Az acéllemez leginkább csak vályogtégla esetén járható út (elmászik a lemez miközben beütik). A műgyanta injektálás viszont nem szigetel (valószínűleg) a fal teljes terjedelmében. Ráadásul vályogba nem is tudod rögzíteni a szükséges dübeleket.
Viszont a silicon anhidril-es belocsolás segíthet.
Akkor "módosítva" az előzőeket: kisméretű tégla vagy tégla törmelék a járatba középre és két oldalról pur habbal "beszorítani", majd ha kicsit melegebb lesz, akkor meg levakolni a nyílást kívül-belül...
(nem volt még konvektorom és most is csak a "helye" marad vissza a felújításnál...)
Kérdezed?? Teljesen laikus vagyok a "tudásom" csak a témában olvasottakra korlátozódik.. De úgy tudom egyik sem alkalmas. Az első talán mert nincs lábazat és így fuga sem plusz van egy minimális magasság ami alatt nem lehet? Az én problémám talajszinten kezdődik. A másodikat meg talán vályogfalba alkalmatlan?
Idő van! Helyi lesz (gondolom van Jászberényben elég) Kőmíves lesz, felőlem fusiban is csinálhatja, de hogy olcsó lesz azt nem tudom... De ajánlom neki! :)
Hozzá nem mernék fogni! Nagyon felelősség teljes munka, és annyi a tudásom amit itt olvasgattam vissza a masszív fórumozóktól, meg a netet túrva, de az a gyakorlattól messze van. A gerenda alátámasztásra pl alapból nem gondoltam Pedig biztosan sokat spórolnák vele...
Az a tartószerkezettől is függ. A betoncserép, ha jól emlékszem 16 fok kerül kezdődik. Viszont lécezés kell neki, és nehéz.
Viszonylag olcsón tudsz venni hullámpalát (mármint új azdbesztmenteset), de ez szinte csak egyszerű ferde tetőre jó, ugyanis semiféle kiegészítőt nem tartanak hozzá... Ráadásul legtöbbször boci mintás (mediterránnak nevezett), és olasz...
Szóba jöhet még a bitumenes zsindely, annak kimondottan előny a meglévő deszkázat, viszont cca. 20 év múlva csere.
Illetve a lapostetőkhöz ajánlott bitumenes nehézlemez is járható út, ha az első réteget szögeled, és a fedőt rámelegíted.
Esetleg még a különböző lemez fedések jöhetnek szóba, de nem emlékszem milyen lejtéstől lehet alkalmazni.
Szerintem legegyszerűbb a bitumenes zsindely, de nem a legtartósabb.
Speciel nem tudom itt egyáltalán van e alapja a háznak, lábazat az tuti nincs. Az a baj h nem csak annál az egy sarokál van gond. De megnézem h lyukas-e valahol az eresz, vagy várok egy esőre vagy lelocsolom a tetőt :D Mit jelent hogy szintet vettetek?? :O
Nem szokott állni a víz sehol, kifelé lejt, el a háztól, így azt sem tudom pang-e az esővíz... A csatorna néztem nem lyukas, bár az eresz valóban lehetne nagyobb...
Egyenlőre nem lakok benne, majd a munkák elvégzése után, így a szellőztetés meg lesz oldva.
Tételezzük fel, hogy nincs szigetelés körbe a házon, a vályogfal egyetlen szigetelés módja a szakaszos falkibontás-szigetelés-visszaépítés? Meert az télleg hatalmas meló és költséges (gondolom).. A hő szigetelést is meg akarom csináltatni, a saját érdekem!
Köszönöm a linket meg a hőértékeket, szemléletes!!
5x3 méteres sufni tetején elöregedett a hullámpala. Alatta majdnem új telibe deszkaborítás van azt nem háborgatnám.Elég kicsi a lejtése (saccra 20 fok alatti ferdetető) így a cserép szerintem nem opció.
Attól hogy a radiátor nem az ablak alatt van még működik. Ahogyan erre rájöttél.
Egyébként azért szokták épp oda tenni, mert ott praktikus.
Részben az ablak a legnagyobb hőveszteséget okozó szerkezet, s ha ettől jelentős távolságra kerül a fűtés, akkor esetleg érezheted a hideget. (persze mai ablakokál ehhez tényleg hideg is kell) Tehát a kofortérzetet növeli azzal hogy viszonylag egyenletes hőmérsékletet biztosítasz az egész alapterületen. (ezzel persze a fűtés hatékonyságát kicsit rontod)
Másrészt az ablak alá tipikusan nem teszel szekrényt, így nem veszel el hasznos falfelületet. Persze ez is inkább csak kis lakásoknál igaz...
Leszereltem a konvektort, kivettem a falban lévő cső belső végét. A külsőt nem tudtam, mivel egyedül voltam a kezem éppen hogy elérte, a festő, aki nálam dolgozott szédülős volt, igaz nálam 20 cm -rel magasabb.
Kitömtem szintén polisztirollal, mad a réseket purhabbal és rávakoltam vagy - 6 -8 cm -t.
Belülről. Kivűl meg kibéleltem a kosarat szigetelő gyapottal fóliába csomagolva, majd vissztettem a helyére. És most van egy ál kivezetésem.
Mivel az 5 . en van, nem kockáztattam a vakolást, az azzal járó balesetet.
Ja és közben rájöttem arra az igazságra, hogy csak azért rakják majd mindig az ablakok alá , mert így lehet szerelni - nem kell daruskocsi.
A többi csak mese, naivaknak.
Mint ahogy az hogy a radiátorokat csak az ablak alá lehet tenni. Nekem van vagy 15 db. fele nem az ablakok alatt, mégis jól műkösnek.
Kétkedőknek : a fal vagy 45 cm vastag, tény a külső felében van egy csődarab ami állítólag, sőt nem állítólag, hanem biztosan hőt vezet ki.
Na de mennyi az az összes hőveszteséghez képest !!
És a munka tartott 46 percig a spekulációval. A költségvetésben 14 eft volt felvéve, de a szerelők sehol, festő meg mán dolgozott volna.
Az lenne a kérdésem, hogy most lesz eltávolítva nálunk pár parapetes konvektor és a parapet helyére ebben a hidegben mit javasolnátok a falba?
Első gondolatom az volt, hogy sima hungarocellből vágok ki a fennmaradó furat helyére "köröket", majd azokat betömködöm a nyílásba és a két végéről lezárom pl. pur habbal...?
Ez így megfelelő lenne vagy van egyszerűbb megoldás is?
Attól függ milyen szerkezetű a fal, födém. Mert igazából nem a levegő hőmérséklete számit, hanem a fal felületi hőmérséklete, amit viszont infrás hőmérő nélkül nem tudsz megmérni.
Ha legalább normál szerkezetről van szó, akkor szerintem a 22-23 fokos levegő már elég lesz. Hangsúlyozottan fel kell fűteni 2 nappal előtte a lakást, hogy a falak/födém is átmelegedjen.
A falak felületi hőmérsékletének kell bőven a harmatpont felett lennie FOLYAMATOSAN, és akkor nincs gond a téli meszeléssel. Azaz fűtött lakásban kell kezdeni (ami lakatlan lakás esetén minimum 2 nap felfűtés) és mennie kell a fűtésnek, valamint sokszor kell szellőztetni a pára és a szag miatt.
Azaz a fűtési költséggel kerül többe, kb saccra kétszer annyi tüzelő fogyhat mint a normál fűtési időben.
Probléma ott adódhat, ahol nagyon rossz hőhid van, és alapból penészesedne, hiszen ott gyakorlatilag bármennyire is fűtöd, mindig lemegy harmatpont alá a felületi hőmérséklet.
Egy üres lakást kellene kimeszelni minél hamarabb. De azt hallottam, hogy télen nem lehet (vagy nem éri meg?) meszelni. Nincs valami megoldás erre? Tényleg várnom kell tavaszig, amíg melegebb lesz?
Mennyivel kerül többe, ha mégis télen (azaz most) meszeltetnék?
Tavaly volt egy - még az alaprajzra is - kísértetiesen hasonló munkánk. Csak ott a fal vegyes volt, kő alapon volt vályog.
Sok esetben több dolog is okozhatja a problémát, ott egy kilukadt esőcsatorna volt a ludas, ami bevitte a ház alá a vizet.
(Az a sarokban levő vízköpő itt is gyanús!)
Padlót (a 3 éves, gyönyörű hajópadló sz@rrá volt rohadva) felszedtük, szintet vettünk az új burkolathoz, a penész és gomba ellen kezeltük a talajt és a falakat, sóderágyat terítettünk, tömörítettük, aztán tömör kisméretű téglával leburkoltuk az egész belső részt.
Hogy szellőzni, száradni is tudjon. Ja, meg a kilukadt ereszt is kicseréltük ...
A tulajdonosok azóta is lelkendeznek, mert korában azt hitték, le kell bontani a házat.
"Az is emlitésre méltó, hogy amelyik fal "lélegzik", az gyakorlatilag szimbiozisban él a külső levegő, azaz a hőszigetelő képessége szinte nulla. Mivel ugye "lélegzik", azaz folyamatosan cseréli a levegőt és annak páratartalmát."
Én pl egy 1903-ban, nyaralónak épült házban nőttem fel. Volt is télen fűtési költség ...
Van egy felújításra váró vályog ház, amiről a falak belső oldalán lemállik a vakolat. Ha ez a vizesedés miatt vagy a szigetelés hiánya miatt lehet akkor miért nem látszódik semmi a külső oldalakon?
Fekete nyégyzettel jelöltem a képen a vakolatmállás helyét.
Azt azért tedd hozzá, hogy ehhez olyan vakolat is kell... Mert a kb 20 éve használatos mészvakolat, vagy a cementvakolat jelentősen csökkenti eleve a "légzést", márpedig agyagtapasztást vagy nagyon meszes vakolatot (ami gyakorlatilag csak mész+homok) tényleg csak a régi házaknál találsz.
De meg lehet emliteni a szintén régóta használatos diszperzites festést, kőporos külső vakolatot, ezer rétegű mészfestést... ezek mind-mind visszább fogják az a bizonyos légzést.
Az is emlitésre méltó, hogy amelyik fal "lélegzik", az gyakorlatilag szimbiozisban él a külső levegő, azaz a hőszigetelő képessége szinte nulla. Mivel ugye "lélegzik", azaz folyamatosan cseréli a levegőt és annak páratartalmát.
... "A fal NEM!!!! lélegzik... divatos butaság ilyet mondani." ...
Azért ezzel - tisztelettel - vitába szállnék!
Mondjuk inkább úgy, hogy a mai falak többsége nem lélegzik.
A vályog, tégla, és kő falak igenis "lélegeznek", ha nincsenek letakarva pl sztirollal, vagy más párazáró dologgal.
Láttam én már régi vegyes rakott falakat, ahol egyértelműen kivehető volt a porózus kövek mintája a falban, ahol nagyobb volt a légmozgás következtében a por lerakódás.
Igen, kézi keverésű vakolat van tervben. A mostani vállalkozóval kötött szerződés a vakolást már nem tartalmazza. 1500+ÁFA/m2 áron csinálja egyébként, ha jól emlékszem, ez nem tudom milyen ár. Egy maszek kőműves srác, akivel már dolgoztattam és nagyon meg voltam vele elégedve, 1000Ft-ért vakolja négyzetméterét, de kell mellé keverő ember. Délutánonként és hétvégén dolgozik, délelőtt dolgozik ő is egy cégnek. Vele akarom megcsináltatni, mert jól dolgozik, délutánonként meg tudom én keverni neki az anyagot.
Ha eljön az ideje, akkor mindenképp foglak nyaggatni Titeket itt, mert olvastam már ezt-azt és nem mindegy, hogy milyen vakolatot rak fel az ember. Szuterénban valami lélegző kellene, ha jól emlékszem, hogy ne penészesedjen a fal. Barátom mesélte, hogy a volt munkahelyén volt egy pince, ahol állandóan penészesedett a fal és nem tudtak vele mit kezdeni. Aztán újravakolták, jött egy szakértő ember, adott valami cuccot, amit hozzá kellett keverni a vakolat anyagához és azóta sem penészesedik. Szóval nem szeretném elszúrni én sem a szuterént. Az utcában mindenki panaszkodik rá, hogy penészesedik. Ezért is akarom nagyon komolyan venni a vízszigetelés minőségét is.
Azt is hallottam, hogy párakicsapódásnak kitett helyeken, vagy ahol sok gőz éri, ott nem szokták beltéri falfestékkel festeni a falat, hanem meszelik, mert az lélegzik. Igaz ez?
Lehet. Én csak azt mondom, láttam többféle vakolatot. Hát a mienket csak karcolgatni lehet kulccsal. Ez persze az eredmény, azt nem tudom (és nem is érdekel), hogy milyen volt bedolgozni :)
Nem sokat tudtam inzézkedni az ügy érdekében egyelőre. Kellett rendelnem 3 raklap pótlást a törött/selejt téglák helyett. Más gyárból jött és bizony ez első osztályú. A színe is más, nincs összetöredezve, nem repedezik és mészkukac sincs benne. Ez tényleg tuti anyag.
Felhívtam még egyszer a Wienebergeres fickót, hogy fussunk neki újra, mielőtt DAS-ra bíznám az ügyet. Normálisan elbeszélgettünk, azt mondta, hogy ő csak a saját szemével is látott töröttet/selejtet tudja megtéríteni, hiába hisz nekem. Azt javasolja, hogy a vállalkozón hajtsam be a kidobott selejt árát. Ebben igaza van, hisz ők dobták ki a bizonyítékot, pedig kértem többször, hogy ne tegyék. A minőségi kifogásomra pedig azt mondja, hogy a szabvány, ami szerint gyártják a téglákat (gondolom ez az MSZ EN 771-1 lehet, ez van ugyanis a Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozaton), nem rendelkezik a téglában található mészszemcsék megengedhető mennyiségéről, csak a nyomószilárdságról és a tégla hőtechnikai tulajdonságairól, azokat pedig teljesíti így is. Még nem sikerült megnéznem ezt a szabványt, talán a mészszemcséről konkrétan nem is, de talán az egyéb szennyezőkről rendelkezik, majd megnézem.
Állítólag ki fognak jönni megint, de most a Tiszavasvári gyárból, ahol gyártották. Addig kicsit még utánanézek, mert meg kéne találni egy kézzel fogható dolgot, ami alapján bizonyítható, hogy selejtes, vagy legalábbis nem első osztályú a tégla. Ha emiatt árleszállítást tudok kérni, akkor legalább az fedezné a törött téglák miatti kárt, mert megnéztem, fénykép alapján jóindulattal is max 10 db-ot lehetne elfogadni, mint csomagolásban található repedtet.
Egy kis érdekesség, hogy a műszaki ellenőröm és a vállalkozóm közösen megnézték és kijelölték még a héten azokat a téglákat, ami már beépítés után törtek össze „spontán” és ki is lettek cserélve. Volt egy kis eső a napokban, ma jártam a háznál, érdekes módon megint lettek újabb helyükön összetöröttek…
Gabrielke!
„Ha 400ezret buksz emiatt, akkor 4M a tégla, akkor 100M-s a projekt. Fél százalék sincs, én nem idegeskednék miatta.
Ideg nélkül persze érdemes verni a tamtamot. De idegeskedni ezen , ebben a fázisban nem szabad.
Tudom, már túlvagyok rajta...”
Jó, igazad van, megnéztem, ennyit nem bukok rajta, messze nem 100 millás a projekt. De ha mindenre kiterjesztek 10% selejtet (pl. tégla, cserép, kerámia lapok, térburkolatok, faanyag), akkor elérheti a millás nagyságrendet is a kár, az viszont akárhogyan is nézem, nagyon sok pénz. Én hiszek abban, hogy annyi épet kapjak, amennyit kifizettem. Ha létezik az átlagos selejt fogalma, akkor a gyártó küldjön ki eleve annyival többet. Elvi okokból, nem szarrágásból.
Idegeskedés: Próbálok tanulni mások példájából és tanácsaiból és eleve úgy indultam neki, hogy akármi lesz, lazán veszem. Eddig ment, mostanában szépen lassan felment a pumpa, de próbálom kezelni :-))))
Homár, nyílt levél, hitelrontás, stb.:
Ha ehhez folyamodnék, akkor is csak tényszerűen és csak azt, ami igaz. Szerintem a hsz-eimből is kitűnik, hogy igyekszem óvatosan és nem szélsőségesen, fröcsögve írni.
Egyébként negatív reklám ez azoknak akikkel beszéltem, a szembe szomszédom is most építkezik velem együtt, csak ő 2 hónap „lemaradással”. Elmondtam neki a sztorit, látta saját szemével nálam a PTH Profit és az Eurotherm tégláját is, elmondtam neki, hogy kezelte a dolgot a Wieneberger és hogyan az Eurotherm és már ő is erősen gondolkozik rajta, hogy inkább Eurothermmel fog építkezni, habarccsal falazva és rak rá a szükségessel több hőszigetelést, de ő nem kér a Wienebergerből, főleg, hogy elmeséltem még a másik ismerősöm kálváriáját is, akinek salétromosodott durván a PTH téglája és csak nagy nehézségek árán tudta érvényesíteni a kárát. Ha már így alakul, akkor bizony már nem érte meg a PTH-nak szarakodni az én kártalanításommal. Ha ezen felül még egy ismerősöm választ más téglát, mint a PTH, már deficites is nekik az elmaradt haszon miatt.
Tovább megyek, a válaszfal téglát máris nem PTH-tól vásároltam, hanem Eurothermtől, szemre sokkal jobb minőségű és a selejtet is azonnal rendezik korrekten.
Egyelőre ennyi a sztori, most a szar időben próbálok kicsit relaxálni, nem az építkezéssel foglalkozni, mert le kell nyugodni kicsit, mert ennyit nem ér ez az egész szarakodás J
0. A pára miatt, ami fürdés/zuhanyzás közben képződik. Minden ilyen tevékenység után ki van szellőztetve, de akkor is a mennyezeti vakolat megszívja magát az alatt. Gondolom eredetileg valami vízálló festékkel kellett volna megoldani a problémát.
Egy ilyen nútféderes vízálló forgácslapos megoldás vízálló festéssel rajta nem lenne páraálló?
1. Kösz, ezt jó tudni...
2. Sokhelyen ajálják ezt a típusú forgácslapot vizes helységekbe.
A vakolatos megoldást akartam elkerülni: nagy kosszal, porral és egyéb macerával jár, és mivel magam nem vállalkoznék rá ( nem tudnám szépre megcsinálni, mert nem vagyok túl gyakorlott kőműves, főleg a fejem felett nem ), így számolgatva nem is lenne olcsóbb megoldás...
Az XPS hab felragasztásánál meg megint az lenne a helyzet, hogy előbb le kellene szedni a máló vakolatot...
ui.: persze ha végkép nincs más megoldás, akkor ez marad...
Én igazából csak arra gondoltam, hogy a hibákat glettelném ki valamivel, nem a teljes felületet. Hibák inkább csak a szélén vannak, apró kitöredezések, maga a forgácslap felülete szép sima, hibamentes.
Bár az jó kérdés, hogy erre a sima falfesték tapad-e....
Ezek alapján az lenne a jó, ha a kettő lap találkozása "fózott" lenne? Mert azt könnyen meg tudom csinálni, bár azt hittem, minél jobban illeszkednek egymáshoz a felületek, annál jobb....
1. Fürdőszobába a vízgőz miatt gipszkartonból is imregnáltat KELL rakni. Ebből következően a faforgácslap alkalmatlan, mert deformálódni fog, és félni kell a gombák megjelenésétől is
2. A faforgácslapok élei nincsenek úgy kiképezve, mint a gipszkarton lapoknál a mélyitések, tehát az összeglettelés is rendkivül macerás, ha egyáltalán lehetséges.
Be kell lécezni 40 cm-ként impregnált tetőléccel (24 mm), és mehet rá az impregnált gipszkarton (12.5 mm).
Natúr faforgácslapot (V100) szeretnék felfogatni betonfödém aljára mennyezetnek. 0,92x2m nútféderes, 19mm vastag táblákat. Egy fürdőszoba (2x3m) mennyezetét szeretném megcsinálni rendesen, mert a jelenlegi vakolat helyenként jön le, nem szép egyenes, stb.
Gipszkartonnal nem akartam megcsinálni, mert minél kevesebb helyet akarok elvenni a fürdőszoba magasságából, ott meg a tartószerkezet...
Szerintetek milyen csavarokkal fogassam fel? Nem akarok rést hagyni a batonfödém és a táblák között, egyszerűen föl akarom csavarozni valami sűlyesztett fejű csavarokkal, hogy utána le tudjam glettelni a csavarok helyét, és le tudjam festeni az egészet. Ha táblánként teszek 6 db sima beütődübeles sűlyesztett fejű csavart, az elég, vagy valami alátétes megoldás kellene, hogy ne az a "kis fej" tartsa a táblát?
A faforgácslapot simán tudom glettelni, majd falfestékkel festeni?
Nekünk is ez volt, Phorotherm Profi HS-t vettünk. Volt benne eleve törött, volt benne olyan, hogy amikor megfogtad széthullott (belül volt eltörve), és agyagos is, aminek az oldala sárga/fekete. Voltak eldeformálódottak is, ami ugye a Profinál elég ciki... Külön kupacba raktuk és reklamáltunk, kijöttek megnézni, felírták a sorozatszámokat és vissza adták a pénzt (ha akartuk volna küldtek volna téglát is helyette)
Konkrét fasza megállós bizonyíték nélkül eléggé veszélyes, mert a wienerberger is perelhet hitelrontásért.
ugyanmár. Amelyik cégnek (és PR-osának) van esze, az nem dobja így vissza a labdát. SZóval csak nyugodtan minél nagyobb hangon...
Na és itt az "alapanyagról" van szó, komoly kár lehet és egy későbbi "bocsi, tévedtünk!" már nem segít később...
Szerintem
1.: homár, a "gyönyörű" :-( fényképekkel igazolva
2. anyacégnek írni (azért ezt a téglát Ausztriában/Svájcban nem hinném, hogy el tudták volna adni...
2. DAS - ha nem megy máshogy a dolog - na ide már kellenek a "megállós bizonyítékok" és sajnos elég időigényes. Na de talán ügyvédi megtámogatással nem fognak az időhúzásra játszani...
üdv,
gf, egy jövendőbeli wienerberger vásárló, akit ezzel az akcióval lehet, hogy elvesztenek...
Én az egyszerűbb utat szoktam választani: írok az anyacégnek. Volt már, hogy Svájcból szólt le a Liebherr a hazai forgalmazónak, hogy másnap álljon egy szerelő az ajtónk előtt is javítsa meg a lejárt garanciájú frigónkat teljesen ingyen (azóta is remekül szuperál - kopp -kopp)
Az a helyzet, hogy 10% veszteség a teljes falazatra nézve már bizony 3-400eFt. Azért nem vagyok szőrszálhasogató, kicsit sérült téglával nem foglalkoztam, csak a ripityre töröttel, vagy abszolút mérethibással.
A repedéssel sem foglalkoztam volna, de van olyan tégla, ami beépítés után, nem tudom mitől, de ripityre hullott. Nem rakthatta be a vállalkozó már széthullva, képtelenség egy 5-6 darabra szétesett téglát egyben berakni, meg miért tette volna a vállalkozó. Egyértelműen látszik, hogy a mészszemcséktől indul a repedés és esik szét a tégla.
Meg a 10%-ra visszatérve, ha én rendeltem 2000 téglát, akkor az 2000 ép tégla legyen, nekem sehol nem adtak olyan papírt, vagy említették, hogy lehet ennyi, vagy annyi selejt. Ha van átlagos selejtérték, akkor annyival többet hozzanak ki. Hülyén gondolom?
Minden cég retteg tőle, mert iszonyatos ellenreklám a termék/cég ellen :)
Arra számits, hogy szarrá fognak fikázni a kommentekben, de nem az az érdekes, hanem az eredmény. Elég sok cég ennek a hatására kárpótolta a károsultakat.
