Keresés

Részletes keresés

konczeyb Creative Commons License 2011.11.11 0 0 9465

uh szegények ezzel a hányással :(

hat sajna jon az orrszivasos idoszak, bar nalunk mar sokkal jobb, mint tavaly, probalgatja maganak szivni, es ha en szivom, akkor sem uvolt mindig, ha kelloen viccesen csinalom, akkor neha nyavajog, neha meg rötyög :)

Előzmény: toria78 (9460)
konczeyb Creative Commons License 2011.11.11 0 0 9464

Karácsony:

 

- nálunk most a konyha a favorit, csak lehet, hogy mire begyűjtjük a hozzávalókat már le is áll róla. Szóval konyha, edénykék, zöldségek, evőeszközök, egy része otthonról, de az IKEÁ-ban is lehet helyes dolgokat kapni, és akkor nem a mi lábasainkról gyilkolja le a zománcot.

- bevásárlós-piacos-penztargepes jatekok (szerepjatekok, bar most meg nem szerepel :)

- rajzolótábla, amiről mindig el lehet tuntetni a rajzot, ha felemeljuk a foliat

- nyomda, gyurma

- focikapu

- mar kapott rollert, meg futobiciklit, ami tavasszal mar szoba johet

(nalunk annyi iranybol kap ajandekot, es az ajandekozok egy resze eleg megaloman, meg orokoltunk is egy csomot, hogy nem gyozok ennyit kitalalni, ugyhogy mar egy csomo mindenunk megvan elore, arra meg senkit nem lehet ravenni, hogy perselyezzunk es ne szorjuk a penzt, akkor mar inkabb iranyitom az ajandekokat, mert aki nem el egyutt egy pici gyerekkel, annak fogalma sincs milyen ajandek idealis)

 

 

 

bocs, hogy felvaltva irok ekezettel, meg ekezet nelkul, csak kozben levelezek es ott ekezet nelkul kell...

 

konczeyb Creative Commons License 2011.11.11 0 0 9463

Mondjuk, ha összeszámolom a kis szókincsét, azért van 20-30 szó-szótag. Pl.

pépa = répa.

kíííí = kész,

kééé = kés,

pu-pa = pumpa,

t(gy)eta=gyertya,

pá = párna,

té-ta = tészta,

te = telefon,

stb.

Előzmény: konczeyb (9455)
konczeyb Creative Commons License 2011.11.11 0 0 9462

Igen én is fontosnak tartottam, hogy még a beszoktatás előtt megismerje az arcokat, a helyet, a szokásokat, azért is vittem be én is játszóház jelleggel többször 1-2 hónap alatt, és ott ültem a sarokban, akkor jött oda, amikor akart, volt ideje hozzászokni. Viszont mivel nagyikon kívül sosem volt másra hagyva korábban óhatatlan volt, hogy kicsit rosszul vegye az első otthagyásokat. Ez nagyikkal is így volt az elején.

Előzmény: franciacsibe (9456)
Zsuzsa89 Creative Commons License 2011.11.11 0 0 9461

babaház + kiegészítők, lego duplok, falimatrica, nagy ágyba költözés... egyszóval nagylányosodás lesz a program karácsonykor...

(lehet, hogy a nagyágy átcsúszik az ünnepek utánra, bár az ünnepek alatt ki tudom használni a férjemet :))

 

Timi heti 1 napot tölt bébiszitterrel, reggel 9-től este 5-6-ig... már egy ideje kis sírás sincs, amíg volt, akkor is csak 1-2 perc, míg ott hagytam... hazajönni már nehezebb... a gyerektársaság sokat jelent neki... beadnám én is bölcsibe 2 éves kortól, de kistesó miatt úgysem veszik fel...

 

Beszéddel szerintem jól áll. Sokat tud, főleg állatok, családtagok, játékok, 1-2 ének is megy már felismerhető (de nem érthető) szinten... kedvenc könyveket Kommentálja saját szavival...

Előzmény: toria78 (9460)
toria78 Creative Commons License 2011.11.10 0 0 9460

sziasztok

beszédileg Nati sem jár nagyon elöl: anya apa mama ágy, baba, cica, és még pár hasonló. Mindent megért és mindent megértet.

A fiam sem kapkodta el annak idején.

