"Valami olyanra gondoltan, hogy a plafon közepén 10 cm-t leengedve egy gipszkarton doboz (amekkora elfér, és arányos a szobához) és a szélén fehér led szalag körben. Az adná a szórt fényt. A csillárkapcsoló egyik billenője ezt kapcsolná, a másik a középre szerelt villanyt."
Amekkora elfér és arányos a szobához. Nem volt led panel méretű dobozról szó sehol. Nem írtam ilyet és nem is variálom a "feltételeket". Nincsenek feltételek.
Új ötlet, a "szaggatott áramszolgáltatás": három másodperc normál áramszolgáltatás után három másodperc áramszünet :)))))
Aki ért egy kicsit az elektronikához, az fillérekből megúszhatja (valószínűleg elég egy 5-12 voltos relé + egy kapcsoló tranzisztor + pár egyszerű alkatrész)
a mennyezet felületének mindössze kb 5 százalékáról fog visszaverődni
tehát továbbra is gyakorlatilag egy pontból fog jönni erős fény, ezért továbbra is vakítani fog a zágyban fekve :)
Hozzám hasonló zseniális fénytechnikusok :) persze képesek akár mindössze 10 centi távolságból is elfogadhatóan egyenletes szórt fényt csinálni, de ezek nem egyszerű trükkök.
Ízlés kérdése, de az úgy tényleg csúnya lesz. Előttem már írták, hogy a "dobozt" vidd ki a falakig, 10 centivel a fal előttig. Oda körbe LED szalag és ezt kapcsolod az egyikkel, a középen lévő "csillárt" a másikkal.
Félreértés van. Nem akarok tíz centiről világítani. Most van egy 60x60-as led panel villanynak. Azt lejjebb engedem 10 centivel egy gipszkarton dobozzal és annak a peremére tennék led szalagot.
"én inkább az átkapcsolást szeretem egy 600VA-s trafó 380V s kimenete , vagy az 1600V DC (4 dióda +4 elkó ) "csodákra képes""
Az ötleted magánemberként díjazom :) de sajnos balesetveszélyes. Ráadásul sokkal viccesebb, ha bunkó szomszéd bedugott készüléke először jól működik, aztán a szeme láttára kezd egyre jobban dögledezni :)
A wago kétféle anyagból van: műanyag és rozsdamentes (saválló) acél (nagyon sok wago egy gramm rezet sem tartalmaz). Akár még a tengeri párás levegőt is vidáman bírja, még a rendszeres sós víz-permet kezelésen is csak kacag (pl szabadban lévő kötési pontok tengeri hajókon).
"utálom, hogy fekszek és a szemembe világít a villany"
A szórt fénynek az a lényege, hogy NAGY FELÜLETEN oszlik el, a nagy felület miatt nem báncsa a szemedet. Ha a mennyezetre 10 centi "távolságból" világítasz rá, annak a fénye NEM nagy felületen fog eloszlani (felnézve a fény 90 százaléka továbbra is egy kis területről, "egy pontból" fog jönni). Tapasztalataim szerint a legkevésbé zavaró és leg-egyenletesebb szórt fényt egy KIZÁRÓLAG FELFELÉ VILÁGÍTÓ asztali/álló/fali lámpa biztosítja (fényforrás-plafon távolság min kb 1 méter!), ami fekvő helyzetedben kb a "fejed felett" van elhelyezve, de állva sem tud belevakítani a helyiségben álló ember szemébe.
Számos olyan lámpa van, amit felfelé lehet fordítani ÉS a búrája nem engedi át lefelé fényt. Sőt vannak olyan állólámpák, amelyek eleve a plafont világítják, ennek búráját fesd le belülről valami átlátszatlan festékkel, vagy tegyél bele a búrába valamit, hogy lefelé semmi fénye ne legyen (pl összegyűrt alufólia búra-bélés érdekes mintát "fest" a mennyezetre).
Mennyezeti szórt fény céljára fényerőszabályozható, vagy alacsony watt-számú ledes izzót javaslok.
Ez a végigszilózás azt jelenti nálad, hogy a konnektorok-kapcsolót tokját körbekenik, és belenyomják a dobozba, azaz felragasztják a falra, hogy ne legyen körülöttük rés?
Már többen is írták: menj el egy villanyszerelő bótba és vásárolj pár darab (kétszer annyit, mint amennyi szerinted biztosan elég lesz) ötös nyitható wago-t. Ha egyet a kezedbe veszel, akkor,meg fogod érteni a működését.
Vigyázat: járművekben előfordulhatnak annyira vastag vezetékek is, amelyek nem mennek bele az egyszerű wago-ba. Léteznek vastagabb vezetéket befogadó wago-k is, vagy más módszert kell alkalmazni. Ha van ott vastag vezeték is, abból vigyél egy kis darabot a boltba és kérd az eladó tanácsát.
"Bár felénk a külső dugaljakat belülről le kell kapcsolni, mert 1-2 hosszabbitó könnyen "beleugrik"mikor nem vagy otthon"
Valószínűleg egyik szomszédod sem fog kártérítést követelni tőled, ha esetleg véletlenül igen nagy lesz a feszültségingadozás azokban a dugaljakban. Pl az effektív feszültség egy-két óra alatt szép lassan lecsökken 80V-ig, (ráadásul fázishasítással). És másodszorra már a saját dugalját fogja használni.
Az ilyen lakástulajdonos meg is érdemli a szopást.
Aki spórol a villanyszerelőn (olcsó/buta villanyszerelő, olcsósított szerelés, olcsó anyagokkal), de a szobafestőnek akár milliókat is kifizet, mert a szobafestő munkája látszik, a villanyszerelő munkája viszont nem látszik.
Többször találkoztam végig szilózott lakással ,--ne legyen árnyékfolt sehol !
De mivel hibaelhárítás miatt jártam ott, ki kellett szedni dugaljat, kapcsolót,vezetékcsdsatornát , kötődoboz fedelet,--nem is egyet !
A lakás 3/4-t lehetett utána átfesteni , mert a dugalj is leszedett még 2 tenyérnyi festéket. A csatornáról nem is beszélve ( ott a 1/2--3/4 m2 játszott. )
Másik helyen ezt már a tulajjal csináltattam . Kiakadt , hogy ha rossz a konyhai mélyhűtő dugalja akkor miért akarom az elosztóig visszabontani aa szerelvényeket ? Mert a festékmázoló megmondta ; ezt 20 évig nem kell bántani...! ! !