valaki járt már így,mi lehet?,a motortérben ok a biztosíték,vagy a lassan 4 éve bele tett 45Ah helyett bele 55Ah-s akkumulátor tett be?(de akkor eddig..).!
Egyébként a két diagramon az tűnt fel, hogy a TDI picit jobban szerepelt a katalógusadatoknál, a TSI picit rosszabbul (teljesítményre legalábbis). Kíváncsi vagyok, hogy ez inkább egyedi-e vagy jellemző a két típusra.
Az jön ki, hogy a TSI-nél ez a terület 35%-kal nagyobb mind a TDI-nél. (márcsak a TSI 4ooo fordulat feletti működési tartományából is ez adódik).
Ezek a grafikonok fékpadon mért adatok, tehát a keréken. Ezt a összteljesítményt vitte át a kerék a fékpad dobjára, átvihette volna az útra is.
A videóba a TSI mégsem verte meg a TDI-t. Miért?
A fékpadon mért teljesítménynél motorteljesítményt mérnek keréken, ebben az áttétel okozta hatások kiszűrése pont a lényeg.
Akkor jönne ki nagyjából az általad említett 35%, ha egy adott sebességfokozatban gyorsulnának leszabályozásig pont olyan áttétellel, hogy 1200-as és leszabályozási fordulatszámnál is ugyanannyival menne mindkét autó.
Mivel a videóban csak egy szűk szeletet használnak a diagramból, igazából csak a ténylegesen használt szeletek területe számít a sprint szempontjából. Ez a tartomány ugyan fokozatonként egy picit változik a videóben, de nagyságrendileg 1400-1600 körüli átfogás a dízelnél és 1800-2000 körüli átfogás a benzinesnél. Ha ekkorára szűkíted a motorok görbéit (dízel ~3000-~4500, benzin ~4100~6000), akkor egészen hasonló területnek kell kijönniük mind a teljesítménynél, mind a nyomatéknál.
(csak most vettem észre, hogy a TSI 45-ig végig kapar, az eleje azért volt relatíve gyenge, a 100-as sprintet papíron hoznia kellene)
Nézd meg, hová vált be a dízel: az 5-ösbe 3300-nál vág bele, a 6-ost 3500-on kezdi.
Ha jól nézem, a TSI 4200 és 4400-on a 4-ést és az 5-öst.
A TSI-nek onnan még emelkedik a teljesítménygörbéje. A TDI-nek 3300-tól már kábé lapos. Bár tény, hogy nem jelentős a különbség. Nincs annyi eltérés, mint amit a tömeg jelent.
MEG AZTÁN EZ NEM KÉT EGYMÁS ELLEN VERSENYZŐ AUTÓ, ne felejtsük már el!
Lehet, hogy a kontinens se stimmel.
Egyébként mások szerint is kábé együtt megy a két autó (persze ezek se egy helyen lettek mérve, ellenben 3 autós újság mérésének átlaga):
Kiszámítottam a Varshi által belinkelt két grafikon teljesítménygőrbéje alatti területet. (excelben kiszerkesztettem a gőrbéket, kaptam egy másodfokú függvényt mindkettőre és azokat integráltam).
Az jön ki, hogy a TSI-nél ez a terület 35%-kal nagyobb mind a TDI-nél. (márcsak a TSI 4ooo fordulat feletti működési tartományából is ez adódik).
Ezek a grafikonok fékpadon mért adatok, tehát a keréken. Ezt a összteljesítményt vitte át a kerék a fékpad dobjára, átvihette volna az útra is.
Nemrég érdeklődtem, hogy kinek mennyi idő alatt jött meg az új Octavia. Akkor volt olyan fórumtárs, akinek 9 hét volt. Múlt héten az én O3 kombim is meg lett rendelve és horror 18 hétre igazolták vissza. Meg szeretném kérdeni, rendelt-e és kapott-e meg mostanában valaki O3 kombit? Tényleg 18 hét?
Egy biztos: egy hasonló görbével bíró, azonos teljesítménnyel & azonos súllyal (vagy súly/erő aránnyal), emberek által tervezett váltóval szerelt autó kábé hasonlóan fog gyorsulni. Mindegy, hogy mi hajtja.
Ha még mindig a 2.0 TDI vs. 1.4 TSI-nél vagyunk, akkor mindkettő motornak az üzemelési tartománya kb. 1200-as fordulatnál kezdődik, a dízelé 4400-nél ér véget (inkább kicsit alatta), a benzinesé kb. 6200-nál. Ha a két autó végsebességét azonosnak vesszük (a különbség elhanyagolható, de egyébként a dízelé a magasabb), akkor a 0-200 km/óra "távolságot" osztod szét a fokozatok használható tartománya között, és mivel a dízel használható fordulatszám-tartománya sokkal kisebb, így hosszabb áttételek lesznek ugyanabban a fokozatban. A hosszabb áttétel pedig a keréken csökkenti az útnak átadott gyorsítóerőt ugyanazon teljesítmény/nyomaték mellett.
Ezért van az, hogy a 10 lóerővel erősebb és 70 Nm-rel nagyobb nyomatékú dízel ezt a papíron szembetűnő előnyét a sprintben teljes egészében elveszti.
Magyarán egyszer sem használod ki ebben a videóban, hanem fentebb üzemel. Tehát amit írtam, az igaz. Ezért nem értem, miért kezded azzal, hogy "Maga a levezetés jó, de" Nincs de. :)
De ez a benzinesre ugyanúgy igaz, ez nem különbség!
> (az nem igaz, hogy messze magasabbra) és ezután jön a teljesítménycsúcs,
Bárhogy is nézem, csak azt látom, hogy mondjuk 1660-nál 330 a nyomaték, 3200-nál ugyanúgy 330, közötte meg felkúszik 340-ig is akár. Ez 3% különbség. A teljesítmény pedig 3400 és 3900 között konstans 155 kW.
Ebből nekem csak annyi jön le, hogy még hosszabb is a tényleges plató, mint ahogy írtam.
Vajh ki olvashatja ezt a fórumot... mármint azok közül akik el tudtak egy ilyet intézni, vagy a PoHu komolyan kezdi venni a nép hangját és a legnagyobb fórumok skodás topikjait monitorozza... Akkor ezúton üdvözlöm őket és ideje volt!
Jól elpörögtök a benzin dízel témán. De mindenesetre érdekes olvasni :)
Hogy valami más is legyen. A tatabányai szalon/szervíz a kellemetlenség miatt (2x mentem be feleslegesen futómű állításra mert rossz volt a gépük) a következő kötelező szervizem teljes összegét állja bárhol a országban.
Ha múltkor kifakadtam rájuk, akkor ezt is le kell írnom. Bocsánatot kértek, sajnálják és szeretnék ilyen módon elrendezni.
> de mindkét motornál nyomatékplató van, nem nyomatékcsúcs, a dízelnél 1750-3000, a benzinesnél > 1500-3500 között, és nagyjából ennek a sávnak a tetejére ejti a fordulatot
Magyarán egyszer sem használod ki ebben a videóban, hanem fentebb üzemel. Tehát amit írtam, az igaz. Ezért nem értem, miért kezded azzal, hogy "Maga a levezetés jó, de" Nincs de. :)
> (az nem igaz, hogy messze magasabbra) és ezután jön a teljesítménycsúcs,
Megnéztem még egyszer a videót,hátha nem vettem valamit észre.Mindkét tábor elmondta hogy mennyivel jobban megy az egyik mint a másik,holott a videón olyan elhanyagolható a különbség, (én nem látom)hogy az mérési hibahatáron belül van,és mindkettő szög egyformán megy. És mindkettő nagyon jól.
nem lehet azt mondani, hogy az ujjamból szoptam, amit írtam.
ilyet a világért sem mondanék :)
de a TSI-kben nem csak turbó van, hanem kompresszor is ahhoz a tartományhoz, ahol a turbó még hatástalan, ettől lesznek nagyon kellemesek. keress egy görbét és hasonlítsd össze a turbináéval.
talán az a baj, hogy általános válaszok próbálnak születni konkrét kérdésre.
A váltót nyilván hozzá kell venni, de az nem látszik a videón. :-)
Egy biztos: egy hasonló görbével bíró, azonos teljesítménnyel & azonos súllyal (vagy súly/erő aránnyal), emberek által tervezett váltóval szerelt autó kábé hasonlóan fog gyorsulni. Mindegy, hogy mi hajtja.
Persze itt jöhet be, hogy milyen/mekkora turbó, van-e valami trükk benne (mondjuk aki nézte már, mit csinál a vezérlő program akkor, ha áthúzod D-ből S-be, majd miként reagál ugyanarra, cserébe mennyit eszik - az megvilágosodott), és még ezer paraméter bejátszik.
Egy autót csupán a gázpedál érzékenységével gyorsabbá lehet tenni a forgalomban, és ekkor még plusz nyomatékot, nyomást nem is adtunk neki! (tudom, volt vagy 5 különböző gázpedál map próbálkozásom). Ebből következően ott van még a környezetvédelem is.
Asszem ebből már érthető, mennyire felesleges a "hol van a dízel" kérdést feltenni.
Maga a levezetés jó, de mindkét motornál nyomatékplató van, nem nyomatékcsúcs, a dízelnél 1750-3000, a benzinesnél 1500-3500 között, és nagyjából ennek a sávnak a tetejére ejti a fordulatot (az nem igaz, hogy messze magasabbra) és ezután jön a teljesítménycsúcs, ami szintén ki van lapítva mindkettőnél.
Magyarán nem a csúcsérték számít, hanem az átlagos gyorsító erő/nyomaték/teljesítmény (mindegy, hogy melyiket nézzük, hisz meg tudjuk őket kapni), amit az adott részben - mondjuk kiválasztott fokozatban két váltás között - vizsgálunk, illetve ez mozgatja az autót.
Nem, csak az, ami ebből eljut a kerékre (aszfaltra), és ha hosszabbak a fokozatok áttételei dízel szűkebb üzemelési fordulatszám-tartománya miatt, akkor a nyomatékod a keréken kevesebb lesz. Persze, a görbe alatti terület az alapja, csak rövidebb erőkarral tekeri a kereket.
Annyi értelme van, hogy valós életben 10-ből 1-szer használod úgy (végig kifogatva) a fokozatokat, ahogy a videón.
Épeszű ember nem jár olyan idegesen a kocsival, hogy rögtön visszabassza 2-3-at a váltót, mert hiába attól lenne a legjobb a gyorsulás, az üvöltő motorhang, a rántás (a váltóra rászabaduló nyomaték, kuplungolástól függetlenül) nem éri meg. Őszintén, ki mellé ülnek be szívesen újra, ha egész úton bólogatnak az utasok?
A nyomatékosabb autóknál sokszor nem kell visszaváltani, nem jár akkor motorhanggal az egész, egyszerűen "elegánsabb" és kevésbé fárasztó.**
Normál esetben olyan fordulatokon használjuk az autót, amiben a dízelek erősebbek. Egy szívóbenzineshez képest.
De a TSI-k turbós autók, gyakran majdnem olyan nyomatékgörbével, mint egy dízel. Szóval tökre nem értem, miért kell ilyen meccset lejátszatni velük, meg hogy mire megy ki ez a lenéző "csodadízelezés". Ez 10 éve volt divat. Mint az ovi, komolyan...
** Más kérdés, hogy ha mindkettő tudja a kényelmes közlekedést, akkor egyikben se nyomunk padlógázt, ergo felesleges a farokméregetés.
A benzinesek padlógázra elszálló fogyasztásáról nem is beszélve. Én a TFSI-t sokkal ritkábban padlózom le, mint a TDI-t tettem. Ugyanis nem egyszer vettem észre, hogy egy 20 km-es etap végén ha el akartam érni egy lámpát, ezért elrúgtam neki, az alatt az 5-10 mp alatt 1 litert ugrott a napi fogyasztás. Még egyszer: az egész napos fogyasztást rontotta el egyetlen kigyorsítás.
A TDI-nél fel se tűnt, mert max. 1-2 decit.
Azt meg kár tagadni, hogy ez nincs hatással az emberre.
Én sose értettem, miért kell úgy nézni, hogy 4000-ig, 6000-ig akármeddig húzathatod, és hogy a nagyobb szám a joker.**
A faszt. Már elnézést. Azt kell nézni, melyikhez milyen sebesség társul. Ha a dízel 4000-nél, a benzines meg 6000-nél megy 100-zal, és ott mindkettőt el kell váltani, akkor nincs köztük különbség.
Ugyanis egy bizonyos sebességgel és nem fordulattal szoktunk utazni.
Akkor már csak arról lehet szó, hogy milyen fordulattól terhelhető egy fokozat, azaz mekkora fordulatszám-tartományt képes átfogni (mert mondjuk lusta vagy béna vagyok előzés közben váltani). De ez megint sántít kicsit, és autóskártyázás, mert nem tudjuk addig, amíg az adott helyzet és a váltókiosztás nem ismert.
** Ráadásul ez a hülye elmélet még automata autóknál is tartja magát, ahol már messze az számít csak, hogy melyik gyorsul fel jobban 60-ról 100-ra, azt meg a bénák is látják a YT-s videón.
> Nézzünk már ennek a csodálatos dízelnyomatéknak a mögéje még mindig az 1.4 vs.2.0 videó
> alapján:
Azt biztos nem látjuk, sokkal inkább a teljesítmény. Úgy értem, itt nem azt látod, amiben a dízel "csodálatos", mert a videó nem arról szól.
