Gratulálok neked, hogy 21 évesen meg tudod ítélni talán több száz szakember munkáját! Ezzel az egy hozzászólásoddal elárultad, hogy mennyire lenézed őket. De lehet bizonyítani! Elmehetnél megmutatni nekik, hogyan kell csinálni...
Sajnos az elmult egy hónapban 3 "érdekes" esemény történt amiről tudok. :-( Lehet hogy több is volt, lehet hogy nem. Egyébként pedig nem hiszem, hogy egy igazgató a felelős ilyne hibákért. Azét viszont felel egy igazgató, hogy aki az ilyen (rossz, hibás, nem megfelelő) munkát elvégezte, ellenőrizte, átvette, az kapjon valamilyen szankciót. Ha pedig a karabantartásnál valami nem jól működik valami miatt, akkor változtatni kell a dolgokon. Ez a változás lehet személybeni, pénzbeni, technológiai, stb... A döntési jogkörben lévőnek kell ezt átgondolnia.
Egyébként meg ne felejtsük el, hogy más igazgatók ideje alatt ennél több, és durvább hiák is előfordultak... valamint Murphy törvénye szerint: ami elromolhat, az el is romlik. (ez utóbbimiatt kell a rendszeres, és megfelelő karbantartás)
Ismét szeretném megragadni az alkalmat, hogy gratuláljak annak akit illet, hogy a városunkban található járművek ilyen kimagasló és megkérdőjelezhetetlen műszaki állapotnak örvendenek. Az ezügyben kifejtett heroikus munka és a vezetőség megingathatatlan támogatása nélkül egyszerűen nem is tudom kifejezni, mi történne Szeged tömegközlekedésével. A Cégnél ismét remekül bizonyították hogy nem tévedtek régi nagyjaink, mikor megalkották azt az örökbecsű mondást, miszerint szarból nem lehet várat építeni. Sajnos manapság a nagy igyekezetben egyesek elfelejtik, hogy ez a tétel akkor is igaz, ha légfrissítóvel próbálkozunk. De akkor sem, ha befestjük zöldre, (vagy pirosra, vagy hupililára), mert attól még a dolgok lényege nem változik meg. Máris kíváncsian várom a jövő heti produkciót.
T-860-at egy darabig nem látjuk forgalomban!!! :-( Ma egy kis baleset érte. A bal szedő kicsúszott a "puskából", és betörte a hátsó ablakot, sőt a bal felső irányjezőt, és fékláma is kifordult a helyéből. Az esemény után észrevettem a kamion okozta sérüléseket a két ajtó közötti részen... Úgy tűnik a nagykönyvben egy kis kényszerpihenő lett megírva neki. Remélem, ha már úgyis foglalkoznak vele a szerelők, akkor a kamionos bibi is kijavításra kerül.
T-850 hátső tengelyének bal kerekeitől érdekes recsegő, ropogó hang hallatszódik, és szemmel láthatóan rosszabb a jármű rugózása mint korábban. Érdemes lenne a telepre behívni és megnézni, nehogy elhagyja a kerekeit.
Az SZKT-scsuklós buszokon a kék szövetfoszlik le az ülésekről. Citaro, IK280, Ik417. Több járművön tapasztaltam, egykis odafigyeléssel, és pár perces munkával helyrelehetne hozni őket.Csak akarni kellene. Természetesen a fék jó működése fontosabb mint az ülés állapota.
Ez rendben is volna, csak a gyorsjárat nem áll meg mindenhol azért gyorsjárat. Amúgy a vonat akkor is elkerüli a balesetveszélyes utat, a dugókat tehát ez mindenképp a javára írható.
Nem vonom, kétségbe hogy tömve a busz főleg csúcsban. Pont ezért is mivel túlzsúfoltak a buszok járművek utak (és egyre inkább), ezért is lesz később nagyobb szerepe a vasútnak. Nyílván az utasnak nem egy jó kép és a kényelem jut az eszébe a vonatról hanem, hogy ki kell gyalogolni a mínusz 10 fokban a francba (ezalól Deszk és Kiszombor valamennyire kivétel), aztán ott várhat egy fedetlen "peron"on, majd hegyet kell mászni a felszálláskor.
Nagyobb szerep? Lesz, ha létezni fog. Ha megszüntetjük akkor pedig nem lesz. Ha kisebb lépésekben pedig rászánnánk...
Ha meg lenne híd később és a nagyállomáson állna meg... :-)
Hosszútávon gondolkodok, ami azt jelenti, hogy a beduguló utakat már figyelembe vettem :)
Nyílván nem most lesz nagy előrelépés, de mint már párszor leírtam nem szabad a későbbi fejlődés lehetőségét elvenni. Apró lépéseket pedig lehet és kell is tenni.
"Hánnyal megy a vonat Szeged és Makó között? 40-50 km/h-val maximum? Egy vonatnak ennyivel kell mennie? Jah, hogy el van hanyagolva, le van züllesztve? Igen."
Ha olvastad akkor tudod, hogy én is hozzátettem, hogy én a jelenlegi állapotról beszélek, nem arról, hogy ha millárdokat ölünk az infrába és 100-as pályán menne az Usgyi, mert akkor már nem igaz amit írtam (eljutási idők).
"Az átszállás nem probléma,ha a busz a vonathoz jár."
De probléma, mert plusz idő! És amíg JELENLEG is gyorsabb a busz (gyorsjárat) addig ki akarna még egy plusz átszállással még lassabban utazni??? Senki.
Amúgy nem vagyok róla meggyőződve, hogy ha 80-as pálya lenne Szeged-Makó között akkor sokkal több utas lenne. Elég csak megnézni a Szeged-Vásárhely vonalat, ahol sűrűbben és sokkal gyorsabban (80) mennek a vonatok és mégis jelentéktelen a 2 város közötti személyforgalom. Itt is a távolsági (Szeged-Orosháza-Békécsaba) ami jelentős (ez tényleg az).
Lehet kötöszködni, de ezek tények. Amíg a busszal átszállás nélkül lehet utazni, addig az utasok jóval nagyobb része fogja ezt használni.
És ha 2010 körül meg lesz az M43-as, onnantól kezdve a makói járatok is újra jelentősen gyorsulnak és biztonságosabbak lesznek.
(Nem a vasút ellen beszélek, de nem lehet (KELL) az utasokra rákényszeríteni olyan szokásokat, amit maguk nem akarnak. Amúgy jövőre ütemes menetrend lesz Szeged-Vásárhely között, kíváncsi leszek mennyivel lesz több utas... remélem sokkal, de majd az utas dönt, hogy mi a jobb neki, a busz vagy a vonat!)
Nehari, de elolvastad a cikket???????????????????????????????
Ők a lassújárattal jöttek, pedig volt gyorsjárat is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Én a gyorsnak a menetidejét írtam le, azzal hamarabb beértek volna Újszegedre!!!!!!!!!!!!!!
SZÓVAL ÚJABB ÉSZ ÉRVEKET VÁROK, MERT EZ MELLÉBESZÉLÉS VOLT!!!!
Ha végigolvastad a cikket, akkor azt is olvastad, hogy a megkérdezett utasok egyike sem utazott Makóig, hanem messzebb!!!
És én az előző válaszomban írtam, hogy Makótól messzebbi távolságra jobb a vonat, mint a busz!
Szóval ha már kötöszködsz, akkor olvasd már el mibe kötsz bele!!!
Újszeged-Makó távolságon nagyjából 20-szor annyi utas használja a buszt, mint a vonatot, és ez meg is mutatja, melyik a jobb; mert végülis az utas szava a döntő, nem egy olyané (Te) aki szerintem 2 évente egyszer sem jár erre (én mellesleg relatív sokat járok arra busszal és vonattal is).
Ja és persze a nagybecsű DéMon újságírók (hatalmas szakértők minden témában) egy 12.30-as járattal jöttek vissza Szegedre, ami természetesen tök üres, azt a látszatot keltve az olvasóban (aki nem utazik erre), hogy a buszok kihasználatlanok. Utaztak volna csúcsban...
Hánnyal megy a vonat Szeged és Makó között? 40-50 km/h-val maximum? Egy vonatnak ennyivel kell mennie? Jah, hogy el van hanyagolva, le van züllesztve? Igen.
Az átszállás nem probléma,ha a busz a vonathoz jár. A makói helyijárat amúgy nulla, a vasútállomáshoz nincs is, úgyhogy nincs miről beszélni. Ha így is van kihasználtsága a vonanak, akkor mekkora lehetne egy olyannak, amelynek az ajtajában csak át kell lépni a buszról, és minimum 80 km/h-val elvisz Szegedre, esetleg éppen a Nagyállomásra? Kamionok, hirtelen kanyarok, előzgetések és dugók nélkül... Fel kéne éleszteni a Szeged-Temesvárt is, és akkor mehenének a vonatok Temesvár-Szeged-Szabadka útvonalon is...stb.
Makói vasútállomás, busz a vonathoz, parkolók, és biciklitározók (ez nem látszik ezen :))
Észérv a DéMOnból olyantól, aki valóban résztvevő, nem csak kibic:
"...faggattuk: miért a buszt választja? A makói kollégista elárulta, már többször nem fért fel az autóbuszra. Legutóbb október 27-én, amikor munkanap volt. Négyet is el kellett engednem. Ekkor sétáltam fel a vonatig, ahol még helyem is volt. Ha sűrűbben közlekedne, biztosan mellette döntenék magyarázta."
"Időben, kényelmes biztonságban beérni 1-2 átszállással, vagy dugóban csücsörögni permanens életveszélyben, rendszeres késésben?"
Most a busz nagyjából hasonló idő altt jut ki Makóra, mint a vonat. De, ha még Makón és Szegeden is át kell szállni még egy ráhordójáratra az utasnak akkor már ez sok 10 perccel hosszabbítja az egész utazást!
Vonat: Újszeged-Makó: 44 perc
Busz : Újszeged-Makó: 34 perc (gyorsjárattal a Sportcsarnoktól)
Még, ha 10 percet késik a busz akkor is azonos idő alatt vannak ott. És azt nem tettem hozzá, hogy a busz Makó belvárosában van (és már volt 2 leszállóhelye előtte) ahol a lakosság ~80-90%-nak jobb.
Miért akarnának ezek az utasok egy lassabb vonattal a külvárosból (átszállva, a plusz kitalált helyijárattal) utazni??? Ész érveket várok!
Amúgy nem írtam, hogy a 121-est meg kell szüntetni!!! Mert így is relatív ki van használva (vannak nála 1000-szer üresebb vonalak is) és, ha valaki többször utazott már ezen a vonalon az észrevehette, hogy Újszeged-Makó közvetlen utas tényleg nagyon kevés van rajta (mert egyszerűen jobb a busz), de Újszeged-Apátfava-Csanádpalota-Mezőhegyes között már igenis jobb, mint a busz, és ezért van utas is.
Makóig akkor lesz utas, ha egyszer végre megépítik a 3. hidat (vasúti-közúti), mert akkor a vonat elvisz a Nagyállomásig, ahonnan sokkal közelebb lesznek az egyetemi épületek, klinikák... és ne feledkezzünk meg a Kecskemét, Pest felé való átszállásról (közvetlen kocsi lenne az igazi, de arra a pálya nem alkalmas most). Innentől kezdve a mostaninak minimum 2-szeres utasforgalma lenne szerintem.
"Az ilyen településeken meg minden csak a központban van és gyalogolni kell úgyis akkor legalább elvihetné más irányba is az utasokat."
És ki és miből üzemeltetné ezeket a falukon belüli buszokat? Mert ez sem 2 fillér!!!
És ha egy akkora városban, mint Makó vagy Vásárhely szinte senki sem használja a helyi járatokat, akkor az 1-2 ezer fős falukban mennyi utasa lesz ezeknek? (Ahogy Kóka mondaná, olcsóbb lenne taxival megoldani :-) )
Az autók "ellen" kell a versenyképes tömegközlekedés; de amíg a pálya olyan amilyen, és csak a faluk, városok szélén lehet rá felszállni, addig ennek semmi esélye az autóforgalom visszaszorításában (szerintem). És erre nem megoldás egy falun, városon belüli ráhordójárat, mert az is lassú (több átszállás, több várakozás, ...). Jelen pillanatban, pénzügyi keretek között most szerintem az lenne a megoldás, ha a TV legalább olyan szolgáltatást tudna nyújtani, hogy csúcsban sem a legalsó lépcsőn kelljen az utasak utazni és még esetleg ülőhely is jusson (helyközire gondolok).
Aztán távlatilag igazi a Szeged-Makó régiótram lenne, de ez legalább 20-30 év...
amikor kellett a terület, a budalakk még szovjet laktanyát megszégyenítő talajjal bírt. azóta tán sikerült elvégezni némi talajcserét. a tény, hogy közben a terület elkelt, a KÉSZ építí oda az x+1-ik bevásárlóközpontot, kemény 2 villamosmegállóra a buszportot majdankörbeölelő hipermarketek, plázák tömegétől. (tesco, aldi+szeviép projekt)
jó hír hogy a vegetáló 3-asra - sajnos csak ezek miatt - de szükség lesz...
Azért, mert az Árkád a belvárosi/központi üzleteket preferálja, ahol akár gyalog is elérhetővé válik. (lásd. BP, Örs) Az másik kérdés, hogy a tervezett hely eléggé kiesik a Széchényi tér-Dugonics tér sétálótengelyből.
Tiszta szégyen, ha Dunántúlon vagy Bp-n kell egy híd fogják felépítik itt, meg Szeged összvissz két agyonterhelt folyosóval rendelkezik a Tiszán keresztül.
Nyugodtan össze lehet hasonlítani hasonló kategóriájú városokkal.
Beszélgettem egy két "bejáró" emberrel és azt mondták, ha lenne ilyen járat (pesszimizmus: úgyse lesz) akkor használnák a vonatot.
Az ilyen településeken meg minden csak a központban van és gyalogolni kell úgyis akkor legalább elvihetné más irányba is az utasokat.
Kérdés ha lemarad róla akkor mi lenne.
Mellékes, de persze nem kéne megszűntetni a buszokat amúgy se. Sajna így aki csak teheti inkább vesz autót és azzal jár be. Nyílván ezen a járatsűrítés vagy egy jó szervezés segíthetne de alapból a kígyó a farkába harap, mert ritka járatok nagy rágyaloglás: aki teheti autóval jár inkább, így kisebb az igény is de sajnos ez nagyon jellemző szinte mindenhol.
Én inkább a párhuzamos buszokat szüntetném meg, a 43-as mentén, helyettük mindenhol faluközpont-vasútállomás ingyenes helyi buszjáratot indítanék abból a pénzből, amit elbafnának a lebuszításra!
Szerencsére nem olyan látványos. A jobb oldalát huzta végig a kamion az első és a második ajtó között. Egyébként már tegnap is forgalomba volt csak egy irányjelző búrát kellett cserélni. Biztos várnak még egy pár sérülést és egyszerre foltozzák meg. Hajdanán a ZIU-9 -esek is igy közlekedtek.
Pontosan ez a legsúlyosabb hibája a városi és a tömközlekedtető cégek vezetésének is, hogy NEM MERNEK bennünket informélni "hátha módosítani kell".
Na és?
Miért nem lehet elmondani a tervezett ütemezést, és módosításkor közölni:
"Pardon, x. y. z. okok miatt megváltozott, nem az Annakutat, és a kiskörút északi részét zárjuk le, hanem a JAs-on járatunk a tisztelt utasokkal kálváriát..."
Ismerve magam, ha nem lesz olyan utaskényelem, mint most a tujákon, akkor mind1, hogy kék, vagy zöld busszal megyek, azt választom, amelyikhez kevesebbet kell gyalogolnom.
- Ütemezés:
Ha én tehetném, először a 8-10-es trolikat építeném ki, hogy a fölszabaduló buszokat szorítás nélkül tujapótoltathassam.
-Útvonal:
Az Annakút , Postasarok, Kelemen-Zrínyi utcák sztem csak teljes lezárással építhetők át. Ezen idő alatt hol járnak a pótok?
- 2-es:
Ha sokáig sz.rakodnak vele, sosem lesz megépítve.
