A bontasos megoldassal tisztaban vagyok, pont ezt szeretnem elkerulni. Ha a sarokszelepeket kibelezem akkor még esztergalok bele egy fojtobetet a radiator felé kb 4 mm-es furattal a ket szelepet pedig összekötöm 15 ös forrasztott rezcsővel.
Tudom szakember ilyent nem csinal, de en penzt es munkat takaritok meg magamnak.
Tudom, hogy nem apróhirdetési oldal, de ha érdekel valakit, akkor nekem maradt egy említett termosztátos padlófűtési Oventrop Unibox E-RTL modul, króm kivitelű látszó részekkel (előlap és beállítókerék). Nem volt még beépítve/használva.
Arra való, hogy külön szivattyú és egyéb eszközök nélkül simán a radiátoros fűtésről lehessen egyszerűen padlófűtést kialakítani.
Nem a cső a kérdés, mert az már benne van a betonban, nem tudok rajta változtatni. (meglévő padlófűtés)
Hanem mivel eredetileg kulcsos, régi idomokkal volt szerelve, már a betonban könyökkel, stb. és mivel a rendszer többi része le lett cserélve, az új osztó-gyűjtőkhöz kell kötnöm valamivel. És ha már ez van, akkor természetesen press idom, de maga az idom réz legyen, vagy műanyag? Előbbi drágább, de elvileg örökös(betonban is?), az utóbbi olcsóbb, csak kérdés mennyit bír.
Magat a szeleptestet ugy kepzeld el minha 2 csap lenne egymason.
A kerticsap feloli csonktol van egy kb. 2 mm-es furat, 45 fokban sregen lefele az also' csap' reszhez.
'felul' van egy sima golyos csap. A golyo also reszen van egy nut, ami az also 'csapot' forgatja.
A 2 csapresz a szeleptesten belul 2 tomittessel teljesen el van valasztva egymastol.
Mikor a felso csap nyitva /viz a haloztatbol a kerti csap fele tud haladni/ , akkor az also zarva. Mikor felso zarva az also nyitva, es a viz a kerti csap/cso reszbol vissza tud csurogni, igy leurul az a csoszakasz.
Az also csapot ugy kepzeld el, hogy a szeleptest aljan
- van egy kb. 10-12 mm atmeroju es ugyan olyan mely furat,
- aminek az aljan - nem a furat kozeppontjaban, hanem fele tavra a furat kozepe es szele kozott - van egy kb. 2 mm-es lik 'kifele' /ezen tavozik a viz /. Belul a furat 'korul', besullyesztve a szeleptestbe van egy gumi tomites./o gyuru/
- az also csap resz az tulkeppen egy a 10-12 mm-es also furat aljara felfekvo , attol 0,5 mm-el kisebb atmeroju sik 'lap' a tengely legaljan.
-ezen a 'lapon' van egy furat /tulkeppen 2 van, de ez csak azert, hogy 'barhogy' berakhato legyen ez az also szeleptest osszeszereleskor/.
A felso szeleptest nyitott allapotaban , a 'lap' + ogyuru, zarja azt a reszt.
Ha felso reszt elzarod, az elforgatja a tengelyt + also lapot, teljesen elzart felso csap allasnal a furat /valamelyik a ketto kozul/, a szeleptesten levo furat "fole" kerul, igy nyit, es a mar korabban emlitett 45 fokos likon le-ki folyik a viz a csobol-csapbol.
Ertheto ? :-)
/ma csak brahibol is leirtam....kivancsisagbol...1> le tudom-e erthetoen irni, 2 >az alapjan vajon sikerul-e megertened/
Köszönöm, de a lényeg hogy ezt kellene megjavítanom, az ismerős nem szeretné a két golyóscsapos megoldást. Arra gondoltam, hamár lemegyek, akkor kivenném és egy felújítókészlettel meglepném, hogy jövő tavasszal ne kelljen ezzel kezdeni. (ezt lehet, hogy csak az én biztonságérzetem diktálja)
A kérdés lényege, hogyan van belül kialakítva a golyó, hogy le lehet vele engedni? Háromjáratú csap esetleg? Itthon próbáltam rajzolgatni, de a neten nem találtam robbantott ábrát róla, csak a golyóscsapokról.
Véleményeteket kérném. Házam alacsony hőmérsékletű radiátoros központi fűtés. A bővités alkalmával a padló temperálási célből 5 rétegűvel be lett tekerve, mely a radiátor visszatérőre van kötve sorbakötve a radiátorral.
Amiből annyi látszik, hogy a cső falból ki sarokszeleppel radiátorba be. A visszatérő ugyan így ami egyben a padló kör is.
A problémám, hogy ez a része a háznak túlfűtött. Ha termofejet teszek a radiátorra akkor a fojtott tömegáram miatt a radiátorban annyira visszahül a víz hogy a padló hideg marad.
Arra gondoltam, hogy a legkevesebb bontás nélkül azt tudnám csinálni, hogy kibelezem a sarokszelepeket és a tekerők helyére beforrasztott rézcsővel összekötöm, így tulajdonképpen "lesöntölöm" a radiátort.
Ha az összekötö csöbe teszek egy szelepet akkor szükség estetén a radiátorba is tudom kényszeriteni a fűtővizet.
Az a hatarolo butyok 'kivul' van /szerintem/ es a felujito klt. azt nem tartalmazza !
Milyen meret ? Merre laksz ?...elvilegvan egy 3/4"- os hanykolodik valahol a pinecebe..Emlekeim szerint a felso nagy -kerek tomittes szakadt at. /persze mindez november vege fele este hetkor, meg tan vasarnap is volt......kicsereltem 2 golyos + t-re azota is ugy van/
Valaki tudna nekem egy ábrát linkelni, amin a mofém fagycsap belseje van ábrázolva? Letört róla a határoló bütyök és 360-ban körbe tudom tekerni. Elvileg megtaláltam, hol lesz az a 90 foknyi tartomány ami üzemszerűen kell, de lehet hogy inkább akkor már egy javítókészlettel is felújítanám.
szeretném a segítségetek kérni fég c30 nem az enyém apósomé ki pucoltam az égőteret a kéményt ki cseréltem a membránt és atömszelencét mégse gyújt a fő láng a ha rá engedem a töltő vízet akkor néha begyújt de ki is alszik mi lehet még a baj elöre is köszi a válaszokat
Amúgy nem véletlenül kíváncsiskodom annyira....hátha kiderül, hogy miért van "kóbor" levegősődés a rendszerünkben.
Rendszer:
- zárt (2x80 liter tágulási a puffer visszatérőbe, 1 x 50 liter meg a puffertöltő szivattyú után, a kazán visszatérőben... (ez a vegyeses korszak óta ott van )
- faelgáz-puffer a pinecében
- kondenzációs kazán a földszinten,kb 4 méterrel felette, ami a pinecében lévő indirektet is fűti.
Rendszer "magassága" kb 7 méter.
Pinecében kazánnál az induló nyomás 1,2 bar, ilyenkor a gázkazánnál a nyomás 0,8 bar....
Elvileg legfölül is megvan így a 0,3 bar.
A gázkazán-indirekt körben a kezdetektől, mindíg hallok levegő "surrogást" tároló fűtéskor. Van mikor a légtelenítő is szuszog(ott), majd jobb lett. Aztán megint..
Most legutoljára, mint írtam, gyufával, légtelenítettem, majd jobb lett, de most megint mintha több lenne..
A pinecében lévő atmos kazánnál is elindul néha kóbor légbubi - mintha helyi forrásgócok lennének - amit ugye az esbe meleg ága visszaszív és sokáig nem távozik a szivattíúbol...
Az összegyűlt levegőt néha kiengedem a puffer legtetején lévő kézi légtelenítővel .
A víz a rendszerben már 4 éves, korábban csak vegyes kazánnál is voltak "forrásgócok - akkor még nem volt ESBE kazánvédő, a levegő a legmagasabban lévő radiátorban gyűlt össze, azt légtelenítettem néha.
A vegyes miatt a víz volt már - vagyis a puffer általában 80+/80+/80+ fokos.
"Ha a tágulásiból elmegy a levegő a táguló víz kicsöpög a biztonsági szelepen, majd amikor lehűl az automata légtelenítőkön levegőt szív vissza."
1. Nem erről volt szó ! :-)
"hogy nincs jól beállítva a tágtartály/rendszer nyomás.""
2 . Hüleség ! :-)
Milyen víz, hol csöpög ki ? Miért ?
Max ha kilikad a tágulási membránja , a levegő "átmegy"/atjut a rendszerbe, ha eljut a légtelenítőig, akkor ott távozik. Majd ettől leesik a nyomás a rendszerben...
Ha a tágulásiból elmegy a levegő a táguló víz kicsöpög a biztonsági szelepen, majd amikor lehűl az automata légtelenítőkön levegőt szív vissza.
Nálam a HMV-t magasabb előremenővel csinálja, 80 fokig is elmegy olyankor a fűtővíz meg max 40 fokos. Persze biztosan be lehetne állítani máshogy is csak akkor nagyon lassan készülne a HMV.
Hali, ilyen az én egyik raditoromnál előfordult. Hiába légtelenitettem a légtelenitő csavarnál.
Addig volt csörgedezés, amíg a befolyó hollandernél, nem légtelenitettem. A szaki 1960 környékén úgy csinálta meg, hogy az egyik szobában nem volt felső és fűggöleges vezeték, a négyméterre lévő 30 tagos radiátor távolabbi vége alacsonyabban volt, mint a beömlő rész.
Feltételezem, hogy fűtésnél alacsonyabb előremenőt állít elő a kazán, mint HMV készítésnél.
Így mindig levegő fog kiválni.
Célszerű lenne a fűtés előremenőt maximumra állítva járatni a rendszert. Így elég nagy százalékban válna ki a levegő, a teljes rendszerből. (próbafűtés...)
Persze az is előfordulhat, hogy nincs jól beállítva a tágtartály/rendszer nyomás.
Kazántesten is érdemes légteleníteni, üzem közben is.
Nem véletlenül írtam, hogy "vannak kazánok..." biztosra vettem, hogy nem mindegyiknél gondoltak erre, de a spirál hőcserélős kondenzációsakat máshogy nemigen lehet légteleníteni.
Más!
Ha marad itt-ott pár köbcenti levegő az idővel oldódik a vízben és eltűnik vagy ez egy illúzió?
Nálam a kazán burkolatot leveszed, átlátszó gumicsövet a legfelső ponton kialakított légtelenítő csonkra ráhúzod, a tömlőt a feltöltő csonkra rárakod a szivattyút ha van extra a maximumra rakod és jól megküldöd a hálózati vízzel, persze figyelve a nyomásra! Én ilyenkor a vízrendszer nyomásszabályzóját lejjebb tekerem mint a felső határ. A többit intézi a kazánvezérlő. A legvégén elzárom a visszatérőt és töltöm tovább, így a kazántest is maximálisan légtelenedik. Most csinálok nyomótartályt a légtelenített rendszerbe a vegyszer beadagolásához. Festőberendezéseknél láttam.
Nekem még az ugrott be, hogy vannak kazánok aminek a menüjében ha elindítod a légtelenítést akkor váltogatja a szeleppel a két kört így a levegő kijáratható mindkettőből.
Fűtésszerelőktől kérdezném, hogy radiátoros új fűtésrendszer (kondenzációs kombi gázkazán) esetében normális-e amikor a kazán(váltószelep) melegvíz termelésről visszavált fűtésre akkor levegő kerül az előremenőbe, majd pedig az első radiátorba beérkezve szépen "csörgedezővé" válik a radiátor. Többször légtelenítettem már, de minden melegvíz/fűtés váltásnál jön az újabb levegőadag.
Van erre valami megoldás, ill. normális jelenség ez?
106 m2. A szigetelésről még csak annyit tudok, hogy az utcafront szigetelt, az udvar felöl nem. Oldalról a szomszéd házakkal egyben van. A tető szigetelve, kicserélve. Hogy pontosan hol, mivel, mennyivel szigeteltek, azt még nem tudom. Tudom, hogy végig be kellene majd fejezni a szigetelést, de az majd csak jövőre fér bele.
Költözés előtt állunk és a kiszemelt ház fűtésével kapcsolatban lenne pár kérdésem, csak hogy tudjam, egyáltalán mibe vágok bele.
Szóval egyrészt van egy vegyestüzelésű kazán, másrészt egy Termotéka ES25 gázkazán, illetve egy Ariston 120P CA RP gázbojler. A vegyestüzelésűnek van egy kéménye, illetve a gázkazánnak és a bojlernek egy közös, bélelt, kb 5 éves kéménye. A közös kémény mérete miatt fel van szerelve egy JRK011 reteszelő. Ezeken kívül van még egy keringetőszivattyú a visszatérő ágon, amit egy csőtermosztát kapcsolgat, és a padláson egy nyitott tágulási tartály.
A vegyestüzelésűt meg akarnánk tartani. Kérdésem, hogy a Termotéka helyett egy kondenzációs, pontosabban bármilyen zárt égésterű, fűtő kazán beszerelhető-e? Vagy a bojlerrel közös kémény miatt ez kizárt?
No akkor még egy kérdés: a radiátorokba be van építve egy kis zöld forgató, 1-7-ig számmal. Ezen van egy szürke védő kupak. Mennyiben különbözik ettől a termofej? Az nem ugyanaz, mint ami nekem be van építve? Illetve ezt ki lehet szedni és helyette termofej?
Még egy kérdés: a padlófűtés mikor van optimálisan beállítva? Előre menő és visszamenő vízfok mekkora? Illetve milyen beállításokkal fűt gyengébben, kevesebbet? Ilyenkor hogy állítsam a kimenő és visszamenő hőfokot?
A nappali, konyha, étkező egy légtér, ez a járóköves része a háznak. Itt van padló és a nappaliban van egy nagy radiátor, de le van zárva, csak tartalékként ( párom nem bízott a padlófűtésben ). A radiátoros 3 szobában nincs padlófűtés, itt laminált padló van. Az egyik ilyen ( északi ) szoba a hidegebb. Eddig a nappaliban volt a termosztát, amiről most olvastam, hogy rossz hely. Nagy ablakok, jön a napfény, megy a sütő, gáztűzhely, van egy borhűtő és egy nagy hűtő. Nagy TV, ezek melegítenek. Lehet ezért van ezen a részen kevés fűtés ellenére jó idő és ezért nem indul a fűtés, ezért fázik a kisszoba. Ami ráadásul az előszoba mellett van, így a saját ajtaján túl egy előszoba ajtó is elzárja a nappalitól és a ház nagy részétől. Az előszobából nyílik egy fűtetlen garázs, de az előszobában üzemel egy radiátor és mivel köves, itt is van padlófűtés.