És erre nem az a válasz, hogy a teljesítmény származtatott mennyiség a nyomatékból, hanem tessék megérteni, hogy a lenti videó sprintet (kiforgatott fokozatokat, maximális gyorsulást) néz, márpedig ez messze nem az a terület (fordulatszám-tartomány), amiben a dízeleket pályán erősnek érzed.
Nézzétek már meg, hol mozog a fordulatszám-mérő! Váltás után hová is ejt? Messze magasabban van, mint a nyomatékcsúcs. (A legjobb gyorsulás persze ettől lesz, bármit is érez a hátunk.)
Egy ilyen sprintben max. egyszer van nyomatékcsúcson a motor, amikor az elején meglódul (és sokszor némi előnyt szerez a dízel), aztán - az első váltás után - már mindig csak esik a nyomaték, végig a "konyuló" ágban van. Ez még a hangján is hallatszik sokszor.
Emiatt nem a csúcsnyomatékot/teljesítményt kell nézni, hanem az ún. görbe alatti területet (ugye az idő-sebesség-gyorsulás-megtett út egymáshoz képesti viszonyát (eltekintve attól, hogy idő szerint deriválnánk/integrálnánk)) így szoktuk a legjobban bemutatni.
Magyarán nem a csúcsérték számít, hanem az átlagos gyorsító erő/nyomaték/teljesítmény (mindegy, hogy melyiket nézzük, hisz meg tudjuk őket kapni), amit az adott részben - mondjuk kiválasztott fokozatban két váltás között - vizsgálunk, illetve ez mozgatja az autót.
Ha valakinek van mérőműszere, ami kijelez (beépített érzékelővel) gyorsulást, GPS alapján sebességet stb., az nagyon szépen látja, miről van szó. Anélkül viszont iszonyat könnyű butaságot mondani a témában...
Én 16o lovas 1.4 TSI Yeti 4x4-est vezettem vagy egy hétig, annak pont olyan karakterisztikája van, mint egy turbó-dízelnek. 2ooo fordulat körűl már örűlten húz, 45oo-ig érzed a nyomatékot (ez azért a dízelnél 32oo körűl lecseng), ki lehet pörgetni akár 6ooo-ig is, nagyon rugalmas.
Annyi, hogy nehéz lábbal nagyon sokat fogyaszt.
Ha nem nyomod neki, váltogatsz 25oo körűl, nyugodt 9o-1oo-as tempóban haladva, elvan 6,5 literrel 1oo-zon.
Azt vettem észre, hogy megrakva sokat veszít az erejéből. Ezen csodálkoztam is, mert a nyomatékszegény autókra jellemző ez a jelenség.
Nincsen A dízel meg A benzines, csak két összehasonlítható autó van két motorgörbével és két váltókiosztással.
Én csak arra próbálok rávilágítani, hogy azzal a motornyomatékkal (motornyomaték-többlettel) b@szottul nem megy semmire az ember, ami a kerékre nem jut el (illetve igazából az útra, de ez már stevie szakterülete :)
de akkor is sokkal erosebnek erzem a 163 LE HDI-met
ez az érzet leginkább abból adódik, hogy a dízel alacsonyabb fordulatszámon adja le a max. teljesítményt és nyomatékot, azaz úgy és ott erős, hogy közben nem érzed, hogy erőlködik.
Ahol a dizel 5. ben felmegy addig a benzinest 3 . ig is vissza kell szurni hogy menjen ugy !A nyomatek az ero az huzza fel az emelkedon visszavaltas nelkul!
Hat lehet az is ha szeretned hogy a nyomatek nem is szamit nem is ertem minek van egyalltalan :)
És ha nem ugyanabban a sebességfokozatban vannak? Tehát utolérnek egy platós Ifát az országúton, ki kell menni előzni. A benzinest négyesbe tolod vissza, a dízelt hármasba.
Nyilván mindkettőt lehet rosszul vezetni :)
Minden autónak minden sebességnél megvan az optimális gyorsulást adó fokozata, ami a tegnapi videón is látható módon - nem meglepő módon - a dízelnél vagy ugyanaz, vagy eggyel magasabb. Ha eggyel magasabb, akkor még több nyomaték veszik el a keréken az áttétel miatt, aminek persze egy jó része (vagy akár az egész) visszajön az által, hogy a motorgörbén egy hatékonyabb pontra váltottunk, amikor még nem vagyunk túl a teljesítmény- és/vagy nyomatékcsúcson.
Nyomatek akkor is elojon azzal hogy erosebb foleg emelkedon felfele!
4. utan mar nem nagyon kell valtogatni az 5. et 120-tol hogy legyen ertelme de lehet 100 tol is huzni 210 ig akar!
En elfogult vagyok a dizellel kapcsolatban ezt nem tagadom ,de vezettem 160 LE tsi-it ,de akkor is sokkal erosebnek erzem a 163 LE HDI-met vagy is erzem mogotte mindig a tartalekot hogy van meg van meg !
Kinek a pap kinek a papne en nem akarok meggyozni senkit nekem szemely szerint vezetes elmenyben a dizel sokkal jobban tetszik!
Mondjuk 160-nál a benzines 4800-at pörög 5-ben, a dízel 4000-et, azaz a dízelnek 20%-kal hosszabb az áttételezése, következésképpen 20%-ot eldobtál őszentsége a Nagy Nyomatékból mire a motorból a kerékhez ér. 2-ben, 3-ban, 4-ben hasonló a különbség
És ha nem ugyanabban a sebességfokozatban vannak? Tehát utolérnek egy platós Ifát az országúton, ki kell menni előzni. A benzinest négyesbe tolod vissza, a dízelt hármasba.
Emelkedonek felfele gyorsulasnal az 1.4 TSI nek meg kevesebb az eselye vagy autopalya kihajtonal kigyorsulni es besorolni!
Nézzünk már ennek a csodálatos dízelnyomatéknak a mögéje még mindig az 1.4 vs.2.0 videó alapján:
Mondjuk 160-nál a benzines 4800-at pörög 5-ben, a dízel 4000-et, azaz a dízelnek 20%-kal hosszabb az áttételezése, következésképpen 20%-ot eldobtál őszentsége a Nagy Nyomatékból mire a motorból a kerékhez ér. 2-ben, 3-ban, 4-ben hasonló a különbség, 6-ban nagyjából lefeleződik.
Nincs konkrét görbém, így nem tudom, hogy ezeken a fordulatszámokon mennyi a két _motor_ nyomatéka, de ha a maximumot nézed, ami 250 vs. 320, akkor a 320-at 20%-kal csökkentve azonnal megérted, hogy a nyomatékbullshit ellenére miért nem megy jobban a dízel.
Ebbe az egy csaj, két csaj dologba nagyon bele kavarodtatok és nem is jó a példa... Maradjunk annyiban, hogy amíg az ember bírja addig a kettő jobb mint az egy, még akkor is ha az egyik nem olyan jó az ágyban... ha meg nem bírja, akkor meg mindegy!
De maradjunk a benzin-dízel témánál. Én hajtottam eleget mindkettőt és mondhatom, ha a megfelelő motor van a kaszniban akkor teljesen mindegy! Szerettem a benzinest és szeretem a dízelt is. A benzines kicsit csendesebb, pláne városi üzemben. A dízel meg jellemzően rugalmasabb és jellemzően kevesebbet fogyaszt.
Nem jó a példa, nem az van, hogy az egyik jó az ágyban, a másik nem, hanem az, hogy az egyik szerinted jó az ágyban, a másik meg szerinted nem.
Mivel felváltva vezetek nagyköbcentis turbódízelt (egy nehéz autóban, S60 D5) és egy kisköbcentis turbó benzinest (egy könnyű autóban, Modus 1.2 TCE), illetve korábban is volt már saját turbódízelem (Laguna 2.2 dCi), turbó benzinesem (Octavia 1.8T) és szívó benzinesem is (egy csomó), nem lehet azt mondani, hogy az ujjamból szoptam, amit írtam.
:-)
Vezetési komfort szempontjából egy nagyobb turbódízel előrébb van, mint egy kisköbcentis turbó benzines. Ez utóbbi is tud jól menni, persze, a kis 1.2 TCE (100 LE) sokkal fürgébb, mint ugyanaz a Modus az 1.6 16V (113 LE) szívómotorral (amikor vettük, két autó közül választottunk), de a legjobb vezetni ebben a családban akkor is az 1.5 dCi-t (106 LE). A gyorsulási- és végsebesség értékek között nincs jelentős különbség, csak a feelingben.
Nyilván a Modus esetében az 1.5 dCi motor elég súlyosan a tiltólistán van, minden baja lehet, mint egy rosszabb évjáratú 2.0 PD-nek.
Érdekes, nekem pont ellenkező tapasztalatom van. Volt 2 fajta is, nekem - legalábbis akkor és arra az autóra - tetszett, de úgy rémlik, hogy többször kellett centíroztatnom, mint szerettem volna. Egyet ütöttem meg nagyon, azt cserélni is kellett, de szerintem ott minden felni megadta volna magát, olyan kátyú volt. Nekem az volt az érzésem, hogy "puha", túl könnyen megy bele kisebb deformáció. Viszont sok viszonyítási alapom nincs, mert a többi km-em nagy részét acélfelnin tettem meg.
A tiszta dízel sajnos egy mítosz. A DPF megszűri a látható koromrészecskéket, még egy kicsivel alatta is, de a leggyilkosabb méretű szilárd szennyzőkkel, amik a szervezetedbe bejutva - a méretük miatt - soha nem ürülnek ki, fizikai szűrővel nem lehet mit kezdeni.
Ez a dízel legfőbb bűne. Az, hogy mellette orrfacsaró a bűze, szerintem már inkább előny, mert legalább tudod, hogy mivel van dolgod.
Úgy tudnám érzékeltetni, hogy van két csaj, mind a kettő 23 éves és 90-60-90, de az egyik jó az ágyban a másik meg - a centiben kifejezett paraméterek ellenére - nem annyira.
Nem jó a példa, nem az van, hogy az egyik jó az ágyban, a másik nem, hanem az, hogy az egyik szerinted jó az ágyban, a másik meg szerinted nem. De ha már dízel-benzin a téma, akkor én inkább 40-23-at írnék az életkorra :)
Visszatérve az autókra: a nagyobb nyomaték áldás a mindennapokban.
A motornyomaték? Miért? A keréken ébredő nyomaték gyorsít. Ott a 140 lóerős benzines és a 150 lovas dízel padlógázas gyorsulása, nincs olyan pont (210-ig), ahonnan a naaagy nyomatákú dízel jobban gyorsulna, max. annyi látszik, hogy a benzinessel sokkal később váltasz fel, azaz egy nagy gyorsulást van esélyed eggyel kevesebb váltással megúszni.
Szóval mit ér a nagy motornyomaték, ha cserébe hosszabb áttételű az összes fokozat mondjuk a másodiktól-harmadik kezdve az alacsonyabb maximális fordulatszám miatt (a végsebességet valahogy el kell érni)?
Ha azonos kategóriát hasonlítunk össze (a VW-nél most jól belőtték, az 1.2 vs. 1.6 TDI és az 1.4 vs. 2.0 TDI nagyjából ugyanúgy megy), akkor nagyjából semmit, az a nagy helyzet.
Skodapatika.hu a hutobe kell a nagyobb hatra a kissebb max 2500 ft en is onnan rendeltem hatulra a skoda markakereskedesbol 8 ezer ft egy emblema oda semmikeppen se menj!
Nem tudom, volt-e már róla szó: 2006-os, 1,6-os O2-esem van. Nem én vagyok az első tulaj. Észrevettem, hogy alapjáraton (hideg, illetve üzem-meleg motornál is) halk, búgó hangot hallok a motortérből, ami gázadásra megszűnik, majd, amint visszatért a motor alapjárati fordulatszámra, újból hallatszik.
Tudom, hogy a távgyógyítás Gyurcsok mester területe volt, de van esetleg valakinek ötlete, mi lehet ez? köszönöm előre is.
E szerint az OMV csak a prémium üzemanyagát, a Maxx Motion-t hozza saját tartálykocsival a schwechat-i finomítójából, a többi valószínűleg Battáról érkezik oda is.
Az Arkamys hangrendszer ismeros kivancsi lennek a velemenyedre!
Arkamys-t még nem hallottam, de eddig még kivétel nélkül minden "emelt szintű" gyári hangrendszert vagy kifejezetten rossznak, vagy csak szimplán mérhetetlenül túlárazottnak találtam.
Mióta van szíjas? 2 éve? Hű, az már valami egy autó életében. Annyit még a kínai robogók is kihúztak. Mondjuk ahhoz képest, hogy a láncos-t már láttam 5000 km-nél szétszedve,ahhoz képest tényleg szuper.
Rendszeresen visszanézek, de látom nehéz megérteni, hogy az új szíjas típusról írtam és nem a láncosról. Azóta meg nem látom hányan köpködik a szíjas 1.4 tsi motort. Lehet fogják, de eddig nem ettől esett szét a fórum..
Nem ritkán gond. Én bringával járok sokat, és állandóan fuldoklom a bűztől. Az USÁ-ban, ahol nagyon kevés a dízel, még nagyon forgalmas utak mentén is alig érződik a közlekedés szaga. Onnan hazatérve drámai a különbség.
Két helyzet, amikor engem nagyon zavar a szaga:
1. bringázok fel egy kis osztrák szerpentinen 10%-os emelkedőn, 190-es pulzussal a természet lágy ölén, fenyvesek között és csobogó patak mellett, és megelőz egy dízel és percekig azt érzem.
2. jó pár óra intenzív síelés után lejön az ember a hegyről a nap végén, és a parkoló úszik a negyedórája egy helyben járatott dízelek szagától.