 

Amit most beszívtunk, az a fránya köhögés. 3 hétig tartott, éjszakai hányással egybekötve. Antibio után jobban lett, pár napig, aztán beadattam a 18 hós oltást meg még vmit, na másnaptól visszatért a köhögés, már most is túlvagyunk a hálózsák-cserén, orrszíváson...

 

Karácsonyi ajándékkal hogy álltok? kirakó, kocka-kirakó, babakocsi, babaágy van nálunk a terítéken (nagyik helyett is intézkedek - megállapodtunk már évekkel ezelőtt).

MissEarnshaw Creative Commons License 2011.11.10 0 0 9459

egyébként én is erre gondoltam, hogy lindus meg pepe is elég sok idegen szót hall, lehet ezért is ilyen kis szótlanok... :)

amúgy ha egyszer megszólal, be nem fog állni a szája szerintem, mert most is folyton ekeg, különböző hosszúságú eeee hangokat mond. :))) a tessék az a rövid "e" / a nézd, mit csináltam az a kicsit hosszabb "eee"... :D

 

Előzmény: franciacsibe (9456)
MissEarnshaw Creative Commons License 2011.11.10 0 0 9458

itt voltatok védőnőnél?? ha így állunk, mi is megyünk logopédushoz. :))

 

sajnálom a hülye utat, visszafelé mikor is jön a gép? és jó otthon?

Előzmény: kiscsirek (9454)
MissEarnshaw Creative Commons License 2011.11.10 0 0 9457

Igen, remélem, ezt mi is tanultuk, hogy vannak akik a Nagy Beszéd előtt egy deig semmit sem mondanak... :)))

Előzmény: KicsiManci (9453)
franciacsibe Creative Commons License 2011.11.10 0 0 9456

Lili sem beszel meg egyaltalan, mondjuk az anya, apa-t azt harom nyelven is tudja, de ebben kimerul :)

A gyerekorvos nalunk nem aggodik, azt mondja, ha mindent jol megert, nincs semmi baj, egyeni uteme van minden gyereknek, masreszt Lili ket, illetve haromnyelvu gyerek, nala teljesen termeszetes hogy kesobb kezd majd beszelni, mondatokat mondani, es egyaltalan mindent.

 

Az ejszakai felkeleseknel (most eppen vannak, illetve megint keszulok, 3 foga tort at ma delutan) nekem szerencsem van, a szopin siman visszaalszik es mivel meg mindig egyuttalszunk, ki sem kell kelnem az agybol.

 

Bolcsi: en majd ugy iratom be hogy 2 eves 3-4 hostol jarjon heti 1 vagy 2 delelott, ennyi szerintem eleg ebben a korban. (Luka is igy jart anno, neki soha nem volt siras, az elso alkalommal sem, kesobb sem, igaz ha nem volt kedve, nem ment, es o sem kezdte 2 eves kora elott, viszont vele is jartam 9 hos koratol jatszohazba min. heti 1x)

Lilivel is jatszohazazunk boszen, heti 1-2-szer, en ezt jonak tartom, a szulo biztonsagot ado jelenleteben szocializalodik, hozzaszokik a gondozokhoz, a tobbi gyerekhez (ugyanazok jarnak hetrol hetre, szoval mar felismeri oket). Altalaban 2-3 orat maradunk 1-1 alkalommal es ott uzsonnazunk a tobbiekkel.

konczeyb Creative Commons License 2011.11.10 0 0 9455

Máté sem beszél, fiúból van, vagyis mond már szót meg szótagot, de aki nem ismeri nem érti, még én se mindig. Viszont addig visít, mutogat, rángat, stb, míg mindenkivel megérteti mit akar, úgyhogy nem féltem :) de azért korábban én sem szívesen adtam volna. Anyu szokta mondani, hogy ha Ő fekteti, simán megtudja, ha változtak a szokásai, még ha én nem is mondom, mert Máté addig egzecíroztatja, meg mutogat, míg mindent pontosan úgy nem csinálnak, ahogy szokta.

