Keresés

Részletes keresés

szakmókus Creative Commons License 2018.10.18 0 0 92077

"Ezt úgy érted, hogy pl villamos szerelés során tilos olyan csavarokat alkalmazni, amely csavarhoz a gyártója nem mellékelt egy nyilatkozatot, miszerint az ő csavarja alkalmas ELEKTROMOS berendezések szerelésére is?"

Nem kell a gyártónak ilyen szakvélemény.A villamos szabány írja elő hogy nem alkalmazhatsz 8.8-as anyagminőségtől gyengébb illetve bevonat nélküli fekete csavart.

A csavargyártónak az anyagminőséget kell garantálnia.

Ha mindenáron vízcsövet akarsz szondaként használni, kérned kell a gyártótól műbizonylatot az alkalmazásra.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (92075)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.18 0 0 92076

"Ha a T. megrendelőt agyonüti a villany akkor a bolti szonda papírját tudod lengetni a bíróságon, hogy te megtetted amit lehet, minden szabványos nincs itt semmi látnivaló"

Tehát ha én megveszem a legolcsóbb "hivatalos" gyári szondát, szabályosan leverem valami szar talajba, akkor én védve vagyok a bíróságon? Akkor is, ha ezen szonda földelési ellenállása mondjuk 100 ohm lett?

Előzmény: Törölt nick (92048)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.18 0 0 92075

"Abban az esetben , ha villamos kivitelezést készítesz akkor csak gyártói megfelelőségi nyilatkozattal rendelkező termékeket használhatsz fel."

Ezt úgy érted, hogy pl villamos szerelés során tilos olyan csavarokat alkalmazni, amely csavarhoz a gyártója nem mellékelt egy nyilatkozatot, miszerint az ő csavarja alkalmas ELEKTROMOS berendezések szerelésére is?

Vagy esetleg az a véleményed, hogy bármilyen csavarral lehet villamos berendezést szerelmi (még akkor is, ha a csavar gyártója nem adott hozzá elektromos nyilatkozatot), amely csavar alkalmas elektromos berendezések szabványos szerelésére?

Mert utóbbi esetben egy horganyzott vízcső gyártójától se várj elektromos megfelelőségi nyilatkozatot is, miszerint "ez a cső megfelelő elektromos földelőszondának, földvezetőnek, lámpaoszlopnak, tetőbevezetőnek, kábelvédelemre, elosztószekrény-lábnak,  stb stb stb stb" :)

Előzmény: Lőpan (92042)
szakmókus Creative Commons License 2018.10.18 0 1 92074

Tegyük fel hogy az utóbbi.Elek sem él örökké,ha hosszas szenvedés után eltávozik a túlvilágra,és a tákolmánya
 új tulajdonoshoz kerül, az vízcsőnek fogja minősíteni.Tegyük fel hogy nincs szüksége a kerti csapra (vagy
 akármire) természetesen a csőszakaszt falsíkba fogja elvágni, a hozzá csatlakozó vezetéket(zöld/sárga?)
EPH-nak vélheti .Lehet ezen a fórumon fogja kérdezni hogy miért van a vízcsőre vezeték kötve. Mivel víz vezetésre volt használva mindenki szerint EPH.

Ezzel meg is szünt ELEK szondája.

Ja ekkor Eleket ez már nem érdekli.

Előzmény: ötfelezős (92046)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.18 0 0 92073

Talajtól függ. Amikor felsorolják mi használható földelő szondának, az nem azt jelenti, hogy mindet mindenütt lehet használni.

Előzmény: tfe_tng (92072)
tfe_tng Creative Commons License 2018.10.18 0 0 92072

Mint irtam csak osszefoglaltam az eddig irtakat, semmi egyeb, nem akartam allast foglalni.

Ha mindenaron vizet akartok vezetni a foldeloszondaban, lelketek rajta, en inkabb nem teszem. Epp eleg meggyozo indok nekem - akar a jozan paraszti eszt figyelmen kivul hagyva - hogy akarmilyen ritka feltetelek eseten peldaul a gyerekeimet agyonvarja a hibaaram a kertben, szal inkabb kihagyom. 

Halkan hozzateszem hogy jo regen nem lattam mar fem vizcsovet a foldben (mondjuk a lakasban sem sokat) de ugye ehhez sem ertek. 

Elég világosan le lett írva, hogy a réz cső alkalmas szondának

Nem rohad az szet idovel ? Tenyleg erdekelne...

Előzmény: trilla414 (92068)
trilla414 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 92071

Az is érdekes (és a gondolkodásra való teljes alkalmatlanságot igazolja), hogy (állításod szerint hozzáértőként) ennyi időt beleölsz a témába, de ezt véletlenül sem arra fordítod, hogy végre megpróbáld szakmailag megvizsgálni a kérdést, akár arra, hogy alátámaszd az elképzelésedet, akár arra (ezt csak mint elméleti lehetőséget vetem fel), hogy továbbképezd magad és megváltoztasd a véleményedet. Ehelyett 2007-ig visszatúrsz a kommentelőzményeimbe.. :D OMG :)

Előzmény: GeriSoft07 (92069)
trilla414 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 92070

Nem értem ezt a posztodat. 

Ezzel most igazoltál, vagy cáfoltál valamit?

Vagy ezzel megint valami tekintélyelvű gondolataidnak adtál "hangot"?

Ha 11 éve is kérdeztem, akkor mi van? Ma már nem kérdezhetek? 

Eleket nem védem, nekem teljesen mindegy, ki mit dob be. Engem az érdekel, hogy egy adott kérdésre ki hogyan válaszol. Te például úgy, hogy fröcsögő szájjal személyeskedsz, közben olyan butaságokat állítasz, amit két sorral odébb tételesen hiteles forrásokkal megcáfolsz. Az ilyeneket nagyon nem bírom. Belekezdtetek egy szakterületbe, aztán fent ragadtatok a Mount Stupid tetején...

Előzmény: GeriSoft07 (92069)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.18 -3 0 92069

"Ugyanakkor belemész olyan butaságokba, mint hogy

1: semmi közöm a villamossághoz; Tévedés, de irreleváns is. 

2: barátom házát villanyszerelem; Tévedés, de irreleváns is."

trilla414  2011.02.25      0 0 36063

Sziasztok! Barátomnak megígértem, hogy megvillanyszerelem a most felújítandó lakását. Minden új lesz. Magamnak megcsináltam, de nálam nincs gáz. Nála lesz. Ezzel kapcsolatban van valami hivatalos követelmény? Gondolok itt arra, hogy gázművek addig nem köt be, amíg nincs arra jogosult villanyszerelőtől egy (EPH-val összefüggő, vagy bármilyen) nyilatkozat.

Tehát feltéve, hogy képes vagyok megcsinálni; jogosult is vagyok? Hogy működik ez?

---- 

Nem tudod, hogy miként kell betonalap földelőt kialakítani, de a fórumon segítenek?

trilla414  2007.07.07      0 0 9432

Sziasztok, alapozás előtt állok, megvan a gödör. Tegnap azt mondta egy idős villanyszerelő (akitől betonvasakat vettem), hogy fektessek be körbe az alapba egy szál vasat, azzal álljak fel, és kössem rá az órából a földelést.

Hülyeség? Megfontolandó? Tényleg segít ez a jó földelési érték eléréséhez? (Csupa agyag a talajom, ha ez számít) Vagy ne fektessem, hanem üssem le a földbe még lejjebb? Nem fog a betonvas szétrozsdásodni a földben? 

Köszi!

>>>>>

Értem, hogy sok év fórumozás alatt legalább akkora szakember lettél mint Elek, akit most ezerrel védesz, de sajnos ez tévedés. 

Előzmény: trilla414 (92062)
trilla414 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 92068

A halmazelméleted alapján viszont ami alkalmas földelőszondának, az alkalmas védővezetőnek is. Vajon melyik szakbarbár állna ki amellett, hogy a vasbeton ház vasszerkezetét használja védővezetőnek? Mert ugye azt már olvastuk, hogy ez földelőszondának bizony alkalmas... Ha senki, akkor viszont bukott a halmazelmélet.

"azzal hogy vizcso"

Itt valaki a "vízcső" kifejezést tetszőleges, mindig más értelemben használja.

Elég világosan le lett írva, hogy a réz cső alkalmas szondának. Azt is tudjuk, hogy vízcsőnek is. Közös metszet, tehát lehet szabványos szonda rézcsőből. Ugyanabból a rézcsőből, ami alkalmas víz vezetésére is. Nincs paradoxon.

Előzmény: tfe_tng (92065)
horex Creative Commons License 2018.10.18 0 0 92067

A foldeloszonda is vedovezeto."

Ez erőltetett meghatározás. Szerintem csak a földelő rendszer/hálózat alkotóeleme, része

Előzmény: tfe_tng (92065)
horex Creative Commons License 2018.10.18 0 0 92066

Érdemes elolvasni ezt a két cikket a horganyzott csövekröl

https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2015/november/3887-gozganyozott-acelcso-ezuttal-egy-matraszentimeri-hotel-volt-az-aldozat

https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2014/szeptember/3425-horganyzott-acelcsovek-korrozioja

Kiváncsi lennék van-e egyáltalán műbizonylat egy horganyzott földelőszondárol és mi van rajta?

tfe_tng Creative Commons License 2018.10.18 -1 0 92065

A foldeloszonda is vedovezeto. A vedovezeto viszont nem felteltenul foldeloszonda. Halmazelmelet, a vedovezeto a nagyobb halmaz. Legalabbis ezt szurtem le az eddigi okoskodasokbol :)

Ergo ha a vedovezeto nem lehet vizcso akkor a szonda sem lehet az. 

Alapvetoen ha jol ertettem nem a csovel van a problema hanem azzal hogy vizcso. Gondolom meg akkor is problema ha nincs benne viz, tekintve hogy a kotesek a vizcsovon nem azert keszulnek hogy aramot vezessen (a teflon szigeteles amit eloszeretettel alkalmaznak pedig kimondottan szigetelo). Foldeloszondanal pedig nem idealis hogy minden kotesnel kvazi szigeteled a szakaszokat egymastol (de legalabbis megnoveled az ellenallasat). Ha mondjuk egyetlen egybefuggo szakaszbol keszulne (vagyis nincs kotes) akkor esetleg hasznalhato lenne, de vizet akkor sem szabad vezetni benne (mondjuk ez eleve hulyeseg, olyan vizcso amin nincs egyetlen kotes sem alkalmatlan a viz vezetesere :)

Szoval az eredeti felvetes hogy "szabvanyosan megcsinalt vizvezetekbol keszult foldeloszonda" eleve paradoxon, mert nem lehet szabalyos ha vizvezetek csobol van. 

Előzmény: trilla414 (92064)
trilla414 Creative Commons License 2018.10.18 -1 0 92064

Igen, ez az érvelés ott elakadt, hogy a védővezető és a földelőszonda fogalmakat összemosták, ami nyilván hülyeség, hiszen külön írnak róla. 

Innentől kezdve nem tudom a vízcső védővezetőként való tiltását ráérteni a vízcső földelőszondaként történő használatára. Továbbá a vízcső attól lesz vízcső, hogy a víz miatt telepítették. Nyilvánvalóan a rendszer elektromos vezető tulajdonságainak teljes nélkülözésével. 

Ugyanakkor itt arról van szó, hogy a csövet szondaként telepítjük. Ez eddig szabályos, és attól, hogy víz kerül bele, attól még nem szűnik meg szondának lenni.

(Ugyanúgy, mint hogy attól, hogy a vízcsőre drótot kötünk, attól az még nem lesz védővezető...)

Előzmény: Törölt nick (92063)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.18 -1 0 92063

Leírta hogy lehet cső alakú anyagból a földelés, de nem lehet vízcső. Ez nem önellentmondás.

Nem tudsz szabályos földelésben vizet vezetni, mert abban a pillanatban már nem szabályos, hiszen vízcső.

Mellékes hogy ahhoz hogy szabályos legyen a csövekből épült földelés ahhoz megfelelő anyagú cső kell megfelelő kötésekkel, és az nem az a technológia amit vízszerelésben használnak.

Ha meg is építed, tanúsítania kell egy villanyszerelőnek hogy ez márpedig szabályos földelés, ezzel magára veszi az ezzel járó felelősséget is.

És ekkor még mindig nem vezethetsz benne vizet.

Ennél egyszerűbben ezt leírni nem lehet.

Emlékszel mit írtam a legelején?

-Mindegy, talán jön egy szabványismerő szakértő..

-Minek jönne? Az idejét pazarolni?

Bevágja a szabvány számát, szövegét, erre az egyik nem hiszi el hogy ez van benne, a másik meg azt mondja, hogy ez úgyis csak ajánlás.

Előzmény: trilla414 (92062)
trilla414 Creative Commons License 2018.10.18 0 1 92062

Ettől nem látunk tisztán. 

Ugyanakkor belemész olyan butaságokba, mint hogy

1: semmi közöm a villamossághoz; Tévedés, de irreleváns is. 

2: barátom házát villanyszerelem; Tévedés, de irreleváns is.

Nem kötözködök veled, egyszerűen az állításaid kötözködnek egymással. Előadod, hogy nem lehet, aztán beidézed, hogy mégis...

Azt viszont tisztán látjuk, hogy villanyszerelőként nem a hivatásbeli feladatod gondolkozni. Azt is tisztán látjuk, hogy ezt a hobbit önszorgalomból, szakmai kíváncsiságból SEM végzed. 

Helyette most már ott tartunk, hogy presztízskérdést próbálsz csinálsz a dologból, tekintélyuralmi időket idézve.

Magyarán, pusztán azért igaz, mert te mondod... Akkor is, ha rendre az ellenkezője derül ki az általad óvatlanul beidézett dokumentumokból.

Na ez nem így működik ám... :)

Előzmény: GeriSoft07 (92061)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.18 -1 0 92061

Namost, lássunk tisztán.

Nekem van villanyszerelő végzettségem, EBF és ÉV vizsgám, mégha le is járt mert nem újíttattam meg. (+ még pár végzettségem, de az ireeleváns)

Neked semmi közöd a villamossághoz, de már a barátod házát villanyszereled, amihez a fórumon gyűjtesz tanácsokat.

ezek után te kötöszködsz velem, és próbálsz szakmai kérdésekben vitatkozni.

Erre egy nagyon jó barátomat idézve: "ne próbáld ki este a kocsmában, mert csúnyán beverik a pofádat"

részemről továbbra sem válaszolok az agymenésedre, a haverod meg remélem túléli a munkádat.

Előzmény: trilla414 (92060)
trilla414 Creative Commons License 2018.10.18 0 1 92060

Világos feltétel, hogy szabályos földelésről van szó. Tehát mindenki biztonságban van. Le kellene szállni a magas lóról. Mi az, hogy kárt okoznak? 

Számodra lehet, hogy kényelmetlen a gondolkodás, hát akkor nem te fogod előre vinni a világot, az biztos. Az is nyilván kényelmetlen, hogy ész nélkül, kioktató stílusban böfögöd fel a szakmaiatlanságot, aztán meg amikor hiteles forrást idézel, megcáfolod magad. És akkor most előveszed a kamuszánalom-kártyát, hogy de szegények, akiknek kárt okozol? Milyen kárt?!? Világos feltétel, hogy szabályos földelésről van szó.

Előzmény: GeriSoft07 (92059)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.18 -1 0 92059

Nem írok semmit, mert azt várod, melyik mondatomból mely szavakat lehet kiemelni és trollkodni.

Én meg nem etetem a trollokat. És igazából az sem érdekel, te mit csinálsz, vagy Elek mit csinál, azokat sajnálom akiknek kárt okoznak!

Előzmény: trilla414 (92057)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.18 -1 1 92058

Előzmény: Mutual Friend (92053)
trilla414 Creative Commons License 2018.10.18 0 1 92057

"és még mindig nem lehet vízvezeték"

Igen, ezt mondtad az elején is. Először azt mondta, nem lehet cső. Aztán beidéztél valamit, ami szerint lehet. Aztán jött, hogy de nem lehet toldás. Aztán de.

Arra még mindig senki nem idézett ide senki semmit, hogy nem lehet víz benne. Sőt, eddig leginkább csak azt erősítettétek meg, hogy jobb, ha víz van a környékén.. :)

Szóval értem én, értettem először is, amikor írtad, hogy SZERINTED nem lehet benne víz, de kellene erre valami, ami ezt az elképzelésedet alátámasztja. Azon túljutottunk már, hogy "érzésre" nem jó ötlet ez.

Azt is értem, hogy már óvatosan írsz bármit, vagy inkább nem írsz semmit, mert az úgy tűnik rendszeresen csak megcáfolja az eredeti elképzelésedet, aláásva a vélt szakmai tekintélyedet. :(

Előzmény: GeriSoft07 (92052)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.18 -1 0 92056

Örök és kiapadhatatlan téma ... :)

Előzmény: kiggyo (92054)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.18 -1 0 92055

Ma az a trendi hogy végtelenül sikeresnek kell látszanod, munkád bonyolultsága érjen fel az agysebészével, hitesd el magadról hogy ehhez különleges már-már földön túli képességek kellenek. 

Pedig nem.

Régen is de most még inkább az megy villanyszerelőnek fő műsoridőben aki nem a legélesebb kés volt a fiókban gyerekkorában és ez a frusztrációja mintsem változott azóta.

A fórum szellemiségével teljesen ellentétes dolog az hogy itt kegyet gyakorolnak egyesek információátadásból. Elég csak megnézni másik tematikus fórumot itt, mondjuk a renault autómárka köré gyűlt embereket, hogy ott a szerelők is szivesen segitenek bárkinek bármiféle témában.

Valószínű életben sem senkiházi bandaként viselkednek ...

Előzmény: Mutual Friend (92053)
kiggyo Creative Commons License 2018.10.18 -1 0 92054

Mit szólnál egy kis PEN szétválasztáshoz urak? :-)

Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.18 0 0 92053

Azt csinálsz amit akarsz.

A föld alatt ugy is az idő mindent megesz.

Az a 3 méteres engedélyes bolti szonda szart nem ér mert jó lenne a beérne a talajvízrétegbe ami az esetek nagy részében ott még nincs. Aki leveri annak jó esetben egy fázisceruzája lesz csak, nem hogy meg tudja mérni a szonda peremétereit.

Ez a villanyszerelősdi azaz az épületvillamosság és azon része amin megy most itt a rugó egy végtelenül primitív történet.

Kár ennyi energiát belefeccölni ...

Előzmény: trilla414 (92050)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 92052

ez már félig kicsavarása az eredetinek, és még mindig nem lehet vízvezeték...

Előzmény: trilla414 (92050)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.18 0 0 92051

Elkezdesz gyártani egy 1.7 mm2 vezetéket. 

Szabványos méret ? Nem.

Egyébként ha megvan minden papírja használható ? Igen.

Kifejleszted a 10.5 villáskulcsot.

Szabványos? Nem.

Használható? Igen csak ebben a pillanatban kevés csavart találsz hozzá.

Soroljam ?

Előzmény: Törölt nick (92017)
trilla414 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 92050

Akkor végül is most már ott tartunk, hogy megcsinálhatod csőből, az anyagra oda kell figyelni, de nem gond a toldás sem, csak nyilatkozat kell hozzá, esetleg mérés, és máris jó és szabályos minden. 

Ez elég nagy váltás a kezdeti állásponthoz képest... 

Elek?

Előzmény: GeriSoft07 (92049)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.18 -1 0 92049

Alapfogalmak ismerete... Ha a szakmához nem is értesz, akkor legalább ehez:

Termék: kereskedelmi forgalomban adott célra megvásárolható eszköz, pl földelőszonda, ekkor lesz hozzá műbizonylat. Ismertető jele, hogy általában változtatás nélkül használják fel a terméket, mert az a rendeltetési célra készült.

Te gyártasz valamit egy vagy több termékből: ebben az esetben nem a célnak megfelelő, tehát a célra nem biztosított gyártott valamit használsz, ez esetben te vagy a gyártó, te nyilatkozol, hogy megfelel, uram-bocsá' ÉV méréssel bizonyítod, megfelelt.

Tényleg nem lehet megérteni, és pörögni kell még rajta?

Előzmény: trilla414 (92047)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.18 0 1 92048

Ha a T. megrendelőt agyonüti a villany akkor a bolti szonda papírját tudod lengetni a bíróságon, hogy te megtetted amit lehet, minden szabványos nincs itt semmi látnivaló.

Ha bármi másból tákoltad össze akkor meg lehet magyarázkodni, hogy nem ismered ugyan a szabványt, de józan ésszel végiggondoltad és szerinted jó az úgy, meg amúgy is elek a fórumról azt írta jó lesz.

Akkor szerinted ki fog bukni?

Ha nem jönnek össze a dolgok és a kertben pancsoló gyereked agyonvágja az áram, akkor megérte spórolni egy szaros szondán?

Előzmény: trilla414 (92047)
trilla414 Creative Commons License 2018.10.18 0 1 92047

"nem a "gyártónak", hanem neked kell nyilatkoznod"

vs.

"csak gyártói megfelelőségi nyilatkozattal rendelkező termékeket használhatsz fel"

Az, hogy én nem értek hozzá, az egyértelmű. De rajtam kívül közületek, akik viszont hozzáértőnek feltüntetve magukat állítanak a témában valamit, ki nem ért még hozzá? Te, aki szerint nem csak gyártói papír fogadható el, vagy Lőpan, aki szerint meg igen? Azt gondolom érzed, hogy valamelyikőtök bukott itt.. :)

Előzmény: sámli_ (92045)
ötfelezős Creative Commons License 2018.10.18 -1 1 92046

Csak azt nem kérdeztétek meg Mekk Elektől - igaz, ő sem mondta - hogy ez a vizet szállító földelés a közmű tulajdonának egy darabja-e, avagy az ő kertjében az esővíztartálytól a kert végében levő virágágyásig menő csődarabról van szó.

Mert a tiltás csak az előbbire vonatkozik, a szabvány (elődje) elődjének ismeretében.

sámli_ Creative Commons License 2018.10.18 -1 0 92045

Tényleg nem értesz hozzá. Ebben az esetben nem a "gyártónak", hanem neked kell nyilatkoznod, hogy megfelel az előírásoknak.

Előzmény: trilla414 (92044)
trilla414 Creative Commons License 2018.10.17 -2 0 92044

Az én tippem az lenne, hogy csináljuk ugyanúgy, mint amikor a "földben lévő beton – kivéve előfeszített beton – hegesztett betonvasszerkezetéhez" keresed a megfelelőségi nyilatkozatot, amiben a gyártó nyilatkozik, hogy a terméke megfelel az akármilyen földelőszondákról szóló előírásoknak...

Jahno Creative Commons License 2018.10.17 -1 2 92043

Ne kötekedj már! Neki egy csumpi kis gyártó meg ne magyarázza már, hogy melyik cucc mire jó! Akármire, IS! Különben sem értenek hozzá és kik ezek itt, hogy megmagyarázzák? Ha Elek borotválkozóasztalnak szeretné használni a mosógépet, akkor miért ne? Funkciójának megfelel. Más meg a plazmatévét fekteti el, fúr rá 4 lábat és van egy keci modern Pioneer feliratú fullHD asztala, és? Gyártó meg bekaphassa.

Lőpan Creative Commons License 2018.10.17 0 0 92042

Mekk Elek ezermester!

Abban az esetben , ha villamos kivitelezést készítesz akkor csak gyártói megfelelőségi nyilatkozattal rendelkező termékeket használhatsz fel. Ez vonatkozik vezeték, földelőszonda stb. 

Milyen terméket használnál fel ebben az esetben függetlenül attól, hogy a szabvány mit enged meg és mit nem?

Jahno Creative Commons License 2018.10.17 -1 0 92041

És ha a vízvezetéket lekötöm a csapról, oszt pálinkát veretek beléje, akkor az mi lesz?

Előzmény: szakmókus (92039)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.17 -1 0 92040

Nem is kék,csak egy bizonyos hullámhosszú elektronsugárzás kiszűrődik a kozmikus térből, erre Ádám amikor hanyattvágódott az almától azt mondta, hogy kék! Pedig csak Éva lökhárítóit fedezte fel és azt mondta azokra, hogy kék még mást is melléje. Hát kapott egy fekete lyukat is szerencsétlenje.

Előzmény: Jahno (92038)
szakmókus Creative Commons License 2018.10.17 0 1 92039

Funkciója szerint vagy vízvezeték, vagy földelő szonda. A kettő kombinációja nem lehetséges.

Ne kérdezd hogy miért, a PEN-nél sem tudtunk meggyőzni semmilyen magyarázattal.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (92035)
Jahno Creative Commons License 2018.10.17 -1 1 92038

Vagy megmagyarázza, hogy az ég nem a levegő nitrgéntartalma miatt kék, hanem az agyunk egy másik koncepció túlvilági valóságmilyenséges elképzelése alapján azt képzeli el, hogy valójában kék, mert kiskorunkban az iskolában is ezt nyomattánk belénk, mint ha kék lenne., de igazából az nem is kék, mert ha elképzeljük, hogy azt annak a színnek a nevét mi találtuk ki 4ezer éve és ha akkor azt mondanánk, hogy denevérszínű félpirosfeketeszakáll színű, akkor most úgy hívnák és az is lehetne... És itt jön egy olyan maszlag, aminek az eredetihez már semmi köze, de keci tudományosan néz ki.

Előzmény: Törölt nick (92017)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.17 0 1 92037

Lehet cső, de nem mehet benne víz.

Így jó?

GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.17 0 2 92036

igen, lehet vízszintes csőből földelés, ha tűzihorganyzott, vagy réz, vagy rozsdamentes, nem több darabból áll, vagy ha igen akkor vezető kötéssel, sajtolással vagy hegesztéssel van toldva, és NEM VÍZ-GÁZ-FŰTÉS célra van használva, mert te ezt akarod. Nem én ködölök, hanem te.

Te vízvezetéket akarsz használni, nem pedig leásott csövet. Te vizet akarsz benne vezetni.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.17 -2 0 92035

"a földbe ágyazott cső használható, de a vízvezeték nem. sajnálom, ha ezt továbbra sem érted."

Még mindig mellébeszélsz, vagy végre elismered, hogy vízszintesen vezetett csövekből is lehet TELJESEN SZABÁLYOS ÉS SZABVÁNYOS földelést csinálni?

Igen vagy nem?

(én hülye, egyenes választ várok a sunyi mellébeszélés fedettpályás Európa bajnokától :)

Előzmény: GeriSoft07 (92033)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.17 -1 1 92034

A helyszín pontos ismeretében lehetne használhatóbb tanácsokat is adni. Pl ha gyerekek játszanak a ház és az autó között, akkor mehetne a kábel magasan a levegőben, az elektromos csatlakozás pedig történhetne az autó egyik zárt részében (motorház/csomagtartó/utastér), satöbbi.

"nem tudom, hogy miért mondták, hogy szilikonos kell."

