Szia!
Magnum 1012, Albrech AE2990, Dragon SS201 - ezek tudnak ma SSB-t.
Jó móka, - de igen költséges lesz.
Pár hónapig volt a kezemben ilyen, (SS201) tizenéve, (és akkor még tombolt a CB), elmondom mik az én tapasztalataim:
- a kézi antenna kb egy vicc, a teleszkóp már egy fokkal jobb. Távolsághoz kell egy "citystar" / dipól - de akkor már kitelepültél, és miért is a kézi?...
- ha csak egy mondatot bele-bele szólsz, nincs gond, de egy rövid qso is 1 perc - a folyamatos PTT mellett a rádió fém alaptestje bizony melegszik, és smd lévén hőtehetetlensége sincs - 4-500Hz-et minimum "mászkál".
- amit Vosseler topiktárs említett, szintén nagyon várt opció, de még inkább SMD - probléma lásd elébb, hiszen az ssb lényege az alaposzci és a bfo stabilitása
- talán jön valaki, aki látott már hőkompenzált (TK-zott) oszcikat, de ha ezeket smd szinten elszúrják, nincs esélyünk beépíteni utólag (ez nem egy 70%-ban üres stalker IX doboz). A hőkompenzálást pl az Albrecht híresen elszúrta az ssb-s mobilokban is (AE 485S), a kéziben sem volt másképp.
- mindehhez ott van, hogy ha nem is beszélsz, a rádió hol 20 fokos, hol 40 ha rásüt a nap.
Egy görög amatőrtársnak van itt egy nagyon jó kifejtése antennákkal is:
http://qrp.gr/cb/index.htm
Írja, hogy volt 3000km Marokkó, - de valljuk be ilyenkor baromira nem ő csinálta meg Marokkót a teleszkóp antennával, mert ezer évben egyszer véletlenül elpattant oda a qrp, - hanem "ő lett megcsinálva" egy brutál yagi-val marokkóból.
Nem leszólva ezt a technikát, de én szabadultam tőle, főleg hogy egy korrekt FM, nyitott zajzáras AM, vagy akár a PMR, (ha iono esélytelen is), de talaj mentén "outperform" (hazaküldi) ezeket a kézi ssb-s CB-ket.
A Randy bizony lehet jó! (nem AM-ben dícsérik véletlenül?)
A listát nézve baromi sok jó AM/FM kézi cb van, - mert azokat meg lehet igenis stabilra csinálni. SSB alig, - nem véletlen.
A kézikről itt van egy összefoglaló:
https://www.rigpix.com/cbfreeband/cbfreeband.htm#ht
Ahogy kezdtem - jó móka, de költséges.
Hátha a maiak többet tudnak már, és csak az én élményeim régiek - az ssb stabilitásának hőfok függése nem változott.