Sziasztok! Leírom a gondomat, remélem van itt szakértő, aki segít.
Adott egy gázkazán, hordozható szoba termosztáttal. Radiátorok és padlófűtés is van. A padló és a radiátor is egy termosztáton van ( talán nem szerencsés ), viszont a csöveknél szabályozható a padló kimenő, visszajövő hőfoka, így a fűtés hatékonysága is. A ház döntő részében össze is tudtuk hozni a hőfokot, az egyetlen északi kisszobában viszont 3 fokkal alacsonyabb a hőmérséklet. Pedig ez lesz a gyerekszoba. Itt nincs padlófűtés, és a másik szobákban sincs, csak radiátor. Mégis nincs gond máshol, csak itt. valószínűleg az északi fekvés miatt és azért, mert ez a szoba van legmesszebb a kazántól. Milyen megoldás lehet a legcélravezetőbb, hogy itt is jó idő legyen?
1. Leválasztani azt az egy szobát a rendszerről ( nem tudom megoldható-e nagyobb falszétverés nélkül ) és azt egy ott felszerelt termosztáttal fűteni ( van kettő termosztátunk, az egyik a szekrényben porolódik ). Nyilván ki lehet keresni azt a csövet ami oda nyomja a meleg vizet és valami megoldással külön venni ezt.
2. Ebbe a szobába 2 soros helyett 3 soros radiátor felszerelése, esetleg a méret növelése. ( a szobában két ablak van és csak az egyik alatt van radiátor 60x90cm, ez is baj lehet? )
3. Az előzőből kiindulva a másik ablak alá is tenni egy radiátort, esetleg mindkét helyre háromsorosat? ( csak az a baj, hogy napi kb 2 órát megy a fűtés, vagyis ér-e valamit, ha csak ennyi ideig van nagyobb felületen fűtés ebben a szobában? )
4. Marad minden ahogy most van, és a hideg szobába megy át az egyetlen szoba termosztát, a többi helyen meg visszavenni mindent, hogy a hideg szoba miatt folyton elinduló fűtés ne okozzon 26 fokot. Ezt már próbálgattuk ( igaz nem szakemberrel ), de valahogy mégis meleg volt a többi helyiségekben.
5. Egy szerelő számomra döbbenetes dolgot mondott, hogy szereljünk fel termofejet. De attól mitől lenne melegebb abban az egy szobában? A fűtést ugyanis a szobatermosztát szabályozza ( hacsak nem választjuk le azt az egy szobát, lehet úgy értette...)
Szerintetek mit lehet tenni, ami a legpraktikusabb, nem is a költség a lényeg, hanem az, hogy ne kelljen bontani falakat, padlót. Mert veszek én szelepet, szivattyút, radiátorokat még, mindent, ha arról van szó. Köszi.
Megjött végre az új v.kazánom. Be is tettem, a karimákat megcsiszoltam, betettem az új karimatömítéseket, de persze hogy csöpögött. Akárhogy húzhattam. Nem is csoda, kemény mint az állat. Újra szétszedtem, és vágtam 4mm-es gumilapból bele, azzal már jó. Szerintetek meddig fogja bírni?
Segítséget szeretnék kérni, ajánljatok légy szíves egy profi fűtésszerelőt, aki a XVI. kerületi családi házunk 2 éves fűtés rendszerének átalakítását, hibáinak kijavítását el tudná végezni.
Van egy Ariston Genus Premium Evo System csak fűtő gázkazánunk, van egy Hőterm Carbon vegyes tüzelésű kazánunk és egy 250 literes 2 hőcserélős meleg víz tárolónk. A földszinten padlófűtés van + 1 szobában van radiátor és a fürdőszobában van egy törölköző szárítós radiátor. Az emeleten csak radiátorok vannak.
Röviden a problémák:
-ha csak meleg vizet készít a gázkazán a 250 literes tárolóba akkor is melegek a radiátorok a házban (rosszul van bekötve a tároló, össze van kötve a fűtésrendszerrel)
-a tároló 2 hőcserélős Drazice, de alulra van kötve a gázkazán a fölső csőkigyóra van kötve a vegyeskazán (úgy tudom ez így nem jó)
-a tárolóból a vegyes kazánba áramlik a meleg víz, ezt érzi a csőtermosztát ami elindítja a vegyes kazán szívattyúját, így a tároló fűti a vegyes kazánt.. (ezért a tároló fölső csőkigyója el van zárva hogy ne fűtse vissza a vegyes kazánt).
Nincsen ketté választva a földszint és az emelet vezérlésileg, így 1 termosztát vezérli a házat ami nem túl komfortos. Szeretném ketté választatni és külön vezérelni a szinteket.
Stb.
Szeretetném átnézetni, és rendbe tetetni az egészet.
Tök mindegy milyen kémény,szilárd kazán kéménye is okozhat problémát, ha sz@rul van megcsinálva.
Kibélelteti a kéményt és ha nincs róla papír, és gázos a készülék , be sem üzemelik hivatalosan.
Nem értem miért kell az emberi élettel játszani.
Ez olyan mint a gépkocsin a fék,ha a fékpadon nem működik rendesen a fék , bukta,nincs műszaki. Te beülteted magad mellé a családodat, mikor tudod hogy rossz a fék az autón?
Kibéleli Pista bácsi a szomszédból a kéményt , mert már látta hogy kell csinálni, papír meg minek róla.
Sziasztok! A meglévő rendszeremről szeretnék ezen a télen adatokat gyűjteni egy későbbi hőszivattyú mèretezés miatt.
Szeretnék venni hőmennyiségmérőt rá, ami olcsó de alkalmas a következőekre:
Padló és falfűtés van, grundfos alpha 25-60 szivattyúval. A tömegáram max 2.4m3/h, átlagosan a harmada-fele.
az előremenő hőfok 24 és 28 között van, külső hőmérséklettől függően, a visszatérő 22 körül, azaz a delta t jóval kisebb mint egy radiátoros rendszernél, pontos hőfokmérés kell mert a hőfokesés szinte akkora mint néhány hőmérő hibahatára.
Két szintes a ház olyan, alsó+felső szint 130 nm lehet.
Eddig Fég40-es cirkó volt, ami kiszolgálta ezt a házat meg a telken lévő másik házat, de most függetlenítve lett és azért van új kazán itt.
Sajnos még nem szigetelt a ház, jövőre tervezem a szigetelést.
A vegyestüzelésűnek is van egy szivattyúja
Ha a vegyes működik, akkor természetesen van neki is egy külön szivattyúja, ami csak akkor van bekapcsolva. Amugy az egy grundfos. És igen az a Wilo csak akkor van bekapcsolva, hogy azt akarjuk, hogy a zárt rendszerbe is menjen a vegyesből meleg.
Vegyes kazán - vastag cső felül előremenő - megy régi lakás - szuper elől minden, meleg van mint a fene.
Vegyes kazán - 5 rétegű, ami a vastag előremenőből megy a hőcserélőhöz - a kazán és hőcserélő között baszott meleg.
Hőcserélő falon simán fogható.
Hőcserélő jobb oldal felfele 5 rétegű simán fogható, ez az előremenő a zártrendszerűbe.
Hőcserélő bal oldal visszatérő, itt van a Wilo, ami csak akkor megy, ha megy a vegyestüzelés.
Hőcserélő alatt bal oldalt 5 rétegű megy le ami cső nem látszik a vegyes visszatérője.
Ami nem látszik:
Kazán alul visszatérő vastag cső, ebben egy Grundfos szivattyú van, ami szintén csak akkor megy, ha megy a vegyestüzelésű.
A hőcserélő pedig 20*7*5 centis.
(bocs akinek már a könyökén jönnek ki a dolgok, copypasteltem)
Vaillant VUW 240/2-3 kazánunk van . Este fürdővíz engedése közben egyszer csak jéghideg víz kezdett el folyni rajta . A I/0 LED villog . A hibakód szerint ez azt jelenti , hogy "lekapcsolt a biztonsági hőmérséklet-határoló". Nos lehűlt ugyan a kazán ,de nem kapcsolt vissza . Tudja valaki , hogy hol lehet "resetelni" ?
Aztán egy mákaképviseletnél regisztrált szerelő ezt megoldotta (20ezer) Ja, resetelni azért nem tudtam, mert a reset gombról hiányzott a vezető bevonat!! (óhh csodás Vaillant minőség) Bizony szétdöntve kiderült a gumi gombon nem volt ami a kapcsolást elvégezze!!! Majd 2 szezon múlva volt egy motoros váltószelep kalandom (65ezer) Aztán gyújtás hiba - piezo csere (20ezer) Ezután egy szenzor csere (20ezer) Ezeken kívül minden szezon kezdetén egy kötelező tisztítás természetesen. Szerintem nem túlzás ha azt mondom, ezek után a tököm tele a Vaillanttal!
Most annyi lenne a cél, hogy kb. egy hónapig kihúzza ez az ipari hulladék az új kazánig ... ami tuti, hogy nem Vaillant lesz. Több pénzt már nem óhajtok beleborítani.
Hisz 1 szivattyu van a vegyeses rendszerben /hocserelo primer oldsal/ es ugye az otretegus-kis keresztmetszetu csatlakozois resznek joval nagyobb az ellenallasa, mint avastagcsonek...ezert kerdeztrem !
Azért csak óvatosan fűts azzal a kazánnal, ha eléri egyszer netalántán a 100 fokot, azoknak az ötrétegű csöveknek annyi! Ennyi erővel slaggal is beköthette vola a szerelőd.
Nekem egy hasonló Vaillantom volt. Tavaly szabadultam meg tőle, miután egy év alatt ráköltöttem majd egy új kazán árát. Elfogyasztottam 3-4 szerelőcsapatot , de egyik sem jött rá a hiba okára. A legszebb az egészben a gyári képviselet hozzáállása volt, akik nem voltak hajlandóak kijönni mert nem volt regisztrálva a kazán hívatalosan náluk.
Vaillant vuw240/2-3 fűtés üzemben csak "első" induláskor működik teljes terheléssel. Tehát elindul részterheléssel, majd 3-4 perc után (40C) átkapcsol teljes terhelésre (60C) végül kb. 25 perc után megint visszaszabályoz és lekapcsol. Ez lenne a normális üzem. Csakhogy ezután másodszorra (sokadszorra) csak részterhelésig jut kb 40C fokig majd kikapcsol. Így aztán egész éjjel 2-3 percenként be/ki kapcsolgat és nyilván esélye sincs felmelegíteni a házat. Próbáltam kikapcs/konnektor kihúz/reset -de semmi. Viszont ha első nekirugaszkodás után lekapcsolom a kazánt úgy negyed órára - tehát kihűl, akkor megint működik normálisan de csak az egy menetig :) Ami feltűnt: A vízhőfokot hiába tekergetem nem reagál rá...csak a nyári üzemmód állást érzékeli.
Mindezek közben fürdővizet tökéletesen csinál! Alaplapon nincs égésnyom. Hibajelzés nincs. Szokásos szezon előtti tisztítás már megvolt még szeptember végén, ez a hiba vasárnap óta áll fenn.
Vegyes kazán - vastag cső felül előremenő - megy régi lakás - szuper elől minden, meleg van mint a fene.
Vegyes kazán - 5 rétegű, ami a vastag előremenőből megy a hőcserélőhöz - a kazán és hőcserélő között baszott meleg.
Hőcserélő falon simán fogható.
Hőcserélő jobb oldal felfele 5 rétegű simán fogható, ez az előremenő a zártrendszerűbe.
Hőcserélő bal oldal visszatérő, itt van a Wilo, ami csak akkor megy, ha megy a vegyestüzelés.
Hőcserélő alatt bal oldalt 5 rétegű megy le ami cső nem látszik a vegyes visszatérője.
Ami nem látszik:
Kazán alul visszatérő vastag cső, ebben egy Grundfos szivattyú van, ami szintén csak akkor megy, ha megy a vegyestüzelésű.
A hőcserélő valóban nem nagy egy olyan 20 centi hosszú, 10 centi széles és olyan 5-6 centi mély lehet, megnézem majd otthon, hogy mi van ráírva, ha egyáltalán valami rá van írva.
Úgy kell elképzelni, hogy volt régen egy két házból álló "létesítmény", amit egy FÉG40-es fűtött garvitációval + vegyes, tök ugyanazon a rendszeren. Akkoriban nem voltak még ezek a zártrendszerek, de ezt biztos tudjátok.
Szval ez első lakásban megmaradtak a régi csövek, radiátorok.
Le lett választva, de az volt az elgondolás, hogy annyi limlom fa van állandóan, hogy jó lenne, ha azzal rá lehetne segíteni a nem olyan hideg hónapokban a fűtésre. Ezért születette, hogy az új zárt és a régi nyitott valamilyen módon (hőcserélővel) összeépítődjön. És akkor jött a szaki, aki ezt tudta kitalálni:)
A gravitációsban most már nem vagyok biztos, vagyis szinte biztos vagyok, hogy az 50 éve volt, de a szivattyú beépítésével az első ház (nem az enyém) az is szivattyús, merthát a visszatérőben ott az a Grundfos.
"azok jelenleg is fűtik a másik házat gravitációs elven."
"Alulról a vegyes is megy, ott ugye viszi a grundfos a másik házba"
Most akkor gravitációsan vagy szivattyúval van fűtve a "másik" ház ??
Mert ha szivattyúval és az a szivattyú keringeti a vizet a "másik" lakásba ÉS a hőcserélő primer (kazán felöli oldalán ) IS...már amennyit a vastagcső-vs.ötrétegűcsőleszűkülő csatlakozóval enged ...akkor nem "sok" víz jut a hőcserélőhöz..
szerintem...
"Az a fránya hőcserélő absz nem forró, simán kézmeleg, meg tudom fogni."
Eddig azt írtad, hogy 80 fokos az előre a hőcserélőhöz, 50 meg vissza a vegyeshez !
Még az 50 fok SE kézmeleg ! Hát még a 80...
Most akkor ?
Nincs valami írva a hőcserélőre ? Tipus-"méret" - stb. ?
Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy lehet látni, hogy egy elosztóba van bedugva (kettő kábel, az egyik a Wilo, a másik a Grundfos) és azt csak akkor kell bekapcsolni, ha megy a vegyestüzelésű. Szval ha nem megy, akkor elvileg fentről az én lakásomból nem megy a hőcserélőhöz melegvíz.
Ha a vegyes működik, akkor természetesen van neki is egy külön szivattyúja, ami csak akkor van bekapcsolva. Amugy az egy grundfos. És igen az a Wilo csak akkor van bekapcsolva, hogy azt akarjuk, hogy a zárt rendszerbe is menjen a vegyesből meleg.
