Sziasztok! Nemrég találtam a fórumra, olyan kérdésem lenne, hogy most tervezem régi parapetes konvektoros lakásom átalakítását cirkó fűtésre (54 nm, 2. emelet, körbe van fűtve). Eddig elég horribilis ajánlatokat kaptam, gondoltam inkább én megnézem miből mit tudok esetleg olcsóbban megvenni. A kérdésem a fűtéscsövekre vonatkozik, muszáj lenne lágy rézcsöveket alkalmaznom, nem lenne megfelelő ötrétegű műanyagcső? Árban ez már csak a tizede lenne. Valamint azokat a már meglévő gázvezetékeket is ki kell cserélni ami jelenleg a tűzhelyhez, illetve a kazánhoz megy? (Hozzátenném teljesen laikus vagyok.)
Ha a fórumot nem is, de engem érdekelne.Ha ismert a probléma a szolgáltató előtt, akkor miért fogadta el a gáztervet?Tudta, hogy mi a helyzet, meglévő rendszer lett kibővítve/átalakítva.
A probléma az, hogy évek óta húzódik a dolog, kicsit olyan, mintha nem akarnának foglalkozni vele, most is a borotva élén táncol a rendszer terhelésen(közben nyomáscsökkentő csere is történt, a hiba értelemszerűen nem javult meg, mivel előtte sem ott volt), de legalább már nem áll le a kazán alacsony gáznyomás hibakóddal.
Nekem, akinek padlófűtése van, nem vígasztal, hogy a lapradiátoros lakás többet takarít meg.
Minél kevesebb a megtakarítás annál később térül meg a beruházás.
Ráadásul ez a 30% ez egy számított eredmény, ami , tapasztalataim alapján, soha nem fedi a valóságot, optimista túlzás, a valóságos megtakarítás inkább 20% körül van.
Tehát mivel 4 éve nem volt bekapcsolva a gázkazán, azért biztos nem beruházok, hogy ott díszelegjen a falon.
azert az erted hogy a kerdes elegge akademikus volt, es a mihez kepest volt benne a lenyeg?
ház P típusú fűtéssel ház Laprad típusú fűtéssel gázfogyasztás régi kazánnal: kb. 2000 m3 kb. 2500 m3 gázfogyasztás csúcs-kondenzációs kazánnal: kb. 1400 m3 kb. 1450 m3 megtakarítás: 30% 42%
Tehat a lapradiatoros joval tobbet takaritott meg, a padlofuteses vesztett. Csak eppen leszarja, mert valojaban ha nem is sokkal, de neki kisebb a gazszamlaja, es nem foglalja a lakasban a helyet a radiator.
Elnézést, néhány napig nem voltam net-közelben. Nem akarok tudálékoskodni, az biztos, hogy amit leírtál a mérési igényről, az egy főmérővel nem oldható meg (tehát az, hogy a maximális és a minimális gázáram is megfelelő pontossággal mérve legyen). Ehhez két főmérő kell, amelyek terheléstől függő automatikus átváltását egy elektronika vezérli. Van kis hazánkban erre megoldás és vállalkozó is, de nyilván nem kevés pénzbe kerül.
Még annyit, hogy a gázelosztók általában nem választanak a szükségesnél jóval nagyobb gázmérőt, mert ha igy tennének, a mérési veszteségük növekedne (a méréshatár alsó 5-10 %-a alatti terhelésnél egyre nagyobb pontatlansággal mér a mérő), ami nagyobb anyagi veszteséget okoz, mint a nagyobb gázmérőből eredő készenléti vagy alapdíj bevétel.
Többet erről a témáról nem írok, elég speciális probléma, nem hiszem hogy a fórum olvasóit komolyan érdekli.
azt nem írtam , hogy már évek óta így működik és sehol nem látom igazából nyomát , régi ház ad abszurdum simán elszivároghat valahol .a kivitelező meg több szerelő is azzal nyugtatott , hogy ennyi simán belefér de azt gondoltam , hogy idén végére járnék a dolognak.
egy nyomáspróba az 100% kizárja a szivárgást akkor is ha ilyen minimális?
tudom , hogy van többféle tömítőszer amivel megoldható egy ilyen probléma csak addig nem akartam beleönteni semmit amíg nem tudom hol van a gond
toltsd fel 1.6 barra. aztan eressz le belole egy edenybe annyit, hogy 1.0-ra essen a nyomas. igy tudni fogod mennyi vizrol is van szo 3 honap alatt. par deci lesz, az a tippem. akar tenyleg bele is ferhet.
- nyaron nemlesz meleg a viz, kevesbe parolog el ami kijon, esetleg megtalalod hogy hol vizesedik a haz
- ha valami lukas, akkor az utem gyorsulni fog, es majd akkor megtalalod.
Sziasztok, nyomásvesztés ügyben szeretnék érdeklődni szakemberektől, Van egy kb 8éves egykörös rendszerünk ,9 radiátor, 110m2 ,egy immergas zeus típusú 80literes turbokazánnal, a csövek egy része aljzatbetonba fut, sem ott sem máshol nem látható szivárgás,az is igaz , hogy a betonba nem látok.A rendszer 1.6Barra van töltve ami szép lassan lemegy 1Barra kb 3hónap alatt ,több szerelőt kérdeztem ők mindig a tágulási tartályra gyanakodtak de az mindig rendben volt nyomásilag és a rendszer sem levegős ,azt mondták ,hogy ez elvileg egy zárt rendszer de ennyi beleférhet. Kérdésem ,elképzelhető ,hogy valahol szivárgás van a vezetékben vagy akkor gyorsabb volna a nyomásvesztés ? A válaszokat előre is köszönöm .
A mika elég jó ha nincs más lehetőség de ha az egész házat csinálni kell akkor ugyanannyi pénzből már kondenzációs kazánt is fel lehetne tenni, és ahoz nem kell annyira szétvésni a lakást(mikától a tárolóig). Én már sok társasházban csináltam gyüjtőkémény átalakítást egyedire, mivel az alap probléma a kémény. A mikáról tudni kell hogy nem túl szép darab de el lehet takarni(méretre készített bútorral) és nyáron a melegvíz készítés miatt kicsit melegíti azt a helyiséget ahova felszerelik. Műszaki problémák nem szoktak vele lenni mivel egyszerű mint a faék de ebből adódóan nem is igazán jó a hatásfoka. A legutóbbi társasházban jól látható a különbség mert egyforma lakásokban volt aki mikát kért és volt akinek ariston kondenz, cirkó lett felszerelve. A kondis átlag 93köbmétert a mikás128köbmétert fogyasztott(pedig az egyik szobában lezárta a radiátort és ott csak 32m3vízet használtak a kondisnál57m3 víz fogyastás volt) 5 hónap átlaga. Szerintem mikát csak akkor érdemes felszerelni ha nincs más lehetőség.
Ha kérdésed lenne akkor hívj fel 06309754152 07.00-22.00-között.
Igen, ugyanis az történt, hogy ne a szakember barátom bontsa ki a területet mert én precízebben megoldom, hát sikerült beleütnöm a vésőt az ötrétegűbe. (precízen)