A szikikon tartalmú kábelek szélesebb hőmérséklet tartományban maradnak hajlékonyak. Pl fagyos időben kevésbé merevek. Hasonló célokra én többnyire gumikábelt használok, kevésbé jó mint egy profi szilikonos kábel, viszont könnyű beszerezni :) Hibrid autó töltésénél vastag kábel kell, a vastag kábel valóban elég merev tud lenni, ezért valóban jó dolog, ha a kábel (legalább annak gyakran mozgatott szakasza) hidegben is hajlékony marad. Vékony kábelnél ez kevésbé számít, de bazinagy aksihoz vastag kábel kell (3x2,5 ahogy már írta valaki).

"De a 3x1,5 mm és 3x2,5 mm közül sem tudom megítélni, hogy melyik szükséges."

Az áram miatt elég lenne a 3x1,5 is, de akkor a töltésre fordított villanyszámládból túl sok pénzt venne el a kábel veszteség (a vékonyabbik kábel jobban melegszik és ez a hő nem az autódat hajtja, csak a villanyórádat :), ezért minél hosszabb a kábeled, annál kifizetődőbb hosszú távon a minimálisan szükségesnél eggyel vastagabb, 2,5-ös kábelt alkalmazni (ha az autód még messzebb lenne, akkor valószínűleg még ennél is vastagabb kábelt javasolnánk ugyanarra a 16 amperre).

Előzmény: Nin42 (92016)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 92033

a földbe ágyazott cső használható, de a vízvezeték nem. sajnálom, ha ezt továbbra sem érted. Használhatsz csövet földelésnek, de nem vízvezetéket. akárhogy csűröd csavarod.

De nem érdekel, használd, és legyél okosabb mint egy ötödikes. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (92031)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.17 -1 0 92032

"Az tudatos, hogy a védővezető meg a földelőszonda részt kevered/vegyíted?"

Ez a kedvenc trükkje a falusi stílusú ravaszkodóknak: azt hiszik, hogy mindenkinek annyira alacsony az IQ-ja, hogy az olvasói közül senki sem fogja észrevenni a kifejezések trükkös összemosását.

Előzmény: trilla414 (92026)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.17 -1 0 92031

"Alkalmazható földelők A földelők a következők lehetnek:... cső... vízszintesen közvetlenül a talajba ágyazva"

A szabványbóll véletlenül saját szavaid cáfolatát is idézted  :)))))

Előzmény: GeriSoft07 (92022)
C20NE Creative Commons License 2018.10.17 0 0 92030

Szerintem nem érted, mire vonatkozik a "mechanikai igénybevételnek kitett" megfogalmazás! Amint erre rájössz akkor egy csapásra megérted, hogyan is kell értelmezni azt a mondatot...

Előzmény: trilla414 (92028)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.17 0 0 92029

Ne értetlenkedj. Nem azt írtam, hogy a földelő szonda védővezető, hanem azt, hogy a védővezető rendszer része.

Előzmény: trilla414 (92028)
trilla414 Creative Commons License 2018.10.17 -1 0 92028

Az érdekes, mert védővezetékként nem használhatók a "mechanikai igénybevételeknek kitett szerkezeti részek".

Ha érvényes lenne az érvelésed, földelőként sem lehetne használni a "földben lévő beton – kivéve előfeszített beton – hegesztett betonvasszerkezetét", ami ugye egy "mechanikai igénybevételeknek kitett szerkezeti rész". 

Pedig úgy tűnik, hogy lehet.

Tehát a válaszod nem releváns, vagy nem helytálló.

Előzmény: sámli_ (92027)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.17 0 0 92027

A földelő szonda a védővezető rendszer része.

Előzmény: trilla414 (92026)
trilla414 Creative Commons License 2018.10.17 -1 1 92026

Az tudatos, hogy a védővezető meg a földelőszonda részt kevered/vegyíted?

"Nem szabad védővezetőként használni a következő fémrészeket:
 fémes anyagú vízcsövek"

Előzmény: GeriSoft07 (92024)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.17 0 0 92025

ha az ablakod elé be tudsz állni és fű van közte, akkor csináltass a kocsid elé egy zárható vízbiztos kerti áramfejet amit a lakásból vezetsz ki földkábellel. A totemoszlopból már csak egy 2 méteres drót kell, meg egy kamera, hogy tudd melyik kölköt kell később előráncigálni. Plusz az egész akciót előzd be egy lakógyűlés-szerűvel.

GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.17 -1 0 92024

Trollkodsz???

"Nem szabad védővezetőként használni a következő fémrészeket:
 fémes anyagú vízcsövek"

Márpedig a "cső alakú földelő, amiben víz folyik, az vízcső, ami földelés, és földelés ami vízcső

És ha mégis vízcső, akkor ezek közül melyik lesz a talajban vízcső?

"Földelők alkotóelemei a következők lehetnek:
 tűzi horganyzású acél,
 rézköpenyes acél,
 galvanizált rézbevonatú acél,
 rozsdamentes acél,
 csupasz réz."

Mert a vízcső nem tűzihorganyzott, csupasz réz meg ritkán megy talajba.

Előzmény: trilla414 (92023)
trilla414 Creative Commons License 2018.10.17 -1 0 92023

Köszönöm, megtaláltam:

"Alkalmazható földelők

A földelők a következők lehetnek:
[...]
 más föld alatti fémszerkezetek"

Továbbá:

"A talajba ágyazott földelők

Földelők alkotóelemei a következők lehetnek:
 tűzi horganyzású acél"

Tehát horganyzott acélcső lehet földelőszonda. 

És a kanyar, toldás sem akadály, mert az idézett írás szerint csak "különböző fémek kötései nem érintkezhetnek a talajjal".

Továbbá "arra kell törekedni, hogy a földelők a talaj legnedvesebb részeibe legyenek ágyazva", tehát kifejezetten javasolt a víz közelsége. Nem kell tehát különösen nagy figyelmet fordítani a vízhálózat szivárgásmentességére...

Köszönöm!

Előzmény: GeriSoft07 (92022)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.17 0 1 92022

https://www.villanylap.hu/lapszamok/2005/januar-februar/265-nehany-szo-a-foldelesrol

https://www.villanylap.hu/lapszamok/2015/majus/3640-msz-hd-60364-5-54-2021-foldeloberendezesek-es-vedovezetok-ii

"Amit ne…

Nem szabad védővezetőként használni a következő fémrészeket:
 fémes anyagú vízcsövek,
 éghető gázokat és folyadékokat tartalmazó fémes anyagú csövek,
 mechanikai igénybevételeknek kitett szerkezeti részek,
 hajlékony vagy hajlítható fém védőcsövek, kivéve, ha ilyen felhasználásra is tervezték,
 hajlékony fémrészek,
 tartóhuzalok, kábeltálcák vagy kábellétrák."

https://www.villanylap.hu/lapszamok/2015/aprilis/3599-foldeloberendezesek-es-vedo-vezetok

"Alkalmazható földelők

A földelők a következők lehetnek:
 betonba ágyazott alapozásföldelők,
 talajba ágyazott alapozásföldelő,
 fémes elektród (rúd, huzal, szalag, cső, lemez) függőlegesen vagy vízszintesen közvetlenül a talajba ágyazva,
 kábelek fémköpenyei és más fémrétegei,
 más föld alatti fémszerkezetek,
 földben lévő beton – kivéve előfeszített beton – hegesztett betonvasszerkezete.

Mielőtt adott megoldást választunk, ellenőrizni kell, hogy a beágyazandó földelő megfelel-e a helyi követelményeknek és körülményeknek.

.....

A talajba ágyazott földelők

Földelők alkotóelemei a következők lehetnek:
 tűzi horganyzású acél,
 rézköpenyes acél,
 galvanizált rézbevonatú acél,
 rozsdamentes acél,
 csupasz réz.

Különböző fémek kötései nem érintkezhetnek a talajjal, de általánosságban nem is érdemes különböző fémeket vagy ötvözeteket használni. A szabvány által előírt minimális méretek (vastagságok és átmérők) a kémiai és mechanikai tényezőket veszik figyelembe, amelyek a földelőt roncsolhatják. Ilyen tényező lehet például a talajban folyó kóboráram, amely esetében speciális óvintézkedéseket kell tenni. Arra kell törekedni, hogy a földelők a talaj legnedvesebb részeibe legyenek ágyazva. Távol kell létesíteni őket a szeméttelepektől, ahol a talajba szivárgó szennyeződések korrodálhatják a földelőt. Amennyire lehet, a forgalmas helyektől távol kell létesíteni."

Szólj, ha nem találod meg itt a választ, de ha akarod, olvasd el Az MSZ HD 60364-5-54:2012 szabványt hozzá!

Előzmény: trilla414 (92020)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.17 -1 0 92021

alapvető, értelmes és logikus dolgok ritkán vannak benne. Például azt sem tiltja semmi, hogy a fém kapcsolószekrény tetején szalonnát darabolj, ellenben külön nem is tér ki rá, hogy disznóvágáskor szabad rajta szalonnát darabolni, ha az abalé nem folyik bele.

Mert nem arra való.

amerikában biztos ráírnák, hogy erre nem való, mert ha kicsorbul közben a kés, vagy lepattog a festés, akkor beperelnék a gyártót, hogy nem bírta ki.

Előzmény: trilla414 (92020)
trilla414 Creative Commons License 2018.10.17 -1 2 92020

"Max visszakérdezek, és te?"

Ha annyira pökhendi lennék, mint te, annyira válaszolnék, mint te. De nem. Én válaszolok: leginkább kérdezni / tanulni vagyok itt, nem vagyok szakember. 

Tehát akkor jól értem, hogy nemhogy szó szerint, de még csak körvonalakban sem beszél arról a szabvány, hogy nem lehet furat azon a rúdon, lemezen, szalagon... Ugye?

"Nem látok olyat, hogy "víz vezetésére alkalmas csőről leágazva""

Gondolom azért nem látsz ilyet, mert földelési szempontból irreleváns, hogy alkalmas-e az a szonda víz vezetésére.. Hiszen azt sem írták a szabványban, ugye, hogy szőlőkarónak nem lehet alkalmas a szonda.. Akkor? Nem lehet alkalmas? Irreleváns. A szabványban a releváns dolgokat szokták előírni. Azt amúgy tilthatja vajon valami, hogy szőlőt futtass a levert szondára? Gondolom ugyanaz a rendelkezés tiltja ezt, ami azt akadályozza meg, hogy vizet vezess rajta. ;)

Előzmény: GeriSoft07 (92018)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 92019

3x2,5mm2 MT is elég, de GT is lehet.

És tegyél rá egy ilyet a dugalj/dugvilla részre: https://www.vilagitasok.hu/hosszabbito-csatlakozo-vedoboritas-t281955

GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.17 -1 0 92018

"Megkérdezhetem, hogy akkor pontosan te mi a fenéért is vagy itt?"

Megkérdezheted. Max visszakérdezek, és te?

Egyébként besétálsz egy szabványboltba, és elolvasod a földelésre vonatkozó szabványt. De kölcsönadhatnám neked vagy a villanyszerelő tankönyveimet, vagy az EBF vagy az ÉV tanfolyam könyveit is, elvégeztem úgy 15 éve, csak már nem ezzel keresem a pénzem, porosodik.

előttem is leírták, vehetsz földelőszondát.

Egyébként a szabványos kialakítás leírása valahogy úgy szól (nem idézek, nem betűről betűre): olyan szabványos rúd vagy lemez vagy szalag földelő, amely a földből kiállva legalább 1m magasságban, olyan csavarkötésben végződik, amelyre egy min 10mm2 keresztmetszetű vezeték szabványos kötőelemmel rögzíthető. például csavarkötés min M8 csavarra réz saruval, vagy párhuzamos szorítóelem esetén min. 10d hosszban egységesen szorítva

Nem látok olyat, hogy "víz vezetésére alkalmas csőről leágazva"

Előzmény: trilla414 (92014)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.17 0 3 92017

Mindegy, talán jön egy szabványismerő szakértő..

Minek jönne? Az idejét pazarolni?

Bevágja a szabvány számát, szövegét, erre az egyik nem hiszi el hogy ez van benne, a másik meg azt mondja, hogy ez úgyis csak ajánlás.

Előzmény: trilla414 (92014)
Nin42 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 92016

aekis
Igen, van egy Prius Plug-in és nem tudok vele elég közel állni a konnektorhoz (a falhoz sem). Részletkérdés, de egy snassz sorház, nem panel 2. emelet. Szóval egy hibrid kocsi "nagy" akksiját szeretném tölteni néha (mondjuk heti 2x) otthon.

Ha esik, havazik, pocsék idő van, vagy nem tudom szemmel tartani, hogy az itt lakó gyerekek/kutyák biztosan ne piszkáljanak hozzá semmihez, akkor nem fogom tölteni. Ha nagyon macerás/veszélyes otthon hosszabbítóval tölteni, akkor majd töltöm vmi áruházi parkoló töltőoszlopánál vagy sehol. :) Csak elképzeltem, hogy kertészkedés közben tölthetném otthon is...

Mekk Elek ezermester

Nem ragaszkodom egyikhez sem, csak ezt a tanácsot kaptam, hogy ilyet keressek. :) Az én villanyszerelési tudásom kb arra elég, hogy biztosan tudjam, hogy bármi áramhoz kapcsolódó témában jobb megkérdeznem nálam okosabbakat. Szóval nem tudom, hogy miért mondták, hogy szilikonos kell...  De a 3x1,5 mm és 3x2,5 mm közül sem tudom megítélni, hogy melyik szükséges.

A fentiek fényében van valakinek valami ötlete, hogy milyen hosszabbítóval működhet?

Előzmény: Törölt nick (91971)
horex Creative Commons License 2018.10.17 -1 1 92015

Visszaolvasgattam

Nagyon elszabadúlt egymás ekézése és már személyes sértegetése. Mintha csak a régi polidilin lennétek. Amikor meg valaki kérdéssel jön, azon átsiklik a tekintet, marad a régi téma amin lehet rágódni

Óvodás szint!

trilla414 Creative Commons License 2018.10.17 -1 3 92014

"ez nem ingyen tanfolyam"

Megkérdezhetem, hogy akkor pontosan te mi a fenéért is vagy itt? Mert úgy tűnik, hogy se kérdéseket nem teszel fel, se azokat nem válaszolsz meg szakszerűen..

Másokat sértegetni, és megalapozatlan véleményeket hangoztatni? Szerintem káros a fórum szakmaiságára a tevékenységed. 

A válaszodból a tehetetlenséget olvasom ki. Nem tudod alátámasztani a véleményedet, és ez frusztrál. :(

Mindegy, talán jön egy szabványismerő szakértő..

Előzmény: GeriSoft07 (92010)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.17 -2 0 92013

Az a földelőszonda amit a boltban kapsz. Ne várj többet az itteni IQ huszároktól.

Tegnap erről beszélgettünk es vagy horganyzott tömör de lehet kapni szogvasat "X" formátumra hegesztett valtozatban is.

3 méteres a "szokásos" méret ami esetek egy részében szart nem er.

Előzmény: trilla414 (92007)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.17 0 0 92012

Ma már elég lenne az is ha csak a fészbúk betojna.

Előzmény: horex (92001)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.17 -2 0 92011

Tök jó, aki ebből nem érti az menjen el beteghordónak ...

Előzmény: pilifold (91995)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.17 -1 0 92010

nézz utána a szakkönyvekben és szabványokban (googleben akár), ez nem ingyen tanfolyam. 

Előzmény: trilla414 (92007)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.17 -2 0 92009

A szabványok azok ajánlások.

Előzmény: trilla414 (91970)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.17 -1 0 92008

Teljesen tökéletes.

Előzmény: pilifold (91966)
trilla414 Creative Commons License 2018.10.17 -1 1 92007

Személyeskedés és sértegetés helyett igazán előránthatnád az ide vonatkozó szabvány azon pontját, ami kizárólagosan meghatározza a földelőszonda alakját, anyagát, kizárja a kanyart, kötést, előírja, hogy nem jöhet ki a földből, csak akárhányszor stb...

Mert egyelőre ez így szakmailag nagyon kevés, kb. mintha én írtam volna... :(

Előzmény: GeriSoft07 (92006)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.17 -1 1 92006

"Leírtam szépen egyértelműen, hogy egy SZABVÁNYOSAN ELKÉSZÍTETT földszonda belsejében szabad-e vizet vezetni.

Erre minden nagyeszű kórusban hülyézni kezd engem, hogy hogyan kérdezhetek olyasmit, hogy egy laikus által összebarkácsolt csővezetéket szabad-e földelő szonda helyett használni."

Nem érted meg, hogy nem tudsz "szabványosan elkészített földelésben" vizet vezetni? Mert akkor nem lesz szabványos földelés B+, mert lesz benne 5-10 kötés, könyök, kijön X méter múlva a földből, stb.

Hogy vezetnél egy egyenes rúd (rúd, ééééérted? nem cső, rúd) vagy épp szalag vagy lemez vagy földelő alap belsejében vizet vezetni? egy vízvezetékben (és a földelőben ami lyukas és víz van benne) van kötés, két vége van minimum (betáp és vételezés) és máris nem földelés.

Tényleg ilyen sötét vagy? Vagy erre húzogatod a kalapját otthon?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91973)
Lassu Viz Creative Commons License 2018.10.17 0 0 92005

Legfeljebb lesz egy baby-boom itt is :)

szikla07 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 92004

Igen, ez 1x1 cm es lapka, közepén a sárga led, két sarkán a forraszfül. Pontos nevét nem tudom. Akkor szétbontom, talán találok valami adatot. Addig is köszönöm.

Előzmény: Jahno (91982)
pilifold Creative Commons License 2018.10.17 0 0 92003

:-))

Hans70 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 92002

köszi

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91967)
horex Creative Commons License 2018.10.17 0 0 92001

ha szikrázik dél Buda"

Akkor nem jó a védelmed és a szolgáltatóé sem :)

Még a végén sötétbe borul a fél ország

Előzmény: pilifold (92000)
pilifold Creative Commons License 2018.10.17 0 0 92000

Köszönöm.

Na akkor most... ha szikrázik dél Buda, nem kell izgulni, csak én vagyok....

Előzmény: horex (91999)
horex Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91999

földelő szonda a háznál is pluszba."

OK!

Előzmény: pilifold (91998)
pilifold Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91998

60 méterre van a fogymérő a kerítésnél. A faház meg hátul a ..csába. Ezért 4x25 alu NAYY megy a házig, és ezért kellett a földelő szonda a háznál is pluszba... bár ezt már az elműsök mondták, hogy így csináljam....

Előzmény: horex (91997)
horex Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91997

Jó!

Azzal a kitétellel, hogy a földelést közvetlenül a fogy.mérőhöz "szokás" kötni, de ezt majd okosabbak megmondják

Nálam is "gyárilag" úgy van ahogy a rajzon

Lassu Viz Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91996

Részben. Az ábra nem beszél arról, hogy az áramkörökhöz az épületbe az N és a PE is megy, nem csak a fázis :). Egyébként kicsit zavaros. Különösen a jobb oldali PEN feliratot kellett volna hanyagolni.

pilifold Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91995

Nem biztos, hogy látszik minden a képemen..., de találtam egy ábrát ezen a fórumon. Jó ez az ábra? Használható?

Előzmény: horex (91991)
horex Creative Commons License 2018.10.17 0 1 91994

Látom, elnéztem

Előzmény: Lassu Viz (91992)
horex Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91993

Átnyálaztam kinagyítva a képet

Jó így!

Elsőre férenéztem a feliratokat

Előzmény: pilifold (91988)
Lassu Viz Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91992

Jobb oldalt lent úgy van kötve. Mi vele a baj?

Előzmény: horex (91986)
horex Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91991

Na várjál csak

I. A FI 8-alól jön ki a Nulla és megy a Nulla sínre. Ez így rossz?

Ez igy jó

II. A fogymérőtől jövő nullát cseréljem meg a szondától jövő zöld/sárgával?

Ez igy értelmetlen kérdés

Így kösd ahogy irtam

horex Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91990

Fogy.mérőtöl jövő nulla, elsőre a földelő sorkapocsra, majd onnan a FI bemenő kapcsára ahol a fázisok is vannak. A FI kijövő nullája megy a nulla sorkapocsra

Tehát cseréld meg!

Azért igy, mert földelés/védelem akkor is van, eltekintve a szondátol, ha a FI valamiért lekapcsol

horex Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91989

Földelés-EPH vita

EPH vízvezeték esetén, de egy földön álló fémszerkezet is,   egy párhuzamos hálózat a földeléssel

Mi történik, hol megy az áram földzárlat esetén, kikerüli az EPH-t? 

pilifold Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91988

Kösz a választ.

I. A FI 8-alól jön ki a Nulla és megy a Nulla sínre. Ez így rossz?

II. A fogymérőtől jövő nullát cseréljem meg a szondától jövő zöld/sárgával?

Bocs a szakmaiatlan kifejezésekért, de csak ugatom a villanyszerelést, nem vagyok szakképzett.

Előzmény: horex (91986)
horex Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91987
Előzmény: horex (91984)
horex Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91986

Ha nem a FI 8-jelű csavar alól jön a FI reléböl nulla jelű vezeték akkor jó. Ha igen akkor nem

A föld/pe sinre/sorkapocsra a fogymérőtöl bejövő nullát/PEN-t kell kötni elsőre

Előzmény: pilifold (91966)
horex Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91985

Kismegszakító

Előzmény: murray (91977)
horex Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91984
Előzmény: Nin42 (91959)
tfe_tng Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91983

szondaval vigyazni kell, foleg ha rendornel van ! en legalabbis ugy hallottam

Előzmény: Jahno (91981)
Jahno Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91982

Tápegységből ki kell találni, hogy mi watt/volt. Ha kis 1*2 centi körüli, akkor hasra 12 volt 10-20 watt lehet, kinek mi.

Előzmény: szikla07 (91968)
Jahno Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91981

Ebből még ki fogja hozni, hogy a csővezeték egy levert vascső ami szonda :-)

Előzmény: tfe_tng (91976)
Jahno Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91980

Ezt még én is tudom, hogy a föld az nem egyenlő EPH.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91969)
Jahno Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91979

De villoghat.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91975)
Jahno Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91978

Pénteki poén, de most is jó :-) Ez ilyen basz.

Előzmény: murray (91977)
murray Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91977

sziasztok ezt hogy hívják a képen? a XBS c10 -re a goggle nem dobja ki. 

egy tetőteret építek be  2 szoba kb 8-10 db konnektor + 2 csillár. a villanyos azt mondta innen induljunk 

kösz

tfe_tng Creative Commons License 2018.10.17 -1 0 91976

vízvezeték földelésnek használva

földbe lemenő vízvezetéket tilos rákötni az EPH-ra

Ha jol erzem ez kb gizike-gőzeke kategória.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91969)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.17 -2 0 91975

Egy led önmagától nem képes egyenletesen villogni, vagy világít, vagy megdöglött. Valószínűleg a lámpa testében vagy a led mögött van egy tápegység, az hülyült meg, tehát valószínűleg hiába cserélnéd újra csak magát a ledet, az új led is ugyanúgy villogna.

Előzmény: szikla07 (91968)
tfe_tng Creative Commons License 2018.10.17 -1 0 91974

Nem mindegy hogy a trabant akkujat akarod tolteni vagy egy elektromos autot. 

Ha csak sima akkutoltesrol van szo akkor szinte teljesen mindegy a hosszabito, oriasi aramok ugysem fognak szaladgalni, viszont ha elektromos autot szeretnel tolteni a kertben akkor ez a 3x1,5 erosen felejtos, oda valami rendes aramkort kell(ene) kiepiteni. 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.17 -1 1 91973

Leírtam szépen egyértelműen, hogy egy SZABVÁNYOSAN ELKÉSZÍTETT földszonda belsejében szabad-e vizet vezetni.

Erre minden nagyeszű kórusban hülyézni kezd engem, hogy hogyan kérdezhetek olyasmit, hogy egy laikus által összebarkácsolt csővezetéket szabad-e földelő szonda helyett használni.

...és még én vagyok a hülye és nem az, aki nem tud olvasni.. :)

Előzmény: trilla414 (91970)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.17 -2 1 91972

"Hosszabbítót keresek autó töltéséhez minimum az alábbi jellemzőkkel: 3x1,5 mm-es, szilikon kábel (vagy gumis? ezt elfelejtettem), minősített, lehetőleg 15 méter hosszú, 16A, kinti használatra, fröccenő víz ellen védett előnyben"

Valószínűleg sokkal egyszerűbb lenne a vásárlásod, ha elárulnád, hogy miért ragaszkodsz a szilikonhoz, miért ragaszkodsz a fröccsenő víz elleni védelemhez és miért ragaszkodsz a 3x1,5 mm + 16 amperhez. Mert valószínűleg jó lenne neked egy mezei occsó narancssárga kínai hosszabbító is, amit minden sarkon árusítanak.

Törölt nick Creative Commons License 2018.10.17 0 1 91971

Mit akarsz ezzel tölteni? Van egy Toyota priusod és a panel másodikról akarod leengedni a töltőáramot?

trilla414 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91970

Elek, ezt a baromságot! Mindjárt jön végre egy okos szakember, és szabványokkal, előírásokkal alátámasztva szétcincálja az elképzelésedet!

Fú, de várom! Csak nem értem, miért nem jött még... :/ :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91921)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91969

"az vízvezeték földelésnek használva, nem szabályos."

A földbe lemenő vízvezetéket tilos rákötni az EPH-ra?

Megtilthatod-e a vízvezetéknek ezután, hogy javítsa/segítse az ház EPH+földelési rendszerének  eredő ellenállását?

Próbálj meg egyszer mellébeszélés nélkül válaszolni.

Előzmény: GeriSoft07 (91965)
szikla07 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91968

Ismét csak kérdezek. Van egy ledes éjjelilámpa, pontosabban falikar. Funkciója az előbbi. Ebbe 1 db led dióda van, ami átment indexbe ... villog. Csak kiforrasztva lehet a tartóról levenni, megoldottam. Hol kapok ilyet? Annyi van ráírva: S1

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.17 0 2 91967

"gondoltam a szivattyút , az elmenőcsöveket, később a fatüzelésű kazán csöveit is 6-os zs-val rákötöm a szonda feletti eph osztóra"

Tudtommal semmilyen fém tárgyat nem tilos bekötni az EPH-ba.

Előzmény: Hans70 (91929)
pilifold Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91966

Tisztelt hozzáértő Urak,

csatoltam egy kis faház belső elosztójának képét. Véleményeznétek, hogy használatba vehető-e így?

Minden vezeték sodrott, érvéghüvelyezett. Dugalj körök 2,5mm2-es vezetéken, világítás kör 1,5mm2-es vezetéken.

Földkábeles mérőórától (3x16A) jön 4x25mm2 NAYY (3fázis+N), az csatlakozik a faház oldalán 5x4mm2 szigetelt sodrotthoz. Itt a ház falánál le van ütve egy földelő szonda, ami csatlakozik az 5x4mm2 sodrott zöld/sárgájához. Ez az 5x4mm2-es sodrott megy a lakáselosztóba a mellékelt kép szerint.

Kösz.

GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.17 -2 0 91965

de ugyanaz, a vízcső az vízcső, a "földelés amiben víz folyik" az vízvezeték földelésnek használva, nem szabályos.

A fehár akkor is fehér, ha nem fehérnek hívod, hanem "az összes színt tartalmazó keverék"-nek.

Megint hülye vagy, hallgass inkább

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91962)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.17 -3 0 91964

"Nem veszed figyelembe az ilyet."

Számos példa van arra, hogy elismertem valakinek az igazát. Az emberek többsége szó nélkül bevesz harmadkézből származó információkat meg erőszakos nyomulást, őket persze idegesíti, hogy én viszont legtöbbször csak hivatalos forrásokat és logikus ész-érveket ismerek el.

Hivatalos forrásra és logikus érvekre viszont csak nagyon kevesen képesek, a többségnek egyszerűbb lehülyézni azt, aki nem dől be minden maszlagnak :)

Előzmény: Szirty__ (91926)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.17 -3 0 91963

"A cső nem fut elég mélyen ahhoz hogy kellően alacsony legyen az ellenállása,"

Tudtommal nincs kötelező mélység meghatározva, pl sziklás terepen olykor nem is lenne megoldható. (a megfelelő földelési ellenállás szükség esetén kis mélységben is elérhető)

Előzmény: Törölt nick (91923)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.17 -3 0 91962

"A kérdésed lényege: a földbe ásott vízvezeték cső használható-e földelésre."

Ez nem igaz. Én azt írtam, hogy ha valaki csinál egy SZABÁLYOS földelést, azon lehet-e  vizet is vezetni, ha éppen cső alakú.

Ha nem érted a kettő közötti óriási különbséget, akkor nem érted, hogy mit kell érteni szabályos földelés alatt.

Előzmény: GeriSoft07 (91922)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 91961

van olyan kerti hosszabbító, amin van egy gumis "tok" amibe a dugalj és a bedugott dugvilla is záródik, és vízmentes. Keress ilyet.

Ha kell autó töltő, akkor keress nyugodtan, a fenti cuccot meg bauhaus vagy bármely villanybolt ad, webshop is.

3x1,5mm2 16A inkább ne, a kocsi töltőd is valószínű 13A max áramos, azt adnak hozzá.

16A 6-8-10 órán át a hosszabbító dugalj/dugvillát is megeszi, és a kábel sem épp vastag, nagy lesz a feszültség esés

*Steve Creative Commons License 2018.10.17 -2 0 91960

Boltban 

Nin42 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 91959

Hello, hátha tudtok nekem segíteni. 
Hosszabbítót keresek autó töltéséhez minimum az alábbi jellemzőkkel: 3x1,5 mm-es, szilikon kábel (vagy gumis? ezt elfelejtettem), minősített, lehetőleg 15 méter hosszú, 16A, kinti használatra, fröccenő víz ellen védett előnyben. Nyilván esőben nem használnám... Ha valahol hülyeséget írtam, az azért van, mert egy hangyányit sem értek a villanyszereléshez (sem :) ).

Hol árulnak ilyesmit Budapesten?

Törölt nick Creative Commons License 2018.10.16 0 0 91958

Mert a led vonalizzó csak egy pótkókányolás, értelmetlenül lóg ki a semmibe, a szemedbe fog lőni plusz nem úgy világít ahogy az eredendően világított, tehát gömb, pontosabban cső karakterisztikában. Felejtsd el. De ha neked az a hepped, úgyis azt raksz fel amit akarsz.

A T5 és T8 között nem tudom pontosan mi a különbség, nézz utána. Csak arra akartam rámutatni, hogy ilyen alacsony belmagba ne rakj semmilyen reflektort, met kiveri a szemed, és nem lesz úgyse világos. Se lelógó gömböt, mert mindenki le fogja fejelni. Már ha az a célod, hogy világos legyen, ami a szórt fénnyel egyenlő.

Ha a plafonra próbaképp felraksz tixóval A4-es papírlapokat képet kaphatsz arról mennyit jelentene egy fehér felület, vagy egy fehér lambéria. Nagy eltérés lehet.

A linkelt bútorvilágító már egy komplett lámpa, diffúzorral. (fényoszlatóval) egybeszerelten. Nem kell hozzá semmi foglalat, úgy van kész ahogy van. 2 kis fém bizbaszt kell felcsavarozni a falra (egy áromszög alakú dologgal oldanám meg, hogy a plafonra vetítsen) és ebbe a fém rugós bizbaszba kell beletenni a lámpát. Simá kivehető bármikor és van egy jó hosszú steklámpád. Van rajta egy kis kapcsoló is, ezt felkapcsolod és úgyhagyod, majd bekötteted a rendes villanykapcsolóba, vagy csinálsz hozzá egy húzókapcsolót. Mondom, használd a fantáziád, légy kreatív!

Előzmény: stukov1 (91957)
stukov1 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 91957

Igen, közben nézegetem én is, és csak jönnek a kérdések: )

Miért nem jó a LED vonalizzó? Drágább? Gyengébb? Mert amúgy jó a formája.

Ha fénycső: T5 vagy T8? Ezekhez van valami "dizájnos" foglalat/búra?

Kösz az eddigieket, asszem bemegyek egy bemutatóterembe és megnézegetem élőben..

Előzmény: Törölt nick (91955)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.16 0 0 91956

Van belőle 120 centis is!

Előzmény: Törölt nick (91955)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.16 0 0 91955

Annak is van, de egyszerűen ki tudod próbálni. Fogj egy íróasztali lámpát ami csak lefelé világít és tedd az asszony kezébe a plafon közepén, majd nézz szét. (hosszabbítóról természetesen) Ezután menj a hosszú fal mellé és a "plafonlámpa" helyét világítsd meg ugyanazzal a lámpával, majd nézz szét. Itt csak a különbséget kéne érezned, mennyire más egy szórt fény mint egy lefelé vert. Az oldalvilágítás kábé olyasmi mint az a giccses falidíszbe dugott karácsonyfasor, azzal a különbséggel, hogy az egy vaak és tényleg rossz a szemnek, mert alatta sötét a fal és éles a kontraszt a megvilágított-nem megvilágított felület között. Rühellem. Hangulatvilágításnak hívják, de konkrétan szemkiverő giccs.

Amit linkeltél az eredendően vonalizzó volt. Egy sima izzólámpának az izzószála volt benne egyenesen kifeszítve, ez pedig abba a foglalatba tehető ledesítő upgrade. Ne ilyet vegyél!!!

Erre indulj el: led bútorvilágító
Több is van, T5, T8, hideg, meleg
2 ilyen 60 centis pont beterítene. Aztán szabad fantáziád szerint variálhatsz, légy kreatív! Szerintem ezek egyáltalán nem drágák, simán bevállalható egy próbára. s ha mégse jön be, feltolhatod a garázsba, konyhába, padlásra. Nekem egy 30 centis az íróasztal alá van csavarozva, ha bármit leejtenék, lássam hol van :)

http://v-tachungary.hu/webaruhaz/led-b%C3%BAtorvil%C3%A1g%C3%ADt%C3%B3/t5-led-butorvilagito-lampatest/v-tac-t5-led-lampatest-7w-60cm-cw-6171-detail

Előzmény: stukov1 (91954)
stukov1 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 91954

Ezt nem értem: "vonalizzós foglalatba való fénycső ledesítője"

Akkor led fénycső vagy mi?

A plafon meg a ferde rész natúr színű fenyő lambéria, így is fény "szórása"?

(merthogy nem fehér gipszkarton...)

Előzmény: Törölt nick (91953)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.16 0 0 91953

Magamnak is pont ilyen megoldású plafonmegvilágítást fogok csinálni. Egyelőre kísérleti fázisban van, nálad sokkal egyszerűbb megoldani, pont tökéletes oda.

Előzmény: stukov1 (91949)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.16 0 1 91952

Vegyél inkább olyat ami eleve "fénycső" alakú ledsor. Amit linkeltél az csak egy vonalizzós foglalatba való fénycső ledesítője. Neked hülyeség erre visszalépni, pótmegoldás.

De a helyedben tennék fel az ajtó fölé egy sima fali ufólámpát is, éjszakára, ha ránézel a gyerekre. Ne kelljen a fénycsővel felverni az álmából.

Előzmény: stukov1 (91950)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.16 0 0 91951

Nem, sőt!
De sima fénycsövet már ne tegyél fel, hanem ledeset, és az alsó felét egy áttetsző valamivel le kell árnyékolni a közvetlen belelátás ellen, de ne is árnyékoljon magának.
Ha még jobbat akarsz akkor 3 fénycsövet raksz fel, 2-ő 6000 kelvinest nappalra, és közéjük egy 2700-3000 kelvinest éjszakára. Este ugyanis rohadtul nem jó kißaszni a szemet a 6000 kelvinessel, viszont ha béborul az ég, nagyon hiányzik nappal a fény. Alacsony a belmagasság, a plafonra szerelt ledlapok nem valók ide mert csak függőlegesen vernék a fényt baromi erős árnyékot képezve mindenhová.

Előzmény: stukov1 (91949)
stukov1 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 91950

Vagy valami ilyesmi? Vonalizzó LED!

Előzmény: Törölt nick (91947)
stukov1 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 91949

vaze mekkora ötlet :)  De az nem rontja a szemet?

Előzmény: Törölt nick (91947)
sumo69 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 91948

Üdv mindenkinek! 

keresek olyan villanyszerelő vállalkozót aki adott saját részre történő munkához vállalkozói felügyeletet és e-naplót is vezetett elzárt 
érdekelnének a részletek 

előre is köszönöm

Törölt nick Creative Commons License 2018.10.16 0 0 91947

A függőleges falra, a mennyezet alatt 10 centivel tennék két fénycsövet, hosszában. Úgy, hogy a ferde falat, vagy a plafont világítsa meg, s így egyenletes szórt fénnyel borítaná be a teret a fehér plafon és a remélhetően fehér ferdeség.

Előzmény: stukov1 (91946)
stukov1 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 91946

Heló! Tanácsot kérnék!

Tetőtérben lévő szobába szeretnék világítást. 

A szoba keresztmetszete:

A szoba hossza kb 5m. Mindenképpen a hosszabbik függőleges falon lenne a lámpatest/falikar, mert a ferde fal és a plafon lambériából van, nincs becsövezve, utólag kilyukasztani nem tervezzük.

Milyen lámpát/lámpákat javasoltok ami bevilágítja a teret. (gyerekszoba) Én max 2db több izzós falikarra gondoltam, de ilyet nem találok... link pls! Köszönöm!

sámli_ Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91945

Gondoltam :)

Előzmény: Hans70 (91944)
Hans70 Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91944

A csatorna nem fog menni. 

Előzmény: sámli_ (91943)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91943

Egyébként nem a bojlert kötöd az EPH-ba, hanem a vezeték hálózatot. A csatornát is be kell kötnöd, ha van.

Előzmény: Hans70 (91941)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.15 0 1 91942

A fűtés rendszert is be kell kötnöd.

Előzmény: Hans70 (91941)
Hans70 Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91941

hogy egy tanyába a bojlereken kívül  érdemes e mást eph-ra hozni. nincs kád, a zuhanyzó hidegburkolat. gáz nincs. kazán fatüzelésű. a bojlerekhez úgy tudtam előírás a eph pluszba, ezért alakítottam ki eph osztót. 

Előzmény: pajaci (91937)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.15 0 1 91940

Nyilván be kell kötnöd az EPH fálüzatba. Más a vízcső földként használata és annak EPH-ba kötése.

Előzmény: Lassu Viz (91934)
tfe_tng Creative Commons License 2018.10.15 0 2 91939

> Attól még, hogy magadnak barkácsolsz, attól még nem ártana tisztában leni a szabványokkal. Aki nem érti pontosan, hogy mi miért van a szabványban, az jobban teszi, ha nem tér el tőle.

Ize, nem te akartal a multkor akarmilyen vekony vezeteken PEN-t vinni, csak mert nem hiszed el a szabvany magyarazatot a villanyszerelo lapban ? Azok utan hogy a szabvanyert penzt nem adsz, mert csak.

Vagy ugy gondolod hogy te pontosan erted a szabvany szoveget (amit nem olvastal) ezert aztan batran elterhetsz tole ?

Csak egy kiragadott pelda az ellentmodasaidra, komolyan probalom megerteni a gondolatmeneted, de nem egyszeru.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91920)
tfe_tng Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91938

> Nem történik semmi, mert az áram nem tud a földre locsolt vízből rajtad keresztül a föld felé folyni.

Vagy igen kevés.

Igaz, baromsag volt reszemrol. De mondjuk a gyerekek nyaron a slaggal locsoljak egymast... 

Ezer katasztrofalis szitu lehet...

Előzmény: Törölt nick (91931)
pajaci Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91937

Összefoglalnád, hogy mit szeretnél megtudni?

Előzmény: Hans70 (91936)
Hans70 Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91936

Ha esetleg a 91929-re mondanátok valamit, megköszönném!

Jahno Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91935

Szerintem a pisztáciafagylalt sokkal jobb, mint a hidrogénhajtású gyorsvonat.

Lassu Viz Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91934

Lenne egy kérdésem. Bejön hozzám a lakásba három fázis, nulla, védőföld. Ha tévedek javítsatok ki, de tudtommal az EPH vezetőt elindíthatom a PE sínről. Akkor most mi a helyzet a vízcsővel? Be kell kötni az EPH-ba a kád mellé vagy épp tilos? Az én logikám szerint össze kellene őket kötni, mert akkor véd meg a v2.0-ban leírt áramütéstől. Így aztán, hogy a vízcsövet használtam-e földelésnek vagy csak leföldeltem-e a vízcsövet kb. azon múlik, hogy mennyire jó a bejövő védőföld, illetve a vezetékezés kielégíti-e a védő-összekötő vezetőre vonatkozó követelményeket is. Vagy nem? 30m magasan a 10. emeleten a földelőszonda nem opció.

Szirty__ Creative Commons License 2018.10.15 0 1 91933

A szabályoktól eltekintve a józan ész azt mondja (amennyi nekem abból jutott) hogy az ilyen "multifunkciós" megoldások kockázata abból ered hogy jön a vízvezeték szerelő (akinek ugye nincs és nem is kell hogy legyen villanyos ismerete) bármilyen okból (hiba, csőtörés, átalakítás csere) elzárja a vizet, a vezetéket kiássa és szétbontja, a lakásban az asszony meg épp földzárlatos mikróval kísérletezik a konyhában, akkor baj van.

Akkor jön a kérdés hogy miért ráz a földből kiemelt víz cső, miért kéne tudnia a vizesnek hogy abban áram lehet? stb.

GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91932

tegyük hozzá, sem a teflonos sem a kenderkócos menettömítés nem megfelelő vezetőképes kötés, amivel a vascsövet toldják!

Törölt nick Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91931

"vedofold hibaaramot vezet(het), ha mondjuk azt a vizet kilocsolod es belelepsz..."

Nem történik semmi, mert az áram nem tud a földre locsolt vízből rajtad keresztül a föld felé folyni.

Vagy igen kevés.

A vízcsőre földelés más sokkal életszerűbb okokból tilos, általában nincs elég mélyre ásva, száraz homokos, agyagos talajban van...stb..

De nincs baj, mert a naaaaagy vizcső összeköti az "egész település" vízhálózatát, és az már "elég jó" földelés (lenne...?)

V1.0 Majd jön a vizes szaki, hozza az új műanyag csövet, ami budapest belvárosában pl. szinte már 99%-ig jellemző, fokozatosan lecserélik a vízhálózatot mindenhol.

Elkezdi vágni a csövet, rámarkol...közben a vizes földön térdel a munkagödörben....majd amikor elvágta...ha nem tudja elengedni..?...na ki megy a börtönbe..?

V2.0 Kesztyűben dolgozik és észre sem vesz semmit.

Este valaki fürdeni készül, szabályosan földelt fémkádban (amit én ""nem szeretek"", de ez "magánügy"..) megnyitja a csapot...van fi reléje is...teljes biztonságban hiszi magát...műnyag a csap tekerője...simán teleengedi nem érez semmit..

Bent a kádban hozzáér a csőhöz......na...ki megy a börtönbe... újfent?!?!

Előzmény: tfe_tng (91927)
Hans70 Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91930

a szivattyú és a terménydaráló földeletlen dugaljról működött.   hanyagság miatt

Előzmény: Hans70 (91929)
Hans70 Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91929

Már küldtem választ,de az elveszett. ha mégis megjelenik akkor bocsi. Az aknába műanyag kút van, tehát azt nem akartam földelésnek használni. gondoltam a szivattyút , az elmenőcsöveket, később a fatüzelésű kazán csöveit is 6-os zs-val rákötöm a szonda feletti eph osztóra és ugyanígy a bojlereket is, holott azokhoz megy még az áramkörükhöz tartozó 2,5-ös zs-ga. Most még nem késő, ha szerintetek ez így nem jó ,életveszélyes akkor tanítsatok.  a ház 1 fázisú 1x25A b-s, az áramkörök 3x2,5 mcu,ill bojler mbcu, 16a b-sekkel, világítás 10b.  eredetileg 10a olv bizti  1db 3x1,5 alu az egész házhoz szivattyú terménydaráló melléképület. érdekes,hogy a kötések nem voltak megégve. 

tfe_tng Creative Commons License 2018.10.15 0 3 91928

Ugy latom hogy mindenaron valami nyakatekert es olcso megoldast keresel tetszoleges problemara, azokat a hangokat akik pedig probalnak szabalyosan megoldani az eredeti problemat megprobalod elkenni, mondvan hogy biztosan osszeeskudott ellened a szakma, illetve hogy rajtad kivul nem ert hozza senki sem. Konkretan ez a legutobbi osszeeskuves elmelet annyira eros, hogy mar rohogni sincs erom rajta.

Szakmambol tudok kiindulni, amit informatikai tanacsadas cimen muvelsz a forumon az neha vicces, de sokkal inkabb karos. Elkepeszto osszeeskuves-elmeletek, felinformaciok, helyenkent mindenki mas komplett hulyenek nezese (rack szekreny tema, ha meg emlekszik ra valaki)

Kicsit lazitanal ezeken az elkepeszto dolgaidon, senkit nem akasztanal ki. Szerintem...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91918)
tfe_tng Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91927

Szinte teljesen kizartnak tartom. Gondold vegig, a vedofold hibaaramot vezet(het), ha mondjuk azt a vizet kilocsolod es belelepsz... Jo esellyel a foldszondanak (csonek) kisebb az ellenallasa, de mi van ha epp akarmi miatt nem ?

Szirty__ Creative Commons License 2018.10.15 0 2 91926

"A lényeg: ahányszor valaki levezeti (számomra logikusan), hogy most hülyeséget írtam..."

Nem veszed figyelembe az ilyet.

Vagy egyszerűen elengeded a füled mellett (ahogy írtam nem reagálsz rá egyáltalán) vagy dagályos mellébeszéléssel elmosod a lényeget. Pl. szavak jelentésén, értelmezésén kezdesz el lovagolni.

(Mindezt rosszindulat nélkül írtam)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91914)
kiggyo Creative Commons License 2018.10.15 0 1 91925

Úgy látom a mondanivalóm nem jött át. Kiforgatsz egyszerű, normális hangnemben, magyarul írt mondatokat. Reménytelen, ráhagytam.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91918)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91924

konkrétan tilos földelésnek használni a vízcsövet, nem kell sokat keresni.

Csak nyakatekerten fogalmaz a nagyarcú "szakember"

Előzmény: Törölt nick (91923)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.15 0 1 91923

Alapból azt gondolom hogy nem.

A cső nem fut elég mélyen ahhoz hogy kellően alacsony legyen az ellenállása, ellenben a hibaáramot rávezeti a vízre ami megrázó élmény lehet.

Valahol láttam rá egyértelmű tiltást is, de most nincs kedvem kiguglizni.

GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91922

na a mikiegeres mikkentyűs idiótizmusodat sikerült megfejelni ezzel.

A kérdésed lényege: a földbe ásott vízvezeték cső használható-e földelésre. Nem kell így körbetekerni, bár ha nem tekered körbe, nem tudsz ennyi sort írni egy ilyen egyzerű kérdésből.

Hát ez nagyon szakmai volt, de megint teleírtad a fórumot.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.15 -2 0 91921

Érdekes lenne utánajárni a következőnek: szabad-e úgy megcsinálni egy jó hosszú vízszintes, henger alakú földelő szondát (szabályos elektromos kötések, színjelölés, stb!), hogy az egyúttal alkalmas legyen akár locsolóvíz továbbítására is. (pl ha a fent említett vízszintes henger belsejében hosszában egy lyuk van, magyarul a szonda pl horganyzott csőből van :)

Másképpen megfogalmazva: ha van egy teljesen szabályos földelő szondánk, akkor mellékesen hasznáhatjuk-e azt akár víz továbbítására is?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.15 -2 0 91920

Az is számít, hogy a villanyóránál

- egy vagy három fázis jön be

- hány amperesek a biztosítékok

- gyors vagy késleltetett kioldásúak

Ha csak egy fázis jön be, a kismegszakítók kis amperesek és gyorsan lecsapnak, akkor egy kevésbé szuper földelés is tűrhető védelmet nyújt.

Három fázis / késleltetett  kismegszakítók /  nagy áramú kismegszakítók esetén viszont igyekeznék marhajó szonda-értéket biztosítani.

"és majd a szivattyúakna is+fűtéscsövek stb"

A fűtéscső rásegítése a legtöbb háznál gyakorlatilag nulla, a szivattyú néhol nagyon sokat rásegít, néhol meg semmit sem.

Hivatalosan egyik sem lehet sem földszonda, sem földszonda-kiegészítő, sem földvezető. Leginkább azért, mert bármikor jöhet egy csőszerelő és szétszedheti, vagy közbeiktat egy műanyag alkatrészt, vagy csak egyszerűen kicserél egy tömítést vagy új kócot tesz egy toldásba - és eközben nem sejti, hogy épp most tette életveszélyessé a házadat. Hivatalosan csak az  földelés, ami földelés céljából lett létesítve ennek megfelelő elektromos kötésekkel van összekötve és ennek megfelelően is van jelölve (pl zöldsárga festékkel).

Attól még, hogy magadnak barkácsolsz, attól még nem ártana tisztában leni a szabványokkal. Aki nem érti pontosan, hogy mi miért van a szabványban, az jobban teszi, ha nem tér el tőle.

Előzmény: Hans70 (91919)
Hans70 Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91919

Valószínű csak akkor mérne jót ha előtte meglocsolnám.(fosóhomok sárgaföld)  10-es alun jön a nulla az órától,eredetileg is innen ment a védelem. sorrend ami anyagom volt: nyárs,16-os horg acél,epph osztó, ide csatlakozik a két 6-os zs-is és majd a szivattyúakna is+fűtéscsövek stb. gáz nincs. az osztóból 16-mkh -val közösítve a n-val, és utána pe és n sín. mindezt határozott csatlakozásokkal.Nekem fontos,hogy jól aludjak. non profit a munka.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91903)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.15 -4 2 91918

"Hogy ne az "okos megoldás" kezdetű mikiegér mikkentyű legyen a szakmailag elfogadott megoldás előtt."

Egy elektromos problémának sok esetben csak kétféle megoldása van: 

- vagy szétvered a fél házat, tehát milliós kiadást generálsz

- vagy speciális szaktudású embert hívsz, aki egy mikiegér mikkentyűvel megoldja tized áron.

A villanyszerelők nagy része nem rendelkezik speciális szaktudással, az ő számukra minden mikkentyűs ember ellenség, mert rontja az ő milliós bizniszét. Speciális szaktudás megszerzése helyett sokkal egyszerűbb a mikkentyűs embereket eltakarítani a fórumokból és akkor még több házat lehet szétverni jósok pénzért.

Amikor a fentihez hasonló mondatokat olvasom, akkor ezt látom a sorok között: "takarodj innen az agyafúrt megoldásaiddal, mert rontod a lusta buták bizniszét".

Előzmény: kiggyo (91916)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.15 -1 1 91917

"amikor (túl)terhelés miatt megnő egy villanymotor áramfelvétele, az csak a melegedés miatt nő meg, vagy más oka van?"

Nem a melegedéstől nő meg az áramfelvétel,

hanem a megnövekedett áramfelvétel termel több hőt.

Vannak olyan villanymotorok, amelyekben az átlagosnál jobb a tekercsek hűtése, ezek sokkal jobban bírják a túlterhelést (nehezebben mennek tönkre), mint a hagyományos hűtésű motorok. Pl egyes ventilátorok olyan körülmények között (pl töredék sebességre lelassítva) is vidáman dolgoznak évekig, ahol egy ugyanolyan, de hagyományos hűtésű aszinkron villanymotor szinte percek alatt szénné égne.

Előzmény: Törölt nick (91907)
kiggyo Creative Commons License 2018.10.15 -2 3 91916

Makacs egy troll vagy az tény.

A "számomra logikusan" kifejezéssel van a baj. Ha számodra nem logikus az számodra nem is létezik, attól hogy az még logikus is lehet.

Tényleg nem az a cél hogy eltűnj, elfojtsanak, leugassanak szerintem, mert vannak jó meglátásaid is. Csak ne trollkodd szét felesleges tudálékossággal ezt a topicot, mert ez bosszant sokakat. Hogy ne a sértődött kisgyerek stílusú írásaidat kelljen olvasni, hanem a hasznos tanácsokat. Hogy ne az "okos megoldás" kezdetű mikiegér mikkentyű legyen a szakmailag elfogadott megoldás előtt.

Sokunkat ez zavar, akik megsúgom nem egyemberek sok nickkel.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91914)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.15 0 1 91915

"Az érzékelő a lámához közel lenne, a lámpához jelenleg menő "vezetékek" elegek?"

Alapesetben sajnos nem.

A lámpához menő vezetékekben csak akkor van feszültség, amikor valamelyik kapcsolóval feszültséget küldtél oda. Tehát amikor éppen nincs ott feszültség, akkor a lámpához felszerelt mozgásérzékelő "nem tud miből dolgozni".

Több jó megoldás is létezik, a legegyszerűbb ez:  oda kell vinned egy állandó (=nem kapcsolt) fázist is a mozgáskapcsolóhoz.

Létezik olyan megoldás is, amihez elegendő a meglévő vezeték is, de ehhez speciális szaktudás kell és nem működik bármilyen lámpával és bármelyik mozgásérzékelővel. Laikus számára a fent leírt módszer járható, de azt is csak ésszel mert a villany nem játék.

Előzmény: HoIsti (91912)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.15 -2 2 91914

"Mennyi hiba kell ahhoz, hogy eldugulj?"