/Látva, mi volt Bécsben, Münchenben a belvárosiasítás idején, jobb lenne külföldön munkát vállalni a következő 3-4 évben. :o)))
Ez így igaz,érdekes modon most a csúcsidőbe kellett evvel bajlodni, Én tegnap ragadtam be busszal a dugóba. A Dorozsmai út és a Fonógyári út kereszteződésénél 1 sáv volt szabad, a sor meg a Budapesti út-Dorozsmai út csatlakozásánál állt.
Ma megint kiderült , hogy az emberi hülyeség határtalan. 12 és 14:30 között festették az útburkolati jeleket a Kossuth Lajos sugárúton. Nem csak a villamos de a trolibusz közlekedésben is voltak emiatt galibák. A kamionosok hozták a megszokott formájukat.Ha az emlékezetem nem csal régebben ezeket a munkákat este vagy éjszaka végezték.
A technikához én is keveset konyítok, hidd el. És a kifogásokat sem tőlem hallhattad, de várható ez (is). A rekonstrukció tudtommal jövőre várható az 1-esen, korábban olyan hírek is szárnyra kaptak - melyek valóságtartalma általam nem volt ellenőrizhető teljes bizonyossággal, meg aztán ez a fránya változó széljárás is... - hogy 2008-ban kb. 5 hónapig nem is fog járni az 1-es villamos a pályafelújítások miatt.
Egyrészt az ütemezést és az átépítés időszükségletét nem ismerem, másrészt - bár most már nem felelősként, max. külsősként - igencsak szívom a fogam amiatt, hogy ezt hogy is lehetne problémamentesen és minél kisebb utassérelemmel kivitelezni... mert ugye az 1-es vonal az utasszámot tekintve a No.1 Szegeden.
Leírok egy fikciót, vagy bejön, vagy nem (5 hónapos 1-es vonali kényszerszünet):
Vélhetően lesz ún. "ideiglenes utaselvándorlás", mert az utas olyan, mint az áram, keresi a kisebb ellenálláson való áramlás lehetőségét, tehát számolni kell a 2-es és 83-as buszok terhelésének növekedésével. A pótló menetrendjét pedig nem biztos, hogy a jelenlegi 100%-ot jelentő teljesítményhez kell igazítani, abból kb. 10-15% esetleg engedhető, de ezt órás férőhelykibocsátásban kéne mérni, és nem követési időben, meg szerelvényhosszúságban, meg a végállomási indító bal nagylábujjának körömvastagsági mutatójában.
Most ugyanis van:
- 6 szóló és
- 9 csuklós busz.
A szóló busz férőhelye ~ 80 utas, a csuklósé 120.
A villamosoké:
- KT4: 116 fh.,
- csatolt: 210 fh.
A reggeli csúcsórában az 1-esre kibocsátott órás férőhely kb. 2100/irány.
A busz fordulóideje minimum 48 perc. Ha csak csuklós buszt vezényelek ide (nyolc darabot, mivel a szólók csak kellenének a 8-asra), akkor 6 perces követést tudok produkálni, ebből van 10 darab egy órában. Vagyis az órás férőhelykibocsátás 1200 fh./óra/irány.... Hááááát, ez sárkányos, ahogy egy kedves kollégám mondaná.
Ha több busz kell, akkor azt saját állományból csak a 8-as rovására lehet megoldani (a végállomási busztartalékot pedig már rég elfelejtettem...). Ha a léegdrasztikusabb megoldást választom, hogy a 8-ason troli jár a Kálvin térig, onnan meg lehet átszállni a 3-4-es villamosra, mint kvázi trolibuszpótló-autóbuszjáratpótló-villamosra, akkor onnan még kijön nekem 5 szóló busz. (Hogy honnan lehet az 5-7-9-es vonalak továbbra is érintetlen, tehát "ritkítatlan" menetrendje mellett kb. 4 trolit kinyerni a 8T-re, fogalmam sincs egyelőre...)
A 8 csuklós közé beintegrálva az 5 szóló kocsit 3-5 perces követési idő jelenik meg, ez a vonal kapacitását tekintve is csak 1500 fh./óra/irány (megerőszakolva 1700), márpedig 1800-nál alább nem kéne nagyon adni. De ennek is komoly ára lenne...
Vagy pedig külső helyről szerez autóbuszt az SZKT, illetve bérelhet, alvállalkozót kérhet fel (lásd BKV vs. VT-Transman ill. Nógrád Volán). A legkényelmesebb mindenképpen ez lenne, de a legköltségesebb is.
-------
Mielőtt valaki nekemesne, hogy ezek a számok nem úgy vannak, egy kis kiegészítés:
Ad1. A 15 jelenlegi autóbuszból csak 13-al merek számolni, 1 szóló és 1 csuklós javításon lehet, balesetes, szemlés, stb.
Ad2. Ahogy fentebb írtam, ha ez az 5 hónap valóban reális, akkor ebbe bizony iskolai időszak is bele fog esni, tehát kérném, hogy "az iskolaszünetbe nem kell ennyi járat" felvetéseket hanyagoljuk.
ui. joy! A leírtak közül csak az első szakaszt címeztem _csak_és_kizárólag Neked :-)
Ezúton szeretném megköszönni neked, hogy figyelmeztettél a nyitott ajtókra. Én voltam ma a T-7** - as sofőrje. A történet igaz. Ezt még kétszer eljátszotta velem a müszak alatt. Persze akkor már jobban figyeltem és nem indultam el. Az okát nem nagyon értem én sem. Ma történt még az is , hogy a 86*-es várta a zöld jelzést a Kossuth-Párizsi kereszteződésben a Mars tér felé és egy okos kamionos ledarálta a fél oldalát kanyarodás közben és mint aki jól végezte dolgát ment tovább.
De, elvileg van rugózás az A-hídon is. Elvileg. Bár mivel az nem duplakerék, lehet, hgy ott keményebb, jobban "pattog" a kocsi ott. De ez lehet akár fikció is, mert nem vagyok műszakász.
A kereszteződés nemrég lett kijavítva (=taknyolva, mert mást teljes lezárás nélkül nemigen lehet tenni), de nem egyszer éreztem a Posta előtti villamosmegállóban várakozva, hogy megremeg alattam a föld, mikor a Híd utcába hajtott fel egy busz vagy troli, pedig tényleg nem száguldoztak...
A stílusért elnézését kérem mindenkinek, de ha jobban megnézzük, ha mondjuk a SZéchenyi téri gyalogátjáróban nem tud megállni a troli, akkor könnyedén életekbe is kerülhetett volna. DE hála a magasságosnak, hogy eddig ilyenre nem került sor és remélem soha nem is fog, de nem győzőm eléggé hangsúlyozni, hogy ami elkerülhető hiba azokra derüljön fény és szűrjék ki ezeket a hibákat az illetékesek. Meggyőződésem, hogy a hibák hétterében nem egyedül a karbantartóké a felelősség, hanem akik náluknál magasabb beosztásban vannak és ilyen munkakörülményeket teremtenek és olyan döntések meghozatalára kényszerítik a dolgozókat, amelyek nem helyesek. Tehát az a bajitt Szegeden az én meglátásom szerint, hogy egyrészt nincs összefogás, de nincs is miért összefogni, mert nincsenek célok. Célok nélkül pedig mit ér az ember? Szerintem itt akkor és csak akkor lesz változás, nemcsak tömegközlekedési ügyekben, hanem az egész országban, ha mindenki össszefogna egy közös célért, ez a cél pedig ne a saját célunk legyen, hanem hogyan tehetnénk többet egymásért és hogyan élhetnénk jobban, mit tudnánk még tenni, hogy jobb legyen. Nem azt kell nézni, hogy a másik mit csinál, hogy a másiknak milyen, hanem hogy nekünk milyen legyen. Én úgyérzem, hogy mi is akkor érhetnénk el többet, ha egységesen összefognánk. Legyen közös célunk és együtt több erővel, talán többet tehetünk. De ne azt csináljuk, hogy aki egy kicsit másképp látja a dolgot azt lehurrogjuk meg kiröhögjük, persze elismerem a más meg nézzen magába, hogy miért tették ezt. Azt kellene nekünk belátni, hogy a különvonalak nem vezetnek sehova és ha egyszer segítenénk egymáson akkor lehetne itt változás. Nem akarok politizálni mert sztem az nem erre a topikra tartozik, de egy dolgot mégis ki szeretnék emelni. Szerintetek miért ilyen rossz az ország helyzete? Mert nekem akárki akármit mond a saját bőrömön látom, hogy egyre nagyobb a kiadás, de a bevételek nem nőnek? Gyakorlatilag elmondhatjuk azt is, hogy az Únió az egy megtévesztő név. Ezelött a kommunizmus uralkodott, ma pedig a tőke. És velünk amíg nem látjuk be hogy mit is tesznek, hanem az a célunk, hogy a másikat eltapossuk, kisseizzük, addig kérem minket kirabolnak. De ezt szószerint értem. Azonban én úgy vagyok vele, amíg nem látják be tegyenek amit akarnak, azonban én nem kívánom megvárni a "nagy cselekvések halálát" így én megígérem nektek, hogy többet nem is írok, mert nem érdemes. Tőlem akár fel is gyúladhat az a rohadt troli, vagy kisikolhat százfelé a villamos, azt mondom, hogy nem érdekel, többet egy újjamat se kívánom megmozdítani mások érdekében.
"A halott úgy feküdt, ahogy a halottak szoktak, halott módra súlyosan, elnehezülve; dermedt tagjai belemélyedtek a koporsó derékaljába, feje örökre meghajolva feküdt a párnán, viaszsárga homloka, beesett halántéka kopaszon fehérlett, hegyes orra szinte rányomódott felső ajkára, s orra, homloka feltűnően kiállt, mint mindig a halottaké. Nagyon megváltozott, erősen lefogyott, amióta Pjotr Ivanovics utoljára látta, de arca - mint a halottaké rendesen - szebb volt, s főleg jelentősebb, mint eleven korában. Arca azt fejezte ki, hogy amit meg kellett tenni, meg van téve, és helyesen történt. Arckifejezésében ezenfelül szemrehányás vagy figyelmeztetés is volt az élők számára. Pjotr Ivanovics úgy érezte, hogy ez a figyelmeztetés nem helyénvaló, vagy legalábbis őrá nem tartozik." Tolsztoj: Ivan Iljics halála
A Postánál Híd felé menet a T-xxx első hídja írdatlan csattanással hatalmasat ütött a járművön, és az utasokon. Még egy rugó nélküli ökrösszekér is kíméletesebb a rápakolt szénakazalhoz.
A másik kettő áthaladásakor jóval enyhébb volt a dolog.
Nincs rugózása az első tengelynek?
Nem tudom, mi okozta, van ott egy méretes gödör?
Mert akkor nagyon sz.r munkát végeztek a tavaji útfelújításkor, akik csinálták, hisz azóta már volt javítva garanciában!
Én se hittem a szememnek, de mondom a csengő abba maradt és elindult, aki nem hiszi kérdezze meg a többi utast. A szegre viszatérve: a "filléres alkatrész" arra vonatkozik, hogy megtudakoltam, nem drága ez az alkatrész és a "nem nézték át" ezt hallomásból tudom, de hát igaz, mert ha ránézel és ránézésre látszott, hogy ez nem jó, meg volt egy ilyen eset korábban, akkor azért csak át kellet volna nézni, hogy na nem-e beszélhetünk típushibáról, vagy csak a csavarral van gond? Típushibáról nem beszélhetünk, mert évek óta viszonylag hibátlanul működik és ez a hiba nem jelentkezett eddig, összevissza két hiba volt ami a figyelmetlen karbantartásból adódott.
Tehát ez a szeg, ami szinte filléres alkatrész ment tönkre és azért lehetett baj, mert NEM NÉZTÉK ÁT ELÉG FIGYELMESEN A SZERELŐK A JÁRMŰVET. Te, azért itt, így és ilyet kijelenteni azért csak nem kéne, még én sem merek ilyet írni 8 év SZKT-val a hátam mögött... tehát ha rám hallgatsz, lassítasz ezzel a stílussal.
Ilyen elvileg az eredeti Skodáknál nem lehet. Ha megnyomjuk az indításjelzőt, az valamennyi nyitott ajtónál cseng. Ekkor, az egyik ajtószárny végálláskapcsolója (az ajtó zárt állapotában) bontja a csengő áramkörét, vagy az adott ajtónál külön, vagy kompletten a teljes járművön, ha valamennyi ajtó bezáródott.
Ez alól a motoros ajtós kocsik a kivételek, mert ott az indításjelző a zárógomb megnyomásával szólal meg, és 3-4 mp. múlva záródik az ajtó. Talán a 709 ilyen egyedül a 14Tr-ek közül, de az mostanság csak tanulójáratozik. Legalábbis úgy emlékszem, a most felújított T-700-as sem ilyen.
Tehát nem igazán tudok ésszerű magyarázatot, a műszaki hibát, pl. az ún. elektromos elkötést kivéve.
Nem én mondtam, hogy elavult jármű, tessék elolvasni, hogy ki és mire mondta, de amúgy segítek az egyik járművezető aki aznap volt vele hivatkozott arra, hogy az elavult jármű miatt nem látta a tükörből a leszálló utast, ami azért nagy baromság, mert a tükör az tükör, járműtől függetlenül, de amúgy valószínűsítem, hogy a holttérben tartózkodott a T. Utas és ezért nem látthatta a vezető.
"nálamnál nagyobb trolis szakértők" kifejezés, arra vonatkozott, hogy a trolikhoz kevésbé értek és abból a 2 perces magyarázatból, hogy mi a sasszeg, ami tönkre ment a részleteinek nem néztem utánna. Amúgy ha jól értelmeztem a fékpedállal van kapcsolatba, mert ugye emiatt szakadhatott be. Tehát ez a szeg, ami szinte filléres alkatrész ment tönkre és azért lehetett baj, mert NEM NÉZTÉK ÁT ELÉG FIGYELMESEN A SZERELŐK A JÁRMŰVET.
Na trolis szakikáim ezt magyarázzátok meg nekem: Ma utaztam a 7**-valhanyas trolival és a Vedres utcánál szálltam fel, ami a tröténet szempontjából elhanyagolható, szóval ott állok, szól az indításjelző elsőajtó becsuk, az indítás jelző abbamarad, majd két nyitott ajtóval elindultunk. Hadd tegyem hozzá azok a birkák akik magukat utasoknak nevezik csak maguknak motyognak, de se a vészjelzőt megnyomni, se szólni nem tudnak, én szóltam, majd becsukta az ajtókat. A kérdésem tehát, hogyan lehet az hogy az indításjelző abbamarad akkor ha az ajtók nyitva vannak, tudtommal ez nem ziu-9 meg, fvv hogy külön ki lehessen kapcsolni.
Ismerem a technológiát, tudom, hogy van is ilyesmi.
De én konkrétan tujákról írtam, azok közül is az FVV-k problémájáról!
Nem gondolom én, hogy szükséges lenne a Combino-khoz hasonló érzáékelős-inításletiltós kom pjúteres rendszer beépítése, hanem annyi, hogy a vezető pillntson jobb válla fölött hátra az ajtó becsukásakor!
Ha rácsapja az utas kezére az ajtót, 80Yo fölött akár súlyos, csonttöréssel járó sérülést is okozhat!!!
Természetesen ehhez az is kell, hogy ne állja el ismerős-kollega az ajtót, és ne zavarja beszélgetéssel a vezetőt.
Ma de. dolgom volt a belvárosban, és szomorúan tapasztaltam, hogy ez a jelenség gyakori!
A TV-nél meg a bunkofonozás-félkézzel vezetés dívik!
Miért veszélyezteti munkahelyét, saját, és főként utasai életét a T(v). soffőrúr? Mindössze 2-4 e HuF-ba kerül egy Head-set!
Egyébként vagy 2 éve már volt ilyen irányú probálkozás, de akkor tudtommal túl drágának találták a vételárat, ezért meghiúsult az üzlet. Most akkor újra kezdődtek a tárgyalások, vagy már meg is egyeztek?