 

Nekem mindenhol azt mondták, hogy azt viselik a legnehezebben, ha heti 2 nap pár órára vannak beadva valahova (tisztelet a kivételnek). Vagy legyen minden nap mondjuk délelőttre, vagy inkább sehogy, mert nem tudják se ezt, se azt megszokni. A szomszéd gyerek is így kezdett, aztán elkezdte mondani, hogy ma épp nincs keve menni, ma meg van... A heti kétszer beadott gyerekek nagyon nehezen szoktak beszokni, és sokkal tovább sírnak. Máté másfél hét alatt átment a sírásos szakaszon, az sem végig volt durva, mert nagy sírás csak az első 2 nap volt, utána már csak reggel pár perc elváláskor. Mondjuk a párnáját és a cumiját sokáig hurcibálta, de most 1 hónap után már az sem kell neki.

 

Igen 6 órában vissza tudtam menni dolgozni, bár ez utazással inkább 8-9 óra, reggel apja viszi 8 körül, én korábban el..., délután meg én megyek érte 1/2 4 körül, az olyan, mintha otthon kelne délutánra, szóval a délutáni etap végig velem van, azzal a különbséggel, hogy a bölcsiben 4 helyett 2-ig alszik.

 

Ez egyébként magánbölcsi, mert Csömörön nincs bölcsi, úgyhogy fizetés ellenében bármilyen konstrukcióban felveszik :)

Előzmény: MissEarnshaw (9450)
kiscsirek Creative Commons License 2011.11.10 0 0 9454

Sziasztok.

Nalunk sem mond meg semmit. csak hadoval, bar azt egyre cifrabban. :)

Viszont voltunk a vedononel a 18 honapos ellenorzesen. Minden okesnak tunik (bar ezt tudtam:) az egyeduli hogy szerinte azert ilyenkor mar legalabb kb 5-6 egyszeru szot kellene mondania.

ugyohgy visszahiv 2 eves koraban es ha akkor sem kielegito, beutal logopedushoz. Bar nyugtaott hogy azert ne idegeskedjek mert minden gyerkoc mas utemben kezd el, van olyan hogy 2-3 het alatt nagyot fejlodik, szoval se stresszeljek ezen.

Igazabol nem felek, me'g adok idot neki. Szerintem ugy lesz mint eddig mindennel (maszas, felules, jaras) hogy hirtelen kezdi el majd egyszerre amikor keszen all. -legalabbis remelem:))

 

tegnap este jottunk haza MO-ra. Hat nem volt egy leanyalom. Az volt a nagy mak hogy az egyik melletunk ulonek felajanlotta a legikisero hogy van mashol szabad hely atulhet ha akar, (miutan oarditani kezdett amikor az olembe akartam venni:) igy meguresegett mellettunk egy szek, de jo is, mert me'g igy is halal volt:(( Nem aludt el, pont alvasidoben kellett a repteren varni, teljesen felporgott, a gepen sem aludt csak nyuglodott, vegig minden baja volt. fent volt reggel 8tol este 10-ig . ma is koran felebredt anyukam kutyai ugattak az udvaron, gondolom nincs hozzaszokva a hanghoz. kivancsi leszek mi lesz ma..

KicsiManci Creative Commons License 2011.11.10 0 0 9453

Vihar előtti csend! Egyszercsak mondatokban kezd majd el beszélni:-)))

Előzmény: MissEarnshaw (9450)
KicsiManci Creative Commons License 2011.11.10 0 0 9452

Ja! és így 18 hónaposan és 2 hetesen 16 fogú lett a nagylány. Gyönyörűen mond már rengeteg szót, de néha kisebb mondatokat is, mindent utánoz, az összes általa ismert állat hangját, és nagyon figyeli a szánkat, mikor beszélünk, főleg, mikor énekelek:-)

Az egyedül evés egészen jól megy már, a levessel vannak kisebb gondok, és az akarattal, de ha van kedve, akkor már nagyon ügyes:-)

Viszont pl. szendvicset nem tudok adni neki, sehogy nem eszi meg. Megvajazott, vagy sajtozott kenyeret a sajtos felével az arcához nyomja, és lenyalja a kenyérről:-)) Katonákat sem eszi, leszedi a párizsit, de azt is kiköpi néhány szépen megevett falat után. Hát, nem egyszerű ez:-)

KicsiManci Creative Commons License 2011.11.10 0 0 9451

Bizonyára Máténak is jól esik egy kis új környezet. Én is észrevettem Maján, ha délelőtt pl. mamáékkal hagyjuk, mert nem akarjuk ébreszteni, ha menni kell  valahova, akkor délután velünk is sokkal kezelhetőbb.

