Üdv Barátim! Először is : Kedves Tibor! GRATULA! Újjabb üdv a többunokás Nagypapák táborában! (A mobilhívás én lettem vón....) Más: A bonamid, metamid....sötöbö, valóban ugyanazon alapanyag (kicsiny eltéréssel) csupán a beléjük rakott töltelékanyag, amivel céltulajdonságait akarják javítani. :-) (feledtem én ezt leírni.)
A "mikrosütős" próbához kicsit komolyan. (Azért ragtam röhögő szmájlit, mert én a használhatóságot nem így próbálnám.) Javaslatom: Mivel ilyen antennán az törpöl, aki valszeg meglévő készülékét akarja hallhatóvá tenni. Ha már van ilyen masinám, illik arra a pár watt-ra egy műamtennát (műterhelést) is csinálni. ( indukciómentes 2W-os 4X200 ohm-ból. Nem kell cifrázni a hűtését sem.) Aztán ezt összekötném méretes koax-darabbal a készülékkel, úgy hogy a műteher végén csinálnék egy "csonk"-ot, pölö 2-s csupasz huzalból. Erre ráhúznám a szigetelést. (a leendő antennaelem toldó müag. szigetelését) A szigetelésre ráteketnék -szorosan a szig. felületére- valami kis rézlemezkét, de nem rövidrezárt menetként. (Alkotója mentén felhasított hüvelyt.)Ezen pedig megpróbálnák RF-feszültséget mérni. Oszt annyi. Ha a szigetelő "vezet" nagyfrekisen, saccom szerint közel antennakimenet nagyságú feszt mérek. És akkó nézek más szigetelő anyagot. De a teflonnal biztosra mennék.
XANTI: Az általam említett műgyanta kevezék kvac-liszt töltelékkel (mérettartás, zsugorodás mérséklés, stb miatt) 100 MHz-ig lett tesztelve, lévén csak 30 megáig volt igénybevéve. Nem tatom kizártnak, hogy feljebb is jó. Pölö a toldóhüvely elkészítését el tudom képzelni úgy is hogy formaleválasztó gyantával negkent csőre rátekerném az üvegszálas szövet-csíkot, amit feltekerés közben gyantakeverékkel kenegetnék, addig, míg a hüvely fala el nem éri a kellő vastagságot. Ezt még a különbözö hüvely belső átmérő esetén is meg tudnám oldani. (8-as, 10-es átmenet) Az árbóc-csatlakozó természetes esztergált teflon.
AOR AR 1500-as típusú kézirádióscanner készülékhez keresek magyar nyelvű használati utasítást. Aki tud ilyet kérem jelentkezzen emailben, a címem publikus.
Hát én! Most hirtelen ugyan nem tudom előkapni a telefonszámot, de a Bútorgyár utcában van a hely, ahol műanyagok, alumíniumok (a Metalloglobus örököse, azt hiszem, megírtam már itt régebben, majd előkotrom valahonnan a telefonszámot) beszerezhetők. Hétvégén megint megyek, megvan a harmadik kisunoka! Majd megbeszéljük! Sch.
A kerámia nem mindig jó, mert gyakran porózus. Szabadtérbe csak a porcelán szerű anyagok jók, amik mázasak.
Fontos, hogy a poliamidok (Pl danamid, metamid, stb) HASZNÁLHATATLANOK!
Rádiófrekisen sem igazán jók, de szabadtérben nedvszívók! Akkor aztán elhangolja az antennát, hővé alakul a belsejében a vellany. Sok CB antenna gyártó szívesen használta teflon helyett. Egy hét eső után meg nézhette a tulaj. Volt kísérlet szilikonolajban való kifőzésre, de ez csak fél évvel kitolta a végzetet.
Ami a mikróban nem melegszik az rádiósan már biztos jó. A műgyanták közül az Araldit (sok féle van) általában jó. A poliészter gyanta viszont nem jó nagyfrekin.
Üdv "dühööng"! Az ötlet kiváló! Régről vett gyakorlat alapján tudom, hogy a műgyanták közül az "araldit" nevű (CYBA-GEIGER svájci termék), kétkomponensü gyanta bírja a nagyfrekit, és elég rugalmas is. Az üvegszál meg csak erősít vele kombinálva! Azért mielött nagyfrekvenciára alkalmaznám, (mert én csak 100 megáig voltam rá kíváncsi) csinálnék egy darabka "próbatest"-et, betenném nagyfrekvenciás áramkőrbe, és "megtapogatnám" műszeresen, sötöbö..... Persze ha valakinek van már tapasztalata, és ide tenné......:-) Öreg Csóka
Én ezt az antennát sokkal szerényebb kivitelben is eltudom képzelni , pl.: régi csöves tv , 10-20 wattos ellenállásainak kerámia hordozoja mint szigetelő ... megfelelő lehet . Csak a konstrukciót kell egy kicsit átdolgozni hogy , összeépíthető legyen . Utánna meg az idő eldönti majd, mennyire birja .
Régebben kaptam olyan ötletet is hogy üvegszálas pecabot megfelelő részeiből elkészíteni a szigetelő elemeket .... (cél szentesít minden ezközt ) :)
Nekem teljesen mindegy, hogy milyen anyag. Itt, a környéken nincs (!!!) esztergályos, ilyen anyagokat szintén nem lehet kapni - ez a bajom. Bp-re fel tudok menni, de még senki nem tudott olyan címet adni, ahol lehet teramidot kapni, de nem 3 vagy 6m hosszú rúd formájában. Márpedig valahol bizonyára lehet ilyesmit kapni, de mintha ez valamiféle hétpecsétes titok lenne. Az esztergálás nem lenne gond, mert az egykori sulimban megcsinálnám magamnak (gépészként tanultuk azt is), de ott szintén nincs teramid, már kérdeztem tőlük. Tehát, amíg nem ad valaki olyan címet, ahol adnak 1m teramid-, vagy teflonrudat, addig nem jutok egyről a kettőre. :-(
Üdv TamiBT! Őszintén nem is gondoltam rájuk! Azt a kevés szálanyagot amit talán egy OBI-ban láttam, hát.... De kösz a tippet, majd alaposabb leszek a következő alkalommal. Én inkább valami speci forgalmazóra gondoltam. Öreg Csóka
Üdv "airband"! Való igaz, a danamid, bonamid, metamid, és hasonlók azért nem jók, mert nagyfrekisen már nem szigetelnek. A plexi rúd, meg sajna nagyon rideg, és törik a feszítő erők hatására. Volna még egy szvsz jó anyag, a teflon. Bár ezt meg nem nagyon szeretik esztergálni, rossz forgácsolhatósága okán. Azért türelmes, gyakorlott esztergályosnak nem okoz gondot. Jobban el is van terjedve a piacon, bár nem egy olcsó anyag. Én mepróbálkoznák a teflonnal. Öreg Csóka
Na, igen. Ezt a leírást ismertem már. Egyetlen bajom van vele: sajnos a teramid vidéken olyan, mintha valamiféle egzotikus gyümölcsöt szeretnék venni. Az eladó széttárja a kezét...
Márpedig írtam korábban egy e-mailt az ott megadott címre, s azt a választ kaptam, hogy az az anyag jó oda, mert pl. a danamid már nem jó. Hozzáértővel nem szokásom vitába bocsájtkozni, ezért elfogadtam a magyarázatot. De ha van valakinek elfekvőben a megadott méretekre esztergált és fúrt teramidja, akkor érdekelne a dolog! :-)
Üdv Gergő! De jó lenne most ha "szülőfalumban" laknák! :-)) Így be tudnék járni keddenként. Aztán meg sűrgősebb is lenne, mint a húsz hetet kivárni! (Már jelentkeztem vizsgára, és várom a visszajelzést.) Nincs valami írásos anyag, amit viszont megvásárolhatnák? Igaz a neten sok helyen megvan a tematika, meg találni gyakorló összeállítást is, magam is az alapján készűltem fel, remélem elegendő is lészen. :-) Apropó! Ki tud ajánlani olyan linket, ahol az országok hívójelei megtalálhatók? Nem tudása 5 pont bukovári a forgalmi ismeretekben! Üdv: Öreg Csóka
Csinálnék 70cm-re egy jó kis 5/8 lambdás antennát otthonra, de a gugli által adott linkek zöme állandóan a koax-antennára mutat. Olyan meg nem kell. Ismertek valamilyen korrekt megoldást? Olyan "árbocra valót"?
A Budapest Fővárosi Rádióamatőr Klub alapfokú rádióamatőr vizsgára felkészítő tanfolyamot szervez.
A tanfolyami képzes alatt a resztvevők megtanulhatják az analóg es a digitális technika alapjait, radióforgalmazási tapasztalatokat szerezhetnek és olyan berendezéseken gyakorolhatnak, amelyeken a radióforgalmazást élesben is átélhetik.
A tanfolyam tananyagát a 2006-ban életbelépett új rádióamatőr rendelet alapján átdolgozott TÖBB éves múltal rendelkező oktatási tapasztalatok és tanfolyami visszajelzések alapján összeállított tanfolyami jegyzet képezi.
Tanfolyam kezdete: 2007. februar 6. (18:00)
Helye: Budapest, XIV. kerület, Hermina út 3. (Zeg-Zug ifjusagi házban).
Tanfolyam hossza: kb. 40 óra (20 alkalom), keddenként 18:00-20:00-ig vannak az órák.
Üdv! Szolgálati közlemény HA6PC-nek, OFF: Kedves Druszám! Nagyon köszönöm a kűldeményt! A kisérőleveled tanácsaid megfogadom, és a kűldött áramkörök valóban a tanulást fogják szólgálni. (Természetesen a működőképesség eléréséig, vagyis hasznosúlni fognak.) A kisméretű készüléked remek példánya a megvalósulásnak, ragyogó kivitel. (Remélem én is elérek egy ilyen műszaki szintet készüléképítésben.) Isten tartsa meg jószokásod! Legszebb példája a baráti segítségnek! ON: Öreg Csóka
Eloszoris gratulalok a GDO-hoz! Megneztem az LC mero kapcsolast.Valoban hasonlit az altalam linkelthez,bar ez ugy latom nagyobb mereshatarban dolgozik.
Most mar a PCB tervezes felenel tartok es meg tetszik is:-),ugy hogy mostmar ezt a verziot megepitem.. Tobbszor elolvastam a hozza tartozo angol nyelvu leirast,mivel kivancsi voltam egyszeruen ki lehet-e cserelni a LC tagot,meg a Ccal kondit,mivel nekem csak 100uH tekercset sikerul beszerezni...Nos pontosan ezt a megoldast emliti hogy L=100uH,C=680pF.,es ugytunik mindez progi modositas nelkul!Akkor ebbol kovetkezik hogy 100Uh es 680pf-el ugyanolyan a rezgokor mint forditva?... Namost azt nem tudom hogy a Ccal-t is ennek fuggvenyeben ki kell-e cserelni,vagy ha muszaly kicserelni(mert nem kapok 1000pf -os kondit) akkor jo lesz-e 680pf Ccal-nak is..Bar emliti hogy a progiban at lehet irni konstansokat L es C -t is..Ez jo..Mindenesetre majd kiderul ha elkeszul:-)
Azt hiszem hogy egy oszcilatort is kell epitenem rezgokor tesztelesre.Na meg egy frekimerot...
Legutobbi szorakozasom (sajat tervezes ): (Most keszul a dobozolas) http://gtk_projects.tvn.hu/tar/homero/homero.html
h t t p : / / g t k _ p r o j e c t s . t v n . h u / t a r / h o m e r o / h o m e r o . h t m l
Dzsonszii, fehérvári vagyok, de Pécsen végeztem, és bár már ritkán járok arrafelé, még odahúz a szívem:) szóval nem tudom mikor, de leszek arrafelé. Írjál légyszi az emilcímemre, hogy megbeszéljük! köszi, Balázs
Hopp! Lemaradt: A plexi szigetelő lapon lévő két nagyfrekis alj egyike arra szolgál, hogy egy 2pF-es ker. kondenzátoron keresztűl olyan rezgőköröket is lehessen mérni ahol nincs a mérendő tekercsnek szórt mágneses tere, vagy csak igen kicsi. Pl: toroidosok esetén. A 2pF a cserélhető tekercsek aljzatának egyik végéhez van forrasztva. A másik nagyfrekis alj pedig egy 10nF-en keresztűl a BF960 drainjéhez csatlakozik, és a frekvencia pontos mérését teszi lehetővé egy DFM-hez. (Valami olasz kapcsolásban láttam, még nem próbáltam, de valszeg fog működni. Mindenesetre elhelyezésüknél a szűkös hely miat "ügyeskedni"kell. :-) Öreg Csóka
Üdv Barátim! Nos, néhány hsz.-el korábban "dicsekedtem" GDO építésemmel. Im a működő, de még nem teljes kész "kütyü": Kezdem azzal, hogy kinéztem magamnak a RT 88/2-es sz.-banW6HPH konstrukcióját, mert egy "sokat tudó" készüléknek igérkezett. (Modulálható, és monitor is.) Hát mivel a tekercsrésze átkapcsolható, és én ezt a részét a hagyományos dugaszolhatósra akartam, az elejét átalakítgattam. Valószínű ezért "nem éledt fel". (Mérőerősítője, ée HF-erősítője jól ment.) Tovább kutakodtam más kapcsolás után, és találtam hazai "magyar árú"-t. A RT 93/7-es számában leközölt Haszmann féle projektet. Ez mellet döntöttem. Illetve ennek RF, és modulátor részét építettet meg, hozzákombinálva az előző kapcsolás mérőerősítőjét (mivel nekem csak érzéketlenebb 1mA-s műszerem van), és HF erősítőjét. Pár képecske a már működő kevés mechanikai munkát még igénylő műszerről: Mint látható hálózatfüggetlenre készítettem. A forgókondenzátora végül is a méretek miatt (70X60X180) egy "Sokol" rádió 2X285 pF-es forgója. (A leírás 2x260 pF) A dugaszolható tekercsek tartják a 0.75-ös alulemezből készűlt skála-lapot. (Még nincs megfestve, és skálázva, de a megoldás nekem nagyon tetszik, mert így ugyan minden tekercshez kell skálát készíteni, de az nem lesz zsufolt. Hetényi l.-féle megoldás.A piros szigetelésű tekercs is csak provizórikus, de 107 mega környékén ezzel nagyon jön a füty. :-) A forgó mögött a függ. panelon van megépítve az 555-el a modulátor rész, és ide kerűlt a kapcsolás 100mikró+47 nF+470ohm kombinációja is. A műszer mögött az elemtartó elé kerűlt szintén függőleges panelra a mérőerősítő, és a HF-erősítő. A hátlapon az üzemmód kapcsolók, a HF kimenet és az üzemelést jelző led látható. A tápellátás 6X AA elemegy négyes, és kettes elemtartó összefogásával. Mivel a mérőerősítő, és HF-erősítő 6V-ról megy így az ki is van "csapolva" a tápból, míg a 9V-ot a NF rész és a modulátor kapja. Ajánlom megépítését, nagyon jó a leírása eredetiben is, a kapcsolás első bekapcsra indúlt. A skála tartórl még beszúrok egy képet:
Üdv Ifjú Barátom! Mivel az L-C mérő nálam is a tervezett projektek egyike, legyűjtöttem én is néhány kapcsolást a netről. R- L-C mérővel ugyan már rendelkezem (hídkapcsolású), de annak alsó méréshatára a "cca 10 pF", így mivel az URH sáv ettől pontosabb, és kisebb kapacitásokat (és induktivitásokat is) pontos értéken kíván, természetes tervezek egy "modern" kapcsolás megépítését. Linkje imhol:
HELYES! Ha erdekel itt van egy PIC-es megoldas LC meter (ha korabban nem linkeltem volna be..) Space-kkel irom a linket,hogy megjelenjen szovegkent,mert mar probalkoztam tobb felekeppen es mindig lenyeli a forum motor a linkeket..
h t t p : / / i r o n b a r k . b e n d i g o . l a t r o b e . e d u . a u / ~ r i c e / l c /
Gondolkodom hogy erdemes csinalni PCB-t hozza,vagy probapanelra rakjam ossze..
Szerencsére ez egy meglehetősen egyszerű kapcsolású tápegység. A gyárilag beállított túlfeszültségvédelem intervallumába is "belefért" a 13,8V. Ahogy elnéztem az elkókat, szerencsére nem centizték ki a feszültségüket (az 5V-os ágban pl. nem 10V-os elkók vannak, hanem 16V-osak). A 12 voltos ág állításakor az 5 voltos ág feszültsége nem változott. Ezek szerint most szerencsém volt :-)
Ujjgyakorlatként 2 napot cumiztam ugyanilyen felállásból. Ott egy 14 V-os halogén égőt kellett megtáplálni endoszkóphoz. Az a mocsok táp nem csak a 12-t, hanem az 5-t, és a 3,3-at is figyelte. Azonkívül minden ágban áramfigyelő is volt. Az izzó meg ugye hidegen....
No jobban jártam volna egy új építésével, de erre se ismert volna rá a dzsunkás szülője se utána. Lágyindítás, stb.
Jó pár táp meg megkergül, ha az 5 V-os ág nincs előterhelve. Minél újabb, annál hisztisebb. A régiekben meg kitikkadt elkók. Nehéz kenyér ez.
A mai "ujjgyakorlat" talán hasznos lesz másoknak is.
Előtúrtam a fiókból egy régi PC-tápot. Ez még amolyan "békebeli", AT kivitel, azaz külön kapcsolóval lehetett indítani (nem úgy, mint az ATX tápokat).
Az adatlapja szerint a +12V kimenete 9A-ig terhelhető. Bekapcsolás után működött a táp, de a feszültségek - ahogy az már lenni szokott - meg sem közelítették azokat az értékeket, melyeket produkálnia kellene a tápnak.
A +12V-os érték 11,89V, a +5V-os pedig +5,67V.
De hogy lesz ebből a +11,89V-ból +13,8V? Merthogy nekem annyi kellene.
Ezekben a tápokban az SMPS IC általában a TL494, KIA494, stb. De ezzel az IC-vel teljesen megegyezik (és még lábkompatibilis is!) a KA7500, KA7500B, HA17339, MB3759, stb.
A +12V és +5V ellenőrzését az IC-be integrált - komparátorokkal ellenőrzik, melyet a - szintén az IC-n belül előállított - referenciafeszültséggel hasonlítanak össze.
Több lehetőség kínálkozik, és az utóbbit valósítottam meg.
Elindultam a +12V-hoz tartozó fóliacsík mentén (általában a ventillátor is innen kapja a tápfeszültséget, és innen indulnak a citromsárga vezetékek is a különböző csatlakozók felé). Ne a toroid felé induljunk, hanem egy "átlagosan" vékony fóliacsíkot keressünk, ami az IC irányába halad! Ha jó irányba haladtunk, akkor egy soros ellenállás után az IC 1-es lába következik, amihez az osztó másik tagja (1, vagy több sorba kapcsolt ellenállás) csatlakozik, melynek másik vége természetesen a GND-re van kötve. A tápomon itt két, sorba kapcsolt ellenállás alkotta az osztó "alsó" tagját. Általában egy kOhm nagyságrendű van a GND-vel közvetlenül összekötve, "felette" egy 1kOhm-nál kisebb értékű ellenállás található.
Az alsó ellenállás értéke nálam 4,3k volt. Ezt az ellenállást kiforrasztottam, a helyére értelemszerűen egy 4,7k trimmer került. Az ellenállás értékét csökkentve egészen 14,5V-ig lehetett a feszültséget növelni, efölött a túlfeszültségvédelem lekapcsolt.
Ha olyan elvetemültek lennénk, hogy a túlfeszvédelmet ki akarjuk iktatni, akkor induljunk el az IC 4-es lábától. Kövessük a fóliamintázatot az első tranzisztorig, melynek a kollektorát forrasszuk ki! Kipróbáltam, egészen 48V-ig lehetett a feszültséget szabályozni! (A védelmet aztán visszaállítottam).
Mivel ezek a tápok szinte "egy kaptafára" épülnek fel, és az áramköreikben is szinte azonos félvezetőket találni, így ez a módosítás működik más tápoknál is. Egy nagyobb teljesítményű tápnál a +12V-os ág szabályozhatóvá tételével egészen nagy terhelhetőségű táphoz lehet így jutni. Korábban a +5V-os ágak voltak csak igazán nagy terhelhetőségűek, így a neten talált módosításokban még eléggé "mélyen" bele kellett nyúlni a tápba, hogy legyen +13,8V-unk. Az újabb tápoknál szerencsére a +12V-os ág több, akár több tíz ampert le tud adni! Ha egy rádiót akarunk megtáplálni az átalakított tápról, a pozitív ág vezetékét fűzzük át egy nagyobb toroidgyűrűn néhányszor! Nálam ennyi elegendő volt ahhoz, hogy a kapcsolóüzem okozta "zaj" ne jusson a rádióba.
(Egy Stalker IX javításához kellett mindezt végrehajtani, máskülönben talán eszembe sem jutott volna, HI!)
Üdv "qtk"! ÜGYES! Ugye közkinccsé teszed!(?) Mármint kompletten, ha elkészűl, vagy ha érdemesnek tartod. Megigérem, hogy nemsoká egy viszonylagosan egyszerű, de jól használható "GDO" projektemet olvashatod itt, és akkor, -ha elkészíted- Te is gazdagabb leszel. :-) Öreg Csóka
Koszonom a sok hasznos informaciot. Toroidnal jobb a Q,de a toroidot nem igazan tudom elkepzelni hogy hogy lehet hangolni. Szoval tenyleg nem egyszeru az egesz. Majd lassan belejovok gondolom.. Most talaltam PIC16f84-el epitett Henry es kapacitas merot (LC meter), 0-10mH, es 0.1pf-100nf -ig mer elvileg. Csak PCB-t kell csinaljak hozza,mert az nincs...:)
Elnézést kérek de az előbbi hozzászólásomban elírtam a nevedet mert a q-t g-nek néztem, de talán így is elolvasod amit írtam.