A cikk az elsősorban a villamosról szólt, így a javaslat is, hogy ott le és felszállhatnak az első ajtón, azonba abuszon valóban más a helyzet, pl ha a sok birka = T. Utazóközönség megáll az első ajtóba, akkor valóban nehezen lehet le és felszállni nem csak a mozgáskorlátozottaknak, de ezt is lehetne szabályozni, de nem viccet csinálni belőle (első ajtós felszállítási rend a villamoson és társai)
akik mozgásukban korlátoltak, nem feltétlenül mozgáskorlátozott, azoknak az első ajtón kell felszálni
Mindenkinek ott kell, nem? ;-)
Csak ha még hajnali 5 órai rettenetes utasmennyiségnél sem feltétlenül kényszerítik ezt ki a sofőrök, akkor soha nem lesz elsőajtós rend - más sofőrök meg ilyenkor sem engednek le az első ajtónál... szóval ezek a második csoportba tartozó sofőrök azért remélhetőleg leengednék a nehezen mozgót az első ajtónál, de csak remélhetőleg...
Már látom nem is, kell ide munkaügyi központ, mert annyi műszaki zseni van az oldalon. Mindkét cég a karbantartó állományát pótolni tudja. Ha más nem akkor van a kivárás, míg nem lesz mozgásérzékelős ajtó és utolérés gátló tömköz. jármű.
Mostanába már azért alapfelszeretséghez tartozik a fotocella, nem épp sokat segít. Legjobb erre az ami a pesti Volvo-kba van benne 50mm nagyobb tárgy esetén vissza nyílik az ajtó, és ez szerintem már nem alapfelszereltégként szerepel a listán!!Vagy például a belső tükör az ajtóknál.
Mai korszerübb buszoknál már egyszerűen elérhető a vésznyító,nem úgy mint az old Ikarus-nál!! Vagy a másik ilyen az ajtónyítófék ami nem engedi a buszt elindulni amíg az ajtók rendesen be nem csukodtak.(evvel már azért akadt gond a Ik435-nél,ezért nincs is nálunk már benne.).asszem kemény 5db van belőle Szegeden a TV Zrt.-nél.
"Erre hagyják rohadni. Most erre mit mondjak? Kérdem én: most mi a jobb, 280-as busszal járni (trolivonalon), vagy 280-as trolival?"
Ezt én sem értem...
Bár ki tudja, lehet a nagyprojekt miatt fellépő járműhiány következtében még láthatjuk őket kinn utcán. (503, 505)
Remélem az a bizonyos troli hamarosna odatalál ahhoz a bizonyos km-hez... :-)
506, 507: ha üzemi hazsnálatra nem is, de alkatrésznek igazán megvehette volna a BKV, bár nem hiszem hogy a jelenleg pest utcáin futó, jópár évvel ezelőtt felújított, mára leamortizálódott IK280T-khez képest sokkal rosszabb állapotban lennének.
Nem ismerem a különböző szabályzatokat /épp elég a sajátunk tömege/, de azért mondtam Dédinek, hogy elől szálljon föl-le, mert ott közelben a járművezető.
Nem értek a technológiájukhoz, de az számomra nem magyarázhtó karbantartási hibával, hiányossággal, hogy a vezető nem néz hátra jobb vála fölöt, hogy totyorog-e még valaki a lépcsőn.
:o(
Karbantartás=símogatás.
/Nem csak az SzKT-nál létező szervizelési eljárás!!!
Odacsukás védelem nincs, de van egy ilyen szabály, nem én találtam ki, (és állítólag valahol le is van írva talán),hogy akik mozgásukban korlátoltak, nem feltétlenül mozgáskorlátozott, azoknak az első ajtón kell felszálni, különben a kt4-eken (209-211 simán odacsuk, persze tegyük hozzá, hogy elindulni nem tud a vezető ha nincs becsukva az ajtó, meg nem egy súlycsoport az Fvv ajtó meg a tátra ajtaja. De véleményem szerint, ha a járművezető látja, hogy olyan ember szeretne le/fel szállni, akinek valamilyen korlátozottsága van ( akár szellemi, vagy mozgáskorlátozott, de ide tartoznak a vak emberek is) szerintem akkor a minimum, hogy sokkal jobban odafigyelek a munkámra, legalábbis magamból induklok ki, hogyha ilyen utastársal van dolgom az első dolog, hogy segítem a közlekedését, csak sajnos sokan nem értik meg őket, vagy valamiért nem segítenek nekik, és ebből adódik a baj, valamint ha nem körültekintő az ember (járművezető). De a másik ami itt motoszkál a fejemben és ami az FVV hibája. Télen ugye az ajtók nehezen nyílnak csukódnak és ugye a vezetők hozzá vannak szokva, hogy a járműhibájából nem csukódik, nem pedig azért mert valaki ott van, de ha már karbantartást említett (DG), akkor megkérdem, hogy hogyan tartják karba? Nem akarok ötleteket mondani, hogy hogyan kellene, mert az sztem mindenki tud ( kondenzvízgytartály szelep kinyitása esténként, alkohollal való töltése a levegő rendszernek...stb.) De akkor ha megtisztelne bennünket, hogy elmondanák hogyan tartják karba, lekötelezve lennék. Sztem mindenki sejti amúgy a "karbantartást".
Ma DM olvasói panaszoknak utánna járása cikkben: "nov 1-jén majdnem baleset történt a 3F-es járaton egy mankós utassal-olvasónk a** telefonszámról írta az üzenetet, aki szemtanúja volt az esetnek. Állítása szerint a villamos vezetője arra hivatkozott, hogy elavult jármű miat nem látja a tükörből az összes ajtót. Kérdése: jogos-e a magyarázat? Dózsa G.: az utas és a vezető komfort, valamint közlekedés biztonsági szempontból valóban elavultak, de folyamatosan ellenőrzik a járműveket..."
Nos néhány szót ere: Ha a járművezető nem néz a tükörbe, akkor persze hogy nem látja, és sztem nem a jármű hibája, hogy jobban oda kel(ene)l figyelni. Én nem hiszem el, hogy csakúgy odacsuknak egy mankós embert, azért ha a vezetők ilyet látnak, akkor csak megvárják míg felszáll, meg ellenőrzik, hogy fent van-e, ha nem akkor meg ezt kell kiszűrni, meg a helytelenül vezetőket, nem a mindenféle mondvacsinált ügyekkel bombázni őket, meg sterresz körülményeket indukálni. A másik meg a folyamatos ellenőrzés? Kit akarnak becsapni?
Egy kis adalék a múltkori trolis balesethez. Ugyebár azt gondolom mindenki tudja, hogy az a troli műszaki, nevezetesen fékhiba miatt volt bent. Nemrégiben megtudtam, hogy nemsokkal elötte valamelyik másik 800-asnak is volt hasonló esete, csak ott időben megudták állítani a járművet, így nem kelltett vízhangot, nos a gond okozója a saszeg, amely a fékpedálnál helyezkedik el, nálamnál nagyobb trolis szakértők tudják miez. Szóval ezzel a "kis" dologgal van a gond, de érdekes, hogyha ezt már előbb tudták, akkor nem az lenne a minimum, hogy átnézzük a többi járművön nincs-e gond? Bár hiába itt még a minimumot se fizetik meg, sajnos.
Igazad van, bár az 506 és 507 annyira meg van már bontva, hogy nálam már a selejt kategóriába tartoznak... ahelyett, hogy Pesten szaladgálnának felújítva.
"kétirányú kt4-ből kemény 1 db biztos hogy létezik, talán (?) Naumburgban."
Inkább valahol másutt, mert nekik tudtommal csak Gotha kocsijaik vannak, de jó, hogy szóbahoztad őket, mert Naumburg különleges hely amiatt, hogy ott egy villamosbarát egyesület élesztette fel a városban 1991-ben teljesen megszűntetett villamost.
Először csak bizonyos kiemelt napokon nosztalgiajáratként jártak vele, majd idén október 31-ig már menetrend szerinti járatként 30 percenként és nagy sikerük, hogy ezt a menetrend szerinti közlekedést most jövő október 31-ig meg tudták hosszabbítani:
"Több mint kétszázan sztrájkoltak a Tisza Volánnál
Fekete Klára Délmagyarország
2007.11.27. 11:14
Szeged - Reggel fél ötkor kezdődött és hat óráig tartott hajnalban az autóbuszvezetők sztrájkja Csongrád megyében közölte Virágh István, a Közúti Közlekedési Szakszervezet megyei vezetője. A sztrájkhoz több mint kétszáz ember csatlakozott a Tisza Volánnál.
A sztrájk csaknem 200 helyközi és távolsági buszt érintett a megyében, emellett több mint száztíz helyi járatos járműre a sofőrök felkötötték a kék szalagot a szolidaritás jeleként.
A városi forgalomban dolgozók ugyanis a munkabeszüntetésben nem vettek részt. A sztrájkhoz több mint kétszáz ember csatlakozott a Tisza Volánnál.
Sztrájkoló autóbuszvezetők a szegedi buszpályaudvaron Fotó: Karnok Csaba A szegedi buszpályaudvar egyébként hajnalban üres volt, látszott, hogy az utasok készültek a sztrájkra. A forgalmi irodában viszont kedd este óta percenként megcsörrent a telefon, a diszpécserek egész éjszaka folyamatosan tájékoztatták az utasokat. Félreértésekre csak az adott okot, hogy míg a többi megyében reggel 7-ig, Csongrádban csak 6-ig tartott a sztrájk.
Mező István, a Tisza Volán Zrt. közszolgáltatási divízióigazgatója tömören úgy értékelte a munkabeszüntetést, hogy az fegyelmezetten zajlott. Az utasok az elégséges szolgáltatást megkapták, az első hajnali busszal ugyanis mindenki elutazhatott a célállomásra. Hatkor rendben elindult az összes járat, és a késéseket délre mindenütt behozták. Hogy mennyire elkerülték az utasok a Mars téri autóbusz-pályaudvart tegnap, arra jó példa a következő: a menetrend szerint 5.20-kor Budapestre induló expressz járat a sztrájk lefújása után, 6-kor utasok nélkül vette célba a fővárost.
Rendben, csendesen zajlott a Volán-sztrájk ma hajnalban Szentesen, Vásárhelyen és Makón
A szentesi buszpályaudvaron tizennégy busz vesztegelt a sztrájk ideje alatt, de akadt olyan járat is, amelyik Nagyszénáson várta be a munkabeszüntetés végét. Összesen húsz járat nem indult a hajnali órákban tájékoztatott Mészáros Zoltán, a Tisza Volán szentesi kirendeltségének igazgatója. A vasútnál számottevően nem nőtt a forgalom a sztrájk ideje alatt.
Vásárhelyen tizennyolc busz vesztegelt a Bocskai utcai autóbuszállomáson. Hajnal fél hatkor tizennyolc utas várakozott az állomáson. Hat órára sem lettek sokkal többen, amikor elindult a forgalom.
A makói buszpályaudvaron az utasok higgadtan vették tudomásul a sztrájkot, senki sem elégedetlenkedett. A makói vasútállomáson úgy tájékoztattak bennünket, hogy bár nem jelentős mértékben, de emelkedett az utasok száma a Volán járatkimaradásainak ideje alatt. A szokásosnál nyolc-tíz emberrel többen szálltak fel a vonatokra ma hajnalban. "
Egyes infók alapján a Penésszagú Zöldalmák olyan karosszériákkal rendelkeztek, amelyek a '70-es évek végéből valók. Így az idő vasfoga "megoldotta" a kérdést.
A vezérlésük vagy fantasztikusan jól működött, vagy sehogy. A Hitachi (T7-281) elektronikája (japán) különlegessége miatt nem igazán volt hazai szakember-kompatibilis, egy-két kivétellel. Bizonyos legendák szerint a tervezésében résztvevő magyar mérnökasszony halála után nem igazán tudtak belenyúlni dolgokba, javítani a kocsit.
Három Ikarus troli van már csak Szegeden, és azok sem működnek:
- az egyik talán már látja a fényt az alagút végén (a 100-as vasútvonalon a 221 km-nél)
- a másik kettő meg csak úgy "ázogat" odakint.
E kettő közül az 503... hááát... a fene tudja, valahogy nem igazán lopta be magát a szívembe, bár dolgoztam vele korábban néhányszor. Az 505-ösről meg no comment, legalábbis a részemről, hisz' köztudott, hogy a szívem csücskéje :-) Tavaly nyáron feltuningoltattam, nem kis harcok árán előrekerült a várólistán és szív/tüdőtranszplantáción átesve jobb volt mint újkorában. Egy kedves régi művezetőkollégának, és csapatának köszönhetően még az AV-felhúzó berendezés is újból működött rajta, amire a forgalombaállításuk óta nem volt példa...
Erre hagyják rohadni. Most erre mit mondjak? Kérdem én: most mi a jobb, 280-as busszal járni (trolivonalon), vagy 280-as trolival?
Meg hát 1991-től szerves részét alkották a szegedi troliflottának az Ikarusok, nagyon nem ártana meghagyni egyiküket, akár visszafényezve, nosztalgiatroliként. És ebben hajlandó volnék segítő kezet is nyújtani, bár erre napjainkban (és itt) nem igazán van vevőképes kereslet... Gyk. 18:48.
Én reménykedek, nem csak az 505-össel, hanem más, nagyon fontos dologgal is kapcsolatban, csak jó lenne egy kis megerősítés.
"...500 forintba kerül majd a BKV jegy, ha valaki sms-ben szeretné megváltani. Ezzel az sms-jeggyel azonban hétközben hatvan, hétvégén pedig kilencven percig lehet majd utazni..."
Az a cikk nincs meg véletlenül, amikor a két ex eberswaldei kocsit hozták? Színes kép volt a címoldalon róluk. Most megkerestem, csak nem tudom beszkennelni...
viszont igen jelentős különbség van a fejlesztési elképzelések és a fejlesztési tervek között...
A Körtöltés utca kétszeresen is jó példa (lesz) erre: a Damjanich utcánál a sarok le van kerekítve, hogy elférjen a soha meg nem épült villamos, az utcán meg ott vannak a megállók a meg nem épült trolinak...
(A Tesco mellettit még akár használni is lehetne, de ott csak a Cora járat közlekedik, azt megállítani ott meg elég furcsa elvi kérdéseket vetne fel! :-))) )
Tiszteletem! A ma reggeli 3-as vonali járatkimaradásokról tud valaki valamit? Meg még ma délután is késve járnak, illetve pontosítok, valaki sokkal hamarabb van ott, de ennyivel ő se szokott, szóval lehet valami.
Nagy felfedezést tettem ma: kiépült a troli telepen egy aszfaltozott forduló a porta bejáratánál!!! Végre!!! Még a nagyon trutyis idő előtt. Remélem azért úgy lett megtervezve, hogy majd a trolivezetéket könnyen fel lehessen helyezni az aszfaltszőnyeg fölé, amikor a 6 és 8-as trolik ott fognak majd megfordulni.
Más:ez egyik szkt-s 417-es első ajtaja le van ponyvázva. Mi történt vele, és melyik az?
A képen ábrázolt esetben a csarnokba ment be a taxis, és a busz többször előre-hátra menőverezéssel tudott csak kiállni mögüle, miközben a jelentős szgk forgalom se könnyített a helyzeten.
Köszönöm a kioktatást megfogadom a véleményed. Egyszerűen úgy éreztem valahol véleményt kell nyilvánitanom. Sajnos nem vagyok olyan bátor mint te. Talán mert féltem a kenyérkereső munkámat.Téma reszemről is lezárva. Egyébként ha jól emlékszem a taxi sajnos használhatja a megállókat igaz csak az utasa ki és beszállására. De ezt úgy is megoldhatná , hogy a megállótábla környékén áll meg és így a busz is és ő is megférne a megállóban. Saját tapasztala az amit a kép is mutat ahol ők akarnak ott állnak meg a többi közlekedő pedig oldja meg ahogy tudja.
Tudnék neked valamit tanácsolni:!Gyere el elsőbb troliszerelönek majd meglátjuk mennyire leszel überfrankó ha az sem tetszik legyél kocsivezető ,és ha meg vagy elégedve mindennel semmi gondod és problémád MAJD AKKOR TÖRJ MÁSOKFELETT PÁLCAT.Majd meglátjuk mennyire látod át az szkt belső problémáit .Nincs olyan titok ami nem derül ki .
Szerintemis a JEL-059! +Ásotthalom felé mozgott az is, és ez is arra tartott -November 10.-én még JEL-059 volt, bár az átrendszámozás nem tart sokáig...