Persze hogy a benzines kipufogó gáz sem egészséges, de legalább nem büdös.
4. A dízel büdös. Lehet benne DPF, lehet Euro6-os, akkor is sokkal kellemetlenebb a kipufogógáz szaga, mint egy benzinesé. Ez persze csak ritkán gond, de ha téli reggelen beindítom a motort és kaparom a jeget, akkor mindig megcsap az a jellegzetes fojtó büdösség, akkor mindig elgondolkodom egy benzines autó megvételén.
Ó igen, dízel-benzin :) De régen volt már :) (A dilemma az, hogy a 1.6 crtdi 105lóval annyi ft-ban mint az 1.4tsi 140 lóval. És dízel nyomaték ide vagy oda az 1.4-es tsi nagyon megy.)
Aki ingazik pl Magyar es Osztrak kozott vagy Nemetorszag csak dizel johet szoba benzinessel majd dupla annyi koltsegbe kerulne!
Amugy meg az dont ki mit szeret en el enem tudnek kepzelni mar egy benzinest van aki meg forditva gondolja ezt!
Evi 10 ezer km -re is lehet nagy dizelt venni ha valakinek az jon be ,neha jol meg kell porkolni hogy regeneraljon a szuro (mondjuk ez motor fuggo maskep regeneral egy CRTDI mint egy HDI )
Szerintem evi 10 ezer km-nel sem jelent tragediat dizellel autozni!
Hát nézzük: a gyorsulás alatt elment mondjuk - 30 literes átlaggal számolva - szűk 1 liter benzin, a benzinórán egy rovátka 1/16-od tank, tehát kb 3-3,5 liter, tehát egy liter simán látható lehet. Szóval igen. Na de egy nyugisabb gyorsításhoz képest mondjuk került 200 Ft-tal többe. Az mire elég mondjuk a Vidámparkban? Vagy tudsz belőle fél órát parkolni a városban. Akkor most megérte vagy sem? :-)
Én pont egy hónapja tankoltam utoljára és még kb 90%-ig van a tank, szóval időnként beleférnek az ilyenek.
"Hat, azt nem hittem, volna, hogy a 2.oTDI megveri a 1.4 TSI-t.
Amikor 5.-be kapcsolta a TSI-t elfogyott a nyomaték. "
Emelkedonek felfele gyorsulasnal az 1.4 TSI nek meg kevesebb az eselye vagy autopalya kihajtonal kigyorsulni es besorolni!
En a 163 LE 340 Nm es HDI -vel nem tudom milyen hosszu az autopalya besorolo,de sokszor mikor kihajtok es mire kierek a besorolashoz mar 150 -nel vagyok van hogy a belsobe elhagyom a kulsosavban jovo autot!
Ez az amitol igazan imadom a dizelt!
Persze ez nem zarja ki hogy egy nagy benzinessel is megcsinalja az ember sot,de az 1.4 tsi vel ritkabban :)
Ha beulnel a 3 eves 2 literes HDI-is automba lehet megkerdezned hogy el lett e mar inditva alapjaratbol semmit sem hallani ,fustolni egyaltalan nem fustol a kipufogo veget ujjal vegig lehet torolni semmi korom ,az uj dizelek mar teljesen mas teszta!
Mondjuk en szeretem a pdtdi-met is :)
Nekem mi a benzin kontra dizel erv??
Teljesen atgondolt es tudomanyosan mind gyakorlatilag is megkozelitve a dolgot :
I love brutal nyomatek ,hogy dombon huz felfele mint egy mozdony :)
A dizel-benzin vita parttalan,,mindenki máshogy használja az autót,és kiragad részigazságokat.
1. A dízel hangos.Én szerintem ez nem igaz,már a régi kerregös dizel sem hangos autópályán,vagy normál úton.
2. A dízel jobban megy.Ez igaz ,de aki városban használja vagy nem tapossa,az nem tudja kihasználni soha,olyanért fizet amit soha vagy nagyon ritkán használ.Tulajdonképpen minden mai autó hozza azt a szintet ami elég.
3.A dízelekkel sok a gond.Sok mendemonda kering de aki biztos forrâsból vett autót,annak nem nagyon vannak gondjai.
Ellenben a VW tsi motorok tuti hibaforrások,és semmi közük a megbízható egyszerü benzineshez.Bár most már szíjasok és a gyártó szerint nagyon jók lettek,én óvatos vagyok,mert a VW szerint az elôzö is egy csoda volt.
Én bár nincs szükségem a dízelre,tsi-t sosem vennék.Vagy ha már kiderült milyen.
Csodák nincsenek, erősebb is és a nyomatéka is nagyobb - ehhez képest a különbség elhanyagolható, sőt, papíron a 0-100 és a 60-100 gyorsulása is jobb az 1.4-nek, ill. a 200-at is hamarabb érte el
Még egyszer: én azt írtam, a dízelt jobb vezetni, nem a gyorsulási és végsebesség adatokat másoltam be :-)
Úgy tudnám érzékeltetni, hogy van két csaj, mind a kettő 23 éves és 90-60-90, de az egyik jó az ágyban a másik meg - a centiben kifejezett paraméterek ellenére - nem annyira.
(Ezúton kérek elnézést Airbagtól, aki ma ezt az okfejtésemet már olvashatta egy másik topikban, de hasonló témában.)
Visszatérve az autókra: a nagyobb nyomaték áldás a mindennapokban.
Igen, ez tényleg közel egyforma, ugyanúgy mint az 1.2 TSI és az 1.6 TDI.
Na ja, az 1.8 az eléggé kéne :)
Nem tagadom, el is játszottam anno gondolattal, de aztán stevie szavai csengtek a fülembe, azaz hogy hányszor nyomnék padlót neki... És az 1.8 nagy kompromisszum lett volna, mert vagy nincs DSG, és akkor nagyjából belefért volna a mostani felszereltség, vagy van DSG, de akkor az extralista (az Elegance felszereltségen felül) nagyon rövid lett volna.
nekem az előző autóm 2009-es Golf V volt, és ott is megállt a törlő, ahol volt.
érdekes, nekem 2007-es volt, gyakorlatilag alapkivitel (+ millió lufi), és szépen levitte alapállásba, függetlenül attól, hogy hol állítottad le.
A Start-Stop rendszert kiiktattam. Sose állítsa le nekem többet az autót...
Én megszoktam, a körúton mindig szoktam használni pirostól pirosig, dugóban araszoláskor meg egyszerűen kilövöm. Meg van egy finom pozíciója a féknek, amikor az autó még áll, de a motor automatikusan már nem áll le - nem tudom, hogy a kuplung ilyenkor csúszik-e ezt jó lenne tudni.
Az tényleg béna, ha a pirosnál megállva a szemed előtt marad a lapát.
Ez tényleg így van...???
Nem, nem a start-stopp általi motorleálláskor marad úgy, hanem ha kulccsal állítod le, ill. amikor (ez a bénább) a start-stopp újraindítja az autót, akkor arra a pár tizedmásodpercre nem kap áramot a lapát és megáll törlés közben.
Hat, azt nem hittem, volna, hogy a 2.oTDI megveri a 1.4 TSI-t.
Csodák nincsenek, erősebb is és a nyomatéka is nagyobb - ehhez képest a különbség elhanyagolható, sőt, papíron a 0-100 és a 60-100 gyorsulása is jobb az 1.4-nek, ill. a 200-at is hamarabb érte el (valszeg azon is múlt egyébként, hogy a dízel S-ben volt, a benzines meg D-ben). De végsebességre papíron is jobb a dízel (mondjuk a különbség 3 vagy 4 km/óra).
Amikor 5.-be kapcsolta a TSI-t elfogyott a nyomaték.
Nem a 6-ra gondolsz? 5-ben simán a TDI fölé gyorsult, csak jóval a 6-ba kapcsolás után fordult meg a játék.
Ez igaz, de az S-ben volt, a benzines meg D-ben :)
Egyébként nem hangos...köze nincs már ahhoz a kerregős PD hanghoz (amivel a videót is kezdik)...
OK, padlózásra morog kicsit, de én szeretem :)
Az biztos, hogy nem olyan mint a régi 1.9-es. De két nagyjából azonos kategóriájú motor közül mindig jóval halkabb lesz a benzines, különösen alacsony fordulaton.
Egyébként az 1.2-esnek kifejezetten tetszik a hangja, régen ültem ilyen jó hangú autóban, örülök is neki, még a Golf után is felüdülés, hát még a TDCI után...
Ja, ha már Golf, meglepődtem, hogy az O3 ablaktörlője azonnal megáll ott ahol van, ha elvesszük a gyújtást (sőt, start-stopp indítás közben is). Ez egy kicsit pancser dolog 2014-ben, amikor a Golf V 2003-ban (?) már megoldotta.
a biokomponens tartalmat már a gyártás során beállítják, nem utólagosan keverik bele
Szia!
Ezt hogyan kell érteni? Már feldolgozás előtt hozzáadják azokat az anyagokat a kőolajhoz, amiből a biokomponens képződik? Mit tesznek feldolgozás előtt a kőolajba, hogy a biokomponenst ne utólag kelljen belekeverni, hanem a gyártás során álljon elő? Csak azt nem értem, hogy akkor a bioüzemanyag gyárak miből élnek?
A benzinbe és a gázolajba is a gyártáskor kerül bele a biokomponens?
Én már elég sok helyen tankoltam Europában ugyan abba a kocsiba,de se a német,se a luxemburgi gázolajtól nem evett kevesebbet érezhetően!
Nekem is csak a norvég benzinből fogyasztott minden autóm kevesebbet, de ennek lehet esetleg az is az oka, hogy az északi részeken 70-80-nal mész órákon keresztül, település meg alig van :)
2) kevesebbet fogyaszt (2 liter fogyasztáskülönbség 100e km alatt kb 750-800e ft megtakarítást jelent),
Inkább max. másfél lehet az a kettő, a kollégák nálunk 6-7 között járnak az 1.4-esekkel.
És az árkülönbbség 950.000 Ft, azaz a fogyasztáson 220.000 km alatt jönnek egálba, de akkor az nincs benne, hogy ha kezdetekkor nem elköltött 950.000 Ft-ot befekteted, akkor 10 év múlva még állampapírból is lesz közel másfél milliód.
3) az esetleges nyűgöket fedezi a garancia,
220 ezerig nem biztos
4) magasabb áron adható el használtan (akár itt a topikon belül is).
10 év múlva ez egyáltalán nem biztos, ha a világ erre megy:
De ha nem is arra megy, egy 7 milliós autót tíz évesen el fog tudni adni másfélért.
De egyébként is szerintem 10 év múlva annyira már annyira előretörnek a villanyautók, hogy még ehhez képest is sz@rért-hugyért fognak menni a maiak a használtpiacon.
Szóval én azt mondanám, hogy Skoda jelenlegi árpolitikája mellett dízelt csak akkor, ha
1) valaki nagyon sokat használja
2) jellemzően pályán megy nagy tempóban (130+)
3) teli talppal vezet
4) NEM használja rövid távokra.
Egyébként gazdaságilag nem fogja megérni!
A nem gazdasági szempont pedig mindenkinél egyéni.
Jó ideje Nèmetben èlek, mèrem mindig a fogyasztàst, ès semmi különbsèget nem fedezek fel. Sem erőben, sem fogyasztàsban. Mondjuk itt is, otthon is, szinte csak ès kizàrólag Schell kúton tankolok.
Nekünk jó 15 éve ukrán benzinnel volt az a tapasztalat, hogy rohadt büdös, de kevesebbet eszik az autó. De egyszer mentünk vele, ebből nem hoznék ki biztos ítéletet. :o)
De a kút tulajának van ott is kútja és a srác elmondása szerint náluk nem enged meg semmilyen bűvészkedést a kútjain. Így a srác is a máshol "felesleges" anyagot vásárolta meg.
Minden tiszteletem a tiéd, de a 3. pont megtörtént. Ha nem hiszed, Te dolgod.
Az adalék meg akár kjuthatott a telepről is, azt nem tudni. Meg lehetett nem adalék is. De a felesleges benzinből kiindulva nem tartom lehetetlennek a pluszban jelentkező adalékot.
Ha nem barmoltak el valamit azon a motoron (az meg ugyis kijon a garancia alatt), akkor megfelelo olajjal es szurokkel (minden 15e-be cserelve olajat, levego- es olajszurot, valamint 3oe-be cserelve uzemanyag es polenszurot), kicsit meglepve minden nap, hidegen nem hajtva es nagy lepes utan 5-10 percet jaratni, 100% hogy 3ooe elmegy gond nelkul.
12oe km szedtem szet egy felrobbant 1,9TDI BXE motort (csippelve volt es amugy ez egy bizonyos szeria betegsege volt a hajtokartores) es semmi kopast vagy salaklerakodast nem kaptam sehol. Olyan tiszta volt minden, hogy enni lehetett volna belole. En ezen nagyon elcsodalkoztam.
90 lovas TDI-m van sok éve, és mikor kisebb kutaknál tankoltam, lassúbb lett a kocsi, büdösebb volt a kipufogógáz és eléggé füstölt huzatáskor. Mikor a nevesebb kutaknál , fürgébb lett, és sokkal kevésbé füstölt ugyanakkor . Tehát, van némi különbség. Vizsgára menetel előtt már két héttel, csak adalékos gázolajat tankoltam, és mindig ok volt a mérés.