Meglepően kevés elegendő. Ha többször is egyből az orrom alá dörgölik, hogy most komoly hülyeséget írtam, akkor elmegy a kedvem attól a fórumtól.  De ez csak az igazi hibákra vonatkozik, amiket csak igazi szakemberek vesznek észre. Amikor viszont egy-egy erőszakos hülyegyerek megpróbálja kiforgatni a szavaimat, vagy más módi kreál mesterségesen ál-problémát egy hozzászólásommal kapcsoltban, azon én csak nevetek, ez olyan nekem, mint egy meghívó. Már többször is elkezdtem unni ezt a villanyszerelő fórumosdit, de mindig nekemesik valamelyik rosszindulatú kismalac valami szakmaiatlan, erőltetett belémkötési próbálkozással, ami újra meg újra meghosszabbítja a a fórumozási kedvemet :)

A lényeg: ahányszor valaki levezeti (számomra logikusan), hogy most hülyeséget írtam, az nekem egy negatív élmény, viszont ahányszor dühöngeni látok egy rosszindulatú + buta embert, az pozitív élmény.

Ebből könnyen kiszámolható, hogy hogyan lehet megszabadulni tőlem.

Előzmény: Szirty__ (91913)
Szirty__ Creative Commons License 2018.10.15 0 3 91913

"5000 hozzászólásból ennyire sok rosszakaró mindössze ilyen kevés hibát tudott összeszedni?"

Mennyi hiba kell ahhoz, hogy eldugulj?

Egyébként nem rosszat akarnak, hanem jót. Vagyis hogy kevesebb bullshit-et tolj a fórumra, ami igencsak jó lenne.

A felsorolt választékból egyik sem igaz. Inkább az van, hogy leginkább semmit nem vagy hajlandó elfogadni amit nem írtál. Ha hülyeséget írsz és magad is rájössz akkor lapítasz és csend van egy darabig. Vagy ha válaszolsz akkor a mellébeszélés van.

Én már többször is kifejezettem kértem tőled hogy cáfolj vagy támassz alá valamit, a két fenti eset valamelyike történt mindig.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91904)
HoIsti Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91912

Szép Napot mindenkinek,

kültéri lámpáinkat, jelenleg egy beltéri, és egy kültéri, váltókapcsolóval tudjuk kapcsolni.

Szeretnék még pluszban a "rendszerbe", egy 360 fokos mozgásérzékelőt is bekötni. A kérdésem az lenne, hogy ezt hogy tudom kivitelezni? Az érzékelő a lámához közel lenne, a lámpához jelenleg menő "vezetékek" elegek? vagy + fázist kell vinnem az érzékelőhöz? vagy kössem be "simán" és felejtsem el a kapcsolgatást?

Esetleg, ha valaki egy egyszerű kapcsolási rajzzal is megtámogatna nagyon megköszönném.

trilla414 Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91911

Igaz, mentség, hogy ez a konkrét kossuth (még) nem károsított senkit! :D

Előzmény: Lassu Viz (91908)
Lassu Viz Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91910

Más oka van. A megnőtt áramfelvétel következménye a melegedés, ami miatt a dolgok ellenállása többnyire nőni szokott, és ellene hat az áramfelvétel növekedésének. Mindaddig, amíg a szigetelés meg nem adja magát, de az már egy más helyzet.

Ezt találtam: http://agisys.hu/hirek/mi-tortenik-ha-tulterheljuk-a-villanymotort

GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91909

Más oka van, a melegedés a mellékhatás már csak

Lassu Viz Creative Commons License 2018.10.15 -1 1 91908

Hozhattál volna példát egy antikváriumból is. Az kevésbé káros az egészségre. :)

Előzmény: trilla414 (91905)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.15 0 0 91907

Sziasztok!

Van egy olyan kérdésem, hogy amikor (túl)terhelés miatt megnő egy villanymotor áramfelvétele, az csak a melegedés miatt nő meg, vagy más oka van?

GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.15 -2 1 91906

"5000 hozzászólásból ennyire sok rosszakaró mindössze ilyen kevés hibát tudott összeszedni? (illetve kreálni ;)

Ennek a hihetetlenül jó aránynak a következők lehetnek  az okai:

- vagy én egy szuper szakember vagyok, aki szinte soha nem hibázik,

- vagy akik mindenáron belém akarnak kötni. azok szakmailag rettenetesen buták,

- vagy mindkettő :)"

Ez már demencia, ha ennyire nem tűnik fel, hogy az 5100 szólásból

- 2500 felesleges okoskodás, a leírt feladat meg nem értése miatti kisregény írása és/vagy a kész megoldás újramegoldása Mekk elek módra

- 1000 kifejezetten káros, szakmailag hibás hozászólás, ami után google-ből idézve okoskodsz tovább

- 1500 csak a magad fényezésére továbbgörgetése  szálaknak

- 100 valóban hasznos hozzászólás

Te egy szuper troll vagy, aki vagy tényleg jó szakember, csak otthon nem várja senki, és itt éli ki magát, és a saját szólásain is otthon röhög, hogy megint rápörögnek, vagy tényleg egy mekk elek vagy, aki után mennek a szakemberek javítani, és a fejét fogja a tulaj és a javító ember is.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91904)
trilla414 Creative Commons License 2018.10.15 -1 1 91905

"Ha egy terméken több ár is van"

Nyilván nem voltam egyértelmű a számodra. Nem, nem egymás mellett voltak az árcímkék (hozzászólások), hanem egymás után lettek felragasztva, mintegy kijavítandó az előzőt. 

Amúgy a hozzászólásod alapján te beállnál a képzeletbeli retrobolt ügyfélszolgálatára reklamálni, hogy nem 13 forintért kaptad meg a Kossuthot, ugye? Bíróságra is vinnéd az ügyet utána?

Előzmény: Törölt nick (91901)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.15 -2 1 91904

"a 91.800 szólásból 5100 a tied"

5000 hozzászólásból ennyire sok rosszakaró mindössze ilyen kevés hibát tudott összeszedni? (illetve kreálni ;)

Ennek a hihetetlenül jó aránynak a következők lehetnek  az okai:

- vagy én egy szuper szakember vagyok, aki szinte soha nem hibázik,

- vagy akik mindenáron belém akarnak kötni. azok szakmailag rettenetesen buták,

- vagy mindkettő :)

Előzmény: GeriSoft07 (91881)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.14 -2 0 91903

"nyárs nem volt. Én leütöttem egy 3 méteres x alakút."

Azért nem ártana mérni egy földszonda ellenállást (NE laikus, hanem szakember mérje).

Ha három fázis megy a tanyára, akkor egy nullvezető szakadás csúnya dolgokra képes, de ha van egy jó földszondád, az a károkat akár teljesen megelőzheti.

Előzmény: Hans70 (91894)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.14 -2 2 91902

"nem ő az egyetlen aki az itteni "munkásságoddal" kapcsolatban talál  - hogy úgy mondjam - kifogásolni valót..."

És ha ez egyetlen ember, 4-5 különböző nick-névvel?

Az a legszebb, amikor önmagával beszélget, hogy ne legyen gyanús :)

Előzmény: Szirty__ (91879)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.14 -1 1 91901

Ha egy terméken több ár is van, akkor a bolt köteles odaadni a legalacsonyabb áron ami rajta van.

Szóval nem az a idióta aki szól érte, hanem az aki kifizeti a magasabb árat.

Előzmény: trilla414 (91900)
trilla414 Creative Commons License 2018.10.14 -1 2 91900

Elírta, kijavította magát. Amikor mondjuk egy médium tévesen közöl valamit, annak a jogilag is helytálló rendezési módja az, hogy helyreigazítást közöl. 

Na most ezek UTÁN számonkérni az eredeti publikációt, az a jellemtelen húzás... Azt ugye nem feltételezem, hogy annyira buta a poszter, hogy nem vette észre a helyreigazítást...

Ez pont olyan kicsinyes morális mélyrepülés, mint amikor bemész a boltba, meglátod a könyvön a 3200Ft-os árcímkét, de látod, hogy alatta van egy 3000-es is.

A kasszánál 3200-at fizettetnek veled, te meg számon kéred a boltot, hogy DE EZEN 3000 Ft van! 

(Más kérdés, hogy a kasszás, az üzletvezető, meg a többi vevő is csak néz, hogy ez hogy lehet ekkora idióta...)

Úgyhogy de. Hamisított. 

Szerintem.

Előzmény: GeriSoft07 (91898)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.14 -1 1 91899

Valóban nem, csak figyelmen kívül hagyta a javított hozzászólást (pont úgy ahogy te is).

Előzmény: GeriSoft07 (91898)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.14 -2 0 91898

Semmit nem hamisított!

Előzmény: trilla414 (91897)
trilla414 Creative Commons License 2018.10.14 -1 1 91897

Ez egy laza köztörvényes hozzászólás.

"Ha a 400 voltos fázisfeszültséget vesszük kiindulási alapul, akkor gyök kettővel (1,73) is számolni kell"

Nekem úgy tűnik, elek nem ezt írta (legutóbb), hanem ezt:

"Az egyik módszer, hogy fázisonként kiszámoljuk a wattot és összeadjuk (230Vx16A + 230Vx16A + 230Vx16A).

Ha a 400 voltos vonali feszültséget vesszük kiindulási alapul, akkor gyök hárommal (1,73) is számolni kell, ami megnehezíti a számolás folyamatát. DE mivel a végeredmény mindkét esetben ugyanannyi, ezért bölcsebb dolog a könnyebbik módszerrel számolni. (bónusz: a könnyebbik módszer ráadásul fázisonként eltérő áramok esetén is alkalmazható).

Elég annyit megjegyezni, hogy ebben az esetben (maximális terhelhetőség) tök felesleges az életünket vonali feszültséggel és gyök hárommal bonyolítani. Persze három fázisú rendszerekben vannak olyan esetek, amikor nem menekülhetünk a gyökhárommal történő számolástól, de a maximális terhelhetőség  (és pl az aktuális energiafelvétel) kiszámolása nem ilyen eset: tökmindegy, hogy melyik módszert alkalmazzuk."

Erről eszembe jut valami, amit nem régen olvastam itt:

"Baromi nagy problémának tartom, hogy idézet meghamisításával akar lejáratni mást.

Ez munkával jár és ő nem riad vissza a hamisítástól.

Felénk ezt jellemtelen figurának hivják.

Elég furcsa erkölcsi normával rendelkezel."

Előzmény: cosomega (91882)
Hans70 Creative Commons License 2018.10.14 0 0 91896

Nem kellet a vezetékért fizetnem, ezért húztam mellé. Fölösleges,de valaki szerint követelmény. Rakok fi-t is és akkor nyugodtan alszok:)   Köszi a választ! Akkor fix bekötés lesz. Illetve a konyhai ha dugvillás lesz gyárilag, akkor ip 44-es aljzat a sarokszeleptől, közelebb mint 60 cm-re  (mosogató alatt)

Előzmény: sámli_ (91895)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.14 0 1 91895

"+ 6-os eph-t húztam"

Felesleges volt.

A leválasztó kapcsolót nem kötelező a készülékek mellé tenni.

Előzmény: Hans70 (91894)
Hans70 Creative Commons License 2018.10.14 0 2 91894

Vízmelegítőket fogok beüzemelni . Konyhába  kicsit, fürdőbe nagyobbat. 80l.  Mindkettőhöz 3x2,5 mbcu-t + 6-os eph-t húztam. Nagy baj ha nem szerelek melléjük leválasztókapcsolót? fixen kötöm. Mivel régi a tanya, nyárs nem volt. Én leütöttem egy 3 méteres x alakút. Felette az elosztó előtt alakítottam ki az eph gyűjtőt. Ezt csak azért írtam le, hogy témát váltsak. Nem vagyok vill szerelő de 

Pillanatragasz Creative Commons License 2018.10.14 0 0 91893

Egy hétvégi ház bekábelezése teljesen zöldsárga vezetékkel van megcsinálva. Valószínű hogy ilyent tudtak lopni valahonnan. Tulaj erősen csodálkozott hogy nem akarom a felújítást vállalni csak úgy hogy az egész vezetéket kicserélem. 

C20NE Creative Commons License 2018.10.14 -1 8 91892

Ezzel a stílussal a hozzászólásaid igazságtartalmától függetlenül lejáratod magad és rombood a topicot!

Előzmény: cosomega (91891)
cosomega Creative Commons License 2018.10.14 -2 0 91891

Nem értem, hol tolom túl a biciklit?

Hazugságokat másolok ide?

Előzmény: sámli_ (91889)
cosomega Creative Commons License 2018.10.14 -2 0 91890

Nem.

Írd le az igazságot.

Előzmény: sámli_ (91889)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.14 -1 4 91889

Nem érzed ,hogy túl tolod a biciklit? Ráadásul nincs is igazad.

Előzmény: cosomega (91886)
Jahno Creative Commons License 2018.10.14 -1 1 91888

Titkos, de majd egyszer elmondom :-D Pedig egyszerű a képlet.

Előzmény: cosomega (91887)
cosomega Creative Commons License 2018.10.14 -6 0 91887

Ezeket a magvas gondolatokat honnan meríted?

Előzmény: Jahno (91885)
cosomega Creative Commons License 2018.10.14 -6 0 91886

A 91882-es hozzászólásban mekk eleket idéztem és a 92883-asban is, ami egy hozzászólásban volt volt.

A hsz.-ben nem csak a gyök kettóvel van a baj, hanem alapfogalmak nem ismeréséről.

És ezután lehülyézi a köztörvényes idiótája  a villanyszerelőt:

"Sőt, amelyik villanyszerelő teljesen hülye a matematika ezen területeihez, még azok túlnyomó többsége sem keveri a vonali és a fázisfeszültséget és  helyesen alkalmazza a CosFi-t."

De még ezt is keveri balfasza.

Nahát, ez a balfasz , köztörvényes hülye mondja meg itt a frankót.

Előzmény: cucu (91884)
Jahno Creative Commons License 2018.10.14 -1 2 91885

.. ha volna értelem .. nem volna erőszak-vallás-politika-kapitalizmus ... . mivel isten országában nem kell értelem , van erőszak-politika-vallás-kapitalizmus-halál !
lévén az egyed nem az életnek csak a szokásoknak felelteti meg magát.

Előzmény: Hans70 (91876)
cucu Creative Commons License 2018.10.14 0 1 91884

1,41

cosomega Creative Commons License 2018.10.14 -6 0 91883

Ja, amit lemaradt a hozzászólásából:

"Sőt, amelyik villanyszerelő teljesen hülye a matematika ezen területeihez, még azok túlnyomó többsége sem keveri a vonali és a fázisfeszültséget és  helyesen alkalmazza a CosFi-t."

De te kevered köztörvényese, a teljesen hülye villanyszerelőnél is sokkal hülyébb vagy.

cosomega Creative Commons License 2018.10.14 -7 0 91882

Ez egy laza köztörvényes hozzászólás.

"Az egyik módszer, hogy fázisonként kiszámoljuk a wattot és összeadjuk (230Vx16A + 230Vx16A + 230Vx16A).

Ha a 400 voltos fázisfeszültséget vesszük kiindulási alapul, akkor gyök kettővel (1,73) is számolni kell, ami megnehezíti a számolás folyamatát. DE mivel a végeredmény mindkét esetben ugyanannyi, ezért bölcsebb dolog a könnyebbik módszerrel számolni. (bónusz: a könnyebbik módszer ráadásul fázisonként eltérő áramok esetén is alkalmazható).

Elég annyit megjegyezni, hogy ebben az esetben (maximális terhelhetőség) tök felesleges az életünket vonali feszültséggel és gyök kettővel bonyolítani. Persze három fázisú rendszerekben vannak olyan esetek, amikor nem menekülhetünk a gyökkettővel történő számolástól, de a maximális terhelhetőség  (és pl az aktuális energiafelvétel) kiszámolása nem ilyen eset: tökmindegy, hogy melyik módszert alkalmazzuk."

Ez, amit itt is műveltél, az már a szakma csúcsát jelenti.

Alapfogalmakkal nem vagy tisztában.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91878)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.14 -2 0 91881

Az is elgondolkodtató, hogy a 91.800 szólásból 5100 a tied (4,5%) miközben 3000 feletti hozzászóló tag van a topikban

GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.14 -4 0 91880

A jelek szerint te vagy az a "lépcsőházi" ember (sötét és korlátolt) aki megy az autópályán, hallgatja a rádiót:

- Figyelem, vigyázzanak! Egy őrült megy a forgalommal szemben a forgalommal az autópályán!

Mire elkezdi verni a kormányt:

- EGY??? Mind az!!!!

Szirty__ Creative Commons License 2018.10.14 -4 5 91879

"Ha te döntenéd el, hogy mi a szétganézás és mi a hasznos hozzászólás, akkor az emberiség még mindig a fákon élne :)"

Nyilván nem vetted még észre eddig hogy nem ő az egyetlen aki az itteni "munkásságoddal" kapcsolatban talál  - hogy úgy mondjam - kifogásolni valót...

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.14 -3 5 91878

"ezen fórum-topik és sok társtopik szétganézásában éled ki magad"

Ha te döntenéd el, hogy mi a szétganézás és mi a hasznos hozzászólás, akkor az emberiség még mindig a fákon élne :)

Előzmény: GeriSoft07 (91877)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.14 -6 1 91877

annyira sajnállak, hogy ennyire nincs munkád, elfoglaltságod, legalább hobbid, hogy egész nap ezen fórum-topik és sok társtopik szétganézásában éled ki magad. annyira szar lehet így élni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91871)
Hans70 Creative Commons License 2018.10.14 0 2 91876

Én figyelemmel kisérem ezt a topikot, sokat tanulok. Kérlek ne cseszegessétek már a másikat! Régen nem volt ez jellemző itt! 

Törölt nick Creative Commons License 2018.10.14 -2 3 91875

Zseniális! Ha a troll önmaga nem tudta kellően szétb@szni a topikot, akkor segítsünk neki, kössünk bele szavakba.

Nyilván azt akarta írni ,hogy a "konnektorba bedugás pillanatában", amit még a legnagyobb szaktekintélyek is naponta mondanak hétköznapi beszédben...de sebaj.

A mennyekig ajnározott idegennyelvi szaknyelv pedig egy roppant felemás dolog, nálam jobban senkit nem ráz a hideg az "állomány", "katalógus", "blokk", "képernyő", "hajlékonylemez", "folyadékkristályos-kijelző" és egyéb erőltetetten magyarított elmebeteg "szak"-körmondat-szavaktól..

... viszont ha már a villanyt is tisztán angolul ésvagy németül kell szerelni, akkor nagy a baj.

Ez pl. egyenesen átvezet oda, aki perfekt tudja angolulnémetül szerelni, akkor jürgennél szereli majd 5x akkora jövedelem mellett, itt  marinéni meg beszereli magának, összesodorja celluxxal, feltűzi a falra jancsiszeggel, mikor meghal ettől, akkor meg magára vethet.

Előzmény: Mutual Friend (91870)
cosomega Creative Commons License 2018.10.14 -5 0 91874

Köztörvényes idiótája!

A dugvilla egy konnektor

a dugaszoló aljzat is egy konnektor.

A dugvilla és a dugalj maximum angolul connector, de nem konnektor. Érted köztörvényese?

cosomega Creative Commons License 2018.10.14 -7 1 91873

Te meg köztörvényes idióta.

cosomega Creative Commons License 2018.10.14 -1 2 91872

A hülye angol az asztal helyett table (nálunk táblára írnak), az orosz a sztol-t, a német a Tisch-t, az olasz pedig tavolo. Egyik náció sem tudja, hogy az asztal.

Angol nyelv még sehol sem volt, amikor a magyart már több száz éve beszélték.

A connector (nem a konnektor) pedig csatlakozót jelent.

A villanyszerelő pontosan ugyan úgy nem beszél semmilyen nyelvet, mint a többi szakmunkás, illetve a mérnökök jelentős hányada. Az beszél Magyarországon nyelvet, akinek a munkájához szüksége van rá. Abból is csak páran, mert a többség nyökög, makog, röhejesen kínlódik (tisztelet a kivételnek).

Nekem volt munkatársam, aki angolul szakkönyveket olvasott, de nem tudott egy szót sem kinondani angolul.

A balfasz németek, akiknek nyelvéből lett az angol nyelv Steckdose-nak hívja a dugaljat, Stecker-nek a dugvillát, természetesen névelővel.

Előzmény: Mutual Friend (91870)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.14 -3 3 91871

"Nem is a konnektort dugod be, hanem a dugvillát"

A dugvilla egy konnektor

a dugaszoló aljzat is egy konnektor.

Előzmény: Jahno (91865)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.14 -1 0 91870

A hülye magyar a connector a fali csatlakozóra használja, ellenben valójában nem ezt jelenti.

Nem is csodálkozom rajta hisz a villanyszerelőknek minden szabványt jelölést le kellett fordítani magyarra mivel jellemzően a 100%-a semmiféle olvasási értelmezési szinten sem beszél egy kurva ártatlan nyelvet sem.

Nekünk egy tanév alatt és csak a másodikban 4 azaz négy darab óránk lesz szakmai angol vagy német. Szerintem ez egy picit kevés ...

Előzmény: cosomega (91867)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.14 0 0 91869

A konnektor mindig is a dugalj (dugaszoló aljzat) köznyelvi neve volt

Amit bedugsz, az a dugónak becézett dugvilla

Konnektort bedugni pont annyira nem lehet, mint feloltani a villanyt

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91864)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.14 0 1 91868

Nono. Azért némi igaza van még akkor is, ha ez féligazság.

https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Konnektor

Előzmény: cosomega (91867)
cosomega Creative Commons License 2018.10.14 -4 0 91867

Köztörvényes idiótája!

"Konnektor = csatlakozó.

Kb száz nyelven.Magyarul is."

Te baromi tájékozott vagy a nyelvek világában (100 nyelv, ez óriási). A baj az, hogy magyarul nem tudsz.

Gépeld be a google-ba a konnektor szót és tátsd el a pofád, amiból folyik a hülyeség.

sámli_ Creative Commons License 2018.10.14 0 1 91866

Lehet ,hogy így van, a villanyszerelő szakzsargonban a konnektor akkor is dugaljat jelent.

Jahno Creative Commons License 2018.10.14 0 0 91865

Nem is a konnektort dugod be, hanem a dugvillát.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.14 -3 1 91864

"A konnektor szaknyelvi szinonimája=dugaszolóaljazat."

Konnektor = csatlakozó.

Kb száz nyelven.Magyarul is.

https://www.google.hu/search?q=connecteur&source=lnms&tbm=isch

A "konnektor = kizárólag dugalj" marhaságot valószínűleg valami nagyképű begyepesedett vén villanytanár találta ki talán valamikor az ötvenes években és az ő gondolkodásból felmentett tanítványai (és azok agyatlan tanítványai) terjesztik ezt a sötétséget.

Előzmény: cosomega (91861)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.13 0 0 91863

Lingua latina non é penis canina.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91838)
Vajk230 Creative Commons License 2018.10.13 0 0 91862

Üdv!

Érdekel valakit német nyelvű villanyszerelési / elektrotechnikusi könyvek?

Akit igen kérem vegye fel a kapcsolatot velem email-en keresztül.

cosomega Creative Commons License 2018.10.13 -7 0 91861

Köztörvényese!

A konnektor szaknyelvi szinonimája=dugaszolóaljazat.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91858)
horex Creative Commons License 2018.10.13 0 0 91860

Nem emlékszem már, de biztos nem villanáskor. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91858)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.13 0 0 91859

Biztosan ki van húzva mnden? A vízmelegítő fürdőszobai villanybojler is? Hűtő is? A mogásérzékelős lámpakapcsoló is? elektromos sütő is le volt választva? Akvárium-levegőztető is?

Előzmény: Nagyapcs (91854)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.13 -1 0 91858

Mikor veri le?

- a villanáskor

- a bekapcsolás pillanatában

- a konnektor bedugásának pillanatában

Előzmény: horex (91857)
horex Creative Commons License 2018.10.13 0 0 91857

Egy fotó műteremben használtak két 230V-os vakut. Szóltak hogy az egyik leveri a FI relét

Elhoztam, mértem szivárgót, semmi mA, mértem 250-500V-tal szigetelést jó volt

Nem találtam rá megoldást

Előzmény: pajaci (91855)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.13 0 0 91856

Klímának egyébként is külön áramkört kellene behúzni, kiépíteni. Nem kötelező, de erősen ajánlott.

Egyébként sok helyen van klíma, különféle típus, olcsó, drága, szutyok, nagyon neves, stb....akad ahol egy lakásban több is (3-4 db), a leg alapabb AC-s Fi relékkel, és sosincs semmi gond.

Lehet nálad a FI relének is gondja, lehet, hogy valami más is "szivárog", és ez már összesen sok, lehet a fi relé előtt a hálózattal probléma, akármi.

A komolyabb fi relék egyébként továbbra is drágák, tényleges hibakeresés nélkül 3perc alatt feltenni egy másik nagyon drága típust vakrepülés, mert a Ti szemögetekből vagy "megoldja" (többet nem csap le), vagy nem.

pajaci Creative Commons License 2018.10.13 -1 3 91855

Neked van igazad, a villanyszerelőd a hülye. Olvastasd át vele ezt, hagy tanuljon egy kicsit.

http://raabvill.hu/fi-rele/

Nagyapcs Creative Commons License 2018.10.13 0 0 91854

Üdvözletem!

Másfél hete telepítettek hozzánk két hitachi klímát fűtésre. Eleinte csak napi egyszer, de 3 nap után egyre gyakrabban (volt, hogy 3x egymás után) leverte az életvédelmit. Akkor is, ha csak az egyik volt bedugva a kettő közül, akkor is ha csak a másik volt bedugva és még ki is volt kapcsolva. Bármilyen másik nagy teljesítményű fogyazstót kapcsolunk a konnektorba, nem vágja le.

A villanyszerelő ma jött volna, lemondta, a klímasok meg csak a villanyász után jönnek. 6 napja ki van húzva mindkét berendezés, azóta nem vágta le semmi a FIt.

Van esetleg valamelyikótöknek ötlete? Nem hiszem hogy mindkét klíma hibás lenne...

Olvastam a neten, hogy vannak különböző életvédelmik, és hogy a klímák (meg még egy csomó minden) nem szeretik az ”AC” típust. Na nekünk pont ilyen van, de a villanyszerelő szerint (telefonban) nincsenek ilyen típusok, ez hülyeség.

Nagyon nagyon köszönöm a segítségeteket! Ha tudom, meghálálom

horex Creative Commons License 2018.10.12 0 0 91853

Fene tudja, most működik. Meglátom holnapra hogy áll.

Előzmény: pajaci (91852)
pajaci Creative Commons License 2018.10.12 0 1 91852

Hőérzékelője?

Előzmény: horex (91850)
ficere50 Creative Commons License 2018.10.12 0 0 91851

Lehetett ott, akár, csillárkapcsolás, nem, inkább...?

Előzmény: lehelhuto (91848)
horex Creative Commons License 2018.10.12 0 2 91850

Vaklárma volt, bá valami kihagyás történhetett. Átkötöttem a nappalira, fűtés indult, a vezéreltre meg egy próbalámpát kötöttem

Alig 10 percet ment a nappalirol amikor megjött a vezérelt

Mi a fenétől hűlt le akkor a bojler?

