Keresés

Részletes keresés

szőrmók Creative Commons License 2015.02.24 0 0 3601

Bocs a :Szervusz kimaradt.

Előzmény: szőrmók (3600)
szőrmók Creative Commons License 2015.02.24 0 0 3600

Puha a kés anyaga . ragad a kő a vasba .Próbáld valami keményebb késsel.Fiskarsnak vannak nagyon szar kései.Biztos ,hogy a kő vizes kő? Lehet ,hogy olajkenésü. Ezt nem tudom.

Előzmény: magoston2 (3599)
magoston2 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 3599

Sziasztok !

Kés vásárlása előtt úgy döntöttem, hogy előbb próbálgatom az élezést, amíg az nem megy, addig nem veszek jó kést.

Vettem egy KAI követ, 400/1000-es finomsággal. AP-0305 a pontos típusa.

Meglévő Fiskars késeimen próbálgatom a technikát.

Ami így elsőre fura, hogy nagyon sok kőpor kopik le a kőről.

A kés éle tiszta massza a lekopott vizes portól.

Próbálom nem rányomni, de így is koptatja a követ.

Nézegettem youtubos videókat, ott valahogy nem látok ilyen mértékű kőkopást.

Rosszul csinálok valamit ? 10 percig áztattam, utána is bevizezem, ha száraznak érzem.

Mennyi ideig tart egy élezés általában ? 40-60 alkalommal húztam meg a kést a kövön.

Oldalanként és fokozatonként.

Egy Fiskars kést meg lehet élezni annyira, amilyen éles késeket a videókon mutogatnak,

vagy ezektől a pengéktől nem lehet elvárni ilyet, azért is van olyan árkülönbség közöttük ?

Jobb lett, jobb lett, a papírba pl, csak akkor megy bele, ha húzom is, csak úgy beletolni nem lehet.

Ez pl. nagyon éles lesz a végére: https://www.youtube.com/watch?v=rTKV5-ZSWcE

Előre is köszi a válaszokat:

Ágoston

tjano20 Creative Commons License 2015.02.18 0 0 3598

10mm átmérőjű és 5mm vastag neodímium mágnesek :) nagyon jól tartja a kést levenni csak lehúzással lehet, de annyira nem macerás, kárpótol azért, hogy az elején nem kell odaszorítani annyira (a mágnesre szoktam egy maszkolószalagot tenni, mert anélkül a lehúzás kicsit karcolja a kést, így könnyebb lehúzni is) (ha fém lenne az íróasztalom az alja is kapott volna pár darab mágnest mert kicsit hajlamos a mocorgásra, így csak egy vékony gumilapot kapott az alja, de így azért csúszkál egy kicsit :)  )

(Egy fém változatnak is megvannak már a tervei, csak sajnos annak a megépítéséhez nincsenek eszközeim, és nem sikerült még olyat találnom aki vállalná az elkészítését... :( )

Előzmény: vasbicikli (3597)
vasbicikli Creative Commons License 2015.02.18 0 0 3597

Ügyes ez a mágneses rögzítés!

Mennyire erős mágnesek? Nem macerás mindig lecibálni róla a kést, amikor az élezés végefelé pár húzásonként oldalt váltunk?

Előzmény: tjano20 (3596)
tjano20 Creative Commons License 2015.02.17 0 0 3596

Üdv Mindenkinek!

Hogy kicsit felpörgessük a topickot, egy kis rewiev...

Nemrégiben boldog tulajdonosa lettem én is egy HAIDU szettnek (HCJ280,600,1200 + HCC180 tisztító kő) a kis "home made EdgePro"-m mellé, pár nap gyakorlás után eljutottam odáig, hogy már sikerül vele megközelíteni a kis szerkentyűvel elérhető élet, amihez van egy 3000-es kövem is (amiről sajnos az nem ismert, hogy milyen szabvány szerint... de a garnitúra: 180,400,800,1500,2000,3000 és tükörpolírt lehet vele elérni). A Haidura visszatérve eddig teljes megelégedéssel használom, igaz sajnos van néha egy-egy kósza szemcse, amiben megakad a penge :( ,de ezt leszámítva teljesen jók. Nagyobb késsel még nem próbáltam a köveket, de 10-12cm késekhez még ideális a mérete.
Borotva élesre sikerült megfenni vele egy saját készítésű késem is, ami egy törött HSS 1.3343 / M2 vastagon 60+ HRC fűrészlapból készítettem, igaz ezt már nem harapta annyira érezhetően, mint egy átlagos konyhakést :P, de szép munkát lehetett végezni vele egy kis türelemmel :) 