Na, a 25ekm az hatareset, ebbol itt ugyis cirkusz lesz.:)
Dizelt vegyel, a VW 2.0 TDI CR a vilag egyik legjobban sikerult es nagyon szeles korben elterjedt motorja. Az O3-as konnyu karoszeriajat, ugy viszi az a 150Lovas motor mind az alom.
Ethanolt (SIC) nem csak a benzinbe tesznek? A dízelbe biodízelt szoktak... (jó-jó, tudom, hogy a kérdés általános volt de pont ezért nem jó az etanolt sem emlegetni...)
Én a dízelre, de nem biztos, hogy igazam van és abból nagyságrendekkel nehezebb megbízható előéletű, keveset futott példányt találni. Nemrég valakinek volt itt egy eladó 110, vagy 115 lovas 2.0 CR-TDI Family felszereltségű autó barátságos futással.
Lenne még egy kérdésem: milyen az Octavia 1.4 tsi motoral, vannak nagyobbfutású hosszabbtávú tapasztalatok?
Estleg 2.0 díesellelt vegyem inkább?
Kb. 25.000km/év lenne a futása és kb. 10 évre tervezem az autót. Szeretem a dieselt, de az árkülönbségből sokat lehetne autózni és a tsi motor is nyomatékos.
Hát én is hozzászólnék az adalékos történethez, mint bennfentes. A MOL kutakon nem keverünk adalékokat, azokat a kutakat kiszolgáló telepeken (Batta, Tiszaújváros, Komárom, Pécs, Szajol, etc.))keverik a "nyers" üzemanyagokhoz, szigorúan megadott adalékolási arány szerint. A nagyobb társaságok üzemanyagai is ugyanabból a cuccból készülnek annyi kivétellel, hogy más fajta adalék kerül bele, más-más arányban. Általánosságban elmondható, hogy a prémium üzemanyagokba (EVO diesel, Shel V-power, OMV Carrera) az adalék magasabb ppm-mel megy így is 1000 liter üzemanyagra mintegy pár liter adalék hozzáadása lehetséges, máskülönben már káros lenne a hatása. Sőt vannak olyan (jellemzően magán) kutak, ahol egyáltalán semmiféle adalékot nem tartalmaz a kiszolgált üzemanyag, csak ahogy a finomítóból kikerült és érdekes: mégis mennek az autók vele...
Egy valamivel több mint 2000 km-s ciklusban (3 tankolás) használtam prémium üzemanyagot, és gyakorlatilag fogyasztásban semmiféle eltérés nem volt az előző ugyanekkora ciklushoz képest....
(Nejem állandóan cikiz, hogy mindenről Excel táblát vezetek, de így elég jól követhető az autó előélete. :))).
Aki halott már olyanról, hogy ISO meg minőségbiztosítás, az csak mosolyog azon, hogy "a sofőr" keveri bele "az adalékot" a prémium üzemanyagba.
2) Osztrák üzemanyag
A környéken nincs túl sok finomító, a százhalombattai MOL-finomító az egyik legnagyobb a régióban, Magyarországon olyan 90 százalékban ottani finomítású naftát veszünk - kúttól függetlenül. Szhbatta kizárólag (viszonylag gyenge minőségű) orosz nyersolajat finomít, viszont modern technológiával. A hozzánk legközelebb eső osztrák Schwechat finomító (Bécs mellett) nagyrészt ugyanezt az orosz olajat, kisebb részben a jobb minőségű északi-tengeri olajat finomítja.
Az Ausztriában/Németországban tankolt üzemanyagtól megtáltosodó autók és leeső fogyasztások azonban inkább azzal magyarázhatók, hogy Magyarország a Kárpát-medencében fekszik, azaz innen kifelé mindig felfelé megyünk, hazafelé pedig ereszkedünk. (Illetve egy főleg városban használt motor, miután elér az első osztrák kútig az autópályán, már jórészt kiég, kitisztul a terheléstől, ez is plusz lóerőket szabadít fel.)
Valaki valakijének a valakije mesélte, hogy ezek rohadt drága cuccok, és szeretik ellopni a kutasok, és eladni kamionosoknak.
Saját tapasztalat is van, ráadásul MOL kutas. Igaz, az 95-ös benzin volt.
Friss tankolású benzintől nem akart elindulni a fűnyíró.
2 nap múlva visszaballagva a kútra, a főnök elismerte, hogy volt probléma a benzinnel, "elromlott az egyik szivattyúnk, és nem keverte össze rendesen az adalékokat".
Igazából nem az itteni tapasztalat lenne mérvadó (elnézést az ebben hívőktől), hanem kannába venni itt is, ott is 5 litert és bevizsgáltatni.
Mondjuk az általam annyira imádott fogyvédelem megtehetné... Mert magánemberként elég húzós lehet a vizsgálat ára.
A másik, ami azóta változhatott, hogy évekkel ezelőtt valamelyik forgalmazó az adalékot nem keverte a tankba, hanem a sofőr (?) keverte bele a sima üa-ba. Na most ez néha valahogy nem történt meg... Ha ez még ma is így van, elképzelhető, hogy prémiumként simát tankolsz valahol.
Most így jobban belegondolva, mivel adalékról van szó, elképzelhető, hogy most is így működik, nem küldenek külön tankert a sima meg a prémium üa-gal. Akkor viszont tisztább nem lehet a prémium, mert ugyanaz, mint a sima.
Kolléga még annyit mondott, hogy a dugóban araszolva kiszámolta, hogy a prémium gázolajból eredő fogyasztáscsökkenés miatt kb. azonos az ára a normál/prémium üzemanyagnak a MOL-nál.
Persze, ez nem egy hosszútávú teszt, de ő nagyjából csak melóba jár az autóval, mindennap kb 2x30-40 km-t, ugyanarra.
Véleményem szerint teljesen más minőség a normál diesel és más a prémium. És itt nem a kedvezőbb fogyasztásra, vagy pedig az állítólagos menetteljesítmény növekedésre gondolok, mert ha van is ilyen, szerintem az elhanyagolható mértékű, vagy legalábbis én nem igazán foglalkoztam vele.
Amikor anno megvettem az O2 FL-t, akkor 30 ekm-ig, csak a Shell-nél tankoltam és csak normál dieselt. A 30 ezres szervizen, bár nem volt előírva, kértem az üzemanyag szűrő cseréjét is.
Amikor megnéztem a kivett szűrőt, én úgy ítéltem meg hogy dzsuvásabb, mint kellene. A szerelő szerint semmi baj nem volt vele, ennek ilyennek kell lennie. Jó hát lehetne tisztább, dehát azért szűrő hogy megfogja a koszt. Viszont attól kezdve, (és azóta is), csak a MOL-nál és csak prémium dieselt kapott az autó. (Nálunk a Shell kúton ugyanis nincs prémium diesel.) A 60 ezres szervizen újra szűrőcserét kértem és bizony nagyságrendekkel tisztább volt az üzemanyag szűrő, mint amit 30 ezernél cseréltünk. A szerelő azt mondta, ez kb. olyan tiszta mintha normál üzemanyaggal mentem volna 5-6 ekm-t. Tehát nyugodt szívvel visszatenné, de ha már szétbontottuk, cseréljük ki. Utólag azt mondom hogy kár hogy nem fotóztuk le a két szűrőt, mert jól látszott volna a különbség. Szóval én ebből azt a következtetést vontam le, hogy mivel a prémium minőségű gázolaj sokkal tisztább, így hosszú távon kíméletesebb is az üzemanyag ellátó rendszerrel és nekem ennyi elég. Nem tudom viszont, hogy mi igaz abból, amit ezen a fórumon olvastam régebben, hogy az osztrákoknál és a németeknél olyan a normál gázolaj, mint nálunk a prémium. (Nem mintha számomra jelentene valamit, hiszen nagyon messze vagyok az osztrák határtól.)
Nalunk szinte minden markas kutnal van adalekost premium gazolaj- ez 51es cetanszamu. A Rompetrom arul maxx motion fantazianevu gazolajat- ez 55 os cetanszamu., .
Az adalekostol a motor szebben megy, es talan kevesebbet fogyaszt. A maxx motiontol szarnyakat kapsz, de tobbet is fogyaszt.
A Tesco parkolós tudakozódás jó ötlet volt, de vajon karácsonyi ajándékokkal teli csomagtartónál vagy tele bevásárlókocsival az autó mellett állva vajon ki örülne egy idegen csókának aki mérőléccel a kezében ezerrel nyomúl, hogy Úram, legyen kedves kipakolni mert mérni szeretnék .....
Köszi mégegyszer azoknak akik vették a fáradságot és ötletelés helyett hasznos tanáccsal láttak el vagy mérőszalaggal megmérték a csomagtér hosszát.
Már miért ne lehetne? Az, hogy érdemes-e az már más kérdés... szerintem nem. Én AGIP dízellel járok mert van két olyan kút is ahol jó az ár és van egy Forensis kártyám is amivel még lejön 8Ft literenként és olyan kártyával fizetek amivel még -4%-kal kevesebb, szóval így egész jó. Volt már hogy véletlenül az ottani Prémium dízelt sikerült tankolnom és mivel szinte mindig legalább 45 litereket szoktam egyszerre tankolni ezért nem sok "hagyományos" üzemanyaggal hígult a prémium, de nem vettem észre semmi érdemlegeset. A nejem 1.4TDI A2-esébe csak prémium üzemanyagot szoktam tankolni, de azt csak itt a helyi Shell kúton, vagy nagy ritkán a szolnoki Auchan kúton (érdekes, hogy ott sokkal kisebb az árkülönbség a prémium és a sima üzemanyagok közt) de annál sem szoktam észrevenni semmit, ha máshonnan kap üzemanyagot. Most, télire tervezem hogy megint kapnak Spurit az üzemanyagba, de az sem biztos. Azzal egyébként jók voltak a tapasztalataim, főleg a füstölés és a motorhang tekintetében. Az Octavia-val elég sokat elpöfögtem pár éve és azóta sem tudom, hogy miért hagytam abba... szerintem a lustaság...
Nagyjából 180 centi van, de a lépcső sokkal nagyobb mint az O1-nél volt (nekem O2-m nincs), érdemes lehet megrendelni a csomagtér álpadlót, ami szintbe hozza. Sajnos ebben már nem kivehető a hátsó üléssor alsó fele, így egy kis lejtése a háttámlájának mindig lesz a hátfal felé.
Az első üléseket előrenyomva és előrebillentve (csak vagy 15 fokot lehet a függőlegeshez képest), kapsz még vagy 2o centit.
A O2-es kombi hátsó üléssór csomi hátsó fala között 1o9 cm van, egy 198 cm hosszú tárgyat lehet betenni, úgy, hogy az anyósülést teljesen előre tolod és billented.
A világért sem szeretném ha átcsábulnál:) de ha ez az egyik legfontosabb szempont megjegyzem hogy a Ceed kombi esetén biztosan (legalábbis 2009-ben amikor néztük) síkbadönthető a hátsó üléssor:)
Rátapintottál a lényegre mármint, hogy miért kérdeztem!
Cikinek tartottam erre így rákérdezni bár ez a "hétköznapibb" emberek fóruma és nem egy BMW vagy Mercedes fórum. Ott is vannak rendes emberek, de tehetségükből kifolyólag ők kártyával fizetnek és panzióban alszanak.
Mi így is boldogan élünk :)))
Valahol minntha olvastam volna, hogy felárért lehet úgy rendelni az octaviát, hogy síkba kerül a padlólemez. Világ életemben túráztunk a feleségemmel és a gyerekekkel sátraztun is sokat.
a nagyobb baj a hupli a hátsó üléssornál, bár ha a fejed a kocsi feneke felé van, akkor elviselhető, legalábbis az O1-ben mi aludtunk egy párszor, amikor kempingezni mentünk, de vagy nem volt kedvünk sátrat verni az első este, vagy az eső szakadt.
Megszeretnék kérni valakit akinek új octavia combija van, hogy az első űlés háttámlájától a csomagtér ajtó belső feléig mérje meg nekem, hogy milyen hosszú a raktér.
Neked nemzetközi garid van. Nézd meg a szervízfüzetet, abba kell írja.
Mennyire van az első osztrák Skoda szervíz tőled?
Őszintén szólva engem nem zavarna, hogy nem áll a kormány egyenesen, de egy nagyobb hibánál, egy percet se gondolkoznék, ha a helyiek így állnak hozzá.
Ilyen festékködölt eset nálam is előfordult, de nálam az egész autót összedzsuvázták! Az ablakokról valami gyurmával szedték le, de csak "jobb" lett, jó nem! A kasznit meg felpolírozták féláron...
Tavaly ősszel nekem is volt nem épp kellemes szájízzel való távozásom a szombathelyi Skoda (Végh) márkakereskedésből. Egy szerencsétlen őzzel való kisebb találkozás után (őz elfutott) casco terhére vittem e fent nevezett márkaszervizbe javításra az autót. Épp műszaki előtt állt az autó, azt is velük végeztettem, már ha úgy is ott van. Nagyon készségesek voltak mikor vittem az autót, viszont mikor mentem érte és átnéztem a munkájukat, hát volt egy-két kifogásom, pl. a motorháztető enyhén ferdén állt, a lökhárító szintúgy, és így szerették volna átadni az autót. Mikor ezt szóvá tettem a motorháztetőn a karosszériás mester feszegetett egy kicsit, a zsanéron állított, így kb. helyén volt, de a lökhárítót elhárították, hogy az a nap miatt meg van vetemedve, és azon nem tudnak állítani nézzem csak meg a vele egykorú autókat mind ilyen. Ebbe sajnos belenyugodtam, bár csak mm-ekről van szó, de ezután ránéztem néhány lökhárítóra, érdekes módon egyik sem volt elvetemedve. Majd néhány nap múlva tűnt fel, hogy este esett az eső, és a hátsó ablakot letöröltem mikor beálltam a garázsba, másnap nyitom a garázsajtó, és megakadt a szemem, hogy micsoda poros az ablak (sötétített az üveg). Próbáltam csak úgy ujjal letörölni, de nem sikerült, és ekkor esett le, hogy festékporos az ablak, de nem csak ez, hanem az összes. Vissza is vittem a szervizbe, ahol egyszerre hárították az ő hibájukat, náluk biztosan nem lett ilyen, biztos valahol olyan helyen parkolok, ahol festenek a közelben, és így lett ilyen az üveg. Egy kis bizonygatásra azért elvállalták hogy leszedik, de kihangsúlyozta a munkafelvevő csak a barátság kedvéért, mert biztos nem náluk lett ilyen az üveg. Másnapra kaptam is időpontot, nekiestek 2-en a lepucolásnak valamilyen higítóval, de ők is csak mondogatták, hogy ez nem náluk lett ilyen.