Szval elképzelhető, hogy fűtök bent a lakásban + megy a vegyes. Ugye az én kazánomban van egy beépített szivattyú, az keringeti bent a vizet + elmegy a hőcserélőhöz. Alulról a vegyes is megy, ott ugye viszi a grundfos a másik házba + keringeti a Wilo a fenti (én) lakásomba. Létezik, hogy ott elmegy a meleg? Az a fránya hőcserélő absz nem forró, simán kézmeleg, meg tudom fogni. Azért nem tudom, hogy érdemesebb lenne-e nagyobbat venni? Lehet ha nagyobb akkor is kézmeleg lenne, akkor meg nem érek semmit sem. Nekem az kellene, hogy a hőcserélő forró legyen (legalábbis laikusként ezt gondolnám), de azt hogyan tudom elérni?
Sziasztok. Van egy masfel eves bosch 4000 w kombicirkom, az lenne a problemam, hogy honaprol honapra jobban meg kell nyitni a csapot ahhoz, hogy beroffenjen a lang, es melegviz folyjon. A konyhaban relative lassan folyik a viz, ami tok jo (lenne) mosogatashoz, csak maxon se indul mar be a melegviz, veletlenul sem. Tudok valamit tenni, vagy hivjak szerelot? Koszi, udv, Maross.
Igen, a vegyestüzelésűnek is van egy szivattyúja és igen ezt egy szerelő csinálta (5 rétegűeket). A vastag csövek az eredetiek, azok jelenleg is fűtik a másik házat gravitációs elven. Felül van a padláson neki egy tágulásija.
Szval akkor azt mondjátok, hogy tényleg ennyit tud a rendszer? Hiába cserélném ki a hőcserélőt?
Amugy nagyon gáz a megvalósítás, vagy miért volt idézőjelbe a szerelő?
Az lehet, de pár nap alatt aligha találok olyat aki meghegeszti. Esetleg menetes idomokkal tudnám még megoldani, ha az új kazán 1 méterrel arrébb kerül. Az előremenőnek gravitációs fűtés esetén, okoz valami problémát ha a kazántól egy métert vízszintesen megy? (nem totál vízszintesen, kb 10cm-t tudok neki adni 1 méteren)
Ez a mostani is szimpatikusnak tűnt de brutál megbízhatatlan pedig az árát nézve nem is legolcsóbb típus !
Az a kellemetlen hogy mikor ma délután jöttünk haza /pedig most még nincs is hideg / a lányom a sz...r termosztát miatt a 17 fokos szobában tanulgatott.
Ennyit számítana a szigetelés? Csak ugye soha sem volt szigetelve, igaz akkor a régi nagy vízigényű radiátorok voltak, amik azért tartották a meleget.
Ez a tél már így megy el, remélem nem lesz brutálhideg kint.
Akkor ha már itt tartunk létezik, hogy ha a hőcserélőt kicserélném, ami a vegyestüzelésőnél van, akkor a 80 fok helyett nem csak 40 körüli jönne át a zártba? egy 20-22 cenit hosszú aluminim (gondolom) bordázott valami van most és egy szivattyú, ami a visszatérőre van téve.
nem kell túlspilázni. indulj 70 fokkal, és ha hideg lesz és nem bírja felfűteni a lakást, akkor feltekered 80ra. nincs nagy játéktered. azért az egész nagyon brutál, mostanában 10m3 gáz plusz fa az nagyon sok.
Két szintes a ház olyan, alsó+felső szint 130 nm lehet.
Eddig Fég40-es cirkó volt, ami kiszolgálta ezt a házat meg a telken lévő másik házat, de most függetlenítve lett és azért van új kazán itt.
Jelenleg olyan kb 10 m3 megy el/nap, úgy, hogy be van állítva, hogy 17 órakor kezdjen el melegíteni 22-re és ez 23 óráig legyen. Illetve reggel 7-8 ig 21 fok, hogy ne kelljen hidegbe felkeni. Éjszakára 18 fok van beállítva, hogy ez alá azért ne menjen.
Amúgy de, egy alap 40 fokos temperálás megy fával (mondjuk nem vagyok vele megelégedve, mert ugye ilyen hőcserélőn, meg külön szivattyún megy a történet és eléggé levesz a vegyestüzelésű előremenő 80 fokából. De azt mondta a szaki, hogy a hőcserélő csak ennyit tud, pedig szerintem ha azt nagyobbra cserélnénk lehet jobb lenne. Gondolom a szivíttyú mindegy, mert az előremenő csöve is már csak langyos, de ez egy másik történet)
a Fégnél most néztem meg, úgyhogy 130+kb 60-at fűtött még, ilyen időben (persze ott a vegyestüzelésű teljesen átadta a hőt, mert nem volt hőcserélő, hanem az is nyílt rendszer volt) olyan 8-10 m3 ment el. Télen, amikor már nem volt rásegítés akkr olyan 20-25 m3
Sajnos még nem szigetelt a ház, jövőre tervezem a szigetelést.
Nem a radiátorok nem kicsik, ebben biztos vagyok.
Ok, akkor visszaveszem a gyári 73-ra, csak ugy meg úgy éreztem kissé lassan melegíti fel a házat. (persze a radiátorok tűzforróak, de a terekben hűvösebb volt)
Nincs külső hőmérséklet érzékelő felszerelve. Király, egy gonddal kevesebb, hogy itt is mit kell beállítani:)
Termosztát van, épp most vettem egy programozható q7est. Nekem bejön, bár a hőfok érzékelője kicsit fura, állítani is kellett rajta -0,7 fokot (csalt felfele)
Kiváncsi vagyok, hogy mennyi lesz a fűtésszámlám, elvileg ez egy takarékos kazán, egyelőre nem veszem észre:)
Igen.....bar ha valamennyire hoszigetelt a haz /haz 1 altalan, vagy lakas ?/, akkor soha nem lesz szukseged meg 70- re se.
2
az csak akkor jatszik, ha van kulso homerseklet erzekelo felszerelve !
Neked van ?
Nem arra gondolt !
Onnan 'indulnak' a 'gorbek' alap homerseklete. Es ahhoz adodik hozza a 'hideg' hofokok altal 'kert' + homerseklet. Igy jon ki, hogy adott kulso homersekletnel, hgany fokos lesz az eloremeno viz homerseklete.
Tyűűű, hát végül itt egy nagyon kedves fórumtárs, talán a winwatt-tal számolta ki. Most néztem 22 fokos belső hőm mellett 70/55-ösre. De annál egy picivel kisebbek lettek, mert a fűtésszerelő meglátta a radiátor méreteket és azt mondta, hogy nem vagyok normális. Szval egy 10%kal mondjuk kisebbek lettek a radiátorok.
tanácsotokat - és segítségeteket - szeretném kérni a következőkben:
Adott egy Isotwin F25 H-mod-os kombi turbós gázkazán.
1. Előremenő vízhőfoknak be lehet állítani 50-80 fokot. Gyári beállítás: 73 fok.
Van értelme 80 fokra feltenni? előbb lesz meleg? Jobban megterheli a kazánt? Miért találták ki akkor az állíthatóság lehetőségét? Inkább csak keményebb hidegben ajánlatos?
2. Van itt egy olyan, hogy fűtési görbe, amihez szép ábrát is mellékeltek, illetve olyan, hogy fűtési görbe talppontja. Ennek mi értelme van? Biztos, hogy van, csak nem vágom, hogy mire kellene beállítani. Alapértelmezettnek a 20 fok van beállítva talppontnak (én bent azért szeretném, ha 22 lenne, vajon erre gondolnak talppont alatt?) Mellékelem az ábrát, remélem sikerül.
Gondoltam hogy nem lehet egy komoly műszer mert "ajándékba" adta a gáz szerelő mondván hogy már sokat vásárolt abban az áruházban ahol nekem is vette a fűtéshez a cuccokat!:-)
Szóval mit ajánlotok ami üzembiztosabb de még nem túlságosan drága !
Ma megrendeltem az új kazánt (v.t.) de nem biztos hogy lesz ugyan olyan amilyen volt. De nekem sürgős a dolog, és elvileg jóval kisebb kazán is elég lenne, ami van helyben is, de akkor legalább az egyik csövet át kell variálnom. Nem szeretném hegeszteni, mert bár elég jól tudok ívvel, de azért annyira nem bízok magamban. Nézegettem a gebo gyorskötőit, az van rá írva, üzemi hőm. 80 °C. 2 éve már használtam ilyet a tágulási cseréjénél, azóta sincs gond vele, de ez most mégiscsak a kazán közelében van. Bár nem igazán szoktam 80 fok fölé menni, de azért jó lenne tudni, mennyi ennél az értéknél a tűrés, mi történik ha néha mégis felugrik a víz 80 fok fölé? Ki fogja bírni?
Kicseréltem a rossz diódát, most csendben van a szivattyú, amikor csendben kell lennie...
Próbálgattam, és úgy néz ki, nem mindegy, a szivattyú a 3 állása közül melyiken van, nem mindig működik rendeltetésszerűen. Ez adódhat abból, hogy gyárilag csak valami sima egyfajta fordulaton járatható keringető volt? Most egy grundfos ups 25-60-as van, ami 3 fokozatú. A legnagyobb fokozaton, amikor kikapcsolja a termosztát, marad az utókeringetés még fél percig, de nem veszi vissza annyira, hogy kikapcsolja a főégőt. Vagy lehet esetleg ez azért, mert nem tudtak ugyanolyan diódát adni, mint az eredeti? Kettes fokozaton rendesen működik. 1-es fokozaton viszont olyan lassú lehet az áramlás, hogy viszonylag hamar kikapcsolja a kazánvédő termosztát, gyorsan túlmelegedhet a hőcserélő, így sokat kapcsolgatna a kazán...
Akkor ezt a motort csak rá kéne tenni a 3 járatú szelepre.
Igen. Csak előbb azért nézd meg az árát a VTA322-höz képest, pedig semmivel sem tud többet négyszer annyi pénzért.
Továbbá lesz egy plusz villanymotorod, ami energiát kér, szemben a VTA-val, ami itt sokaknak bevált, faék egyszerűségű, és külső energia nélkül működik.
a radiátor előremenőre és a padló visszatérőre és abból keveri ki a padlóba menő hőt?
Egy szenzor van, azt a padló előremenőre kell tenni, mert AZT akarod szabályozni.
látni láttam, de sokkal kevesebb szakinak van ilyenje mint hegesztője. persza ma már nem sok helyen szerelnek acélcsövet, ahol meg igen (pl sprinkler) ott tenyleg nem kezzel metszenek.
Mi a hivatalos neve annak az izének, amivel a vegyestüzelésű kazán csonkjai be vannak kötve a rendszerbe? 2 nagy korong, 4 db 10-es csavar húzza össze. Ha úgy keresek rá hogy karima, akkor menetesben csak olyanokat találok, amikben a menethosszúság az anyagvastagsággal egyenlő. Vagy ezeket hegeszteni kell?
Akkor ezt a motort csak rá kéne tenni a 3 járatú szelepre. Azokat a szenzorokat nem értem, hogy érzékelik a hőt? Csak rá kell őket rakni (úgy mint a csőtermosztátot) a radiátor előremenőre és a padló visszatérőre és abból keveri ki a padlóba menő hőt?
VAgy ezeket a szenzorokat bonyolult módon kell bekötni nem elég csak rárögzíteni a rézcsövekre?!
Ezek a motorszabályzók, amik a 3 utas szelepeket vezérlik a padlófűtéseknél, honnan tudják, hogy mennyi melegvizet keverjenek a hideghez. Honnan tudja hány fokos a víz?!
csak félig on-topic, de gáz visszakapcsolásához keresek Budapesten szakit egyrészt a nyomáspróbához, másrészt a kéményvizsgálathoz. Tudtok esetleg "nem lehúzós" ismerősöket ajánlani tapasztalat alapján? Mailcímem publikus, előre is köszönöm!
Hol találok olyat amit érdemes megvenni? Vagy olyat akitől érdemes. Le lehet azt valahogy ellenőrizni, hogy mennyi idős? Gondolom azért egy 20éves már nem lehet valami szuper...
sziasztok, fali kombicirkó, őrlángos, az örlánghoz megy egy réz cső , ez a szonda ami lekapcsolja a gázt ha kialszik, de ezen a rézcsövön van egy műanyag téglalap olyan 1x 2 cm amiből kijön 2 kábel ami egy kis bimetálra megy ,ez a bimetál az egyik vízcsövön van a cirkóban, vagyis ha a víz tulmelegszik ez is lekapcsolja a gázt, mi ez és hogy müködik, a rézcsö az zárt nem ? köszi
Most lejjebb tekertem a fűtés melegiízét (fél állásra 70 fok helyett szerintem 50-60 körülire) és elkezdtem nyomatni.
Már majdnem tűzforró lett a radiátor.(majdnem) Mondjuk mikor rányitottam a többit, akkor a nyomás megint egy kicsit felment és a hideg radiátor egy kicsit visszahűlt, de nem annyira, mint régebben.
Mi van abban az esetben, ha a szivattyú kapcsolója 50 fokra van állítva, és a víz is max ilyen hőmérsékletű lehet a rendszerben? Folyamatosan keringetni fog?
Eddig az egyik szobában volt a termosztát, és most kikerült a konyhába. Ami kicsit furcsa, hogy most 22,5 fokot mér, beállítom hogy 25-t szeretnék de nem történik kb semmi.
Át kell alakítani a kazánházi kapcsolást, padlófűtést és radiátoros rendszert nem lehet egy termosztátról működtetni, mert telljesen más a karakterisztikájuk, másképp adják le a hőt.
Most kipróbálom, 50 fokos szivattyú kapcsolással, 30 fokos padlófűtéssel és 50 fokos vízzel. A szivattyúnál pontosan mit jelent a beállított érték? Akkor fog bekapcsolni a szivattyú ha eléri a beállított hőfokot?
Akkor szerintem valamit eltekert a kazánon. Azért kérdeztem nincs e gépkönyved ,mert abba valószinű le van írva hogy lehet a meleg vízen állítani,persze ha garanciás nem igazán érdemes belepiszkálni.
Köszönöm a segítséget. Tehát ha ott fehéret kicsit letekerem, akkor a padlófűtést szabályozom, és így talán melegebb víz jut a szobákba. Az nem baj, hogy a víz max 45 fokos lehet és a szivattyú meg 60-on kapcsolna csak?
Nem melegít ha teljesen megnyitom a csapot . Csak akkor emelkedik a víz hőmérséklet ha nagyon pici mennyiség folyik át rajta. Szinte csak csordogál a víz a csapból. Valamit nagyon eltekergetett mert eddig ha full megnyitottam a csapot akkor is szaladt felfelé a vízhőmérséklet. Simán kitudta szolgálni párhuzamosan a mosogatást és zuhanyzást egyszerre !! Most meg semmi.