Igazából pont ez miatt én is szívesen vinném bölcsibe, és tudom, hogy neki is jó lenne és imádná is, de itt csak akkor lehet, ha az anyuka is dolgozik. Na már most nekem nincs munkám:-( Jó lenne legalább heti néhány nap néhány óra, amikor kitombolhatná magát mással, és akkor nem unna engem annyira, hogy mindig veri nekem a balhét:-(

Előzmény: konczeyb (9449)
MissEarnshaw Creative Commons License 2011.11.10 0 0 9450

na ez tök jó hír. :)

és te részmunkaidőben vissza tudtál menni vagy ezt hogy kell elképzelni, lemaradtam kicsit. én eddig gondolkoztam a bölcsin, de most vhogy meggondoltam magam, szegény, majd ha beszélni tud valamennyire, akkor majd újra visszatérünk.

most ott tart, hogy szó szerint mindent megért, de beszélni semmi. egy szót sem mond már, mint régebben. se banán, se dart, se mama, se papa, se semmi. de olyan összetett dolgokat megért, hogy csak lesek folyton, hogy te jó ég, ezt így hogy szedte fel?! 

Előzmény: konczeyb (9449)
konczeyb Creative Commons License 2011.11.10 0 0 9449

Hat nalunk egyertelmuen bevalik ez a bolcsi dolog (nem mondom, hogy minden gyereknel ertelemszeruen igy van). En is kiegyensulyozottabb vagyok, szivesebben vagyok vele delutan, Mate imadja a bolcsit, nem lehet hazarangatni, boldogan kortancozik meg motorozik a tobbi gyerekkel, sokkal jobban elfoglalhato otthon is (bar ez nyilvan a kor elorahaladtaval amugy is javul), es ujabban atalussza az ejszakakat, mondjuk a bolcsiben delutan nagyon keveset alszik... Ja es 2-3 napja nem szopizik, en meg mar nem dugom oda neki igy 21 honaposan, egyszer-egyszer oda mutogatott, de a "Na de csücsök" mondatra már le is tett róla. Eddig nem, visítani kezdett, és akkor mindig kapott. Az éjszaka még kardinális lenne, de most vagy 2 hete nem kelt fel éjszaka, max éjfél előtt, amikor még anélkül is visszaalszik, szóval nem derült ki, hogy akkor hogy reagál.

revela Creative Commons License 2011.11.08 0 0 9448

Ugyanazt tudjuk csinálni, mint ti, ringatom, van a szobájában egy ágy, azon fekszünk. Sokszor nem akar az ágyon lenni, hanem tartani kell, különben jön az üvöltés. Ha le lehet tenni, az se békés fekvés, hanem a hajamat akarja húzni, szememet kitépni, stb. utána kicsit pihen, majd megint felvenni, nagy nehezen letenni, stb. Próbálkoztam, hogy kis éjjeli fényt hagyok a szobában, mert lehet, hogy a sötét zavarja, ha felriad, de az se segít. Ranschburg könyvében olvastam, hogy ha éjjel fent van, nem kell ragaszokdni ahhoz, hogy a szobájában maradjon, fontosabb a biztonság neki. Egy matracot javasolt a szülők ágya mellé, oda le lehet tenni a nyugtalan gyereket, ha nem akarják maguk közé tenni. Próbálkoztam a magunk közé tevéssel és alvással, ugyanúgy cirkuszolt, viszont plusz hozadékként apa is fent volt 2 órát. Tényleg nem tudom, ilyenkor mi a teendő.

Előzmény: MissEarnshaw (9444)
konczeyb Creative Commons License 2011.11.07 0 0 9447

mindez annak ellenére, vagy amellett, hogy az esti elalvás 6 hónapos kora óta szopi nélkül megy, csak az éjjeli visszaaltatás nem. Ha egyszer-egyszer én nem voltam, akkor általában éjjel apjának süvöltött egy fél órát, és utána együtt aludtak el.