Az a baj ,hogy szerintem akkor a főnök a hibás amikor egy szervizesről kettő néha három ember munkáját várja el s ha hibázik ő mossa kezeit. Ha már EUropánál tartunk talán jó lenne ha mi is Európai körülmények között tudnánk dolgozni és akkor talán a szolgáltatás is közeledne EUrópa felé. Az utastérfűtés én szoktam használni. Viszont a múltkor koradélután jeleztem, hogy nem működik szeretném cserélni a gépet. A válasz az volt ilyen "kis" hibával még a jármű forgalomképes. Vagyis hiába szeretnék szolgáltatni ha a feltételek hiányoznak. A túlzásbavitt fűtésért valoban nem DG a felelős hanem a jvezető.
Lehet, hogy álmodom de vagyok. Szerelő > csoportvezető > garázsmester > járművezető > üzemvezető > osztályvezető > műszaki igazgató !!! És még maradt egy csoport kérdés?
Mi meg szeretnénk emberi körülmények között utazni!
EUrópai módon az EUrópai árakért, svéd módra megadóztatott balkáni bérünkből.
Ha a főnököddel bajod van, ne ide járj szidkozódni névtelenül, hanem állj elé, és mond meg neki!
Mi épp azokat a hibákat soroljuk, amelyek apróságok, kis odafigyeléssel kijavíthatóak.
Pölö MUNKAvégzéssel, a főnök szapulása helyett!
Mert miért is a főnök a felelős, az alig 10 napja szervizelt troli fékhibájáért?
Azért a szervizelő műhelyes, és annak közvetlen főnöke a felelős!
Az üvöltő lukup-ért, össze-vissza félretájékoztatókrét, a kikapcsolt utastérfűtésért, vagy épp ellenkezőleg, a +5 oC-ban -30 oChoz megfelelő brutálfűtésért, a ruha-bőrszaggató lógó csavarokért sem D.G a vétkes.
Ő azért hibáztatható, hogy mindezt eltűri, nem követel felelősségteljesebb, korrektebb munkát!
A Közúti Közlekedési Szakszervezet által meghirdetett figyelmeztető sztrájk miatt társaságunk járatai 2007. november 27-én reggel az alábbiak szerint közlekednek.
Távolsági járatok: - A menetrend szerint 6.00 óra előtt induló járatok egységesen 6.00 órakor indulnak. - A 6.00 órától induló járatok menetrend szerint közlekednek.
Helyközi járatok: - A 4.30 előtt induló járatok menetrend szerint közlekednek a célállomásig. - Azon viszonylatokban, ahol az első járat 4.30 után indul menterend szerint, ott 4.30 perckor egy járat fog közlekedni a célállomásig. - A 4.30-6.00 óra között induló járatok nem közlekednek. - A 6.00 órától induló járatok menetrend szerint közlekednek.
Helyi járatok: A városokkal megkötött szerződések alapján a helyi járatok menetrend szerint közlekednek. Ugyancsak szerződésben foglaltak szerint közlekednek a nemzetközi, szerződéses (munkásszállító) és különjáratok.
Bővebb információ az autóbusz-állomások forgalomirányítóinál.
Bocsi a helyesírási hibákért. Sajnálom ,hogy úgy gondolod hiba volt írnom. De ti itt oldalakat foglalkoztok az utastérfütés milyenségével illetve a reklámok minöségével nekünk ezzel eggyütt kell élni. Nem panaszkodni akarok mert szeretem a munkámat de azért lehetnének a körülmények egy kicsit jobbak. Sajnos a legkissebb gond a fűtés és a reklám.
Sokáig csak olvasója voltam a forumnak de most úgy gondolom le kell írni a véleményem. Öszintén remélem , hogy a mai trolis baleset müszaki hiba miatt történt. De ezen én egyáltalán nem csodálkozom még szerencse , hogy nem történt komolyabb baj. De a lényeg az , hogy szeretett és "közkedvelt" Szkt vezérünk megkapta a jutalmat az évi rendes munkályáért. Hiszen a lehető legkevesebb kiadással tudja müködtettni a cégét. Azt , hogy eddig nem történt hasonló eset csakis a lelkiismeretes szakembereinek köszönheti akik megbróbálnak a sz.....ból várat építeni. Hozzáteszem ez csak az én személyes véleményem. Bár egy páran gondolkodnak még így.
"a Plázánál lerakott kocsitól szép gyalogtúra volt a Plaza-Rókusi pu-Plaza-Rókusi pu, merthogy valamilyen ötlet folytán csak a Plazában lehet villamosjegyet venni."
A saját bérletpénztárral amúgy is ellátott Széchenyi téren a munkaidőn kívül csak bankkártyával megközelíthető Raiffeisen Bank előteri elhelyezés helyett jobban javította volna a jegyhez jutási lehetőségeket, ha ezt az SZKT jegyautomatát a Rókusi Pu-hoz helyezik ki.
206-os kt4 ma újra az 1-es vonalon közlekedett, a tanuljárat 902+ a 950-el van összecsatolva, kellemest a hasznossal. A fűtésproblámék a ráncajtós kt-kaon jelentkezett (209-211) minthogy itt más a fűtésrendszer, de az az érdekes, hogy a fülkéjében míg ennyi hő sincs, valami ott nagyon nincs rendbe.
már a villamosforgalom is buszüzemre váltott az 1-es viszonylaton... mos indulgatnak újra a villamosok, vaszont 313-on és 314-en nagyon tetszett az utastájékoztatás, csak az oldalsó megállókövető nem működött és az annakútnál kiírta a 4A-t is, de amúgy királyság...
Na jó... csak a helyzet komikus... a dolog nem, mert személyi sérülés is történt sajnos... :-( T-801 nem szedett alá kellően és ledúrta a 615 bal hátulját...
"Van egy nagyobb csomópont, az egyik úton van kerékpárút, a másikon nincs. Utóbbiról kanyarodsz rá a másikra. Kanyarodás közben ledudálhatnak a francba?? Honnét kéne neked ott azonnal látni, hogy itt már nem vagy jogosult az úttesten közlekedni?"
Hat a fenetuggya. Igazabol szerintem ha nincs normalis ravezetes, akkor negligalhatod a bicikliutat. (Bar nem hiszem, hogy ezt alatamasztja a KRESZ.)
"mentek már el ott mellettem buszok minden gond nélkül az elmúlt pár év alatti többszáz bekanyarodás alkalmával..."
Gondolom, te is "szogletesen" kanyarodsz, hogy minel tobben elozhessenek. Oszt megis... :-)
(Legalabbis en a Posta elol a Hid utcaba kanyarodva (balra) mindig igy megyek. Meg a keresztben megelozhetne ot auto siman (ugye ok fordulhatnanak eleve a belsobe is); a ketto mar jo eredmeny.)
Amúgy a Tátárák elvileg halkabbak és melegebbek lennének a Bengálinál, valóságban viszont ez nem mindig van így, az imént én is "utasfűtéses" T6-oson utaztam (persze mindenhol tárva nyitva az ajtók, ahol csak lehet...), viszont hallgathattam tenorszólót (legalább 12x), egy műtájszólásos lakodalmast valami kolbászról, meg valami csimbumm éttereremreklámot... a zaj is környezetszennyezés, és egészsékárosító hatású. Nem ártana figyelembe venni ezt, és lenémítani a reklámokat!!!
Mellesleg -én anno úgy tanultam, lakott területen belül a hangjelzés használata kizárólag vészhelyzet elkerülésére-jelzésére használható, egyébként "dudálni" tilos.
/Valahol, valamikor, Walakinek épp arról írtam, hogy Szegeden NINCS kerékpárút-hálózat, hanem egy rakás katyvasz.
Használhatatlanu rossz!
Emberibb -EUrópai- városokban NEM ér véget egyik saroknál nyomtalanul a kerékpárút, hanem rendesen átvezeti a binyiglistát a kereszteződésen, vagy besorolja őket a közforgalomba!
Nálunk meg?
Példaként akkor a TIK-Feketesas-St. I-Csongrádi-MédiaMarkec útvonalat hoztam.../
Ma DUD-927-tel 3 lényeges élményem volt. 1. A buszon mindössze 3 fénycső égett egész délután-este. (A hátsó traktusban egyetlenegy :-/) 2. Olyan hnagja van alapjáraton, mint egy Szergejnek, csak letompítva kicsit. :-)) 3. A fűtés viszont jól megy még 30 perc várakozás is kellemesebb általa :)
Van egy nagyobb csomópont, az egyik úton van kerékpárút, a másikon nincs. Utóbbiról kanyarodsz rá a másikra. Kanyarodás közben ledudálhatnak a francba?? Honnét kéne neked ott azonnal látni, hogy itt már nem vagy jogosult az úttesten közlekedni?
(Bónuszkérdés, hogy ha a kerékpárút az útirányodban 100 méter után végetér és újra át kéne kelned az úton, akkor mi van?)
Konkrétan a Vásárhelyi Pál u. ---> Kálvária sgt. befelé irányban történt ez velem - utána illedelmesen beálltam szép lassú tempóval a 90F elé a sáv közepére, aztán meg amikor így is megpróbált előzni, még beljebb húzódtam. Ez már bunkóság volt, vállalom. Mert előtte ő is az volt, mentek már el ott mellettem buszok minden gond nélkül az elmúlt pár év alatti többszáz bekanyarodás alkalmával...
Ez imént Hattyas és Gyálarét fél órára elzáródott a külvilágtól, minekután egy tehervonat beállt az átjáróba, és ott is maradt. Totális köd volt (van most is) ebben fordulgatott mindenki, és mivel nincs kiépített út Kecskésről (mert minek is az) így a sötét pusztában bolyongott pár rámenősebb vállalkozó a két település közt, így is maradt elég dugó. Persze aki a busz foglya volt, az semmit sem tehetett, a rádiózásból kiszűrve a mozdony pusztult meg, egy rendező pályaudvaron közel fél órába telt keríteni egy másikat. Tiszta mázli, hogy épp nem haldokolt senki, vagy nem égett ház, mert ebben a ködben még helikopter sem jöhetett volna ki segíteni! :-(((
Bocsánat tényleg... Forrás: Samsung DigiMax A400-as fényképezőgép, azon belül Kingston 1GB (kingston vangiga ;-) :-D) SD memory card, melyek az Én tulajdonomat képezik... :-/
T-709 kapott az elejére és a hátuljára egy-egy T betűt, és rója kint napközben az utat. Tegnap pedig 950-et láttam tanulójáratban (piros buse eltünt az elejéről).
Azért mert az eleje nem lényeg, a 10 pontosban megtalálod ha akarod. Ez a kép a múltkori fennakadás során készült amikor két autó ütközött a Kossuth L. stgt és Párizsi krt kereszteződésében.
Annyit elárulok, nem csak B-m van. ÉS PÁV 2-m is van :) És képzeld, még ismételnem sem kellett olyan jól sikerült :D SZóval nem egy villamosőrült geek biciklista vagyok :)
Te vegyél visszább, a vita onnan indult, hogy a volánnál nem kell csodálkozni az ilyesmin. Közben meg csak az utóbbi néhány évben trolikkal kapcsolatban 3 esetre is emlékszem, hogy volt valami. Az lehet hogy buszon is volt, de hirtelen nem emlékszek ilyesmire az utóbbi néhány évben. AMúgy meg busznál, trolinál is előfordulhat.
Akik a most Belvárosi hídon érkezneXeged belvárosába, mitől tünnének el?
Persze, lehet olyan pályamániás, aki annyira szereti, hogy északról megkerüli rajta a várost, és a Bajai úton jön be a belvárosi dugókban élvezkedni /dugulni/...
"Az utas jelzésére csak megáll a járgány! "Vagen Halt!", az ajtónyitást külön a közvetlenül az ajtónál a leszállni szándékozó utas ügyintézi, csukódását pedig fotocellás érzékelő végzi.
Így, ha nincs föl-leszálló utas, meg sem áll a járgány, /a Deák megállója egész nyáron/, vagy csak 1-2 utas van, nem kell az összes ajtót kinyitni." 9xx+9xx csatolt szerelvény beáll a Széchényi téri megállóba a jv csak a fel/le szállás engedélyező nyomógombot nyomja meg. T. UTasok verik az ajtót és anyáznak mire egy gyerek megnyomja a felszállsá jelző gombot (közben 20mp eltelt) a többiek követik a példájuk. Én meg nagy lelki erőt veszek és igyexem rezzenéstelen arcal végignézni!
Ahhoz először rendesen le kellene zárni a kasznit -meg kellene szüntetni a huzatot- hőszigetelni kellene alul-fölül-oldalt, az ajtókat "hőzáróra" kellene cserélni.
Ezek után kellene beépíteni a fűtés-hűtést.
Mindezek mellett olyan utasáramoltató rendszert kialakítani, amilyen EUrópa több városában létező:
Az utas jelzésére csak megáll a járgány! "Vagen Halt!", az ajtónyitást külön a közvetlenül az ajtónál a leszállni szándékozó utas ügyintézi, csukódását pedig fotocellás érzékelő végzi.
Így, ha nincs föl-leszálló utas, meg sem áll a járgány, /a Deák megállója egész nyáron/, vagy csak 1-2 utas van, nem kell az összes ajtót kinyitni.
Sztem egy megoldás lehetséges lenne:
Gyengeáramú ülésfűtés, a fogantyúkat meg barátibb hőérzetet adó bevonattal ellátni!
Természetesen az ajtók, csuklórész tömítettségét megjavítani mindenképp szükséges lenne!
Legalább a hideg szél ne süvítsen benn, a hó ne hulljon az utasok nyakába.
"Jegyezzed már meg, hogy demokrááááácia van, és a demokrááááááciában mindenki véleményt nyilváníthat... csak ne csodálkozzon, hogy ha mások is így tesznek :-))))" Erre még a szogalom és a hülyeség is párosul.....
"MErt valahogy nem emlékszem, hogy a volánnál lett volna hasonló eset mostanában, ellenben trolikkal kapcsolatban nem egy. " Ezt azért legyél szíves konkrétizálni, mert arra jó párból csak 3ra emléxem az utóbbi kb 5 éven. Van Troli vagy autóbusz jogosítványod, egyáltalán B-s jogsid amit tényleg minden hülye után vágnak manapság? Ha ez sincs akkor a komoly tényeket amitet állítasz mire alapozod vagy csak azt is halottad?
Ha a PÁV szerinted nevettséges voltál már ott? Tudod mit csinálnak PÁV vizsgálaton? Ha nem mi alapján minősíted?
Szerinted az trolis/buszosoknak átlagban hány kilóméterenként van balesetük és ebből mennyi saját hibás? Közlekedési balesetek hány százalékát okozzák tömegközlekedési járművezetők?
"már megint egy trolis? " Az utóbbi 5 évben hány ilyen baleset volt és hány bármilyen más csak hasonlítsd össze és ré jösz, hogy egy "picit" fedítesz....
Azért egy picit viszább az agarakkal, ha majd egyszer benő a fejed lágya akkor rájösz, hogy senki sem képes folyamatosan 100%-ban teljesíteni, mindenki hibázhat, de ezért Te külön legyél magadra büseak az ilyen emberekbe még egyet bele rugsz és megmondod a frankó. Addíg azért más munkát szerintem ne kritizáld amíg nem próbáltad ki.
Egyszer komolyan szíveen látnálak egy szolgálatra, hogy csak üld végig. Minden kis apróságot vegyél észre 100%-ban teljesíts köben legyél fél lábbal börtönben fél lábbal a sírban és közben az utasok felé vágjál jó pofát, ha bunkók veled ne szólj vissza nyeld le. mindezt havi 80e ért havi 170-190 órában. Nekem viszonylag jól megy mert én szeretem csinálni (1000-ből 1-2 van ilyen elveteműlt), de a törelmem nekem is véges főleg annak aki utálja csinálni. Ha már ilyeneket írsz egyszer vállald, hogy ki vagy addíg....
60m átmérő reális, mert 2* 3 sáv ami ívben nem árt a ha szélesebb, mert kamionnak busznnak nem biztos hogy elég ívben 3m. Körorgalom szigetében illene elférnie egy majdani legnagyobb villamosnak, ha nem adják meg neki az elsőbbséget akkor meg tudjon állni a kereszteződés lezárása nélkül. Valamelyik váltó után valami fonódóvágány is rémlik ami a rajzon is látszik, ha jól veszem ki, ajánlom figyelembe a 1/2es elágazást a belváros felől jövet.