Ami viszont lényegesebb egy rádióépítő amatőr szempontjából a rezgőkörök terhelt jósági tényezőjének (Q) a kialakítása, mert az építendő rádió szelektivitása és sávszélessége függ ettől.(a sávszélesség középhullámon +/-4.5 kHz, azaz összesen 9 kHz).Ezek egymásnak ellentmondó értékek, de a tekercs megfelelő Q-jával ezek teljesíthetők.
Amiért ezt leírtam az indokolja, hogy a vasmag formája, (sima porvas, fazék, vagy toroid) meghatározza a tekercs jósági tényezőjét, mert pl. toroidnál biztosan jó lesz a Q (jó szelektivitás), de nem lesz meg a sávszélesség és fordítva. Itt esetleg egy a rezgőkörrel párhuzamosan beforrasztott ellenállással a megfelelő Q beállítható.
Régi rádióknál ezeket a tekercseket sima bakelit csévetestre tekercselték méhsejt tekercseléssel, 10x vagy 20x0,05-ös litze huzalból. A vasmag 6, 8, vagy 10 mm-es menetes porvasmag volt. Természetesen a vasmag határfrekvenciájának is jónak kell lenni. Ha nincs tekercsleírás az építendő rádiódhoz, a nem ferritre tekercselt induktivitás kialakításához ezt a formát ajánlom.
Ha feltünt, hogy egy rezgőkörnél a jóság tekintetében miért csak a tekercsről írok, ez azért van mert ebben a freki tartományban a kondenzátor jósági tényezője sokkal nagyobb mint a kívánt érték.
Az előbbiekben leírt dolgokról nagyon sok rádiós szakkönyvben utánolvashatsz.
Az L mérés azért sem egyszerű dolog mert a vasmagos tekercs egy nemlineáris váltakozóáramú ellenállás. (Gerjesztés!!! Előmágnesezés!!!stb.)) Olvass utánna és ha kell vedd figyelembe ezt is!
Erre csak azért hívom fel a figyelmedet, mert más más induktivitásmérőn különböző L értékeket is lehet esetleg mérni, ugyanannál az induktivitásnál!
Az, hogy meg akarod ismerni alényegét, igen dícséretes. Azt viszont felejtsd el, hogy leprogramozod C-ben és kész, mert ez csak közelítõ eredmény fog adni. A ferriten a tekercs helyzetétõl is függ az induktivitás, ez is az egyik hangolási lehetõség.
De gondoltam:-)Csakhogy nekem ez menne...ha megertem a lenyeget C-ben leprogramozom es kesz... Azert akarok rezgokoros radiot mert erdekel az induktivitas es az ilyen radiozas.Pl . IC-t is csak esetleg vegfoknak akarok rakni radioba..Egyszoval : meg-akarom-ismerni
Igen,a link nem... Arra nem gondoltál még,hogy a világ mikrovezélő nélkül is működhet? :) Legalábbis az induktivitásmérő biztosan. Bár az is egy megoldás lehet: tisztán szoftverből épített rádió. Megszűnnek a tekercs-problémáid és nem kell induktivitást mérni-méretezni. Nézz rá a "hasix forum "-ra. Minap ez volt a téma.
Kozben nezegettem ezt -azt.talaltam egy jonak tuno L-metert,mar nagyon megorultem,csakhogy az MCU-hoz a szoftot nem adjak ingyen:) Kar...en is mindent megosztok amit MCU-ra irok...Majd ha kiokosodom egyszer en is megcsinalom ezt a metert...
Sajnos,tőlem nézve nem látszik. Nem baj. A tekercs miatt nem kell aggódnod,elég pontos lesz ahhoz,hogy be tudd állítani-igaz-inkább néhány tíz pF trimmerek jellemzőek.A módszer még rövidhullámon is jó eredményt ad. Később,a szupervevőnél még olyan kellemetlenségekkel is számolnod kell,hogy a sáv alját a tekerccsel,a sáv tetejét a trimmerrel kell behúzni. (A rádióépítés amúgy sem Stálkonyhája;tehát ha össze van építve a hozzávaló,akkor még "faragni "kell,nem elég 6perc a mikróban.) A legközelebbi tekercseimnél megnézem,mi az eltérés,ha nem csak 10 hanem 30 menettel is mérem.
>>Mondjuk 10 menetszam utan merek es szamolok,aztan meg kell tekereni pl 90 menetet,mennyire lesz pontos,hany szazalekos pontossagu lesz?egy nehany pf -es trimerrel be lehet huzni az elterest?
Háát a ferritmag szokott hangolható lenni. Középen egy rudacskát lehet becsavarni. Jó lenne az induktivitással beállítani és nem a kondenzátorral. Csak, hogy minél szélesebb tartományban együttfusson.
>>OO, a belinkelt kepen azt irja hogy L1+L2 = L3+L4 Mennyire igaz ez?
Figyelembe véve a C3 + C4 = 2x300 pF feliratot is a '+' itt 'és'-t jelent. L1-es és L2-es tekercs = L3-as és L4-es tekerccsel. Egyformákok.
>>Milyen osszefuggesben lehet a ket tekercs L1 -> L2, L3 ->L4?
Nagyon jó kérdés. L1 ismeretlen antennához csatol, tehát... L3 aránylag kis ellenálláshoz (pl. R3) csatol. C7 elég kicsinek tűnik. Ahhoz kell illeszteni L3-at. A hasonló elrendezésű T2-nél R8, P9 aránylag kis terhelés; ha ugyanennyivel számolok T1-nél, L3-ra brutálisan nagy érték jön ki. Ha L3 = L4, akkor C7 L3 kör vételi sávon belül rezonál, ami roppant érdekes. Nekem nem tűnik jó választásnak. Remélem lesz, aki tudja a választ.
>> Tegyuk fel megtekerem az L1-et x menetszamra,leagazok,es folytatom tovabb L2 -vel ugyanabban az iranyban a tekercselest? vagy ellentetes iranyban kell? Ha ugyanabban az iranyban megy akkor nem fazisforditas (vagy micsoda) van ? ua. a kerdes az L3 L4 eseteben is.
Jelen esetben nincs visszacsatolás, egyszerű rezgőkör illetve illesztés a feladat, az iránynak itt nincs jelentősége.
Ajánlom becses figyelmedbe LA8AK honlapját, amit itt érhetsz el:
http://www.noding.com/la8ak/index1.htm
Jan-Martin barátunkat sajnos elvitte tőlünk az infarktus nemrég, honlapját azonban családja és barátai fenntartják. Örök érvényű alkotás, ajánlom mindenkinek, hatalmas anyag, vérbeli amatőr által egy élet munkája közkinccsé téve. És hogy elsőre bele ne keveredj a hatalmas anyagba, ennek az oldalnak
http://www.noding.com/la8ak/m11.htm
az aljára görgess, az utolsó két kapcsolás "Resonance-tester", ami épp rezgőkörök begerjesztésére szolgál, hogy a kapott jelet aztán megmérhessed a PIC-es frekimérőddel. Ha az angol szöveggel problémád van, szólj bátran, segítünk (én legalábbis... elég sűrűn itt vagyok). schlumberger
A tekercselj es merj aztan szamolj eljarast tartom tenyleg a legjobbnak a ferrites magok eseteben. Koszi a tippeket!Muszaly vennem egy muszert ami L-t mer...igy biztosabbra mehetek.
Mondjuk 10 menetszam utan merek es szamolok,aztan meg kell tekereni pl 90 menetet,mennyire lesz pontos,hany szazalekos pontossagu lesz?egy nehany pf -es trimerrel be lehet huzni az elterest?
OO, a belinkelt kepen azt irja hogy L1+L2 = L3+L4 Mennyire igaz ez?
Azt inkabb elhiszem ahogy irtatok Ti ,hogy ha c1 = c2 ---> L2=L4.Ez ertheto,mivel u.azon a frekin kell rezegjen. Milyen osszefuggesben lehet a ket tekercs L1 -> L2, L3 ->L4?
A masik kerdesem a tekercsekkel kapcs:
Tegyuk fel megtekerem az L1-et x menetszamra,leagazok,es folytatom tovabb L2 -vel ugyanabban az iranyban a tekercselest? vagy ellentetes iranyban kell?
Ha ugyanabban az iranyban megy akkor nem fazisforditas (vagy micsoda) van ? ua. a kerdes az L3 L4 eseteben is.
Szia! A frekimérőd úgy tud segíteni a tekercskészítésben,hogy -megfelelő visszacsatolással begerjeszted a rezgőkört követő erősítőfokozatot,vagy készítesz egy külön mérőoszcillátort erre a célra és megméred a frekvenciáját. Minthogy a rezgőkör kapacitása ismert és Thomson képlet is "van otthon",az induktivitást megfelelő pontossággal meg tudod határozni. Lehet,ez körülményesnek tünik,de ha Robinson-módon kell rádiót csinálni,hát úgy is lehet. A számítással megméretezett tekercs induktivitása azért kétes,mert azon ferritvasak,amik az amatőr kezébe kerülnek BÁRMILYENEK lehetnek,tehát a színjelölésben vakon nem bízunk. Azért javasoltam a "próbatekercs > mérés > számítás " módszerét. Nagyon kevés az esély,hogy olyan vasmag kerül a kezedbe,aminek ott van a gyári kísérőlapja is. Eszembejutott mégegy link: www.discovercircuits.com Remélem működik,ez is angol ugyan,de hát milyen legyen?!
BARÁTOM TIBI! OFF: (szolgálati közlemény) Nagyon szeretnélek elérni! Kár, hogy a legutóbbi telcsikor sem kérdeztem meg elérhetőséged, telefonszámodat! Az van sajna, hogy holnapra (péntekre) 17 órára önkormányzati testületi összejövetelre KELL menjek. Ha korábban tudsz jönni, mint ahogy beszéltük, nagyon várlak! (Ötig természetes a "Tied vagyok"!) Ha nem , akkor sajna.....egy másik közeli alkalom. A beszélgetésünkkor még nem tudtam az elfoglaltságról.... Endschulding! ON:
Nalam nem jelenik meg sem a kep sem a link, A masolt link meg nalam nem mukosik. Ha Nalad sem lathato ,akkor felrakom a honlapomra..es adok uj linket..
KH radiot akarok egyelore ket rezgokorost. Kozben megtanulva az L szamitasokat,rezgokorok egyszeru szamitasat,stb ami ehhez kell. Majd ha mukodik akkor szeretnem atepiteni szupervevore.Majd megcsinalni RH -ra is. Ennyit akarok egyelore,ha kapok Toletek sok segitseget!
Majd akkor elmondod nekem hogy a frekimerom hogy fog segiteni a tekercskeszitesben? Max 1 het es elkeszitem a frekimerot.Van egy PIC-es kapcsolas,azt gyorsan osszerakom es felprogizom.
Hát,az olyan izéé... Az AL az az egységnyi menetszámra jutó induktivitás lesz majd,a magyar fazékvasakra ez rá van írva pl.: 42,250, 630, 2500 stb. A baj,hogy dolgozni kell menni.. Többet holnap,majd fölkészülök. : )
Hú...A frekimérő (természetesen) a lehető legszélesebb tartományú legyen,hisz azt nem egy alkalomra készíti az ember. Annyit tudni,hogy kétrezgőkörös rádiót szeretnél építeni-node: milyen frekvenciára,milyen hullámhosszra? Feltételezem ,hogy a színes tekercseid valamilyen rádió-KF tekercsek Nos,ezeknél a fekete,a sárga,a fehér általában 450..480 kHz körüli komplett rezgőkörök A piros is kb 180..240mikrohenry de ezek többnyire beépített kondenzátort is tartalmaznak. A zöld a kék a rózsa színezetű pedig 10,7 MHz környékén szintén rezgőkör-kondival. Amit a színekről írok az NEM szentírás,mert ettől némely gyártók eltérnek-szerencsére ritkán. Annyit tudok érted tenni,hogy a színjelölés alapján beazonosított tekercset megmérem (minimum és maximum értéket) nagy valószínű,hogy a tieid is olyanok. Ez alapján már el tudsz indulni. Azért a forgókondi min/max kapacitását is meg kell mérjed,ez manapság már multiméterrel a "legegyszerűbb".
Szervusz! Röviden próbálom: A huzalvastagság az -ferrit(porvas) esetén gyakorlatilag nem befolyásolja az induktivitást. Az csak annyit számít,hogy elfér e a tekercs a csévetesten és persze ilyen rémísztő dolgot hogy "körjóság". Ferrit színkód az létezik,de az e szempontból használhatatlan,mert csak a minőségre,felső határfrekvenciára utal. Nem tudok okosabbat, keress olyan helyet,műszert,ahol tudsz induktivitást mérni,az a legbiztosabb. Én így csinálom már régóta (10menet az adott vasmagra és utána megmérem az induktivitást. Innen tudom számolni a továbbiakat: a menetszám négyzete=az induktivitás törve az "AL" tényezővel) Sokat segítene,ha lenne szignálgenerátorod,GDO-d, frekimérőd legalább valamelyik,mert anélkül nehéz elindulni; csak számítással nagyon mellé lehet menni. Amiket Te különböző színezésű fazékmagoknak nézel,azok véletlenül nem hangolható kivitelűek? A további kérdéseidre is szívesen válaszolok,csak így egyszerre kicsit sok-nem tudom,honnan is kezdjük? Egyenlőre : www.mikroe.com/en/books/rrbook/rrbook.htm -remélem használható. Viszlát! Gyuri
En is gondoltam erre,van is ilyen bontasra szant radiom.. Csakhogy ebbol sosem tudom meg hogy hogy kell L-t szamolni a ferrit magokkal.Szeretnek ezzel melyrehatobban foglalkozni a jovoben! A masik hogy ket hangolt korosnel szukseg lenne mindket hangolt korre,csakhogy ez pl milyen szinkod alatt van ?
Az 1983-as évkönyvben az 53. oldaltól kezdõdõen van egy cikk, "Vevõkészülékek kezdõknek", de méretezést ott sem ad meg (elég nehéz is lenne, nagyon sokféle ferrit van forgalomba, meg aztán az is kérdés, hogy milyen forgót (vagy varicapot) használsz.
Radiozassal kezdtem hobbibol foglalkozni. Szeretnek egy, ket rezgokoros radiot epiteni.Van is kapcsolasi rajzom 2x BC245C -vel. A problemam a rezgokorok kiszamitasa,vagyis inkabb a menetszamok kiszamitasa ferritmag ertek meg huzalvastagsag ,L alapjan.
Van nehany regi cuccom,abban kulonbozo szinjelzesu ferritmagok: piros ,sarga,barna stb.Ezek ha jol neztem fazekvasmagok. Meg 10 cm hosszu 6-7-8 mm atmeroju ferritmagom ferritantennanak is van.
Nos a kerdes az hogy van valami ferrit szinkod v. tablazat vagy mi szerint szamolnak a hobbi-radiosok?
Talaltam egy egyszeru kepletet miszerint: m = c*sqrt(L) Bar itt porvasmagokrol beszel nem ferritrol..
ahol: m = menetszam c = egy adott szam mely jellemzo a vasmag minosegere es alakjara L = induktivitas uH-ben
Nos ez egy pdf -bol van,ahol emlit egy tablazatot a ferrit magokrol,csakhogy az nincs meg.
Tudom hogy van bonyolultabb keplet is,csakhogy oda is kellnek vasmag adatok,amelyeket nem ismerek..
Kerlek adjatok valami hsznalhato anyagot ha tudtok! Mar midnenutt kerestem,de nem talalok sehol semmi hasznalhatot.
Aztan jovok tovabbi kerdesekkel. Nehany alapveto dolog kell az elindulashoz...
Pár jó címet már kaptál. De ha még ennél is jobb minőséget keresel, akkor:
www.gigatechnik.hu . Itt GHz-es teflon koaxok és hozzá spéci csatik is vannak. Meg a civil utcai koaxok teflonos, military változatai. Persze méltó áron.
"Uram! Neked igazad van. De meg kelljen jegyeznem, a szeptember 18.-áról szóló rendőrségi hivatalos jelentésben "motorolla" rádiókat emlegettek. Pedig nap, mint nap az orruk előtt van. Ezek után, bocsánatos bűnnek tartom az akkumulátor, és az összes kombinációjának használatát."
Más okból visszalapoztam most, és most mondom, ami akkor kimaradt: ne mérd már magad egy rendőrhöz! :-) A motorollán meg negyedlamdás antenna van...
Az is jó megoldás, ha valakinek megvan pölö CD-n, akkor abból mailcímemre megkűldené HA7ZA Szintézeres URH FM a/v projektjének leírását. (Tehát RT '92/1,2,3,4 példányaiban található a leírás.) Nagyon örűlnék neki! Öreg Csóka
Üdv Topiklakók! Van néhány RTÉK, és RT folyóirat amit baráti segítségként kaptam többektől. Nos mivel több helyről gyült össze, így van több felesleges példányom. Ezeket baráti alapon én is továbbadom, hátha hiányzik valaki gyűjteményéből. RTÉK-k alábbi példányai: '88, '91, '93, '94 RT-k: -82/1,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 -83/2,3,5,6,7,8,9,10,11,12 -84/1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 -85/1,2,4,5,6,8,9 -86/4,5,6,7,9,10,11,12 -87/ Teljes évfolyam -88/1,5,6,7,11 -89/ Teljes évfolyam -90/3,4,5,10,12 -91/1,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 Mailomra kűldött póstacím megadása esetén elkűldöm.
Áttanulmányoztam alaposabban is ezt az áramkört, ill. a BRG mérési utasítását az egységre vonatkozóan. Utóbbiban közölnek egy segédáramkört, mellyel az antennaváltót ellenőrizni lehet.
Az A pontra a szignálgenerátort kell kötni, a B pont az antennaváltó 1-es pontjára kötendő (ez tulajdonképpen az a pont, ahová az adó kimenete csatlakozik, s ahol az antennaváltó egyenfeszültséget is kap).
A C pont az antennaváltó 6-os pontjára csatlakozik (ez a vezérlőfeszültség bemenete az eredeti áramkörben).
A D pontra +9,4V-ot, az E pontra +13,6V-ot kell kapcsolni.
A további részletek most nem fontosak, mert nem az ellenőrzés a célunk. De a segédáramkör működése teljesen egyértelmű, és szinte adja magát, hogyan lehet "kívülről" megtáplálni úgy, hogy más alkalmazásban is működjön.
Szóval, a dolog elvileg működik, itt az ideje "élesben" is kipróbálni. Hamarosan beszámolok majd a fejleményekről!
Természetesen adáskor kell egy +10 V-ot adni neki. Ha vevő bemenetre teszed, akkor értelemszerűen vétel közben kell neki adni. Ez nem probléma talán...
Meg lehet oldani, valami ahhoz hasonló megoldással, mint a TV antennák távtáplálása, tehát rá kell tenni az A/V váltó adáságára (ez a rádión vétel lesz) valamilyen kondi+fojtó megoldással vételkor 9 V-ot. Ki lehet kísérletezni. hasonló megoldást csináltam, amikor egy másik rádióba építettem 301-es antennaváltót.
Igaz,a 301-es antennaváltónak van valami trükkje, hogy a RF jeleken kívül valamelyik állapotában meg kell kapnia 9V-ot is az RF végfok felől. (Most nem emlékszem, melyikben, hadd ne vegyek elő rajzot) Bár gondolom, ha egy ilyen benne van, akkor már ez meg van oldva. A legközelebbi végfoképítésemnél ki fogom próbálni. Mi a véleményed, a 20W-os FM 301 antennaváltója (ez az, amiben 3+3 kapcsoló dióda van) elbir 40 W-ot? Mert ha legközelebb végfok építésben gondolkodom, az ilyen 40-50 W lesz.
Valamilyen diódás antennaváltó kapcsolást keresek. Olyasmit, mint ami az FM301-ben van, de nekem a végfok elé kellene. Van valakinek ilyen rajza? Max. 500mW-ot kéne elviselnie. Végig böngésztem jónéhány RT-t, RÉK-et, de mindenhol a jó öreg jelfogókkal oldották meg a dolgot. URH-n elfogadható SWR-t produkáló jelfogó-vadászat helyett szerintem célravezetőbb lenne félvezetővel megoldani a dolgot, főleg ilyen kis teljesítménynél, de nem találtam rajzot hozzá.
Elhiszem hogy rossz szájízt ad neked hogy a BM nem vesz ezután konvencionális rádiókat, de azért nem kellene elrugaszkodni a valóságtól. A rendszer kiépítése alapvetően befejeződött, de természetesen mint minden celluláris hálózatnál ennél is csiszolgatni kell, még sok repeatert fognak telepíteni, azokat hangolgatni. A végkészülékek teljesen jól használhatóak, persze mint minden készüléknek ennek is vannak hibát, pl. a kézinek a hátsó tekerőgombja eléggé könnyen elhagyható, a mobilnak meg agyatlanul kiáll a mikrofon csatlakozója, ezért persze le is törik rendesen. Még a konzolokra lehetne a legtöbb rosszat mondani, de ezeket is folyamatosan csiszolják, és most már kezd egészen használhatóvá válni. Az anyagi oldal más kérdés, és persze az analógot is lehetett volna fejleszteni, de ez van és kész. Nem kell szajkózni a kamu félinformációkat. Egyébként megsúgom, hogy pont azokat a funkciókat használják a legtöbbet a Tetra készülékeken amik az analóg rendszeren nem is léteztek, és ha a most modern konvencionális rendszert vennénk akkor most sem léteznének.
