Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Aszi60 Creative Commons License 2023.11.24 -1 0 36693

Na, ez elég sarkos vélemény a magyar bankrendszer ismeretében. A Revolut és a Wise (én főként az utóbbit használom, mert ad magyar bankszámlaszámot) nagyjából ezerszer biztonságosabb, és főként korrektebb és olcsóbb, mint a magyar bankok együttvéve. Három éve szinte teljesen költségmentesen bankolok, az azonos pénznemű utalások ingyenesek, és a középárfolyamú pénzváltások is csak fillérekbe kerülnek. Nekem még csak pozitív tapasztalatom van. Tehát elfogadom, hogy te nem, de pontosan tudom, hogy az csak az információ hiánya miatt van.

Előzmény: dokeee (36688)
Aszi60 Creative Commons License 2023.11.24 -1 0 36692

Kalotinánál egy EU-n kívüli országba juthatsz át egy EU országból, én pedig pont azt akarom elkerülni, hogy egy EU-s otszágból két EU-n kívüli országba (SRB, NMK), majd egy újabb EU-s országba (GR) kelljen bumlizni határonként 2 db, összesen 6) ellenőrzőponttal. Ezért Megyek az EU tag Magyarországról az EU-tag Románián és Bulárián keresztül az EU tag Görögországba, 3 határon, 3 ellenőrzőponton. Ha tévedek, jövő június végén elimerem itt is.

Előzmény: Fabzomb6 (36670)
jutin Creative Commons License 2023.11.13 -1 0 36691

És hogy nem csak Off legyen a téma, én már két éve használom a revolutot nyaralások alkalmával.
Mihelyt kilépek az országból azonnal azzal fizetek, és soha semmi atrocitás nem ért.
A legnagyobb gond az volt, mikor ismerős fizette volna vele a Macedoniai tankolást, akkor a kártya nem engedte a pin kódot, kérte volna az applikációban való jóváhagyást, de mivel nem volt net és romaing bekapcsolva így nem tudott vele fizetni.
Úgyhogy visszafele elővigyázatosságból előre jóváhagytuk a applikációban.

dokeee Creative Commons License 2023.11.13 -2 0 36690

Azért az fura, hogy nem adnak le éves beszámolót. Ill. nem hagyják azt jóvá.

Előzmény: Katana750 (36689)
Katana750 Creative Commons License 2023.11.13 0 1 36689

Amikor magyar bankkártyával történt ilyen szintén a nőmnek, simán levették afrikából amit akartak. A bank azt mondta, hogy mivel EU.-n kívüli volt a vásárlás nem tud mit tenni. Az új kártyáért levontak 5 rugót a számláról és a legfaszább, hogy fél éven belül lehetett fizetni egy másikért megint mert az új kártyának maradt a lejárati ideje az ami az érvénytelenítetté volt. Tiszta korrekt. Dobtuk is őket. Asszem fhb. volt! Jó sok rosszat híresztelnek hivatalos helyeken a rev.-ról mert a litván betétbizti csak a fele a magyarnak de nekünk elég az is. Soha még nem maradtunk bajban vele az unicr. kártyámmal(szintén master) már igen. Én bízok bennük.

Előzmény: dokeee (36688)
dokeee Creative Commons License 2023.11.13 -3 0 36688

Ilyen cégeknél azért én nem nagyon tartanék pénzt. Elég homályos dolog.

Előzmény: Katana750 (36687)
Katana750 Creative Commons License 2023.11.13 -1 0 36687

Értem. A gyerek 10 éves nem vesz semmit engedély nélkül, bár ami a társkártyán van az az ő pénze. Végül is kár nem ért. 

Előzmény: jutin (36686)
jutin Creative Commons License 2023.11.13 0 0 36686

Valamilyen oldalon vásároltál vele és megadtad a számot dátumot kódot...  
A másik történet amire gondoltam az dióhéjban annyi, hogy a gazda kártyájáról a gyerek időnként kissebb összegeket leemelt a saját vásárlására.

De persze ez csak egy hirtelen ötlet volt és mikor olvastam a revolut csoportban mellettem sokan mások is meglepődtek, hogy valami olyan technikával csinálta a gyerek hogy senkinek nem tünt volna fel.

Előzmény: Katana750 (36685)
Katana750 Creative Commons License 2023.11.12 -1 0 36685

Ebből nem értek semmi. Milyen szám? Milyen rokon? A 10 éves gyerekünknek van egy társkártyája az ominózus kártyához. Amúgy az asszonyomé.

Előzmény: jutin (36684)
jutin Creative Commons License 2023.11.12 0 0 36684

Máshol nem lehetett a szám megadva?
Hallottam már olyat hogy a családban "valaki" kölcsön vett  egy összeget a kártyáról...

Előzmény: Katana750 (36683)
Katana750 Creative Commons License 2023.11.12 0 0 36683

Szintén. Makedónoknál tankolás, jövedéki termékek vétele. Gr.-ban szintén volt használva. Szerbiában csak a két kapu. Mégis onnan volt a próbálkozás. Hazafelé Bulgáriában tankolás, étterem. Nem sikerült nekik.

Előzmény: jutin (36682)
jutin Creative Commons License 2023.11.12 -1 0 36682

Ez érdekes.
Mi az egész nyaralás alatt csak a Revot használtuk, és egyenlőre kopp kopp smmmi gond

Előzmény: Katana750 (36681)
Katana750 Creative Commons License 2023.11.11 0 0 36681

Más téma. Tegnapelőtt az én nőm kérdést kapott a Revoluttól egy 1800ft. összegű vásárlás ürügyén, hogy ő az aki használja a kártyát, Szerbiában? Nemleges választ adott mivel Budapesten tartózkodott és a kártya nála volt. A Rev. azonnal tiltotta a kártyát, jövő héten postázzák az újat, költségmentesen. A kártya 2 alkalommal volt használva augusztus 7.én Szerbiában. Ópazova és Presevo fizetőkapuknál. Jól kivártak a nyavajások a próbálkozással de nem értem a dolgot. Én húztam le a kártyát, nem adtam ki a kezemből. 

kerkyra Creative Commons License 2023.11.10 -1 0 36680

Dehogy  hittem... Néztem azt  is, de  nem  akartam   annyit   autókázni azon a szakaszon   és Tompa   sem   nézett  ki  rosszul. Aztán meg   mégis   :)   Tanultam belőle ,soha  többet  nem megyek   hétvégén....   

Előzmény: Katana750 (36672)
Katana750 Creative Commons License 2023.11.10 0 0 36679

Igen. Az a 35 km. ami hátra van a Kresna völgyben az nagyon nem akar menni nekik.

Előzmény: feketefelho (36678)
feketefelho Creative Commons License 2023.11.10 0 0 36678

Jó szokásuk szerint nem kapkodják el ...

(A dél felé, Görögország irányába vezető autópálya egyes részei is elkészültek már 2015-ben,... azóta szinte semmi haladás. Ja, de. Elkészült a szófiai körgyűrű néhány újabb szakasza (de maradt még bőven a régi vacakból is).

Előzmény: Katana750 (36677)
Katana750 Creative Commons License 2023.11.09 0 0 36677

Én pont azt nem használom de amikor utoljára kérdeztem bolgár kollégát, azt mondta, hogy az 50 km. több mint fele kész van.(31-32km.) A jövő szezon elején már át akarják adni végig! 

Előzmény: feketefelho (36676)
feketefelho Creative Commons License 2023.11.09 -1 0 36676

Szerb-bolgár kishatáron még sosem vártam 10 percnél többet, kivétel Vrshka Chuka Zajecar közelében, na ott van (volt) csak igazi tetű banda (rajtunk kívül más nem volt a határon, de 40 percet vártunk ... 2001-ben, azóta nem jártam arra, nem is akarok).

Az általad említett Strezimirovcinél 2015-ben pár perc (max 5-6) alatt átjutottunk a határon, senki nem volt rajtunk kívül.

Idén pedig a Ribarci-Oltomanci határátkelőn sikerült 10 perc alatt átjutnunk (itt is egyedüli autósok voltunk, de bolgár barátaink 8 percet vettek el az életünkből az alapos ellenőrzéssel).

A gyors átjutást ellensúlyozza a hegyi átkelők megközelítésének lassúsága a szerpentinek miatt.

Az autópályás átkelő nagyon kényelmes, de ott 2 óránál kevesebbet (nyáron) még sosem vártam.

Az odajutás, majd a továbbhaladás viszont gyors.

(Nem tudod véletlenül, hogy a bolgár pálya elkészült már a határ és Szófia között? Jövő ősszel valószínűleg kipróbálnánk ...).

Előzmény: Katana750 (36671)
Katana750 Creative Commons License 2023.11.09 0 0 36675

Értem. Én a munka miatt sokszor megyek de nem Szerbia felől. Saját magukkal szúrnak ki végül is a bolgárok mert akik úgy döntenek mint te, nem ott költik el a nyaralásra szánt pénzt. Ahogy egyébként én sem. Azért az inión belül egy fokkal jobb a helyzet de messze nem az elvárt.

Előzmény: Fabzomb6 (36674)
Fabzomb6 Creative Commons License 2023.11.09 0 0 36674

Köszönöm segítségedet, de már két éve - leginkább az említett okok miatt - túlléptünk Bulgárián. 

Előzmény: Katana750 (36671)
409 Creative Commons License 2023.11.08 -2 1 36673

"jómagam nem hasogatom itt a szőrszálat."

Vagy mégis?  :))

Ha már. Tehát nem száguldoztak 100-zal, mivel azt egyetlen időpillanatra érték el, előtte, utána lassabban haladtak.

A 8sec 100-ra gyorsulás gyári adat, ami üres autóra, üres tankra, 70kg-os vezetőre vonatkozik. Ilyen azért ritka a határátkelőkön. Ha 10secet mondunk, ami még mindig nagyon jó érték egy megpakolt autó esetében, ahhoz 147,2m út kell 100-ra gyorsulni, majd ~44-55m megállni (ami szintén ideális eset, üres autóval).

"A véleményemen azonban mit sem változtat, hogy barom aki padlógázzal végig száguldozik egy álló kocsisor mellett, különösen a sok lézengő utasra is tekintettel, 10-20 percnyi időnyerésért.."

Ebben teljesen egyetértünk, és az is világos volt elsőre is, hogy mit akarsz demonstrálni a sebesség ilyen megadásával.

Ennyi.  :))

Előzmény: Ka Pál (36669)
Katana750 Creative Commons License 2023.11.08 0 0 36672

Azt hitted vége a nyárnak, a BW.-t már nem kell nézni! Mondjuk 19:00 után már csak Hercegszántó játszott volna de én elmentem volna oda is az tuti. 

Előzmény: kerkyra (36666)
Katana750 Creative Commons License 2023.11.08 0 0 36671

Mondjuk 6 óra nem 5 perc alatt jön össze. Nis előtt van szabad wifis benzinkút úgyhog meg lehet nézni mennyi a várakozás Kalotina előtt és ha 2 óránál több akkor irány Vladicin Han, Strezimirovci, stb.

Előzmény: Fabzomb6 (36670)
Fabzomb6 Creative Commons License 2023.11.08 0 0 36670

Évekig rendszeres jártunk Elenitébe. Három éve közel hat órát vártunk Kalotinánál a belépésre. Soha többé Bulgária.

Előzmény: Katana750 (36668)
Ka Pál Creative Commons License 2023.11.07 0 0 36669

OK számoljunk:

Az egyszerűség kedvéért, számtani átlaggal számolva 50 km/h sebességgel halad az autó (0km/h---100 km/h) végig, ami ~ 14 m/s. A jampik Q7, A8, X6, F11, ezek, de elég sok mai autó 8 mp alatt gyorsul 100-ra, azaz 8 mp alatt ~112 m-t tesznek meg. Ezek az autók kb. 50 m-en képesek is meg állni 100-ról (most a reakció idő alatt megtett úttól tekintsünk el, mert itt előre felkészül a vezető a megállásra). Szóval az általad vélelmezett úthosszon a mai autók jórésze igenis képes erre... A komolyabb autók pedig feltétlen!

Azaz nagyot nem tévedhettem, bár az is igaz nem mértem radarral a sebességet és nem közöltem az úthosszat sem, ám jómagam nem hasogatom itt a szőrszálat. A véleményemen azonban mit sem változtat, hogy barom aki padlógázzal végig száguldozik egy álló kocsisor mellett, különösen a sok lézengő utasra is tekintettel, 10-20 percnyi időnyerésért...

Előzmény: 409 (36667)
Katana750 Creative Commons License 2023.11.07 0 0 36668

Szerintem a bolgároknak ki van adva a lassúság! Elég régóta húzódik a schengeni csatlakozásuk(a románokkal egyetemben) és úgy vannak vele, hogy akkor mindent szépen akkurátusan megcsinálunk! Hadd érezze a nyugati ha véletlenül arra eszi a fene, hogy milyen jó lenne ha végre a két balkáni pária is végre felvételt nyerne! Én folyamatosan ebben élek, nekem is Szvilengrad-Ormenio felől van a belépés, Promachonas-Kulata fele a kilépés Gr.-ból. Van, hogy a hosszú köröm gyorsabb pedig abban elmegyek Igoumenitsáig, hajó Brindisibe, Bologna lerak, San Benedettó felrak és haza! Akkora kerülő mint az állat meg 2 rakodás és hamarabb megvan mint Szalonikiből hazajönni(Bg-Ro irányban). Szóval én szándékosságot vélelmezek, hogy a bőrükön érezték a schengeniek! Milyen jó lenne ha Ro-Bg. is tag lehetne! Na! Most leírtam kétszer ugyanazt más szavakkal:-) Inkább abbahagyom.

Előzmény: Ka Pál (36665)
409 Creative Commons License 2023.11.06 -3 1 36667

"..és 100 km/h-ás tempóval,"

Húú, komoly autók vannak arrafelé. 150méternél kevesebb elég nekik 100-ra gyorsulni és még meg is állni az ablaknál...  :DD

Előzmény: Ka Pál (36665)
kerkyra Creative Commons License 2023.11.06 0 0 36666

Ásotthalomnak akartam  jönni, de  7.ig  nem kerültem volna   sorra....  Sajnos  beszoptuk, mert  halottak napja  miatt  sok  szerb  maci  hazament   szabira  és  tegnap indultak   vissza  Európába...   Pont   erre  nem  gondoltunk mikor  elindultunk     :(   

Előzmény: Katana750 (36664)
Ka Pál Creative Commons License 2023.11.06 0 0 36665

Kifelé Röszkén mentem okt. 22-én, vasárnap reggel 6-kor, senki nem volt előttem a Szerb határon, kb. 5 perc volt a határ átlépése. Szerb-Bolgár határ 40 perc, Szvilengrádnál léptem be Görögországba, 10 perc.

Most szombaton jöttem szintén Bulgárián keresztül. Gondoltam eggyel kevesebb balkáni határ. Tévedtem. Nem is értem EU-s országhatárok (Görög-Bolgár) mitől ilyen lassúak: 20 autó előttem a sorban, 1 óra. Bolgárok vacakoltak jóval többet.

Bolgár-Szerb határ: osztoztak a hülyeségben 1/2-1/2 óra, 30 autó előttem a sorban. Mikor megnyitottak még egy sort, több bolond vezető kivágott a sorból (autók mellett álldogáló, sétálgató emberek, gyerekek) és 100 km/h-ás tempóval, üvöltő motorokkal előre húztak ---- Balkán.

Szerb-Magyar határhoz közeledve, Röszke 300 perc, Tompa 90 perc BW szerint. Tompát választottuk, ~10 autó előttem a sorba: Szerb oldalon 2 perc/autó, Magyar oldalon 4 perc/autó...

Előzmény: kerkyra (36663)
Katana750 Creative Commons License 2023.11.06 0 0 36664

Olyan időpontban jöttél, hogy csak a 0-24es határok játszottak?

Előzmény: kerkyra (36663)
kerkyra Creative Commons License 2023.11.06 -1 0 36663

Tegnap  megjöttünk  megint   .....  eseménytelen  unalmasnak  mondható  utunk  volt..  Azt  viszont  nem   tudom, hogy  a  pi...ba    van az, hogy   szinte   nulla a forgalom, de  ha  odaérek a  határra      7  sorban  állnak az autók. Ez  Presevonál  volt. kb  egy  óra  alatt  értünk át...  Majd  tovább   Szerbiában  Belgrád  előtt  óriási   eső  . Elkerülön  jöttünk mentünk.... Tompát  választottam....  Már  gyanús  volt, hogy  kb  15 km  hosszú  volt a kamionos  sor...  Na  a  körforgalomig  eljutottunk, onnan   3.5 óra  alatt  sikerült  átjutnunk   :(  Kibeba...szott  lassúak a  magyar  határőrök  :(   

Katana750 Creative Commons License 2023.11.06 0 0 36662

Szívesen! Nyílván nem tudom mikor mész, általános tanács, hogy Szeged mellett elhaladva érdemes ránézni a Polce.hu határinfóra vagy a bw.-re! Ha az M43 autópálya határ zsúfolt akkor jó alternatíva a régi nagylaki határ, vagy Battonya, esetleg Kiszombor! Feltéve, hogy, M5-ön mész a határ felé! Az ország keleti részéből nem ez játszik de gondolom ez tiszta neked is!

Előzmény: Aszi60 (36661)
Aszi60 Creative Commons License 2023.11.06 0 0 36661

Köszönöm, megnyugodtam. Igen, jövő nyáron megyünk, már megvan az időpont és a vidini tranzit szállást is lefoglaltam. A román és bolgár útdíjat online tervezem. Még elég messze van, de szeretek mindent előre megtervezni, mert így már a télen is nyaralok :D

Előzmény: Katana750 (36657)
zslaci75 Creative Commons License 2023.10.30 0 0 36660

Meg Albánia mellett Montenegrón is.. azé az se piskóta. Autópálya egyikben se nagyon jellemző, az albán forgalommal nem vagyok képben de a montenegrói az gyilkos nyáron. Most szerintem haladni lehetne vége a nyárnak, de hát a szerpentin az szerpentin most is..

Előzmény: bentoka (36659)
bentoka Creative Commons License 2023.10.30 0 1 36659

Szia,

Én tuti nem mennék Horvátország felé, mert ahhoz ugye (ha jól értelmezem), át kell vergődni Albánián is, csak az a rész lenne kb. 1 nap.
Amennyiben van idő és kedv, inkább elkanyarodnék az Ohridi-tó felé, (szép, nyugis, olcsó) egy napra, a Pátra-Ioannina-Kozani-Niki-Bitola útvonalat használva, majd onnét Szkopje érintésével Szerbián keresztül hazafelé.

Előzmény: TappancsFalvi (36658)
TappancsFalvi Creative Commons License 2023.10.30 0 0 36658

Sziasztok! November végén fogunk visszautazni Patras környékéről (jelenleg még Zakynthoson vagyunk, de nov. 23 környékén szerintem átugrunk 1 hétre a szárazföldre), és azon gondolkodok, hogy mi lenne az ideális útvonal. Egy jól megpakolt 7 személyessel kolbászolunk (tehát 130-nál gyorsabban nem fogok menni), összesen 4 napunk lesz az útra (mert ennyi szabim van), és a következő alternatívákon gondolkodtam:
- idefele Bulgárián keresztül jöttünk, Sofiában szálltunk meg egy estére (meglátogattuk egy helyi barátomat), aztán Ártában, és úgy jöttünk Zakynthosra. Ennek a bolgár kerülőnek szerintem visszafele nem lenne értelme így magában.
- felmerült bennem, hogy közvetlenül átzúgunk Szerbián hazafelé menet, ez nyilván a legrövidebb útvonal.
- gondolkodunk a bolgár-román útvonalon is, teljesen kikerülvén Szerbiát

- illetve még az az ötlet is felmerült bennem, hogy Horvátország felé kerüljünk, a 3 napba igazából beleférne

Ti melyik alternatívát választanátok?

Katana750 Creative Commons License 2023.10.17 0 0 36657

Személyautóval élhető. Kamionnal 4-6 óra alatt szoktam átvergődni. Elég széles a pálya a szélen álló kamionok mellett el lehet férni simán. 6€ a hídpénz és el ne felejtsd a bolgár útadót! Vagy a hídon a bolgár belépéskor vagy előre online vedd meg és nincs vele gond. Mindig van egy két figyelmetlen utazó és elég borsos bünti van a feledékenyeknek. Az idén egy csapat angol akadt fenn a bolgár kilépés előtt a vinetki kontrollon. De ez gondolom a jövő nyáron lesz neked!  

Előzmény: Aszi60 (36656)
Aszi60 Creative Commons License 2023.10.17 0 0 36656

Akkor már csak egy kérdés, mert kissé megrémültem a calafati hídtól. Mivel ez egy meglehetősen szűk keresztmetszetű határátkelő, s mert az osztrákok bekavarhatnak a románoknak, felmerül a kérdés: ha nem lesz schengeni belső határ, akkor mennyire fogja meg a kamionforgalom a személyforgalmat? Van-e külön sáv, "menekülő út", mert a Google World szerint a román oldalon már kilométerekkel a híd előtt is elfoglalják az egyetlen jobbos sávot?

Előzmény: Katana750 (36655)
Katana750 Creative Commons License 2023.10.14 0 0 36655

120 leva volt 1 éjszaka 3 főnek reggelivel. Érkezéskor megkérdezi a recepciós, hogy meleg vagy hideg reggelit kér a vendég(személyenként lehet ilyen vagy olyan) és úgy lesz reggel. Tágas, nagy szoba. Tökéletes vizes blokk. Nekünk nagyon bejött.

Előzmény: Aszi60 (36652)
Katana750 Creative Commons License 2023.10.14 0 0 36654

Korinos partján meg az Anais Hotelben voltunk. Az idén kicsit csalódás volt a tenger. Többször is szedtünk ki műanyaghulladékot már a bólya környékén! Nagyon szarul mutat a tiszta vízben. 

Katana750 Creative Commons License 2023.10.14 0 0 36653

Bocsánat! A "Bulgária Light" topikon írtam meg a hotel nevét. Sztarjat Grad Hotel. A Stambol kapja-val van szemben. 

Aszi60 Creative Commons License 2023.10.13 0 0 36652

Köszönöm! Én is Korinosra megyek, oda járunk már vagy 6-7 éve. Azért Vidin, mert majdnem pont félúton van, és a román oldalon alig van szállás - Calafat meg kimondottan csúnyának tűnik. Szállásnak a Hotel Zorát néztem ki a székesegyház mögött. (Nem találtam a ti szállodátok nevét a posztban.) Én Vidinről sok szép képet láttam, jól mutat a park, a Baba Vida erőd, a mecset. Biztosan el tudjuk tölteni az időt.

Előzmény: Katana750 (36650)
Katana750 Creative Commons License 2023.10.13 -1 0 36651

Pontosan augusztus 20.áig nézd vissza, ha érdekel!

Katana750 Creative Commons License 2023.10.13 -1 0 36650

Ha pár oldalt visszaolvasol láthatod, hogy én az idén így jöttem haza. Csak a belépés hazánkba volt Gyulánál mert Battonya 2 órás, Nagylak meg 4 órás várakozást mutatott. Tudom ajánlani a vidini szállásunkat is, nagyon kellemes hotel a Duna közelében.

Előzmény: Aszi60 (36649)
Aszi60 Creative Commons License 2023.10.13 0 0 36649

Sziasztok! Jövőre úgy tervezem, hogy Románián és Bulgárián keresztül megyünk kis társasággal (3-4 autó) Görögországba. 40 kilométerrel hosszabb mindössze, igaz, időben 2 órával több akadály nélkül. Egy "jó" magyar-szerb és macedón-görög határral persze már más lehet a helyzet, de amúgy is azt tervezzük, hogy az idén először tranzit szállást keresünk. Battonyánál lépnénk át a határt (Szolnok megyéből indulunk), és pont az út felén, a román-bolgár határ bolgár oldalán, Vidinben szállnánk meg. A leírások és képek szerint itt el lehet tölteni egy délutánt és estét, nagyon szép kisváros. Reményeim szerint januártól csak beengedi a shengeni övezetbe a két országot az EU, és Ausztria sem vétózik. De ha mégis, arra sem zsúfoltak a határok, olcsóbb a benzin, van EU-s roaming, olcsóbb az útdíj, és eleddig meg a Vaskapu-szorost sem láttam. Jól gondolom, hogy komoly előnyei (is) is vannak ennek az útvonalnak? Szívesen veszem a tanácsokat azoktól, akik már jártak arra.

409 Creative Commons License 2023.09.29 0 0 36648

Az előzőnél igen, de erről a mostaniról már nem tehetek.

Előzmény: Béci 72 (36647)
Béci 72 Creative Commons License 2023.09.29 0 0 36647

Mert te is ott voltál!🙂

Előzmény: 409 (36646)
409 Creative Commons License 2023.09.29 0 0 36646

Nagyon rájuk jár a rúd mostanában.  :((

Előzmény: F40 (36645)
F40 Creative Commons License 2023.09.28 0 0 36645

Szegény Görögországot ismét elárasztotta a sok esővíz:

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kakokairia-elias-pnigike-o-volos-se-apognosi-i-eyvoia-vythismeni-sti-laspi-i-thessalia/

Volosban és a középső részen megint sok kárt okozott. Épp, hogy kezdtek kilábalni a korábbi tragédiából, itt az újabb. Nagyon szomorú. 😢

F40

wastegate Creative Commons License 2023.09.26 0 0 36644

köszönöm ...

w

Előzmény: Katana750 (36643)
Katana750 Creative Commons License 2023.09.23 0 0 36643

Hétköznap nem lesz gond.

Előzmény: wastegate (36634)
Katana750 Creative Commons License 2023.09.23 0 0 36642

Görögország felé a balkáni útvonal minden országában lehet lpg.-t tankolni. Nem nehézkes, a töltőfej azonos. Jó utószezont neked!

Előzmény: hellborz (36636)
Katana750 Creative Commons License 2023.09.23 0 2 36641

Nem kell ez a kioktató stílus ide. Olyan jó, hogy elmaradtak a régi ledorongolók ha valaki nekik nem tetszőt kérdrzett. Ha segíteni akarsz segíts! Ha te nem, majd más ahogy látható. Maradjon meg ennek a topiknak a jó híre! Itt vannak akik szeretnek segíteni a kérdezőknek.

Előzmény: 1 valaki (36637)
feketefelho Creative Commons License 2023.09.23 0 0 36640

Nem mondom, hogy nem találtam Szerbiában LPG-s kutat, de épp, mire fogyóban volt (Belgrád előtt), több kúton sem volt LPG. Bennem is ez élt, hogy van egy csomó helyen, aztán arcra estem.

(Idén és tavaly is így jártam. A behajtónál ki van írva az "AUTOGAS", aztán az oszlopon már csak CNG szerepel.)

Belgrád után tudtam tankolni (ha jól emlékszem még Újvidék előtt).

Szóval szerintem sem reménytelen a dolog, de nem szeretek több kúthoz is beállni és kérdezősködés után tovább menni.

Lehet meg kellett volna nézni előtte valamelyik applikációban, hol tudok tankolni, úgy, ahogy más országokban is csináltam. 

Nem volt égetően szükséges, legfeljebb mentem volna továb benzinnel, de nem kellett, mert volt kút.

Bulgáriában idén jártam gázos autóval először, mindössze kétszer tankoltam és épp az egyik Lukoil kútnál mondták, hogy kártyával nem tudok fizetni (Kyustendil), meg is lepődtem rendesen, mert korábban nem volt ilyen tapasztalatom (pedig Kyustendil nem kis város). Át kellett mennem egy Shell kúthoz, ahol kicsit drágább volt a gáz, de elfogadták a bankkártyát.

(Érdekes, hogy a rilai kolostorhoz vezető úton az első, nevesincs kútnál, ahol ki volt írva az AUTOGAS, simán lehetett kártyával fizetni.)

Régebben csak ÖMV-nél tankoltam Bulgáriában (benzint), ott mindig elfogadták a kártyát.