1. Amit a kérésed ellenére másként csinált a vállalkozód, azt vond le tőle.
2. Ha még jön raklap, azt kibontáskor videózd le, rakodják le az emberek szépen. Ha sok a szemét benne, meg lehet mutatni a wienerbergeresnek/tüzépesnek. Nekem a tüzépes vette anno vissza a cuccot, nála volt túltárolva meg átrakodva a cucc. Igazából 10% veszteségig ne foglalkozz túl sokat a dologgal.
3. ha a téglának a külső és a belső éle rendben van (az a teherviselő) akkor a többi nem érdekes. Egy-egy hajszálrepedés sem érdekes, nem érdemes idegeskedni rajta. Tudom, anno én is idegeskedtem rajta, megkérdeztem statikust, érdektelen.
Közben körbetelefonáltam néhány ismerősömet, akik Profival építkeztek, hogy van-e maradék téglájuk, hogy legyen a kezemben összehasonlításhoz minta.
Köszi a tippet, elsőre én is egy levélre gondoltam, amihez mellékelek valami szakvéleményt, illetve fényképeket, elküldöm a Wienebergernek. Ezt a tékozló homárt megnézem, hogy mi ez...
Esetleg a DAS-t megkérdezem, hogy mit tud tenni, ha már fizetem a tagdíjat.
A képek alapján mit gondolsz, egyáltalán jogos a reklamáció? Meg lehet azt tudni, hogy mennyi mésszemcse lehet egy téglában? Honnan lehet azt tudni, hogy sok. Mert, ránézésre mondani lehet kicsit szubjektív.
Fogyasztásvédelmi Hivatal (vagy mi a lófac a neve most, biztos valami Nemzeti lófittyfüle...), Tékozló Homár, Wienerberger felé levél fényképekkel, leirással, műszaki ellenőr szakvéleményével.
A Homáros bejegyzésnek lesz akkora felhangja, hogy megérje a cirkusz, a többiben nem hiszek.
(jah, és az ostoba vállalkozóval pedig megvetetni azokat a téglákat, amiket kidobott a konténerbe)
Megint volna egy kérdés, amiben a tanácsotokat kérném.
A 46412-es hsz-emben írtam róla, hogy a műszaki ellenőröm kifogásolta a PTH PROFI 38 HS minőségét, mert tiszta márgaszemcsés és sok el volt repedve a kis fehér szemcsékből indulva. Volt olyan is, hogy egyben volt még a tégla, de látszottak a hajszálrepedések ahogy felemelted széthullott a tégla saját súlya alatt. Meg volt pár mérethibás és jópár olyan, ami hólyagos vagy egyéb alakhibás.
Műszaki ellenőröm szerint a szarokat ki kell cseréltetni, a többire meg kérjek minimum 20% értékcsökkentést. Be is jelentettem a Wienebergernek, a vállakozónak meg mondtam, hogy ne építse be a hibásakat, sem a törötteket, hanem rakják félre. Pár töröttet le is tudtam fényképezni még a raklapon, ami még egyben volt ugyan, de már majdnem teljesen elrepedt, a többit félrerakattam.
Természetesen hiába mondtam a vállalkozónak el többször, csak azért is beépített egy csomó hibásat a falazatba, illetve volt olyan is, ami már akkor törött össze mikor be volt építve, ezeket bontással ki kellett cserélni, de azért maradt bent pár törött. Meg hiába mondtam, hogy töröttet ne vágdossa, mert egy egészből kijön két fél, de a töröttből már csak egy fél, szóval ez nem biznisz.
Tegnap este még megvolt a sok törött, meg hibás, ma reggel 9-re jött a Wienebergeres. A vállalkozó a hóesés miatt befejezte a munkát és elvonult 9-re, de még takarítottak egyet előtte, ami azt jelenti, hogy a hibás téglák jó részét behajigálták konténerbe az emeletről, így totál ripityre törtek, már a Wienebergeres fickónak csak 25 db mérethibásat tudtam megmutatni, a szállítási sérülteket és a "spontán" elrepedteket bemondás, illetve fénykép alapján nem fogadta el. Egy szállítási sérültet tudtam csak megmutatni, arra is azt mondta, hogy leejtették, pedig tudom, hogy nem, mert azt az orrom előtt szedték ki a csomagolásból.
Voltak olyan téglák, amik egyben voltak, de tele hajszálrepedéssel, alig lehetett észre venni és befalazás után töredeztek szét, ezek közül azokat, amik pillérbe voltak beépítve, ki kellett cserélni, ami több egyébképnt ép tégla szétverésével járt. Volt olyan is, ami annyira tele volt hajszálrepedéssel, hogy ahogy meg akartad mozdítani 4-5 darabra hullott szét.
Szóval kijött a Wienebergeres fickó, a konténerbe dobott hibás téglákat természetesen nem fogadta el, bár néhány fényképem volt, amin látszik, hogy a raklapon van még a törött tégla, de szerinte a fénykép nem bizonyíték. A falba épített téglára azt mondta, hogyha már be van építve, akkor bukta, miért raktuk be. Erre mondtam, hogy a tanusítvány szerint, ami a csomagoláson volt, ez első osztályú termék, honnan tudná egy kőműves, hogy nem az, meg az egyben lévő hajszálrepedéses téglát honnan kell tudnia, hogy szét fog repedni beépítés után. Szerintem meg a kibontás és csere díját is illene fizetniük, bár az igaz, hogy az egyértelműen hólyagos alakhibás téglát tényleg nem kellett volna betenni, de papírforma szerint első osztályú az is, pedig ugye nem.
Tehát összesen felajánlotta 25 tégla árát, de a műszaki ellenőröm tanácsára nem fogadtam ezt el, mert alá kellett volna írnom, hogy további követelésem nincs a Wieneberger felé.
Szerintetek mit tegyek? A tégla ő szerintük első osztályú, kivéve a 25 db, ami megmaradt a sok selejtből, a falba épített szerintük az én bajom már. A műszaki ellenőröm szerint ez egész szállítmány selejtes, mert tele van márgaszemcsével, ami miatt repedezik szét a tégla. Valójában a teljes szállítmányban olyan 50-60 alak és mérethibás volt és kb ugyanennyi repedt/sérült, amiből csak néhányat tudok igazolni fényképpel, a többit kidobták a vállalkozó emberei.
Először nem akartam túl nagy feneket keríteni a dolognak, de a Wieneberger inkorrekt hozzáállása nagyon felbosszantott. Az Eurothermesek sokkal korrektebbek voltak, a raklap teljes teteje törött volt, szóltam nekik, bemondásra elhitték és küldtek kétszer annyit pótlásba.
Igazából jogosnak érzem az igényt, hogy egyrészt értékcsökkenést kellene fizetni a teljes mennyiségre és ki kéne fizetni a selejtes és szállítási sérülteket is, bár ez utóbbiakból csak 25 van meg, meg kb. 5-10 igazolható fényképpel.
Ti mit tennétek? Már elvből sem akarom annyiban hagyni.
Na nem azért, mert olyan rohadt jó házörzők, hanem mert ijedősek (vizslák) és mindenképpen felugatnak a nappaliban, mint mondjuk kirontanának a csali szalonnáért, vagy bármiért.
Erre meg azért mindig felébredek (és káromkodok magamba), de addig sosem alszok vissza, amig nem hallom csapódni a kutyaajtót, hogy visszajöttek.
Nyáron is átjött a szomszéd kutya párszor, és mikor nem hallottam őket visszajönni (játszottak a döggel a garázs előtt) kimentem megnézni mi az...
Szóval egyedi eset, de én ebből a szempontból nyugodt vagyok :)
Jah, és mozgásérzékelős lámpák vannak kivül, ha azokat felkapcsolja mondjuk a macska, ez a két lökött egyből vakk, és rohan kifelé.
Amikor bevezetékeztem a házat, kinéztem az érzékelőket is, van olyan, ami 40 kg-ig nem riaszt. Namost a két kutya együtt 50-55 kg, és ha ugatás van, akkor egymás mellett rohannak a lengőajtajuk felé, azaz a riasztó tuti bezizzenne...
Hát, pedig nálunk is elég kényes kérdés. Azért lesz szobánként csak egy nyitható ablak, dupla bejárati ajtó (zsilipelés - riasztóval) stb. stb. stb. Rohadt egy világban élünk... (Ráadásul ahol mi építkezünk, az még egy ritka jó hely - a szomszédhoz mégis bemásztak a konyhaablakon és elvitték a laptopját stb. Gondolom előreküldtek egy kiskölyköt.)
van egy panel lakásunk ami bepenészedett, az ablak alatt és a sarokban.
gyanítom, a függöny mindig előtte volt, és a szellőztetés hiánya okozta, nem én hanem az albérlő.
na mindegy, a lényeg, hogy festeni kell. az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor le kell szedni a tapétát a fent említett helyen, vagy elég lemosni valamivel, és ujrafesteni.
A mi tervezőnkkel annyi bajom van, hogy nem hívta fel a figyelmemet hogy mi mennyivel lesz több. Nagyon segítőkész volt. Nem lett túl bonyolult a házunk, de ha valamit szeretett volna, hogy jobb legyen a ház mindig elmagyarázta rendesen. Sajnos siettünk a tervel és a statikai dolgokra nem jutott idő. Azokat most kell pótolni. A talajmechanikát pedig nem szabad lespórolni. Pedig körbekérdeztem mindenkit milyen a talaj felénk, kőműveseket, önkormányzatot, kivitelező céget. Jobb lett volna a 2 szintes ház. De ha már nem Pesten építünk gondoltuk belefér. Aztán most meg riadt szemmel nézünk. Ráadásul félek a betöréstől, mert egyre gyakrabban van. A 2 szintesekbe nem mennek éjjel a felső részbe.
Igazad van. Nem 100% sajnos a bizalom. Valószínű, hogy más is látni fogja a számítást. Ennek ellenére és nem tartom hazugnak, inkább kicsit szétszórtnak. A födém tervben nem volt ilyen brutális vasmennyiség. Azzal meg lehet, hogy az lesz a gond? :)
A magyar tervezőkről nekem nincs jó véleményem sajnos. Ezzel kell együtt élni és valakiben bízni kell. A kőművesek is borzalmasak, filmet lehetne forgatni milyen fazonokkal volt dolgom. Volt olyan akinek cége se volt! Minek az?
Csak ne mondjon ilyen bődületes hülyeséget, mert a program abból számol (bármelyik) amit betáplálnak neki...
Elbaszok valamit, akkor beismerem, és legfeljebb mentegetőzök a családi tragédia miatt.
De elbaszom, ráfogom valamire, ÉS mentegetőzöm... bár én is voltam fiatal, nekem is sikerült igy csökkenteni az ügyfeleim bizalmát, aztán egyik ilyen alkalommal az egyik ügyfelem leült velem beszélgetni, és elmagyarázta mit jelent az üzleti életben a bizalom és a hitelesség. Komolyan vettem, és igazolta magát a dolog.
Késni mindenki késik, hibázni is hibázik. De hazudozni, másra kenni a sarat nem kóser.
(sorry a példabeszédért, de manapság mindenhol ezt látom :/)
Nem tudom, hogy pontosan mi történt. Volt egy elég nagy családi tragédiája. Fiatal srácról van szó, nekem nem tűnik hazug embernek. Lehet, hogy kapkodott. Lehet, hogy a tervezőmmel beszélt, vagy nézi a fórumot nem tudom. Nekem is fura, hogy elszámolja a program. Remélem odafigyel rá. Ő hívott fel, bár én tegnap is elégé elkészültem amikor beszéltem vele. Valami magyar programot használ, nem tudom a nevét, bár említette, de nem maradt meg bennem.
Én is ezt mondtam a kétkedő kollégáknak (ami a tűzesetet illeti), meg ugye itt egy családi házról van szó, nem panelról (nincs strang, gépészeti akna, stb.), szóval én nem tartok az elégtelen tűzgátló képességtől...
Nem akarom ekézni, mert én is elkövetek néha elirásokat költségvetésben, és van mikor hajnalban hullafáradtan elküldöm az ügyfélnek, aztán reggel meg mentegetőzve küldöm a javitást...
De azért 40% vastöbblet kiszúrná a szememet ennyi év gyakorlat után. Szóval amiket mondtál róla korábbi elbacásokat, én még azt se hinném el tőle, amit ezután küld.
Milyen balfék programot használ? Mert az Axissal generációk óta nincs ilyen probléma, de a többivel sem. Ugyanis egy ilyen programhiba gyakorlatilag lenullázza a program megbizhatóságát. Szóval bocs, de ez számomra kamuszagú.
Felhívott a statikus és azt mondta, hogy a program rosszul számolt. Volt egy hasonló méretű alapja, és furcsa volt neki, hogy a mi vasalatunk sokkal több lett. Állítólag 40%-al kevesebb vas kell bele. Reklamált a program gyártójánál is és átküldte a tervünket is. Nem tudom, hogy holnap mi lesz az álláspont. Remélem nem lesz 8t vas + a dupla háló. Egész éjszaka nem is aludtam.
Meg kell neki mondani, hogy akkor fizeted ki neki a maradék pénzt, ha a másik statikus is ekkora alapozást ir elő. Magyarul ha jól dolgozott, akkor megkapja a lóvét, ha csak behasalta az adatokat, hogy "legalább van benne tartalék", akkor bukta a pénzt.
Én ezt épitészként elfogadnám egy ügyféltől, mert korrekt megoldás.
Ez most ajánlat? Nekem az ház tervel nincs bajom. Csak szerettünk volna monolit födémet és egy olcsóbb alapot, mint volt. Erre jött ez a mellbevágás. 3 hónap után, mert ősszel még normál alapozást mondott a statikus talajmechanika után, amit az ő cégük csinált.
De már az új terv is felvetődött, hogy olcsóbb házunk legyen. A tető is elég drága lesz. Az is lesz vagy 4M. De azzal megbékéltem, azt már az elején tudtam. Viszont később lenne egy szép beépíthető tetőtér. Sajnos úgy tűnik, hogy jól támaszkodjon az alap egy pince kellene alá. Amit én nem szeretnék. Szokott lenni talajvíz is, bár a mecha vizsgálatnál ez nem derül ki. Nem volt sok eső előtte.
Az eladásra épített házakból ezt kispórolják. De ha már 5 évet kibírt, mint amit most bérlünk nagy baj nem lehet.
Nem érkezett meg a mail. Lehet, hogy a freemail hozza a szokásos formáját. Megpróbálom az emberedet, aztán ha ugyanazt mondja akkor alszok rá párat. Aztán lehet, hogy más tervet kell csinálni. De azt bosszant, hogy elnézi a 0, megcsinálja a monolit tervét és az alaptervet és csak a végén szól, hogy benézte. Nem is tudom, hogy kifizessem e a munkáját. A födémterv félét már kifizettem.
Hát az egy jó nagy szar, sajnos. Biztos ismered a bibliai mondást "fövenyre épített" ...
Tényleg telibe kell vasalni a lemezalapot és a legújabb szabályok szerint a dupla háló sem túlzás.
Viszont egy ilyen ház addig áll, amíg legalább egy sarka alatt van egy kis darab föld :)
Csak hogy vígasztaljalak: ha a megveendő új sorház pont ilyen szar talajon van, akkor vagy annak is ugyanilyen brutál alapja van, vagy kispórolták belőle és annak a következményeivel majd pár év múlva szembesülnek a tulajok :(
Köszi a válaszokat, én is így gondoltam, min. 14-16 cm-es EPS. Az egyik, amit kifogásoltak az a tűzállóság/éghetőség volt, a másik a páradiffúzió. Hiába mondtam a magamét...
Sima EPS kitűnő rá. 12-15 cm vastagot gazdaságos feltenni.
Viszont érdemes lábazattal együtt, mert különben előfordulhat, hogy a szigetelt fal miatt a padlónál párakicsapódás/penész jelentkezik, ha a lábazat szigeteletlen.
A kollégák meg menjenek a fenébe a rémhireikkel, nézzenek utána mielőtt hülyeségeket hiresztelnek :)
lenne egy kérdésem (lehet, hogy volt már szó róla, nem olvastam mindent vissza...):
Tavaly vettünk egy házat, ami km falazótéglából épült 38-as falakkal. Idén tervezünk egy komplett külső szigetelést (födém+falazat, ha belefér lábazat is), természetesen nyílászáró csere után. A kérdésem, hogy kőzetgyapot, vagy EPS ajánlott ehhez a faltípushoz? (Én simán feltenném az EPS-t, de beszélgettem 1-2 kollégával, és majdnem keresztülszúrtak, hogy nem vagyok normális, mert az EPS berohad, szétmállik, stb.)
Humuszos a talaj feső része. A ház 50cm-t emelkedik a talajból. 80cm után világosbarna iszapos finom homok (finom homok 80%, homokliszt 10%, iszap 10%) 100kN/m2 a talaj teherbírása.
2010 januárjától kötelező az új szabvány szerinti méretezés, ami a korábbihoz képest jelentősen szigoritott dolgokon (statikai szempontból), emiatt 15-20%-al több anyag kell az alapba/födémbe/stb.
Tehát ebből a szempontból irreleváns a többi környékbeli ház...
Viszont a 2x8-as vasháló meglehetősen húzós, még a 4 szintes társasház szerelőbetonjába se raktunk ennyit legutóbb.
Hát ez az! :) Be is buknám a munkáimat. Szóval inkább azt csinálom és veszünk most egy sorházat. Ha nem lesz ez a munkahely majd talán megépítem. Még pénzünk és telkünk is marad.
Itt is mélyebben van a kötött talaj, de ezt mondani kellett volna a talajmechanika után szeptemberben. Csak benézte az épület 0-ját. Akkor azt mondta, hogy normál alapozás megfelelő lesz.
A tervező is csodálkozik, hogy ilyen drága alapot kapna a ház. 4t vas van betervezve és ebben nincs benne a 500nm 8*15*15 vasháló (duplán van). Nem is jellemző a mi részünkön az ilyen alap. Nem így csinálják. Bár lehet, hogy késöbb problémásak lesznek azok a házak.
Én pihenőpályára rakom a dolgot, mert eléggé idegesít sok minden. Apehnál is van pénzünk ami oktoberben fog kifutni. Sok a munkám, de nem tudok foglalkozni vele, mert mindig valami kavarás van. A tervünk 1,5 éves. Vártunk a pályázatra is 10 hónapot, a 100 nap helyett. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű, de nagyon szenvedünk mindennel, és a szakik még nem is csináltak semmit!
Nekünk 176 m2 alapterület, kétszintes, kb 240m2 összterületes házra volt kb 4,5M szerelőbetonig. Nálunk a beton volt sok (kb 100m3), mert mélyen volt a kötött talaj.
Szóval az én tapasztalatom alapján itt körüli árra számíthatsz egy ekkora háznál.
Feladtam az építkezést! A statkus 1,5M vasat tervezett az alapunkba. 211nm a ház 157nm. Készült talajmechanika és azt mondta még összel, hogy semmi extra nem lesz az alappal. Benézte az építmény 0-ját, most meg ezt számolta ki. 4-4,5M kerülne az alap egy ekkora ház alá. Ez már sok lesz. Totál bele is untam, hogy össze vissza rángatnak a hozzáértők. Akik a pályázatot kezelik. Össze vissza beszél mindenki. Mi lenne itt még a kivitelezőkkel, ha most ennyit szívok. 600e bukta. Veszünk inkább egy sorházat és ennyi. Már utálom is a tervet.
Azert van ami mormalisabb, pl. parafa. Van lakkozott klikkes valtozat, amit ugy kell lerakni, mint a "sima" laminaltat. Az also reteg itt is HDF, de a felso az parafa.
" A paratölgy kérge a parafa termék alapanyaga. A paratölgy átlagosan 250 éven keresztül ad jó minőségű kérget, melyet 9 évente hántolnak. A megőrölt parafa szemcséket a gyártás során egyéb adalékanyag hozzáadása nélkül a parafa saját gyanta tartalma rögzíti egymáshoz."
nézegettünk klikkes hajópadlót (na most fogalmam sincs, hogy mi a hivatalos neve) - ami 100% fa, később csiszolható, lakkozható stb. A vízállósága az amiben nem vagyok biztos.
(aztán majd ugorjatok át ha elkészült - úgyis lógunk már valami nagyszabású bulival:)))
mi is dilemmázunk a padlón. Miután brutál kicsi lesz a konyhánk, elég valószínűtlennek tartom, hogy pl. járólap lesz a padlón. Inkább veszünk egy jobbfajta klikkes akármit - ami alá mondjuk padlófűtés is tehető (bár én nem vagyok róla meggyőződve, hogy melegburkolat alá tényleg kell padlófűtés, ha jó a padló szigetelése - egy csomó pénz és ki tudja, hogy megéri-e). Aztán kiderül, hogy mennyire lesz tartós.
A laminát izét a formaldehid miatt ki fogjuk lőni.
Aztán persze lehet, hogy az építkezés végére még pvc-re se lesz pénzünk...
Most már a téglakőtől az apja füléig minden van. Angliában lakó haverom innen vitt ki padlóburkolót a konyhájába, mert jobban tetszett neki, mint az ugyanolyan árban kapható kintiek. Én borzongtam tőle, hogy mé' nemjárólap, de abban igaza van, hogy a négykézláb mászkálós gyerek alá jobb a laminát. És persze radikálisan olcsóbb, főleg, hogy ezt simán lerakták maguk.
(a kert sarkában találtunk egy csomó kisméretű tömör téglát + az egyik mostani szomszédunk is próbál megszabadulni a bontott kisméretű tömör tégláitól, elvileg már ingyen is odadná (korábban a nagyméretűt 20Ft-ért árulta, egy csomót el is adott), csak tisztuljon a kert. Úgyhogy ha kitaláltuk, hogy fel tudjuk-e használni, lehet, hogy bérelünk egy utánfutót és néhány fuvarral elhozzuk tőlük - csak ugye előbb ki kell találnunk, hogy pl. a pincében, teraszon vagy akárhol szükség lenne-e rá (egyébként meg mi is rohangálhatunk, hogy megszabaduljunk tőlük).
Plusz hívtak, hogy van valami cserépakció, rendszerben adják, az összes kiegészítő cseréppel, 120nm-re 270e-s ár jött ki, ha hozzácsapnánk a mi rendelésünket, lehet, hogy brutál olcsón le tudnánk cserélni a cserepeket a régi házon (akkor csak újra kellene lécezni a szerkezet megbontása nélkül - de a léceket amúgy is mind le kéne csekkolni).
Elgondolkoztató (főleg az a része, hogy ha erre is elköltünk 150-200e-t, akkor lehet, hogy az később hiányozni fog. Másik oldalról viszont csak azért tudnánk ennyiért megvenni, mert a két tetőnél már mennyiségi kedvezményt kapnánk). Mondjuk még van 2 hetünk, hogy döntsünk (még nem jött át a link, nem tudom, milyen márka stb.).
hmmmm... amióta tervezőt váltottunk, hogy leült a topik :))))
Helyzetjelentés: úgy tűnik, hamarosan beadhatjuk a tervet, volt benne egy csomó változtatás, teljesen elbuktuk az első pincét (nagyon necces lett volna - plusz brutál drága - semmi értelme nem lett volna) - helyette hátsó pince lesz. Öröm az ürömben, hogy (ha minden igaz és elfogadják és kivitelezhető), a hátsó pince brutál nagy lesz, imádni fogjuk.
Csak remélni tudjuk, hogy lesz időnk felhúzni még mielőtt teljesen elszállnak az árak...
Noh igen, pont ezen okok miatt nehéz a döntés. :-(
A felárral semmi problémám nincs, mert pár ezer Ft lenne a különbség, csak a súly kérdéses - pláne a tolókapunál, bár csapágyas kerekei vannak, na de akkor is.
A tolókapu 40x40-es zártszelvényből van, az biztos elbírná, viszont az utcaajtó 30x30, de ki van merevítve.
Egyébként repedést tekintve nagyobb az esély, h a 2cm-es meghasad, mint a 2,5? Vagy ilyen vastagnál e téren nincs különbség?