Sok évvel ezelőtt volt pár nap, amikor egy oldalnyi marhaság gyűlt össze. Pl. a járőr beszól, hogy intézkedett, mert egy hetven éves nénike lepofozott egy nyolcvan évest egy kiló paradicsom miatt. Aztán kékre festett fejű szurkolók mentek az utcán. Aztán valaki nyomkod az egyik rendőrátjátszón, mire cukkolják, hogy úgysem mondja meg a telefonszámát. Erre a hülye megmondja, mire kiszállnak hozzá és bejelentkeznek a rádiójáról. :-)) Stb.
Egy biztos pöstmegyében északon még nem tetráznak.....pontosítok eddig nem tetráztak. Szépen lehet őket hallgatni, mondjuk sok értelme nincsen...valahogy nem mozgat hogy most éppen hangoskodó huligánokat jelentett fel Manci bácsi, illetve kinek mikor járt le a kötelezője műszakija meg hova a fészkes fenébe rohan a kék szuzuki amikor igazoltatni akarják.
Köszönöm köszönöm mindenkinek az FT-kel kapcsolatos válaszokat!
A rádiókat valóban használók tapasztalatai kellemesek, ezek szerint a "mindentudó" készülékekben jó, és acceptálható kompromisszumok vannak.
Meglepő ez a "céges/áfás" téma, hiszen megveszem, és készletre kell tennem a rádiót. Talán három év alatt írom nullára, de addig tologatom magam előtt a leltárban/eszköznyilvántartásban, amortizálgatom. Ez jó? Ezek szerint..
Vagy a másik lehetőség, hogy másról kérek számlát, amit megesz pl a hörcsög, és rádiót kapok...
ha közelebb nem akadna valaki, nekem van egy BIRD-43 műszerem. Sajnos a műteher már nincs meg hozzá. Ha így is jó, pár napra szívesen kisegítelek vele.
Hát azt kötve hiszem, hogy eddig is többet használták volna:)
Ugyanilyen csendes volt eddig is, szerintem a Tetra itt még sehol sincs, ha bent Miskolcon sincs még, akkor nem hinném, hogy pont vidéken meg lenne már.
Én nemtom, hogy dübörög-e a tetra, sajnos nem tudom hallgatni, de itt felénk ugyanúgy az XA1-est használják.
Az egy más dolog, hogy 391-392 környékén ott berregnek gőzerővel a tetraadók, azokat hallom, dehát az kevés:)
Ugyanúgy ott zúgnak 338-on a megyei összekapcsolások, mégse beszélnek rajta:)
Tudna nekem kölcsönadni valaki egy RH teljesítménymérőt + műterhelést?
Venni szeretnék egy rádiót, és szeretném megmérni minden sávban a kimenőjét. Budapest és Székesfehérvár vagy közte bárhol lenne jó nekem. Ha nem akarod kiadni a kezedből a műszert, de van vasárnap pár üres órád, akkor elvinnélek a helyszínre.
Csatlakozom Amphenol hozászólásához, 857 és a 897 között nem sok a külömbség hasznlat és menüben, negatívumként nálam és mások tapasztalatai alapján elég zajos RH-n (bár van benne DSP2 szűrő) elférne benne + opció collins SSB és CW szűrő, gyári mikrofonja lehetne picit dinamikusabb, a beépített két hütő venti picit hangos és ptt nyomásra azonal beindul, rakhattak volna bele hőérzékelőt.
Készülék olyan dolgokat is tud amit talán soha sem fogok használni de sebaj elfér benne, én nem szándékozom eladni, általános felhasználásra tökéletesen megfelel, stabilban aki megteheti talán külön RH-URH készülek a legjobb választás de mobilban etől nem kell jobb és ez egy mobil készülék össz sávra ezt nem kell elfelejteni !!!
Nekem van 897-em ( is ) , de semmi olyat nem érzek rajta amiért meg kellene szabadulni tőle ( 2004 óta használom ).
RH-n olyan amilyen a kategóriában elvárható , napi használatra tökéletesen megfelel , URH-n meg egyszerűen fantasztikus jó vevője van . Az egyéb szolgáltatásai is kielégítőek . Van pár dolog amit én másképp szeretnék használni , de az valszeg az én szociális problémám ....
Több ok miatt is inkább az ÁFA visszaigénylős , költségleírós játékra gondolok ....
És csak úgy simán ráakasztottam a két rádiót, 20-25A lazán bírja, yaesu FT-857 max 22A, Yaesu FT-7800 max 8.5A, egyszerre csak 1 PTT-t szoktam nyomni így még nem sikerült a tápot kifektetni (letiltani) !!! oco pici kinai tápocka, szeretem:-)
Azt nem tudom, hogy miért adják el őket, de azt tudom, hogy a 706MK2G-től sem kell nagyon hasraesni, volt egy kis ideig ilyen rádióm. De a titok nyitja az talán, hogy 706-ból azért viszonylag kevés van itthon (a Yaesu-s párjából, az FT-100-ból szintén).
"Meg azt sem értem, hogy itt van ez a B-A-Z megyei URH háló, 3 db szinte bárhonnan elérhető átjátszóval összekapcsolva a megyében, tökéletesen működik, de semmire sem használják"
Ugye eddig használták? Nem gondolod, hogy az új technikára váltottak? Dübörög ám rendesen, megy egész nap. Ezért van csend a régi rendszeren.
És csak simán ráakasztottad a két rádiót, vagy valami okosság is van? Bár, ha az ember belegondol, nagyon ritkán ad egyszerre két rádióval. Kivéve, ha pl. rh-n digizik, urh-n meg beszél. Amúgy a teljesítményeket hogyan állítottad be a rádión, hogy ne fektesse meg a tápot?
Ha jól tudom a vidéki tetrát még nem adták át, a 'szervek' így még nem használják..
"egyszer nem beszéltek rajta egy szót sem. Na jó egyszer hívott valaki valakit, persze, hogy nem válaszolt"
vagy inkább a készüléked nem tagja azon csoportnak ahol beszéltek, és csak egy nagyobb csoportnak küldött 'általános' keresést hallottad, amire a privát választ nyilván nem hallhattad..
En olyan programot keresek,amivel FM modban 3-3500Hz-ig a leheto leggyorsabban/uzembiztosabban vihetek at adatot/beszedet.Az altalad emlitett progokat ismerem,es nagy kedvencem a Digipan multi demodja miatt.
Ez a Tetra is csak arra jo,mint a Combinok:jol rafizet az allam a semmire,viszont bizonyos politikusaink zsebe megdagad a beledugott/lopott (keno)penztol.
Meg azt sem értem, hogy itt van ez a B-A-Z megyei URH háló, 3 db szinte bárhonnan elérhető átjátszóval összekapcsolva a megyében, tökéletesen működik, de semmire sem használják.
Reggeltől tanulok egy vizsgámra, közben a megyei hálót figyelgetem, egyszer nem beszéltek rajta egy szót sem. Na jó egyszer hívott valaki valakit, persze, hogy nem válaszolt vissza...gondolom be sem kapcsolják a rádiójukat, pedig itt a tökéletes rendszer, de úgylátszik ez se kell nekik.
Ezért kell a tetra, az talán használva lesz, ha egyszer egyáltalán működni fog sok milliárdért?:)
Nem lehet,hogy azért költöttek rá annyi pénzt,hogy ne kelljen "tudni" használni? Hanem egyszerűen megnyomom a gombot,és működik? Bár meggyőződésem,hogy magyar-honban nem ez a végcél. Az új villamosok is egy kicsit sárosak;speciel a TETRA körüli sumákságról őrzök egy HVG cikket 2002-ből. Ha kezembeakad bemásolom.
Igen, tud. A költsége nyilvános. Évi 9,5 milliárd HUF-ért bérli az állam a szolgáltatást és az első körös 12 ezer db. készülékeket, 10 év hűségidővel. A további végberendezéseket az állam megvásárolja, most folyik a (köz)beszerzése.
Az már kevéssé nyilvános, hogy az első beruházási költség saccolásom szerint (na jó: súgtak...) úgy 20-26 milliárd lehet - 10 év alatt 95-öt hoz.... (a harmadik év végére megtérül, na jó, vannak költségek is, a negyedik év végére...). Nem rossz beruházás....
Én is teljesen hasonlóakat hallok, nagyon rossz a rendszer és pocsékak a végberendezések is. A rendszer kiépítése nem fejeződött be, akármit is írnak-mondanak.... Ha befejeződött volna, akkor az OMSZ, az OKF, TÜO, stb. már rég használ(hat)ná. De nem....
Tud valaki pontos költségelemzést? Tíz évre? Tizenötre? Mert addig, bár általában nekem is jólesik odamondogatni, ahová éppen jólesik, főleg, mikor ilyen szarul áll az ország, elég felesleges...
Én egyébként készítettem olyan applikációt TETRÁ-ra, amit rendőrautóban használnak és adatokat visz át, igaz, nem nálunk.
Szerintem inkább az a gond hogy az emberek soxor tévednek amikor azt hiszik hogy ezt meg azt az üzemmódot használják éppen...
Egy FM rádión (F3-F2 modulációval) sohasem lehet pl. QAM, OFDM, stb jelet előállítani. Persze a programok által kiadott hangfrekit azért átviszik, így azthiszik sokan hogy valóban abban az üzemmódban dolgoznak mert működik.
Pl: A progiban kiválasztod az FSK31-et (F1D). Rádugod a microfonbemenetre. Működik az átvitel. Csakhogy valójában AFSK-ban (F2D) dolgozol.. Csak ha a 9k6 (F1)portjára dugod kapsz F1D-t (de ilyen nem minden rádión van)..
Ugyanígy jársz MFSK-(F7D), vagy QAM-(D1D) is átkonvertálódik F2D-re...
SSB rádiónál azért lehetséges mert pár üzemmódnak azonosnak látszik a jelalakja rajta:
Azért nem ilyen szélsőséges példákat kell előhozni.
Amikor a meglévő, tök jól, egyszerűen működő rádiókat is alig használják, csak a "hívjál már fel" megy, a megyei hálót egyenesen nem is használják, arra nem képesek, hogy egy csatornát tekerjenek a rádión, ha át kell szólni, akkor a tetrát gondolod majd minden extrájával használni fogják?? Örülni fognak, ha beszélni tudnak rajta, nemhogy még itt mindenféle adatokat, meg képeket küldözgetni, meg csoportos, meg egyéni kommunikáció...
Haverom apja rendőr itt Miskolcon, bent vannak a tetrák a kocsikban, de nem használja senki, nem is működik rendesen, vagy csak nem értenek hozzá( tök mind1 melyik, a lényeg ugyanaz), a térereje is gyengus, már vagy a 2.plusz átjátszót teszik fel ( mennyi pénz is lehet egy?..:). Mindenki az URH-t használja amíg lehet. Vagy a telefont. A tetrát egyedül a a mobiljaik töltésére használják, mert állítólag ugyanolyan a dugója:))
Bennem még mindig csak az a kérdés van: Tegyük fel, működne rendesen a tetra, teljesen tökéletesen, akkor is MI SZÜKSÉG VAN RÁ ennyi pénzért??? Nem 2 fillér kiépíteni. Fejleszthetnének másban ennyiért...vegyenek tűzoltókocsikat, rendőrkocsikat, fizessék jobban a rendőröket, akármi...ettől bármi hasznosabb.
"Ezt hívják marketingnek. El kell adni azt is, amire nincs szükséged"
Így van. Krisztus korában is megéltek vezetékes víz, gáz és villany nélkül. Ma is meglennénk nélkülük, lehet lovaskocsin is utazni, megélnénk távközlés nélkül is, úgy mint ma az Amis-ok..
De elárulom neked az én kocsimat nem ló húzza, és a villany is be van vezetve a lakásomba. Sőt telefonom is van. Szóval jól bedőltem a marketingnek hogy használok ilyen haszontalan dolgokat :-) de szerintem ezzel nem vagyok kirívó eset..
Én ezen nem csodálkozok. A WinDRM az 350-2850 Hz sávszélességgel nyomat olyan hangrekvenciás jelet a kimenetén amit egy SSB modulátor (a rádió) alakít át valódi 16/64QAM-es OFDM jellé.. Ha ezt Te ssb helyett FM modulátorra ereszted akkor az eredő jelalak nem QAM/OFDM lesz!! hanem csak egy zaj, amit az FM-rádió megpróbál úgy-ahogy átvinni. Ezen progit csak SSB-s rádión van értelme használni..
Ezen progik mind arra alapulnak, hogy az SSB modulátor gyakorlatilag 'emulálja' a jelet, ami bármit utánozhat a hanfrekvenciás sávtartományban, de azt csak a PC dekódolja a túloldalon az ssb demodulátor után. Pont emiatt sose érhetik el egy valódi modulátor/demodulátor sebességét, minőségét..
Igen igazad van ebben. De ugyanez van a GSM használók oldalán is. A legtöbb ember nem használja ki a funkciók többségét. De mégis rengetegen SMS-eznek stb. És a rádióamatőrök is legalább ennyire értelmesek/ügyesek, így használnák is.
"Kérdés, hogy ezekre a szolgáltatásokra van-e tényleges (tömeges) igény..."
Olyan nincs hogy nincs igény. Az igényt meg kell teremteni..!
Aztán átterjed más területekről is..
Amíg nem lehetett telefonről SMS-t küldeni addig nem is volt rá igény, miután a készülékek már tudták, az igény is megjelent.. ;-) majd új és új igények jöttek.
"Azt hiszem, filozófiai nézetkülönbség van közted és mindenki más között."
Inkább korkülönbség. Nem véletlenül csökken (MO-on is) a rádióamatőrök száma..
A régi 'öreg' amatőrök azért lettek amatőrök a '50- '60-es években, mert ez valami új 'korszerű', távlatokat nyitó dolog volt. Mára ebből nem maradt meg semmi. A konkurens területek fejlettebbek, a rádiózás nem nyújt előnyt, (inkább korszerűtlennek mondható), nem lehet vele eldicsekedni sem mint anno, hogy: (Pl:) "nekem rádión sikerül bármikor 1000km-re lévő emberekkel beszélnem RH-n, míg te telefonon sem tudsz.." (persze kevésbé sarkítva értsd)
Azaz aki most csatlakozna az nem kapja meg azt a lelki húzóerőt mint az öregek kaptak anno..
"12,5 kHz-es raszterral számolva 4k8 érhető el /de legfeljebb 9k6/ - erre Jáva alkalmazásokat, MMS szerű szolgáltatást tenni???? Hm....)"
A jelenlegi 2FSK (G3RUH/DF9IC) 9600bps modem sávszélessége is belefér. Egyébként az nbfm rádiók KF-je 24kHz sávszélességű, azaz max. 6kHz-es modulációs frekit elbírnak. Azaz ha 4FSK modulációra térnénk át, akár még a 9600-nál is gyorsabb adatkapcsolat is mehetne velük.. (a meglevő rádiókkal)
Azaz egy átlagos SMS (160*7bit + AX25 fejlécek) pár másodperc alatt átmenne, de a nagyobb MMS-ek is egy percen belül.
És a 3G rendszer beszéd-codec-je is beleférne (még realtime is) a 9k6-bps-be..
És ez azonos sávszélesség mellett sokkal gyorsabb az SSTV-nél (fm-en)..
"- mit is hianyolsz pontosan?"
Legfőképp az SMS hiányzik. PC és társai nélkül persze, kézből.
Ez legfőképp az állandó fm-átjátszót (háttérben) hallgató amatőröket kímélné, az állandó füleléstől hogy mikor hívják meg őket, főleg ha az átjátszó pufferelne is ha nem online az illető. (nem alternatíva a ctcss/stb zajzár..)
Tudom a PR-BBS volt hasonló, de itt 1 levélnél kevesebb is elég, de menjen a hegytető felé gyalogolva kézből is.. Vagy SOTA közben képküldés a QSO partnernek.
És hogy 9k6 adatkapcsolathoz (PR, APRS, stb) egy sima kábel elég legyen (9k6 modem, de nem hangkártyás), vagy még azse (IrDA / BlueTooth).
Nade mindez csak álom (URH-n). Más területeken (GSM/Tetra) meg ez a valóság..
"- vegyuk a Kenwood.."
A kézije csak PC-vel tudja a 9k6-ot, és se a mobil se a kézi esetén nem megoldott a szöveg begépelése, vagy egy MMS-hez hasonló kép/hang küldése PC nélkül. (SSTV, FAX stb alternatívájaként kézből/mobilból)
Naés a leglényegesebb: az elterjedtség. Ha csak neked van ilyen 1000 emberből akkor semmit sem ér az egész... Ezért jó ha haszontalan-nak látszó dolgok is vannak évekig kihasználatlanul a ketyerében.
Pl.: a WAP se nyert teret, de minden telefonba bekerült a J2ME-vel együtt.
Mamár mégis minden (csak wap-ra alkalmasnak hitt) régi telefonnal (a wap és j2me segítségével) a valódi internet-weboldalakat böngészhetem, és akár a világ bármely városának térképét megnézhetem rajtuk. Persze PC nélkül kézből utcán..
Nagyon jó szolgáltatásokat hiányolsz, elérhetőségük az URH adóvevőkön keresztül nyilván számodra hasznos is lenne.
Csak hát az élet más, mint az egyes kívánalmak. Azt hiszem, filozófiai nézetkülönbség van közted és mindenki más között.
A piac valószínűleg nem igényli ezeket a bonyolult, összetett funkcióval rendelkező szerkezeteket, ezért aztán nem is fejlesztenek hasonlóakat. Nem beszélve a technikai akadályokról (üzembiztosan 12,5 kHz-es raszterral számolva 4k8 érhető el /de legfeljebb 9k6/ - erre Jáva alkalmazásokat, MMS szerű szolgáltatást tenni???? Hm....).
Visszatérve a PTT-hez: tudod, miért nem terjed el? Megítélésem szerint azért, mert nagyon bonyolult az aktiválása, fenntartása és kezelése. Szóval macerás... Igen, ne ellenkezz! Lehet, hogy te és még sok ezren ebben az országban 1 perc alatt kivarázslod a készülék menüjéből az install processzt, de a felhasználók tömegeinek még egy egyszerűbb feladat is meghaladja a képességeit. Bonyolult, kétszintű menü, kereszthivatkozásokkal. Egyszerűen sok...
Több évtizedes tapasztalatból mondom: a felhasználónak az a jó rádió, amelyen egy forgatógomb és egy PTT gomb van. Ha ennél több a kezelőszerv, nagy valószínűséggel elkavar benne. (Nem is beszélve a GSM telefonról!!!)
Minden korábbi rendőrségi rádióbeszerzés alapkövetelménye volt a SEL5 jelzésrendszer megléte. Soha sem használták! Mire is? Minek is?...
Megint csak tapasztalat: a felmerülő kezelési hibák túlnyomó többsége az elállított CTCSS, vagy DCS miatt keletkezik (de jó nagy mellénnyel jönnek: milyen szart adtak el nekem!?). Múlt heti példa: 11 készüléket hoztak be javításra /a két ünnep között/, mert nem tudnak egymással beszélni. Eredmény: a 11-ból 10 kifogástalan, csak éppen nem keverendő össze - a kinézetre azonos formájú - VX-146 a VHF-es VX-180-al, azok pedig az UHF-esekkel (pedig antennik is más-más alakúak! Hi!)
Mindezt csak "aláfestésül", hogy a rádióhasználókat ne a saját hozzáértési szintünkkel mérjük és ítéljük meg.
A fejlődés pedig elakadt az urh iparban. Sajna. (kb. egy évtizede)
Pl: SMS(txt) / MMS(fotó+hang+txt) küldés és J2ME sincs. Nincs beépített TNC +9k6 (AX25 PR) modemes (kézi) rádió. Pedig az anno a Z80-al épített TNC2-m (+modem) mamár egyetlen (P)IC-ben elférne..
GSM oldalon a modemnélküliség a múlt évezredben volt csak jellemző, mamár töbségében a beépített modem van. URH-ban 1-2 kezdeti (régi) próbálkozást kivéve máig nincs egyetlen ilyen készülék sem (se SMS se 9k6 beépített TNC) még mutatóba se!
Bocs, de én nagyon várnék már egy kis fejlődést, hogy utolérje az Urh a (máshol már adott) Technikát..
"Valószínűleg elfelejtetted, hogy egy "sima" GSM telefon nem alkalmas erre a szolgáltatásra. Csakis a külön erre a célra gyártott eszözzel vehető igénybe."
Miről beszélsz? Egy 'régi' 'kommersz' Nokia6020 is alapból kezeli.. A mai készülékek többsége alapból tudja (bármilyen kiegészítő nélkül)..
Az árakban részben igazad van. Nem 'teljesen' függetlent kell venni hanem szolgáltatófüggőt (/SL), de előfizetés nélkülit!
Itt található a PTT egyszerű leírása pár készülékhez. Akár pre-paid kártyákra is aktiválható. Persze tudom hogy vannak hátrányai és fizetni is kell érte (~2500/hó), de sok helyen szerintem hasznos, főleg ha amúgyis megvan a telefon amit meg sem kell venni..
Árak: Nokia6021 26khuf + 2500ft/hó, és az olcsóbb URH-k is 60khuf felett vannak, pedig azokon még fényképet sem tudok készíteni/küldeni, vagy web-böngészésre sem alkalmasak (amíg ez igen).. És sok apróságot is hiányolok, ha már erről van szó, és semmibe sem kerülne: óra, ébresztés, mp3, hangfelvétel, adatfileküldés, naptár, stb.. (tudom ez csak 'parasztvakítás' de soxor jól jönnek)
Természetesen az URH létjogosultságát nem kérdőjelezem meg, csak azt hogy ez az egyedüli polgári csoportkommunikációs forma, illetve hogy az URH lenne a legolcsóbb, legjobb és legkorszerűbb.. :-)
Sajnos továbbra is azt kell mondjam, az áramszolgáltató nem preferálja az URH-t. Miniatűr PC, benne GSM-modem, és a munkautasítást írásban kapja meg az a néhány megmaradt szerencsétlen szerelő. Dokumentálni, rendszerezni könnyebb, nem kell a parttalan hosszú beszélgetéseket visszahallgatni egy két adatért. Az hogy villany később lesz, az a németet nem érdekli, majd úgy írja meg a szolgáltatási szerződést, hogy neki jó legyen. Tehát amiért nem off a téma: várható selejtezés, ?? ki tudja mi lesz a sorsa az mc2100 gm950 gp300-asoknak?