Most is biztos vannak jó pára akik azért nem használják a Kossuth L sgt.-t mert a nagy forgalmomban nem lehet haladni, de ha csökken a forgalom akkor ők is oda szoknak és már nem is csökkent annyira a forgalom. 2009/2010 után tűnhetnek el onnan a kamionok addíg azok ott is át kell menni.
Én is valami hasonlóban gondolkodtam, csak olyan verzióban mint a T5C5-k avagy 95x csak 95x-ek fix csatolásban.... vagy 951(vezető állással) + 950 pótkocsi. Nyáron akkor csak egy kocsi esik ki és a csatolthoz a két hajtásrendszer is meg van hasonlóan a T5C5K-hoz.
DUD-594 múlt héten még 35Y,35-öst csinált.Majd ha találkozok vele dorozsmai viszonylatba akkor megírom.Most a CJN-357 van helyette (tegnap még az volt).Ma meg kiderül. :)
De most megint megvan kavarva van mert GOX-154 is ide jár.
Na ez már túlmegy minden határon!!! Jó lenne ha visszafognád magad.
Amúgy sem a trolivezető volt a hibás, és fogalmad sincs róla, hogy ilyenkor a járművezető min megy keresztül, szóval jó lenne ha végre leállítanád magad....
Ekkora* sofőrhiány, meg fizetések mellett nem lehet embereknek parancsolni, te is tudod, meg tapasztalatból mondom.**
* monor-21 szokta mondani, hogy mindenhol hiány van belőlük, meg elég DM-et, vagy BKV honlapot nézni.
** Az én off melóhelyemen van olyan csapat, ami már kétszer kicserélődött 2 év alatt. Próbáljon a főnök keménykedni, visszaszólnak neki,hogy akkor rúgjál ki.
Egyébként én se vagyok megelégedve egy csomó húzásukkal, de ez van, beletörődtem.
Asszondja, hogy, 2001-ben még Hattyasra jártam vele haveromhoz, akkor még szürkék voltak. Utána átkerült MH-ra, ott elkezdték masszívan firkálni és praktikus okokból áttértek a barnára (szerintem). DUD-594 viszont végig szürkeüléses maradt, oda tudtak keríteni szürke műbőrt. Ő is el van tűnve nagyon...
A 435-ökhöz még nem tudtam eljutni, elhozhatnák mindet Kelenföldre :-)))))
Hát én ahogy kivettem, nem a mamit anyázta, hanem az utasok obégatására akadt ki..Akkor még nem tudta, mit tett. Nyilván a jobb tükör kimaradt.. Iszonyat mákja volt.
Köszönöm, hogy elmeséled, nem is voltam a helyszínen, nem is tereltük a helyszínelő kollégával az autósokat, sőt, a helyijáratosokat sem zavartam be a távolsági buszpályaudvarra terelőútként, nem is adtam meg a diszpécsernek utasításként, merre menjenek a pótlóbuszok a Lechner tér és a Bartók tér között, stb.
Nem sofőr volt a bennfentes, hanem komolyabb. Neki csak elhiszem. Egyébként a sztori röviden(ha valaki nem ismerné): elindult a 435-ös, a tata meg szalad utána(bal oldalt asszem), és a botjával kopogtatni akar, hogy álljon már meg, erre belebaszott egy olyat az oldalüvegbe, hogy betört, a botja beleakadt, és így húzta a busz az öreget. Aztán alákerült a C tengelynek, ráadásul már be volt törve a busz(azaz kanyarodott), nem is láthatta a pilóta. Aztán az öreg perelni akart, de végól ő vesztett.
Jegyezzed már meg, hogy demokrááááácia van, és a demokrááááááciában mindenki véleményt nyilváníthat... csak ne csodálkozzon, hogy ha mások is így tesznek :-))))
Jó kis Dohány utca, vagy Vörösmarty utca, vagy Nefelejcs utca, satöbbi... asszem egy-két agyonfavorizált szegedi sztárpilóta magához nyúlna... de ezeket a pesti szűkületeket a szegedi trolisok egy része már ismeri... ezek itt fogalmak :-)
1., Ha csak Szeged helyit nézünk akkor a TV buszok száma szinte azonos az SZKT buszok+trolik+villamosok számával... 2., "úgy rémlik..." és "szerintem úgy volt..." kezdetű mondatokkal érvelni nem túl okos dolog...
Kedves Balázs kollégánk azt kérdezte, hogy LÁTTAD-E a jegyzőkönyvet és nem azt, hogy kitől mit hallottál. Mondani bármit lehet, igaz leírni is, de egy hivatalos jegyzőkönyv mégis más. (más kérdés, ki neked a benfentes)
Én csak az utóbbi pár évre emlékszem, de nem igazán rémlik volános eset. Amúgy nem kétlem, hogy volt. Amúgy meg a volánnál a busz is több, nem kicsit. Nem tudom, ha arányaiban nézzük, mi jönne ki.
" te öreg közlekedési szakember " Mielőtt írsz, gondolkodj hány megtaposás volt a Tv-nél és hány az Szkt-nál és kit milyen arányba marasztaltak el. Ha kérdezel infot tudok adni. / de nem az Szkt a vesztes /
Én azt az esetet csak hallottam(egyébként bennfentestől), és úgy tudom, még pert is nyertek a tata ellen, valami közúti veszélyeztetés vagy valami ilyesmi címen.
Tata nem tata, a Volánnál van egy érdekes morál, ami sokaknak nem tetszik.
Tetszik, nem tetszik...ez van. Túlságosan bezárkózott cég engem a volt SZU-ra emlékeztet. Kifele semmi, mindig a jveznek van igaza, utasanaszra is udvarias levél a többi meg le van szarva, ügyes vagy megint megszivattál egy utast, majd kap cukorkát. Van pár fiatal srác akikben azt látom, hogy van némi remény, és próbálják kicsit sznesebbé tenni a céget, de a többi...siralmas, és a poén az hogy monopol helyzetben van és ezt kihasználja.
Ehhez azért pofa kell ám apukám... Vezess a pesti Belvárosban a szűk utcákban, és utána nyomassad a buta dumádat a naaagy vezetési tapasztalatról. Fogalmad sincs, hogy milyen terhet is jelent ez a vezetőre - és mitől lenne...
De ez láthatólag nem akadályoz meg abban, hogy véleményt nyilváníts.
AMúgy meg tisztelettel: a kollega jött azzal, hogy a volánnál ez természetes, én csak erre reagálta, hogy söprögessünk már a saját portánk előtt is.. MErt valahogy nem emlékszem, hogy a volánnál lett volna hasonló eset mostanában, ellenben trolikkal kapcsolatban nem egy. De ha leszámítjuk a diófai esetet, akkor is ott van a másik, amiben egyértelműen a pilóta volt a felelős, amikor átment az öregasszony lábain, és amptálni kellett. Valamelyik végállomáson volt asszem.
Valóban? És ezt a végállomási zuhanyhíradóból veszed, vagy netán betekintést engedtek Neked a baleseti jegyzőkönyvbe? Már csak azért, mert ha egy kicsit is józanul gondolkodnál, nem törnél pálcát becsületesen és tisztességesen dolgozó emberek felett (bizony, jól olvassátok, becsületesen és tisztességesen dolgozó kollégákról írtam, és ezt is kigyűjthetik, tőlem a Pulcz-telepen is)! Mi alapján degradálod le őket ilyenek alapján?
Ezzel próbálod magyarázni? Ezzel inkább Magadat és a nem éppen világos gondolkodásmódodat minősíted, amellett, hogy kb. 80 embert sértegetsz csak ebben a városban!
Kinek jutna itt eszébe az, hogy amikor az egyik 435-ös C-tengelye a Mars téren átgázolt a tata lábán, a pilótát hibáztatta volna bárki is.
Öcsém, ha Te Volános vagy, és ezt így kijelented, ne csodálkozz, ha nem leszel túl népszerű a kollégák között.
Ahogy egykori matektanárom mondotta volt: "Fijacskám, egy közép-afrikai gyémántbánya legmélyebb, kivilágítatlan tárnája sarki vihar esetén is világosabb, mint..."
MOst nemazé, de trolisokról gyakrabban hallani hasonló eseteket. Mintha nemrég lett volna valami Pesten is, akkor mondtam is magamban, hogy már megint egy trolis? Nyilván nem véletlen, ugyebár nem kell C jogsi, azaz 0 tapasztalat nagy járművel. Hiába megy át a PÁV-on(az amúgy is egy nevetséges valami).
Na ezt a stílust a kollégáim nevében kikérem magamnak! Mit képzelsz Te magadról, hogy ilyen stílusban beszéljél?! Szégyelld Magadat!
Képzeld el, személyesen kint voltam annál a diófai esetnél, és nagyon nem volt szívderítő látvány. Tudod mi történt a trolivezető kolleginával? Tudod, hogy mit élt át függetlenül attól, hogy vétlen volt? Meghalt egy kisiskolás, egy olyan kisgyerek, aki minden nap vele utazott...
Akkor én vittem be a szakértői vizsgálatra a Diófától a trolit a Garázsba. Ezt felvették a TV-k, és lejátszották egy villanásnyira a Híradóban, hogy épp engedem ki a kéziféket, a kocsi elején meg ott a Garázsmenet tábla... Tudod, hányan hívtak fel, hogy jesszusom, ugye nem Te....?! Hálát adok Istennek, hogy nem velem történt meg, de így is rettenetes érzés volt.
Remélem, nem kerülsz a trolisok közé - hamár ilyen volán-fan vagy - , mert az biztos, hogy ízekre szednének egy ilyen kijelentésre.
NA ezt úgy mondod, mintha épp nem a trolisokra volna ez jellemző. Konkrétan emlékszem 1 esetre, amikor át is ment a trolival az öreg lábain. Nem olyan rég volt, néhány éve. MEg ott van a széttaposott kisgyerek a diófánál, meg rémlik, mintha lett volna még 1 ilyesmi eset.
De azt írja, ráment a lábára.. Amúgy sztem sem ment rá, mert abból ügy lett volna, és nem így zárta volna a mondandóját, "hogy remélem, tudomást ezerez róla a volán".. Mert hogy a p-ba ne tudna róla, ha valakinek széttrancsírozzák a lábát.
Igen, nyilvan nalunk hagyomany, hogy a villamos az valami lassu ize, szemben a busszal -- de azert mar eleg sokat tettek ez ellen a varosban, es lehetne folytatni is. Ámen :-)
(Nem veled vitatkozok most, felre ne ertsd. :-) ) Bárcsak mindenkivel ilyen jól lehetne vitatkozni, mint Veled ;-)
(Namegugye az se teljesen vilagos, hogy ha legalabb az egyik jarmuvet meg kell allitani a Szt. Gyorgy teren, akkor a villamos kiesesekor a potlobusz miert nem all meg ott... (Engem mar rakott le ott potlobusz, egyebkent. Jo, az nem elore meghirdetett volt.)) Ugyeugye?! Egyébként meg tudtommal a Lengyel utcánál meg_kell_állnia a pótlóbusznak a villamos üzemzavara esetén...
Jelenleg tenyleg. Pedig hasonlo korlatathelyezeses modon lehetne ott megallo gyorsan. :-) (A masik oldal trukkosebb, tenyleg.) Csak az a gond, hogy ilyenekkel nem igazán foglalkoznak... ha tudnád, milyen hiszti árán építették ki korábban a tarjáni villamos vá. mellett az Olajbányász téren azt a pótlóbusz peronocskát... nonszensz... De bárcsak ez lenne most a legnagyobb gond.
a szövegből részlet:"Szerencsére sikerült időben megállíttatni a buszt, mert ha tovább haladt volna, a néni egész testén átgázol."és akkor láttam meg, hogy a néninek a lábai a kerekek alatt vannak és jajgat. A legnagyobb sokk akkor ért, amikor a buszvezető nem hátra, hanem előre indult el, ezzel még úgy 5-10cm-t ráment a szegény néni lábaira.
Az a 10-15t szét nyomta volna a p-be a lábát.
2.ajtótól kb.30-50cm kezdődik a kerék.Most nem akarok hülyeséget írni de kb.5-10cm érinkezik a talajjal a gumi futó felülete.
Érdekes a Kossuth Lajos sgt. Rókusi krt. és Vásárhelyi Pál körforgalmának tervrajza.
3sáv lesz a körforgalomban.
3 sáv indul a Vásárhelyiről és a Rókusi krt-ra érve 2db lesz.
Ha összeszámolom a sávszélességeket akkor A Szvse pályánál lévő cikknél: A kör belsejétől kifelé haladva 5m+4,5m+4,5m+4,5m+4m=22,5m csak a sávok!!
Rókusi krt-on jobbra fordulva külön lesz körbelül a mai bicikli út helyén.
Kicsit jobban megfigyelve a Kossuth L. sgt a villamos sínen fog menni a busz(de csak a Mars tér felé) mivel buszsávot írtak a tervrajzon.a buszsávnak 3m-t adtak neki.Igen ide valahogy a gyalog átkelőt elvették,biztos feljebb került(Marst tér felé).
Kollégiumnál elfogják venni a busz megállót(lehet lejjebb van most is)?Szemben a Szvse pályánál megvan!!
Amugy szerintem a körforgalom sugara olyan 30m körüli lesz!
Ezt most nem értem. Ha ráment a lábára, akkor az minimum mentő, rendőrség, jegyzőkönyv, kutyafüle. Meg esélyes egy amputáció. De valahogy nem ez jön le az elmondottakból, azaz, akkor nem ment át a lábán, csak a néni beesett a busz alá. Igaz. rámehetett volna, ha nem szólnak az utasok, de fasz volt a sofőr, mert minimum nem nézett a jobb tükörbe, ha nem vette észre. HA sötét lett volna, még el tudom képzelni, hogy nem veszi észre, de 3 körül azért nincs még sötét. Amúgy honnan a sztori? Csak nekem nem jön be a rohadt volán-oldal? Komolyan, heti 1 napon bejön, utána kb. 1 hétig semmi.
Megdöbbentő és sokkoló eset szemtanúja voltam ma, a 14:55-kor a Gólya utcától induló 16-os buszon. A Gál utcai megállóban egy idős hölgy próbált leszállni a buszról a középső ajtón. A sofőr NEM volt elég körültekintő és NEM figyelt oda hogy a leszállás rendben megtörtént-e. A néninek odacsukta a kezét, aki miután kiesett a buszból, lábai az induló jármű kerekei alá szorultak Az utasok kiabáltak, /inkább ordítottak/ a sofőrnek, hogy álljon meg! Szerencsére sikerült időben megállíttatni a buszt, mert ha tovább haladt volna, a néni egész testén átgázol. Amikor megállt a busz, a sofőr elejtett egy Mi a k***a élet van már?!-t, amin nagyon meglepődtem, mivel hatalmasat hibázott, figyelmetlen volt. Én leszálltam, mert erre az emberre nem mertem tovább rábízni az életemet, és akkor láttam meg, hogy a néninek a lábai a kerekek alatt vannak és jajgat. Kiabáltak a sofőrnek (akik segíteni próbáltak a hölgynek), hogy tolasson már vissza, hát a néni a busz alatt van. A legnagyobb sokk akkor ért, amikor a buszvezető nem hátra, hanem előre indult el, ezzel még úgy 5-10cm-t ráment a szegény néni lábaira. Ezt már nem tudtam tovább nézni és elindultam a megállóból. Nagyon sokan segítettek a néninek, nem akartam bámészkodónak maradni.
Én tisztában vagyok azzal, hogy balesetek vannak és történnek, de mindez elkerülhető lett volna, ha a buszvezető kellőképpen meggyőződik róla, hogy MINDENKI aki akart, leszállt a buszról.
Őszintén remélem erről az esetről egyéb forrásból is tudomást szerez a Tisza Volán Zrt., és az esetet ki fogják vizsgálni.
Érdekes, hogy rájöttek, a Honvéd térnél tovább kell menni, de akkor ne nyújtsuk meg a 10-es, 20-as vonalát, hanem építsünk ki odáig trolit :) Esetleg eddig nem volt igény odáig utazni? Mert azt akár most is methetenék, hogy amíg a troli kiépül, járjanak odáig a buszok.
