"felszerelni 2 csengőgombot, 1 impulzus-kapcsolót a lámpa mellé és maradhat a régi drót a két feketével, a többi levágva."
Az impulzusrelé teljesen jó megoldás.
A garázsban egy helyi nyomógomb vezérli az impulzusrelét, a három eres kábel fázisvezetőjén meg odajön a távoli nyomógomb jele. Csak arra kell ügyelni, hogy a két nyomógomb ugyanarról a fázisról dolgozzon.
A három eres kábel maradék két ere meg nem lesz használva semmire, vagy párhuzamosítani lehet kötni az 5 eres főkábel föld+nullájával.
Akkor mégis értem. Azért is gondoltam, hogy ha valamit pluszba úgyis behúz, akkor legalább valamennyire színhelyes legyen a művelet és ne a 3x2,5-ösből a kék is fázis legyen, meg a zöld-sárga nulla, hanem csak a plusz behúzott mtl barnája a plusz fázis vezető. A többi a helyén marad. Rosszul gondoltam?
Egyszerű. Spórolni szeretne a madzagon, pedig tök frankón meg lehetne csinálni, de ki kéne mindent szedni és 1,5-ös drótokat behúzni, annyit és olyat ami oda kell. 1z/s, 1kék, 2 fekete.
Vagy felszerelni 2 csengőgombot, 1 impulzus-kapcsolót a lámpa mellé és maradhat a régi drót a két feketével, a többi levágva.
Szerintem nem kéne a zöld sárgát nullának használni. Ki fogja tudni később, hogy az nulla? Ha már behúzol vezetéket, akkor miért nem egy MTL vagy MZSL 2x1-est? Arra pont jó, amire akarod használni. Ráadásul egyből lejön, hogy annak valamilyen "extra" funkciója van.
A feszültség esés talán annyira nem dominál, mert ez nálam akkor fog üzemelni amikor hazaérek sötétbe, kint garázs falán felnyomom amíg bemegyek, házból pedig le, illetve fordítva.
Az mennyire elvetemült ötlet, hogy kihúzom a csőből a három eres kábelt, hozzá fogok egy egy eres zöld-sárga mkht-t védőföldnek és egybe behúzom? Fázis működne a kék,feketén, nullának a kábelből a zöld-sárga, földnek pedig a plusz behúzott?
Semmi rosszindulat, csak szaladtam már bele más által hasonlóan megoldottba...
A második verziód pókháló-mentesebb, csak dupla utat fog megtenni a fázis. Valami távirányítós megoldással lennél a legjobban kisegítve egyébként, - a helyszínt nem ismerve. Munkalámpának én is szeretem a ledeket, lehet dobálni, semmi bajuk nem lesz, nem úgy mint régen a 60W-os izzókat... 1 szerelés 1 lámpa, mert valahol biztosan koppant.
Üdv. Hivatalos(itott) almérőt kérne a tulaj a bérleményünkre,óra már felszerelve nemrég egy villanyszerelő által csak ő nem tudja papirozni(almérőig kb 50 cm kábel) Budapesten valaki?
"ha nagyon nagy a távolság, akkor a feszültséggel lesznek esetleg gondok"
A szabványossággal is lehetnek gondok, ha fázis van a zöld-sárga meg a kék éren, ezért vagy (saját felelősségre) eltérünk a szabványtól, vagy muszáj lesz 4-5 eres kábelt alkalmazni.
Vagy plusz kábel helyett rádiós nyomógombokkal kapcsolgatjuk a lámpát.
"ha olyan fázisra kötöd, amiről esetleg egy vadabb gépet is üzemeltetnél ugyanakkor"
Ez széles feszültség-tűrésű lámpával kiküszöbölgető.
Így okés, de ha nagyon nagy a távolság, akkor a feszültséggel lesznek esetleg gondok. Pláne, ha olyan fázisra kötöd, amiről esetleg egy vadabb gépet is üzemeltetnél ugyanakkor.
Az ilyen megoldásokkal az a baj, hogy aztán valaki 5 év múlva (átmenetileg) leszereli az ötvezetéket, akkor már esze ágában sem lesz a cső végén kutatni, hogy az a védővezető mi más, oda nem tartozónak a védővezetője.
Egy üzemben lehetséges ezt dokumentálni, és aki hozzányúl, az vagy saját ember helyismereti vizsgával, vagy idegen, felügyelet alatt, illetve megfelelő, írásbeli eligazítással. De ott sem megy ez jól, egyszerű állampolgárnál meg már a feltételezés is a fetrengős humor kategória, hogy majd lesz megfelelő dokumentáció, figyelemfelhívásokkal a különleges veszélyforrásokra.
Ha eddig működött és feleslegesen nem kapcsolt le akkor jó lehet így. Az AC sokkal érzékenyebb mint az A. Inkàbb a vezetékeket cserélném ki és osztanàm fel a hàzat ha van rà lehetőség.
Van egy toroid autotranszformátorom kellő teljesítménnyel,0-240V-ig majd fokozatmentesen szabályozható.Van ampermérő, voltmérő, motor, eszterga tokmány a motor rögzítéshez (porszívó motorokat mindig tokmányba fogva próbálom eme trafóval) egyenirányító,(vezeték,áramforrás.. stb.)
Sajnos mindig van fontosabb dolog mint kísérletezni,olyan tapasztalatokat szerezni aminek nem igazán van gyakorlati haszna.
szabályzó trafót kikerülve ; egy csillár fényerő szabályzó(tirisztoros ,Triac -os) erre kötve a trafó 230V oldalát ---a szekunder meg 12--24--26--48v Amilyen van !
Az egyik ok, hogy ha a világítást simított egyenfeszültségről működtetem, akkor a legagyibb ledek sem tudnak vibrálni :) ráadásul a vezérlő/kapcsoló elemek lehetnek akár 100 forintos tranzitsorok is.
A váltakozó áram effektív feszültség és áramerősség értéke megegyezik annak az egyenáramnak a feszültség és áramerősség értékével, amely ugyanazon az ellenálláson, ugyanannyi idő alatt, ugyanakkora munkát képes végezni.
Szóval igen, a motorok az effektív feszültségre vannak méretezve, ami 230V, tehát ezt nem kell még gyökkettővel elosztani, hogy effektív legyen. De ugye az effektivitás az ellenálláson mért hőtermelés tekintetében keresi a megfelelőséget az egyenárammal, nem motoros hajtásnál.
Az univerzális motor kicsit hatékonyabb egyenárammal, és egyenletesebb is a járása. A váltóáramú hullám a frekvencia sebességével rángatja a nyomatékot, ami parazitoid ellenállást okoz a motorban. Ezért váltóárammal egyenetlenebb a járása, hangosabb, és több hőt is termel. Ez látszik úgy, hogy jobban megy DC-ről, mert jobban hasznosítja a felvett teljesítményt.
Ha nem egyszerre hasznalod oket akkor *elvileg* eleg a 16A / 2,5mm2 keresztmetszet.
A tavolsag miatt azert szamolnek egy veszteseget, nem olyan keves az a 34m. Lehet 4mm2-el jobban jarnal. Kotes szempontjabol viszont teljesen mindegy, sima wago elbirja.
Hát, itt már bejön a képbe a gerjesztés is, hogy milyen elven működik az a motor. Háztartási- illetve barkács kisgépekben általában soros gerjesztésű univerzális motorokat használnak, ezek tudnak működni egyen- és váltóárammal is. De ez már más téma.
A kis tizenvoltos kefés motorok állórészei általában állandómágnesek, azok nem fognak váltóárammal üzemelni, semekkorával, csak "morognak" :)
Ha jobb idő lesz,most már csak azért is ki fogom próbálni hogy milyen feszültségen éri el a névleges áramot egyenárammal pl egy porszívó,vagy sarokcsiszoló.
A második felét vizsgálva miért is forog DC feszültséggel alacsonyabb feszültséggel mint AC hálózattal?
Valószínűleg az állórész az egyenárammal szemben kisebb ellenállást mutat a váltóárammal szemben.
Ha igen,akkor ez a motor tulajdonsága, és akkor az előző hozzászólás első mondata olyan igazság aminek semmi köze ahhoz, milyen áramnemmel tápláljuk a motort.
Viszont a következmények szerintem helytállóak lehetnek.
Egy fancoil készülék alaplapján van egy kimenet, amiről egy relén (RELPOL RM84-2012-35-5230) keresztül szeretném ki-be kapcsolni a hozzá tartozó szivattyút. Tehát ha a fancoil bekapcsol, akkor az alaplapon zárna egy kört (első érintkezőre van bekötve a 230V fázis, másik érintkező megy el a relé felé). A kimenet leírásában ez van: egy potenciálmentes érintkező, max 1A.
Szeretném megvédeni az alaplapot a túláramtól, ezért arra gondoltam, hogy raknék egy kismegszakítót a fancoil érintkező elé. Ehhez egy 1A -es, B-s karakterisztikájú lenne talán a legmegfelelőbb, viszont ilyet nem találtam sehol... Szerintetek egy C-s is jó lenne erre a célra, vagy akár még egy nagyobb változat is?
Ööööö... A mondatod első fele teljesen jó, akkor miért írod a második felében azt, amit? :)
A 230V az az effektív érték, vagyis az a feszültség, ami ugyanekkora egyenáram esetén ugyanannyi munkát végez. Tehát ha 230V egyenáramot kötsz rá, semmivel sem fog nagyobb áramot felvenni. Az az effektív 230V az ugye AC 325V csúcsfeszültséget jelent.
A DC 12V-os példádnál 17V AC-t kellene rákötnöd, hogy ugyanúgy működjön.
Én úgy gondolom az hálózati árammal üzemelő univerzális motorokat a váltakozó áram effektív értékére méretezték. Egy kefés motor 12V DC-ről önerőből forgásba jön, míg váltakozó 12V-tól csak zúg,de nem forog.
Feltételezem 230V egyenáramnál a névlegestől nagyobb áramot venne fel a motor ill túlpöröghet a forgórész kivetve a tekercseket, kommutátorszeleteket.
Mindig is szerettem volna a gyakorlatban kipróbálni, egy szabályozható toroid transzformátorral kordában tartva eme kísérletet de eddig nem került rá sor.
"Szóval ez így egyenáramú formában bizonyára bukó"
Ha a készülékekbe is beépítesz megfelelő egyenáramú reléket (tehát a beépített kapcsoló a relét kapcsolja és a relé a készüléket), akkor ez is megoldató. Csakhogy a projekt megvalósítására eltöltött munkaórák száma lassan megközelíti egy kisebb egyiptomi piramis építésének munkaóra-mennyiségét :)
"a cél az lenne, hogy minél hordozhatóbb legyen"
Felnőtt férfiember számára nem olyan rettentő nehéz egy kb 36 amperórás ólomaksi felemelése (ha van egy jó fogású fogantyú a tetején), az inverternek meg szinte nincs is súlya.
Ha meg távolabbra is el kell vinni, akkor barkácsolsz rá két (nem túl kicsi) kereket meg egy 80 centis fogantyút és kész is van a guruló banyatank-powerbank.
Mivel azok a 72V-os akkupakkok sorban vannak kötve így a kapcsoló kapcsain nem 72V fog jelentkezni hanem 220V. Bármelyik kapcsolónál is bontod így lesz sajna..
Jaj :( tényleg benéztem a DC kapcsolós dolgot, mert arra gondoltam, hogy a pakkban a 72 voltokat még tudom majd kapcsolni, de arra nem gondoltam, hogy az eszközben meg 220-at kellene. :( Szóval ez így egyenáramú formában bizonyára bukó. Egyébként azért nem akarok mezei (autó)aksit, mert a cél az lenne, hogy minél hordozhatóbb legyen. Ez az egyenáramú elképzelés belefért volna összesen 3 kilóba, térfogatra meg egy 3 literes doboz lett volna mindössze.
Az akkupack töltés/kisütés átkapcsolásokat úgyis relével fogja megoldani valószínűleg és ha autós reléket alkalmaz, akkor ez nem gond.
Viszont a készülékek kapcsolójában kikapcsoláskor a 230 voltos egyenáramú ív valóban érdekes munkát végezhet az érintkező felületeken (kapcsolások száma ötven ezer helyett: öt :)
Mivel a képen a minimálisan szükségesnél jóval több doboz látható, ezért biztos, hogy ezen a helyen lesz a PEN szétválasztva (és ide kell leverni a földelő szondát is). Ha nem lesz tartós extra fogyasztás a házban, akkor tegyél a földbe minimum 5x10 mm2-es réz földkábelt.
Én a helyedben a kábel árához hozzátennék még kb 22 ezer forintot és inkább eggyel drágább 5x16-ost tennék a földbe, az egész beruházás végösszegén nem sokat drágít, de egyszer talán jól fog jönni, hogy nem kell újra végigtúrni a kertet, mert vettél egy elektromos medencefűtést vagy egy villanyautót.
A földkábelt nem kötelező még csőbe is tenni, vidáman elvan magába is a föld alatt, elvégre arra a célra gyártották.
Nem hiszem, hogy szabványos megoldás, ha csupasz (egyszeres szigetelésű) vezetékeket viszünk a föld alatt. Ez akkor sem szabványos, ha vízcsőbe húzzuk őket.
Tudtommal földben 50 voltos feszültség felett KIZÁRÓLAG A FÖLDKÁBEL az egyedül szabványos megoldás. Persze aki akarja, az a földkábelt nyugodtan vezetheti akár csőben is.
A motor az univerzális (bár ha szigorúan nézzük, egy megcsapolásra kéne átkapcsolni az állórészen, hogy ugyanúgy működjön, tehát valami teljesítmény-eltérés így magában van, de nem tudom, emlékezetből, melyik javára), de kétlem, hogy a kapcsolója az lenne. Bár nem értek hozzá. És bár, ha az adattáblájára rá van írva (szimbólumokkal), hogy egyen/váltó, akkor nyugodtan.
