Több oka is lehet. Az egyik valóban az alu paszta hiánya. A másik lehetőség, hogy az alu vezeték felületén az oxid réteg nagyon vastag, kötés előtt tisztítsd meg fém tisztára. Következő lehetőség az, hogy túl nagy az átfolyó áram, vagy a wago nem bírja, vagy a vezeték. Az utolsó ötletem az, hogy a bontható wago használata ilyen vastagságú tömör vezetéknél már nem szerencsés. Nem fekszik fel kellően az érintkező felületekre, csökken az érintkező felületek nagysága, melegedés léphet fel.
A KÜRT az nem maszlag hisz - valaha - a világon két céget tartottak számon adathordozóról való adatmentés kapcsán az egyik a KÜRT volt a másik meg valami amcsi.
Villanyóra után van egy kötés, ami kb. 4-es alu és 2,5-es réz találkozása. Wago kötést tettem, ami a képen látható módon szétolvadt. Nem azonnal, jópár hónap után. Már másodjára. Elsőre azt gondoltam, nem volt rendesen összerakva, de most már nyilvánvaló, hogy nem ez az oka.
Milyen kötést javasolnátok, ami biztosabb, melegedésmentes csatlakozást bitzosít?
Mesterseges Intelligencia / Neuralis halok / Machine Learning a temakor ahonnan ez jon.
Mondjuk nem tudom milyen tanfolyamon lehet ezt megtanulni, mert az ismeretsegi korben akik ezzel foglalkoznak azoknak legalabb 1db PhD-juk van a BME-rol vagy az ELTE-rol. Ilyen jelentektelen (bullshit) teruletekhez kell ez mint a gepi latas, onvezeto autok, intelligens algoritmusok stb.
Hajítsd ki azt a tódott-fódott drótot, vegyél vadi újat, elégséges méretűt, 1 db hosszban, a pontosan rá való csavarós csatlakozóval, de krimpeltesd rá még a boltban. (ne a rácsavarós legyen) Ez a vége menjen a lavórhoz. A másik végével elszórakozhatsz bent.
Ma egész nap a parabolaantenna kábelével szívtam. Az antennánkról 2 kábel jön le, egy hozzánk, egy a szomszéd sógorékhoz. Egyenként kb 30-40m koax, a fej meg a digiTV között 2x van F toldás.
Más útvonal miatt lecseréltem a kábeleket, ezentúl falon kívül, védőcsőben megy az egész.
Aztán a próbánál se kép, se hang. Szétszedtem vagy 2x, újratettem a csatlakozókat, meg a toldókat és, mégse megy. Egyelőre csak az egyik TV-n tudtam kipróbálni, mert a másiknál még nem jutottam el odáig...
A vevőfejhez nem mertem nyúlni, 10éve változatlan, a hidegben elég törékenynek nézett ki a műanyag, meg eddig működött... A kábelek hossza nem változott , lennie kell jelnek.
Figyeltem, hogy az árnyékolás ne éjen a rézdróthoz, kb 1cm-re áll ki az F csatlakozóból.... Mi a nagy trükk?
Ha a szomszédodról tudod, hogy nem szegény, csak aljas/ravaszkodik, akkor "szerezz neki" pl harmad áron egy vadiúj elektromos tűzhelyet vagy egy klímát. Lényeg, hogy a berendezésnek akkora legyen az áramigénye, hogy kénytelen legyen az áramszolgáltatótól annyival több áramot kérni, ami miatt kötelezik őt a villanyóra szabványosításra.
Ez a "szerezz neki" azt jelenti, hogy a készüléket megveszed a boltban, majd féláron eladod neki, sűrű kacsingatások közben, higgye azt, hogy illegális úton jutottál hozzá. Ez az akció neked látszólag X forint veszteséget jelent, valójában ő fogja kifizetni saját magának az ő villanyórájának szabványosítását, ami viszont neked 3X forintba került volna.
Persze az akcióban van némi rizikó, mert mi van, ha a tőled kapott villanytűzhelyet/klímát nem saját magának veszi meg :)))
Hát az az egy biztos, hogy az alfogyasztó fogalma egészen más, az érvényes rendeletek, szolgáltatói üzletszabályzatok szerint (még az ELMŰé szerint is). Az alfogyasztó mért hálózatról vételez, így a főfogyasztónak a villanyszámlájából le kell vonni.
Hogy ilyen nem lesz többet, az is fura kijelentés, mert a jelenlegi csatlakozós szabványban még olyan példák is vannak, hogy nem egymásnak támaszkodó épületek egy csatlakozási pontról vannak ellátva (a csatlakozási pont után ugye jön a magánvezeték).
A létesítés idejében egyébként az volt a vezérlő elv, hogy egy ingatlanra egy csatlakozási pont.
Ami az ilyen közösködéseknél utána egy életre szóló fejfájást tud okozni, hát azok pont az itt előjövő problémák. Egyik akar valamit, a másik gúnyosan közli, hogy most (intervallum a jelen pillanattól a következő 40 évre) nincs pénze. Szerintem max nyelni lehet, és ha neki lesz problémája, akkor lehet kezdeni azzal, hogy akkor tegyük először ezt a régi ügyet rendbe. És még lehetne fokozni: tegyük fel, nyersz egy telitalálatot a lottón, ugyanakkor rettenetesen megbánt a szomszéd, és kispályás bosszúból egyszerűen elbontatod a házadat. Ilyenkor több joghallgatónak megvan a diplomamunka témája. :)
Elméletileg ugyanabban a cipőben járok, mert négyes mérőszekrény van, és amikor megvettem a részemet, már akkor felmértem, hogy ezt egy kontár csinálta, és ebből majd esetleg baj lesz, csak akkor voltak helybéli szolgáltatós haverjaim. Most, ha leég a kötés, akkor biztosan nekem kell állnom a négy dupla mérőhely szabványosítását, mert tuti, hogy befelé röhögve közlik, hogy éppen nem futja rá, másfelől meg sajnos nem tudok kivárásra játszani, hogy a villanynélküliséget ők előbb unják meg, mint én. :D Így gondolatban már kimunkáltam, honnan tudok mozgósítani egy milliót, ha leég egy kötés, és nem tudom lefizetni a kijövő szakit.
"lmondtam a tényeket azt mondta, hogy akkor álljuk felesben, ha úgy alakul majd. De véleménye szerint 10 év még így. Mondtam részemről rendben, remélem így is lesz."
Írjátok le, írja is alá. Legyen erről papír ami a későbbiekben nem "remélem" alapú lesz.
Ma mozgalmas nap volt és egyeztettünk az Ügyvéddel, Elművel, Épitésszel, Burkolóval, Szomszéddal.
Tehát 1990-es években teljes volt az összevisszaság a közös tulajdonok terén. Mind a Jogász, mind az Épitész valamint a földhivatali és térképnyilvántartás szerint telekhatárra épített külön-külön házakról beszélünk. Amelynek jelenleg két közös pontjuk van a lapostetőn található vízelvezető csatornák valamit az Elmű általal nyújtott áramszolgáltatás. A két épület független nincsenek egymásban jogi függőségben önálló helyrajzi számmal bíró telken állnak saját térképszelvénnyel, különben a földhivatal nem engedélyezte volna az adásvételt. Az 1996-os megbontáskor teljesen más jogi szabályozás volt az ügyvéd tájékoztatása szerint minden téren mind szolgáltatói mind földhivatali. Teljesen elfogadott volt, hogy ilyen esetben un. méretlen magánvezeték létesítsenek és tartsanak fennt. Így mentünk az Elműhöz. Hát ott először néztek ránk mint Rozi a moziban, majd átirányitottak egy már ajánlott müszaki ügyintézőhöz. Ő sem tudta egyből a választ, de összeszedte a nyilvántartásokból a választ szerencsére illetve azért telefonált is elég hosszan. A két ház külön felhasználási helynek számít önálló élő teljesen jogerős szerződéssel. Semmilyen probléma nincs szerződéses oldalon. Ugyanis 2011. október előtt létesült minden ilyen jelegű méretlen magánvezeték magántulajdonban marad és fenntmaradási engedéllyel bír. Az érintett tulajdonosok mindketten felelősek az esetleges jogsértésekért (azzaz ha áramlopás gyanuja lép fel akkor a felelőség közös). Jelezték, hogy ezekről pontos nyilvántartás nincs, mert a méretlen vezetékek sorsa az elmúlt 20 évben sokszor változott. Fenntmaradás mindaddig él míg a magánvezeték szakasz a szükséges mechanikai, villamos, és biztonsági feltételeknek eleget tesz illetve 50%-nál nagyobb átalakitást vagy bővítést végeznek rajta (Ez nem tudom mit jelent de ezt mondták) . Az Elmű szolgáltatási átadási pontja nálunk van mi vagyunk a főfogyasztók, a szomszéd pedig az un. alfogyasztó. Mivel az adás-vétel során az un. megszerzett jogokat örököljük, így ez ránk is vonatkozik. Mivel egy egyedi szerződésben történik változás, nem pedig egy szabvány fogyasztói szerződésben. De felhivták a figyelmünk ilyen már ma nem létesíthető. Viszont a mérő óra csere egy más folyamat. Olyankor csak azt vizsgálják, hogy a mérőóra sértetlen, a szerződésben vállalt feladatinak elegett tud tenni. A tipizálást csak akkor kérik esetünkben, ha olyan veszélyhelyzetett tárnak fel ami azonnali beavatkozást igényel, mind addig míg nem kérünk bővítést vagy átalakítást. Az óránk hitelessége 2021-ben jár le, akkor jönnek cserélni. Amit még megtudtam, nem csak mi vagyunk így a 16. kerben, de állítólag a 17 és 18-ban is gyakoriak ezek a problémák, de legtöbbször ott nincs megbontva jogilag a két ház. Kaptunk egy egyedi szerződés hivatkozási számot, amit ha esetleg a szomszéd nem fizeti a számlákat akkor ne a levágos módszerrel közelítsék meg a dolgot. Beszéltem a szomszéddal is este. Elmondtam a tényeket azt mondta, hogy akkor álljuk felesben, ha úgy alakul majd. De véleménye szerint 10 év még így. Mondtam részemről rendben, remélem így is lesz. Az itt kapott MDF lapos megoldást jeleztem a burkolónak azt mondta, meg tudja csinálni. Így a részünkről egy 2nm-ert így burkolunk be ilyen módszerrel, ott biztos elfér majd ha mégis módosítás lesz.
Nem tudom, de én például már megvettem a Legrand Valenát, amikor kiderült hogy csak az egyik fajtájához van ledes lámpához is alkalmas dimmer. Persze hogy én a másik fajtát vettem. Szóval ilyesmire is figyelni kell.
Sziasztok! Villanykapcsolót + dugaljat kell választanom... A "mestereket" kérdezném, hogy mik azok az alapvető dolgok, amiket egy kapcsoló, dugaljnál figyelembe kell venni.Nem értek hozzá, hogy rugós, vagy csavaros legyen, milyen legyen a belseje stb.
Az alsó árkategóriában gondolkodom, nem látom, be, hogy miért jobb egy több ezer+ ft-ba kerülő termék.
Ha te megépited egyedül, akkor az elkészült mű osztatlan közös tulajdonba kerül. Ettől még nem kényszeríthetsz senkit arra hogy kifizesse a rá eső részt. Pontosan _ezért_ szivas az osztatlan közös tulajdon, mert ha nem hajlandó beszállni a költségekbe de te mégis megcsinalod akkor is közös tulajdon lesz. Nem tudom ebbe hogy sikerült a bíróságot bekeverned...
Ugye ha már PTK, akkor azt is tudod, hogy előzetes egyeztetés nélkül megcsinálja, fel is szedethetem vele a szép, új burkolatot az osztatlan közös tulajdonunkról? És akkor innen gondolt tovább a hülyeséged...
Ezt eddig nem tudtam, de ez így nagyon király dolog!
A cégem telephelye egy osztatlan közös ipartelepen van, kb.200 tulajdonostárssal.
Akkor ha oda csináltatok oda egy gokartpályát 20 millióért, akkor az nekem csak 100 ezerbe fog fájni, mert a többit elkérem majd a tulajdonostársaktól. Ez nekem nagyon megéri, olcsóbb mint a pályabérlet.
Az hogy ők szeretnek-e gokartozni, az nem számít, mert az otthoni szomszédnál sem számított hogy én akarok-e díszburkolatos bejárót az eddigi murvás helyett.
Nyilván nem, nem vagyok sem jogász, sem ügyvéd. Értelemszerűen az egész procedúrát én is egy hozzáértőre bíztam. Ez az albetét nekem ismeretlen, én csak a többire reagáltam.
Nyilván nem kell kifizetnem a szomszéd által csináltatott bejáró felét, ha én nem kértem azt, de ha az új bejáró elkészülte után én azt felbontom amiatt mert szétmentek alatta a régi, szar csöveim, kábeleim, akkor a szép bejáró helyreállítását én nyertem meg. Ha előtte cserélem ki a cuccaimat, akkor nyilván csak a murvás bejárót kell helyreállítanom. Szerintem itt inkább ez a helyzet.
"véleménye szerint ez miattunk lenne, így álljam én a teljes költséget"
Képzelt el, hogy egy nagy (közös osztatlan tulajdonú) telek utcától távoli végében van két családi ház. Az egyik házba új tulajdonos költözik, aki tele van pénzzel és a kaputól a házakig tartó 50 méteres autóbejáróra szép új utat csináltat mondjuk 5 millió Ft-ért.
Szerinted a másik ház tulajdonosának KÖTELESSÉGE kifizetni 2,5 millió forintot? Neki jó volt a régi (mondjuk murvás) autóbejáró is.
Ha nem szeretnéd, hogy szétverjék a hőszigetelésedet, amikor a szomszéd villanyóráját szabványosra cserélik, akkor sajnos most ki kell fizetned a szomszéd új villanyóráját, ami az ő oldalán lesz. Ha valóban olyan rendes a szomszéd, akkor el kell ismernie, hogy előbb-utóbb úgyis mindenképen sor kerül az ő szekrényének a szabványosítására is, tehát ezt az összeget úgyis ki kell adnia egyszer. Te csupán előre akarod hozni azt a kiadást, ami neki talán csak 10-15 év múlva lenne esedékes. Ezért én megpróbálnék megalkudni vele, hogy az ő villanyórájának szabványosítási költségeiből mennyit tudna kifizetni nekem (az alku során kiindulásképpen én a teljes ráeső összeget kérném, amit fizethetne részletekben, ha anyagilag nincs eleresztve).
Nagyon köszönöm, holnap felhivom a szerelőnket. Ha nem ad egzakt választ, bemegyek az Elmú ügyfél szolgálatra hátha tudnak kiadni valamit a nyilvántartásból.
Háát, ha csak ez az egy dolog a közös, én tuti rajta lennék, hogy ez is legyen független... lehet, hogy valamennyi plusz pénz, de utána tiszta minden. Kellemetlen tud lenni, ha a szomszéd nem fizet, az ELMŰ-s csóka meg egyik reggel levágja a csípőfogóval a közös méretlen vezetéket... mert abban biztos lehetsz, hogy nem fogja megnézni, hogy más is él még róla :)
Megkérdeztem a feleségem nem vagyunk osztatlanház. Jogilag két külön helyrajzi számmal bíró telek vagyunk amely két telekhatárra épülház áll, amely eredetileg egy volt. 1996-ban megosztották az eredeti tulajdonosok albetétesi eljárással a házát és a telket is. Mivel a ház szerkezete önálló épitészetileg független mind két oldalról és a lapos tető miatt bármikor elbontható egyik-másik. Nem összefüggő semmilyen ponton épitészetileg és duplán falazottak az illeszkedő falak légréssel. Ekkor kiépült a víz, gáz és szenyviz elvezetés mindkét oldalról függetlenül. De az Elmű nem. Fogalam sincs miért. 2012-ben vették a szomszédék vették az eredeti tulajdonosoktól meg az ő oladalukat, tavaly pedig mi. Feleségem nem ingatlanos polgári jogász, hanem büntető, de megkérdezett ingatanos jogász kollégáját és a statikus építész aki megnézte szak véleménye szerint is eleget teszünk az Ikerház feltételeinek. A statikus nem vizsgálta a közmüveket, mivel véleménye szerint értékvesztés nélkül módosítható feltételek és a ház és a telek szerkezetét nem befolyásolja. Mivel még a viz és hőszigetelés is úgy van megcsinálva a tetőn, hogy egy vizvető lezárás mindkét oldalon és egy terelő (vályú) a csatornák felé. Ezért vagyunk most meglőve, hogy ilyen esetben mi a teendő konkrétan senki nem tudja. Jogi oldalról nulla lehetőség biróság nélkül. De annyira nem vagyunk rosszban, hogy ilyet tegyek. Valószinúleg 1996-ban lehetett még így Elműt engelyézni, vagy mit tudom, vagy csak nem szóltak és azóta az Elmúnek sem tünt fel. A Fővíz,csatornázás, Főgáz (NKH)-nál is külön helyrajzi számon futunk. Amikor az átírás volt az Elmúnél, a hölgy az ügyfélszolgálton csak kamilázott, hogy nála ezt kell aláírni, itt meg itt. Majd kijön a felül vizsgálat és megmondja mitt kell tenni. Kijött egy másik, hölgy pár héttel később. Ahogy írtam, lefényképzte az órát, alaíratott egy papirt és annyit mondott, ő ehhez nem ért, ha baj van úgyis szólnak majd. Ez volt szeptemberben. Ki is jöttek a dokumentumok az Elmütől, hogy átírták, már háromszor diktáltunk is két számla is jött. Azóta volt nálunk a regisztrált szerelő rendezni a belső dolgokat, és úgy jöttek a korábban leírtak.