Előzmény: zlaky (36639)
zlaky Creative Commons License 2023.09.23 0 0 36639

Üdv! Szerbiában minden második kúton van lpg ( 300-325 ft )  , Bulgáriában pedig már 95%-ban elfogadják a kártyát. Macedoniában 250-260 ft. Görögben 320-340 ft. Amúgy igen, a google mindenben segít. Két héttel ezelőtt jöttem haza Görögországból, ezért is írtam le a friss árakat és infókat.

Előzmény: feketefelho (36638)
feketefelho Creative Commons License 2023.09.22 0 0 36638

Sokkal elterjedtebb az LPG a Balkánon, mint idehaza.

Árakat pl. a myLPG.eu oldalon nézegethetsz (van applikáció is, útvonalat is tervez, ha kell), vagy a Fuelo oldalon találsz. Görögországban autózva pedig a fuelGR applikációt (weboldal) érdemes nézegetni.

Szerbiában viszonylag kevés kuton lehet LPG-t tankolni (amikor kellene épp akkor nincs a közelben és inkább CNG-t találtam, mint LPG-t), É-Macedóniában, Bulgáriában és Görögországban viszont gond nélkül lehet LPG-s autóval haladni (mindig volt kút, ahol lehetett tankolni, mielőtt kifogyott volna a tartály).

Minden országban ugyanazt az adaptert (Dish) használják, mint itthon.

Görögország a legdrágább, Szerbia és Magyarország olcsóbb, É-Macedóni és Bulgária pedig az igen olcsó kategória.

Bulgáriában a kártyás fizetéssel lehet gond, nem minden kút fogadja el a bankkártyát. 

1 valaki Creative Commons License 2023.09.22 0 0 36637

Google-t ismered?

Írd már be:

Görögország lpg ....

http://pilisautogaz.hu/lpg_autogaz/europaban-hasznalatos-adapterek/

hellborz Creative Commons License 2023.09.22 0 0 36636

Sziasztok, biztos volt de meg nem olvastam vegig, Görögország fele lehet lpgt tankolni? Sok helyen v nehezkes? A magyar adapter jo oda is?

Béci 72 Creative Commons License 2023.09.20 0 1 36635

Semennyire.

Előzmény: wastegate (36634)
wastegate Creative Commons License 2023.09.20 0 0 36634

Üdvözletem 

Jövő hét elején indulnánk Bp - SRB - MAC - Gr vonalon ...

Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy a nyári nehézkes határ átlépések mennyire jellemzőek így szeptember vége felé ?

Köszi

w

Thiem elmeállapota Creative Commons License 2023.09.20 -1 0 36633

Köszi.

Előzmény: bentoka (36632)
bentoka Creative Commons License 2023.09.20 0 0 36632

Benzinkutakon is elérhető a Yetteles kártya.

Előzmény: Thiem elmeállapota (36631)
Thiem elmeállapota Creative Commons License 2023.09.19 -1 0 36631

Nemrég esett szó itt a szerb yetteles turistakártyáról, ezeket benzinkúton is árulják, vagy be kell menni egy yettel üzletbe érte?

feketefelho Creative Commons License 2023.09.16 0 0 36630

Köszi.  Jó ezt hallani. 

Előzmény: F40 (36629)
F40 Creative Commons License 2023.09.15 0 0 36629

A nagy esőzés alatt mi pont Kalambakaban voltunk.

Kedden még csak szakadt az eső, szerdán ömlött, majd szerda-csütörtök éjjel jött az özönvíz, ami elmosta a lentebb fekvő településeket.

Kalambakaban semmi komolyabb kár nem történt, a kolostorok sem sérültek. Csütörtökön még zárva volt a felvezető út és a kolostorok, de azóta rendben működnek.

A mi hotelünkben sem történt semmi kár (Grand Meteora Hotel), nagyon jól megépítették a vízelvezetését is, hisz még sár sem volt az udvaron, a gyep is elvezetett minden vizet.

F40

Előzmény: feketefelho (36626)
F40 Creative Commons License 2023.09.15 0 0 36628

Sziasztok!

Ma 17.00 órakor megnyílt az autópálya egy szakasza:

https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/anoigei-stis-17-00-i-ethniki-odos-gia-oximata-eos-3-5-tonous-arxizei-i-katavoli-apozimioseon-stous-plimmyropatheis/

Mi tegnap jöttünk fel Athénból Thessaloniki alá, Patra, Ioannis irányba. Kb. 680 kilométert tettünk meg 6,5 óra alatt, elég kis forgalom volt ezen a szakaszon. Végig ingyenes volt az autópálya Patra és Thessaloniki között, beleértve a hidat is.

Üdv,

F40

dokeee Creative Commons License 2023.09.15 0 0 36627

Mi jövő hét csütörtökön megyünk, de most kerüljük a keleti oldalt, régen jártunk már Parga-Sivota környékén, megnézném azt az Albánia alatti csücsköt is,  esetleg  Lefkada-Kefalónia. Ha meg véletlenül rosszabb idő lenne, akkor lemegyünk egészen délre.

feketefelho Creative Commons License 2023.09.15 0 0 36626

Szerintem nem a Larissa-Trikala útvonal a fő gond, hanem a Nei Pori-Larissza közötti út. Én úgy tudom az le van zárva (a Tempi-völgyben kiáradt a folyó).

Szerintem jobban jársz, ha kerülsz észak felé (A2-esen Grevenáig és onnan Kalambakába). Ez az út biztosan járható.

A kolostorokba be lehet menni? Ott nem okozott problémát a nagy eső?

Előzmény: ahnomen (36625)
ahnomen Creative Commons License 2023.09.15 0 0 36625

Holnap indulunk Nei Poriba. A jövő héten el akarunk menni a Meteorákhoz. Arról van hír, hogy a Larissza-Trikala út megnyílt-e már? Köszi

feketefelho Creative Commons License 2023.09.14 0 0 36624

Most érkezett a hír, hogy a Larisszától Szkotináig lezárt pályaszakasz még legalább két hétig zárva marad.

Létezik kerülőút, azt kell használni annak, akinek most kell Görögország déli vidékeire utaznia, vagy onnan hazajönnie.

babaci78 Creative Commons License 2023.09.13 0 0 36623

Bocs, ezt feketefelhő fotójára akartam írni

babaci78 Creative Commons License 2023.09.13 0 0 36622

Szomorú. Főleg, hogy halálos áldozatok is vannak. Nem volt elég a sok tűz, most a víz okoz komoly károkat.

Előzmény: F40 (36621)
F40 Creative Commons License 2023.09.13 0 0 36621

Szombat reggelig meghosszabbították bizonyos autópályaszakaszok ingyenességét:

https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/eos-to-savvato-dorean-dieleysi-apo-gefyra-riou-antirriou-ionia-odo-e65-kai-sto-tmima-apo-nikaia-pelasgia/

A híd Rio mellett is ingyenes, ami egyébként 13,5 Euroba kerülne.

F40

feketefelho Creative Commons License 2023.09.13 0 0 36620

Pelion jelenleg....

feketefelho Creative Commons License 2023.09.13 0 0 36619

Elsőre elég vadnak tűnik, amit írsz, de a Pelion-félszigetről tényleg hajóval szállítják el az ottrekedt túristákat (magyarok, szerbek, románok, ...).

Volosból azért nem kell ilyen bonyolult utat tervezni, a FB csoportunk egyik tagja (Görögországban él) javasolta az alábbi, kipróbált lehetőséget:

https://www.facebook.com/groups/5253095961396843/permalink/6841457355894021/

Előzmény: babaci78 (36618)
babaci78 Creative Commons License 2023.09.13 0 0 36618

Csak egy ötlet, esetleg Volosból komp Thessalonikiig? Nem tudom van-e egyáltalán, de hátha…

Előzmény: öreghondás (36611)
F40 Creative Commons License 2023.09.12 0 0 36617

Itt vannak a legfrissebb hírek:

https://konzinfo.mfa.gov.hu/hirek/gorogorszagba-utazok-figyelmebe

Két napig még biztos zárva lesz az autópálya.

Törölt nick Creative Commons License 2023.09.11 0 0 36616

Most kozolte a kozlekedesi miniszterium,hogy az Egnatia odos autopalya szerda reggelig ingyenes.

Törölt nick Creative Commons License 2023.09.11 0 0 36615

Az E65osre Lamianal lehet felhajtani Karditsaig kb fel ora az ut. tegnap jott Szalonikibol vissza egy baratunk,minden arra jaro tankoljon uzemanyagot boven es sok turelmet hozza.

Törölt nick Creative Commons License 2023.09.11 0 0 36614

Az E-65 osre Lamianal lehet felhajtani ez egy uj palta jo es gyors Karditsa kb fel ora.

Törölt nick Creative Commons License 2023.09.11 0 0 36613

Az Athen-Tessaloniki utvonal lezart Larissatol arra nem menjen senki,az E 65-os uton kell menni Karditsa fele es onban vannak terelo jelzesek,de a legegyszerubb a Ioannina-Grevena fele vezeto autopslta.Ez kerulo de ezt javasolja a helyi forgalmi rendorseg.
Az arviz oriasi 90cm-es eso esett egy ejszaka alatt varhatoan meg egy het mire normalizalodik a helyzet.

feketefelho Creative Commons License 2023.09.10 0 0 36612

Ez a szakasz már tárgytalan, lezárták a Larissából kivezető szakaszt.

Athén felé kb. egy napba telik autópályán megkerülni a kritikus országrészt.

Lehet rövidíteni Lamiából Itea, majd Antirio felé (ez viszont sok hegyi szakaszt tartalmaz).

Majd írd meg, hogy jutottatok haza! 

Előzmény: feketefelho (36609)
öreghondás Creative Commons License 2023.09.10 0 0 36611

Nagyon köszönöm, ez jó megoldásnak tűnik.

Előzmény: F40 (36608)
F40 Creative Commons License 2023.09.09 0 0 36610

Nem érdemes szerintem Larissza környékén próbálkozni.

Ma délután küldték a konzinfo applikáción:

https://konzinfo.mfa.gov.hu/hirek/gorogorszagba-utazok-figyelmebe

Fel lehet menni esetleg a hegyekbe, de én azzal sem próbálkoznék, mert Trikkalaban is nagy rombolást végzett a víz.

F40

feketefelho Creative Commons License 2023.09.09 0 0 36609

Nézd meg a Google maps forgalom rétegét!

Larisszán áthajtva a 3-as, majd a 13-as úton Katerini felé kikerülhető a lezárt szakasz.

Én legalábbis ezt látom.

Előzmény: öreghondás (36607)
F40 Creative Commons License 2023.09.09 0 0 36608

Egyelőre nem nagyon látszik, hogy mikor nyithatják meg az utat.

Szerintem menj le déli irányba át a nyugati autópàlyára és azon végig tudsz menni Thesszaloniki felé.

Mi ezen az úton jöttünk Patraba és tök jó volt, kevés autóval.

F40

öreghondás Creative Commons License 2023.09.09 0 0 36607

Köszönöm szépen. Két kisfiúval vagyunk. Pedig van már gyakorlatom, 27. utam, de ilyesmi sosem volt.

Előzmény: Katana750 (36606)
Katana750 Creative Commons License 2023.09.09 0 0 36606

Akkor inkább részvétem! 

Előzmény: öreghondás (36605)
öreghondás Creative Commons License 2023.09.09 0 0 36605

Nem oda, hanem visszafelé tartottunk. A múlt heti természeti csapást átéltük. Közelről. Most kerültünk net közelébe, azért próbálkoztam. Visszajöttünk Volos alá és várunk. Köszönöm...

F40 Creative Commons License 2023.09.09 0 0 36604

Folyamatosan nézzük a híreket, Larissában még nem igazán javul a helyzet. Az a fő probléma, hogy tegnap kiöntött egy folyó, ami már nem bírta a nyomást és elöntött mindent.

Nagyon bizonytalan, hogy mikor nyithatják meg az autópályát, ha tudsz, akkor szerintem fordulj vissza és menj más úton.

F40

Előzmény: öreghondás (36601)
Katana750 Creative Commons License 2023.09.09 -1 0 36603

Ha szerencséd van Kitinka olvassa a kérésedet és esélyes, hogy ő tud informálni. Fogadd együttérzérzésem! Nem nagy örön így kezdeni a nyaralást.

1 valaki Creative Commons License 2023.09.09 -3 0 36602

Tényleg azt hiszed, bárki is (javarészt magyarországról) meg tudja neked ezt percre mondani?

Feldobtad a reggelemet.

öreghondás Creative Commons License 2023.09.09 0 0 36601

Üdv! Itt állok Larissa mellett. Az árvíz miatt lezárták az autópályát. Tudja valaki mikor nyitják ki?

babaci78 Creative Commons License 2023.09.08 -1 0 36600

Ma délután indulás :)) Majd írok beszámolót.

dokeee Creative Commons License 2023.09.07 -1 0 36599

Egyetértek. Ami meg külön jó, hogy tömeg sincs.

Előzmény: Törölt nick (36598)
Törölt nick Creative Commons License 2023.09.07 -1 0 36598

Pentektol javul az ido a hetvegen mar ujra 28-32 fokok lesznek es varhatoan oktober utolso heteig marad  a nekeg ujabb eso nem varhato.A legszebb honap Go-ban a szeptember ,szerintem nyaralasra a legaljalmasabb mert a tenger meg kellemes homersekletu de mar nincs kanikula.

Előzmény: F40 (36596)
Katana750 Creative Commons License 2023.09.06 -1 0 36597

Megyek én is csak nem nyaralni. Mondjuk a trákiai rész pont nem kapott. 

Előzmény: dokeee (36593)
F40 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 36596

Elvileg péntekre normalizálódik az időjárás, így talán két hét múlva minden rendben lehet. Itt akkor indul az indián nyár.

Ma egész nap ömlött az eső itt fenn Kalambakaban, lezárták a Meteorákhoz felvezető utat és a kolostorokat is. Pár nap alatt közel két éves csapadékmennyiség esett le, erre eddig télen sem volt példa. Szegény görögöknek nagyon kijut az utóbbi években.

F40

Előzmény: dokeee (36595)
dokeee Creative Commons License 2023.09.06 0 0 36595

Két hét múlva. De ha nagyon gáz lesz, akkor Spanyolországba vagy Olaszországba, vagy ahogy alakul.

Előzmény: feksza (36594)
feksza Creative Commons License 2023.09.06 -1 0 36594

Csónakkal mész?

Előzmény: dokeee (36593)
dokeee Creative Commons License 2023.09.06 0 0 36593

Ó, én még csak most készülök Görögországba. :)

Előzmény: Katana750 (36591)
feksza Creative Commons License 2023.09.06 -1 0 36592

Mindjárt díszíthetjük a karácsonyfát......

Előzmény: Katana750 (36591)
Katana750 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 36591

Ez a nyár is eltelt.

Előzmény: feksza (36590)
feksza Creative Commons License 2023.09.06 -1 0 36590

Egyébként az volt.Hazafelé ugyanúgy Nisben volt a tranzit szállás,legtöbbet a Maci-Szerb határon vártunk,talán 40perc.Ettől függetlenül sima útJa,és hazafelé is Doriani felé jöttünk,két autó volt elöttünk a határon.

Előzmény: Katana750 (36589)
Katana750 Creative Commons License 2023.09.06 -1 0 36589

Olyan eseménytelen volt hazafelé, hogy semmit nem írsz róla? Meg beszámoló a "szaktopik"ban!😁

Előzmény: feksza (36588)
feksza Creative Commons License 2023.09.05 0 0 36588

Idén nekünk is kellemes meglepetés volt,nem csak a Magyar hanem Szerb és É-Maci határőr és fizetőkapús személyzet között is volt teljesen kedves normális ember,Volt hogy az É-maci határőr nő vigyorogva integetett a hátsó ülésen ülő 2éves fiamnak.Mondom,hát ebbe meg mi ütött?Teljesen megszoktuk már azt a mogorva fapofát az elmúlt évekbe.

Előzmény: 409 (36587)
409 Creative Commons License 2023.09.05 0 1 36587

Erős meglepetés ért tegnap este Röszkén. 10óra után értem oda, beálltam a sorba úgy 10-12-iknek. (húztam magam után egy leponyvázott hajót) Úgy 2perc után az egyik nem működő fülkéből kilépett egy rendőrcsaj és magához intett. Na mondom itt most teljes vizsgálat lesz, talán még testüreg motozás is, de a hajót biztosan szétszedik. Ránézett a személyire kb. 0,2 másodpercig és jó utat kívánt. Ebben a pillanatban jött a vámos és kérdezi, alkohol, cigaretta? Mondom egyik nincs.

Jó éjszakát kívánt....... pedig már kezdtem kiszállni, hogy nyitom a csomagtartót, mert olyan még nem volt, hogy legalább oda ne túrjanak bele.

F40 Creative Commons License 2023.09.05 -1 0 36586

Kis folytatás.

Most kedd este van, hétfő reggel óta szakad az eső. Thessaloniki nem túl szép város, de kellemes lehet jó időben. Megnéztünk néhány nevezetességet és ma reggel feljöttünk Kalambakaba. A sok eső miatt már van néhány helyen árvíz, Volos városát elég komolyan megrongálta. Csütörtökön megyünk Patraba, remélem, hogy minket elkerül az árvíz. Kész “röhej”, hogy eddig a tűz miatt szenvedtek a görögök, most meg a víz miatt.

A közlekedés szerintem elég kellemes itt Görögországban, semmi komoly akadállyal nem találkoztam még, remélem nem is fogok. Azt gondolom, hogy nem kell görcsölni, mindenki vezessen olyan stílusban, ahogy szokott, persze figyeljen nagyon. Folyamatosan Waze-zel navigálok, az itt is jól mutatja a történéseket.

Az autópályadíjak fizetése kissé zavaró, hogy 1-2 Eurókat kell fizetni viszonylag gyakran, de egyik kapunál sem kellett eddig sokat várakoznunk. A benzin jellemzően 2 Euró, a szokásos szórással.

Üdv,

F40

F40 Creative Commons License 2023.09.05 0 1 36585

Sziasztok!

Sajnos nem készültek el időre az új személyi igazolványaink, így Bulgária felé kellett jönnünk.

A bulgár matrica megvehető a TollPass alkalmazáson keresztül, ha valaki hétvégén utazik, akkor érdemes kettő, ilyen időszakra érvényes matricákat vennie, mert úgy olcsóbb.

Szeptember 3-án vasárnap reggel 4.30-kor indultunk Budapestről, 6.00 óra környékén átléptük a határt Horgosnál, kb. 3 percet vártunk. Szerbiában alig volt autó az utakon, különösen jó volt a Nis és Bulgária közötti szakasz: elvétve találkoztunk 1-1 autóval és nagyon jó minőségű az útburkolat. 11.00 órára elértük a bulgár határt Dimitrovgadnál és jött a fekete leves: 2,5 óra várakozás. Nem volt hosszú a sor, kb. 300-400 méter és nem is sokat foglakozott velünk a két határőr, mégis nagyon lassan haladt a sor. Bulgáriában kb. 2x30 kilométer, ahol nincs autópálya, de ott is építik. A bulgár-görög határon nem volt semmi, 5 percig sem tartott az átjutás, így magyar idő szerint 17.30-ra értünk Thessalonikibe. Ha nem kellett volna annyit várnunk a bulgár határon, akkor kb. 15.00 órára meg is érkezhettünk volna, ami 100 kilométer/órás átlagot jelentett volna.

Szeretem, ha külföldön tele van az autó tankja, így többször tankoltunk: Szatymaz MOL, Markovac MOL és a görög határ előtt kb. 30 kilométerrel egy helyi bulgár kúton. Itt eljátszották, hogy elfogyott a 95-ös benzin és csak 100-ast tudok venni, de sebaj, legalább kapott egy kicsivel jobb üzemanyagot az autó.

Mellékhelyiségeket a benzinkutaknál használtunk és a bulgár-görög határon, sajnos messze a legkoszosabb a magyar benzinkútnál volt. Kedves MOL, pedig futná takarításra a sok milliárdos nyereségből…

Üdv,

F40

doki64 Creative Commons License 2023.09.05 0 0 36584

Köszi, Azt a sygic nekem is jelezte. Edessa,Loutrakiba voltunk.

Előzmény: Katana750 (36583)
Katana750 Creative Commons License 2023.09.05 -1 0 36583

Edessa felé volt egy telepített traffi egy kisváros előtt de a wazze jelezte. Amúgy semmi para ott.

Előzmény: doki64 (36581)
dokeee Creative Commons License 2023.09.04 -1 0 36582

Mit foglalkozol vele? Ha akar, megelőz.

Előzmény: doki64 (36581)
doki64 Creative Commons License 2023.09.04 0 0 36581

Sziasztok

Autópálya kivételével alsóbrendü utakon, lakott tetületen és kívűl mennyire számíthatunk sebességmérésre, fixtrafi vagy autóból? A görögök mennek mint a mérgezett egerek, szinte tolnak.

szabbibaki Creative Commons License 2023.09.01 -1 0 36580

Igen, bocs a helytelen időpont meghatározásért, 15 órakor indultam és és másnap 05óra 30 percre értem haza.

Ez nem nagy durranás, mert a görögországi utam 19 órai indulás melletti 10 órai érkezéssel történt.

Előzmény: balazsh (36576)
kerkyra Creative Commons License 2023.08.31 -1 0 36579

Az adatok...   Jól  bírta  a nagy  tempót a ferrarim  :)   

kerkyra Creative Commons License 2023.08.31 0 0 36578

Én  is   az  első  komppal  szoktam  Korfuról  átjönni a  szárazföldre,  és  goo  haza...   este  8  körül  nyitni  is  szoktam a  kaput    

Béci 72 Creative Commons License 2023.08.31 -1 0 36577

Igen,ez a verzió logikusabbnak tűnik.

balazsh Creative Commons License 2023.08.31 0 0 36576

Nekem valószínűbb, hogy 15 órakor indult és hajnali 5:30-kor ért haza.

Legalábbis én biztosan nem indulnék el egy nyaralóhelyről hajnali 3-kor. De persze "mindenki másként csinálja". 

És persze a pontos matekhoz még az is kellene, hogy melyik időpont melyik időzóna szerint van. 

Előzmény: Béci 72 (36575)
Béci 72 Creative Commons License 2023.08.31 0 0 36575

Valószínű,hogy hajnali 3-kor indult,és 17.30-kor volt otthon,ami 14,5 óra.

Előzmény: Erzsi2091 (36574)
Erzsi2091 Creative Commons License 2023.08.30 0 0 36574

Na neeee, számolj mégegyszer utána.

Előzmény: szabbibaki (36572)
Béci 72 Creative Commons License 2023.08.30 0 0 36573

Tényleg nagyon jól jöttél,majdnem,mint egy repülő🙂

2,5 óra alatt haza érni,tényleg nem semmi!🙂

Előzmény: szabbibaki (36572)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.30 -1 0 36572

Ja és vegyük figyelembe a nem kevés nem pályás útvonalat.

Előzmény: szabbibaki (36571)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.30 0 1 36571

Tegnap 3órakor indultunk Stavrosból, 5óra 30-ra már - Salgótarján mellett- hazaértünk. Nem variáltam a határokkal, Gr-Mac és Mac-Srb 10 - 15 percek voltak, viszont a félelmem beigazolódott, mivel a 3 lehetséges Srb-Hun határ közül 2 elesett, így Hercegszántó mellett döntöttem(hála az előre intézett adatforgalmamnak "3napos") itt egyedüli átkelőként pár perc volt csak a belépés. Laza tempóval (max 120Km/ó) , kevés megállóval/pihenővel, de a korlátozások szigorú betartásával szerintem jó időt futottam.

kerkyra Creative Commons License 2023.08.28 0 1 36570

Hazaértünk Reggel magyar idö szerint 6.45-kor elindultunk Igoumenitsából a kikötőből , Bitolának jöttünk nulla autó... Majd Pelincei kis határ, mert Presevonál képek alapján nagy sorok voltak.. Jól döntöttünk, kb 5 perc alatt át is értünk Szerbiába.... Onnan relatíve nagy forgalom mellett haladtunk, Kipróbáltuk az elkerülőt.. Tompát néztem ki hazafele ,az is jó választás volt, kb 25 perc és át is jutottunk. Onnan már csak az M5 és itthon is.. 20.20-kor nyitottam a kaput

feketefelho Creative Commons License 2023.08.25 0 0 36569

A tűztől akár már mehettek is, elég szépen folytják el egyre nagyobb területen.

Füst az még biztos lesz (messzire nyúló, DNy felé tartó füstcsóva látszik a műholdképeken, talán még Szartiról is látszik).

Előzmény: feketefelho (36564)
Medvard Creative Commons License 2023.08.25 0 0 36568

A leggyorsabb úgy szokott lenni, hogy elindítod az ügyintézést bármelyik kormányablaknál, de az érkeztetést a központi okmányirodába kéred. BP.  Visegrádi utca. Itt hétvégén is át lehet venni az elkészült okmányokat.

Előzmény: F40 (36565)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.25 0 0 36567

Ahogy kivi000 írta, csináltass újat!

Esetleg, ha akadékoskodnak, mond azt, hogy elveszett ... az egész családé :-))).

(Persze, ha elmondod, mi a tényleges oka, akkor a normálisabb ügyintéző simán megoldja. Bármelyik kormányablakban lehet kérni a cserét.)

kivi000 Creative Commons License 2023.08.25 0 0 36566

Kb. 1 hét alatt kész az új személyi, kérj egy újat. (Vagy útlevelet ha necces, hogy megérkezik-e az új személyi.)

F40 Creative Commons License 2023.08.25 0 0 36565

Sziasztok!

Szeptember elején utazunk Görögországba két hetes körútra. Észak-Macedóniában elvileg van olyan szabály, hogy a személyi igazolvány érvényességének még legalább 3 hónapig tartania kell az országból való kilépéskor, a miénk viszont októberben lejár. Érdemes emiatt Bulgária felé utazni, vagy nem foglalkoznak ezzel a macedón határon?

Köszönettel,

F40

feketefelho Creative Commons License 2023.08.23 0 1 36564

Ránéztem a műholdas mérésekre, a piros szín mutatja az aktív tűzfészkeket.

Nem túl rózsás a helyzet ott keleten.

Itt tudod megnézni az aktuális helyzetet.

Előzmény: szabbibaki (36563)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.23 0 0 36563

Tegnap (kedden) kb abból az irányból érkezett felénk(Stavros) is, de reggelre eltűnt minden.

Ma már tökéletes időjárást kaptunk kárpótlásul.

Előzmény: feksza (36562)
feksza Creative Commons License 2023.08.23 0 1 36562

Alexandrupolinál van a tűz,Keramoti után van a Török határ irányába,mi is kaptunk a füstből és a hamuból thassoson.

Előzmény: szabbibaki (36554)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.23 0 1 36561

Erre se figyeltem. kivi000

Előzmény: Katana750 (36560)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.23 0 1 36560

Köszönöm. Kiwi javaslata is teljesen megfelelő.

Előzmény: szabbibaki (36559)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.23 0 1 36559

Ha bármilyen alternatív lehetőséget keresel útvonal megválasztására, Katana és Feketefelhő tanácsait mindig fogadd el!

Én csak egy lelkes kóborló vagyok, ráadásul általában sosem megyek kétszer ugyanazon útvonalon (persze néha balf@szságom miatt sem), de ha időm engedi nem is bánom,mert így sokat/újakat lehet látni, megismerni.

Előzmény: Szamekh (36555)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.23 0 1 36558

Ha mehetnéked van és még nem voltatok, javaslom Edessát! A vízesés tényleg látványos, ingyenes, a parkolás is, 150-160km. Sztavroszról, kevesebb mint Alexandrupoli. Nem száraz környezet, biztos nincs tűz arra. Egy kirándulós napnak jó. Nem zsúfolt hely. 

Előzmény: szabbibaki (36554)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.23 0 1 36557

Mrdaja(NMK)-Doirani(GR.) Ez a határ neve. Dorian az nem tudom mi. Most látom egy hotel neve Athénban. 

kivi000 Creative Commons License 2023.08.23 0 1 36556

Pl. így.