Talán - remélem - nem a topik teljes szétoffolása a téma....
Szerintem a rádiórendszerekről beszélgetni egyáltalán nem OFF. Sokat tanulok Tőletek, kül. rendszerek olyan tulajdonságairól, melyekről nem is hallottam, vagy rosszul tudtam. A spekulációitok is tanulságosak - az értelmes kérdés mindig az. Nyilván ("cserében") én is leírom spekulációimait és tapasztalataimat (jó esetben még el is különítem őket egymástól:) )
A GSM kapcsolatok azonnal tönkrementek.... Átlagban 1,0-1,9 óra kiesés 10 km-es sugarú körben.... Azon egyszerű oknál fogva, hogy a tornyok mozgásától elmozdultak a mikrohullámú összelinkelést biztosító antennák. Széthullott a link, újra kellett indítani a rendszert. (Ez pedig nem Windows XP, hogy 2 perc alatt ismét felálljon....) Fél-másfél órára az elektromos szolgáltatás is kimaradt.
Azt nem tudom, mennyi időt esett ki a GSM szolgáltatás, de: van néhány megkérdőjelezhető állítás.
a. A mikrós link kétféleképp tud szétesni: 1. Kileng a torony, majd visszaáll. Ez sima szintcsökkenés pár sec-ra. 2. A torony rengés utáni helyzete más, mint az azt megelőző. Ekkor ki kell menni és újra kell állítani az antennát. Ez tényleg 1-2 óra szervízidő
Megjegyzem egyébként, hogy az antennák 3 dB-s nyílásszöge 1-2 fok, az első melléknyaláb 15-25 dB-vel rosszabb, viszont 40 dB fadingtartalékkal terveznek. Ha a melléknyaláb melletti nyeregben vannak, még akkor is van élő, mérhető szint eszerint (csak az első pára után megszakad, ill. a link "BER-es" lesz, vagyis hibázik -a zajos összeköttetéssel analóg a dolog).
De férfiasan megmondom, én egy rengés után másképp álló toronyra nem mennék fel csak úgy. Ezt felülvizsgálni nem félóra! (Tehát nem is áll be 2 óra mulva a mikróantenna).
b. Az átviteltechnika helyreállása után a rádiókeret AZONNAL elindul (5 sec-tól 1 perc.), ha mégsem, az egyrészt ritka, másrészt hiba. Kis (pillanatszerű)megszakadás után inkább az 5 sec igaz. Szép is lenne, ha egy rossz idő (pl. zivatar) miatti kiesés után órákba kerülne a háklózatot elindítani!!
c. 3-4 órás villamos hálózati kiesést az akkumulátorok át kell, hogy tudjanak hidalni!
A GSM hálózatnál inkább túlterheltségre gondolok. Ez kelet-Bp-en bizony valóban félóráig érződött (de nekem a W. azért 2.3 próbálkozás után ment, a PGSM kevésbé bírta, Vodát nem próbáltam). Mindenesetre utánaérdeklődök, van-e valami "torony-havaria"
az összes (nem laktanyájában lévő) tűzoltó rajt sikerült visszarendelnie a Kun-nak a szolgálati helyére
Egyenes "élőben" hallgattam a Kun 80 megás bekötőjén (nekem sincs jobb dolgom Szilveszter délutánján???? Hihi!). Hirtelenjében nem is tudtam mire vélni, csak éreztem: itt valami nagy "történés" van, most érdemes fülelni.... Szerencsére csak egyetlen kéményt kellett visszabontani biztonságos magasságig...
üdv.
P.S.:
Talán - remélem - nem a topik teljes szétoffolása a téma....
Bár elméleti, hiszen vajmi kevés múlik rajtunk (és sajnos a józan észen is).
Bár ne lenne igazunk! Lásd: a tegnapi, 31-i földrengést. A GSM kapcsolatok azonnal tönkrementek.... Átlagban 1,0-1,9 óra kiesés 10 km-es sugarú körben.... Azon egyszerű oknál fogva, hogy a tornyok mozgásától elmozdultak a mikrohullámú összelinkelést biztosító antennák. Széthullott a link, újra kellett indítani a rendszert. (Ez pedig nem Windows XP, hogy 2 perc alatt ismét felálljon....) Fél-másfél órára az elektromos szolgáltatás is kimaradt.
Még jó, hogy az összes (nem laktanyájában lévő) tűzoltó rajt sikerült visszarendelnie a Kun-nak a szolgálati helyére. Miért is sikerült? Mert: a hagyományos (elavult, átjátszó nélküli) URH rendszer nem ment tönkre.... /Akkor, az első pillanatban még nem tudták, mekkora a baj (szerencsére minimális lett), ezért minden tűzoltót visszarendeltek./
Gondoljuk el, mi lett volna, ha Tetrát használnak a környéken...... (Elgondolni is rossz! Azért kíváncsi lennék a tegnapi rendőri tapasztalatokra is Gyömrő környékén!)
Pontosan ebben leledzik a lényeg. Nem véletlen, hogy Mexico a második földrengés után felmondta a Nokiával kötött Tetra szerződését. Ugyanezt tette a Heathrow repülőtér üzemeltetője (BAA), miután különleges helyzetekben használhatatlannak bizonyult a Tetra. Az ottani hálózati rendszerelemek egyes részei kerültek át Magyarországra..... (no comment).
Az alapelv követelménye kivithetetlen: akkor kell tudni a legjobban, legüzembiztosabban rádiózni, amikor baj van....
No, ennyit erről. Sajnos a gazdaság és lobbiérdek feledteti ezt a követelményt is.
Valaki hivatkozott a közvetlen kapcsolat (DMO mód) lehetőségére. Határozottan állíthatom, alkalmatlan a feladatra. Még szükség megoldásnak is gyenge. A használatban lévő eszközök TR és TM 880i mindegyike 3 Wattosak. A kézi eszközön lévő antenna egyértelműen veszteséges, a mobil (Hirschmann) antenna jóindulattal 0 dBd "nyereségű", de a bekötött (GPS/műsorszóró) du/triplexer miatt ebből is (minimum) 2 dB-t le lehet számítani..... No evvel a technikával tarts kapcsolatot direkt szimplex üzemben a kapitánysággal!!!! (a kapitányságokon 1/2-ed lambdás antennák vannak erre a célra /Maxrad Z1303 tip./, rajta 20-40 fm. H1000 kábel, ugyancsak 3W RFout) Ez több, mint lehetetlen.... Ami valóban lehetséges és nagyon jó, hogy van: a kárhelyen közel körzeti kapcsolat. Csak az a kérdés, kivel???? A rendőrségen kívül más felhasználó (aki szóba jöhet ilyen esemény kapcsán) nincsen.... Sem az OMSZ, sem a Tűzoltóság, sem a katasztrófavédelem, sem az önkormányzatok, stb.... senki sem..... kivel is tudna együttműködni a rendőr???? Legfeljebb a másik járőrkocsival, KMB-ssel. Hm... Tudjátok mit? Jó, hogy nem történt nagyobb baj.
Doky:
Ami a GSP PTT / analóg URH dolgot illeti. Jól látod az elfogultságomat.
Logikádban csak egyetlen "bibi" van. Annak idején, amikor megjelent a PTT, mi is arra vetettünk, hogy tarolni fog a csoportkommunikációban. Ezért elindultunk abba az irányba, hogy szerződéses partnerként mi adjuk el a PTT szolgáltatást. Megismerkedtünk a technológiával, a működéssel, a berendezéssel (akkor még csak egyetlen tipsú végberendezés volt). Hasznos volt a tanulmány. Néhány röpke hét alaltt kiderült számunkra, hogy zsákutca.
Valószínűleg elfelejtetted, hogy egy "sima" GSM telefon nem alkalmas erre a szolgáltatásra. Csakis a külön erre a célra gyártott eszözzel vehető igénybe. Annak gyártási a darabszáma viszont nagyságrenddel kisebb, mint az analóg, hagyományos URH adóvevőké. Vagyis: drágább. Sokkal drágább. Tehát pont fordítva van, mint állítod. Azt írod, a statisztikák állításodat támasztják alá..... :) Én még nem találkoztam olyan statisztikával, ami igazolná igazadat. Valóban, a GSM penetráció gyors ütemben nő. A PTT szolgáltatásé viszont egyáltalán nem.
Továbbá az az állítás sem igaz, hogy a hálózatfüggetlen GSM telefonok (ami ettől még nem alkalmas a PTT-re) olcsóbbak lennének, mint a hagyományos URH adóvevők..... A tények nem ezt mutatják. Lásd például az akciós (sima GSM) árakat: http://www.nokia.hu/akcio_bp_polus.html de még inkább itt:
Huhhhhh...Apja, de nagyon restellem magam! Lehet, hogy felületes voltam a leveleim átnézésekor. Sajna mát volt egy két szomorú esetem, amikor is a beérkező levelek "spam" szűrőjében elkerűlte figyelmem a valódi levél. :-( Lehet, hogy megen ez történt velem. Örülök viszont a következő alkalomnak! :-) És mégegyszer: Elnézést! Öreg Csóka
Szevasz Öreg Csóka! Küldtem Neked a múltkor egy levelet a mobiltelefon-számommal, de nem reagáltál. Összepakoltam egy szatyor cd-t, mindenféle finomságokkal, hoztam is magammal Tbányára, hogy majd az ünnepek között akad valami idő egy kirándulásra Tárkány Citybe... Amatérské Radio, RT, QST, QEX évfolyamok, HAM-programok, ilyesmik. A mai napot viszont már lekéstük, reggeli előtt vettem be egy dózis vezetésgátlót a boldog újesztendő reményében, így ma már szigetelő vagyok, nem vagyok vezetőképes, Hi. Hajnalban megyek haza, de egyből dolgozni. Majd egy másik alkalmat összehozunk, addig bővül a repertoár is. További boldog újévet kíván a másik öreg sch.
Az, hogy pl. a TETRÁ-ban is van közvetlen kapcsolat. Ez is megoldható a hasonló rendszerekben. (Nagycellás rendszerről van most szó pár száz MHz környékén, nem az 1-2GHz-es tartományról.)
"Mindben verik a mai GSM kütyük az urh-t. Tudom ezt Te mint urh forgalmazó sosem ismerheted be, és azok sem akik az urh üzemeltetés területén dolgoznak, (mivel ellentétes lenne az érdekeikkel)"
Akkor, amikor van valami "bazmeg" egy nagyváros közepén, és egyszerre van ott mindenki: rendőr, tűzoltó, mentő, gázos, vizes, villanyos, PV, NBH, akkor szerintem a külön, független URH a nyerő. De én nem értek hozzá, csak gondolom, hogy a legközelebbi bázisállomás jól bedugul. Vagy nem?
Én a polgári felhasználásról beszéltem (vízmű, közút, stb) és nem a rendvédelmi szervekről amikor a PTT-t és a GSM-et említettem.. Emiatt teljesen egyetértek veled hogy a kettőnek nem azonos igényei vannak.
A 8796-ban volt, hogy egyéb okok miatt úgyis van nekik GSM telefonjuk, és azt használják (dédász), emellé akkor felesleges urh-kat venni / telepíteni / üzemeltetni. Mostis megoldják sima telefonhívással, amit kibővíthetnek a GSM-PTT vel készülékvásárlás nélkül. Így amint mondtad ez a célnak már megfelel, és a legolcsóbb is (ha nem kell új urh készüléket venni)..
Aztán összehasonlíthatjuk a készülékek súlyát, méretét, tudását, árát...
Mindben verik a mai GSM kütyük az urh-t. Tudom ezt Te mint urh forgalmazó sosem ismerheted be, és azok sem akik az urh üzemeltetés területén dolgoznak, (mivel ellentétes lenne az érdekeikkel) de a statisztikák ezt mutatják. Egy 10éves időszakra: a gsm/tetra (cellás) prezentáció nő, az urh stagnál vagy csökken.. az eladások számában is..
Akárhogy nézem olcsóbbak is.. (egy hálózatfüggetlen nemtámogatott gsm és egy urh árát megnézve) a többi nem számít.
Szerintem nyilvánvaló az is hogy 900MHz-re kisebb (rezgőkör) méretek adódnak mint 160MHz-re. Így a készülékméretek kisebbek. Magyarországon >9millió gsm felhasználó van és század annyi urh-s így a készülékgyártás hatékonysága egyértelmű. (Kínát nemis említve)
Há-há! De van ütközéskezelés! Hasonló az "aloha"-hoz. Ezért érkezik meg a csomag egyáltalán, csak őrűlt lassan. Érdemes volna azért összefoglalnunk az előnyöket-hátrányokat az új és a régi modulációs eljárások között, lehet hogy még mindíg több előny marad a 80 éves mellett.
Örülök, hogy a téma ekkora vihart kavar, ugyanis nem vagyok már "áramos". Viszont a jelenlegi cégem szerepelt a NOL-ban, mint a legnagyobb vesztes.(igaz, semmi közöm nem volt hozzá) http://www.nol.hu/cikk/428983/
Nekem más a véleményem, ettől még lehet, hogy tévedek.
Szerintem nem jó ragaszkodni egy 70éves rádióadás-tecnológiához. Szerintem ahhoz kell ragaszkodnni, ami a feladatnak már, a pénztárcának pedig még megfelel. Sem az eddigi analóg, sem a most kiépülőben lévő Tetra nem felel meg ennek az alapvető követelménynek.
Jelenleg a GSM/3G már gyufásdoboz méretű (0,1kg) készülékei lehet hogy jobban segítik az embert a munkában mint a 4x nehezebb/nagyobb kézi urh-k.
Ne tessék megfeledkezni a rendvédelmi szervek (készenléti szolgálatok) speciális igényeiről - amelyeket a készülékekkel, mint végberendezésekkel szemben jogosan támasztanak. Mechanikai strapabíróság, vízállóság - összességében: MIL standard 810 klf. eljárásai, a nagyon különböző külső és rejtett kezelők, segédberendezések huzzákapcsolhatósági követelményei (tűzoltók gázban-tűzben, titkosszolgálatok, kormányőrség, vízügy, BV, stb.) NAGYON különböző igényei szerint!!! Ezen igényeket egyetlen 3G-s GSM rendszerű eszköz sem képes kielégíteni.
"Ami univerzális, az semmiben sem az igazi!" (A Tetra végberendezések sem.)
Szerintem a GSM/3G-n (pl: a PushToTalk funkció) egyszerűen helyettesítheti kis csoportok rádióforgalmazási igényeit.
Több szempontból sem igaz az állítás. Ha igaz lenne, már réges-régen elterjedten használnák, elterjedt volna világszerte (többek közt a jelzett készenléti feladatokra is). De nem terjedet el, nem is használják, mert használhatatlan!
1. A készenléti-rendvédelmi szervek nem tehetik ki magukat az egyirányú függőségnek egy gazdasági vállalkozással szemben. (A Tetra hazai kialakítása is sántít, de ez még a szigorú fékekkel teletűzdelt szerződés miatt elviselhetőnek tűnik.)
2. A PTT felépülési ideje erősen változó, általában több, mint 2-3 másodperc. A legtöbb csoportkommunikációs alkalmazásban ez megengedhetetlenül nagy késleltetés! (és ez minden egyes adásra kapcsolásra érvényes, ha a delay idő lejárt!) Gondoljuk el, mi történik egy mesterlövész irányításakor, amikor a tized mp-ek is lényegesek. Vagy csak egy egyszerű darukezelő "vezénylésekor": oda is üti az emelésben lévő gerendát a ház oldalához! :(((
3. Egyetlen trönkölt rendszer sem (a Tetra sem!) képes egy cellán belül elegendő csatornaszámot biztosítani előre nem látott, kis földrajzi kiterjedésű események bekövetkeztekor. Ha pedig egy cellán belül kell a csoportot felépíteni: létrejön a káosz! Sok példa van rá. Gondoljuk el: ilyen üzemmódban annyi csatornát (időrést) kell biztosítani, ahány üzemben lévő készülék van a csoportban - egy cellán belül! Lehetetlen. Kiakad, összeomlik a rendszer.
És olcsóbbak is (ha tönkremegy munka közben) mint egy urh rádió.. (a tömeggyártás miatt)
Nem olcsóbbak - illetve az analóg készülékek nem drágábbak, sőt. Ne tévesszen meg, mennyiért árulják a szolgáltatók a GSM telefonokat. Nem annyi az áruk. Több. Lényegesen több.
Tényleg: a Tetra is (mint technológia) már elég öregecske, mi lesz az utóda?
Szőrözve: nem technológia, protokol. Nagyonis fiatal! Egy alig 10 éve egységesített protokol egyáltalán nem öreg. (V.ö.: a légi hírközlésben csaknem 80 éves modulációs rendszert és protokolt használnak - már vagy az 5. technológiás eszközökkel, és még csak szóba sem jön a csere.... mert bőven kielégíti az igényeket!) Csak éppen rájöttek, hogy messze nem elégíti ki a valós igényeket. Van még Tetrapol, Dimetra, stb.
Remélem, nem haragszol, hogy kiveséztem gondolatidat és ellenkeztem azon tételekkel, amelyeket én másképpen látok.
Nem fenyeget a veszély. Soha, ismétlem: soha nem keverhető össze a készenléti szervek (egyébként - jelenleg még - nagyon szar) Tetrája a magán szférával! Nem is erre hozták létre...
Amire meg létesítették/tik, arra pedig nem alkalmas....
A rendszeredhez te értesz (=én nem) De ez talán nem az 1.2kb/s hibája, inkább az "ütközés kezelésé" Vagyis több felhasználó a csatornán, ezt vagy kódsorral elválasztani - kódolás és rádiótechnika, vagy a számítógéphálózatokban ismert token -es vagy hasonló módszerrel.
De innen költség-haszon, hogy mit teszek le, ill. mennyibe kerül a továbbfejlesztés
Távjelzés, távmérés, távműködtetés témában valljuk be rendelkezik hiányosságokkal az 1200 b/s-os adatátvitelű rendszer. Leginkább akkor, ha mondjuk több távadón jelenik meg ugyanaz a jelzés (egy gólya nekirepül a 20-as távvezetéknek). A gyakorlatban fél óra mulva jelenik meg a diszpécser monitorán a fáziszárlat jelzés, mivel több TMOK is észlelte, és a nyugtatáviratot egyik készülék sem kapta meg.
Arról nem is beszéltem, hogy a készülék ami benne van, használható másra is, ezért lopják 10-esével. Gondolom, hogy GSM modullal már nem lesz ilyen egyszerű a dolga a tolvajoknak.
"erre az "SMS-szerű szint", 2G, 2.5G (EDGE) 100-150 kb/s-a elég a GSM-ben (vagyis a TETRA-ban is)"
A tetra nem tud ekkora adatátviteli sebességet. (jelenleg) A 100 kb/s nak a harmadánál kevesebbet tud, de nem is kell több, csak a pontosság kedvéért írtam.
A TETRA kb 15 éves találmány. Már 1996-ban készült a magyar lehetőségeiről egy tanulmány.
Ha a TETRA utódján gondolkodsz: 3G (vagyis CDMA moduláció, ATM átviteltechnika, IP-s forg. irányítás, valami efféle...) jöhet szóba.
A kérdés az, hogy a leváltó mivel tud többet a FELHASZNÁLÓ szempontjából. Kell-e egy külön zárt hálózat videotelefonálásra és szélessávú adatátvitelre?
A videotelefonra akkor, ha a civil felhasználók ehhez hozzászoknak, s igénylik. Hogy ez mennyi idő, arról egy marketingest kérdezz (olyat, aki TÉNYLEG érti a szakmáját, nem valami díszköcsögöt).
A szélessávú adatátvitelben szkeptikus vagyok. Az adatforgalom nagy része már ma is szemét, sejtésem szerint (oldalszín/keret/betűtípus-leíró csicsák, reklámoldalak, ill. filmek letöltése miatt van a mai sáv.szél igény). A zárt hálózaton a "lényegnek" kell terjedni (lakcím, körözési adatok, ill. térképvázlatok, NÉHÁNY arcfénykép*) - erre az "SMS-szerű szint", 2G, 2.5G (EDGE) 100-150 kb/s-a elég a GSM-ben (vagyis a TETRA-ban is). Legalábbis mai ránézésre. De lehet, hogy itt is nőni fognak az igények.
*Az arcfénykép szerintem jobban tömöríthető, mint az átlag jpeg kép. Ugyanis az arc is biomerikus azonosító, azaz néhány ponttal leírható (persze ez valamivel több, mint az ujjlenyomat). Mindez feltételezi, hogy a felhasználó oldalán IS OTT VAN a feldolgozó software.
Szóval az adatátviteli igény itt még csökkenhet is.
A térképvázlat is jól tömöríthető, erre már régi (10-15 éves) matematikai-térinformatikai módszerek vannak (még fraktálokat is bevetnek a tömörítés érdekében) - persze erről eléggé keveset tudok (lényegében felsorolásszerű ismereteim vannak)
Szerintem nem jó ragaszkodni egy 70éves rádióadás-tecnológiához.
..legalábbis akkor ha több embert és jobban akar valaki kiszolgálni mint az 1940-es években elegendő volt..