Mivel ide jön ki a PEN és itt van szétválasztva a tokozottban lévő dudaljakhoz, mehetsz tovább 4 vezetékkel (min. 10mm2), de akkor a fogadó ponthoz is kell potenciál rögzítő földet telepítened.
Szerintem valamit nagyon elszámoltál! DC-s kapcsolók egy vagyonért vannak. Ha meg véletlenül a gép kapcsolójával kapcsolsz, akkor szép fényjelenség keretében isa por lesz, remélhetőleg személyi sérülés nélkül.
Új vagyok itt, és azért jöttem, mert lett egy ötletem, amibe a jelenlegi korlátozott tudásommal nem mernék belekezdeni, ezért inkább megkérdezem, hogy egyáltalán életképes-e.
Építenék egy hordozható akkupakkot hálózati kábeles (230V) elektromos kéziszerszámok és kerti kisgépek működtetéséhez. Az akku+inverter párosítást egyelőre elvetettem. A kisgépek többsége (flex, fűkasza, porszívó stb.) tudtommal univerzális motorral megy, ezért elképzelésem szerint közvetlenül egyenárammal tápolnám őket. A forrás 60 db 3,6V-os Li-ion akku lenne sorbakötve, ez 220V körüli feszültséget adna, így nem kellene feszültségátalakítás. Ezt a kapcsolást hevenyészném össze: Itt 3 db akkus pakk van, egyenként 20 sorba kötött akkuval és a hozzájuk tartozó elektronikus vezérlővel (BMS) együtt. A vezérlő intézi a feszültséghatárok meg áramhatárok figyelését ki is meg be is, egyenként felügyelve az összes akkut. Merítéskor az akkupakkja egyesített 72V-os kijárataként üzemel, töltéskor pedig egy vezérlőre 80-84V-ot kell kapcsolni és azzal tölti a 20 akkuját.
A három vezérlőt is sorba kötve szeretném összehozni a 220V-ot, ehhez az ábrán látható két kapcsolót zárni kell. A kapcsolók nyitott állásában pedig a három ág külön párhuzamos betápjával lehetne tölteni a pakkot (mert 72V-ot még elő tudok állítani egyenáramként).
Ha ez így működne, akkor szerintem ezek lennének az Előnyei: praktikus felépítés; kis veszteségek; nagy terhelhetőség (5-10A, azaz 1-2 kW könnyedén); nem kell semmi konverzió, így sittes inverter se, azaz nincs probléma a szinuszhullámmal;
Hátrányai: csak univerzális motorral működne, indukcióssal nem; drága a sok akksi miatt; kicsit macerás a töltése, például 2 db 42V-os töltőt kellene sorba kötni.
Ez így egy kb. 420 Wh méretű pakkot okozna, költséghatékonyan pedig a 100ezret közelítené az anyagára, de minimum 80.
November 7-én beadtam az E.On-hoz egy "A" lapot, három fázis igénnyel. Még egyáltalán nem kaptam semmilyen választ. Valamit már kellett volna kapni tőlük nem? Meddig várjak?
A kerti medencét, a kerti tavat, a tyúkól drótkerítését hogyhogy nem veszitek észre???? Meg a drótkerítés a hátsókert körül!? És az ereszcsatorna az semmi? De ki van építve az autómata locsolóberendezés is.
Ráadásul a gázcső 5 méter kovácsoltvas kerítésre van bilinccsel felfogatva, ami vasbeton alapon nyugszik. Emiatt akkora lépésfeszültség keletkezik benne, hogy ha hótrészegen neki támaszkodnál biztosan felragadnál rája. HI-Hi.
Én sejtem is, hogy ezt a lakást melyik fórumtársunk tervezte/villanyszerelte. A videóban nem lett megemlítve, de minden kapcsoló és dugalj külön áramkör, külön kismegszakítóval (a lakás főelosztója nem fért el a házban, számára külön épületet kellett építeni).
És minden áramkörhöz külön FI relé kell természetesen, hogy ha lecsapódik valamelyik, akkor ne legyen sötét mindenütt.
Nem, mindjárt leporolja Elek az agymenését a "fölben szabályosan elhelyezett földelő, ami cső, és víz folyik benne" és kiterjeszti "falon kívül szabályosan kivitelezett EPH összekötő vezető, ami cső, és gáz áramlik benne" És ez fog menni egy hétig.
A gázcső falon kívül futó része vas vagy réz, de a kötései nem úgy vannak kialakítva hogy jól vezessék az áramot, ráadásul talajszinten kpe-re vált a cső anyaga ami megintcsak nem jó vezető.
Ezért mondom hogy a gázcső földelésnek pont nem ér semmit.
Mindegyiknek köze van a másikhoz, mert ha valamelyik nincs meg akkor már szabálytalan. De különben is ez mind csak elvi kérdés, mert ha véletlenül valami hiba miatt feszültség kerül a védőföldre, ki mondja meg hogy az most a 2,5 vezetéken, vagy a gázcsövön vezetődött le. Az a lényeg hogy lekapcsoljon a védőkapcsoló. Nem igaz?
1: A gázcsövet tilos földelő vezeték helyett használni.
2: A gázcsövet le kell földelni.
3: A gázmérő előtti és utáni csövet össze kell kötni egymással.
A fenti három dolognak semmi köze egymáshoz.
Az első az érintésvédelmi előírások miatt van, a második az EPH, a harmadik a gázszerelőket védi érintésvédelem szempontjából és megelőzi a nem kívánt szikrák keletkezését gázóra szerelés közben.
" Olyan gázkészüléket, amelynek villamos hálózati csatlakoztatása van, csak olyan helyen szabad felszerelni, ahol a gázcsõ hálózat be van kötve az épület egyen-potenciálra hozó (EPH) hálózatba." Tehát a gázcsövet is be kel kötni a védőföldre. És még azt is olvastam valahol, ( most nem találom) hogy a mérő bejövő és elmenő csövét is át kel hidalni nem bontható vezetővel. ( össze kel hegeszteni egy vasdarabbal).
PEN -N sín- PE sín. A vezeték színek másodlagosak. Ha eltávolítjuk a N sín "betápját" és a 4 érintkezős dugaljzatban nincs 230V, akkor nulla van kiépítve ami nem megfelelő. Oda a védővezető kell kötve legyen.
Ha van, akkor nulla, de a keringető szivattyúd védőföldje a nulla vezetőből van kialakítva ami szintén nem megfelelő.
Ugyan ezt a Pe sínnel is elvégezve, ha a keringető feszültsége visszajön valamely vezetéken akkor meg keresni aki csinálta és egy akkora pofont adni neki hogy egy hétig körbe járjon! :(
Szerintem hiányzik egy vezető aminek a szerepe vagy ez,vagy az.
Ez egy jó kis PEN szétválasztás............... :-)
> hanem (a kötődoboz elvakolásával) a nagyeszű tulajdonos beépített egy szopórollert a későbbi villanyszerelők számára
Igen, nyilvan, egyertelmuen, 100% hogy sajat magat szivatja. Ez teljesen biztos. SEMMILYEN mas variacio nem kepzelheto el, csak hogy mindenki hulye kiveve teged. (az hogy a kivitelezo leszarta, vagy a festok, vagy a 35. tulajdonosa mar az ingatlannak ez mind el sem kepzelheto, mindenkepp alapbol a kerdezo a hulye)
Vedd be a gyogyszereid Elek, mert ritka bunko tudsz lenni nelkuluk.
Megnéztem az óratokban is van egy 3 fázisú dugalj, ott viszont 3 fekete és egy kék szállal. A gúman táblába van fúrva egy csavar, és arra van kötve a kék szál. Hogy a másik oldalán mi van azt nem látom.
Szomorú dolgokat olvasok én itten és lehet, hogy szakember aki írja... ha egy motort delta helyett csillagba kötve használunk, akkor miért is kell a motorhoz odavezetni a nullát is és rákötni a csillagpontra?
Tehát ismét kiderült, hogy nem a villanyszerelő cseszte el a dolgot, hanem (a kötődoboz elvakolásával) a nagyeszű tulajdonos beépített egy szopórollert a későbbi villanyszerelők számára. Remélem a hibakeresés munkadíjához hozzá lett téve a szopatási felár is.
Nagyon régi motor, 3 X 220 as, 1500 W ezért csak csillagba köthető 400 volton. Mivel én kötöttem be én a védőföldre kötöttem a 4. szálat. A csillagpont nincs bekötve. Azt a védőföld- 0 kapcsolatot megnézem az óránál .
Minden kombinálható (csillag-delta) motor kivezetett csillagponttal rendelkezik. Ellenkező esetben nem lehetne választani csillag és delta között. Ennek ellenére én még nem láttam olyan motort ahol erre a pontra rákötötték volna a nullát.
"Nem néztem, bedugtam a 3 fázisú körfűrész dugóját és szépen működött. Csak az a baj hogy ott én a 4.szálat védőföldnek használom."
A körfűrész bekötését a kapocsdeklinél megnézted, hogy a 3 fázis bekötése mellett hová van bekötve a 4. ér? Ha a fémházra, pl. földjel melletti csavar alá, akkor az védőföldelés. A motor ez esetben 3 x 380, ma már 400 voltos.
Ha esetleg csillagpont kivezetéses, akkor a 0 a csillagpontra lehet kötve és 3 x400/230 voltos a motor.
Akkor viszont nincs védőföld, ami nem gond, ha a gép kettős szigetelésű.
"Előtte meg 0-nak,hát ez nem frankó. De az is lehet hogy ott nincs is bekötve a védőföld. Mi van akkor ha a 3 fázist és a 0 hozták el, és külön van védőföld? Mondjuk még a régi megengedett szabvány szerint a gázcsövön?"
Azt kellene tisztázni először, hogy a 4. ér a lakáselosztó táblától 0 , vagy földcsatlakozóról jön-e a dugaljba. Ha 0 lenne, akkor annak kék színű vezetéknek kéne lennie. Ha onnan is piros és van ott földcsatlakozó, akkor föld.
"Ha mondjuk leverek a pincébe egy 2 méteres vasrudat, és azt összekötöm a védőfölddel az megfelelő lenne?"
A gázcső helyett jobb, de a földelési ellenállást meg kellene méretni. Villanyszerelők nem hiszem, hogy ezt megfelelőnek fogják tartani, mert ez nem egy szabványos földelőszondás földelés.
"És akkor innen már 5 szállal mennék tovább? Így van ha az ember nem saját maga csinálja."
Akkor már jobb lenne és akkor egy rendes EPH- zott rendszered lenne. Azért nézesd át megfelelő műszerezettséggel rendelkező szakemberrel.
"Apropó 0-ákat. Ha 5 szál van behúzva, akkor a 3 fázishoz 1 nullán folyik vissza az áram?"
Igen egy 0-án .
Igen egy három fázisú hálózaton ez történik és ez teljesen normális."
Ezt én is így tudtam , csak ez a 0-ákat félrevezető volt, és ezt korábban is felvetette valaki itt a fórumon.
"A 3 fázisú dugaljba, hogy mi jön be azt egy próbalámpával, teszterrel, vagy multiméterrel megnézted/ mérted? "
Nem néztem, bedugtam a 3 fázisú körfűrész dugóját és szépen működött. Csak az a baj hogy ott én a 4.szálat védőföldnek használom. Előtte meg 0-nak,hát ez nem frankó. De az is lehet hogy ott nincs is bekötve a védőföld. Mi van akkor ha a 3 fázist és a 0 hozták el, és külön van védőföld? Mondjuk még a régi megengedett szabvány szerint a gázcsövön? Ha mondjuk leverek a pincébe egy 2 méteres vasrudat, és azt összekötöm a védőfölddel az megfelelő lenne? És akkor innen már 5 szállal mennék tovább? Így van ha az ember nem saját maga csinálja.
Nem. 32 Amperes 4 pólusú. Ráadásul védőföldes dugaljba megy, keringető szivattyút hajt. Az a baj hogy a pincébe van a kazán mögött. Elég szqr helyen ahhoz hogy én most kibontsam. Működik és kész, csak azért érdekelne hogy akkor honnan vették a földet?
"Én is láttam már a sarokban kalapáccsal "kialakított" 90 fokos MBCU kábel "kanyart" (hogy elférjen a vakolat alatt, de ne kelljen vésni még ott sem)."
Az szép lehetett, pedig Z alakban hajlítva a falsarokba befektetve, és kis szintkülönbséggel tovább lehetett volna vinni a kábelt.
Ha jól értem a 3 feketéből csak 1-en volt vago (amit elfelejtett összedugni) illetve logikusan a kéken meg a zöldsárgán. A másik két fekete értelemszerűen nem lett megszakítva, mert minek.
Aztán megsürgették a manuszt, a festő segédje meg az egészet jó paraszt szokás szerint telitunkolta gipsszel úgy, hogy még véletlenül se látszódjék semmi.
"Elvakoltatták a kötődobozt. Innen volt leágazás wagoval a konnektorokhoz és a főzőlaphoz. Mivel a főzőlapé "direkt" ment, ezért azt be sem kötötték, nehogy megszexuáljon valakit."
Akkor ez nem kötés hiba volt, hanem egy szándékos megoldás.
Igen egy három fázisú hálózaton ez történik és ez teljesen normális.
"A múltkor már írtam róla, most kissé jobban utána néztem. Bejön a 3 fázisú dugaljba 3 szürke és egy piros szál ,és mindjárt ki is megy belőle 2 szál a 220 -as dugaljhoz. Akkor ez most 0, vagy védőföld? Azután a fürdőben felfedeztem egy 4.es drótot ami kijön a falból és a gázcsőre van kötve bilinccsel. Most légy okos Domokos!"