Jó lenne kicseréltetni a belsejét már mert alapbol kevés a melegvíz, biztos full vizköves az egész

Előzmény: horex (91849)
horex Creative Commons License 2018.10.12 0 0 91849

Vezérlőóra gond esetén reg.szerelő vagy ELMű?

Lehült a vizem a villanybojlerben, fűtőszál, kapcsolók jók

lehelhuto Creative Commons License 2018.10.12 0 0 91848

Szia! 

Engedd meg, hogy kérdezzelek. Eredeti felállásban a fentről jövő két vezeték ugyanazon csavar alá volt bekötve? A lámpákat máshonnan nem lehet, soha nem is lehetett kapcsolni? Nehogy utólag derüljön ki, hogy váltókapcsolót cseréltél ki e módon. 

Előzmény: Warlimont and Nutt (91840)
popaz Creative Commons License 2018.10.12 0 0 91847
Köszönöm Péter, megmentettél egy jó nagy adag kábelezéstől :)
Előzmény: Peter atyuska (91841)
C20NE Creative Commons License 2018.10.12 0 0 91846

Bocs, én félreértettelek! Ha a vezeték nélküliség ahhoz kell, hogy távvezéreld akkor én a NEST-et javaslom! Hihetetlenül fejlett cucc!

Előzmény: sámli_ (91837)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.11 -1 1 91845

Egy szóval sem írtam, hogy az enyém :) Ez egy családi ház bővítés, felújítás. A tulaj nem akar okos otthont (egyetértek vele), de egyes dolgokhoz szeretne távolról is hozzáférni, többek között a fűtés vezérléshez. Ahogy már előzőleg leírtam, gyakorlati tapasztalat alapján javaslatot kérek gázkazán (valószínűleg Bosch, holnap derül ki) vezérlőre ami tudja az előzőekben leírt követelményeket. Amennyiben nem tudtok olyan javasolni amivel meg vagytok elégedve marad a Bosch (ha valóban az lesz) saját okos vezérlője.

Előzmény: Garfield007 (91843)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.11 0 0 91844

Oks, később láttam a korábbi beírásokat, leesett.

Garfield007 Creative Commons License 2018.10.11 0 1 91843

De mit is szeretnél?

Honeywell saját megoldása vagy pl. egy Danfoss termosztát, amit egy Fibaro rendszerbe integrálsz, mert úgyis megjön az étvágy és okos otthonod lesz? :-)

Peter atyuska Creative Commons License 2018.10.11 0 0 91842

Vízzáró doboz abban menjen bele a cső tömszelencén keresztül.

Előzmény: Geza59a (91833)
Peter atyuska Creative Commons License 2018.10.11 0 0 91841

Fűtés esetében lakásoknál elégséges az osztókat bekötni. Szabvány, VBSZ, OTSZ, TVMI tárgyalja.

Előzmény: popaz (91839)
Warlimont and Nutt Creative Commons License 2018.10.11 0 2 91840

Köszönöm a tegnapi tanácsokat lentebb "okoskapcsoló" témában, pláne a legkézenfekvőbbet tőled, a fáziskeresőt. Kerítettem is egyet, ezzel hamar kiderült, hogy a várakozással ellentétben nem a lenti vezeték a fázis, hanem az egyik fenti, ezután követtem a javaslatodat a bekötéssel, egyből ment minden, feladat megoldva, tökéletesen működik! :)

Előzmény: ficere50 (91793)
popaz Creative Commons License 2018.10.11 0 0 91839

Sziasztok, újra a EPH-ás  kérdésem lenne, hátha Ti tudjátok. Mint nagy kiterjedésű fém test, minden radiátorhoz el kell húzzam a gerincet, vagy elég az osztó-gyűjtőt rákapcsolnom?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.11 0 0 91838

Qui nemo dicit nihil.

Előzmény: Mutual Friend (91832)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.11 0 0 91837

Nem egészen. Egy olyan vezérlőt keresek aminek a kezelőjét ide-oda lehet rakosgatni és ami okostelefonnal, tablettel, PC-vel is kommunikál. Pontosabban nem is keresek (arra ott van a gugli), hanem típusra kértem javaslatot.

Előzmény: Törölt nick (91825)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.11 0 1 91836

Ha hallgattál volna okos maradtál volna. Csak azt bizonyítottad, hogy ehhez is sötét vagy. Guglizz egy kicsit és talán a 200-as IQ-al felfogod, hogy megint hülyeséget írtál.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91823)
Garfield007 Creative Commons License 2018.10.11 0 1 91835

Amikor még Wágner is mindent sörben mért, régi szép idők...

Előzmény: Jahno (91816)
Garfield007 Creative Commons License 2018.10.11 0 1 91834

Most akkor szidjuk a sulineteseket is?

Régen minden tényleg mennyivel szebb volt...

Geza59a Creative Commons License 2018.10.11 0 0 91833

Egy palakerítést tartó 40-40-es négyszögvasból készült vázra erősítve műanyag szigetelő csőben elhelyezett vezetéken kapja az áramot a sufni. Erre a kerítésre most egy vasajtót szereltünk be ami miatt a kábeleket és a műa. szigetelő csövet is körbe kell vezetni a vasajtó körül/felett.

Mit javasoltok, hogyan illesszem be a kiegészítő merev kábeleket és a szigetelő csövet úgy, hogy a régi és az új szigetelőcsövek csatlakozása vízhatlan legyen?

A régi cső 13,5 mm átmérőjű, arra gondoltam, hogy talán van nála egy kicsit nagyobb átmérőjű szigetelő cső és akkor abból kb. 10 cm hosszú darabot tennék a két cső találkozására, így kitudnék hagyni kb. 5 cm-en a 13,5-es csőből ahol is össztudnám rögzíteni a kábeleket.

Ha a kábelek nem merevek hanem rugalmasak lennének, akkor biztosan könnyebb lenne a helyzet, de így, hogy a szig. csöveket 4 helyen kell 90 fokban meghajlítani, azokon keresztül már nem tudnám mozgatni utólag a kábeleket.

Vagy ne csináljak ebből nagyobb problémát és használjak egy olyan 10 cm. átmérőjű elosztót és abban kössem össze a régi és az új vezetékeket?

Mi lenne a legpraktikusabb megoldás?

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy az ajtó miatti derékszögű meghajlításokat hogyan tudnám véghez vinni? Az Obiban láttam derékszögű csatlakozó elemeket is szig csövekhez, de láttam kb 60-70 cm hosszú kerek gumiszálakat is amit gondolom csövek meleg hajlításánál használnak.

Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.11 0 2 91832

Si tacuisses, philosophus mansisses!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91826)
Zs:) Creative Commons License 2018.10.11 0 0 91831

Ez nem Wi-fi-s!

Előzmény: C20NE (91808)
kiggyo Creative Commons License 2018.10.11 0 4 91830

"Volt szerencsém ilyen házakhoz, amikhez a szaktanácsokat kocsmában/fórumokban szedték össze :)"

Maradjunk annyiban hogy az én házamhoz nem volt szerencséd.

"atizedik kérdést tettem fel, hogy ezt vagy azt miért nem úgy csinálták, mert úgy sokkal jobb és/vagy fele annyiba kerül, akkor a büszke építő már kezdett picit ideges lenni :)"

Lehet szimplán miattad és a stílusod miatt volt ideges. Zavarta hogy miért nem fogod fel hogy nem a mekkelek féle fillérbaszoda és kókányolás mindenki álma, vannak más megoldások is. 

"Persze akadnak a fórumokban valóban hasznos és okos tippek is, csak vannak olyan olvasók, akik nem ismerik fel a csendes bölcsességet, ezért mindig a leghangosabbakra (erőszakosabbakra) hallgatnak. Aki meg tudja különböztetni a valóban okost a hangos butától. annak a fórumozás valóban felérhet egy gyorsított szakiskolával."

Beszarok, te beszélsz csendes bölcsességről??????? A te írásaiddal van tele a topic. Régóta követem az írásaidat, nagyon segítőkésznek tűnsz elsőre. Aztán rájön az ember hogy érdemi segítség kevés van mögötte, pusztán okoskodás az egész. 

De hát ez a trollok dolga, azt jól is csinálod.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91826)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.11 -1 0 91829

Az MLM-es fajtánál nincs rosszabb .... 

Képesek voltak még kheiront is leugatni hogy az biza nincs ugy ...

Előzmény: oregbeatsuhanc (91817)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.11 -1 0 91828

Hogy datáljam ? :)

Még a tár.hu-ról linkeltük a fényképeket -től nagyjából a POLIDILI végéig.

Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.11 -1 2 91827

Mindenki félti a piacát no meg sajnos ma az sikeres aki manager, meg trendi, meg nagyautó, fiatal feleség, meg hajó stb stb ...

Az ablakcsere primitívebb dolog mint a villanyszerelés, talán össze sem hasonlítható történet.

Minden ember vágyik a szakmai/piaci sikerre és morcos lesz ha ezt nem kapja meg. Ezért jön ide (is) pár ember hogy itt úgy gondolja hogy majd itt megszerzi. Aki IRL sikeres az önzetlenül segít minden hátsószándék nélkül mert megengedheti magának ezt a luxus és a neveltetése is ezt kivánja. Csak az egyszerűbbek kiáltanak orvosért meg tartanak akadémiai tagságot szükségesnek 1-1 feladat megoldásaként.

Előzmény: Törölt nick (91815)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.11 -4 0 91826

"15 éve a házamat A-Z-ig innen ha index fórumról összeszedett infókkal, tapasztalatokkal újítottam fel"

Volt szerencsém ilyen házakhoz, amikhez a szaktanácsokat kocsmában/fórumokban szedték össze :) Amikor a tizedik kérdést tettem fel, hogy ezt vagy azt miért nem úgy csinálták, mert úgy sokkal jobb és/vagy fele annyiba kerül, akkor a büszke építő már kezdett picit ideges lenni :)

Persze akadnak a fórumokban valóban hasznos és okos tippek is, csak vannak olyan olvasók, akik nem ismerik fel a csendes bölcsességet, ezért mindig a leghangosabbakra (erőszakosabbakra) hallgatnak. Aki meg tudja különböztetni a valóban okost a hangos butától. annak a fórumozás valóban felérhet egy gyorsított szakiskolával.

Előzmény: kiggyo (91822)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.11 0 0 91825

Csak egy egyszerű, bárhová rakosgatható vezetéknélküli vezérlőt keres, nem tudja hol lenne neki a legjobb helye, ezt akarja kisakkozni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91823)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.11 -3 0 91824

Humoros írásoddal sok vidám percet szereztél nekem, köszönöm  :) Mindig öröm egy rosszindulatú embert dühöngeni látni, ilyenkor mindig jobb lesz a világ egy picivel.

Mint profi egérbiológushoz, lenne még néhány kérdésem a hozzászólásod kapcsán, mihelyt lesz egy kis szabadidőm, fel fogom tenni őket.

Előzmény: cosomega (91747)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.11 -1 0 91823

"Tud esetleg valaki ajánlani elfogadható árkategóriában wifis vezeték nélküli (rádiófrekvenciás) gázkazán vezérlő termosztátot?"

Vezeték nélküli termosztát: ez általában olyan termosztát, aminél nem kell vezeték a hőmérő egység és a kapcsoló egység közé. Ezek szinte soha nem Wifi-n kommunikálnak egymással.

Wifi-n vezérelhető termosztát: okostelefon segítségével állítható, "tekergethető" termosztát.

Kérdésedből nem egyértelmű, hogy amit keresel, az a fenti kettőből melyiket kell tudnia (esetleg mindkettőt).

Előzmény: sámli_ (91786)
kiggyo Creative Commons License 2018.10.11 -1 3 91822

Ennyire azért nem érzem nagynak a kontrasztot de tény hogy felhígult a banda.

15 éve a házamat A-Z-ig innen ha index fórumról összeszedett infókkal, tapasztalatokkal újítottam fel, egy rakás olyan dolog van benne amiről a fórumon naprakészebb irodalom volt mint a neten (pl falfűtés, levegős napkollektor stb).

Ami nagy különbség szerintem hogy akkoriban kevesebb volt a személyeskedés, nem dominálta le a topicokat egy-két nagypofájú szófosással rendelkező troll. Most ezek nyomják el a többi hasznos információt.

Előzmény: Mutual Friend (91814)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.11 -1 0 91821

Duma ...

Előzmény: Lacivill (91819)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.11 0 0 91820

Köszönöm, ez optimálisnak tűnik.

Előzmény: Lacivill (91818)
Lacivill Creative Commons License 2018.10.11 -1 1 91819

Ha nem sikerül a feltöltés, vagy lepotyog a festék az nem jó. Ha a villanyba valami nem sikerül akkor viszont koporsó.

Lacivill Creative Commons License 2018.10.11 0 0 91818
Előzmény: sámli_ (91803)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2018.10.11 0 1 91817

A leggusztustalanabb minden fórum közül nekem a Jogi fórum volt ahol egyes beteglelkű, arcoskodó fazonok ugatják le és minősítgetik a szerencsétlen, jogilag tájékozatlan kérdezőt, közben sűrűn ajánlgatják, hogy forduljon inkább jogászhoz, eközben azt is képesek felhánytorgatni, hogy mennyit áldoznak ránk a drága idejükből.

Az index különböző szakmai fórumain előforduló önzetlen, segítőkész szakik, hozzájuk képest igazi úriemberek.

Jahno Creative Commons License 2018.10.11 0 0 91816

Én nem tudom mikor volt az a hőskör, de akkor sem volt ennyire ilyen, még akkor sem mikor bezzegrégenmindenjobbvót.

Törölt nick Creative Commons License 2018.10.11 0 0 91815

Nézz bele egy műanyagablakos topicba, ott csak maffiabanda létezik, aki kérdez azt kötelező hülyének nézni.

Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.10 0 1 91814

Hőskorban amikor meg valamelyest szakmainak is számított kicsit a zindex fél éjszaka magyaráztuk egy outsidernek hogy hogyan kell légteleníteni a fűtésrendszerét mert leállt a kazánja hosszú ünnepen és otthon volt a párhónapos gyerek (is).  Nem azt nyögte be a fórum hogy miért nem hivsz fűtésszerelőt hanem a "fél ország" a kavitációról tartott előadást és örült annak hogy sikerült ezt megoldani. No akkor még nem voltak senkiháziak a zemberek ... :(

Előzmény: tfe_tng (91809)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.10 0 2 91813

Ez és sok másik fórum már régen elvesztette azt a szerepét hogy kritika nélkül emberek segítenek egymásnak önzetlenül. 

Előzmény: ficere50 (91795)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91812

Esetleg gyorsszolgálat, minimum 15e kiszállási díj mellett.

Előzmény: tfe_tng (91809)
ksanyi52 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91811

Nekem is ilyen van,csak a sima, ( nem programozható) ) nappali meg esti, átkapcsolható lehetőséggel. Csak érdeklődésképpen, minek kell ehhez a Wi-fi?

sámli_ Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91810

Köszi, nézem őket. NEST-be eddig nem láttam olyant ami "hordozható" kivitel lenne. A kommunikáció és a tápellátás is mobil, de a dizájn nem. De nézelődöm tovább.

tfe_tng Creative Commons License 2018.10.10 0 2 91809

Erre fel lehet hivni mindenki figyelmet, de megakadalyozni nem fogod. 

Masreszt - ahogy tanult kollega is megallapitotta - tenyleg nem raketatudomany egy kapcsolo csereje.

Harmadreszt konnyu azt mondani hogy "hivj egy villanyszerelot", de felteszem aki itt a forumon mozog egyreszt hivatalbol nem probalta ezt, masreszt szinte lehetetlen feladat egy sima kapcsolocserere szakembert hivni.

Előzmény: *Steve1 (91798)
C20NE Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91808

Tisztán On/OFF vonalra több barátom is Computherm Q7 RF -et használ és meg vannak vele elégedve.

Előzmény: C20NE (91807)
C20NE Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91807

Én egy Remeha I-sense-t használok egy Wiessmann kazánnal, ennek van vezeték nélküli kivitele is. Ma már lehet, hogy egy NEST-et vennék, ez on/off és OT üzemben is működik.

Előzmény: sámli_ (91805)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91806

Természetesen én is tudok guglizni, de nekem olyan javaslat kellene ami valahol, valakinél bevált és ajánlja.

Előzmény: C20NE (91804)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91805

Tervben opentherm kazán van, de ha esetleg sima on-off-ra is tudnál javaslatot, megköszönném.

Előzmény: C20NE (91804)
C20NE Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91804

Opentherm vagy sima On-Off termosztátra van szükséged?

sámli_ Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91803

Köszi. Tudnál esetleg pontos típust?

Előzmény: Lacivill (91802)
Lacivill Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91802

54-ért vettem nemrég egyet Netatmo.

Az adó-vevő között rádiófreki, készüléknél lévő meg wifis. Adó elemes is lehet.

sámli_ Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91801

Akkor Schneider.

Előzmény: puru (91800)
puru Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91800

Ez sajnos már nem egy helyet foglal :(

Olyat keresek ami bézs vagy antracit színű, a conrados sajnos fehér

Előzmény: biowizard (91787)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.10 0 2 91799

Na ne viccelj. Egy kapcsoló cseréjéhez azért nem kell atomtudósnak lenni.

Előzmény: *Steve1 (91798)
*Steve1 Creative Commons License 2018.10.10 -1 0 91798

Ez szerinted normális?? Boldog boldogtalan neki áll villanytszerelni minimális háttér tudás nélkül

Előzmény: tfe_tng (91792)
ficere50 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91797

Sámli felhívta figyelmemet, hogy a N (nulla) nincs átvezetve, tehát akkor annyiban módosítanék, hogy a kék (nullavezetőt) elcsipés után "blankolni" (lecsupaszítani a szigetelést) kellene és az N kapocsra közösítve csatlakoztatni.

Bocs...

Előzmény: Warlimont and Nutt (91789)
Warlimont and Nutt Creative Commons License 2018.10.10 0 2 91796

Köszönöm a tanácsokat!

ficere50 Creative Commons License 2018.10.10 0 1 91795

Bocs, azon túl ,hogy igazad van, szakember témában, hozzátenném, hogy a kérdező nem éppen "Győzike" színvonalát mutatta az írása kapcsán. 

Ezért mertem rá bízni a feladatot.

Előzmény: *Steve1 (91791)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.10 0 2 91794

Csak összezavarod. Megnézted a képet? Nincs N out. A nulla csak a kapcsoló működéséhez kell.

Előzmény: ficere50 (91793)
ficere50 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91793

Én arra tippelek, hogy az alulról jövő egyik barna lenne az L-in, mert ez hozza a fázist. A másik két barna, ha igazam van, megy az 1-1 lámpához. Tehát ezek közösen (összekötve) lennének az L-out. 

Szerencsére ott fut az N (kék) nullavezető és a zöldsárga (PE védővezető) is. Innen a kéket el kellene csipned és az alulról érkezőt az N-in-re, a felülre menőt pedig az N-out-ra tenni.

Mindez csak akkor igaz, ha valóban alulról jön az áramkör táplálása. (ellenkező esetben fordított a játék)

Fáziskeresővel (bár az néha tud hülyeségeket mutatni), óvatosan feszültség alatt, ellenőrizhető, hogy melyik a megtáplálás iránya.

Szereléskor feszmentesíts!

tfe_tng Creative Commons License 2018.10.10 -1 0 91792

Nem a rajzot nem tudja ertelmezni hanem amit a dobozban talalt, de _samli kollega szepen leirta mar. 

Előzmény: *Steve1 (91791)
*Steve1 Creative Commons License 2018.10.10 -1 1 91791

Azért hívják ezt külön szakmának. Aki egy ilyen.rajzot nem tud értelmezni miért nem marad a tanulmányainál és hív egy villanyászt??

sámli_ Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91790

A leírtak alapján a két vezeték megy a kinti lámpákhoz (ezt ellenőrizni is kellene), ezeket kellene kötni az L out pontra. A dobozban lévő kék vezetéket meg kellene csapolni és rákötni a kapcsoló N pontjára. Na ehhez kellene a villanyszerelő.

Warlimont and Nutt Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91789

Sziasztok, egy kapcsolóbekötésben kérnék tanácsot. A bejárat mellett kint van két lámpa fent a falon, bent hozzá volt egy sima fel-le kapcsoló, működött. Azt találtam ki, hogy kicserélném egy "okos" kapcsolóra, ami estére időzítve felkapcsol, majd késő este meg le. Megvettem az új kapcsolót, és megpróbáltam önerőből kicserélni, de amikor leszedtem a régi kapcsolót, inkább megálltam, mert nem világos, hogy mit hová kéne.... A helyzet a lenti vázalaton látszik. A kapcsolót leszedve a körrel rajzolt képet látom. A felül lejön két barna vezeték, alul feljön egy, ezek voltak a régi kapcsoló két végére kötve, felül kettő, alul egy. A doboz mélyén fut egy kék és egy föld, nem kapcsolódva a régi kapcsolóhoz, csak úgy ott van. A két lámpa magasabban van kint, mint ez a kapcsoló bent, valószínűleg a két felső vezeték megy a lámpák felé. Az "okoskapcsolón" vagy egy N, egy L (in) és egy L (out) csatlakozás, egy zöld LED és egy mikrokapcsoló a kézivezérléshez.

Az új kapcsolóhoz adtak egy kis bekötési rajzot, csak mivel nem illeszkedik (vagy nem tudom illeszteni) a dobozban talált valósággal, így nem segített. A biztosítékot tudom melyik, lekapcsoltam, nincs áram alatt, nem üt agyon. Be is tudom csatlakoztatni a vezetékeket, tehát manuálisan menne a dolog, de nem merek simán találgatni, melyiket-hová. Mielőtt elég költségesen és egész nap dolgozva időben sem könnyen villanyszerelőt hívnék, ami nyilván egy lehetőség, így azt gondoltam, tanácsot kérek, hogyan kellene ezzel elindulni. Van valakinek ötlete, csinált már ilyet? Milyen tanácsot és javaslatot köszönök!

tfe_tng Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91788

GIRA-nak is

Előzmény: sámli_ (91785)
biowizard Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91787

Persze, a Legrand is gyárt ilyeneket. Például: https://legrandaruhaz.hu/legrand_niloe_2_F_USB_kombinalt_aljzat_bezs

Előzmény: puru (91779)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91786

Üdv az Uraknak

Bár nem kifejezetten villanyszerelés, de hátha. Tud esetleg valaki ajánlani elfogadható árkategóriában wifis vezeték nélküli (rádiófrekvenciás) gázkazán vezérlő termosztátot?

sámli_ Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91785

Van a Schneidernek és a Legrandnak is.

puru Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91784

Köszönöm! Igen, ilyenre gondoltam :)

Előzmény: Törölt nick (91782)
ficere50 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91783

Amúgy tényleg: ha a stílusod nem lenne olyan amilyen, Te lehetnél a fórum "esze", mert mindig felkészült, szakszerű és mérnökhöz illő pontosságú hozzászólásaid vannak.

Ellentétünk ellenére ezt őszintén írtam...

Előzmény: cosomega (91770)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91782
Előzmény: puru (91781)
puru Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91781

De az nem süllyesztett, hanem bedugod egy meglévő aljzatba :(

Előzmény: Törölt nick (91780)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91780

Olyannyira hogy még a lidl-ben is láttam

puru Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91779

Sziasztok!

Létezik olyan 230V süllyesztett aljzat, amiben egyben USB töltő is van?

Köszönöm

sylvanus67 Creative Commons License 2018.10.10 0 1 91778

Félünk, hogy köztörvényesek leszünk mi is, bármit is jelentsen az.

Bocsi lemaradt a ":)"

helyesen:

Félünk, hogy köztörvényesek leszünk mi is, bármit is jelentsen az.:)

Előzmény: sylvanus67 (91774)
cosomega Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91777

tehát elvárható lenne, hogy pár alapszabványt lásson már életében.

Mivel  a legbátrabb (egyben legtudatlanabb) tanácsadó nem ártana, ha a szabvány látáson kívül tudna is pár alap szabványt.

Előzmény: cosomega (91776)
cosomega Creative Commons License 2018.10.10 0 1 91776

Véletlenül elküldöm-re klikkeltem. Folytatom.

"

Elfogadnám azt, ha a szabványban az van írva, hogy PEN vezető mechanikai védelem miatt nem lehet kisebb 10 milliméternél.

DE a fenti szövegben van két olyan (a vastagbetűs) mondatrész, ami miatt az egész szöveg komolytalanná, magánvéleménnyé válik, tehát ez nem egy idézet egy szabvány hivatalos szövegéből, hanem valakinek a saját szájízű szabvány-értelmezése.  Emiatt ezt a szöveget nem tudom "szentírásként" értelmezni, tartalmát a hosszú távú memóriába elraktározásra nem tartom érdemesnek."

Ugye elolvastad a köztörvényes válaszát? Megkérdőjelezte egy szaklapban megjelent szabvány magyarázatát. (persze ott is lehetnek hibák)

Ennek a topiknak a címe Villanyszerelés. Köztörvényese a legaktívabb tanácsadó, tehát elvárható lenne, hogy pár alapszabványt lásson már életében. De ő még nem látott szabványt és idézetet követel a szabványból. Ennek ellenére jogot formál arra, hogy megkérdőjelezze egy szakember írását.

Köztörvényese ezzel el is érte célját, napokig lehet rágódni a szabvány által leírtakkal kapcsolatban, amit köztörvényese megkérdőjelez. A kérdező soha nem fogja megtudni, hogy most 10-es rézvezetéket, vagy 16-os alumínium vezetéket ír-e elő a szabvány, vagy 0,5-ös is jó?

Nahát, ezért köztörvényes (a társadalomra veszélyes, kártékony tevékenységet folytat mások kárára).

Egyetlen cél vezérli, bizonytalanságban hagyni a kérdezőt, napokig lehessen vitatkozni a semmin, 

Van viszont olyan terület, ahol igen határozott véleménnyel és ismerettel rendelkezik, ez nem más, mint az egerek és patkányok territóriumának megválasztása. (sajnos ehhez is hülye).

Ha nem hasonló tevékenységet folytatsz, akkor nem leszel köztörvényes idióta.

Előzmény: cosomega (91775)
cosomega Creative Commons License 2018.10.10 -2 0 91775

A köztörvényes nem politikai ill. nem katonai elitéltet jelent. DE ebbe nem nagyon merek belemenni, mert köztörvényes idiótánk jogász is egyben, nem egyszer folytatott itt jogász képzést.

Azért használom a köztörvényes szót. mert kártékony a tevékenysége, amit itt a topikban folytat.

A legutóbbi köztörvényes tevékenysége a következő volt. A villanyszerelők lapjából a következőt idézte:

"PEN, PEL és PEM vezetőket csak rögzített villamos berendezésekben szabad használni, és keresztmetszetük mechanikai okokból minimalizált. Ez réz esetén 10 mm2, alumínium esetén 16 mm2. EMC okokból kifolyólag a villamos berendezés táppontja után már nem érdemes PEN vezetőt alkalmazni. "

Erre köztörvényes válasza:

"

Elfogadnám azt, ha a szabványban az van írva, hogy PEN vezető mechanikai védelem miatt nem lehet kisebb 10 milliméternél.