Szamekh Creative Commons License 2023.08.23 0 0 36555

Ha Evzonit el szeretnénk kerülni, hol kell kerülni Dorian felé? Köszönöm!

Előzmény: szabbibaki (36548)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.22 -1 0 36554

Személy szerinnt engem az autópálya nyír ki.

Utána valósággal felpörögtem.

Egyébként ma irgalmatlan nagy füstfelhő takarta ki a napot, állítólag a TR határ környékén csaptak fel a lángok, így valószínű nyomtam egy DELetet a kircsinkre.

Előzmény: feketefelho (36553)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.22 0 0 36553

"Éjjel 2-3 között volt egy holtpont, de ott sűrűbben megálltam, ..."

Régebben én is így csináltam, de mire leértünk teljesen ki voltam nyiffanva. (Hazafelé szintén...)

Pár éve megelégeltem, azóta nappal utazunk, tranzitszálláson alszunk (ha kell) és másnap megyünk tovább. Ráérünk.

Tudom, akinek kevés a szabadsága nem engedheti meg ezt a "luxus"-t.

További jó nyaralást!

Várjuk a híreket!

Előzmény: szabbibaki (36552)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.22 -1 0 36552

Kicsit lassú, lakott területeken 40, Valandovonál mértek is, de pihentem a pálya után, nézelődtünk, mert nem kellett sietnünk.

Déltől lett volna szállás elfoglalás, de 10- kor itt voltunk. Éjjel 2-3 között volt egy holtpont, de ott sűrűbben megálltam, torna/mosakodás, aztán uccu neki.

Előzmény: szabbibaki (36551)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.22 -1 0 36551

Miravci, ahogyan írtad.

Előzmény: Katana750 (36550)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.22 0 0 36550

Végülis hol mentél le az E75-ről?

l? 

feketefelho Creative Commons License 2023.08.22 0 0 36549

:-)

Kis forgalom, ráérnek, alaposabban dolgoznak.

Minket hazafelé a nulla forgalmú bolgár-szerb hegyi határátkelőnél néztek meg alaposabban a bolgárok.

Kb. 7-8 percig tartott.

szabbibaki Creative Commons License 2023.08.22 -1 1 36548

Ha telefonról fórumozok, rohadt béna vagyok!

egyébként most érkeztünk meg Stavrosba, Tompa-Kelebia, Srb-Mac nem válogattunk, viszont megpróbáltuk Dorjant, 4 autó 10perc.

Éltemben először nézte át a csomagunkat a hiperaktív Görög vámos.

Előzmény: feketefelho (36544)
doki64 Creative Commons License 2023.08.22 0 0 36547

Köszönöm.

Előzmény: Katana750 (36546)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.21 0 0 36546

17 év feletti utasonként nem uniós zárjeggyel. Unióssal 10 de nem esküszöm meg rá. Utánajárhatnak, hogy tuti saját fogyasztásra hozod. Nem folytatsz keresekedelmi tevékenységet meg hasonlók. Valami ilyesmi rémlik. A neten biztos utána lehet nézni!

Előzmény: Medvard (36545)
Medvard Creative Commons License 2023.08.21 0 0 36545

Ha jól emlékszem egy liter/fő.

Előzmény: doki64 (36538)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.21 0 0 36544

Most olvastam vissza a török autós topicot ... két éve már meséltem éppen neked ezekről.

Itt: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=158664913&t=9131635

Azon a környéken (823. hozzászólás) keresgélj!

Előzmény: szabbibaki (36539)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.21 0 0 36543

Nem akarom szét OFF-olni a topicot.

Gyere át a másik, korábban linkelt "Törökország autóval" topicba!

Ott majd mesélek.

Előzmény: szabbibaki (36539)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.21 0 1 36542

Miravcit mert én arra szoktam menni. Szmokvica a térképen egyszerűbbnek tűnik de arra még nem mentem. 

Előzmény: szabbibaki (36541)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.21 -1 0 36541

És Te jószívvel melyik opciódat ajánlanád?

Szerintem délelőtt 8 körül érnék oda, hogy válasszak.

Előzmény: Katana750 (36425)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.21 -1 0 36540

Egyébként, tudom, hogy csak Én várom, de kb 18 óra körül indulunk. 3 óra a határ, addig minden létező fórumot csekkolok, egyáltalán nem vagyok időhöz kötve, de órákat nem szeretnék vegetálni.

szabbibaki Creative Commons License 2023.08.21 -1 0 36539

"be lehet hajtani a belvárosba és ott parkolni (ezzel azért csak óvatosan)."

Na erről lécci még valamit...

Pont a parkolási szokások még amelyek érdekelnek.

Előzmény: feketefelho (36537)
doki64 Creative Commons License 2023.08.21 0 0 36538

Sziasztok

Pontosan megtudná valaki mondani Görögországból /EU tagállam/ Magyarországra, Szerbián keresztül mennyi 22%-t meghaladó alkoholos italt lehet behozni személyenként?

feketefelho Creative Commons License 2023.08.21 0 1 36537

Még egy kis OFF (bocs).

Én, amikor csak tehettem, kerültem Törökországban az autópályákat.

Matricát kell venni (HGS), bedugulnak, nincs menekülő út (mint más pályákon), benzinkút elég ritkásan.

Ezekkel párhuzamosan futnak a Dxxx jelű utak, itt (BG-Isztambul között) ez a D100-as.

Pálya minőségű, de városokon átvezető utakról van szó (alig kell lassítani emiatt, mert többnyire el vannak kerítve a lakott területtől).

Ingyenesek, gyorsak, lépten nyomon benzinkút, pihenő, ....

Én szombat, vagy vasárnap reggel szerettem Isztambulba érkezni. A szokásosnál lényegesen kisebb a forgalom, be lehet hajtani a belvárosba és ott parkolni (ezzel azért csak óvatosan).

ON

...  tervben van Tassos, onnan már csak egy lépés TR.

Azért elég nagy az a lépés ;-)))), de nem lehetetlen.

Előzmény: szabbibaki (36536)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.21 -1 0 36536

Köszönöm.

Egyébként Stavros a bázis, de ott csak a szállást, meg esetleg az tavernákat látogatjuk.

Folyamatos mozgásban vagyunk, keressük az elhagyatott szép partokat. Most tervben van Tassos, onnan már csak egy lépés TR.

Előzmény: feketefelho (36535)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.21 0 1 36535

Utoljára 2018-ban mentem ezen az útvonalon. Az Egnatia Odos Kavala után elég trágya volt akkor (talán már megjavították), mérgelődtem is, hogy ezért a sz@rért van pofájuk pénzt kérni ...

Régen se pihenő, se benzinkút nem volt azon a szakaszon (le kellett hajtani a településeknél a kutakhoz), de azóta pihenőhelyet már többet is építettek, talán már kutakat is.

2018-ban hazafelé jövet én Ipsalánál teletankoltam és azzal mentem Bulgáriáig.

OFF

Az útvonaltervező szerint a Szaloniki-Isztambul táv ~600 km, amit 6.5 óra alatt meg lehet tenni ... Na igen, csak pihenni is kell, meg tankolni és van ott egy határ is ... Ez a határ egyébként a kedvencem, itt soha sem (na egyszer azért igen, de akkor áramszünet volt) kellett sokat várni az átléptetésre. Más országokkal ellentétben a török oldalon át kell hajtani vagy 4-5 kapun, mindenütt ellenőriznek valamit, de ettől függetlenül pikk-pakk megvan az átléptetés.

Van erre a témára szaktopic: Törökország autóval. Nézz be oda!

Legutóbb 2021-ben jártam Törökországban, akkor tényleg nem itt, hanem Kapikulénél léptünk át Bulgáriába (jól emlékszik Katana), ami nem volt valami nagy élmény.

Tömeg, tolongás, baleset, a bolgárok lassúsága ... a törököket szivatták. Minden török autót 5 percig ellenőriztek (volt belőlük egy csomó), bennünket kb fél perc alatt elintéztek. A kalotinai BG-SRB határ sem volt sokkal jobb (szeptember közepén voltunk egy török körúton).

ON

Szóval hajrá! Lehet arra menni, Kavala után csökken a forgalom (az már nem a kimondottan turistás vidéke Görögországnak). Itt-ott fel feltűnik egy minaret, ez is jelzi, hogy közeledik a török határ.

(Az 1921-es lakosságcsere ellenére itt szép számmal maradhattak muzulmánok.)

Előzmény: szabbibaki (36529)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.20 0 1 36534

OFF

Helyesbítek.

Ipsalától a D110-es vezet tovább, csak Isztambul előtt kapcsolódik össze a D100-assal (nekem csak az maradt meg, mert azon értünk be a városba). A D100-as amúgy folytatódik az ázsiai részen.

ON

Előzmény: feketefelho (36533)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.20 0 1 36533

A görög részre ITT VAN A VÁLASZ.

7 fizetőkapu, 10€.

A török rész Ipsalától a D100-on ingyenes. Jó minőségű 2*2 sávos autóút, tele benzinkutakkal (lényegesen olcsóbb az üzemanyag, mint Görögországban). 

feketefelho Creative Commons License 2023.08.20 0 0 36532

:-)

Voltunk onnan is.

Előzmény: Katana750 (36531)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.20 -2 1 36531

Személyautóval sosem mentem így, sztambulba. Kamionnal otthonról meg Hamburgból de van valami kiszámoló ami tudja ezeket az adatokat. Az Egnatia Odos autópálya a török határig megy. Ipsala-Rodostó és a Márvány tenger mellett sztambulig. Szalonikiből így. A mellékutak teljesen jók TR.-ban. Asszem Feketefelhő fórumtárs meg is csinálta a török utat csak ő is Bulgária(kapitan andrejevo) felől! Görögországból nem jutna eszembe átmenni a névrokonokhoz, de azért lehet újítani!  

szabbibaki Creative Commons License 2023.08.20 0 0 36530

Tudom, hogy ez a GR autóval csoport, de tudom, hogy itt kapom meg a választ!?

szabbibaki Creative Commons License 2023.08.20 -1 0 36529

Gondolom már megvolt a Tesszaloniki-Isztambul útvonal is neked!?

Ha igen ténylegesen mennyi idő alatt küzdhető le - nyugdíjas tempóval, a büntik elkerülése miatt- pályadíjjal kb mennyivel lehet számolni?

Előzmény: Katana750 (36528)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.20 0 1 36528

Fordított sorrendben írok, így sikerül most. 18.-án 9:00 kor indultunk Korinosból Vidinbe. 560 km. 7 óra. Előző este online megvetem a bolgár útadót ami 13 leva(2600ft). A görög bolgár határ Promachonas-Kulata. Végig pálya Korinostól. A határ 6-7 perc volt. Kresnáig tart a bolgár pálya. 45 km. Utána lassul a menet Blagoevgradig. 35 km. a pálya folytatásáig, van 16 km. ahol fizikailag elválasztott az út, hogy ne lehessen előzni, ha bekap az ember egy félőset maga elé akkor így járt. Szófiáig megint pálya, teljesen rendben van. A szófiai kőrgyűrűről a 8-as út vezet Dragoman-Kalotina felé én eggyel tovább mentem a 81-esre. Innen fokozatosan emelkedik és kanyargósodik az út ami jó minőségű. a 32°c visszament kellemes 22-re és gyönyörű táj érintetlen természet látható. A forgalom kevés mert 12t. súlykorlát és 12 méter hosszkorlát van érvényben az úton. Akik erre járnak nagyrészt ismerik az utat úgyhogy nincs az a töketlenkedés ami a Kresna völgyben. Vidin nem tett rám túl nagy hatást, mondjam így. Nagyon jó hotelben szálltunk meg, az hibátlan volt. 610 km. a hazaút Vidinből Gyálig, ha Nagylak működik és az M5 pálya itthon rendben van. Egyik sem ment, így 655km. volt. Ezt a Varsánd-Gyula határt tudom javasolni, kb. 1 órát tett rá az útra de semmi várakozás nem volt és Békéscsabától-Lakitelekig az M44 olyan volt mintha ciánoztak volna. Matrica nem kell rá(egyelőre). Az M5-ön Inárcstól-Alsópakonyig vörös vonal volt(vélhetően baleset) Ezért Kecskemétről a régi 5-ös úton gurultam haza. Nagyon bosszantó módon megy a menet a bolgár-román határon. Kamionnal örülök neki de személyautóval pont a legnagyobb probléma az autószállítók beengedése a 3,5t. alatti sorba. Nincs olyan hülye rendőr aki ne tudná, hogy nem könnyű pótkocsi amit húznak, szerintem az üres súlyuk eléri a 750 kg.-ot de nem az számít hanem a megengedett legnagyobb össztömeg. Tuti, hogy több mint 4250kg. 3 személyautóval meg ne is beszéljünk róla! Csak Schengenben bízhatunk és akkor meggyorsul a menet! Autózok még egy kicsit. Lefelé végig az E-75ön 5,33/100 km. volt az étvágya az öreg Astrámnak.(klíma nem kellett éjjel mentünk, néha 13°c volt szóval inkább fűteni kellett augusztus 8.-án) A makedón gázolajjal megjártuk Vidinig és a kevesebb autópálya a klímázás ellenére nagyon kedvező 4.88lit./100 km.-es fogyasztást hozott. Vidinben a Pannónia bulváron ŐMV kút,a maxx motion 3,11 leva/liter volt(x 200 ha forintosítani akarja valaki). A normál gázolaj 2.70 körül mozog Bulgáriában. Romániában a benzin 7.22, gázolaj 7.41 lej Basarabi és Szörényvár között, később már nem néztem. 78 forint körül kell szorozni ha forintosítani akarja valaki! A rovignieta bódé a határon nem volt nyitva úgyhogy online (a hídpénz 6€ kifizetése után félreálltunk)vettük meg. 14 lej. Néhány rosszarcú alak biztatott, hogy menjünk el a petrom kútig ahol meg lehet venni! Ne tegye senki. Drágábban adják, csak lejért kp. Ha azon az 1 km.-en kifogod a rendőrt, nincs pardon. Összesítve a hazajövet 17 óra volt ezen a módon, ebből 1 óra volt amit a Duna hídon ácsorogtunk. A többi határ nem volt összesen 10 perc. És szombat! Erre számítson aki ezt a menetet(jövetet) választja amikor az exjugoszláv pálya gázos!

Katana750 Creative Commons License 2023.08.19 0 1 36527

Összeesküvés elmélet következik. Bolgár, görög idő szerint 9:00 kor indultunk, 15 perc a határ ami zöld a hivatalos közlés szerint. 0-15 perc. Na még soha ennyire nem voltam a sorompótól(1 nyitott sor). 45 perc szarakodás után a nőm azt mondja én beírom a frankót! Saját nevén publikál nem nicknéven. 3 perc múlva elondul a sor, 2 perc múlva megugrunk. Gyorsan nyitottak+2 sort! A bolgár rendőr, mosolyogva mint ismerőst szólította nevén a nőmet! Így volt 1 óra Vidin-Calafat. Romániában nagyon kemény menet volt a haladás. Személyautók módjára haladni akaró bolgár tréleresek(üresen nyugat felé mennek autókért) állat módjára mennek, előznek, tökön mákon át semmit nem nézve. Borzalmas román sofőrök előznek falun belül életüket kockáztatva(és másokét) hogy 3 sarokkal később leforduljanak a főútról. Nagylak 240 perc volt de Battonya is 120. Varsánd-Gyula volt a megoldás, 3 perc. Mára ennyi.

Előzmény: feketefelho (36526)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.19 0 1 36526

Az elég jó idő.

Ránéztem BW-re ... Röszke 1 befelé 5 óra.

Nem szabad arra menni.

Előzmény: Katana750 (36525)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.19 0 0 36525

Szilkaomlás lehet most is de az út tökéletes és forgalommentes. Vidin-Gyál így szombaton, aug. 19.-én 10 óra. 

Előzmény: feketefelho (36524)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.19 0 1 36524

"Kostinbrod és Berkovica" felé?

Még 2000 környékén jártunk Bulgárián keresztül Görögországba , de mindig a Botevgrad-Vratsa útvonalon mentünk Montana felé ....

(Anno a térképen még Mihailovgrad-ként hivatkoztak erre a településre, odaérve meg látom a táblán, hogy "Montana"-ban vagyunk.

Na, mondom a családnak, útközben valamikor teleportálhattunk, mert Görögországba indultunk, de az USA-ba érkeztünk.

Aztán persze a látvány gyorsan meggyőzött, hogy ez nem az a Montana.)

Akkor ezt a berkovicai részt nem nagyon ajánlották (szép, de a sziklaomlás miatt veszélyes volt). Ezek szerint már ez is a múlté.

Talán egyszer majd arra jövünk, megyünk....

Előzmény: Katana750 (36523)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.19 0 1 36523

Szófiáig kevesebb min 40 km. ami nem autópálya, utána jön az érdekes rész(81-es út) Kostinbrod és Berkovica között olyan mint Diósjenő és Kemence között csak nem 10 percig hanem másfél óráig! Én nagyon bírom. Kb. 5 éve teljesen rendben van az út. 9 kor indulunk a hídhoz.

Előzmény: szabbibaki (36522)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.18 0 0 36522

Aztán Románián keresztül haza?

Ez nézelődős út inkább, mint haladós?

Előzmény: Katana750 (36521)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.18 -1 1 36521

Stavrosra teljesen rendben van a Doirani határ. Csak arra figyelj, hohy Drosatónál Kilkis-Szaloniki az irány! Aztán meg Kavala. Mi már Vidinben vagyunk, szuper tranzitszállásunk van, megnézzük a Dunakorzót a bolgár szemszögből.

Előzmény: szabbibaki (36519)
Aszi60 Creative Commons License 2023.08.18 0 1 36520

Tavaly hazafelé nekem is stimmelt az 1-2 óra, de nem úgy, hanem úgy, hogy délután 4 körül beleszaladtam a belgrádi dugóba, és másfél óra múlva jöttem ki belőle. Mostantól csakis az elkerülőn megyek.

Előzmény: szabbibaki (36518)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.17 -1 0 36519

Ja és asszem keddi napon.

Most is héffőn szeretnék indulni, de konkrét időpont még nincs, igaz nekem a Szerb határ is 3 óra(S.tarjánból). Azon agyalok, hogy a Görög határra hamarabb kellene érnem, mert tavaly kb. 1 óra volt, de már utánnunk eléggé megnőtt a forgalom.

Most az okosságokat összegyűjtve a Dojran-i átkelésen filózok, mivel Stavros a cél, még Km-ben is jó lehet.

Előzmény: szabbibaki (36518)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.17 0 0 36518

Tavaly Én is kb 1-2óra körül mentem keresztül, mint kés a vajon. Jó nem 120-al, de sztem gyors volt.

Előzmény: Katana750 (36516)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.17 0 0 36517

Na, pont a Ti (felete../katana) véleményetekre vagyok kíváncsi, mert a fórumozásokon már lejött, hogy Ti már párszor megtettétek ezeket az utakat párszor.

A tervezőket vágom, csak a valóvilág a lényeg, rendőr,kamera, éjjel/ nappal...stb.

Katana750 Creative Commons License 2023.08.17 -1 0 36516

Így van. 18 perc volt nekem is. A legrövidebb városi meg 13 de 110-120 végig éjjel 2-kor.

Előzmény: feketefelho (36515)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.17 0 1 36515

A bal oldali ablakban a "forgalom nélkül" opciókat nézve ("A következőn keresztül" szöveg alatt ) azt látod, mennyi a menetidő az elkerülőn, illetve a városon keresztül a két útvonal találkozási pontjai között.

(Ez napszaktól független adat.)

Ha betartasz minden sebességkorlátozást, az elkerülő a gyorsabb (érdemes, mert a várost telerakták kamerával állítólag).

És még egy dolog. Azok közül, aki eddig kipróbálta az elkerülőt, még senki sem mondta, hogy olyan szar, hogy legközelebb biztos a városon keresztül fog menni.

(Az ellenkezőjét annál többen.)

Nem hittéríteni akarok, de ezek a tények.

Én júliusban oda-, és visszafelé is 18-19 perc alatt tettem meg ezt a távot (GPS szerint betartottam a sebességhatárokat), a Google eleve erre tervezett, mert ez volt a gyorsabb. 

Előzmény: szabbibaki (36514)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.17 0 0 36514

Ezek gondolom napközbeni tapasztalatok?!

Előzmény: feketefelho (36513)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.17 -1 1 36513

A szabályok betartásával semmit sem spórolsz. A városi 80 km/ó-s max sebesség ellensúlyozza a valamivel kisebb (~1.5 km távolságot).

Nézd meg előtte a GPS-t (online!) és ha semmi probléma nincs a városban, akkor arra is mehetsz, de hazafelé úgy van kialakítva az út, hogy ehhez le kell térni a pályáról.

Ha nem csinálsz semmit, akkor szépen körbeautózod Belgrádot az elkerülőn (nem kell sasolni, hol kell letérni ...).

Én többet biztos nem megyek a városon keresztül (elég randa, meg volt, hogy már bekerültem dugóba ... egy óra alatt sikerült átmenni rajta).

Előzmény: szabbibaki (36511)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.17 0 1 36512

Éjjeli menetben 3-5 percet nyersz ha keresztül mész Belgrádon. Ehhez kell, hogy ne vegyen ki a yard a lehajtható után! Engem tavaly kivett, hogy a biztonsági övet ellenőrizze. 

Előzmény: szabbibaki (36511)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.17 0 0 36511

A Belgrád elkerülővel mennyi időt lehet spórolni, nekem mindig sikerül keresztülmennem-hozzáteszem nem tudatosan, hopp itt vagyok, akkor b@ssza kutya-igaz nem nagy tempót diktálok és többnyire éjszaka megyek, ezért nem is panaszkodtam még soha. Most, elvileg hétfő este indulunk és eltökélt szándékom, hogy kipróbálom. (vagy nem?)

Katana750 Creative Commons License 2023.08.17 -1 0 36510

Vélhetően a kisebb energiatartalmú biokomponensek nem voltak belekeverve abba a nyálba! Otthon úgy rémlik 7% a mocsoktartalom! A 95-ös benzinbe 10%. A maciknál van külön biokomponenses dízel de én nem olyat tankoltam. Tavaly az X5-el voltunk, azzal semmi látványos nem volt. Az öreg Opel úgy látszik érzékenyebb. A gépkönyve szerint max. 5% lehet a bio! De mit tehetek ha 7 amit a kúton árulnak? Semmit.

Előzmény: feksza (36504)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.17 -1 0 36509

Akkor releváns a kérdésed, ha azt is közlöd, hogy melyik nap hány órakor leszel döntési helyzetben!

Előzmény: Béci 72 (36507)
feksza Creative Commons License 2023.08.17 -1 0 36508

Fogalmam sincs,arra emlékszem hogy olyan úton mentünk ahol gyakorlatilag a madár se járt.Az út nem volt rossz,de ez nem az az út volt amerre szokás menni a meteorákhoz.

Előzmény: Törölt nick (36506)
Béci 72 Creative Commons License 2023.08.17 0 0 36507

Gondolom,hogy jó,a kérdésem az volt,hogy érdemes-e kerülni?

Eddig még Belgrádon is haladósan át tudtunk menni.

Előzmény: Apache7 (36500)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.17 0 0 36506

Ez melyik faluban volt?

Előzmény: feksza (36504)
Kód 001 Creative Commons License 2023.08.16 -1 0 36505

Tegnap este 22 30 kor indultunk..Borderwatcher zöldet jelzett Röszkénél, bejött, 17 perc volt. 

Autópályán nem voltak sokan, belgrádi elkerülő is gyorsan megvolt. Belgrád után egészen jó volt az út, Nis elött ÖMW kút: ingyenes wc, patika tisztaság. 

Makedon határ : 40 perc. Tankolás Lukoilnál, Skopje elött, 1 liter 81 mkd. dízel. 

Nekem úgy tünik, jobban tetszik a kocsinak.....Benzinkútnál a wifi segitségével megint a Borderwatcher: azt írta, evzoni jó. Jó is volt, 15 perc. 

feksza Creative Commons License 2023.08.16 0 0 36504

Nekem is van egy hasonló tapasztalatom,még jó pár éve akkor még az asszony A mercijével jöttünk,1.7dizel.Mentünk a meteorákhoz,mondom majd valahol tankolunk ami útbaesik,hát nem volt ilyen,aztán mentünk felfelé valami hegyi faluba mondom akármi van most már tankolni kell,volt egy ház udvarán egy konténer,abból lehetett tankolni,albán tulajjal.Na,hát a merci még az életbe nem ment el annyit egy tankkal mint azzal amit az albán adott nekünk.

Előzmény: Katana750 (36502)
1 valaki Creative Commons License 2023.08.16 0 0 36503

a sima benzinben tényleg nem oldódik a víz.

De olyat már nem kapsz, mert az etenol előállítása olcsóbb, és így sokkal nagyobb a hasznuk rajta/ liter.

A régi emlékeim szerint a víz mintha elég jól keveredne az alkohollal, és a benyában már eléf sok az alkohol.

És az alkohol meg elég jól keveredik a benyával, mert együtt veszed.

Tehát mióta ezt a sz@rt keverik a benyához, igen jól elegyedik a víz benne.

Előzmény: 409 (36501)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.16 -1 0 36502

Gázolajnál ellenkező a tapasztalatom. Kilépés előtt Röszke, maszek petrol vagy határ petrol kútontankoltam tele az öreg, 360 ezret futott G Astrámat. 615 volt a nyál, az ŐMV-n 677. Nem szokott füstölni a kocsi, most adta az ívet ha odakokszoltam neki. Az utolsó Lukoil kúton 40.3 liter 756 km.-re, nem volt rossz fogyasztás a füstölgés ellenére. Most már itt Görögországban mentünk kb. 500 km.-et, a makedón nyállal nem füstöl, ha keményen gyorsítok, akkor sem. Azt mondjuk nem néztem, hogy esetleg prémiumot tankoltam e de szerintem nem. Úgy rémlik 79,50 MKD/liter volt az ár!

409 Creative Commons License 2023.08.16 -1 1 36501

Nem vitatva a figyelmeztetés jó szándékát, de ha magad is végig gondolod, bizonyára belátod, hogy ilyen nincs.

A benziben nem oldódik a víz. Így az mindig víz marad a tank alján és vízként is jön ki onnan. Ekkor nem a keverékarányra* fog panaszkodni, hanem megáll, de legalábbis rángat, kihagy, durrog a motor. Szóval az a vizezik a benzint, régen és ma is hiedelem, ha a nem fent írt jelenség lép fel.

* "Hibakód alapján Oxigén aránya több volt a benzin adagolásakor és ezért villant be."

Ilyen hibakód nincs. Valószínűleg szegény keverékre panaszkodott, vagyis sok levegőhöz kevés benzin. Hogy ennek mi az oka, azt ezek a rendszerek nem tudják detektálni. A távolkeleti autóknak elég szigorú a keverékfelügyelete, elég kicsit rosszabb minőségű üzemanyag is a hibajelzéshez.

Előzmény: Apache7 (36499)
Apache7 Creative Commons License 2023.08.16 -1 1 36500

Belgrád elkerülő teljesen jó! Igen alagutaknál vannak korlátozások de nagyon jó volt oda vissza. Ja az alagutaknál mi mentünk csak 80 -al :) sokan előztek...