A 3 fázisú dugaljba, hogy mi jön be azt egy próbalámpával, teszterrel, vagy multiméterrel megnézted/ mérted? Mondjuk először a szürkéket egymáshoz képest, majd a szürkéket egyesével a piros érhez képest.
A piros színű vezeték még a régi szabványok szerint védővezető volt. A szürke, vagy fekete a fázisok, ma már 1 fekete, +1 szürke, +1 barna is lehet, egy 3 fázisú kábelben.
Ha a 3 fázisú dugaljad 4 pólusú akkor az 3x 400 V + egy védővezetőhöz való. Ha ez van rajta, és ezt méred, akkor az onnan tovább vezetett 2 szál a "220-as dugaljhoz" 1 fázis lehet + a védőföld.
Ha így van ez nem szabályos, 0 -ának használni védővezetőt tilos!
A "4.-es drótot" nézhetjük EPH vezetéknek is, de szerintem, ha régi a szerelés akkor inkább védőföld lehet a szerepe. Ez ma már szintén nem megengedett.
Nem biztos, hogy okos voltam, mivel elvileg nem vagyok villanyszerelő, csak tippeltem.
Távjavítás helyett jó lenne megnézetni ezt a hálózatot egy villanyszerelővel .
3 fázis esetén nem a 3 fázisáram összege folyik a nullán mivel nem egy periódusban vannak. Sőt, ha mindhármon egyforma áram folyik akkor a nullán pedig semmi sem. Ez az egyik szépsége a 3 fázisnak.
Akkor folyik a nullán a legtöbb áram ha csak 1 fázison van terhelés.
Elvakoltatták a kötődobozt. Innen volt leágazás wagoval a konnektorokhoz és a főzőlaphoz. Mivel a főzőlapé "direkt" ment, ezért azt be sem kötötték, nehogy megszexuáljon valakit.
"Azért nem ártana végig nézni a többi kötést, nullákat is már a 3 fázis miatt is."
Apropó 0-ákat. Ha 5 szál van behúzva, akkor a 3 fázishoz 1 nullán folyik vissza az áram? Teszem fel : 1. fázis 8 Amper, 2. Fázis 6 Amper, 3. fázis 10 Amper? A múltkor már írtam róla, most kissé jobban utána néztem. Bejön a 3 fázisú dugaljba 3 szürke és egy piros szál ,és mindjárt ki is megy belőle 2 szál a 220 -as dugaljhoz. Akkor ez most 0, vagy védőföld? Azután a fürdőben felfedeztem egy 4.es drótot ami kijön a falból és a gázcsőre van kötve bilinccsel. Most légy okos Domokos!
"Falkopogtatás a kiállással egy irányban és halld a csodát, kopó hang üti fel a fejét. Mosoly az arcon, véső elő és már ki is bújt a 100x100-as kötődoboz a 2cm! vakolat alól. Természetesen nem volt a wagoba bedugva a barna......."
Zseni vagy !
Azért nem ártana végig nézni a többi kötést, nullákat is már a 3 fázis miatt is.
Falkopogtatás a kiállással egy irányban és halld a csodát, kopó hang üti fel a fejét. Mosoly az arcon, véső elő és már ki is bújt a 100x100-as kötődoboz a 2cm! vakolat alól. Természetesen nem volt a wagoba bedugva a barna.......
"Ide lehet eljutni akkor is, ha keresztbe vágjuk, csak egy picit több idő."
Előfordulhat olyan feladat, amikor egy vastag táblából két vékonyat kell csinálni, vagy olyan, amikor pl ferde (elvékonyodó / ék alakú) lapot kell legyártani.
A "gyári" polisztirol vágók is a sokoldalúság miatt használnak hosszú drótot.
Átdugdostam a többi eret másik megszakítóba, a rosszat is és a helyzet változatlan. Csak ezen a szaros barnán nem jön ki fesz. A többire már rádugtam pár fogyasztót és minden ok.
"a konyhába be lett húzva 5x4mm2-es kábel és az egyik fázis gyárilag? szakadt"
A maradék két fázisvezetőn elvileg mehet akár 32+32 amper is, ami (három fázisú villanyóra esetén) összesen kb 14 ezer watt teljesítményre ad lehetőséget.
Egyfázisú villanyóra mellett is mehet rajtuk pl 20+16 amper, ami 8 ezer watt, ez is elég egy konyhához, ha odafigyelünk arra, hogy ne menjen túl sok fogyasztó egy időben :)
"kismegszakítótól kijön a fesz"
A műszer mérőcsúcsát a kismegszakító csavarjához érintetted, vagy a konyhába elmenő kábel réz vezetőjéhez?
Jól ki volt ez találva. Mindennek meg van a maga madzagja. 4-es konnektorba hűtő, mosogatógép, mikró, kávéfőző. Külön 2-es konnektor elszívó, sütő. Fix 4mm2 pedig a főzőlapnak. Sütő hála az égnek dugvillás :)
Én már végigmértem mindent, átkötöttem az elosztódoboznál stb. Ezen nem megy át a delej.
Sajnos nagyon mást nem tudok csinálni...Nagyon úgy néz ki, hogy a főzőlapot és elszívót tudom egybekötni, a többi meg megy egy tyúkbélről. Mondjuk az érdekes lesz amikor mosogatógép mellett megy a sütő és ráindítják a mikrót és nyitogatják a hűtőt, mert főzés van. Ha az nem veri le, akkor semmi.
Nézd át újra azt a drótozást, nem olyan biztos, hogy szakadt, de észlény volt a beépítés az biztos.
Ha pedig úgysincs más verzió, csináld ahogy leírtad. Szagelszívó, kávéfőző, mosogató, mikró, hűtő simán meglesz 16A-el. Majd kitapasztalod milyen együttállássnál tudod kiakasztani és azt kerülöd.
A gondom az, hogy a konyhába be lett húzva 5x4mm2-es kábel és az egyik fázis gyárilag? szakadt(kismegszakítótól kijön a fesz, csak a betonból kilógó végen már nincs). Persze minden le van betonozva, kiszedni meg nem lehet.
Be kellene kötni a háztartási gépeket, de így hiányzik az a 16A ami jönne azon az éren. A kérdésem az lenne, hogy mosogatógép, hűtő, mikró, sütő, kávéfőző mehet-e az egyik fázisról (20A)? A főzőlap és elszívó a másikról (25A)? Sajnos más ötletem nincs, mert az egyik a konnektoros gépekhez kellett volna, a másik kettő meg a sütő és főzőlapot vinné.
Amúgy sem lapjára vágod hanem élére, ott 1-2mp csak a különbség a gyors és a lassú közt. Legalábbis nekem becsomagolták úgy az egész házat hogy egyetlen lapnak sem szabtak a vastagságából.
Aha. Igen. Az is szóba jöhet. De úgy látom, hogy csak ipari kaliberben gondolkodtok, amikor a 125 centit 3mp alatt hosszirányban csapják le. Ide lehet eljutni akkor is, ha keresztbe vágjuk, csak egy picit több idő.
Oké, ez a táp arra nem alkalmas. De egy frankó kis asztali játékmasinát össze lehet ezzel hozni.
Olyan estekben, amikor a mozgásérzékelő hatókörén kívül lévő számára kell világtani. Egyrészt udvariasság a várt vendég illetve a pizzafutár felé, másrészt vagyonvédelem (pl üvegcsörömpölést hallottál a szomszéd ház felől). De akár te is keresheted az elejtett zseblámpádat a kert távolabbi részén.
Miért kellene állandóan világítania? Épp azért lenne a mozgásérzékelő.
Vagy mi van akkor, ha napközben mész el otthonról (a kapcsoló le van kapcsolva és eszedbe sem jut átállítani) és sötétedés után érkezel haza?
Én nem értek hozzá, csak nem akarom bonyolítani. De ha nem bonyolult így bekötni, akkor tőlem lehet így is :) De van egy tippem hogy bonyolultabb, mintha csak simán bekötnénk a kapcsoló és a lámpa közé.. ?
Ha csak így egyszerűen kötjük be, akkor ugye arra kell figyelni, hogy nappal felkapcsolva legyen, este is lehet felkapcsolva végülis, csak akkor kilépéskor egy le-fel kapcsolást kell csinálni, hogy elkezdjen világítani.
Nem csak a hab vastagsága létezik, egy táblát összesen három dimenzió-irányban lehet elvágni, ráadásul az XPS táblák 10 centivel hosszabbak, tehát a forró cekász hossza kb 15 / 60 / 70 / 110 / 130 centi lehet (és ezek között is akármennyi :) attól függően, hogy melyik habon milyen irányú vágásokat tervezel.
Az 1 centi = kb 1 watt alapelvet figyelembe véve egy 60 wattos tápegységgel az utolsó két cekász-hosszt el kell felejteni, a többi még beleférhet ezen tápegység képességeibe, ha találsz megfelelő ellenállású vágóhuzalt.
Ahhoz rövidebb cekasz kel. Akkor inkább keress egy akkutöltőt a melyik több Ampert tud. Ha túl vékony a cekasz, mert kevés az amper, akkor csak kínlódás, nem vágás. Ha tudsz csinálni egy PVM. et az is jó. De ha nem az sem baj egy 12-16 voltos páka trafó is megteszi. Ha meg van a cekasz, rákötöd az áramot, addig húzod össze amíg meggy vörösen izzik. Ha tudod szabályozni akkor meg te mondod meg hogy milyen hosszú legyen.
A 60 watt nem valami sok, de többé-kevésbé használható.
Szerintem polisztirol vágásához centiméterenként kb 1 watt alá nem érdemes menni (hogy a cekászod elég forró legyen a hatékony haladáshoz a habban), ezért ha pl 60 centi hosszú fűtőszálat szeretnél, akkor ez a tápegység koppanásig ki lesz használva, tehát a szabályozóval nem marad túl sok játéktered (nincs értelme a szabályozónak).
Ha szeretnél játszani a feszültség (=hőmérséklet) szabályozással, ahhoz a tápegység teljesítményének szerintem el kellene érnie a 1,5-2 wattot cekász-centiméterenként.
Még valami: bizonyos feszültségekre elég nehéz megfelelő ellenálláshuzalt találni, tehát szerintem először azt döntsd el, hogy milyen ellenálláshoz keresel megfelelő feszültséget (áramot) biztosító tápegységet.
Ha viszont nem hosszútávú felhasználásról van szó, akkor 10-24 V-os tápegységhez (megfelelő keresztmetszetű) mezei occsó vasdrót is alkalmas lehet, persze ez hamar kilágyul, ezért gyakran cserélgetni kell, de egy házat ilyennel is végig lehet csinálni.
Attól függ milyen vastagot akarsz vágni. Én 24 volttal kb 18-20 cm vastagot tudtam. A cekasz vastagságától is függ. Elég kevés az a 60 Watt. De meglehet próbálni. Valami hajszárító vékonyabb cekaszával biztosan. Én vasalóéval vágtam.
Minden munkacsoport átesik ezen akik "összegrundolódott" valami paraméter alapján.
Téves elképzelés az hogy én vagyok - azaz mindenki magáról - az evolúció csúcsán a szakmámban, vagy akármi másban.
Aki végigélte a fórumozás evolúcióját itt a zindexen vagy akárhol az tisztába van ezzel. Itt pillanat alatt megkapja ez ember pro/kontra a tutit ha van oka avagy ha nincs.
Akinek ez az életben az első olyan pofon ami ellen nem tud tenni annak igen komoly sokkot okoz. (Erre volt jó a sorkatonaság, hogy megtanított a toleranciára.) Az is hogy eddig ezt hitte hogy már mindent megélt az élete aktív része alatt és most re rádöbbennie, hogy másnak hosszabb, nagyobb, szélesebb, bizonyos dolgokra nagyobb rálátása van.
Sok mindennel úgy érzem hogy túl későn jött be az életembe, de örülök hogy anno akármibe belevágtam. Hogy ez most sok vagy kevés engem speciel nem nagyon izgat ebben a pillanatban. Sok esetben csak csendben figyelem az itteni eseményeket és nem nagyon akarok "rangon aluli" hasztalan/értelmetlen vitába belebonyolódni.
Mindenki úgy választja szét a PEN-t ahogy a gusztusa engedi .. :D
"Most úgy működik, hogy ha felkapcsolom(a kézivel), akkor felkapcsol(függetlenül a mozgástól), majd elalszik, és onnantól ugye automata."
Hogyan oldod meg, hogy egy órán át (vagy akár egész éjjel) világítson? Pl vendégeket/pizzafutárt vársz, vagy gyanús alakok mászkálnak a szomszéd kertjében.
Vagy mi van akkor, ha napközben mész el otthonról (a kapcsoló le van kapcsolva és eszedbe sem jut átállítani) és sötétedés után érkezel haza?
- Napelem szerelés közben kell OKJ-s alpinista? Nem(oltári hülyeség, az esetek legnagyobb részében semmi nem köti ki), nem kell csak bizonyos esetekben.
Aztán eljutottunk ide:
- ha már alpin, akkor kell-e két ember minden esetben? Nem, nem kell ha egyedül is meg tudja oldani vagy megoldhatja, mert olyan jogosításai vannak.
Ennyire egyszerű volt az alap.
Bár ez a kuruc ellenálló gén tényleg jobban hangzik :-)
Én élőben is ismerek ilyen szolgáltatós létrásakat.
De tudod mit megértem őket. Akik ezeket a szarokat kitalálják azok soha nem dolgoztak ezekkel az eszközökkel. Nekem is van egy ilyen létrán "spaniferes rakós" stílusú.
Valsz' már nem is biztos hogy lehet közös oszlopsoros módban használni azaz az áramszolgáltató oszlopához.
Aki ezt jónak tartja az arra gondol hogy napi 2-3 alkalommal lepakolja az ember felspaniferezgeti őket és ott 1-1 órát elmatat.
De ez csak villanynál van igy.