- motorkocsis témát én is kérdeztem, de kb annyival leütötték, hogy aveztőfeülke túl nagy helyet foglalna az utastérből és a kocsi egyébként is rövidebb 600mm-rel a T6-nál kb annyi hely kéne +ban.
Akkor lett volna értelme vezetőállást kiépíteni, ha szólóban szerette volna az SZKT közlekedtetni. Azonban ehhez min. két független elektronikus rendszernek kellene lennie a kocsin, ami néhány 10 millió Ft-tal növelte volna a kocsi bekerülését.
Maradt az, hogy - hasonlóan a pesti T5C5K-hoz - ez a kocsi mindig csatolt szerelvényben fog közlekedni, így viszont az egyirányú kivitel miatt nincs szükség a vezetőfülkére.
Szőregre és Dorozsmára a csuklós citartokat és a IK417-ket kell oda tenni VOLVO-k meg belvárosi vonalakon.
DUD-593 tegnap megvizuáltam, volántól a megszokott gyors és szép munka, kb júliusban még utaztam vele így 4hónap(!!!!!) egy teljes főműhely.... 607-es meg 2005 július óta csinálják...
Todom, jó munkához idő kell, jah meg alkatrész >:o)
Igen, nyilvan nalunk hagyomany, hogy a villamos az valami lassu ize, szemben a busszal -- de azert mar eleg sokat tettek ez ellen a varosban, es lehetne folytatni is. (Nem veled vitatkozok most, felre ne ertsd. :-) )
"de ha mondjuk valóban áttennék azt a bizonyos korlátot, mit tennél a Lengyel utcai buszmegállóval? Megszüntetnéd? Meghagynád?"
Az ex-cipogyar es a Szent Gyorgy ter koze azert mindenkepp kell egy megallo, es annak a Nagykoruton se biztos, hogy jobb helye lenne. (Onnan bevergodni a kanyarodosavba, hat.) Szoval en meghagynam, ez amugy sem kisebb tavolsag, mint a Novotel-Szent Gyorgy ter a villamosnak. :-)
(Namegugye az se teljesen vilagos, hogy ha legalabb az egyik jarmuvet meg kell allitani a Szt. Gyorgy teren, akkor a villamos kiesesekor a potlobusz miert nem all meg ott... (Engem mar rakott le ott potlobusz, egyebkent. Jo, az nem elore meghirdetett volt.))
"- 4-es vonal, Vitéz utca (ennek a legfontosabb utasforgalmát a TIK adja)"
Pont a TIK miatt ez mar vallalhato megallo, szerintem. :-) (Persze valoban, tavolsagra nyilvan nem nagyobb, mint a Szt. Gyorgy ter, erre pedig nem gondoltam. :-) De szerintem ez azert belvarosi resz meg (igaz, a Nagykorut utan nagyon hirtelen lesz nem az).)
"de a Kecskeméti utcai halott ügy..."
Jelenleg tenyleg. Pedig hasonlo korlatathelyezeses modon lehetne ott megallo gyorsan. :-) (A masik oldal trukkosebb, tenyleg.)
Én szombaton. A gyárihoz képest kicsit változtattak az üléselrendezésen hátul és amit nagyon innovatívnak tartok, az a fekete dekorlemez a negyedik ajtó és az ülések között, azt aztán firkálhatják (mer' hogy nem fogják megbecsülni az utasok az biztos). Az ülések barnák maradtak. A dekorit színe is nagyon jó (nem szeretem a síma fehéret).
Tulajdonképpen rakhatták volna Dorozsmára, vagy Szőregre, jobb helyen lenne ott.
Hosszú idő óta tegnap ismét láttam DUD-593-at. Mintha új festét kapott volna. Nagygenerálon lehetett? Utazott vele valaki mostanság? Utastérben változás?
Csak egyetlen dologra válaszolnék pótkocsi/ aktív pótkocsi (mindkettő helytelen megnevezés bár a szent hatóság ennek nevezteti) témában!
"Mivel tükör be-kihajtó szerkentyű nincs rajta, ezért minden egyes hátramenetnél kézzel (sámliról) kellene kihajtani. Tehát ezért sincs semmi értelme..."
Ha már bele khmkhm... A kocsi (vezetőállás nélküli motorkocsi) mind a négy tükörszára alul meg van fúrva úgy hogy a furatba beleillesztve a "T" alakú "peronkulcs" teli négyszög részét a tükörszár könnyen (segédeszköz és segédszemély alkalmazása nélkül) kihajtható!
A többire nálam tanultabb emberek válaszolnak ha akarnak!
Ma volt részem utazni az FKT-894-el.Én egy kicsit feleslegesnek találom az ülések feletti csomagtartót(igen a lesszállás jelző pedig ott van).Amit hiányoltam benne hogy a hátsó ajtónál nincsen mindkét kapaszkódon leszállásjelző.
Legeslegjobb pedig az ülések voltak.Valaki tudja az ülések gyártóját(pl imag, vogelsitze stb.)
Eredetileg a T6A2 rövidebb. Ha jól tudom, csak Szeged kapta ezt a 13 darabos hosszított szekrényes szériát (T6A2H /H, mint Hungary, nem Hosszított:)) /) Modellben is megszenvedtem ezt a változást, elég nehéz volt betoldani a megfelelő csíkot. Egy-két képpel illusztrálnám az eredeti és a hosszított oldalfal közti különbséget (elárulom, hogy a Rostocki darabjaiból nem B6A2D lesz, hanem szintén T6A2H-mesterdarab):
Mivel általános hülyeségről van szó, kivételesen hozzászólok: Az első szériás T6/B6os kasztnija az 1. és a 3. ajtónál rövidebb a szegedinél. A képen tökéletesen látható az első és hátsó teliablaknál, hogy az kisebb mint a többi, és pont azok vannak az ajtókkal szemben, vélhetően itt bújik el a 30-30 cm. Továbbá nem hiszem, hogy Berlinben, Lipcsében, Rostockban, Magdeburgban, és Drezdában (nosztalgiamenetben) az utastérből vezetik a T6osokat mert nem fért el a fülke... Járműismeretből kérem az ötösöm. :-)
Csuklósokon általában 3 szakaszból áll a világítás ebből azt enm szoktuk felkacsolni amit Te is írtál, de másik kettő szakasz már ad elég fényt. BKV Kőbánya forgalmi szolgálat (továbbiakban J gar :)) ott kitalálta egy újítás (kb 20 év után) bizonyol lámpa első felét egy sőtétebb fóliával látják el így nem tükröződik vissza és nyugodta fel lehet kacsploni. Ott előírás, hogy felkapcsold mindhárom szakaszt, ellenkező esetben a központi ellenőrök (továbbiakban gyökerek) feljelentenek.
Kedvenc szitum: BPI-356-al (IK415 1992es évjárat ZF váltó levegős gázpedállal, de kivételesen jól szabályozhat) állok Normafán treffen(gyk: felszállóhelyen) . Lehetőségekhez képest fűtöm az utasteret és reménykedem, hogy nem fagynak le az ajtók. Végállomáson mikor beérkezel és 90-es már lement (felváltva járunk) akkor be kell állni a treffre. Ott az a szokás, az utast fel kell engedni a buszra. Forgalmi utasítás azt írja elő végállomási tartózkodás esetére, hogy a jármű első ajtaját kell nyitni, hogy nen hüljön ki az utastér. Ekkor jön az SZKT-s vér, hogy old meg rugalmasan (by Kószó), majd ráadom az ajtó nyitó engedélyezőt, kimegyek és kinyitom a 2es ajtót ahol a babakocsit is fel lehet hozni kényelmesen. Visszafárdok a jól fűtött vezetőfülkémbe várom az indulásom, de addíg még 9 perc van pl. Jön a busz hátulja felől az utas az első ajtóhoz kinyitja, mert szeret nyomkodni felszáll és elmegy leghátra. Jön következő utas előlről és elmegy leghátra és kinyitja az ajtót(ő is szeret nyomkodni) és előre jön anyós ülésre leülni. Eltelik 2 perc és hátulról előre jönnek szólni, hogy csukjam be az ajtókat, mert fáznak :o) Megjön az isteni szikra ajtó be megint egedélyezt 2-es ajtó kinyit és engedélyezés töröl, vezetőfölke lelakatol és bemegyünk a tartózkodóba és onnnan szemléljük tovább az utasok reakciói ahogy nyitnák az ajtót.... Ugyen ez pepitában, beesünk a megállóba emített kocsival 3 emberke elől beszélget, megállok engedélyező rá és mind 3 ember 3 ajtón száll fel, majd buszban is egy helyre ülnek le. Bezze, ha kinyitom az összes estót akkro gyilkos szemkkel előre néznek és felszállnak bosszúból egy ajtón.
Igen emléxem rá FKT-894-el röpködtem akkoriban és akkor a Tisza L krt. - Dózsa Gy. u. - Kossuth L. sgt. - Széchényi tér - Kis Ernő u. - Tisza L. krt. vonalon jártunk közös peronos átszállást biztosítva...
Volt msotis, hogy a táblától 2m-re álltak és néztek rám, de mikor már másodjára bolt ugyan ez a szita (30 perc mulva is ott álltak) akkor már egyezményes jelekkel mutattm neki, hogy mi a szita (villamospótló tábla lebegtetése :o)
Amire tudok arra válaszolok: - motorkocsis témát én is kérdeztem, de kb annyival leütötték, hogy aveztőfeülke túl nagy helyet foglalna az utastérből és a kocsi egyébként is rövidebb 600mm-rel a T6-nál kb annyi hely kéne +ban. -Hatósé és elős ajtó szerintem nem lett szélesítve, ha szélesítve lettet volna avagy a kaszni bele lett volna toldva akkor már a veztőfülke i elfért volna kb 2*300mm-ről van szó. De majd, ha valakinek eléri az ingerküszöbét akkor majd válaszol rá.
Ezt elvileg a tervezéskor is figyelembe kellett volna venni > minek van egyáltalán akkor ott világítás? A régi Ikarusoknál fülkék vannak, mégis van, hogy még hátul is alig ég villany, sőt, megesik olykor, hogy alig van valami kis világítás a buszon. Ez akkor különösen jó, ha fűtés sincs, és akkor hideg és sötét busz van. (de ez a konstelláció elég ritka)
vagy tényleg csak a telepen belüli kényelemért kell kicsengetni a plusz pénzt?
Legjobb tudomásom szerint a szegedi T6A2-k motorjának áttételezése olyan, hogy nem igazán alkalmas a gép pótkocsi vontatására.
Pár éve beszéltünk már erről, akkor leírtam, amit valahonnan tudtam, most meg meg kellett keresnem, mert azóta már el is felejtettem. :-) A három évvel ezelőtti második mondatomat kerestem most: hogy miért nem érdemes átalakítani az áttételt, bár az ottani szöveg elég általános nesze semmi, fogd meg jól.
ezen kívül még egy aspektus érdekes lehet: sima "passzív" pótkocsit mennyivel olcsóbban és mennyivel gyorsabban lehetne előállítani? mennyi ugyanez alacsonyban?
gondolom addig nem fognak nekikezdeni a 951-nek, még be nem bizonyosodik, hogy van értelme, és meg is éri a plusz milliókat a hajtással rendelkező vontatmány.... értem én, hogy meg tud magától mozdulni adott forgalmi szituban, de úgy sejtem nem lesz rajta mindig készenlétben egy villamosvezető.... vagy tényleg csak a telepen belüli kényelemért kell kicsengetni a plusz pénzt?
Hogy ez mennyire valós probléma, azt nem tudom, de ha jól rémlik, akkor azért "kell" lekapcsolni a fél világítást, mert a sofőröket zavarja az a jelenség, hogy sötétben a világos utastér képe is megjelenik a szélvédőn. Ezt támasztaná alá az, hogy rendszerint az a lámpasor van leoltva, amelyikre a fülke mögötti első lámpa is (az ajtó felöli oldalon) rá van kötve. Az sem lehet véletlen, hogy a szolgálati járatok is "sötéten" közlekednek. Biztos kényelmesebb így--csak épp az utasoknak nem föltétlenül.
A megállóhelyeken volt kihelyezve tájékoztató tábla, hogy a villamosok nem közlekednek, és a helyette közlekedő pótlóbusz itt meg itt nem áll meg!?
Mert az eddigi előre tervezett vágányzáraknál ez így volt. Viszont amikor két éve novemberben volt egy csőtörés a Dózsa utcánál, akkor megálltak a pótlóbuszok a fent nevezett két megálóhelynél is. Mivel előre ezt senki nem tervezte, így az utasok tájékoztatva se voltak.
Azert az annyira nem belvarosias resz meg szerintem. Azért írtam, hogy belvárosias, mert már nem az a kimondottan belvárosi (Kiskörúton belüli), de nem is Nagykörúton kívüli. Amolyan senkiföldje :-) de ez sértő lehet egyeseknek, és nincs szándékomban ilyet tenni.
(Ott szallok fel amugy majd' minden reggel. :-) De ha pont elmegy a vili, elerek a Novotelig siman...) Ezt nem kétlem, van rá hat perced (5 perc köv. idő + 1 perc menetidő a két mh. között a vilinek), mivel minden ilyen dolog alapvetően a távolságtól, a gyaloglási sebességedtől, a villamos sebességétől és a követési időtől függ :-)
Igazabol csak azt nem ertem, hogy a villamosnak kene a gyorsabb, tavolsagibb eszkoznek lennie; ezzel szemben ha megnezzuk a Jozsef Attilan a megallok kiosztasat... (A Szent Gyorgy teren elferne egy buszmegallo, a masik iranyban pedig csak a korlatot kene attenni. :-) ) Értem és igazat is adok neked, de ez - mivel a villamos volt előbb - így alakult ki, tehát a hagyomány okán maradt így. Valóban a villamosnak kellene gyorsabbnak lennie, de ha mondjuk valóban áttennék azt a bizonyos korlátot, mit tennél a Lengyel utcai buszmegállóval? Megszüntetnéd? Meghagynád? Egyik sem túl jó megoldás ez esetben.
Egyébként van máshol is ilyen szitu a városban: - 1-es vonal, Tavasz utca (ezt én összevonnám a Damjanich utcaival a Vasas Szent Péterhez) - 4-es vonal, Vitéz utca (ennek a legfontosabb utasforgalmát a TIK adja) - illetve a már említett Kecskeméti utca. A 3-4-es vonal pótlásánál ezek egyébként fejtörést okoztak még korábban nekem (SZKT-s koromban), hogyan lehetne ezeket kiszolgálni ügyesen, mind operatív, mind pedig előre tervezett pótlásnál. A Szent György téri mh. még csak-csak kezelhető bizonyos kompromisszumokkal, de a Kecskeméti utcai halott ügy...
"2. valszeg a 20-asra gondolhattál, mert a 10-es a Szillérin megy :-)"
Szerintem jol irtam. :-) Értem, mire célzol, én voltam ostoba: felteszem a kezem és megadom magamat :-)))
- mikor áll forgalomba? - nem ért volna meg "rendes" motorkocsit csinálni a pótból, így akkor magában is közlekedhetne... Nem tudom mennyibe került a pótkocsi felújítása, és aktív pótkocsivá való átalakítása, de lehet, hogy egy kicsit többöl már teljes értékű motorkocsit is ki lehetett volna hozni belőle. Nem? - utastérről esetleg fotója valakinek róla? - első és hátsó ajtó ugyanakkora mint a középső, így hogy szélesítve lett?
"Ez egy ilyen "belvárosias" részen elég nagy táv ahhoz, hogy ha nem is az összes járat, de azok egy része megálljon a táv felénél"
Azert az annyira nem belvarosias resz meg szerintem. (Ott szallok fel amugy majd' minden reggel. :-) De ha pont elmegy a vili, elerek a Novotelig siman...)