A következő garnitúra, amiben gondolkodom egy kicsit nagyobb (18cm x 6cm) kétoldalú kő szett, sajnos ez már nem hazai gyártótól... egy JIS 600/1500 és egy JIS 3000/8000, ha esetleg valakinek hasonlóval van tapasztalata, azt szívesen meghallgatom, mivel ezeknek a beszerzését nem mostanában tervezem :)
Ezekből is elérhető 5 fajta (240/800; 600/1500; 1000/4000; 2000/5000; 3000/8000) Ti milyen kétköves szettet raknátok ebből össze?

Plusz egy pár kép a szerkentyűről, meg a késről is van pár (csak telefonos sajnos...)

(a tok is házi készítésű...)

H_G Creative Commons License 2015.02.01 0 0 3595

Extrametál a Vígszínház mellett (Pannónia u. sarka), de a Mammut II-beli is használható, bár az alig több, mint egy pult.

Előzmény: Akos1313 (3594)
Akos1313 Creative Commons License 2015.01.31 0 0 3594

Sziasztok!

Szeretném megvenni az első "profi" szakácskésemet, kb 20 ezret áldoznék rá. Mivel mindenki azt javasolja, hogy fogjuk kézbe a kiválasztott darabot, így ajánlást kérnék, hogy Budapesten melyik kés szaküzletbe menjek be, ahol nagy a választék ilyen eszközökből és még értenek is hozzá.

Előre is köszi a segítséget!

DIE_ROBOTER Creative Commons License 2015.01.29 0 0 3593

Üdv!

Szeretném megkérdezni, hogy a Mediamarktban is kapható Lamart márkájú késeket próbálta már valaki? Az árkategóriájukon belül milyen minőségűek?

Pl. EZ a típus (2300 Ft környéke az MM-ban).

Köszönöm!

tjano20 Creative Commons License 2015.01.21 0 0 3592

Köszönöm!
Remélhetőleg lesz még pár vélemény róla...
Most egy Berndes márkájú kést használok (match pontgyűjtős kés).
Ha ezt a minőséget eléri, akkor számomra teljesen használhatóak lennének.

Előzmény: arnyekxxx (3591)
arnyekxxx Creative Commons License 2015.01.20 0 0 3591

én használok egy 20centis szakácskést, drágábbak felé nincs összehasonlítási alapom. Elődje egy narancs-fekete fiskars volt, ahhoz képest sokkal masszívabb, éltartóbb, könnyű borotválósra fenni. A nyele nem űrkorszaki ergonómiaversenyre készült, ígazi oldschool fogása van ettől függetlenül én is szeretem a lapátkezemmel meg az asszony is a pici kacsójával.

Előzmény: tjano20 (3590)
tjano20 Creative Commons License 2015.01.20 0 0 3590

Sziasztok!

Kicsit átbogarászva a topikot, az eléggé árérzékeny kategóriából többen is említettétek a CS premium késeket.
Valaki, aki esetleg használ/használt CS premium késeket, tudna róluk véleményt mondani?
Összehasonlítva, drágább márkás késekkel?
Mennyire kidolgozottak, milyen minőségű anyagból vannak, éltartósság, használatóság szempontjából?

Esetleg alternatíva van ebben az árkategóriában, ami jobb minőségű lenne?

Köszi a segítséget... 

H_G Creative Commons License 2015.01.18 0 0 3589

E célból Extrametálba érdemes menni. A plázák nagy részében van, bár nem egyformán jó választékkel -- a Mammut II-beli pl. jól ellátott.