"Azért lenne jó tudni, hogy kell-e nagyobb "felrobbantásra készülni" mert szeretnénk beburkolni szigeteléssel a mi házrészünket is és nem szeretnénk újra a falbontás miatt azt a részt. Illetve a szomszéd a nehezebb feladvány mert véleménye szerint ez miattunk lenne, így álljam én a teljes költséget, mert nálunk minden rendben "minden évben vannak ellenőrizni" ... Nem akkarok vitába szállni velük azért, de kicsit pofátlan mondás volt :)"
Megmondanám a szomszédnak, hogy gondoljon arra is, hogy amennyiben a fal leburkolás után akar majd valamit kavarni a saját mérőórájánál, akkor viszont neki majd a teljes házrész újravakolását kell majd állnia zsebből :)
Nem vagyunk társasház, csak un. albetétesités van megosztási szerződéssel, abban benne van, hogy minden közművet érintő állagmegóvási és felújítási munkát közösen kell állni. De elég egy nyakas emberke véleménye szerint semmi baja, nincs annak az álagán így nincs mit felújítani. Veszekedni, vitázni nem szeretnék. Feleségem jogász és azt mondja, hogy biróság és birtokvédelmi eljárás nélkül esélytelen. Anélkül sajnos csak egy "papir" erre az útra mégsem szeretném terelni, mert nem vagyunk velük rossz visszonyban. De inkább, a korábbi kérdés lenne a fontos, hogy a villanyóra cserénél mennyire nézik a környezetet? Mert az ő oldalukra még a kapcsolt mérő felszerelése is ment minden aggodalom nélkül. Legalábbis az elmondások alapján. Lassan le kell fixálni a burkoló mestert és döntenünk kell, hogy az áram felújítás folytatása a vagy a burkolás.
"Illetve a szomszéd a nehezebb feladvány mert véleménye szerint ez miattunk lenne, így álljam én a teljes költséget, mert nálunk minden rendben "minden évben vannak ellenőrizni" ... Nem akkarok vitába szállni velük azért, de kicsit pofátlan mondás volt :) Nagyon köszönöm!"
Társasházi törvény, ill. esetleg alapító okirat nem merülhet fel a történetetekben?
( Ha csak egy betáp van, és netán műszakilag nem megosztható az épület és a telek, akkor már társasház kellene legyen.)
Segítségre vagy tanácsra lenne szükségem. Előző év ősszel vásároltunk egy ikerház felet ami a 80-as évek végén épült. Aminek a belső elektromos oldali rendszerét szépen felújitottuk. Teljes körűen újrakábeleztük, minden kör fogyasztó megkapta a megfelelő védelmet, megbontva emeleti és földszinti elosztókban. Viszont az alábbi problémához érkeztünk. A ház a felénk eső oldalon kapja a betáplálást légkábelen és a felénk eső oldalfalon van a házi elosztó. Itt vannak a késés biztosítékok felszerelve. 3 darab 64A-es. Nagyon régi klasszikus fém szerelvény doboz, plompa nincs rajta. Itt nincs megbontva a PEN vezető és nem kapcsolódik földelés sem. (Vagyis volt valami nyúlván ami vízvezetékre volt rákötve, de mérve szakadt volt). Itt történik a két házrész felé a fázisok megosztása és a PEN vezető is itt van leduplikálva a két házrész felé. Mindegyik vezeték ALU vezeték és hagyományos "rátekerős-szemes-megszorítós" módszerrel és nem a korszerű sarus megoldással. A szomszéd házrészbe a méretlen fővezeték a födémbe megy át (a Jó Isten nem látja merre tekereg :) ), de egyszer csak kibukkan a szomszéd villanyórájánál a külső falon. Hozzájuk 1x16A nappali és 1x16A vezérelt megy át. Állitásuk szerint 2015-ben lett üzembehelyezve a vezérelt óra és simán felszerelték nekik. Nem volt kérés a tipizálás, egyhelyre költöztetése az óráknak. A mi oldalunkon nappali 3x16A-van és a házi elosztótól kb. 50 centire van ami mérőóránk. Ide is alu-kábel érkezik mind a négy vezeték. Ahogy le tudtuk világítani az órába megy a PEN és onnan jön ki már a mért oldalra a PEN vezető ALU-ból. Valamint a fázisvezetők is hasonlóan. Most, hogy felújitottunk nagy nehezen rá tudtam beszélni a szomszédot, hogy az ő oldalukon is verjünk le egy földelő szondát és legalább ahol a PEN-jünk meg van bontva a lakáselosztóban, ott a PE-t vezessük rá a szondára. Oldalunkon a gázkazán csere miatt kialakittotunk EPH sínt, ide bekacsolódik a saját földelőszondánk valamint a PEN megbontása is meg van kötve, valamin a C típusú túlfesz levezető ami szintén a lakáselosztóba van. Regisztrált szerelő végezte a munkát, de házi elosztónál azért vakarta a fejét és a szomszédott kegyetlenül nem tudnám arra rábeszélni, hogy a fillért is költsön rá. Véleménye szerint majd ha baj lesz. Jelenleg a megmaradt ALU kábelek szemmel jó állapotban vannak nincsenek feketedések, vagy "folyás" nyomok. Szomszéd órája már digitális, nekünk még egy 1000 éves analóg van 2002-es címkével. Valójában itt lenne a kérdés, mert a felújítást végző szerelő sem tudta az egzakt választ. Mivel az átírásnál, egy hölgy volt csak megnézte az óraállást, meg a négy plombát az órán és 3 percből kettő az aláírás volt, nem tudta megmondani, hogy milyen módon lett anno engedélyeztetve. (Valszeg sehogy :) ) Igyekszem összefoglalni, hogy a szerelőnk mint mondott: "Ne bolygassuk az ELMŰ-nél, hogy régi az óra, mert még szemet kapnak és kérni fogják az órák egyhelyre költöztetését. Nincs baj még a kialakitással évekig el megy így. Amikor majd jönnek cserélni, akkor térjünk vissza rá." Az lenne a kérdésem, hogy mi a gyakorlat manapság? Mikor ténylegesen jönnek az órát cserélni, akkor vizsgálják-e, hogy a mérőhely mennyire szabványos? Vagy csak leszerelik és fel a modernebb nem Gurman táblás, dobozolt modellt és ha kábelek minden odaér akkor köszönik, hogy itt voltak itt a jegyzőkönyv? Vagy pedig akkor végeznek egy teljes átvizsgálást is és kérik a tipizálását az egésznek? Azért lenne jó tudni, hogy kell-e nagyobb "felrobbantásra készülni" mert szeretnénk beburkolni szigeteléssel a mi házrészünket is és nem szeretnénk újra a falbontás miatt azt a részt. Illetve a szomszéd a nehezebb feladvány mert véleménye szerint ez miattunk lenne, így álljam én a teljes költséget, mert nálunk minden rendben "minden évben vannak ellenőrizni" ... Nem akkarok vitába szállni velük azért, de kicsit pofátlan mondás volt :) Nagyon köszönöm!
Ezek a tápegységek a kimenetükön váltakozó feszültséget biztosítanak és a megadott terhelési határok között működnek stabilan. Nem tudom milyen led fényforrásokat vettél, de gyanítom, hogy egyen feszültséget igényelnek. Ne csodálkozz ha vibrálnak, meg időnként kialszanak.
"Vagyis akkor szerintetek ez lesz a baj, hogy a 4,5W-os ledes izzó kicsi neki?"
Az, hogy egy 50-210 wattos tápegység 9 watt terheléssel pontatlanul működik, az csak egy hibalehetőség, nem biztos, hogy az a rossz. Senki sem fogja neked egy fórumból ingyen garantálni, hogy nem fogsz feleslegesen bevásárolni.
"De hol lehet 2 tűs csatlakozós halogén izzót venni?"
Az is egy járható út, hogy a bazinagy tápegységedet cseréled ki kisebbre. Pl veszel egy 12V 2-4 amperes tápegységet.
A teszkó egy vicc, keress a közelben egy villanyszerelő boltot.
Igen, pont így néz ki, ahogy a linkfotón látható, csak erre 50-210W van írva -> Vagyis akkor szerintetek ez lesz a baj, hogy a 4,5W-os ledes izzó kicsi neki?
De hol lehet 2 tűs csatlakozós halogén izzót venni?
Tescoban csak ledes volt ebben a változatban, pedig ott aztán van elég sokféle.
"Igen mindig a bal oldali alszik el, ezért volt hogy megcseréltem az izzókat, ekkor pedig a jobb oldali aludt el,"
Kissé zavarosan fogalmazol, így nehéz lesz segíteni rajtad. Lehet hogy jobb lenne szakembert hívnod.
"1db Kanlux transzformátor van"
Ez valószínűleg nem hagyományos transzformátor, hanem egy kapcsolóüzemű elektronikus tápegység. Az ilyenek között előfordulnak olyan típusok, amelyeknél nem csak a maximális, de a minimális terhelhetőség is meg van adva, mivel ennél kevesebb watt terhelés esetén a gyártó már nem garantálja a paramétereket.
Elméletileg lehetséges tehát, hogy mondjuk a tápegységed gyártója 20 és 60 watt között garantálja a megbízható működést, te viszont csak 9 wattal terheled, ilyenkor már olyan feszültséget gyárthat, amire az egyik izzód már idegeskedik olykor (hiába veszed egyszerre, az egyes izzók között mindig van egy kis gyártási szórás).
Persze az is lehet, hogy a hibádnak semmi köze a tápegységhez.
Azokkal a régiekkel nem volt gond, amelyek közül az egyik végleg megadta magát.
Igen mindig a bal oldali alszik el, ezért volt hogy megcseréltem az izzókat, ekkor pedig a jobb oldali aludt el, emiatt gyanakodtam arra, hogy az izzóval van probléma. De miután vettem 2 újat megint a bal oldali csinálja ezt.
Nincs benne rendszer, egyszer csak fogja magát kialszik 3-4 másodpercre, majd világít újra normálisan.
Néha viszont látok finom vibrálást is, ezt viszont lehet mindkettő csinálja.
1db Kanlux transzformátor van és erről megy mindkét izzó.
"vegyél már 2db olcsó, teszkós halogént és azzal teszteld a cuccosaidat."
A régi izzókat gyorsan eldobta, ezért most azt sem tudja, hogy hány wattosak voltak. Ha most túl nagy wattosat vesz (mert pl éppen az van akciós áron), akkor talán leég a fürdőszobája :)
A régieket azért dobtam ki, mert az egyik kialudt, végleg. Ezután vettem 2db újat, mert együtt akartam cserélni őket. Bejött ez a pislogás, arra gondoltam selejt az izzó, ezért kb 2 hét után vettem 2db ugyanolyat, de a pislogás ezeknél is fennál.
A Wattszám szerintetek lehet befolyásoló tényező?
Most 4,5W-osak vannak bent, de létezik ebből a ledes változatból 7,5W-os is, azzal lehet nem pislogna?
Vagy létezik ebből a kivitelből /2 tűlábas csatlakozója van/ nem ledes is?
Az eredetit sajnos nem néztem meg, hogy milyen volt.
Sajnos az alábbi probléma nem oldódott meg az érintkezők megcsiszolásától.
Van valakinek még valami tippje?
A fürdőszobámban van 2 db LED GU5.3 reflector izzó /12V/4,5W/ Pár hete cseréltem ki mindkettőt. A régiekkel nem volt gond, ezekkel viszont előfordul, hogy az egyik fogja magát és 3-4 másodpercre kialszik. /Tescóban vettem őket./ -> ezekután vetem még kettőt ugyanúgy Tescóban, de ugyanezt csinálja.
Esetleg tudja valaki, hogy mi okozhatja ezt és hogy lehetne orvosolni?
Nálunk a fal volt előkészítve. 3+2 vastag aludrót behúzva, de az áramszolgáltató már nem enged senkinek 32ampert 1 fázisra, csak ha átbuherálják az egész házat. Onnantól mindenhová mehet a 32. Átalánygáz is van.
Régebben előírták, hogy a mérőhelyet elő kell készíteni 3 fázisra. Így be kellett húzni a tábla, és a mérő közé +2 feketét ha bővítés van 3 fázisra nem kell hozzányúlni.
Gazdagréten láttam ilyet ahol nem vezették be a gázt és mindenki villannyal főz. 40A kismegszakító az óránál (tudom, hogy nem szabványos máshol eddig nem is láttam) és innen vezetékeztek be. Az elején 3f-ra terveztek a végén 1 fázis lett ezért van a 3 vezeték kikötve.
masfel szobas panellakas elosztoszekrenyebe 3 alu kabelen jon be a fazis. Nem hinnem, hogy 3 fazisu, hanem hogy 3 kabelen jon be ugyanaz a fazis.
a) meg lehet egyszeruen allapitani, hogy 3 kulon fazis-e esetleg?
b) a harom faziskabelbol ketto log szigszallagozva, egyetlen egy van vegigvezetve a 4 db kismegszakiton. Az taplalja az egesz lakast. Normalis dolog ez? Mit akarhatott, aki ezt igy alakitotta ki?
Koszonom
Fogyasztok: Villanysuto, huto, mikro, szobai lampak, teve, wifi router, plusz egy jelenleg nem csatlakoztatott klima.
A fürdőszobámban van 2 db LED GU5.3 reflector izzó /12V/4,5W/ Pár hete cseréltem ki mindkettőt. A régiekkel nem volt gond, ezekkel viszont előfordul, hogy az egyik fogja magát és 3-4 másodpercre kialszik. /Tescóban vettem őket./ -> ezekután vetem még kettőt ugyanúgy Tescóban, de ugyanezt csinálja.
Esetleg tudja valaki, hogy mi okozhatja ezt és hogy lehetne orvosolni?
A csillárkapcsolókban nálunk is csak fekete drótok vannak. 3 van ugye, az egyik mindig ráz, azon jön az áram amit a kapcsolóval kapcsolgatsz. A másik kettő meg viszi tovább a lámpához, ha felkapcsolod. Ha a konnektornál csak feketék vannak, az elgondolkoztató. Nem lehet, hogy a külső fekete burkolaton belül van egy színezett réteg, dettó úgy mint a szürke MMfalinál? Mivel német, a konnektorok pont olyanok mint nálunk.
Sziasztok! Kültéren, olyan oldalon ahol dől a déli UV, célszerű használni gumikábelt, nem mállik szét pár év alatt? Esztétikai okokból kellene fekete, de ahol néztem, nem volt fekete MT-kábelük.
Na akkor szedjetek ki minden kötöződobozt, azokat a drótokat ígyis-úgyis újra meg kell húzni, ha elment az áran, ha nem. És kiderül hogy mit gányoltak nálatok akkoriban a szakik. A bevakolt MMFalit valószínűleg ki lehet vésni, természetesen teljes hosszában cserélni kell azt a szakaszt.
Ha az emberekről beszélek, akkor általánosítok ha néha ez nehéz is, de a mindannyiunk szót soha nem írnám le itt, mert az azt sugallná, hogy pl. veled egy szinten vagyok, ezt meg kikérem magamnak, ahogy az önálló vállalkozóval sem állnék szóba IRL.