DE a fenti szövegben van két olyan (a vastagbetűs) mondatrész, ami miatt az egész szöveg komolytalanná, magánvéleménnyé válik, tehát ez nem egy idézet egy szabvány hivatalos szövegéből, hanem valakinek a saját szájízű szabvány-értelmezése.  Emiatt ezt a szöveget nem tudom "szentírásként" értelmezni, tartalmát a hosszú távú memóriába elraktározásra nem tartom érdemesnek."

Előzmény: sylvanus67 (91774)
sylvanus67 Creative Commons License 2018.10.10 0 1 91774

Félünk, hogy köztörvényesek leszünk mi is, bármit is jelentsen az.

ficere50 Creative Commons License 2018.10.10 0 2 91773

Amúgy legtöbbször nem azzal van a baj amit írsz, hanem ahogy...

ficere50 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91772

Azokban volt egy óravezérlő IC, amelyik a vezérlőjelét a hálózati trafótól, a váltófeszültségű kimenetről kapta. Innen a pontatlanság oka. Anno a Rádiótechnika folyóiratban jelentek meg cikkek, hogy az olyan órákat milyen utólagos oszcillátor beépítéssel tudjuk "pontosítani".

Előzmény: cosomega (91760)
ficere50 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 91771

Késtek...főleg télen, amikor mi adtunk el energiát ,Ausztriának. Nyáron visszaadták, akkor pontosabb volt a freki. Attól lett nálunk is pontos, hogy csatlakoztunk az európai hálózathoz véglegesen, állandó jelenléttel. De, lehet, hogy ezt sem tudom jól?

Előzmény: cosomega (91766)
cosomega Creative Commons License 2018.10.10 0 1 91770

Miért nem ír valaki, hogy hülyeséget írtam?

cucu Creative Commons License 2018.10.09 0 0 91769

A szolgáltató érdeke az alacsonyabb frekvencia volt. Persze ez nem jelent drasztikus eltérést, de arra ügyeltek, hogy 50 Hz alatt maradjanak. Ha kicsivel is, de alatta. 49,988 Hz 

Előzmény: Jahno (91763)
cucu Creative Commons License 2018.10.09 0 0 91768

A telefonközpontok bevezető istolyában vannak ilyen megoldások, ahol a vazelinnel töltött (Qv) kábel vízszintesből átmenne függőlegesbe, közbe iktatva egy kötéssel.

Előzmény: szakmókus (91767)
szakmókus Creative Commons License 2018.10.09 0 0 91767

"Egyszer láttam egy olyan tűzzáró habot (kábelek köré fújták tűzzóna határon), ami szinte szikla keménységűre keményedett."

Ahol ez előírás ott meg is teszik. 

Ahol kipróbálták a PUR habot, ott vége is volt az utólagos kábel behúzásának is. De kihúzni sem egyszerű!

A rövid szakaszokat pedig kibontották a rágcsálók.

Az utólagos tömszelencézést másutt is sikerrel alkalmaztuk.

Viszont  padlástérben (kádárkocka) a saralás hibáiban ahol közlekedtek az egerek, eszterga folyó forgáccsal  kitöltöttem a rést, utána nyomtam bele a purhabot. Szerintem volt csodálkozás részükről.

A csalétkek mintha véralvadás gátlót tartalmaznának.Csak megsérültek a mancsaik a forgácstól.

Meg is szűnt idővel a korzózás a padláson.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91745)
cosomega Creative Commons License 2018.10.09 0 0 91766

Ezek a rádiók a '80-as évek végén lettek behozva Ausztriából. Az anyósomnak is volt ls minden alkalommal, mikor elmentem hozzá mindig azt kellett beállítgatnom. Elég jelentősen késett, vagy sietett az óra. Már nem emlékszem melyiket.

aztán egyszer csak pontos lett, gondolom a '90-es években.

Abban az időben még fel tudtam rajzolni a teljesítmény változását a frelvencia függvényében. Talán, ha nagyon akarom, akkor most is. 

Jahno Creative Commons License 2018.10.09 0 0 91765

Az még majdnem KGST volt, ott bármi lehetséges :-D

Előzmény: Lacivill (91764)
Lacivill Creative Commons License 2018.10.09 0 0 91764

Olyan 30 éve még késtek az órák.

Jahno Creative Commons License 2018.10.09 0 0 91763

"Az erőművek a hálózati frekvenciával szórakoztak,"

Ez mikor volt? Mert a frekvenciára különösen ügyelnek.

cosomega Creative Commons License 2018.10.09 -1 0 91762

Most látom, hogy a 0,1Hz az 1 Hz.

Előzmény: cosomega (91758)
cosomega Creative Commons License 2018.10.09 0 0 91761
cosomega Creative Commons License 2018.10.09 0 0 91760

Régen voltak olyan rádiók, amik egyben órák is voltak. Ezek hálózati frekvenciával működtek és baromi pontatlanok voltak.

... és egyszer csak pontosak lettek az órák.

Az erőművek a hálózati frekvenciával szórakoztak, mert azzal tudták a hálózatról levehető teljesítményt szabályozni.

Előzmény: cosomega (91759)
cosomega Creative Commons License 2018.10.09 -1 0 91759

Pontosabban írom: max. +/-1Hz.

"A frekvencia névleges értéke 50 Hz, a megengedhető eltérés 50 Hzą20 mHz a megfigyelési időtartam 100%-ában."

Előzmény: cosomega (91758)
cosomega Creative Commons License 2018.10.09 -1 0 91758

Utána néztem, már nem régen van, hanem ma. Idézek:

ctrl c

A villamosenergia-ellátás minőségi jellemzői a frekvencia értéke, a feszültség effektív értéke és hullámalakja.

A váltakozó áramú rendszerek frekvenciája az alapharmonikus feszültség másodpercenkénti szinusz-periódusainak mérőszáma, meghatározása a T alapharmonikus periódusidő mérésén alapul, érteke definició szerint: f[Hz]=1/T[s]. Állandósult állapotban egy szinkronjáró villamosenergia-rendszerben mindenütt azonos a frekvencia, amelynek értékére igen szigorú előírások vonatkoznak. A frekvencia névleges értéke 50 Hz, a megengedhető eltérés 50 Hzą20 mHz a megfigyelési időtartam 100%-ában. A megfigyelési időtartam egy hétre vonatkozik, a 10 másodperces mérési időtartamok középértékének figyelembevételével.

Ctrl v

Remélem, ez a szemét gép nem változtatta meg az idézett részt.

Tehát a régen helyett +/- 0,1 Hz.

Előzmény: cosomega (91756)
pajaci Creative Commons License 2018.10.09 0 0 91757

Hosszas guglizás után ezt találtam:

https://aszodiattila.blog.hu/2018/03/16/kesik_az_ebresztooraja_az_europai_villamosenergia-rendszer_a_ludas

"Szögezzük le: az eltérés nem nagy. Ahogy az 1. ábrán is látható, nagyon rövid időre az 50 Hz-től lényegesen nagyobb eltérések is megfigyelhetők, mint a fenti 3. ábrán negatív csúcsként jelentkező 0,015 Hz. Az 1. ábrán látható ingadozás hozzátartozik a rendszer normál működéséhez, a gördülő átlagban a 3. ábrán látható csökkenés azonban anomáliát mutat: az 50 Hz-től való átlagos eltérés hosszú, több hetes időtartama nem normális."

Előzmény: cosomega (91756)
cosomega Creative Commons License 2018.10.09 0 0 91756

Ha jól emlékszem, akkor +/- 0,5 Hz volt régen a megengedett eltérés.

Előzmény: pajaci (91753)
*Steve Creative Commons License 2018.10.09 -1 0 91755

Két kutyám meg egy macskám van se négylábú se kétlábú se lábatlan nem hagyja el élve a telket volt már egér ,vakond,menyét,görény,béka,sikló,rigó.. stb

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91746)
pajaci Creative Commons License 2018.10.09 0 0 91754

A gugli sajnos nem volt barátom ebben a kérdésben.

Előzmény: pajaci (91753)
pajaci Creative Commons License 2018.10.09 0 0 91753

A hálózati 50Hz mennyire pontos? Láttam valami ismeretterjesztő műsort, az erőműben a frekvencia alapján nézték a terhelést. Ha csökkent, akkor ráadtak egy kis kakaót. Mennyi lehet az ingadozás a valóságban?

cosomega Creative Commons License 2018.10.09 -6 0 91752

Ha végigolvastad amit itt írtam, és valamit meg is jegyzel belőle, akkor az IQ-d 834 lesz.

Hajrá köztörvényese.

Előzmény: cosomega (91751)
cosomega Creative Commons License 2018.10.09 -5 0 91751

2300 m2

cosomega Creative Commons License 2018.10.09 -5 0 91750

Még valami eszembe jutott. A 2300 m2-ből könnyen kiszámíthasd a kerületét a terület képletének első deriváltja megadja a szükséges kerítés hosszát.

Garfield007 Creative Commons License 2018.10.09 -1 0 91749

Csányitól idézek, akinek vannak rossz meglátásai és ezért nem tartom jelentős etológusnak

:-)))))

cosomega Creative Commons License 2018.10.09 -4 0 91748

Még így elküldve sem változott az idézett szöveg. Csodákra képes ez a ctrl c és ctrl v.

cosomega Creative Commons License 2018.10.09 -6 1 91747

Köztörvényese!

Nem vagy te etológus, de még csak olvasni sem olvastál ezzel foglalkozó könyvet, ennek ellenére egy villanyszerelő topikban a rágcsálók territórium igényéről tartasz előadást, másokat oktatva.

Villanyszerelésnél vannak a szabványok (amit még életedben nem láttál), mert pénzbe kerülnek, az állatok territórium igényére pedig számítási módszerek. Lehet, hogy ez nem követelmény a 759-es IQ szintedhez, de mielőtt előadást tartasz, tájékozódj, mert nagyon hülyének tűnsz így.

Segítek egy picit. Őszintén megmondom, Csányitól idézek, akinek vannak rossz meglátásai és ezért nem tartom jelentős etológusnak, de abban reménykedem, ezt valahonnan úgy másolta.

Most akkor figyelj erősen, mert idézni fogok. Figyelj jól, így nem változik meg az idézett szöveg tartalma!

ctrl c

A lakókörzet és a territórium mérete azok funkciójától, valamint a területet használó állat testméretétől és életmódjától függ. A táplálékot nyújtó lakókörzet mérete jól meghatározható az adott állatfaj anyagcseréjének intenzitásából, valamint az állat testtömegéből. McNab (1963) vizsgálatai szerint a lakókörzet 1000 m2-es egységekben számítva emlősök esetében:

L= 1,67 W0,63,

ahol W a testtömeg kilogrammokban mérve. Egy 20 grammos egér esetében ez a képlet kb. 2300 m2 területet ad, ami jól egyezik a gyakorlati mérésekkel. ctrl v

Nem tudom, hogy az egerek megbasznák-e anyjukat pár fillérért, de ha arra törekednének, hogy legkevesebb kerítést kelljen vásárolni a bekerítésére, akkor köralakú territóriumuk lenne.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91746)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.09 -2 2 91746

"A szomszéd patkányai az én farakásom alá a szomszédból hordják a diót is."

A patkány sajnos az egérnél jóval nagyobb távolságot is hajlandó megtenni napi tevékenysége során, neki 20 méter napi séta nem probléma.

Azért lehet, hogy megpróbálkoznék valamiféle patkány-akadályozó kerítés megoldással: ha az én telkemen lévő élelem-raktárait csak nagyon körülményesen tudja elérni (pl hosszában meg kell kerülnie az egész kerítést), akkor talán áthelyezi  az érdekeltségeit egy könnyebben megközelíthető helyre, ami viszont már nem az én ingatlanom területére esik.

Úgy gondolkozz, hogy azt úgysem tudod tökéletesen megakadályozni, hogy a szomszédból átjöjjön a te kertedbe, de tedd annyira kényelmetlenné számára a kirándulást  (pl az útvonal megnyújtásával), hogy érdekében álljon inkább más irányba terjeszkedni.

Előzmény: kiggyo (91736)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.09 -2 1 91745

"Nem kísérleteztünk, tömszelencéztünk utólagosan. Csupán kb 300 szál számozott eret kellett ki ill visszakötni"

Egyszer láttam egy olyan tűzzáró habot (kábelek köré fújták tűzzóna határon), ami szinte szikla keménységűre keményedett.

És láttam olyan gitt-szrerű anyagot is, ami szinte üveg keménységűre keményedett.

Ha ezeket nem rágják meg, akkor valószínűleg olcsóbb megoldás lett volna az újrakötésnél.

Előzmény: szakmókus (91739)
kiggyo Creative Commons License 2018.10.09 -1 0 91744

De hidd már el hogy vaaaaaan!!!!!!!

Előzmény: Jahno (91743)
Jahno Creative Commons License 2018.10.09 0 0 91743

"valószínűleg van ott bőven kaja."

Nincs. Tudom, most jön az, hogy miképpen garantálom, hogy ha bevisznek egy autót akkor az ülés alatt nincsenek fél mikromilliméteres ropidarabkák a kölköktől. Szemetesben koszos papírtörlő, kesztyű, műanyag takaró és szilósdoboz van.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91732)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.08 0 0 91742

Ezért nem kell betárolni otthon. A csótiktól is félnek ám a nők, tán még jobban mint az egértől, patkánytól.

Előzmény: szakmókus (91741)
szakmókus Creative Commons License 2018.10.08 0 1 91741

Ne akard tudni mi kerülhet a lisztbe. Az biztos hogy a macska nem pucsíthat bele, ahhoz zárt a feldolgozás, a csomagolásig. Ami átmegy az úgynevezett peteroncsolón, az fog kimászni hónapokkal később a spejzba tárolt lisztből. Amíg nem kel ki......... addig sok süti készülhet!  :-)

Előzmény: kiggyo (91738)
pajaci Creative Commons License 2018.10.08 -1 0 91740

Vagy a patkányszar a lisztben.

A macska nem szarik összevissza mindenhova mint a patkány.

Előzmény: kiggyo (91738)
szakmókus Creative Commons License 2018.10.08 0 0 91739

"Ahol nagyban folyik a rágcsálás, oda érdemes lenne betenni egy darab földkábelt is kísérlet céljából."

Lemez szekrénybe a vezeték csatornába? Nem kísérleteztünk, tömszelencéztünk utólagosan. Csupán kb 300 szál számozott eret kellett ki ill visszakötni. Kockás papírra jegyzeteltem melyik kábelt melyik sorkapocs tömbből kötöttem ki. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91715)
kiggyo Creative Commons License 2018.10.08 0 0 91738

Mondjuk nem tudom melyik a rosszabb, a szermaradvány vagy a (macska)szarmaradvány a lisztben :-)

Előzmény: szakmókus (91737)
szakmókus Creative Commons License 2018.10.08 0 0 91737

Na de egy malom területén nem lehet macska! Az ÁNTSZ bünteti ha talál. A rágcsálók persze szaporodnak, a megoldás a vegyi rágcsáló irtás ...... szerintük. 

Ez sem rossz,vagy ez vagy az!

Előzmény: pajaci (91713)
kiggyo Creative Commons License 2018.10.08 0 0 91736

A szomszéd patkányai az én farakásom alá a szomszédból hordják a diót is. Nálam nincs kaja, de ott már nem férnek (gondolom náluk is van territórium szabály) így továbbállnak de nem messzire. Ennyit erről. Én meg mérgezem őket ha kiszúrom valamerre a bandát. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91733)
cosomega Creative Commons License 2018.10.08 -4 0 91735

Nem értem, mit kell ennek a köztörvényes idiótának magyarázni?

Ez a köztörvényes nem ismer egyetlen egy szabványt sem. Még nem volt olyan szabvány, amelyiknek a számát ismerte volna, vagy amire hivatkozott volna. Ha véletlenül szabvány kerül szóba, akkor mindig pontos szabványszámot és annak bemásolását követeli. Így szeretne szabványhoz jutni. INGYEN.

Ingyen kellene a szabvány, a többlet villany, amivel a bojlerét melegíthetné, a borjú comb a tescoban, mert mindenkinek enni kell. Már egyszer írtam, hogy az anyját meglátogatná pár Ft-ért.

Már többször elmondta, hogy ő csak nagyon sok pénzért hajlandó gondolkodni, de a szomszédba megy szabványt kérni.

Ezt idiótájának írom:

Tudod köztörvényese, nekem van 800 000Ft-os szabványom Több, mint 300 oldalas (ráadásul nincs is magyar változata), egyetlen témával foglalkozik. És te ezt is ingyen szeretnéd, ha szükséged lenne rá.

Már lassan egy napja a rágcsálok étkezési szokásaival foglalkozik felsőfokon és rágcsálóírtással. Ért ehhez is, csak azt nem tudja, hogy ezt is jogszabályok és élelmiszer szabványok szabályozzák.

Előzmény: Törölt nick (91734)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.08 -1 0 91734

Egyetértünk abban hogy a szabványokért pénzt kérni szemét dolog.

Viszont az analógiád ezzel együtt hibás.

Csak az vezethet autót akinek van jogsija, csak az szerelhet villanyt, tervezhet hidat akinek megvan a megfelelő végzettsége.

Sőt ha pénzt akar keresni vele akkor plusz vizsgák is: adr, páv, stb.

Az hogy: bíróúr nem volt pénzem jogsira azért vezetek anélkül, az nem érv a tárgyaláson.

Ha valakit agyonüt a villany, ráomlik a híd, ott sem érvelhetsz azzal hogy kéremszépen nem ismertem a szabványt mert fizetős.

Ha nem ismered ne szerelj villanyt, ne építs hidat.

Én magamnak úgy szerelek hogy előtte megkérdezek hozzáértőket, utánaolvasok, ha azt írják 10mm2 hát akkor elhiszem hogy annyi, nem azon a pár ezresen múljon hogy leég-e a ház.

Másnak meg nem szerelek egyáltalán, se pénzért, se ingyen, mert nem ez a szakmám.

Mert ugye ha leég a kecó és egy szagértő benyögi hogy hát ez szabálytalan villanyszerelés akkor mondjuk nem fizet a biztosító.

Ha magamak csinálom is ciki, de ha te másnak okozod ezt? Akkor fizeted a kárát? Tartod a hátad a bíróságon?

Ráadásul még tetézed is.

Nem vagy hajlandó pénzt adni a szabványért, ha valaki elolvasta és azt mondja ez van benne, azt nem hiszed el, mert nem autentikus forrás.

Aki elolvasta, értelmezte, cikket írt róla, azt meg még ki is gúnyolod.

"olyan cikkekből idéznek amely cikk írójának sógora állítólag személyesen látta a szabványt"

Ez pont olyan mintha jogsi nélkül a kresz-t nem ismerve azt mondanád hogy a városi ötvenes határ az csak kamu, mindenki aki azt mondja hogy létezik az hazudik, hiszen lám mindenki gyorsabban megy, te is mentél 55-tel a trafipax előtt mégsem jött bírság, ha tényleg lenne ilyen szabály akkor kiraktak volna táblát, meg amúgy is szép széles az út miért ne mehetnél 160-nal, hiszen a sok birkával szemben neked megadatott a gondolkodás képessége.

Na pont ilyenek csapják el harmincasával az embereket a buszmegállóban.

Egy szó mint száz: vagy vedd meg, vagy hidd el annak aki azt mondja hogy látta, vagy engedd el a témát, és villanyszerelés helyett fogj inkább egeret.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91730)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.08 -1 1 91733

"az egér-fejjel gondolkozás újabb pipa a Mekgájver listádon"

Volt, hogy 4 egeret fogtam két óra alatt két olyan vadonatúj egérfogóval, amiben nem volt semmiféle csali-eleség. Ez elég bizonyíték az egér-fejjel gondolkodásra? ;)

Előzmény: Jahno (91724)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.08 -1 1 91732

"Na de egy autószerelő műhelyben?"

Egér szemmel nézz körül: valószínűleg van ott bőven kaja.

Elég, ha az autószerelő segédje a napi reggelije elfogyasztása után rendszeresen morzsákat hagy az asztalon (vagy csak lesöpri a földre). Vagy a szemetest csak reggel szokás kiüríteni (vagy csak hétfőn). Ennyi hanyagságra építve már simán családot lehet alapítani egéréknél.

Jahno Creative Commons License 2018.10.08 0 0 91731

Mint nálam. Szomszédban van kaja és minden jó, de azért átrágja felém a szigetelést, purhabot, mindent is, hátha itt valami jobbat talál? Persze nem volt, pár kartont megaprított, kábelt lehugyozta, mindent is vastagon összeszartak, alig bírtam kiirtani és takarítani. A gyagyás állatvédők meg persze nekem estek, mikor kiborultam.

Előzmény: *Steve (91727)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.08 -1 2 91730

Ha a kormány azt szeretné, hogy ne legyen sok baleset az utakon, akkor gondoskodjon arról hogy ne csak rohadt drágán, hanem ingyenesen lehessen hozzájutni a KRESZ szabályokhoz. Ugyanez vonatkozik a villanyszerelők, a gázszerelők és a statikusok szabványaira is.

Előzmény: Törölt nick (91722)
Jahno Creative Commons License 2018.10.08 0 0 91729

Volt csendes műhelyemben is, ahol szélvédőztek. Igaz folyton a Sláger rádió szólt, abban már lehet valami. Ennek is jobb lett volna a szomszéd réten, tudjuk mi ezt jól.

Előzmény: Törölt nick (91726)
Jahno Creative Commons License 2018.10.08 0 0 91728

Rohadék az optikát rágta el ott is. Egyszer ráadásul úgy, hogy kolléga akkor fúrta a kapu oldalát amikor az egér 5 méterrel odébb elrágta a mazzagot és ment az értetlenkedés, hogy nekünk mi közünk hozzá. Mekktől azért megkérdezném azt is, hogy egérfejjel gondolkozva mire jó az, ha pld. pont az aranyozott végű kábeleim dugóit hugyozza le?

Előzmény: Törölt nick (91726)
*Steve Creative Commons License 2018.10.08 0 0 91727

Uhh ezt te el is hiszed magadról?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91716)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.08 0 0 91726

Megunta a kalapálást és leoltotta a villanyt.

Törölt nick Creative Commons License 2018.10.08 0 0 91725

Vezetéket keresett. :)

Jahno Creative Commons License 2018.10.08 0 0 91724

Na, ezek alapján az egér-fejjel gondolkozás újabb pipa a Mekgájver listádon. Az, hogy a TSZben a magtár környékén volt belőle, azt még értem. Na de egy autószerelő műhelyben?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91716)
Jahno Creative Commons License 2018.10.08 0 0 91723

Szerszámok sem ingyenesek és sok más sem.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91719)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.08 0 0 91722

Ott a szabvány száma a cikkben, guglizd ki nyugodtan az eredeti, hivatalos szöveget.

Bár erre ekkora IQ-val eddigre biztosan magad is rájöttél.

Mondjuk lehet a te óradíjaddal olcsóbban kijössz, ha elmész a szabványboltba és megveszed az eredetit bőrbe kötve, arany betűkkel.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91721)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.08 -1 1 91721

Köszönöm, hogy újra betetted.

"PEN, PEL és PEM vezetőket csak rögzített villamos berendezésekben szabad használni, és keresztmetszetük mechanikai okokból minimalizált. Ez réz esetén 10 mm2, alumínium esetén 16 mm2. EMC okokból kifolyólag a villamos berendezés táppontja után már nem érdemes PEN vezetőt alkalmazni. "

DE a fenti szövegben van két olyan (a vastagbetűs) mondatrész, ami miatt az egész szöveg komolytalanná, magánvéleménnyé válik, tehát ez nem egy idézet egy szabvány hivatalos szövegéből, hanem valakinek a saját szájízű szabvány-értelmezése.  Emiatt ezt a szöveget nem tudom "szentírásként" értelmezni, tartalmát a hosszú távú memóriába elraktározásra nem tartom érdemesnek.

Előzmény: Törölt nick (91686)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.08 -1 1 91720

"Tudnátok ajánlani könyvet vagy olvasmányt ami alapján elindulhatnék?"

Igen, úgy hívják, hogy "telefonkönyv". Nyisd ki azon az oldalon ahol ez van írva: "Villanyszerelők telefonszámai"...

Előzmény: Törölt nick (91701)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.08 -1 2 91719

Jobban belegondolva: évente vajon hány ember hal meg balesetben csak azért, mert a szabványok szövege nem ingyenesen hozzáférhető a szakemberek számára?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91718)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.08 -1 1 91718

"De hát már olyan sokszor megbeszéltük, milyen okfejtés miatt vastag a PEN"

Az a baj, hogy csak olyasmit jegyzek meg, ami teljesen egyértelmű számomra. Amikor itt napon keresztül magánvélemények, egyedi szabvány-értelmezések csapnak össze, vagy olyan cikkekből idéznek amely cikk írójának sógora állítólag személyesen látta a szabványt... mindez csak érdekes olvasmány számomra, a tartós memóriámat nem terhelem ilyesmivel.

Előzmény: ötfelezős (91705)
pajaci Creative Commons License 2018.10.08 -1 0 91717

A kutya csak a nagyobb patkányokat kapja el, a fürge kicsik ellen a macska a hatékony.

Előzmény: kiggyo (91714)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.08 -1 1 91716

"A szomszéd olyan igénytelen hogy százával vannak nála patkányok,"

Egy havernál hasonló volt a helyzet, átjártak szomszédolni a rágcsávók. Körbejártam a házat "egér fejjel gondolkodva" és megszüntettünk minden, egér által könnyen elérhető élelem és víz lelőhelyet, abból kiindulva, hogy CSAK RÁGNI nem fog eljárni 20-30 méterre a hálóhelyétől. Ezután kb tizedére csökkent a nemkívánatos vendégek száma (csak rutin felderítések).

Javasoltam még speciális kerítést is, de az már pénzbe kerülne.

Előzmény: kiggyo (91714)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.08 -1 1 91715

"Állítólag a vezeték színezéséhez használt természetes anyagok (kukorica keményítő?"

Nem gondolnám, hogy bármiféle éghető adalékot alkalmaznak egy olyan anyagban, aminél elvárás, hogy ne táplálja az égést.

"A fekete vezetékeknél ritka volt hogy a fémig lett volna rágva."

Tudom, hogy nem minden földkábel ami fekete színű, de állítólag ami föd alá készül, annak a köpenyébe speciális adalékot szokás keverni rovarok és rágcsálók ellen. Ahol nagyban folyik a rágcsálás, oda érdemes lenne betenni egy darab földkábelt is kísérlet céljából.

"PLC vezérelt szekrényben"

Ha betanítod az egeret a folyamat irányítására, akkor felesleges drága PLC-re költeni.

Előzmény: szakmókus (91711)
kiggyo Creative Commons License 2018.10.08 0 0 91714

Erre már én is gondoltam, egy-két macskát be kell falazni a házba hátha nem lesz egér :-)

Viccet félretéve van egy szint ahol már a macska is tehetetlen. A szomszéd olyan igénytelen hogy százával vannak nála patkányok, átjárnak sajnos hozzánk is. Leraksz egy kupac fát az udvaron, egy hét múlva felszeded és fészek van alatta. Úgy hogy 2 kutya is van itthon.