KTV-ben vagy távközlésben napi 8-10 hibát kap az ember, vezet 60-70 km.
Ott nem ugy melóznak mint az EONosok, hogy a munka után meg egy órát ott ácsorognak a kocsival a GPS miatt , nehogy több melót adjanak mert akkor meg megszakadunk.
És képzeld el, hogy erről van papírja és sem feladatot, sem jogszabályt nem tud értelmezni és nincs egyedül, egy csomó ilyen "hozzáértő" szaladgál körülötted, több területen.
A visszakérdezés alap kommunikációs fogás, fingod sincs mit akar, de visszakérdezel, ezzel vagy megoldódik vagy legalább időt nyersz :-)
Aztán megint ott vagyok, hogy meg sem merem kérdezni az igazán hozzáértőket. Meg ha válasz lenne, akkor is mindegy, úgyis tudják rágni a gittet, tőleg meg csak visszakérdeznének.
Van egy másik mozgásérzékelős lámpánk is, az úgy működik h bent van egy kapcsoló (ugye eredetlieg kapcsolós volt), és bekötöttünk a kapcsoló és a lámpa közé egy mozgásérzékelőt, sztem jobb az ha le lehet kapcsolni. Most úgy működik, hogy ha felkapcsolom(a kézivel), akkor felkapcsol(függetlenül a mozgástól), majd elalszik, és onnantól ugye automata. Sztem jól van ez így, minek bonyolítani? :)
A mostaninak úgy kéne működnie, hogy jövök haza este, felkapcsoljon. Ekkor tehát a benti kapcsolónak felkapcsolva kell lennie.
Másik funkció, a házból kifelé jövök, akkor viszont kézzel kell bent felkapcsolnom, ehhez előtte lekapcsolni majd fel, már ha be állásban van a kapcsoló. Tehát alapból lehet mindig be állásban a kapcsolója, csak akkor kell egy le-fel kapcsolást csinálni, ha este jövök ki a házból. Bár estefelé, ha már otthon vagyunk, le lehet kapcsolni aztán ha ki kell menni a házból, akkor csak fel kell kapcsolni azt kész. Tehát akkor arra kellene figyelni h este lekapcsolni, amikor otthon vagyunk, nappal meg fel, hogy ha elmegyünk és sötétbe jövünk haza, akkor működjon.
"a kérdésem, hogy így egy vezetéken lehet két lámpa? Nyilván a vezetéket legegyszerűbben a régi lámpától lehetne kivinni."
Lehet az egyik lámpáról továbbmenni a másik lámpához.
De amelyik lámpát földelni kell, annál a lámpánál legyen ott a földelés is. Tehát ha a második lámpádat kötelező földelni, az akkor is kötelező, ha az első lámpához nem volt odavezetve semmiféle földelés. A profik ezt úgy oldják meg, hogy direkt olyan (kettős szigetelésű) lámát vesznek a bótban, amit nem kell leföldelni.
A mozgásérzékelőt meg úgy kéne összehozni a kapcsolóval, hogy ne a kapcsoló állásától függjön az, hogy éppen dolgozik-e a mozgásérzékelő, hanem a mozgásérzékelő a kapcsoló állásától függetlenül folyamatosan (365x24 órában) figyeljen ÉS a kapcsolóval felül lehessen bírálni a mozgásérzékelőt, tehát akkor is fel lehessen kapcsolni belülről a kinti villanyt, amikor a mozgásérzékelő éppen nem lát senkit odakint.
Mikor az első Nomexet (hát, akik ide járnak, csak ismerik az ív elleni védőruházat közkeletű nevét) bevezették, a 80-asok közepén, akkor sokan nem vették fel, merthogy levegőtlen. Valóban az volt. A következő generációk egyre jobbak lettek ebből a szempontból (már talán a harmadik van azóta), el lehet képzelni, a hatvanasokban ez még pocsékabb volt. Az amerikai pilóták meg Vietnam felett viselték, izzadtak benne, mint az állat, de hát nekik azt mondták, ez védőfelszerelés, a többi nem kérdőjeleződött meg. Mi meg értékeljük a védőfelszerelést, mint a kanapét. Kényelmetlen, lassítja a munkát, na, akkor bennmarad a kocsiban, és ha a hatóság ránk talál, még ugatunk is, mikor a csekket átvesszük.
Egyik szolgáltatós haverom mesélte, miután kötelezővé tették a létra használatát oszlopramászáshoz úgy, hogy a beszerzett létra erre készített, zárható csomagtartón volt, 2 év múlva munkavédelmi oktatáson derült ki valakiről, hogy nem tudja, hogyan kell az általa használt járműről levenni a létrát, és mikor epés kommentárt kapott, neki állt feljebb, hogy ezt összerakni háromnegyed óra, így nem lehet dolgozni. Az első nap valóban háromnegyed óra, a második nap 10 perc, a harmadik nap meg három perc lenne, ha eljutna odáig.
Tulajdonképpen nem ez a vita tárgya most? :)
No, de elmesélek egy vidám sztorit. A szocializmus egyik bástyája helyi újságban megjelent egy fénykép, amint a fiatal szerelő az egysíkú hálózaton a négy vezetéken ül, és úgy munkálkodik valamit az egyik szigetelőnél a vezetőkötésen. A riporter teljes jóindulattal magasztalta fel az akrobatikus ügyességgel nekünk villanyt csináló hőst. A főnöke meg, meglátván a képet, tüzet okádott, és kiosztott a ranglétra különböző fokain különféle fegyelmi jutalmakat. Erre a csapat bedühödött, és mondták, holnaptól nem megyünk a teherautó platóján dolgozni, mert az sem szabályos. És attól kezdve ment a teherautó a rúdcsavarral és a 17-es villással, utána meg a busz a szerelőkkel.
Volt egy terasz, amit beépítettem szélfogónak, van világítása is. Na most, ezt a világítást ki kellene vinni az új bejárathoz is, de megmaradjon a mostani helyén is. Úgy képzeltem el, hogy lenne kint egy mozgásérzékelő, a kézi kapcsoló bent van a házban, a mozgásérzékelő kapcsolná mindkét világítást (tehát a szélfogó benti világítását, és az új kintit), ha a kézi fel van kapcsolva.
Végülis a kérdésem, hogy így egy vezetéken lehet két lámpa? Nyilván a vezetéket legegyszerűbben a régi lámpától lehetne kivinni.
Ízlés kérdése, nem kell ezekhez messze menni, elég a GE Veresen... Esztergomba meg csak Suzukival mehetsz be a gyárba, de ebből milyen következtetést kellene levonni?
Mond azt hogy nem akarsz rá költeni, mert tényleg nem kis költség egy papir, majd az eszközök, azokat félévente tizesért ellenőriztetni.
Bár megjegyzem hogy ha "csak" villanyszerelő egyéni védőeszközeid vannak azokat is ugyanúgy ellenőriztetni kell.
Szóval mi is tudsz spórolni ?
A papirt és eszközökön mert akkor olcsóbb helyről szerzed be esetleg.
Ha baj van akkor meg a biróság eldönti hogy ki miért felelős a bajban.
Munkaadóként mindenért te vagy a felelős, munkavállaló meg annyiban hogy miert nem tagadta meg a munkát ha tudatában volt a hiányos jogi feltételeknek.
Szerintem ezt az alpinista az aki levegőben dolgozik, mert ma is felmásztam egy toronyba és jellemzően nem használunk kötelet, és mégis alpinpistának kellett lennünk.
Az EON szaki vagy EON oszlopon UPC szaki nem alpinista de ha létrát támaszt az oszlopnak akkor neki is kötelező a sisak ő is csak teljes testhevederzetet használhat es kötelezö hogy ketten legyenek.
No ami meg gáz hogy a köcsög villanyosok előszeretettel fotózzák a többieket hogy felnyomjanak mindenkit aki nem használ vagy hiányosan használja az egyéni védőeszközeit.
Szerintem logikus az a dolog hogy van egy 10 emelet magas üveg felület akkor tervezéskor beépítenek mondjuk körbefuttatott csövet csak azért hogy ha bármiféle karbantartási munkát végeznek ugy rajta hogy vagy ember kötélen vagy vagy valami kalitka lóg azon és melóznak benne.
Nem tudom hogy van-e szabály rá mint a tűzvédelemre.
Annyiban igen hogy neked kell bizonylatot adni a munkát végzőnek hogy mik azon a standpontok az épületen ahova köthet.
Egy olyan épületen ahol mondjuk full üveg felület van ott kötelező/célszerű tervezéskor olyan pontokat beépíteni ahova a munkások köthetik a köteleiket.
Ezt kell papírozni a későbbi felhasználásra.
Ezt a ház tulaja képviselőjének be kell tudni mutatni.
1-1 pontnak minimum 7.5 kN húzóerőt kell kibirnia.
Én ezt az egész szájkaratét annak tudom be hogy emberek lusták tanulni, nem érzik értelmét ami valójában valahol igaz is.
Azért mert az tortúra hogy nekem is minden nap felmenni Pestre meg vissza úgy 250 km/nap és ott balettoztatni napi 8 órában a nem kicsi testemet.
Egy EV-nak ugye az majdnem fél milla csak a a suli, és ez nem az a fajta papír hogy kipuskázom osz jóvan ....
Itt b+ fel kellett másznom nekem is 47 évesen 15 méter magasra egy terelésen át és vissza, le kellett mentenem egy ember kötélre kötött csomón át ugy hogy meg fel is kellett másznom hozzá ugye csomón keresztül, és végig kellett lépkedni a plafonra szerelt standpontokon keresztül ából bébe ...
Nem sajnáltatom magam mert én választottam csak ezek mellett nyekergésnek hat szememben ha valaki azon vetyeng hogy mennyi az a kétméter és hány fokos szögben kellene dölnie a tetőnek hogy kelljen ez az ...
"Én beülővel végezném a munkát,hogy az tartson és ne kelljen egyensúlyozni"
Mivel a napelemezéshez nagy tetőfelületen kell mindenfelé mozogni, ráadásul a munka végére el van takarva a felület nagy része napelemekkel, ezért tetőfedő létra vagy ideiglenes macskajárda helyett én is inkább valami kényelmes éssok-pontos testhevederrel dolgoznék.
Az oldalirányú mozgást megkönnyíthetné egy vízszintes csúszósín a tetőgerincnél.
De erről jut eszembe. Amiért ott a hinta, játszótérnek van minősülve és az önkormi fűnyírózza. A másik ház mellett csak szőnyegporoló van, azzal nem foglalkozik senki. De a nem világító lámpákkal se foglalkoznak, és az se érdekel senkit, hogy a fa kitakarja a lámpákat nyáron.
A ház mellett is van kettő, mindig feltekerik a gerendára, hogy magasabb legyen. Egyszer le fog szakadni az egyik kistehén alatt. De ha a hintát olajozni kell, akkor rá kell állni a lapjára, felkötni az olajozónak magát a keresztgerendára, nem? Az már alpintechnika lesz! Szigorúan sisakban.
Nem látom igazolva, amit állítasz. Több érdemi tudást nem mutattam, mint ami ahhoz kell, hogy azon reménykedésed alaptalanságáról szóltam, a bírósági példák alapján. Minek kéne nekem állást foglalnom így fórumozás közben arról, aminél kockázatelemzést kell végezni? Attól tartasz engem mindentudónak, mert el tudok olvasni balesetről szóló cikket? Megtisztelsz vele.
Ebben már sokan hitegették magukat. Amikor ezt előhozzák a bíróságon, akkor a szakértőre néz a bíró, aki azt mondja: hasonló körülmények között hasonló munkát szervezetten ilyen és ilyen védőintézkedésekkel végeznek, más támpont híján ezt lehet alapul venni.
A szakértői maffia ismert jelenség, de ha pl. egy irodaházban ablakot építesz be és egy magánvállalkozót megbízol ablakmosásra, akkor semmiben nem felelsz az ő munkavédelmi problémáiban. A maximális teendőd, hogy ha hiányosságot találsz, felnyomod a hatóságnál. Hiába dolgoztok egy munkaterületen, egy időben. Persze ezt a szakértő is tudja.
de mikor vagy egy tucat éve lovasokkal vitatkoztam erről (ott ugye még csak nem is az volt, hogy ez nem szervezett munkavégzés, hanem az, hogy ez szabadidős tevékenység!), akkor többet is előástam.
Ezt most nem teljesen értettem. Egyéni védőfelszerelés lovaglás közben témakör?
Ebben már sokan hitegették magukat. Amikor ezt előhozzák a bíróságon, akkor a szakértőre néz a bíró, aki azt mondja: hasonló körülmények között hasonló munkát szervezetten ilyen és ilyen védőintézkedésekkel végeznek, más támpont híján ezt lehet alapul venni.
Legalább egy ilyen bírósági eljárás leírása megvan a sokat idézett villanylap egyik cikkében is, de mikor vagy egy tucat éve lovasokkal vitatkoztam erről (ott ugye még csak nem is az volt, hogy ez nem szervezett munkavégzés, hanem az, hogy ez szabadidős tevékenység!), akkor többet is előástam.
"az állam, a munkáltatók és a munkavállalók feladatait, jogait és kötelességeit meghatározva az Országgyűlés a következő törvényt alkotja"
9. §
(1) A törvény hatálya -... - kiterjed
minden szervezett munkavégzésre, függetlenül attól, hogy az milyen szervezeti vagy tulajdoni formában történik.
(2) A törvény meghatározott rendelkezéseit (26/A., 28., 32., 40., 44. és 45. §-ok) alkalmazni kell a munkavégzés hatókörében tartózkodóra is (járókelő, látogató, szolgáltatást igénybe vevő stb.).
