A következőkhöz kérnék segítséget a villanyszerelésbe jártas személyektől.
Vettem egy kisebb hajót, ami 12 V-ról üzemel.
A kapcsoló panel mögött különböző műszerek bekötéséhez szeretnék rakni 2 db sorkapocshoz hasonlító elosztót, aminek az egyik végére rákötöm a +, a másikra a - pólust. Ezekre kötném a világítás, halradar, reflektor, stb stb vezetékeit. Természetesen olyan kellene, ami valamennyire szigetelve van, hogy ha véletlenül összeérnek, nem okoznak zárlatot.
Létezik-e ilyen "kütyü" és mi a neve, vagy közönséges sorkapocsnak az egyik oldalát kössem át egyesével és oldjam meg így?
A plafontól kb 30 centiméterre, a faltól pedig 10 centiméterre, a szoba teljes kerülete mentén a plafont világító LED szalag nagyon szép, szórt fényt ad.
Megint nem ugyanaz. Teljesen más a hatása. Egy diffúz ledpanel legyen 50x50-es, attól az még 1 helyen van. A másik, hogy nem mindegy mikor -hová kell a szórt fény, milyen célra?
Ha emberünknek ezt felrakják, valószínűleg a plafontól 5 centivel lejjebb van, a plafont nem fogja megvilágítani, de pont ugyanúgy kißassza vele este a szemét amikor fekszik. Ha viszont a műhelyben az asztalod fölé teszed, ott egyenletes fénnyel teríti be.
Ha a plafont világítod meg, az is szórt fényt ad. Visszavert szórt fényt, este. De maradjunk annál a vonalnál ami a ház bedrótozására vonatkozik.
Egyébként a világítás erősen szubjektív dolog, ki hogy szereti, mit szokott meg, milyen a környezet.
Fordítsd fel az asztali kislámpádat a plafonra. Meg fogsz lepődni milyen világos lesz a szobában. Vagyis a plafont kell alacsonyabbról megvilágítani, mondjuk több spotlámpával elszórtan, nem pedig felraksz egy plafonlámpát ami spotokkal levilágít a padlóra.
Ahha! A fűnyíró aljzatot és ha van a garázsbedrótozást, vagy minimum a ház faláig történő elvezetését maximális erősséggel szintén be kell tervezni mostani akciónál, a táblán egy külön FI-vel, a fűnyírósnak meg egy harmadikkal.
Ezt én se értem. 1x szilikonoztam konnektort :) Az egy felcserélt panelcsövezés és a bagózó + hangos házaséletet élő falszomszéd miatt kellett. konnektort ki, xps-t befaragni, megszilózni, betolni, és még a csövekbe is kellett egy kis dugót rakni. A szomszéd nem használta azokat a konnektorokat, lévén pont amellett nyögnek, de ha a következő lakó majd le akarja szedni, meg fog vele küzdeni. Vicces kedvükben voltak a betoncsövezők...
Fordítsd fel az asztali kislámpádat a plafonra. Meg fogsz lepődni milyen világos lesz a szobában. Vagyis a plafont kell alacsonyabbról megvilágítani, mondjuk több spotlámpával elszórtan, nem pedig felraksz egy plafonlámpát ami spotokkal levilágít a padlóra. Attól csak vakoskodni fogsz. De a szőnyeg- padló-falak is jelentősen befolyásolja a fényérzetet!
Mindenkinek az adott igényétől függ, hogy mit szeret. Az ajtónál mindenképpen kell egy csillárkapcsoló ami 1 kapcsoló a szoba közepére, egy meg jobb ha valahová máshová hat. Ha ez utóbbit kapcsolják akkor nem a plafonlámpa fogja kiverni a szemed. Ezt a konvencionális középre helyezett lámpák és a nem a 270-es átlag belmagasságba tervezett, de oda beerőszakolt csillárok miatt nem lehet könnyű kivitelezni. Kinek mi az igénye, heppje, stb. Viszont vannak vezeték nélküli, relés megoldások aranyáron, vagy kínázva, illetve távirányítós ledlámpák is vannak. Ötletelni próbálgatni kell, nem tudom pontosabban, viszont ne ess bele a giccses ledszalagok világába. Rá lehet mondani, hogy hű mag ha, de nem az. Karácsonyi giccsvilágításnak készültek.
Tehát a sógor fog pingálni. A kötöződobozokat szedje majd le, kenje körbe, kenje le külön, és ha megszáradt, azután tegye vissza! Eszébe ne jusson síkba vakolni! A villanykapcsolókat is leszedni, festeni, majd utána visszarakni. Nem körbetaknyolni.
A riasztó előkészítés mit takar nálad? Az utcsó télleg fontos, úgyhogy az erkélyre is ki kell vinni áramot, annak a világítása - kapcsolója is hozzátartozik a felújításhoz.
Ne engem kérdezz! Nem az én projektemről van szó, a kolléga csak ötletelési szinten van. Amíg lehet kapni lesz olyan aki ezzel szerel. Plafonnál meg pláne, s ha a szakijának ez valamiért kényelmesebb akkor simán rásózza.