Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Puha a kés anyaga . ragad a kő a vasba .Próbáld valami keményebb késsel.Fiskarsnak vannak nagyon szar kései.Biztos ,hogy a kő vizes kő? Lehet ,hogy olajkenésü. Ezt nem tudom.
10mm átmérőjű és 5mm vastag neodímium mágnesek :) nagyon jól tartja a kést levenni csak lehúzással lehet, de annyira nem macerás, kárpótol azért, hogy az elején nem kell odaszorítani annyira (a mágnesre szoktam egy maszkolószalagot tenni, mert anélkül a lehúzás kicsit karcolja a kést, így könnyebb lehúzni is) (ha fém lenne az íróasztalom az alja is kapott volna pár darab mágnest mert kicsit hajlamos a mocorgásra, így csak egy vékony gumilapot kapott az alja, de így azért csúszkál egy kicsit :) )
(Egy fém változatnak is megvannak már a tervei, csak sajnos annak a megépítéséhez nincsenek eszközeim, és nem sikerült még olyat találnom aki vállalná az elkészítését... :( )
Hogy kicsit felpörgessük a topickot, egy kis rewiev...
Nemrégiben boldog tulajdonosa lettem én is egy HAIDU szettnek (HCJ280,600,1200 + HCC180 tisztító kő) a kis "home made EdgePro"-m mellé, pár nap gyakorlás után eljutottam odáig, hogy már sikerül vele megközelíteni a kis szerkentyűvel elérhető élet, amihez van egy 3000-es kövem is (amiről sajnos az nem ismert, hogy milyen szabvány szerint... de a garnitúra: 180,400,800,1500,2000,3000 és tükörpolírt lehet vele elérni). A Haidura visszatérve eddig teljes megelégedéssel használom, igaz sajnos van néha egy-egy kósza szemcse, amiben megakad a penge :( ,de ezt leszámítva teljesen jók. Nagyobb késsel még nem próbáltam a köveket, de 10-12cm késekhez még ideális a mérete. Borotva élesre sikerült megfenni vele egy saját készítésű késem is, ami egy törött HSS 1.3343 / M2 vastagon 60+ HRC fűrészlapból készítettem, igaz ezt már nem harapta annyira érezhetően, mint egy átlagos konyhakést :P, de szép munkát lehetett végezni vele egy kis türelemmel :)
A következő garnitúra, amiben gondolkodom egy kicsit nagyobb (18cm x 6cm) kétoldalú kő szett, sajnos ez már nem hazai gyártótól... egy JIS 600/1500 és egy JIS 3000/8000, ha esetleg valakinek hasonlóval van tapasztalata, azt szívesen meghallgatom, mivel ezeknek a beszerzését nem mostanában tervezem :) Ezekből is elérhető 5 fajta (240/800; 600/1500; 1000/4000; 2000/5000; 3000/8000) Ti milyen kétköves szettet raknátok ebből össze?
Plusz egy pár kép a szerkentyűről, meg a késről is van pár (csak telefonos sajnos...)
Szeretném megvenni az első "profi" szakácskésemet, kb 20 ezret áldoznék rá. Mivel mindenki azt javasolja, hogy fogjuk kézbe a kiválasztott darabot, így ajánlást kérnék, hogy Budapesten melyik kés szaküzletbe menjek be, ahol nagy a választék ilyen eszközökből és még értenek is hozzá.
Köszönöm! Remélhetőleg lesz még pár vélemény róla... Most egy Berndes márkájú kést használok (match pontgyűjtős kés). Ha ezt a minőséget eléri, akkor számomra teljesen használhatóak lennének.
én használok egy 20centis szakácskést, drágábbak felé nincs összehasonlítási alapom. Elődje egy narancs-fekete fiskars volt, ahhoz képest sokkal masszívabb, éltartóbb, könnyű borotválósra fenni. A nyele nem űrkorszaki ergonómiaversenyre készült, ígazi oldschool fogása van ettől függetlenül én is szeretem a lapátkezemmel meg az asszony is a pici kacsójával.
