Esetleg hosszú távon a falakat kívülről meg lehet bontani és még felrakni 10 cm kőgyapotot.
Szerintem kb az egyetlen értelmes megoldás az elbontás-újjáépítésen innen.
Nem is csak a vastagítás, hanem megnézni, hogy egyáltalán mi van a külső-belső borítás között.
Mondjuk ha 8x8, 10x10-es gerenda a váz, akkor ugye max olyan vastag gyapotvalami lehet ott szigetelés gyanánt, csak kérdés, milyen állapotban. Kitölti-e a helyet, vagy már foszlott, összeesett. Közben megnézni, mennyivel lehet kifelé vastagítani(amennyit a tető túlnyúlása enged).
Fázós láb ellen meg talán hajópadló, ha elfér, meg fűtésre parapet-klíma, ahogy ajánlották...
Amúgy az mennyire gáz, ha teszek még pár habpanelt kívülre (padló) ill belülre (mennyezet)? Tudom belül nem szigetelünk (általában). Esetleg hosszú távon a falakat kívülről meg lehet bontani és még felrakni 10 cm kőgyapotot.
Hát ja. Igazából ez egy készen odatalicskázott cucc, ami már kb. 40 éve ott parkol. Jó, lehet nem vontatták, hanem kamionon hozták, de igen, jól egyben van. A tetőt ráadásul 3 éve cserélték paláról szendvicspanelesre (cserepeslemez+4cm hab egyben) egy autó áráért, nem szívesen bontanám meg (hiába).
Úgy látom, kicsit mintha leült volna ez a fórum, de megpróbálom, hátha :-)
Hőszigetelés befejező rétegét a vékonyvakolatot tervezzük megvásárolni, de jött egy kis dilemma.....
Alapból 2mm kapart szilikon vékonyvakolatban gondolkodunk. És akkor szembe jött velem a Ceresit Szilikon szilikát vakolata. Amolyan kettő az egyben vagy nem is tudom...
Az Építkezés-felújításba beraktam, de hátha itt is találnék egy pár segítő véleményt.
Kész faházat lehet utólag magasítani?
Két okból:
- A jelenlegi belmagasság most sem túl nagy. A gerinc oké (kb. 2.5m), de a ház két végében már "beszorul" a magasabb emberke (kb. 2m).
- Padlófűtést szeretnék, ami jó eséllyel további rétegeket fog jelenteni a padlón (ha kívülről/alulról nem kivitelezhető a kellő vastagságú szigetelés), azaz a belmagasság tovább csökken.
A ház téliesített, van már pár cm szigetelés elvileg mindenhol (a tető is cserepeslemez+szigetelés szendvicspanelből van talán), de még lehetne fokozni.
Ehhez szorosan kapcsolódik a padló szigetelése. Padlófűtés esetén mi lenne a rétegrend? Ideális és minimális, hogy ne a beton alapot/tuskókat fűtsük, amin a ház nyugszik.
Jelenleg úgy néz ki a házunk, hogy a homlokzaton 15cm eps van és a lábazaton 5cm xps. Korábban úgy tűnt, hogy elég de most hozzám került egy hőkamera és annak a képén szépen látszik ahol a vastag és vékony találkozik. Érdemes lenne felhízlalni a lábazaton is 15cm-re?
Nincs színezve a ház, csak a ragasztó van rajta még.
Ha érdemes, le kell szedni a hálót és a ragasztót róla?
Műanyag élvédő van az eps sarkán, azt is le kellene venni vagy csak simán össze húzni aztán a szín úgyis eltakar mindent.
Én fogom csinálni, úgyhogy munkadíjjal nem kell számolni.
Üdv! Tavasszal tervezem a házam a szigetelését. Egyelőre csak próbálok előkészülni. A képen is ahogy látszik a ház minden sarkában van egy ilyen 1cm-es "dísz". Illetve az összes ablak körül is. Érdemes lenne ezt eltávolitani? Ha igen hogy? 81-ben épült emeletes családi ház. Vagy kivágni a szigetelő anyagból azt az 1 cm-et? Köszönöm a választ előre is
a fő hibaforrásod az a szürke-szőtt műanyag fólia (ha jól ismerem fel), mert azon tetőtérbeépítés után mindkét oldalon kicsapódik a pára. a külső nem gond, de a belső kicsapódás igen.
az igazán helyes megoldás az lenne, ha újraépítenéd a héjazatot..
de ha ezt elengedjük, akkor tennék be a belső oldalára igazi páraáteresztő fóliát (polár-anyagszerű, nem műanyagtapintású), 4-5cm légréssel a meglévő fólia alá. léccel tudod rögzíteni belülről a szarufa oldalára. innentől pedig minden mehet a megszokott rétegrendek szerint. akár fújhatod is cellulózzal, mert az új páraáteresztő réteg megfogja a nyomását.
alul nem csak csík/sáv-szellőzőz építhetsz, hanem akár 2-3 db nagyobb kör alakút is befúrhatsz. az sokszor egyszerűbb. a rovarrács fontos. de nem csak alul, hanem felül is ki kell szellőztetni!! erre vannak csomóponti megoldások a neten (2 kiszellőztetett légrésű tető).
nyáron úgyis kell hűtened a tetőteret. ezt nem úszod meg a cellulózzal.