Csak akkor érdemes ragaszkodni a használatához, ha már ki van építve. Új cégeknek nem. A legolcsóbb infrastruktúra a már kiépített (de még nem végtelen szervízköltségű)
A régi rendszernek felajánlott forgalom meg csökkent, mint írtam, változatlan kapacitás (lehetőség) mellett. pont a TETRA meg a GSM viszi el (egyébként nagyon helyesen - olyat tudnak, amit az URH nem)
Az, hogy a technológia 70 éves, még nem baj. Kereket használsz? :) 10.000 éves technológia. De van nála jobb, ez a GSM cucc (TDM mod, SAW szűrős bemenetű, cél IC-vel feldolgozható) tényleg kisebb, titkosabb, trönköltebb. És főleg: nagyobb a sorozatszám, ezért olcsóbb (civil és profi kb. uazt használja)
Szerintem nem jó ragaszkodni egy 70éves rádióadás-tecnológiához.
..legalábbis akkor ha több embert és jobban akar valaki kiszolgálni mint az 1940-es években elegendő volt..
Jelenleg a GSM/3G már gyufásdoboz méretű (0,1kg) készülékei lehet hogy jobban segítik az embert a munkában mint a 4x nehezebb/nagyobb kézi urh-k. És olcsóbbak is (ha tönkremegy munka közben) mint egy urh rádió.. (a tömeggyártás miatt)
Szerintem a GSM/3G-n (pl: a PushToTalk funkció) egyszerűen helyettesítheti kis csoportok rádióforgalmazási igényeit. És működni fog a gödör mélyéről is, a város másik végében levő munkatársal is.. Nameg nem minden cég építhet ki rádióhálózatot és átjátszókat. Aki kiépít azis csak 1 beszédcsatornára, ami már két munkacsoport esetén is kevés lehet, ha szinte folyamatos dumakapcsolat kell..
A cégeknek a mobiltársaságok biztos fognak mindig megfelelően vonzó kínálatot biztosítani amiért érdemes lesz GSM/3G-t használniuk.. Aztán amellett az analóg URH már valóban (ahogy mondtátok) háttérbe szorul. Én azt mondom nem bánkódni kell ezen hanem kihasználni az ezzel járó lehetőségeket..
Tényleg: a Tetra is (mint technológia) már elég öregecske, mi lesz az utóda?
Ezt a 900/1800 témát egyszerű megoldani. Korlátozni kell egy ÉSSZERŰ összegre a használatot, majd használják a belső rendszert (TETRA vagy analóg URH), amikor lehet.
Pesszimizmus bekapcs: Persze, ahogy a német tulajokat ismerem, az ésszerű összeg 987 Ft lesz, részletes számla hívásonkénti indoklással (akkor ott nem ment az URH, nem volt lefedettség, stb.)
Más: volt egy értelemzavaró zárójelezésem: Másfelől viszont úgy gondolom (talán tévedek, inkompatiblis), hogy a levetett rendőrségi URH (kézi és átjátszó)képez tartalékot. Tehát olcsóbb üzemeltetni
Így jó. Kérdés: Szerinted lennének-e kompatibilitási problémáka levetett rendőrségi és a használt közmű URH-k között?
Én most a dédászos szemszögből nézem, ugyanaz pepitában. Levetett kézi és mozgó van bőven minálunk is az "átszervezések" miatt. A Tetra az adatátviteli protokollja révén lenne kedvező, az "eseménytorlódás"-okat korrekten tudná kezelni, nem úgy mint most. Jelenleg a szerelők többsége a 900 / 1800-at használja, hiába van ott az autójában az URH. Tényleg úgy érzem, hogy elavúlt a technika velem együtt.
Semmi biztos. (Még az aláírt szerződés sem biztos, de az is messze van, ha jól tudom.) Ezek távlati terveknek tűnnek, s ebből kifolyólag valamiért a hálózat bővülése is felmerült.
Hogy a bővülés pontosan mit jelent (a diszpécserszámot, az állomásszámot TRX-eket vagy a rendelkezésreállást, tartalékutakat), azt nem tudom; s nem is értem, hisz ez kivételesen olyan hálózat lett volna, amit leraknak és 20 évig üzemeltetnek.
Hogy mi indokolja, hogy a közművek átálljanak, szintén nem tiszta. Egyfelől az átjárhatóság könnyebb LEHET (diszpécser ill. TETRA kpt. szinten, nem kell alközpontozni, majd bemenni a PSTN-be, vagyis egy Matávos kapcs.kpt-ba) Szintén plusz a digit forgalom lehetősége.
Hogy titkosítandó-e az ÉMÁSZ-os (stb.) szerelők forgalmazása? Ugyan minek (gondolom buta fejjel).
Másfelől viszont úgy gondolom (talán tévedek, inkompatiblis, hogy a levetett rendőrségi URH (kézi és átjátszó)képez tartalékot. Tehát olcsóbb üzemeltetni
Harmadrészt ott vannak a frekimegfontolások (kiürül a 160MHz), többletforgalmat nem hinném, hogy generálnának, de elvinné a sáv
A rövidhullámú rádiózáshoz is erősen utánhangolt a rövid kis pár méterek drót. A rádiók kimenetén nagyon komoly variométeres matcher volt, ami leillesztette. Ezek a rádiózásban máshonnan is ismert megoldásokkal dolgoztak, de hihetetlen finommechanikai "computerek" intézték.
A hosszabb drót antennák vagy rövidhullámú rádióhoz tartoztak, vagy a közép-hosszúhullámú rádióiránytűhöz. Az óceánok fölött amíg nem volt műhold, RH-t használtak. Az Automatic Direction Finder nevű iránymérő viszont ma is sok kisgépen használatos. Ez 150 kHz és 1600 kHz közti földi adók irányát mutatja a pilcsinek. Vannak irányadók sokfelé telepítve, de a műsorszórók is tájékozódási pontok. Erre kell a hosszabb drót.
Az USA-ban más alacsonyfrekis rendszer is volt külső madzaggal.(LORAN)
Ma már erősítős kisebb pálcaantennák is vannak, ha csak vételre kell.
:-) nincs le-beszélni valóm, csak megemlítettem mint infót, ami elsősorban a kereskedelmi repülésre vonatkozik ... lehet, hogy sport- és hobby-repülőknél ez rugalmasabb ... és persze ha Miskolc felett ment el a moszkvai járat, a pilóta (a korábbi reptérparancsnokunk) ritkán állta meg, hogy a helyi frekinken le ne szóljon néhány üdvözlő szót.
Sok érdekes és hasznos hozzászólás hangzott el a rep.rádiózással kapcsolatban.
Engem ezekután még az is érdekelne, hogy a repülőgépeken alkalmazott antennák tekintetében van-e fejlődés? Régebbi orosz gépeken lehetett látni-filmen- a gép "farka" és a pilótafülke között kifeszített "long wire"(hi) antennát. Ma is alkalmazásban van még ez a tipus? A dolog azért is érdekes lenne, mert sokan vagyunk antennaépítés tekintetében helyhiánnyal küzdő amatőrök, és ha repülőn már alkalmaznak jó hatásfokú és kis méretű antennát az segítene a mi gondjainkon is.
Elég rég tanultam repirányítást (néhai HA5AM Emmer János tanította a rádiózási részét), de úgy emlékszem, hogy a repülőgépek egymás közti kommunikációja úgy általában véve tilos. Ha mégis indokolja valami, akkor a földi repülésirányítás engedélyével szabad.
OFF Érdekes nyelv a magyar :-D A személykocsi és az autó nem mindíg jelent egyet. A képen látható viszont többszobás QTH-nak is használható, ami pedig különösen előnyös, hogy mobil is lehet. :-D
Ennyit a kínálati oldalról. A keresleti oldal A használat kinek marad? Taxisok, futárok/HELYI áruszállítók, bizt őrök. Tud még valaki valamit? (a rep.sáv kivétel)
Logisztikában pedig hol akar még több cég megélni itthon? Bár kommunikálni talán volna mit (úgy értem, lehet fejlesztés, ezáltal kereslet
NyugatEurópa egyes területein már komoly gáz a frekik hiánya, még a 8,33-as rendet beszámítva is.
Ez itthonra biztos nem igaz.
AZ NMT rendszer leállításával felszabadult kb 2x5MHz sáv 450MHz környékén azóta is üres.
A kormányzati 400MHz -s linkeket (átlövéseket) is " a napokban" kapcsolták le (pár éven belül, ha jól tudom)
A TETRA üzemelésével a 160/450 MHz -s átjátszókat le lehet kapcsolni. Ez első körben a rendőrök, tűzoltók, mentők. Szállingóznak hírek a közművesek (víz- gáz, elektromos) esetleges csatlakozásáról is. Elvileg ez (mint trönkölt rsz.) kisebb sávon visz el ugyanakkora beszédforgalmat (+ az adatlehetőségek)
Nem tudom, hogy életben hagynak-e régi átjátszót (lehet benne logika, legalábbis amíg a technika kifutja magát), de a sávok ürülnek 100MHz felett.
A HDTV elterjedése szintén sávtakarékosságot eredményez Európában (470-860MHz között, de akár 170-230MHz is szóbajön).
Ez mind a jól használható URH (nem zavar be a "rendellenes távolsági terjedés")
Hát bizony szégyen ez a módja a rádiózásnak... De új, másra még nem használt sáv se nagyon van, legfeljebb sok gigán. Itt csak olyan lehetne, ami a világ minden részén szabad. Ilyet meg nehezen lehetne találni. A jelenlegit meg tovább is kellene használni, amíg egy új felfejlődne. Elég nehéz olyat kitalálni, ami a kis UL, vagy vitorlába is jó és GAZDASÁGOS, meg a Jumbót üzemeltető nagyok számára is ad lehetőségeket. A derékszíjasok már rég UHF-ben nyomulnak, ott kísérleteznek is más adásmódokkal, digit adatátvitellel. De ott van suska.
NyugatEurópa egyes területein már komoly gáz a frekik hiánya, még a 8,33-as rendet beszámítva is.
Én is azt hiszem, hogy a túlhaladott AM üzemmód életben tartásának nem műszaki, hanem gazdasági okai vannak. A fónia üzemmód a legegyszerűbben ezzel indulhatott el, és soha nem jött létre egy egyezmény a rendszer gyökeres megváltoztatására, pedig ötletekben nem volt hiány. (tudomásom szerint FM nem, de SSB és magasabb frekvenciák használata felvetődött) A kompatibilitás itt is vezérfonal volt, mint pl. a fekete-fehér / színes TV esetében. Bár az AM rengeteg finomításon átesett (audio processzor, 85 - 98% modulációt tartó áramkörök, önteszt és védőáramkörök, datacom és SelCal lehetőség stb.) de alapvetően mégis hagyományos rendszer fennmaradását és foltozgatását főleg az európaiak erőltették. A szegényebb országok vagy cégek szintén kerülni akarták a tetemes költségeket. Az amerikai gyártóknak más javaslatuk volt, (úgy emléxem, hogy valamiféle trönkölt rendszer) és kicsit elnézően mosolyogva beszéltek a bevezetett modifikációról. Azért megcsinálták ezeket az átalakításokat ill. új készülékeket. Most szerintem egy "vihar előtti" csendes periódus van, de az informatika, a műholdak és a mobiltelefonok fejlesztése során túl sok tudás, tapasztalat, alkatrész és lehetőség halmozódótt fel ahhoz, hogy a jelenlegi helyzet konzerválódjon. Persze az is lehet, hogy az egész URH kommunikáció a telexgépek és a rövidhullámú összeköttetések sorsára jut - elavulttá, feleslegessé válik?
OFF: Dezső a dollár neve a szlengben. Egy régi barátom amikor valemilyen külhoni valutát nem tudott megjegyezni, csak helyi baszás néven hivatkozott rá.
Azért, hogy pl. a Ferihegyen lévő irányító az ország bármelyik pontjára tudjon beszélni. Meg igen sok gép csak 2-300 méteren kolbászol. Jelen példában nem is egymással kell tudniuk inkább kommunikálni, hanem a tájékoztatóval.
AM az szegény, ezer sebből vérzik is, de a történelmi adottságok miatt nehéz lenne változtatni. Egy mai műszaki embernek eszébe nem jutna ilyen rendszer. De! A repülésben egy 20-30 éves gép teljesen átlagos. A benne lévő rádiók se olyan "eldobható " stílusúak. A fő piac, az USA. Ott többszázezer!! kisgép repül AM-el. Jól el is vannak.
Az adásvégi reccs már rég megoldható, mint ahogy milliónyi rádióháló együttél vele. Még a gyújtásból eredő zajok is csökkennének FM-ben. A hangminőség is jobb lenne. De annyi gépet átépíteni még a nem csóró jenkiknél se lehetne. Egy átlagos kis reprádió 1000-1200 Dezső. Egy közepes 4-5000. Egy nagygépbe való több tízezer. A legkisebbeket leszámítva 2 db van a fedélzeten.
Az AM-nek gondolom a legnagyobb előnye az FM-hez képest hogy nincs az adásvégi csattanás (fm zajzár lezárás hangja), egy ilyen szolgálatnak ezen tiszta hang a legfontosabb, minden más műszaki dolog másodlagos.
Így van . Mivel szimplex a dolog, a magaslatokon levő átjátszók különböző frekiken dolgoznak, de össze vannak kötve úgy, hogy a hang eljut egyikből a másikba. Pl. Budaörs fölött beszólok 128,95-ön. ezt egy vevő veszi, dróton továbbítja Kőrishegyre. Ott a vétellel egy időben elindul az adó és rákerül a hang. Itt kisugárzásra kerül 125,5-ön is és egész Dunántúl hallja.
Elnézést a tudatlanságomért, de ezt nem értem, hogy ha nem vagytok azonos frekin akkor is tudtok egymással beszélni? Vagy az a rádió teszi ezt lehetővé ami a körzetben fixen dolgozik?
Abszolut pontos, kimerítő ismertetés. Annyit tennék hozzá, nem szoktak túl nagy távolságot használni. Rendszerint több körzetre van osztva a légtér, mindenütt más a freki. Ezek esetenként össze lehetnek átjátszókkal kötve. A kisgépes forgalomban (vitorla, UL, sportgépek) 3 frekit használnak. Ha nincs nagy nyüzsi, ezek össze vannak kötve. Így ha 128,95-ön rádiózok az ország közepén, ez a 125,5-ön Nyugat-Magyarországon vagy 133.00-n Kelet-Magyarországon is vehető, tudok beszélni az ott reppenőkkel.
Az URH rep.sáv jelenleg 118÷136,9833 MHz tartományban van, hagyományosan AM modulációval. Kissé meglepő lehet a második szám: az alapvetően 100, majd 50, és végül 25 kHz-es csatornatávolságot - rasztert - a forgalom növekedése miatt néhány éve tovább finomították: megharmadolva 8,33 kHz a jelenlegi csatorna távolság. A beállítható frekvenciák nem egyenértékűek, a 25 kHz-es "régi" frekvenciák megtartották a régi sávszélességüket adó és vevő oldalon, ezeket a nagyobb sávszélességet igénylő adat továbbításra fogják használni. Az újonnan kialakított frekvenciák kiválasztásakor a vevő keskenyebb, (kb. 3,6 kHz) kf szűrőre kapcsol, adásnál is csökkentik az elfoglalt sávszélességet. A nagygépeken 30W a legnagyobb szokásos teljesítmény, és 2 vagy 3 készüléket használnak. 5W már elegendő (kellő magasságban) az országhatártól Budapestig terjedő megbízható összeköttetéshez.
AM az már igen régen. Már a II.VH-ban is így rádióztak. Persze egy repklub gépeiben nem annyira voltak rádiók... Csöves, telepes persze volt. A fix állomások 100 W körül, a gépek 1-2-vel max. Nem tudom mekkora a nevezett táv, 100 km talán reális lehet. Az akkori telepes technikával talán.
Érdekes, hogy mennyivel később kezdték használni az FM üzemet, pedig még egyszerűbbek is a dolgok abban a világban.
A repsáv akkor is a 120 MHz-es volt, ami most. Ha FM lenne, még a használatos technikákra is lenne tippem, a kor technikájának ismeretében, de az AM-es repsávos gépeket nem ismerem.
Egyáltalán nem kunszt ez a távolság, főleg repcsiről egy komolyabb bázissal. Jó technikák már akkor is voltak, a repcsi magasan volt, a reptéren meg gondolom jó antenna. Azt, hogy milyen frekin ment, nem tudom, a teljesítmény meg a gépen néhány tíz W, a bázison esetleg néhány száz W lehetett.
Ma du. a "2x2 néha öt" című filmet nézve eszembe jutott, hogy vajon az 1954-ben repült vitorlázó vagy motoros gépeken milyen rádió lehetett,(freki,teljesítmény??) amivel a magas Tátrából is tudták tartani a kapcsolatot a dunakeszi repülőtérrel. (Vagy ez csak mese?)
Ha valaki esetleg tud erről a témáról valamit, szóljon hozzá kérem!
Kaptam egy Barátomtól Karácsony alkalmával egy szívhez szóló üdvözletet. Engedelmével "forvaldolom" Nektek. Ím a link ahonnan letőlthetitek, mert kicsit hosszú! (18 mega. Kicsik a póstafiókok! Ezért kűldöm így.)
http://www.zsomborgyorgy.hu/karacs01.wmv
Töltsd le türelemmel, és kapcsold be hangszóróid! Megéri.
Inkább csak passzív olvasója vagyok a fórumnak de gondoltam most felteszek ide egy hirdetést hátha valaki segít majd....szóval....keresem gyüjtőként megvételre vagy cserére az alábbi régi adóvevőket:
- Storno Viscount (csöves, erről másolták a BRG FM10/160-at) - Storno CQP500 - Storno CQP600, CQM600 vagy CQF600 - Storno CQM700 vagy 700a - Storno CQP800 vagy 800U esetleg 800US - Storno CQM900 (további jelölései: CQM911x vagy 966x) - Storno CQP4000 - Storno CQM5000 - Storno CQM5500 (árulták Motorola MC-Micro néven is) - Storno CQM6000 (árulták Motorola MC-Spectro néven is) - Storno CQP7000 - Storno CQP8000 (árulták Motorola HT800 vagy P210 néven)
továbbá keresek bármilyen Storno tartozékot, mikrofont, kezelőt, antennát, hangszórót stb :)
CSERE is érdekel, nézdd meg az eladó vackaim listáját: http://v431151.atw.hu
Sajnos otthon most nemigen van netem igy nem tudom olvasgatni a fórumot, igy ha válaszolsz, kérlek a következő vonalakon teheted meg:
Üdv LUCIFER! Leendő QTH-m: TÁRKÁNY Ez Bábolnától Kisbér fele irányban 6Km.-re van. Ha dobsz egy mailt a publikus címemre, természetes válaszolok a pontos lakcímemmel. És nagyon köszönöm! Öreg Csóka
Apja! Nagyon köszönöm! Karácsonyi ajándék! :-) Azért az 5LQ féle feldolgozáson is "rajta vagyok". (Eddig még nem pattant vissza kérő levelem. :-) ) Öreg Csóka
Szkennerem nincs, ezért lehet, hogy az oldalt lefotózom, és azt küldöm el mint óriás mellékletet. De csak az ünnepek után lesz rá módom. A vevőpanelon azthiszem csak az első három körben kell kondit cserélni. Az adósokszorozó panelon, már nem lesz a helyzet ilyen egyszerű. Torzításmérődnek és NF milivoltmérődnek feltétlenül lennie kell. A löketmérőt és a szignált már nem is említem, az olyan egyértelmű. Ha, mint említetted, a kvarcok még megvannak benne, akkor próbáld ki műterhelésen hogy egyáltalán működik-e a készülék. Igen sok problémát okozott béergééknek a kerámia kondenzátorok törékenysége, nehogy beleszaladj ebbe a zsákutcába. Sok probléma volt még az az átvezető szűrő, a benne lévő ferritmag zárlatos szokott lenni, és ha több oszcillátor egység volt benne, akkor egyszerre mentek, hatalmas kavarodással, vagy egyszerűen a kimenő hangfrekit földelte le.
Üdv Dzsonszii! Kösz a reagod. A készülék átalakításáról itt a neten is elérhető egy leírás. Ime:
http://ha7hq.atw.hu/
HA7HQ Pali OM-ék készítettek hozzá egy szintézert, ami a 144MHz.-re történt áthangolás után alkalmas a 10W teljesítményével a forgalmazásra FM üzemmódban. Az összes problematikám, hogy az említett honlapról valami oknál fogva nem tudom letölteni az ott lévő tudnivalókat (valószínű az ott lévő fájl-formátumokat nem tudja a gépem megnyitni), és így lényeges dolgokat, mint pölö a nyák.-ot (Tango.PCB) és a hex formátumu Amtel progit. És ami alapvető lenne: Maga a 301-es kapcsolási rajza is hiányzik. A mazohizmusom meg akkora az ügyben, hogy van igéretem nagyon barátilag egy átalakított, szintézeres 301-esre, ennek ellenére dreszírozom magam, mert van már kellő műszerezettségem (akár szkópig bezárólag), és időm is. Mivel "HOMEMADE" a/v építését is tervezem, a szinti megépítése gyakorlat lészen a későbbiekre. Az az igazság, hogy a sk. berendezések értékesebbek szememben, mint a gyári profi készülékek. (Igaz azok minőségét csak közelíteni lehet. De már volt szerencsém akár jobbat látni is mint gyárit. A jobb az volt, hogy többet tudott a készülék! :-) ) Ha a fentebb leírt problemáim megoldásában tudnál segíteni, nagyon hálás volnák! Békés, boldog Karácsonyt, és BUÉK! Öreg Csóka
Heló! Ezek a frekik az áramszolgáltató frekijei voltak, élveztek némi védelmet a kizárólagosságuk folytán. Voltak hozzá alkatrészeim, de mindtől meg kellett szabadúljak helyszűke miatt. Mindegyik vevőpanelhez volt (van?) rajzom, de ha rám hallgatsz nem kínlódsz vele. Komoly műszerezettség kell a behangolásához, nem elég egy MSA10.10. Drága lesz bele a kvarc is, nem fogja megérni. De ha mégis a mazochizmus lesz úrrá rajtad, tudok tanácsokkal segíteni, 87-98-ig volt rendszerben a dédásznál ez a tipus.