Előzmény: magoston2 (3588)
magoston2 Creative Commons License 2015.01.18 0 0 3588

Sziasztok !

Szeretnék egy komolyabb késkészletet, illetve a topikot elolvasva, egyelőre csak egy darab jó kést vásárolni.

Egy általános szakácskésre gondoltam 20cm körüli méretben.

Eredetileg Zwilling volt az elképzelés (vendéglátósok ezt ajánlották),

de ahogy olvasom a hozzászólásokat, talán nem is kell ilyen drágát venni ?

A Wüsthof, Burgvogel, stb. is igen szimpatikusnak tűnik.

A kérdésem az lenne, hogy tudtok-e olyan boltot ajánlani, ahol meg lehetne tapogatni pár ilyen jobbféle kést ?

Sok helyen olvastam, hogy kést csak kézbevétel után szabad megvenni, mert az is olyan, mint a ruha,

lehet jó, meg még jobb, de ha nem kényelmes, akkor nem lel az ember örömöt a közös munkában.

Neten csak a http://www.kitchenfactory.hu/ -t találtam, de ha jól látom, ők inkább a magasabb kategóriákat forgalmazzák,

nekem a Zwilling a felső plafon lenne, és mellette szívesen megnéznék néhány kedvezőbb árú darabot.

Balaton, Székesfehérvár, Veszprém és Budapest (inkább budai oldal) az, ahol általában megfordulok,

ha lehet, akkor ezeken a helyeken érdekelne valami jó bolt.

Előre is köszönöm a válaszokat !

Ágoston

ZsuR Creative Commons License 2015.01.08 0 0 3587

Mind a ket kesem megjott, mind. Ketto jo fogasu 

Előzmény: ZsuR (3586)
ZsuR Creative Commons License 2015.01.03 0 0 3586

Koszonom... nekem fontos az, hogy a kes nyele ne legyen vekony - a jobb kezem mutato ujja nem hajlik be teljesen, es ha nincs egy normalis fogasom, nem tudom hasznalni... a vastagabb nyelu kesen jobb a fogas.

Szeretem az OXO termekeit, szinte mindet :)).

Ezeket mar hasznalom, es bevaltak... ugy nez ki a kesek is.

A mandolint nagyon regen vettem es sokat hasznalom.  Ami kellemes meglepetes volt - bar arulnak hozza kest kulon, nem kellett vennen, meg tudtam elezni.  Megint olyan mint az uj...

Ez a kesem mar volt.  Szeretem - bar nem igazan tudom miert vettem, mire jo...at hiszem tul specializalt - maradok az altalanos hasznalhatosaguaknal...

Előzmény: H_G (3585)
H_G Creative Commons License 2015.01.03 0 0 3585

Kiskésből én az Opinel 112-113-at ajánlanám leginkább. Mondjuk, a fa nyél miatt nem mosogatható gépben (ami éles késnél amúgy sem jó ötlet), de amúgy ez egy hihetetlenül hasznos készlet potom pénzért. A 112 még elég kicsi a zöldséghámozáshoz és már elég hosszú és hegyes spékelőnek, a 113 pedig tökéletes zsemlevágó és az asztalra is bevihető steakkésnek.

http://www.bladehq.com/item--Opinel-Essentials-50-s-Small--20523

Előzmény: ZsuR (3584)
ZsuR Creative Commons License 2015.01.03 0 0 3584

Igen - jo kes!  Nem tudom, meddig fog tartani, eles, nem vastag a penge, kellemes a fogasa - es hat van keselezom ha kell...

...azt hiszem veszek egy hamozo kest is belole...

Előzmény: ZsuR (3581)
stellaz4 Creative Commons License 2015.01.01 0 0 3583

Én 23 centis szakács kést használok. Előnye, hogy Nagyon könnyű vele apritani (volt 19 centisem, azzal nehezebb volt a zöldség aprítás), hátránya, hogy sok helyet foglal a pulton (ez kis konyhában számít). 