Sziasztok! (Bocsi a hosszú kérdésért, próbáltam lényegretörő lenni)
Adott egy tetőtéri (első emeleti) lakás, aminek a ferdesík szigetelését szeretnénk jól megoldani, az előző tulaj korábbi megoldása sajnos penészedést okozott az üveggyapotban.
A tetőfólia szürkés-fehéres szőtt fólia (a terveken annó valami Hungisol fólia szerepelt, de nem tudjuk, hogy az került-e be pontosan, búzászsák szerű), ami ha jól tudjuk, akkor párazárónak minősül, tehát kétszeresen átszellőztetett tetőként kellene kezelni. Szeretnénk valami olyan megoldást, amivel a fűtési számla nem lesz túl magas, és a nyári forróságot is ki tudjuk bírni. A ferdesíkot 10 vagy nagyon max 15 cm-rel hoznánk beljebb.
Próbáltunk utánajárni a lehetőségeknek, és két (illetve három) irányt látunk.
1. Kőzetgyapot légréssel:
Hagyunk 3-5 cm rést a tetőfólia és a hőszigetelés között, így kerülne a szarufák közé 10-12 cm kőzetgyapot (a Rockwool írásai alapján, érdemes lenne kasírozott külsejűt venni, hogy az átszellőztetett réteg ne csökkentse a hőszigetelés teljesítményét). Erre még raknánk 10 cm kőzetgyapotot a szarufákon kívül, aztán CD gipszkarton profil, párazáró fólia (van esetleg konkrét amit ajánlanátok?) és gipszkarton.
Itt ügyelve, hogy mindenhol meglegyen a 3-5 cm légrés, raknánk be a szarufákra merőlegesen léceket bizonyos közönként, hogy a gyapot ne nyomódjon neki a tetőfóliának.
Jelenleg a csak a tetőfólián kívüli légrésnél van megoldva a szellőzés a tető alján, a belső oldalon nem, így a 3-5 cm-es légrés alsó végénél lévő lambéraburkolatot megbontva kellene beraknunk szellőzőszalagot (sok helyen egyébként a térdfal fel van húzva a fóliáig.
Előnyök:
- ez elméletben szuperül tudna működni, a téli hideg ellen jól védene
Hátrányok:
- a szarufaközökben elveszítjük azt a 3-5 cm hőszigetelő réteget, ami jól jönne
- nehéz garantálni, hogy az a 3-5 cm légrés mindenhol megmaradjon
- kicsit bonyolult az alsó szellőzőszalag kiépítése (a ház nem mindenhol körbelétrázható, belülről pedig lehet nehézkes megoldani)
- kőzetgyapot esetén a nyári átmelegedés ellen kevés lehet a 20-22 cm
1.B) Ugyanaz, mint az előző, csak kőzetgyapot helyett fújt cellulózt használnánk.
A 3-5 cm légrést úgy oldanánk, hogy a szarufák között kifeszítenénk egy páraáteresztő fóliát, mögötte megerősítve a fent is említett lécekkel, így talán nem nyomódna neki a fólia
Előnyök:
- a sűrűbb befújásnak köszönhetően nyári átmelegedés ellen talán jobban védve lennénk (magasabb fáziseltolási idő a kőzetgyapothoz képest, 8.5h 4.9h helyett az ubakus kalkulátora szerint)
- gyorsabb kivitelezés talán?
Hátrányok:
- ugyanúgy macera megoldani az alsó szellőzőszalagot, illetve a 3-5 cm légrés biztosítása is nehéz
- azt is meg kellene oldani, hogy az átdiffundálandó pára a páraáteresztő fólián ne csurogjon rá a térdfalra
2. Fújt cellulóz légrés nélkül
15+10 cm fújt cellulóz: először CD gipszkarton profil + párazáró fólia felkerülne, majd a padlás felől lenne befújva a cellulóz.
- így elsőre nem tűnik bonyolultnak a kivitelezése, a téli hideg és a nyári meleg ellen is szépen védene
Hátrányok:
- ha valamilyen módon jutna pára a hőszigetelésbe, akkor az bent is rekedne ott a kiszellőzés hiánya miatt, és ez penészhez vezethetne
Van esetleg, amit kihagytunk volna az opciók közül vagy az előnyök/hátrányok felsorolásából? Ti melyiket javasolnátok?
Köszi szépen!