Általánosítva, mindenki másról, ellenkező esetben valahogy így fogalmazott volna: "azért mindig mondom, hogy mindannyiunkról egy nagyon jó tükör ahogy itt viselkedik a nickünk."
Most ezt vegyem úgy, hogy megpróbáltál beszólni? Nagyon gáz lett...
Mint már említettem, nálunk fejlesztők IS dolgoznak, nem csak "önálló vagyok" alvállalkozók. Elárulom a nagy titkot, van egy csomó adatrögzítés nálunk, amihez magyarul sem kell tudni és kiemelkedő képességek sem kellenek, magic.
Időnként én is jelentkezem érdekesnek tűnő pozíciókba. Ha eléggé rugalmas lenne a munkaidő, akkor még a pénz se számítana (van bevételem egyéb irányokból is).
Persze Magyarországon a rugalmas munkaidő ugyanolyan, mint a távmunka: rohadt sokan szeretnék, de a valóságban nagyon kevés főnök képes/hajlandó megoldani, a kisfőnökök többsége ragaszkodik ahhoz, hogy minden alkalmazott az egész munkaidő alatt folyamatosan "szem előtt legyen" korbácsütésnyi távolságban. Ezért aztán hiába vagyok esetleg alkalmas az állásra, ha az állás (időbeosztása) nem alkalmas nekem :)
Valószínűleg megszakadt a nullvezető (pl meglazult vagy elégett kötés kék színű vezetéken) valahol a mennyezet alatti valamelyik kötődobozban. A szakadás helyét ki lehet következtetni abból, hogy a villanyórától/főelosztótól távolodva a lakás melyik részén van/nincs villany.
"Az a HR-es aki képzett és ezek szerint te nem ismersz ilyeneket, két időpontot fog felajánlani első körben, aztán ha neked egyik sem jó, akkor fogja udvariasan megkérdezni"
Ez nem ilyen egyszerű. Vannak HR rutinmódszerek rutin-állásokra és vannak olyan pozíciók, amelyeknél a jelentkezőkre egyenként oda kell figyelni, ahol a HR-es udvariasan érdeklődik, hogy mikor lenne alkalmas. Ez az odafigyelés nem csak a vezérigazgatói pozícióra igaz :) léteznek alacsonyabb szinten is olyan munkakörök, amilyenből még nagy létszámú cégeknél is csak egy-két ember van, az oda jelentkezőkkel finoman bánik a HR-es.
Ami azt illeti, én is egy kezemen meg tudom számolni, hány állásinterjún voltam életemben, de azért a stílusod bicskanyitogató és meglehetősen beszűkült. Ennyire sok hülyével találkoztál már, hogy ilyen lettél? Bár itthon nem nehéz. Néha én is hasonlóan érzek :)
Nem értem én ezt... még életemben nem voltam állás interjún, mert minek?! megélek önállóan nem kell a más seggébe bújnom.
Jó-jó, ez itt a megszokott tempó, le se kellett volna írnod, illetve én ezeken jót röhögök, de ettől még nem muszáj leírni.
De, ahogy elnézem az ismerősi kört JÓ emberek esetén sem szükséges ez a felhajtás, őket levadásszák e nélkül is.
Igen.
Az aljanép sem jár interjúzni, őket meg felveszik próbára helyből, ránézésre.
Már ez sem ilyen egyértelmű, de nagyjából igaz.
Állásinterjúra a közép mezőny jár, akik tülekednek a vályúhoz...és közben szopatják őket ezerrel.
Szar lehet így élni, asszem.
Azért a magyar lakosság egy jelentősebb részéről beszélsz, mert ebbe beletartoznak a frissen végzettek, az újrakezdők és még nagyon sokan. Számodra ők tülekednek a vályúhoz, azért mindig mondom, hogy az emberekről egy nagyon jó tükör ahogy itt viselkedik a nickjük.
A gyerekeim most másodikosak, kezdem megérteni a sok funkcionális analfabétát és én mégsem ezekért szórom ki az ilyen önéletrajzokat, hanem azért, mert annyira sem igényes, hogy valakivel átnézesse, tanácsot kérjen, összerakjon egy valóban hibátlan önéletrajzot, amit akár a jövőben is tud használni.
Nem moslak össze és eszembe sincs felhúzni, annyit nem ér az egész nekem.
Itt arról van szó, hogy aki megvan állás nélkül(Elek), aki tudja fizetni a magán egészségügyet(sámli) azok nem azt a kategóriát képviselik, akiknek sorba kell ülni vagy ha igen, akkor nem értem a problémát, jól élünk.
Ettől persze még én is jelentkeztem már kétszer is itt a cégnél adatrögzítőnek, de mindig kidobnak, hogy menjek a pics@ba ne szórakozzak a drága idejükkel. Nem értem :-)
"Amelyik állásinterjún tömeg van, ott neked nincs keresnivalód."
Igazad van, ott nincs keresni valóm.
"De ahogy olvasgatom, Elekkel együtt megtehetitek, hogy nem jártok ilyen helyekre,"
Összemoshatsz Elekkel, nem tudsz felhúzni vele :) Hogy miért mentem el erre a két interjúra? Mert érdekelt volna a terület ill. a munkakör, valami mást kerestem, ráadásul a terület amiben tevékenykedtem egyik napról a másikra megszűnt, így lépnem kellett. Nem önéletrajzos, arctalan írásos jelentkezésről volt szó, abból elegem volt miután kb. öt ilyen jelentkezésre válaszra sem méltattak.
"honnan ez a széleskörű tapasztalat?"
Lehet, hogy nagyképűen hangzik, az évtizedek során a nyitott, nem egy területen leragadó, ismereteit bővíteni hajlandó szakember széles körű tapasztalatra tehet szert :)
Az a HR-es aki képzett és ezek szerint te nem ismersz ilyeneket, két időpontot fog felajánlani első körben, aztán ha neked egyik sem jó, akkor fogja udvariasan megkérdezni, hogy esetleg a másik két időpontból melyik jó, nem fogja neked átadni az irányítást, de ezt sem érted és osztod az észt...
Aki meg tömeg felvételre készül, ott megadják azt a pár időpontot, amikor mehetsz és kész, ne várjunk már csodát.
A házunkban az ünnepek alatt megszünt a világítás, pontossabban a konyhában és a nappaliban. A fali dugaljakban sincs áram.
Nem volt egyszerre töb fogyasztó bekapcsolva, a kismegszakító sem kapcsolt le.
Fázisceruzával a duglaj mindkét fele világít. Van egy fényerőszabályozós csillárkapcsolón , ami néha ciripelő hangot adott ki és a lámpa is vibrált kicsit.
Égett szagot nem érezni , végig a helyiségben voltunk. Nem vagyok villanyszerelő , és tudom hogy a fázisceruza nem mérő eszköz , de mire ideér a mester szeretnék kicsit tisztán látni mielőtt szétbontjuk a lakást.
egy munkahelyre irásospályazatot kell beadni ,kiszürik azokat a személyeket akik szobajöhetnek ,és személyes megbeszélésrehivjákmeg egyenként a jelentkezöket ..
ezt kissebbcégek is igycsinálják álltalábann ,ha felvesznek a következö 3 honapon mulik minden ,szakmai tudásod,személyiséged "jellemzöi"amely nagyonfontos tényezö ..többszempontbol..
igyvan ,telefonon csak, hogy mikor felelmeg az idöpont ,mindenmást "fehéren feketén "kétpéldánybann,amit mind a kétfél aláir..
"Tehát a HR lopcsalhazudik továbbra is, de simán nem elmenni egy találkozóra az rendben van? Eddig is érdekes gerinced volt."
A HR-es megkapja a fizetését az elmaradt interjúk idejére is. Úgyhogy a két dolog egybemosása újabb erősen izzadságszagú, rosszindulatú erőlködés volt részedről :)
Hogyan kell ápolni egy rozsdamentes acél fedélzeti veretet? A 70 éves öreg halász lelakkoz minden felületet minden évben a vén hajóján? Pl a horgonyláncot, szemenként?
És ha nem teszi, akkor szerinted X év alatt teljesen elfogyasztja a rozsda?
"amelyiket meg nem, azon elég látványos."
Látványosan megeszi a rozsda a rozsdamentes fedélzeti vereteket?
Vagy csak egy kicsit bemattul a csillogó felületük, aztán változatlan marad a következő ezer évre?
- ha az interjú időpontját a HR-es mondja meg, akkor ne lepődjünk meg, ha egy tömeg várakozik ott.
- akkor van a legkisebb esély tömeg-jelenetre, ha a telefonban a HR-es udvariasan érdeklődik, hogy a hét melyik napja lenne jó neked és délelőtt vagy délután szeretnéd :)
"Azért csinálják, hogy azok maradjanak akik szolgalelkűek, láthatóan mindent eltűrnek. Ezeket az egyéneket könnyebb kezelni"
Engem is ezért gyűlölt némelyik (kis)főnököm, amikor még alkalmazott voltam. Amikor elkezdték szívatni a dolgozókat, akkor néhányunkkal kivételezni kellett, mert a nagyfőnök tudta, hogy képes vagyok bármikor kilépni, mivel két perc alatt találok másik munkahelyet (de akár munkahely nélkül sem halok éhen évekig).
Az ideális alkalmazott viszont RETTEG, hogy kirúgják, mert vagy azt hiszi, hogy nem tud másik munkahelyet találni, vagy tudja magáról, hogy valóban annyira buta, hogy hogy nem fog másik munkahelyet találni :)
Nem is tudtam, hogy a munkaerőt keresők végzett pszihológusok :D Vagy csak annak képzelik magukat? Tudod mit gondolok én erről? Hogy aki sarkon fordul és lelép annak van akkora önbizalma, hogy ezt meg merje lépni, mert tudja (vagy tudni véli), hogy gond nélkül megállja a helyét másutt, más körülmények között. Az eszmefuttatásod meg szerintem félre siklott. Amennyiben tényleg ezt gondolják, az övék is. Komolyra fordítva a szót, én egészen másként látom. Azért csinálják, hogy azok maradjanak akik szolgalelkűek, láthatóan mindent eltűrnek. Ezeket az egyéneket könnyebb kezelni, rájuk lehet sózni akár 400 óra túlmunkát és ki lehet ezt fizetni nekik majd három év múlva (ha egyáltalán élni fog még a cég).
Szerintem azért nincs idejük mert 3 műszakos munkarendes embereket kell reggel 6 órakkor a konkurencia kapujában szólítgatniuk hogy mennyit keresnek es neme akarnának náluk dolgozni egy kicsit több pénzért.
Nem vicc ez ha nem is mindennapos dolog de egyre inkább megtörténik.
"legalább huszan állnak elöttem",ez nem véletlen ,"pszihologiai "háttere van ,a munkaado egyszerrehivmeg mindenkit (meghivhatná a jelentkezöket egyenként is)
aki:"sarkon fordul és lelép.""majd leléptem (hogy meddig kellett volna még várakoznom nem tudom)."irod ..
a munkaado ,igygondolkozik ,:
aki nem invesztál idöt a"karrierjébe" mehet máris,nem fontos számára a munkahely,ugysem..
megijed a "vetéjtársaktol "pl.többmint 20 személy ,fél hogy nem felelmeg a feltételeknek ???elmehet..
a munkaadonak az tetszik "beteges öntudat,"énvagyok a legjobb szakember,szivatok mindenkit, az elöttemállo 20-személyt is.
szakmai ,és személyesöntudat ,"villogtatása"többmintfélsiker (erre iskolázzák a pájázokat,olyanfontos tényezö )
Pedig ez jól bevett magyar HR-s szokás ---ide akar jönni? dolgozzon meg érte!
saját tapasztalatom;
sok órás sorban állás --de minek , hiszen már be töltött álláshelyről beszéltünk.
másik; minek jöttek ide , nem hirdettünk felvételt !
(biztosan hülye vagyok, nem tudom mit olvastam , minek adtam be papirokat ? )
Mivel régen éretségiztem , nincs OKJ száma . HR-s szösszenet ; akkor ez má nem érvényes!
De legjobban tetszett a 20 éves HR -s hölgy szemre ki tudta válogatni kiből lessz művez, szaki , segéderő.! (A 3 srác egy osztályba járt egykorúak voltak )
A db számról nem is beszélve 2db álláshely betöltésére 30-50 embert oda csőditenek , időponttal!
A hozzászólásodra ill. az eddigi diskurzusra reagáltam, nem a cikkre (azt el se olvastam). A statisztika érdekes dolog. Amikor egy jelentkező elmegy egy interjúra és azzal szembesül, hogy legalább húszan állnak előtte, két dolgot tehet. Vagy kivárja a sorát, vagy sarkon fordul és lelép. Én két interjúra mentem el. Az egyiken várakoztattak másfél órát, majd leléptem (hogy meddig kellett volna még várakoznom nem tudom). A másodikon legalább húszan álltak már előttem. Leléptem többed magammal. Az állítás máris bizonyított, tíz jelentkezőből öt nem megy el.
Tehát szerinted az teljesen rendben van, hogy nem válaszolnak a jelentkezőknek, de az elítélendő, hogy nem mennek el az interjúra. Neked is érdekes gerinced van. Van?
Ez alatt az idő alatt a HR-eseknek lenne idejük válaszolni a válasz nélkül hagyott önéletrajzokra, legalább annyit, hogy "nem érdekelsz minket b@zmeg"... de úgy látszik, hogy valami mással foglalják el magukat az elmaradt állásinterjúk miatt felszabaduló idő alatt ;)
Az elektromos kábelek/kötőelemek pedig horganyozottak (horgannyal vannak futtatva), hasonló okokból. Azoknak sincs "elévülési idejük", pedig sós párás levegőben vannak folyamatosan.
Sziasztok. Létezik-e olyan léptető relé ami időkapcsolós is egyben? Tehát ha elfelejteném lekapcsolni a reflektorokat akkor pl. csak 10 percig fogyasszanak. Illetve le is tudjam kapcsolni a nyomógombbal is. Köszönöm.
Kár volt beleolvasni. Szeretem ezeket a határozott kinyilatkozásokat.
Idézek a WAGO 221 vezetékösszekötő leírásából.
"Az ónozott áramvezetősín biztosítja a folyamatos, gáztömör és biztonságos vezetékcsatlakozást."
Ez nem egy köztörvényes idióta által meghamisított idézet.
Azt egy cirkuszi dilettáns is tudja, hogy az ón reakcióba lép a savval és a lúggal is, csak a köztörvényese nem. Biztos vegyok benne, hogy egy HR-es 3,14csa is hallott ennyit a kémia órán.
De vannak ennél jobb kinyilatkozások is. Az egyik, a légrésen párhuzamosan záródó indukcióvonalak esete Tóth Marival.
Találtam kettő olyan sorkapcsot, ami össze van kötve. 8 vezetéket lehet 1 db-ba bekötni. Próbáltam ide belinkelni, de túl nagy a kép( több mint 2,5 Mbyte). Műanyag a ház mind a kettőnél a csavarok szerintem ahogyan írtátok savállóak.
"Valami olyanra gondoltan, hogy a plafon közepén 10 cm-t leengedve egy gipszkarton doboz (amekkora elfér, és arányos a szobához) és a szélén fehér led szalag körben. Az adná a szórt fényt. A csillárkapcsoló egyik billenője ezt kapcsolná, a másik a középre szerelt villanyt."
Amekkora elfér és arányos a szobához. Nem volt led panel méretű dobozról szó sehol. Nem írtam ilyet és nem is variálom a "feltételeket". Nincsenek feltételek.
Új ötlet, a "szaggatott áramszolgáltatás": három másodperc normál áramszolgáltatás után három másodperc áramszünet :)))))
Aki ért egy kicsit az elektronikához, az fillérekből megúszhatja (valószínűleg elég egy 5-12 voltos relé + egy kapcsoló tranzisztor + pár egyszerű alkatrész)
a mennyezet felületének mindössze kb 5 százalékáról fog visszaverődni
tehát továbbra is gyakorlatilag egy pontból fog jönni erős fény, ezért továbbra is vakítani fog a zágyban fekve :)
Hozzám hasonló zseniális fénytechnikusok :) persze képesek akár mindössze 10 centi távolságból is elfogadhatóan egyenletes szórt fényt csinálni, de ezek nem egyszerű trükkök.
Ízlés kérdése, de az úgy tényleg csúnya lesz. Előttem már írták, hogy a "dobozt" vidd ki a falakig, 10 centivel a fal előttig. Oda körbe LED szalag és ezt kapcsolod az egyikkel, a középen lévő "csillárt" a másikkal.