2: 1,75m*3cm*20-25cm.984ft/db _Gyalulva_ 2,5cm vastag
Árban így alakulnánk, 26 darabot számoltam összesen a két kapura (minél sűrűbben akarom rakni), gyakorlatilag vízszintesen 4 zártszelvényt érintenének a deszkák, úgyhogy felfogatási pontok vannak bőven.
viszont az epengedely legalabb egy pecsetes papir arrol, hogy amit terveztel az szabalyos. ha annak megfelelsz, akkor nem lehet bajod, akkor sem, ha kiderul hogy nem volt szabalyos. onnantol hogy nem engedelykoteles, nincs ilyen papirod.
Állandóan módosítják a jogszabályokat és nem egyértelmű a szabályozás. Jogász kellene aki értelmezi a szabályokat és mivel nem egyértelmű, többféle megoldás is lehet. A megrendelő se akar jogász lenni és a kivitelező sem. Ráadásul az ügyintézők ücsörögnek az ügyeken. A pályázatok meg olyan kaotikusak, hogy hihetetlen. 100 nap volt elbírálni a pályázatunkat, 11 hónap lett belőle. Szeptemberbe kaptuk meg a szerződést. Közbe aki jött volna csinálni a házat már nem tudott jönni, mert tele volt. Akit találtam október közepén tudott volna alapozni. 12 hónapunk van megcsinálni egy házat, amit szeptember elejével kapott zöld utat!
Nem érdeki őket, ha az önkormányzat ül a használatbavételin! Ez azt jeleneti, hogy 3,5 hónap alatt kell megcsinálni hőszivattyúval és nem biztos, hogy kapsz is valamit.
Ők nem tartják be a szabályokat (3 hónap helyett 10hónap), de te 1 hónapot se késhetsz, mert a hivatalok szívatnak!
Sok feművel és kivitelezővel beszéltem, hogy kell e tervmódosítás az alap és födém változás miatt, de csak szeptemberbe amikor csináltuk volna derült ki, hogy bizony kellene.
Én már gondolkozok az építkezés feladásán is, mert annyi szívatás van már most is!
Mindenbe bele lehet kötni. Ahány tervező, statikus, FEMŰ annyi vélemény van. Pl. olyan, hogy ha változtatsz az alapon, és a födémen kell e tervmódosítás? Valaki szerint nem kell valaki szerint kell. Próbálhatsz szabályos lenni, ha mindenki mást mond.
A ruházatba, cipőbe, szerszámokba, a vezetékekbe is bele tudnak kötni. A tulajdonost is volt hogy megbüntették, mert nem volt sisak a fején az építkezésen.
Értem én, csak arra gondoltam, hogy milyen szép ez a jogállamiság, ahol attól kell félned, hogy felnyomnak, viszont ha nem, akkor élsz mint marci hevesen.
De 20m2 alatt még csak nem is bejelentésköteles a dolog, a szomszéd úgy húzta fel, hogy az már tuti a beépítési %-on túl van, ráadásul kb. 1 méterre a kerítéstől (amiből kinntről nem látszik semmi mondjuk, tömör a kerítése). Szóval lehet, hogy szabálytalan az is akkor? Eddig még nem bontatták le...
(az a helyzet, hogy egy ponyvás mobilgarázs többet ér mint az autónk - úgyhogy annyira nem kaparunk érte... ráadásul úgy tűnik, hogy ha tényleg be akarjuk fejezni egyszer az építkezést, lehet, hogy az elkövetkező 20 évben ez így is marad :)
Pergola egyébként akárhová mehet (hivatalos infó) - mi is ezért akarunk egy csomó helyre pergolát rakni - arra meg ha kell mehet a ponyva, az 2 perc alatt lekapható.
Nemtom hol indul... múlt héten elnéztem a cég telephelyére, hát nincs ott semmi. Ismétlem, semmi! Egy műszakivizsga-bázis, meg egy bezárt VW szalon, meg pár panelház... De napelemes cserépgyár, na, az egy darab se.
Van ez a lábon álló kerti tető, 20m2-ig, a kutya nem fogja nézni, főleg zárt kerítésen keresztül, hogy te pihensz alatta, vagy a kocsi...főleg, hogy nyáron tényleg jó lehet kiülni alá, a kocsi meg hagy napozzon addig :) Szomszédunk is ilyen alatt tárolja az elég nagy értékű gépjárműveit, és elég frissen építkezett, volt ott engedélyezés, meg minden (főleg, hogy az osztatlan közös telek miatt a szüleim beleegyezése is kellett az ő építkezéséhez).
ne is mondd... a mai napig sírok miatta... ki tudja, talán majd egyszer újra lesz egy A110-esem ... (közben találtam a padláson original 80-as évekből származó játékkártyát - gyönyörű Autobianchikkal...)
A ponyváshoz is ami évente max. 180 napig áll a kertben? Utána fogok nézni.
Nekem anno annyit mondtak (igaz, másik kerületben), hogy ha pl. kereke van, akkor már mehet akár 365 napra is - ld. szerelj kereket a vázra és nem lehet belekötni (építésügyi előadó mondta). Simán lehet, hogy ha pl. a kertbe kell később egy kisház, akkor veszünk egy kimustrált mini lakókocsit, körbeszögeljük deszkával és kész a kerti tároló (jó, nem lesz biztonságos - de ásótárolásra jó és pofás). Bár amennyi kertünk marad, nem valószínű.
már ezt is lemodelleztük... lehetetlen. Úgyhogy kezdünk billiárdasztalra gyűjteni és lesz egy jó kis buliszobánk... (most néztem, ponyvából mobilgarázs kb. 100e Ft acélvázzal, azt odaállítjuk a kapu elé és kész. Senki sem köthet bele, hogy pont ott sátrazunk... nem? Ha tömör a kapu, nem is látszik kívülről.)
A 90 fokos fordulókör egy kocsi esetén 6 méter, tehát ez a mutatvány akkor működhet, ha a teljes előkertet igénybe veszi.
A hóeltakaritás, vízelvezetés, és a meglévő régi épület melletti lehajtó földkiemelés (gyakorlatilag csak résfalas technikával lehet megoldani) szintén kizártá teszi ezt a lehetőséget.
Egy 17. kerületi földszintes betonfödémes családi ház építéséhez keresek referenciákkal rendelkező kivitelezőt. Építési engedéllyel már rendelkezem. Tud valalaki ajánlani, vagy ajánlkozik valaki? :)
Nem tudom, hogy milyen kialakítású lesz a házatok, meg mik a lehetőségeitek, de nem lehet úgy módosítani a tervet, hogy nem az 5 méteres előkertből oldod meg a lemenetelt, hanem az oldalkertet is igénybevéve, hosszabban lejtetve és 90 fokban befordulva? Tehát nem előlről, hanem oldalról mennél be a szuterénba. Tudom, hogy ez bizarrul hangzik, de láttam már jól működő ilyen megoldást, hamar meg lehet szokni, a lényeg, hogy elég széles legyen a beforduló, hogy kifelé tolatni is jól lehessen.
nekem terasz lenne a garazs tetejen. a terasz burkolt szintje 130cm az udvar szintjetol. a fodem ha nincs agyonszigetelve mondjuk 30cm burkolva, akkor -120 kellene legyen a padlo hogy meglegyen a 220.
Köszi szépen az ablakos tanácsokat! Megfogadom. Egyelőre egy "kombi" verzió tetszik, Kömkel féle rajz szerint Ytonggal és 5 cm hősziggel, meg még nekieresztek egy 2 centiset pluszban a toknak.
ja, plusz a mi autónknak 10-20 centivel nagyobb a tengelytávja, elől hátul hosszabb pár centivel, és a következő, lehet, hogy egy kicsit nagyobb lesz. Ráadásul a te lejáród 23%os, a miénk 31,5% lenne.
Házfelújításba kezdtem 2 éve akkor az egész kocsibejáró fel lett ásva mivel a szennyvíz és a vezetékes ivóvíz csövét le kellett fektetni. Sajnos a házból a mester elég magasan állt ki a szennyvízcsővel így meg is roppant 1x egy teherautó súlya alatt. Most ott tartok, hogy nem csinálok járdát és külön autóbejárót, hanem a házam és a szomszéd ház közötti rész egybe le lenne burkolva hátra a garázsig (kb 150m2). Kb. 10 cm vastagságú 2 éve tömörödő kohósalak van most lerakva 150 m2 részen ezen akarok végigmenni lapvibrátorral, hogy tömörödjön, hogy előkészítsem a tavaszi betonozásra. Viszont, ahogy néztem a szegélyköveket végig a bejáró két oldalán kb. 15cm magas helyem van a beton és a térkő részére. Ezért gondoltam arra, hogy csak lebetonoznám az egészet és utána színezném valahogy az egészet. Érdemes ezzel foglalkozni? Vagy mit javasolnátok? Ahogy számolgattam a térkő árában már bőven kapnék kerámia burkoló lapot is, esetleg a garázsba vettem pl. 33x66-os pei5 kopásállóságú jó vastag lapot ilyesmit nem használnak bejáróhoz? Nem szeretném felbontani a szegélyköveket illetve a kohósalakot, nem is lenne értelme mert akkor a szennyvízcsövet is meg kellene bolygatni. Mit tanácsoltok?
jaaaa... felmerült még az autolift is az autó garázsba varázslására. Anno még egy éve én beszéltem egy céggel, az egy igencsak horror 2 millás ajánlatot adott.
Szerintetek érdemes utánajárni, vagy máshonnan is ilyen ajánlatok várhatók? (annyira nem ugrálunk, nekem ez már felesleges flancnak tűnik... igaz, így lehetne garázsunk, de elég macerás lenne beállni - kapu kinyit, liftre rááll, az levisz a föld alá - garázsba behajt... )
20% fölött szerintem nem sok trükközési lehetőség van a garázs 1 méterrel feljebb rakásán kívül - ami esetünkben a régi épületrész miatt nem működne, a nappaliba meg nem szeretnénk egy csomó lépcsőn át feljutni (bár szerintem jó a szinteltolás, de itt randa lenne)
Úgyhogy a dolgok jelenlegi állása szerint lesz egy 30nm-es billiárdszobánk... (a pincéről nem teszünk le, ha most nem csináltatjuk meg, akkor soha).
Tiszta szerencse, hogy nem vettük meg a kiszemelt garázskaput... (találtunk egy tökéletes kaput féláron a gyártónál... ucsó darab lett volna, ma kellett volna lefoglalni... )
"kicsit" sírdogálunk...
A földszintes házba viszont annyira beleszerettünk, hogy nincs mese, hacsak nem jön valami teljesen új ötlet, ez marad - garázs nélkül (max. mobilgarázzsal, az engedély nélkül is mehet).
tudtok javasolni energetikai szakembert, aki felméri az ingatlant, és kiszámolja hol milyen hőveszteségem van, milyen beruházással mire számíthatok, valamint a tervezett garázsbeépítsnél segít a fűtés megfelelő kialakításában, a nyílászárók kiválasztásában.
17 kerület és környéke.
olyat keresek, aki képben mindenféle megoldással, és nem tőlem fog új gépészeti eszközökről hallani
nálam abból a szempontból hasonló a szitu, hogy az egyik emeleti erkélyajtónál úgy tűnik hamarabb szerelték a redőnyt, mint a hőszigetelést, és a redőnysínek szépen be vannak szigetelve. ezzel semmi gond nem volt, amíg a bevezető műanyagok egymás után ki nem törtek, elkezdett akadni a redőnyt. kb a 10 redőnyös volt hajlandó kijönni, az importőrt hívtam már fel, ő javasolt valakit, aki végül eljött. próbálta megráspolyozni a bevezető helyét, hogy ne akadjon tovább, meg kiszedte azokat a léceket, amik eldeformálódtak. na ez kb 2 hónapig volt jó, utána ugyanúgy megakadt. az lett a megoldás, hogy a redőnysínbe belecsavarozott új redőnysínt, kb 4 centivel kisebb redőnyt csináltattam, viszont innen kezdve hozzá lehet férni...
eléggé elgondolkodtatott, hogy csak olyan redőnyt szabad csináltatni, aminek minden alkatrészéhez hozzá lehet férni, mert sajnos előbb utóbb el fog romlani :(
Erről, meg KömKel lejárós sztorijáról jutott eszembe, amit 25 évvel ezelőtt tanultunk: Magyariországon a lépcsőt szeretik "majd lesz valami" alapon kezelni és csinálni, azaz hagynak egy lyukat, és abba beleteszik, ahogy sikerül. Márpedig ennek az eredménye az, hogy tele van az ország elcseszett lépcsőkkel, ahol hasraesnek, vagy a fejüket verik be a vendégek, vagy csak egyszerűen randák, mert alulról tele vannak kiszögellésekkel, ahol aztán bőven eremnek a pókhálók. Úgy, hogy nem építésznk tanultunk, egy negyed évig rajzoltattak velünk lépcsőket, csak hogy "ráálljon a kezünk".
Pár éve találkoztam egy gyönyörű példánnyal egy balatoni nyaralóban. A tulaj maga tervezte, szakmájára nézve sikeres úri szabó. Hiába szóltak neki a fiai is, hogy nem úgy kéne, az öreg elég autoriter volt, megmondta a tutifrankót. Hát el lett szabva rendesen. Egyrészt "szokás szerint" bevered a fejed a födémbe, másrészt olyan meredek, hogy majdnem létra. Emiatt a fokokból ki kellett vágni, hogy elférjen az ember lába. Így viszont a kivágások miatt "elfogyott" a fellépők egyik oldala, tehát előre meg van határozva, hogy melyik lábbal kell indulni a lépcsőn, különben a fordulóban nem tudsz hová lépni. Helyes, kis piros tappancsok vannak felragaszta az induló fokokra, azok mutatják a vendégnek a helyes lábtartást. Nem ugrálunk össz-vissza, rend lesz itt kérem!
egy szerelodobozt epitettek be a falba utolag (38 cm-es porotherm fal). Az ureg eleg nagy volt, majd 50x40-es es 20 cm mely. A mesterek nagy dunnyogve epitettek be athidalot, majd a szerelodoboz melletti falhezag betonozva lett (ki lett vesve az ureg, aztan kiderult, hogy bocs, a doboz nem is olyan nagy :-(, a guta majd megutott). A beton szerintem nem lett jol tomoritve (mondjuk a felrakott zsalu mellett nem is lehetett rendesen hozzaferni), s a beton utes nelkul furhato furokalapaccsal (meg kicsit porlik is, ha kapirgalom), 2 heti kotes utan. Hoztak egy zsak keszrekevert zsakos "beton" alapanyagot, ami persze nem lett eleg (ez valamelyik neves gyartotol volt), mert a doboz kisebb a vartnal, aztan kevertek 1:4 aranyban betont (cement:soder)... a res meg szuk volt, hullott az anyag a foldre rendesen, a vegen meg kezzel is raktak :-), de a tomorites mar nem ment (probaltak, s szetesett a zsalu elso korben). Csak fogtam a fejem, ahogy a fal kinezett az ureg alatt.
Az lenne a kerdesem, hogy a gyenge beton nem okoz(hat) gondot a jovoben? Mondjuk kap vakolast, s igazabol az athidalok miatt nagy teher nem is lesz rajta. A mesterek szerint jo az, orok eletre szol, de a fenti felvezetes utan kicsit ketkedve fogadom a dolgot... szoval az nem lenne jo, ha elkezd porladni a falban vagy ilyesmi. Mondjuk legkozelebb (remelem nem lesz legkozelebb), nem veluk dolgoztatok :-(
A lejáróba lehet csinálni pozitív-negatív hullámokat, ami egy 2m-es léccel mérve a negatívnál középen, a pozitívnál a két végén mérve 12 cm,nél nem több
Így a legtöbb autó nem akad fenn, kivétel, 1-2 sportkocsi
a redőnyláb szélességében az ablak és a redőnyláb közé beszabtam 6 cm-es xps-t, az ablakhoz ragasztottam, hálóztam, gletteltem, festettem fehérre, mint az ablak. Persze ugyanez felül is. Így a redőny 6 cm-el kijjebb került, de az ablaktok amúgy is redőnnyel takart része garantáltan nem hőhíd. Nem hiszem, hogy mindenkinek tetszene, engem általában a célszerűség vezet. (ha érdekel, hogy néz ki, keresek fotót, bár talán a hőszigetelés topikon tettem be kb. 1 éve)
Ami még problémás lehet, az ablak alsó része, ott a csatlakozó párkány hőhídmentes illesztése elgondolkodtató...
Egyetértek. Régen elmúlt az az idő, amikor a kőművesek 3-4 centis tűréssel dolgoztak (meg 1-3 fokkal). Hipermodern falazóanyagok és szerszámok vannak, tessék igenis 1 centis tűrésen belül dolgozni!
Volt szerencsém együtt dolgozni egy angol fickóval. A fal glettelését surlófénnyel ellenőrizte, és hétszer gletteltette át a festőkkel, egy rohadt vasat sem fizetve ki a pluszmunkáért. Elmondta az elején, hogy mit kér, és hogyan fogja ellenőrizni. Nem vették komolyan...
Én is mindig elmondom az elvárásaimat, ha nem teljesülnek, akkor javitság ki önköltségen, nem érdekel. Akinek nem tetszik, az menjen máshová dolgozni, ahol ezt elnézik.
Szerencsére az újabb generáció (nem a legújabb) és a régiek közül is páran felismerték az igényes munka igényét, és még most is tökig vannak JÓL FIZETŐ munkával.
el lehet csalni. Arról van szó -egy új építésű háznál- hogy az egy valami, hogy mi van a terveken, az meg egy másik, hogy mi épült meg.
Nem ertelek felre. Attol, hogy az "elcsalas" meg a tervekkel nem egyezes teljesen altalanos, attol az meg kontarsag, hozzanemertes, trehany, szar munka. Nehogyma egy komuves ne legyen kepes centi pontossaggal kialakitani egy falnyilast. Ha meg nem sikerult, lehet elovenni a nagyflexet es kesz. Nehogyma azert legyen 100 even keresztul tele "elcsalassal" a haz, mert anno ugy egyszerubb volt a komuvesnek.
Majd lesz aki elmagyarazza, hogy nem ertem, az az egy centi nem szamit az ablaknal, csak tudom hogy akinek az az egy centi nem szamit, annak majd a ketto sem szamit a sarok derekszogenel, majd elcsaljak vakolattal, es a vegen pl nem lehet betenni a kadat. Meg elcsaljak a lepcsot, a vendegek meg a kovetkezo 30 evben fel fognak bukni az utolso elotti lepcsofokon. Azert csak 30, mert addigra tonkremegy a burkolat, elokerul a flex, es ki lesz javitva.
Azt nagyon jól gondoltad, hogy nagyobb falnyílás kell a beforduló hőszigetelés miatt, nem egyszer meg szoktak erről feledkezni és nem csak laikusok. A tokdoldónak az a szerepe, hogy szilárd kapcsolatot képezzen a fal és a tok között, magyarul ez egy távtartó. Általában 5cm-es ráfordulásnál 3cm-es szokott lenni a tokdoldó. Egyrészt van egy beépítési hézag PUR habbal + 3cm toktoldó + 1-3cm-t rá lehet takarni a tokra, így jön ki az 5cm szigetelés vastagság. De szerintem érdemes lenne felvenni a kapcsolatot/keresni nyílászáróst és vele leegyeztetni ezeket a méreteket/megoldásokat, elvégre ő tudja, hogy az ablakához mi kell.
A toktoldó drága, és szerintem hanggátlás/hővezetés szempontjából is rontja az ablakot.
Én úgy csinálnám, hogy az ytongot az ablak feléig tolnám ki, a másik felétől indulna kifelé az XPS.
Az ablakok méreteinél figyelembe kell ám venni a redőnyt is! Ugyanis azt is centi pontossággal fogják legyártani, MÉRETRE.
Az ablak tokja általában (szemből nézve) 55-60 mm széles. A redőnysín 35-40 mm széles.
1. ha nem fordulsz be a szigeteléssel a tokra, akkor a redőnyöd ugyanolyan széles lesz, mint az ablak, tehát a tokból (szemből) látszik 20 mm.
2. ha befordulsz 1 cm-t+1 cm a purhab miatt, az 2 cm-es szigetelést jelent. Itt már a redőnyöd 1-1 cm-el kisebb, mint az ablak, tehát (szemből) a tokból marad 10 mm
3. ha befordulsz 2 cm-t+1 cm purhab, az 3 cm beforduló szigetelés. Itt az ablaktokból (szemből) nem látszódik semmi, a redőnyöd 2-2 cm-el kisebb, mint az ablak.
(mindjárt csinálok ábrákat)
Nálam a negyedik kombináció van:
Úgy gondoltam elég a 2 cm befordulás az elején. De mivel a régi részen kisméretű téglával van felfalazva az ablaknyilás, rájöttem, ez kevés lesz. Viszont addigra le voltak gyártva a redőnyök, és az ablakok is megvoltak.
Felraktuk a redőnysineket (10 mm látszik a tokból szemből), befordultam 2 cm szigeteléssel, MAJD még 4 cm-el, ami eltakarja a redőnysint. Igy összesen van 6 cm.
Viszont a redőnyhöz nem férek hozzá bontás nélkül...
No, akkor most kérnék egy kis türelmet hozzám :-) Az hiszem, hogy értem, hogy a hagyományos módon hogy működik a dolog. Az én esetemben 5-5 centiméterrel nagyobbra lett hagyva az ablaknyílás a névleges méretnél, mert a2-3 centiméter vastag beforduló szigetelést keveseltem. Továbbá nem is nagyon akartam ráfordulni az ablakra, hanem eleve az ablaknyílást akartam "kibélelni" körbe 5 cm-es hőszigeteléssel úgy, hogy a hőszigetelés behelyezése után legyen meg az ablak névleges mérete. Tehát a terven szereplő ablaméret mondjuk 90x150, akkor a falazott nyílás mérete 100x160, vagy (100x155, ha felül a hőszigetelés az elemmagas áthidalóban van. Ahogy behelyezem az 5 cm-es hőszigetelést körben, úgy lesz meg a névleges 90x150-es nyílásméret. Az ablak itt is a falhoz lenne rögzítve, csak az 5 cm-es hőszigetelésen keresztül dübelezve.
Erre a megoldásra mondtátok, hogy rossz hangszigetelés szempontjából, ezért lenne a belső részre Ytong rakva. A toktoldót miért látod szükségesnek? Nem értem a szerepét pontosan. Vagy csak azért kellene, hogy ne kelljen még a beépítés után a purhabozott részt takargatni?
Nem. Az ablakot a falhoz kell rögzíteni, 5cm vtg ráfordulásnál már kell tokdoldó. Ablak toktoldóval beépít, majd utána ráfordulni, rátakarni a toktoldóra/tokra.
Félreértesz. Nem arról van szó, hogy minden ablak más méretű. Eleve az ablakos nem fog gyártani az egy nyílásra 149-es a masáikra 148-as ablakot, megoldja mindkettőt 148-assal, de nem is pár centiről beszélek, amit úgyse fog észrevenni senki, mert el lehet csalni. Arról van szó -egy új építésű háznál- hogy az egy valami, hogy mi van a terveken, az meg egy másik, hogy mi épült meg. Itt a kivitelezés elbaszásától kezdve a menetközbeni megrendelői változtatáson át sokminden lehet. Aztán az ablakos ott áll a "bediktált" méretű ablakokkal, miközben a valóság meg más.
persze kenyelmes a meretre keszult ablakot beepiteni, de az eredmeny szar. milyen mar, ha az ablakok nem egyforma magasak pl? remelem a magassagot azert nem csinaljak meretre.
Erre nem is gondoltam, hogy a hangszigetelést lerontja. KömKel által írt megoldás tetszik. Bár nem tudom, hogy annyira kell-e nekem a hangszigetelés, olyan csendes környéken építkezek, hogy gyakorlatilag nincs zaj. Bár előfordulhat majd, hogy a szomszéd vesz egy idegbeteg ugatós kutyát, aztán szidom magamat, hogy elcsesztem a hangszigetelést.
belülről 5-ös ytonggal felfalazni, kivülről meg az 5 cm xps.