"Szinte mind egy fázis, van, akinek 25A, van, akinek 20A (nekünk utóbbi, de ez most mindegy is). Mivel a gázfűtés karcos (a cirkó haldoklik, a kondenzációs kazánhoz a közös kémény miatt mindenkinek be kéne ugrani, de nem akarnak), ezért kitaláltuk, hogy légkondival fűtünk, indukciós főzőlapunk lesz, meg egy 80-100 literes villanybojler, stb. Egyszóval megszabadulunk a gáztól.
Az áramkapocs oldalán található egyik villanyszerelő kijött, és azt mondta, hogy hálózatbővítést csak 32 A-ig tud vállalni, azt egy fázisban elvégezni, mivel annyira egymásra vannak zsúfolva a mérőórák."
Ha a 32 A-t megadják, azzal a főzést gáz/elektromos, vagy indukciós tűzhellyel meg lehet oldani.
A cirkó helyett nincs lehetőség egy gázkonvektor nagyságú, turbó parapetes MIKA kazánt felszerelni?
Már csak azért is jó lenne, mert a radiátoros fűtést ezzel tovább lehetne használni, persze csak kb. 50 nm-ig.
Villanybojlerre úgy érné meg igazán átállni, - 150, vagy 200 literesre - ha elférne egy B tarifás mérő is.
Korábban írtam már nektek, de most jobban megfigyeltem a bejövő tyúkbeleket és nagyon furának tartom a látottakat. Bejön a 3 fázis ( szürke) És egy piros, és elmegy egy konnektorhoz a 230. Akkor most mi van? Akkor most 0 vagy védőföld? Ja és találtam egy 4-es vezetőt a falból kijönve ,és a gázcsőre kötve bilinccsel. Na most mondjátok meg hogy merre meddig?
d.) Tetőfedő munkák: - El kell helyezni a Vigyázat a tetőn dolgoznak! figyelmeztető táblát 12. ábra. Figyelmeztető tábla - Csak megfelelő védőruházatban, így csúszásmentes lábbeliben, ép védőruhában, lehet dolgozni. - Biztonsági kötélzet biztosítása: használata kötelező, a tetőfedő- felfekvő létrákat rögzíteni kell. 13. ábra. Munka a tetőn - Csak két személy végezheti a munkát.
Benne is van, már a fogalomgyűjtemény is elég egyértelmű, de tovább olvasva kiderül miről szól a külön nevesített technika.
Az orromat meg ne sajnáld, próbáld csak meg, hátha kiderül miről is beszélsz, amikor a napelemek telepítésénél elindultál az alpintechnikával és a létra kollektív védelménél kötöttél ki.
Hogy el kell-e zavarni, abban nem foglalok állást, de hivatalos szervek gondolhatják úgy, hogy neked ismerni kell a jogszabályokat, és meg kellett volna akadályozni a nyilvánvalóan szabálytalan munkavégzést. Ha így gondolják, akkor te is bíróság elé kerülhetsz. Én ezzel nem értek egyet, de az elmúlt 20 évben állandóan előjön ez a téma a munkavédelmi felügyelőknél, áramszolgáltatós hálózati munkánál, ha alvállalkozót ér baleset, hogy a szolgáltató embere megnézte-e, alkalmas felszereléssel jöttek-e, stb.
Áruld el. hogy akkor miről is beszél még kötélen kívül:
Az alpintechnika csak olyan munkafeladat végrehajtása érdekében alkalmazható, amely két métert meghaladó szintkülönbség áthidalását igényli és a kiépíthető állványzat, vagy más műszaki megoldás ráfordítási igénye nem áll arányban a munkafeladattal.
Sorold kérlek, mert nagyon figyelek.
A falra szerelt létra lezuhanásgátló vassal a hátad mögött is védelmi eszköz. Nem egyéni hanem kollektiv védelmi eszköz.
Igen, és? Ez már alpintechnika? Vagy most ez a szegény Csubakka hogy jött ide?
Nekem tök mindegy hogy mit használsz és hogyan. HA egyedül dolgozol az sem érdekel. Egy nagy cég nem tudja es nem is engedheti meg magának hogy ne feleljen meg a követelményeknek. Most cserélgetik a lezuhanásgátló kocsikat amik árai 100K es 300K között van. Az élet többet ér ...
A falra szerelt létra lezuhanásgátló vassal a hátad mögött is védelmi eszköz. Nem egyéni hanem kollektiv védelmi eszköz.
Nekem tök mindegy hogy mit használsz és hogyan. HA egyedül dolgozol az sem érdekel. Egy nagy cég nem tudja es nem is engedheti meg magának hogy ne feleljen meg a követelményeknek. Most cserélgetik a lezuhanásgátló kocsikat amik árai 100K es 300K között van. Az élet többet ér ...
Az általad leírtak akkor lennének igazak ha vagylagos kapcsolatok lennének ebben a szabályban, de nem így van. Az itt dolgozó villszerelő nem kötélen jut fel vagy le és a munkavégzéséhez csak a biztosítást kell megoldani esetleges kötélzet és hevederekkel, mint egyéni védőeszköz, ha másképp nem megoldható vagy nem elfogadható. Ez nem alpintechnika.
Ezt a kérdést nem biztos, hogy itt észreveszi az aki érdemi választ tudna adni.
A gázkilövést gondold át azért, ha bekrepál abban a frankó drótozású és kéményezésű házban az áram, akkor a konyhában se tudsz meleget csinálni a sütővel. Nagy hidegben a klíma se biztos, hogy hozni fogja a reklámokba lehazudott meleget, de a jelenlegi időjárásban pont tökéletes lenne, ebben a pár foktól 15 fokig tartó időszakban.
8. Ipari alpintechnikai tevékenység (alpintechnika): a munkafeladat elvégzésének érdekében, nem állandóan és megszakításokkal folytatott olyan munkavégzés, ahol a 2 méter szintkülönbséget meghaladó ideiglenes munkahely megközelítése, az ott-tartózkodás, a munkafeladat végrehajtása és a munkahely elhagyása egyéni védőeszközök és meghatározott felszerelések összehangolt és egyidejű igénybevételével (alpintechnikai módszerrel) történik.
Mi lenne ha te elolvasnád egyszer ugy unalmadban ...
11. § (1) A munkáltató alpintechnikai módszerrel történő munkafeladat végrehajtására köteles legalább két, arra alkalmas munkavállalót kijelölni. Munkavállaló a munkaterületen egyedül alpintechnikai munkát nem végezhet.
Egy XVI. kerületi, régebbi téglaépítésű társasházban újítjuk fel (pontosabban szeretnénk felújítani mihamarabb) a II. emeleti lakásomat. A lakásokhoz a mérőórák a földszinten, a bejárat mellett találhatóak, egymás mellett. Szinte mind egy fázis, van, akinek 25A, van, akinek 20A (nekünk utóbbi, de ez most mindegy is). Mivel a gázfűtés karcos (a cirkó haldoklik, a kondenzációs kazánhoz a közös kémény miatt mindenkinek be kéne ugrani, de nem akarnak), ezért kitaláltuk, hogy légkondival fűtünk, indukciós főzőlapunk lesz, meg egy 80-100 literes villanybojler, stb. Egyszóval megszabadulunk a gáztól.
Az áramkapocs oldalán található egyik villanyszerelő kijött, és azt mondta, hogy hálózatbővítést csak 32 A-ig tud vállalni, azt egy fázisban elvégezni, mivel annyira egymásra vannak zsúfolva a mérőórák. Elmondta, hogy talán egy H-tarifás a légkondisnak felé-aláférne az eredeti mérőórának, de az is csak egyéni elbírálással, de pl. 3 fázis elképzelhetetlen, mert az elmű által aktuálisan engedélyezett szabványóra már nagyon széles. (Amúgy a vezetékekkel meg van elégedve a szerelő, ami elvileg azt jelenti, hogy rézkábelek, vagy mi)
Mi a tapasztalat? Mit lehetne tenni? Merre induljak el, hogy segítséget kapjak? Az azért tán' csak nem lehet, hogy sem a gázt, sem a villanyt nem tudom megoldani, és így fűtés nélkül maradok egy generálfelújítás során!
Annyi történt azóta egyébként, hogy írtam az eloszto@elmu.hu címre egy egyéni elbírálásért esedező levelet, ahol csatoltam a mérőórákról 2 képet, de csak azt írták meg válaszképp, hogy hogyan kell a bővítést igényelni, arra nem tértek ki, hogy az én egyéni helyzetemmel mi ötletük van.
Magasban végzett munkához papir kell és megfelelő védőfelszerelés.
Sapka egy teljes testhevedercet minimum egy kötél egy energiaelnyelő és egy asap pédul.
Ha csak ennyi van a versenyzőn akkor kell elhelyezni egy mentésre alkalmas masik cuccot amit a második emberenk tudni kell hasznalni hisz egy asapból kimászni önálóan nem lehet.
Nem véletlen hogy a villanyszerelők is kettessével járnak.
Alpintechnika esetén mindig kell kettő fő .
kockázatelemzéssel és mentési tervvel is rendelkezni kell.
Kockázatelemzést csak szakképzett munkavédelmis készithet.
Nem az a bosszantó hogy levonják, de például a nyugdíj járulékot, amikor túlórázom és annak többletbefizetését (is) én szeretném majd élvezni, ne prémiumként osszák szét ma. Nem akarom részletesen kifejteni pontosan miről is van szó.
Az természetes hogy adózunk de nagyon magasak a terhek. Igen, jó amikor az alap fogászati ellátásért nem kell fizetnem. Szinte kínos hogy valamilyen szolgáltatásért nem kell fizetni.
Hát, én ezt átfogalmaznám. Bosszantó is lehetne, de nem az, mert az logikátlan lenne, hogy amikor az szja-t bevezették, és bruttósították a fizetésemet, azt, amennyivel nagyobb lett, le is vonják.
Én sem azért mentem, mégis be kellett ugrálgatni ahhoz a szalaghoz. Ott is hagytam, bár nem emiatt. Nem való mindenkinek s nem azért mert tud, vagy nem tud számolni.
Ez valóban így van Kecskeméten is. (az autógyárat ne vegyük számításba)
Ráadásul a nettó jövedelem egy része a cafetéria amit nem jutalomból kapunk, hanem kedvezményes adózása miatt épült be a fizetésbe. Ez januártól megszűnik ami új béralkura adhat lehetőséget a munkavállalónak.
Könnyebb is lesz összehasonlítani hasonló munkakörben a fizetéseket.
Persze a SZÉP kártya marad, de már kényszerből költünk róla így is!
Bosszantó hogy a jövedelmem 1/3-a levonásra kerül,és még ÁFA-t is fizetek vásárláskor.
Én sem látom sehol az állítólagosan kényelmes munkával megkereshető 300 ezreket.
Legyen mondjuk villanyszerelő:
- ha kellemesen klimatizált üzemben "úri villanyszerelő munkát" végző karbantartó, akkor az alap nettója 150-180e Ft, csak úgy kereshet 250 felett, ha túlórákkal (szó szerint) a fél életét ott tölti
- csak az keres napi nyolc órában nettó 300 ezret , aki hol hidegben, hol hőségben hol a falmarót tolja, hol a gipszet csapkodja.
Hát, ha még tudnád, hogy a szakképzés átalakítása pont abba az irányba hat, hogy minden konkrétumot a munkahely tanítson meg, a képzés csak kompetenciákat ad.
Egyébként kényesebb munkaköröknél (nagyfeszültségű FAM-os) már egy ideje például Kanadában is úgy van, hogy a teljes szakképzést gyakorlatilag a cég biztosítja, munkabért fizetve. Nem, mintha nálunk nem ismerték volna már fel (megint), hogy ha normális munkaerőt akar valaki, akkor tanműhelyt és gyakorlási lehetőséget kell az oktatási intézménnyel együttműködve biztosítani.
A rendszerváltástól idáig kényelmes volt úgy vállalkozni, hogy kész munkaerőt, amelynek polírozását más fizette meg, felvett az ember, ennek lassan vége.
12 órát fent vagyok a tetőn, és még vezessek egy százast, mire hazaérek? Másnap megint? Harmadnap feltekeredek a fára... ha van kis eszem, eligazítom előtte a családot, hogy téged tekintsen személyesen felelősnek egy életen át. :D
Hagyjuk már. Kolléga is magyaramag, hogy százával vannak a millás ajánlatok, csak mikor keresni kellene akkor nincs. És nem mindenáron nők a bére akkor sem ha tehetséges. Vagy csak én látom rossz cégeket, meg az a pár 10/100ezer arc akikkel együtt melózok.
Elképesztően sok oktatási szakember is írogat itt, mindig meglepődöm.
Szerencsére tőlünk nyugatabbra és keletebbre is tudást adnak át és nem magoltatnak. Az egyik irány a calc.exe elindítása a másik az abakusz tökéletes használatának megtanítása.
Vannak olyan egyszerű számtani műveletek, amelyek igen nehezek a gyakorlatban agy számára. Aki nem ismeri az ilyen esetekben alkalmazható számolási trükköket vagy az agya ilyenkor nem képes "vizuális" üzemmódba kapcsolni, azok számára ezek a feladatok akár megoldhatatlanok is lehetnek. Egy egyszerű példa: számolj visszafelé hetesével mondjuk száztól.
Pár meglepően egyszerű trükkel és kevés gyakorlással (plusz némi magolással :) jelentősen fejleszthető a fejszámolási képesség, persze a hazai oktatás hasznos tudás helyett inkább látványos szeméttel tömi a gyerekek agyát.
Nem tudom voltál-e multiban pénztáros, de hidd el, hogy bele lehet hülyülni ha nem írná a gép, nem beszélve arról amikor számolás közben elkezdenek variálni a mégis talált apróval, meg a különféle bevált trükkökkel a "nagycsaládos" vevők. A pennyben egyébként nem írja ki a visszajárót még most sem, mindenhol máshol igen. De mint írtam... bankkártya és mindenki jobban jár.
Egy haver karácsonyi forgatagban árul egy hónapig és keres alkalmazottat.