Félreértés van. Nem akarok tíz centiről világítani. Most van egy 60x60-as led panel villanynak. Azt lejjebb engedem 10 centivel egy gipszkarton dobozzal és annak a peremére tennék led szalagot.
"én inkább az átkapcsolást szeretem egy 600VA-s trafó 380V s kimenete , vagy az 1600V DC (4 dióda +4 elkó ) "csodákra képes""
Az ötleted magánemberként díjazom :) de sajnos balesetveszélyes. Ráadásul sokkal viccesebb, ha bunkó szomszéd bedugott készüléke először jól működik, aztán a szeme láttára kezd egyre jobban dögledezni :)
A wago kétféle anyagból van: műanyag és rozsdamentes (saválló) acél (nagyon sok wago egy gramm rezet sem tartalmaz). Akár még a tengeri párás levegőt is vidáman bírja, még a rendszeres sós víz-permet kezelésen is csak kacag (pl szabadban lévő kötési pontok tengeri hajókon).
"utálom, hogy fekszek és a szemembe világít a villany"
A szórt fénynek az a lényege, hogy NAGY FELÜLETEN oszlik el, a nagy felület miatt nem báncsa a szemedet. Ha a mennyezetre 10 centi "távolságból" világítasz rá, annak a fénye NEM nagy felületen fog eloszlani (felnézve a fény 90 százaléka továbbra is egy kis területről, "egy pontból" fog jönni). Tapasztalataim szerint a legkevésbé zavaró és leg-egyenletesebb szórt fényt egy KIZÁRÓLAG FELFELÉ VILÁGÍTÓ asztali/álló/fali lámpa biztosítja (fényforrás-plafon távolság min kb 1 méter!), ami fekvő helyzetedben kb a "fejed felett" van elhelyezve, de állva sem tud belevakítani a helyiségben álló ember szemébe.
Számos olyan lámpa van, amit felfelé lehet fordítani ÉS a búrája nem engedi át lefelé fényt. Sőt vannak olyan állólámpák, amelyek eleve a plafont világítják, ennek búráját fesd le belülről valami átlátszatlan festékkel, vagy tegyél bele a búrába valamit, hogy lefelé semmi fénye ne legyen (pl összegyűrt alufólia búra-bélés érdekes mintát "fest" a mennyezetre).
Mennyezeti szórt fény céljára fényerőszabályozható, vagy alacsony watt-számú ledes izzót javaslok.
Ez a végigszilózás azt jelenti nálad, hogy a konnektorok-kapcsolót tokját körbekenik, és belenyomják a dobozba, azaz felragasztják a falra, hogy ne legyen körülöttük rés?
Már többen is írták: menj el egy villanyszerelő bótba és vásárolj pár darab (kétszer annyit, mint amennyi szerinted biztosan elég lesz) ötös nyitható wago-t. Ha egyet a kezedbe veszel, akkor,meg fogod érteni a működését.
Vigyázat: járművekben előfordulhatnak annyira vastag vezetékek is, amelyek nem mennek bele az egyszerű wago-ba. Léteznek vastagabb vezetéket befogadó wago-k is, vagy más módszert kell alkalmazni. Ha van ott vastag vezeték is, abból vigyél egy kis darabot a boltba és kérd az eladó tanácsát.
"Bár felénk a külső dugaljakat belülről le kell kapcsolni, mert 1-2 hosszabbitó könnyen "beleugrik"mikor nem vagy otthon"
Valószínűleg egyik szomszédod sem fog kártérítést követelni tőled, ha esetleg véletlenül igen nagy lesz a feszültségingadozás azokban a dugaljakban. Pl az effektív feszültség egy-két óra alatt szép lassan lecsökken 80V-ig, (ráadásul fázishasítással). És másodszorra már a saját dugalját fogja használni.
Az ilyen lakástulajdonos meg is érdemli a szopást.
Aki spórol a villanyszerelőn (olcsó/buta villanyszerelő, olcsósított szerelés, olcsó anyagokkal), de a szobafestőnek akár milliókat is kifizet, mert a szobafestő munkája látszik, a villanyszerelő munkája viszont nem látszik.
Többször találkoztam végig szilózott lakással ,--ne legyen árnyékfolt sehol !
De mivel hibaelhárítás miatt jártam ott, ki kellett szedni dugaljat, kapcsolót,vezetékcsdsatornát , kötődoboz fedelet,--nem is egyet !
A lakás 3/4-t lehetett utána átfesteni , mert a dugalj is leszedett még 2 tenyérnyi festéket. A csatornáról nem is beszélve ( ott a 1/2--3/4 m2 játszott. )
Másik helyen ezt már a tulajjal csináltattam . Kiakadt , hogy ha rossz a konyhai mélyhűtő dugalja akkor miért akarom az elosztóig visszabontani aa szerelvényeket ? Mert a festékmázoló megmondta ; ezt 20 évig nem kell bántani...! ! !
A következőkhöz kérnék segítséget a villanyszerelésbe jártas személyektől.
Vettem egy kisebb hajót, ami 12 V-ról üzemel.
A kapcsoló panel mögött különböző műszerek bekötéséhez szeretnék rakni 2 db sorkapocshoz hasonlító elosztót, aminek az egyik végére rákötöm a +, a másikra a - pólust. Ezekre kötném a világítás, halradar, reflektor, stb stb vezetékeit. Természetesen olyan kellene, ami valamennyire szigetelve van, hogy ha véletlenül összeérnek, nem okoznak zárlatot.
Létezik-e ilyen "kütyü" és mi a neve, vagy közönséges sorkapocsnak az egyik oldalát kössem át egyesével és oldjam meg így?
A plafontól kb 30 centiméterre, a faltól pedig 10 centiméterre, a szoba teljes kerülete mentén a plafont világító LED szalag nagyon szép, szórt fényt ad.
Megint nem ugyanaz. Teljesen más a hatása. Egy diffúz ledpanel legyen 50x50-es, attól az még 1 helyen van. A másik, hogy nem mindegy mikor -hová kell a szórt fény, milyen célra?
Ha emberünknek ezt felrakják, valószínűleg a plafontól 5 centivel lejjebb van, a plafont nem fogja megvilágítani, de pont ugyanúgy kißassza vele este a szemét amikor fekszik. Ha viszont a műhelyben az asztalod fölé teszed, ott egyenletes fénnyel teríti be.
Ha a plafont világítod meg, az is szórt fényt ad. Visszavert szórt fényt, este. De maradjunk annál a vonalnál ami a ház bedrótozására vonatkozik.
Egyébként a világítás erősen szubjektív dolog, ki hogy szereti, mit szokott meg, milyen a környezet.
Fordítsd fel az asztali kislámpádat a plafonra. Meg fogsz lepődni milyen világos lesz a szobában. Vagyis a plafont kell alacsonyabbról megvilágítani, mondjuk több spotlámpával elszórtan, nem pedig felraksz egy plafonlámpát ami spotokkal levilágít a padlóra.
Ahha! A fűnyíró aljzatot és ha van a garázsbedrótozást, vagy minimum a ház faláig történő elvezetését maximális erősséggel szintén be kell tervezni mostani akciónál, a táblán egy külön FI-vel, a fűnyírósnak meg egy harmadikkal.
Ezt én se értem. 1x szilikonoztam konnektort :) Az egy felcserélt panelcsövezés és a bagózó + hangos házaséletet élő falszomszéd miatt kellett. konnektort ki, xps-t befaragni, megszilózni, betolni, és még a csövekbe is kellett egy kis dugót rakni. A szomszéd nem használta azokat a konnektorokat, lévén pont amellett nyögnek, de ha a következő lakó majd le akarja szedni, meg fog vele küzdeni. Vicces kedvükben voltak a betoncsövezők...
Fordítsd fel az asztali kislámpádat a plafonra. Meg fogsz lepődni milyen világos lesz a szobában. Vagyis a plafont kell alacsonyabbról megvilágítani, mondjuk több spotlámpával elszórtan, nem pedig felraksz egy plafonlámpát ami spotokkal levilágít a padlóra. Attól csak vakoskodni fogsz. De a szőnyeg- padló-falak is jelentősen befolyásolja a fényérzetet!
Mindenkinek az adott igényétől függ, hogy mit szeret. Az ajtónál mindenképpen kell egy csillárkapcsoló ami 1 kapcsoló a szoba közepére, egy meg jobb ha valahová máshová hat. Ha ez utóbbit kapcsolják akkor nem a plafonlámpa fogja kiverni a szemed. Ezt a konvencionális középre helyezett lámpák és a nem a 270-es átlag belmagasságba tervezett, de oda beerőszakolt csillárok miatt nem lehet könnyű kivitelezni. Kinek mi az igénye, heppje, stb. Viszont vannak vezeték nélküli, relés megoldások aranyáron, vagy kínázva, illetve távirányítós ledlámpák is vannak. Ötletelni próbálgatni kell, nem tudom pontosabban, viszont ne ess bele a giccses ledszalagok világába. Rá lehet mondani, hogy hű mag ha, de nem az. Karácsonyi giccsvilágításnak készültek.
Tehát a sógor fog pingálni. A kötöződobozokat szedje majd le, kenje körbe, kenje le külön, és ha megszáradt, azután tegye vissza! Eszébe ne jusson síkba vakolni! A villanykapcsolókat is leszedni, festeni, majd utána visszarakni. Nem körbetaknyolni.
A riasztó előkészítés mit takar nálad? Az utcsó télleg fontos, úgyhogy az erkélyre is ki kell vinni áramot, annak a világítása - kapcsolója is hozzátartozik a felújításhoz.
Ne engem kérdezz! Nem az én projektemről van szó, a kolléga csak ötletelési szinten van. Amíg lehet kapni lesz olyan aki ezzel szerel. Plafonnál meg pláne, s ha a szakijának ez valamiért kényelmesebb akkor simán rásózza.
1-3 lukasokból konkrétan egy marokkal van, anyósnál ledepózva a 4 lukú, idehaza ágy mellett a Blitzwolf és elvagyok, devan akku meg laptop. Igazából most értelmes telefonom van, nem nagyon kell tölteni :-)
Fujj! De ha neked ez tetszik... Csak szólok, hogy ez egy huszadrangú dolog a projektedben. Ha a villanykapcsoló fölött van egy kötöződoboz akkor onnan ki lehet vinni az áramot ehhez. De amit láttam eddig ebben a témában az számomra okádék megvalósítás volt. Giccs a köbön.
Mindenképpen szerelővel csináltasd, esetleg ha spórolni akarsz akkor a trógermunkát te csinálod, azaz a vésést, a szaki kérésének megfelelően. Van túláramvédett FI is, sok hsz-el ezelőtt linkelte valaki neked.
Ha fent vannak a drótok akkor kötöződoboz is fent van klasszik módon. Ha lent vannak akkor mélyített konnektor kell, nem csak a sima, de így bárhová fúrhatsz majd a falon, illetve egy kis falbontással be lehet ügyeskedni újabb konnektort, vagy neg lehet szüntetni régit, természetesen akkor a vezetékszakasz cseréjével, ugyanis kötést nem vakolunk be. Az internetkábelt is körbeviheted ugyanígy. Tképpen ezzel a polcos verziót kapod meg, csak nagyobb kosszal jár. Ezért is jobb a csövezés mint az mmfali bevakolt.
Ne csak a telefonokra gondolj usb esetén, vezetékmentes okosóra, fülesek, router, settopbox, NAT, akármi. Aztán varrógép, hajcsavarós hülyeségek, fürdőszobába se lehet elég. Mindenféle illatosító marhaságok, állólámpák, a digi vezetékes telefonja is adapterrel megy... ha van házimozid sok hangszóróval akkor azoknak is vannak drótjai, szintén beteheted a falba. konyhába, hálószobákba szénmonoxid érzékelőt feltenni! Megint meghaltak ketten...
Valami olyanra gondoltan, hogy a plafon közepén 10 cm-t leengedve egy gipszkarton doboz (amekkora elfér, és arányos a szobához) és a szélén fehér led szalag körben. Az adná a szórt fényt. A csillárkapcsoló egyik billenője ezt kapcsolná, a másik a középre szerelt villanyt.
Erről jut eszembe, hogy van ugye a plafon alatt 30 centire a szobában körbemenő vezeték és abból ágaznak le a konnektorok, de láttam olyat, hogy ez a körbe menő vezeték a konnektorok szintjén (30 centire a padlótól) megy körbe. Ez mennyire elfogadott illetve szabályos?
Van a padlószint fölött körben olcsó vezetékcsatorna, és afölött a falonkívüli konnektor. Így csak 2 cm-re vannak a faltól a szekrények, de ez legalább pont egy szellőzőrésnyi. Ha át kell rendezni akkor átszerelem, falat fúrok, glettelek, festek (minimálisat kell) a csatornán a "lyukat meg egy fehér szigszalaggal javítom. Olcsó módi, de tökéletes. A szőnyegszegély is jó lenne, de nincs szőnyegem, és olcsóbb. Na igen, panelház...
De még lehet fokozni a dolgokat a világítással is! Ha a plafon közepén van 1 db, az jó eséllyel mindig árnyékot fog neked csinálni bárhol is vagy, illetve pont a szemedbe lő.
Ha van a családban olyan akinél a világítás nem mindegy, mert rossz a szeme így kell mindenfelé szórt fény, akkor a plafont be kell derítened valahogy. stb.
Tényleg ne spórolj ezeken, nem éri meg. Sok helyre tegyél 1-1 aljzatot, ne 1 kupacba sok szimplát. A szerelőnek természetesen ez volna az egyszerűbb ő leszarja hogy fogsz később boldogulni. Aztán van az "így szoktuk" effektus is.
De megvan a lehetőség, hogy a parapetbe átszerelj, ahogy mi meg is tesszük vagy éppen bővíteni tudunk ha egy iroda hirtelen kettő helyett három-négy fős lesz. Ellenben a lakásban ezt utálnám, jelenleg még a saját irodai asztalomon is azon lobbizok, hogy kezdjük el használni az asztalba rejthető csatlakozókat, mert két darab ötös hosszabbító van azon is.
Akkor ebből 4db kb 15Ft/hó fogyasztással bir. Tényleg nem érdemes semmit csinálni vele.Pl kapcslót elé .Az 1300 Ft + 1000Ft szerelési dij , csövezéskor .
Az irodai formáció irodában tök jó, de csak akkor, ha előbb betologatják az asztalokat és utólag rakják fel a konnektorokat. Aztán ha még egy gizike kerül oda akkor át kéne rakosgatni mindent a megváltozott helyzethez, mert ez lenne ennek az egésznek a lényege. De ezt már sose csinálják meg, így minden megy szem előtt pókhálóban. Ennek a formációnak a takinéni-biztossá tétel volt az alapköve. A gyakorlati haszna meg az, hogy körben van egy fasza kávéscsésze-lerakós pult.
Hú bakker, a legfontosabbat kifelejtettem! konyhába tévét lehúzni, és örökre mentesülsz a barátokközttől. De ha már így van, természetesen rádiót is lehet, aztán egy konyhaszekrénybe faragott tabletet is, annak is kell ugye áram. :))) Szagelszívó, mosogató mindenféle konyhai elektromos "biszbasz" amit operatívan vagy fixen bedugsz, vagy ki-be rakosgatsz.
Nekem herótom van attól, ha a szobában keresztbe lóg a falon egy drót. Minek??? El kell tüntetni a látótérből. A garázs az más, a konyha az más a fürdő az más, de szobában, előszobában, folyosón ne terpeszkedjen már be.
A gyerek meg úgyis megoldja, a villanykapcsolót is.
Én meg a parapetes, irodai formációt nem értettem lakásba és ha nem is parapetes, de a magasság ugyanaz. Amit nem használok sűrűn, az legyen lenn, ne látszódjon. Amit sűrűn használok, az legyen kézreeső helyen, de akkor se látszódjon.
ilyen furcsák vagyunk, mindenkinek más tetszik. :-)
Figy, ha ennyire csak ismerősi körben mennek el az ilyen sukár ajánlatok, akkor miért rakják ki sok pénzért álláshirdetős portálokra és szórják meg vele a mindenféle csoportokat?
Ki a t..öm akar négykézláb mászni hogy bedugjon oda valamit?Ahol dolgozom,ott van egy vill. szerelő,ő minden konnektort olyan magasra tesz hogy állva pont ne érje el.Egy kicsit rogyasztania kell,hogy elérje a konnektorokat.Értelmes választ nem tudott adni miért nem lehet 10 centivel magasabbra tenni őket.