Én ráfordultam az ablakokra teljesen, mivel redőnysinem is van, és akkor már mindegy, hogy az látszódik-e... Viszont ezzel a redőny szerelhetőségét akadályozom, és szinezés után nagyon fogok anyázni, ha hozzá kell nyúlni mégis.
Szóval bármilyen jó is az ablakra ráfordulás, vannak hátrányai a későbbiekben.
Így viszont bukod a hangszigetelést... a tégla és a tok közötti EPS-en keresztül bejön a hang, ezt szépen látni, azaz hallani egy ismerősömnél, aki így oldotta meg.
Beépítés után kell ráfordulni a szigeteléssel a tokra, akkro nincs ilyen gond.
Néztek is az ablakosok, amikor terv alapján rendeltük az ablakokat. Aláíratták velünk, hogy mi adtuk meg a méreteket, semmi felelősséget nem vállalnak... Aztán beszereléskor meg ámuldoztak, hogy soha nem szereltek még úgy, hogy ne kellett volna a falból vésni vagy a tokból gyalulni :) Éljen a CAD és a CNC :)
"azert majd ne zuhanj ossze, amikor az elszamolaskor a vilag leg termeszetesebb modjan szerepelni fog a lap aljan egy kulonmunkak fejezet. es benne lesz az eg vilagon minden, amit megcsinaltak jofejsegbol, pedig akar nem is te kerted, hanem ok ajanlottak. (hagyja mar fonok azt a zsakot, mingyar bedobaljuk mink a cementet a pinyoba)
es a legvicesebb, hogy pont annyi lesz a potmunka osszege, mint ahany napot csusztak a sajat tippjukhoz kepest"
Az a helyzet, hogy remélem, hogy nem így lesz, de valami azt súgja, hogy reális, amit mondasz. Egy konkrét dolog most eszembe is jutott, ami egy az egyben hajaz a példádra:
Az alapárok markolóval kiszedésekor az árok széle kissé be-beomlott, az első pár méter után a kivitelezőm elküldte a gépet (más céggel végeztettem a földmunkát) és mondta nekem, hogy kiássák kézzel inkább, úgy pontosabb. Nekálltak és kidobták azt a 36 köbmétert kézzel. Tény, hogy szép pontos lett az alap és így kevesebb beton kellett bele, mintha gép szedte volna ki, de a gépnek vissza kellett jönnie a sávalapozás után elvinni a kiszedett földet. Tehát a gép munka max 20-30e Ft-al lett kevesebb, viszont el lesz számolva vagy 120eFt a kézi alapkiásásra. Persze a beton is kevesebb lett valamivel. Közben eszembe jutott, hogy a szuterén kiszedésekor véletlenül 10 centivel mélyebbre lett szedve a munkagödör, amit vissza kellett tölteni és a markoló döbgölte le. Így a felső 10 centi laza volt, persze, hogy beomlott a széle. Szóval valószínűleg a vállalkozó hibája, hogy mélyebbre szedette a gödör alját, mint kéne, de nem vagyok benne biztos, hogy ez volt az egyedüli ok. Gyökérzet szerintem nagyon már nem volt ott lent 3 méter mélyen...
Nem tudom, hogy hogyan működik ez a pótmunka az építőiparban, vezettem egy nagyvállalatnál egy beruházást, ott úgy működtek a dolgok, hogy leszerződtem a fix áras munkára a fővállalkozóval, ő a felügyeletem alatt elvégezte a munkát, részteljesítéseket csináltunk, a végén pedig pótmunka elszámolási igényt nyújtott be. Ami jogos volt, azt kifizettem nekik, amit nem ítéltem annak azt nem. Olyan lehetőségem volt, hogyha a teljes szerződéses összeg 10 százalékát nem haladja meg a pótmunka értéke, akkor nem voltam köteles egy fillért sem fizetni, csak a jószándékomon múlt, hogy azt ki kelljen fizetni. Ezt nem tudom, hogy jogszabály határozza meg, vagy nálunk az egyedi szerződés. Már nem emlékszem.
A lényeg, hogy azért hülye nem vagyok én sem. Írom folyamatosan azokat munkákat, amik eltérnek a megállapodástól, ezek vehetők alapul. Hülyeségeket nem fogok elfogadni, csak olyat, ami tényleges pótmunka. A szerződésben van egy összeg és az, hogy ezért a pénzért szerkezetkészre építi a házat. Nincs más kitétel, van egy árajánlatom TERC-ben, abban szerepel minden munka, de én úgy állapodtam meg vele, hogy szóban pontosan át is beszéltük, hogy mit fog tartalmazni a szerkezetkész állapot. Elvileg a kettő ugyanaz, de engem csak az érdekel, hogy kész legyen, amit megbeszéltünk. Ha közben van ilyen-olyan szir-szar plusz munka, azt én bele fogom érteni a szerződéses árba (pl. az, hogy kizsaluzott nekem egy üres részt a szerelőbetonban a szerlőaknának, azt ne akarja elszámolni, sem azt, hogy az utolsó sor téglát mindet félmagasra kell vágnia), tehát minden olyan munkát, ami hozzátartozik az építész terv szerinti szerkezetkész állapotra hozással, az nem lehet pótmunka tárgya . Ha kérek egy plusz falat, teraszt, vagy lépcsőt, az tiszta sor, hogy plusz terjedelem. Nem tudom, hogy jól látom-e.
Szóval nem hinném, hogy bepróbálkozik a vállalkozó ezzel-azzal, ami nem jogos, mert nagyon korrektnek ismertem meg, persze nyugtával áldjuk a napot.
Nem értem pontosan a kérdést, hogy mit értesz ez alatt. Az anyagköltséget én számolom/becsülöm meg. Előre nincs minden pontosan kiszámolva, mindig pár lépéssel tudok csak előrébb járni, mint a munkálatok, mire odaérek, mindig mindent pontosan kiszámolok, egyeztetek a kivitelezővel.
Jelenleg az a koncepcióm és így is épültek meg a falnyílások, hogy nem kávatéglát használtunk, hanem méretre vágott téglákkal építik meg a falnyílásokat. Mindkét oldalon, alul, illetve ahol kell felül is a nyílás 5-5 centivel szélesebb. Tehát a 90x150-es nyílás 100x160-asra van csinálva, vagy 100x155-ösre, ha elemagas áthidalók közé lesz berakva a hőszigetelés. Az ablakkávákra pedig én fogok méretre vágni és beragasztani 5 cm-es XPS-t, ott fogok ügyelni a méretekre, hogy nagyon pontos legyen, tehát aminek kell, az legyen egyenes, merőleges, vízszintes, párhuzamost, stb. és ahhoz akarom max. félcentis hézaggal körben legyártatni az ablakokat.
Azt, hogy a beszerelést is én fogom-e végezni, nem tudom, majd meglátom. Az ablakot, ajtót berakni nem nagy kunszt, jó párat szereltem már, még ilyen genyó, nyeklő-nyakló OBI-s ajtóval is bírkóztam, ellestem a technikát ablakosoktól anno. Viszont a redőnyökkel gondban vagyok, biztos, hogy az sem bonyolult, csak még nem láttam, hogyan csinálják.
A félreértések elkerülése végett itt nem olyan méretkülönbségekről beszélek, amit érzékelni az ember + a spalettákkal lehet takarni, ha úgyalakul. Az ablakokosok meg szeretnek falnyílás alapján ablakokot gyártani, egyszerűen azért mert nincs hibalehetőség, nincs galiba beépítéskor.
azert majd ne zuhanj ossze, amikor az elszamolaskor a vilag leg termeszetesebb modjan szerepelni fog a lap aljan egy kulonmunkak fejezet. es benne lesz az eg vilagon minden, amit megcsinaltak jofejsegbol, pedig akar nem is te kerted, hanem ok ajanlottak. (hagyja mar fonok azt a zsakot, mingyar bedobaljuk mink a cementet a pinyoba)
es a legvicesebb, hogy pont annyi lesz a potmunka osszege, mint ahany napot csusztak a sajat tippjukhoz kepest.
szoval a nevlegesnel eppen picit lehet nagyobb, de kisebb nem.
cs-nek: allatira utalnam, ha a trehany komuves utan trehany ablakokat gyartananak meretre. Hogy nezne mar ki, hogy a nappali harom egyforma ablaka harom kulonbozo meretu? lehet hogy van olyan ablakos, aki kesz nyilasba meretre csinalja, de hogy nalam nem fog dolgozni soha, az tuti.
teljesen hivatalosan es szabvany szerint, az ablaktokok valos kulmerete a nevleges merettol 2-2cm-el kisebb (azaz 1-1-1-1cm-el), hogy be lehessen epiteni. aki egy nevleges 90x120 ablakot nem 88x118-ra csinal, az kontar. ajtoknal alul nincs az 1cm elhagyas, ott pontos meret van.
Egyáltalán nem egyedi, hogy az ablakokat gond nélkül beépítik előzetes falnyílás mérés nélkül, terv szerinti falnyílásméretre. Eleve 2-4cm-rel kisebbre gyártják le + pár centit el tudnak csalni beépítéskor. A gond csak akkor van, ha nagyon szükre vagy nagyon tágasra sikerült a nyílás, akkor kell némi barkács.
De te ismered azt is, hogy mit tud. Egy egységsugarú ember csak annyit tud, hogy villanyszerelő és ha neki villanyszerelő kell, akkor az ismerősre fog gondolni. Aztán amikor már megtudtja, hogy mit is tud és hogyan az ismerős, az már egy másik történet.
Én is ismerek kitűnő villanyszerelőt, akit bátran ajánlok bárkinek, mert jól dolgozik. Viszont van a családban is villanyász, akit semmi pénzért sem...
Egy szakitól elvárom, hogy a munkát elvégezze pontosan, időre, annyi pénzért, amennyiért megállapodtunk.
Ha rokon/barát és nem kér pénzt, vagy kevesebbet kér, akkor sajnos a legtöbben feljogositva érzik magukat a másik két feltétel rugalmasan kezelésében.
Párom szokta mindig mindenkinek ajánlani az ő volt takaritónőjét. Én az első alkalommal ki akartam vágni a fenébe, mert szar munkát végzett, és emellett borzasztó idegesitő személyiség is. Ezt aztán többen megtapasztalták, ahová beajánlotta, és rövid úton mindenki megszabadult tőle. Viszont innentől párom hitelessége is csorbát szenvedett, hiszen akit beajánl az ember, azért valamilyen szinten "felelősséget vállal". Ha őt megkérdezik, hogy tud-e ajánlani épitészt, természetesen engem ajánl be. De a takaritónős dolog után azok a személyek már más szemmel nézik az ajánlást...
Magyarul azért mert barát/rokon, vagy csak sajnáljuk mert nincs munkája, nem szabad feltétlenül "alkalmazni". (tisztelet természetesen a sok kivételnek, mert azok is vannak)
De, a névleges falnylásnál nagyobbnak kell lennie az elkészült falnyílásnak, a beépítés miatt kell oldalanként min 1 cm, illetve amennyit a nyílászárós mond.
A homlokzati nyílászáróknál az ablakos a már elkészült falnyílás felmérése alapján szeret ablakot gyártatni, így nem próbléma, ha nem minden falnyílás azonos és van bennük nem túl számottevő különbség. Amennyiben az ablakokat hamarabb kell elkezdeni gyártani, mint, hogy a tényleges falnyílást le lehessen mérni, akkor beépítés előtt lehet számítani némi farigcsálásra, vakolásra, hogy a falnyílást az ablakokhoz igazítsuk. Az ablakosoknak nem kell miliméter pontos nyílás.
Fix áras szerződésünk van és csak a munkadíjra, az anyagot én biztosítom. Eddig összesen kb. 20-25e plusz anyag költségem volt, ennyit elbírok, főleg, hogy cserében rugalmasak ők is, tehát pl. megcsinálták a monolit nyílásáthidalóimat, holott csak PTH elemmagast kellett volna berakni az eredeti megállapodás szerint. Szóval úgy vagyok vele és leszek a végelszámolásnál, hogyha a mérleg oda-vissza egálban van, akkor nem csinálok belőle ügyet, ha viszont ő elkezdene pluszmunkázni ide-oda, akkor előjönnék vele én is.
Neked is köszi a tanácsot, pénteken ezt tettem, fogtam a tervet és mérőszalagokat, mértem orrba-szájba, átlókat ellenőriztem, stb. Találtam két ablakot, ami szélesebb, mint kéne, a többi nagyon pontos, aljától tetejéig pár mm csak az eltérés maximum.
"ha a falnyilas merete -2+0cm-re a nevleges.)"
Ezt nem igazán értem, nem pont plusszos kéne legyen a tűrés?
"Állj a sarkadra, mérd le a falakat, és bontasd vissza/falaztasd újra a saját költségükön. Erről volt szó? Nem. Akkor vállalja a kedves szaki a következményeket."
Nem vagyok szégyenlős, bontattam már néhány dolgot vissza, illetve a kivitelező megtette magától, sőt kifjezetten korrektnek tartom a kivitelezőmet egyébként a hibák kezelését illetően. Ezt viszont most necces lenne, az alaptól indul a baj, át a szuterénon a földszintig, szóval irreálisan nagy bontás lenne. El lehet majd csalni a szimmetria különbséget a csatlakozó válaszfal okos elhelyezésével, meg plusz 1-2 centi vakolattal. Pénteken szabit vettem ki és végigmértem mindent, meg néztem ahogy dolgoznak. Úgy tűnik, hogy a korábban leírton kívül rendben vannak a dolgok, pontosan mérték a többit.
Az áthidalók beépítésénél mindenképp ott leszek, mert az macerás lesz a beépített redőnytokozás miatt.
Én anno az Aréna Plázát csináltam, miután bevonták az irodámat a munkába.
Az előttünk lévő csapatnak sikerült olyan lehajtót tervezni oda, hogy se az ivek nem jöttek ki, se a rámpaszögek. Vért izzadtam, mire kitaláltam és átterveztem az egészet. Ott tanultam meg, hogy milyen fontos ez a része, ha használható lejárót akar az ember.
Egy másik belvárosi luxus társasháznál megcsinálták a 3 szintes mélygarázst, csak éppen a rámpákat szűkre szabták, hogy minél több parkolóhely jusson. Jött az ügyfél megnézni a tervlapon kinézett lakást, a Ferrarival szépen fennakadt a minusz elsőn.
Ugrott egy 300 millás lakás-adásvétel, a fickó örjöngött :D
Most mondhatnám, hogy "én megmondtam", de nem vagyok kárörvendő.
Meg kellene tanulni egyszer s mindenkorra, hogy a jó munkáért FIZETNI KELL. Hiába van rokon, vagy barát, aki meg tudná csinálni, az ingyenmunkát úgyis tologatni fogja, ráadásul mivel elfogult velük az ember, úgy istenesen picsán se tudja rúgni, ha hülyeséget csinál.
Azt mondtad, ez a tervező emberke korábban kivitelezésnél dolgozott. Bizzátok rá a kivitelezésnél az ellenőrzést, esetleg az anyagbeszerzést, és csináltassatok normális tervet.
nem t'om... kinyírom... most kezdjük megérteni azokat, akik diliházban végzik egy építkezés után... kukázhatjuk az összes tervet és fogalmam sincs, hogyan tovább... baxxxa +...
Ahhoz, hogy az autó ne akadjon fel, az elején és a végén is kell egy-egy kisebb szögű rámpaszakasz. Tehát ezért a 20% is sok összességében, egyszerűen használhatatlan lesz a garázs, és a kényelmetlen lejárat miatt nem fogjátok használni.
Nem akarom ekézni (megint) a terveteket készitőt, de hogy a p.csába nem figyel ilyesmire?
banyek... újabb probléma. Mondhatni kritikus - eddig senki sem gondolkozott el ezen, ma viszont kint járt a jövendőbeli kivitelezőnk (vagy legalábbis valaki aki igen komoly részét fogja végezni a munkának). Izé... Mondta, hogy a pincegarázsunk ilyen formában nem lesz működőképes. A garázs maga igen - a lejárat viszont nem. 5,6 méteren nem tudunk 20% lejtés alá menni.
Banyek. Ezt eddig még soha nem számoltuk ki, annyi ház van a környéken hasonló pincelejáróval, eszünkbe se jutott, hogy necces a 30%-os lejtés.
Fogalmunk sincs, mi legyen. Pince mindenképp lesz, garázs is kéne - az autolift viszont brutál drága (plusz mi van áramkimaradás esetén stb. stb.)...
Én úgy tudom, hogy csak glettelni kell. A statikus is ezt mondta, aki felügyelte a kőműves munkáját. Bár azt mondta, hogy nem mindenki csinálja olyanra, hogy ne kelljen vakolni.
Nyilván azt is csinálja meg aki vakol és rendesen. Eleve élvédő kellene, nekem természetes, hogy aki vakol az mindent csináljon meg. A menyezetet nem is kell majd vakolni szerencsére, a monolitfödém miatt. :)
Egyszerű a dolog: válassz le a garázsból egy 20 m2 alatti részt, aztán használatbavételi után meg elbontod a szerelt válaszfalat. Nem kell se festeni, se semmi, csak legyen ott, egyoldalról beburkolva gipszkartonnal (a másik oldal még "szerelvényezésre vár").
Én is beleestem ebbe a hibába, nem néztem meg a helyi adórendeletet. Most fizethetek 11x1150 Ft-ot évente. Ha megnézem előtte, akkor bekerült volna a papirra egy tároló még a garázs mellé, hogy adómentes legyek... :)
Ne a főépitésznél sirjál, mert neki semmi köze a "mezei" hivatali munkához. Először az előadóval kell személyesen beszélni, aztán esetleg a csoportvezetővel.
Feljebb felesleges menni, hacsak nem ismered őket személyesen és jól.
A lefizetést felejtsd el, majd a helyszini szemlén látni fogod a hozzáállását úgyis, ott esetleg meg tudod "győzni". De aki sosem csinált ilyet, az hagyja inkább, mert visszafelé sül el...
Akkor azt mondod, hogy mehet papíron is a 220? (Többet nem akarunk, 6,5 méteren kell legurulni, minél magasabban kezdődik, annál kényelmesebb - plusz feleslegesnek is tűnik).
Értem, akkor probálkozok majd személyesen. Valami új törvényt is emlegettek, ami miatt 30 nap alatt nem lehet elbírálni. A kipostázás is minimum 2 hét. Ha átveszik egyáltalán a tértivevényt. Ráadásul most ellenőrizték őket. Esetleg a főépítésznél sírjak, vagy ez mindegy? Nekem még x összeget is megérne gyorsított eljárás. Csak annyira rutintalan vagyok, hogy garantált hogy valami lelkiismeretes embert fognák ki. :) Nem értem, hogy miért nincs hivatalos gyorsított eljárás.
A használatbavételi engedély kiadását lehet gyorsítani?
Mert nekem 2 hónapot is mondtak. Nagyon ki lesz hegyezve a házépítés. 4 hónap alatt mindennek meg kellene lennie, hogy a talán kiadjákot elérjük. ZBR pályatot nyertünk és nagyon szerencsétlen volt az elbírálás, szeptemberbe kaptuk meg a papert. 9 hónap lett a 100 napból. Aki kőmüvesünk lett volna televállalta magát. Akit meg találtunk, az oktober végén kezdte volna. De inkább átrakattuk a kezdést 2012-re. Éesz még egy tervmódosításunk is, mert változik az alap és a födém is. A statikus meg 3 hónap alatt nem hozta össze a dolgot. Bár volt egy brutális családi tragédiája.
4 hónap alatt feépíthető egy egyszintes ház monolit födémmel?
Ja és az ingatlanadóhoz. Én egy ideje ott tartok, hogy szigeteléssel, miegyébbel papíron le kéne vinni a garázs belmagasságát 1,89cm-re. Úgy talán nem számít bele a hasznos alapterületbe. Egyébként 2,2m lenne "csupaszon". Szerintetek? (eddig úgy voltam vele, hogy 2,5m alatt nem alkalmas állandó tartózkodásra - na de ha az 1,9 feletti részek beleszámítanak a hasznos alapterületbe akkor mi tartja vissza a jogalkotókat attól, hogy a pincegarázs miatt áttolják a házunkat a brutálisan megadóztatandó kategóriába? Szerintem semmi... )
Nya. Megnéztük a fénycsatornát. Nem vártunk sokat tőle, mert direkt akkor mentünk, amikor már nem volt napsütés - bevallom, meglepődtünk, annyira jó volt. Igaz, ez egy drágább konstrukció - de megnéztük úgy is, hogy letakartuk és elég jelentős volt a különbség (egy cég emeletén lévő sötétebb részre volt beépítve). Szerintem megkockáztatjuk. Majd leírom a gyakorlati tapasztalataimat ha végre ott leszünk...
Fűtés. 99%, hogy dobjuk a hőszivattyút. Eddig valahogy tényként kezeltük, de csak elkezdtem ennél is megtérülést számolni (a 2. helyezett kondenzációssal összehasonlítva). Hát. Izé. Talán megtérülne a kb. 1 milla különbség úgy 10 év alatt - na de mi van akkor, ha közben a hőszivattyú jobblétre szenderül? Ha meg egyszer mégis hőszivattyú lesz a dologból, a kéményből kikapjuk a bélést és beépítünk egy vésztartalék kandallót :)
Közben persze néha röhögünk, hogy hála a tervezőnk khm. csúszásának (mi már a nyáron megkértük, hogy csinálja meg a terveket), a 2 szintes helyett már egy szintesnél tartunk, a hőszivattyú helyett kondenzációsnál, a főfalakhoz is alig nyúlunk majd, 20 centi szigetelés helyett 10 centi lesz, nem lesz új tetőszerkezet - lesz viszont zöldtető, a fix. ablakok helyett meg 50%-ban nyitható ablakok... ÉS így talán be is tudjuk majd fejezni anélkül, hogy belerokkannánk... talán :)
(azért persze energetikai számításokat még csináltatunk, mert attól függ ugye a hőszivattyú ára - és a megtérülése...)
Ja... salak: visszahívtak a laborból, ők is egy G-M számlálóval jönnének csak ki és jegyzőkönyveznének. Hurrá. Mondjuk a pasi mondta, hogy a normális háttérsugárzás másfélszereséig szerinte még OK a salak, akkor nem vészes a helyzet - gondoljak csak bele, hogy pl. a mázas csempéről mennyi kerül a levegőbe a radonból... Hát hurrá. Ezek szerint nem elég, hogy a csempéről és egyéb dolgokról is telibe kapunk mindent, még a salak is 100%, hogy valamennyire sugározni fog (igaz, nem éri majd el az egészségügyi határértéket). Hát izé... Pucolunk. Egyébként jó fej volt, mondta, hogy nyugodtan hívogassam ha bármi kérdésem van, ha bárki "csodaszert" ajánlgat, ő majd segít eldönteni, hogy most miről is van szó.
a legnagyobb poén az, hogy az adásvételi szerződésben nyoma sincs a garázsnak, ahogy az alapító okiratban sem. ellenben van egy engedélyezett tervmódosítás...
és annak idején az apeh ki is jött az illeték miatt, mert hogy nem volt feltüntetve a szerződésben hogy mekkora értékű a garázs az pedig drágábban illetékeződik, mint a lakás...
úgyhogy én a visszaépítessel tulajdonképpen helyreállítom az eredeti (lepapírozott) állapotot
Ha társasház vagytok, akkor a saját érdeked, hogy mindez megtörténjen!
Társasháznál a lakóterületet és egyéb funkciókat pontosan jegyzik a társasház alapitó okiratban, valamint a tulajdoni lapon is. Ha beépited a garázst, attól az még papiron garázs marad, azaz eladás/hitel esetén a mostani értéket számitják fel a házra, hiába öltél bele milliókat.