Üdv "hegymenet"! Bingó! Itt volt róla szó. Nekem adódott, hogy nyák témában kicsit "frissítsek"! Whitebird olvtárs adta ezt a kipróbált, és jó ötletét a 8498 hsz.-ében. Köszönöm, hogy megerősítetted, ill. konkrét megoldást is adtál a kivitelezésre. "Ismétlés a tudás atyja!" Öreg Csóka
Ez év november vége felé ment a topic-on egy nyákrajzolással kapcsolatos téma.
Nem olvastam ugyan végig mindegyik hozzászólást, de ha valaki még nem ajánlotta volna, mi régebben nyákrajzolásra a háztartási boltokban ma is kapható fekete szinű kályhacsőlakkot használtuk igen kiváló eredménnyel. A toll egy üres fém golyóstollbetét volt, amiből ki kell szedni a golyót, és egy vékonyabb tekercselő huzalt kell a helyére bedugni. Ennek az elhelyezésével (a vékonyabb részben), illetve vastagságával lehetett a lakk áramlását szabályozni. A lakk igen jól ellenállt a meleg vaskloridnak is, és finom rajzolatokat lehetett vele csinálni. Én szintetikus hígítóval hígítottam és mostam le a panelt a maratás után, de volt, aki a nitrohígítót jobbnak tartotta. A panelt rajzolás előtt le kell smirglizni. Ha még ez a módszer nem volt ismert, remélem tudtam valakinek segíteni, de ha már ajánlotta volna valaki akkor elnézést kérek.
Akkor már minden világos! VHF-es duplex rádióról van szó. A tipusszám utáni 160-as jelzi a sávot, a D pedig, hogy duplex. Ha rádióamatőr célra akarod használni, kell még bele egy antenna kapcsoló áramkör (elektronikus).
Szintézer ügyben inkább keresd '5LQ Jánost (teljes hívójel/HA/+kukac+frímél.magyar)
Szia "HG4I"! Bár Gyuri OM.-nek írtam részletesen magánban a segítsége révén, látom Ti is tudnátok hasznos infókat. Nos a készülék általam felderített "leírása": Adat-tábláján a következők: BRG FM 301-160D, ZS 79-916/-P, 844557. Egy másik táblácskán: Egy jelképes "bot-antenna" jel, tőle elfelé irányú nyilacska (adásirány?) a számokkal:164.925, 164.700 "Vissza-nyil" (vétel irány?) 159.925, 159.700 , több adat nincs. (Gondolom én, ezek az üzemi frekvenciák.) A készüléket kidobozoltam. Az egyik BNC aljról jövő koax egy négykörös sávszűrőbe megy be. Ebből a jel egy olyan panelra kerűl ahol van kettő döbö 10.7 MHz.-s filter, mellettük leárnyékolva valami rezgőkörős ák. (Látható az árnyékolás furatából a hangoló-mag.) A panelon több darab tranzisztor van. Úgy véltem itt kellene lenni az újkori konstrukciókban lévő MC3359 IC.-nek. Van két meglehetősen "szellős" panel, egy alul, egy felül amiken egy-egy db "gyanúsan" oscillator van. Ezek a panelek az üres helyeken számozva vannak egész 12-ig. Azokon a helyeken ahol le tudtam venni az árnyékolás tetejét ott a következőket látom. Oldalt: A bejövü tápfesz van elosztva átvezetőkön. A bemenő szűrőkörrel ellentétes oldalon két panel van még. Az egyik jellegzetesen HF.-re utaló panel, rajta két db uA747-es IC.-vel, pár tranzisztorral, és egy pár végfok tranzisztorral. (BD pár?) A mellette levő panelon négy BFR tranzisztor és a köréjük épített sok árnyékolt rezgőkör. A hűtőborda közvetlen közelében pedig szintén árnyékolva lehet az adórész végfoka. Ebből a koax a másik BNC aljra megy. (Gondolom én, mivel ez egy leforrasztott árnyékolás, így természetes nem bontottam meg.) Ez mellet van a tápfesz bejövő rész. Hát ennyi. Öreg Csóka
Köszi; én (csak) a technikai részére _gondoltam erősen_. Puding a hibás: pár percre el kellett mennem a géptől ( a rezsó még nem csatlakozik a netre ) mikor visszajöttem már lett fimom pudingom ( csoki+eper ) de elfelejtettem, hogy nem írtam le amit gondoltam.
Megelőztél. "Kicsit hasonlít a zsebtelefon-függetlenítéséhez." Ez azért kicsit durva, a telefonfüggetlenítés kicsit más jogilag. (számítógépes csalás és szoftverbűncselekmény) Nehogy valami hozzánemértő ember alá lovat adjál ezzel.
Az URH amatőr sáv 144-146 MHz és 432-438 MHz nálunk, sok más országban 430-440, de az USA-t most itt hagyjuk, ott még feljebb van. (ott mindent máshogy csinálnak). Alapesetben egy amatőr rádió ezeken a frekvenciákon ad/vesz. Újabb rádiók már vételben kinyitás nélkül is tudják a 13.. 144-174 és a 400-470 MHz-es sávot. Adni viszont nem tudsz vele ott, ezért szokás kinyitni. Régebbi és mostani bizonyos típusú rádiókat vételben is ki kell nyitni. 174 és 470 felett televíziós műsorszórás van, ott már nem kell mit venni. Most, hogy sokan illegálisan tartanak üzemben PMR446 sávra ilyen amatőrrádiókat , fontos paraméter, hogy nyitott legyen. Röviden ennyi, az RH sávos rádió CB sávra nyitásáról már nem is beszélek.
Szia! Nyitott == ( az adott frekvenciatartományban ) működőképes, ott tud venni illete adni. Például az egyik rádiót a gyárban úgy gyártják, hogy az 130 és 174 MHz között működőképes. Amatőröknek viszont úgy árulják, hogy csak 144 és 146 MHz között működik. Egy jól irányzott billentyűkombinációval vagy külső programozóval vagy forrpákával ( rövidzár / szakadás a processzor környékén ) rávehető, hogy a teljes tartományban működjön. Ez a kinyitás illetve kinyitott rádió. Kicsit hasonlít a zsebtelefon-függetlenítéséhez. 1001001 de Gábor
Sokszor olvasom egy-egy HAM-rádió meghirdetése alkalmából, hogy a készülék ebben és ebben a frekvencia sávban "nyitott". Kérem világosítsatok fel egy kezdő amatőrt, hogy ez pontosan mit jelent. Köszönöm!
Minthogy az fm 301-eket itt gyártották(tuk) Salgótarjánban,biztos,hogy hozzá tudok férni-az első vagy második negyedévben. Csak van egy probléma: a régebbi,vagy az új változat kellene? Az újabbnak a vevője MC3359-re épül...
Szervusz! A 301 tudtommal nem jelent meg,de gépkönyvek forognak közkézen. A hozzá gyártott szintézert megnézheted a hasix fórum-on. (saját építésű készülékek,azt hiszem '7HQ írása.
Üdv Barátim! Megvan a 250W-os, HGL alapu UV-lámpa. Fúlosan! Holnap próba, aztán élesben...Majd megírom, hátha valaki hasznára lészen.... :-) No, további, ismételt kérés, segítség gyanánt: A 8652-es hsz.-emben kértem segítséget BRG FM 301-es A/V ügyében. Szükségem volna legalább a forrásra, mert barátilag előkeresik a kapcsolási rajzát, az átalakítás leírásait, valamint a hozzá készűlt szintézert is, csak a dátum szerinti megjelenések időpontja kéne, hogy hol keressük? (RT, RTÉK) Tudnátok segíteni? Nagyon megköszönném, és: MINDENKINEK KELLEMES KARÁCSONYT, ÉS BUÉK! Öreg Csóka
De az is megoldás (tapasztalat ft60 nál) hogy megveszed lomexéknél a csatlakozót tán van 150huf is akár..szépen befogod a legközelebbi esztergába
Én befogtam a kérdéses csatlakozót egy satuba, és finomreszelővel méretre igazítottam. Ez talán egyszerűbb, és ugyanúgy célravezető. De ha van otthon elfekvőben egy műszerészeszterga... :-))
Szia ! A régi Nokia headseteken(3310 stb ) valóban négypólusú, de 2,5 mm-es csati van, ami ugye nem jó.A boltban kapható 4pólusú 3,5mm-es jacket természetesen esztergálni vagy reszelni kell picit, gondoltam ez magától értetődő. Persze legjobb hozzá a gyári cucc, de ugye abban nincs semmi kihivás....
De az is megoldás (tapasztalat ft60 nál) hogy megveszed lomexéknél a csatlakozót tán van 150huf is akár..szépen befogod a legközelebbi esztergába és leoldalazol a talpából kb 1 milit és csodáknak csodája wowzi lesz a dolog (az az műxik). A vx7est nem ösemerem de nem kizárt hogy ott is jó ez a mutatvány. Pl szinkron kábelt sem érdemes venni ft60hoz (horrorért) mivel igen kíváló kapcsrajz van annak elkészítéséről...progi meg van ingyenes lásd ft60 commander és tsai. Alaktrész árban meg valahol 500 huf környékén mozog csatlakozóstul varianyákostul mindenestül.
HG4I! Köszönöm az észrevételt! Mint kiderült nem lényegtelen, hogy nálam egy FT-60 játszik. Hozzá a hangfrekis adapter (CT-44) dukálna, csak hát az ára miatt még erősen győzködni kell magam. Addig keresek Nokia csatit, akár egy eredetit is. Üdvözlettel: Szőnyeg
Pontosan. A VX-7 esetében igencsak be van süllyesztve a dugalj. Ha arról a négypólusú dugóról leköszörülnek mindent, akkor lehet csak belenyomni a helyére. Az meg több munka, mint venni egy gyári belecsavaróst.
Már többször próbálkoztunk. Nem jön össze. Az ok mechanikai jellegű. A V-1R-től eltérően a VX-7-hez menetes végű, 4 pólusú 3,5 mm-es jack dugó szükséges!
A normál 4 pólusú bár látszólag rendesen belemegy (jobbik esetben), az első mozdításkor kontakthibát fog okozni, a másodiknál kicsúszik. Rosszabbik esetben be sem ér a vége a helyére. Itt tized mm-ekről van szó!!!!
Úgyhogy a leírás szerinti mechanikai kivitelt nem ajánlom. A kapcsolástechnikát nem néztem meg, de sz nem nagy durranás amúgy sem.
Jól értelmezted , persze kicsit eltúloztam a dolgot , különben tényleg így hívják a "plug and play " ( ez naggggyyyon tetszik :-) ) amatőröket .
Nem akarok senkit megsérteni persze , nem azt akartam írni , hogy mindenki bunkó aki drága cuccot vesz , hanem inkább arra szerettem volna kilyukadni , hogy nem a készülék teszi az embert , hanem a vele végzett munka .
Egyébként vásárláskor érdemes nagyon körülnézni , mert olyan árkülönbségek vannak , hogy csak na .... Van amit valahol drága pénzért adnak , máshol meg csak ipari hulladék .
Persze akinek számolatlanul van pénze , az költsön csak bátran .... jusson belőle másnak is :-))
Sziasztok! Az említett 4 pólusú jack dugóval melyik mobiltelefon headset rendelkezik? Tudja valaki pontosan? Talán valami régi Motoroláknak volt ilyen csatlakozójuk. Nekem csak az olcsó kínai csatlakozót sikerült beszerezni, ami nem illeszkedik olyan biztosan. Szétcsavarhatósága miatt a keresztmetszete is nagyobb a kábelra fröccsöntötteknél, ezért az aljzat porvédő fedőjével sem fér meg. Arra is gondoltam, hogy veszek egy olyan gyári kábelt a rádióhoz amit eredetileg digit üzemmódokhoz a hangkártyához való összekötéshez szántak. De az ára láttán felébredt bennem a vadász ösztön...
Régi mobiltelefon headsetből könnyen elkészithető, a PTT a mikrofon meleg ágába legyen kötve, a mikrofonnal sorosan. Vagy ha egyszerűbb: PMR rádiók headsetéből kialakitani,ekkor csak a 4 pólusú dugóra kell forrasztani a madzagokat és kész. Sok sikert !
Udv mindenkinek! A WinDRM-et,HamDRM-et hasznalja valaki?Tegnap kiserletezgettem vele de sajnos csak a Live hangkartyammal ment,16Vibra nem tetszik neki:( Olyan progit keresnek ami atalakitana a felvett audio wavjat TX wavva.(nem lenne minosegromlas 2 hangkari kozott.)Azt utana barmilzen proggal le lehetne jatszani adaskor(pl.WinMP) Tehat nem lenne szukseg folyamatos beszedre adaskor(foleg ha fel oraig nem hall senki),maradhatna a prog vevo uzemmodban.Adaskor az elore elkeszitett pl. Cq-wavot le lehetne jatszani. A demod PMR-en,VHF-en ment,CB-n neha.
Üdv "schlumberger"! Nem értelmezed félre. Én sem vagyok német anyanyelvű, -Georg Wolf alias nevem ellenére- csak tanúltam annó. A "steckdose" valóban konnektort jelent. Gondolom ez olyan, mint a "plug end play". :-) Ezt is több helyre lehet százasra értelmezni. :-)) Öreg Csóka
de pl DL földön steckdose amatőrnek hívják az ilyet ,
Nem egészen az ilyet: az én olvasatomban azokat hívják így, akik nem vesznek forrasztópákát a kezükbe, nem építenek semmi ketyerét, hanem mindent készen vesznek, hogy csak be kelljen dugni a konnektorba, azaz a steckdose-ba. Én nem vagyok német anyanyelvű, lehet, hogy én értelmezem félre... sch.
Köszönöm a pontosítást. Én még nem éltem akkor, így csak a gyanakodásra futotta. Fél évre letiltott klubállomást viszont magam is láttam - 3500KHz alatt adott valaki általános hívást és valamilyen külföldi szolgálat zokon vette...
Üdv " flt" Barátom! Én meg Pista Barátom "urban legend"-jét erősíteném! Nem kellet a történethez "ellenség kép"! Feljelentés, ahogy írod. Akkor úgymond figyelt az összes erre illetékes. A bemérők, meg mondhatom a szakma "krémje" volt. És gondolom, némileg többen voltak létszámilag, mint manapság, mert akkor nem fordúlhatna elő napjainkban, az amit a szomszédos topikon belinkelek ide:
Két kocsival, egy-egy méréssel már meg is volt nagyjából az "illegális" helye. Aki abban az időben "döngette a rezet", tette ezt annak tudatában, hogy "HALLGATJÁK". (ÉRTSD: Lehallgatják.) Namost egy ifjú lelkes (mert ez is jellemző volt korunkra) a rádiózással alig ismerkedő kis srác könnyen "lukra futott", főleg ha a gondolatai, vagy a véletlen sikere alapján pölö a "Kossuth Rádió" hullámhossza közelében nyomta a CQ-t! Ez, akkor egy ilyen világ volt! Arról nem is beszélve, hogy a SZER zavarása ellenére én a legjobb magnófelvételeket a "TEANEGER PARTY" ala Cseke László műsórból az "ML-vevő"-ről (Ez volt a FUG adó melletti vevőnk a HA9KPE-n.) csináltam! (Egy asszem "Szikra" fantázia nevű orsós magnóra.) Persze, ahogy mondod: Semmi sincs kizárva! Öreg Csóka
Nem akarok durván válaszolni, mert óhatatlanul ellened irányulónak éreznéd, és szégyellem is kicsit a reakciómat, hogy agyonvágom ezt a szép érzést, de annyit megjegyeznék, hogy szerintem ez a történet valószínűleg feljelentéssel kezdődhetett, leginkább névtelennel, és amiatt járhattak véletlenül arra a híradósok (miközben a Szabad Európa Rádió zavarásának hatékonyságát ellenőrizték), hogy aztán az éberségükből legenda, de legalább egy újságcikk lehessen... :-) Mint amikor a kocsmáros a sarokban békésen átjátszózó amatőr miatt kihívta a rendőröket, hogy biztosan kém... De persze semmi sincs kizárva.
Sziasztok! Tudtok-e róla? Az 50-es években ólvastam a "Viharsarok" című újságban a következőt. A Honvédség zavarelhárító egysége, elfogott egy 13 éves illegálisan működő amatőrt. Járták az országot a mérőkocsival, és az egyik faluban távíró adásra lettek figyelmesek. Bemérték az útcát, és a házat ahonnan jött az adás. Bementek és egy paraszt bácsit találtak, aki éppen a malacait etette. Elmondták miért jöttek. A jó ember nem értett semmit, erre kérdezték, hogy van-e családja? mire ő, igen van egy fiam. Merre található a gyerek? Válasz, fönt van a disznoól padlásán, ott vacakól állandóan valamivel. Főlmentek az illetékesek, és nagy csodálkozásukra látják, hogy a kisgyerek nyomogattja a zseblámpa rézcsatlakozóból készített billenttyűt. Összeszedték a berendezést, és elvitték a gyerekkel együtt. Majd a központban vallatták, és addig-addig faggatták, mignem kiderűlt, hogy nem a NÉP ELLENSÉGE. Csupán egy jó eszű gyerekről van szó, aki tökéletesen tud távírózni, és megtanúlta a Q-kódókat, és a forgalmi röviditéseket, mindent amit az amatőrőknek akkór tudni kellett. A vége az lett, hogy adóengedélyt kapott, és így már engedéllyel használhatta a telepes adó-vevőjét. Ez azért maradt meg bennem, mert talán az egyettlen jó dolog volt amit abból az időből ólvastam. Hát, ezt ólvastam én annó! Elnézést, hogy zavartalak benneteket az emlékeimmel! Minden jót mindenkinek! Pista
Azert mert pl az illeto emberkén keresztül ítélik meg a "normális" rádióamatőröket ...
De azért is mert leszólnak engem - csak ilyen gagyi cuccod van vazze - annyira bunkó meg nem vagyok , hogy elküldjem valahova ...
( Legfeljebb többször nem jön hozzám - black list )
Ja meg a péknek mondják el , hogyan kell kenyeret sütni ...
Ha meg a gyári csati kilazul akkor meg amerikába küldik a rádiót javítatni ...
Ha legközelebb találkozol vele rákérdezel mi van a rádióval akkor a válasz : á az a gagyiság nem érdekel , most a sziklamászás a divat
( értsd úgy , hogy rutinos sziklamászóknak mutogatja a legújabb GPS-ét --- amit ugyan csak bekapcsolni tud .... )
Na az ilyen " amatőröktől " herótom van , erre ugrok , de nem vagyok ezzel egyedül itt sem , de pl DL földön steckdose amatőrnek hívják az ilyet , bizonyítva , hogy ez világjelenség .
Nem a lényeget veszik észre a rádiózásban , hanem azt keresik mivel tudnak még feltűnősködni , kitünni a csordából ...
Ha valakit ezzel megsértettem , bocsánatot kérek , de ez a sok év alatt kialakult véleményem ...
Egyébként ismersz engem ( egy picit ) , illetve vannak közös ismerőseink ....
Valóban,a bankjegyvizsgáló amit használunk,nem az eredeti csővel működik. Nem akartam senkit félrevezetni. A csőtipus ugyanaz, (f4t5) de nincsen rajta fekete bevonat. Elnézést kérek!
Szervusz! Kénytelen vagyok egyetérteni. : ) Fenntartom azonban,hogy az esetek többségében sokat árt;többet,mint használ. A falról visszaverődő hang és egyéb szöszmötölések már nem hordoznak plusz információt,bármennyire is növelik tkp. a kimenőszint átlagát. Ellenben fölöslegesen " eszik" az RF energiát. Érdekes,hogy ezeket füllel nem is lehet észrevenni,ill. nem úgy,mint a mikrofon. Ezért "bocsánatos bűn" a drágább rádiókon a monitor üzemmód. Mindezekkel együtt sokan képesek rondán szólni.Olyankor "nincs mese" "mikrofont kell cserélni-drágábbra..."
Egyetértünk, van mit ezen is megvitatni. Anélkül, hogy mélyreható hírközléselméleti vitába bocsátkoznánk és egyetértve avval, hogy a túlkomprimált jeleknek az érthetőségre káros hatással is lehetnek - tehát a gyakorlat oldaláról igazad van; mégis vitatkozni kényszerülök veled és részben Airband barátunkkal is.
Teljesen más egy FM kézirádió és egy SSB adó esetében a HF jellel szembeni elvárás. Mert mi is hordozza az információt az SSB/SC jelben (függvényben)? Semmi más, mint a null-átmenetek (a függvény x tengelyen vett 0 értékei). Annak pedig az amplitúhoz csak kevés köze van, hiszen pontosan azok a pontok hordozzák az információt, amikor az amplitúdó nulla! Ehhez képest kell a redundáns résznek határozottan NEM-nullának lennie. Minél szignifikánsabb a kettő közötti különbség (értsd: minél nagyobb az átlagos amplitúdó), annál jobb az érthetőség - feltéve persze, hogy "tiszta", eleve nem torzított HF jellel modulálunk. Nos ezért fontos az átlag teljesítmény "emelése" a dinamika kompresszorokkal...., ezért lehet "távolabbra" beszélni érthetőbben...
Nos, kissé (nagyon) leegyszerűsítve ennyi a véleményem, remélem egyetértünk. Abban bizonyára igen, hogy ésszel használva a kis segédáramkört, javítja az "esélyeket".