Viszont az a 30 centi magas pont elég hozzá hogy a gyerek rendesen hozzáférjen,és belepiszkáljon.Ha saját házat csinál szerintem nem akar majd 70 évesen négykézláb kúszni a konnektorhoz.Felújításnál,festés,vésés, stb. megint pont rossz,mert mindennek 1-1,5 méteres vezetéke van,így megint csak a fal tövén görnyedve lenne használható.
Aha. Sejtettem. Szóval minden csillárkapcsoló alá, a padlótól 30 cm magasságban tegyél konnektort. Szinte sehol nincs. A bejárati ajtó melletti villanykapcsoló alá is. Ez direkt azért kell, hogy mindenképpen legyen üresen 1 dugó minden szobában. Porszívótól a hiltiig, vagy egy akármihez amit csak ideiglenesen kell bedugni. Bárminek kellhet. Ne legyen konnektormentes falad, az se merüljön ki abban, hogy a falat megközepeled és oda betolsz 1-et, mert rendezgetéskor pont az elé fog kerülni a szekrény-ágy. Ne csak azt nézd, hogy a TV-nek meglegyen mindenhol 3 konnektorja. Oda 1db duplás bőven elég, nem kell 2 lyukat csináltatni, ebbe egy 1 szünetmentest illetve egy elosztót ami rá van szerelve a tv szekrényedre-íróasztalodra. Így takarítani is könnyebb lesz, esetlegesen tologatni is, áramtalanítani is egyszerűbb. Az internet-TV kábel, parabola-koax valszeg a padlásról megy le, ezek 1 vastag csőben, függőlegesen. Ne centizd ki. A konyhában se lehet elég konnektorhely soha, a sütőhöz húzass be 3 fázist, vagy legalább a csövezést csináld meg ehhez. wc be is tegyél egyet a fürdőszobai konnektor háta mögé. Kismillió falidugaszok lepték el suttyomban az életünket, mind konnektorért kiált, 1-2 év múlva újabb cuccaid lesznek, olyanok amilyenekre nem is gondolsz. A konyha, fürdő különösen veszélyeztetett eme szempontból.
Konnektorból sosem elég!Én az egyik szobába tettem az ajtó mindkét oldalára 1-1,szembe az ablak mellé 2-2,a két oldalsó falra is 2-2 konnektort.A másik szobába majdnem ugyan ez,de ott csak 9 van.Egy részét most eltakarja a szekrény,de ki tudja később mi lesz.Nem akarok újra villanyt vezetni.A nappali-konyha részen 19 van.És még így is kellett elosztót használnunk!
Villanyszaklapban foglalkozott ezzel a témával egy írás. A lényeg, hogy a szabvány nem a keresztmetszetet rögzíti, hanem a km/Ohm értéket.
Az utóbbi években sikerült tisztább rezet előállítani kisebb fajlagos ellenállással, így lehetett csökkenteni a keresztmetszetet. Mérésekkel igazolták.
Ennyire nem akartam itt terhelni az embereket vele, csak az elméleti részére lettem volna kíváncsi, hogy ne az legyen a falban ami a villanyszerelőnek van otthon, hanem ami kell és értelmes.
A fekete a meglévő, a piros a tervezett. B30-as tégla a fal.
AWG 24 = kb. 0,205mm² AWG 22 = kb. 0,324mm² AWG 20 = kb. 0,519mm² AWG 18 = kb. 0,823mm² AWG 16 = kb. 1,310mm² AWG 14 = kb. 2,080mm² AWG 12 = kb. 3,310mm² AWG 10 = kb. 5,261mm² AWG 08 = kb. 8,367mm² AWG 06 = kb. 13,30mm²
DIN EN 60228 5. osztály s a 28 EU tagországból azért 12 ezt használja.....!
Ez már az adott helytől függ. Alapesetben 1 konnektor 1 kötöződoboz. De ha bedobnál mondjuk egy alaprajzot, pár érdemi fotót, akkor picit jobb segítséget lehet adni. Leírhatod jelenleg mi hol van, hogy gondoltátok az újnál, pontosan mibűl van a ház, stb. (van beton, van tégla és van vegyesen felhúzott "panelház". Sokan a téglából épített négyemeleteseket is panelnak nevezik.)
Kezdjük ott, hogy ez mind mind statisztika, az pedig a kis hazugság és a nagy hazugság utáni lépcsőfok.
Aki "távmunkás" az az egyik híradóban Bp-en van számolva, a másikban meg abban a megyében ahol él és rontja/javítja az ottani átlagot, éppen mikor mit akarnak bekamuzni, aszerint.
Ezen a dolgon mindig tudok mosolyogni és utána bármilyen IS szakmában tolja az okosat, most éppen IT vonalon, ami főleg erőssége. Gonosz HR(és ez mindig előjön bármilyen szakma is legyen) és szegény elnyomott kőművessegédek és mélyszegénységben élő zsenik.
Most megpróbálod elmagyarázni egy végtelenül csalódott emberkének, hogy egyébként van élet a vidéken, valójában a csalódásainak oka az, hogy ahogy lenni szokott a sok duma mögött nála sincs teljesítmény és a gonosz HR-esek mindig kiszórják, ahogy az ismerőseit is. De legalább itt van nekünk és ír :-)
Leírsz valamit, aztán cáfolod önmagad és nagyképű is vagy.
Ha 10-30 éve így dolgoznak, akkor nem tudnak azonnal átállni, hagytad, hogy az arc meglegyen, jogokat megkapják, de nem tudtad/nem akartad számonkérni/nyomonkövetni őket, hanem újra visszatértetek a megszokott langymeleghez. És ezek után, engem aki valóban dolgozik távmunkában is, próbálsz minősíteni. Ügyes.
Közép- és felsőfokú műszaki szakemberek nem tudnak darabbért kapni...
Igen, ezzel a mondatoddal elárultál mindent. Nem miattuk nem működött, de egyszerűbb ezt állítanod. Téged is szőnyeg szélére állítottak miatta és ez lett a magyarázat? Ha elfogadták tőled ezt a blablát, akkor a felsővezetőitek is alkalmatlanok bármilyen modern munkatervezésre és megvalósításra. Jó nektek a blokkolóóra, ne bonyolítsátok.
Engem nem kell meggyoznod rola, tudom. En sem szuletett Budapesti vagyok, de ide koltoztem regen az egyetem/szakma miatt. Most inkabb nem irom le hogy mennyit keres nalunk egy 0 tapasztalattal rendelkezo programozo, mert nem az atlagkereset dimenziojaban mozog mar az sem, a tapasztaltakrol nem is beszelve ;)
> mert a HR-es rutinból kukába dob minden olyan önéletrajzot
A mai munkaeropiacon az ilyen cegeket ugy hivjak roviditve hogy "csődkozeli". Senki nem engedheti ezt meg maganak, barmennyire is bizonygatod.
> közel tökéletes a nyelvtudásuk (autodidakta módon megtanult angolul szakszöveget OLVASNI)
Ja, csak ez sajnos edeskeves, mondhatjuk hogy a belepo szinthez sem eleg. Ha nem kommunikaciokepes akkor nemzetkozi piacon (marpedig az IT cegek tulnyomo resze nem (csak) a magyar piacra dolgozik) eladhatatlan. Ez fuggetlen attol hogy mennyire ert a szakmajahoz.
> Egy ilyen ember hogyan nem fog megbukni, amikor egy szóbeli interjú során átváltasz angol nyelvre ?
Nincs vita, meg fog bukni. Eleg sok embert el kellett engednunk az elmult 1,5 evben mert nem birtak angolul/nemetul kommunikalni.
> kizárólag negatív tapasztalatik vannak, mert végzettség híján ők viszont még SOHA nem találkoztak személyesen HR-essel
Ize. Egyszer 100.000 db ceget emlegetsz akiknek kellene IT-s, maskor jon az hogy nem csak Budapestbol all az orszag, harmadszor pedig 20km-re akarsz munkat a falu mellett. Kerdem en, bivalybasznad 20km-es korzeteben hany olyan ceg van akinek van sajat HR-ese ?
> Szerintem ne szűkítsük le ezt a problémát csak a nagy létszámú és IT specialista cégekre
Pedig ezek a cegek szivjak fel az IT munkaeropiac durvan 80-90%-at.
A masik problema hogy amikor IT-rol beszelsz akkor az esetek 90%-ban az 5-10 gepet karbantarto rendszergazdakrol beszelsz, akik talan egyszer mar konfiguraltak internet hozzaferest. Ha elolvasod a tobbiek hozzaszolasait is akkor lathatod hogy egy picit mas dimenzioban mozog itt a legtobb ember. (villanyszerelesi analogiaval elve a horonymaro segedmunkast azonositod a teljes villanyszerelesi szakmaval)
> de miért a legbutább emberek kerülnek a cégeknél "élet-halál ura" pozíciókba
Egyetlen ceget sem lattam ahol a HR-es elet-halal ura lett volna. Altalaban halal kedves emberek akiknek a dolga a tobbiek segitese. De ha lattal mar volna kozelrol ceget es/vagy HR-est akkor ezt tudnad.
> hiába van bármekkora tudásod ISMERETSÉG nélkül szart sem érsz a mai Magyarországon.
Multkor adtunk fel profession-on hirdetest, jeletkezett ra egy mozdonyvezeto(!), akit csak azert nem hivtam be mert nem tudott angolul. Egyebkent valoszinuleg tokeletes lett volna a feladatra. Zero ismeretseg volt elotte.
> Képzeld el mondjuk Gipsz Jakabot, egy 55 éves kőműves segédmunkást, aki a Budapesttől távoli Alsófüttyösfalván lakik és szabadidejében 20 éve "üzemelteti" a rokonság, szomszédok, a haverok meg egy-két kisebb falubeli cég számítógépparkját.
> És képzelj el a lakhelyének 20 km-es körzetében az elmúlt évek során megjelent 100 olyan IT álláshirdetést, aminek betöltésére tökéletesen alkalmas lenne, jelentkezett is mindegyikre, de még elutasító választ sem kapott soha, sehonnan.
Az a baj hogy nehez erre barmit reagalni. Egy teljesen zart vilagban elsz, fingod nincs ezekrol a dolgokrol, de osztod az eszt. Abban egyebkent igazad van, hogy az 55 eves komuves segedmunkast semmilyen komoly ceg nem fogja behivni allasinterjura IT uzemeltetes teruleten, meg akkor sem ha sajat bevallasod szerint "penge" a temaban. Azert mert nem az. (ha az lenne akkor mar 20 eve nem komuves segedmunkas lenne)
> 100 olyan IT álláshirdetést, aminek betöltésére tökéletesen alkalmas lenne
Maradjunk abban, hogy _szerinted_ lenne tokeletesen alkalmas. (aki szerint ugye a frissiteseket nem szabad telepiteni a windowsra)
> Megismétlem: Magyarország NEM egyenlő Budapesttel.
Ebben a szakmaban pedig de. Emlegettek mar a tobbiek is, hogy - foleg a nagyobb cegek - nyitnak irodakat/fejlesztokozpontokat nagyobb egyetemek mellett, de ott fele annyi penzert lehet ugyanazt csinalni mint Budapesten. Ha valaki komolyan akar IT-vel foglalkozni akkor - par kivetelt leszamitva - Budapestre kell koltozni. Vagy kulfoldre.
Milyen átállásra? Teljesen nem érted, miről van szó. Eddig bejött az irodába reggel, átvette a szignált leveleket, és ment ki a dolgára. Eztán megvolt a lehetősége, hogy otthonról tervezze az útjait, hazulra érkezzen, mondjuk heti egyszer menjen be átmenni a leveleket (kivéve, ha sürgős volt, akkor valahogy hamarabb eljutott hozzá), és a laptopon otthon konstruált küldendőket átrakja a gépíró kislánynak. Ha neked ehhez egy éves átállás kell, beleférsz a kategóriába.
havi fixet akartatok nekik adni
? Közép- és felsőfokú műszaki szakemberek nem tudnak darabbért kapni...
3680W Villanyszerelővel csináltasd meg. Ha mindenképpen gerinckedni akarsz, akkor vigyél 2,5-ös-et minden szobaajtó fölé, oda tegyél mindegyikhez 1-1 kismegszakítót, majd onnan viheted tovább az 1,5-ös vezetéket abba a szobába, de akkor annak megfelelő kismegszakkal. A vezetékek terhelhetősége több tényezőtől is függ. Nem ugyanannyi egy légvezetéknek, egy bevakoltnak, egy alunak, egy réznek, az se mindegy mennyi van egymás mellett, mert egymást is melegítik. Attól, hogy belefér a csőbe, még nem biztos, hogy jó ötlet még 1-et behúzni.
Aztán ott az internetkábel, TV-kábel, telefondrót, akármi amit szintén beépíthetsz, ha már úgyis szétveritek a házat, de ezeket is ésszel, átgondolva. Hasonlóképp ne konnektort cserélj, hanem átgondolva, ésszerűen rakd körbe, hogy minél kevesebb hosszabbítóval kelljen utána kínlódni. Legyen az ajtó mindkét oldalán, legyen a villanykapcsoló alatt a padlónál (erre nem tudsz ráhúzni szekrényt, azért...) Fürdőszobában, konyhában, előszobában, mindenfelé. Ne spórolj ezeken, de normálisan legyen megtervezve, ha belekezdesz. Minden erről fog működni!
Keresek majd, csak nem akarnék abba a hibába esni, hogy pl. nem tudom, hogy mit csinál, és simán összesodorta a szakember az alut rézzel, illetve földelés nélkül bővített a konyhában konnektort. (Ez 10 éve volt, azóta már én is tudom, hogy ezeket hogy kellett volna, de akkor még nem tudtam.)
Persze, az a legjobb, ha mindenhová 2,5-ös menne, de nem túlzás? Az 1,5-ös is elméletileg 16 amperrel terhelhető, az 3600 körüli watt. Egy konnektorba én nem tudom, hogy egy átlagos háztartásban mi lehet e körüli vagy ettől nagyobb fogyasztó. Egy vasaló is 2000 watt körüli, a hősugárzónk is pl 1200 watt. Ezért gondoltam, hogy a "gerinc" 2,5 (az esetleges egyidejűség miatt), a konnektorok leágazására elég lehet 1,5.
TV és társai simán lehet kilowatt felett. Amúgy hülye ötlet lenne ha azt mondom csinálja meg valaki olyan aki ért is hozzá? Eleve van 3as dugaljsor és akadnak sorolhatók, ha ez kérdés akkor ott más alapokkal is csak a baj lesz.
Több fokozata van, attól függően mennyi a rendelkezésre álló keret. Az imént linkelt FI-t mindenképpen építsd be. Aztán milyen az alaprajz, mi az igény, attól függően a kismegszakítókat. A drótozáson ne spórolj, tökönszúrás később, ha asszonyka bedugná a vasalót, átrendezitek a lakást, vesztek egy-két konyhai áramzabálót stb.
Ha a Csillaghegyi villasor 100 éves házait kérdezed azokon szerintem nemhogy FI de földelés sincs. Az új építésűekben van, mostanában családi házba én csak A-típust láttam beépítve azok meg lüktető egyenfeszültségre még érzékenyek.
Jövőre át szeretném vezetékezni az alu vezetékes házunkat. Hogy érdemes a vezetékeket "kiosztani"? Pl.: 2,5-ös menjen "gerincnek" és arról a konnektorokhoz leágazva 1,5-ösök, vagy mindenhová 1,5mm2 hogy egyforma legyen a keresztmetszet? Ha egy helyen több konnektor lesz, pl. tv mögött 3, akkor összefűzni lehet, vagy ágazzon le mindegyiknek külön-külön vezeték? Tv és társai ugye nem nagy áramfelvétel. Oda elég lehetne a 0,75-ös is?
Meg aki panelban él sokadmagával, az mit tud távmunkázni, és mégis hol?
3 gyerek és egy feleség mennyire sokadmagával egy panelban? Nekem simán megy, bár elég speciális a helyzetem, de ez még nagyon sok emberről elmondható, mert én kinn is vagyok benn is vagyok...
Egyébként meg ismerek távmunkást, aki azért lett távmelós, mert úgy működik, mint egy éjjeliőr és neki sokkal kényelmesebb így.
Tehát elvileg önálló munkára alkalmas emberek. Egy év sem volt az átállásra, havi fixet akartatok nekik adni és ezek után csodálkoztatok, hogy a "magyar" munkavállaló.