Előzmény: pajaci (91713)
pajaci Creative Commons License 2018.10.08 0 2 91713

Nálam a padláson kábeldzsungel van. 2 parabola, 1 rádió antenna 11 kamera koax, 11 kamera táp, riasztó kábelek, világításvezérlés stb. Egér nincs, macskám van.

Előzmény: szakmókus (91711)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91712

Ha ez a rajz is van nincs itt baj.

Minden bizonnyal az 1-2 és 5 re kell kötni a bemenetet.

A fűtőtest(ek) a 3-4 és 5 védőn lesz.

A 6-7 egy külső padlószenzor bemenet.

Nem tudom hogy elemes-e mert azért én kipróbálnám akkor hogy bekapcsolt állapotban "összecseng-e a 1 a 4-el és a 2 a 3-al.

Előzmény: Törölt nick (91707)
szakmókus Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91711

Csak egy gondolat.

Kapcsolószekrényekben a vezetékcsatornában megfigyeltük ahol többféle vezeték fut egymás mellett, tehát elméletileg minden vezeték meg kellett hogy rágva legyen ha az egér bejut. De megfigyelhető volt hogy a fehér színű vezetékeket nagyságrenddel többet csupaszítottak le akár a vezeték szakadásig, (általában 0.5-0,75mm2)

mint a piros színűt. A fekete vezetékeknél ritka volt hogy a fémig lett volna rágva.

Állítólag a vezeték színezéséhez használt természetes anyagok (kukorica keményítő?) miatt ízlik az egérnek a szigetelés, ami a fehér színű többet tartalmazhat mint más színek. Valóban, a koax kábel köpenyt is szeretik.

Érdekes jelenség amikor PLC vezérelt szekrényben ahol az egér futkározik a vezeték csatornában, a csupasz start szálat egy csupasz plusz vezetékhez érinti és váratlanul elindul egy egy gép, majd megáll. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91669)
Jahno Creative Commons License 2018.10.07 0 4 91710

Kihagytad a folytatást, hogy kitalál hozzá egy nem is nagyon létező problémát, majd nekiáll egy nyakatekert "megoldást" belemagyarázni.

Előzmény: kiggyo (91698)
ötfelezős Creative Commons License 2018.10.07 -1 0 91709

Ha nem érted, mit mondok, akkor nem érted, talán más érti.

Előzmény: sámli_ (91708)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.07 -1 2 91708

Megfelelő szerelvények, tisztességes munka és nem égetsz le semmit.

Előzmény: ötfelezős (91704)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.07 0 1 91707

3600W/16A a termosztát terhelhetősége. 3 db 600W-os panel lesz rajta. (BVF Heato8)

A 7-es fizikával az a baj, hogy nagyon elméleti volt, konnektorokat és hasonlókat nem szereltünk.

Előzmény: Mutual Friend (91702)
pajaci Creative Commons License 2018.10.07 -1 1 91706

Ezért forrasztom én össze a derótokat.

Előzmény: ötfelezős (91704)
ötfelezős Creative Commons License 2018.10.07 -1 0 91705

De hát már olyan sokszor megbeszéltük, milyen okfejtés miatt vastag a PEN...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91680)
ötfelezős Creative Commons License 2018.10.07 -1 0 91704

Az egyszerű igazság az, hogy minden kötés nagyobb hibalehetőség, mint a vezeték folytonos darabja. A világ naponta számtalanszor bebizonyítja, hogy elektromos készülékek el tudnak romlani.

Hát csak ezt kell eldöntened, akarod-e a nagyobb rizikót a padláson, ahol por és pókháló a nagymama emlékkönyvével kiváló alapanyag leégetni a hajlékot, vagy nem.

Előzmény: spapda (91699)
popaz Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91703

Köszönöm!

Előzmény: oregbeatsuhanc (91663)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91702

Fizika tankönyv elemi 7. osztály soros párhuzamos kapcsolás ? :)

Nem tudom milyen a termosztát de 3 panelt nem biztos hogy kapcsolnék vele egyszerre.

Jó lenne oda egy izmosabb erőátvitel.

Előzmény: Törölt nick (91701)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91701

Sziasztok!

Szeretnék megtanulni elágaztatni egy konnektortól az áramot egy termosztáthoz és onnan tovább 3db elektromos fűtőpanelhez. Tudnátok ajánlani könyvet vagy olvasmányt ami alapján elindulhatnék? :)

Köszi szépen!

kiggyo Creative Commons License 2018.10.07 -1 1 91700

A wago (és a többi rugós kötőelem) követi a vezetékek zömülését, hőingadozást, emiatt a legbiztonságosabb ha azt használod. Én már régóta nem is használok csavaros kötőelemet (csokit) ha nem muszáj.

Előzmény: spapda (91699)
spapda Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91699

Én köszönöm az érdemi válaszokat. Igazából azért érdekel a dolog, mert mindenki mást mond, egyesek szerint minden padlástéri kötés tűzveszélyes, de ennek ellenére általában a padlásokon lámpa és sokszor konnektor is található (ami senkit sem zavar) - jellemzően sodort kötések formájában.

Továbbá az az érv, hogy a padláson nagyobb a hőingadozás (mondjuk -20 és +50 °C között), mint beltérben, de pl. kültéri, napsütésnek kitett faszerkezetek esetén (műhely, garázs, tároló stb) ez ugyanúgy igaz lehet.

Vagy ez inkább a sodort/sorkapcsos kötések idejéből maradt beidegződés? Mert pl. egy WAGO kötőelem a gyártó szerint maximum 105°C tartós üzemi hőmérsékletig használható, tehát ha rendesen benne van a vezeték, akkor valószínűleg nem a kötőelem fog először leolvadni:

https://www.youtube.com/watch?v=fjNUzd6LDsU

Előzmény: kiggyo (91698)
kiggyo Creative Commons License 2018.10.07 -1 1 91698

Mindig ez van. Felmerül egy kérdés, többen hasonló tapasztalatokról számolnak be, a kérdező megkapja a választ és jön az evolúció csúcsa, 160-as IQ-val és napokig azon elmélkedik hogy miért látta azt rosszul mindenki és rajta kívül miért hülye mindenki. 

És rendszerint elmenekül a kérdező is mert nem érti hogy egy egyszerű kérdésből miért lett 2 napos vitatkozás.

Előzmény: Jahno (91696)
Jahno Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91697

Kinek mi a merev és a nagy :-D Az biztos, hogy amivel melóznak az merevebb, mint amire gondol az ember. Ok. De múltkor a GPN/Digi/akárminél már tisztázódott, hogy többek közt erről sincs fogalma. Meg sok másról sem :-D

Előzmény: Mutual Friend (91695)
Jahno Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91696

"A szokásos lágy PVC kábel burkolatok túl lágyak a koptatáshoz, csak akkor rágják ezt, ha végképp nincs semmi egyéb rágni való anyag a közelben,"

Meg a magtárban és az erdőben. Ott azért akad rágnivaló bőven, de ezek lehet valami peciálőis kábelzabáló rémek, amik után folyton javítanunk kell. Ez mondjuk így járt, de egy 30ezres számla volt a javítás. Ott is lett volna rágnivaló, de akkor ezt magyarázd meg, hogy mi a fenéért mászik bele és rágja szét, azn kívül, hogy mercsak, vagy mert simán csak kíváncsi?

Nekem meg jön a júzer, hogy minden szar és már megint nem megy. Na, megyek tovább húzom az igát 2 napot éjjelnappal.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91685)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.07 -1 0 91695

B+ elek ehhez sem értesz.

Soha a büdös életnem nem volt még a kezedben ilyen kábel.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91685)
Jahno Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91694

"viszont vezeték-evő állat meg nem létezik."

Így van, nem létezik, mert nem eleség és nem eszi meg. De elrágja a rohadék. Utoljára sokadik emeleti modern irodaház, szinti rendező, elégjól zárt fésűs panelben rágta szét az 16 pár optikát. Mercsak. De tudnék még mesélni.

Jahno Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91693

De mi a fenének jelölgeti? És a másik akkor megeszi, nem lecsinálja?

Előzmény: Törölt nick (91679)
kiggyo Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91692

1, a magánvéleményemet írtam meg a kérdezőnek.

2, ami azt jelenti hogy nem neked írtam, nem is kértem az okoskodásodból

3, mifelénk tanulatlan rágcsálók vannak (a szomszédnak hála van bőven) és megrágták a padlás betonjára ledobott tv koax kábelt is. 2 éve pedig egy patkány rágta el az ABS kábelt az autómban.

Syracusa Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91691

Értem, köszönöm!
Adott volt az állapot, így vettem anno a lakást és még jó pár év amíg újra renoválásra ill. madzagcserékre kerül a sor.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91673)
kiggyo Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91690

Plusz az összes rágcsáló azért rág folyamatosan mert koptatnia kell a folyamatosan növő fogait.

Előzmény: GeriSoft07 (91682)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91689

Nem azt írtam, hogy az enyémben, de Szumoo már bemásolta.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91688)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91688

Én úgy látom, hogy legalább egy hete egyik hozzászólásodban sincs link.

Előzmény: sámli_ (91684)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91687

Nem csak önfejű vagy, de figyelmetlen is. Pont az általad linkelt oldalon olvashatsz a PEN minimális keresztmetszetéről :D Kicsit lejjebb kellett volna tekerned.

Előzmény: Mutual Friend (91683)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91686

https://www.villanylap.hu/lapszamok/2015/majus/3640-msz-hd-60364-5-54-2021-foldeloberendezesek-es-vedovezetok-ii

PEN, PEL vagy PEM vezetők

Alapelv, hogy mivel ezek a vezetők két feladatot látnak el – a PE és N, L, M vezető feladatát, ezért erre a vezetőkre adott összes követelményt figyelembe kell venni. PEN, PEL és PEM vezetőket csak rögzített villamos berendezésekben szabad használni, és keresztmetszetük mechanikai okokból minimalizált. Ez réz esetén 10 mm2, alumínium esetén 16 mm2.

Előzmény: Mutual Friend (91683)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91685

"GPON optikai kábelt kellett javítanunk a varosokban mert az alépítményben rohangálnak a patkányok és előszeretettel eszik őket valamiféle okból ?"

Az optikai kábelek burkolata igen kemény/merev anyagú, azért, hogy minél nehezebben hajoljon meg kis ívben (törjön benne az üvegszál). 

A rágcsálók folyamatosan olyan anyagokat keresnek a fogaik folyamatos koptatásához, amely

- nem túl kemény (ne törjön a fog, csak kopjon),

- de nem is túl puha (hogy hatékony legyen a rágcsálás)

A szokásos lágy PVC kábel burkolatok túl lágyak a koptatáshoz, csak akkor rágják ezt, ha végképp nincs semmi egyéb rágni való anyag a közelben, de az üvegszál sokkal keményebb burkolata valószínűleg pont ebben az optimális rágcsálási tartományban van.

Előzmény: Mutual Friend (91678)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91684

Olvass vissza én a hozzászólásban linkelt oldalon mindent megtalálsz.

Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.07 -1 0 91683

- hivatalos szabvány szerint EGYÉRTELMŰEN van egy PEN vezetőnek minimálisan kötelező keresztmetszete?

Ez az adat olyan mint a Colombo felesége - korábban jeleztem - senki nem látta még de van valahol. Hiszi a piszi ... :)

GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91682

Az egerek meg azért rágnak szét amit tudnak, hogy fészket béleljenek a puha szálakból

a müanyag szigetelés is alkalmas erre, tehát rágja

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91681

"A nyest meg a szag miatt rág, az egyik megjelöli a másik próbálja eltüntetni."

Ezt nem tudtam.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91680

Nem tudtam követni az eszmecserét:

végül is kiderült-e, hogy

- hivatalos szabvány szerint EGYÉRTELMŰEN van egy PEN vezetőnek minimálisan kötelező keresztmetszete?

- létezhet-e olyan kombináció (pl kis áramú biztosíték + extra helyi földszonda), amikor akár mondjuk egy 2,5 mm2-es vezeték is lehet teljes jogú PEN vezető?

- vagy annyira zavaros a sok szabvány, hogy lehetetlen egyértelműen megállapítani?

Törölt nick Creative Commons License 2018.10.07 0 2 91679

vezeték-evő állat meg nem létezik

Ez tény, nekem sem ette meg az egér a gázkazánban a vezetéket, csak lerágta róla a szigetelést.

Olyan helyen ahol kényelmesen elfért mellette.

Nem mintha a lótücsök nem tudná kikerülni a föld alatti vezetéket.

A nyest meg a szag miatt rág, az egyik megjelöli a másik próbálja eltüntetni.

Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91678

Tudod mennyi GPON optikai kábelt kellett javítanunk a varosokban mert az alépítményben rohangálnak a patkányok és előszeretettel eszik őket valamiféle okból ?

Folyamatosan pótolják a patkányirtó cuccot az aknákban ...

Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.07 -1 2 91677

Csak te maradsz hülye, mi nem.

Khm ... :) Khm ... :)

Nyugtával a papot ...

Előzmény: GeriSoft07 (91675)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.07 0 1 91676

Eddig nem tudtuk, hogy zoológus is vagy (de kiderült, hogy nem vagy az) :D

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91674)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.07 -2 1 91675

Csak te maradsz hülye, mi nem. Magad nevében írj ilyeneket!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91674)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91674

"Megint sületlenséget írsz, de nem baj, megszoktuk :D"

Ha nem írsz semmi konkrétumot, csak durrogtatsz a levegőbe, akkor a következő két dolog történhet:

1: nem okulhatunk a szaktudásodból és maradunk ilyen hülyék amilyenek most vagyunk,

2: esetleg arra gondolunk, hogy valójában nem értesz ehhez a dologhoz, csak mindenáron belém akartál kötni ;)

Előzmény: sámli_ (91672)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91673

"de nem látom át pontosan, hogy a villanytűzhelynek az áramvédőt kikerülő fázisai az FI miatt szétválasztott nullával és védőfölddel együtt mennyire bonyolítják meg a dolgot."

A feladat egyszerű: minden, ami nem a FI relén át kapja a fázist, annak a nullája se a FI relén át menjen . Tehát esetedben a tűzhelynek külön saját nulla menjen egy, a FI relé ELŐTTI nulla pontól.

A védőföld ugyanúgy elmegy mindenhová, akár van FI relé, akár nincs.

Egyébként nem igazán értem ezt a bonyolítást: így most van egy tűzhelyed, amim nincs életvédelem, vagy amihez kénytelen vagy betenni egy külön FI relét. Lehetett volna úgy is csinálni, hogy a tűzhely is ugyanazon a FI relén van.

Előzmény: Syracusa (91659)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91672

Megint sületlenséget írsz, de nem baj, megszoktuk :D

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.07 -1 0 91671

Kérdez olyan szakembert, aki érintésvédelmi mérésekkel foglalkozik. Én úgy tudom, hogy az új szabályok szerint

bármelyik dugaljba legalább 2,5 mm2-es földelő vezeték csatlakozik, arról a pontról leágazhatsz egy 4 mm2-es zöld-sárga vezetékkel, hogy EPH céljából leföldelj egy tárgyat.

Előzmény: popaz (91662)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91670

Nem kerülhet forgalomba olyan kötődoboz, aminek az anyaga táplálja a tüzet.

Szabályos a nem-rugós csokik alkalmazása is, azonban butaságnak tartom, ha létezik rugós kötőelem is (pl WAGO).

A lakótér és a külvilág között átmenő lyukakban télen a lyukon át távozó pára lehűl és a kicsapódó víz visszacsoroghat a lakásba. A lyukakba belülről bejutó pára (=levegő) útját tökéletesen elzárni.

Előzmény: spapda (91665)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91669

"A rágcsálók miatt a szabadon futó vezetékeket kerülném, gégecsőbe raknám,"

Amelyik állat annyira hülye, hogy vezetéket akar rágni, az a műanyag gégecsövet is megrágja, tehát ez nem ér semmit. Létezik fém gégecső is, viszont vezeték-evő állat meg nem létezik. Tessék utánaolvasni egy kicsit a rágcsálók működésének.

Egyes állatok azért rágnak meg vezetéket, mert útban van nekik (pl nyest az autó motorterében vagy lótücsök a föld alatt), de ilyet padláson még nem láttam, ahol könnyen meg lehet kerülni ami útban van.

Előzmény: kiggyo (91666)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.07 -1 0 91668

Használj lángálló OBO dobozt és alá tűzálló alátétet tégy amennyiben fa szerkezetre kerül.

Syracusa Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91667

Igen, a társasházat sajnos még 1560 végén építették, IX. Károly trónra lépésének napján adták át. Öntött zsalus, és akkoriban csak alu vezetéket használtak esetenként csövezés nélkül, szóval ez van.
De az alapvető probléma perpill a plusz három fázis ottléte a villanytűzhelyhez, amit lakáson belül nem kezelhetek le, azon kívül meg pláne nem. Az általános esetre vonatkozó bekötést ismerem, de köszönöm. :)

Előzmény: Törölt nick (91661)
kiggyo Creative Commons License 2018.10.07 -1 0 91666

Magánvélemény:

A rágcsálók miatt a szabadon futó vezetékeket kerülném, gégecsőbe raknám, és faszerkezettől is kellő távolságban vinném.

A gége csöveket a klasszikus puha obo dobozba vezetném (szorosan illesztve, nem nagyobb furattal mint a "szakik" szokták) és azon belül wago-val kötném. Ha nem akarsz gégecsövezni akkor valami több eres kábel is szóba jöhet, de kellő távra fától.

Én megszüntettem anno a régi kábeleket, jó szokás szerint a falkábel szöggel fel volt ütve a szarufára. Én nem voltam tőle nyugodt...

Ha meglévő vezetékről akarsz leállni akkor is a puha obo+wago párost javasolnám. Ha a kábel alumínium, akkor tudsz venni hozzá pasztát is amit a wagoba kell nyomni, és nem fog oxidálódni.

spapda Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91665

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni a véleményeteket az alábbi kérdésben (melyiket tartjátok igaznak?):

Padláson (hőszigeteletlen, klasszikus kádárkocka) futó vezetékekkel a padlástérben kötést kialakítani...

1. ...tilos, mert tűzveszélyes
  2. ...nem tilos, de azért kerülendő
  3. ...kötődobozban bárhogyan szabad (sorkapocs, WAGO stb)
  4. ...kötődobozban csak WAGO vagy egyéb rugós kötőelemmel szabad

Előre is köszönöm a válaszokat!

pajaci Creative Commons License 2018.10.07 -1 0 91664

Ezt leginkább attól kellene megkérdezned, aki majd átveszi az egészet. Itt megoszlanak a vélemények, ezért nem fogsz rá választ kapni.

oregbeatsuhanc Creative Commons License 2018.10.07 0 0 91663

https://www.erintesvedelem.info.hu/index.php/8-felulvizsgalatok/8-eph-egyen-potencialra-hozas-gaz-uzembehelyezeshez

Ez a leírás pl. gázkészülék üzembe helyezéshez ajánlott.

OBO EPH bekötő sín 1809 5015073

http://shop.villamossagidiszkont.hu/obo-eph-bekoto-sin-1809-5015073

Én a cirkó alatt egy ilyen OBO sínbe kötöttem be a csőcsatlakozásokat, gyári földelő szemes bilincsekkel.

popaz Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91662

Sziasztok, tudnátok nekem segíteni EPH kialakításában ? Kérlek ne lincseljetek meg, valószínűleg nagyon amatőr kérdések lesznek. Jól értelmezem hogy a bejövő földeléshez kell csatlakozzak egy legalább 6mm2 vastagságú vezetékkel, mely vezetéket a lakás hosszán végig kell vezessem, majd erről leágazzak további csomópontokkal szükséges ponton (kazán, mosdó, gázcső és a többi)? A leágazások is szintént 6 mm2-esek kellenek legyenek, vagy oda elég kisebb (2.5) vezeték? EPH csomópont kialakítasa a villanyóránál kell legyen, vagy lehet teljesen más helyen is?

"B" kérdés: Ha már megtörtént a lakásban a teljes elektromos kialakítás, de nincs EPH gerincvezeték, lakás hálózaton végigfutó földelést használhatom erre a célra? Köszönöm a válaszokat...

Törölt nick Creative Commons License 2018.10.06 -1 0 91661

mitkeresott a 16.századbeli alukábel???  az alábbival mindenmegoldva:

konyha,fördöszoba stb.,még a vécénüldögélvesemkapsz áramütést ha ha ha ...

üdv.

Előzmény: Syracusa (91659)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.06 0 2 91660

Hat és fél az a hat, de igazad van, általános szerelvényekhez ez, kötődoboznak a 8 centis. Speciális szerelvényekhez van hozzá gyártott doboz (például három áramkörös kapcsoló).

Előzmény: murray (91657)
Syracusa Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91659

Kérdés lenne:
Társasházi lakás, három fázis, lakáson belüli táblán 6 db lámpa-dugalj kismegszakító van (fázisonként kettő), plusz egy 3*16A a villanytűzhelyhez. Utóbbihoz külön érkezik három fázis az órától. A nulla és védőföld jelenleg a benti dobozban még összekötve.

Legalább a fürdőszobának szeretnék egy FI relét, vagy persze egy négypólusút, de nem látom át pontosan, hogy a villanytűzhelynek az áramvédőt kikerülő fázisai az FI miatt szétválasztott nullával és védőfölddel együtt mennyire bonyolítják meg a dolgot.

Köszönöm!

(A csokiba menő parazita madzagok csak átmenetileg voltak bekötve)

pajaci Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91658
Előzmény: murray (91657)
murray Creative Commons License 2018.10.06 -1 0 91657

Üdv Urak egy egyszerű kérdés: gipszkarton falba van ez a kék konnektor aljzat doboz.  most akkor a 6centis a konnektorhoz való -ez nem vitás- és a 8cm átmérőjü az kötödoboz vagy van ahhoz is konnektor aljzat?  kösz 

Szirty__ Creative Commons License 2018.10.06 0 3 91656

"Én leírtam, hogy mit kell csinálni"

Jah. Jól megmondtad. Még ha ilyen egyszerű lenne.

Megmondó emberekkel Dunát lehet rekeszteni... :-/

De nem így működik. Sok, szakmájában befolyásos pozícióban lévő szakemberek ítélnek ugyanarra teljesen mást.

Mindegyikük meg van róla győződve hogy a szabályok és szabványok szerint járnak el.

Nem kell ennél több hogy gyanakodjunk a rendszer hibáira. Vagy pálcát kell törni fölöttük, hogy mind idióta...

Nem beszélve arról, hogy a laptop mellett irodában ülő szabály alkotók a gyakorlatban kivitelezhetetlen szabályokat alkotnak olykor.

De biztos nincs ilyen és ezt csak egyedül gondolom így.

Előzmény: ötfelezős (91651)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.06 -1 0 91655

Alapelv, hogy mivel ezek a vezetők két feladatot látnak el – a PE és N, L, M vezető feladatát, ezért erre a vezetőkre adott összes követelményt figyelembe kell venni. PEN, PEL és PEM vezetőket csak rögzített villamos berendezésekben szabad használni, és keresztmetszetük mechanikai okokból minimalizált. Ez réz esetén 10 mm2, alumínium esetén 16 mm2.

Szóval akkor nincs itt zárlati áram meg hókuszpókusz ...

No szóval akkor levisz a kolléga egy tízes PEN-t és minden szabályos.

Előzmény: sámli_ (91654)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91654

Nem ártott volna még lejjebb görgetned az a linkelt cikket. Mindjárt megtaláltad volna a PEN keresztmetszetére vonatkozó előírást :)

Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Előzmény: Mutual Friend (91639)
ötfelezős Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91653

De ha netán a fürdőszobában lenne az a bojler, akkor ott kell kiegészítő EPH és ennek lehet a kiinduló pontja a bojler védővezetője.

Előzmény: horex (91652)
horex Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91652

Megjegyezném, villanybojlernél nincs EPH

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91645)
ötfelezős Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91651

Kinek-kinek a maga ízlése szerint.

Én leírtam, hogy mit kell csinálni, hogy az ember értse. Nincs ez másképpen a kukoricatermelésben vagy a lótenyésztésben se. 

Előzmény: Szirty__ (91648)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.06 -1 1 91650

Innentől feltételezhetem hogy a háromfázisú dugaszolóaljzatok között sem tudod mikor alkalmazunk 4 ill 5 pólusút. Megjegyzem hogy PEN vezetőt biztosan nem találni bennük ..... :-)

Most tényleg ez a valami 3 fázis nulla meg a védő ? Ez még mindig csak 5 darab drót, mifelénk 1200 darab is van egy kábelben. :) Kíváncsi lennék hogy vennéd ki a 476-os érpárat.

Kedvenc sztorim amikor villanyszerelő akart benne dolgozni mert drót drót és csak ért hozzá és kiabálta az egyik a másiknak hogy Lajos a zöldcsikos az a föld ... :) Persze 0,4-es vastagságban ...

Előzmény: szakmókus (91649)
szakmókus Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91649

Jó, lehet réz esetében a minimum 10mm2 a PEN.

Csak ismétlem önmagam, a PEN a PEN sínig tart. A jelölése eddig nem volt kérdés.

A második része a hozzászólásnak, mint más is írta nem a PEN-ről szól így azt most ne keverjük bele.

Azt gondolod hogy egy 2,5-es vezeték (PEN?) ami éppen ki van terhelve, úgy is el viseli a hiba áramot mivel az úgysem tart sokáig............  Na ez a hibás okoskodás kategória.

Innentől feltételezhetem hogy a háromfázisú dugaszolóaljzatok között sem tudod mikor alkalmazunk 4 ill 5 pólusút. Megjegyzem hogy PEN vezetőt biztosan nem találni bennük ..... :-)

Előzmény: Mutual Friend (91625)
Szirty__ Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91648

Ó dehogy nincs!

Előzmény: ötfelezős (91611)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91647

Köszi.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91645)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.06 -1 0 91646

Hagyjuk már kérem hogy nem szegek törvényt. Colombo feleségére hivatkozol - akit ugye soha senki nem látott - és elvárod hogy én ezt vegyem szentírásnak.

Előzmény: C20NE (91644)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.06 -1 1 91645

"13 A-es kismegszakítón 1,5 mm2 keresztmetszetű fázisvezetős dugaszolóaljzat. Akkor ágazhatok le róla védőösszekötő vezetővel, ha a PE védővezető minimum 2,5 mm2-es.

Ha nagyon szépen megkérek valakit akkor megmagyarázná ezt nekem pontosan!"

Ez az EPH-ra vonatkozik: amennyiben pl egy bojler dugaljba legalább 2,5-es fődelő vezeték jön be, akkor a bojler testére kötött EPH vezetéket leveheted a dugalj földpontjáról is.

Ha viszont a dugalj földelő vezetéke csak 1,5-es, akkor kénytelen vagy külön EPH vezetéket odavezetni a bojleredhez.