Viszont tény, hogy ebben az esetben nem csak az éphatósági hercehurca kellene, hanem a társasház alapitó okiratát is módositani kel, minden (jelentős) költségével együtt.
Amiatt kell rendeltetésváltozásra engedélyt kérni, hogy nem lakóhelyiségből csinál lakóhelyiséget. Lehet elég egy gyorsitott egyszerűsitett eljárás is, majd ha lesz egy kis időm utánanézek pontosan.
Nálunk 130 m2 lakóterület felett van ingatlanadó, és a garázs 20 m2-e felett is.
(most meg a kormány tervez egy általános 150 m2 feletti ingatlanokra kivetett ingatlanadót)
Voltam ma bent az önkorinál, és ugyanezt mondta az előadó. Ha nem piszkálom a tartószerkezeteket, akkor nekik semmi közük hozzá. tulajdonostársakkal írassak alá beleegyező nyilatkozatot, biztos ami biztos (elvileg társasház vagyunk), de se bejelentés, se engedély, se semmi. még a funkcióváltásba sem szólnak bele.
abban az esetben, ha új ablakot, ajtót szeretnék, építési engedély köteles, tervtanács, használatba vételi engedély stb...
a hőszigetelős topicba írt hszre tudnál reagálni, köszi :)
Na. Miután a fülemhez ragadt a telefon, egész sok mindent kiderítettem (hátha hasznos lehet másnak is):
Szennyvíztisztító:
A Majoros-féle a befutó szerintem. Az simán kiszolgálná a családot, minimális fenntartási költség mellett.
Az állítólag 4-6 személyes ökotechnél a havi 17 köbméter vizet meghallva eszméletlenül szívni kezdték a fogukat, és a kb. 800e+ áfás 10 személyesre kezdtek rábeszélni, mondván, hogy talán beleférünk a 4-6 személyesbe, de a szivattyú egész nap megy majd stb (ez ugye brutál sok áram!) - és a 4-6 személyesek valójában 2 felnőttet és max. 4 gyereket jelentenek, ha sok a vendég, akkor már necces, plusz vegyünk hozzá külön időzítőt, stb. stb. Hát, ez tényleg necces.
Napcső: Bp-en van beszerelve, megnézhető - ha tetszik, telefonálunk a viszonteladónak, egyeztetünk, kiszámolja, és ha OK, akkor házhozszállítja (természetesen a forgalmazó által mondott áron - igaz, 15-e után 11% áremelés jön, úgyhogy 1 hetünk van a döntésre). Úgyhogy megnézzük - átbeszéljük - eldöntjük.
jipiiii... találtam egy labort ahol izotóphidrolóhiai vizsgálatokat csinálnak, 10-20e között lenne a vizsgálat, gyorsan kijönnek, mindent megnéznek, bevizsgálnak :) Nemsokára visszahívnak a részletek miatt :))
remek... de a rádium mérése bizonytalan akkor... nem? Tehát ha csak kevés van benne, a G-M nem fogja kimutatni - aztán majd 20 év múlva kiderül, hogy még az a kevés is sok volt, mert ha ez hozzááadódik a kikerülhetetlen elektroszmoghoz és az egyéb környezetszennyezésekhez, lehet, hogy pont ez teszi elég csúnyán hidegre az embert... (én annak a híve vagyok, hogy ha nem tudok elbújni a környezeti ártalmak elől, akkor legalább megpróbálom olyan kevésnek kitenni magam, ami még kényelmesen lehetséges. A salaktól megszabadulni meg csak egyszer kell - igaz, akkor macera és drága.)
Vagy vihetek belőle valahová mintát, hogy megnézzék? Gondolom ugyanaz a salak lehet mindenhol a házban, ha a padláson lévőből elviszünk egy zacskónyit bevizsgáltatni, akkor elég egyértelmű lesz a helyzet. Vagy nem? (Ja... csak hol vizsgálják ezt be emberi áron???)
ja, es megegy: valamilyen koncentracioban mindenben van. a salakkal az a gond, hogy az egetes miatt koncentralodik, a masik meg hogy a salak atjarhato a gaznak, igy nagy terfogatbol tud kijonni, egy beton kozeperol kicsit nehezebb.
nem ilyen egyertelmu. a lenti leiras csak akkor all, ha van a salakban radium. egyaltalan nem biztos hogy van!
egyes helyeken tobb van a kozetekben (szen, vaserc, hasonlok), mas helyeken sokkal kevesebb. amikor elegetik, kiolvasztjak, stb, a salakban koncentralodik ami benne volt. tehat a szenben volt 0.1 milliomod resznel is kevesebb, de 1000kb szen elegetesebol lesz 10kg salak, es a radium nagyresze benne marad, igy abban mar 100szoros a koncentracio... de ahhoz hogy ez gond legyen, az kell, hogy az eredeti anyagban benne legyen.
megis kenyszeritve vagyok egy kis ismeretterjesztesre.
az epitoanyagban nincs radon. a radon egy gaz, elszall. az epitoanyagban radium van. a radium felezesi ideje 1600 ev. szoval emberi ido alatt nem tunik el, 1600 ev alatt csokken felere a mennyisege. a radium bomlasa soran radon keletkezik. a radon egy gaz. elszall, pl a lakas levegojebe. ahol keves a legaramlas, nincs gyakori szellozes, ott felgyulik. a radon felezesi ideje 3.5 nap. tehat hamar elbomlik, viszont ugye folyamatos az utanpotlas. bomlasa soran alfa reszecske keletkezik, ami komolyan karos, viszont szokasos dolgokon nem megy at, par mm a behatolasi melysege max. az emberi boron sem megy at. viszont belelegezzuk a radont, bent a tudoben elbomlik, es az ott keletkezo alfa reszecske bizony kozelebb mint 1mm van a tudo sejtjeihez...
szoval nincs olyan, hogy 30 alatt mar tuti kiszellozott, mert a gaz nem benne van, hanem folyamatosan keletkezik!
nem akarlak idegesiteni, de azonnal fogj egy tervrajzot meg egy meroszalagot, es merd vegig az osszes falnyilast.
pont multheten lattam egy epitkezest, ahol az osszes belteri ajtokava ki volt belelve valtozatos vastagsagu ytonggal. mindez vakolas utan. es akkor meg orulhettek, hogy flexelni nem kellett.
(a nyilaszaro beepitok elvarjak (es ugy is normalis), ha a falnyilas merete -2+0cm-re a nevleges.)
Amiatt kell tervmódositás (vagy engedély), mert nem lakófunkciójú helyiséget minősitetek át lakóhelyiséggé, azaz növelitek a lakás alapterületét (jól jön a KSH-nak az adat az ingatlanadóhoz :)).
17 kerületben tervezünk egy kis módosítást. Eredetileg lakohelysegnek tervezett szobat építkezés közben az 1. tulaj atterveztetett garazsnak. Mi most azon gondolkozunk hogy ezt vissza építjük lakohelysegge. Ez ép eng köteles, vagy csak bejelentés köteles? Néztem én ezt a szuper rendeletet, de nem jöttem rá hogy mi a különbség az oszlopok között. Garazsajto cserelodne ablakra, tehát változna a homlokzat, de ez athidalot nem érint.
Gondolkodunk egy teraszajto utolagos beepitesen is, amihez viszont mar hozza kell nyúlni a fofalhoz. Így gondolom tuti engedélyköteles...
Kijönnek a helyszínre ellenőrizni? Ilyenkor kell használatbavételi engedély?
Megtaláltam (kieg: nálunk kb. 30 méter alatt van a talajvíz szintje):
Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat
19/2009. (VI. 1.) rendelete a kerületi szennyvízcsatorna építések rendjéről
Rákötési kötelezettség
9. §
(1) A felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területeken levő települések besorolásáról szóló 27/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet melléklete szerint Budapest XVI. kerülete a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny terület, ezért a szennyvízcsatorna kiépítésétől számított egy éven belül az érdekelt ingatlanokat a csatornára rá kell kötni. A rákötést a közműszolgáltatóval (Fővárosi Csatornázási Művek) kötött szolgáltatói szerződéssel kell igazolni. A szennyvízcsatorna hálózat kiépítési időpontjának, a Fővárosi Csatornázási Művek által rendszeresített „Közcsatornák Műszaki Vizsgálati Jegyzőkönyve” keltezési dátumát kell tekinteni.
(2) A rákötési kötelezettség alól csak az az érdekelt mentesül:
a) aki igazolja, hogy a vízfelhasználásának 90 %-át engedéllyel rendelkező vállalkozóval szállíttatja el, illetve
b) aki érvényes építési engedéllyel rendelkező szennyvíztisztító kisberendezést üzemeltet, amennyiben ingatlanán a mértékadó talajvíz-szint 2,5 méternél mélyebben van, és a keletkező szennyvíziszapot az engedélynek megfelelő módon kezeli.
ITT (XVI. kerület) engedélyezett! Senkit sem köteleznek arra, hogy rákösse magát a csatornára - cserébe viszont olcsón lehet hozzá csatlakozni, ha valakinél nincs. Fejlődő Kertváros :))))
Budapesten van az ingatlan? Ha igen és Budán, akkor tiltott a házi szennyvíztisztító. Pesten is csak megszabott helyeken engedélyezhetik és csak abban az esetben, ha nincs csatornázva. Ha van csatorna a telekkel szomszédos közterületen, arra kötelező rákötnöd a házad a hatályos szabályok szerint, a jegyző és az éphat nem adhat engedélyt sem tisztítóra sem tárolóra, a rákötés nélkül nem lesz lakhatásid sem...
(Sajnos nem jut eszembe, hogy melyik rendeletben van, de mivel nálunk nincs csatorna több éve rajta vagyok a témán.)
persze, még mindenképp megnézzük - annyira viszont azért már lebeszéltél, hogy valószínűleg dobjuk a fürdőszobait (ár/érték arány). Az étkezőben viszont már akkor is megéri, ha csak "pislákol" - főleg, amikor kint ragyogó napsütés van - olyankor olyan kiábrándító egy sötét étkező... Amit kinéztünk az állítja, hogy sokkal jobb mint a többi... nem tudom... (http://www.solatube.com/)
Én továbbra is javaslom, hogy fénycsatorna ügyben előbb nézzetek körül olyan helyen, ahol be van épitve. Nekem nagy csalódás volt, legalábbis a reklámokhoz képest.
Tegnap voltam betonozni egyik barátomnál, ő már beépitette. Engem nem győzött meg, bár azt mondta napsütésnél van igazán értelme.
Sajnos a szakik rohadtul leszarják az egészet, és nagyon a 10-20 évvel ezelőtti mentalitással dolgoznak (tisztelet a kevés kivételnek).
Állj a sarkadra, mérd le a falakat, és bontasd vissza/falaztasd újra a saját költségükön. Erről volt szó? Nem. Akkor vállalja a kedves szaki a következményeket.
Engem mocskosul utálnak, mert volt olyan, hogy 4x bontattam vissza a falburkolatot saját költségen, 30e Ft/m2 árú burkolatnál (nem nálunk volt). Mire negyedszerre megcsinálta azt a 3.5 m2-es falat, az összes haszna el is úszott a fenébe :]
hát, nekünk már van egy mosogatótálcánk az Ikejából :)))) Évekkel ezelőtt kinéztük, most ünnepélyesen megvásároltuk :) Valahol el kell kezdeni :)))))) Mondjuk a legutolsó lépésnél :))))
benne van a pakliban, hogy egyszer beépítjük a felső szintet - de akkor monolit vasbeton stb. Kb. 20-30 év múlva :))))
Az a-verzió bejön - a padlást csak a kempingcuccok és egyéb elfekvő, vagy évtizedekre elpakolandó dolgok tárolására használnánk, az a lényeg, hogy nagyjából portalan és száraz legyen - na meg felülről szigetelje a házat. 50nm-ről van összesen szó, ez azért még nem a világ vége - plusz ezt már az építési engedély kiadása előtt meg tudjuk csináltatni (a tetőszerkezetet úgyis alaposan át kell nézni, cserepeket megigazítani, törötteket lecserélni, a gáz léceket újralécezni).
Vagy mindent ledarálni és zöldtető :))))))) (na nem... kell az az extra tárolóhely)
Fénycsatorna nekem is kell majd egy. Remélem az árak nem fognak túlzottan elszállni, mert bár a szerkezetkész állapotig már szinte mindent megvettem, még igencsak sokmindent kell vennem mire kész lesz a ház...
Köszi :) Viszont úgy tűnik, elhatároztuk, hogy megszabadulunk tőle.
Annyira eldöntöttük, hogy új ház, új élet - éljen az egészséges életmód ... ezzel meg ellentétes, hogy olyan anyagot hagyjunk a házban, amiről megoszlanak a vélemények (valaki szerint csak a sugárzás a gond - ezt lehetne bemérni - valaki szerint más gond is lehet... fene tudja... ).
Szerintem osztunk-szorzunk és kitaláljuk, hogy mi legyen...
(most futott be egy árajánlat a kiszemelt fénycsatornára, 150+ áfa... január közepétől viszont már 170+áfa... hurrá... felfelé robognak az árak... és ezek még az országban lévő készletek, ha jól sejtem)
mindenkeppen felesleges pazarlas a beton is meg osb is. tan meg a kiszedes is.
a) salak kiszed, folia terit (gerendakon fel-le), uveggyapot, gerendara mondjuk pallo elere, koze gyapot, tetejere deszka, mfp, vagy osb szellosen
b) salak sibahuz gerenda tetejenek szintjeben, eps (nem kell 100-as, tan meg a 30-as is jo), osb.
c) ugyanaz, de 100-as eps, lepeshanggatlas, konnyubeton, es akkor meg lakni is lehet majd rajta.
2. egy mezei gm szamlaloval nagyon kicsi az esely hogy barmit merni tudsz. ha igen, akkor nagy a baj. van olyan mero felszereles, ahol egy pumpaval egy szuron levegot tolsz at, es utanna a szuroben ragadt port mered. valami ilyennel lehetne esetleg a salak kozott rekedt levegot vizsgalni. mondom, nem hiszem hogy direkt komolyan sugaroz, inkabb hogy radont bocsat ki.
Hol van ez a ház? A nukleáris iparban dolgozom, lehet, hogy tudok kölcsönkérni GM számlálót. Igazából ha jól tudom, akkor a radon itt a mérvadó. Van egy komoly órája a Fateromnak, ami tud sugárzást is mérni, de valószínűleg a cégtől tudok kölcsönkérni hivatalos mérőt is, ha kell. Kérdés, hogy merre laksz és mennyire pontosan akarod mérni. Az óra elég ahhoz, hogy kimutassa, ha van a szabad és a ház belseje között különbség.
Katalógusadat szerint ennyi valóban, de a csomagban lévő papíron mindössze annyi van, hogy:
Kategória: I-LD
Nyomószilárdság: 7 N/mm2
Hővezetési tényező: 0,179 W/mK
Brutto száraz testsűrűség: 670 kg/m3
Fagyállóság: F0
Ennyi, U értéket nem adnak meg rajta, illetve azt sem, hogy hanyad osztályú, hacsak nem a "kategóra" sorban írt "I-LD" jelent valamit erre vonatkozóan.
Van mégegy papír a csomagoláson, a "Szállítói Megfelelőségi Nyilatkozat", de az sem tartalmaz információt a minőségi osztályra vonatkozóan sajna.
A CE számból kiderül, hogy 2011. 134. napján gyártották Tiszavasváriban.
A töröttek egy része szállítási probléma, viszont van olyan tégla, ami kapott egy ki vizet és egyben maradt, de látszanak rajta a hajszálrepedések és ahogy megpróbálod felemelni szétesik. Ilyen kevés van. A bajos inkább a sok deformált, mérethibás tégla, amik olyan alakhibával rendelkeznek, hogy nem tudod beépíteni. Van olyan is, ami annak ellenére, hogy elvileg tizedmiliméter pontosan van csiszolva, mégis majdnem 1 cm-rel alacsonyabb, mint a többi.
Leadtam a panaszbejelentő lapot, majd kijönnek Wienbergerék és meglátjuk.
Elhatároztam egyébként, hogy okulva mások esetén, én nem fogom végigidegeskedni az építkezést. Eddig úgy ahogy ment, de mostanában már nem annyira. Tegnap vettem észre, hogy bár gondosan purhabbal kijavítottam a koszorúnál és a pilléreknél a zártcellás hőszigetelések toldásánál lévő vonalmenti csatlakozási hibákat (ne legyen vonalmenti hőhíd), mégis, hogy leszedték a zsaluzatot, látom, hogy kinyomta a beton több helyen a zsalut és a szétnyíló hőszigetelés elemek közé befolyt a beton, hőhidat képezve. Ezek után látom, hogy a PTH Profi fal alá 2-4 cm vastag habarcsterítést raktak, amit kihoztak a koszorúban lévő hőszigetelés fölé, vagyis síkba került a külső falazattal ergo hiába igyekeztem eltüntetni a vonalmenti hőhidakat, gyakorlatilag csináltak nekem a ház kerületén nézve összesen kb. 2,5 m2-nyi "rést a pajzson". Ezt nem tudom, hogy mivel lehetne eltüntetni, arra gondoltam, hogy flexxel óvatosan kiszedem a habarcsot kb. 4-5 centi mélyen a tégla és a koszorú hőszigetelés közül és purhabbal kinyomom. De gondolom pár napot eltölthetek a flexeléssel, meg elkoptathatok pár drága korongot is. Szerintetek foglalkozzak ezzel, vagy hagyjam a fenébe? Jön még kívülre 10 cm hőszigetelés.
Aztán jött a következő, hogy a PTH falazatot úgy rakták, hogy ahol a 45 fokos faltöréseknél vágni kellett a téglát bő 2-3 centis hézagot hagytak a két tégla között. Ezt elkezdték habarccsal betömködni, de szólt a főnökük is, hogy nem kéne. Aztán azt mondták, hogy ki lesz nyomva purhabbal. Ehhez képest jó néhány lyukat eltakartak egy-egy darabka téglával és kész, purhabot már nem lehetett benyomni, mögötte ott volt a nagy lyuk. Amit megtaláltam kiütöttem kalapáccsal és kinyomtam én purhabbal.
Ma meg nézegetem a falat és látom, hogy ott ahol 45 fokos faltörések vannak a konyhánál az egymással szemben lévő durván 1,6 méter hosszú szimmetrikus falszakasznál 1,6 méteren 7 centi különbség van a két fal hossza között, holott egyforma kéne legyen. A hozzájuk csatlakozó falak sem olyan hosszúak, mint kéne lenniük. Azt meg még meg sem mértem, hogy a 45 fokok mennyire 45 fokok valójában. Ki vagyok bukva, főleg amiatt, hogy egyszerűen nem tudok ott lenni végig velük, hogy megbeszéljük a dolgokat, pláne, hogy nincs építész előképzettségem sem, így még nehezebben veszem észre időben a hibákat. Most is kimegyek reggel, ha kell kiugrok melóból is, délután egyből sietek ki, mégsem tudok annyit odafigyelni, hogy méregessek, ellenőrizzek mindent.
Gyakran hajlamos vagyok túl precíz lenni és ezt másoktól is elvárni, szerintetek ezek a dolgok "elmegy" kategóriába tartoznak, vagy jogos igényem lenne a pontosabb munka?
őőőőőő... tényleg benéztem... úgy kalkuláltam, hogy állandóan megy... így azért más a helyzet... köszi az extra infót! Akkor rákérdezek a konkurenciájéra is... Így most 2-en vannak versenyben, holnap telefonálgatunk...
(a másik az árával vezet, kb. 200e Ft a különbség - http://www.okotechhome.hu/biologiai-szenyviztisztito-3-50-foig . Igaz, ez ha jól láttuk, sokkal kevesebb szennyvizet tisztít - de ez az elkövetkező 20 évben lehet, hogy elég lenne egy 4 fős családnak ... elvileg 3-6 főig ajánlják)
Köszi :) Akkor övé a munka :) Gondolom neki kész tervek kellenek a hivatalos papírhoz, az szerintem max. 2 hét és kész lesz (tavaszig tutira nem várunk, 60 napot mondtak a beadástól, ősszel meg már bent szeretnénk lakni... )
**
Most megint a tervekkel szórakozunk, apukám nem bírta kivárni a terveket és elkezdte megtervezni a csomópontokat (lehet röhögni, közlekedési mérnök), arra jutottunk, hogy dobjuk a fagerendát az új részeknél, valószínűleg kerámia gerenda lesz béléstesttel a fa helyett (valószínűleg csak ragasztott fagerendával lehetett volna megoldani stb., az meg nem biztos, hogy sokkal olcsóbb, mint a kerámia gerenda és a béléstest - viszont masszívabb).
Közben arra jutottunk, hogy vesszen a férgese - vagyis a salak. Lenyeljük az extra költséget, nem akarunk úgy élni, hogy közben állandóan amiatt remegünk.
És lassan bejön amitől féltem - az extra 20% költség a tervekhez képest. Remélem, azért valahol csak megáll...
(ja, és megnéztük a Majoros féle szennyvíztisztító honlapját - BRUTÁL drága a fenntartása, eszméletlenül sok áramot zabál... valami 7eFt körül jönne ki havonta mai árakon - igaz, nagyon sok szennyvizet megtisztít - de egy 4 fős családnak a fele is elég (most kb. a negyedét használjuk, ha állandóan mosunk, akkor a felét). Ezzel többe kerül havonta, mint amennyi a csatornadíj lenne...)
Itt a dilemma az, hogy ha salak akkor kiszedjük-e. Ha kiszedjük, nem kérdés, hogy szigetelünk is. Az viszont ha jól sejtem gáz, ha nem szedjük ki mindenhol, így a különböző szobák alatt más-más anyag van - nem?
A padlásból szerintem mindenképp kiszedjük és könnyűbeton + párnafák + közéjük szigetelés + OSB, hogy tárolhassunk is rajta valamit megy a helyére (ehhez kéne statikus vagy elég ha 3-4 szaki egyöntetűen állítja, hogy mehet?).
Most próbálok G-M számlálót szerezni néhány órára... (talán a kerületi katasztrófavédelmiseknek van). A dilemma az, hogy ha nem mutat ki semmit, akkor mi legyen a salakkal.
A lekövezett részeken majdnem biztos, hogy jól le van zárva a padló - a kérdés a parketta. Ott mondjuk talán nem olyan nagy gáz, ha bontani kell, a parkettát amúgy is felszedtük volna. Plusz az egyik szobánál amúgy is padlófűtés lenne...
Most egyébként épp a beadandó mellékleteken töröm a fejem. Kitől-mit kell beszerezni stb. Kivel mire kell szerződni stb. stb.... és most nem is tudom, merre fussak...
Pesten ki tudna esetleg valakit ajánlani, aki relatív olcsón megcsinálja a túzvédelmi vagy milyen jelentést? Kell még egyáltalán? Az előadónk kicsit zavarban volt, hogy kell-e még vagy már eltörölték. Állat. Képben van.
(na erre mondta ma az egyik sokat épített barátunk, hogy OK, most álljunk meg, vegyünk egy nagy levegőt és élvezzük azt a pillanatot amikor még csak lelkesen tervezgetünk és izgatottan rohangálunk, mert mostantól nem lesz megállás, ez az utolsó nyugis pillanat... innen már csak a stressz jön)
csatorna helyett én úgy értelmeztem, hogy csak a kész, nem házilag barkácsolt zárt rendszer engedélyezik - azt, aminek legalább 200-féle igazolása van erről-arról... ha mi építjük, akkor nem tudjuk ezeket felmutatni sajna - így a brutál szippantási díj alól sem mentesülnénk. Szerintem. Így is csak pislognak, hogy mi nem akarunk rácsatlakozni a csatornahálózatra (ami 70e Ft lenne összesen)
ne vedd 100%-nak amit irok, de ha jol emlekszem, akkor a salak akkor veszelyes, ha a belole nagyon lassan kijovo gaz be tud kerulni a lakoterbe. tehat ha van a tetejen egy betonlemez, akkor nem szamit.
persze ha nincs, akkor az hogy betonozol, vagy szigetelsz es betonozol, az mar nem oriasi kulonbseg. marmint sajnos penzben az, de azt vegkepp nem kellene, hogy koltesz is a betonra, es megsincs korrektul megcsinalva, az nem ok.