Közben míg ott volt javításon az autó a rendszámtábla tartót is kicserélték az övékére. Semmi baja nem volt, de a reklám . Ezután örökre elváltam tőlük, ha mégis márkaszervizre lenne szükségem a városban található másikat választom, bár velük még nincs tapasztalatom.
Néhány nap múlva hívtak a PoHu-tól, hogy voltam megelégedve a szerviz szolgáltatásával, szigorúan névtelenül, nem továbbítják az adataimat tovább a szerviznek. 10 perc kellemes beszélgetés után csak dicsértem őket, megkérdezte a PoHu-s hölgy, beleegyezek-e a nevem továbbításához a szerviz felé, mondtam semmi akadálya engem többet ott úgysem látnak.
Röviden ennyi, nem hiszem hogy ajánlanám ismerősnek ezt a szervizt.
Sziasztok!Skoda octavia crtdi kombi vásárlásán gondolkodok.Korábban Skoda 1.9 és 2.0 pdtdi-m is volt.Mind a kettővel meg voltam elégedve.Most már a taxi törvények miatt eoro-5 ös gépjármű kellene.Azért ragaszkodok a dieselhez mert mindig ilyen autót hajtottam,és hozzá szoktam a kedvező fogyasztáshoz.Tapasztalatok?2.0 crtdi-hez jobban ragaszkodnák,szeretem a dinamikus mototrokat.Válaszotokat előre is köszönöm.
Leírnád, hogy az ügyfél élményben változás mit jelent?
Röviden azt, hogy az ügyfél úgy távozzon, hogy elégedett volt a szolgáltatás minőségével, legközelebb is visszatérjen, és másoknak is ajánlja a szolgáltatást.
Hosszabban is le tudom írni, de akkor az nagyon hosszú lesz. Illetve megvan még a ppt prezentációnk régről, azt át tudom küldeni :-)
Egy O2 kombin 1.9TDI PD a gyári lemezfelnivel 195-65-R15-os gumikon kevesebbet fogyasztott o,5 literrel (és üressen bolondúl dobta a farát), mind a nehéz Borbett alufelnivel 2o5-55-R16-os gumikon.
A Scout 2.oTDI PD a 16 lemezfelnivel 2o5-55-R16 gumikon (ami elég bután mutat a kocsin) o,8-1 literrel fogyaszt kevesebben, mind az extranehéz gyári alufelnivel 225-5o-R17-es gumikkal (ugyebár a 4x4 miatt a hajtáslánc néha mind a négy nehéz kereket forgatja).
Ezért ez már nem olyan kevés fogyasztáskülömbség.
Szerintem aki sokat jár, az maradjon a gyári lemezfelnivel és a gyári gumimérettel.
Látszólag a többletfogyasztás csak gyorsításnál kéne jelentkezzen, amikor a nehéz kerék tehetetlenségi perdülete ellenáll, de sajnos a szélesebb guminak a gördülési ellenállasa is nagyobb.
Hogy vizualizáljuk, mire gondolok, egy gondolatkísérlet erejéig vigyük el a "peretlenítést" a végletekig, és tegyünk 175/80R14 gumit az autóra: miközben ez is váltóméret (az O1 és Golf 4 esetén ezt a méretet meg is kapták az 1.4-es motorral szerelt változatok)
Na igen, attól is függ, hogy hol használja az ember az autót, mert amíg lehetett jó minőségű 175/80 R14-est, addig én az O1-en azt használtam télinek és egyetértve azokkal a hátrányokkal amit írtál én bizony nagyon élveztem, hogy a minősíthetetlen utakon sokkal kellemesebb a 195/65 R15-nél, ami a nyári kerék volt.
(1.6 AEE-t és 1.9 SDI-t is ezzel szerelték az LX/Classic kivitelben :)
, az O3 kasztnija alatt már szemre is furcsán nézne ki a virsligumi....
...ami inkább marketing és megszokás, mert az O3 még az O1-nél is könnyebb, így elvileg nyugodtan futhatna ugyanazokon a gumikon, ha az élet és az elvárások nem változnának.
Itt persze a kérdés inkább elméleti, mert az 1.2 és az 1.6 kivételével nem megy rá a 15-ös felni.
Keményebben rugózik, jobban megérzed a kátyút, és jobban el is tud pattogni (tapadás helyett), ha nagyon szar az út. Cserébe közvetlenebbül reagál a kormányra, de nyomvájúra is. Ha meg tud tapadni, jobb a kanyarsebesség és a fékút is.
Minimális többletfogyasztás van, valamint kis csökkenés a menetdinamikában.
Ez mind igaz, de igazából minden autónak van egy optimális mérete. Az O2-nek az optimális mérete - szerintem - a 16-os felni 205/55R16 gumival. Az O3 mintha egy picit nagyobb is lenne, ott még inkább ez a helyzet. Az ennél kisebb kerék már több bajt csinál, mint amennyi hasznot hoz: hiába kisebb a rugózatlan tömeg, a keskenyebb gumi és a magasabb oldalfal párosítva az O3 méretével és tömegével bizonytalanabbá teszi az autó futását.
Hogy vizualizáljuk, mire gondolok, egy gondolatkísérlet erejéig vigyük el a "peretlenítést" a végletekig, és tegyünk 175/80R14 gumit az autóra: miközben ez is váltóméret (az O1 és Golf 4 esetén ezt a méretet meg is kapták az 1.4-es motorral szerelt változatok), az O3 kasztnija alatt már szemre is furcsán nézne ki a virsligumi.... A rugózatlan tömeg biztosan tovább csökkenne, de kanyarban már durva mértékben csavarodna a gumi magas oldalfala, a keskeny futófelület pedig kritikus helyzetben sokkal könnyebben vesztené el a tapadását.
Én azt gondolom, a 195/65R15 >>> 205/55R16 váltás esetén az előnyök jelentősebbek a hátrányoknál.
Egy könnyű acélfelnis szett és egy viszonylag nehéz alu között van 2 kg könnyedén, + a gumi is nehezebb hozzá (az összesen jó pár kg, hisz 4 db kerék van, legyen mondjuk 12-14, és azt is mondják, hogy gördíteni ezt a pluszsúlyt olyan, mintha ×4-szer annyi tömeg beülne melléd: márpedig +1 főt már megérez a stopper, +2-t a sofőr is, +4-nél már az utasnak is feltűnik :).
Keményebben rugózik, jobban megérzed a kátyút, és jobban el is tud pattogni (tapadás helyett), ha nagyon szar az út. Cserébe közvetlenebbül reagál a kormányra, de nyomvájúra is.Ha meg tud tapadni, jobb a kanyarsebesség és a fékút is.
Minimális többletfogyasztás van, valamint kis csökkenés a menetdinamikában. Általában turbós autón nem annyira érezni, de alacsony fordulaton, mikor megindítod az autót, feltűnő lehet a kerékváltás után.
Általában nem akkora amúgy egyik különbség vagy kompromisszum se, hogy ne lehetne bevállalni, ha van rá pénz és kedv. Eladni is el lehet őket.
sziasztok! veszek alufelnit meg új nyári gumit tél végén (2011-es 1.4 TSI), csak nem tudom eldönteni, hogy 15-ös vagy 16-os legyen?! most télivel 15-ös van! éreznék valami különbséget szerintetek a 16-ossal, vagy csak egy kicsit jobban nézne ki?
Na várj, csak az egyik oldalt említetted, én onnan gondoltam, hogy hiba.
50 km/h-ig aktív a "city mode", amikor szétteszi a fényt oldalra.
De mindkettőt! (Lehet, hogy az egyiket jobban, annyira még nem figyeltem meg.)
Elvileg azért csinálja, ahogy olvastam, hogy a járdát mindkét oldalon jól megvilágítsa, de a vezető oldalán ez alapból teljesül, ezért a balt csavarja kijjebb.
Onnan gondolom, hogy a német fórumokon a bal fényszórót, az angolokon a jobbat emlegetik :)
Próbáld ki egyszer refóval egy sötét úton, most már kíváncsi vagyok...
(bár azt mondjuk nem értem, hogy reflektornál miért nem áll vissza)
az az érdekes, hogy egyre inkább azt gondolom, hogy szándékos, mert ha "AUTO" állásból bekapcsoltra tekerem a világítást akkor rögtön visszamászik a helyére. és most figyeltem a tempót is, kb. 50-60-ig van kint a lámpa, utána visszajön, ill. kb. 10-15 km/óránál megy ki. most hogy ez így jó-e vagy sem azt nem tudom, de látszólag tudja, hogy miért csinálja. tompított állásban egyébként nem baj, szélesebb a megvilágított rész, de fényszóróval rettenetes. annyi esze azért lehetne, hogy figyeli a fényszórót...
Ha sízni megyek, általában négy utassal+csomagok+box, meszire, a 2o5-55-R17 téli gumikat hátúl 3.2bárra-re elől 2.8-ra fújom. A kocsi vagy 15o kg-val nehezebb mind a sima O2 kombi. A gum XL-es és 98 a súlyindexuk. Pályán jól áll a kocsi.
Ha egyedűl járok vele 2,3-2,3 télen, a nyomás. Nem kell több. Nyáron 2,2-2,2.
Először meg kell nézni, ha a futőművel minden rendben van. Azaz fel kell emelni egy emelőre és át kell nézni az elemeket. Aztán oda kell vinni a padra, fel kell tenni a négy darab lézeres modult, be kell lőni a gépet, be kell állítani az elejét, aztán megint belőni a gépet és a hátát is. Utánna el kell menni egy próbaútra vele. Aztán lehet, hogy még egyszer fel kell tenni a padra és meg egy próbautat menni. Ez a leggyorsabb kezű szerelőnek is legalább 1.5 óra.
Menj és keress más szervízt. Ezzek úgysem fogják megjavítani az autódat.
Ne edd az idegeidet, lehet, hogy egyszerűen nem értenek hozzá.
Én jártam úgy garis autóval, hogy lézeres paddal egy szakszervízbe a srác 5 órat babrálta a kocsit és a végén azt mondta, hogy passz. Elvittem máshova és megoldották.
Más
Mibe kerűlhet egy szett gyári xenon égő O2-hez? D1S típus.
Eddig nem volt velük bajom, de az utolsó alkalommal már igen. Pl. a kérésre, hogy állítsák át fix periódusra, úgy néztek, mintha a holdról estem volna oda, pedig talán nem én voltam az első ilyen. Nagynehezen sikerült, majd természetesen Longlife olajat tettek bele ("az van előírva", hát a nagy lófaxt, ha én tudom a VW olajszabványokat, akkor talán egy munkafelvevőnek sem kellene úgy tenni, mintha nem tudná...). 4L uvva drága olaj (9000 Ft/L tehát 3-4-szeres áron!!) felszámítva, miközben 3,6 L kell a motorba. Hogy ők beletöltik a 4 litert... Végül adtak fél litert dobozban, kíváncsi lennék, milyen olaj van benne. Ja, árajánlatra nem érnek rá a telefonban "mert 3 ügyfél áll előttem, de annyiba fog kerülni, mint az első kis szerviz". Ja persze, végül alig 40%-kal lett drágább. 12:30-ra vittem az autót, 14:45-kor hívnak, hogy nem tudják beindítani (szarul kapcsoltam ki az immobliziert), tehát 2 órán át hozzá sem nyúltak. Immobilizer lóhalálban 15:00-kor kikapcsolva, autó 15:45-kor átadva, mert ugye 16:00-kor zár a pénztár. Mondanom sem kell, hogy nem 45 percre való "olcsó" rezsióradíj lett számlázva. Végén a kérdés, hogy hívhat-e a PoHu, hogy elégedett voltam-e. Mondom persze, azóta is hívnak.
2014-ben egy márkakereskedés hivatalos szervizében! Tatabányán!
Hát ha még tudnátok, mi ennek a kereskedésnek a háttere....
Amúgy a helyedben ezt a szervizt sürgősen elfelejteném, és az autót elvinném futóműállításra a sarki futóműveshez. 5-8 ezer forintot fogsz fizetni, de utána jó lesz, nem fogja félrekoptatni a gumit. (Egy szett gumi az autódra 60-100 ezer forint.)
Felnyomni őket minden lehetséges módon, megérdemlik.
Kicsit emlékeztet a hozzáállás a (volt) budakeszi VW kereskedésre/szervizre.
Ott szívattak minket sokszor, sokkal durvább dolgokkal.
Pl. kolompoló kéttömegű miatt bevittem az autót.
Mondtam is, hogy gyanakszom rá, kollégának már cserélték.