Ez pont olyan, mint amikor a tanár megbuktatja az egész osztályt, nem a diákok a hibásak...
Ne így értsd. Egyszerűen kell neki, hogy elhúzzon otthonról, este hazamenjen. Ahogy el kell menni iskolába, templomba, emberek közé. Ha otthon van valaki és csak a zipzzárt válogatja/szivacsot vág/pötyögteti a kódokat, rakosgatja a számlákat stb akkor az könnyen becsavarodhat. Ne magatokból induljatok ki, hanem abból akinek eddig mindig megmondták, hogy mit csináljon. Ha nincs mögötte senki, ha nem kapja a szokásos visszaigazolásokat akkor elvész a semmiben. Meg aki panelban él sokadmagával, az mit tud távmunkázni, és mégis hol? Nem tanulták meg az önmenedzselést, direkt nem tanították meg nekik azt, hogy gondolkozzanak. Ha megnézed az autóösszehányó művekben sem kell ész, nem kell szakképzett ember, csak betanított munkás addig amíg ki nem lehet váltani géppel a munkafolyamatát. Elektronikai összeszereldékben egykori varrónőket vettek fel. Sokkal jobb, ha nem értenek hozzá, legalább nem okoskodnak.
Hát, ez valóban így van, van, aki megköszöni az önállóságot, a bizalmat, van, aki ugyanerre a helyzetre azt mondja, kilöktél a jéghideg űrbe, hogy vesszek el a nagy semmiben magányosan.
Ezzel el is érkeztünk nem a magyar távmunkavállalóhoz, hanem a magyar munkavállalóhoz. :D Nem elég, hogy havi fixet húz, amit elvileg munkáért kap, még neveléssel, trükkökkel, hosszú idomító folyamattal kell rászorítani arra, hogy dolgozzon. :D
Egy év, mi? :D Egy év alatt manapság kétszer átszervezik a céget. Ezek felnőtt, 10-30 éve ebben önállóan dolgozó szakemberek voltak, a blokkolóóra által vezérelt életet élve, ami alól én felszabadítottam őket, és attól kezdve otthonról többet nem dolgoztak, mint azelőtt a munkahelyről.
De én is voltam annyira magyar, hogy azt mondtam, akkor ennyi volt.
Ma annyira komoly a minkaerőéhség hogy minden olyan embert elkezdenek megbecsülni aki nem lókötő.
10-20 évvel ezelőtt állt ez a dolog, de ma már nem a munkavállalókat tréningezik hogy be tudjon jutni valahova hanem a munkaadót hogy elég gyorsan tudjon olyan környezetet kiaalakitani hogy ne menjenek el az emberek próbaidő alatt.
Azért írtam, mert nem írta eddig senki. Az ember nem robot. A távmuka alapvetően vállalkozószellemet igényel, tképpen alvállalkozók hálózata lesz, de az nincs meg mindenkiben.
Nem-nem ezt írtad, a szerzett jogokról írtál. Ezt pedig simán le lehet törni és utána mellettük ki lehet nevelni egy távmunkás csoportot, mert ha közülük csak kettő bevált, arra tudsz építeni tovább. Számonkéréssel, motivációval, példával. És utána az állandóan benn ülőket ki is tudod rakni, ez kb. egy év.
De ehhez tökös vezetőnek kell lenni. A távmunkás mentalitás kiépítése nem úgy megy, hogy hopp mindenkinek sikerülni fog, de ha a főnök az szeretné...
Hát bmeg, nem ezt mondom??? Hogy vissza kellett ülniük 9 órába??? Kár bármit írni a netre, elég lenne véletlengenerátorral felszórni betűket, úgyis mindenki azt olvas ki belőle, amit a közlő nem akart közölni. :D
Ja, hát én amúgy nem arról beszéltem, hogy jön egy teherautó, lerak kétféle alkatrészt, és ezeket kell egymásba csavarozni, bizonyos darabszámot, amíg újra nem jön a teherautó - hanem önálló műszaki munkáról. Azt ugyan nem lehet erőfeszítés nélkül nyomon követni rendesen.
Ezt a lehet ezen röhögni paragrafust ezt marhára nem értem a hozzászólásommal kapcsolatban.
Igen, de a második határidő mulasztás után minden jog megvon és visszaül 8 órába, ez meg vezetői kvalitások kérdése. Nem mindenkinek jó a távmunka, ok nekem nincs olyan hogy szabadság, 15 év után idén volt az első alkalom, hogy egy hétre bekapcsoltam a házon kívül üzenetet és egy utolsó senki vagyok.
A távmunkához más vezetői-ellenőrzési-nyomonkövetési kultúra és más alkalmazotti beállítódás szükséges, továbbá nem ártana az állambácsi felől sem olyan hozzáállás ami segítené. Van aki tud távmunkában, egyedül otthonról dolgozni, van aki nem. És itt a túlórázás szinte fel sem merül, mert minden esetben teljesítmény-elszámolás van.
De a távmunkának vannak kőkemény szociális vonatkozásai is. Igen könnyen kirekesztődhet, elszigetelődhet az ember. Lehet ezen röhögni, de létező dolog, és aki a leghangosabban röhög ezen, az nagyon be fogja szopni egyszer.
EZÉRT ismeretlen gyakorlatilag a távmunka a mai Magyarországon.
Szerintem meg azért, mert a távmunkához becsület, gerinc, öntartás kellene.
A feltételes módból tán világos, miért nem megy ez magyar munkavállalóval.
Én ugyan nem a szokásos értelemben vett távmunkát, de a teljes szabadságot próbáltam megvalósítani egy kétszámjegyes csoporttal, az lett a vége, hogy a munkát nem csinálták, de szerzett jognak kezdték tekinteni azt, hogy oda mennek, ahová akarnak és akkor mennek, amikor akarnak.
Okés, de attól függ mit akarunk. Esetemben hálózatos szoftverről volt szó, így némi elmélet sem árt, hogy mi az az UDP, L3, VLAN, hány IP fér bele a subnetbe és ha egyik itt másik ott akkorelérik-e egymást a kliensek? Legyen kreatív a zenében és a festészetben, ehhez meg legyen elmélete és értelmezzen egy error logot a maga szintjén.
Vagy Eleknek is olyan haverjai vannak, mint Ő maga és ezt már a HResis tudja látatlanban. Esetleg én is, mikor szoftvertesztelőnek kazánszervízes szeretett volna jönni, mondván javítás után tesztelte a kazánokat is és az ugyanaz. Jahh, hogy itt nem a szikrához kell érteni, hanem a subnethez meg L3 routehoz? Az biztos csak ilyen felesleges hülyeség.
Többek közt én is, de hagyjuk már. Önéletrajzom 4ezren átírták 500 félére és a következő mindig talált benne valami átalakítanivalót, vagy közölte, hogy ez szar :-D Rosszabb már, mint a fotók kiértékelése. Linkedin meg lófasz, kikavarnak keresőszavakat és olyanokkal megtalálnak, hogy szeretnék-e Egerben Linuxos szervert babrálni. 2 havonta belépek, aztán ennyi. Ez az infós vonal nálam úgyis 1-2 évig fog tartani, aztán valami mást kellene kezdeni magammal.
A fő baj, hogy bármennyire szakember nagyon sokan azért nem találnak állást, mert nem tudnak önéletrajzot írni, nem használják a közösségi médiát(FB, Linkedin). Egyszerűen elvesznek.
Szerintem Elek az aki hozzánk akart jönni virtualizációs állatságokat üzemeltetni minimál PhotoShop, Excel és FireFox ismeretekkel és heteking dühöngött, hogy nem is válaszoltunk. Mit lehetne válaszolni? Még arányaiban sem közelítünk egymás felé.
Elek, ha nem értesz valamihez, akkor miért szakértesz?
Ezek nem hazugságok, hanem minél több kompetenciának és képességnek kell megfelelnie az oda jelentkezőnek. Ha 5-en jelentkeznek és szakmailag az a legjobb, aki nem beszél idegen nyelvet, mérlegelhet a HR és a cégvezetés, hogy melyek a nekik fontosabbak.
DE
A hirdetést úgy kell feladni, hogy az összes létező, elvért képesség ott legyen, hogy lehessen szűkíteni.
Nem értesz valamit és rögtön hazug lesz csaló lesz mindenki. Te vagy korlátolt és tapasztalatlan ebben is.
Hagyd abba kérlek, mert tök értelmetlen amiket írkálsz.
Hogyan fogja Gipsz Jakabot megtalálni egy IT fejvadász?
Ha Gipsz Jakabnak van valódi IT tapasztalata, pl. 10éve dolgozik a Lufhansánál, akkor kírja a linkedin profiljára, bejelöli az ottani ismerőseit, és"
És amúgy regisztrálhat fejvadászokhoz is, legfeljebb sokat fogják ugráltatni, mert egy darab keresőszó alapján is behívnák. Nálam inkább az volt a baj, hogy bizonygatnom kellett, ez a témakör nem nekem való. Azok meg mindenáron el akartak adni bárminek is. Igaz olyan is akadt, aki megtalált, aztán lebaszott, hogy ne húzzuk egymás idejét ez a munkakör nem nekem való :-D
Nem rólam van szó. Arról viszont valóban szó van, hogy hiába van bármekkora tudásod ISMERETSÉG nélkül szart sem érsz a mai Magyarországon.
Előzőleg azt írtad:Életemben nem láttam senkit (informatikai területen) akivel szóba állt egy magyar HR-es, ...
Erre reagáltam a fenti mondattal, hogy akkor valószínűleg egyet sem ismersz, mert az én látókörömben viszont teljesen megszokott hogy IT területen nem interjúztat, nem válogat, és nem kér végzettséget a HR-es.
Továbbá kb. kizárt hogy hatalmas szakmai tudása van valakinek, de nincsenek ismerősei az adott területen, és itt nem hátszélre gondolok, hanem pl. linkedin-en bejelölhető ismerősökre.
Guglizz rá, olyan mint a facebook, csak szakmai profilokkal, a fejvadászok és az álláskeresők mekkája.
Képzeld el mondjuk Gipsz Jakabot, egy 55 éves kőműves segédmunkást, aki a Budapesttől távoli Alsófüttyösfalván lakik és szabadidejében 20 éve "üzemelteti" a rokonság, szomszédok, a haverok meg egy-két kisebb falubeli cég számítógépparkját.
És képzelj el a lakhelyének 20 km-es körzetében az elmúlt évek során megjelent 100 olyan IT álláshirdetést, aminek betöltésére tökéletesen alkalmas lenne, jelentkezett is mindegyikre, de még elutasító választ sem kapott soha, sehonnan.
Hát ő konkrétan beszopta.
De azt azért nem hiszem hogy olyan sok 55 éves kőműves segédmunkást akad faluhelyen, aki alkalmas bármilyen IT pozíció betöltésére.
A szomszédoknak bütykölt pc nem "releváns IT tapasztalat" én is szereltem már villanyt magamnak, ettől még nem leszek alkalmas egy villanyszerelő állás betöltésére.
Ellenben ha egy villanyszerelő cégnél húztam volna le 20 évet, az már számítana.
Ha Gipsz Jakabnak van valódi IT tapasztalata, pl. 10éve dolgozik a Lufhansánál, akkor kírja a linkedin profiljára, bejelöli az ottani ismerőseit, és onnantól hetente három állásajánlat beesik.
De ha történetesen azt írja ki, hogy 20 éve ennek és ennek a falubeli cégnek a rendszergazdája, gyanítom az is ér valamit.
Megismétlem: Magyarország NEM egyenlő Budapesttel.
Megismételheted, de feleslegesen, ugyanis ha megfigyelted, nem csak pesti cégeket írtam.
IBM, Denso, Harmann az székesfehérvár, IT Services (T-Systems) az szegeden, debrecenben és pécsen is van.
A 94267-es hozzászólásomban írtam egy konkrét, élő példát. Persze, ha mindenképpen ragaszkodsz a szókapcsolataidhoz (informatikus nem igényel végzettséget) akkor az adott hozzászólásomban adott hirdetés erre nem igaz, mert máshogy fogalmaztak.
Éppen ezért nagyon könnyű lesz az általam megadott google keresést úgy módosítani, hogy NE nulla találat legyen... Vagy még így sem könnyű? Vajon miért? ;)
"és Lufwaffénál is német/felsőfokú a követelmény, közben simán eltekintenek tőle"
Ha eltekintenek, akkor ez legyen jól olvasható az álláshirdetésben is.
Becsületes álláskereső nem pályázik oda, ahol nem teljesíti az összes meghirdetett feltételt.
A fenti hirdetési gyakorlattal a hirdető kizárja a becsületes álláskeresők egy részét, viszont alkalmazza a becstelen/csaló/hazug álláskeresőket. Ilyen emberanyagra szeretne támaszkodni a vezetés hosszú távon?
Informatikus az tág fogalom. Mondom még az alapok sem mennek, amúgy még a sima telefonos ügyfélszolgálatosnak is egész jó árfekvése van manapság, ahhoz is inkább nyelvet kérnek, mint végzettséget. Persze ha nem tujduk mit nem tudunk, akkor nehéz. Hozzám is próbáltak ilyen arcok beesni MS üzemeltetőnek, aztán önéletrajzban az sem szerepelt, hogy AD vagy MS. Egyik specifikusabbnál talán a Firefx ismeretek, ami valamennyire témába vág, de inkább hagyjuk és ilyennek tényleg nem válaszolunk. Nem érdemes foglalkozni vele.
"Aúgy ezek az ismerőseid miben is pengék? Megnézzük valahova?"
Köszi, de semmilyen módon nem kívánom összekapcsolni az internetet és az IRL-t. Abból több baj származik, mint haszon. Általános tippeket persze szívesen elfogadok, ha az működik bármiféle konkrétum említése nélkül is.
Pl szeretettel várok ötleteket arra, hogy mit kellene módosítani az alábbi google keresésen ahhoz, hogy az eredmény NE nulla találat legyen:,
Amúgy ez a HRes dumád egyszer már lement, akkor is direkt nem írtam meg, hogy mi a baj az elméleti megfejtéseddel és gyakorlatban nem azért és nem úgy nem működik. Ebből is látszott, hogy mekkora fotelszakértő vagy ebben is.
Azért ezeket a cégeket mondtam, mert itt fordultam elő és Lufwaffénál is német/felsőfokú a követelmény, közben simán eltekintenek tőle. Vidéken más marhaságba futottam, de lehet igaz sem volt.
A bejárás/nem bejárás munkakör-függő és külön témakör, ne kezdjünk elvándolrolni. Ha követelik, akkor követelik ez ilyen. És ott a másik oldala is, mikor nem csak az adott munka a lényeges hanem az ütemezése és mindig akkor ugrik ki 5 percre az illető, mikor szükség lenne rá.
"Az meg gondolom érthető, hogy üzemeltetési munkát nehéz találni Bivalybasznád külsőn,"
Én kimondottan 100 darab, Gipsz Jakab szaktudása számára testreszabott (üzemeltetői) álláshirdetésről beszéltem, Bivalybasznád 20 km-es körzetében, 5 év alatt. Ezek közül egyik sem válaszolt Gipsz Jakab jelentkezésére.
Te is csak a nagy cégeket sorolod, miközben Magyarországon kb 100.000 égnél van szükség üzemeltetési IT szakemberre, ezek közül még az erősen vidéki Bivalybasznád körzetébe is jut jó néhány cég.
"de távmunkás fejlesztéssel még próbálkozhat."
A távmunka egy másik problémakör, a másik nagy hazugság-halmaz.
Rengeteg olyan munka van, amit simán lehetne távmunkában végezni, de mégis muszáj bejárniuk egy munkahelyre,hogy a főnök szeme előtt legyenek (munkaidő-kizsigerelés csúcsra járatása). A főnökök nem képesek kimondani a következőt: "ha ezt az általam 8 órára tervezett feladatot elvégzed, akkor megkapod a pénzed, akkor is, ha képes vagy pl két óra alatt megcsinálni". Ehelyett naponta berángatnak mindenkit a szemük elé, hogy aki gyorsan dolgozik, azt jobban tudják terhelni (volt olyan cégtulajdonos, aki szinte szóról szóra így magyarázta el nekem, amikor rákérdeztem, hogy vajon miért nem lehet otthonról fejleszteni nekik).
EZÉRT ismeretlen gyakorlatilag a távmunka a mai Magyarországon.
Mint írtam, nem vagyok meló nélkül, sohasem voltam.