Ha valaki nagyon szereti a Mónika show-t, és neki az jelenti a nap fénypontját, mikor azt megnézi, akkor miért gond az, hogy a lehető legjobb minőségben akarja élvezni?
Részben egyetértek , de amikor a dinamikakompresszor a szokás szerinti beállítás szerint üzemel akkor a szünetekben szépen jön a végfokventillátor ...
Az a végfokventillátor , ami az általában túlhajtott végfok csöveket hűti . A csöveknek átok a dinamika kompresszálás , a pihenő- idejüket veszi el ....
Eredeti levelemben inkább arra akartam utalni , hogy van olyan emberke aki sok-sok tizezer forintért vesz olyan mikrofont amit évente egyszer használ , amikor a karácsony környéki szabadsága alatt üdvözli az ismerősöket .. A év többi részében meg státusszimbolum ( vazze mekkora nagy rádiós vagyok ezt a mike-t nézzétek meg ... )
>>Ja,meg lehet sámlira is tenni a TV-készüléket,meg lehet venni a bolban TV-asztalt >>is...végeredményben ua a tv képet fogod látni.
Lajos , igazad van . Esztétikailag nem szép a dolog , de szerinted érdemes plazma tv-re beruházni annak aki csak a Mónika show-t nézi ??? :-)))
Jól tudod,hisz az egy "izzólámpa" ami üzem közben is világít,minthogy ő tkp. a "fojtó". Letört búránál ezt rövidrezárod és kész. Amelyikőtök kalapácsos elkövető,javaslom a satuban szorítást-csomagolópapírban.
Én sokáig HGLI-t használtam búra nélkül, aztán szereztem spec fénycsöveket, utána azt használtam (UA a típus ami a gyári levilágítókban van). Ma már rendelem a paneleket. Megnéztem. de a fénycsövek feliratát nem tudom már elolvasni. A fénycső sokkal jobb, mert nem fűti a panelt, kisebb teljesítményű, gyorsabb, mert a megfelelő hullámhossz jön belőle.
A higanygőz is megteszi. A HMLI (folytó nélküli) nem jó, a HGLI a jó, búra nélkül, folytóval.
A germicid cső is biztosan jó, a bankjegy vizsgáló, disco UV cső viszont úgy tudom nem az igazi. Nem az a hullámhossz ami kell.
Igaz, mindez 7 éve volt, azóta lehet változtak a lakkok.
"Germicid-lámpa" néven árulnak 15 W-os UV fénycsövet, én tavaly vettem, 40 cm-es arnatúrával, fojtóval, gyújtóval 2000 Ft-ért. Nem emléxem már a pontos címre, de elõkeresem.
Mielőtt széttöröd: Úgy tudom, a fojtó nélkülinek nem szabad letörni a buráját, mert a belső előtét ellenállása úgy van kitalálva, hogy levegőn elég. Javítsatok ki, ha rosszul tudom!
A higanygőz-lámpára csak rá kell egyet csapni kalapáccsal. Naná, majd reszelgetni. :-) Aztán eltüntetni a cserepeket. Szabadban természetesen. Környezetszennyezés rulez. Inkább a megvilágítás egyenletessége a gond. Én egyébként EPROM-ot töröltem vele. A fojtótekercset ne felejtsd el!
Közben eszembejutott: Mi lenne,ha vennél négy darab kis bankjegyvizsgálót? Ebben 4W-os fénycső van,és komplett lámpa,csak 6V kell neki. Árban ugyanott vagy,mint egy db 8W-os fénycső. A bőrre,szemre ez is ugyanolyan veszélyes!!
Üdv Dr.usza-Bátya! Valóban,lehet kapni,nem feltétlenül germicid célra. És úgy lehet járni vele,ahogy Gábor írja. A Conrad-nál pl. 8W-os 4000 és 5000Ft,de vehetsz komplett levilágító készüléket.(75eFt vagy 85eFt,attól függ :4x8W-os vagy 4x15W-os kell) Ugye,hogy jó lesz ott a higanygőz-lámpa? Míg régen iparszerűen gyártottuk a nyákokat jól működött az,semmivel sem rosszabb,mint a gyári,bár igazán 15...20perc után él igazán. Akkor viszont 2..2.5pec bőven elég exponálni.
Üdv Barátim! Bocs, ha unnátok: Nyák készítés: Már a konkrét megvalósítás elött állok a fotolakkos eljárás megvalósításában. Egy dolog még megoldatlan. Én a megvilágítás ügyiben lemaradtam a HGL lámpából készített UV lámpa készítésnél. (Üvegbúra lereszel, stb...) A problemám, hogy ezt már alig lehet kapni, meg macerás, és a nagy teljesítménye ellenére kevés az UV-fény. De hadd ne mondjam, olvastam valahol, hogy direkt UV sugár kibocsájtására alkalmas pár tíz watt teljesítményű, a nyák megvilágítására alkalmas lámpákat -fénycsövet(?)- lehet kapni. (Igaz, valami fertőtlenitésre szolgál.) Valaki, aki "guru" a témában, kérem kicsinyt segítsen! Köszönetem: Öreg Csóka
Vitatom,hogy erről nincs mit vitatkozni! : )) Ha arra használják a kompresszort,ahogy írod,addig nincsen baj. Csakhogy túlzásokba szokott esni szinte mindenki. Ennek a végeredménye az,hogy a beszéd-mint kváziperiodikus jelfolyam dinamikaszűkülést szenved. Ez igenis rontja az érthetőségét. Úgyhogy inkább legyen az átlag hangerő halkabb...Nem beszélve arról,hogy a beszéd szünetekben a kompresszor "csutkára húzza" az erősítést. Ekkor nagyszerűen lehet hallani az op lélegzetvételét,a készülék veltillátorát,vagy a szomszéd szobából a tv-t-mindezt 50..100Wattal csúcsokban. Ettől van nekem herótom,meg attól amikor egy ilyen jellegű adásra kiváló vételjellemzést adnak,anélkül,hogy megkérnék az állomást: ugyan,kapcsolná át egy picit a "PROC"-gombot. Egyebekben nagyjából egyetértünk. 73! Gyuri
Kár ennyire belemenni a témába, mert szinte rögtön szóba kerültek a különböző üzemmódok, ill. a hozzájuk kapcsolódó áramkörök.
A második bekezdésben írtak igazak, de: amitől az általad írtak úgy működnek, az még csak véletlenül sem a mikrofontól lesz olyan minőségű, hanem attól az áramkörtől, aminek a bemenetén ott fityeg a mikrofon. Persze, léteznek gagyi mikrofonbetétek (akár dinamikus, akár kondenzátor, akár elektret, vagy netán szénmikrofon), ez kétségtelen. Azokkal már az elektronika sem tud mit kezdeni.
Azt a folyamatot, amit leírtál, már nem a mikrofon fogja végrehajtani, hanem a különféle áramkörök.
Én mikrofon alatt szigorúan csak a mikrofonbetétet értem. Egy átlagos kézirádióban milyen mikrofon van? AudioTechnika, vagy más profi cucc? Aligha! Mechanikusan sincs rugalmasan felfüggesztve, mint a stúdiómikrofonok, és legfeljebb csak egy hártyavékony szövet védi a "belefújástól", azaz inkább csak a portól. Mégis, a legtöbb kézi tcvr "hangja" igen jó érthetőségű. Az adóra jutó jel szintje, modulációja, dinamikája, tisztasága azonban nagyon is az elektronikán múlik. Az pedig alapvető, hogy egy mikrofonba nem méterekről, vagy túl közelről beszél bele az amatőr. Megfelelő távolságból, egyenletes hangerővel beszélve a legtöbb "mezei" mikrofon használható jelet szolgáltat - amit aztán ki-ki az igényeinek megfelelően formál tovább (RH-SSB, URH, akármi).
Nem akarok tovább "amatőrködni", szerintem így is érthető a gondolatmenetem. Azt meg, hogy valamennyire konyítok a hangtechnikához, Szegecs topictárs szerintem minden további nélkül igazolni tudja.
Sajnos ezt a masinát nem ismerem, azaz nem emlékszek rá. Milyen rádió ez? Mikór tudnál indúlni az amatőr frekin? Ha hamarabb találkozunk, adtam volna egy Veszprém rádiót ingyen. Az augusztusi találkozon adtam oda egy srácnak, hogy eltudjon indúlni az amatőrködéssel. Van az egyik barátomnak egy FM10/160-as készüléke, ő nem használja, hátha odaadná. Utánna nézek a dolgoknak. Minden jót! Pista
Mert olyanra gyártják. :-) Amúgy tudom, hogy mire lennének képesek. A 100-200Ft-os patronok nem szólnak túl jól, bár előfordult már, hogy vettem hasonlót számítógéphez, ami kifejezetten kellemes volt. Nincs baj velük, csak kellemesebb, ha egy kicsit a mélyebb hangok is jelen vannak.
Egyébként van egy szintén egyértelmű példám: az ellenállomás mellett nagy a QRM, fütyülés, géptávíró stb. hallatszik. Kompresszorral jobban lenyomja a vett állomás a rádióm AGC-jét, nemcsak a ritkás csúcsokban, hanem beszéd, a szavak halkabb szakaszaiban is, amiből van elég, sőt, még a lélegzetvételek alatt is, tehát a zavaró hangok halkabbak lesznek, és helyettük inkább azt hallom, akire kíváncsi vagyok...
Szerintem túlmisztifikáljátok ezt a mikrofon kérdést. Nyilván a Zeneakadémia nagytermében nem egy dinamikus mikrofonnal fogják felvenni a koncertet, de a CB/URH/RH rádió limitált átviteli sávja miatt szerintem felesleges túl nagy feneket keríteni a dolognak... A lényeg, hogy alacsony legyen a torzítás, és ne legyen extrém a frekiátviteli karakterisztika. Ennek a két követelménynek a mikrofonok nagy része megfelel.
A mikrofon hangszínéről nem is beszélve, mert igaz ugyan, hogy a beszéd megértéséhez csak egy adott sáv átvitele szükséges, de az emberi hang összességében, vagyis a hangszín fontos tényezője a kommunikációnak, és örömet tud okozni, ha pl. egy kevésbé sávhatárolt dinamikust használunk, és nem elektret-mikrofont, de abban is sok különbség van, hogy a nemkívánatos zajokat mennyire csillapítja, hogyan viselkedik egy-egy eszköz. Az pedig már gyártmány és pénz kérdése. És ahogy mondtam: mivel ezeket nem lehet egy-egy skálán ábrázolni, mert bonyolultabb annál, sokféle megoldás születik.
Erről nincs mit vitatkozni, mivel nagyon egyszerűen ki lehet próbálni, hogy az olyan beszéd, ahol a halkabb részek fel vannak erősítve, érthetőbb, messzebbre elhallatszik (és igen, ebben az átlagos kimenőteljesítmény növekedése is szerepet játszik), ráadásul kényelmesebb vele az élet, mint nélküle, mert nem táncol pengeélen az, aki beszél, hogy se túl halk ne legyen, se túl ne vezérelje az adót. Ha nem vagyunk túl halkak, _valami_ úgyis komprimálni fog (a durva vágásról nem is szólva), és akkor már inkább egy olyan fokozat, aminek az a dolga. Vagyis mindebben nem a kereskedelem a ludas (legfeljebb a visszhangban... de még annak is van köze a kompresszióhoz, csak másként), hiszen minden igazi amatőr megépít életében jó néhány tápegységet, elkey-t, kompresszort, antenna-illesztőt, és tapasztalja a különbségeket - hogy csak a fontosabbakat említsem.
Márpedig SSB esetén csak tudományosan szabad és kell! Lehet-persze-próbálgatni is ,de mellőzni kell azt a sok ostobaságot és tévhitet ami kering a témában. Őszintén,hány dinamikakompresszort hallottál,ami valóban javította az érthetőséget? (tapasztalatom szerint az amatőrök 80%-a be sem tudja állítani ezeket. Azt hiszi több az átlag kimenőjel,akkor érthetőbb. Frászt!) Az rf-vágókról hasonló véleményem van,azzal együtt,hogy tisztességes adónál felesleges. A visszhangosító pedig egyszerűen gyermeteg.. A dilettantizmust pedig ne szemléljük megértéssel;minden egyénnek kötelessége a személyes fejlődés,amatőrnek pláne. De,ha csak a kereskedelem diktálta fél vagy negyed műszaki műveltség a trendi,akkor nem is szóltam.
Egy olyan üzemmódban, ahol az érthetőséget, az áthidalható távolságot nagyban befolyásolja a moduláció - SSB -, és nehéz egyértelműen, tudományosan kijelölni, mitől is lesz a lehető legjobb, annyiféle variáció létezik, ott bizony jelentősége van a különféle rafinériáknak a mikrofon átviteli karakterisztikájában, a beleépített elektronika - kompresszor, RF-vágó, visszhang stb. - tulajdonságaiban, így a körülötte kialakult felhajtást legalábbis megértéssel kellene szemlélni. Arról nem is szólva, hogy egy-egy szebb készülékhez öröm egy-egy szebb kivitelű mikrofont használni. De nyilván túlzásba lehet vinni.
Üdv Barátim! Baráti alapon kaptam egy BRG 301 FM készüléket. Szeretném ezt alkalmassá tenni 144 MHz-ra, hogy minél elöbb köztetek lehessek. Sajna nincs irodalmam a kapcsolási rajzáról, és az átalakításáról 144-re. Kérlek Benneteket, hogy valami formában segítsetek a fennt említet problema megoldásában. Vagyis várok nyílvános mélemre csatolmányként kapcs. rajzot, leírást, és az ezzel a készülékkel kapcsolatos minden leírást, tapasztalatokat. Köszönettel: Öreg Csóka
Nyitott szemmel kell járni, ez valóban igaz. A börzés mikrofon árakon én is fetrengtem... Főleg amikor a zsíros, dzsuvás, kopott kézibeszélőért kértek 14-20 ezret... :)
Én pl. legutóbb egy autóbusz-bontóból hoztam el 2db BEAG MD-14-es mikrofont. Amikor megkérdeztem a szakikat, hogy mennyibe kerülnek, a következő választ kaptam: "Ezek? Rakd el, és vidd nyugodtan a p***-ba, mert nekünk aztán nem kell".. :)
A szolnoki találkozón kb. 30-szor jártam végig a börzét mikrofon után kutatva. Végül kiszúrtam egy kis méretű, feltehetőleg PMR-hez való mikrofont. Gondoltam, hogy az nem lehet olyan drága. De mikor közölték velem az árát - "alku nélkül" -, akkor pontot tettem az ügy végére. Annyi pénzért, amennyiért a legtöbb mikrofont árulják - akár börzén, akár kereskedésben - már egy olcsóbb stúdiómikrofont is simán meg lehet venni. (Dolgoztam pár évet a médiában, képben vagyok az árakat és a kínált minőséget illetően). Erősen töröm a fejem egy PC-hez való fejhallgatós mikrofon átalakításában, mert minőségben ezek zöme is megfelel amatőr célokra. A beszéd spektrumát minden, manapság kapható mikrofon átviszi, a többi már csak a körítésen múlik. (Aztán majd jön DJ Szegecs, és rácáfol - ha van mire. Elvégre, ő a stúdióguru, HI!)
Szvsz a CB-khez kapható szimpla mezei dinamikus mikro(po)fon teljesen jól műxik.
És ezt a "mezei" kivitelűt hol lehet kapni? Ugyanis az ötlet már bennem is megszületett, de pl. a találkozókon kínált különféle mikrofonokért eléggé irreális árat kértek...
Szvsz a CB-khez kapható szimpla mezei dinamikus mikro(po)fon teljesen jól műxik. Veszel a lomexnél vagy mittoménhol 4polusú 3.5 jacket, a mikrofonba átforrasztod a ptt-t hogy az a mike kört szakítsa meg (ha esetleg nem úgy lenne) és kész is van....utánna ez a mike igen sok jézuban kiválóan fog muzsikálni (vagy akár rikofunkban) Ha köll hogy hangot is szórjon akkor kicsit bonyibb mert rakni kell egyet a mike tokjába....de van ottan hely. Én inkább kis fülest használok mert az jobban elnyomja a külső zajokat. Így az egész töredékébe kerül egy eredetinek...és meg van a buherálás öröme :D
Segítség,segítség! Pár hónapja vettem a hm...-bazárban BFR91 és BFR96 tranzisztorokat. Ezek to-50 tokban vannak,egyik piros,a másik sárga csíkkal. Igenám,de melyik-melyik? ?
Kevés az nekik, négy csatorna, semmire nem jó (csak átjátszóba), az angolok meg fillérekért árulják az ebay.co.uk-n. Angoloktól vettem anno én is fillérekért kettő rosszat a mi 70 centis átjátszónkba. Az egyik végfok hibás, az a vevője, a másiknak meg vevő hangfrekis gondja van, az meg az adója. Így olcsón kijött.
Múlt hétvégén jöttem befelé Kaposvárra, Taszár környékén láttam az út mellett egy kinyitott (látszólag felfeszített,deformált) ajtóval rendelkező TMOK-t. Gondolom az is benne volt a körben.
Heló, sziasztok! Tudod Gábor honnan vannak ezek a rádiók? Lopják az e-ontól. Múlt hétvégén 9 darab TMOK-t törtek fel, kilopva a PM100-ast és az akkumulátorokat. Úgyérzem hogy a magasan kvalifikált rendvédelmi szervünknek is illene már mozdulnia.
Szervusztok! Nos,a NHH-nak igenis -bejelentés esetén-hivatalból kötelessége eljárni. Ehhez azonban ismeretlen tettes ellen feljelentést kell tenni. Lehetőleg minél több információt össze kell gyűjteni (időpont,irány,zavar jellege,lehetőleg rögzíteni.) Nagyjából mindenki tisztában van-különösen ritkábban lakott helyen-azzal,hol,kik milyen RF-tevékenységet folytatnak.És a nagymellényű MRASZ segítségét is igénybe kell venni;neki is lehet kibontakozni,mint "Nemzeti képviseleti és érdekvédelmi szerv" itt a remek alkalom,hogy érdekképviseljen,ne csak pöffeszkedve szövegeljen a langyosban,mily szívfacsaróan sokat tesz a rádióamatőrökért. Ő egyébként is bűnbánattal tartozik,minthogy a dolgok ilyetén fordulatának komoly részben Ő is oka. 73? Gyuri
Eszméletlen mennyiségben növekszik az illegális állomások száma az átjátszókon. Utóbbi időben mifelénk is sok ilyent hallani:"76 os hívja 43-ast 46 os hívja 57 est," stb A legjobb ez volt, mikot két napig hallgattuk egy PMR-es emberkének a beszélgetéseit, aki "talált a két méteres sávon egy csendes frekit, itt még senkit nem hallott forgalmazni". A freki 145,100 volt, mondanom sem kell , hogy gyönyörűen ment az átjátszón. A másik fél szerencsére nem érte el az átjátszót.
A másik észlény PMR-es meg crossbandos rádióján rakta ki a PMR valahányas csatornát egy két méteres frekire, ezt el is újságolták ott egymásnak, mert csak így érték el egymást. Milyen frekire rakta ki a barom? 145,100 ra.
Azért most már nekiindulhatna az NHH begyűjteni ezeket az engedély nélkül üzembentartott rádiókat.
Fel kellene tenni azt a "műsort" is amit Te csináltál,csináltatok tavaly Szilveszter-Újév köszöntő "helyett" az R2X Miskolci rádióamatőr átjátszón is?!Ez nincs meg valakinek?Visszahallgatni?
: ) Nem annyit ér,csak annyiba kerül. Eszembe jutott pl. a vattacukor... De eszembe jutott a használt 6146B cső 25..30-ért. Mindenesetre tanulmányozni fogom a tekercsrugók nagyfrekis tulajdonságait,eddig csak az uncsi dinamikus karakterisztikáit próbálták belémverni . : )
Egyébként van egy teleszkóposan kihúzható 5/8-osom is direkt kézirádióra, 145MHz-re, annak persze lényegesen jobb a hatásfoka - talán még lehet kapni ilyet is.
Azért elég vidám egy évtizedeken át sikerrel használt antennafajtáról kijelenteni, hogy bóvli. Az egysávost pl. nem tudod egy másik sávon használni, tehát logikusan valami tudás is van mögötte. A BRG például egészen jókat gyártott, abban tisztán látszik a rugó, és 10MHz-enként más méretűeket. Nekem egy 146-156MHz-es van.
Valóban léteznek gumiantenna-típusok, amiket jobbnak tartanak a többieknél, a Hálón lehet találni review-kat pl. egyes Diamond-okról, de nem mindegy az alatta levő készülék sem, hogy min használja az ember - nem könnyű elfogadható SWR-t összehozni, ha úgy változnak az üzemi feltételek, mint a kézirádiók esetén. Úgyhogy Google, mint mindig...
Hi! Szia! Képzelj el engem,FT-23r egyik kézben ,másik kézben F9FT,hegytetőn ordítozva forgolódok! Találkoztam gombázókkal,...háát izé...: )) Mondjuk a gumikolbásznak van egy előnye,hogy nem törik,de az ár/minőség faktor erősen kérdéses. És még sehol sem láttam,hogy méretezik ezeket-pláne kétsávosra.
Sziasztok. Lenne egy kerdesem. Tudtok-e ajanlani egy boltot amelyik szombaton nyitva es van vekony, arnyekolt kabel, mikrofonhosszabitashoz. 1 eres arnyekolt, 1-2mm vastag kene.
Úgy emlékszem, hogy legalább egy hétig folyamatosan, naponta ez ment azon az átjátszón. Ráadásul egy nyomkodós akkoriban igen aktív volt a galyatetői átjátszón. Abban az időszakban csak a szimplex qso-k mentek, de azok sem igazán, mert a többség ezt az illetőt hallgatta. Hidd el, voltak ennél sokkal cifrább megmozdulásai is az illetőnek.