A szivattyú kapcsolóját állítsam 60-ra? Akkor mi fog történni?
Jelen pillanatban a kazán max 45 fokra fűti a vizet, az alatta lévő termosztát 40 fokra van állítva és a szivattyú 35-re.
Sajnos nem használtam még ilyen rendszert így a pontos működést sem ismerem. Van erről valami leírás vagy el tudnád magyarázni, mi történik ha a szivattyút átállítom mondjuk 60 fokra?
Ok, megnézem majd, de ha repedés lenne, vagyis nincs kontakt, akkor az lenne, hogy nincs áram, amikor kellene. Most meg az a helyzet, hogy akkor van áram, amikor nem kellene. Nyugalmi állapotban, mikor áll a szivattyú, 166 V-ot mérek a tápkábelén.
nem tudja hogy működik. Amit most észrevettem, hogy hiába állítom a termosztátot max-ra akkor is csak 22,5 fokot csinál a rendszer. A gond hogy nem tudom mit csinál a kazán alatt lévő termosztát valamint hogy mire érdemes a szivattyú kapcsolóját állítani.
Dióda igen ritkán hal be egymagában, panelban mérve lehet hogy más alkatrész csap be, azért mérsz ilyesmit. Fogj egy jó erős nagyítót, és nézd végig a nagy forrasztásokat, az alkatrészek lábánál a forrasztás sokszor körbe reped. Mint egy vulkán úgy kell elképzelni nagyjából. Újra kell forrasztani a gyanúsakat, ez 90%-ban megoldást jelent.
No akkor még egyszer megpróbálom kérni a véleményeteket !
Most készült el a fűtés rendszerünk amelyben egy westen pulsar 24 fali turbós kazán szolgáltatja a meleg vizet és a fűtést.
Az új fűtést és meleg víz ellátást kb 1 hónapja használjuk de minden probléma nélkül . De mivel a szobatermosztát nem volt a kazánba kötve így manuálisan kapcsolgattam a fűtést ki-be.
A garancia és termosztát /amelyet már bevezetékeltem / bekötés miatt 4-napja szóltam a hivatalos márkaképviselet szerelőjének hogy jöjjön ki és végezze el a hivatalos beüzemelést .
A szerelő miután kijött átnézte a kazánt és mivel vadiúj berendezésről van szó sok mindent nem kellett csinálnia. Annyit kért hogy nyissam meg a meleg vizet és addig ő állít /finomhangol / rajta a műszerével.
A vizet kb. 3-4 perceg engedtem majd mondta hogy készen vagyunk . Bekötötte a szobatermosztátot amit ki is próbáltunk . Majd a munka végeztével a szükséges garancia levél kitöltése után rövid beszélgetés és fizetés után boldogan summáztam hogy megtettem mindent annak érdekében hogy biztonságosan és megfelelően működjön minden .
A gond ezek után jelentkezett mert este nem tudtunk fürdeni ugyan is nem volt meleg víz. Először azt hittem azért mert megy a fűtés / bár prioritást akkor is a meleg víz ellátásnak kellene kapnia / de akkor sem volt meleg víz ha a termosztát kikapcsolta a fűtési kört.
Kipróbáltam hogy kikapcsolom manuálisan a fűtést . Meleg víz így már volt de sokkal később / nagyobb mennyiségű víz kiengedése után / mint eddig és nem volt forró csak meleg.
Szóval valami nem stimmel.
Szerintem valami olyan szelep lett elállítva ami felelős a meleg víz átáramlásáért. Egyszerűen ha jobban megnyitjuk a csapot nem emelkedik a hőmérséklet 32-33 fok fölé . Csak akkor indul meg a hőmérséklet ha csak csurog a víz. De ilyen eddig nem volt !!!!
Felhívtam a szerelőt aki közölte kicsit kioktató stílusban hogy mire számítottam hiszen ezek a kazánok nem tudnak egyszerre két dolgot . A fűtési kör és meleg víz egyszerre nem fog soha menni. Mire én mondtam hogy ezt én is tudom , de eddig volt forró vizem ha kikapcsoltam a fűtést most meg nincs . És szerintem az sem normális hogyha csak a fűtés ikonja világít a kazán kijelzőjén és effektíve nem megy a fűtés mert a termosztát már kikapcsolta akkor sincs meleg víz. Mire ő közölte hogy ezt ő sem érti de állítsam magasabbra a meleg víz hőfokát . Ha így sem jó akkor majd hívjam valamikor jövőhéten kijön.
Természetesen hiába vettem fel 52 C-ról 60 C ra a víz maximális hőmérsékletét akkor sem történt semmi.
Szóval nagyon bosszús vagyok !!!
Van egy vadiúj fűtési rendszerem amire kiadtam egy szakajtó pénzt /minden hivatalos dolgot -gázterv -próbaüzem , -garanciális beüzemelést kifizettem /és se mosogatni se fürdeni nem tudunk.
Ráadásul felháborító hogy egy kb. 20 perces munkáért ami gyakorlatilag semmi sem volt hiszen vadiúj kazánról beszélünk kifizettem közel 20 ezer forintot. Jó van egy év garanciám de szerintem egy évig semmi baja nem lesz utána meg mehetek a sunyiba és fizethetek ha szétmegy valami benne.
Mi lehet a baj? Mit csinált ez a jó ember a beállításkor ?
Azt értem hogy egyszerre nem tudja kiszolgálni mind két kört a kazán , de azt nem értem miért nincs meleg /forró / víz ha nem megy a fűtés csak a téli üzemmódban van a kazán. Azt is megértem hogy pár másodpercet várni kell a meleg-vízre /eddig is így volt / de hogy percekig engedjük a vizet és akkor is csak langyos a víz azt nem tudom elfogadni.
A szervizelés előtt olyan forró volt a víz hogy alig állta a kezem most meg simán arcot lehet vele mosni.
Ha legközelebb kijön a szerelő akkor megint kiszállási költséget kér és lehet hogy még szervizköltséget is és nagylelkűen visszaállítja majd a VADIÚJ kazánomat úgy ahogy addig volt még hozzá nem nyúlt ?!
Barátnőm most költözött új albérletbe ahol kombinált cirkós fűtés van. A szobákban radiátoros fűtés van, a többi helyen padlófűtés. A gond, hogy a termosztát a konyhában van, ahol a padlófűtés jól működik és meleg van, közben a szobákban hideg. Csináltam képeket a rendszerről. A kérdésem az lenne, hogy kellene beállítani a dolgokat, hogy a padlófűtéses helyeken ne legyen sokkal melegebb mint a szobákban? Valamint látom hogy van egy termosztát a cirkó alatt plusz a szivattyúnak is lehet kapcsolni a kapcsolási hőmérsékletét. Ezeket milyen állásban érdemes használni? Jelenleg 45 fokra fűti a vizet a cirkó.
8 éves feromix ambra csaptelepben próbáltam volna kerámiabetétet cserélni, de a rögzítő csavar feje letört, mikor csavarhúzóval kitekertem volna, így kb. megfoghatatlan.
Azonkívül, hogy elkerülöm a jövőben ezt a márkát, mit tudok tenni, hogy sikerüljön leimádkozni a kart? Javasolták a csavarszár szétfúrását, de mivel nem imbuszcsavar, igazából be sem lehet pozicionálni a fúrót a pontos fúráshoz.
Pár hete gondom volt a ZC-18-as kazánommal, akkor adtatok tanácsot, meg is próbáltam volna, de megjavult a kazán magától... :)
A nyomáskapcsoló, vagy mi, ami a főégőnek a gázt adja, nem akart kikapcsolni. Biztos a sok próbálkozás helyretette. Azért érdemes lenne szétszedni, vagy most már kibírja vajon a telet újabb probléma nélkül?
Most más bajom van, ami fontosabb. Ugyanezen kazán, amikor nem fűt elég hangosan búg, ami az egész házban hallatszik, és elég zavaró, főleg este. Arra tippelek, hogy a szivattyú kap valamennyi áramot, akkor is, amikor nem kellene, de épp csak annyit, hogy ne tudjon elindulni. A víz biztos, hogy nem kering, de a szivattyún érezni egy kis remegést, és úgy érzem, melegszik is.
Mit kellene az elektromos panelen megnézni/kicserélni? Hozzáteszem még, hogy lehet, hogy én rontottam el, egyszer sikerült zárlatot okoznom szerelés közben, kiment az olvadó az el és főbiztosíték is...
Azzal a problémával fordulok hozzátok hogy vsn egy saunier d. Thame classic készülékünk és egy honeywell t6360-as termosztát hozzá.a baj az hogy a termosztát nem kapcsolja ki/be a kazántautomatikusan.ha eltekerem a gombot kb 16fok környékén bekapcsolja a kazánt (a lakásban kb 21 fok van) és innentöl kezdve addig megy amíg újra le nem kapcsolom.A lakást új, fogalmam sincs a készülék előéletéről.az lehet hogy rosszul van bekötve a termosztát? Köszi
Elnézést előre is, hogy kapásból egy kérdéssel rontok be a topikba, természetesen a helyzet S.O.S! :)
Adott egy (már 3 éve jól üzemelő) Grundfos Alpha 2 szivattyú (puffartartály és a lakás fűtési köre közt), ami ma megszűnt működni. A kijelzőre ennyit ír: "- - ". Természetesen utánanéztem a jelenségnek, tápfeszültség megfelelő, nagy nehezen rájöttem, hogy a megszorulást ezen hogyan kell ellenőrizni, és persze forog simán, ahogy kell...
Volt valakinek már ilyen tapasztalata? Muszáj lesz szakszerviz az induláshoz?
A radiátorkör a hőcserélő primer oldala. A keverőd most is a másik, szekunder, padlófűtés oldalon van, nem?
Tehát nem a radiátorkörben keverget, hanem a padlókörben. Az, hogy mennyi lesz az általa kikevert víz hőmérsklete, elsősorban a szelep kerekének beállításától függ:
Mindaddig, amíg hideg az előremenő, mert a visszatérő is az, és ez induláskor sokáig így van, hisz a hőcserélő véges teljesítményű, addig nem kever vissza. Így az összes víz a hőcserélőn át fordul meg. Amikor az előremenő kezdi közelíteni a beállított értéket, akkor folyamatosan nyitni kezdi hideg oldalt, és annyit kever be, hogy ne lépje túl a beállítottat.
Én jó érzéssel nem állítanék be rajta 40 fokot a saját talpam alá...
Ez sima csere. Nincs mit javítani rajta... A típus mindegy, csak ne legyen magasabb (ebből a szemszögből nem nagyon látni, mennyi hely van fölötte). De ha elfér nagyobb is, nyugodtan tehetsz olyat is. Cak a menet nagyságára figyelj oda- 1/2" vagy 3/8" is lehet...
A hőcserélők alapegyenlete A*k*delta t vagyis felület szorozva hőátbocsájtási tényező szorozva hőmérséklet különbséggel. Az első kettő állandó érték, nem tudod növelni.....de ha a hőmérsékletet sem, akkor kicsi a hőcserélőd, de az is igaz amit előttem írtak, hogy a padlófűtésnek sok idő kell, egy bizonyos külső hőmérséklet alatt pedig már mennie kéne állandóan
A keveroszelepet 0-10es skalan 5re veszem a padlokor szivattyuja maxon megy azaz 3-on. Lngmagassag mar igy is magas. Nem birja elerni csak tobb ora mulva a 60 fokot. Az lenne a levoptimalosabb a hocserelom olyan lenne aminek eleg az 50 55 fok.
Szigeteléssel együtt 140, vagy nélküle. (nem rossz ár az biztos) Kis ajtós, vagy nagy? Szállítás mennyire oldható meg? Csak új érdekel, a mostani 30 évet ment, szeretném ha a következővel sem lenne gondom egy darabig.
Ki kéne próbálni, hogy magasabb előremenővel mit produkálna a hőcserélő, mondjuk felvennéd 70 fokra, ugyanis nem biztos hogy 55 fokos primer előremenőre lett kiválasztva az a hőcserélő. Nagyobb hőmérséklet-különbségnél magasabb telljesítményt ad le.....magyarul, most lehet hogy nem 10 kw-os az a hőcserélő.
Köszönöm! Akkor azt rányitom, olyan 1.5-re felengedem. Ehhez bármi mást kell-e tennem? (HMV+fűtési kapcsolóálláson van, minden nyitva, rendszeren automata légtelenítő.)
Igen, a folyás helye az a felfelé álló "csonk" a szivattyún, (nem cső, valami más egység, a függőleges nyíllal jelölve) de a pontos hely nem látható a hozzáférhetetlenség miatt.
Kilyukadt a 30 éves totya s35-ös kazánom. Sürgősen kéne helyette valami megoldás. Nem idegen tőlem a villáskulcs, és elégedett is voltam ezzel a kazánnal, szóval ugyan ilyet szeretnék, egyrészt mert ennek a cseréjéhez nem kellene piszkálni a csöveket, másrészt ugye az elégedettség miatt. Elég lapos a pénztárcám, de mivel van 2 óvodás gyerekem, gyorsan meg kell oldanom. Esetleg létezhet más kazán is, aminek ugyan azok a méretei? Előremenő/visszatérő csatlakozás. Vagy esetleg nem tudnátok egy jó helyet, ahonnan olcsón be tudok egyet szerezni?
nézd meg a padlófűtés bemenő kimenő csöveinek hőmérsékletét, vesd össze a padlóéval. Mivel használt, nem tudod a csövek milyen sűrűn vannak lefektetve. De elég érdekes megoldás, hogy emeleten padlófűtést raktak.
Nekem a mostani 3 utas nem kever be semmit a padlo visszaterobol mert en azt elzartam nullara. Mivel ha meg volt nyitva nagyon lement a vizhomerseklet.
Akkor ha jol ertem ez a termosztatikus szelep a kovetkezot csinalna: 20 fokot eleri a homerseklet beindul a kazan. Majd a szivattyu keringtetne a padlo visszatero vizet es ha a hocsereloben(radiator korben) megvan mondjuk a 40 fok akkor elkezdi keverni a radiator korbol a melegvizet ugy hogy az m8ndig 40 fok legyen?
A paciens egy Stiebel Eltron Hydrotherm Primus HCP 23 KE SI. A fűtési körben nullára esett a nyomás, valószínűleg a beszerelés óta nem volt pótolva benne a veszteség. Szeretném kérdezni Tisztelt Hozzáértőket, hogyan és HOL lehet utántölteni ezt a típust? A mellékelt képen a HMV bemenő fölött látok egy négyzet keresztmetszetű elforgató szárral rendelkező szelepet, ami talán erre szolgál... Ezt a típust a bemenő hidegvízről, és ezzel a szeleppel lehet feltölteni?