Előzmény: Béci 72 (36472)
Apache7 Creative Commons License 2023.08.16 0 1 36499

Sziasztok. Mi sikeresen hazaértünk de Skopje KIA szervízbe beugrottunk. Sajnos a Doriani görög mak. Határnál lévő talán MAK petrolnál tankoltunk és utána kivillant a.motor check lámpa. :( minden rendben volt a motoral olaj és hűtővízzel ezért lassan mentünk mert pénteken 5 ig nyitva volt még a szervíz kb. 150 km. Segítőkészek és gyorsak voltak. Hibakód alapján Oxigén aránya több volt a benzin adagolásakor és ezért villant be. A szervízbe elmondták hogy a TRANZIT ÚTVONALAKON AUTOPÁLYÁKON SAJNOS VIZEZIK A BENZINT SOK HELYEN. Szóval 1.5 óra kitérő és 1500 mak pénz (kb.9500 Ft) máris drágává tette az olcsó Makedón benzint :( Azért írom hogy nem csak régi hiedelem, még ma is van ilyen). És a pisztoly felcserélés is játszik még.... Javasolták a szervízben hogy 100 as benzinnel javítsuk útközben.  Belgrádra lefogyott OMW nél raktunk bele elég húzós áron 218 szerb dínárért 29nlitert. Makedoniában ha a kúthoz beállva a kutas a 98 as pisztolyt fogja meg akkor inkább abból tankoljatok szerintem ne a 95 ös ből. Sorry a negatív komment miatt de nagyon bosszantó volt. 

Aki még most fog utazni annak szerencsés, probléma mentes utat kívánok.

Katana750 Creative Commons License 2023.08.15 -1 1 36498

Fasza! A tó elején Makpetrol van de nem oszt, szoroz. Akkor nyugodalmas nyaralás kívánok, mi péntek reggel9-kor indulunk de nem az egyenes úton. Vidinben megalszunk egyet és úgy megyünk haza.

Előzmény: feksza (36497)
feksza Creative Commons License 2023.08.15 0 1 36497

Serres felé mentünk,igen a kút is megvolt,illetve hát már nem is emlékszem melyik volt,de ott a tó elején mindjárt.Komp az megint jó volt,megvettük a jegyet aztán már indult is a sor,próbáltam a komp induláshoz igazítani a határ utáni menetidőt.De mondták itt hogy volt olyan elöttünk egy nappal hogy 2kor vett jegyet és 5kor fért fel a kompra.

Előzmény: Katana750 (36495)
Aszi60 Creative Commons License 2023.08.15 -1 1 36496

Zgen, működik az átlagsebesség mérés, de nem a két kapu között, hanem azokon belül, 5-15 kilométeres szakaszokban. De az is lehet, hogy a háromlábú mérését a kapu után "realizálják", amikor a megállítással nem okoznak balesetveszélyt.

Előzmény: babaci78 (36493)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.15 -1 1 36495

Az derék! Én fél 11 körül néztem és akkor 0-15 perc volt és az élőkép szerint is 1-2 kocsi lézengett BG. irányába. Megtaláltad az OKTA kutat a határon vagy korábban itattad meg a lovakat? Végül Kilkis-Szaloniki felől mentél a pályán vagy Rodopoli-Serres a régi országúton? Hajóra mennyit vártál?

Előzmény: feksza (36492)
feksza Creative Commons License 2023.08.15 0 1 36494

Elötte pár km-rel mértek.Egyébklnt rendőrt is alig láttam.

Előzmény: babaci78 (36493)
babaci78 Creative Commons License 2023.08.15 -1 1 36493

Ezek szerint mégis érvényben van az átlagsebesség mérés, ha a rendőr a kapunál szedte ki a gyorshajtókat? Vagy a háromlábú által bemérteket a kapunál vadászták le?

Előzmény: feksza (36492)
feksza Creative Commons License 2023.08.14 -1 2 36492

Észak-Maci fele jöttünk végülis.Reggel fél 8kor indultunk tovább,Bulgária fele 100percet írt,így Macedónia fele jöttünk,itt sem volt túl jó,40perc alatt jutottunk át.Viszont amíg tudtuk néztük a bw-t,Evzoninál egy órát írt,így Doriani volt az irány,meglepődve tapasztaltuk hogy egy darab autó nem volt a határon,jó döntés volt.Aztán Keramotiig ahogy beszéltük,jó mert egy kicsit meg is lehetet nyomni.ami még pozitívum hogy egyik fizetőkapunál sem volt két autónál több,korábban volt 20percet kellett várni.Mérni talán két helyen mértek.130 tempomat simán jó volt,fizetőkapunál a rendőr olvasta a kis cetlijéről hogy kit kell kiszedni.Összességében egy pozitív utazás volt.

Előzmény: Katana750 (36482)
feksza Creative Commons License 2023.08.14 0 1 36491

A helyzet az hogy nem teljesen jó amit vettem,1200rsd volt,100gb,5gb az eu-ba,viszont cseszhetem mert Észak-Maciknál nem jó.Más fajta kell.

Előzmény: szabbibaki (36477)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.14 0 1 36490

Amikor én néztem 0-15perc volt, 1-2 autó a kamerán BG.-irányába.

Előzmény: feketefelho (36489)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.14 0 1 36489

A délelőtti helyzetet (kamera+térkép) elnézve Szerbiából Bulgáriába Kalotinánál egy-másfél óra lehetett a várakozási idő.

Nézem Evzonit és Doiranit hazafelé irányban ... eléggé "együtt muzsikál" ez a két átkelő, mindkettőnél szép sor látható (a kishatáron azért kisebb). 

Kulatanál meg szinte senki. Mondjuk hétköznap van, de akkor is furcsa. Mi két hete szintén hétfőn, ilyen tájban jöttünk hazafelé ott és jó hosszú sor állt ott (amit kis szerencsével sikerült gyorsan leküzdenünk).

Előzmény: Katana750 (36487)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.14 0 0 36488

Sok ilyen “baráti” ráfutásos balesetet láttam, látok amikor vonul a(z) neue deutsche welle. Nagyon félnek, hogy valaki beelőz közéjük. Akkor nemlátják a havert aki adja az irányt és eltévednek. Ezért egymás seggében mennek. Ennek egyenesági következménye amikor egymással karamboloznak. Vagy lemaradni, vagy leelőzni! Sosem szabad követni őket!

Előzmény: feketefelho (36485)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.14 0 0 36487

Kíváncsi vagyok feksza merre ment Keramotiba! 

Előzmény: feketefelho (36485)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.14 0 1 36486

A police pont hu a hivatalos infó, csak sajnos nem szervezték meg a rendszeres "kötelező" adatszolgáltatást.

(A meteorológia ennél sokkal katonásabb rendben dolgozik, ott minden óra 50-kor elindul az észlelő leolvasni a műszereket - már persze, ha nem automata állomásról van szó és óra előtt 5 perccel elküldi a központba a mért adtokat. Sok országban nincs is külön polgári és katonai meteorológia, hanem egy cég az egész.)

Ezek a határon tébláboló kiscserkészek nincsenek "ilyen" rendhez szoktatva. 

A Borderwathcer pedig a közösségi játszótér, a fenti hasonlattal élve, ez az "amatőr észlelők" terepe. Az app készítője bízik a nagyszámú felhasználóban, akik önkéntes alapon beküldik az "észlelést". 

Jó lenne ha sokan használnák (szerintem a török vendégmukik nem is tudnak az appról, pedig ha ők használnák ... lenne ott hírfolyam.)

Előzmény: szabbibaki (36476)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.14 0 0 36485

Ilyenkor jó megnézni a kisegítő infókat a BW-ben.

Ki kell választani a határátkelőt (ráböksz), és akkor a jobb felső ikon sorban megjelennik a kamera kép és a térkép ikon.

Itt (Kulata) nincs kamera, de a térkép ikonra bökve betöltődik a Google Maps forgalom rétege és azon már látható (az aktuális helyett) a kissé korábbi állapot.

Pár perc (kb. 15-20 perc - saját becslés) késéssel mutatja a forgalmat.

Ennél már csak az jobb, ha van kamera kép is, sőt esetleg valaki jelenti esetleg az átkelési idejét ...

(Jó ez az app, csak szokni kell a használatát, én is most nyomkodtam végig, mert nem ott volt az infó, ahol gondoltam ... hanem ott, ahol logikus.)

Az összes ilyen aktuális infóval az a gond, hogy "jósolni" nem tud (statisztikálat lehet esetleg nézni) és mire odaér az ember jelentősen változhat a helyzet.

Ezért kell gyakran nézni, ahhoz meg kell a net.

(OFF.

Szombaton jöttünk haza Ausztriából, a határon kifelé hatalmas, több kilóméteres sor volt és még nem sejtették az ott ácsorgók, hogy pár kilóméterrel a határ után van egy jó nagy baleset is.

Akkor kezdték a mentést, amikor elmentünk mellettük az ellenkező irányba.

Valószínűleg Németország felé tartó törökök voltak az elszenvedői. Több autó ment egymásnak.

ON.)

Használni kellene ezt az appot.

Előzmény: Katana750 (36484)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.14 0 0 36484

A bolgár görög határ mind szürke, semmi infó.

Katana750 Creative Commons License 2023.08.14 0 0 36483

Na most néztem meg, Kalotina hibátlan, semmi sor. Presevo több mint 1 óra, Evzoni 50 perc tehát jobban járt ha Bulgária felé ment. Innen nézve az infókat teljesen rendben a bw.

Előzmény: Katana750 (36482)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.14 0 0 36482

Kíváncsi vagyok feksza vajon merre indult el Nisből! Bulgária felől közelebb van Thasos de lehet, hogy Kalotina bukó időben. Mondjuk Keramotiból sötétedésig mennek a hajók sűrűn úgyhogy nincs hova rohanni! 

Katana750 Creative Commons License 2023.08.14 0 0 36481

Nekünk folyamatos és pontos volt amikor jöttünk lefelé és elég sok volt az újonc is.(köztük az én nőm)

Előzmény: szabbibaki (36480)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.14 0 0 36480

Hát éppen arra panaszkodnak, hogy kevesen és ritkán adják az infót.

Előzmény: Katana750 (36478)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.14 0 0 36479

Adják az infót. 

Előzmény: Katana750 (36478)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.14 0 0 36478

A p.hun, hogy teszel közzé infót? Úgy tudom a posztos rendőr frissíti. A BW.-n meg adjáj az onfót a használók.

Előzmény: szabbibaki (36476)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.14 0 0 36477

A yettel kártya mennyibe kerül és hogy működik? Van olyan lehetőségem, hogy a meglévő előfizetésemhez (telekom)

2 gigát 2 napra 1600Ft(?) csatoljanak. Számomra az utóbbi kényelmesebb, mert nem vagyok egy "telózsonglőr".

Előzmény: feksza (36475)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.14 0 0 36476

Na most akkor a police.hu, vagy border?

Teljes joggal panaszkodnak az emberek, hogy mindenki csak használni akarja, de infót közzétenni senki, vagy csak kevesen.

feksza Creative Commons License 2023.08.13 0 0 36475

Ma reggel 9kor elindultunk mi is Görögországba. Nisben van a tranzitszállás, idáig semmi extra, Hercegszántón hagytuk el az országot, még soha nem voltak ott sokan, de most konkrétan senki, 13-03kor értünk oda, 13-08kor màr szerbiàban voltunk, fizetőkapuk szintén lazàk, yettel kàrtyàt az egyik kúton vettünk. Ahogy néztem, felfelé nagyobb volt a forgalom. 

_f.laci_ Creative Commons License 2023.08.13 0 0 36474

Sztem egyértelmüen jobb, bár kifele még átmentünk a városon mert a Sygic vmiért arra vitt éjjel, nem akartam variálni, de visszafele direkt az elkerülőn jöttünk, és sztem sokkal jobb, észre sem veszed hogy elmész Belgrád mellett.

Mi általában szombat délután szoktunk ott lenni visszafele, és eddig a város olyankor elég zsúfolt volt, persze lehet hogy ennek a forgalomnak egy jelentős része most áttevődött az elkerülőre, nem tudom.

Próbáld ki, annyit megér...

Katana750 Creative Commons License 2023.08.13 0 0 36473

Az elkerülőn csak az alagutakban kell 80-ra lassítani és 2 km.-el hosszabb.(mint a városon keresztül)

Béci 72 Creative Commons License 2023.08.13 0 0 36472

A belgrádi elkerülő jobb,mint átmenni a városon?

Nekünk itt még sose volt gondunk,mindig lehetett menni legalább 80-nal a kétsávos úton.

Előzmény: _f.laci_ (36471)
_f.laci_ Creative Commons License 2023.08.13 0 1 36471

Tegnap jöttünk haza Nikitiből, végül mégis sikerült korán indulni, és jó döntésnek bizonyult.

7kor startoltunk, 9re Evzoninál voltunk, 10 perc alatt letudtuk, gyors tankolás, Presevonál 11kor álltunk be a sorba, és 35 perc múlva már a szerb pályán hasítottunk.

Belgrád elkerülőn most mentem először, de ezek után csak arra fogunk, nagyon jó lett és haladós...

Shell kút wifi BW csekkolás: Tompa 70 perc, Bácsalmás 15perc, így utóbbinál döntöttünk, nekem 30km pluszt megért. Végül bő 10 perc alatt átjutottunk, aztán kíváncsiságból ránéztem Tompára, ami akkor már 120 perc volt...

Összességében nagyon megérte a korai indulás, magyar idő szerint fél 6kor itthon voltunk.

Kellemes pihenést aki még kint van!

Katana750 Creative Commons License 2023.08.12 0 0 36470

BG.-RO. természetesen.

Előzmény: Katana750 (36469)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.12 0 0 36469

Én már intézem is a tranzitszállást Vidinben. Hazafelé RO-BG. 60€.-t nekem megér a nyugis hazaút EU.-n belül.

Előzmény: spoter (36467)
Tretyek Creative Commons License 2023.08.11 0 0 36468

Hat ezert kell repulovel menni:-)

Előzmény: spoter (36467)
spoter Creative Commons License 2023.08.11 0 0 36467

Tegnap indultam délután fél háromkor Athen déli részéről.

Ma 11h után értem haza Gödöllő környékére.

Evzoni este nyolckor halál volt...a BW szerint,  hittem neki.

Doirant választottam, 10 perc alatt letudva az átlépés.

Ráadásul tok hangulatos hely, sajnos már sötét volt, sokat nem láttam belőle,  de egyszer visszamennék körbenézni.

Azt gondoltam nyugis utam lesz, forgalom nélkül, éjszaka csendben levezetem és reggelre szépen itthon leszek.

Lótüdőt.

Akkora forgalom volt hogy csak pislogtam. 

Sok "svejci" autoversenyzo és "német" kollégáik uralták a palyat.

Presovo másfél-két óra volt,  tolakodó,  feszkozo emberkékkel körülöttem.

Ugyan ez az áradat kísért Szabadkáig, ott Tompa felé kanyarodtam és  beáltam kb. huszadik autonak a sorba megint másfél órára...de legalább nem volt bunkozas,  mert egy rendőr irányította a forgalmat.

Fárasztó volt az egész,  lefelé sokkal könnyebb volt a hétvége kritikus tömeg ellenére is.

Mindegy, már most indulnék vissza:)

Ka Pál Creative Commons License 2023.08.11 0 0 36466

Ha ez a darab 1-1,5 cm vastag, kis arasznyi hosszú, hal alakú volt amúgy, nagy valószínűséggel valóban nyelv halat ettetek...

Előzmény: Katana750 (36461)
_f.laci_ Creative Commons License 2023.08.09 0 0 36465

Nikitiből se vagyunk sokkal előrébb, 7 körül el kéne indulni, hogy jó legyen a határ, de az szinte esélytelen...

Eddig legalábbis nem jött össze, úgyhogy a szopás benne van a pakliban

Pláne ha hozzájön egy fasza kis 1órás dugó baleset miatt Szaloniki elkerülőn, mint tavaly...

Előzmény: Apache7 (36464)
Apache7 Creative Commons License 2023.08.09 0 0 36464

Reggel indulunk. De 10 re szerintem esélytelen Neos Marmarosból a határra érni. A félszigeten is bedugulnak a kis 2x1 sávos utak. Gmap-ot nézzük szorgalmasan bàr,…..az is téved.
Igen Marmaros ilyen nincs egyenes utca . Én 4 nap alatt annyit kupálódtam hogy lendület és kettesbe viszi a kocsi, le fel, :) Kivéve ha egy busz nem parkol le az egyirányú parti 1 sávos úton, mint tegnap este :). 

Előzmény: _f.laci_ (36462)
Apache7 Creative Commons License 2023.08.09 0 0 36463

Köszönöm én is arra gondoltam magyar horvát az sengeni határ.

Előzmény: Tycho Brache (36455)
_f.laci_ Creative Commons License 2023.08.09 0 0 36462

Mi szombaton indulunk, szerintem nincs baj Evzonival csak korán kell odaérni, makedon szerb határ szintén...

Nézegetm pár napja, reggel 10ig nem gáz, feltéve hogy reggel indultok...

Tegnap voltunk Neos Marmarason, szép hely, csak kicsit meredekek az utcák, kb egyesben mentünk mindenhol... :)

Előzmény: Apache7 (36453)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.09 0 0 36461

Hófehér, szálkamentes.

Előzmény: Ka Pál (36460)
Ka Pál Creative Commons License 2023.08.09 0 0 36460

A "sole fish"-t használják a "lapított" halakra (lepény halak) úgy általában is éttermi szinten, amelyek közé tartozik a nyelvhal. Mondjuk a filé alakjából és a hús színéből, méretéből be lehet azonosítani egész hal esetén a fajt is.

Ha teljesen szálka mentes, 10-20 dkg-os, nagyon lapos hal alakú filé volt, valószínűbb a nyelvhal és akkor csak a mostani megnevezéssel siklottál félre...

Amúgy meg nem a neve, csak az íze számít, jó étvágyat hozzá legközelebb is :O))))).

Előzmény: Katana750 (36456)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.09 0 0 36459

Engem cseppet sem zavar, ha informálnak arról amit nem tudok, nem jól tudok, stb. Szóval nem cink.

Előzmény: Ka Pál (36458)
Ka Pál Creative Commons License 2023.08.09 0 0 36458

Igazad van a doradO az Mahi-Mahi, amit viszont Európában nem láttam még étlapon, illetve ahol elképzelhető, hogy van, oda meg be se teszem a lábam, mert még a belépést sem tudnám kifizetni.

Nyilván hosszú ó-t sem írnak arrafelé, ezért asszociáltam a doradA-ra, orata-ra, az aranydurbincsra, ami viszont teljesen szokványos éttermi hal ezen a földrészen is. DE nem akartam már ennyire cinkel a topic társat, ez nem volt a cél. 

Előzmény: balazsh (36454)
feksza Creative Commons License 2023.08.09 0 0 36457

Na de hova haza?

Katana750 Creative Commons License 2023.08.09 0 0 36456

Az utolsó csavar az asszonyom vacsijában! Ő esküszik rá, hogy amikor először erőltettem bele kapcsolatunk hajnalán a nyelvhalfilét(Szártin az Emmanuel étteremben) akkor ott “sole fish” volt a nyelvhalfilé! Most aztán lövésem sincs mit evett tegnap de bejött.

Előzmény: balazsh (36454)
Tycho Brache Creative Commons License 2023.08.09 0 0 36455

A horvát-magyar határ egész biztosan jobb lesz, mivel már nincs ellenőrzés, csat átmész rajta. A szerb-horvát határ lehet érdekesebb.

balazsh Creative Commons License 2023.08.09 0 0 36454

Az arany durbincs az dorade (vagy dorada?) és nem dorado.

A durbincsot (dorade-t, tsipura-t) viszont egyben sütve, egészben és nem filének szokták kínálni. A filét és az egész halat pedig biztosan meg tudja különböztetni Katana750 is. ;)

A dorado az egy másik hal lesz. A neten keresgélve talán delfin hal lesz.

Úgy látszik, hogy az étlapfordítók is összekeverednek néha. :)

Én pl. sokszor inkább görögül mondom az étel nevét, mikor angolul kérek, mert akkor nincs félreértés.

Előzmény: Ka Pál (36449)
Apache7 Creative Commons License 2023.08.09 0 0 36453

Sziasztok, pénteken indulunk haza Chalkidikiről Neos Marmarosból. Véleményetek szerint Evzoni vagy Doriani felé menjünk? Mintha emlékezetem nem csalna, amikor jöttünk a vissza írányban nem volt akkora torlódás a görög makedon határon. Majd a magyar oldal lesz hazafele Húzós. Hazafelé a magyar határnál nagyon elgondolkoztam hogy Udvar felé megyünk majd a Horvát Magyar határ talán jobb lesz. 40-50 perc kitérő, de hazafelé a magyar oldal min. 2 óra szokott lenni. Van valakinek friss tapasztalata a hazafelé útttal kapcsolatos határ “élményekről” ? Előre is köszönöm!

Katana750 Creative Commons License 2023.08.09 0 0 36452

Köszi! Akkor át lettünk verve párszor. Az étlapra van írva, hogy dorado az étlap meg görögül volt nem szláv nyelven de mindegy is az aranydurbincs tényleg nem nyelvhal. Hogy melyiket ette akkor az asszony? Finom volt az biztos. 

Előzmény: Ka Pál (36449)
feksza Creative Commons License 2023.08.08 0 0 36451

Én is utálok várakozni,de hogy kapunként két perc számítson egy 1200km-es távon.

Előzmény: kivi000 (36450)
kivi000 Creative Commons License 2023.08.08 0 0 36450

Sok kicsi sokra megy... :) Meg az is számít, hogy kevesebb a "már megint araszolunk" élmény.

Előzmény: feksza (36442)
Ka Pál Creative Commons License 2023.08.08 0 0 36449

Csak pontosításként:

a dorado az az arany durbincs, normál hal alakú hal (egyébként jobbára a szláv népek hívják így, ha jól tudom görögül tsipoúra a neve),

a nyelvhal pedig mintha ráléptek volna, aszimetrikus, egyik oldalán van mindkét szeme (https://hu.wikipedia.org/wiki/Nyelvhalf%C3%A9l%C3%A9k).

Előzmény: Katana750 (36443)
Törölt nick Creative Commons License 2023.08.08 0 0 36448

Ha valaki netán Olaszország felől "támad", a komp átviszi Ancona -ból Patras -ba és onnan

látványos helyeken megy a közlekedés Athénba. Az út keresztezi a Korinthoszi-csatornát,

amelyre készülni érdemes, mert könnyű "átrobogni" rajta.

Athénból villamos és metro is megy Pireuszba. Fent a 2000 éves Akropolisznak hátat fordítva is

érdemes nézni a tájat, hogy érthető legyen a hely és a kor, valamint lent a Dionüszosz színház is.

A Plaka nem csak a turisták "kifosztó helye", hanem van ott múzeum is .... Jó utat.

feketefelho Creative Commons License 2023.08.08 0 0 36447

Két éve a parti bárban élő zene volt hajnali kettőig. Mi a 200 méterre lévő apartmanban is tökéletesen hallottuk

Nyitva volt az ablak, mert nem nagyon bírom a légkondit.

Jó nyaralást!

feketefelho Creative Commons License 2023.08.08 0 0 36446

Enyhén irigyellek.... úgyhogy ki is ugrottunk a sógorokhoz pár napra (tenger után asszony igényli a hegyeket).

feksza Creative Commons License 2023.08.08 0 0 36445

Néztem ma is a BW-t,az is viszonylag nyugisnak mutatta a határokat.Néztem tegnap is,a számunkra aktuális időpontot,nyilván egy héttel korábbi az időpont,hát,még az is lehet hogy nekünk is evzoni fele kell mennünk.(legalábbis a tegnapi adatok alapján.)De úgy látom az árak nem vészesek,idén mi is jobban rá megyünk a tengeri dolgokra,bár én nagy souvlaki fan vagyok.

Katana750 Creative Commons License 2023.08.08 0 0 36444

Brutál nem beutál hangos.

Katana750 Creative Commons License 2023.08.08 0 0 36443

Szerbiában nagyon nyugis volt az út, maciéknál 2 traffi volt de nem bújkálós. Messziről láthatóak voltak. Az ucsó Lukoil kúton szép jó napot köszöntés és tökéletes, habzásmentes lassú tankolás, hogy rendesen tele legyen. A shopban a hölgy “hogy vagy, jól utaztok?” kérdése is meglepő volt. Igazán kedvesek voltak, tisztaság, szakszerűség. Megérdemlik az anyagi támogatást. Elugrottunk Makrigyalosra vacsorázni. Akit érdekelnek az árak! 2 grillezett feta, Doradó(nyelvhal) filé rántva, grillezett polipcsáp, grillezett tintahal(nem a karikák), 2 fagyi 1 frappé 3 Amita 1 liter Zagori ásványvíz 65€.  Nincsen rózsa tövis nélkül, beutál hangos helyen vagyunk. A szomszéd beach bárból egész nap dől a könnyű zene. Én idekinn a Laikost hallgatom(hallgatnám) inkább! Azért kibírjuk.

feksza Creative Commons License 2023.08.08 0 0 36442

Negyed óra?Az mit számít egy tizen x órás útnál?

Előzmény: kivi000 (36439)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.08 0 0 36441

Köszönöm! Annyira jó idő van! Húgymeleg a tenger. Fúj a szél ma erősen, nagyon kemény hullámzás van. Végre nem fél már a gyerek, hanem velem együtt mulat! 10 elmúlt, már ciki félni. Este már menni kell grillezett polipcsápot burkolni! De fasza!🤿🏊♂

Előzmény: feksza (36438)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.08 0 0 36440

Ma sehol nem volt várakozás. A grand toursos buszok elhagytak,ha kell, ha nem. Tehát most érdemes. Csúcsidőben felesleges.

Előzmény: kivi000 (36439)
kivi000 Creative Commons License 2023.08.08 0 0 36439

Az autópálya fizetőkapuk Szerbiában és Észak-Macedóniában mennyire haladósak? Érdemes venni egy Open Balkan ETC-t? (Ha csak 2 perc/kapu spórolható vele az is már negyed óra É-Macedóniban.)

Előzmény: Katana750 (36437)
feksza Creative Commons License 2023.08.08 0 0 36438

Jó nyaralást!Vasárnap nekünk is GO.

Előzmény: Katana750 (36437)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.08 0 1 36437

Meg is érkeztünk, 13 óra volt az út, Paralia Korinou. Röszke-Horgos autópálya határ 11 perc, Presevo-Tabanovce 40 perc, Bogorodica-Evzoni 55 perc várakozással telt. Aki 22 óra előtt érkezik röszkére, javaslom tankolásra az M Oil benzinkutat! A régi röszkei határra vezető kőrforgalomból látható, megközelíthető. 60 pénzzel olcsóbb mint a labanc a határon. A szerbekéről ne is beszéljünk. A kumanovói Lukoilra nem fértünk be, így csak a kilépés előtt az utolsó Lukoilon tankoltam meg a kocsit, Röszkétől simán elment 753 kilométert 40,3 literrel. Gázolaj 79,50 MKD/liter. Revolut kártya mindenhol mindenre jó volt. Jó utat annak aki utánunk jön! 14 fokból a 28-ba elég elviselhető.

szabbibaki Creative Commons License 2023.08.07 0 0 36436

Köszönöm, persze ehhez feltétlenül szükséges a Szerb adatforgalom, amit Én bebénáztam tavaly. Idén résen kell lennem, így már gyűjtöm az infót.

Előzmény: feketefelho (36435)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.06 0 1 36435

A Borderwatcherben az a jó, hogy több információt látsz egy helyen.

Utazóktól érkező infó a várakozási időről (esetleg fotó), GMaps forgalmi infói, illetve határon lévő kamerakép (ha van).

Önállóan mindegyik infónak vannak hiányosságai, de együtt használva (ha mind rendelkezésre áll) már elég jól támogatják egymást.

Kifelé menet Gevgelijában eszembe sem jutott volna megnézni, ha a GMaps nem tervez valami furcsa útvonalat az autópályán álló hosszú sor miatt. Akkor kezdtem nézegetni és láttam, hogy Doriani még tartja magát, de a nagy határ már elesett. (Doiraninál csak átkelési idő és GMaps van, kamerakép nincs). 

Előzmény: szabbibaki (36423)
balazsh Creative Commons License 2023.08.06 0 0 36434

Idén odafele még a belső úton mentünk, mert ming kint voltunk, addíg adták át. Visszafele kipróbáltuk az elkerülőt. Én azt mondom, hogy igen, megéri.