Múlt karácsonykor volt 3 neki - persze nem egy időben, mert valakinek elég volt egy napig kint lenni, a következő meg a 4 * 390 forintot sem tudta fejben számolni.
Ugy sem hogy 4*300 és 4*90 és összeadom es ugy sem hogy 4*400 és minusz 40 forint.
Visszafelé visszaadni egy sem tud mert hiába volt pénztáros egy multiban ott a gép szamolja a visszaadandó összeget is.
""Ha a Margit-híd két oszlopfőjének tetejére elhelyezünk egy-egy 1 Coulomb töltésű, 1m átmérőjű testet, akkor azok milyen erővel hatnak egymásra.""
Nekem tetszenek azok a feladatok, amelyek a való életbe vannak elhelyezve,
mondjuk fenti példa helyett sokkal életszerűbb lett volna, ha két nem létező golyó odaképzelése helyett pl a Szabadság híd madarai lennének kulombbal feltöltve :)
A tendenciából úgy látom, hogy az illető önkéntes tisztogatónak képzeli magát :) őszerinte egy pillanatig sem szabad kétségbe vonni a Kormány, az Oktatás és a Hatóságok mindenhatóságát és tévedhetetlenségét.
Tudod az az érdekes hogy van olyan csoporttársam aki az óbudai egyetemen végzett délelőtt egy műszaki szakközépiskolaiban tanít délután meg velünk van mert kell neki a villszer papir. Gyengeáramű mérnök és kell neki az erősárami papir. Magyarul délelőtt ott tanitja az ohm törvényét délután meg velünk "tanulja". :)
Ö is ugyanezt mondja.
Lehet azt mondani hogy en hulye meg megkeseredett vagyok szerintem nem de a világképed ellen nem küzdök.
De az tény hogy a fiatal szakmunkások negyede otthagyja az iskolát az első 3 hónapnan.
Vicceskedtem is vele hogy a fórumon a PEN témája felér az agysebészeti tevékenységgel.
Egyébként feltettem ugyanezen kérdéseket ott is, de mindenki tiltakozott hogy ami szét van választva ugye miert ne lehetni a FI előtt akár 20* összekötni és amikor felfogták hogy miről beszélek elgondolkoztak hogy muszakileg semmi gondot nem okoz és tényleg miert is de de annyiban maradtunk hogy igy szokták meg stb stb es belenyugodtam hogy ezek sem fogják megváltani a világot ... :)
Most a mágneskapcsolós vezérléseket csinálgatjuk. Nappalisok egy darabot napi alkalommal mi rögtön hármat.
Nem hazudnak csak szépítenek és a saját munkájukat kutyázzák. Azt elmondták ha már panaszkodtak, hogy amúgy a követelmények egy minimum szint, ők ennél mehetnek feljebb ha keveslik és mást diktál a becsületük.
Neked meg ez tetszik, mert sérült lelkednek jót tesz lehúzni a szakmunkás végzettséget, pont beleillik a világképedbe.
Nem lett kevesebb az elméleti tananyag(sőt) csak az oktatók lettek szarabbak és a gyakorlati képzés(amin minden múlna) lett lenullázva.
Honnan ugye május környékén "államvizsgázok" villanyszerelésből es töltögetjük ki a szakma ifjú mestere versenyanyagokat illetve készülünk már rá.
Pontosan én kérdeztem meg hogy a korabeli vizsgaanyagot mennyien tudnák normálisan megcsinálni most ?
Szerény becslés alapján az összes ember azt mondta hogy 4 gyerekből 3 megbukna rajta.
Nem kell ismerni már a rajzjeleket mert amikor csinálod - elolvasod a szöveges feladatot - akkor megkapod hogy mi a rajzjele a csillárkapcsolónak vagy a falu dug aljnak.
Volt vala egy olyan feladat hogy a felülnézetben megkapott alaprajzon rajta voltak a helységméretek és a berajzolt egyvonalas rajz után számold ki mennyi fekete kék és ZS vezeték fog kelleneni úgy saccperkábé. Ez már nem létezik mert nem tudják kiszámolni.
Tudok havi 1.700.000 forintos állást is egyszerű mérnök melós kivitelűt de ott is vannak követelmények.
Az ilyen állás nagyon kevés igy a jobban is kénytelenek elmenni keccselni. A munkaadók meg felveszik őket olyan pozicióba ahova valaha egy érettségizett valaki is megfelelt 30 évvel ezelőtt. Miert ne ha elvállalják ...
Akkor nyelveket nagyon jól beszélő nemzet lennénk de sajna nem így van.
Ha hozzáférhető a sok szakmai anyag - mert így van - akkor miért kellett majdhogynem negyedére csökkenteni a követelményt a szakmunkás iskolákban 30 év alatt ?
A burokratikus hozzaallas ? Egyszer nezz korul nemetorszagban
A szabvanyositas ? Szerintem ennek van ertelme, nem erzem bajnak hogy modernizalni kell a halozatot
De amugy, lattal te mar 2000 utan szuletett embereket ? Probaltal mar veluk dolgozni ? Nem egy fejvadasztol hallom hogy a cegek kimondottan 30+-os embereket keresnek, mert az Y/Z/ZS generacioval nem lehet semmit kezdeni. Nesze neked EU gondolkodas.
Álmodozhatsz, de az a bizonyos 2000es generáció azt látja, ha nem vagy a hatalmon lévők seggnyalója, akkor sose viszed semmire, ha visszaszólsz, akkor tönkretesznek.
Legutobb bovites miatt voltak itt nalam reg szerelok, minden plombat el kellett tenni, sorszamukat fel kellett irni. A munka kb 10 perc volt, az adminisztracio fel ora. (3db kismegszakito csererol beszelunk)
Azt mondtak hogy veletlenszeruen ellenorzik oket, 3 kis hibaert vagy 1 nagy hibaert elveszik az engedelyuket orokre. Ha a szolgaltato szabvanyositani akar akkor a legtobb reg szerelo nem fogja kockaztatni a megelheteset, meg akkor sem ha te megmagyarazod neki hogy jo lesz az a bakony kismegszakito...
Úgy gondolom itt elsősorban nem arról van szó, hogy a saját jól felfogott érdekeit tartja szem előtt (habár biztosan ez is szempont), hanem arról, hogy egy ilyen szélmalomharc eltarthat hetekig, hónapokig. Köpköd rá a megrendelő, ő pedig foglalkozhat az adott üggyel a lezárásáig. Ebben a stádiumban a megrendelőt már nem igazán érdekli, hogy az ő érdekében csinálta azt amit csinált.
Azaz gyáva... és/vagy az "így szoktuk, ha kell, ha nem" megoldás híve.
Igen, veszekedjen a kedvedért a szolgáltatóval, hogy aztán az összes többi munkájában nagyítóval keressék a hibát, és minden általa beadott papír a kupac aljára kerüljön.
Más faszával könnyű verni a csalánt.
Ha megkenéssel mégis oké... akkor a nélkül is az!!!!!!!
Mert senki nem akar börtönbe menni egy kis baksisért, mint aláíró.
Majd ha legközelebb látogatást teszel magyarországon, akkor nézz már kicsit körül, hogy mi mindent el lehet intézni kenőpénzzel, és hogy ezért mennyire senkit sem vonnak felelősségre.
"A menetes szárnál is hasonló a helyzet. Újabban a magátmérő,menetprofil csapnivaló a megszokottól! Annyira hogy szemmel is észrevehető a különbség. Állítják a szabvány tűrésében éppen benne van minősége. Hah hah.....ha."
Ez tényleg vicces, lassan már ott tartanak ezzel a tűréssel, mint amikor a sztahanovisták 9 mm es furatot fúrtak az M 10 -es menetnek.
"Megjelent Hámory Albert: Villanyszerelés című könyvének 8. kiadása 1979-ben, immár poszthumusz, bizottság által átdolgozva, de a szóban forgó fejezetet nem bántották, ugyanúgy benne van a hülyeség hetedik oszlop és az értelmes szöveg."
Nekem egy hetedik átdolgozott, 1974 -es kiadás van meg ebből a könyvből, ahol a 4. oldalon egy utalás is van a könyv 1958 -as kiadására is.
Később vettem még egy 1982 -es első kiadású Sipos Miklós által írt Villanyszerelés c. könyvet.
- a szerelő beijeszti a tulajt egy 300 ezer forintos költséggel,
- aztán mindössze 100 ezerért "elintézi a Hatóságnál", hogy mégse kelljen kirakni az órát a kerítéshez.
Ez a 100.000 eléggé megindokolja a villanyóra kirakást ;) a szerelő csak nyerhet a dolgon, akár megrendelik tőle az extra melót, akár zsebre vágja a "kenőpénzt".
...a tulaj meg soha nem fogja megtudni, hogy amúgy sem kellett volna kitenni az órát.
"Mennyivel olcsobb mint egy rendes UTP kabel hogy barkinek megerje ?"
Az ilyen kábeleket SOHA nem az veszi, aki dolgozik vele (pontosabban másodszorra már nem :) Többnyire a főnök, aki leszarja, hogy a beosztottak mivel szopnak, a főberuházó, aki minden fillért le akar nyúlni az alvállalkozóktól, vagy amikor a kedves megrendelő ragaszkodik ahhoz, hogy ő vegye meg az anyagot.
Ha nem lenne az országban ennyi buta/balek/birka alkalmazott (aki nem reklamál, amikor szar anyagot adnak a kezébe), akkor már évekkel ezelőtt megszüntették volna ezen kábelek importálását (a rengeteg kártérítési per miatt). A vacak kábelér annyi problémát, extra munkát okoz, aminek extra bérköltsége akár tízszer annyi is lehet, mint amennyivel olcsóbb volt ez a kábel. Persze ha a főnök nem tud a problémás anyagról, akkor holnap is ezzel a szarral kell majd dolgozni.
A helyes hozzáállás: mihelyt észrevetted, hogy ilyen hulladékkal akarnak dolgoztatni, a kábelt a főnök/tulaj elé leb@szod és közlöd vele, hogy vagy hoz normális anyagú kábelt, vagy most látott utoljára.
Amíg ki tudták fizettetni a paraszttal addig kötelező volt a földkábel ilyen esetben. Amióta kötött áras a buli, és nekik kell benyelni nem erőltetik.
Nálam nemrég volt utcafrontra kirakás, H tarifa, én kimondottan kértem a regszerelőt hogy földkábel legyen, ne gányoljunk. Ő meg beírta hogy csak így megoldható. Nekem ugyanannyi volt, a szolgáltatónak drágább.
De ha a jelenlegi bekötés légvezetéken történik (egy faluról van szó) akkor a kerítésvonali kihelyezéshez - ha jól sejtem - át kéne állniuk földkábelre.
Nem hiszem, hogy ezt a szolgáltató akarná. Vagy tévedek ?
Két része van az egyik a szolgáltatónak fizetendő díjjak, úgy mint hálózatfejlesztés és egyszeri kiszállás költsége. Ezt a szolgáltató leírja az igényre kiadott gazdasági műszaki tájékoztatóban.
A másik része a regisztrált (ajánlott) szerelőnek vagy szerződött partnernek (szolgáltatótól függ éppen ki) azért hogy a tájékoztatóban meghatározott műszaki tartalom elkészüljön. Több eset van, önálló ingatlan esetében és társasház esetében. Önálló ha helyi éphatóság rendezési terve nem engedi utcafronti vagy kerítés vonali elhelyezést akkor marad ahol eddig volt, ha nem tiltja akkor oda kell tenni. A lényeg látható legyen ha benéznek a kerítésen. Társas házaknál éphatóság müemlékvédelem, helyi védelem, társasház határozat is tilthatja a kihelyezést, amúgy közös részen a lakás bejáratához közel, még egy esetben nem kerül ki ha nincs hely rá vagy a fal vékony és nem lehet bevésni külső szerelés meg az OTSZ miatt nem lehet, folyosó szélessége egy bizonyos értéket kell képviselnie. De lehet egyedi elbírálás is területgazda által.
Van egy regeszerelő barátom, jövő ilyenkorra is tele a naptára, nincs rászorulva hogy így szerezzen munkát.
Tegyük fel elvállal nálad egy munkát szabványosítás nélkül, és végül a kihívott eonos mégsem rakja fel az órát, akkor kit fogsz hibáztatni?
Ott állsz, hogy a szemét szerelő nem mondta hogy szabványosítás kell, most meg nem lesz áram egy hónapig, és el kell költeni még 200ezret hogy legyen.
És nemcsak fórumozni nem tudsz, hanem nincs fűtés, nincs meleg víz, megromlik a kaja, mehetsz családostól rokonokhoz, vagy szállodába.
Teljesen érthető hogy a legtöbb szerelő biztosra megy, és minden szabályt be akar tartani, azokat is amik nem léteznek, de tudja hogy akadékoskodhatnak érte.
Meg persze vannak olyanok akik tudják kit kell megkenni hogy rákerüljön a pecsét.
Te meg azt szerencsétlent köpködöd aki szabályosan akart eljárni nem az ügyeskedőt.
Olvasatomban úgy értelmezem hogy a vezeték megfelel minden előírásnak, igaz az ellenállás értéke éppen határeset hogy nem bukott meg. És erre van építve az egész.
2.5mm2 névleges vezeték 15.28%-al kisebb volt! Akkor ha jól számolom a tényleges keresztmetszet olyan 2.2mm2 lett. A "kispórolt" 0.3mm2-nyi vezetékből a gyártó minden 10-dik terméket legyárthatja.
A felhasználót az érdekelheti hogy az ilyen vezeték vajon 15%-kal olcsóbb is? Vagy benyelte az árkülönbséget a vezetőképesség javítására felhasznált technika?
70 forintos sem tömör...csak olyan övözet a mag, amire már nem kell (vagy a gyártó cseszett ráírni) mert "jogilag" nem számít CCA-nak..