Első alkalom: közölték, hogy szar a váltó, új kell. Találtak benne fémforgácsot. (Persze, mert a drágalátos Golf V minden 10. alkalommal csak reccsenve vette a rükit. Egyébként semmi baja nem volt.) Sajna a cégnél az autós ügyeket intéző kolléga elfogadta a véleményüket. Új váltó, sok100 ezerért.
Második: (visszavittem, hogy még mindig szar) Hopsz, cserélni kell a kuplungot, mert megérett rá. Biztos az zörög. Kuplung csere. (Ez egyébként indokolt volt.)
Harmadik: (nyilván még mindig szar volt) Nem tudtam jobbat kitalálni, aláírattam velük egy fejléces céges papírt, hogy MINDEN TOVÁBBI VIZSGÁLAT NÉLKÜL cseréljék a lendkereket. Megcsinálták. Nahát, jó lett.....
A munkáltatómnak több, mint 1 millába fájt a történet. Inkább 1,5-re emlékszem, a sok munkadíj is jól megnyomta. Háromszor bombázták szét az autót.
Persze, a főnök csak arra emlékezett hónapokkal később, hogy jaaajj, az én autómat 1,5M-ért javíttattuk 4,5 éves korában.
Na, ott Budakeszin leverték a VW táblát, meg is érdemelték a köcsögök.
Ilyenek után pláne ne sírjanak, mert lehet, hogy tőlük független a sírjuk ásása, de hosszú évek óta maguk is tesznek ezért.
Nekünk éppen az lett volna a feladatunk, hogy az ügyfél élményben változás történjen. Egy darabig ment a bolt, mint sokan tudják, a Renault és a Ford márkákkal dolgoztunk, illetve egy-két nagyobb hálózattal, pl. a Duna Autóval (Autóváros), de 2009 után nem volt több megrendelés - mondjuk 2009-ben is már csak Romániában (!!!) volt projektünk.
A helyzet tényleg elkeserítő, tudjuk az okokat is, de sajnos ez egy ördögi kör.
Mi a véleményetek a tolatóradar és tolatókamera párosról? Van értelme mindkettőt megrendelni? Ha mind a kettő van az autóban akkor mi jelenik meg a rádió kijelzőjén? Nekem most úgy tűnik hogy felesleges egyszerre a kettő.
Már az O2 is kombinálta a radar és a kamera képét, ilyenkor a radar jelzése a kép bal oldalán (kb 1/5-én) van, de átlátszó, tehát nem sokat takar a kamera képéből. A radar nem mindig elég, pl néha magasabb padkára is csipog, ilyenkor jó lehet a kamera.
Amúgy is írni akartam Stevie-nek, de ez most kapcsolódik is hozzá.
Szóvl, igen, szopnak a kereskedések (és még majdnem sajnálom is őket, de ők sem tették velem, mikor jól ment a szekér). De ebből egy kiút lenne: ha már drágák, ha már nincs ügyfél, akkor lépniük kellene. Mondjuk igyekezni kiszolgálni azt a néhány ügyfelet, aki még van. Mondjuk az értékesítő ne úgy nézze a betévedőt, hogy "úgyse vesz autót, szopjon le". Pláne nem leszarni téged. Én már a múltkor írtam, hogy kurva gáz, hogy nem szóltak, ne menj, rossz a gép. De hogy ezt eljátsszák mégegyszer, az már tényleg botrányos. Ilyenek után pláne ne sírjanak, mert lehet, hogy tőlük független a sírjuk ásása, de hosszú évek óta maguk is tesznek ezért.
Pl. velünk is megtették anno, lassan 15 éve: ~3000-es fordulatnál valami nagyon berezonál. Már újonnan gáz volt, de - garanciaidőn belül - természetesen nem volt rá megoldás. Erősködtem én, de kihoztak egy 1.4/75 lovas zsír új Octaviát (a mienk ugye 1.6/75) és valóbab az is csinálta. Innentől érvem nem volt (azon túl, hogy a 20 éves Golf I nem csinált ilyet), de futottam még egy kört a fogyasztóvédelem felé. Ott közölték, csak pesten tudják vizsgálni, de sok jóval nem kecsegtettek, úgyhogy feladtam. Most kezd megint idegesíteni, mert ahogy ezen a tartományon túlérünk, kezdődik a baromi hangos beltér, úgyhogy olyan, mintha ~3000-től szar lenne a gép.
Most kérdésem is lenne a szakikhoz vagy aki esetleg szenvedett ettől. Miután már letelt a garancia és megszoktuk, kiderült itt a fórumon, hogy talán a leömlőnél valami gumitömítés (vagy gumibak, vagy valami) cseréje megoldja a dolgot. Mesterek, ezen átesettek: mit is kellene cserélni és mennyire macerás mutatvány? Plíz, az őrületbe kerget :o), pedig alig ülök a kocsiban.
Mi a véleményetek a tolatóradar és tolatókamera párosról? Van értelme mindkettőt megrendelni? Ha mind a kettő van az autóban akkor mi jelenik meg a rádió kijelzőjén? Nekem most úgy tűnik hogy felesleges egyszerre a kettő.
Nekem kellett egy új termosztátot (BTT1.773.01.500 Hella) betenni mert a két pólusú érzékelő elszállt és csak így lehet kapni külön nincs. Ami van ékelő az nagy bele. Első körben ezt cserélném ki nem ventillátor nagy relét. Üdv.
Elméletileg a magasabb nyomás jót tesz a fűrészfogasodás elkerülésében... mintha ilyesmit olvastam vagy hallottam volna valahol. Persze lehet, hogy rosszul emlékszem...
Valahol 2,7-2,8 magasságában kezd érzésre is furcsán viselkedni az autó, ha terheletlenül ennyivel hajtod. A hátsó résszel lesz elsőként bajod (városban, szűkebb kanyarokban), szóval abba mindig kicsivel kevesebbet raknék.
Autópályán meg azért nem tennék bele többet, mert ott úgyis melegszik még az tovább (vele a nyomás is), illetve az Octavia hajlamos a fűrészfogas kopásra terheletlenül, ezt a hajlamot meg szerintem nem javítja a 3 barra fújt gumi...
O2 facelift, 1.4 TSI, 205/55/r16 Nokian WRDR 3 téli gumival.
A kollégák tanácsára abroncsokat felfújtam ~2,5 bar magasságára.
Kérdésem: Szabad ennél feljebb mennem?
stevie-13 fórumtárs írta: "Érdemes a legmagasabb gyári értékre állítani a guminyomást, amit általában teljes terhelésre és "autópályás" sebességhez javasolnak."
Tényleg érdemes a PoHu-nál reklamálni. Én más ügyben, de kénytelen voltam eljutni a régióvezetőjükig. 1-2 órán belül visszahivott és érdemben elintézte másnapra az ügyemet. Azt hiszem a sima központi számuktól indultam el és 2-3 telefonnal el lehetett hozzá jutni.
Panaszkönyv! Másodpéldány a fogyasztóvédelemnek és békéltetőtestület elé vinni az ügyet! Ragaszkodni ahhoz hogy a futóművet nem érte semmilyen rendellenes behatás ha szerintük igen akkor bizonyítsák!
Panaszkönyv, tértivevényes hivatalos levél Porsche Hungáriának minden adat és minden kommunikáció részletes leírásával, kártérítés kérése (legalább a második utad teljes km-költségét térítsék meg (nem csak üzemanyag)) + ingyenes futóműállítás kérése a márkában megcsappant bizalmad helyreállítása érdekében.
Ha nem működik a dolog, akkor a Tékozló Homárra írt cikk is tud segíteni.
Nos, folytatódik a szívássorozatom. Múlthéten autóztam 70km-t a Tatabányai Wv/Skoda szalonig, szervízig, bejelentkezve időpontra, hogy félre áll a kormány. Közölték, hogy sajnos rossz a gép, de jövő hétre már megcsinálják, menjek vissza pénteken (ma) reggel fél 8-ra. Kérdem, telefonáljak? Ááá nem kell, mi értesítjük, ez egy szakszervíz itt nem lehet rossz a futóműállító, megjavítjuk. OK. Nyeltem egy nagyot.
Ma vissza fél8-ra. Nevem kiírva, várnak futómű ellenőrzésre, állításra. Elején közlik, hogy ez 15k lesz. Mondom majd meglátjuk. Ezután közli a munkafelveő, hogy legalább 2 óra lesz, mert kicsit össze vissza már a lézer (???????????) És lehet az első állítás pontatlan lesz. (Mi a f....??????) Hát vonakodva és egyre ingerültebben átadtam a kulcsot. 5 perc múlva kijön a fő szervizes, hogy ez az autó volt már itt. Mondom tudom, múlthéten, én hoztam be potyára mert rossz volt a gépük. Óóóó az most is rossz, év végééig már nem is javítják meg! Nagyon sajnálják.
Na erre eldurrant az agyam. Múlthéten még lenyeltem, de hogy másodszor csinálnak belőlem hülyét. Már 150km-t autóztam, fél 6-kor keltem, és rohadtul megszivattak egy márkaszervíz! Mondom van telefon is, feltalálták ott a számom. Ha ez a hülye futóműállításra jön második alkalommal, akkor hívjuk már fel, hogy szar a gépünk!
Tujátok mi volt az indokuk! Inkább így járjak, mint szar géppel állítsák be és kipipálják, hogy a munka elvégezve!!! 2014-ben egy márkakereskedés hivatalos szervizében! Tatabányán!
Ki akarták dobni a munkalapot, de elkértem. Jeleztem, hogy ez a módszer elfogadhatatlan a számomra és jelzem a felettesüknek, vagy feljebb. Nem a 150km, nem a koránkelés, nem a lemondott programok hanem a hozzáállás! A hozzáállás!
Mit lehet ilyenkor tenni? Gondolom első körben a tatabányai szalon vezetőjével vegyem fel a kapcsolatot nem?
most utána olvasgattam, megpróbálom tesztelni, hogy ez feature-a avagy bug, de nagyon idegesítő, főleg reflektornál, mert megjelenik bal oldalon egy fényes pont, előttem meg hiányzik a lámpa fénye.
nekem az inicializáláskor jó, de a visszaáll/kint marad között nem találtam összefüggést.
még annyit esetleg kipróbálok, hogy átállítom jobbkormányos turista üzemmódba és ha utána a jobb oldal csinálja ezt, akkor feature, akkor azt fogom megkeresni, hogy hogyan lehet bedarálni a szolgáltatást. a másik lehetőség, hogy "AUTO" állásból fixre rakom a fényt és akkor a light assistant kikapcsol, nem lesz városi/országúti/autópálya üzem és ha akkor is abbahagyja, akkor feature. Mondjuk ha nem refin van, akkor nem zavaró.
A bal szemére időnként kancsal az autó, a lámpa gyakran kint felejti magát a bal végállásban.
És amikor elindulsz és kanyarodsz valamerre, akkor sem áll be a normális pozícióba? A feleségem autóján, (O3), is előfordul néha, hogy a bal oldali xenon az inicializáláskor nem mozog szinkronban a jobb oldalival és nem is azokat a szabályos mozgásokat csinálja mint a jobb oldali, de eddig a folyamat végén minden esetben beállt a "0" állapotba és utána mindkettő teszi a dolgát ahogy kell. Ha csak néha csinálja ezt, akkor előfordulhat hogy nehéz lesz a szervizben is produkálni a hibát.
Azt nem tudom hogy erre tárolhat-e hibakódot, de ha túl vagy a szervizen, örülnék ha leírnád a tapasztalataidat.
Igen ez így van most is 3hónap,és minimum 2000 km-futásteljesítményig bent kell lennie!
Ez az infó honnan van? Én durván más számokra emlékszem!
Vezető beosztású ember jár vele általában privátban!
Ez viszont biztosan nincs így, pláne mostanában, amikor alig van tesztautó. Lehet, hogy valaki megkapja a tesztautót hétközbeni használatra, de az autónak nyitvatartási időben bent kell lennie a szalonban, és rendelkezésre kell állnia tesztvezetés számára, sőt arra is, hogy szükség esetén olyan 50-60 kilométeres körön belül másik autókereskedés kikérje tesztvezetés céljára.
A tesztautóhoz vezetni kötelező a tesztnaplót is (logbook, a fénymásolt jogosítványokkal), mert a tesztautó egy marketing eszköz, aminek be kell termelnie minimum a saját költségeit.
Az érdekesebb tesztautóknak hétvégéken a VIP-ügyfeleknél van a helyük.
A tesztutakat pedig hagyjuk, külön képzéseket tartottunk értékesítőknek, hogyan kell viselkedniük a tesztvezetés során. És azt senki nem szeretné hallani, aki ex-tesztautót vásárolt ;-)
Nem tudom mennyibe kerül egy olajcsere a váltóban, de nekem a felső kuplung munkahengert cserélték, ha jól emlékszem, s az kb. 30 volt, mondjuk egy családi ösmerősnél.
Hirtelen rápillantva az alkatrészárakra, az árak olyan 10 és 25 között mozognak.
S ha jól emlékszem valami drágább lett beépítve.
Minden esetre szorítok, hogy minél kisebb fájdalommal megúszd :)
Jó, neked nem merték azt mondani, hogy hagyd ott. :o)
A kolléga, aki itt írta nemrég, tuti, hogy ott fogja hagyni - pontosabban ott kell hagynia. Igaz, talán csak szalonban beülős lesz, de nem tudom biztosan.
A sport módot nem nagyon használom, szerpentinen szoktam csak bekapcsolni. Ilyenkor jól jön az extra motorfék, mert könnyebben visszadobálja.