Másik gond (oka lehet az elsőnek...): A második képen a keringtető szivattyún lévő alkatrész folyik. Mi ez, és a javítása megoldható-e?
Van esetleg valakinek egy kézikönyve ehhez a típushoz?
Az, hogy nem az előremenő hőmérsékletét állítja, hanem a visszatérőből keverés arányát. Így a padló előremenő hőfoka egy csomó mindentől függ, ami rendesen megnehezíti a szabályozást. A termosztatikus keverő mindig pont annyit fog visszakeverni a hideg ágból, hogy a beállított hőfok jöjjön ki belőle.
Persze megtarthatod ezt a mostanit is, mert az meg motorizálható és akkor persze automatizált lesz, csak a motor ára pont duplája a VTA-nak.
Elsőre azt a kézi keverőt kicserélném egy VTA322 DN15, 20-43°C termosztatikus keverőre, onnantól az azon beállított hőmérsékletű víz fog a padlóba menni. Hogy milyen hőmérsékletre van szükséged, na azt neked kell kitapasztalni! Valszeg utána a mellette levő, a hideg ágban levő radiátorszelepre sem lesz szükséged.
A C18 beállítását passzolnám, majd a gázos szakik. A kazánszivattyút szintén a konkrét beállításokhoz kell belőni, ezt messziről szerintem meg nem mondja senki.
A vezérlése a padlónak már nem termosztátról (computherm Q3) hanem eberle szondával ami a beton hőmérsékletét nézi. Így már simulékonyabb a túlfűtésem. A vezérléssel nincs gond már.
Itt egy rajz.
A vezérlésem úgy van megcsinálva, ha a padlókör beindul megy a radiátor kör is.
ha a radiátor kör megy csak és a padló nem kér fűtést akkor a padló áll.
Ha jól olvastam mika kazánod van!Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem hozzád.Az adatlapomon levő mail címemre írj rám légyszíves,nem akarom a fórumot offolni!
Visszaolvastam a sztoridat, ahol a termosztáttal, meg túlfutásssal küzdesz.
Ez a 10 lemezes (ezt szoktál többnyire 10kW-osnak árulni )hőcserélő nálam 60m2-t fűt, a kazánoldalon 42-45 fokos vízből a szekunder oldalon max 30 °C-t előállítva. Igaz, ezt úgy, hogy a kazán szinte folyamatosan koppra lemodulálva, 4kW-on megy. Így nincs túlfutás és betonkihűlés sem, amivel te a túl magas előremenő miatt küzdesz. Az keverőt pedig nem úgy kell beállítani, hogy hamahama melegedjen, hanem meg kell érteni, hogy tonnaszám betont melegítünk, amihez idő kell. Ha komfortot akarsz, folyamatos meleget, akkor megkeresed azt az előremenő hőmérsékletet, amivel még éppen kifűti a szobát a padló. Persze ekkor közel folyamatos üzemről beszélünk, amikor meg elő fog állni az, hogy a c18 ki-be fog kapcsolgatni, mert az 51m2 padló olyan 3-5kW-ot fog kérni a hideg napokon. A helyzetet súlyosbítja, ha a radiátorok a padlótól független vezérléssel mennek és éppen nem kérnek hőt, mert a kazán-hőcserélő kör víztömege igen kicsi.
Szeretném a véleményeteket kérni a következő problémával kapcsolatban.
Most készült el a fűtés rendszerünk amelyben egy westen pulsar 24 fali turbós kazán szogáltatja a melegvizet és a fűtést.
Az új fűtést és melegvíz ellátást kb 1 hónapja használjuk de minden probléma nélkül . De mivel a szobatermosztát nem volt a kazánba kötve így manuálisan kapcsolgattam a fűtést ki-be.
A garancia és termosztát bekötés miatt 4-napja szóltam a hivatalos márkaképviselet szerelőjének hogy jöjjön ki és végezze el a hivatalos beüzemelést és a termosztátot amelyet már bevezetékeltem kösse be.
A szerelő mitán kijött átnézte a kazánt és mivel vadiúj berendezésről van szó sok mindent nem kellett csinálnia. Annyit kért hogy nyissam meg a melegvizet és addig ő állít /finomhangol / rajta a műszerével.
A vizet kb. 3-4 perceg engedtem majd mondta hogy készen vagyunk . Bekötötte a szobatermosztátot amit ki is próbáltunk . Majd a munka végeztével a szükséges garancia levél kitöltése után rövid beszélgetés és fizetés után boldogan summáztam hogy megtettem mindent annak érdekében hogy biztonságosan és megfelelően működjön minden .
A gond ezek után jelentkezett mert este nem tudtunk fürdeni ugyan is nem volt melegvíz. Először azt hittem azért mert megy a fűtés / bár prioritást akkor is a melegvíz ellátásnak kellen kapnia / de akkor sem volt melegvíz ha a termosztát kikapcsolta a fűtési kört.
Kipróbáltam hogy kikapcsolom manuálisan a fűtést . Melegvíz így már volt de sokkal később / nagyobb mennyiségű víz kiengedése után / mint eddig és nem volt forró csak meleg.
Szóval vaéami nem stimmel. Felhívtam a szerelőt aki közölte kicsit kioktató stílusban hogy mire számítottam hiszen ezek a kazánok nem tudnak egyszerre két dolgot . A fűtési kör és melegvíz egyszerre nem fog soha menni. Mire én mondtam hogy ezt én is tudom , de eddig volt forró vizem ha kikpcsoltam a fűtést most meg nincs . És szerintem az sem normális hogyha csak a fűtés ikonja világít a kazán kijelzőjén és effektíve nem megy a fűtés mert a termosztát már kikapcsolta akkor sincs melegvíz. Mire ő közölte hogy ezt ő sem érti de állítsam magasabbra a mekegvíz hőfokát . Ha így sem jó akkor majd hívjam valamikor jövőhéten kijön.
Természetesen hiába vettem fel 52 C-ról 60 C ra a víz maximális hőmérségletét akkor sem történt semmi.
Szóval nagyon bosszús vagyok !!!
Van egy vadiúj fűtési rendszerem amire kiadtam egy szakajtó pénzt /minden hivatalos dolgot -gázterv -próbaüzem , -garanciális beüzemelést kifizettem /és se mosogatni se fürdeni nem tudunk.
Ráadásul felháborító hogy egy kb. 20 perces munkáért ami gyakorlatilag semmi sem volt hiszen vadiúj kazánról beszélünk kifizettem közel 20 ezer forintot. Jó van egy év garanciám de szerintem egy évig semmi baja nem lesz utána meg mehetek a sunyiba és fizethetek ha szétmegy valami benne.
Mi lehet a baj? Mit csinált ez a jó ember a beállításkor ?
Azt értem hogy egyszerre nem tudja kiszolgálni mind két kört a kazán , de azt nem értem miért nincs meleg /forró / víz he nem megy a fűtés csak a téli üzemmódban van a kazán. Azt is megértem hogy pár másodpercet várni kell a melegvízre /eddig is így volt / de hogy percekig engedjük a vizet és akkor is csak langyos a víz azt nem tudom elfogadni.
A szervízelés előtt olyan forró volt a víz hogy alig állta a kezem most meg simán arcot lehet vele mosni.
Ha legközelebb kijön a szerelő akkor megint kiszállási költséget kér és lehet hogy még szervízköltséget is és nagylelkűen visszaállítja majd a VADIÚJ kazánomat úgy ahogy addig volt még hozzá nem nyúlt ?!
Na meg az is problémás szokott lenni hogy ami 2 éve még szabályos volt az most már nem (pl:kád fölé már nem engedik a cirkót, parapet mára felejtős mert lehetetlen betartani a telekhatár szabályt stb.)
Ha minden szabályos akkor csak 3-6 hétig lesz kizárva amíg el nem intézi az összes papírt ami nem egyszerű mert a kéményseprőnek kell gyártói megfelelőségi nyilatkozat,teljesitmény igazolás a kémény anyagáról+kivitelezői, a gázosnak eph, terv kivitelezői stb(ez utólag általában 170.000Ft szokott lenni de csak akkor ha zárt égésterű készülék van, ha nyílt akkor cserélni kell.Ami még divatba jött,hogy büntető feljelentést tesznek vagy a tulajok vagy a katasztrófások a szerelő ellen.
a beleletlen kemeny, nyilt egester (elszivoval) az tiszta ugy.
de most nem errol volt szo. arrol volt szo hogy ha valakinek minden rendesen meg van csinalva, csak nem koltotte el a bo 100-ast a papirokra, akkor mi fog tortenni.
Az ilyen szerelők miatt van most annyi munkám hogy ma is menni kell mert heti 9-10 helyen kell cirkót cserélni kéménybéleléssel, gázcső cserével minden engedélyezéssel együtt, a tulajok meg nem tudom miből teremtik elő azt a minimum 600.000FT-ot amibe ez átlagosan kerül,mikor nemrég cserélték ki aranyáron a cirkót és akkor senki nem mondta nekik hogy nem szabad nyílt égésterű készüléket feltenni, de akinél nem lett a kéményseprő szakvélemény sem elintézve az azért szívja meg most mert a kéményseprő jelent a katasztrófásoknak azok meg a gázosoknak. Akinél viszont elintézték a kéményt az majd később fog szopni mert a kéményseprő új adatbázisa a gázművel össze lesz kötve és akkor fogják elővenni(ha lesz erre emberük és szándékuk)mert a két adat nem egyezik, persze mindezt a mi biztonságunk érdekében (még véletlenül sem azt akarom sugallni,hogy a felhasználható minősített anyagok nagy része ezen cégekkel összbeszéltek volna ne adj isten résztulajdona van a vezetőségnek ezekben a forgalmazó cégekben ez csak a véletlen műve lehet).
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=132240723&t=9054448 Update:Ma volt nálunk egy szaki,szemből nézve a radiator bal alján levett egy kupakot,egy nagy inbusszal elzárt valamit,majd a mellete lévő nagyméretű anyát meglazította,elkezdet folyni víz,kb 20l vízet leengedett,addigra már langyos lett a radiátor első tagja,anya elzár,inbusz megnyít,kupak vissza,figyeljük meg este hogy fűteni fog mint állat.Meg kérdeztem hogy kell-e jobb fent légteleníteni a nagy csavarral a végén,azt mondta nem kell most már minden rendben lesz,elment,1 óra múlva újra hideg volt a bejövő cső is,megpróbáltam légteleníteni jobb fent,iszonyat mennyíségű levegő jött ki,majd elkezdet egy adag rozsdás,barna víz folyni,akkor lezártam,de fűtés azóta sincs :(
Haz 1994ben epult. Nyilaszarok frankon zarnak azzal nincs gond. Nem azzal van a go.d hogy nem birom kifuteni a hazat hanem hogy a padlofutes mintha nem kapna eleg hot.
Tarsashazrol van szo. Ket oldalon nem futenek. Felettem alattam laknak.
Azt nem tudom hogyha kicserelem a hocserelot egy nagyobbra akkor hogy fog alakulni a futesem. Ezt nem tudom. Ja es ez a hocserelo hogy nez ki belulrol?
Hali fogalmam sincs milyen tipusu a h9cserelom. Anyit latok hogy lemezes. Nekem ugytunik mintha nem tudna levenni a hot a hocserelobol a padlofutes. Na a masik gond pedig az hogy a 3 utas szelepet ugy kell beallitani hogy csontra felvenni 10esre hogy elinduljonegyaltalan felfele. A kaza 55 fokon megy es a padlo eloremeno alig megy felfele. Feg c18 kazanom van tehat nem a kazan a gyenge.
akkor meg főleg nem rossz. persze, nem lehet kettőt összehasonlítani egyáltalán. nekem pld. 21-21.5 a kazánnal fűtött rész, de van pince, meg garázs ahova jut a hőből.. jól szigetelt, de nyitogatjuk az ajtót stb. és a tiedhez nagyon hasonló számok jöttek ki tavaly, 12kW-os kazánnal + cs.kályhával. az alapterület itt is 120 netto. mondjuk gondolom, 1200m3-es éves fogyasztásos házaknál sosem lesz brutál nagy különbség hasonló méretben, pld. nem lesz 400zal kevesebb senkinek sem. bár lehet, tévedek..
ez a legszebb, amikor a polgar azt hiszi hogy kifizette a sokpenzt a rendes hivatalos utert, aztan valojaban ugyanugy svarcban van csak eppen szegenyebb egy kerek osszeggel.
Nekem csak a kazán van radiátorokkal. Az asszony otthon van a gyerekekkel, így 22,5 mindig, az tényleg azt jelenti, hogy még akkor sem vesszük le, ha elmegyünk itthonról.
óránként megy 5 percet a kazán mindenhol egységes meleg és jó hőérzet.
Biztos nőni fog ,pláne ha az ember otthon tartózkodik !:-)))Az biztos ,hogy tudod cukkolni az olvtársakat!!!Nekem nehéz elhinnem(elképzelnem),ráadásul még nincs is vége a hónapnak.
igen arra céloztam. :) amit írtál, az nem kirívó. persze, viszonyítás kérdése..én kb. 1 hete kapcsoltam be a fűtést. viszont szépen üzemel a cserépkályha (most is) :)
Sziasztok, két éven keresztül próbáltam beállítani a padlófűtésemet. Most már elegem van de nagyon.
A probléma a következő: A radiátor kör és a padlófűtés szét van választva egy 10 kw-os hőcserélővel.
A hőcserélővel szedi le a padló az előremenő vízhőmérsékletet. Az a baj, hogy akárhogy állítgatom, nem bírok csak 2 óra múlva előállítani 40 fokos előremenőt de még 35 fokot se.
Már az összes variációt kipróbáltam egyszerűen borzasztó. A kazán 15 perc alatt megy fel olyan 53-55 fokig. és egyszerűen a padlófűtés nem bír felmenni 35 fok fölé még órák múlva se.
Már megőrülök ettől az egésztől.
50 perc alatt 2 fokot emelkedik a padló visszatérőm.
Nincs bünti csak a kéményseprő értesíti a gáz szolgáltatót és jön a gáz kizárás, viszont ha a kéményseprőt elintézed akkor nem cseszegetnek a gázosok amíg a gázbiztonsági szemle nem jön, és akkor kérik az összes szarságot.
Ami az egyszerűsített gáz készülék cserét illeti az meg olyan hogy utána az felel az egész gázrendszerért aki kicserélte a készüléket,...Na ezért van az,hogy a parasztnak azt mondja a szerelő,hogy egyszerűsítettel átmegy de nem ad le semmit a gázmű felé mert nem hülye hoy ő vigye el a többi régi szutyok miatt kialakult esetleges balhét.