Előzmény: konczeyb (9446)
konczeyb Creative Commons License 2011.11.07 0 0 9446

Nálunk teljesen váratlanul szoktak beköszönteni az éjszaka átalvós korszakok. Már volt egyszer egy hónap, aztán megint fogzott, vagy szeparációs szorongott, vagy mittomén, úgyhogy visszaesett a 2-3 kelésre, aztán ez szép fokozatosan 1-2 hónap alatt visszaállt az 1 kelésre, és most 1-2 hete valamitől meg nem kel éjszaka. Mondjuk nálunk van cumi, és azt megtalálja és beveszi. Valamelyik éjszaka volt olyan, hogy egymás után 2-3-szor is felsírt, mellette aludtam, de aztán azóta megint semmi,de mondjuk olyankor csak szopival hajlandó visszaaludni, ha már bemegyek, igaz még nem erőszakoltam meg, hogy ne akarja.

Előzmény: Az Ötödik Elem (9445)
Az Ötödik Elem Creative Commons License 2011.11.07 0 0 9445

Sziasztok!

 

Látom, sokaknak mostanra lett problémás dolog az alvás...

Nálunk az első 15 hónap volt gáz, gyakorlatilag, amíg a szopi tartott. Sokáig reménykedtem, hogy majd javul magától, de nem. Ezek szerint mákunk volt, de 2 kicsit sírósabb szopi nélküli éjszaka után beköszöntött végre a teljes éjszakák átalvásának időszaka. Mostanság 1 héten 1-2x előfordul, hogy felébred Ábi, de akkor odaveszem közénk, és alszik is vissza, nem kell semmi cécó.

A napközbeni alvást sajna csak a függőágyban hajlandó bonyolítani, bár állítólag a mamánál ezt a szokást is elhagyta, mindenesetre itthon csak így hajlandó napközben aludni.

 

Muzsa, teljesen megértem, hogy szeretnél már végre éjszaka pihenni, Nem lehet, hogy rossz volt az időzítése az éjszakai szopielhagyásnak? Nem lehet, hogy pont fogfájós időszakban kezdtétek? Nálunk akkor volt pár nyűgösebb éjszaka, mikor mocorgott a foga.

Egyébként nálunk is volt visszaesés: már egy hete jól ment szopi nélkül az elalvás, aztán elmentünk a barátainkhoz Pestre, majd a következő nap továbbutaztunk Anyósékhoz, és a 2x-i környezetváltozás, utazás estére annyira elfárasztotta, hogy csak szopival tudtam megnyugtatni, annyira sírt. (Apósom örjöngött is, hogy még mindig szopik a gyerek....)

Persze, ezután szépen visszaállt a szopi nélküli alvásra, életre, nem volt gond hál' Isten.

MissEarnshaw Creative Commons License 2011.11.06 0 0 9444

és ti miket csináltok, hogy aludjon? és heti 4x??? anyám! nálunk változó, volt, hogy két héten át minden éjjel fenn volt 2-2,5 órát, aztán meg hetekig csak rövidebb időkre ébredt. 

mondjuk csúcs a ma éjszaka volt eddig: 1kor felébredt, bement az apja, 20 perc alatt elaludt a simogatására, majd 15 perc múlva újra ébredt, de iszonyat hangerővel sírt, úgyhogy bementem, felvettem és onnantól kész volt a dolog: 5ig egy szemhunyást sem aludt. mi sem. 4 órán át már mindent kipróbáltunk: hordoztuk, lefektettük a hasunkra, simogattuk csak a hátát, magunk közé tettük, de nem, teljes nyitott szemmel nézegetett, néha dumált, aztán néha sírt, néha meg becsukta a szemét, hogy akkor alszik, de 10 mp múlva kinyitotta és felélénkülve rugdosni kezdett. aztán 5 körül elaludt az apja hasán, aki 5.50kor betette az kiságyába és ott aludt 9.10-ig. szóval nem húzott rá sokat, nem aludt mondjuk délig vagy nem tudom.

egyszerűen nem tudom, ilyenkor mit kéne csinálni vele, hogy aludjon. előtte nappal 1 órát aludt 1 körül.  

Előzmény: revela (9440)
kiscsirek Creative Commons License 2011.11.04 0 0 9443

ahh :( ez nem lehetett kellemes. De legalabb Nati nem utotte meg magat. Remelhetoleg sikerul megcsinalni.

 

Nekem amugy az a remalmom hogy a sajat fogat tori ki egyszer. Nagyon sokszor ugy esik el hogy arcra esik, hiaba teszi ki ugyesen a kezet, van hogy nem eleg. Mar kb 5-6szor verzett is szaja/inye.