Tehát érdemes egyes kisebb amperes dugaljakhoz is 2,5-es földelő szálat vinni, mert ezzel felmented magad a külön EPH hálózat kiépítése alól.

Előzmény: Mutual Friend (91633)
C20NE Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91644

Igen, igazad lett!  Kedvedért sem szegek törvényt! Sajnálom! Bár látom, Téged nem zavarna ... :-(((

Előzmény: Mutual Friend (91642)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.06 -1 0 91643

Tehát az én olvasatomban arról szól a dolog hogy max. 4 vagy 5. csatlakozó ajzat akkor lehet egy áramkörön de akár 2 db is ha a PE legalább 2.5 mm2.

Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.06 -1 0 91642

Akkor igazam lett hogy nem tudod ...

Előzmény: C20NE (91641)
C20NE Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91641

Ha pedig arra gondoltál, hogy valaki készít egy screenshot-ot a megvásárolt szbaványról akkor olvasd el ezt és megérted, miért nem fogsz ilyet látni:

http://www.mszt.hu/c/document_library/get_file?uuid=e93953c5-7be9-4f5b-83b9-f2f07ea6499b&groupId=10157

C20NE Creative Commons License 2018.10.06 0 1 91640

Abból ollóztam! ( Ez kezd picit mulatságos lenni! )

Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.06 -1 0 91639

Tehát akkor nincs benne vagy nem tudod beollózni ...

Előzmény: C20NE (91638)
C20NE Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91638

Amit beraktam kiemelve az idézet volt  később megadtam a szabvány számát is! Akkor mire is vagy kíváncsi?

Előzmény: Mutual Friend (91636)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91637
Előzmény: Mutual Friend (91636)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.06 -1 0 91636

Nem a szófosásra vagyok kíváncsi hanem egy idézetre.

Baromságot magam is tudom írni nem is keveset.

Villanyszerelők lapjában ugyanott van ez a dolog csak kicsit lentebb. Gondoltam hogy ha valaki felkészült szaki akkor érti.

Előzmény: C20NE (91635)
C20NE Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91635

Mit kell elmagyarázni?

A PEN funkcióját tekintve nem csak védővezető hanem üzemi áramot is vezet így az általad idézett és pirossal kiemelt részben, mely a védővezetőre vonatkozik amely nem vezet üzemi áramot, meghatározott keresztmetszetek a PEN-re nem alkalmazhatóak!

A leágazós kérdésedet nem igazán értem. Egy áramkör áll fázis, nulla, védővezető... hová akarsz erről leágazni? Vagy katrancot gyártasz és össze vissza kötözgeted a védővezetőt ahol legközelebb találsz ?

C20NE Creative Commons License 2018.10.06 0 1 91634

MSZ HD 60364-5-54:2012

Előzmény: Mutual Friend (91632)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.06 -1 0 91633

Ismétlésül:
• mechanikai védelemmel ellátott védővezetők esetén Cu esetén 2,5 mm2, Al esetén 16 mm2,
• ha nincsenek mechanikai védelemmel ellátva: Cu esetén 4 mm2, Al esetén 16 mm2.

Egy kis gyakorlat: 13 A-es kismegszakítón 1,5 mm2 keresztmetszetű fázisvezetős dugaszolóaljzat. Akkor ágazhatok le róla védőösszekötő vezetővel, ha a PE védővezető minimum 2,5 mm2-es.

Ha nagyon szépen megkérek valakit akkor megmagyarázná ezt nekem pontosan!

Előzmény: C20NE (91630)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.06 -1 0 91632

Értem, forrás ?

Előzmény: C20NE (91630)
Teaway Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91631

Na de van valamilyen kengyelféle ott, vagy maga a csavar szorít?

Előzmény: Törölt nick (91626)
C20NE Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91630

Amit pirossal kiemeltél az nem a PEN-re vonatkozik!

A PEN -> réz esetén 10 mm2, alumínium esetén 16 mm2 minimum.

Előzmény: Mutual Friend (91625)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.06 0 1 91629

"Miért is lenne modul szélessége hiszen a maszkolható burkolat alá kerül, így annak mérete nem kell a kivágáshoz illeszkednie.

Ha motorvédőre,kisautomatára segéd érintkező kerül,az is felboríthatja az általános modul szélességet soroláskor."

Igen, maszk alá kerül, de... Tudom, én voltam a barom, ránézésre egy modul szélesnek tűnt, nem mértem meg.

Amúgy a segédérintkezők fél modul szélesek, és úgy is van a kitörhető takaróelem felezve, gondolom nem viccből.

Előzmény: szakmókus (91620)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.06 -1 1 91628

a 16-os se fér bele, szigeteléssel együtt, konkrétan. Olyan szűk a műanyagban a furat, érvéggel konkréten kizárt.

Értem, hogy kell hely, de vagy 1 vagy 2 modul széles legyen már, ha kitalálták ezt a szabványt.

Előzmény: Lacivill (91618)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91627

:)

Előzmény: Törölt nick (91626)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.06 -1 0 91626

Akár a hajszál is, csak csinálj belőle jó sok visszahajtást.

Előzmény: Teaway (91624)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.06 -1 0 91625

Minden bizonnyal én vagyok a béna de nem találom sehol hogy PEN meg 16 mm2.

Ha belegondolunk "puritán" villanyszerelőnek nem is érdekes dolog ez mert  csak jó esetben egy TN-C-S dologgal találkozik azaz 3*10 MKH és  nem kell tudnia hogy mi van mögötte.

Amit bezzeg találtam :

PEN vezető jelölése

Többerű vezetők, kábelek esetében szigetelt PEN vezetőket, ha teljes hosszában zöld/sárga színjelölésű eret használunk, akkor minden csatlakozási pontnál kiegészítő kék színjelöléssel kell ellátni. Ha teljes hosszában kéket, akkor minden csatlakozási pontnál kiegészítő zöld/sárga színjelölést kell alkalmazni.

Egyerű kábelek és vezetékek PEN vezetőként való azonosítása vagy a többerű vezetékek esetében leírt módon, vagy – ha az ér nem teljes hosszában kék vagy zöld/sárga – minden csatlakozási pontnál kék és zöld/sárga színnel kell jelölni.

Most térjünk vissza az MSZ HD 60364-5-54:2012-höz.

Legkisebb keresztmetszet

A védővezetőket olyan keresztmetszettel kell létesíteni, hogy meg tudjanak felelni az MSZ HD 60364-4-41-ben leírt követelményeknek. Amint azt már többször tárgyaltuk, a szabvány lekapcsolási időket ad meg – például elosztó áramkörök esetében ez 5 másodperc. Ez azt jelenti, hogy a védővezetőknek a lekapcsolásig ellen kell tudniuk állni a rajtuk folyó áram mechanikus és termikus igénybevételeinek.

A védővezetők keresztmetszetének meghatározása kétféle módon történhet:
• a szabványi előírások szerinti számítással,
• táblázatból való kiolvasással.

Mindkét esetben figyelembe kell venni a következő előírásokat, amelyek fázisvezetőtől külön vezetett védővezetőre vonatkoznak – olyan védővezetőkre, amelyek nincsenek közös védőburkolatban a fázisvezetőkkel, vagy nem részei azok vezetékeinek. Ezek minimális keresztmetszete:
• mechanikai védelemmel ellátott védővezetők: Cu esetén 2,5 mm2, Al esetén 16 mm2,
• ha nincsenek mechanikai védelemmel ellátva: Cu esetén 4 mm2, Al esetén 16 mm2.

Előzmény: szakmókus (91619)
Teaway Creative Commons License 2018.10.06 -1 0 91624

Mi a legkisebb keresztmetszet, ami az 1*18mm2-es helyre beköthető?

Előzmény: Lacivill (91618)
Lacivill Creative Commons License 2018.10.06 0 1 91623

Oké, de ha tűz, vagy áramütés következik be akkor neked kell bizonyítani, hogy amit te alkalmaztál az ugyanolyan jó mint a szabvány.

Illetve ha FMV, vagy műszaki ellentör van a kivitelezésben!

Előzmény: Mutual Friend (91621)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91622

Kötekedésnek tűnik de az ember szakmai érzéke azt kivánja hogy "színre-színt;számra-számot" és sajnos "szabvány miatt" így kell csinálni de rossz nézni a színkavalkádot., 

Előzmény: GeriSoft07 (91617)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.06 -1 0 91621

50* megkérdeztünk szakmai személyeket hogy a szabványok ajánlások. 

Villamos ipar ebben a szegmensében mindenképp ...

Mindenféleképp hasznos dolog mert az egyszerűjének iránymutatást ad azaz kötelezőnek gondolja, az okosabbja dolgozik ahogy a szive,szaktudása,mersze diktálja. 

Előzmény: szakmókus (91607)
szakmókus Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91620

Miért is lenne modul szélessége hiszen a maszkolható burkolat alá kerül, így annak mérete nem kell a kivágáshoz illeszkednie.

Ha motorvédőre,kisautomatára segéd érintkező kerül,az is felboríthatja az általános modul szélességet soroláskor.

Előzmény: GeriSoft07 (91616)
szakmókus Creative Commons License 2018.10.06 0 3 91619

Az ábrával egyik probléma, hogy egy laikus szerint ez így jó.Talál egy 2x2.5-ös MT kábelt amivel meg
van oldva a sufni áram ellátása.

A PEN vezető minimális keresztmetszete 16mm2. Ez a keresztmetszet alkalmas az üzemi áram mellett,
az esetleges hibaáramot is elvezetni a termikus és dinamikus hatásokat is figyelembe véve.
Ez a vezető az úgynevezett PEN sínre kellene hogy kötve legyen.(előírás hogy a betáplálás mellett kell létesíteni.)
Erről a PEN sínről ágazik le a nulla és a védővezető. Ha szükséges a PEN továbbvitele, az is erről a sínről fog
leágazni, legalább 16mm2 keresztmetszettel.

Miért is érdekes még ez a PEN sín? Valaki méregette a védővezető és a nulla vezető között a potenciál különbséget.(ha lenne az baj) Azért mert ugyan azon a potenciálon vannak az nem azt jelenti hogy nincs különbség a funkciójuk között.
A nulla az üzemi áramokat hivatott vezetni, a védővezető a hiba áramot fogja viselni.Ha nem lehet megkülönböztetni ezeket a vezetőket,a PEN sínnél leválasztható a nulla vezető, így azonosíthatók méréssel a vezetők.(Régen a nullbontó lehet ezt a feladatot (is) látta volna el? Bár nem láttam még senkit aki megbontotta volna.Ma az oldható kötés is elég a nullbontó helyett.

Ha a N és a PE vezető össze lenne kötve a szétválasztás után egyrészt "PEN szerűen" funkcionálna a hálózata hibásan.Másrészt nincs meg a keresztmetszet, harmadrészt a PEN vezető közvetlen nem köthető berendezésre
  védőföldelésként.

Hogy a rajzon miért nem három vezetékkel vitted tovább (L-N-PE) névleges keresztmetszettel,három fázis
esetén L1-L2-L3-N-PE, nem is értem.A fölelő szondát a PE-vel akárhányszor összekötheted.

"Nem mert nem is szükséges szerintünk hisz 16ig pont akkorának kell lennie a védő vezetőnek mint a
fázisvezető keresztmetszete."

Igen,de a rajzon PEN vezető lenne ami újra szétágazik N-PE kapcsokra.Így az min. 16mm2.
Ennél kisebb keresztmetszet esetén a rajzod talán bizonyos arab országokban állná csak meg a helyét.

A PEN témát nagy vonalakban én így értelmezem. Ha tévednék majd kijavítanak.

Előzmény: Mutual Friend (91614)
Lacivill Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91618

Ahhoz, hogy beleférjen egymás mellé 1*25mm2,és 1*16mm2 vezeték szükség van fizikai méretekre.

Előzmény: GeriSoft07 (91616)
GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91617

Lemaradt :)

GeriSoft07 Creative Commons License 2018.10.06 -1 0 91616

Tudom, költői a kérdés, de ennek a PE(és van ilyen N-ben is) sorkapocsnak a gyártóját még senki nem akarta egy péklapáttal tarkónb....ni az 1,2modulszélességgel?

Pont nem fért el a modulos sínen 3 elem mellett, mert lelóg a rögzítő köröm, kb 3mm-ről van szó

Inkább odébb toltam, mert akkor egy öntőtüskén felül a lelógó rész

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.06 0 0 91615

"A szabványokat előírásokat felülbírálni nincs jogom"

A szabványoktól jogodban áll eltérni, saját felelősségedre.

Viszont attól kezdve a szakmai/fizikai tudásodtól függ, hogy az eltérés után nyugodtan aludhatsz-e :)

Aki viszont nem magabiztos saját tudásában, az ne térjen le a hivatalos útról. Kétség esetén inkább ne vállalja el a feladatot, az a biztos.

Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.05 0 0 91614

Nem mert nem is szükséges szerintünk hisz 16ig pont akkorának kell lennie a védő vezetőnek mint a fázisvezető keresztmetszete.

Előzmény: szakmókus (91613)
szakmókus Creative Commons License 2018.10.05 0 0 91613

"Ugye az alapgondolat az volt hogy van egy ház és kicsit messzebb egy műhely ahova a topik lakó 4 ezer kábelt vitt el, oszt használhatja -e a 4. eret PEN vezetéknek.

Rövid válasz igen."

A kérdező 4x16-os kábelt használt?

Előzmény: Mutual Friend (91533)
szakmókus Creative Commons License 2018.10.05 0 1 91612

A szakmánál maradva a szabályok előírások engem (is) védenek.(Ha betartom őket).Ha eltérek az előírásoktól
élet és vagyonbiztonság foroghat kockán.
Igen,valóban, a szabványokat nem mindig könnyű értelmezni.Viszont mint munkavállaló a felettesemre bízhatom
hogy döntést hozzon kétes értelmezés esetén.Így viszont övé a felelősség,nem érdekel milyen álláspont
alapján döntött én nyugodtan alszom!
Megjegyzem volt hogy felülbíráltam a főnökömet.

Előzmény: Szirty__ (91610)
ötfelezős Creative Commons License 2018.10.05 -1 0 91611

Engem a világ többi része nem érdekel, de a villamos biztonságtechnikai szabványoknál nincs olyan, hogy valami érthetetlen. Persze, aki belecsap a közepébe, az esetleg nem ért valamit, de erre van egy nagyon jó orvosság, végig kell követni a huszadik század második felében és utána az evolúciót.

Ettől még bíróság úgy dönt, ahogy akar, az egy egészen más kérdés.

Előzmény: Szirty__ (91610)
Szirty__ Creative Commons License 2018.10.05 0 1 91610

Szia!

"Én ha betartottam az előírásokat, nyugodtan fogok lefeküdni a nap végén."

Rendben van, kellenek a szabályok.

A gond az ezzel, hogy minden szénné van szabályozva. A szabályok sokszor ellentmondóak, érthetetlenek és nagyon nem gyakorlatiasak.

Tulajdonképpen annyi szabály van már, hogy nem tudsz szabályosan kimenni hugyozni úgy hogy semmilyen szabályt ne sérts meg.

A szabályrendszerek egy ideje ráadásul bibliai jelleg öltenek: úgy értelmezed ahogy akarod. Illetve nem te, hanem a hatóság, amikor buli van...

És ez baj!

Ha nyugodtan alszol az azért van mert azt hiszed minden szabályt betartottál. nincs olyan hogy nem lehet kivetni valót találni benne.

Elar Creative Commons License 2018.10.05 0 0 91609
Előzmény: Elar (91608)
Elar Creative Commons License 2018.10.05 0 0 91608

Tehát én így értettem a LED lámpa és LED izzó dolgot

Előzmény: horex (91589)
szakmókus Creative Commons License 2018.10.05 0 2 91607

"csak szabályok között mellett tudnak dolgozni, úgy érzik jól magukat"

Én ha betartottam az előírásokat, nyugodtan fogok lefeküdni a nap végén.

"belefolytunk a területünkön a saját szabályaink kialakításába."

A szabványokat előírásokat felülbírálni nincs jogom, max véleményem lehet róla. Ha nem tudom értelmezni megkérdezek másokat mi a véleménye a témával kapcsolatban.

Van olyan amiben nem tudok egyet érteni egy tervezővel, hiába érzem úgy hogy igazam van, ha az ő általa papírra vetet tervtől eltérek, magamra húztam a felelősséget. 

Előzmény: Mutual Friend (91602)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.05 -1 3 91606

"Nagyon sajnálom, hogy az élet nem ilyen területre sodort titeket."

Valahol régen hallottam valami ilyesmit:

"Kétféle ember létezik a világon:

- az, aki új dolgokat fedez fel,

- és az, aki másokon segít.

A többi nem ember, csupán adóalany."

Az "ember" (előre viszi az emberiséget) és az "adóalany" (nem csinál semmi hasznosat az emberiség számára) kategóriák mellett én bevezetnék egy harmadikat is: az anti-embert, azok számára, akik az emberek emberi tevékenységét akadályozzák (hátráltatja az emberiség haladását) irigységből, rosszindulatból, anyagi érdekből, stb.

Előzmény: Mutual Friend (91602)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.05 0 0 91605

A jobb minőségűekre ráírják.

Előzmény: -Smiley- (91600)
pajaci Creative Commons License 2018.10.05 -1 0 91604
horex Creative Commons License 2018.10.05 0 0 91603

Akkor pontatlanul fogalmazott a kérdező

Izzórol jellemzően nem beszélünk LED esetében, ha meg lámpa, akkor lámpatest

Én két különböző ledes fényforrásnak értelmeztem, illetve nem értettem

Előzmény: pajaci (91592)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.05 0 0 91602

Vannak olyan emberek akik csak szabályok között mellett tudnak dolgozni, úgy érzik jól magukat, nincs igényük arra hogy értelmezzék a mögöttes tartalmat és logikát keressenek benne pro/kontra.

Ezek a robotok és azon emberek akik 3 mozdulatos a végtelenségig szabályozott munkára alkalmasak.

... és vagyunk mi akik egész életükben használni kellett a fejüket és belefolytunk a területünkön a saját szabályaink kialakításába.

Nagyon sajnálom, hogy az élet nem ilyen területre sodort titeket.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91582)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.05 -1 0 91601

Van az úgynevezett CFD érték (Compact Flicker Degree)  ez százalékot ad meg, minél alacsonyabb, annál jobb.

De ne lepődj meg, ha a gyártók nem igyekeznek megadni a CFD értékeket :)

Előzmény: -Smiley- (91600)
-Smiley- Creative Commons License 2018.10.05 0 0 91600

igazándiból az irodában is le akarják cserélni a fénycsöveket led-esre. De ha az is vibrál (már pedig a mélységét nem tudom meghatározni de a fényképezőn át villog rendesen) akkor kb semmit nem ér.  Van valahol valami azonosító hogy mennyire vibrál, vagy vibrálás mentes?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91597)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.05 -1 0 91599
Előzmény: Mekk Elek ezermester (91598)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.05 -1 0 91598
Előzmény: Mekk Elek ezermester (91597)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.05 -1 0 91597

A sebesség mellett fontos még a a fényerő-ingadozás (vibrálás) mélysége is. Léteznek olyan fényforrások, amelyek ugyan alacsony frekvencián vibrálnak, de ez a váltakozás annyira kis mértékű, hogy nem zabvarja az emberi szemet. A nagyobb teljesítményű hagyományos izzók vagy az összes halogén izzó fényereje szinte egyáltalán nem ingadozik (persze ezek pont nem az energiatakarékosságról híresek), viszont léteznek  tökéletesen egyenletes fényt kibocsátó ledes izzók is.

Ezek a vibrálási jellemzők sajnos többnyire nincsenek ráírva a termékekre, aki érzékeny az ilyesmire, az kénytelen  műszerrel járni a boltokat.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91596)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.05 -1 0 91596

"Az egyik 3 fokazotban kapcsolható..."

"A másik a most divatba jövő fényerőszabályzós...."

"Ha jól bámulom..."

Első gondolatok:

- ne bámuld túl erősen :)

- ha érzékeny vagy rá, akkor ne vásárolj occsó terméket, gagyi szabályozóval

Sajnos ez van. A legtöbb korszerű fényforrás vibrál valamennyire, aki érzékeny erre, az kénytelen ilyesmire is odafigyelni a vásárlásnál, nekik nagyon nem mindegy, hogy a lámpa másodpercenként hányszor változtatja a fényerejét. Ami másodpercenként csak 100-szor vibrál, azt még észre lehet venni, de vannak külsőre ugyanolyan fényforrások, amelyek viszont több tízezerszer csinálják, azt nem veszed észre.  Persze ezek nem a "teszkó akciós" árkategória :)

Előzmény: Elar (91585)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.05 -1 0 91595

... és létezik olyan lámpa, amibe több izzót is be lehet tenni,

de olyan izzó nem létezik, amibe több lámpát is be lehet tenni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91594)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.05 -1 0 91594

"Valaki elmagyarázná nekem mi a kükönbség a LED izzó és LED lámpa között?"

Az én megközelítésemben: izzó az a fényt kibocsátó alkatrész, amit ki lehet cserélni pl egy lámpában. Egy izzó tud világítani lámpa nélkül, de egy lámpa nem tud világítani, ha nincs benne izzó.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.05 -1 0 91593

"A telefon fényképezőjével nézve ugyanúgy vibrál mint a fénycső. "

A fényképező annyira gyors fényerő változásokat is észrevehet, amit a hozzá képest lassú emberi szem már folyamatos és egyenletes megvilágításnak lát. A mai korszerű (nem-izzószálas) világítások nagy része (túlnyomó többsége) vibrál valamennyire, csak mi ebből nem látunk semmit, mert annyira nagy sebességgel csinálja.

Előzmény: -Smiley- (91590)
pajaci Creative Commons License 2018.10.05 0 0 91592

Elméletileg a lámpa egy komplett világítótest, az ízzó meg ami tulajdonképpen világít benne.

Lassu Viz Creative Commons License 2018.10.05 0 0 91591

Legegyszerűbben úgy, hogy csak az egyik félperiódusban folyik rajta áram, mert dióda. Bonyolultabban impulzus üzemű DC táplálással. Fotós célra különböző okok (színhűség stb.) miatt direkt oda gyártott LED-es fényforrásokat használnak.

Előzmény: -Smiley- (91590)
-Smiley- Creative Commons License 2018.10.05 0 0 91590

Igen ezt én sem értem. Melóhelyen kicserélték a folyosón lévő süllyesztett kör alakú fénycsöves lámpákat kör alakú LED panelekre, mert hogy energiatakarékosabb és nem vibrál.

A telefon fényképezőjével nézve ugyanúgy vibrál mint a fénycső. 

Egy LED hogy tud vibrálni? vagy nem jó minőségű? 

horex Creative Commons License 2018.10.05 0 0 91589

Új ház telepakova LED lámpákkal és LED izzókkal.

Van 2 lámpa és 2 izzó ami "vibrál""

Valaki elmagyarázná nekem mi a kükönbség a LED izzó és LED lámpa között?

sámli_ Creative Commons License 2018.10.05 0 0 91588

Vagy fel van cserélve, vagy össze van kötve valamelyik kötődobozba. Lehet hibás valamelyik fogyasztó is a körön.

Előzmény: sharam01 (91587)
sharam01 Creative Commons License 2018.10.05 0 0 91587

Sziasztok!Kérdeznék adott egy panel lekás lakáselosztó csere 4áramkör plusz csengő.Bejövő 10 al vezeték fekete fázis kék pen vezető.Felraktam volna 1 fi relét de állandóan levágta kivéve 1 áramkört.Kihagytam.A pen vezetőt rákötöttem a földelő sinre onnan a fi relé bemenö nullájárs az elmenő nulla a fi reléről ment a nulla sinre onann tovább.Mi lehetett a baj valahol összevan cserélve  a lakásban a kék és a zöldsárga vezeték?Sajnos nem néztem meg műszerrel,de lehet visszamegyek.Várnám a válaszokat építő jellegű kritikákat bár szerintem jól csináltam.köszi

sámli_ Creative Commons License 2018.10.04 0 0 91586

"A LED lámpák: Az egyik 3 fokazotban kapcsolható a fali kapcsolónál."

A kapcsoló alkalmas led szabályzáshoz? A led dimmelhető? Esetleg készletben adták a kettőt?

Előzmény: Elar (91585)
Elar Creative Commons License 2018.10.04 0 0 91585

Felkapcsolva

Igen írnom kellett volna - el is kezdtem, de kitöröltem. Nem jelzőfényes kapcsolók vannak az izzós lámpáknál.

A LED lámpák: Az egyik 3 fokazotban kapcsolható a fali kapcsolónál.

A másik a most divatba jövő fényerőszabályzós meleg-hidegfényű Bauhausos mennyezeti lámpa. Ha jól bámulom akkor a "legerősebb fokozatban" csinálja ezt, ha lejjebb veszem a fényerőt akkor nem (vagy kevésbbé)

Esetleg igen még erre gondoltam, mint laikus, hogy oda kellene tenni egy sima 100-as izzót és megnézni az mit csinál...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (91581)
Elar Creative Commons License 2018.10.04 0 0 91584

A két lámpához nem mertem nyúlni még :)
A két izzósnál az egyiket már cseréltük 3 hete 

Előzmény: sámli_ (91576)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.04 0 0 91583

Beskatulyáztad az embereket. Feltételezem akkor a viselkedésed is beskatulyázott velük szemben, ez számomra érthetővé teszi az itteni hozzáállásod is.

Előzmény: Mutual Friend (91580)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.04 -1 1 91582

"akkor hogy kéritek számon másokon."

Csak azon kérném számon a gondolkodást,

- aki el akar térni a szabályoktól

- vagy aki szemmel láthatóan nem gondolkodik és nem is akar, de azért folyton bele-okoskodik a gondolkodók eszmecseréjébe.

Előzmény: Mutual Friend (91575)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2018.10.04 -1 0 91581

"Van 2 lámpa és 2 izzó ami "vibrál""

Lekapcsolva vibrál, és/vagy felkapcsolva vibrál?

Egyszerű hagyományos villanykapcsoló kapcsolja őket, vagy valami hiperszuper (teszkó akciós) fényerőszabályozó?

Ha ugyanoda átteszel egy másik led izzót (ami a saját helyén nem vibrál), az is vibrálni kezd?

Előzmény: Elar (91574)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.04 -1 0 91580

Napmintanap látjuk a kicsiken - tanárok hívják így őket - hogy nem véletlen hogy ide kerültek.

Előzmény: sámli_ (91579)
sámli_ Creative Commons License 2018.10.04 0 0 91579

Az érettségi hiánya nem és a tanulási képesség hiánya nem függ össze. Vagy úgy gondolod, hogy az érettségi hiánya maga után vonja a tanulási képesség hiányát is?

Előzmény: Mutual Friend (91578)
Mutual Friend Creative Commons License 2018.10.04 -1 0 91578

Igazad van nem a szakmáról hanem a tanulási képességről szól.

Előzmény: sámli_ (91569)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!