Ma a gázora előtt gazszagot ereztem gyufaval megnéztem es sajna kicsit kigyulladt , tekertam ra kocot es csőfogoval meghuztam kb 1/4 fordulatot utana jo lett ez egy elagazasnal volt a gazora előtt lenyegeben a csőben lévő dugo lazult meg(csak azt nem tudom miert van ott. GAzszivargast jelő spray nincs sajna van meg valami modszer az ellenőrzesre sterintetek? Hogyan es mitől lazulhatott meg az a dugo??
itt Magyarorszagon igen. olyan ertelmetlenek a szabalyok, hogy gyakran megeri oket athagni. maga az allam is gyakran alkalmazza ezt. aki meg ketelkedik magaban, az gondoljon bele hogy szokott-e a megengedettnel gyorsabban menni kocsival.
Kérdeztem néhány üzletben, de nem tudtak rá megoldást. A kalibrátor, csak tágítja, de az nekem nem jó, mert akkor megmarad a 2,2 mm-es falvastagság. Valami olyasmi kellene, ami kúpos és van néhány vágóéle, ami nagyjából szimmetrikusan leforgácsolja a cső belsejét?!
Sziasztok! Szokas szerint tanacsot szeretnek kerni. Van egy turbos demrad cirkom, ami tegnap par oran belul ketszer megallt. Csorog-zorog, mindenfele krikszkrakszot ir az lcd. Nyilvan vmi vezerlopanel gond kezdodik nala. Elso alkalommal kihuz-bedug megoldotta a dolgot, masodszor viszont ugy sikerult csak ujrainditani, hogy a panelon megmassziroztam a kabelcsatlakozasokat. Lenyeg a lenyeg, hocipom tele, ha megegyszer eljatsza ezt, akkor lecserelem. Tudom, hogy egy ipari hulladek, nem akarom taligaval hordani bele a penzt. Milyen tipust vegyek? 24KW-os, turbos, nem kondenzacios. Ha mar csere, akkor olyat szeretnek, ami kulso homerovel tudja az idojaraskoveto szabalyozast, esetleg a kesobbiekben lehessen hozza kulso hmv tarolot csatlakoztatni. Valaszokat elore is koszi!
Egy Renova Mini turbós kazánom van. Már vagy 11 éve tökéletesen működik, ám ma produkál. Elkezd fűteni olyan 30-35 foknál láng kialszik, keringetés, turbó megy tovább. Kis idő múlva újra gyújt, de 1-2 fok után megink láng ki. Addig eljutottam, ha megbontom a kazánborítást (a szigeteltet), akkor szépen működik, de ha bezárom, akkor kezdődik előlről. Kéményt megbontottam, nem látszik dugulás, gondoltam, hátha nem tud elég levegőt szívni. Nem tudom mi lehet, vagy túlmelegszik, vagy valamit érzékel odabennt. Ja, az előremenő 70 fokra van állítva. Nyomás rendben. Merre keresgéljek? Előre is köszönöm.
A hollandert nem kellett alapból kitekerni de a macera után engedett alul. Amikor széttekertem láttam, hogy el van törve benne a menet. Hogy mior tört el nem tudom de nem tűnt frissnek. A hollander és gumigyűrű csere után is könnyezik picit alul...
Fent tényleg elég csúnya volt a tartály. ecetes vízkőoldót adtam neki... de lehet nem eleget..... ;) nyomok rá ecetet gazdagon... Jobban szeretem a sósavnál....
Elméletileg a szelep nem tölt túl eddig sem tette.
Savazok még egy kört ha nem megy gumicsere. Hogyan tudom szétpattintani a leeresztő szelep körmeit könnyedén???
Sziasztok. Tudna nekem valaki tanáccsal segíten? Van egy Demrad Solaris típusú kéményes, LED-es, középső órás cirko kazánom. A következő jelenséget mutatja:
Begyújt a láng
kb 10 mp-ig ég
majd kialszik
A szivattyú folyamatosan működik, nem áll le.
Aztán változó időnként (1-3 perc mulva) újra begyújt a láng és kezdőkik előről
A kijelzőn semmiféle hibajelzés nem tünik fel. Zölden ég aminek zölden kell, és pirosan a hőmérséklet jelző.
Az az érzésem, hogy nem ez a helyes működés, tavaly legalábbis emlékeim szerint nagyon sokáig müködött kis lángon, és csak ritkán kapcsolt ki. (Nagyobb előremenő esetén nagyobb lánggal ég látszik, hogy tudja szabályozni a láng magasságát. De ebben az esetben is nagyon gyorsan csökkenti a láng magasságát, majd kikapcsol)
Volt nálam tavasszal egy szerelő, és arra gyanakszom, hogy ő állított el nagyon valamit. Az az ötletem, hogy valami hiszterézises dolgot tolhatott el. Nem értek hozzá, csak ötletelek, hogy esetleg az lehet a baj, hogy a visszatérő és az előremenő közötti hőmérsékletkülönbség túl alacsony, ezért kikapcsol, nehogy túlmelegedjen.
Tudja-e valaki, hogy ezt a hőmérsékletkülönbséget aminél már kikapcsol, megnövelhetem-e valahol? Vagy esetleg más is futott már bele hasonló problémába és sikerült-e megoldani?
Az a helyzet, hogy eleve, még a betonban voltak toldva a padlófűtés csövek könyökkel, majd vascsővel az osztóba.
Ezért mindenképpen a beton szintjén kell toldanom. A toldások nagy része nem fal közelben van, mert a közfalakon is változtattunk, tehát nem lenne jó megoldás a bontható fedőréteg.
Akkor ezek szerint a cső alakítása a presszes toldáshoz lenne a legjobb megoldás?
Kb. 20 csővéget kellene 1-1,5cm hosszban, belülről 0,4mm-t felbővítenem.
Mi a véleményetek, mivel, hogyan csináljam?
Valami olyasmi kellene mint a calibráló, csak nem a csővégre, hanem a csőbelsőre...
Kiveszed a dugót.(kb-7-8 liter víz van benne,tepsibe,akármibe felfogod)a dugó helyére csatlakoztathatsz egy tömlőt,amit kivezetsz az ablakon,vagy a slóba.
Kinyitod az előrét,töltöd a rendszert vízzel(jobb,ha két ember csinálja,úgy,hogy a nyomást 2bár körül tartja a mosatás alatt).
Ha letisztult,elzárod.
Nyitod a torlót.
Ha letisztult,dugó vissza,alulról töltöd a torlóval a radiátort nyitott légtelenítővel.
Nyitod felül a szelepet,kazánon nyomást beállítod,többi radiátort kinyitod,fűtést elindítod.
Felül elzárom, alul kitekerem a dugót, akkor visszafelé kijön a benne lévő víz ugye?
Ezt követőe tekerjem vissza a dugát, zárjam el a torlót és nyissam rá a csapot. Ha megvan, akkor ismét tekerjem ki a dugót és foigjam fel a kijövő vizet?
Ezzel kijön belőle a "sár"?
Vagy a mosatás azt jelenti, hogy egy slaggal veressek be neki?( csaptelepről)
Hany centire alhatok tole,hogy ne egjen meg a borom? Es a szarado ruhak fregolin hany centire lehetnek tole legkozelebb? Illetve a villanybolier hany centire lehet tole?
A harom kozul melyiket vegyem? Milyen magasra szereljem?
DÉG Eurocondens 25F kazán. Fűt és melegvizet is csinál. Fűtésnél hiába veszem fel a vízhőfokot a kazánon max-ra, 40 foknál fél óra után sem megy feljebb az előremenő, még akkor sem, ha csak kevés radiátort kapcsolok rá éppen, gyakorlatilag nem növeli a kazán a teljesítményét. Melegvízfűtésnél viszont 85 fokig lazán felmegy, szépen modulál. Szerelő megnézte alaposan, érzékelők rendben vannak, az a gyanúja, hogy vezérlőpanel. Kérdésem: mi van ilyenkor (nem garis már), találkozott-e valaki hasonló problémával? (csak a panel 50 rugó körüli!)
Szeretnek venni egy feher szinu Technorgaz TGF. 5 gazkonvektort,de sehol nem kapni,pedig feher szinben reklamozzak ,mindenhol. A gyar most irt,aszongya,hogy a feheret csak kulon rendelesre csinaljak,mert konnyen elszinezodhet,es nem vallaljak erte a garanciat!
Akkor miert ezt reklamozzak?
A barnak meg csunyak!
Szerintetek vegyek feheret? Tenyleg nem kotelesek szinezodes eseten penzvisszafizetesre?
A jobb oldali alsó dugót kitekered,miután a rendszerben nincs nyomás, majd elkezded tölteni a rendszert,felső szelepet elzárod alsó torlót kinyitod és mosatod a radiátort,ha nem akarod leszedni a radiátort.
Segítséget szeretnék kérni. Vizes ügyben. Kb 3 éve használjuk Dömötör Lux WC tartályunkat nagy megelégedéssel.
Pár napja a gomb elengedése után nem állt el a víz. Eleinte elég volt picit rányomni a gombra, hogy visszaálljon. De most már folyamatosan csurog vékony sugárban a víz... Szerintetek a mozgató mechanikában lehet a hiba, vagy az elzáró szelep alá kerülhetett valami??? Szétszedtem többször is de a víz szivárog még mindig. Még valami a szerelés közben a mocorgástól alul a csőnél elkezdett ereszteni a hollandernél a cső. Amikor szétszedtem, láttam hogy a hollander menete eltörött a csere után bár kisebb mértékben de mégis kijön néhány csepp víz erre van ötletetek? Minden segítséget előre is köszönök.
A csőben is lehet simán annyi levegő,hogy lecsökkentse a keresztmetszetet,azért írtam a mosatást,mert nagy vízárammal kijön a csőböl a trutyi is meg a levegő is.
Próbáltad már , hogy az összes radiátort elzártad és csak az az egy legyen kinyitva ami nem fűt teljesen.
Esetleg a rendszerből leengeded a nyomást és a légtelenítőt teljesen kiveszed a radiátor végéből,és elkezded tölteni a rendszert, teszel a radiátor alá egy tálat és meglátod folyik-e a víz vagy a levegő jön.
Már ki van építve az új gépészet, csak az eredeti padlófűtés csövekkel kellene összekötnöm az osztó-gyűjtőket.
Az a problémám, hogy ezek régi, már nem forgalmazott un. PEMÜ csövek, 20x2,2-es mérettel, emiatt nem kompatibilisek a mai idomokkal. Nem szeretném a régi fittingeket rajtahagyni aztán bebetonozni, mert nm bízom bennük.
Van e valakinek építő ötlete, hogyan tudnám ezt a csövet toldani modern ötrétegűvel?
Amilyen lehetőségek felmerültek:
normál ötrétegű idom + valahogy(?) kibővíteni a csövet (dörzsár, melegítés)
KPE 20mm-es réz csatlakozó idom, ami kívülről tömít
keresni ehhez való régi idomokat
újracsövezni az egészet (ezt nem szeretném)
Így néz ki az eredeti:
Köszönöm az ötleteket, alkatrész elérhetőségeket, megoldási javaslatokat!
Lehetne, csak egyszerűbb lenne a lábat állítani, azonban nemigen fér alá a kezem és nem feszegetném a lábat ha nem állítós. Erre már a tűzhely/hűtő/mosógép -nél gondoltak a tervezők, érdekes lenne ha itt nem.
Junkersz kombi cirkom van (a tipust nem tudom mert nem tudom hol van rajta), es az a jelenseg hogy ha kinyotom a melegvizet es elzarom akkor a szivattyu nem all meg.
Tudom hogy alul van egy kapcsolo egy fekete kapcsolohazban es azt leszerelve es nyomogatva tokeletesen mukodik, szoval ugy tunik hogy a tomszelenceben levo tuszelep nem nyomja meg elegge. De eddig megnyomta. Az egesz 2 csavarral fixalt alsotest nem mozog, tehat nem az a baj hogy az egesz lefele mozdul es emiatt nem nyom eleg nagyot a tuszelep.
Meg egy erdekes jelenseg van: ha elzarom a vizet az egesz lakasban, akkor azonnal leall a szivattyu es nem indul (helyesen) akkor sem ha ranyitom. Tehat ha a nyomas megszunik a nyomo oldalon akkor. Amugy kicsit csopog is, de ettol most tekintsunk el ha lehet.
Majd elfelejtettem. Vettem 2 db légtelenítő kulcsot. Valszeg spiáter, ami akkor derült ki, amikor az első használatnál kitört a nyaka egy olyan légtelenítőn, ami 10 év alatt "beállt". Annyi ereje még volt a kulcsnak, hogy kissé elfordítsa azt a négyszögletes rudat, amitől aztán "dőlt ki" a víz. Rohantam fogóért (ilyenkor nem találod:-), és azzal még meg tudtam szorítani a kulcs nyakát.
A termoszelep rúdja beragadt (még sosem volt használva 10 év óta). Amikor a műanyag védőkupakkal megpróbáltam elzárni a szelepet, kinyúlt a védőkupak, a menet is megrongyolódott rajta. Fogtam egy 3 mm-es laposvasat, nekifeküdtem a rudazatnak, egyszer csak "bezuhant", de hálistennek vissza is jött, amikor elengedtem. Kicsit megjárattam, aztán vettem egy kézi elzáró kereket, feltettem, klasszul működik (csicsás). Igaz 750 Ft volt, de ezután bármelyik radiátorra áttehetem. Ezzel sikerült most kizárni a hibás csőszakasz két végét (másik végén egy szelep az osztó tetején).
Felhívtam egy szerelőt (nem férek be a mosogató alá, meg bátorságom sem volt:-).
Asszongya: csak egy óra múlva tud jönni. Sirály! Az ötrétegű cső volt elrepedve a hollandi belsejében (megtoldotta).
Ez akkor jó amikor tutira el akarod zárni pl, le akarod szedni a radiátort, de nem akarod , vagy nem tudod a vizet teljesen leengedni. (panelház) Ha kész a csere, mehet vissza a thermotekerő.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a sok tanácsot,kivettem a szelepszárat +tényrt a végén,nem volt semmi rajta,visszaraktam,fűtés azóta sincs,úgyhogy a következő lépés a közösképveselő által ajánlott fűtésszerelő kihívása lesz,amint lesz valami eredmény rögtön jelentkezem!Mégegyszer köszönöm,és örülök hogy van még olyan fórum(ellentétben a mobil és számtech fórumokkal)ahol tényleg próbálnak is segíteni,nem pedig az van(tisztelet a kivételnek)hogy olvass vissza,google a barátod stb)
Érdekes okfejtés. A Főtáv kifogja számlázni a fűtési díjat (Hődíj + készenléti díj) mivel arról nincs tudomása, hogy a fűtés nem működik.