Ez a szakember hiány téma elég érdekes, mindenki sír a környezetemben, h ha bármit el kell végezni, nem találnak embert aki megcsinálja, legyen az bármilyen szakipari munka.
Folyamatosan gyötörnek, h ellátnának annyi melóval, h ki sem látszanék belőle., csak csináljam.
Jelenleg sokkal komfortosabb környezetben dolgozom, elég tisztességesen megfizetve, szóval nincs kedvem a vállakozói témakört újra elkezdeni.
DE ha bármi error lenne ezen a vonalon, bármikor tudnám folytatni rezzenéstelenül önállóan is.
Kb ezért tojok a multi "elvtárs" kommunikációs színvonalára.
Amúgy ránéztem most ismét az FB oldalukon is a hirdetésükre, november közepe óta keresnek AZONNALI belépéssel.
Most akkor van ember, v, nincs???
Azért az a munka nem egy agysebész meló, h ne lehetne bármikor egy talpraesett elektromos/mechanikus végzettségű embert találni a posztra.
"Én hülye itthon maradtam, megijedtem a 3-6 hónapos távollétektől. meg volt egy 270-es ajánlat 20km-re. "
Én hülye meg tavaly beszoptam. Igaz hetente kellett utazni, de a 240ezer pénz sem volt sok és hiába volt céges sofőr/szállás/némi kaja, azért így is sokba bírtkerülni saját zsebből. Meg inkább az, hogy értelme nem volt. Sosem tudni mi lesz belőle. Aztán most egy darabig masszíroztak, hogy menjek melózni a vízen túlra is, de ott asszony nem bírna mit kezdeni és tényleg messze van, nem opció.
"Egy ilyen ember hogyan nem fog megbukni, amikor egy szóbeli interjú során átváltasz angol nyelvre ?"
De, csak nem erről beszéltünk. És ha felső fokúja van akkor is kibukik, szóval nem a papír számít. Ráadásul egyre divatosabb a telefonos/skypeos interjú valami vidéki vezetővel. Aúgy ezek az ismerőseid miben is pengék? Megnézzük valahova?
Szegeden is ugyanez a helyzet, ha tudsz programozni jöhetsz papír nélkül. Nagyon kevés ember fejezi be a fősulit/egyetemet akkora a csábítás. Persze ez nem jó hosszútávon de ez van.
Ennél a résznél a HR-es automatikusan a kukába küldte az önéletrajzodat (ezt tanították neki a HR-es iskolában), teljesen mindegy, hogy mi egyebet tartalmaz, lehet akár öt szakirányú diplomád is.
A kormány most indít egy, a nyugdíjasok munkavállalását támogató programot, annak keretében újra fogsz kapni munkát. A nyugdíjig hátralévő 20 évedet próbáld meg kihúzni pl segélyen élve (közmunkásként), a szaktudásod most nem kell senkinek (az állítólagos szakemberhiány csak kamu), ez a kormány ajánlata a mai 50 évesek számára.
"Megismétlem: Magyarország NEM egyenlő Budapesttel." Akkor maradnak a nem budapesti cégek. Vízgyár, libafeldolgozó, dohányipar, érdekes módon több szoftveres cégnek is van kirendeltsége Szegeden/Miskolcon. Az meg gondolom érthető, hogy üzemeltetési munkát nehéz találni Bivalybasznád külsőn, de távmunkás fejlesztéssel még próbálkozhat.
Nem rólam van szó. Arról viszont valóban szó van, hogy hiába van bármekkora tudásod ISMERETSÉG nélkül szart sem érsz a mai Magyarországon.
Képzeld el mondjuk Gipsz Jakabot, egy 55 éves kőműves segédmunkást, aki a Budapesttől távoli Alsófüttyösfalván lakik és szabadidejében 20 éve "üzemelteti" a rokonság, szomszédok, a haverok meg egy-két kisebb falubeli cég számítógépparkját.
És képzelj el a lakhelyének 20 km-es körzetében az elmúlt évek során megjelent 100 olyan IT álláshirdetést, aminek betöltésére tökéletesen alkalmas lenne, jelentkezett is mindegyikre, de még elutasító választ sem kapott soha, sehonnan.
"de mikor megkeresett a fejvadász,"
"T-Systems, IBM, Lufthansa (már IBM ez is), ezek IT supporttal foglalkozó multik.
OTP, Fundamenta, Denso, Harmann SAP"
Megismétlem: Magyarország NEM egyenlő Budapesttel.
Egyszerűen bűnbaknak van beállítva a HR-es szőke picsa. Jobb helyeken amúgy még a HR-esnek sincs papírja, csak felbuktatták, mert senki nem vállalta, a korábbi HR segéd meg megtanulta mit kell ott csinálni. Biorobotnak nem mindegy? Őt csesztetik lentről, fentről, kintről, és messze nem csak az a dolga, hogy kitöltse a C-s kosarat és fasza kávét főzzön, vagy kártyázzon az önéletrajznak csúfolt adatlapokkal, hanem minden szent szart a nyakába raknak amit a főnökség kitalál és rátol.
Életemben nem láttam senkit (informatikai területen) akivel szóba állt egy magyar HR-es, miután az illető nem titkolta el, hogy nincs szakirányú végzettsége (csak mondjuk több éves gyakorlata). Ismeretségi körömben SOHA nem fordult még elő, hogy a HR-es bevallotta volna, hogy ő nem ért a területhez, ezért a jelentkezőt pl nemsokára fel fogja hívni egy szakember egy pár pár peres szakmai beszélgetésre.
Lehet nem ismersz senkit sem IT területen?
A HR-es csak a papírmunkát csinálja, minden önéletrajz megy tovább a leendő főnöködhöz, ő szelektál, és ő mondja meg a HR-esnek hogy kikkel szervezzen interjút.
Akikről biztosan tudom hogy nem elvárás a papír (se IT, se angol), és nem HR-es interjúztat, hanem a leendő főnököd, sőt van ahol ő is viszi a legjobb szakemberét hogy kérdezzen helyette, mert bevallottan ő maga sem ért hozzá eléggé:
T-Systems, IBM, Lufthansa (már IBM ez is), ezek IT supporttal foglalkozó multik.
OTP, Fundamenta, Denso, Harmann saját rendszerek supportja és fejlesztése.
SAP ugyan kiírta hogy kell felsőfokú végzettség, de mikor megkeresett a fejvadász, rögtön azzal kezdte, hogy nem kell papír, van tapasztalatom, menjek interjúra a céghez.
Ismétlem: nem hallomás, nem pletyka, hanem személyes tapasztalat.
"Tizenpareve embereket interjuztatok, dontom el ki legyen felveve."
Azokkal a cégekkel nincs is semmi baj, ahol az "utcáról" a hirdetésre jelentkezők eljutnak egy, őket kikérdező szakember elé. Azzal a túlnyomó többséggel van baj, ahol ez nem történik meg, mert a HR-es rutinból kukába dob minden olyan önéletrajzot, amiben nem szerepel a hirdetésben megfogalmazott szakirányú végzettség.
"A nyelvvizsga meg soha nem volt kovetelmeny sehol, altalaban az interju egy adott pontjan angolra valtunk."
Több olyan ismerősöm van, akik szinte kizárólag angol nyelvű szakmai szövegekből, szakfórumokból tájékozódnak soksok éve, tehát ilyen téren közel tökéletes a nyelvtudásuk (autodidakta módon megtanult angolul szakszöveget OLVASNI). De nem tud helyesen megfogalmazni egy kérdést (még egy levélben sem), vagy elbeszélgetni veled pl az időjárásról. Van közöttük olyan, akinek a kiejtése nemhogy rossz, de egyáltalán nincs neki, ezt annyira szégyelli, hogy akkor sem szólalna meg, ha az élete múlna rajta. Miközben lehet, hogy unalmas óráiban Sexpírt olvas eredeti óangol nyelven :)
Egy ilyen ember hogyan nem fog megbukni, amikor egy szóbeli interjú során átváltasz angol nyelvre ?
"Gyanitom hogy te meg eletedben nem lattal kozelrol HR-est."
Többet is láttam. Csakhogy nekem van végzettségem, ezért nekem nem probléma eléjük kerülni. Most nem rólam van szó, hanem számos ismerősömről, akinek viszont kizárólag negatív tapasztalatik vannak, mert végzettség híján ők viszont még SOHA nem találkoztak személyesen HR-essel (sőt, még az önéletrajzukat elutasító levelet is csak minden ötvenedik-századik esetben látnak).
"ezert csinalja gyakorlatilag az osszes nagy IT ceg azt"
Szerintem ne szűkítsük le ezt a problémát csak a nagy létszámú és IT specialista cégekre (tehát kizárólag Budapest belvárosára), ezeknél a cégeknél többnyire akad intelligens ember, aki megszervezi a szakmai interjúztatást. Magyarország azonban nem csak Budapestből áll. Országszerte több tízezernyi IT munkahely sír folyamatosan szakember után, miközben a helyi HR-esek szarul fogalmazzák meg az álláshirdetéseket (szakirányú diploma, felsőfokú aktív nyelvtudás, srb) és/vagy páros lábbal rúgják pofán az állásokra jelentkezni próbálók nagy részét, mert nincsenek papírjaik. Na ezen kéne változtatni évek óta.
"Az allashirdetes szovege nem szentiras,"
Ezt én tudom ezt, csak a HR-esek 99 százaléka nem tudja. Én megértem, hogy nem lehet mindenkinek 80 feletti IQ-ja, de miért a legbutább emberek kerülnek a cégeknél "élet-halál ura" pozíciókba?
Sajnos ezekből nagyon nem derül ki hogy 3 mozdulatos állásokra keresnek embert vagy annyira el vannak már keseredve hogy jöhet bárki aki be tudja bizonyítani hogy ért hozzá.
A papír nem csak arra jó hogy bizonyítod a külvilág számára hogy meg tudsz ugrani egy szintet, hanem arra is hogy kapcsolati tőkét tudsz kialakítani a korcsoportoddal. Ha nem fejleszted az akkori megszerzett tudást akkor 5-10 éven belül szart sem fog érni. Legalább is mifelénk így működik a dolog. Papír leginkább azoknál az embereknél központi kérdés akinek nincs. Nagyon látszik ez a művészvilágban, nevezetesen hogy ha nincs színművészeti egyetemed akkor emberes hátrányban vagy azokkal a művészekkel akik oda jártak. Ők ismerik egymást, kinyílik minden színház ajtaja előttük, segítik egymást.
Amikor én kezdtem az ipart meg ért valamit egy középfokú végzettség egy viszonylag jó szakmával. Ma csak a sorvégére tudsz beállni mint egy egy gyenge főiskolai képzéssel egyetemben. Ha fejlődni akarsz akkor minél nagyobb céget kell keresned mert egy kis kft vagy akármi anyagilag se biztos hogy jobb de előrelépés szakmai kihívások szempontjából tiszta zsákutca. Beleragadsz a skatulyádba és ott fogod leélni az életedet, robotolsz a tulajdonosnak ... Ezen az sem változtat, hogy ha te vagy a tulajdonos. Nyilvánvaló hogy anyagilag jobb, de azokat a lehetőségeket amit a 33 évi munkaviszonyom alatt megkaptam sehol nem tudtam volna hozzájutni. Félek is tőle mert ugye amit a Jóisten egyik kezével ad azt a másikkal elveszi.
Bizonyos beosztásokhoz pozíciókhoz feltétlenül szükséges hogy papírod legyen, hisz se orvos se ügyvéd nem lehetsz talán ha Erin Brockovichnak hívnak akkor kivételt tesznek veled. Végtelenségig meg nem lehet bizonygatni hogy azért mert nincs diplomám nem vagyok hülye gyerek. Ekkor jelenik meg a saját cég alapítás mert akkor én vagyok a főnök és a paramétereket én határozom meg.
A CLIPPER az egy magasabb ha nem is annyira magas programozási nyelv és egy C++ vagy Javahoz képest könnyebb vele dolgozni. Végül is a CLIPPER-t C++ ban írták és kifejezetten adatbázis kezelésre való. Egy ideiglenesen nyakunkba tett gyártói képviselő dolgozott ezzel és én elloptam/elmásoltam a forrásnyelvét vagy 25 évvel ezelőtt... :) Vettem hozzá szakmai könyveket és a kinyomtatott szöveget elkezdtem "kiszótározni" és megérteni hogy mi miért és hány méter ... Így indultam meg a lejtőn. :) Ennek köszönhetem, hogy később "meghívás nyertem" cégen belül következő beosztásomba ahol az a bizonyos nyilvántartórendszert kellett megalkotnom akkor még NOVEL hálózatra többfelhasználós kivitelben. Közben ugye a z önkéntes es kényszerfluktuáció erodálta a csapatot és sajnos vagy szerencsémre egyedül maradtam a technológia és az "informatikai" tudásommal. Lehetnék büszke rá, tényleg nem vagyok, de utolsó nagy fegyvertény az többünknek az volt amikor egy BME villamosmérnököt küldtek el úgy hogy nem maradt értelmiségi a helyi fedélzeten. Akkor vettem át a 1.5 mlrd ertéken vasat a nevemre hogy én (is) felelek érte.
"...az olyan álláshirdetések, amelyekben ki van emelve, hogy nem kérnek semmilen iskolai végzettséget." Vannak ilyenek, csak nem így vannak fogalmazva:
"felsőfokú végzettség vagy azzal egyenértékű 5 éves gyakorlat"
"nem igényel szakmai végzettséget"
"szakirányú végzettség vagy egyenértékü tapasztalat"
papír vs nempapír: sosem mélyedtek bele a papírokba, kivéve egyszer, mikor 1998-ban elcsábultam és elmentem szeged zsírúj gigatescojába karbantartónak. ahonnan 8 nap után felálltam. Egyébként a konzervgyárban csak azt nézték, van-e bármi (volt, Sz.K.T.V.-s), aztán mikor átnyargaltam a csomagolástechnikába, az első hely volt a kulcs, a többi helyen csak az előző helyen letöltött éveket és azt nézték, hallottak rólam, és jöhetek dolgozni. Már saját cégem van erre.
Egyébként 2006-ban majdnem elmentem a KPE-Solar-hoz ahova napelem gyártó sor összeszerelő csapatba kerestek olyan csapatvezetőt, aki folyékonyan beszél angolul, és megfelelő szakmai villamos ismeretekkel rendelkezik, Csillebércen székelt a magyar részleg, konkrétan visszatolták az összes bizonyítványt, átváltottak angolra, angolul kellett műszaki dolgokról beszélgetni, és utána beajánlottak akkor egy 300k-s fizut(+ kiküldetési). Én hülye itthon maradtam, megijedtem a 3-6 hónapos távollétektől. meg volt egy 270-es ajánlat 20km-re.
Ekkor egy darab villanyszerelő szakmunkás végzettségem volt.
Rohadtul nem ritka, hogy nem kérik a papírt, sőt, ahol csak azért nem jutsz át az első körön, mert nincs papírod, akkor menekülj, mert vagy állami szerv, ahol semmi más nem lényeg, vagy te írtad meg szarul a belépő szöveget.
Aztán én hülye elkezdtem mindent "lepapírozni", BME nyelvvizsga, érettségi, EBF-ÉV tanfolyamok, most meg BGE-PSZK gazdinfón. Hát 42 évesen kicsit nehezen megy visszatérni a matekhoz. az összes tárgyam megvan, szakdoga leadva, elfogadva, csak két matek akadt el. 7 félév alatt itt 8 matek van, ha dunaújvárosban lennék, ott 4 matek van. De ez van.
Mondjuk Mutual 30.000 sorára nem tudom, hogy az most jó vagy sem, mert eddig nem így mértem, egy SW jó vagy sem, most megnéztem a saját beléptető rendszerem kódjait, ebből volt a szakdogám:
egy ideje fejlesztem. Vicces volt a szakdogába belepréselni 60-80 oldal terjedelembe azt, aminek a kézikönyve 65 oldal képekkel, de férjen bele minden lényegi funkcionalitás 40 oldalba, ha 20 oldal a bevezető és összefoglaló szöveg. De legalább látott a tárgyvezető tanár olyan szakdolgozatot, amit olyan tanuló írt, akinek egy saját fejlesztése kereskedelmi forgalomban kapható (70+ fitness terem jelenleg)
És itt is igaz az, hogy a nappalisok.... tragédia. A mai 19-20 évesek, a boltba nem merném elküldeni 3 dologért.