Lakás adatok (hátha hasznos belőle bármi):
- 124 m2 az összterület, ebből ~96 m2 hasznos
- a térdfal körülbeül 1m magas
- a szarufák 15 cm vastagok
- maga a ferdesík / tető alakja nem annyira bonyolult, L alakban megy a tető, az L alsó részén van két kutyaólos ablak, ezen kívül 5 db tetőablak van
- a fa ablakok 25 évesek, de normálisan záródnak, szóval egyelőre nem cserélnénk őket
- a tetőtér már beépített, a szobák adottak, így a párazáró fóliát helységenként csinálnánk meg, végigmenne a mostani gipszkarton mennyezeten, és lefordulna a gipszkarton válaszfalakra (és ezekre kerülne egy extra gipszkarton réteg)
- eddig a tetősíkon végig ment a szigetelés, ahelyett csak a padlásfödémig menne, ott 25-30 cm cellulózt fújatnánk be
- néhány térdfal elég hideg, így felmerült, hogy 10 cm-es előtétfalakkal (kőzetgyapot hőszigeteléssel, szépen párazárva) oldanánk meg a térdfalak "melegségét"
- a tető Bramac betoncserép, elég jó állapotban van, illetve maga a fólia is szép feszes, nincs kiszakadva, így nem merült fel, hogy levetessük a teljes tetőt csak azért, hogy a tetőfólia ki legyen cserélve
177 oldal mindenféle verzió,variáció. Ez kell nekem,de végig kell olvasnom. Akit nagyon érdekel a ablak káva szigetelés,annak ez hasznos lehet. PIR EPS minden van.
Szigetelő lapok is csökkentik a nyílásméretet, legfeljebb nem látod bentről, de ha bent vastagabban vakolsz (vagy gondolom úgyis gipszkartonnal fedik a kávát, és duplán rakod), akkor ugyanott vagy.
De lehet elég lenne a hálószobára a toktoldós megoldás, a többire meg az XPS.
Toktoldónak eléggé húzós ára van. 9200 Ft 30mm. NEm tudom egy szál vagy métere. Szerintem a 3méteres szál ennyi. Kellene belőle 10 szál nekem és akkor 92k
5cm-es XPS-ből megvan ez 22k
4cm-es PIR habból megvan ez 40k
Emellett a toktoldó belül látszódik és vastagabb lesz a keret tőle. De hangcsillapításban ez jobb. Szigetelő lapok meg nagyobbak lehetnek, összességében azzal jobb a hőszigetelés.
Nálam elcsesztem egy kicsit,mert a betonoszlop pont az ablak mellé került. Jó lett volna a statikussal egyeztetni,hogy rakja még jóval arrébb az oszlopot. Betonoszlop és az ablak közé kellene jó szigetelő és oda PIR hab fog kelleni.
Elengedem ez a hang kérdést. Vagy jóval vastagabb hőszigetelés kell és mindent külső falsíkra rakni vagy még kintebb. De a csodálatos jogszabályok miatt nem lehet szélesebb a ház szigeteléssel sem. Belül így is kicsi,kintebb nem akarok menni meg+drágább is lenne.
Új ház lesz,emiatt nem akarunk bonyolult csicsás dolgokat.
Egyszerűbb lenne akkor 15cm helyett 20 cm hőszigetelés,árban munkaidőben ugyanott lennénk. 15cm a labazat,homlokzatot is annyira akartam,mert Egyszerűbb ha ugyanakkora. Minek más méret?
Szerintem tedd nyugodtan külső falsíkhoz az ablakot, jobban jársz. Ha a rejtett tok miatt vastagabb hőszigetelés kellene, azt megoldhatod egy "szemöldökkel" is, akár a teljes ablak körül, akár csak részlegesen.
Ilyemire megoldásra gondolok, persze nem a csicsa szempontjából:)Sima egyszerű, 3-5cm vastag csíkokból.
Van itt valakinek xps-es ablak kávája? Mennyire vezeti be a zajt?
Nem tudom külső falsíkba rakni az ablakot,15cm eps homlokzat miatt mert redőny is lesz
Ablakkával nem tudom mi legyen. Xps vezeti a hangot. Vagy xps helyett ytong,pir,toktoldó megoldások vannak a fejemben. De nem sikerült még kitalálnom a tutit.
A rétegelt megoldásom napsütésben átlagosan 3 fokkal becsült felül.
Megcsináltam a csövet, ahogy javasoltad, sőt
a) az 50 mm-es fehér szifoncsőbe belül is került egy réteg buborékos fólia, kívülre 3 réteg, s zárásnak, hogy a cső falát direktben ne érje fény egy záró fehér gumiszerű anyaggal is elláttam
b) L alakúnak hagytam az eleve L alakú 40mm/50mm átmérőjű csövet, s úgy pozícionáltam, hogy a 40 mm-es szakasz előre, haladásirányba nézzen, míg a mérőt mélyen az 50 mm-es szakasz közepén rejtettem el.
Na még így is átlagosan 1,5-2 fokkal mért felül futás közben.
A rétegelt megoldást csak simán a háztól messze függesztve teszteltem, azaz elég keveset sikerült javulni.
Már csak az a kérdés, s ennek még nem néztem utána, hogy létezik-e 3,5-4,5 cm-es teljes átmérőjű mini ventillátor, mert ha nem, akkor itt hagyom abba.
Nincs kedvem már elölről kezdeni, s egy 70 mm átmérőjű szürke csövet venni (az volt a másik elem a szerelvényboltban, amivel szemeztem).
Ha létezik mini ventillátor, akkor még terhelem magamat ezzel.