Ha így jobban tetszik, akkor a HŐÉRT fizet, amit a radiátora lead. Itt ugye az a speciális eset forog fenn, hohy a HŐT nem adja le a radiátor.
Idézek a FŐTÁV Műszaki hibabejelentéséből:
"Társaságunk felé történő műszaki hibabejelentésével elfogadja, hogy amennyiben az Önök közössége nem kötött társaságunkkal Átalánydíjas Üzemeltetést Támogató Szerződést, és amennyiben az Ön által igényelt kiszállás során megállapítást nyer, hogy a bejelentett hiba a lakó, vagy egyéb tulajdonosi közösség, vagy intézmény tulajdonában és kezelésében lévő hálózati elemekre vezethető vissza, vagy a hibakivizsgálás során megállapításra kerül, hogy nem áll fenn a bejelentett hibajelenség, úgy a FŐTÁV Zrt. 10.400,- Ft +Áfa (27%), azaz összesen bruttó 13.208.- Ft fizetendő kiszállási díjat számláz ki az Ön részére utólag, amely magában foglalja a kis anyagköltségű hibaelhárítást is."
"Mikor nem kell kiszállási díjat fizetni?
Amennyiben a meghibásodás az épület hőközpontjában keletkezett,
amennyiben a hiba az épület központi légtelenítő rendszerében keletkezett, ill. a hiba központi légtelenítéssel elhárítható,
amennyiben a hiba a tágulási tartályban jelentkezett."
Vagyis az eddig megismert problémából, nekem nem az jön le, hogy Zoli miatt nincs fűtés. Ha pedig megállapítják, hogy a lakóközösség miatt áll fenn a hiba, akkor még mindig tovább küldheti a javítási számlát a lakóközösségnek. mivel az elhárítása is őket illette volna.
Persze ma már tudom, hogy felesleges volt a radiátorokat termoszeleppel szereltetni. Úgy érzem, hogy semmi okom nincs termofejeket rászerelni (és használni).58 m2-es házikómban minden helyiség egybe van nyitva (WC nem:-). És persze van egy szobatermosztát.
Tehát úgy érzed, hogy nem fog szétroppanni a védőkupak, ha becsavarom (és be fogja-e nyomni a termoszelep rúdját?)?
OFF
De akkor (2003), amikor a házam épült, a fűtés volt az egyetlen dolog, amihez semmit nem értettem. Betonoztam, falat raktam, tetőt zsindelyeztem, felszereltem a csatornákat, bevillanyoztam a házat (szakmám), felépítettem a szennyvízhálózatot, felszereltem a szanitereket, csempéztem, burkoltam, beállítottam 8 db ajtót (tokot), redőnyöket, szunyoghálókat felszereltem...
Miért ne vehetnél,ami most rajta van az csak egy ideiglenes takaró műanyag,igaz lehet vele kezelni a szelepet,de elszoktuk dobni és termofejet teszünk ezekre a szelepekre. Ha már egyszer termoszelepet vesz valaki,nem igazán értem miért nem vesz rá termofejet. De talán lesz occó kínai. :-)
Igaz amit írsz,de ha kérdez valaki mi csak válaszolunk és tippet adunk,írhatnám azt is itt minden kérdésre ,hogy hívjon mindenki szerelőt. Aki érez magában egy kis tehetséget és van egy kis érzéke, nélkülünk is nekikezd, de lehet hogy eláztatja a szomszédot.
közben nekiálltam, és józan paraszti ész mentén pont így csináltam :-).
Viszont szerintem a fürdőszobai radiátor rosszul van bekötve úgy eredendően:
ez egy "álló" törülközőszárítós darab.
A két felső csonkjára van kötve a két cső, ami még kb fél métert megy föl a vízszintes részig.
Viszont így a légtelenítője a bal alsó csonkon van, ott sose fog lefújni.
meg nem tudom, a levegősséggel függ-e össze, vagy áramlási gond, de így az alsó 2/3-a tök hideg. Nem az alsó csonkra kellett volna kötni az elfolyó csövet?
Ma már (szinte) pontosan tudom, hogy mit látok a képen (hála nektek, meg a Googlenak).
Kérdés: az a kis fehér műanyag félgömb képes-e betekerés közben elzárni a termoszelepet, vagy a kezemben fog széttörni a műanyag? Ha jól keresgélek, létezik valami kézikerék, netán olyat kellene szereznem?
Ja és Morgen tanácsára már megvettem azt a légtelenítő csavart, amivel ezt a Herz TS-90 szelepet majd "kezelni" fogom (ami felfelé áll, az a légtelenítő - ha valaki még nem tudná, akárcsak én öt napja:-) )
Megértem azt aki nekikezd alap dolgoknak önmaga, lassan kérvényt kell benyújtani 14 példányban (tisztelet a kivételnek és a jelen lévőknek) a szakembereknek, hogy megnézzenek ezt-azt... pláne ha nem komplett kivitelezés. Egyébként informatikusként akár jobb érzéke is lehet a műszaki dolgokhoz mint egy szakácsnak vagy egy történelem tanárnak, persze őket is lehet "prejudikálni", előítéletekkel illetni.
azt mondta informatikus , nem biztos ,hogy biztatni kellene a hollandinal valo legtelenitesre, ugrott mar be lakasba par 100 liter viz mert meglazitotta a hollandit nem jott a viz ezert szejjelebb tekerte, ez addig ment amig a hollandi lejott a szeleprol ' es ezek utan mar szetugrott . dolt a viz , a hollandit meg nem tudta visszakapatni.
hehe:-) :-) :-) :-) :-)
amit regebben 25 30 ember csinalt most. 2 csinalja , mikor lenneidejuk elcseszni ?????
valaki radiatort cserelt es nem legtelenitette ki a strangot , vagy elzarva hagyta .
ez azert nem igy van, a szolgaltato HŐT szolgaltat , a rendszeredet neked kell fogado kepes allapotban tartani ,( erre szoktuk peldanak mondani , hogy az aramszolgaltato sem jon ki villanykortet cserelni )
es feltetelezem nem csak "nalunk " van igy.
annak idejen amikor a "karbantartasi munkakat" (ugy 2000evben ) megszuntettek el lett kuldve sok ember es alltalanos oromok volta a felhasznalokon mert olcsobb lett vagy nem emelkedett a tavfutes ara , be ennek fejeben a tulajdonosoknak kellene gondoskodni a javitasokrol, vagy a tarsashaz szerzodik olyan ceggel/maganvalalkozoval aki valalja ,hogy rovid idon belul felvonul es hozzakezd a hibaelharitashoz .
de ezek bennevannak a szolgaltatasi szerzodesben.
Elméletileg el kell hogy álljon,legalábbis a régi szelepek nem nagyon csöpögnek ,folynak. Lehet hogy levegős a radiátor azért nem fűt. Ha a függőleges cső meleg akkor nem a strangal van a probléma. Tedd vissza a termofejet,zárd el teljesen és ha van szerszámod a szelep hollanderén próbálj meg légteleníteni. Ha nem melegszik a radiátor,akkor alul zárd el a szelepet vagy golyóscsapot,és nyisd ki a radiátorszelepet,lehet hogy be van ragadva egy kis levegő.
Neked és mindenkinek köszönöm a hétvégi segítséget!
Még a feltöltés/légtelenítésről had kérjek segítséget tőletek!
Panellakás, távhővel, egyedi mérős, a fűtőtestek alsó csövének a végén van egy digitális mérő a fő elzáró szelep után, a másik csőből egy szonda megy át, ott is van elzáró. Melyiket nyissam meg előbb, "alulról" teljen meg vízzel? előbb töltsem, utánna nyitogassam a légtelenítőket? Igazából a mérőt féltem, drága cuccnak néz ki :-).
Ez elég sokat jelent. A hiba nagy valószinüséggel nem náld van, hanem a távfűtök a ludasok. Azért nem veszett kárba amit eddig csináltál, mert ha ők meggyógyítják a strangot (vagy levegős, vagy el van dugulva), akkor menni fog a fűtés. Ezt minden szezon előtt csináld meg. Ne hagyd magad rémisztgetni (10400 Ft), hanem mond határozottan, hogy te a fűtésért fizetsz és nem a két szép szeműkért. Tehát jöjjenek azonnal!
Köszi,ezeket meg csináltam már,de semmi változás,az nem tudom jelent-e valamit hogy abból a két függöleges csőből a radiátor felé eső langyos,a fal felé eső hideg,és ami megy a radiátorba azis csak az elején langyos.A másik két szobában ezek melegek.
Nyugodtan csavard vissza. Egy kombináltfogóval fogd meg a pöcköt és forgasd jobbra- balra, majd a fogóval nyomd be teljesen és nézd meg, hogy jön ki. Ezt egy párszor csináld végig, ha ezután se fűt a radiátor, akkor ott máshol van a hiba. Akkor marad a FŐTÁV, de az lehet, hogy fizetős lesz.
Szia,elkezdtem kitekerni,kb 2 liter víz kijött de még mindig spiccel mint az örültek,ha teljesen kicsavarom akkor vissza esik a nyomás,és lassan folyik vagy valamivel próbáljam betömni addig?
Ez egy újabb remek példa arra,hogy soha nem szabad ötrétegű csövet használni főleg press idommal vegyes tüzelésű rendszerhez még akkor sem ha van benne visszahűtő rendszer mert az is mire elindul addig az előremenőnél már biztosan szétmegy valami. Szerintem cseréltesd ki rézcsőre az egészet mert ez sosem lesz megbízható mivel a szünetmentes táp mindíg pont akkor szokta feladni amikor szükség volna rá. A másik amit még érdemes lenne megfontolnod,hogy a kazán előremenőjén az első szerelvény mindíg a biztonsági szelep legyen, vastag csővel kivezetve a lakásból.
Mindenképp balos kell, mert a csövekkel ott álltak ki. Akkor csak az a kérdés hogy a termofej és légtelenítőt a vevő határozza meg, de ezek nem felcserélhetők egymásssal? Mármint megvétel után.
Kezd világosodni az elmém (hála neked - nektek). Most nem vagyok otthon, nem tudom megnézni, de: egy Herz fényképen úgy tűnik, hogy a légtelenítő csavart körbeölelő kis fehér henger oldalán van egy "vízkispriccelő" lyuk. Eddig ezt talán azért nem vettem észre (ha ott van is), mert az ellenkező oldalon van.
Az előbb azt olvastam a neten, hogy a radiátor másik végén lévő légtelenítőmön (mert nekem ott is van) a légszelep fellazítása után el szabad fordítani kedvező irányba a kispriccelő lyukat.
Ahogy írtad úgy jó lesz. Ha meleg a radiátor teteje akkor nincs benne levegő,tehát nem kell légteleníteni. A kis szelepet ha egy egész fordulatod kitekered az elég, ne tekerj kifelé nagyon sokat mert a kis csavar kijöhet(három négy menet lehet a kis szelepen).
No jó, nagy fehér csak egy van, mert a másik (ami felfelé mutat) az kicsi. Ezzel ugye benyomódik a termoszelep tüskéje, és lezárom az előremenőt.
Aztán ha kinyitom a légtelenítő kulccsal azt a négyszögletes izét (meddig tekerjem, ütközik-e valahol, vagy netán csak 90 fokig?). Aztán? Úgy gondolom, hogy a rendszer víznyomása most "hátulról" támadja a radiátort, és ha van benne levegő, akkor az kiszusszan, de mihelyt víz jön, azonnal zárjam el a légtelenítőt.. Aztán pedig nyissam vissza a termoszelepet, és nézzem meg a kazánnyomást, nem kell-e utántölteni. Így kell? :-)
Ne mosolyogj! 11 éve élek ebben a házban, soha senki nem mondta, mit kezdjek azzal a felfelé álló bütyökkel.
Valaki ma azt mondta: a felfelé álló fehér hengert nyissam (tekerjem) ki, ekkor fog működésbe lépni a légtelenítő, és hagyjam úgy, innentől kezdve automatikusan teszi a dolgát. (hi)
A rendszer már "magától" lement 0,4-re, ki is kapcsoltam a kazánt. Van egy kis kandalló becenevű kályhám, azzal befűtöttem, már 23 fok van. És persze a törölköző már három napja alatta van.
Szóval hogyan is működik a Herz TS-90 légtelenítője?? (Még nem tudom:-( )
Hidegen töltsd fel a rendszert,amekkorát bír a biztonsági szelep,valószinű 2,5 báros lehet,mondjuk 2 bárra,rajtahagyod a nyomást egy napig,( ha addig van hol aludni),majd megnézed másnap,ha nem csökkent a nyomás akkor szerencséd van mert a műanyag csövek nem olvadtak meg máshol és a presszelések is jók, ha elment a nyomás akkor nagy kakában vagy, mert akkor ki kell deríteni hol folyt el a rendszerből a víz. Ha szerencséd van látható helyen , ha nem látható akkor sok variáció létezik.
Létezik de van középső kötésű és jobboldali is , ez mindíg attól függ,hogy merre álljon a termofej.
Légtelenítés szempontjából érdemes hogy, minimálisan a vége felé emelkedjen ahol a légtelenítő van,vízmértékkel nézve ha már érinti a vonalat elég,de ha az ablakpárkány pont a másik irányba emelkedik elég csúnyán néz ki,de az már legyen az ablakos baja. :-)
Ja és légtelenítős termoszelep. A szerelő úgy tett fel két radiátort is, hogy a "hagyományos" légtelenítőhöz nem férek hozzá, még egy "kanyar"csavarhúzó sem fér be az oldalfal és a légtelenítő közé (2 mm van:-)).
Ez a légtelenítős termoszelep most jól jönne nekem (ha mindenáron ott is légteleníteni akarok). Abból kilátszik egy négyzetes rúdvég, netán azt kellene valamilyen kulccsal elfordítani ide-oda? Mennyire? 90 fokban?
Valaki segítsen nekem radiátor ügyben. Ismerősnél most csinálják, de érdekes megoldásokról hallottam. Létezik olyan radiátor ami bal alsó bekötésű és a termoszelep meg valamelyik felső oldalán van a radiátorba építve?
A másik: mekkora esést kell adni a radiátornak, hogy a légtelenítő tényleg magasabban legyen, mint a túloldala a radiátornak?
A szünetmentes mellett nem kéne kiszedegetni a az égő fákat, s talán még nem is melegedne túl a rendszer. Azt, hogy mekkora kell, a keringatőszivattyú teljesítménye határozza meg.
A napokban volt nálunk egy vihar, mely következtében nagyon nagy baj lett. Sajnos előtte gyújtottam be a vízteres kandallónkba, jól dübörgött, mikor egyszer csak elment az áram.