OK... óvatosan járunk :) (a kapirgálás és néhány törött cserép miatt mentünk fel)
Aljzat hőszigetelése: ha nincs gond a salakkal, akkor nem, csak az új részeken. Ha gond van, akkor nincs kérdés, mennie kell a salaknak - jó kérdés, hogy akkor mi jön a helyére.
A parkettát még nem kezdtük el felszedni, úgyhogy nem tudjuk, hogy tényleg salak van-e alul, csak az egyik barátunknak pont ugyanekkor épült háza van két utcával arrébb, és állította, hogy tutira salak lesz alul is.
Bevallom eddig azt hittük, homok van alul... hát, nem érzem túl jól magam emiatt...
Most jön az 1milló FT-os kérdés: 60-as évekből származó salak sugárzását hogy tudjuk beméretni??? Honnan tudnánk valakit szerezni aki beméri a házat?
Megkapirgáltuk a tetőt. Jó hír, hogy jó állapotban van, max. néhány lécet kell rajta cserélni, gyönyörű betonkoszorú van a házon, beton I-gerendákkal és valami betonteknős megoldással, ami teljesen fel van töltve salakkal. Valószínű (99%) viszont, hogy a ház alatt is salak van - vagy 70 centi vastagon. Na most ha ezt megpiszkáljuk, brutál módon megugranak a költségek - ha viszont sugároz, nincs mese, mindent fel kell törni, ki kell szedni a salakot és újra leszigetelni a padlót (ami egyébként tökéletes állapotban van, lényegében nulla extra költség mellett le lehetne szalagparkettázni).
A ház úgy tűnik, szerkezetileg tökéletes állapotban van - a salak viszont annyira necces pont, hogy fene tudja, én nem szívesen kockáztatnék.
(az viszont bíztató, hogy tényleg jó a betonkoszorú, így talán nem olyan necces összegyógyítani az új részekkel)
őőő... én végig zártrendszerűre gondoltam... azok között nem tudom, hogy van-e különbség (minőségre stb.) Plusz, hogy számít-e, melyik cégtől vesszük (ld. van-e aki sunnyog a papírokkal, mire figyeljünk stb.).
Tegnap bementünk az önkormányzathoz, az előadó azt mondta, hogy ha most megmutatott terveket fogjuk véglegesíteni és leadni és nem felejtjük el csatolni a kiegészítő iratokat, akkor egy az egyben el fogja fogadni, minden mehet.
Ez jó :)
A szennyvíztisztító mehet az előkertbe, ami extra jó, mert nem foglalja az értékes helyet hátul (a tisztított vizet meg majd szépen elvezetjük a ház háta mögött). A pergolákat is oda rakjuk ahová akarjuk.
A szigetelés volt ugye a necces pont - arra annyiban maradtunk, hogy a régi részeket papíron nem szigeteljük, így nem kell csökkentenünk az alapterületet - oda utólag, engedély nélkül max. 10 centi mehet, az újat viszont mindenképp szigetelni kell és ott nincs tűréshatár, max. annyi mehet rá amennyi az engedélyben szerepel - ez viszont max. 2,5nm mínusz, ha jól számoljuk. Eddig jól állunk.
Úgyhogy most valószínűleg 10 centi grafit lesz körbe a házon. Elvileg 25cm Silka és 10 centi grafit már bőven A-kategória, majdnem A+. Persze köszönőviszonyban sincs a betervezett 20 centivel, de azért nem lesz rossz. Remélem.
Most szennyvíztisztítót keresünk. Jövő hétfőn lesznek bent a vízügyi osztályon, addigra jó lenne tudni, hogy melyiket választjuk és kérni egy pöcsétes papírt, hogy ha azt beépítjük, akkor valóban nem köteleznek a csatornabekötésre (plusz gondolom kell majd egy csomó igazolás a vízművek felé, hogy nekünk ne számlázzák ki a külön szippantási díjat). Akkor jövő héten meg is vesszük a szennyvíztisztítót.
Van esetleg erre valakinek javaslata, preferenciája? 500e körül akcióznak mostanában szennyvíztisztítókat, de fogalmunk sincs, hogy ezek között van-e különbség... (valahogy eddig soha nem jutottunk még el a tervezésben...).
Rá kell legyen írva a számlára is meg a csomagolásra is, hogy hanyad osztályú. Tény, hogy rengeteg "túltárolt" tégla van szerte a tüzépeken, én anno elmaradt építkezésről vettem féláron 44-es HS-t. Tényleg jó sok törött meg kukacos volt benne. A törött a sok pakolástól volt, a kukac meg nem számít :)
Aztán vettem vadiújat amit a gyárból hoztak frissen, az hibátlan volt mind.
Ha a tüzép nem segítőkész, a wienerbergerhez kell menni, anno én is kaptam 2 raklap téglát grátisz a sok törött helyett.
Az ilyen falazatnak az U értéke 0.32 W/m2K. (a határérték jelenleg 0.45)
A HS Profinak pont az a lényege, hogy totálisan méretpontos és csiszolt téglákról van szó. A sok töröttről én is hallottam, mivel rendkivül sérülékenyek ezek a téglák.
Minden raklapban benne van egy tanusitvány a termékről, ami igazolja a minőséget, tulajdonságokat. Tehát nem adhatnak el neked szarabbat, csak egyszerűen lehet sokat lettek mozgatva a te raklapjaid, és azért ilyenek. A már emlitett tanusitványon rajta van mikor gyártották az adott raklapot, nézd meg.
Megint egy kis segítségért fordulnék Hozzátok, mert némi problémám adódott az építkezésemen. A történet:
Építtetek egy egyszintes + szuterénes családi házat, most falazzák a földszinti részt Porotherm 38 HS Profival, dryfix ragasztóhabbal. Már négy sor körbe felkerült. Ma szólt a műszaki ellenőröm, hogy szerinte kéne reklamálnom a Wienebergernél, mert valami szar sokadosztályú téglát hoztak nekem, mert sok méret és alakhibás van benne, illetve kivétel nélkül mindegyik tele van mészkukaccal (jól mondom?) és töredezik a tégla. Én is láttam, hogy csomó téglán kidurrant hólyagok vannak, meg elég sok a törött.
Bementem a tüzépre, ahol vettem a téglákat, elmondtam, hogy mi van, de nem nagyon voltak meglepődve, mondták, hogy sok ilyen van, de szólnak a Wienebergernek és kártalanítanak. Eléggé olyan szaga van a dolognak, hogy szándékosan eladják a szar selejtes szériát és ha valaki véletlenül reklamál, akkor azt gyorsan egy kis pénzzel, vagy "grátisz" téglával elkussoltatják.
Egy dolog aggasztó számomra, hogy a tégla csomagolásán lévő adatlap szerint ennek a téglának a hővezetési tényezője 0,179 W/mK. Simán csak ennyi van, hogy "hővezetési tényező". A Porotherm katalógusban nincs feltüntetve külön olyan, hogy "hővezetési tényező", csak olyan van, hogy "számított egyenértékű hővezetési tényező vakolatlan téglára", melynek értéke 0,104 W/mK, illetve olyan van, hogy "Egyenértékű hővezetési tényező vakolatlan falazatra", melynek értéke 0,14 W/mK. Nem tudom, hogy ezek a számok hogy vannak pariban. Attól félek, hogy esetleg egy olyan selejtes szériát szállítottak le nekem, aminek a hőtechnikai tulajdonságai is szarabbak, mint az első osztályú terméknek.
Szerintetek lehet ilyen? Mit kéne tennem. Gyorsan kéne lépnem valamit, mert két napon belül felfalazzák az egész szintet, szar ügy lenne, ha le kéne bontatnom az egész szintet...
És ebben az is benne van, hogy egy ólom akksi "kihordási ideje" legjob esetben is csak 5-6 év, tehát a 10-12 év alatt két garnitúrát el kell használni? (Amúgy nem tudom, hogy maga a napelem meddig húzza. Mindig idegenkedtem tőle, mert durvának tartom, hogy környezetvédelem címszóval több mázsa ólom legyen a lakásomban. :-) )
Nem tapasztaltunk párásodást, legalábbis nem jött ilyen visszajelzés eddig sehonnan.
A kivakolást úgy értettem, hogy az üvegtéglák közötti részen legyen kivakolva, magyarul valamennyire ezzel is legyen "légtömör", vagy legalábbis ne tudjon cserélődni a köztes levegő.
Én nem verném le a vakolatot nálad, csak simán beraknám az üvegtéglát és csókolom :)
A külső falsíkra rakott üvegtégla még a vakolatlan téglák között van, tehát a távolság így adott. Vagyis ha belülre akarok majd üvegtéglát, akkor 8 cm mélyen a vakolatot le kell vernem, meg szépen vissza kell javítanom, jaj de jó... :)
Na ez a dupla üvegfal érdekelne engem piszkosul...
Csináltattam egy falat ami úgy van, hogy függőlegesen 1 sor üvegtégla, mellette 1 sor Pth44. Tök szép meg minden, de most télen baromi sok hőt veszítünk rajta, mert az 1 réteg üvegtégla nagyon gyenge hőszigetelő. Mivel az üvegtégla esztétikai okokból a külső falsíkon van, csak belülre tehetnék mögé bármit is. Mit tegyek, hová?
Ha belülről is teszek üvegtéglát az milyen? Vagy tegyek inkább síküveget? Vagy azt az átlátszó műanyag szendvicslemezt? Nem lesz a kettő között páralecsapódás?
Az esztétika itt mondjuk nem olyan nagyon fontos, mert ez egy gépészeti helység.
Erősen javaslom a megtekintését egy beépitett, működőnek, különben erős pofáraesés lesz a vége, ugyanis nagyon durván el van túlozva a "hatásfoka". Én roppant nagyot csalódtam benne, és az árát abszolút nem éri meg.
Egyik barátom most rakott az épülő házába, 140e Ft volt. Bazzeg, ennek a tizedrészéből üvegfalat lehet rakni az északi falra (akár duplát is a hőveszteség miatt) és sokkal jobban funkcionál.
A tervezőhöz:
nem akarok beleugatni, meg nem akarok a pénztárcádban turkálni, de elég húzós egy ilyen tapasztalatlan ifjúra bizni a kiviteli tervet, ahol rengeteg kényes csomópont lesz. Ezeknek a megoldását nem elég kilesni a tankönyvi csomópontok közül, mert sokszor 4-5 megoldást kell kombinálni, hogy kijöjjön a jó, egyszerű és OLCSÓ megoldás.
Ha elbaszarintja a csomópontokat, vagy drága hülyeségeket talál ki, nektek százezrekkel tolja meg a kivitelezés árát. Megéri?
A tervezés folyamata úgy néz ki, hogy ki kell előbb dolgozni ezeket a csomópontokat az engterves metszetek alapján. Ebből ki fog jönni, hogy pl milyen vastagságot igényel a zöldtető szerkezete. Ezt utána be kell nyomja a meglévő házrész eresze alá. Befér? Akkor oké. Nem fér be? Akkor milyen más megoldás lehetséges?
Ez engem is érdekelne... plusz az, hogy ha pl. lesz valami pályázat napelemre, akkor ez is belefér-e majd (nekem ez lenne a logikus... azt a terméket támogatnám kiemelten, aminek a gyártása itthon munkahelyet teremt).
Most azt is figyeljük, hogy hőszivattyúra lesz-e pályázat. Bár elég pesszimista vagyok a mostani pályázatokkal kapcsolatban, az egyetlen amibe még bele is férne az ember olyan, aminek per pillanat semmi értelmét nem látom (napkollektor). Úgyhogy mi nem is kalkulálunk semmivel...
Nekünk egyáltalán nem a villanyszámla miatt kell, hanem a természetes fény miatt. Egyszerűen rühelljük a mesterséges fényt. (pl. a szüleimnél északi fekvésű a fürdőszoba, alig jön be természetes fény, nem szeretem. A régi lakásunkban nyugati fekvésű, hatalmas ablak és emiatt állandó természetes fény volt - egyszerűen összehasonlíthatatlan. Ezt nem lehet égőkkel pótolni. Csak úgy, mint pl. az étkezőben. Nekünk egyszerűen KELL a természetes fény...
Nálunk a ház tervezésénél is ez játszott - a szobákat nem a szokásos logika szerint osztottuk be (ld. funkciók szerint csoportosítva), hanem a saját logikánk szerint. Ld. a 2 gyereknek 2 világos szoba kell - nekünk meg mivel csak hálónak használjuk majd a miénket, jó a legsötétebb is. Az is szempont volt, hogy néhány év múlva, ha a gyerekek nagyobbak lesznek se zavarjuk majd egymást - így nem bántuk, ha a szobák nincsenek közvetlenül egymás mellett - az étkező lesz viszont a ház "szíve" - ide fut majd össze minden. A "közösségi" tereknél számított, hogy minél több szobát átlássunk - így pl. a nappali sarkából ha kinézünk, átlátunk az étkezőn és a konyhán - egészen a kertig - vagy az étkezőből egyszerre látjuk a konyhát és a nappalit. Fontos volt, hogy legyen olyan közösségi rész, ami közvetlen kertkapcsolatos - na ez lesz a konyha (én eleve szeretem, ha a konyha a kertkapcsolatos - főleg, hogy mi pl. komposztálunk, az meg hátul lesz).
Mindez persze úgy, hogy a lehető legkevésbé piszkáljunk bele a meglévő, 60-as években épült házba.
Per pillanat a bejárat az egyetlen amit nem tartok ideálisnak - de erre egyszerűen nem találtunk jobb megoldást (a bejárat mellett volt egy majdnem 18nm-es szoba - ami sima szobának nagy, nappalinak kicsi - ha viszont levágunk belőle egy folyosót, ott a bejárat... plusz a pincefeljáró, ami az étkezőbe nyílik - na ez pl. valószínűleg nem a legideálisabb megoldás, tőlünk ennyire futotta).
Mondjuk még nem zártuk le a terveket, majdnem minden nap módosítunk valamin...
Fénycsatornán én is gondolkodtam, de számításaim szerint olcsóbb a villany. Este már így is úgy is kapcsolni kell, korán reggel is. A kettő közötti időszakban a plusz villanyfogyasztás olcsóbb, minta fénycsatorna és a kiépítése (nálunk még a hőhíd is bejátszott). Újabb ötlet később született: néhány üvegtégla került a falba, így a szobán keresztül is bejut némi fény. Kézmosáshoz úgy tűnik elegendő fény jut be nappal, így villanyt kapcsolni, legfeljebb smikeléshez/borotválkozáshoz kell.
(szerintem van jobb a veluxnál)... marad, különben örök harag ... ez van... (valami azt súgja, hogy jobb lesz, ha még kupálódunk egy kicsit)
Ez viszont KELL (mikor lesz kapható és mennyiért??? Kivárjuk... láttunk már ilyesmi rendszert, az iszonyú drága volt - ez talán nem lesz az... ráadásul MAGYAR... )
... mondtam a tervezőnknek, hogy vagy 3 helyen fénycsatorna is lesz a házon - visszakérdezett, hogy az meg mi. Most pánikoljak, vagy ráér később? (khm... most tényleg mi vagyunk ilyen ufók, hogy zöldtető és fénycsatorna? Na de pl. egy koromsötét, északi falra eső fürdőszobába hogyan lehet még ezen kívül relatív olcsón természetes fényt varázsolni? ... messze még a construma, hogy kikupálódjunk... )
hmmm... ma hívtam az önkormányzatot, a főépítészt nem értem el, de elvileg mehetne a lapostető :)))) (megszületett a döntés: 1-2 héten belül indul a projekt, leadjuk a terveket, utána elkezdjük belül szétszedni a házat és talán márciusban elkezdünk áskálódni :))))) (a szigetelés miatt mondjuk még bajban vagyunk... pont a feljelentős szomszéd felöli oldal a necces, az a ház régi része, ahová csak 10 centi szigetelés mehetne - ami viszont kevés lesz... gááááz... )
Fúúúú.... alig merjük elhinni, hogy tényleg belevágunk...
Fürdőszoba, tömör fa pultban van 2 mosdó belevagva. Az egyiket meg akarjuk szüntetni, mert kell a hely másra. Szépen bele van szilozva. Menthető szerintetek a mosdó? A pult kuka. Van valami olyan tuti szifon szerelvény, ami a lehető legkisebb helyet foglalja? Próbálnak egy két fiokos szekrényt alavarazsolni.
Láttam a tájékoztatót, egyetlen dolgot felejtettek el közölni a drága elvtársak: a kötelezően igénybeveendő szolgáltatás igénybevételének módját.
Magyarul sehol nem látom azt leírva, hogy ha én telefonálok, hogy kéne jönni szippantani mert már teli a tároló, akkor hány napon belül jönnek ki, és mit fizetnek, ha mégsem, és mindent elönt a szar, vagy kénytelen vagyok elköltözni és máshova szarni... Mert eddig ugye az volt, hogy hívtam a szippantóst, oszt jött amikorra megbeszéltük. Ha nem jött, akkor hívtam másikat máshonnan.
17. § (1) (6) Vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkező, külön jogszabályban meghatározott egyedi szennyvíztisztító berendezés üzemeltetője - az itt kezelt szennyvíz mennyiségének mértékéig - mentesül a díjfizetési kötelezettség alól.
Már felhívtam a településtisztasági kft-t és állították, hogy ki lesz véve a zártrendszerű házi szennyvíztisztító a fizetős körből (ld. nem terheli a környezetet) - annyi lesz a különbség, hogy nekünk kp-ben kell majd fizetni és a hivatalos számlákat bemutatni (és legalább annyit kifizetni, amennyi százalékosan a szennyvíztisztító specifikációjában szerepel).
Egyébként logikusan mi is csak akkor lépünk, ha erről pöcsétes papírunk IS van.
A házi szennyvíztisztítót szerintem felejtsd el Budapesten! Március 1-től a vízszámlában fizeted a szippantás és a szennyvíztisztítás díját azokon a területeken is ahol nincs csatornázva, kötelezően minden köbméter ivóvíz után. Azt hiszem 59/2011 fővárosi rendelet, de az érintett szolgáltatók oldalán megtalálod érthetően elmagyarázva. A maszek erdőbe ürítő szippantósok, meg a direkt lyukas tartályosok kedvét szegik végre. Aki normálisan csinálta eddig is, annak negyedébe fog kerülni a szennyvízkezelés.
jaja... (a trapézlemez 3000 alatt van/nm) - gondolom akkor fafödém + trapézlemez + hőszigetelés + gyökérzárós (vagy milyen) bitumenes szigetelés + az extenzívhez a fóliák + növényzet az extra max. 55 nm-en ez azért talán nem lesz a világ vége.
:))) Nem vetjük el :))) Reggel óta a netet bújom az extenzív zöldtető miatt és 99%, hogy az lesz a megoldás. Ha jól látom, kb. 20-30% extra költség a lapostetőhöz képest - viszont jó hőszigetelő, az egyéb pozitív tulajdonságairól nem is beszélve. Azzal viszont, hogy a régi tetőszerkezetet nem kell megpiszkálni, talán nem lesz gond a költségvetéssel.
Remélem, még mindig engedélyezik :)))) (végülis évek óta ez az álmom :) házi szennyvíztisztító, zöldtető és egy A+-os házikó... ha már nem passzív, legalább legyen alacsony energiaigényű)
Úgyhogy éljen a zöldtető :))))
(kicsit izgulok a kivitelezés miatt - de pont ezért kell kiviteli terv, úgy talán nem lesz gáz...)
Én nem vetném el azért a zöldtető lehetőségét sem :)
Ugyanis az lényegében süritett fagerendázatot kiván, és fedésként trapézlemezt, amire aztán mehet a zöldtetőhöz szükséges fóliák/föld/miegyéb.
Nekem van egy 6x3-as kisházam az oldalkertben, tavasszal kapja meg a zöldtetőt ezzel a módszerrel. Most csak a tartószerkezet van fent, és ideiglenes fóliázás, hogy be ne ázzon. Mondjuk a trapézlemeznek 10e Ft körül van m2-e, tehát ez sem olcsóság.
Igazából azt hittem, hogy a most kitalált megoldás különösebb cécó nélkül megvalósítható, csak "sapkát" kell húzni a tetőre...
Hát, most tartok ott, hogy fogalmam sincs, mi legyen... a végére a lemezelés is benne lesz 1 millióban ha jól sejtem...
Most jön az, hogy megvárjuk a kiviteli tervet és a költségvetést - arra rádobunk 20-25% biztonsági tartalékot és a maradék pénz függvényében döntjük el, hogy teljesen új tetőszerkezet vagy inkább olcsó buher (az szól a teljesen új ellen, hogy ha valaha az életben mégis ráépítenénk a házra egy másik szintet, akkor kukázni kellene az egészet - mert a födém az nem lesz járható, így nem tudnánk később simán beépíteni a tetőteret... na de egy össze-vissza gányolt tető sem lenne túl szerencsés - bár a mai házárak mellett egyszerűen tilos ennyi pénzt új házra kiadni egy ilyen pici telken, ha esetleg el akarnánk adni, minél többet ölünk bele, annál többet bukunk... )
hmmmm... itt biztos, hogy nem tilos a lapostető, mert amikor legutóbb az építésügyi előadóval beszélgettünk, rá is kérdezett, hogy miért nem lesz lapostető (akkoriban ugye még egy extenzív zöldtetőről álmodoztam - de ezt elvettettük anyagi okokból).
Mindenesetre januárban ismét beslattyogunk.
Anyagi okokból éri ez meg csak akkor ha koporsófödém lesz, vagy inkább praktikusság? A padlást mint olyan tárolásra használnánk, tehát lenne helye annak az extra helynek (megrögzött kacatgyűjtő vagyok... :)))
Ja igen. Közben rájöttem, hogy hülyeséget kérdeztem a tetővel kapcsolatban - nem 135nm tető kell rá, hanem 135nm alapterületre tető - ami lehet, hogy akár 200nm felület is lehet... az meg akkor már ha jól sejtem, min. 3 milla :(
Ennek akkor lenne értelme, ha a tetőtér is beépitett lenne, és koporsófödémed lenne (azaz az egész szerkezet betonból).
Másik necces dolog a jogszabályi környezet, ezt ugyanis elég kevés helyen engedik meg. Legtöbb helyen a lapostető tiltva van, van egy alap hajlásszög előirva. Tehát mindenképpen a helyi épitési szabályzattal kell kezdeni, hogy ott mit engednek, és utána álmodozni.
Az extenziv zöldtetőhöz kétszer akkora teherbiró szerkezet szükséges, mint a sima lapostetőhöz, magyarul mondjuk meg kell duplázni a fagerendák számát, és lehet felül zöldtető (extenziv: vékony földű, főként sziklakert jellegű, szárazságtűrő növényzettel).
A normál zöldtetőhöz 60-100 cm földréteg szükséges, nagyon komoly statikai méretezéssel. Ez mindenképpen csak monolit vb födémmel oldható meg.
A lényeg, hogy a lapostető a mostani tető gerincének a magasságában lehetne (kb. 40nm) - persze ez ugye csak rajz, jó kérdés, hogy ez így összehozható-e, vagy esetleg drágább, mint egy új tetőszerkezet (ez szerintem jól nézne ki... persze a keleti oldalon finomítanánk)...
Jaaa... itt van a kérdéses villa műholdképe is, ami az ihletet adta:
hmmm.... elgondolkoztató... Anno én is kb. 2 millával számoltam, erre kaptuk most azt, hogy 3-4 milla lenne... (a 2 is necces, de még csak most készül a költségvetés, attól függ - max. 12 millából ki kéne jönnie az egésznek, gépészettel, tokkal-vonóval - igaz, belül pl. a konyhát mi csinálnánk, tehát csak anyagköltség, a szalagparkettát mi raknánk le, semmi extra anyag, semmi luxus, stb. stb.)