Előzmény: cichlid1 (3545)
emcett79 Creative Commons License 2014.12.31 0 0 3582

Én is boldog új évet kívánok minden késkedvelő és/vagy használó fórumozónak!

Előzmény: Törölt nick (3580)
ZsuR Creative Commons License 2014.12.31 0 0 3581

Megrendeltem...  olcso... es jo.

Előzmény: ZsuR (3578)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.31 0 0 3580

Szívesen. BÚÉK! :)

Előzmény: emcett79 (3579)
emcett79 Creative Commons License 2014.12.31 0 0 3579

Köszönöm válaszod! :-)

Előzmény: Törölt nick (3577)
ZsuR Creative Commons License 2014.12.30 0 0 3578

Odaegett a kiskesem nyele... a hegye meg (Papus eskuszik, nem o volt - de mas nincs a lalkasban) valahogy... csampas lett.

Kell vennem ujat :)).

Meghallgattam es elolvastam a szakvelemenyeket - es ezekrol vannak jo velemennyel - ha jot es olcson keres az ember:

http://www.cutleryandmore.com/forschner_fibrox.htm

Törölt nick Creative Commons License 2014.12.30 0 0 3577

Üdv. Nem az amazonról rendeltem, de - többek között - az ott olvasott felhasználói vélemények alapján döntöttem a kütyü mellett.

Előzmény: emcett79 (3575)
Pirx_Pilóta Creative Commons License 2014.12.30 0 0 3576

Előre bocsátanám, nem ismerem a Burgvogel márkát még sosem láttam ilyen kést. Viszont annál jobban ismerem a wüsthofot. Természetesen egyet értek azzal hogy nem olcsók, sőt a profiknak szánt darabok drágák. DE!

Ha nekem  csak egy sima otthoni felhasználásra kell, akkor nem biztos hogy a csúcskategóriás kovácsolt, ICE Hardened, súlyozott nyelü szettből kell választanom, mert az tényleg igen drága és sosem fogom kihasználni a benne levő potenciál 10  százalékát se.  Ha csak simán otthon használni akarom, és nem az ismerősöket elkápráztatni, akkor bőven elég egy hengerelt penge, és nem ragaszkodom a 3 szegecses profi nyélhez hanem megfelel az öntött is, akkor kb annyiba van mint a Burgvogel. Jelzem még igy is ki fog tartani egy életen át, sőt ha vigyázunk rá és nem teszem a fiókba a többi közé, nem a tányéron vágok vele és nem vagyok lusta használat után elöblíteni a mosogató gép helyett, valszeg elég neki évente egy finom kövön pár csusszanás, hogy a borotva élét megtartsa.http://www.cookplanet.com/knives-accessories-scissors/wusthof-german-knives/wusthof-silverpoint/wusthof-silverpoint-cook-s-knife-16-0-cm-h-nr-4561-16.html

emcett79 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 3575

Üdv!

Az "Azt a kiskésit" - avagy késtopic rendszeres látogatója vagyok és most értesültem ennek a topicnak a létezéséről vasbicikli éltárs jóvoltából. Elnézést kérnék az OFF-ért, de láttam, hogy írtál ennek az élezőnek a beszerzéséről, a kérdésem az lenne, hogy az Amazone-ról rendelted? Mert én egy kêst szeretnék, de úgy tudom nem nagyon postáznak ide...

ON

Előzmény: Törölt nick (3550)
cirmos81 Creative Commons License 2014.12.27 0 0 3574

hogy végre elvigye valaki 1000ft ra irtam át a jófogáson

Előzmény: arnyekxxx (3572)
cirmos81 Creative Commons License 2014.12.27 0 0 3573

véletlenül irtam azt a összeget  és láttam már drágában a vaterán is ha kellene olx en meg találod ezer kettő száz ért 

Előzmény: arnyekxxx (3572)
arnyekxxx Creative Commons License 2014.12.27 0 0 3572

2 hónap alatt nem kelt el és még drágábban is adod?

Előzmény: cirmos81 (3571)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!