Azonnal szaladtam a kandallóhoz, mert előtte kb 10 perccel kapcsolt be a keringető szivattyú. Gyorsan kiszedtem a fákat, parazsat, mikor hallottam, hogy a pincében kinyit a biztonsági szelep, a tágulási tartály mellett ami van. (zárt rendszer) (A kazán leírásában ez szerepel Prity kandalló "Megfelelő biztonsági elemek beépítése mellett biztonságosan üzemeltethető ZÁRT RENDSZERBEN IS!". )
Miután kiszedtem az égő fát, leszaladtam a pincébe elkezdtem leengedni a vizet, miközben hallottam, hogy valami durran fent a nappaliba. Felmentem és láttam, hogy a kandalló mögött a kandalló hátulján lévő felső csatlakozón az automata légtelenítő szelep tetejét levágta a gőz, és jön ki rajta. (A nappaliban kicsit olyan érzés volt lenni mintha gőzfürdőben lettem volna)
Próbáltam rátölteni kis hideg vizet, hogy hűtsem a rendszert, így elértem azt, hogy 15-20 perc után lehűlt a rendszer, a gőz áramlás is megállt.
Másnap volt 23-a, minden zárva, de tegnap előtt megvettem a másik légtelenítőt, majd hívtam egy helyi szakembert, hogy csinálja/nézze meg a rendszert.
A szakember megnézte, és mondta, hogy a padlóból lévő felállás tetején a press idomnál csöpög a víz. Elmondta, hogy mit vegyek meg, és, hogy másnap (tegnap) eljön, és megcsinálja. Akkor este még begyújtottam, mert a szivárgás nem volt vészes, (mondjuk el is állt, ahogy a szerelő is mondta. A meleg tágulástól) és nagyon hideg volt. Mivel a hálószobai radiátort lezártuk (egyéb ok miatt, ott a légtelenítő szelepet ahogy csesztettem, elkezdett mellette engedni)a nappaliban aludtunk, de a többi radiátor, a fürdőszobai, gyerekszobai, előszobai, konyhai, ebédlőben lévő jól működött.
Mikor tegnap nekiállt reggel, és levágta a press csatlakozót, szólt, hogy baj van, mert a műanyag cső belseje megolvadt. Lejjebb vágta, ott már nem volt annyira összeolvadva a belseje, viszont volt egy pár milliméternyi kitülemkedés, ami következtében nem tudja rárakni a csatlakozót.
Ekkor megnézte, hogy valahol a rendszerbe folyik-e el valahol a víz, vagy van-e elég átfolyás. (ezt úgy néztem meg, hogy töltötte fel a rendszert, és mindenhol tökéletes eljutott a víz)
Ezután rárakott egy külső csatlakozót, összekötötte, majd mondta, hogy légtelenítsük le a rendszert. Ő sajnos ezután elment (dolga volt), így az ránk maradt. A radiátorokat lelégtelenítettük mindenhol, és elkezdtünk begyújtani, óvatosan.
A víz felmelegedése után megindult a keringetés, viszont először nagyon nehezen akart megindulni, és akkor is csak egy két radiátorhoz.
A kandallótól egyik irányban egy elosztással a hálószobai, majd a fürdőszobai radiátor, mely sorba van kötve, a másik irányban pedig a kis szobai , előszobai, konyhai, ebédlői, sorba kötve.
A kis körön ami van, az rögtön beindult, majd lassan a légtelenítéssekkel elértük, hogy a másik körön lévő kis szobai, majd előszobai is meginduljon.
A konyhai, ebédlői nem akart.
Ezután elzártuk a az előbb felsorolt radiátorokat, hogy hátha akkor a keringés kiviszi a levegőt. Így is volt, megindult a fennmaradó két radiátor is. Nagyon jól fűtött. Ekkor elkezdtem ráengedni a többi a radiátort is, ekkor elkezdett szép lassan dübörögni a kandalló, majd a légtelenítő szelepnél elkezdett jönni ki a gőz/levegő. Néztem a radiátorokat, azok pedig elkezdtek szépen visszahűlni.
Ismét gyorsan kiszedtem a tüzelőt a kandallóból, közben megint kinyitott a biztonsági szelep, majd miután lehűlt a rendszer leengedtem a teljes vizet.
Elkezdtem telefonálni, valami helyi, vidéki, nagyvárosi szakembert hívni, de senki nem vállalja el, mert ilyen gyorsan nem jönnek, majd talán jövő héten/jövő hónapban/jövő évben, vagy volt olyan is aki azt mondta, hogy mivel nem ő csinálta a rendszert, ezért hagyjam békén.
Most eljöttünk a szüleimhez, de ez így nem maradhat egy gyerekkel.
Esetleg mivel innen régen is sok segítséget kaptam, gondoltam hátha most is van valakinek valami ötlete. Mi lehet a baj?
Három éves a rendszer, és az áramszünetig minden rendben volt, mindig minden radiátor teljes egészében tökéletesen fűtött.
Csináltam egy próbafűtést két hete, minden rendben volt, de most, hogy bejött a hideg itt állok a bajban.
Na még egyszer, elzárod az osztón és a gyüjtőn az összes , még nem csöpögő szelepeket,valamint elzárod az osztó előtt a golyóscsapokat, majd kizárod a radiátornál felül azt a nagy fehér műanyagot valamint alul a szelep oldalán található szelepet is. Így csak a csőben lévő kis víz fog kifolyni, így már kiveheted a szelep belsőrészt ami csöpög,de javítani lehet hogy nem tudod csak az egészet komplett kicserélni(mármint a szelep belsőrészt)
De lehet hogy azok a szelepek amiket megmozgattál,azok is elkezdenek kinyitás után csöpögni,én nem tekergetném őket, inkább leengedném a rendszerből a vizet.
igen szerintem az, de akkor eleg kizarni a szelepet , megszunt az aramlas es lehet legteleniteni , de vigyazz a meghuzasaval mert ami csavar van benne lehet hogy a menete csak a muanyagban van , legalabbis ami a radiator vegeben van legtelenito az olyan
finoman meghuzni!!!
Igen, az eurokonuszt már megnézegettem az interneten, gyanítottam, hogy azzal van csatlakoztatva a cső az osztóhoz.
Én sem tudom, hogy mi áll ki a szelep tetején:-(
Arra gondoltam, hogy elzárom a szelepet az osztón (a cső egyik végén, nem a főelzárót!), aztán feltöltöm a vizet és figyelem, hogy melegszik-e az a radiátor (gondolom nem fog) és talán nem fog elmenni a nyomás. Ez már fél siker.
Aztán kinyitom ezt a szelepet és a cső másik végénél próbálok elzárni (a radiátornál). Valszeg most se melegszik majd a radiátor (legfeljebb szivárog a víz:-().
A felfelé kinyúló négyszögletes "rúd" az nem egy kézi vezérlésű szelep? Mert ha igen, akkor azzal talán "biztonságosabban" el lehet zárni a radiátor előremenőjét.
Alul így néz ki:
Én úgy képzeltem, hogy a szivárgó cső egyik vége az osztóhoz van hollandizva (és felette van egy kézi elzáró szelep - vagy nem az látható a korábbi képen?), a másik vége is hollandival csatlakozik a fürdőszobai radiátorhoz, ahol a képen látható fém csövön "felmegy" a víz a radiátor felső nyílásához, ahol akár a kézi, akár a termosztatikus szeleppel el lehet zárni. Ha az osztónál is elzárom ennek a csőnek a másik végét, akkor csak ennek a csőszakasznak a vize folyhat ki megbontás után. Az osztónál azért kell elzárni EZT a leágazást, hogy a többi cső vize az osztóban összefolyva ne zúduljon ki a nyíláson.
a kollegam felesege 3x akarta kiengedni a kutyat a gazora felszereo tagra , mert nem egyezett a kazan, a cso anyaga , meg volt harmadik i , de felkerult a mero
Ez Hercz tipusú radiátor szelep,ha a kis fehér kupakot betekered akkor elzárod a radiátor előremenőjét,de alul is el kell zárnod a visszatérőt egy imbusz kulcsal vagy egy csavarhúzóval.
Ha van akkor azt elzárod, majd azt a radiátort is amelyikre csatlakozik, akkor is kifolyik egy kis víz, és kitudod cserélni a megfolyósodott felsőrészt, esetleg egy gumigyűrű cserével talán meglehet javítani.
Egy kis műanyag tálat ami a radiátor aláfér , tegyél a radiátor alá,fog egy kicsit spriccelni nagy nyomásnál, amikor kitekered tegyél rá egy rongyot amiből a víz a kis tálba folyik.
Inkább napközben csináld ,ne most fogjál hozzá, mert akkor valamivel langyosabb a víz.
Köszi,odáig jutottam hogy most lemértem,6 mm ami kilóg,kb 3 mm tudom mozgatni befelé,mennyi az a kis víz ami kijön ha letekerem az anyát?Akkor áljak neki vagy tönkre fogom tenni?mert már asszony pajti is kikészt,nincs fűtés de ne nyúlj hozzá.
szabályzóból ki vettem a lopásgátlót,most már vissza megy.
mivel nincs elzaro alul a vizet le kell engedni a felette levo berendezesekbol
Esetleg szóba jöhetne-e olyan megoldás, hogy a kérdéses cső két végén elzárom a vizet? Ugyanis az elosztónál szivárog, , és azon vannak szelepek (ugye azt a négyszögletes csonkot kell befelé tekerni?). A cső másik végét talán el lehetne zárni a radiátornál. Így néz ki:
Gondolom (nem értek hozzá:-() az a fehér gomb talán a termoszelepet működteti. De talán a felső egy kézi szelep. Ha azt elzárom, akkor a szivárgó cső két vége le van zárva (én legalábbis így képzelem:-). Ha ezek után lebontom az osztóról a szivárgó csővéget, akkor talán csak 4 m hosszú csőnek a vize ömlik ki - egy rongyra. Ha ez a megoldás működőképes, az annyiban segítene most rajtam, hogy a hibás szakaszt kiiktatnám (annak az egy radiátornak a fűtése nem fog hiányozni addig, amíg megoldom a problémát). De addig is feltölthetném a rendszert vízzel és menne a fűtés.
valoszinu a csatlakozo kulso menetes ami az osztba van belehajtva
Bocs, de ezt nem egészen értem:-( Mi van hova belehajtva? Az a fénykép egyébként három klikkre szépen nagyítódik, lehet, hogy elnéztél valamit:-))
És még egy gondolat: ha nem sikerül gyilkolás nélkül kitépni a csövet az osztóból, esetleg szóba jöhet-e valami "toldó" megoldás (láttam ilyen képeket a neten)?
Gáztervezőnek kell átírni,de kérdezd meg tőle,hogy ő mit mond,lehet be is kell vinni újra engedélyeztetni.
Mert van bent egy leadott és elfogadott gázterv a gázműveknél, és ha mennek átvenni, és nem egyezik a tervel a szerelés nem biztos hogy átveszik a munkát. Persze ha minden hivatalos.
Ha ezt besorolom a szelep és a cafni közé, a meneten betekerem a kellő hosszt, akkor mi tömít, csak a meneten a kóc, teflonszalag?
Mert cafnit a hollandival rászorítom a radiátorszelepre az felfekszik, összefeszül, az gondolom zár annyit, hogy ott már nem nagyon tud szivárogni. Nem is volt semmi a meneten.
Sziasztok szakik! Olyan problemám lenne hogy van egy meglévő elfogadott gáztervem,szerepel benne egy 24kw-os kondenzációs turbós kazány. Na most kerülne megépítésre a terv de mire odaértünk nem azt a típust vettük meg ami a tervben szerepel anyegin okok miatt. Amit vettünk az egy turbós 24 kw-os kombi kazán.
A kérdés!! Át kell e iratni a tervben szereplőt vagy írjam át én? Vagy mi az útja ennek a történetnek? Még a nevük sem eggyezik az egyik Ariston a másik Baxi.
Hiába ütögeted , meg húzogatod nem fog megjavulni, a kis pöcökre rá van tapadva hátul egy kevés kis kosz, vízkő,ahogy tetszik.
Ezeket a termoszelepeket nyáron ki kell nyitni,hogy az a kis pöcökre ne tudjon rárakódni semmi.
Javítani úgy tudod, hogy azt a kis csavart tizes kulcsal kitekered,fog jönni egy kicsit a víz,majd a kis pöcköt kitolod belőle és megtisztítod , óvatosan lekapargatod róla a koszt.
Vigyázz a kis tányért el ne törd mert akkor cserélheted a szelep belsőrészt,amihez fagyasztani vagy üríteni kell.
Volt olyan lakó aki nem akart fizetni a javításért,eltörte a kis pöcköt a húzogatással.Ürítés ,szerelés lett belőle,sejtheted mennyibe került neki.
Cafni kulcsot kapsz 7-8 ezer forintért,az való bele, ha nem akarsz annyit rákölteni akkor ha van otthon laposreszelőd ami jó nagy, annak a nyélrészét beletudod tenni és egy fogóval kitudod tekerni,ha nem törik bele. :-)
bár műhelyben dolgozom, itthon a panelben nincs sok szerszámom. Meg ez a vizes szakma kicsit "misztik" nekem a collos méretekkel, elnevezésekkel, ezt a cafnit se hallottam még..
Ezzel is úgy voltam, hogy letekerek négy hollandit, átrakok két konzolt, meg visszatekerem. hát nem jön össze :-)...
Van aki pornót néz szombat délután, én hozzá nemértőként szétszedem a fűtést, de tulajdonképpen ez is orálszex ;-)
Gondolom, ilyet azért barkácsáruházban nem kapni, megpróbálom hétfőn valami víz-gázos boltban..
Még annyit akkor had kérdezzek, hogyha kitekerem és újra kócozom, akkor betekerésnél lehet vele annyit "játszani", hogy kicsit kijjebb álljon?
(megcseréltem a lakásban egy kisebb és egy nagyobb radiátort egymás közt. A két radiátorból nem egyformán állnak ki ezek a csonkok és ahova ezt tenném föl, ott hiányzik kb 5 mm, hogy össze tudjam tekerni a radiátor elzáró szeleppel. a cső egy t elosztó miatt nem enged annyit, hogy összehúzzam.)
,mivel a karbantartásért dijjat fizet valakinek, méghozzá általányt, és ha nem kell anyag akkor ezt nekik kell elhárítani ( és nem magukról ) mivel a dijjat nekik fizeti érte. Ha nincs szerződése a társasháznak akkor jöhet a magánúton szerelő ( de ez a ritkább ( az esetek 95%-ban van szerződött cég )
a távfűtöknek nem dolguk a légtelenítés
de az abban való közreműködés már elvárható, egy szivattyú leállítás/beindítás