Feltételezem, hogy az extra funkció miatt a motor tekercselése is eltér a szokványostól és/vagy transzformátor üzemmódban pl egyes tekercsek sorba kapcsolódnak egymással, stb
Először azt akartam írni, hogy transzformátor üzemmódban nagyon rossz lehet a hatásfok a légrés miatt, de egy kör (hengerpalást) alakú légrés szórt fluxusa nem is olyan nagyon szórt :), ráadásul lehet, hogy egyedül csak az állórész a trafó, vagy dolgozhat az állórész és a forgórész két független (párhuzamosan kapcsolt) transzformátorként is.
Inkább a melegedés miatt aggódnék, de gondolom nagyenergiájú töltés közben dolgozik valami komoly hűtőventilátor.
Hát nem tudom mire gondoltál, remélem nem arra amit értelmezni vélek....
Egy mai korszerű kazán, amikor a keringető szivattyúja is üzemel, kb 70-80W-nyi fogyasztást mutat. Tudom, mert mérem, mint a képen is látszik, nem megy fölé soha. Ennél egy régebbi kazán sem lehet sokkal több.
Szinkron motornál a forgórészen sose megy át a tengelyen kiadott vagy benyelt mechanikai energia villamos megfelelője, féküzemben is az állórész termel.
Mint írtam, nem ismerem az alkalmazott technológiát, de a leírásból azt feltételezem, hogy generátoros üzemmódban a gerjesztés a töltendő akkuról , míg transzformátoros üzemmódban ez külső áramforrásról történik.
Ez egy szakmai fórum, legyünk pontosak. A transzformátoros üzemmód nem féküzem, még akkor sem, ha oda írod, hogy mintha. Az egyetlen hasonlóság, (ahogy azt a második hozzászólásodban írtad) hogy mindkét esetben a forgórészről történik a töltés. Most lehet kötözködőnek nevezni, lehet közellenségnek kikiáltani.
A motoron keresztül táplál vissza "mintha fék üzemben visszatermelne"
Komolyan nem lehet érteni? Vagy kötekedni akarsz? Nem fék, mert nem forog a motor, de ugyanazon a körön a motoron keresztül táplál vissza, mint fék üzemben. Ezt még a fiam is érti.
Attól, hogy szarul fogalmazta meg, igaza van. A zoeban nincs fedélzeti töltő, a motort kvázi transzformátorként használva az inverterre táplál vissza, mintha regeneratív fék menne, így tud 43kW-al tölteni. Emiatt van, hogy 1f 16A esetén kb 40% a töltési veszteség. Min 3f 16A kell de inkább 32A ahol már 15% alá mehet a veszteség
As a result, it can be used either as a motor (for driving the vehicle), as a generator (for charging the battery while driving) or as a transformer (for external charging at the mains).
Igen, mostanában ez a divat. És még a moderátorok is asszisztálnak hozzá :D Engem egy másik fórumon ők hajtottak el, mert állítólag senki nem szereti ha kioktatják :D Vitába mertem szállni néhány a tudatlanságuknál csak az egójuk nagyobb hozzászólóval.
ezt a szép magasröptű szakmai véleményt olvastam --egy másik topikban;
villanymotor kicsinyített változata a hajtómotorja - amit töltéskor fázisváltóként használnak, az állórész kapja a kút oszlopról a háromfázist és a motor tekercselt rotorjáról egyszerre három külön ágon veszik le az egyfázist és azt egyenirányítva töltik az akkut. Mondjuk az ilyen motor elvileg csak csúszógyűrűs lehet, de hogyan nem ég le a kefe, ha álló helyzetben (töltéskor) nyomnak át rajta 43kW-ot?
Szerintem komolyan gondolta; az utóbbi években villanyszerelők szoktak imigyen "felvilágositani",
ha a készülék 300W-s akkor 2v -nál 150A-t 230V nál meg 1valamennyi A-t vesz fel ..tehát ha még tovább növeljük a feszültséget pl 400V akkor már 0,8A rel is beéri.......! ! ! ! !
teljesen meddő volt a beszédem a 230V készülék működési határairól ! szerintem a 180-200V és a 265-270V .
Indok mert a kommunisták ezt is rosszul tanitották --mármint nekem.!.
A kazánod, nagy valószínűség szerint nem a 230V-os hálózatra panaszkodik. Sokkal valószínűbb, hogy a panel hibásodott meg, vagy a tápegység egyik kisfeszültségű ága mondta be az unalmast. Ha kondenzációs, akkor javaslom a kondenzációs kazán topicot.
Lehet, hogy amúgy értelmes ember, csak éppen nem tudja, hogy pl mit jelent a bejegyzésedben a "váltakozófeszültségű érték" kifejezés.
De ha elmagyarázzuk neki, hogy "azt a sárga tekerő izét tekerd oda, ahová ez van írva: 750V〜" ....ezt a legtöbb ember ember meg tudja csinálni szalmai szleng értelmező szótár nélkül is :)