Távolságban mindössze 2km-rel hosszabb, de időben gyorsabb, még akkor is ha nem torlódik a "belső út" (persze ez feltételezi, hogy nem hajtasz gyorsan sehol).  

Előzmény: Bendegúz90727 (36422)
dokeee Creative Commons License 2023.08.06 0 0 36433

Macedónia, Szerbia sokaknak Mordor. :)

Előzmény: Katana750 (36432)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.06 0 0 36432

Nagyon sok ember el nem hagyná a pályát 500 méterre sem mert azt hiszi, hogy eltéved vagy mit tudom én. Ez a szerencséje a rugalmasoknak. 

Előzmény: _f.laci_ (36431)
_f.laci_ Creative Commons License 2023.08.06 0 0 36431

Jaja bocs, te doiranit írtad, ettől függetlenül ezek a kis kutak evzoni előtt sztem a legjobb alternatíva, főleg amilyen káosz van mostanság itt reggelente, és ugye mindenki a határhoz a lehető legközelebb szeretne tankolni...

Előzmény: Katana750 (36430)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.06 0 0 36430

Én a Doirani előtti helyzetet írtam te meg az Evzoni előttit. De tény, hogy vannak és működnek.  

Előzmény: _f.laci_ (36429)
_f.laci_ Creative Commons License 2023.08.06 -1 0 36429

A határ előtt 4km el van egy kis okta és egy kis makpetrol kút is, nem a pályán van, párszáz métérre ki kell menni, de tök üres, kártyát is elfogadnak, és odáig biztos nem ér el a sor...

Én ezentúl ott tankolok...

Katana750 Creative Commons License 2023.08.06 0 0 36428

Most Doiranit nézve megint az van amit Feketefelő írt. A piros vonal túl van az OKTA kúton bőven aztán még narancs is! Tehát biztos nem tudsz besorolni csak ha magyarok vannak a sorban és beengednek! Egyszerűen túl közel van a határhoz az utolsó benzinkút. De pár km.-el előtte van egy Makpetrol is. Ott is kénmentes a gázolaj. Hétköznap azért ilyen nem szokott lenni. Kedden este megírom, hogy milyen volt a menet, de alapvetően én Evzonival számolok! 

Előzmény: feksza (36421)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.06 0 1 36427

Nekem most a célom(Korinos) miatt több mint 50 km. kerülő a Doirani tó felé menni de a Halkidikira nem számottevően kerülő, Thasos felé meg még rövidebb is. Remélem kedd délelőtt Evzoni rendben lesz! 1 óra ácsorgást most kihúzok minthogy 50 km. tökölés legyen mert nekem Kilkisznél vissza kell térnem az E-75re. Ez van. 

Előzmény: Katana750 (36425)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.06 0 0 36426

Sikerült. Te is elég későn mész, neked is úgy gondolom, hogy hazafelé lesz az izgalmas.(de már nekem is 18.-án) Augusztus végén lefelé már nagyon nem kéne, hogy bárhol is torlódás legyen!(baleset persze lehet de az nem a normál forgalom része)

Előzmény: feksza (36421)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.06 0 1 36425

Nagyon nagy gebasz lenne ha lefelé torlódás lenne augusztus végén! De 4 lehetőséget leírok neked az irányváltásra. Demir Kapija, Miravci(itt szoktam én lemenni mert kamionnal itt elférek), Szmokvica és Gevgelia. Innen eljuthatsz Mrdajához a kishatárhoz. Az utolsónál figyelni kell, hogy ne menj túl a Gevgelia bejárón mert ott kell kimenni a pályáról csak nem Gevgelia hanem Bogdanci-Dojran felé! Nem bonyolult. 

Előzmény: szabbibaki (36423)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.06 0 0 36424

Kb. 1 hónapja adták át. 18 perc szerintem pariban van a forgalommentes Belgráddal! Azt hiszem nekem 13 perc volt a legrövidebb éjjel, de minden szabály el volt felejtve. Ez egy nagyon jó lehetőség. Hétfőn éjjel leszek ott és kipróbálom én is. 

Előzmény: Bendegúz90727 (36422)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.06 0 0 36423

Mi 08.21-22-én tervezzük az indulást, pont a remélt hétköznapi gyér forgalom miatt.(tavalyi évben ez bejött) Ezt a Dojran opciót fontolgatom, mert kb.reggel 8-9körül szoktunk a Gr határra érni, akkor már erősödik a forgalom, viszont ha szerencsém van akkor gyorsabb. Azt még ki kell sakkoznom, hogy hol lesz az a pont, ahol még tudok irányt váltani!? Mivel nem leszünk időhöz kötve, lehet, hogy alapból Dojrannak kellene lennie a fő csapásnak. A BW egyébként mennyire megbízható?

Előzmény: feketefelho (36415)
Bendegúz90727 Creative Commons License 2023.08.06 0 0 36422

Ezek szerint kélsz van a belgrádi elkerülő? Ha igen , érdemes arra menni?

Előzmény: feketefelho (36419)
feksza Creative Commons License 2023.08.06 0 0 36421

Oké, köszönöm.Ma már aktívan figyelgetem a BW-t,tényleg, sikerült végülis letölteni?Bár úgy gondolom nekem sem a Vasárnapi Hercegszántó lesz az érdekes,hanem a hétfői összes többi határ.

Előzmény: Katana750 (36420)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.05 0 0 36420

Egyseggel megyünk. Köszi! Kedden megírom nálad is a menetet. Haza majd 19-én

Előzmény: feksza (36417)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.05 0 0 36419

Ja, még annyit, hogy szerbeknél a belgrádi elkerülőn, az egyik alagút után kint volt a háromlábú.

A dél felé haladókat mérték (kedden délután).

Előzmény: Katana750 (36416)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.05 0 0 36418

Majd írd meg milyen volt az út!

Nem tudom meddig lesztek, de a 14-e utáni időszak néz ki nagyon melegnek, amolyan 40 fokosnak.

Bár elég érdekes ez a mediterrán hőség. Mi is akkor voltunk kint, amikor a hőség volt a lapok címoldalán, de a tengerparton (még a faluban sem) akart 32-33 foknál melegebb lenni.

Ilyen esetben az ország belső területei melegednek fel extrém módon (Meteorák), a tengerpart nem. Ott a magas páratartalom lehet gyilkos (és olyankor jól jön egy hidegfront).

A tenger 27-28 fokos.

Jó nyaralást!

feksza Creative Commons License 2023.08.05 0 0 36417

Most kedden mentek?Lesz tranzit szállás?

Katana750 Creative Commons License 2023.08.05 0 0 36416

Nekünk kedd délelőtt lesz aktuális.

Előzmény: feketefelho (36415)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.05 0 1 36415

Magánvélemény (pár napig nézegettem a határinfókat, mert mi is szenvedő alanyai voltunk a hosszúra nyúlt várakozásnak). A rövid idejű megfigyelés miatt nagy lehet a pontatlansága.

Nekem úgy tűnt, hogy P-Szo-V-H reggel nagy a tömeg mindkét átkelőnél (talán Doriani egy fokkal gyorsabb). 

Ez a délutáni órákra mérséklődik, estére szinte eltűnik.

Egyéb napokon (K-Sze-Cs) nincs ilyen rendkívüli terhelés (többen vannak akkor is reggel, de kibírható).

Előzmény: szabbibaki (36414)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.05 -1 0 36414

Határátlépést (Görögo. irányában) Evzoninál hétköznapokon lehet tudni mikor a legérdemesebb?

A Dojran opció az mindig esélyesebb-várakozás, araszolás miatt?

kivi000 Creative Commons License 2023.08.04 -1 0 36413

Két külön ajánlat, az első a turistás paket, a második a mezei előrefizetős, s ehhez a mezeihez a másodikat tudod aktiválni. Az appban +2 GB-vel, tehát ott, 12GB-t kapsz 1099RSD-ért, 30 napra.

Előzmény: feksza (36412)
feksza Creative Commons License 2023.08.04 0 0 36412

Valamit nem értek,az elsőt te linkelted a másodikat én találtam.

Előzmény: kivi000 (36410)
kivi000 Creative Commons License 2023.08.04 -1 0 36411

Az 1GB helyett 1.2GB az vmi aktuális akció, az appban ennyit ír.

Előzmény: kivi000 (36410)
kivi000 Creative Commons License 2023.08.04 -1 0 36410

Angolul nem reklámozzák, ez kell neked: https://www.yettel.rs/sr/privatni/usluge/tarifni-dodaci/pripejd

Előzmény: feksza (36388)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.04 0 0 36409

Érdemes indulás előtt kicsit nyomkodni, kitapasztalni, mi mit jelent benne. Ne akkor tanuld, amikor már hsználni kellene.

A "Használat" menüpontban elmagyaráz mindent. 

A határátkelők színezése elég jó infó (a zöld különböző árnyalataival volt kis gondom ... elsőre nem láttam mi is a különbség.)

Előzmény: Katana750 (36407)
_f.laci_ Creative Commons License 2023.08.04 -1 0 36408

Ami még nagyon tetszik benne, hogy közvetlenül az aplikációból látod az átkelő kameráit, az sem egy utolsó dolog...

Előzmény: Katana750 (36407)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.04 0 0 36407

Köszönöm. Most próbálja az asszony az övére. Az androidos, de megcsinálom magamnak is. 1000 ft. sajnos már nem oszt nem szoroz.

Előzmény: babaci78 (36406)
babaci78 Creative Commons License 2023.08.04 0 0 36406

Létezik BW Iphone-ra is, az Appstore-ból lehet letölteni, csak fizetős 1000 ft. Megnyitod az Appstore-t, alsó menü jobb szélső ikonja egy nagyító, az a kereső. Rákattintasz a nagyítóra, beírod a megjelenő üres sorba, hogy Borderwatcher, leokézod, első helyen fogja hozni a találatok közt.  Utána letöltésre katt, megadod a bankkártya adatokat és kész. Androidra ingyenes, almásék lenyúlnak az alkalmazásért.

Előzmény: Katana750 (36390)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.04 -1 0 36405

Van egy viszonylag kevés hasznot hajtó nagyfiam, ő iphone homó, csak rá leszek szorulva. Bar az asszony valami kínaival talán Androidos! Megpróbálom.

Előzmény: feksza (36403)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.04 0 0 36404

Igen. Nálam is itthon marad a W124 és az X5 is. A G Astra tökéletes. 2 felnőtt 1 gyerek, bőséges csomagtartó, 5 literes fogyasztás, jégverem klíma. Ja, és sosem állítottak meg vele. Az X5-el tavaly 3szor, az öreg mercit meg csak azért, hogy megnézzék, legjobb szürke egérnek lenni.

Előzmény: tapena (36399)
feksza Creative Commons License 2023.08.04 -1 0 36403

Én sem tudok segíteni,androidos vagyok,de pár napja én is letöltöttem, abszolút jónak tűnik .

_f.laci_ Creative Commons License 2023.08.04 -1 0 36402

Nyilván egyirányú utcák voltak, előzni meg nem kellett, csak erre tudok gondolni... :D

Előzmény: tapena (36401)
tapena Creative Commons License 2023.08.04 0 0 36401

Ez egészen valószínű :D, bár két lovaskocsi sem fér el egymás mellett ezeken az utcákon.

Előzmény: _f.laci_ (36400)
_f.laci_ Creative Commons License 2023.08.04 0 0 36400

Lehet mikor ezek a falak/faluk épültek még nem autóval jártak... :D

Előzmény: tapena (36399)
tapena Creative Commons License 2023.08.04 0 0 36399

És egy kis dashboard videó, a nyaralás végére abszolút megértettem, miért vesz mindenki mini autót a görög szigeteken :D Néha igencsak leizzadtam, mire átküzdöttük magunkat egy-egy mediterrán aprócska falun. https://www.facebook.com/100002169417468/videos/996090621826588/

tapena Creative Commons License 2023.08.04 -1 0 36398

Sziasztok, mi nemrég értünk haza. Mi is este, péntek este indultunk, de már megbántam. Szerbiában nagyobb volt a forgalom éjjel, mint nappal szokott lenni. Kifelé menet Hercegszántónál nem voltak sokan, mégis 1 órát tartott, mire kiléptünk. Macedón határ OK volt, 20 perc, de Bogorodica-nál a Göröghatár reggel 5-6 körül katasztrófa volt. 5 órát araszoltunk, mire átjutottunk, ráadásul minden centiért meg kellett küzdeni. Végül 10 percen múlott, hogy nem késtük le a kompot Zakynthos-ra.
Hazafelé Medzhitlija-nál léptünk ki a görögöktől szombat 7 körül. Kifelé mi voltunk az egyetlenek, kb. 3 perc volt, de befelé sem volt több, mint 5 autó. Egyből megbántam, hogy nem arra mentem kifelé is.

_f.laci_ Creative Commons License 2023.08.04 -1 0 36397

Mondjuk mi általában 2 hétre jövünk, úgyhogy igazából leszarom az első napot, de így ahogy mondod az ember bioritmusát össze tudja kuszálni pár napig...(az enyémet legalábbis nagyon)

Előzmény: dokeee (36396)
dokeee Creative Commons License 2023.08.04 0 0 36396

Én is próbáltam ezt az éjszakai mókát, odaértünk valamikor délelőtt, de az egész nap kuka volt, sőt még másnap is kóvályogtunk, ha este 6-ra érek oda, egy strandolás, egy vacsi, egy jó alvás és másnaptól teljesen oké az ember.

Előzmény: _f.laci_ (36395)
_f.laci_ Creative Commons License 2023.08.04 0 0 36395

Ja, most már én is így látom, hiába vagyok itt dél körül, egy két velcome sör után beesünk az ágyba sziesztázni, az a nap már úgy is kuka strand szempontjából...

Azt meg megsaccolni se tudom hogy hányra kéne ezekre a határokra érni éjjel, hogy ezt a tumultust beelőzzük...

Előzmény: dokeee (36394)
dokeee Creative Commons License 2023.08.04 -1 0 36394

Szerintem teljesen hülyeség éjszaka menni, reggel 5 órás indulással kényelmesen el lehet jutni egy nap alatt a szokványos célpontokra, ha meg nagyon délre pályázik az ember, akkor úgyis kell egy tranzitszállás.

Előzmény: _f.laci_ (36393)
_f.laci_ Creative Commons License 2023.08.04 -2 0 36393

Szóval az a meglátásom hogy e két határon reggel (hajnalban ) feltorlódott tömeg 90%a szerb és makedon turista, akik hajnalban indulnak hogy az első nap már csobbanhassanak, de ez a tömeg dél körülre elfogy, utána szinte üres a határ...vendégmunkást errefele ilyenkor már nem nagyon látni, (nem úgy mint visszafele).

Úgyhogy  asszonnyal azt beszéltük imént, hogy ezentúl hanyagoljuk az esti indulást, nem vagyunk már fiatalok, én hajnal 3-4 körül általában megzuhanok, de ha utána ő vezet is egy szakaszt,  akkor se bírok nagyon aludni, a folyamatos aszisztálás miatt...ez van...

_f.laci_ Creative Commons License 2023.08.04 0 0 36392

Kicsit reálisabb képet ad mint a police.hu és egyébb faszságok...

_f.laci_ Creative Commons License 2023.08.04 0 0 36391

Androidos vagyok, ott a playről leszedem, email-el regelsz és ennyi, iphone-t nem vágom...

Katana750 Creative Commons License 2023.08.04 -1 0 36390

Furcsát kérdezek tőled de mástól ha olvassa. Hogy kell ezt a bw.t letölteni? Tökhülye vagyok ezekhez a dolgokhoz. I phone 8+ Persze eddig is megvoltam nélküle de kíváncsi vagyok a működésére!

Előzmény: _f.laci_ (36389)
_f.laci_ Creative Commons License 2023.08.04 -1 0 36389

Bw szerint presevo du. 0-15p, evzoni du. 0-15p.

Komolyan elgondolkodtam a jövőben a hajnali 3-4h körüli induláson...

Este hat körül érnénk ide, (nem délben, mosottfosként, 0 alvással, éjszakai vezetéssel) de legalább pár óra alvással előtte, relatíve kipihenten...

Előzmény: feksza (36388)
feksza Creative Commons License 2023.08.03 0 0 36388

Most egy kicsit megkavarodtam,babaci78 fórumtárs amit belinkelt szerb yettel oldalt ott egész mást találtam,ott ez van.

Előzmény: kivi000 (36387)
kivi000 Creative Commons License 2023.08.03 0 0 36387

98%, hogy igen, személyi se kell hozzá, csak 400RSD. Kb. 10 perc alatt aktiválható, szerintem érdemes még itthon felrakni a telóra a szerb Yettel appot, szerencsére latin betűs, így könnyen használható. Abban fel is lehet tölteni, meg venni net pakkot, pl. egy hónapra 1,2GB 429 RSD, s 500RSD-t lehet tölteni, tehát 900RSD-ből megvan a történet.

Előzmény: feksza (36385)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.03 -1 0 36386

Köszi! Nagyjából ezekben az időpontokban fogok várhatóan a görög határra érni. Evzoni 170 perc esetén mindenképpen Doirani még ha 45 perc is!

Előzmény: kivi000 (36376)
feksza Creative Commons License 2023.08.03 0 0 36385

Köszönöm.Ez tökéletes volna,a kérdés hogy ezt benzinkúton is meg lehet venni?Csak mert nekem továbbra is macera lehet a vasárnapi indulás.

Előzmény: babaci78 (36383)
babaci78 Creative Commons License 2023.08.03 0 0 36384

Nekem is szimpatikus lenne, csak az a kérdés, hol lehet hozzájutni. Éjjel megyünk, szaküzlet emiatt nem játszik, meg amúgy se akarnék nagy kitérőt tenni emiatt. 

babaci78 Creative Commons License 2023.08.03 0 0 36383

yettel.rs oldalon megtalálod Prepaid internet fülön. 999 RSD, 50 Gb, 30 napig él. Ebből 3,5 Gb felhasználható Albániában, Macedóniában, Boszniában, Montenegróban. 

Előzmény: feksza (36381)
Apache7 Creative Commons License 2023.08.03 0 0 36382

Igen én is bosszankodásaival, hogy 2 x kell aktiválni, de nálunk a gyerekek is használták párszor útközben és alig fogyott. Az applikációban ha rámész a net sorra részletezi a forgalmazást és alul külön kezeli az EU n kívüli netet. Csatoltam képet. Nálam 4 ről indult mert 2x aktiválták de már megreklamáltam. Szóval 10 percet min. Várni kell míg megjelenik. Követhető

feksza Creative Commons License 2023.08.03 0 0 36381

Erről a szerbiában vásárolt yettel kártyáról beszélnél bővebben?Nekünk elsősorban határ infóra kéne meg ilyesmire,tehát a net lenne fontos.Mennyire macera az aktiválás,illetve hogyan zajlik?Milyen összegű és meddig érvényes,É-Maciknál is használható ez a kártya.Kúton is kapható ez a yettel kártya?Csak azért mert vasárnap megyünk Nis-ig,szóval nem tudom a kisbolt mennyire játszik.

Előzmény: kivi000 (36378)
babaci78 Creative Commons License 2023.08.03 0 0 36380

Köszi! Ezzel csak annyi a nyűgöm, hogy kevés időre szól, nem elég oda-vissza, de most néztem a szerb, maci kártyaárakat, kb ugyanannyiba kerül, mintha a telekomost aktiválom kétszer. Lehet ez lesz a nyerő megoldás. Remélem, a telekomos nem lép át automatikusan az itthoni keretemre, ha esetleg elfogyna. Nem szeretnék úgy járni, mint pár éve egy barátom. Mire Gr-be értünk, letiltották a fiókját, míg át nem utalt 25.000 ft-ot. A végösszeg 60.000 lett. Igaz, ő végig a telefonját buzerálta az úton. 

Előzmény: Apache7 (36379)
Apache7 Creative Commons License 2023.08.03 0 0 36379

Telekomos hálózatban az Apponyi lehet aktiválni EU n kívüli netet 3490 Ft. 2 GB 72 órára lehet… ez jó Szerbiába és Makedóniába is. Mi 0,4 GB használtunk el, de nem csak a Google ment hanem viber is… szóval elég …Aktiválásnál vigyázzatok csak 1x aktiváljátom:) 5-10 perc és beaktiválja A rendszer SMS is jön. Ez kényelmes megoldás…

kivi000 Creative Commons License 2023.08.03 0 0 36378

Szerbiában gyanítom kb. bárhol, én Bezdánban bementem az első kisboltba, hátranyúlt a néni s a kezembe adta a Yettel kártyát. Ebből gyanítom, hogy másol is így megy.

Előzmény: babaci78 (36377)
babaci78 Creative Commons License 2023.08.03 0 0 36377

Sziasztok! Arról esetleg tud-e valaki, helyi internet kártyát hol lehet venni az autópálya mentén Szerbiában, Macedóniában. Benzinkutaknál árulnak ilyesmit? Esetleg a határok közelében, menekülő útra letérő előtt ingyen wifi lehetőségekről is köszönettel fogadnék infót. Szerbiában lefelé menet Nis magasságában találtam a térképen olyan kutat, ahol wifi van, de az még nagyon messze van a határtól.

kivi000 Creative Commons License 2023.08.03 0 0 36376

Pár mai adat a BorderWatcherből: Doriani 45 perc (10:03), Evzoni 170 perc (10:48), Presevo 60 perc (10:08), Pelince 0-15 perc (10:14) (mind déli irány)

Előzmény: Katana750 (36375)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.03 0 0 36375

Korinos. Olimposzi riviéra. Persze kerülő arra Doirani de inkább mint ácsorogni órákat! Persze szép lehetek okos nem, ott is meg lehetszívni csak nekem még nem sikerült. Igaz Evzoninál sem. Inkább Presevo szokott araszolós lenni nekem de 1,5 óravt a max. amit vártam.

Előzmény: _f.laci_ (36374)
_f.laci_ Creative Commons License 2023.08.02 0 0 36374

Fáradt voltam már nagyon, így is Vranje-tól asszony nyomta Evzoniig, határátlépésekkel együtt, úgyhogy arra nem lett volna már lelki erőnk...

Az biztos hogy az automata váltó ilyenkor nagyon nagy segítség lenne...

Melyik részre jöttök?

Előzmény: Katana750 (36373)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.02 0 0 36373

30 pár km. onnan Doirani. Én biztos átgurultam volna. Jövő kedden mi is megyünk, mi is este(21:00) indulunk, meglátjuk, hogy járunk.

Előzmény: _f.laci_ (36372)
_f.laci_ Creative Commons License 2023.08.02 0 0 36372

Mi is hétfő este indultunk, negyed 11kor értünk Tompára, ott 20 perc alatt átjöttünk, aztán gyér forgalom végig a makedon határig, ahova negyed 5re értünk. A bő kilométeres sor ellenére 40 perc alatt átjutottunk, majd negyed 8 kor értünk a görög határra ahol jött a szopás, direkt a határ előtt pár km-rel kimentem egy kis okta kútra tankolni, mert sejtettem hogy a lenti kúttól visszább lesz a sor vége. Így is lett, a felüljárótól is jóval visszább volt.

Teljes káosz volt, 2 óra 40 perc alatt jutottunk át, úgyhogy összességében majd 15 óra alatt értünk le Nikitire.

Ezek után átgondolom hogy van e értelme este indulni, vagy inkább hajnalban... Evzoni a reggeli órákban egyre nagyobb szopás...

Apache7 Creative Commons License 2023.08.02 0 1 36371

Sziasztok. Sikeresen leértünk a Chalkidi félszigetre. Hétfő este végül 20:00 után indultunk. Magyar határon minden infót egybevéve Röszkén választottuk. A Google se írt nagy torlódás . Igen Röszke M 5. Magyar oldalon 10 percen belül àtmentünk szerb oldalon jó sort fogtunk ki max. 20 perc volt. Öröm bondogsàg. Szerbiába nem volt szinte fogalom éjszaka . Belgràdnál körgyűrűn mentünk, teljesen vállalható volt. Seb.korlátozásokát kell figyelni.

Na a szerb makedón és a mák. Görög hatàr már nem volt ilyen fényes. Szerb makedon 1 km min. Sor és 1,5 óra. A görög makedon még rosszabb. Főleg dühítő hogy a makedon be és ki lépénél sem csináltak semmit az útlevéllel. makedon kilépésnél el se vették :(…..minek a határ kérdezem én…. Makedon görög határ reggel 7:50 és érkezèssel 2 sáv áll amiből 3 lesz aztán 2 majd 5 sor a végén 7 sor a görög hatá előtt. Ős káosz. Nem a makedon fogta hanem a görög. Itt javaslom balra tartani mert aki a jobb szélső sávokat választotta min. 3-4 órát áll. A jobb oldalon 3 sávból lett 1 …..szóval agyvíz is elfolyt. Benzin árak. Bankkártyás fizetéssel Szerbiában a pályán 602 Ft. Ra jött ki makedon oknál 546 Ft. Makedoniában mi nem vártunk a görög határhoz közeli Shell és LUKOIL kútra de jól tettük mert előtte volt egy talán DETOIL kút szuper tiszta mosdókkal. Lányoknak ez kifejezetten fontos volt :). 

Szólval  hírtelen ennyi. Majd írok még de megyünk fürődni. Ha kell írok árakat ….nem vészes itt görögbe csak az üzemanyag. A parti kutaknál 2;04 EUR a 95<ős és 1,68. Gázolaj !!!! Agyam el dobom ..

A bolti árak nem vészesen ha nem világ márkákat veszel (Lipót ice tea, coca coca stb.) Sajátjuk ugyan olyan jó..szval ha kell írok árakat írjátok meg mi érdekel….ja dinnye 0,8 EUR a parti boltban. Paradicsom 1,3-1,5 EUR. Görög sörök 0,89- től felfelé / O,5 l.

elnézest a helyesírás ért siettem… 

feketefelho Creative Commons License 2023.08.02 0 0 36370

Tényleg gyorsak voltak és nem kötözködtek feleslegesen. Ezért írtam, hogy ezt a stílust kellene átvenni más átkelőkön is.

(Röszén -pályás- többször ért már kellemetlen meglepetés a hivatalos szervek részéről, emiatt arra én már nem megyek.)

Promachonasnál a görög határőr elvette a két személyit (a párommal utaztunk), rápillantott és már adta is vissza, intett, hogy tovább. A bolgár szerv sem sokat foglalkozott velünk beírta az adtokat a gépbe és már mehttünk is. 26 perc volt ott a határátlépés.

(Szerencsésen választottunk sort, mások ennél sokkal több időt töltöttek várakozással. A jelszó jobbra, mindi csak jobbra. Két sor alakult ki, majd a jobb oldali is két részre szakadt, így ott gyorsabban csökkent a tömeg.)

Előzmény: balazsh (36365)
Medvard Creative Commons License 2023.08.02 0 0 36369

Skopje, Super 8 egy éjszakára jó, parkoló  a bejárat előtt, svédasztalos reggelivel.

Előzmény: doki64 (36368)
doki64 Creative Commons License 2023.08.02 0 0 36368

Sziasztok

A szerb-macedon határ közelében tudnátok szállást ajánlani?

Eddig lementem pihenés nélkül, de elmultak a gyermekévek.

Köszönöm

Medvard Creative Commons License 2023.08.02 0 0 36367

És kaptam egy levelet, hogy remélik nem okoztak kellemetlenséget.

Előzmény: Medvard (36366)
Medvard Creative Commons License 2023.08.02 0 0 36366

Sziasztok!

Februárban megszerveztem egy két hetes nyaralást a  bookingon. Egy éjszaka Skopje, hat éjszaka Saranda, egy hét Parga és egy éjszaka Nis. Ütemezett fizetéssel foglaltam, minden  jól ment, határok minimális várakozással, az első két szállás is ok. A pargai szállás árát levették a számlámról, a bookingnál azt jelezte, hogy nem fizettem. Három napon keresztül reklamáltunk, beküldtük a banki bizonylatokat ennek ellenére csak hitegettek, hogy minden ok. A szállás is üzent, hogy rendben lesz minden. Ezek után törölték a foglalást. Probáltam másik szállást keresni, de csak kétszeres áron lett volna, végül maradtunk egy hetet Albániában. Azért egy kirándulásunk volt Korfura.