Igazabol csak azt nem ertem, hogy a villamosnak kene a gyorsabb, tavolsagibb eszkoznek lennie; ezzel szemben ha megnezzuk a Jozsef Attilan a megallok kiosztasat... (A Szent Gyorgy teren elferne egy buszmegallo, a masik iranyban pedig csak a korlatot kene attenni. :-) )
"2. valszeg a 20-asra gondolhattál, mert a 10-es a Szillérin megy :-)"
A kerdes inkabb az, a villamos miert all meg? A Novotel és a "Kettestanács" (=Józsaf A. sgt.-Nagykörút csp.) közötti távolság közel 600 méter. Ez egy ilyen "belvárosias" részen elég nagy táv ahhoz, hogy ha nem is az összes járat, de azok egy része megálljon a táv felénél (egyébként hajszálpontosan ott van a megálló). Ha nem lenne, a térség utasainak rágyaloglási távolsága jelentősen megnőne.
A megálló értékelhető reggeli és délutáni diákforgalmat szolgál ki, ha csak az Osztrovszky utcai iskolát vesszük számításba. Bár van a közelben egy buszmegálló (Lengyel utca), de ez csak a Belváros irányába van itt, ellenkezőleg a nagykörúti csomópont után van.
(Es, a 10-es, 20-as stb. busz miert nem?*)
*: jo-jo, hogy a 10-es miert nem all meg a Kecskemeti u.-nal, azt en is ki tudom talalni. :-) 1. a választ lásd fentebb (mert felesleges az összes járatot megállítani) 2. valszeg a 20-asra gondolhattál, mert a 10-es a Szillérin megy :-)
Az ilyen problémák hatásos kiküszöbölésére már kitaláltak egy kütyüt, amit pl. hazai trolikon is sikeresen alkalmaznak jópár éve: alkonykapcsolónak hívják, és szinte teljesen függetleníthető a kocsivezetőtől.
"A teljesítményigényről meg az a véleményem, hogy megfelelő módszer mellett ne a fűtésen spróroljunk, mert az, mint kényelmi elem, ma már része az utazásnak. Szeretném megérteni, miért nem tudja ezt ma akárki is elfogadni."
A futessel (meg nyaron a hutessel) franc tudja, mit lehetne kezdeni, es mibe kerulne. Ennel nagyobb gondnak erzem (igy, a koraesti sotetek bealltaval) a vilagitast. Foleg a buszokon, foleg nem az SZKT-nal...
(Szerintem azon kene tullepni, hogy a vilagitas azert van, hogy az emberek ne essenek orra egymasban, minden mas meg mar luxus.)
"az utas meg öltözködjön a külső hőmérsékletnek megfelelően / olvasat: téli öltözetben felhevülve, egy meleg helységből kilépni / utastér / orvosilag is egészségtelen."
Ezen túl kellene lépnünk, ez a nagyvonalú érv az Úr 2007. esztendejében egyszerűen nem elfogadható. Mindegyikünk tudja, hogy mi a különbség aközött, hogy vacogva utazunk és aközött, hogy negyedórára felengedünk.
A befűtés és a "temperálás" közötti különbséget még magyarázni is szükségtelen.
A teljesítményigényről meg az a véleményem, hogy megfelelő módszer mellett ne a fűtésen spróroljunk, mert az, mint kényelmi elem, ma már része az utazásnak. Szeretném megérteni, miért nem tudja ezt ma akárki is elfogadni.
- vezető állásba való körbe-körbetoporgás két megálló között
- az utas meg öltözködjön a külső hőmérsékletnek megfelelően / olvasat: téli öltözetben felhevülve, egy meleg helységből kilépni / utastér / orvosilag is egészségtelen.
- ui. mért is kellene Szöged utcáit ilyen rövid megálló távközökkel füteni.
"az első csatlásfejen oldalt egy pótlólagos elektromos csatlás- csatlakozó van kialakítva,ami a 24V-os áramköröket kapcsolja össze biztonsági megoldásként amellett,hogy az elektromos fejen vannak 24V-os csatláskapcsolók."
Erről valaki mesélhetne bővebben is - hamár így feljött a téma.
Nem tudom biztosan,hogy mekkora teljesítményű a fülkefűtés,de ezt megtöbbszörözve szerintem meg lehetne oldani,legalább az egyik oldalon végigvezetve.A táplálás nem volna gond,mert a fülkéé is a 600V-ról megy.
Szerintem alapjában véve jó munkát végeztek a 950-esen,tekintve,hogy miből kellett ezt a kocsit megcsinálni.A hátsó csatlásfejen valóban nincs elektromos csatlás,de ez szerintem nem is kell,mert azon csatlásra inkább csak akkor lesz szükség,ha tolják a kicsikét,ami szerintem nemigen fog bekövetkezni.
S nem tudom,esett-e szó két műszaki újításról:
- az első csatlásfejen oldalt egy pótlólagos elektromos csatlás-
csatlakozó van kialakítva,ami a 24V-os áramköröket kapcsolja
össze biztonsági megoldásként amellett,hogy az elektromos
fejen vannak 24V-os csatláskapcsolók.
- a hátsó kerékpár elé is került homokszóró,hogy ez a pár is védve
legyen csúszás esetére (ez mondjuk egy elég jó ötlet volt,tisz-
Egy pár szót szeretnék a bengák fűtéséről.Anno,hogy a vezér ne fagyjon meg,beépítették a vezetőfülkébe a fűtést (cipőolvasztó lábmelegítő és bőrégést okozó páramentesítő),ami a maga műszaki színvonalához képest elég jól szolgálja a fülke melegen tartását.
Ez a műszaki megoldás egy fűtő ellenállásból áll.Nos,én csak azt nem értem,hogyha ezt kicsiben meg lehetett oldani a fülkében,esetleg nagyban nem lett volna kivitelezhető az utastérben is?Szerintem igen,de szeretnék egy szakavatott embertől is választ kapni!
3,4-es (olvasd: háromegésznégytized) villamospótló buszt már az első menetben megjegyezték a kedves utasok >:o) Jó kisfiú lévén ez továbbítottam is. De a válasz az a legjobb volt: 3-4 jelzést -1es ként értelmeznék ezért nem... ezzel meglehetősen feldobva a napomat. (nem diszpécseri válasz volt)
AZ ugye eddíg is bevált szokás volt, hogy nem állt meg a villamospótló a Kecskeméti u. és a Szt. György tér (:)) mh.-en, ezt induláskod még jó hogy elmondtam emelt hangon. Szt. György tér melett elsuhanva hanasonló hangerő egy Kedves utas (...) elkezdte felsorolni a családfámat és külön felhív a figyelmemet a saját testvéreim legyártásának lehetőségeire is... Ezért szeretem az ilyen pótlásokat, ha nem rágod a szájukba úgy is Te...
Inkább nem folytatom és lefexem aludni dálután a 7-esen emelem a szolgáltatási színvonalat :)
"Lugas-Igácsék... " ha egy két Forgalmi Tiszt urunkon mulna.... Gyerekkórház - Ötthalmi út :)
Ma fűtött, kulturált villamoson utaztam (mert tele ment a hócipőm a hülye sofőregerekkel, akik most kapnak észbe, téli gumi ügyben, addig meg nyomják a dudát, egymást, minket..), utastájékoztatás kicsit szinkronhibás, de én nem foglalkoztam vele, annál inkább azzal, hogy kettőnknek oda-vissza 800 kemény magyar forintba került a játék, plusz a Plázánál lerakott kocsitól szép gyalogtúra volt a Plaza-Rókusi pu-Plaza-Rókusi pu, merthogy valamilyen ötlet folytán csak a Plazában lehet villamosjegyet venni. Értem én, hogy egészséges életmód, de ezt magyarázd meg egy külföldinek, minek sétáltat minket a szolgáltató, ha nincs embere jegyárusításra, tegyen ki automatát-ez volt a tőlünk nyugatabbra felnőtt embertársunk logikája. Másik kérdése az volt, hogy ha 800 ft egy retúr, akkor olcsó a parkolás. Jelenleg józan paraszti ésszel autóval bemegyek a belvárosba, leperkálok 500ft-ot, és két órát tökölődök, a maradék 300 ft elég eg kv-ra és egy péksütire. Nem vagyok ösztönözve arra, amit ma önszántamból megtettem, jó sokba is került. Akkor miről beszélünk, uraim, autómentes belváros, meg 3000ft/óra parkolás, meg hasonlók..Legyen alternatíva, aztán majd kiszáll a nép az autóból. Csak ismételni tudom magam, két éve már leírtam: nem, nem elég drága a benzin.
Minek van a pótkocsin tükör? Az még talán oké, hogy elől van, mertha szólóban kell vele menni... De hátra semmi értelmes sincs, arra a rövid távolságra amit úgy kell vele menni.
Mivel tükör be-kihajtó szerkentyű nincs rajta, ezért minden egyes hátramenetnél kézzel (sámliról) kellene kihajtani. Tehát ezért sincs semmi értelme...
Első "kijelző" kapcsán már írtam korábban.
A próbajárat "P" betűjének kódja régen volt 102, mostanában inkább 902-vel érdemes próbálkozni. Már ha egyáltalán ez volt a szándék...
Hátulról lemaradt az elektromos csatlópanel, bár talán annyira ez nem probléma...
Összeségében tetszik a járgány, bár az eltérő kinézet miatt a T6osohoz nem nagyon illik...
Örülök, hogy a november 15-16-i vágányzár információja november 15-én felkerült a honlapra.
Örülök annak, hogy ez lett az eredménye a tegnap este Dozsag topiktárssal folytatott rövid, de annál velősebb eszmecserének.
Remélem, hogy a későbbiekben nem ilyen "eszmecserék" hatására kerül nyilvánosságra a vágányzár részletes tájékoztatója.
Remélem, hogy a pótlójárat és a villamosok anna-kúti menetrendi csatlakozása meg fog valósulni.
Remélem, hogy a legközelebbi pótlásnál az összevont pótlójáratoknál a két szám között nem "," (vesszőt), hanem "-" (kötőjelet) alkalmaznak, mivel a viszonylatszámok többsége ezen a planétán - az esetek döntő többségében - az egész számok halmazába tartoznak.
Valamint remélem, hogy a "vá." kifejezést is elfelejtik az ideiglenes pótlótáblákról (Lugas vá., Tarjánvá., stb.), ezek helyett esetenként inkább az "utca", vagy hasonló kifejezést kellene kitenni (vagy semmit...), mintsem az utastájékoztatásba bevinni a szakmai berkekben használt rövidítéseket és szlenget... Ennyi erővel a 9-es oldaliránytábláján kiírhatnánk, hogy Lugas-Igácsék... (a régi öregek tudják, miről van szó, ha valaki mégsem, kérdezze meg őket!)
Tájékoztatjuk Tisztelt Utasainkat és a közúti forgalom résztvevőit, hogy a Murányi utcai villamosvasúti átjáró felújítási munkálatai miatt
2007. november 15-én 20.00 órától 2007. november 16-án 14.00 óráig
a József A. sgt Murányi utcai teljes útátjáró lezárásra kerül.
A felújítási munkák a villamosközlekedést az alábbiak szerint érintik:
- 2007. november 15-én (csütörtökön) 19.30-tól üzemzárásig a vonal Tarján végállomás és Anna-kút közötti szakaszán 3,4jelzéssel villamospótló autóbuszok közlekednek.
- Anna-kút irányban Tarján végállomás helyett az Olajbányász téren kialakított ideiglenes végállomásról indulnak villamospótló járataink. A megállóhelyek a helyijáratos autóbusz megállóhelyei, ellenben a Kecskeméti utcai és Szent György téri villamosmegállóknál a pótló járatok nem állnak meg.
- Tarján végállomás irányában az ideiglenes végállomás Kálvin tér 2. szám előtti 8-as autóbusz megállóhely.
A vágányzár idején a villamos illetve pótló járatok indulási és követési ideje változatlan.
Az érvényesített menetjegyek a vonal teljes hosszában érvényesek, átszállás után a számozatlan oldalán is érvényesíteni kell.
A forgalmi változás miatti kellemetlenségekért a Tisztelt Utazóközönség szíves megértését és elnézését kérjük!
gondolom az érintett vonalon járó villamosok lúkápján 2 percenként lemegy az info, hisz ha jól tudom ez az SZKT-nak ingyen van, előre látható volt a felújítás meg minden. Vagy nem. De akkor ne mértem mi a lótúrónak van, hisz orrba-szájba lehetne rajta közvetíteni a hasonló közérdekű információkat.
És milyen korrekt módon ki van plakátolva a murányi utca környékén az összes lépcsőháznál, illetve Tarján v.á-n a megállókban is. Már két új sínszál a helyszínen is van.
ENGEDJÉTEK MEG, HOGY FELHÍVJAM FIGYELMETEKET EGY KIS KULTURÁLIS-ISMERETTERJESZTŐ PROGRAMRA.
Tudom, ez nem vasúti topic, de talán nem utál ki innen senki a következő sorok miatt.
A szegedi székhelyű Vasúttörténeti Alapítvány - melynek munkatársa vagyok - kiállítással emlékezik meg az egykori Szeged - Temesvár vasútvonalról, amely 2007. november 18-án lenne 150 éves. Ebből az alkalomból összeállítottunk egy 16 poszterből álló tárlatot. Bemutatjuk a vonal történetét építésétől napjainkig, beleértve azt is, hogy Trianon és a második világháború hogyan pusztította el Magyarország egyik legfontosabb fővonalát. Az illusztrációk különböző könyvtárakból származnak, illetve saját készítésű fotók is szerepelnek közöttük.
A kiállítást november 16-án, délután 3 órakor nyitja meg Szabó Gyula, a Vasúttörténeti Alapítvány elnöke. Helyszíne a felújított, műemlékké nyilvánított szegedi nagyállomás utascsarnoka. Január 6-ig díjmentesen látogatható.
EZÚTON KÉREK MINDENKIT, TEKINTSE MEG A KIÁLLÍTÁST, S HA IDEJE ENGEDI, VEGYEN RÉSZT AZ ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓN.
Ezt a megállóban álló utasok tuti hogy nem fogják elolvasni, amúgy is csak max. 1-2 méterről látható. Kár volt ezen spórolni, és nem egy rendes nagy kijelzőt beépíteni.
Ma reggel kipróbáltam a B+R-t, és nagyon jó, ennél már csak az lenne jobb, ha lenne kerékpártározó, és ha nem lenne puha a biciklin a gumi :-)
A buszon pedig szép dolog, ha a sofőr szinte minden megállóban használja a hangszórót az utasok igazgatására, csak a bemondás után érdemes kikapcsolni a mikrofont, mert iskolás gyerekek is utaznak a reggeli buszokon, és ami a sofőr száját (igaz kicsit távolabb a mikrofontól)elhagyja a fülkében (immár inkább az Istenhez és a felmenőkhöz címezve), 18-as karikát érdemelne! Ellenben sokan nagyon jól szórakoztak. :-DD
Hát figyelj, díjazni kell a szakadt villamosokat és buszokat :) Vagy ha tényleg olyan kiemelkedőt nyújtott a cég, akkor a munkások is megérdemlik az éves bérük 40%-át, nem? Azaz saccperkb olyan 600-700e ft-ot..
Mint sok minden más, egy vezető bére és egyéb juttatása is a munkaerőpiacon dől el. Mielőtt vagdalkoznánk, nézzetek utána benchmark adatoknak, egy SZKT árbevételű cég vezetője mennyit kereshet. Ha kell, segítek, de elárulom, a DM-ben megjelent adatokhoz képest jóval többet. Ezen lehet vitatkozni, de a tényeket nem kellene kétségbe vonni.
Szeretném, ha itt ezt a témát lezárnánk. Aki ezzel nem ért egyet, kérem, nyisson ennek egy külön topikot, biztosan nagy érdeklődésre fog számot tartani.
A festése nagyon szép, mint ahogy már megszokhattuk:))
De elől a szélvédő mögött mit keres az a piros BUSE "futófény". Lehet első kijelző szeretne lenni - ami mondjuk szerintem feleslges egy pótkocsira - de még jó indulattal se nevezhető annak. Ezt a megállóban álló utasok tuti hogy nem fogják elolvasni, amúgy is csak max. 1-2 méterről látható. Kár volt ezen spórolni, és nem egy rendes nagy kijelzőt beépíteni.
A másik meg hogy amikor hátra egy másik kocsi mögé van csatolva, akkor miért világít előre a fényszóró!? A jelenség jól látható kukacmolnar topiktárs fényképén. Ez teljesen felesleges, és szerintem zavaró is.