(most azzal játszunk, hogy a lapostetőt próbáljuk összehozni a simával - ld - az újra is sátortető kerül és levágjuk a tetejét a régi magasságában - lemezzel lezárva, lapostetőre, ami lentről nem látszana, vagy legalábbis nem lenne ronda. Most nézelődtünk egy kicsit a közeli villanegyedben (Ómátyásföld), ott marha jó tetőmegoldások vannak és láttunk egy ilyet - nagyon jól nézett ki... ha sikerül megtervezni az archicaddel, akkor berakom... de ez persze még elmélet, igazából csak játszadozunk és próbálunk rájönni, mi lenne pénz és design szempontjából is megfelelő - a sima lapostetős toldás nekem valahogy olyan hányinger megoldásnak tűnik. Imádnék egy minimalista, teljesen lapostetős házban lakni - de ez nem az lenne, csak valami ronda gányolás)
Egyébként a nagy álmom egy Bauhaus stílusban épült kulipintyó lenne... mondjuk zöldtetővel megbolondítva :) (és itt már bilibe lóg a kezem:))
Nem tudom, mások hogy tudják 2 perc alatt lezavarni a tervezési fázist... mi mindent többszázszor átrajzolunk, minden marhaságra odafigyelünk - és még így is benne van a pakliban, hogy nem fogjuk szeretni.
Tető anyag+munkadij 10e Ft körül van /m2. Tehát olyan másfél milla + bádogozás, nagyon max 2milla.
Az L-alakba betoldást meg lehet oldani, de szép nem lesz, csak kényszermegoldás.
Annál jobb a lapostető is, mondjuk korcolt lemezfedéssel. A sima lapostetőt azért nem tudom javasolni, mert oda nagyon szakszerű kivitelezés kell, és a toldott csomópontok elkészitése nagyon kényes, azaz nagy a beázásveszély. A lemezfedésre viszont lehet számolni 10e Ft-ot/m2, mert mocskosul drága.
(mellékelek egy ilyen tetőtoldást, amit a pénzhiány szült. Nagyon nem szép)
Köszi! Akkor mindenképp a Silka a nyerő... (én nagyon szeretem - a szüleim garázsa silkából épült és brutál jó a hanggátlása, a felületen se kellett túl sokat dolgozni, tényleg csak glettelték és festették)
Közben persze rájöttünk, hogy amíg mi itt totyorászunk a szigeteléssel, nem foglalkoztunk a tetővel - mondván, hogy majd összeácsoljuk a régivel - ami persze a tegnap szerzett infóink alapján nem működik - szóval fogalmunk sincs, hogy mi lesz a megoldás. (most egy L alakú sátortetős szerkezet van - ezt bővítenénk egy majdnem 10*10-es négyzetre, plusz csapnánk hozzá az egyik oldalon még 2 szobát - az L-betű lyukába berakott szoba tetőszerkezete a kritikus pont, a plusz két szoba már megoldható lapostetővel, vagy akárhogy...)
135nm tető ácsolással/ cseréppel kb. milyen nagyságrend lehet? Rokon szerint 3-4 milla körül - amennyink még álmunkban sincs csak tetőre - a toldozott - foldozott tető viszont elég neccesnek tűnik (nekem pl. elképzelésem sincs, hogy hogy nézne ki az általa javasolt lemezes megoldás a gyakorlatban)... bár a realitás a toldozás lesz... csatolok egy képet a tervezett toldozásról - a régi tetőszerkezet kb. ilyen, a szürkék az új részek.
Na mindegy, készül a költségvetés - aztán meglátjuk. A belső munkákat mi fogjuk csinálni, azon tudunk spórolni - a tető viszont profikat igényel...
Akkor extra óvatosak leszünk a szigetelés betervezésénél.... (ezek szerint szerinted jól gondoljuk, hogy a 25-ös Silka 16 centi grafittal jobb választás a Porothermnél?)
Azért arra figyeljetek oda, hogy ha kimegy az épitésfelügyelet, akkor ők 5 cm eltérés felett már kérik a tervmódositást+büntetés!
Tehát a "10 cm-el arrébb rajzolom" manapság már elég komoly kockázatot rejt magában...
A rokon meg egy kicsit jobban belemélyedhetne a szakmába, ha a Silka helyett a Porothermet erőlteti. Tipikus lusta-épitész hiba, megy a tömegtermék után.
Ha megcsinálta a kiviteli terveket, told már át nekem mailben, ingyen és bérmentve átnézem őket. A házbővités/átalakitás kiviteli tervei elég kényesek tudnak lenni, egy kezdő épitész hamar el tud csúszni rajtuk (minden bántás nélkül).
Itt igazából mi végezzük a "piszkos munkát", rokon lesz a tervező (most ajánlotta fel, hogy ingyen megcsinálja, ami visszautasíthatatlan ajánlat), de ő családi házaknál még elég zöldfülű, kivitelezőként dolgozott eddig (most épp munkát keres - úgyhogy ha valahol kereslet lenne egy jó kiállású, fiatal, strapabíró építészre stb-re akkor ne fogjátok vissza magatokat... az egyik nagynevű és épp felszámolás alatt álló cégnél dolgozott eddig - állítása szerint nem szeretne tervezőként dolgozni, de a tanárai anno odavoltak érte az egyetemen, nagyon tehetséges tervezési területen, brutál jó a térlátása stb.) ... úgyhogy a 0. körös tervezést mi csináljuk, az övé lesz a tetőszerkezet és a hülyebiztos kiviteli terv és a pepecsmunka a tervek körül stb. (a ház belsejével kapcsolatban nekünk nagyon határozott elképzeléseink vannak :)))))
Szóval azt az infót kaptuk, hogy max. 10 centi belefér a régi falnál - egyszerűen úgy adjuk le az engedélyt, hogy "véletlenül" arrébb rajzoljuk a régi falat néhány centivel - tehát papíron a 16 centi szigetelés után ugyanakkora hely maradjon, mintha papíron 6 centis lenne a szigetelés. Bár ez nekem még mindig fura, mert ha arrébb rajzoljuk, akkor szerintem a beépíthetőség is módosul... na mindegy, azt az 1nm-t lenyeljük, max. az egyik szoba kisebb lesz 12nm-nél.
Most egyébként ott tartunk, hogy valószínűleg a terveken mégis csak 25 centis Silka lesz 6 centi grafittal (ez már eléri a C kategóriát, így elvileg engedélyezhetik) - és a végén 16 centi grafit kerül majd rá - így hátrafelé is rakunk majd rá szigetelést - max. kicsit többet.
A rokon mondjuk még utána akar nézni a Silkának, mert neki nagyon kevésnek tűnik az a 25cm-es fal (ők is sokat dolgoztak Silkával, de nem 25 centissel).... szóval ő még nem adta rá az áldását - úgyhogy ez még azért nem fix (ő nagyon porotherm -párti, a KömKel féle megoldás tetszene neki).
Nekünk a silka a hanggátlása miatt kellene, sajna az utcában néha buszok rohangálnak, így nagyon nem mindegy - plusz ugye ha jól rakják fel a Silkát, akkor a belső vakolaton is spórolunk néhány centit és pénzt - elég glettelni és tapétázni.
Hát ez van. Be kellett látnunk, hogy kevés a pénzünk és örülhetünk, ha ezt az extra 50nm-t sikerül hozzátoldani a házhoz - mindezt úgy, hogy pl. a tetőnél igen komoly kompromisszumra kényszerülünk és nem lesz valami szép látvány (valószínűleg lapostető megy majd a régi tető mellé - sima fa-födémmel - mert az a legolcsóbb megoldás)... Főleg, hogy ragaszkodni fogunk a hőszivattyúhoz és a zártrendszerű szennyvíztisztítóhoz (na ez még meg fogja izzasztani az ügyintézőnket, még nem volt rá példa, hogy valaki a kerületben belterületen ilyet telepített volna... pedig 100%, hogy engedélyezik, emiatt már futottunk néhány kört!)
Ja igen, előtetők stb: szerintem sehol sem lesz. Max. a bejáratnál egy minimális plexi esőfogó - de az szerintem nem számít bele a beépíthetőségbe.
Remélem, a pergola sem... (ez azért jól mutatna... erre elfelejtettünk rákérdezni)
Mondjuk szerintem még néhány hétig rágjuk a terveket, újra bemegyünk az ügyintézőnkhöz az önkormányzatnál és kifaggatjuk a szigetelés ügyében stb. stb. Úgyhogy ha nem gond, akkor még kérdezgetek :)
Így van, utána kell néznie az építtetőnek, adott esetben tervezőnek pontosan. Építési időpontra, mint választóvonalra nem emlékszem, de akár az is lehet.
Az előkert, oldalkert beépíthetőségnél lehet jelentősége a szigetelés vastagságának bizonyos esetekben.
A lényeg, hogy a telefonos érdeklődés sajnos nem elég, mert tapasztalatom szerint az építési osztályokon sem ismernek naprakészen minden előírást. Nagyjából úgy működik, mint sajna az élet sok más területén is. Azaz addig nincs gond, míg egy speciális eset kapcsán ki nem derül számukra, hogy van valami régi, vagy akár új, de a mindennapokban nem alaklmazott szopatóági előírás és onnantól kezdve elkezdik rendszeresen alkalmazni. Mondjuk visszamenőleg nem szoktak baszogatni senkit általában, hisz azzal akár maguk alatt is (korábbi tájékozatlanságuk bizonyítékaként) vághatnák a fát.
Szóval az aktuális jogszabályoknak kell utánaolvasni, figyelve az esetleges módosító rendelkezésekre, törvényekre, szabályokra.
Nálam pl fogalmuk sem volt arról, hogy elvileg az utcafrontos háznál a közterület felé max 10cm lehet az utólagos hőszigetelés vastagsága. Szóban többször rákérdeztem, hogy mennyit tehetek és mindig megnyugtattak, hogy "amennyi jólesik". Ettől függetlenül inkább nem kockáztattam és oda csak 10cm grafitost tettem. A mi területünkön jóformán csak a hátsó kert felé növelhetem tetszőleges vastagságúra a hőszigetelést.
Szóval kérdezni és sokat olvasni... (és még így is lehetnek hibák)
azert utanna kell nezni, mert az a szabaly, hogy 10cm-t lehet szigetelni a cedotavolsagok meg beepithetosegi korlatok athagasaval is, az mintha csak valami datum elot epult hazakra vonatkozna.
Mivel az engedélyed az új részre szól, így a régivel nem nagyon foglalkoznak. Nálam legalábbis semmi érdeklődést nem mutattak a régi rész iránt az ellenörzésnél.
A beépíthetőséggel meg csinálj úgy, mint ahogy Kömkel írta. Nálunk is ez volt a felállás. A Porotherm falazat a hőszigetelő vakolattal betervezve teljesíti az idevágó követelményeket. Utólag meg hőszigetelhetsz, ha akarsz és tudsz bizonyos kereteken belül (beépíthetőség itt is közbeszólhat esetleg a mértéket illetően). Az más kérdés, hogy ha ténylegesen előbb csak szimplán vakoltatsz, esetleg még színezel is, aztán később szigetelsz, akkor egyes fázisokat ugye kétszer (feleslegesen) fizetsz.
A beépíthetőség számításoknál ügyelni teraszokra, előtetőkre! De ezt a terveződ úgyis tudja.
Az lenne a hatalmas kérdésem, hogy ha egy meglévő régi házat bővítünk (38-as fal, üreges kisméretű tégla - vagymi...) porotherm 30-as téglás melléépítéssel, akkor köteleznek-e arra, hogy az egész épületet körbeszigeteljük (a 30-as porothermnél ugye már OK az U-érték, hogy megkapjuk az engedélyt, a régi részeknél viszont nem).
A beépíthetőség határán libegünk, csúnyán meg kell tépázni a terveinket, ha a terveken akár csak 10 centi grafitot is fel kell tüntetni... 10 centit viszont ha jól tudom később fejlevágás nélkül rátehetünk.
(az eredeti tervek szerint 25cm silka lett volna 20 centi sima szigeteléssel, ez viszont 10nm-t elvenne a jelenlegi terveinkhez képest - ha viszont hozzáépítésnél 30-as porotherm mellett nem kell kötelezően szigetelni, minimális a veszteség)
(a nagyon eredeti terveinket sajna anyagi megfontolásból kukáztuk, most a minimálterveket próbáljuk megvalósítani - a meglévő kb. 50nm-t dupláznánk meg a fődém békénhagyása mellett - ez viszont necces, mert 25% beépíthetőség mellett bruttó területtel számolva már össze kell húzni magunkat - főleg, hogy a meglévő ház adottságaihoz anyagi okokból ragaszkodnunk kell)
Augusztusban jelentettem be egy előtető építésének kezdetét, akkor még ingyen, most a végét akarom bejelenteni, már 10e Ft-ot kellene fizetni. Azt mondják szeptember 1-től van ez. Örülök...
Van valakinek esetleg információja arról, hogy fog-e ez az összeg emelkedni január 1-től?
Ez a teraszlemez gondolom önhordó (vagy legalábbis lábakon áll), tehát felfogható egy monolit födémnek. Ebben az esetben felesleges a koszorú a fal tetejére, csak ékeld ki a falat mindenhol az erkélylemezhez.
Ha esetleg normál magasságnál nagyobb lesz a fal, akkor rakj bele lejjebb egy koszorút, és fölötte levő részt falazd fel a lemezig.
Annyit tennék hozzá, hogy sajnos már a grafitos árkülönbözete inkább 30%, tehát ha valakinek van helye felrakni a vastagabb sima EPS-t, akkor olcsóbban jön ki.
10 centis fehér EPS esetén az 5 centishez képest spórolsz négyzetméterenként 5-600 ft-ot, ami persze megtérül az 5 centishez képest pár évvel később. Ha hosszabb távra tervezel ott lakni, akkor nem kérdés, hogy ezt kell tenni, ha nem, akkor ne szigetelj. Ami szemlátomást már a veszteséglistádra írandó, az a jelenlegi vakolásod anyag- és munkadíja.
A grafitosnak jobb a szigetelési képessége kb 20%-kal, viszont több mint 20%-kal drágább, így csak akkor éri meg, ha valamiért indokolt a vékonyabb szigetelés (keskeny kapubejáró, stb)
Az előtetőhöz és a teraszhoz:
2 út áll előtted:
ha nagyon jó szigetelést akarsz csinálni, akkor leszeded, konzolozod, stb.
Ez szerintem nem éri meg az anyag-, de főleg nem a munkadíjat.
Ha hagyod a falon és "körbeszigeteled", akkor a falra felfekvő felületeknél minimális hőhidad lesz, de mivel a fa is viszonylag jó hőszigetelő (kb 2 centi EPS-sel felér a 10 cm fa), ezért nem érdemes bolygatni.
Ha fennhagyod és körbeszigeteled, akkor elképzeléstől függően a falra felfekvő részeket lehálózhatod-színezheted vagy körbeszigetelheted, ebben az esetben látszanak a fallal egy szintben lévő gerendák. (10x10 centisek, ha lyól látom, így egy szintbe kerülne a felületük a 10 cm-es szigeteléssel.)
Sajnos nem tudom megmondani melyikből épült, a terveket sem találtam.
Ami biztos az a fal vastagsága, 38-as Ytong.
ép-it-ész 5 centit írt, Te pont 2x annyit. A 10 centis szigeteléssel számottevően jobb eredmény érhető el mondjuk az anyagár arányában? Illetve a grafitos fajta mivel jobb?
Neked milyened van ? Ha az amire gondolok akkor az U azaz a k értéke 0.25 w/m2K .
Ez elég jó bár nem passziv érték . Számolni kéne és bele kell foglalni a födémet, alapot , tetőt , stb ahhoz , hogy az épület egészére egy korrekt adatot lehessen kapni, de (tapasztalati érték ), ha a fal vastagsága 38 cm és 25- ös a k értéke akkor 5 cm vastag hőszig. elegendő .
Előtetőről fotó kéne !!
Van függőleges oszlopod a falhoz csavarozva ? ami tartja az előtetőt ??
Egyébként azt javasolom, hogy egyszerüen burkold körbe a fa szerkezetet és ahol a tető ér a falazathoz az ha tudod vágd vissza a hőszigetelés sikjáig vagy egyszerüen hagyd úgy .
Ma esti megeegyezés vége: 6000 Ft a tartály teljes (alul, oldalt és a köztes üregek) falazása Ytong-gal, majd ragaasztóval vakolás + a tartály előtt részen üvegszövet háló beágyazásával. Anyagokat természetesen én adom;a fenti összeg a munkadíj. Max. 4-5 h-t időt mondott rá.
szerintem valahol 5-10000 ft között reális a munkadíj
egy gipszkartonos brigád csinálta a tetőteremet
amikor elkészült a gépész a csövekkel akkor szóltam a gipszkartonosnak, hogy lenne egy strang a fszt-i fürdőben amit el kéne takarni
világosan elmondott mindent a munkáról és jelezte, hogy nekem nem érné meg ha őt ezért idehívnámszétnéztem a neten és találtam majdhogynem a szomszédban egy embert akit hoztam vittem és 6000ft-ért megcsinálta a melót
Tapasztalat szerint aki alkalmazottként dolgozik többségében, az napibért kalkulál a kisebb maszekoknál, mert azt könnyebb neki. Persze egy vállalkozó másképp számol.
Nálunk inkább "szopatáskészek". Budaörsi régió.. És itt a fő baj: nem egzakt a szabály, hogy mit kell megcsinálni, és mit nem, hanem "ügyintéző függő". Nehéz így megfelelni.
Lenne egy kérdésem is: ha eddig nem kértek elektromos kiviteli tervet, akkor már nem is kell? Elvileg ugye, kellene (villanytűzhely, 7kW stb..).
Én jóba vagyok velük, meg mivel a hitelnél már nem volt végső szemle a bank részéről, gyakorlatilag félkész házra megkaptuk a használatbavételit.
Két kikötés volt:
- ereszcsatorna 30 napon belül legyen fent
- a tereperendezésre kaptunk fél évet
Korlát azóta sincs még készen a galérián, a lépcsőt is csak nemrég csináltam meg :)
De ez szigorúan az én esetem, csak azt akarom vele sugallni, hogy ők is emberek és true75 "hátterét" meghallgatva szerintem kompromisszumkészek lesznek.
Mivel eppen bennevagyok, a Komkel altal leirtakat az alabbiakkal egeszitenem ki:
Az ordog a reszletekben rejlik ez esetben is. Igen, kell egy szoba, de kell -e ra ajto? Nalunk peldaul nem kell. Nekunk a foszer azt mondta, a biztonsagra mennek, tehat korlat (az eloirasoknak megfeleloen !!) mindenkeppen kell, nem lehetnek balesetveszelyes dolgok sehol, a'rok az udvaron, ahol leeshet, szoges deszkak szanaszet stbstb.
Ugyanakkor, a WC-re egeszsegugyi okokbol mar kell ajto. Burkolat pld. csak a padlora kell (a furdobe is, tehat nem kell a falra csempe sem).
Mindenkeppen javaslom az engedelyezteto hatosag felkereseset, egyreszt latjak a fejedet, masreszt meg elmondjak, mi az, ami feltetlenul kell. Nekunk le is irtak jegyzokonyvbe, bar sokat nem er, mert az utolso mondata az, hogy "a tajekoztatas nem teljes koru" (anyatok)
ennek a melonak az ara nem a felulettol fugg, hanem az idotol. anyagot szerez be, odacuccol, megcsinalja, elcuccol. ha ugyes felnap, ha kevesbe, akkor egynap. en 10-nel szivnam a fogam, mondjuk 6-ra azt mondanam jutanyos. de az en vagyok.
Pont ezért kérdezem, mert egy helybeli főállású köművessel tervezem megcsináltatni, munkaidő után/hétvégén.
Tehát tudni szeretném, hogy mégis mennyit "illik" ezért adni ill. elkérni (papírozás nélkül). :)
A felületet azért adtam meg, hogy egyértelmű legyen mekkora munkáról is van szó.
Szóval menniy lenne egy emberinek mondható ár erre, figyelembe véve, hogy rám szánja a szabad idejét és én jó szívű vagyok, ezért nem szőrözök! :)
Üdv': _Zsolesz_
u.i.: Saját magam megcsinálom témakör: az én "óradíjam" viszont sokkal magasabb, ezért inkább csinálok olyan ház körüli munkákat, amihez jobban is értek, meg gyarkolatom is van benne, meg szívesebben is csínálom, mint a kőműves melót. Az valahogy nem lopta be magát a szívembe! :)
erre a "kis" munkára nem használják a m2 alapú számolást, mert pepecselős az egész
egy igazi szaki először elmagyarázza, hogy mit hogyan kell vagy lehet megcsinálni és ajánlja, hogy ha van egy kis kézügyességed akkor csináld meg magad, mert nem fogja neked megérni megcsináltatni
megint más az ár ha vállalkozó csinálja meg(akkor rendszerint drága és drágáért se kapsz számlát), és más az ár ha egy fusizó főállással rendelkező kőművest fogsz ki( ez szokott olcsóbb lenni, mert az ilyen jellegű munkát meg lehet csinálni meló után este vagy 7végén)
ilyen melókra jó még az expressz hírdető oldal is, én onnan fogtam ki egy kőművest is és egy festőt is napi bérre megegyezve
köszi, erre hivatkozva holnap bepróbálkozok, mert engem arra hivatkozva utasítottak el, hogy "építés alatt álló ingatlan még nem lehet a címjegyzékbe és nem létező ingatlanra nem lehet bejelentkezni"
Érdeklődni szeretnék, hogy egy falra szerelt - konzolos - Generit tartály 10 cm vastag Ytong-gal való el/alái/ki-falazásáért mennyit a szokásos munkadíj? A teljes falfelület, amin a tartály ül és a felfalazás is megtörtént: 1,3 x 1,15 m ~ 1,5 m2.
Köszönöm a te segítségedet is és az ajánlatodat külön is. Első lépésre vettem acetont, tegnap azzal maszatolták, majd meglátom mire jutottak. Jelentkezem.
Szia! Be lehet jelentkezni állandóra használatbavételi nélkül is. Hasonló cipőben jártunk, és éppen 1-2 hónapja kértem állásfoglalást az idézem: Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal Személyi ínyilvántartási és Igazgatási Főosztályától. Hogy hogy jutottam ide, az egy külön történet. Nevükhöz hasonló szép hosszú levelet írtak, de a lényeg az utolsó mondata volt, miszerint be lehet jelentkezni. A jegyzőnek jegyzőkönyvet kellett felvenni az indokokról, illetve a helyszínről, hogy emberi tartozkódásra alkalmas, így felvették a címet a címjegyzékbe. Ha már lett volna előtte a telken ház, akkor erre sem lett volna szükség, mert akkor simán aláírja a jegyző a lakcímbejelentőt. Az okmányirodában nekem is azt mondták, hogy csak használatbavételivel lehet bejelentkezni, de erősködtem, hogy akkor hétvégi telkek tákolmányaiban hogyan lakhatnak emberek, akik nem hajléktalanok, hanem állandó lakosok. Meg nem egy ember van rajtunk kívül, akinek el kell, hogy adja a lakását, ha építkezik. Utána hajléktalan legyen papíron?
Miután az állásfoglalást megküldem a jegyzőnek, így belekötni nem tudott, de talán nem is akart. Elég rendesnek tűnt.
Kellenek a közműszolgáltatóktól a nyilatkozatok a használatbavételihez. Ha megvannak az órák, és megy minden, akkor ez csak rutin-rohangálás.
Át kell adatni a kéményt a kéményseprőnél (ez már lóvés).
Kell a femü nyilatkozata, valamint a használatbavételit kérő űrlap kitöltése+illeték.
Kell egy készen levő szoba, kell egy fürdőszoba amibe van WC, kézmosó, fürdési lehetőség (itt kell moshatópadlóburkolat, de elég egy olcsó PVC). Továbbá nem árt a tisztasági meszeléseknek meglenni, de a burkolatokat nem kérik.