Kicsit átbogarászva a topikot, az eléggé árérzékeny kategóriából többen is említettétek a CS premium késeket. Valaki, aki esetleg használ/használt CS premium késeket, tudna róluk véleményt mondani? Összehasonlítva, drágább márkás késekkel? Mennyire kidolgozottak, milyen minőségű anyagból vannak, éltartósság, használatóság szempontjából?
Esetleg alternatíva van ebben az árkategóriában, ami jobb minőségű lenne?
Koszonom... nekem fontos az, hogy a kes nyele ne legyen vekony - a jobb kezem mutato ujja nem hajlik be teljesen, es ha nincs egy normalis fogasom, nem tudom hasznalni... a vastagabb nyelu kesen jobb a fogas.
Szeretem az OXO termekeit, szinte mindet :)).
Ezeket mar hasznalom, es bevaltak... ugy nez ki a kesek is.
A mandolint nagyon regen vettem es sokat hasznalom. Ami kellemes meglepetes volt - bar arulnak hozza kest kulon, nem kellett vennen, meg tudtam elezni. Megint olyan mint az uj...
Ez a kesem mar volt. Szeretem - bar nem igazan tudom miert vettem, mire jo...at hiszem tul specializalt - maradok az altalanos hasznalhatosaguaknal...
Kiskésből én az Opinel 112-113-at ajánlanám leginkább. Mondjuk, a fa nyél miatt nem mosogatható gépben (ami éles késnél amúgy sem jó ötlet), de amúgy ez egy hihetetlenül hasznos készlet potom pénzért. A 112 még elég kicsi a zöldséghámozáshoz és már elég hosszú és hegyes spékelőnek, a 113 pedig tökéletes zsemlevágó és az asztalra is bevihető steakkésnek.
Én 23 centis szakács kést használok. Előnye, hogy Nagyon könnyű vele apritani (volt 19 centisem, azzal nehezebb volt a zöldség aprítás), hátránya, hogy sok helyet foglal a pulton (ez kis konyhában számít).
Előre bocsátanám, nem ismerem a Burgvogel márkát még sosem láttam ilyen kést. Viszont annál jobban ismerem a wüsthofot. Természetesen egyet értek azzal hogy nem olcsók, sőt a profiknak szánt darabok drágák. DE!
Ha nekem csak egy sima otthoni felhasználásra kell, akkor nem biztos hogy a csúcskategóriás kovácsolt, ICE Hardened, súlyozott nyelü szettből kell választanom, mert az tényleg igen drága és sosem fogom kihasználni a benne levő potenciál 10 százalékát se. Ha csak simán otthon használni akarom, és nem az ismerősöket elkápráztatni, akkor bőven elég egy hengerelt penge, és nem ragaszkodom a 3 szegecses profi nyélhez hanem megfelel az öntött is, akkor kb annyiba van mint a Burgvogel. Jelzem még igy is ki fog tartani egy életen át, sőt ha vigyázunk rá és nem teszem a fiókba a többi közé, nem a tányéron vágok vele és nem vagyok lusta használat után elöblíteni a mosogató gép helyett, valszeg elég neki évente egy finom kövön pár csusszanás, hogy a borotva élét megtartsa.http://www.cookplanet.com/knives-accessories-scissors/wusthof-german-knives/wusthof-silverpoint/wusthof-silverpoint-cook-s-knife-16-0-cm-h-nr-4561-16.html
Az "Azt a kiskésit" - avagy késtopic rendszeres látogatója vagyok és most értesültem ennek a topicnak a létezéséről vasbicikli éltárs jóvoltából. Elnézést kérnék az OFF-ért, de láttam, hogy írtál ennek az élezőnek a beszerzéséről, a kérdésem az lenne, hogy az Amazone-ról rendelted? Mert én egy kêst szeretnék, de úgy tudom nem nagyon postáznak ide...