Előzmény: toria78 (9438)
kiscsirek Creative Commons License 2011.11.04 0 0 9442

En sem igazan hiszek az ilyenekben, de biztos lenne olyan szitu hogy akar a raolvasast es barmi hokuszpokuszt kiprobalnek kinomban :)

De viccet felre teve, lehet hogy erdemes ilyen iranyban is korulnezni sosem tudni mi segithet.

Biztos van valami homeopatias cucc amit ki lehetne probalni.

 

Előzmény: konczeyb (9441)
konczeyb Creative Commons License 2011.11.04 0 0 9441

muzsa

Na én ilyenkor kezdenék el gondolkozni alternatív megoldásokon, persze lehet, hogy ez a gyerek ilyen, de akkor úgysem lehet mit tenni.

Szóval  nincs-e hidege, melege, lehet, hogy el lehetne gondolkozni feng shui-s elrendezéseken, beméretni vízeret, homeopátiás bogyók alvásra, fogzásra. Nem mondom, hogy mindegyikben hiszek, csak akár ez irányba is lehet fordulgatni.

Mondjuk szerintem amíg fogzik, addig max azon lehet gondolkozni, hogy az ezirányú kínjait hogy lehet enyhíteni (homeopátia), aztán ha elvileg nincs semmi baja, akkor érdemes a többi irányba menni.

Előzmény: muzsa (9433)
revela Creative Commons License 2011.11.04 0 0 9440

Nálunk egy héten legalább 4 éjszaka virrasztani kell vele, 2 óra a minimum, amit fent van, az apjával is, úgy is próbáltuk. Nem tudom, miért ébred fel. Volt, hogy megetettem, az se rövidítette le a ébren töltött időszakot. Szerintem nem a foga, mert már az összes kint van.

 

Szerintem is jó, ha az ember kiszakad egy kicsit a hétköznapokból. Mi most a hosszú hétvégén voltunk vidéken rokonoknál, nagyon jól érezte magát, új látnivalólk, idegen emberek, csupa érdekes dolog között. Nyilván nem városnéző túrára kell menni, de egy nyugis, sétálgatós, kirándulós kiruccanást élveznek a gyerekek.

Előzmény: MissEarnshaw (9430)
konczeyb Creative Commons License 2011.11.03 0 0 9439

uh szegenyek, meg jo, hogy nem neki tort ki foga, bar neki majd meg no uj :))

 

Előzmény: toria78 (9438)
toria78 Creative Commons License 2011.11.03 0 0 9438

sziasztok

hogy a rossz híreket tetézzem, ma Natival olyan szerencsétlenül fejeltünk össze (álltam, őt fejjel lefelé lógattam, aztán meg felültettem....), hogy eltört az egyik fogam...a doki visszaragasztotta, de pár héten belül más megoldás kell.... grrr.  neki nem fájt. aranyos volt, amikor látta rajtam h sírok, jött odaült az ölembe és megölelt erősen

MissEarnshaw Creative Commons License 2011.11.03 0 0 9437

mentek haza? de jó! és karácsonyozni hol fogtok?

 

gyertek akkor hétfőn! ráérünk. ;) a cafe kb 10 perc kocsival, de csak mert 5-6 lámpa feltart... :( nem bonyolult az út, én is kocsival szoktam menni, szóval képzelheted... :))) jó hely, csak most a szünet miatt ISZONYAT tömeg volt, vagy 30-35 gyerek. :((( de jövő hét már szerintem jó lesz. most peti 1/2 1-1/2 2 körül alszik el, szóval vagy délelőtt oké olyan 12ig vagy 3 után. nem tudom, ez oké-e... :)

Előzmény: kiscsirek (9435)
kiscsirek Creative Commons License 2011.11.03 0 0 9436

Nem sirankozas, meselj nyugodtan, neha mar az is jo ha az ember elpanaszolhatja! ez igy tenyleg eleg nehez lehet,  mert akkor vegulis evek ota tart a helyzet. Lehet hogy ok egyszeruen ilyan rossz alvok,es kesobb javul majd, aholgy kiveszem Ivan is jobban alszik 2.5 eves kora ota. persze ettol nektek meg nem lesz most konnyebb. :((  Sajnos otletem sincs mit lehetne csinalni. Az lett volna hogy a ferjed probalkozzon, de akkor ahogy irod az sem megoldas. :(

Előzmény: muzsa (9433)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!