A lépcső zűrösebb, mert az a tetőtérhez a feljutást biztositja, azt kérni szokták, korláttal együtt.
De mivel szerintem jól álltok, meg lehet dumálni az ügyintézővel, pláne ha kicsit elpanaszolod neki mi a bánatod. NE a helyszinen, hanem menj be űrlapot kérni, és akkor. Itt már lehet látni a reakcióját.
(Beköltözni elvileg nem lehetne, de ezzel meg pláne nem foglalkoznak, ha nem évekig tart a felemás állapot)
- hátha mást is érdekel a dolog, ezért nem írok privát
-abban szeretném a segítséged(természetesen más is segíthet) kérni, hogy mi manapság az ügymenet új építésnél használatbavételi engedély megkérésénél?
- be lehet-e költözni ilyen engedély nélkül?
- mi kell az engedélyhez?
- milyen készültségnek kell megfelelni?
-
- természetesen a régi lakást el kellett adni, hogy az új ház felépülhessen( így már "átmenetileg" itt lakunk)
- belefutottam egy 2 millás lehúzásba is és most próbálok futni a pénzem után
- így hát a befejezés kicsit várat magára(szabadságom alatt megszűnt a munkahelyem is)
- hiányzik a lépcsőről meg a pihenőről a burkolat, komplett tetőtéri fürdő, lépcsőhöz a korlát
- van konyha, háló, fürdő wc-vel a földszinten, víz-villany-fűtés-zárt szennyvíztároló
-
-
- ismerve az önkormányzatokat inkább itt kérdezősködök
- próbáltam ideiglenes lakcímbejelentőt kérni az ingatlanra de mivel nincs használatbavételi így azt nem adták ki (most azon dolgozom, hogy valakihez bejelentsem ideiglenesem, mert melóhelyén lakcímkártya szerint adják a benzinpénzt ami így 40000 ft kiesést jelent)
Tényleg semmi baj, elmondtam egyetértettem veled, mindent saját magamnak kell kibogozni. Mi vásároltunk meg mindent, de sem a forgalmazó nem mondta, sem nem olvastam sehol. Hát a forgalmazó is megérne egy pár mondatot. :-(
Ma nem tudom miért, de mindenki úgy van vele: építkezel akkor szórod a pénzt és semmi nem számít!
Tényleg egyetlen olyan cég volt ebben a sorban mint a Sopro, ahol a legkomolyabb segítséget kaptam most is és korábban is.
Be fogok számolni mivel sikerült megoldani - ha sikerül.
Lehet hogy kissé nyersen fogalmaztam, bocsánat. Én már megszoktam, hogy az anyagot én veszem, mert amikor ezt rájuk bíztam, elképesztő szarokat tudtak beszerezni (és az nekem kimaradt, hogy esetleg nem is voltál boltban, hanem a burkoló odahozhatta az anyagot...). Azért ha a burkoló tényleg ezzel foglalkozik napi rendszerességgel, nem hiszem el, hogy még sose futott bele olyanba, hogy a vastag kék filc beleivódott az anyagba. Az én burkolóm ceruzával jelölt. Mondjuk én mázatlan greslapot eleve kihagytam, nem vagyok hajlandó impregnálni meg azon aggódni, hogy a kiöntött bor foltot hagy a kövön...
nagyon köszönök mindenkinek minden információt. Most pár napig parkoltattam a burkolót. Kerestem ugyanezzel a filccel jelölt hulladékokat és azon fogok próbálkozni. Állítólag van valamilyen grafiti lemosó anyag is, ami kifejezetten erre alkalmas.
Ma egyébként több hulladék darabot próbáltam és egy nagyon hatásos anyagot találtam. Az INSTA-STIK™ tisztító és lemosó spray oldószere elég jónak tűnt. Ahogy ráfújom a felületre rögtön látszik, hogy egy kicsit mindig kék színe lesz az oldatnak, még akkor is amikor a jelölés alig látszik. De ma nem volt időm sokat kínlódni vele. Csak kisérletezgettem vele.
Az ecetet akkor szeretném már bedobni ha teljesen elhalványítottam a vonalakat és egyéb idióta jeleket.
Felhívtam egyébként a Sopro-t is rögtön, mert az aljzatkiegyenlítőt és a ragasztót is tőlük vettem és valóban van nekik egy impregnáló szerük, s nem vízüveg alapú. Köszönöm betondoktor. Nagyon jó a kapcsolatom a Sopro-hoz, de köszönöm az ajánlkozásodat.
Csiszolni polírozni nem szeretném. Egyébként a lap maga nem bevonatos, hanem anyagában homogén és a felülete polírozott. megnéztem ma mikroszkóp alatt egy csiszolt szelvényt és tényleg nincs rajta semmilyen bevonat, vagy egyéb más réteg. A kínai greslapon azért nem maradt meg a filc nyoma, mert az nem polírozott, hanem egy vékony üveg-szerű bevonat van rajta. Mindkettő tükörfényesnek látszik.
Sokan mondják azt is, hogy akkor amikor már nagyon halvány a filc nyoma, próbálkozzak domestossal. Hát ez is egy esély.
Biztosan nem tudod, hogy én magam is így gondolkodom magamról, mert először mindig magamra veszek mindent. Ugyanis, ha én nem nézek valami anyag tulajdonsága feldolgozhatósága után, akkor az biztos, hogy valami balul üt ki. Egyszerűen nem várható el a mai "mesterektől", hogy egyszerűen mondva, olyan anyagismeretük legyen, ami a szakmájukhoz szükséges.
Mindamellett furcsa leírva tőled, hogy engem - is - okolsz. Azért hívtam mestert, mert ő az. Nem én.
"A leg több impregnáló anyag alapjául a vizüveg szolgál." -t. 15-20 éve.
Olyan 8-10 éve a sziikon, később, a korszerű anyagoknál a sziloxán bázis amit alkalmaznak.
A vízüveg alig-alig szívódik be a kezelt felületbe (porozitástól függően), ami viszont a felületen marad, egy lakk-szerű réteget képez, ami idővel töredezhet, viszont teljesen vízzáró rétreget képez.
A szilikonbázis jobban beszívódik, és korlátozott páradiffúziót tesz lehetővé, a sziloxánbázisú (szintén nedvszívó képességtől függően) 75-90%-os beszívódást, és páraáteresztő képességet ad, és mivel szine teljesen beszívódik, így nem is tud, csak a kezelt felülettel együtt kopni. :)))
..."Meg lehet próbálni nagyon finom papírral (400 vagy finomabb) megcsiszolni"...
Már megbocsáss, de ezt az orbitális m@rh@ságot meg hol-kitől hallottad-láttad?
Ha nem lehet letörölni, még alkohollal se, akkor az (sajnos) beleszívódott.
Ha meg így van, akkor csak a felső réteg lecsiszolásával lehet(ne) eltávolítani (HA EGYÁLTALÁN), de akkor meg az a minimum, hogy a csiszolás helyén megmattul, ezt pedig impregnálással nem lehet eltüntetni.
Súrolt fényben mindenképp ordítana a beavatkozás helye, ráadásul jobban szívná a koszt is, egyéb problémákról ne is beszéljünk.
Esetleg a hulladékon próbálkoznék először, például. Ha alkoholos a filc, és jól rászáradt, akkor az "átrajzolás" + azonnali letörlés jó szokott lenni. Ez csak a beszáradás esetén segít, beivódáskor nem. Ecetet ki lehet próbálni, esetleg...
De ha beivódott, azon már semmi nem segít igazán. Meg lehet próbálni nagyon finom papírral (400 vagy finomabb) megcsiszolni, hátha. Utána impregnálni KÖTELEZŐ.
az enyem ilyen fenyes polirozott mazatlag gres szeru. ha valami szines ramegy es nincs azonnal feltorolve, beszivodik kicsit, de utanna honapok alatt eltunik/kifakul belole. letezhet ehhez valami impregnalo?
Balfasz burkoló, balfasz tulajdonos. Fogadok, hogy a greslap kezeletlen és mázatlan volt. Kezeletlen greslapot _nem_ kenünk össze semmivel. Először le kellett volna kezelni impregnálóval, minimum. Különben meg minek filcezi össze a lapot? Ha már filcez, miért nem a _hátulját_ filcezi?
Burkolási problémám adódott. Egy burkolót felfogadtunk lerakjon greslapot két fajtát. Az egyik kínai a másik olasz. Az olasz pont 4x annyiba került mint a kínai. Burkoló jön - nem olcsón - alkoholos filc plajbásszal előrajzol mindent amit kell és keresztet rajzol a greslapra hová ne lépjünk amikor a frissen kent lapokat lerakja. Kínai gresről filc letöröl egy papírtörlővel simán szárazon. Olasz greslapba a kék vastag filc beivódik, burkoló csodálkozik én felrobbanok. Törlöm alkohollal, acetonnal nitrohigítóval, széntetrakloriddal. Halványan még most is látszik és megesz a méreg. Az egy dolog, hogy elzavarom, de mi fogja kihozni a halványkék csíkokat? Jól gyanítom, ha azt gondolom a véső és kalapács páros fogjátok ajánlani? Jobban szeretnék más olcsóbb ötletet olvasni valakitől ha van megoldása, és hát illően megköszönném. :-( Wolf
- kb 20-25e Ft a felmérés része, és 15 körül lehet a plusz, tehát 40e Ft körül van az épitész munkarésze
- sajnos van egy rohadt OTSZ szabályozás, ami minden engtervhez előir tűzvédelmi munkarészt, ezt felénk (Pest megye) 25e Ft-ért csinálják. (Elvileg a családi házakat kiveszik belőle tavasszal)
- továbbá tullap, térképmásolat (együtt 9e), és 25e Ft illeték
Az épitész a helyszin szemlénél megnézi az egész házat, és olyat javasol, ami megállja a helyét. Különben dilettáns...
De egyébként a 20e Ft megspórolható, ha elinditod a terveztetést, hiszen a tervezési árban ez benne van. Ha előzetesen akarsz megbizás nélkül véleményt, akkor kell a helyszini szemle.
A méretet a szövegbe irtam,2x2 méteres a sarokrész,amit szeretnék beépíttetni,de úgy,h egybe legyen építve a meglévő előszobával.Szóval a 2részt egybeerősíteni kell vhogy gondolom,de a vályogtégla miatt aljzatig vissza is akarom bontatni,s téglából újrarakatni.
Olyan tervezőt kell keresni, aki kicsit foglalkozik kivitelezéssel is, és kapásból meg tudja mondani, hogy a javaslatok közül VÁRHATÓAN melyik az olcsóbb.
Ez egy helyszini szemlével és egy kis átbeszéléssel 20e Ft-ból megvan.
Itt már kapsz egy megoldási javaslatot, abból nagyjából el lehet indulni, hogy MEGSACCOLD a költségeket.
Komplett költségbecslést tényleg csak a tervek alapján tudnak adni, és tényleg kelleni fognak tervek az épitési engedélyezéshez.
Ime egy alaprajz egy lakásról - nem szíp, de ami lényeges - első -körben az rajta van. Nem számítógéppel készült, csak egy lépték vonalzóval. És azért készült ez a vázlat, mert az ingatlan közvetítő szintén szép szines rajzot adott -csalinak, de rájöttem nem a valóságot tartalmazza.
A tervező megajánl egy tervezési díjat - a tervezés mélységétől függően. ( lehet csak engedélyezési terv, de néha hasznosabb a kiviteli terv készítése - persze nem mindig. ) az eng. terv ólcsóbb - kevesebb munka. Aztána kiviteli terv is lehet különféle mélységű, így az árak is mások.
A kiviteli tervhez külön díjazás fejében lehet kérni un. kölségvetés kiírást, ha ezt beárazzák az lesz a kölségbecslés.
Viszont tényleges kölségvetést csak az tud adni, aki csinálja, mármint a munkát (majd ).
De még ez se a végleges. Kivitelezés közben a legkisebb köhintés is pótmunkának számít általában drágul a buli.
Most csinálok egy un. megvalósulási költségvetést - ha pontos az admisztrációm ez már tényleg a végleges lesz .
Eddig két tervezővel beszéltem,de költségfelmérést se mondanak fizetség nélkül.Anélkül meg,h szerződjek majd,ha nem mondja meg,mit lehet vele csinálni?
Nem tudom milyen megoldások jöhetnek szóba,de mivel szűkös a keret,nem mindegy,h 200k-300k ide vagy oda.
Amúgy mennyi a tervezési,engedélyezési költség ilyen esetben?Kb ugyanaz,mintha új ház épülne?
Írtam itt korábban, hogy az Ytongból készült házunkban megjelent már többször a penész. Akkor kiderült hogy a hőhíd miatt van ez, kaptam is javaslatokat hogyan lehetne kezelni, ezúton is köszönöm újfent.
Kérdéseim:
- 38-as Ytong falat milyen vastag szigeteléssel érdemes ellátni annak érdekében, hogy a "közepesnél kicsit jobb" kategóriából a "nagyon jó" felé elmozduljunk?
- az építés óta utólagosan került a falra egy előtető és egy terasz tető. Ha le akarom az egész falat szigetelni akkor ezekkel mi a teendő? leszerelés-felszerelés, vagy simán körbeszigetelés?
a jövő évben szeretnénk folytatni a házunk felújítását.
Az eredeti 6x10-es ház 50éve épült vertfalú,kőből.Hozzá lett építve egy kb 2.5x2méteres előszoba,kisméretű vályogtéglából.A ház sarkánál pedig egy szélfogó lett kialakítva,2x2méteres.(1méter magas falon szögvasváz beüvegezve).
Szeretnénk ezt beépíteni úgy,h egybe legyen az előszobával.Itt néhány probléma felmerült:
-az alapja van vagy 30centi mély,ezért az egészet lebontanám,az alapot rendesen kiásnám,és úgy bebetonozni.
Kérdés,hogy az "L" alakú külön alap nem fog később esetleg problémát okozni?
A másik,hogy az előszoba vályogtégla,kötőbe rakva.Szeretném majd szigetelni is,de az év eleji földrengés eléggé szétrepesztgette,ezért arra gondoltam,hogy lebontom az egész falat,és ha már úgyis be lesz építve a sarok,akkor egybe felfalazni az egészet.Az alapig nem akarom lebontatni,mert már padlófűtés üzemel az előszobában.
Viszont rendes falazótéglák nem nagyon kerülhetnek szóba,mert csak kisméretű téglák kötőben az alja,tehát a fal sem lehet szélesebb,gondolom...
A B30-as futóba rakva nagyon gáz lenne?Hagyományos borításos tetőfedéssel menne.Vagy esetleg porotherm 25?
Meg olyasmi futott át az agyamon,h esetleg az összeépítés miatt a két részt még a falak alatt egy vasbeton"U" alakú övvel megerősíteni,h ne nagyon tudjanak külön mozogni?Vagy ez nagy badarság?
'budinak használt helyiséget szereztem meg, bagóért'
azaz 20 eft ért. ( 5 eft/ m2 )
Persze egy 80 - 110 m2 -es lakásnál nem szükséges a kamra, de egy 41 m2 -esnél azért elkél.
Vannak akik a teremgarázsért képesek 1 és 2 milla között fizetni. Mennyi ott a m2 ár ? Vegyünk egy autóra 15 m2 területet és legyen a középár 1,5 milla, az akkor annyi mint 100 ft/m2 és a tér közös .
Ja és van un. közöspince is, de az állapotok ott nem a legideálisabbak - főleg a magyari biztonságból itélve, oda csak lom mehet , mert másnak előbb útóbb hült helye lesz !!
Akkor az építési költségek nem nagyon változtak. :-) 12500 P (ha hihetünk a nótának, hogy "havi kétszáz pengő fixszel, ma az ember könnyen viccel") 62,5 havi jó fizetés volt. Legyen ma egy jó fizetés 300 000 Ft nettó, ahol "nem kell ház és ékszer, vacsoráznos sem kell kétszer". Akkor 18,75 M. Abból ma is kijön egy 100 m2 körüli, nem túl extra ház.
De ne keseredj el, én majd 35 évig építkeztem. Van az már 38 is .
És még csak nem is új házat, hanem olyan iker félét mint a tietek lesz. Csak az enyém nem igazi iker, csak un. sziámi - torzan, kórósan összenőtt. Ill. nem is összenőtt, hanem osztódott.
Pestszentlélek, itt épült egy családi ház 1932 -ben, és kapaszkodj meg kerek egy év alatt. Egy Mátyus nevű építőmester építette az öregapáméknak, mi még meg se voltunk. Azért a családi legendáriumból tudom, volt némi vita a kivitelezőkkel. Az árat is tudom - 12 500 Pengő volt anno.
A tető ( ácsszerkezet, fedés még az eredeti - vörösfenyő ácsolat ha nem is gyalult, de szép sima, a fedés sajnos pala - de kibir még 25 évet ha az Úr is úgy akarja és nem lesz jégverés ) az épület bádogos szerkezetek sajnos már egyszer cserélve lettek.
A ház belülről kerek 100 m2 -többször kiszámoltam a hibahatáron belül van a számítás.
Na hogy hogy lett sziámi ?
Hát 69 -ben, amikor birtokba vettük ( némi kül- és belháború után ) nem tudtunk az egyik résztulajjal megegyezni, mit lehetett teni szétválasztottuk, akkor műszaki megosztásnak nevezték. De nem volt arányos, az egyik rész 44 a másik 56 m2. Na akkor toldottam a saját részhez még kettő részletben 35 m2 -t. Kb. 10 évig tartott. Az újjal mennyi is ? Legyen 92. Aztán a másik rész is megszereztük - megvettük, ami akkor már egy önállólakásként funkcionált. Mi legyen vele - hát értelmes ember csak kispénzért vette volna meg és nyomban a tulajdonosi jogaival jött volna. Így kiadjuk. Ja és miért csak sziámi ? Hát sajnos a ház a portán asszimetrikusan van, így a telekbejárat közös, sőt az egyik részbe ótómobillal be se lehet állni. Ki lehet birni, már vagy 5 éve én se állok be, most hogy az utca tele van ótóval, nem tünik fel.
Szóval van szolgalmi jog keresztbe kasul.
És hogy ne jöjjek ki az építkezésből vagy 12 éve a mellék épületből is lakóházat csináltam. A picike csak 29 m2, de mindig laknak benne.
És most a nyáron ráunva a pestszentléleki létre, ben Pesten a Közraktárúton rakparton újítok fel egy lakást.
Ráment 6,5 hónap , de a jövőhéten kész lesz.
És majd elfelejtettem - a Páva u.-ban, egy rangos házban, ahol az egyik családtag lakik, egy hátsó lépcsőházbeli - anno un. közös budinak használt helyiséget szereztem meg, bagóért - igaz csak 4 m 2. A mai népek nem járnak közös budiba, inkább darálóst telepítenek (Londonban meg eccerűen kivezetik az épület oldalfalán , úgy látszik ott nincs olyan komoly fagy.
Szóval ez a 4 m2- t is reparálni kellett és egy kis lakás lett belőle, még ágy is van benne - majd ha hajléktalan leszek, mehetek valahová. Kár hogy nem Nevjorkban van.
Erről a kerek egy évről amit az elején írtam : mondják anno az Úr 1890 és 1900 -as évei között a körúti nagy bérházak - bérpaloták is nagyjából egy év alatt épültek, lehet igaz, utána kell járni.Viszont Nevjorkban az a bazi magas un. Empire State Bilding 425 nap alatt épült és a terveket nem holmi számítógéppel rajzolgatták. Az ősszel megnéztük, hogy igaz é, és igaz. De szegény WTC -k majd 2 óra alatt összedőltek.
nem gagyi gépekkel dolgoztam/om, makita akkus, meg van egy kék bosch vezetékes fúróm is, (a jó szerszám fél szaktudás:-)))) meg fekete önmetszős csavarom is volt de az hogy milyen profil volt arra nem emléxem.
Nyomhatod te ahogy csak bírod, ha a géped gyenge, nincs nyomatéka, akkor se fog belemenni, sőt megállhat a csavar, sőt jártam már úgy nem a csavar ment be, hanem én döltem el a szar létrával együtt :) Miközben egy jó géppel, jó beállított csavarozási mélységgel, tényleg úgy megy mint ahogy az olvtárs látta, pikk-pakk.
nem kell misztifikalni. nekem egy 10 eves black and decker 12voltos akkus gepem van, (mult honapban kapott uj akksit) siman beviszi, a furohegyut is a vastag anyagba. egyszeruen ra kell erezni. sokan nem ertik meg, hogy a vasas temaban nem a fordulatszam, hanem a elotolo ero a kiraly.
Ez praktikusnak tűnik, úgyhogy valami ilyesmit fogok csinálni még mostanában. Van még betonnak való alapanyagom szerencsére, bár az idő sürget. Mivel most csak átmeneti jeleggel csinálom, így nem gond, ha nem tart ki 100 évig. Valószínűleg egy kis fóliát is rakok oda, ahogy Betondoktor javasolta. Peremszigetelő szalagom is maradt annyi, amennyi ide kell. Jó lesz ez így, biztos kibír egy jó fél évet, aztán ha lesz rá pénzem, akkor megcsinálom a járdát rendesen.
Az önkormányzatot nem bolygatom, mert egyrészt semmi fogadókészséget nem tapasztaltam tőlük a járdafelújítással kapcsolatban, másrészt már saját példáimon rájöttem, hogy gyakran jobb, ha kussol az ember és nem érdeklődik, mert csak feleslegesen felkelti az érdeklődésüket és ha segíteni nem is képesek, helyette megfingathatnak.
Köszi a tanácsokat mindenkinek, most már el tudok indulni.
Hogy nem ment be a csavar... Ha jó csavart használtál (fekete gyorsépítő/önmetsző csavar), akkor a behajtógéped volt nokedli. Az akkus, olcsó gépekkel eléggé kínlódás tud lenni a dolog. Pláne ha UA borda van és abba már (fekete) önfúró csavart kell használni, na az már ember meló vagy lehetetlen egy gyenge géppel.
Alapvetően nincsen gond, csak filléres szarságokon "spóroltak" nektek, amiket később sokszorosan kifizettek.
Nem akarlak elkeseríteni, de most jártok a pénzköltés 35-40 %-nál. És az igazi szívások majd csak ezután lesznek. Hat hete költöztem be, emlékszem... :)
Hát igen ez most komoly, kihagytuk mert drága, majd a tervező újrarajzolja hogy nincs födém, de mondom én csak sodródom az árral mert ez a teljes épület 1/3-a az enyém és megbeszéltük hogy úgy is sok minden módosult és így beszéltük meg.
nekem mint laikus teljesen jó igy is a tető, modták válaszfalak be arra gerendák majd OSB vagy lécek, persze szigetelés is és még járható is lesz felül. Én meg örül, hogy jó, legyen így. Egyenlőre a földszintett laknám, lehet 10 évig fel sem jövök ide.
De azért tervezgetek meg kérdezek mi hogy lenne jó.
Most nem találok árat de tényleg néztem hogy 12méteres I vagy U mittudomén milyen vas 180.000 forint.
- porotherm áthidalófeletti téglasor sima vágott tégla, nem kisméretű
- a tetőfólia nekem sima PE fóliának tűnik, ami egy pár év után szépen elporlik az intenziv hőhatásnak köszönhetően, ami a cserép felől éri (szálerősitett tetőfólia kellett volna minimum)
- az erkélylemez egy rohadt nagy hőhid lesz, mert a szintje most magasabban van, mint a födémsik (rá kellene tenni: 3-4 cm lejtésbe rakott XPS; vizszigetelés; szivárgó réteg; szűrőbeton;burkolat; tehát összesen kb 10 cm-t). A belső rétegrend általában 13 cm, tehát a szintkülönbséggel együtt a külső teraszszint magasabban lesz -> egyedi méretű ajtó is kellhet, ha az áthidalókat a belső szinthez rakták. A szintek pedig adottak, lévén a lépcső már ki van betonozva.
- lehet tévedek, de a székoszlopok 10x15-nek tűnnek nekem, ami oldalirányban kihajolhat a terhelés miatt (15x15 kellene)