A szerpentineket leszámítva...ha megtaposom D-ben, ugyanazt csinálja, mint S-ben :)
Én nagyon szeretnék egy "DS" módot: gyors gázpedál reakcióval + normál váltásokkal, a motor felesleges pörgetése nélkül. Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül :)
Ha rámjön, akkor én is pöckölgetem a füleket a kormányon, de szélsőséges helyzetektől eltekintve ő jobban tudja, hogy mikor hová kapcsoljon - kicsi gáznál olyan alacsony fordulatszámon felvélt, amit én fülre sosem tennék.
Az utolsó bekezdés miatt nem szimpatikus nekem az "olcsóbban adjuk, csak 1 hónapig ez lesz a bemutatóautó" megoldás. Bár ha csak szalonban áll, akkor csak-csak, de ha tesztautó is, akkor bármi történhet vele.
Ezzel most jól belegyalogoltam másik topiktárs lelkébe... :o(
Semmi bajom a DSG-vel, meg is tudnám szokni és szeretni, de ezek a mai autók már szinte mindent maguktól csinálnak. Imádok vezetni és legalább az autó irányításnak ez a kis plusz szeletkéje még hadd maradjon meg nekem. Majd amikor már nagyon papa leszek, akkor biztosan jól fog esni egy DSG-s autó, vagy ki tudja hogyan fogják hívni akkor. ;)
...sok balesetmentes kilométert kívánok a kocsihoz.
Az még odébb van hogy beleülhessek és sok-sok balesetmentes km-t menjek vele, de azért köszönöm szépen! :)
A szín jó választás, a kocsi nagyobbnak fog tűnni.
Szeretem a fehér színt, nem csak azért amit Te írtál róla, de sokéves tapasztalatom szerint, ezt a legkönnyebb tisztán tartani és ez nálam fő szempont.
A motort valóban kifelejtettem, de most pótolom, 2.0 CR TDI, 110kW
Majd arra vigyázz, hogyha beragadsz valahova, ne pörgesd a kerekeket mind az állat, mert a Haldex olajjal működik és túlhevűlhet.
Szerencsére elég vaskos rutinnal rendelkezem a terepezést illetően igazi terepjárókkal, teherautókkal, úgyhogy nem fogom szétbarmolni. Már csak azért sem, mert tulajdonképpen én nem is terepezésre szánom, egyszerűen csak nagyon tetszik és ad egy plusz biztonságot a 4 x 4. (Már a kombiságával is megbékéltem, sőt...)
Tesztvezetésen voltam, az DSG-s volt. Tetszett, jó volt, csak nem azzal a normális kereskedővel voltam vele próbaúton akitől most megrendeltem, hanem egy olyannal aki mindenáron meg akarta mutatni hogy hogyan gyorsul és szinte sírt alatta szegény autó. Amikor látta rajtam hogy nem tetszik ahogy bánik vele, akkor átadta nekem. Nem tettem neki semmilyen megjegyzést, pedig nagyon a nyelvem hegyén volt egy olyan mondat, amit itt most inkább nem írok le.
hát ja, a másik eset a közelmúltból, hogy apám elvitt egy lepadkázott kereket (gumi kuka) gumicserére és ellenkező forgásiránnyal tették fel rá a gumit, mint ahogy a lepadkázott volt...
az okok, amiket írtál sajnos igazak. de nekem ide kellett vinnem.
(a mérőkről: a különbség előfordulhat, bár a rendes "nagyműszeres" benzinkutas cuccokkal én nem futottam még bele nagyon durva mellémérésbe - de a lényeg a delta, az nem menthető ki ezzel).
próbáltak ködösíteni, hogy a benzinkutas mérő nem ugyanazt méri mint az övék
Ez speciel tök igaz. A benzinkutas mérőket általában ritkán soha sem kalibrálják, meg eleve nem a műszeripar csúcsai. Tehát ha a gumis beállítja mondjuk 2.2-re a nyomást, rögtön utána a kúton pedig 2.0-t mérsz, akkor jó eséllyel tényleg a kutas mérőben van a hiba.
Természetesen ez nem mentség arra, hogy a négy gumiban négy különböző értékre volt állítva a nyomás.
Erre a problémára egy másik régi sztorimat tudom elővenni, az alulfizetettség miatt állandó fluktuációt, ami nagyrészt az egészségtelen árversennyel hozható kapcsolatba. Normális helyeken normális óradíjért dolgoznak a műhelyek, ezért normális fizetést adnak a dolgozóknak, akik éppen ezért igyekeznek megtartani az állásukat.
Magyarország ebből a szempontból nem normális hely, nálunk inkább az az attitűd, hogy a főnök sopánkodik az alacsony bevételek miatt, nem fizeti meg a kollégáit, akik viszont beleszarnak a munkájukba. De ez nem baj, a kuncsaft, akinek rosszul szerelték fel a gumiját (mondjuk belülre esik az Outside felirat, vagy elfelejtenek egy csavart betekerni), nem fog visszamenni, de amikor új helyet keres, továbbra is az árat fogja elsődlegesnek tekinteni, és simán belefut ugyanabba a pofonba még egyszer.
A magam részéről tudok ajánlani pár műhelyt, ahol sok-sok éve ugyanaz a garnitúra kolléga dolgozik, gyorsan és hibátlanul teszik a dolgukat - de árban nem igazán "versenyképesek." Mondjuk náluk elég magas a visszatérők aránya :-)
1) a normális gumisok pontosan a gyári értékre szokták beállítani a guminyomást. Ez a szakma nem rakétatudomány, a gyakrabban előforduló autók értékeit fejből tudják. Az Octaviáét a rengeteg taxis miatt biztosan. Ha nem tudják, megnézik a tanksapka mellett, vagy a B-oszlopon.
Az egyik piacvezető gumihálózatnál cserélték a múltkor a gumimat (céges), pár kilométerrel később bejelzett az okoska, hogy baj van a nyomással. Be a benzinkútra, 2,05/2,2 a két első, 2,1/2,3 a két hátsó. Na gyorsan jeleztem is feléjük, becsületükre legyen mondva hogy felhívtak pár nap múlva elnézést kérni, de próbáltak ködösíteni, hogy a benzinkutas mérő nem ugyanazt méri mint az övék, mondtam, hogy igen, az új SI megkülönbözteti már a kutas és a gumis bar-t, mindenesetre elnézést kértek.
2) miután a gumit manapság már senki nem a gumisnál veszi, a gumisnak semmi érdeke nem áll a gyors kopásban.
Amikor ez a fenti eset megesett, tök véletlenül találkoztam a gumisnál egy barátommal, aki éppen akkor és ott vett 4 darab TS850-et a Superbjére.
</TROLLMODE>
Általánosságban pedig igazad van, csak éppen volt egy ennek teljesen ellentmondó merítésem :)
A lényeg az, hogy kapj egy jó szerelőt hozzá. Nálunk nem szeretik a francia autókat a szerelők, pedig mindenki valamikor a Dacián tanúlt. Mindenesetre kell egy csomó célszerszám a szereléséhez.
Anyósomnak van egy 3o8-as benzinese, 1,6-os, már 6 éves, de semmi baja sincs, igaz csak a paicra jár bevásárólni vele, nincs benne 2oe km sem. Engem megijesztett a 3o8-nál a sok műanyag a motortérbe, meg a műanyag sárhányók, de látom mostanában ez a trendi.
Mondtak hogy nekem nem lesz vele gondom mert sokat palyazok, de varosban egy ido utan ez az auto ha heti minimum 2X nincs kiporgetve 3000 fordulat felett akkor a szuro eltomodik az autonak annyi tovabb ez tomott szurovel nem megy!
Két közvetlen ismerősöm is 3 éve vett 5008-ast HDI-vel. Gond nélkül mennek - egyiknek lemerült egyszer valamiért az aksija - pedig az egyik talán ki sem mozdult a városból. Szóval ne zárjuk ki, hogy jók ezek, csak nehéz ledolgozni a több évtizedes előitéleteket.
Köszi, sok balesetmentes kilómétert kívánok a kocsihoz.
A szín jó választás, a kocsi nagyobbnak fog tünni.
A lényeget nem írtad, milyen motorral rendelted? És ha vezetted a már a kocsit tesztvezetésen?
Én se rendeltem volna hozzá DSG-t.
Majd arra vigyázz, hogyha beragadsz valahova, ne pőrgesd a kerekeket mind az állat, mert a Haldex olajjal működik és túlhevűlhet. Van védelme, de sose lehet tudni. Menj és keress egy traktórt. :)
Az oroszlan jo vetel volt eg es fold az O2 hoz kepest tobb extra van benne mint egy fullos O2 ben :)
Meg nagyon kenyelmes jo eros ,meg mindig fedezek fel uj dolgokat beallitasokat!
Egyedul a hatso lokos volt megnyomva mert festekmerovel egyedul ott jelzet mast de viszont a merevitoje a lokosben nem serult meg a csavarok is gyariak festek rajta nem kopott tehat kulcsot nem latott ez valami parkolasi szepseghiba lehetett!
Ha a gumiknal vagyunk 2014 es Micheline Alpin 3 asok vannak rajta gyari 16 os alufelnivel!
Teljesen atlett nezve az auto rendszerben benne van alvazszam szerint gyari visszahivasa is volt 10 ezer km-nel a motorhazteto csere miatt nem tudom miert!
30 ezres gyari olajcserek olaj cserek km realis!
Persze nagyszerviz elott allt ezert volt 3.3 ert meg rakoltottem bo 200 ezer ft -et osszes szuro ,olaj hatso fekbetetek fektarcsak!
Jo vetel volt szerintem!
Ami meg kiderult mint erdekesseg hogy a dpf szurot ugy oldottak meg hogy egy vegyuletet fecskendez a gazolajhoz ami kitisztitja a szurot ezt 3000 fordulat felett teszi plusz minden tankolasnal ez a vegyulet 100 km utan elfogy 5 liter ,literje markaszervizben 32 ezer szerelom megszerezte 18 ezer-ert 85 ezer km-et ment igy potoltuk aranyosan ,hat a franciak igy oldottak meg a dpf kerdest!
Mondtak hogy nekem nem lesz vele gondom mert sokat palyazok, de varosban egy ido utan ez az auto ha heti minimum 2X nincs kiporgetve 3000 fordulat felett akkor a szuro eltomodik az autonak annyi tovabb ez tomott szurovel nem megy!
A szurot nehez tisztitani 100%-osan nem is lehet!
160 az utazoja azt nagyon kellemesen viszi hang nelkul !
Igen, valóban okos. :) Az egy picit viszont rontja a sztorit, hogy ha a telefonon, (androidról beszélünk), úgy állítom be a bluetooth opciót, hogy ne csak a hívás hangját kezelje a Bolero, hanem a média hangrendszeréhez is kapcsolódjon, akkor drasztikusan szívja a telefon akksiját, mert az android pörgeti ezerrel média szerverét.
El kellett telni pár ezer km-nek, mire erre rájöttem. Ez persze nem a Bolero hibája, hanem a telefoné, vagy az androidé. (Galaxy S3-4-5-ről van szó) Ettől még nagyon tetszik ez a szimultán opció a Boleroban.
Nincs fent véletlenül hahu-n? Azért megnézném, mit lehet kapni mennyiért. Be is írhatod, bár lusta vagy. :o) De lehet, még gazdát is találnál neki itt. Ha aktuális lesz a csere és nem új, akkor én is itt nézek szét legelőször, most pl. 3 fiatal, keveset futott autó is van jó gazdától itt.
O2 -re az asszonynak visszatettem a 16 felniket uj teli hankook gumikkal ,a gumisom snowboard-zik o ajanlotta azt mondja neki is ez van hora teljesen jo! akcioban 22 ezer ft volt db-ja!
Legközelebb azért kérdezz meg engem is. (Mind Hankook tapasztalatban, mind árban.)
Akkor jol gondoltam a felnikkel egyutt gondoltam ugy 160 ezer ft-ert !
Tavasszal biztos tobben keresik majd !
Van teli 15-os gyari O2 lemezfelni 4 db. 3000 km -et futott 4 eves gumikkal gyari gumikkal/markajara nem emlekszem/ disztarcsakkal!
Holnap lefenykepezem meg lemerem felteszem hat ha kell valakinek!
O2 -re az asszonynak visszatettem a 16 felniket uj teli hankook gumikkal ,a gumisom snowboard-zik o ajanlotta azt mondja neki is ez van hora teljesen jo!
Probaltam voltam vele tirolban nagyon jo ,de szerintem a micheline alpin 3 az jobb volt ,ha nem csalnak az emlekeim,inkabb lacsakos uton volt jobb ,havon szerintem egyforma!
akcioban 22 ezer ft volt db-ja!
Nem is rakom vissza nyaron asszonynak a 17 felniket mert a 16 205/55/16 gumikkal sokkal kellemesebb vezetni az O2-ot !
17 coll-al sokkal kemenyebb es razosabb az auto !
Szerintem az O2 igazi merete a 16 coll-os kerekek!Az en tapasztalatom szerint!
Dobj össze egy olyan konfigurációt amilyet komolyan is gondolsz és a kódját küldd el nekem e-mail-en. Nagyon szívesen megkérdezem Neked hogy mi a vége. Ez semmi elkötelezettséggel nem jár és ha sikerül jó árat kialkudnom, akkor az számomra is öröm lesz. :)
Michelin Primacy HP 225/45 R17 91Y ujonnan 35 ezer ft mennyi a realis ar egy ilyen fel evet egy szezont futott gumiert 7 mm-es profilmelyseggel?