A pargai szállás árát öt nap múlva visszautalták, hogy mi történt arról nem nyilatkoztak. Remélem nektek jobban sikerült a nyaralásotok!

balazsh Creative Commons License 2023.08.02 0 0 36365

"Köszönjük a magyar szerveknek a gyorsaságot, szeretnénk máshol is ezt tapasztalni!"

:) :D

Szerencsétek volt. 

De én, ha nagy általánosságban beszélünk, akkor inkább nem szeretném, ha máshol is úgy dolgoznának a határon, mint a magyarok. :( 

Persze semmi kifogásom nem lenne az ellen, ha minden magyar határon úgy dolgoznának, mint ahogy ezt Ti most megtapasztaltátok. ;)

Előzmény: feketefelho (36360)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.02 0 0 36364

Erre gondoltam. Szinte egyenesen tart hazafelé.

Előzmény: feketefelho (36363)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.02 0 0 36363

Tulajdonképpen nem is kerülő, vagy legalábbis nem nagy. A bolgár autópályás határokat nagyon nem szeretem (SRB, GR, TR). Ott mindenütt nagy a szívás.

Előzmény: Béci 72 (36361)
zsandár Creative Commons License 2023.08.02 0 0 36362

Amikor pont egy hete hazajöttünk az ásotthalmi határ átkelőnél 12 autó volt előttünk, 45 perc volt a várakozás, szokás szerint megint itt szarakodtak a legtöbbet.. Hoztunk haza egy narancsfát, rendesen kertészetben vettem, felcímkezve,stb. A vámos fontoskodott, hogy így - úgy stb.Mondom neki,hogy Görögországban,az EU ban vettem. Utána néztem, az EU területén vásárolt növényeket be lehet hozni. Kb .15 éve hoztunk be gránátalma surjángokat is, már teremnek.

Béci 72 Creative Commons License 2023.08.02 0 0 36361

Egyszer kerültünk Strezimirovci felé is,nagyon szép a táj,ha a nagy határon 1-1,5 óra a várakozási idő,akkor már megéri erre kerülni

Előzmény: feketefelho (36360)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.02 0 0 36360

Bolgár-szerb kishatár

Az utazók többsége a két ország között a Kalotina-Gradina nagy határt használja. Nem véletlenül (mi is mentünk már át rajta többször), hisz távolságra ez a legrövidebb útvonal Nis és a görög (trákiai) tengerpart, vagy éppen Törökország között.

Kialakulhatnak azonban itt több órás várakozást jelentő, hosszú sorok, különösen vendégmunkás invázió idején.

Ilyen időszakban jelenthetnek menekülési útvonalat a két ország határán található kisebb átkelők.

Mi idén az Oltomanci-Ribarci határátkelőt teszteltük, igazak-e a rövid várakozási időről terjedő hírek (nincs sok belőlük, mert kevesen mennek arra és még kevesebben írják meg a tapasztaltakat).

Tudtad?

A Kulata-Nis autópálya csomópont között kalotinai (nagy)határ felé haladva 331 km-t 3 óra 49 perc alatt tudunk megtenni (forgalom nélkül!)

A két pont között ugyanez Oltomanci felé 346 km és 4 óra 49 perc. (Ez is forgalom nélküli Google adat.)

Jól látható, hogy távolságban alig van különbség a két útvonal között, időben viszont a nagy határ egy órával jobb(nak tűnik).

Miért érdemes a kishatár felé menni?

1. Utazási idő.

Nekem még sosem sikerült 2 óránál kevesebbet várnom a szerb-bolgár határon, pedig minden esetben inváziós időszakon kívül utaztunk arra. Amikor az invázió zajlik nem hogy 1, de 4-5 vagy akár 6 órát is várakozhatunk az izzasztó hőségben (ez elsősorban hétvégekre igaz). 

(Most, szerda reggel is több, mint 1 km-es a sor a bolgár oldalon, a szerbeknél már jóval kisebb). 

Ehhez képest kedd reggel 9 óra tájban az Oltomanci-Ribarci határon 9 perc alatt átkeltünk. Rajtunk kívül utazó nem volt a határon.

Megj.: Azért tartott ilyen sokáig az átkelés, mert bolgár oldalon kifogtunk egy alapos, betanuló vámos hölgyet, aki még az autó rendszámát sem találta a forgalmiban (a traccsoló fiúúúúk persze segítettek).

Valószínűleg az úthasználati matrica érvényességét, meglétét próbálta ellenőrizni. Csomagtartót kinyittatta, adminisztrált ... majd következett a határőr, aki ellenőrizte a személyiket. Ez tartott kb. 7 percig.

A bolgár határőr sem volt éppen egyszerű eset. Miután a vámos hölgy utunkra engedett gördültem szépen tovább, ... ablak a bódén zárva, megálltam a sorompó előtt. Nem nyílik, .... még mindig nem nyílik (párom megkérdezte, hogy nekünk kell kézzel kinyitni, vagy mifene?)

Aztán egyszer csak megláttam a visszapillantóban egy integető kezet, hogy tolassak vissza .... valószínűleg én voltam türelmetlen és nem vártam meg a bódé előtt, hogy felébredjen a határőr a téli álomból ...

No mindegy, az egész inkább vicces volt, mint kellemetlen (hangosan azért nem röhögtünk).

A szerbek nem kekeckedtek: Honnan jöttünk? - Grecija, személyi pikk-pakk ellenőrizve, a vámos sem sokáig hastáncolt, bele sem nézett a csomagtartóba. Ez volt kb. 2 perc.

Mindezt úgy végezték, hogy senki sem beszélt angolul, csak a saját anyanyelvén (vagy az angolnak egy általam nem ismert tájszólását használták?).

Activityztünk kicsit, de túl sok választási lehetőség nem volt a feladatban, így minden esetben nyertünk :-)

2. Az autó fogyasztása.

Autópályán (többnyire ugye, mert vannak Bulgáriában országúti szakaszok) az autó fogyasztása magas, a nagy sebesség miatt. A kishatárhoz, illetve a szerb oldalon az autópályáig viszont nagyrészt 20-70 km/ó közötti a sebességünk, emiatt alacsonyabb lesz az autó fogyasztása is (annak ellenére, hogy sok emelkedőre kell felküzdeni magunkat, de ezeket a lejtőkön vissza is nyerjük).

3. A táj.

Nagyon változatos, sokáig erdős szakaszon halad, egy kis patakot követve, sőt szerb oldalon több tó mellett is elhaladunk (sok nem látszik belőle sajnos, mert az utat szegélyező növények eltakarják azokat).

Csendes, hegyi környezet, tiszta levegő, kánikulától mentes hőmérséklet (légkondit ki is kapcsoltuk, ablakot leengedtük).

A falvak .... hát bizony itt szembejött a bolgár valóság. Ennyi romos épületet egy helyen még nem láttunk, és laknak is bennük. Többnyire idős emberek, de vannak újépítésű házak is, amik viszont nem a szegénységről árulkodnak.

Szerb oldalon sok új házat, nyaralót láthatunk, főként a tavak közelében lévő településeken (ez a "Vlasinsko Jezero"-ra igaz, a másik tó mesterségesen duzzasztott, ott házak se nagyon vannak).    

Miért NEM érdemes a kishatár felé menni?

1. Útminőség

Bolgár és szerb oldalon is elég hepe-hupás az út, de lyukak egyik oldalon sincsenek, emiatt tartható a viszonylag nagy (70-90 km/ó) sebesség az egyenesebb szakaszokon (az útnak ez kb. a fele). Mindenesetre nem árt az óvatosság. A bolgár oldalon rosszabb az út, több a bukkanó. A szerbeknél vannak egészen tűrhető, országúti minőségű szakaszok.

2. Szerpentinek

Életemben ennyi kanyart nem tettem még meg (azóta is szédelgek). A bolgár rész viszonylag "lájtos", az út kisebb szakaszok kivételével folyamatosan emelkedik, ahogy megyünk a hegyre (inkább domb) felfelé.

A szerb oldalon viszont tovább emelkedik az út, hisz a hegyek közötti, közel 1000 m-es magasságban lévő hágón kell átkelnünk. Helyenként 180 fokos fordítók, másutt pedig a beláthatatlan kanyarok teszik "élvezetesebbé" a vezetést. Az itt kihelyezett "max. sebesség 20 km/ó" táblákat érdemes komolyan venni. Baj esetén sokára érnek oda az autómentők.

3. Kis forgalom

Ami az előnye, az egyben a hátránya is. Nincs senki, ráérnek a határőrök és a vámosok és minden szabályt szépen be is tartanak, emiatt a csiga lassúságú bolgár átléptetés (ami persze a másik, nagy határon is lehetséges), de ennek ellenére csak pár percet töltünk a határon. 

A hegyi szakasznak Vladičin Han-nál van vége, ott tudunk felhajtani az unalmas, de gyors E75-ösre.

Az éjszakai szállásunk a bolgár Kyustendil-ben volt, onnan reggel (8:30 körül, bolgár idő!) indulva este 7-re (magyar idő!) már a Budapest melletti lakásunkba értünk. A szerb-magyar határátkelésre a Gyála-Tiszasziget átkelőt választottuk (Borderwatcheren Röszke és környéke piros, illetve sárga színben játszott, Tiszasziget és Kübekháza viszont zöld volt).

Kedden 17 óra körül értünk a Gyálai határállomásra. Mindössze 10 autó volt előttünk, kb. 25 perc alatt átjutottunk. Az elején volt nagyobb szünet a szerb oldalon, utána felgyorsult a kiléptetés. A magyar vámolás két rövid kérdésből (Honnan jöttek? Van-e bejelenteni való?) állt, amire még rövidebbek voltak a válaszok (Görögország. Nincs.) és ezalatt a személyiket is ellenőrizték. 

Utána pedig GO! 

Köszönjük a magyar szerveknek a gyorsaságot, szeretnénk máshol is ezt tapasztalni!

szabbibaki Creative Commons License 2023.08.02 0 0 36359

Köszönöm szépen. (remélem ez az üzenet megjelenik kb. háromszor, mert párszor meghalt a rendszer!?)

Előzmény: feketefelho (36357)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.02 0 0 36358

Köszönöm szépen.

Előzmény: Katana750 (36356)
feketefelho Creative Commons License 2023.08.01 0 1 36357

Most jöttünk meg, a hazafelé tartó irányba utaztunk.

Mi Szártiból jöttünk (előbb Filippibe, majd onnan) Promachonaszon át Bulgáriába.

A görög határon 1 km-es kocsisor fogadott, ám ennek ellenére 26 perc alatt átjutottunk Bulgáriába (kis szerencse is kellett hozzá).

Két sor állt (a harmadikban a kamionok), mi a jobb oldalit választottuk, ami a határon tovább osztódott kétfelé (mindig csak jobbra kellett tartani). 

Nem sokat szöszölt velünk a görög határőr, csak ránézett a személyikre és már intett is, hogy mehetünk.

A bolgár beléptetés is hasonlóan alapos volt, emiatt nem kellett sokat állnunk a bolgár oldalon sem.

(Amikor odaértünk a sor végére azt hittem 2-3 órát ott töltünk).

Amennyire láttam, a tengerpart felé vezető oldal is haladós volt, ott sokkal rövidebb volt a sor (a bolgár határon).

A határon indul a bolgár autópálya, majd a Kresna völgyig tart, ott kétszer egy sávos út lesz belőle. A völgyből kilépve ismét autópálya fogad, de Blagoevgrád előtt vannak benne hiányos szakaszok. Utána Szófiáig már jó az út (gondolom, mert mi itt letértünk a Rilai kolostor felé és onnan már más irányban folytattuk az utat). Pár éve már mentünk a Blagoevgrád-Szófia szakaszon, gondolom azóta nem ment tönkre.

Szófia körül is elkészült a körgyűrűnek ez, a bolgár határ felé vezető szakasza, és ahogy hallottam már a szerb határtól is végig pálya van Szófia felé (ennek azért nézz utána).

A szerb rész teljesen kész, két éve kipróbáltuk oda-vissza, tökéletes (akkor még csak épülgetett a határt Szófiávak összekötő pálya).

Az általunk bejárt szakasznak a Blagoevgád körüli része a legzizisebb, mert itt normál országúton kell haladni, tíz kilómétereken keresztül tartó előzési tilalom mellett (a felezővonalra kihelyezett bólyák biztosítják azt, hogy be is tartsa az ember). Ez a rész is haladós, de 70 km/ó-s korlátozás mellett. (Gugli néhol zavarba jött ...) 

Előzmény: szabbibaki (36349)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.01 0 1 36356

Az alap útvonal gondolom a Belgrád-Nis-Gradina-Kalotina-Szófia elkerülő-Blagoevgrad-Kulata-Promachonas-Stavros! Ha oda-vissza ezt az útvonalat választod érdemes a havi bolgár útadót megvenni mert az 30 naps és nem drágább mint 2x megvenni a hetit. Vinetki.bg itt tudod előre megvenni. Ha hétvégén mész(nem javaslom) akkor van week end jegy 9leva. A heti 13 a havi 27. Forintosítva x 200. €-BGN árfolyam állandó 1,9559BGN/1€ de ennyiért nagyon evés helyen tudsz váltani, nem is nagyon kell mert jók az ismert bankkártyák. Én a helyedben itthon vennék tankolásra levát mert a kúton érdekesen váltják akárcsak a makedónok, szerbek ,mi magyarok. Valamelyik nak 334ft/1€ árfolyamvolt egy MOL kúton kiírva! Kb. így működik ott is tehát az első bolgár költségre ha nem veszed meg előre akkor legyen leva! Én azt mondanám, hogy a tankolásra is mert szoktak a kalotinai Shell kúton okoskodni! Ha bírja a kocsid tovább akkor jó mert később már nincs gond. ŐMV-Lukoil kutak rendben vannak. Kulata előtt 2 km,-el ŐMV(csucsuligovo) és megint tele mert GR.-drága! A kiszelo moloko meg a sziren ára boltfüggő, sört nem iszok úgyhogy az árak tudása ennyire korlátozódik nálam. Ha nehéz sorsog úgy hozza, hogy mégis szombat akkor Kulata is horror lehet és akkor jön Illinden-Excohi-Dráma-Asprovalta, stb. Blagoevgradnál elcsűrés Banszko felé és megint délnek Gotse Delchev, stb.. Ennél részletesebben akkor ha Románia felől akarsz menni. Én 95%ban úgy járok csak a Bolgár-Török-Görög hármashatár felé megyek.   

Előzmény: szabbibaki (36355)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.01 0 0 36355

Ismerem a "tudásodat", már lenyűgöztél párszor, ezért várom az okosságokat.

(vissza szoktam olvasni, nem mindig vagyok lusta.

Előzmény: Katana750 (36353)
szabbibaki Creative Commons License 2023.08.01 0 0 36354

Hát, legfőképpen a haladásra, meg árakra lennék kíváncsi.

Majd 20 éve voltam arra utoljára, gondolom azóta változott pár dolog!?

Előzmény: Katana750 (36353)
Katana750 Creative Commons License 2023.08.01 0 1 36353

Nem pont Stavrosba de rendszeresen járok Bulgárián keresztül Görögországba. Mire vagy kíváncsi? Fekszának elég részletesen leírtam egy hónapja kb. a várható dolgokat, de ha kell neked is megteszem.

zsandár Creative Commons License 2023.08.01 0 1 36352

21 éve 

Előzmény: zsandár (36351)
zsandár Creative Commons License 2023.08.01 0 1 36351

2002 ben arra mentünk,mert az akkori Macedóniában vízum kellett, vagy valami hasonló bonyolítás volt, már nem emlékszem pontosan. Persze ez 22 éve volt, akkor még nem volt autópálya Bulgáriában, nem tudom, most van e.Gondolom azóta változott a helyzet.Szófia külvárosi részén haladt az út,ami egy lepusztult putri telep volt.Soha többet nem voltam Bulgáriában, és nem is tervezek arra járni, de még a tengerpartjára sem.

Béci 72 Creative Commons License 2023.08.01 0 1 36350

Idén nem,évekkel ezelőtt.

Szép volt a táj,de nem volt haladós.

szabbibaki Creative Commons License 2023.08.01 0 0 36349

Stavros környékére ment már valaki Bulgárián keresztül? Igazából ez évi tapasztalatok érdekelnének, mennyire haladós?

zsandár Creative Commons License 2023.07.31 0 0 36348

Július 11-26 közt voltunk Görögországban .Lefakada, Asprovalta ill.Lefkadan belül egy nap atkompoztunk Kefaloniara, ahová vittük a bicikliket is, ami ingyenes a kompon. A feleségem most számolta össze kíváncsiságból az összes autópálya díjat,mindenhol kártyával fizettünk. Szóval, Szabadka- Szaloniki-Lefkada- Szaloniki-Asprovalta-Szaloniki- Szabadka : 31.000 Ft. Tankolás természetesen oda- vissza Észak Macedóniaban 425 Ft ős gázolajbol. Odafelé 1400 km volt itt megálltunk velesben aludni,vissza Asprovaltarol 1100 km ezt egyben levezettem. Régebben mindig éjszaka utaztunk, mostanában már csak nappal.

409 Creative Commons License 2023.07.31 0 0 36347

Még a nyolcvanas években Kecskemét mellett fényes nappal tevéket láttam. Mondom a kollégámnak, hogy basszus eltévedtünk.... Majdnem sírva fakadt, hogy most hogyan fogunk hazatalálni. :)) (valami vándor cirkusz volt a környéken oda tartoztak a tevék)

Előzmény: Béci 72 (36346)
Béci 72 Creative Commons License 2023.07.31 0 0 36346

Lehet,hogy tényleg zsiráf volt,kiszökött az állatkertből🙂

Előzmény: spoter (36335)
dokeee Creative Commons License 2023.07.31 0 0 36345

Kréta azért elég speciális eset, oda valóban a repülő a célszerű a legtöbb esetben, bár én jártam ott autóval is, meg még fogok is. :)

Előzmény: Gyurma73 (36343)
szabbibaki Creative Commons License 2023.07.31 -1 0 36344

Nálunk a repülő nem opció, mert a feleségem nem bírja, ezért mindenhová autóval megyünk. Ráadásul 1-2 napnál több időt nem tudunk egyhelyben tölteni, ezért folyamatosan mozgásban vagyunk.

Próbáltuk a "repülős verziót" is, akkor az autóbérlés (mert ugye menni kell...) meglöki a költségeket, így marad a saját autó.

Előzmény: Gyurma73 (36343)
Gyurma73 Creative Commons License 2023.07.30 0 1 36343

repülő😃 2 ,5 óra Kréta😃

Katana750 Creative Commons License 2023.07.30 0 0 36342

Én inkább 3-fél 4 körül. Cserélünk és simán bőrt húzok a szememre az anyósülésen, kicsit hátradöntve a támlát. Na de most is megyek mert holnap indulás van. 

Előzmény: dokeee (36341)
dokeee Creative Commons License 2023.07.30 0 0 36341

Én 1-2 óra körül rohadtul elálmosodok, inkább nem kínzom magam.

Előzmény: Katana750 (36340)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.30 0 1 36340

Persze, nappal könnyebb de nekem úgy jó, hogy 21:00 kor indulás. Így görög idő szerint 11-fél dél körül ott vagyunk. Halkidiki, Katerini, Thasos vonal. Délebbre persze tovább tart. Még sosem volt, hogy várnunk kellett a szállás elfoglalásával pedig 14:00 volt megadva mindenhol. Így szoktam meg, az asszony szívesen segít be ha álmosodom(Nis körül szoktunk váltani Presevoig). Maciéknál én vezetek mert az asszony rohan mint akinek a szemét verték ki. Evzoni vagy Doirani után megint ő mert ott már nyomhatja. Lényeg, hogy mindenki érjen le baleset és műszaki hibamentesen!

Előzmény: dokeee (36336)
feketefelho Creative Commons License 2023.07.30 0 1 36339

Én 57 évesen mondtam asszonynak, hogy csak nappal vagyok hajlandó vezetni. Addig mindig éjszaka. Azóta is csak nappal. Kialszom magam és utána 1000-1100 km simán megy. Éjszaka már nem bírnám.

Előzmény: szabbibaki (36338)
szabbibaki Creative Commons License 2023.07.30 0 0 36338

Hát Én 56 vagyok és simán éjszaka, mert hűvösebb(van klímám) és kisebb a forgalom.

Érkezés után kicuccolunk és irány a vízpart. Ráadásul csak a szükséges megállók - wc, tankolás- alkalmával szállunk ki, igen rövid időre.

Katana750 Creative Commons License 2023.07.30 0 0 36337

Ez ok. és ideális esetben megy is de a szigorú szabályozás 30 éve egyszerűen megszoktatta a max. 11 órát velem. Amikor a kovid idején lehetett volna akkor sem vezettem többet. Meg kicsit más egyben ekkorát vezetni egy 40 tonnás szerelvénnyel 80-85km/h sebességgel mint személyautóval.

Előzmény: spoter (36335)
dokeee Creative Commons License 2023.07.30 0 0 36336

Én nappal simán, éjszaka nem csinálnám.

Előzmény: Katana750 (36334)
spoter Creative Commons License 2023.07.30 0 0 36335

Egy ekkora útnak, kipihenve, mentálisan rakeszulve lehet nekiindulni. Meg szoktam tervezni a részletekig.

Most múltam 49, meg megy szerencsére.

Több mint 20 éve váltakozó munkaidő beosztásban végzem éjszaka is a munkám, ismerem azt az érzést amikor le kell állni.

Tíz éve egy esküvő után indultunk el, akkor a feleségemmel ketten, gondoltam pár óra alvás elég lesz. 

Nem volt.

Lamia környékén behaluztam hogy egy zsiráf sétál előttem....

Na az helyre rázott,  kimentem a következő pihenőbe aludni pár órát. 

Most pihizek, holnap megyek a családert a reptérre. 

Előzmény: Katana750 (36334)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.30 0 0 36334

Ez egyseggel nekem már sok. 10 éve még ok. Volt, hogy Isztambul is ment egyseggel, de az olyan szabálytalan volt, hogy már letagadom nehogy utólag elvegyék a jogsimat. 

Előzmény: spoter (36333)
spoter Creative Commons License 2023.07.30 -1 0 36333

Tegnap délben indultam Gödöllő mellől, 

Eredetileg Kiszombor felé mentem volna, 

de a BW azt mutatta sárga. 

Kecskemét előtt raneztem megint,  Herczegszántó zöld, ok irány arra, Soltvadkertnél azt látom, bakker az is sárgul és még egy csomó idő míg oda érek....viszont Tompa 0-15 perc, zöld, irány arra!

Három órakor már Szabadka után voltam a pályán:)

A görög határt negyed egykor léptem át.

Reggel fél hétkor léptem at az atheni lakas ajtajan, otthon ido szerint.

Sima ut volt. Szerencsém volt.

Egyedül Presovo volt gáz, nyolc sáv alakult ki a negy működő kapura...gondolhatjatok mekkora káosz volt, ott 50 percbe került az átkelés. 

Katana750 Creative Commons License 2023.07.30 0 1 36332

Akkor ne menj Doirani felé! 90%, hogy traffiznak. Olykor magyar rendőrök(is)! De engem csehek is állítottak már meg azon a vonalon. Megkérdezték, hogy vagyok jól ők is mehetünk! Nem nagyon értettem de így volt. 

Előzmény: szabbibaki (36331)
szabbibaki Creative Commons License 2023.07.30 0 0 36331

Igen, olvastam. Pont az Én átlagsebességem miatt kíváncsiskodom, nem szeretek röpködni, de szeretem a haladós állandó tempót. Sajnos nálam ez azt jelenti, ha nem is megyek gyorsan, viszont nem szívesen veszem vissza a tempót még korlátozásnál sem, csak (általam) ésszerű körülmények közé. Tavaly sikerült megúsznom, pedig felhívtad a figyelmet a Mac alagutakra! Berongyoltam 110- el, de pont el volt foglalva a rendőr egy (hál'istennek) másik autóssal.

Előzmény: Katana750 (36329)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.30 0 1 36330

Értem, nekem ezek a határok mindig éjjel vannak meg, akkor még nem futottam tömegbe. Volt, hogy hazafelé Hercegszántó előtt is szívás volt és ezért mentem át Bezdánnál. Elég jól megúsztam és nekem a főfalu a csapásirány ezért maradok a baranyai háromszögnél. 

Előzmény: kivi000 (36328)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.30 0 1 36329

36241-es hsz.

Előzmény: szabbibaki (36325)
kivi000 Creative Commons License 2023.07.30 0 0 36328

Nézegetem mostanában a Border Watchert, elég változatos, Batinára is írnak néha hosszú időt. Ott csak egy sáv van, így már pár autó is sok időbe telhet. Igazából teljesen szerencsejáték, hogy hol épp mi alakul ki... (Tovarnikon van kamera, így azt meg lehet nézni előre, hogy mi a helyzet.)

Előzmény: Katana750 (36323)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.30 0 1 36327

Amit korábban leírtam Fekszának neked is használható csak annyi, hogy a belépés után Drosató-Kilkis-Szaloniki-Halkidiki. Persze, hogy lassabb mert nem pálya de nem sokkal. A makedón szakasz sokkal lassabb de Miravci-Mrdaja 45 kilométer! Ki lehet bírni. 

Előzmény: szabbibaki (36325)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.30 0 1 36326

Gyakorlatilag mindig azt használom. Tavaly én szóltam a rendőrnek Tompán, hogy miért ír 1 óra várakozást amikor üres az átkelő? "ja, elfelejtettem frissíteni" volt a válasz. Mire átgurultunk már nincs 15 percet meghaladó várakozás volt. Röszkén 3 órát írt így jobb nincs választottam Tompát. Én voltam a legjobban meglepve, hogy senki nem volt előttem 23:50kor. Hazafelé egy belgrádi benzinkúton szoktam megnézni, hogy mi a helyzet, még nem faragtam rá sosem.  

Előzmény: szabbibaki (36324)
szabbibaki Creative Commons License 2023.07.30 0 0 36325

A Dojran felé (Evzoni elkerülő, Chalkidiki felé) út tapasztalaira lennék kíváncsi, ha valaki tudna infót még, mert már visszaolvastam, de még szeretnék jobban felkészülni. Lassabb, hosszabb, körülményesebb egyáltalán...? A Görög határok mikor kezdenek torlódni a reggeli/délelőtti órákban? Köszönöm előre is az infókat.

szabbibaki Creative Commons License 2023.07.30 0 0 36324

Szerinted mennyire OK a police.hu?

Tavaly kb hasonló időben mentünk, (most 08.21/08.22-én fogunk) Salgótarján környékéről. Este8 indulás, 11 - kor Szerb határ, reggel 7 körül Mac., 9-10 körül Gr.o. A határátlépések írhatják felül a tervet - Srb-Mac és Mac-Gre határon kb. 1-1 órát töltöttünk- kérdésem, hogy szerinted a tervezett időpontban idén jobb, vagy rosszabb állapotok lehetnek?! (Tudom, nem kiszámítható!) Időhöz nem vagyunk kötve, nem sietünk, max. sebességem 120 km/ó. (LC- vel megyünk, nem akarom, hogy megegye a fejemet) Szóval hétköznap (és éjjel) jobbak az esélyeink?

Előzmény: Katana750 (36312)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.30 0 1 36323

Miért? Azt jó sokan ismerik, jól tele van ilyenkor. De nekem mindegy.

Előzmény: kivi000 (36320)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.30 0 0 36322

Én pont azt írtam le neked.

Előzmény: Kód 001 (36319)
kivi000 Creative Commons License 2023.07.29 0 0 36321

Bár nagyjából egykutya, ma mondjuk minden be volt dugulva még Ljuba is ami menekülő lehet Tovarnikból.

Előzmény: kivi000 (36320)
kivi000 Creative Commons License 2023.07.29 0 0 36320

Udvarról akkor már inkább Tovarnik-Sid.