Bármit lehet vele teljesíteni, minnél nagyobb frekvenciás paramétert viszgálunk, annál inkább mindegy a vezető magjának az anyaga.
Pont ezért tud a kábel ilyen olcsó lenni, mert hatalmas az árverseny és a tömegigény, a minőség pedig másodlagos, mai hálózatok, telephelyek, beruházások nem 30-50+ évbe gondolkodva épülnek.
Legtöbb modern (cat5e cat6) tömör erét "lesikálva" egészen fehéres, és majdnem olyan merev, törékeny az ér, mint anno a közismert alu mmfal nevű borzalom. Na az mind CCA.
Rendes tisztaréz, mély vörösessárga erekkel, utp tömör eres cat5 falkábel még utoljára abban a korban volt, amikor a gépek 10-ről mentek, (odahaza meg kb. modemről) és a 100megabit a nagy gerincek és szerverek technológiájának számított.
Egy dob (400m) falkábel meg félhavi fizetésünk, vagy félévi benzinpénzünk volt. Igaz avval autót lehetett húzni, majd nyugodtan beköthetted, semmi baja nem lett...vagy két óra hosszat hajtogattad, mire egyetlen ér eltört...régi szép idők.
Mivel a vezetés, --pláne ezen a frekvencián a skin hatás miatt-- 99,9%-ban felületi vezetés, tulajdonképpen elektromos szempontból az ér töbi része kb. olymindegy miből van, az alumínium pedig ilyen ipari méretben rézzel bevonva, nagyságrendekkel olcsóbb, mint a tömör rézvezető.
Basszus, kicsit utananeztem es tenyleg, igazatok van. Elkepeszto hogy egyatalan van ilyen...
Nagyjabol 40-50Ft metere a CCA verzionak, a tomor rez pedig 60-70Ft korul van (gyors gugli utan). Elenyeszo kulonbseg szerintem. Ahogy neztem csak CAT5-ben divik ez a dolog, gondolom a CAT6+ kovetelmenyeket keptelenseg ezzel a megoldassal teljesiteni.
A vicc az egeszben hogy a kabel messze nem a legnagyobb koltseg. Most ujitunk fel egy irodat (CAT6 halozat, durvan 60 vegpont) a kabel koltsege az osszkoltseg kb 10-15%-a. Eszembe nem jutna pont ezen sporolni.
Kérdés, a szolgáltató mennyre a telekhatárra kihelyezés megszállotja.
Ha belefutsz ebbe (amit egyébként az áramlopással sokkal kevésbé fertőzött ám magas jövedelmű északi és nyugati régióban erőltetnek, na vajon miért..!) akkor a 200e hirtelen aprópénzzé válik.
Egyébként egy káosz az egész, adott utcán belül is van akinek ki kellett helyezni, másnak egy év mulva meg semmi nem kellett..(vagy ő talált olyan szakit, aki némi baksisért így is "megoldotta")
Komolyan érdekelne, hogy sértik-e a hivatalos EU előírásokat pl azok a rezezett vas erű vezetékek, amelyek pl két hajlítás után eltörnek. Tehát létezik-e olyan EU előírás, ami elvár valamilyen mechanikai minimumot egy riasztó- vagy UTP kábelértől (pl hajlítások száma/rádiusza szerelés közben).
Nem, nem erről van szó. Sokkal inkább arról a Facebookos jelenségről, amikor a tinilány becsíp, oszt nem ér haza reggelig, a szülei felrakják, hogy segítség, keressük, majd délben mosollyal írják, hazajött a hülye libája - de a facebookon teljesen ismeretlenek még három év múlva is megosztják, hogy emberek, hát lopják a kamaszlányokat! Jó esetben még a rendőrséget is beindítják.
Ahha! Tehát a fejlődés az lesz hogy egyszer az 1mm2-es vezeték vezetőképessége megfelel a mai 1.5mm2-vel?
Tök jó lesz mikor a 2.5-ős vezetékre majd másfeles érvéget rakunk és 16A-ral biztosíthatjuk.
A 98.89-100% réz tisztaságnál 110%-sat állítanak elő?
Kétlem hogy az általános vezetékekbe aranyat ezüstöt adagolnának.
A kisebb vezeték átmérőre a valós adatot illene megadni,(a szigorú tűréshatár alatt(felett) nem névlegesezni.
Ha kell 1.38-1.45,stb nem hókuszpókolni!
A menetes szárnál is hasonló a helyzet. Újabban a magátmérő,menetprofil csapnivaló a megszokottól! Annyira hogy szemmel is észrevehető a különbség. Állítják a szabvány tűrésében éppen benne van minősége. Hah hah.....ha.
Ha ez ilyen egyszerű lenne! Nézi a fővállalkozó,vagy a megrendelő, ezeken miért nincs szoknya,mikor a többin van? Ezen forognak értetlenül!
Részben esztétikailag van rajta, de a szortiment dobozban is jól látszik a színhez tartozó méret.(bár gyártója válogatja a színt) Dugvillában,lámpafoglalatban le kell csippenteni mert nem fér el, de nem is látszik.
Egy átlagos családi házban kb. milyen összegbe kerül a sima 16A-ről 3x16A-re átállni ? (Nyilván mérőszekrény szabványosítás, áthelyezés a külső falra és ilyesmi)
Nyilván nem pontos összeg kell, csak nagyságrendileg mire lehet számítani ?
Y/D alkalmazásánál a mágneskapcsolóba, legalább is az LP1K típusnál az érvég szoknyája. Egymás mellett az első bekötés még igen, a többi már csak erőszakolva. Olyankor a villás saru lehet a megoldás.
"pláne hogy a 2.5mm2-t csak villás saruval lehet bekötni, mert nem fér el a két érvéghüvely egymás mellett."
Ezt nem értem, a többit igen. Hova nem lehet 2 db 2,5-es vezetéket bekötni?
"Szekrényekben előfordul hogy a szellős vezetékcsatorna a későbbi bővítés miatt megtelik úgy hogy a fedél alig megy fel, de mérve a hőmérsékletet talán ha 55C'-ra melegszik fel"
A probléma a vezetékköteg közepében szokott felmerülni, ahol az áramjárta vezetékek nem engedik egymást hűlni.
Az egész szekrény légtere nem melegszik fel a PVC szigetelés lágyulási hőmérsékletére (tehát 90-150 fok fölé) vagy ha igen, akkor már nem ez lesz a legnagyobb probléma :)
"Falban (nem gipszkarton fal,hanem vakolatba fektetett) védőcsőbe húzott vezetékek hőjét a falazatnak kellene elvezetni, amely a környező levegő hőmérsékletétől mindig hűvösebb."
Kellene, de nem így van. A "begyógyított" vezetékköteg közepén lévő vezetékeket még a környezetük is melegíti.
Lehetséges hogy ekképp csinálták, bár a gyakorlatban elég életszerűtlen lenne az eset. Általában az ajtóra menő vezetékek vannak nyalábba kötegelve,köpenybe húzva, de azokban a kötegekben ritka a viszonylagosan nagy áram a vezetékhez képest.
Szemléltetésképp viszont megfelel.
Egy elosztó szekrényben a fogyasztók többsége a vezetéket nem terheli. Pl 3~ 3KW-ig mehet 1.5 mkh-val, de 7KW 2.5-tel lehet karcsú ,ha a fogyasztót lökésszerűen (akár lefulladásig) terhelik. Pl: daráló,fűrész,stb.
A 7KW Y/D-val félágban elég lehetne a 1.5mm2,pláne hogy a 2.5mm2-t csak villás saruval lehet bekötni, mert nem fér el a két érvéghüvely egymás mellett.
Vezeték csatornában kerülendő a kötegelővel összefogni a főáramköri vezetékeket.
Szekrényekben előfordul hogy a szellős vezetékcsatorna a későbbi bővítés miatt megtelik úgy hogy a fedél alig megy fel, de mérve a hőmérsékletet talán ha 55C'-ra melegszik fel. A szekrényeken általában van szellőző ventilátor ami szintén elvezeti a keletkezett hőt.
Vízszintes fém kábeltálcán ahol a rengeteg "holt kábelek" fedték a használt kábeleket a kezem nem állta a keletkezett meleget. A tálcára nemhogy a fedél nem ment rá, púpozva volt a rakás, majd le folytak a kábelek.
Falban (nem gipszkarton fal,hanem vakolatba fektetett) védőcsőbe húzott vezetékek hőjét a falazatnak kellene elvezetni, amely a környező levegő hőmérsékletétől mindig hűvösebb.
"Jól értettem hogy a két vezeték kötegben csak egy 0,75 és egy 2.5-ös vezetéket terheltek?"
A 100-100 méter vezetéket
valószínűleg nem vagdosták darabokra, hanem oda-vissza hajtogatták meander vonalban bele a csatornába. Tehát az a 33+33 darab vezeték valójában 1+1 darab 100 méteres vezeték volt, amelyek 3 méterenként irány váltottak.
Tehát valójában csak egy 0,75-ös és egy 2,5-ös vezeték volt a csatornában, oda-vissza kanyarogva ők alkották a 33-33 vezetéket.
Beszéljük meg, mint évente egyszer meg kell, a vezetékméretező táblázatot. :)
I. Volt egy szabvány, az MSZ 14550-52, ez még gumiszigetelésű vezetékekre vonatkozott. Ugyanúgy volt benne A, B és C csoport, és Al és CU, ez hat oszlop lenne, de mindegyik terhelhetőségi oszlop után volt egy túláramvédelem áram oszlop.
A csoportbeosztás:
A csoport: csőbe húzott gumiszigetelésű vezetékek... stb.
Megjelent Hámori: Villanyszerelés című könyvének 4. kiadása 1967-ben, ugyanezzel a 12 oszlopos táblázattal.
II. A következő szabvány az MSZ 14550-70, ez már műanyagszigetelésű vezetékekre vonatkozott. Ebben már csak hatoszlopos táblázat volt.
A csoportbeosztás:
A csoport: egyerű főáramköri vezeték vakolat alá védőcsőbe...
Megjelent Hámory Albert: Villanyszerelés című könyvének 6. kiadása 1972-ben benne a 6 oszlopos táblázat, és a végén a hetedik, a biztosítóbetétes oszlop. Írjuk ki mégegyszer betűkkel, tehát a szabványban már nincsen túláramvédelmes oszlop. És maga Hámory is azt írja, egy oldallal később, hogy: Ha a terhelhetőséget megállapítottuk, akkor a biztosító értéke a terhelés értékéhez legközelebb eső, annál kisebb (vagy egyenlő) áramú legyen.
III. Az utolsó szabvány az MSZ 14550/1-79, ebben is csak hatoszlopos táblázat volt.
A csoportbeosztás megint változott:
A csoport: tömör (perforálatlan) szerelőlapon elhelyezett vezetékek...
Megjelent Hámory Albert: Villanyszerelés című könyvének 8. kiadása 1979-ben, immár poszthumusz, bizottság által átdolgozva, de a szóban forgó fejezetet nem bántották, ugyanúgy benne van a hülyeség hetedik oszlop és az értelmes szöveg.
A terhelhetőség értékek nem változtak lényegesen, például a másfelesnél
52-ben 15 14 20 17 25 22
70-ben 16 13 20 17 25 22
79-ben 16 13 20 17 25 22
IV. Új szabvány lépett életbe, gondolom, 1998-ban, mert ezt a 14550-et akkor vonták vissza.
Ennek ezek szerint pont 20 éve, és még mindig ezzel a táblázattal b*sz*akodnak egyesek,de hogy még tanítsák is, ahhoz már jelentős megátalkodottság kell...
Azt mondjuk nem tarthatom titokban, hogy a felülvizsgálók tankönyve lakáshoz ajánlja ezt a megszűnt szabványt, ami szerintem súlyosan terhelő a szerzőkre, mert az egyetlen szempont, amit figyelembe vesznek, az az, hogy lakásban azért lehet több, mert kisebb a kihasználtsági tényező (ez meg vagy igaz, vagy nem), a PVC öregedése meg a hőmérséklettel és idejével arányos. Azon kívül is a szocializmus egyetlen népirtó szabványának lehetne hívni ezt a 14550-et, mert a csökkentő tényezőknél mindig megjegyzi, hogy lakásoknál nem kell figyelembe venni.
Ize, leirtad mar tobbszor, de azert lassuk be hogy a te hazad villanyszerelese nem feltetlenul a szakma csucsa.
Nem allitom hogy atomfizika a villanyszereles (nem az) de ez a folyamatos nagykepu lenezes mar fajdalmas. Mint minden szakmanak ennek is megvan a maga szepsege es kihivasai, az hogy te meg ilyennel nem talalkoztal az nem jelent semmit.
"Ahol az egész táblázat végén van egy biztosítóbetét oszlop, az viszont hülyeség,"
Nem lenne hülyeség az az oszlop, ha oda lenn írva mellé valami ilyesmi:
"Az itt megadott biztosító értékek kb 10 darab együtt futó áramvezető esetére érvényesek. 20 vezető esetében eggyel alacsonyabb, 5 vagy kevesebb vezető esetén eggyel magasabb áramú biztosíték alkalmazható."
Állítólag képzett villamos szakemberek is annyi marhaságot összehordanak a keresztmetszet-áram táblázat kapcsán, hogy kétségeim vannak, hogy az iskolában ez értelmesen el van magyarázva. Talán maguk a tanárok sem értik, hogy miért is van az a szöveg a táblázat alatt, ezért sunyin átugorják a dolog részletesebb elmagyarázását...
1-2 éve amikor a saját házamat áthúztuk nem volt szempont hogy a mai - szerintem faszság - filozófiát kövessük.
- A csövek, a dobozok falban adottak voltak.
- Szempont volt hogy felesleges mennyiségű dróttal, felesleges mennyiségű kontakttal ne terheljük a hálózatot.