Háló!! :-) Tán a nyáron valamikor ... eléggé összemosódik előttem az egész év:-) Valahonnan Mezőnyárádról (?) rádiózott, és mindenki a másokra várt, hogy valami történjen. Aztán egy fiatal amatőrtársunk bement a miskolci NHH-hoz, és megkérte őket, hogy történjen valami, tekintve, hogy a lakcím is adott volt ... akik aztán a Mezőkövesd BM erőivel megtámogatva kimentek a helyszínre és lefoglalták a rádiót ...stb. .. (legalábbis így mesélték) A folytatásról nem tudok. (de gondolom világos, hogy nem köztörvényes eset, hanem orvosi :-)
Élő közvetítésben is élveztem - végül is kiderült, hogy egész sokan vannak az átjátszón, csak nem szólnak bele ... így pedig egészen összejött a megye.
Gumiantennát ne vegyél!! Az parasztvakítás,az nem antenna,csak egy dugóra szerelt spirálrugó. Nagyon látványos,ezért szoktak többezer forinot kérni/adni.
Van valki Ft-60 as rádiós, aki vett a gyári gumiantenna helyett vmilyen egysávos gumiantennát 70cm-re(pl diamond srh701) és jobb lett a vétel/adás? Csak hogy megéri-e a ráfordítást? Tapasztalatok?
Hali! Nem tudnád végre legalább az egyik beírásodat köszönéssel kezdeni? Nem hiszem, hogy túl megerőltető lenne, és szerintem már választ is kaptál volna a kérdéseidre. Szívesen segítenek neked, ha legalább emberszámba veszed a válaszolókat. Ha már nem vettél ott tartozékokat, ahol a rádiót megvetted, akkor legalább nézz körül mielőtt nekiállsz követelőzni! A Gugliba beírod, hogy Vx7r! A találatok megjelenését követően, a legelső linkre kattintasz, ami pl. nálam a következő: http://www.universal-radio.com/catalog/ht/0777.html A megjelenő oldalon ott szerepel a: CSC-88 Vinyl Carry Case $15.00 $13.95. Ez az a bőrtok, amit az ORDER gombra kattintva meg is vásárolhatsz. A folyamat többször, több kiegészítőnél is alkalmazható, a keresés pedig szűkíthető pl. csak magyar oldalakra.
Üdv István! Ma még nem kapcsolódtam, ill nem próbáltam. (Még csak most ebédelek, és majd a gép elött sziesztázok. :-) ) Az remélem láttad, hogy a port már nem 500, hanem 10024! És ahogy nézem van connect!!! Szia, este!Öreg Csóka
Örömmel böktem volna linket, ha pontosan tudtam volna a címet. Hozzászólás idejéből látható, hogy dolgoztam (ugye tudjuk, hogy mindenki villanyt akar)....és idebentről ugye erőst forbiddenezett az emlitett szerver, uw. extra...stb. társaival együtt. Téveszteni meg nem akartam....., mert ugye akkor meg azért írnak (EGYESEK) mert elrontottam...hi
A hozzászólások özönéből én arra következtetek, hogy a "több száz" érdeklődő megoldotta a cím megkeresését. :-)
"Kimerítő leírást, HA5NG Bandi tett közzé a freewebes honlapján ADIF témában."
Kolléga úr, légy szíves, szúrd be ide a linket legközelebb! Sokat segítesz vele annak, aki nem ismeri, de szeretné megnézni. Persze, a gooooooooooooogle mindentudó, de ha Te tudod, akkor másnak nem kell keresni. Visszakapod, hidd el! Az úttörő ahol tud, segít!
Dzsonszii kollégánk már "leöregezett", akkor hát bocsáss meg a vén hülyének :-))
Köszönöm a linket! Megpróbáltam a hétvégén belemerülni - ill. terveztem, de nem sikerült, mert Nagykarácsonyba mentünk az unokákkal Mikulásnézőbe... Talán ma este, vagy a héten vmelyik este belefér.
"De ami most nálatok megy, talán jobb is." Hát igen, ezért aztán mostanában időm nincs, csak a stressz meg a vérnyomás emelkedik, maradhat benn az ember este nyolcig, stornózhatja a többi dolgát, majd reggel da capo al fine - ha még jól emlékszem zenei tanulmányaimra... Nagyon megviseli a nem ilyenhez szokott embert... A csöveket köszönöm szépen, megkaptam őket, közben voltunk egy varázsos kaposvári kiránduláson. Melegfront van ma... vigyázzatok magatokra, én is ezt teszem, hajlamos a pll kiakadni nálam, és elszalad a freki 73
...nagyon szívesen. Kimerítő leírást, HA5NG Bandi tett közzé a freewebes honlapján ADIF témában. Onnan sokkal több (...no és pontosabban körülírt) infóhoz juthattok, mint az én pár soros topic hozzászólásom.
A minap a Pannon DXC-n tolt le valaki valakit nyilvánosan, hogy őt már ne hülyítsék visszapattanós E-mail címmel, ha választ vár a másik - aztán csak egy 'l'-betű maradt le a hirdetésből; ...@citromai.hu
Szevasztok! Az adif rendszere biztosítja, hogy az egyes elektronikus HAM LOG-ok adatai (maguk a QSO-rekordok, infok) átpakolhatók legyenek egymás között. Van több száz LOGprogram, pesze mind-mind más kimeneti formulával...és kellett egy olyan közös formátum, amelyiket használva a fentieket végre lehessen hajtani.
A DXCC-k számmal vannak azonosítva, mert azt sokkal könnyebb feldolgozni, mint egy alfanumerikus karaktersort. HA száma:239. Ahhoz, hogy YU6-ot jól hozza a LOG-program be kéne' állítanom az ország sorszámot. Ezért keresem.
Üdv István! A fennforgás továbbra is megyvan! Ma reggel írtam egy választ, de viszzapattant. Most megen, ajánlásodra bemásoltam egy újabb küldeménybe, és most úgy látom elment pár perce. Remélem nem kapom megint félóra elteltével a hibaüzit, hogy mégse.... :-( Öreg Csóka
Mindenki mástól minden levelet megkapok! És amikor írtam neked, akkor rendesen megérkezett a Te leveled is. Nem tudom mi az oka a hibának. remélem megkaptad a progit, amit küldtem, ha azt fel tuduod tenni, akkor tudnánk beszélni egymással és nem kellene levelezni.
A szintézereket többféle kapcsolással és IC-vel csináltam, ami igazán jó és egyszerü, az valamilyen szintézer IC. A vezérlését szokták PIC-kel, vagy processzorral, vagy hagyományos IC-kkel csinálni. Én ez utóbbi megoldást választottam, mert a többihez nem értek. A 70 cm-es szintézerem megvan még, illetve van egy garnitúra IC-m.
Azért a V/UHF átjátszókon és 3,6 megán is lehet trécselni eleget... :-) Nincs az a zsúfoltság, mint korábban, bár tulajdonképpen jó érzés volt, hogy nyüzsögnek az emberek, ha hallgatni nem is annyira. :-) Most persze már hiányzik. A csomagrádió is kiválóan alkalmas volt a beszélgetésre viszonylagos zártságánál fogva, csak időközben szinte teljesen elhalt... És valahogy mindig hallok olyan történeteket, hogy távoli állomások rendszeresen találkoznak. Még afféle csereüdülésről is. :-)
Nos, megértem, amikor valaki a horgászélményeit meséli; de a horgászat az egyik olyan hobbi a sok közül, amelyik művelése nagyon távol áll tőlem. De erre csak az után jöttem rá, hogy kipróbáltam :)
"A vizsgarendszer miatt nem az utánpótlás hal ki, csak néhányan rádöbbennek, hogy az amatőrködés nem a rádión való beszélgetésről szól. (( Arra ott a CB, PMR, zsebtelefon... ))"
Ez az idézet egy régebbi hozzászólásodból való, énis olvasgatom a vizsgához kellő szakkönyvet, és rájöttem baromira nem ezt akarom. Biztos jódolog összerakni egy rádiót, de engem a CB szerintem jobban érdekel. Ha tudnál erről infót belinkelni, vagy bármien hivatkozást, hogy merre indúljak akkor nagyon hálás lennék.
Ja ez NEM vitakezdeményezés, vagy fikázás. Amit ti csinálktok az tök szupi ( a nagybratyóm is csinálta, és még mindíg családi beszédtéma a Budapestes kiskanalak beszerzési nehézsége a 80-as évek elején) de engem sajna inkább a beszélgetés érdekelne!
Szia Pista! Építgetek néhány műszerecskét, és oda kellenének stabil, stiroflex kondenzátorok etalonnak. Sajna ebből az "állatfaj"-ból semmi kínálat a kereskedelemben. A gyors megoldáshoz kellene az emlegetett cca 68, és 680 pF nagypontossággal. A digitális műszerrel 2nF-től tudok mérni elfogadhatóan, de az alatt csak sacperkábé.A keresett két kondenzátor egy műszerelőtétben lenne, és a mérést 50Hz táplálná pár volton. Ehez az előtéthez csatlakozna a digiműszer, de a mérés pontossága elött hitelesíteni illik. Így már elérném, hogy az alacsony tartományban (2 nF alatt) elfogadható lenne a mérés. Aztán dobozolva van egy RLC-f mérő is, -hídrendszerű-, és abba is kellene a későbbiekben etalonként 100pF, 1,0nF, 10nF, 100nF, és 1mikroF. De, ez a hidas műszer a tervek sorában majd a tél közepe fele ölt testet. Aztán törpölnöm kell a 10 pikós tartomány környékére is valami pontosat, de azt már inkább frekimérő-előtétként alkotom meg. Köszönöm a segítséget. Gyuri
Üdv neked dicső lovag! Ha további kondérokat akarsz méretni, akkór nekem is szólhatól. ugyanis az Ernő műszere majd nálam fog landólni. Mihez és millen kondér kell? Jó építkezést! Pista
Szia István! Mivel oldottad meg a szintézert, több IC-vel, vagy speciálisssal? Nálam is van két rádió, ami több IC-vel van felépítve, egyik sem jó. Az egyik fütyűl adáskór, a másik meg egyáltalán nem működik. A fütyülést valószinű, hogy a szintézerből kijövő hangolófesz szűrése okozza. Mondták az amatőrtársak, hogy ne foglalkozzak vele, mert van speciális IC, amivel kis fogyasztású, és kevés alkatrésszel fel lehet építeni. 144Mhz-ről van szó. Mi a véleményed? Minden jót! Pista
Hm, a 4x40 watt, meg az eredetiség kicsit ellentmondó. Igazán egy eredeti Storno illene bele, egy olyan antennával amit a régi német filmekben lehet látni a rendőrautókon.
már megyek is, mert 05:00-kor meg szól a vekker. Szombaton meg visszük az unokákat Nagykarácsonyba, a Mikuláshoz. Reggel meg még rentgeteg dolgom lesz: tudod: a sok fogyasztó mind vellanyt akar :-))
szeptember 18.-áról szóló rendőrségi hivatalos jelentésben "motorolla" rádiókat emlegettek.
Nem olvastam még azt a jelentést. Megadnád az URL-t? Már a régi görögök is... Bár ez latin. Kumulál - azt jelenti, gyűjt, halmoz, tetéz; az akkumulál azt jelenti, felhalmoz, összegyűjt. Az akkumulátor innen már egyenesági leszármazott, látszik, hogy kell bele a két u betű, és azt jelenti, hogy ő az összegyűjtő, felhalmozó eszköz. Érdekes még a kumulusz felhőnév a meteorológiából. És itt megint megállhatunk egy polgári szóra (ajaj): nem meterológia, hanem mete_o_rológia. Néha még a rádióban/tv-ben is a bunkó-verziót hallom, pedig ők azzal keresik (nem kis darab) kenyerüket, hogy magyarul beszélnek. Nos, ha mi úgy szolgáltatnánk villanyt... sch.
Keress valahol a szemétben egy RFT (keletnémet) USE-600 adóvevőt, ez hasonló , mint a 10-164, de 6-12-24 voltra kapcsolható a bemenete, szintén 24 et állít elő. Ugyanúgy levehető a táprész a rádióról, mint a 10-164-en. Nekem volt egy, de kidobtam már vagy tíz éve.
Az a helyzet, hogy egy régi VW Bogárba kéne 12V a magnónak (4x40W hifiszterejó), meg az adóvevőnek. Átépíteni nem akarom 12V-osra az eredetisége miatt, viszont 12V mindenképp kéne a 6-ból, meg pár A is melléje:)
Szia István! Kérem, hogy mégis csak küldj egy mailt nekem. Sajna a levelező-szerverem egy hibaüzenettel viszzadobta a levelem. Lehet, hogy pontatlan voltam, de a szemem kiguvad, nem találok hibát a címzésben. Köszönöm: Öreg Csóka
Régebenn találtam egy Táblázatot egy honlapon Rádióamatör dokumentumok közöt Ez egy összefoglaló Táblázat volt Általános kérdések válaszok voltak Magyarul , Angolul Németül Olaszul Oroszul ,Rajta FelsorolVa,
PL: Honnan forgalmazol ,Kérdés magyar angol ....... Válasz Magyar Angol.....
Sajna nem találom ezt a dokumentumot ha esetleg valakinekmegvan vagy hasonló vagy egy link szt negyon megköszöném ha elküldenénekem vagy esetleg ide feltenné hátha másnak is hasznos lehet
Üdv István! Köszönöm, hogy jeleztél! Kérésem, hogy a mailcímed elérhetősége okán írj az enyémre egyet. Sajna a "Skype" nálam helyhiány miatt nem megy. (Levettem, a messenger nagyon megteszi, mivel ez a lényegi párbeszéd igényemet Nagyfiam családjával, Kanadába tökéletesen lefedi. Tudod: Kinek a papné, kinek a lánya. :-) De próbálok Rádkeresni, hátha HAM lapokon megvan elérhetőséged. ) Öreg Csóka
Akartam vetetni a céggel egy hajszárítót, hogy a melegedésre jelentkezõ hibákat egyszerûbben tudjuk lokalizálni. Visszadobták, hogy mosson mindenki otthon hajat. Ezután megírtam a megrendelõt NDK gyártmányú, LD-7 tipusú hõlégfúvóra (ez volt az a kicsi, hengeres hajszárító). Visszakérdezett az anyagellátás, hogy ha az 1 tonnás Zsuk megy ki érte, az el tudja-e hozni. Mondtam, hogy igen...
Még a hetvenes években egy Aritma kártyalyukasztóhoz kellett rendelnem akkor spécinek számító tranzisztorokat. Megírtam a megrendelõt az anyagellátás részére, hogy "n db XXX tipusú tranzisztor, Motorola". Aztán mikor visszajött, láttam, hogy mindenhol gondosan kijavították:" Motorolaj"...
Uram! Neked igazad van. De meg kelljen jegyeznem, a szeptember 18.-áról szóló rendőrségi hivatalos jelentésben "motorolla" rádiókat emlegettek. Pedig nap, mint nap az orruk előtt van. Ezek után, bocsánatos bűnnek tartom az akkumulátor, és az összes kombinációjának használatát.
- en regebb nyakot egy hegyes femszerszam segitsegevel feloldott gyantaba martva rajzoltam, nagyon szep vekony vonanalkat lehetett vele rajvolni, es kivalloan fedett. csak mar nem emlekszem mivel oldottuk fel a gyantat.. talan alkohollal, de nemvagyok biztos benne, meg gyerek voltam ;)
Üdv! Köszi a leírtakat! Sajnos nem csak egy panelt kellene csinálni. Én is gondoltam már erre a megoldásra. Mindenesetre befejezem ezt a témát, elég jól körűl jártuk. Neked és másoknak is köszönöm a segitséget!!!! Minden jót! Pista
Amit leírtál, már mindent kipróbáltam. Eddig kb. négy tipussal kisérleteztem. Csináltam olyat, hogy levágtam egy vékony lapot, és mindegyikkel húztam egy csíkot, amelyik a legjobban sikerűlt, azzal csináltam meg a panelt, és ott már nem lett jó. Próbáltam mozgatással, és mozgatás nélkűl. Valamikór 20-25 évvel ezelött, rádiós szakkőrt vezettem, ott csináltuk nitrofestékkel és kármin vörös tintával, viszonylag jól sikerűltek. Ezzel be is fejezem ezt a témát, mert nem akarok unalmassá válni. Elnézést kérek tőled és a többi topik lakóktól! Minden jót mindenkinek! Pista
Nyák ügyben-talán már írtam- egyszerű PVC szigszalag és szike és rengeteg türelem. (mondjuk egy 20..22 ic-s digit óránál,vagy frekimérőnél elég hajmeresztő,de időben nem sokkal több, mint festeni. Mondjuk,ma már ezek kevesebb tokkal készülnek...) Valamikor régen én így csináltam;olcsó , üzembiztos és kis gyakorlattal még esztétikailag sem szégyen. Az igazság,hogy néha ma is előveszem ezt a technológiát,mert egy panelért nem tartom érdemesnek filmezni. A filctolltól idegenkedni vagyok kénytelen,mert vaskloridom nincsen,csak salétromsavam.
Nekem tökéletesen bevált a pl. az Office Depot-ban kapható edding ohp marker nevű filc. Van különböző szélességekben, nem is túl drága, és a vasklorignak eszébe sem jut belekóstolni. Ezt tapasztalataim szerint csak a denszesz szedi le.
Az a kütyü max 2 ampert tud leadni 24 volton. Eközben 5-6 ampert fogyaszt 12 voltról. Alapban 1 ampert fogyaszt. A pufferfeszültsége 35 volt körüli. Próbáld ki, hogy rezeg-e 6 voltról, szerintem nem. Gázos volna a tekercsekből letekerni, nagyon meg van variálva az miatt hogy +24 vagy +12 voltból csinál -24-et. Ennyi erővel inkább vigyél magaddal egy 20 Ah-s zselés akumlátort, amit egy kis kínai hálózati adapterrel is fel tudsz tölteni és még a trabi aksija sem fog lemerűlni.
"A hiba az Ön készülékében van!" és pedig: Igaz, hogy nem az van ráírva mint a topikban,...
Van aki mások kárán tanul, van aki a sajátján, és van aki egyiken sem :-)
Ha már nem hiszel a leírtaknak, és pénzt sem akarsz spórolni, akkor vedd meg a boltban kapható valamennyi alkoholos filcet.
Kis, pár centis, amúgy hulladék nyák lapokra készíts próba rajzot!
Elég csak pár vonalat húzni rájuk. A lapokat dobd bele a löttybe.
Amelyik kiállta a próbát, az mehet a fiókba, a többi pedig jó lesz a gyerekeknek szinezni. :-)
A nyák lapokat én hagyományos konyhai mosogatószerrel szoktam megtisztítani.
A szárításra pedig kiválóan alkalmas egy hajszárító is. Pár perc alatt megszárad, és nem kell egész nap szárítani.
Az istállót nem ajánlom, mert amíg a panelről lemaródik a rajz, és nem sikerül a dolog, addíg az istállóban lehet, hogy vissza is rúgnak a lakók hasonló sikertelenségek esetén:-)
Indul is, fütyül is, találtam is 24V-ot a dugón pár helyen, csak épp ha megterhelem mondjuk egy égővel, akkor csak szikrázik és megáll a fütty, olyan, mint egy zárlat. Üresen pedig ott a 24V.
Szia Pista! De kár, hogy csak most figyeltem a hsz.-edre! :-( NEM MINDEN ALKOHOLOS FILC ALKALMAS nyák rajzolására! Lényeg az, hogy az alkohol elpárolgása után a száradt festékréteg mennyire áll ellen a vaskloridnak! EZÉRT CSAK AZ A JÓ FILCTOLL, AMIT JÓZSI BARÁTUNK AJÁNLOTT! (Én is azt vettem, és az jó!) Az, hogy én többször átrajzolom, valóban hozta azt, hogy az előző száradt rajzolat "feloldódott", és javítgatni kellet, de az a rajzolat ami kissé a bő tinta folyatással készült, (persze nem folyt szét!) nagyon jó fedőréteget ad, és a panel maratás után tökéletes! Keresd, és vedd meg az ajánlott filctollakat, és révbe jutsz! Üdv: Gyuri Kis magán: Keresek megbeszélgetésre Valakit aki már épített szintézert, pláne 144 megára. Kérem, hogy mail elérhetőségét adja meg. Bár szintire van igéretem, a téma nagyon érdekel. :-) (Drusza Te megvagy, majd írok, és sorolom kérdéseim. :-) ) Kösz! Öreg csóka
Sziasztok! Mostantól én is az amatőr hívójelemmel, nem oregharcossal, jelentkezek bé. Mint ahogy emlitettem, üvőlteni fogok ha nem lessz jó a maratás.Ime.JUUUUUUUJ!!! Nem igazán értem, hogy miért nem akar sikerűlni. A panelt lemostam, egy napig száradni hagytam, nem fogdostam össze, langyos marató folyadékban (igy árúlják),kissé mozgatva csináltam, és mégis van olyan rajz amelyiknek a fele eltünt. Ha a világos felé fordítom, szitaszerű vonal látszik, olyan is van amelyik teljesen eltünt. Ha ez sokáig megy, elmegyek tehenésznek.Tudtok ajánlani valami jó istállót:-)? Most ugyan mit csináljak? Nem szeretnek a panelok:-) Csá nektek!
Szia Gyuri! Ma voltam a boltban és vettem alkohólbázisú fílcet. Igaz, hogy nem az van ráírva mint a topikban, de hátha beválik.Majd üvőltök, ha nem lessz jó:-) Szioka! Pista
- jujjdejo!!! ez nagyszeru hir.. remelem hasonlo arazasi technika varhato mint a Yaesu eseteben..., majd ha elindult a dolog jelentkezem, erdekel egy radio.., valszeg majd jovore lesz belole valami, most ev vegere tulsok a 'kifizetes' ;)