A monitort meg a látvány kedvéért jobb lett volna az első ajtó mögé tenni...
pechedre a mostaniról már lekéstél, különben meg 20 év a korhatár, és nem árt ha van jó ismerősöd az szkt-nál, talán ez utobbi a legfontosabb feltétel.
Szép szép... de az idegesítő monitor rontja egy picit az imázst. Szép a festése is még jó kis kt4-es forgóváz... Remélem, hogy hasznos tagja lesz majd a járműparknak. A kép készítőjétől, kérhetnék még többet is esetleg ha van? , vagy ezt elküldené, ha igen szóljon és adok neki e-mail címet, előre is köszönöm!
Nem tudom mennyi vilinger van kiadva a 3-asra, de kétirányú kt4-ből kemény 1 db biztos hogy létezik, talán (?) Naumburgban. Esetleg hasonlót itt is lehetne csinálni...
Persze azt a pár évet ki lehet bírni de azért mégis jó lenne ha legalább egy vagy két fűtött kényelmesebb villamos lenne.
Mióta a tönkrevágott Kossuth Lajost renoválják azóta ez mindennepos, de szerintem valamennyire érthető is, mert sokszor óriási késésben vannak a dugó miatt.
Mivel a Kossuth Lajos sgt.-on a villamosvágányok nem kijelölt buszsáv részét képezik, mint pl. a Tisza Lajos krt.-on, ezért csak a megkülönböztető fény és hangjelzést használó járművek használhatják a villamoson kívül. Valamint a villamospótló autóbusz.
Tehát a buszok nem. De ilyenen én nem lepődök meg, ez rendszeres jelenség, és úgy néz ki a Volánnak mindent szabad.
Fenetuggya (mintha lattam volna azota 16h-s tablat is), elotte 5-ig kellett, az biztos. Eleg is az (de a 4 meg altalaban nem, legalabbis ha okolszabalyt szeretnenk).
Lenne egy kérdésem! Szabad a Tisza Volánnak (vagy akármilyen más buszoknak) a villamossíneket használni, ha nagy a dugó??? Mert ma délelőtt (a pontosság kedvéért) 10:20 és 35 között a 83-as(ELR-438), a 64-es(HCT-512)), a 2-es(IDY-768) és a 79-es(ABU-356), a Kossuth L. sugárúton, a Damjanich utca megálló előtti lámpánál ezt tette, sőt, a 79-es utána se zavartatta magát, simán beelőzött mindenkit a síneken! Még jó, hogy nem jött villamos:S... Tudtommal a villamoson kívül a mentők, tűzoltók, rendőrök használhatják, és nincs kiépítve ott közös tömegközlekedési sáv ugyebár... Az vicces lenne, ha ezt meglátva egy rendőr leállítaná a buszost, és megbüntetné... Az viszont már nem lenne vicces, ha a mentőt tartaná föl, aki egy súlyos sérülthez igyekszik!...
Hát az úgy volt, hogy szakadni kezdett az eső, és az orromig sem láttam, szal bicikli kilőve (a Damjanich utcához akartam eljutni). Úgy voltam vele, hogy majd csak jön valami randomra. Kifogtam egy 2-est rajta jópár emberrel, akik a villamospótlóra várakoztak, de megunták. Jó kis lincshangulat volt, de a sokat emlegetett 43-as miatt.
Szal, ami eszembe ötlött (a 8-ason kívül, de azért nem kerülöm már meg a fél várost): később is kéne hagyni valami alternatívát, mert kezdek nem bízni az 1-es villamosban (ha ez folytatódik a Nagykörútnál).
Más: ellenőrék dolgoztak, egész az Agrokerig kijutottak. A legjobbakkal mégis az itt off Háros utcánál találkoztam. Kedvesek voltak és az idős utasoknak jó egészséget kívántak. Ilyet életemben nem láttam még.
Mi itt a munkahelyemen szereljünk fel hótolót az SZKT-Szepark pókos elejére?!?! Vagy otthon az idős, nyugdíjas szomszédnénivel közösen?
Szereljen fel a parkolási igazgató, meg a Kht. vezetője, ha akar! Hidd el, én olyan nyugodtan fogok aludni akkor is, ha Novajidrány vagy Pornóapáti felé is kell kerülni a pókosoknak :-)))
Nem értem, miért ott a pont. Az Általad beidézett 50 § (2) e. pont adja meg a behajtási lehetőséget, de csak azoknak, akik a 50 § (2) alá tartoznak. Ebbe pedig egyértelműen nem fér be a lopomobil.
"(2) A figyelmeztető jelzést használó, út- vagy közmű építésére, fenntartására, illetőleg tisztítására szolgáló jármű vezetője, ha ez a munka végzése érdekében elkerülhetetlen,
"Ha járkálsz a belvárosban, akkor láthatod ez az egyetlen utca, ami az össze-vissza parkoló autóktól mentes, és koccanás-meghúzás veszélye nélkül el lehet jutni a telepre."
Azert nem. (Nyilvan azert mennek arra, mert arra gyorsabb. Ami ertheto, csakhat ez meg keves -- mindenki menne arra, ha egyszer gyorsabb. :-) )
Az meg a masik, hogy ha mar a sarga szallitoautok is a keresztben, meg osszevissza parkolo autok aldozatai, hat...
Na. Ne mossuk ma' ossze az (1) es (2) pontokat. Azt senki nem vitatja, hogy villoghat ((1)-es pont), es ezzel jarnak elonyok is. Csakhogy ahhoz, hogy bemehessen akarhova, a (2)-est kene tudnia teljesitenie, az meg nem fog neki menni, amig nem kap fel minden fuvarnal egy-egy kukat is. :-)
Hát perszehogy nem csak ezen az útvonalon lehet elszállítani.
Ki lehet vinni a Fölsőtiszapart-Kereszttöltés u, 3. krt útvonalon is...
:o)
Ha járkálsz a belvárosban, akkor láthatod ez az egyetlen utca, ami az össze-vissza parkoló autóktól mentes, és koccanás-meghúzás veszélye nélkül el lehet jutni a telepre.
Ha nem AKARSZ valamit megérteni, akor nem fogsz... Én ezért szeretlek, de sokan ezért nem szeretnek :-))))
Az SZKT lopomobolik funkciója NEM elromlott járművek vontatása, és a Mikszáth K. utcában NEM elromlott járműveket vontatnak, ráadásul a járművek (ha el is romlottak) nem a Mikszáth K. utcában romlottak el. Az Általad beidézett pont funkciója az, hogy ha a Mikszáth K. utcában elromlik egy autó, akkor a vontató oda bemehessen és elvihesse azt
"(2) A figyelmeztető jelzést használó, út- vagy közmű építésére, fenntartására, illetőleg tisztítására szolgáló jármű vezetője, ha ez a munka végzése érdekében elkerülhetetlen, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és a forgalmat lényegesen nem akadályozza, a) a 25. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezést figyelmen kívül hagyhatja; b) 22 és 6 óra között - a megfelelő biztonsági intézkedések (pl. jelzőőr állítása) megtétele mellett és legfeljebb 10 km/óra sebességgel - egyirányú forgalmú úton és osztottpályás út bal oldali úttestjén a menetiránnyal szemben is közlekedhet; c) legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is közlekedhet; d) olyan helyen is megállhat, ahol az egyébként tilos; e) behajthat olyan útra, ahová egyébként behajtania tilos. (3) A figyelmeztető jelzést használó járműnek a többi járművel szemben - az általános szabályoktól eltérő - elsőbbsége nincs.""
Azert ez nem locsoloauto, es az arra jaras sem elkerulhetetlen.
És ezzel mi lenne jobb? Az, hogy naponta 4-5 alkalommal arra mennek a pókosok, ez kit zavar? Engem még ott közlekedő gyalogosként, vagy trolivezetőként sem...
50. §(1) A jármű figyelmeztető jelzést adó berendezését működtetni a következő esetekben kell:
a) az út vagy közmű építésére, fenntartására (javítására), illetőleg tisztítására szolgáló járművön, továbbá a kommunális szemét szállítására szolgáló járművön, ha az munkát végez, b) a megengedett hosszúsági vagy szélességi méretet meghaladó járművön vagy járműszerelvényen, menet közben, c) a megengedett hosszúsági vagy szélességi méretet meghaladó méretű járművet vagy járműszerelvényt rendszeresen kísérő járművön kíséret közben, d) elromlott jármű vontatását rendszeresen végző járművön, ha az járművet ténylegesen vontat, e) a közúton elromlott jármű hibaelhárítását rendszeresen végző járművön hibaelhárítás közben, f) a radioaktív anyagot szállító járművön menet közben, illetve a szállítmányt rendszeresen kísérő járművön kíséret közben. (2) A figyelmeztető jelzést használó, út- vagy közmű építésére, fenntartására, illetőleg tisztítására szolgáló jármű vezetője, ha ez a munka végzése érdekében elkerülhetetlen, a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és a forgalmat lényegesen nem akadályozza, a) a 25. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezést figyelmen kívül hagyhatja; b) 22 és 6 óra között - a megfelelő biztonsági intézkedések (pl. jelzőőr állítása) megtétele mellett és legfeljebb 10 km/óra sebességgel - egyirányú forgalmú úton és osztottpályás út bal oldali úttestjén a menetiránnyal szemben is közlekedhet; c) legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is közlekedhet; d) olyan helyen is megállhat, ahol az egyébként tilos; e) behajthat olyan útra, ahová egyébként behajtania tilos. (3) A figyelmeztető jelzést használó járműnek a többi járművel szemben - az általános szabályoktól eltérő - elsőbbsége nincs."
OK, de mindannyian tudjuk, hogy a Mikszáthot nem azért zárták le, hogy ott pókosok közlekedjenek. Kérdésem: be tudná-e az SZKT (tudom, a mai világban ez a szó gagyin hangzik) ÖNKÉNT vállalani, hogy pókosai nem hasznlják a Mikszáth K. utcát?
Akkor még fejlesztés volt tervben, ma már bezárás.
Nem értem, mi a pontatlanság benne, de nem is az lényeges, hanem akkor is fölvetődött a délalföld vasútvonalainak újbóli interrégiós használata, és az 52 éve lebombázott, azóta soxor megígért, és elhelgatott szegedi vasúti híd építése.
A lehetőség adott a pókosok számára, ők pedig élnek vele. Tény és való, hogy a Belvárosból az egyik legrövidebb út a Bakayra a Mikszáth Kálmán utca, a forgalom jóval gyérebb, mint a Kossuthon vagy a Kálvárián, ráadásul el lehet kerülni, hogy a zsúfolt és dugós Vásárhelyi Pál úton kelljen közlekedniük. Máshonnan nem hiszem, hogy _csak_azért_ erre mennének, hogy mehessenek a Mikszáthon...
Fogjuk fel úgy, hogy minél hamarabb végeznek az adott "fuvarral", annál hamarabb visszatérhetnek dolgozni a városba a pókosok.
"De ha használja a figyelmeztető jelzését (sárga villogó), akkor..."
Nem hasznaljak, innentol ez elmeleti. :-)
(Kreszben amugy meg olyat se talaltam. Csak hogy behajthat akarhova este 10 es reggel 6 kozott, fokozott ovatossaggal es max. 10km/h-val. :-) (50. par. foglalkozik vele amugy.) Meg hogy buszsavban haladhat "bb) külön jogszabály alapján rögzített üzemmódú megkülönböztető jelzést adó készülékkel felszerelt" jarmu is, ami persze a franc tudja, micsoda, de a Mikszath K. u. nem buszsav.)
En azzal is siman kiegyeznek, hogy engedjuk meg nekik (bar azert az ervekre kivancsi lennek), csak akkor tenyleg engedjuk meg, ne pedig csak nezzuk el, hogy szabalyt sertve ott roviditenek.
A parkolójegy árának azt a funkciót is be kell(ene) töltenie, hogy megfelelően szabályozza a keresletet egy kínálatszegény környezetben. Így valóban nem logikus egyes helyeken este 6-ig fenntartani a díjfizetést, ugyanakkor vannak olyan helyek, ahol akár este 8-ig és hétvégére is ki lehetne terjeszteni. Csak ugye 4 évenként választások vannak, és mindenki félti a székét....
Mésképp teszem fel a kérdést: a sárga villogósok azért mehetnek be oda, mert ott feladatot látnak el. Egy máshonnan elszállított autót csak ezen az útvonalon lehet az SZKT telepre vinni?
Ezzel egyebkent nem is lenne baj, de azt ki talalta ki, hogy este 6-ig kelljen fizetni? (Lehet, hogy kornyektol fugg, lehet, hogy idoszaktol, nemtom; mindenesetre a Dozsa u. kornyeken tavasszal-nyaron ez volt... Ertelme persze semmi.)
"Elvileg csak onnan szállíthatnak el autót, ahol ez táblával jelezve van. Meg aztán ez elég kényes kérdés, hiszen gondolj bele, hogy mi történik akkor, ha az elszállított autó megsérül Szeged fantasztikus útjain."
Csakhogy igy is rendszeresen szallitanak el autokat (amit en partolok, csak mondom, nem biztos, hogy a varoshaza meg a birosag fenntartott parkoloit kene fokozott figyelemmel kiserni, tovabbi otven meterre meg nem ellatni).
"Egyébként meg ha valaki tilosban parkol és nem akarja, hogy elszállítsák a kocsiját, behúzza a kéziféket és sebességben hagyja a kocsit és már el se melhet vinni. :)"
Ezeket siman viszik; viszont lehet olyan helyre allni, ahova mar nem fer be a sarga oto...
Ezt a kérdést szerintem kissé átfogalmazva két egyéb szervhez címezve kellene elküldeni: Kérdés következőképpen alakulna át: " Önök miért nem intézkednek kellő hatékonysággal a sportcsarnok körül (és sok egyéb helyen) időnként kialakuló szabálytalan parkolásokat illetően ?" Ezt a Szegedi Rendőrkapitánynak címezve.
Másik: "Önök miért nem intézkezdnek a városban számtalan helyen rendszeresen zöldterületen parkoló, azt rongáló járművek vezetőivel szemben ?" Ezt pedig a Közterületfelügyelet vezetőjének feltenni.
Legalábbis a látszat ezt mutatja, hogy rendre intézkedés, és megtorlás nélkül nyugodtan békén hagyják fenti állapotok eluralkodását, igaz, itt-ott, akár rendőrség, akár közterületfelügyelet részéről történő nyilatkozatok esetén, szép számokkal szokták ecsetelni, hogy hány feljelentést, szabálysértést, elszállítást eszközöltek, de valahogy engem a számok nem hatnak meg, ha a város mégsem "tisztul", és nem alakul ki a gépjárművezetőkben jogkövető magatartás, és amikor a Torontál téri parkoló félig üres, sporcsarnokbeli rendezvények idéjén is, közben környékén, járdán, füvön, mindenhol gépjármű hegyén-hátán. És sosem láttam intézkedő rendőrt, közterületfelügyelőt, igaz járőrkocsit láttam, de csak körbe-körbe kocsikáztak, még a seggüket sem emelték fel a járőrkocsiból.
Ugyanez volt/van a Nagykörút keresztben, óránként tucatnyi esetben a villamosaink elé kanyarodnak kamionokkal, személyautókkal, vagy éppen ráállnak a villamos űrszelvényére, és emiatt lámpákat vesztünk rendszeresen, dehát bűntetlenül megtehetik, ehhez nem kellene járőrkocsi sem, csak az 1 sarokra lévő kapitányságról a kedves főkapitány úr időnként 1-1 gyalogos járőrt kivezényelne, és szerintem a rendőri jelenlét már csodákat művelne, ha még ez sem, akkor kezében a helyszíni bírság tömb, és előbb-utóbb híre menne és talán jelentősen javulhatna ezen a igen veszélyes kereszteződésben a közlekedési kultúra.
"A 3 és 3F vonalon jelenleg FVV 1200 típusú járművek közlekednek, amelyek átlagosan negyvenegy évesek."
Nos, a legidősebb közlekedő bengáli a 802-es, amely születési éve 1973. Azaz ez a kocsi 34 éves. A legfiatalabb a 818-as (ma 821-es pályaszámmal fut), ez 1978-as, azaz 29 éves. Ebből aztán sehogy nem fog kijönni negyvenegy éves átlagéletkor...