- Ahol lehetett és logikus volt összevontunk dobozokat.
- Jelen pillanatban sokkal szellősebbek a vezetékek a falban.
- A konyhában van 2 db 2.5 mm2 áramkör, az egyiket egy (csak)sütő és pár konnektor a másikon egy mosogatógép es pár konnektor.
- Jellemzően elég volt a rég fő C16 is de nyári időszakban amikor kicserélték B16-ra kevésnek bizonyult.
Az átlagos villanyszerelés valójában egy primitív történet.
Értem én hogy ma azt a kort éljük hogy csak az az ember aki sikeres látszik is rajta hogy sikeres, és olyan dolgokkal tudja elkápráztatni a nagyérdeműt hogy már agysebésznek számít a szakmájában. No meg úgy általánosságban az életben.
Ez a háború előtt egyes és másfeles vezetéknél jól használható volt, mivel 10-11 és 14-15 A terhelhetőség volt megadva. :) Két és felesnél már csikorgott, négyesnél meg ajjaj, de hát az ezermester a szomszédból olyanokat már nem szerelt.
Attól, mert a kötőelemnek ki kell bírnia 24 A-t, senki sem mondja azt, hogy a vezetéknek is, amit bele lehet dugni. Még nem találkozott élete során azzal a mondással, hogy a lánc olyan erős, mint leggyengébb láncszeme. Pedig mintha ilyesmit általános iskolás ötödikben már olvashatna az ember.
Én már többször írtam itt, hogy annak a lapnak a szerzői bődületes hülyeségeket is közölnek.
az elektromos falfűtés is ugyanígy működik: árammal melegített vezeték a vakolat alatt.
Kár, hogy ezt a fajta falfűtést nyáron is üzemeltetni kell, de nem baj, veszünk eggyel nagyobb klímaberendezést, az majd jó olcsón lehűti a falat, amit folyamatosan fűtünk :)
Valakinek a fejében régen megszületett egy 10A/mm^2 szabály és azóta is eszerint szerel a fél világ, és minden méretezés nélkül ehhez választ biztosítót.....naponta látok ilyeneket, leírva sehol nem láttam így nem tudom létezett-e vagy csak szájhagyomány.
Van akinek leég a háza egy balfasz miatt, másnak meg nem.
a vezetékek vizsgálata során az MSZ EN 60998-1 szabvány 2. számú táblázatában megadott alábbi terhelőáramokat alkalmazták: a 0,75mm2 keresztmetszetű vezeték vizsgálatához: 9 A, a 2,5 mm2 keresztmetszetű vezeték vizsgálatához: 24 A. A szabad levegőben kifeszített vezetők melegedése nem haladta meg az előírt értéket ... Egy 2 méter hosszúságú, 80×40 mm méretű perforált műanyag vezetékcsatornába egyszerre behelyeztek 33 db 3 m hosszú, öszszesen 100 m hosszúságú, 0,75 mm2, és szintén 33 db, 3 m hosszú, összesen 100 m hosszúságú, 2,5 mm2 keresztmetszetű vezetéket. (Ez a szerelési helyzet a gyakorlatban is előfordul, pl. egy álló kivitelű kapcsolószekrény esetén.) A 0,75 mm2 keresztmetszetű vezetéket 9 A-rel, a 2,5 mm2 keresztmetszetűt pedig egyidejűleg 24 A-rel terhelték. A környezeti hőmérséklet 20,8 °C volt. ... A terhelőáram bekapcsolása után kb. 22 perccel a 2,5 mm2 keresztmetszetű vezetékkötegben a vezetékek szigetelése a kialakult hőmérséklet hatására megolvadt, és a vezetékkötegben zárlat keletkezett. ... A terheléses vizsgálatot megismételték az MSZ 2364-523:2002 szabványnak az egyidejűséget figyelembevevő előírásai szerint. ... a 0,75 mm2 keresztmetszetű vezetéket 4,5 A-rel, a 2,5 mm2-est pedig egyidejűleg 12 A-rel terhelték. A vezetékek PVC szigetelésének felületén az állandósult melegállapotban az alábbi hőmérsékletértékeket mérték: 0,75 mm2 keresztmetszetű vezetékköteg mért értékei: T1=65,1 °C, T2=48,7 °C, míg a 2,5 mm2-es vezeték esetében: T3=80,2 °C, T4=57,3 °C. A vezetékek szigetelése a kialakult hőmérséklet hatására nem károsodott.
Az a bizonyos 9 vezeték nálam az indukciós főzőlap/sütőhöz megy. Három külön áramkör. Szintén nem melegszik, kb. 11 méter egyébként. Közvetlenül bekötve, villásdugó nélkül.
Még valami: a túlmelegedésre méretezés még nem minden,
mert a vezetéken "elpárolgó" wattok ugyanakkor forintveszteség is,
tehát ha a "vezeték-méterenként mindössze 3 watt" az folyamatos energiaveszteség, az 22 méter távolságban a villanyszámlában évente akár 40.000 forint extra kiadást is jelenthet, ezt az összeget okos dolog csökkenteni egy vastagabb vezeték alkalmazásával.
2800W-os sütőre küldök 3x2,5mm2-es kábelt, 16A-s kismegszakítóval. Se a vezeték, konnektor, se a villásdugó nem melegszik. Igaz, a táv mindössze 8 méter.
"Saccra max ~3 Watt/méter, ami nem tűnik gondnak."
Szabadban vízszintesen haladó csupasz vezetőről akár méterenként 10-20 watt hő is el tud távozni (akár több is),
de pl egy vastag tömött vezeték-köteg belsejében futó ér számára már méterenként mindössze 0,5 watt disszipáció is túlmelegedést okozhat (hiszen az egész köteg együttes hőtermelését és hűlését kell figyelembe venni).
Tehát elmondhatjuk, hogy a legszerencsésebb helyzetben lévő elektromos vezető legpechesebbnél akár hússzor nagyobb áramot is kibír.
Ezen eltérő hőleadási lehetőségek miatt lehet több maximális áram-értéket meghatározni ugyanakkora keresztmetszetű vezetékre.
- ha a drót végin lévő fogyasztó nem érzékeny az alacsony feszültségre
- és te sem vagy érzékeny a vezetékveszteség által a zsebedből kilopott villanyszámla-forintokra,
akkor megengedhetsz magadnak akár 20% feszültségesést is.
Csak ne csodálkozz, ha később a vezeték végére valami nagyobb teljesítményt szeretnél rákötni pár percre és az már nem lehetséges, mert úgy már 75% lenne a feszültségesés :)
"A 4-es drót szigeteléssel együtt közel 4 mm átmérő, most biztos nem rajzolom le, de fizikailag is határeset, hogy egyáltalán befér-e."
Egy vékony csőben könnyebben elférhet 6 (akár 7) vékonyabb vezeték, mint 3 vastag. És az ereket kettesével párhuzamosan kötni: 2x1,5=3mm2, vagy 2x2,5=5mm2.
Vagy következetesen egy 60-as kötöződobozban fordulnak akármerre is, falsíkoknál pedig az egyik oldalon, a kanyar előtt, vagy után legyen egy doboz, szintúgy a plafonozás esetében.
"Nekem volt olyan UTP hálózat, hogy azt hittem, bemegy, be is ment félig, onnan se ki"
A szorulós helyeken (pl kanyarok belső íve) annyira túl tud melegedni a csőfal műanyag felülte, hogy majdhogynem megolvad és "összesül" a vezeték műanyag köpenyével (ilyenkor nem lehet már vissza se húzni a vezetékköteget). Ha nincs kenés, akkor okos dolog minden húzás után "pihentetni" a csövet néhány másodpercig, hagyni neki lehűlési időt.
Még egy trükk: ha a cső gipszelésénél odacsapunk egy keveset a kanyarok belső ívéhez, akkor a gipsz jó hővezetése akár teljesen megelőzheti ezeket a besüléseket.
A 2,5 -ös Cu vezeték, 16 A -es terhelésre elég. 1 fázis (220 V) esetében, 3500 W -ot bír. Az 1900 W (ha megy az összes melegítő felület) nem okozhat gondot. ;-)
Konyhában a robotok kb. 500 W, vízforraló 1600 W, mikro 1000 W körül van, gondolom nem fog minden egyszerre menni. Egyébként a 2,5 -ös sodrott vezetéknek a 21 A -t is bírnia kell, a védelem viszont 16 A kell, hogy legyen. Hamarabb fog a védelem kioldani, mint a vezeték felforrósodni.
A 4 -es Cu vezeték 25 A -os terhelésre való. A 8 kW -hoz 3 fázis kellene, + Nulla, + föld, tehát 5 eres vezetékre lesz szükséged. Eddig a 40 W -tos izzóhoz, elég volt a 3 eres 1,5 -ös Cu vezeték is. A 22 m, nem távolság.
A vezeték áthúzásához kis segítség. A másik oldalról vékonyabb vezetéket könnyebb átvezetni, a vastagabbal összekötöd, szigetelőszalaggal áttekered, bekened jól pl. Indulonával, hogy könnyebben csússzon, és húzhatod a vékonyabb vezetéket, doboztól, dobozig. ;-)
ELNÉZÉST A HIÁNYOS INFÓÉRT :MŰ -3-as cső dobozolások tehát ezek a feltételek megvannak.Inkább a melegedés lehetősége zavar.Villanysütő 1900w,meg egy sorolt 3-as konnektor mint fogyasztó (fogyasztóhely),ez konyhai betáp lenne.Eredetileg 2.5-össel akartam húzni.Talán még az is megfelelne a fesz csökkenést nézve.A négyest inkább "túlbiztosításnak" szánnám.
és én sem a 16-os csőbe húzásról beszélek, hanem arról, hogy a szabvány szerint megengedett vezetékszámokat vagy keresztmetszeteket általában túl lehet lépni - vagy kisebb csőbe behúzni ugyanazt.
ha esetleg gégecső
hát ez hogy kerül a beszélgetésbe? a gégecső nem cső :)
A 4-es drót szigeteléssel együtt közel 4 mm átmérő
A 2,5-es meg csak fél milliméterrel kevesebb átmérőben, az meg mehet 13,5-es csőben - évtizedes tapasztalatok szerint a korlátolt hosszakon és könyökökkel sosem kellett síkosítani
Továbbra is azt állítom, hogy 22 méteren a világon semmi esély
én viszont nem valószínűsítettem a 22 métert, de ha a szabványos hosszak, kanyarok, dobozok megvannak, akkor lehet nyolc kilométer is, doboztól dobozik húz az ember
3 embernek 1 napig szenvedni
2 emberrel üres csőnél 3 perc alatt kiderül
miért kell pont a csővel spórolni
meglévő épületnél bármi lehet, például: eddig egy darab 40 W-os izzós hajólámpa volt a 22 méter másik végén, most meg egy 8 kW-os teherfelvonót építenek oda, és az épület kívül klinkertéglával, belül meg olasz csempével van burkolva
Nyilván kellene tudni, hogy hány kanyar van benne, de akárhogy is nézzük, itt nem 16-os csőről van szó, hanem 13,5-ről.
Én nem vagyok villanyszerelő, nem tudom, ez a cső egyáltalán milyen, ha esetleg gégecső, még a közelébe se mennék.
A 4-es drót szigeteléssel együtt közel 4 mm átmérő, most biztos nem rajzolom le, de fizikailag is határeset, hogy egyáltalán befér-e. Minden bizonnyal beférne amúgy.
Egyébként nem tudom felfogni, hogy miért kell pont a csővel spórolni?
Számtalan eset volt, hogy a tervezéskor 36-os csövet kértünk, a villanyszerelő meg betett helyette 2 db 23-ast.
És nem lehetett megmagyarázni, hogy 2 db 23-as cső, az kevesebb, mint 1 db 36-os.
Mert hát 2x23=46, az több, mint 36...
Volt, hogy meg akartak verni... Tényleg.
Pedig én meg tudom érteni, hogy valamiért nem fér el a 36-os, de akkor beszéljük meg, hogyan lehet egyenértékűen kiváltani.
De nem.
Továbbra is azt állítom, hogy 22 méteren a világon semmi esély ezt a kábelt egy 13,5-ös csőbe behúzni és szerintem élből bontani is gazdaságosabb, mint 3 embernek 1 napig szenvedni vele, amikor úgysem fog sikerülni és a végén mindenképpen bontani kell.
Hosszútávon én megbíztam az MSZ 1600 táblázatában, úgy tapasztaltam, abban volt elég tartalék egy kis bűvészkedéshez, véknyabb cső vagy több vezeték nagy szükség esetén. Aszerint három négyes vezeték 16-os csőbe jó volt... Persze, ha a szabványbeli feltételek megvannak, a két doboz közötti max. hosszúság és könyökszám. Nameg normális kanyarok, toldások. Esetleg hajlékony vezetékkel. Két szakembernek, rendes kenéssel.
Tiszteletem a hozzáértőknek.Uraim olyan kérdésem lenne falba 13.5-ös csőbe 3 db Mcu-4-es vezeték behúzható-e?Kb 22-m hosszan.Jó lenne ha nem kellene újracsövezni.Köszönöm ha segítetek.
Előfordulhatott, hogy ennyit adtak, de többet nem, mert túl sok volt a terhelés. Ha fekete volt a billentyűje, akkor az a hetvenes végétől egy ideig volt divatban, akkor még jöttek a hőtárolós kályhák, elérkezett az a jelenség, hogy este mentek ki a szakaszbiztosítók, illetve terhelődött túl a transzformátor, jött egy olyan fogalom egy idő után, hogy éjszakára zárolt. Meg, ha jól rémlik, volt olyan is, hogy az egyik közvil szálat használták fel éjszakainak (nem vezérlések, hanem a kraftnak), annak a terhelhetősége is véges volt. Lehetséges magyarázatok.