1) tavasszal kell meghirdetni
2) 70 - 80-at azonnal kapsz érte, de ha kivárod a vevőt, akkor a 90 - 95 sem lehetetlen. A prémium gumik közül ebben a méretben mindig van akciósan 30e/db áron (számla, garancia, friss gyártás, teljes profilmélység).
Ha nem esik nehezedre írd le, hogy milyen extrákat kértél hozzá. Mintha úgy láttam volna, hogy az alapmodel meglehetősen buta, csodálkoztam is az alacsony alapárán. A OII Scout, de főleg a FL nagyon drága volt. Az O3-nak IV gen. Haldexe van, mind a Yeti-nek?
A Bolero rádió MirrorLink funkcióját próbálta már valaki? Működik rendesen?
A feleségem O3-jában is Bolero van, de abban még nincs ilyen funkció, (A kezelési utasítás szerint sincs.), Viszont olyat találtam funkcionalitás terén, ami kellemes meglepetés volt számomra. A családunk három tagú és mindenkinek párosítva van a telefonja a Bolero-hoz. A lányom azt kérte a múltkor, hogy halgassunk zenét az Ő telefonjáról. Persze az enyém már be volt jelentkezve a rendszerbe, de amikor kiválasztottam a media bemenetnél a zenehallgatást bluetooth-ról, megkérdezte hogy teljesen lecserélem a jelenleg kapcsolatban lévő telefont, (az enyémet), vagy a telefon funkció megmaradjon nekem és a lányom telefonjáról csak a zenehallgatást vegye át. Úgyhogy nekem megmaradt a telefon funkció, miközben az övéről szolgáltatta nekünk a zenét. Ez (is) tetszik benne. :)
A gumis mindig alulfújja, neki az az érdeke, hogy minél hamarabb elkoptasd.
Ezt minden gumis nevében kikérem magamnak!
1) a normális gumisok pontosan a gyári értékre szokták beállítani a guminyomást. Ez a szakma nem rakétatudomány, a gyakrabban előforduló autók értékeit fejből tudják. Az Octaviáét a rengeteg taxis miatt biztosan. Ha nem tudják, megnézik a tanksapka mellett, vagy a B-oszlopon.
2) miután a gumit manapság már senki nem a gumisnál veszi, a gumisnak semmi érdeke nem áll a gyors kopásban.
Szóval tényleg végig kell járni néhány kereskedést és lehetőleg kész konfigurációval kell meglátogatni őket. Az ország melyik részén vagy? (Ha nem titok.)
Én pl. a Scout-ot úgy konfiguráltam össze, hogy a 600.000-es kedvezményt nem pipáltam be és így bőven 12 mFt fölé szökött az ára. De amikor megrendeltem, (kb. 1 hete), akkor több mint 2,5 mFt-ot engedtek el, plusz gyári tartozékokat kapok "ajándékba", amiket amúgy is megvettem volna. Ráadásul nem is kell rá vészesen sokat várni, március végére ígérték hogy itt lesz. (Akkor lesz eladó az O2 FL-em 2.0 CR, most van benne 86 ekm, 2011 novemberi) Mondjuk az hozzátartozik, hogy én a negyedik autómat veszem ettől a sráctól és minden esetben nagyon korrekt volt velem.
Pont fordítva van, alacsony nyomáson (2 bar alja) jobban kopik a gumi, és túlfogyaszt az autó. 2.4-2.5 ajánlott 16-17-es kerékre, vékonyabb ill. kisebbnél meg (14-15) 2.6-2.7 is optimális.
A gumis mindig alulfújja, neki az az érdeke, hogy minél hamarabb elkoptasd. A rugózás pedig a lengéscsillapító dolga, nem a puha gumié.
A hétvégén télies útviszonyok között autóztam 6ookm, lassan mentem, nyugis 8o-9o-es tempóba, a Scout 5.4 liter fogyasztott 1oo-on. Szóval erőssen lábfüggő. Az is igaz, hogy a téli gumik csak 2o5 mm szélesek.
Hol lehet venni olyan gumitálcát előre és hátra az OII-be aminek magasak az oldalai? Legyalább 3-4 centisek kellenének,de ha magasabb az még jobb? A neten nem látok, pedig sok oldalt megnéztem. Kösz.
Érdemes 2,2 bar fölé menni guminyomással, fuel economy stb. érdekében?
Igen.
Érdemes a legmagasabb gyári értékre állítani a guminyomást, amit általában teljes terhelésre és "autópályás" sebességhez javasolnak. Ez még biztosan nem okoz rendellenes kopást, de valóban csökkenti a gördülési ellenállást, illetve csökkenti a sérülés (szálszakadás) kockázatát - cserében fel kell valamit áldozni a komfortból.
Ha nagyon pattogna az autó ezekkel a beállításokkal, akkor lehet csökkenteni a nyomást.
Nekem a tavasszal újonnan vett Michelin Primacy 3-ak 10e km után 6,0 - 6,3 mm-esek! Ezek mondjuk újonnan is csak 7,5-esek voltak.
Pontatlan a mérőeszközöd! :-)
A Primacy HP-t valóban a szokásos 8 mm-nél kisebb profilmélységgel gyártották, de a Primacy 3 már a szabványos 8 mm. (Az alacsonyabb profilmélység javította a HP menettulajdonságait, kevésbé tudtak "elcsavarodni" a mintázati blokkok.)
Kicsit csalódtam a márkában, a gumis is megnyugtatott, hogy 8-10 évig nem lesz gondom nyári gumira, de ez alapján jó, ha 4 szezont kibírnak!
Nagyon sok múlik a használaton. Aki nyáron nagy sebességgel autópályázik, annak jobban fog kopni a gumija, mint annak, aki csak városban jár az autóval.
Amúgy a kopás nem annyira a gyártón múlik, hanem a modellen. Sokszor írtam már: az Ocatvia méretekben a legtöbb abroncsgyártó két-háromféle modell kínál, amiket különböző célra fejlesztettek. A Misinél az "Energy" sorozat a takarékos, tartós darabok sorozata, a "Pilot Sport" a extrém módon jól tapadó, de gyorsan kopó gumiké. A "Primacy" sorozat a két véglet között van ("túragumi"), azaz egészséges kompromisszumot jelent a tapadás és a futásteljesítmény között.
Nekem tavaly volt hasonló a nyári időszakban, annyival kiegészítve, hogy a kuplung nagyon lent fogott. Ahogy 20-25 fokról lecsökkent a hőmérséklet 10-15re, a váltót alig lehetett 1es-2es és hátmenetbe rakni.
Valamint a kuplung középtájékon megállt, ki kellett húzni.
Nálam a kuplung munkahenger tört el (a szerelő mutatta a kiszedettet), s miután kicserélték, minden tökéletes lett, a kuplung rendesen kiemel, a középakadás megszűnt, s nincs gond a sebességbe rakással sem.
Az engedményekkel kapcsolatosan szerintem kérdéses hogy mennyi extrát rendelsz, az extrák árából többet tudnak engedni. Figyelj arra, hogy jócskán vannak gyári extrák, melyek utólag a szervizcsatlakozón bekapcsolhatóak, könnyen lehet, hogy a kereskedő is ezt teszi...
Hát ez nagyon változó. Kérj egy ajánlatot, azt még üsd lejjebb, majd menj át vele két másikhoz és kérdezd meg, hogy mennyit tudnak még alá engedni, akkor náluk veszed. De a gyakoribb az, hogy nem pénzt engednek el, hanem az extrák közül rendelsz "ajándékba".
Én pl. a foglalkozásom miatt komolyabb kedvezményt kaptam, több mint 1.5m Ft-ot.
Ha jegyző, polgármester, orvos, bíró, stb.. (egy közösség életében meghatározó tényező, ahol fontos reklám, hogy milyen autóval jár az orvos pl) a foglalkozásod, akkor komoly engedményt lehet kiharcolni.
A tünetek alapján én is egyértelműen a kondenzvíz-kifolyó eldugulására gyanakodnék, de mivel azt írtad, hogy nem klímás az autó, így ennek kicsi az esélye.
Erre jó nagy szórással fogsz válaszokat kapni, mert rengeteg múlik a körülményeken. Magán vagy céges, hitel vagy kp., mennyire jön ki a vége, esetleg több kocsit veszel, stb.
Még soha nem volt Skodám, de most elhatároztam hogy Octaviát veszek. Tudnátok abban segíteni hogy mekkora engedményt lehet kiharcolni a kereskedésekben? Eddig egy kereskedésben voltam, ott a 600 000-en felül kb. 280 000-t egyből engedett a kereskedő. Lehet erről tudni valamit hogy százalékosan vagy összegszerűen mennyi engedményt lehet kiharcolni?
Esetleg a vásárlással kapcsolatos jótanácsokat is szívesen fogadok.
Az egy Nissan volt, annak a jobb oldalon volt ez a kivezetőcsonk ami eldugult, és visszaduzzasztotta a párát, és mintha a pollenszűrő dobozán keresztül folyt volna ki emlékeim szerint..
Kicsit visszakanyarodva az esőérzékelő témára (O3)...
Tegnap sokat mentem esőben, és már látom a magyarázatot a "kamion előzés" témára.
Tök egyértelmű.
A kamion mellett elhaladva, a vizet alulról kezdi felverni az autóra (később jut a szenzorhoz). Ezért a 0,5-1 mp késés.
Utána meg egy rakás víz marad az autó orrán, amit nyom fel a menetszél. Vadul törölnek a lapátok, de pont a szenzorra dobják rá a maradék víz nagy részét. Ezért töröl még 3-4-et vadul.
Egy relatíve kényes dologban - látatlanban - nehéz tanácsot adni, de én azt szoktam mondani, hogy amíg nem üzemmeleg egy autó, addig sokmindent meg lehet neki "bocsátani", ha üzemmelegen tökéletesen működik.
De ezt is csak akkor, ha kezdetektől fogva - hasonló körülmények között ezt - csinálja.
Csak nem rohad az auto hogy alulrol felveri a vizet es beszivarog egy lyukon az csunya lenne!
Biztos hogy beazik!
Ha az ulesek nem vizesek az ajtonal folyik be !Hany eves az auto ?Az ajtok gumi tomitesei nem serultek?
A viz csak kiszaritassal jon ki hajszaritoval es zart garazsban nyitott ablakokkal kell hagyni jo par nap !
Ha kint van az auto soha nem fog kiszaradni csak tavasszal es egy ido utan peneszek jelennek meg az uleseken a nyirkos paras benti levego vegetteloszor apro feher foltok aztan egyre csunyabb lesz vegen mar szaga is lesz !
Mindenkeppen zart helyre kell vinni az autot es kiszaritani!
Vagy nagy esozesnel bent kell ulni es figyelni hol szivarog a viz!
Meg hát ennyi vizet nem viszek be a lábamon. Nem 1-2 cseppről beszélünk! Ha középen megnyomom a padlókárpitot, rendesen összegyűlik egy jó adag lötty.. :(
Pár napja hidegen indulva baromi nehezen jár a váltó, nagyon nehéz betenni a fokozatokat. Pár perc közlekedés után felpuhul, és ismét olyan mint az óramű. (Valamelyik hajnalban indult a nejem és szólt hogy nem tudja hátramenetbe tenni. Azóta fordul elő.
Ez a váltóolajjal lehet összefüggésben? Erre tudok tippelni, mivel később nagyon finoman lehet váltani.
Olajfolyást nem tapasztaltam.
Valaki itt ajánlgatott egy budakalászi Skoda specialistát, ha olvassa, ossza meg velem hogy hol keressem, legyen kedves!
A nagy esőzések után vettem észre, hogy iszonyatosan párásodik belülről az autó, álló helyzetben (úgy h nincs benne senki) is.
A vezető ülésnél felvettem a padlószőnyeget, és a padlókárpit csurom vizes. Nem az ajtóról folyik be, mert a padlókárpit közepe csak ami vizes, de nagyon, egy tenyérnyi helyen.
Van valami tippetek, hogy hol ázhat be az autó? Hogyan lehetne ezt javítani?
Nem az ajtóról folyik be, hanem TE viszed be a cipőd talpán, a szőnyeg felveszi, de alul kiszivárog belőle.
Megoldás: szőnyeget cserélni kell gumitálcára!
Én ilyenkor már be szoktam rakni a téli hótálcákat, meg éjszakára (garázsban) résnyire nyitva hagyom az ablakot, hogy tudjon kipárologni belőle a víz.
Mennyi a micheline primacy HP 225/45/17 gyari profilmelysege?Az lehet hogy 9 ezer km utan 6.9 -7 mm-ert mertem egy szezon utan?
Nekem a tavasszal újonnan vett Michelin Primacy 3-ak 10e km után 6,0 - 6,3 mm-esek! Ezek mondjuk újonnan is csak 7,5-esek voltak. Kicsit csalódtam a márkában, a gumis is megnyugtatott, hogy 8-10 évig nem lesz gondom nyári gumira, de ez alapján jó, ha 4 szezont kibírnak!
A tiéd még kevesebbet kopott, szóval egy szavad sem lehet!
A nagy esőzések után vettem észre, hogy iszonyatosan párásodik belülről az autó, álló helyzetben (úgy h nincs benne senki) is.
A vezető ülésnél felvettem a padlószőnyeget, és a padlókárpit csurom vizes. Nem az ajtóról folyik be, mert a padlókárpit közepe csak ami vizes, de nagyon, egy tenyérnyi helyen.
Van valami tippetek, hogy hol ázhat be az autó? Hogyan lehetne ezt javítani?