Előzmény: Katana750 (36318)
Kód 001 Creative Commons License 2023.07.29 0 0 36319

Egérút gyanánt a magyar,- horvát - szerb útvonal érdekelne, de úgy tünik, a szer- horvát ugyanolyan dugó.....

Előzmény: Katana750 (36316)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.29 0 0 36318

Ezek felejtősek ilyenkor. A Dunántúlról mondjuk Udvar-Dályok-Kiskőszeg-Bezdán-E75

Előzmény: Sarq_ (36317)
Sarq_ Creative Commons License 2023.07.29 0 0 36317

A magyar-horvát nyilván jobb, mint a magyar-szerb határ, de a törökök és szerbek használják az osztrák-szlovén-horvát-szerb útvonalat is. Az autópályás horvát-szerb átkelőn most is több km-es sor van a Google forgalmi adatai alapján.

Sőt, az osztrák-szlovén Karawankentunnel is dugul, kb. tegnap kezdődött a török invázió legdurvább időszaka.

Előzmény: Kód 001 (36315)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.29 0 0 36316

Igen. Mit szeretnél tudni róla?

Előzmény: Kód 001 (36315)
Kód 001 Creative Commons License 2023.07.29 0 0 36315

Sziasztok. Probálta már valaki a horvát- szerb irányt? Azaz Eszék felé , majd onnan át szerbiába. 

Van valakinek tapasztalata?

Bendegúz90727 Creative Commons License 2023.07.29 0 0 36314

Pár éve hétfőn délután 5-6 fele indultam, Röszke 1 volt20 perc a többi határ is , mint kés a vajon. Ne variálj alternatíív útvonalakon. Persze érdemes indulás előtt érdeklődni a BW, vagy a facén a határfigyelők. A police.hu-t felejtsd el egy szar

Előzmény: ballackkk (36311)
Apache7 Creative Commons License 2023.07.28 -1 0 36313

Köszöm a gyors reakciókat :) Az eddigi utak tapasztalataiból kiindulva nekünk is a régi " járt út" Bp. Tompa Belgrád Nis Evzoni útvonal az ismert biztos vonal de annyit hallottam olvastam hogy elbizonytalanodtunk. A Boardert letöltöm majd és út közben döntünk. Alap a régi vonal. Határig a waze sem rossz. Persze egy nullás M5 dugó az elején elkaszálhatja a kezdeti terveket :)

Köszönöm még 1x :)

Katana750 Creative Commons License 2023.07.28 -1 1 36312

Ez akkor szerintem felesleges kerülő. Kecskemét elôtt megnézed a police.hu határinfót és attól függően Röszke vagy Tompa. Én a Chalkidikire Bulgáriát is kihagynám! 

Előzmény: Apache7 (36309)
ballackkk Creative Commons License 2023.07.28 0 0 36311

Háááát, ha hétfőn este indulsz és éjjel mentek, akkor teljesen felesleges szerintem Horvátországoznod és Bulgáriáznod, ha a Chalkidikire mentek. Én a helyedben Tompa felé mennék az M5-ön , hajnali órákban Presevo nem veszélyes, ahogy a kora reggeli órákban, hétköznap Gevgelija sem. Maradnék a helyedben a jó öreg magyar-szerb-maci-görög vonalon...

feketefelho Creative Commons License 2023.07.28 -1 0 36310

Inkább a BorderWatcher applikációban nézd a határokat! Valósághűbb képet kaphatsz.

Szerintem hétfő este már nem lesz zűrös a magyar határ  az inváziónak már vége, persze kóbor törökök még lesznek a határon, de 6-7 órát már nem kell várni. Még akár Röszke is jó lehet ... bár én oda akkor sem megyek, ha üres.

Apache7 Creative Commons License 2023.07.28 -1 0 36309

Sziasztok, 

Folyamatosan nézem a magyar határinfókat, de max. 1 órát vagy még annyit sem ír. Police.hu

Van valakinek most friss tapasztalata? 
Egyik ismerős 1;5 hete volt. Igaz Ásotthalomnak ment de lejjebb se volt probléma.Szerb, Mak, Gr.

Folyamatosan az útvonalakat nézem a Chalkidikire. Bp.- ről M6 horvát-Pèlmonostor fele majd Belgrád Szófia és úgy le. Ez kb. 100 -120 km és 1,5 óra plusz. Van valakinek ezen szakaszokról aránylag friss tapasztalata? Mi hétfőn este indulunk és egyhuzamban tervezzük levezetni.

Előre is köszönöm !

Katana750 Creative Commons License 2023.07.27 0 0 36308

Biztos csak ott én nem tankolok. Ezért nekem az a fontos, hogy Bulgáriában mennyi az annyi. 700-750 liternél nagyon nem mindegy. GR. szerintem mindig olcsóbb volt mint HR. De én nem azért megyek mert olcsóbb. Ha az érdekelne, BG. még olcsóbb. Egyszerűen nem csípem a horvátok nagyképűségét. Dolgozok horvátoknak(szállítok nekik), arc meg követelmény van, időre fizetés nincs. Az Adria meg nem érint meg. Sosem voltam még külön fizetős klímás helyen, igaz nem apartmanozunk. De. Eszembe jutott. Korfun a Hotel Athina. Ott kellet volna de nem volt olyan az idő, hogy használtuk volna a klímát. Nem emiatt nem lett Korfu a kedvencünk. Mikró, tűzhely minket nem érdekel, nem főzőcskézni viszem a nőmet.  

Előzmény: SirHisztiGombóc (36307)
SirHisztiGombóc Creative Commons License 2023.07.27 0 0 36307

Szerintem ez a görögökhöz megfelelhet: https://www.apostaseis.gr/loc_ap/kostos-kafsimon.asp

Azt mondjátok, a görögök olcsóbbak most mint a horvátok?

Mi ebben az évben 2x voltunk már és kajában sem éreztük, hogy olyan drágák lettek volna. Persze, a mostani görög árakat nem ismerem teljesen.

A szállásokban eddigi tapasztalatok alapján pedig a görögök a legdrágábbak.

Felszereltség kb. a nullát veri. Horvát, bolgár 3 főnél simán lehet 2 szoba. Normál tűzhely, mikro és még amit el lehet képzelni. Görögöknél fizess külön a légkondiért 2 szobás apartman szinte horror áron, se bolgár se horvát nem ilyen.

A kajára kíváncsi leszek. 2018-ban 4-en voltunk 2 hétre...

Előzmény: Katana750 (36299)
feketefelho Creative Commons License 2023.07.27 -1 0 36306

Több görögországi nyaralás után, kb. 25 éve, elmentünk életünk első autós kirándulásaként Horvátországba. Már akkor megdöbbentünk az árkülönbségen.

Idén lehet megint teszünk egy próbát, bár a drágaságról szóló hírek hallatán lehet átértékeljük ezt a tervet.

Előzmény: Gyurma73 (36304)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.27 0 0 36305

Az, az köszi! Manapság elég kétértelmű ez a szó, nem használom.

Előzmény: 409 (36303)
Gyurma73 Creative Commons License 2023.07.27 0 0 36304

olcsóbb mint Horvátország.

Előzmény: feketefelho (36297)
409 Creative Commons License 2023.07.27 -1 0 36303

lobster--> homár

Előzmény: Katana750 (36300)
feketefelho Creative Commons License 2023.07.27 -1 0 36302

Köszi, kipróbáljuk.

Rákokban én sem vagyok otthon :-)))

Előzmény: Katana750 (36300)
feketefelho Creative Commons License 2023.07.27 0 0 36301

Nézegetem. Lassan szükség lesz rá ...

Előzmény: Katana750 (36299)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.26 -1 0 36300

Ha még nem voltatok akkor javaslom kipróbálni az Emmanuel Café, Pizza éttermet! Kávét, pizzát sosem ettem ott de kiváló a nyelvhalfiléjük. A Gavros, muszaka, házibor, nagyon rendben van. Hrisztosz perfekt magyar. Rendelésre lobstert is intéznek.(nem jut eszembe annak a baromi nagy rákfélének a magyar neve) De! Languszta vagy királyrák? Lehet, hogy keverem őket. Angolul lobster.

Előzmény: feketefelho (36298)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.26 0 0 36299

Én a Fuelo.bg-t preferálom. 

Előzmény: feketefelho (36292)
feketefelho Creative Commons License 2023.07.26 0 0 36298

Ja, dinnyét is vettünk a piacon, nem kellett volna. Olcsó volt  édes is, de szivacsos a széle. Fele ment kukába.

Előzmény: feketefelho (36297)
feketefelho Creative Commons License 2023.07.26 0 0 36297

Kb. a hazai éttermi árak, mi két főre 19 és 32 € között fizettünk vacsorára (két főfogás, sör, üdítő). Tej 1.6, görögdinnye  0.85€/kg. A Nikitiben lévő Lidlben tankoltunk fel érkezéskor. 

Szombaton voltunk Szíkiában a piacon, ott vettünk gyümölcsöt. Nektarin és őszibarack 1.2€/kg, uborka 3db=1€,...

Előzmény: SirHisztiGombóc (36296)
SirHisztiGombóc Creative Commons License 2023.07.26 0 0 36296

Milyen árak vannak most kint Sartin? Van amit érdemes kerülni?

Köszi

feketefelho Creative Commons License 2023.07.26 0 0 36295

Euróval fizetsz, azt adnak vissza. Ennyi korrektség van bennük.

Előzmény: SirHisztiGombóc (36293)
SirHisztiGombóc Creative Commons License 2023.07.26 0 0 36294

A holtankoljak nemzetközi áraival kicsit óvatosan bánnék, nem venném készpénznek.

A horvátoknak van egy ilyen oldaluk: https://www.cijenegoriva.info/

Itt 1.46 szemben a holtankoljak 1.56-al.

Gondolom, vmi ilyesmi oldal akad a görögöknél is.

Még a Gmaps szokott kutaknál árakat írni, szerintem még az is pontosabb tud lenni.

SirHisztiGombóc Creative Commons License 2023.07.26 0 0 36293

Bocsánat, elírás.

Aprót sikerült legalább szereznem, majd meglátom, mit szeretnének visszaadni.

Előzmény: Katana750 (36277)
feketefelho Creative Commons License 2023.07.26 0 0 36292

Tulajdonképpen fekszának írom, de te hoztad szóba ...

95-ös                     Gázolaj                      LPG

Bulgária    1.295€=490 Ft        1.249€=473 Ft          0.441€=167 Ft

Macedónia 1.325€=502 Ft       1.178€=446 Ft          0.634€=240 Ft

Holtankoljak.hu 2023.07.19-i árak (biztos változik még addig, de az arányok valószínűleg nem).

A gázolaj kivételével minden olcsóbb a bolgároknál (nekem az LPG ára tetszik a legjobban).

Amikor ezeket látom mindig elmerengek a hazai árképzésen.

Előzmény: Katana750 (36279)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.25 -1 0 36291

Mi hosszabb 50-100 kilométerrel? Honnan? Hová? Semmi értelme annak amit írtál. Debrecenből Kavalába Ro-Bg irányból most is rövidebb 100 kilométerrel. Korfura meg sokkal hosszabb lesz akkor is ha schengeni lesz a két ország. Orbán Viktor a tusványosi beszédben csak Romániát említette és mint soros elnöki prioritást! Jó lenne nagyon, nekem főleg ha Ro-Bg schengeni tag lenne! Te honnan veszed ezt már jövőre ennyire biztosra?

Előzmény: valamihosszúkellide (36282)
balazsh Creative Commons License 2023.07.25 -1 0 36290

Csak akkor, ha a barátnődet viszed, és a feleség megtudja. ;)

Előzmény: terán (36287)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.25 0 0 36289

Hová? 

feksza Creative Commons License 2023.07.25 0 0 36288

Kell egy kölcsönadási.

terán Creative Commons License 2023.07.25 0 0 36287

Lehet probléma abból,hogy az autó a párom nevén van de ö nem jön velem?

JackVanHam Creative Commons License 2023.07.25 0 0 36286

Üdv. Venni kell szerbiában telefonkártyát. 

400 - 600 100 RSD-ért van.

kapható minden benzinkuton trafikban utcai ujságosoknál.

ami 600 RSD abban már roaming is van.

Eldobos , ha nem kell már edobod. 

Előzmény: feksza (36265)
JackVanHam Creative Commons License 2023.07.25 0 0 36285

Most is végig EU.   

HU - RO - BG - GR

JackVanHam Creative Commons License 2023.07.25 0 0 36284

Nem lehet probléma mivel mindehol elég az igazolvány.

Előzmény: Kendera (36226)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.25 0 0 36283

Ma is az észak-kelet, kelet Magyarországról. Főleg Szalonikitől keletre. Hétvégi menetben én volt, hogy gyorsabban jártam még mint az ex jugó útvonalon. 16,5-20 óra Thasosra, ról. 

valamihosszúkellide Creative Commons License 2023.07.25 0 0 36282

Jövőre RO és BG is belép a shengeni csapatba. Akkortól valós alternatíva lesz ez az útvonal. Végig EU, csak 50-100 kilométerrel hosszabb, de mindkét országban olcsó a benzin, nem kell határon megállni kicsit se, útdíjban is vagy 30-41 € megtakarítás oda-vissza. Mondjuk autópálya sokkal kevesebb, de a kuplung nem fog elkopni a határokon, és vélhetően egyáltalán nem érsz ki később, igaz, sokkal hamarabb se. Jövőre kipróbálom.

feksza Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36281

Szerintem ez lesz,reggel Nisben megnézem a határokat aztán ha úgy van akkor Bulgária.Igazából nekem szimpi volt arra csak ez a török áradat elriasztott.

Előzmény: Katana750 (36279)
feksza Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36280

Nekem is így rémlik,mi mindig eurót adtunk és abba is kaptunk vissza.Talán egyszer fizettem kártyával,de ott sem volt semmi 

Előzmény: Katana750 (36278)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36279

Szerintem ne vesd el a bolgár tranzitot! 3 hét múlva lecseng a menet lefelé. Augusztusban a visszajövet az okos már. Akkor jöhetsz arra haza amit most tervezel lefelé! Reggel Nisben megnézed Kalotinát és akkor döntöd el. Én biztos így csinálnám. A bolgár tranzit rövidebb, van net végig, az útadó nem komoly és a nyál majdnem annyi mint a maciknál. 

Katana750 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36278

Szabi! Nem saját pénzben ad vissza. 1,50€, adsz 2-t és visszaad egy 50 centest ha nem megy a kártya. De nekem még mindig ment. Mondjuk nem Visám van. A Revoluttal meg soha sehol nem szarakodnak. Csinálj egy ingyenest, tök egyszerű és k.va jól váltja a forintot. 

Előzmény: feksza (36275)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36277

Herceghalomnál nehéz elhagyni hazánkat:-)) Szmokvicát azért nem ajánlottam mert én nem arra járok. 40 tonnás, 18,5 méteres pótkocsis szerelvénnyel közlekedem és arra amerre írtam az elfér. Olyan utat nem ajánlok senkinek amit nem ismerek. 

Előzmény: SirHisztiGombóc (36267)
feksza Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36276

Sőt,adsz 5eurot ő vissza ad 4et saját pénzben,onnantól meg azzal fizetsz 

Előzmény: feksza (36275)
feksza Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36275

Na de most adsz 2eurot és 50centet saját pénzben ad vissza,na bumm.Annyit szerintem pont nem ér hogy ezzel bármennyit is foglalkozzon az ember.

Ja,ha van ilyen mobilnet ,akkor az biztos jó.

Előzmény: SirHisztiGombóc (36274)
SirHisztiGombóc Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36274

Feketefelhő írta, hogy őket szivatták a makedónok. Oda kéne, hogy ne saját pénzben akarjanak esetleg visszaadni és ott 1 és 1.5 a pályadíj.

"

Elfogadják, de csak 0.5, 1, 2 €-s pénzérméket.

1.5, 1.0, 1.5 € (ki van írva minden kapu előtt)."

Alapvetően kártyára vagyunk berendezkedve, persze van papírpénz, az apró Bécsben elfogyott.

A mobilnet csomagban van 2GB, európa de nem EU részre. Telekom. Tavaly semmi gondja nem volt Szerbiában míg mentünk Bulgáriába.

Előzmény: feksza (36272)
feksza Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36273

Szerintem a mobilnetet ne erőltesd,lefalábbis a Szerbeknél meg a Maciknál.Sokba fog kerülni.

feksza Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36272

De minek az 50centes?

babaci78 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36271

Köszi. Átnézem ezt a verziót is. Gmaps a végig pálya útvonalat hozza leggyorsabbnak egészen Igoumenitsaig. Onnan már csak kb 40 km Ksamil.

Előzmény: feketefelho (36266)
Medvard Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36270

Múlt évben onnan mentem Pargára, most is ott voltam.

Előzmény: babaci78 (36264)
Medvard Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36269

Albán fórumokon szoktak megmaradt adatkártyákat ajándékozni, vagy eladni. Pl. Vodafone, One

feketefelho Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36268

Én elég naívan azt feltételeztem, hogy Gevgelíjában tranzitolunk, aztán másnap reggel átcsorgunk a szinte üres határon.

Na, hát nem az lett belőle.

Eddig többnyire este értünk a görög határra és akkor sosem vártunk sokat (néha semmit). Reggel, délelőtt viszont katasztrófa, ahogy nézem.

A mai állapotot látva mondhatom, nekünk igen nagy szerencsénk volt Doiranival péntek reggel.

Előzmény: mount27 (36260)
SirHisztiGombóc Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36267

Vhogy mi eddig mindig Herceghalomnál mentünk ki, mert Röszkét nem akartuk reszkíroztatni.

Amúgy itthon vhol be lehet szerezni 50 eurocentet? 1 és 2 euro az akad egyik pénzváltónál...

Az ismerősöket már körbekérdeztük...

Katana:

Miravcinál nem gond, hogy inkább visszafelé mész?

Szmokvica mit lehetőség letérni a pályáról? Nem terveztem Gyevgyelija-ig lemenni.

Próbálunk okosak lenni, aztán majd meglátjuk...a telefon előfizetésben van 2GB, csak közlekedési infóra elég lesz.

Előzmény: feketefelho (36238)
feketefelho Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36266

Albánia déli részére én a Medzhitlija-Niki átkelőn mennék át. Sokkal kevesebbet kell várni, mint Evzoninál és közelebb vagy az Albán határhoz. A görög alsóbbrendű utak sem járhatatlanok (tavaly arra mentünk, elég jók voltak és a forgalom szinte nulla). 

A határ után a 3, 2, 15, majd a 20-as úton (itt nézelődtünk kicsit, Mikro Pappingo, Kipi), később Ioanninától már pályán mentünk Patra felé.

De neked lehet gyorsabb végig a pályán menni (ahol ki van építve).

Előzmény: babaci78 (36264)
feksza Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36265

Pont 3 hét múlva megyünk,a gond csak az hogy Szerbiába és a Maciknál nem lesz telefon és net.Esetleg még reggel Nisben,mert ott alszunk és úgy megyünk tovább hétfőn.

Előzmény: feketefelho (36263)
babaci78 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36264

Mármint Albánia déli részéről? Ha van valami jó tanácsod, infód, szívesen fogadom. Az útvonalat Thessalonikiig ismerjük.

Előzmény: Medvard (36261)
feketefelho Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36263

Nézd meg Bogodoricánál a webkamerát. Szinte üres Evzoni, alig valaki. A Doirani határon mostanra teljesen elfogytak a belépni szándékozók, este 7 órakor nézem. Érdemes az összes infót, kamera, térkép, utazók által adott infók összehasonlítani. Érdemes felkészülni a rugalmas tervátalakításra is ( mi sem Doiraninál akartunk átmenni, de Evzoni bedugult).

Előzmény: feksza (36257)
mount27 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36262

Egyébként régóta motoszkál már az agyamban a gondolat, hogy egész sokan használják már a Borderwatchert, és kontraproduktívvá válhatott. Többször ért minket már meglepetés, és a határ előtt kb 1-2 órával csekkoltunk. Én nem figyelem folyamatosan, Szerbiában pl nincs adatforgalmam bekapcsolva, Nis szállásról indulva nézek rá, és a hasonszőrű tranzitban utazók ugyanígy teszik gondolom. Fene tudja.

Medvard Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36261

Ma jöttem haza arról a részről.

Előzmény: babaci78 (36256)
mount27 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36260

Nézem én is egész nap a Borderwatchert, ugyanis 1 hét múlva hétfőn fogunk mi is Görögországba belépni. Tavaly ugyanígy mentünk, a tömeg miatt el akartuk kerülni Evzonit, és Doiran fele vettük az irányt - és pontosan így szívtuk be, 3 órát álltunk sorba hétfő dél körül, 1 sor és semmit se haladt. Eközben Evzoni szépen kitisztult. Idén valószínű marad Evzoni. Doiranban a szerb és észak-makedón állampolgárok leállították a kocsit, és családostul toltak rajta, amikor 1 kocsinyit haladtunk. 3 órán keresztül. Mivel volt enyhe lejtő, nyilván belénktolta a mögöttünk jövő a verdát. Borzasztó idegesítő volt nézni, ahogy rajtunk kívül tulképpen az egész sor tolja a kocsit. Más határon ennyire halmozottan nem láttam még ezt a jelenséget.

spoter Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36259

Köszi, Temesmórát néztem ki én is!

Megpróbálok dél körül elindulni, akkor lehet, hogy éjfél körül Evzoninál leszek.

Remélem kevesen lesznek rajtam kívül:)

Előzmény: babaci78 (36256)
babaci78 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36258

Dorianról nem tudok, Evzoni kifele kamera szerint 8-10 autó

feksza Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36257

Hát most kíváncsiságból ránéztem erre Borderwathcer-re,lehetséges az hogy Doriani határnál Görögország irányába 3órát kell várni miközben evzoninál csak 15-20 percet?

Előzmény: feketefelho (36248)
babaci78 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36256

Üdv mindenkinek! Hosszú idő után szepzember elején végre ismét autóval Görögországba, illetve Görögországon keresztül. Idén kísérletezö kedvünk van, Albánia déli része a cél. 

Spoter! A Románián át vezető útvonalat többször is próbáltuk, nekünk az ország keleti részéről kényelmes.Temesmóránál léptünk át,soha nem volt várakozás, a többi RO-SRB átkelőt nem ismerem személyesen, de most sok varációt végignéztem. Zsombolya (Jimbolia), Kunszőlős (Lunga) közelebb van a HU-RO határhoz, szintén 0-24-ben nyitva van, Valkány csak 7-19-ig itthoni idő szerint mup.gov.rs oldalon telefonról is gyorsan betöltődő élő kamera érhető el, Röszke, Tompa,Temesmóra (Moravita), Presevo átkelőkről. politiadefrontiera.ro a román határinfó oldal, elég tűrhetően pontos, de telefonról nekem kicsit döcögősen töltődik be. 

feketefelho Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36255

Akkor, ahogy írtad csakis kishatár.

Előzmény: spoter (36254)
spoter Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36254

Nis után legalább nyugisabb lesz a pálya.

Nem ilyenkor szoktam indulni és nem is szívesen vágok neki, de hétfő reggel a reptéren kell lennem Athénban.

Előzmény: feketefelho (36253)
feketefelho Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36253

A legtöbb török épp ezen a hétvégén fog hazafelé indulni.

Garantált az 5-6 órás várakozás Röszkénél...

Előzmény: spoter (36252)
spoter Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36252

Átvariáltam...

1, Gödöllő-Kiszombor-Temesvár-Athén. 1523km 17ó 10perc

2, Gödöllő-Athén. 1498km 15ó 54 perc

Ha több mint egy órát kell várni Szeged környékén, akkor talán jó választás lesz az első variáció...

spoter Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36251

Ok. Köszi a választ. Inkább kerülök mint 3-5 óra a sorban.

Akkor nem csak a két ország állampolgárai léphetnek át rajta hanem külföldiek is.

Előzmény: bentoka (36250)
bentoka Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36250

Szombat du. időben jobb lehet, mint a többi Szeged környéki átkelő, kilométerben nem nagy kerülő. Az átkelő 19 óráig tart nyitva, plusz a román oldalon szükség van matricára (amelyet meg lehet venni online is, azt hiszem 3 euró az egy hetes matrica). A szerb oldalon Verbicától Csókáig nem túl jó az út minősége, utána rendben van.

Előzmény: spoter (36249)
spoter Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36249

Üdv.

Van tapasztalata valakinek valkányi (RO-SRB) határátlépésről?

Azt terveztem hogy Kiszomborál lépek ki, majd Temesvár érintésével Temesmóránál hagyom el Romániát és majd Belgrád alatt térek rá az E75-re...

de észrevettem, hogy van még pár apróbb határátkelő is addig, mint pl. Valkány, SRB-be történő belépés után Topolya felé mennék és ott térnék rá az E75-re.

(Szombat dél-délutáni indulás:() 

Szerintetek?

feketefelho Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36248

Katana beírása után elmerengtem, hogy lehetek ennyire vak, hogy nem láttam ott azt a kutat ....

Az út bal oldalán keresd!

Pár napja ott jöttünk át, de már nem emlékeztem rá, hogy láttam volna (van arrafelé még másik pár kút is - mondjuk mi Gevgelíja felől jöttünk ...). Eléggé rá kellett nagyítania GMaps-en, de meglett ... műhold nézetben még jobban látszik. (A megjelenített objektumok száma, típusa függ a térkép nagyítás mértékétől ...)

Elég szép előtte a táj, nyüzsög a kis üdülőfalu (város?), szóval el voltam én a látvánnyal telve, no meg nem is akartam tankolni, és már az átkelőt sasoltam, hol a sor vége (nem volt hosszú, mindössze 5-6 autó állt ott), emiatt siklottam el felette biztos.

A kútra nem, de a görög oldalon lévő futbalpályára viszont emlékszem .... ott álltunk mellette, nézegettem az elvadult tájat, méteres gaz mindenütt ... de mit keres a mezőn egy futballkapu? Aztán meglett a párja is. Nem hiszem, hogy ebből a "stadionból" látványosság lesz pár ezer év múlva.

Ja, ma ismét eszement nagy a tömeg az Evzoni és a Doriani határon is (reggel csak a macedón oldalon, de most már a görög oldalon is kezd nőni a tömeg).

Emiatt lehet mégis jobb választás a tankolás egy korábbi kúton. A sorból kiállni még könnyű, de a visszasorolás ilyen tömeg esetén már problémás lehet.

Érdemes megnézni a Borderwathcert! Jóval a határ előtt ...

Előzmény: feksza (36247)
feksza Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36247

Valóban,ez kiesett.El voltam foglalva a települések beazonosításával.

Előzmény: Katana750 (36245)
feketefelho Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36246

Nem volt teljesen üres az sem. Egyébként pár perc a kettő közti különbség. 

Előzmény: Katana750 (36239)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.24 0 0 36245

Kétszer leírtam, hogy hol tankoljon akinek az kell! Leírom harmadszor is. OKTA közvetlenül a határon.

Előzmény: feksza (36244)
feksza Creative Commons License 2023.07.23 0 0 36244

Köszi,még a maci oldalt kell egy kicsit memorizálni,meg kell egy kút valahol a határ elött ahol van kénmentes gázolaj.

Előzmény: Katana750 (36243)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 36243

Pontosan. 

Előzmény: feksza (36242)
feksza Creative Commons License 2023.07.23 0 0 36242

Köszi,ezt az útvonalat nézegetem.Te is erre gondolsz?

Előzmény: Katana750 (36241)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 36241

Szia! Akkor így döntöttél. Én Miravcinál szoktam lemenni a pályáról. Davidovo-Udovo-Joszifovo-Pirava-Valandovo-Rabrovo-Dedeli-Nov Dojran, eléred a tavat. Ezen a részen szigorúan tartsd a sebességkorlátozásokat! Rendszeresen mérnek hétköznap is. Magyar rendőrök is! A tó mellet Sztari Dojran és Mrdaja a határ. Előtte OKTA kút ahogy írtam a hisztigombócnak. A görög Doiraniból kiérsz, rögtön jobbra Drosató és ott kell döntened, hogy jobbra Kilkis és autópálya vagy balra Rodopoli-Széresz-Kavala-Keramoti! Ha az utóbbit választod, NE félj letérni a 12-es útról mert felesleges Dráma felé menni! Lefkotheasnál térj le a mellékútra(teljesen vállalható minőség, semmi forgalom) és Eleftheroupoli-Kavala(gyönyörű ahogy a hegyről meglátod a várost) és Keramoti. 