A kedvencem az volt, mikor az utolsó munkahelyemen (ahol mé alkalmazot voltam) a helyemre kerestek új műszaki vezetőt. 3 hónapos felmondásom volt, 3 hónap alatt bejött olyan 300 jelentkező, akikből az első 200 ment a dev/null-ba, teljesen agybajos jelentkezésekkel, 80 ugrott a telefonos beszélgetés alatt, 20 volt olyan értelmes, hogy bejöjjön. Főnököm az én fizum is sokallta, nem hogy erre rákértek 100-150ezret (itt már rá kellett volna jönnie,hogy ez felejtős lesz), végül egy maradt aki csak 50-el kért többet mint én. műszaki vezető volt máshol, váltana.
Első nap én vidéken voltam, ő bement az irodába, megismerkedett 4 géppel azok közül, amiből 30 féle van, és alkatrészt kell tartani hozzá, megismerni, supportolni a kollégákat, ha elakadnak. Másnap mentem, kerestem, csak üzent, hogy köszöni, neki elég volt. Aztán az akkor ottmaradt BMF-en végzett barátom lett kinevezve, 2 hónap után felmondott. Most az akkor legidősebb szerelő technikus kinevezett műszaki vezető, szegény... kapott egy "csönd legyen mértékű" emelést, és ott szív, mert neki nincs jobb lehetősége
Tizenpareve embereket interjuztatok, dontom el ki legyen felveve.
Az egyetem egy adat, nem szamit kulonosebben, bar BME/ELTE parosrol nagy altalanossagban jobb kepesseguek kerulnek ki mint mashonnan. A nyelvvizsga meg soha nem volt kovetelmeny sehol, altalaban az interju egy adott pontjan angolra valtunk. Ha megugorja a szintet a jelolt akkor senkit nem erdekel hogy milyen papirja van.
> A jelenlegi alkalmazott-keresési gyakorlat (zéró intelligenciájú HR-esek "isten" jogkörrel)
Gyanitom hogy te meg eletedben nem lattal kozelrol HR-est.
> Ha valóban olyan komoly hiány lenne informatikusokból
Jaja, ezert csinalja gyakorlatilag az osszes nagy IT ceg azt, hogy atkepeznek mindenkit darab-darab alapon programozonak, mert annyira elkepesztoen sok a programozo a piacon. Ne legyel mar nevetseges.
> akkor mindenütt hemzsegnének az olyan álláshirdetések, amelyekben ki van emelve, hogy nem kérnek semmilen iskolai végzettséget.
Ismet latszik hogy nem igazan csinaltal meg ilyet. Az allashirdetes szovege nem szentiras, bar te valamiert ugy kezeled.
Én soha nem dolgoztam monjuk ugy hogy építésben csak fenntartasban, így csak masok logikájat kell csak gyorsan megértenem. Ez egy olyan CV-s duma hogy szeretem a kihívásokat meg a stresszes helyzeteket de tényleg ez éltet.
Teljes jogosultsága szerintem senkinek nincs (:- AntIQ is lelépett már innen, de egy Mávinfós ilyen gyakorlattal azért általában lehet mit kezdeni, mikor miképpen.
Alapból távközlési papírom van. Ezt is csinálom. Valamikor régen elmentünk bohóckodni technikusi suliba. Rendesen ballagtunk a diákokkal ahogy kell ... :)
Mondjuk úgy hogy teljes jogosultságom van szerintem az ország legnagyobb IP hálózatához. Ebben is csak egy szegmensét csináljuk a HW hibaelhárítást, jellemzően CISCO eszközöket. Még örökségként rajtam van egy EWSD PSTN telefonközpont amit negyed évente a vezérlőt félig le kell állítanom es tesztelnem az elmentett adatok visszatölthetőségét.
.. és akkor meg itt van az alpin, a szoftverfejlesztgetés, és a villanyszerelés.
Ma ha most kezdeném az ipart ezekkel a papirokkal már portás zavarna el hogy nincs felvétel és soha a büdös életben nem lenne lehetőségem semmire ebben biztos vagyok.
Ha tök hülye hozzá, akkor az interjún kihullik, de próbaidő alatt biztosan. Szerintem kevered a projektvezetőt és a középvezetőket a fejlesztőkkel. Fejlesztő nem kamuzhat, ellentétben a többivel.
Milyen téren? Gyakornokok szoktak a leghamarabb lelépni. Ésvagy. Konkretizálni kellene, de inkább elmegy máshova jobb pénzért. Elég megfelelni a felvételin és pár saját alkalmazást bemutatni. Ésvagy.
Nyilvánvaló hogy ma az kevés hogy beesel 8 elemivel és állítod magadról hogy koponya vagy ...
Azért vannak gyakornoki, diákmunkás programok nagyobb vállalatoknál, hogy már abban az időben elkezdjék lekötni az értelmesebbnek vélt majdani munkaerőt.
Egy cég sem hülye, ha valaki diplomával megy oda es elfogad olyan beosztást amihez valójában nem is kellene normális esetben miért vegyenek fel kockázatosabb egyént egy szakgimnáziummal? Ez a pali már bizonyított mivel egy diplomát csak összekapart, valsz' van egy nyelvvizsgája is mert ma már kell hozzá és ha elég neki ennyi bér is akkor hajrá.
Ha valaki nem fejlődik magától, akkor 5-10 év múlva majdhogynem elértéktelenedik a papírja. Számtalan embert láttam magam körül aki így járt mert azt hitte hogy a "kutyabőr" kitart az élete végéig. Én igy jártam és élvezem hogy nem állhatok le mert akkor nekem és a kollégáknak annyi.
"Életemben nem láttam senkit (informatikai területen) akivel szóba állt egy magyar HR-es, miután az illető nem titkolta el, hogy nincs szakirányú végzettsége (csak mondjuk több éves gyakorlata)."
Nézzél körbe az infós hírek közt. Na, azoknál a cégeknél hasonlók melóznak. Idehaza? Prezi, LMI, Ustream, Epam, Turbine, Truemotion, Evo, de Luftwaffe, IT services, ABB, Kuka, Bosch, Planorama meg ki tudja még hányan a naptárban is, oszt ha valaki tud akkor jelentkezik NNGhez, szarnak azok a papírra csak hiány van és gyere, termelj. És szerintem hemzsegnek az ilyen hirdetések, de persze megint fotelból mondtál valami fasságot a világról, ahogy szoktál.
"Eletemben nem lattam meg senkit akitol papirt kertek volna barmifele vegzettsegrol."
Életemben nem láttam senkit (informatikai területen) akivel szóba állt egy magyar HR-es, miután az illető nem titkolta el, hogy nincs szakirányú végzettsége (csak mondjuk több éves gyakorlata). Ismeretségi körömben SOHA nem fordult még elő, hogy a HR-es bevallotta volna, hogy ő nem ért a területhez, ezért a jelentkezőt pl nemsokára fel fogja hívni egy szakember egy pár pár peres szakmai beszélgetésre.
Rengeteg embert ismerek, akik a területükön kimagaslóan teljesítenek annak ellenére,hogy semmiféle szakirányú végzettségük nincs. Közös jellemzőjük, hogy EGYIKÜK SEM álláshirdetés útján lett felvéve, kivétel nélkül mindegyikük valamilyen személyes kapcsolat segítségével került oda.
A jelenlegi alkalmazott-keresési gyakorlat (zéró intelligenciájú HR-esek "isten" jogkörrel) nagy tudású gyakorlott szakemberek és magas intelligenciájú potenciális szakemberek tízezreit szorítja ki az elsődleges munkaerőpiacról.
Ha valóban olyan komoly hiány lenne informatikusokból, akkor mindenütt hemzsegnének az olyan álláshirdetések, amelyekben ki van emelve, hogy nem kérnek semmilen iskolai végzettséget.
2nd realitynél amúgy van jobb? Na jó, ez magaslabda. Reptile átment kóderba, Slyspy még most is zenész. Biztos van róla papírja :-D Larzen fut és kódol, 25 éve nem tudom, hogy S/Z-vel írja-e a nevét, de Z-vel. És anyám szerint pálinka szaga volt :-D Na jó Keith Richard az művészeti sulit végzett. Bármeddig lehetne ezt ragozni, Ferenczi György vajon mit tanult, hogy csak úgy hirtelen n+1hangszeren játszik elég rendesen és VB-n is elég jó helyezést ért el? De ezek mind művészi szabadságfokos dolgok, nem olyan, mint a villanyászat. Csak belekavartuk a papírt és a programozást, amivel és a HRes megmondással Elek ismét mellé nyúlt. Én papír nélkül üzemeletetek, tágabb értelemben pár millió ember használja a cuccokat. Nahát.
Múltkor beleakadtam a neten egy ilyen intézmény bemutató videojába, OSB lapokon alapáramköröket szerelgettek.
Ezzel nincs is baj, mert mi is így kezdtük a tanműhelyben, csak mire véget ért a 3 éves képzés, volt 1,5 év szakmai gyakorlatunk, a legkülönbözőbb területekről.
Tehát, használható munkaerő került a piacra, mert volt ideje megtanulni a gyakorlati oldalt is.
Nekem még szerencsém volt 80-ban, mert 503 ált.villszer. papírral végeztem, utána szedték 4 felé először a szakmát.
Arra a statisztikára is kíváncsi lennék, hányan fognak a szerzett papírral elhelyezkedni.
Értelmes villanyszerelők nem tépik feleslegesen a szájukat mert unják a sok fasszopót, mint ahogy a többi csoportban az aktuális tudorok, szóval akadnak itt műkedvelők, trollok, háziasszonyok, fotelszakik és sokan mások velem együtt.
De utánanéztél, nem? Mint ahogy egy marógép vezérlésnek is utána tud nézni a villamoshálózat-szerelő, illetve az épületvillamossági technikus, és a négy mérős nagyfogyasztói mérésnek is az erősáramú gépgyártó.
Hát magamból kiindulva, villamosmérnökként lófüttyöt sem tanultunk arról, hogy miként kell egy lakáselosztót összerakni, fi-relé, fővezetéki sorkapocs semmit sem mondtak volna, ha nem nézek utána.
Mellette a többiek? Elmentünk Csokiba, hümmögtünk a demón, "ilyet mi is tudunk". És tényleg, néha letette előttünk az arcát a világ, aztán ember is annyira megcsinálta poénból a kannásbor mellett, hogy nem sokkal később a PS2es 3D motorját optimalizálgatta a Sonynak. Erről sem sok papír létezik :-D Iszonyat mi ilyen összejött a 20 éves haveri körből. Nálam ez a zenész, grafikus, dizájner szakma elég rendesen képben van szóval nem kell a kampó duma, ott voltam mikor a Subscribe született és sok más hasonló. Szerencsére néha az számít, hogy letesz valamit az asztalra vagy sem. Nekem max. egy aduász van a kezemben: láttam Pokót józanul :-D
Mondjuk Nova gyerek durván nyomja, majd mondom mi az új ötlete, de pár nap alatt tanult meg járni a mesterséges intelligenciája, aztán már tök jól focizik. Szerintem nincs róla papírja, de végiginyomta a világot, velem is melózott a hárombetűsben aztán most a szomszéd épületben szakért, sok pénzért szórja a pontosvesszőket a sor végére. Mindenki sokra vitte, csak én vagyok nigger :-D
Láttam én fura embereket a világon, ezek itt el sem hiszik. Egyik az űrben szimulálta a nemtom milyen elemi részecskék kritályosodását, másik nem szén alapú életformát kutat a tenger alatt és odaát, beszálltak űrsikló vezérlésébe, műholdakba, meg olyanokba amiről nem beszélhetünk. Vagy csak az a három arc, mikor a hőmérőimmel szopoltam és mondták, hogy szenzorokban odahaza vannak, mire lenne szükségem? Tapasztalat volt, egyik cuccuk tengerszint alatt 10 kilométerrel van, a többi szétszórva a térben elvégre Szaturnusz atmoszféráját is elemezni kell valamivel, ezek öten meg pont alkalmasak rá, hogy kiötleteljék. És ilyenkor kocsmában én is összemegyek kicsi laposra, hát még Elek.
Nálunk sem több 30%-nál a szakirányú végzettséggel rendelkező programozó, pedig a világon egyedülálló technológiát fejlesztünk. Sokan nem végzik el a sulit, hamarabb beszippantja őket a szakma.
De volt nálunk már vérprofi programozóként óvónő (mo-on az első ilyen végzettségű, férfiként!), fizikus, elektroműszerész és sorolhatnám...
Papír helyett egy 3órás vizsgafeladat és elválik a szar a májtól...
Egy-két multi még válogat a papírok között, a kisebb cégek leszarják. Egyedül a pályázati pénzeknél szívás, nem tudod a munkaköröket feltölteni.
Azon gondolkozom milyen papírra gondolt, mert itt amilyen munkakörök vannak és ahogy változik a technológia azt mi bírja követni? Ugyanaz van, mint 1980ban, csak ott a hardver titkos volt és középsulis arcok kilóra megették a világot, most van gyári támogatás, tecnológia, csiribiri.
Kár ezekkel megfejteni, nálam a hálózat 370ezer felhasználós és másik csoportban sem értette a baromarc, hogy kezem alatt van az Exchange, szét tudom dönteni, mindenhez is van jogom, de a spamszűrő jogilag és igazgatásilag külön cég, mert mert csak. Fogalma nem volta világról, csak mantrázta a garázscéges elméleteit és magyarázta, hogy kamuzok és azt sem tudom mi az az SMTP. Ez ilyen, mit mondjak rá?
Vagy fordítva, azt kamuzol be, amit csak akarsz és a próbaidő alatt vagy referenciákból kiderül. Hagyjuk már, elek ezer+1 alkalmmal előadta, hogy mi az elképzelése a világról meg a rack szekrényről. Igaz a mai gyorstalpalós programozó képzések elég beteg irányba viszik a világot, de ez a következő kérdéskör lesz.
7.2. A „2. Szakképesítéshez kapcsolódó további jellemző adatok” fejezetben a szakmai előképzettségként feltüntetett villanyszerelő, illetve középfokú vagy felsőfokú erősáramú végzettségnek a következők fogadhatók el:
7.2.3. Mérnök:
villamosmérnök, villamos üzemmérnök, mérnöktanár, műszaki tanár erősáramú szakon;
az oklevélben következő szakirányok (ágazatok) valamelyike szerepel:
villamos művek,
villamos gépek,
villamos energetika,
épületvillamosítás,
létesítmények villamosítása és automatizálása,
amennyiben csak a Villamosmérnök végzettség került az oklevélben feltüntetésre és a villamos energetika szakirány nem állapítható meg, akkor a szakirányú előképzettséget a leckekönyvből (index) kell a következők szerint megállapítani.
Megfelelő az előképzettség, ha a villamosmérnök a villamos energetika szakirány következő tantárgyaiból legalább kettőt úgy vett fel, hogy minimálisan 4 féléven keresztül legalább heti 2 óra előadáson és legalább 3 féléven keresztül heti 2 óra laborgyakorlaton vett részt, és/vagy minimálisan 14 kreditet teljesített a következő tárgyak valamelyikéből:
A HR-es nem kérdezi hogy te mennyire vagy otthon a java-ban vagy akármilyen programnyelvben mert nem ért hozzá. Ez pont nem az a terület ami HR vizsgál.
Ha van egy CCNP vagy CCIE vizsgád az igen az szép papir. Diploma nyelvvizsga az megint jáccik főleg hogy ha egyetem.
Az OKJ-s dolgok azok lófaszpapirok főleg annak tudatában ahogy most osztogatják. Én sem azert ultem be a sulipadba mert meg nem rázott meg az áram. A törvény olyan hogy ha akarsz egy FAM papirt akkor villanyszerelőnek kell lenned. HA a műszaki egyetemet végezted erősáramú szakon akkor is kell hogy villanyszerelő legyél. Tiszta faszság ...
Tök mindegy, hogy hol tanulta és hány ezer év gyakorlata van benne, ha nincs papírja róla, akkor a HR-es szőkep*csák Magyarországán soha, egyetlen cég sem fogja alkalmazni.
Ha viszont van róla papírja, akkor száz munkahely várja tárt karokkal és csúcs fizetéssel, akkor is ha amúgy tök hülye hozzá.
Ez PONT az a diódás négyvezetékes megoldás (+ / - / nyomógomb vezeték / nyomógomb-táp), amit egy korlátlanul bővíthető kvíz-rendszer számára tegnap elképzeltem (csak én utálok fórumba rajzolni :)
(mondjuk egy kicsivel átgondoltabb rajzolással sokkal áttekinthetőbb lenne a dolog laikusok számára)