Előzmény: feksza (36240)
feksza Creative Commons License 2023.07.23 0 0 36240

Üdv!És akkor Doirani fele Demir Kapija-nál kell elhagyni az A1-est?Vagy hol érdemes?Úgy néz ki hogy a török inváziótól tartva oda vissza ez lesz az irány,mármint Doriani fele,Bulgáriát kihagyva.

Előzmény: Katana750 (36237)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 36239

Tiszasziget is be volt dugulva? Kübekháza nekem talán eszembe se jutna! Mennyi onnan az E-75 időben? 

Előzmény: feketefelho (36231)
feketefelho Creative Commons License 2023.07.23 0 0 36238

M5-ön Szegedig (volt pár km-es útszűkület a munkák -sövénynyírás- miatt), onnan Kübekháza, majd vissza E75 (ahogy Waze, majd a Gmaps tervezte). Határ után Waze, a T-Komos Net kiegészítő ellenére kimúlt, emiatt jött Gmaps. Egész úton végig volt Netünk.

Azért ezt (Kübekháza) választottuk, mert minden közelebbi átkelőn (Ásotthalomnál is, 1 óránál többet kellett volna várni, volt olyan - Röszke 1 - ahol 4 óra volt a várakozás). Hercegszántó tőlünk (Szigethalom) a leghosszabb menetidőben és az sem volt üres, Kübekháza viszont mindig az (hétköznap). 

Mindez csütörtökön.

Hétvégén még ennél is rosszabb volt a helyzet.

Thesszaloniki->24-es (Nea Moudaniaig)->Nikiti->Szárti

Még annyit, hogy péntek ellenére Szalonikiben elég jól lehetett közlekedni.

Lassulás csak a lámpáknál volt (GMaps vitt itt is). 

Előzmény: SirHisztiGombóc (36235)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 36237

7€-t fizetsz Észak-M.ban egy irányban. Ha Doiranit választod, Valandovo, Udovo a csapásirány. Ne menj el Gevgeliájig mert felesleges(ha látod, hogy Evzoni pirosban van). Tankolás ugyanúgy az OKTA kúton a makedón kilépés előtt mint Gevgeliánál! 0-24, minden van, kártya leolvasó kinn a kezelőnél. Common rail dízelbe kénmentes gázolaj neve "bez sulfur" tudja a kutas.

Előzmény: SirHisztiGombóc (36233)
feketefelho Creative Commons License 2023.07.23 0 0 36236

Elfogadják, de csak 0.5, 1, 2 €-s pénzérméket.

1.5, 1.0, 1.5 € (ki van írva minden kapu előtt).

SirHisztiGombóc Creative Commons License 2023.07.23 0 0 36235

Budapest mellől, miért Kübekháza? Nem zsúfolt az M5?

Mi általában Hercegszántót szoktuk használni, az M6 szinte mindig tök üres...

Szalonikitől mely úton mentetek Sarti? 24-es vagy a 2-es és aztán lefelé...

Előzmény: feksza (36234)
feksza Creative Commons License 2023.07.23 0 0 36234

Jó az euro,én pl csak azzal fizetek.Próbálok mindig aprót adni vagy kis címletet,mintha valaki mondta volna hogy a visszajárót nem euroban kapta.Nekem sosem volt ilyen gondom.

SirHisztiGombóc Creative Commons License 2023.07.23 0 0 36233

Szia. Köszi. :)

A kp-s fizetőkapunál euro-t elfogadnak vagy kell a dínár? Mennyi is az az összeg?

feketefelho Creative Commons License 2023.07.23 0 0 36232

Ja, még annyit hozzátennék, hogy a FB-on írta egy utazó, hogy ők akkor 2 órát álltak sorba Evzoninál.

(A görög határtól állt a sor végig a macedón pályán, kb 2-3 km hosszan.)

feketefelho Creative Commons License 2023.07.23 0 0 36231

Friss tapasztalatok ...

Csütörtökön reggel indultunk Budapest mellől. Mivel Röszke és környéke legalább 1 órás várakozást mutatott, így célbavettük a titkos befutót, Kübekházát. Egy autó volt előttünk, de a magyar határőr alapossága miatt 10 perc alatt jutottunk csak át (ellenőrizte a forgalmi érvényességét is, korábban bepanaszolták ennek elmulasztása miatt ... érdekes emberek vannak).

Szerbia. Eseménytelen utazás, van néhány terelés, de nem okoz jelentős fennakadást. A belgrádi elkerülő szuper, nem tudtuk kihasználni a maximális sebességet, de így is 18 perc alatt megvolt a régi és az új út két csomópontja közötti szakasz. Nekem jobban tetszik, mint a városon keresztülvezető út (nem lepusztult a környék, amin átvezet).

Szerb-macedón határ 25 perc alatt megvolt (5 sorban engedték át a tömeget (maci határőr megnézte a személyiket és a forgalmit, zöldkártyát nem kérte).

Macedóniában tankoltam a Kumanovó utáni első Makpetrolnál LPG-t, majd Gevgelija előtt a Shellnél 98-ast, így pénteken szinte teletankkal indultunk neki a görög határnak. 

Az 5 fizetőkapuból 3 csak kp-t fogadott el. Az elsőnél nem működött a VISA kártya, csak a Mastercard (a fickó állította, hogy a Visa sehol sem működik Macedóniában, ehhez képest a Makpetrolnál simán fizettem vele ... szórakoznak). Az utolsó Gevgelíja előtti kapunál szintén Mastercard-dal fizettünk (pedig egyes kapusok szerint semmiféle kártyás fizetés sem megy ...).

Gevgelíjában a tranzitszállás jó volt (ár/érték arányban főként), este vacsoráztunk a Bakardi pizzériában (igen nagy megelégedéssel és tele gyomorral távoztunk). 

A pihenéssel voltak problémák ... késő estig zsibong a város, plusz a nagy zaba is megfeküdte a gyomromat ... a szállás egyébként jó (Sunshine apartements).

--------------------------

Péntek reggel valami iszonyat nagy tömeg gyűlt össze Evzoninál (az autópályán állt a sor vége) az okát nem tudtuk kideríteni. Emiatt kipróbáltuk Doiranit. Nagyon kellemesen csalódtunk, szinte végig árnyas fák közt autóztunk Macedóniában, majd annak ellenére, hogy görög oldalon elég hosszú sor (kb.30-40 autó) állt 27 perc alatt megvolt a két határ.

Utána Thesszalonikiben egy 3 órás városnézés következett, a vár kivételével mindent megnéztünk. A kikötőnél lévő parkolóban hagytuk az autót, 5.2€-t fizettünk érte.

Nikitiben a Lidl-ben még megejtettünk egy kis vásárlást (víz, felvágott, Feta, ...)

Délután 5-re (görög időben) értünk Sartira kissé fáradtan a városnézéstől (nagyon meleg és büdös Szaloniki).

Előzmény: SirHisztiGombóc (36229)
feksza Creative Commons License 2023.07.23 0 0 36230

Ez egy nagy baromság,de ha meg akarod magad nyugtatni,tegyél be pár db kukászsákot és ott van a hullazsák.Eleve egy baromság,nem letakarjuk,újraélesztjük.

Előzmény: SirHisztiGombóc (36229)
SirHisztiGombóc Creative Commons License 2023.07.23 0 0 36229

Sziasztok.

Mi Sarti-ra megyünk. Indulás júli. 31, a délutáni órákban. Vki mostanában megjárta ezt az utat oda, vagy tervez arrafelé menni? Esetleg bármi jótanács?

A hozzászólásokban olvastam egy alternatív átkelés Dojran-nál. Esetleg milyen az előtte lévő töltőállomás, erről vkinek infója?

Ja, belefutottam rádióműsorba, ahol épp a "mit vagy köteles magaddal vinni" rész ment és felmerült a szerbeknél kötelező hullazsák. Tudom, ment évekkel ezelőtt, hogy ez hoax. A műsorba hallgató beírt, hogy viszont őt pont most ezért büntették meg. Amit ott ajánlottak oldalt hol érdemes megnézni a "kötelezőeket", ott viszont jó pár országra írják a védősisakot...hát izé. :) Ezekről tudtok mondani "biztosat"???

Előre is köszi

Kendera Creative Commons License 2023.07.22 0 0 36228

köszönöm

Előzmény: Katana750 (36227)
Katana750 Creative Commons License 2023.07.22 0 0 36227

Megvan rá az esély, ha esetleg lejárt a személyi igazolvány érvényessége! Egyéb esetben nincs vele gond.

Előzmény: Kendera (36226)
Kendera Creative Commons License 2023.07.22 -1 0 36226

Azt szeretném megkérdezni hogy valakinek volt-e problémája azzal hogy csak új személyi igazolvánnyal lépte át a határokat Görögorszá felé és nem volt útlevele?

Toledo75 Creative Commons License 2023.07.21 0 0 36225

Én július 17-én jöttem azon az úton haza Lefkadáról, közvetlen a határ után jó az út de mielőtt  elérnénk Bitolát ott még fel volt marva az aszfalt és ott álltak a munkagépek. Ez csak egy pár kilóméteres szakaszt érint , az út többi része szerintem vállalható. Egyébként kb 20-25 perc volt a határátlépés hazafelé Nikinél. Még egy kis plussz infó,Macedóniában az útszéli árusoknál 3€-ért adtak egy kis láda őszibarackot(kb.5kg), a sárgabarack 1,5€/kg  volt.

Előzmény: levidalmi (36222)
valamihosszúkellide Creative Commons License 2023.07.21 0 1 36224

Észak-kelet Magyarországról érdemes megfontolni a mostanában elég zsúfolt röszkei és tompai átkelő helyett a román vonalat. Battonyánál általában 10 percen belül át lehet jutni, majd Arad és Temesvár között autópálya. Temesmóránál megint csak 5 perc alatt juthatunk át Szerbiába, ahol Belgrád után kajtunk fel a pályára. Kilométerben a Rompáról és a Battonyáról számított út centire megegyezik, időben talán 30-40 perccel tud több lenni Románia felé, de ez könnyen rövidebb lehet, mint egy beállt tompai  várakozás. Az üzemanyag Románában annyi, mint Észak-Macedóniában, ha Temesmóránál, az OMV-nél tankolunk, akkor Szerbia teljesen kimarad, mert a távolság 570 h helyett csak 430 kilométer  lesz.

bentoka Creative Commons License 2023.07.21 0 0 36223

Bitola és a határátkelő közötti részt aszfaltozták egy hónapja, lehet azóta már készen is lett. Gradsko-tól Bitoláig rendben van az út, néhol nyomvályús, néhol keresztbordás. A "hegyi szakasz" teljesen újra lett aszfaltozva, kapaszkodósávval a meredekebb részeken.

Előzmény: levidalmi (36222)
levidalmi Creative Commons License 2023.07.20 0 0 36222

Korábban többen írták,hogy Bitola környékén komoly útépítések voltak.Aki már járt arra idén is mit tapasztalt?

Van valakinek tapasztalata Görögországban az Euroshell üzemanyagkártyával?Elméletileg ezt minden shell kútnál el kell fogadniuk,de több Dél-európai országban ez nem mindig van így.Ezt azért kérdezem mert céges autóval megyünk és a cég a kagylós céggel van szerződésben.

feketefelho Creative Commons License 2023.07.19 -1 0 36221

Érdekes nézegetni a Google forgalmi infókat.

A régi általános szabály "hétvégén ne utazz!" annyit módosult, hogy már hétköznap is körül kell nézni, merre menjünk.

Nézem most éjjel Röszkét (holnap reggel indulunk) ... dugig tömve autóval, pedig még csak szerda éjjel van (hol van még a hét vége?) (210 perces várakozásról írt valaki).

Tompán azért jobb a helyzet, de ott is állni kell egy darabig (60-90 perc).

Hercegszántó elég jónak tűnik, ott is van néhány autó, de órákat biztos nem kell ott tölteni (0-15 perc).

A várakozási időket a Borderwatcher applikációból szedtem, elég jó összhangban van a térképen láthatóval.

Úgy tűnik, hogy török "barátaink" sem ragaszkodnak már a hétvégi utazáshoz, elindulnak korábban.

Emiatt talán kisebb lesz a hétvégi nyomás a határokon.

Előzmény: tapena (36218)
tapena Creative Commons License 2023.07.19 0 0 36220

Ez jól hangzik, köszi!

Előzmény: feksza (36219)
feksza Creative Commons License 2023.07.19 0 0 36219

Mi szintén a Dunántúlról szoktunk menni,mi mindig hercegszántó fele megyünk,eddig mindig jó volt,pár autó szokott lenni,de volt hogy senki nem volt.

Előzmény: tapena (36218)
tapena Creative Commons License 2023.07.19 0 0 36218

Sziasztok, pénteken indulunk a dunantúlról. Kb. Este 10-re érünk a szerb hatarra. Van valakinek tapasztalata, hogy ilyenkor Tompánal vagy Hercegszántónál érdemes átkelni?

Gyurma73 Creative Commons License 2023.07.17 0 0 36217

konkrétan senki nincs a határon.

Gyurma73 Creative Commons License 2023.07.17 0 0 36216

nincs plusz 1 határ a horvát határon csak lassítani kell.

Előzmény: balazsh (36215)
balazsh Creative Commons License 2023.07.17 0 0 36215

Attól függ mennyit kell várni a megszokott útvonalakon, mert az a fővárosig legalább +130 km és + 1 határ lesz, ami biztosan több mint 1 óra lesz.

Előzmény: Gyurma73 (36214)
Gyurma73 Creative Commons License 2023.07.17 0 0 36214

lehet kerülő de nem érdemes Horvátország felé menni Belgrádból,majd fel az M6 on?

Szerintem ha végig kész lesz az M6 és a horvát A5 akkor nem lassabb arra sem.

Előzmény: balazsh (36211)
zsandár Creative Commons License 2023.07.17 0 0 36213

Szerda óta vagyunk Lefkadan.Azota autóval is több nyugati strandon voltunk, tegnap viszont egy robogoval körbejártuk az egész szigetet ,szinte minden nyugati strandon voltunk.A keleti oldali strandokat csak megnéztük motorról, valamint a Nidri vízesést néztük meg. Ha valakit érdekel a strandok megközelíthetősege,autóval motorral, parkolás stb.Irjon ide és ha tudok ,válaszolok. A táj gyönyörű,tényleg azt hozza amit vártunk!!

trizs77 Creative Commons License 2023.07.16 0 0 36212

Hétfőre a Meteórákat lőttük be, 

--------------------------------------------------------------------------------------

A Meteoráknál talán10x jártam.

Segítség :

(ha még így van ??)

Nőként vigyél magaddal valami hosszú szárú lebernyeget.

Anélkül nem engednek be.

Igaz a talpraesett görögök a Meteórák bejáratánál árulnak is meg kölcsönöznek is az európai nőknek ilyen géz szerű (ez fiú nyelven van) anyagból ruhát.

Kendő legyen nálad.

A férfiakat is kitessékelhetik rövid gatyában.

Pontosabban be sem engedik.

Bár a csoportunk hölgy tagjai mindíg panaszkodtak, hogy a hölgyekkel szemben szigorúak az ottani szerzetes portások, a férfiakkal néha elnézőbbek.

Hiába no, igazságtalan a világ........................:-)))

balazsh Creative Commons License 2023.07.16 0 1 36211

Az érzés, mikor végig autózol a "balkán"-on és kiderül, hogy a magyar embereket maguktól is megvédik leírhatatlan. :(

A pénteki történet röviden:

Rutinos autóval Görögországba járóként tudtuk, hogy a röszkei határ felejtős. Irány az ásotthalomi kis határ, ami 22:00-ig van nyitva. 21:35-kor meg is érkeztünk. Hurrá senki nincs, negyedikek vagyunk a sorban. Elöl egy német rendszámú, valószínűleg vendégmunkás török, aki a kocsi mellett áll. A percek telnek, a sor nem mozdul. A határon senki nem megy sehova, se ki, se be. 21:50 környékén az előttünk lévő magyar autóból kiszáll egy hölgy, érdeklődik. A magyar oldalon rendszer leállás. Hurrá, biztosan azok a haverok készítették ezt a rendszert is, akik a választási szavazatszámlálót is. 21:55 körül rendezkedés. A nagy ötlet a következő. A magyarokat ellenőrzés nélkül kiengedik, a külföldieket vissza kell fordítani. De befele senki sehova. Kérdésemre, mivel ekkor már én is kiszálltam az autóból, hogy de befele a magyarok miért nem mehetnek, a válasz: ez az utasítás. Plusz még, "mi védjük a teljes Schengeni övezetet", amit persze mosolyogva mondott a határőr, illetve "meg kell nézni, hogy nem köröznek-e", ... és hasonló okosságok. A legkedvesebb pedig az volt, hogy "jobb lesz, ha mindenki visszafordul, mert ők tíz órakor lezárják a határt és addig már biztosan nem fog megjavulni a rendszer". Így hát irány Tompa, mivel Röszkénél amúgy is 5 órás várakozásokat írtak. Itt 1 óra sorban állás után végül hazaengedtek.Így lett a "balkán"-on 14 (GR-MK) ill. 12 (MK-SRB) perc alatt teljesített határátlépésből a saját hazádnál 2 óra.

Magyarország én így szeretlek?????

HÁT NEM!!!!

Amúgy az úton semmi esemény nem történt.

Kinti idő szerint 12:05-kor indultunk Nea Roda-ról (Chalkidiki, Athos félsziget), ahol a thassosi 2hét után még eltöltöttünk 3 éjszakát.

Online navigációval jöttem. Valamiért a thessaloniki előtti dombnál elküldött északra Serres felé, majd egyből át a Kilkis felé menő 65-ös útra, és onnét akart még tovább Polykastro felé átvinni az E75-re. Ezzel az úttal nem volt gond, csak az egyik átkötő szakasza (kb. 5km) volt rosszabb minőségű.

Közben ránéztünk Evzonira, ami eléggé pirosodott, így úgy döntöttem, hogy ha már úgy is arra megyünk, akkor kipróbáljuk a Doirani kis határt. Az volt 14:12-14:28 között összesen 14 perc.

Az út az autópályáig kb. 35 km, de elég lassú a sok sebességkorlátozó tábla miatt.

Még az autópálya előtt Valandovoban tankoltam.

Macedoniában így csak 4 kapunál fizettem. 14:30 - 1.31, 14:48 - 0.98, 15:02 - 1.31, 15:28 - 0.98 Eurót (ezek már itthoni idők).

15:37 - 15:49 között 12 perc alatt beléptünk Szerbiába.

15:54-kor elvettem az első bilétát.

16:55-17:30 technikai és étkezési szünet egy OMV kúton.

19:19 fizettünk 14,46 Eurót Belgrád előtt, majd az új elkerülőn jöttünk, ami szuper.

19:52 elvettem a 2. bilétát.

20:05-20:25 tankolás és egy kis mozgás OMV kúton.

21:18 díjfizetés 6.17 Euró

21:35 érkezés Ásotthalomhoz.

22:28-23:27 Tompa

Az úton Revolut kártyát használtam végig.

_f.laci_ Creative Commons License 2023.07.16 0 0 36210

Mi a jó öreg Nikitire megyünk, 12 napra, immár zsinórban harmadszor, nagyon bejött az a hely, meg a szállás is...

Tompát mi általában visszafele szoktuk beszopni, volt hogy 6 autó volt előttünk, mégse értünk át egy óra alatt, és ez a magyar átkelő volt, nem a szerb...

Előzmény: Apache7 (36209)
Apache7 Creative Commons License 2023.07.16 0 0 36209

Nézni szoktuk a határ infót de azért az se mindig tuti. Mi is szándékosan hétfőn indulunk. Ti merre mentek ? Mi Chalkidiki félszigetre megyünk (5 nap Pefkori, 5 nap Neos Marmaras),. Szóval nem a pályán akarunk átmenni szerintem ott kb. 1 óra min. Az átlépések… akkor pedig Tompa már nyerőbb lehet. De persze les ABC terv :)

Előzmény: _f.laci_ (36208)
_f.laci_ Creative Commons License 2023.07.16 0 0 36208

Mi is 31-én indulunk este...

Mi legtöbbször júli végén megyünk hétfő esti indulással, és eddig mindig gyorsan átjutottunk Tompán...

Előzmény: Apache7 (36207)
Apache7 Creative Commons License 2023.07.16 0 0 36207

Sziasztok, 

Régóta olvasom a fórumot. Nagyon hasznos és sokszor naprakész :) Kb. 8x voltam/ voltunk G.országba kocsival és most ismét nekivágunk 07.31 hétfői indulással. Mi legutóbb COVID előtt voltunk és oda felé Tompánál 10 perc alatt átértünk. Július végén valós alternatíva lehet most is ? Plusz 30 perc kb.többlet út.… Bp. ről indulunk 21:00 után kb. 23:00 kor érünk a határra. Még egyszer üdv. minden fórumozónak!

zsandár Creative Commons License 2023.07.16 0 0 36206

A kép is elég gyanús az újságcikkben, a görög rendőrök sötétkék , police felirat helyett asztinomia feliratos görög betűs pólóban szoktak lenni, ha látod őket egyáltalán. A nagy motoron , bukósisak nélkül közlekedőket le se szarják, pedig abban biztos vagyok,hogy a bukósisak az itt is kötelező lenne.

Előzmény: murray (36199)
zsandár Creative Commons License 2023.07.15 0 0 36205

Persze...meg ki is végeznek....Nem kell mindent elhinni.Riogatják a zöldfülűeket.

Erzsi2091 Creative Commons License 2023.07.15 0 0 36204

Köszönöm szépen

Előzmény: feketefelho (36203)
feketefelho Creative Commons License 2023.07.15 -1 0 36203

Szia!

A következő egy hétben szinte semmi változás nem lesz, felhő kevés, eső semmi, erősen tűző napsütés és marad a dög meleg.
Fülledt éjszaka (24 fokos minimum), délután 36-37 fok (ezek árnyékban mért adatok, ehhez képest nem sok változás lesz, mindegy mit mutatnak az appok).

Meteorák.

Ott is nagyon meleg lesz (35 fok volt ma délután Kalambakában, de mértek a környéken 40 fokot is) és hiába vannak pár száz méterrel magasabban a kolostorok, az most sokat nem számít (legfeljebb 2-3 fokkal van hűvösebb).

Ami nagyon rossz ilyenkor, az a fizikai megterhelés. A nagyobb, szebb kolostorokhoz pedig elég sok lépcsőt kell megmászni a bejutáshoz.

Ha még sosem voltatok, akkor egy hajnali indulással még kivitelezhető a dolog, de a délután már sziesztára való.

Athén.

Ott még melegebb az idő, 40-42 fok a délutáni csúcs (árnyékban), a tűző napon felforrósodó köveken ez lehet sokkal több is.

Én úgy tudom (tudod "Jenő! Azt írta az újsááááág ..."), hogy 12 és 17 óra között van zárva az Akropolisz, de szerintem oda is nyitásra, a reggeli órákban érdemes menni (délután nagyon lassan csökken a hőmérséklet, még este 8-kor is fullasztó a hőség).

Fontos.

Nagyon sok vizet kell inni (a sör és tsa. nem az igazi) az ásványvíz a legjobb (azt meg lehet ott kapni elég sok fajtát). Napi 3 liter körüli az ajánlott mennyiség.

Néhány kirándulási ötlet kánikula idejére:

+Esetleg egy kirándulás a Tempi völgybe?

Árnyas fák között lehet sétálgatni a Pineios folyó partján. (Mondjuk elég retro az épített környezet, de még az éppen elmegy kategória.)
Itt van a Saint Paraskevi templom is a csodatévő forrással (ami szerintem a wc csésze, de a görögök hisznek benne). 

Na, a forráshoz vezető barlangjáratban garantáltan hűvös van ilyenkor. 

+Még jobb ilyen időben az Olympos.

Zeusz kádja sem rossz, valamivel hűvösebb van a völgyben, mint a parton és nem is nagy emelkedő (itt lehet parkolni).

Ettől sokkal jobb a Prionia parkolóig felmenni autóval (oda is korán kell indulni, mert elfogynak a parkolóhelyek) és egy kis túra tehető meg a csúcs felé.

Na, nem azt mondom, hogy irány a Mitikas, de 1-2 órát el lehet sétálgatni az erdőben, még túracipő sem kell hozzá (de a papucs azért kevés). Van egy helyes kis vízesés is. 

Elég szép a táj is és ott legalább 10-12 fokkal hűvösebb van még délután is.

Az úton lefelé, a parkolótól 1-2 km-re van a Saint Dionysios kolostor, az is megnézhető. 

Én a legtöbb helyen már voltam, de bármikor szívesen visszamegyek újra megnézni.

Előzmény: Erzsi2091 (36197)
Erzsi2091 Creative Commons License 2023.07.15 0 0 36202

Unoka miatt ezt választottuk, aki végül lemondta. 

Mindig szept okt utazunk.

Előzmény: dokeee (36198)
feksza Creative Commons License 2023.07.15 -2 2 36201

Végülis mire gondolt?Átment a piroson.

dokeee Creative Commons License 2023.07.15 -2 2 36200

A piros lámpa az legyen is drága.

murray Creative Commons License 2023.07.15 -2 1 36199

hello, vigyázzatok Görögországban egy piros lámpa átmenés és egyéb közlekedési szabálysértések: 700 euro bünti. Én is voltam párszor nálunk, nem is értem mi van velük.. szerbek panaszkodnak sok mindenre..

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/srpskoj-obitelji-prisjeo-odmor-u-turistickoj-meki-pogledajte-sto-su-nam-napravili-jer-smo-prosli-kroz-crveno-1306683

dokeee Creative Commons License 2023.07.15 0 0 36198

Görögország szeptemberben a legjobb, ha már nem köt az iskolaszezon.

Előzmény: Erzsi2091 (36197)
Erzsi2091 Creative Commons License 2023.07.15 -1 0 36197

Csak azt bátorkodom Nektek írni, h Paralia megtelt, de csak szerintem.:))

Este 10 kor vacsora közben, Oxigén után kapkodva elmentünk vacsizni. Brrr.

Olvastam, h lezárták  az Akropolis látogatását, mert többen rosszul lettek.

Mi Paraliaról tegnap átmentünk Platamonasba, ott sem volt hideg....

Hétfőre a Meteórákat lőttük be, de kb 40 fokot jósol.

Feketefelhő mit javasolsz?  Mi 60+oson ?

Nem valószínű, h még a későbbiekben újra itt lennénk:)))

Ilyen meleget, bárhol jártunk még nem tapasztaltunk. Talán Kubában 1x.

Jó nyaralást nektek.

Erzsi2091 Creative Commons License 2023.07.13 0 0 36196

Azt elfelejtettem írni, hogy mindenhol bankkártyával fizettünk. Az én uram kártyája napi 10 vásárlásra van engedélyezve.

Rám kényszerült.....

Tehát nem számoltam meg még soha az alagutak, kapuk számát, de ez is érdekes....

zsandár Creative Commons License 2023.07.12 0 0 36195

Ja még annyi az hogy evzoninal a határátlépés délelőtt 10  órakor 5 perc volt.

zsandár Creative Commons License 2023.07.12 0 0 36194

Veles után a rendőrök mértek mint gép.az első csoport mért, utána kb 6 km el a második szedte ki a gyorshajtók át, előttünk is 2 német rendszámút.amug amíg nincs felújítva az észak Macedóniai autópálya elég szar már vagy 20 éve...néhol még kátyúk is vannak, nem árt vigyázni...határtól Lefkadara sima út,kb ennyi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!