Keresés

Részletes keresés

petike23 Creative Commons License 2006.04.05 0 0 241

Hali,

"Alu meg sargarez (alu sem tiszta alu hanem valamilyen otvozet de annyira nem ertek hozza en csak megveszem oszt felhasznalom...)"

Akkor kizárt, hogy (elektro)kémiai úton ki tudnád szedni.

BTW: Annak idején sokat kerestem 6-8 mm -es koronafúrót, de 10 mm alatt nem találtam,még megrendelésre sem.

Előzmény: optikus (238)
drehás Creative Commons License 2006.04.04 0 0 240

Elég régen foglalkozom már esztergálássa,de korona furo használatárol esztergapadon még nem hallottam.Bár ettöl még létezhet.Ha viszont létezne ilyen és befurtok vele,akkor sem tudnátok kivenni a menetfurot,mert a furás tengelyére

merölegesen megmarado anyagot a furo nem választaná le,ebböl adodik,hogy a menetfuro sem jönne ki.

Előzmény: optikus (239)
optikus Creative Commons License 2006.04.04 0 0 239

Most hogy mondod koronafuro neven mar en is hallottam de meg nem probaltam. Nyilvan valami olyan kene aminek nem tul nagy a falvastagsaga (vagasszelessege) es minel paszentosabban megy a menetfuro kore mert ugye annal nagyobb menetet kell majd a helyire furni...

Előzmény: PETYUS (237)
optikus Creative Commons License 2006.04.04 0 0 238

Alu meg sargarez (alu sem tiszta alu hanem valamilyen otvozet de annyira nem ertek hozza en csak megveszem oszt felhasznalom...)

Előzmény: petike23 (235)
PETYUS Creative Commons License 2006.04.04 0 0 237
De van olyan, koronafúró a neve.
Előzmény: halaloszto (236)
halaloszto Creative Commons License 2006.04.04 0 0 236
Csak azert irtam, mert irtad a gyemantos lyukfurot. Es az aluhoz nem kell gyemant.

Szoval nincs olyan (nem lehet csinalni?) furo, ami kozepen lyukas?
Előzmény: optikus (233)
petike23 Creative Commons License 2006.04.04 0 0 235

"Es szerintetek egy ilyen menetfuro kisavazas mennyire jarhato moka hazilagosan?"

Kb. semennyire.

Aluból akarsz acélt kiszedni ?

Előzmény: optikus (227)
petike23 Creative Commons License 2006.04.04 0 0 234

"Ez a nemes-nemnemes dolog azt hiszem nem túl szakszerű."

Valóban.

Vegyészmérnökként szivesen adok pontosabb definíciókat, ha akarod. :)

"Az ólom például mennyire nemes? Csak mert sem a sósav, sem a kénsav nem bántja..."

Passziválja.

"De szerintem a kénsav sem eszi meg az alumíniumot. pontosabban az alumíniumot igen, de miután az alumínium felületén mindig kialakul egy oxidréteg, az megvédi a savtól."

Aha. Csakhogy ha galvánelemet csinálsz, akkor föloldodhat a passziváló réteg.

Tudod, az aksiban is ólomrúd van a híg kénsavban.. és a bojlerben is Mg-rúd védi meg a (vele fémesen érintkező) fémtestet.

Előzmény: Soká (226)
optikus Creative Commons License 2006.04.04 0 0 233
Az milyen?
Előzmény: halaloszto (232)
halaloszto Creative Commons License 2006.04.04 0 0 232
Akkor mar valami kozepen lyukas furo celszerszammal is ki lehetne furni.

vajk
Előzmény: optikus (231)
optikus Creative Commons License 2006.04.04 0 0 231

Engem csak annyira erdekel hogyha elofordul mit lehet csinalni. Nem akarok en kemiazni (meg hazilag nem is hiszem hogy menne).

Van viszont gyemant csõfurom de ez uvegre valo, femre meg nem probaltam. Azzal talan korbe lehetne furni es mint egy dugot kihuzni, bar eleg eselytelen mert a gyemany nagyon erzekeny es ha elcsuszik akkor kampec...

Soká Creative Commons License 2006.04.04 0 0 230
Előzmény: Soká (229)
Soká Creative Commons License 2006.04.04 0 0 229
De ha komolyan érdekel a vegyészkedés, próbálkozz itt:

Soká Creative Commons License 2006.04.04 0 0 228
Bár sosem csináltam ilyet, biztosan keserves dolog. Tényleg csak akkor tudom elképzelni, ha nagyon értékes a munkadarab. Gyakorlat nélkül most azt mondom, hogy az egyik gond a kis érintkezési felület. Ugyanakkor valamilyen elektromos eljárást is el tudok képzelni.

A nemesfémiparban használatos eljárás volt, például görbe csövek készítésénél (pl. arany cső - réz mag)
optikus Creative Commons License 2006.04.03 0 0 227
Es szerintetek egy ilyen menetfuro kisavazas mennyire jarhato moka hazilagosan?
Előzmény: Soká (226)
Soká Creative Commons License 2006.04.03 0 0 226
Ez a nemes-nemnemes dolog azt hiszem nem túl szakszerű.
Az ólom például mennyire nemes? Csak mert sem a sósav, sem a kénsav nem bántja...

De szerintem a kénsav sem eszi meg az alumíniumot. pontosabban az alumíniumot igen, de miután az alumínium felületén mindig kialakul egy oxidréteg, az megvédi a savtól.
Előzmény: petike23 (223)
optikus Creative Commons License 2006.04.03 0 0 225

Vegul is legjobb ha nem csinalunk semmit akkor nem hibazunk... (sokan igy vannak am ezzel;). Ha valaki furt mar nehany M2-es furatot (vasba,rezbe,aluba) az tudja, hogy ott eleg nehez nem beletorni.

drehás Creative Commons License 2006.04.03 0 0 224

Soká:

azon kivül nem lehetne valami konkrétumot is?Pl:egy jó esztergát,vagy marogébet...stb...

Előzmény: Soká (222)
petike23 Creative Commons License 2006.04.03 0 0 223

Helló,

"Az acél hamarabb oldódik savakban, mint mondjuk a réz, bronz, stb."

Itt aluról volt szó (eloxálás). Az alu kevésbé nemes, így az fog oldatba menni.

Üdv: Péter

Előzmény: Soká (216)
Soká Creative Commons License 2006.04.03 0 0 222
Azt, hogy egy táborba tartozunk :))
Előzmény: drehás (221)
drehás Creative Commons License 2006.04.03 0 0 221

Soká!

Jelentkeztem!Mit nyertem??

Előzmény: Soká (219)
halaloszto Creative Commons License 2006.04.03 0 0 220
Jelen! Eletemben talan 10 menetet furtam, jelentos reszet muanyagokba :-)

vajk
Előzmény: Soká (219)
Soká Creative Commons License 2006.04.03 0 0 219
Hűtésnél én a mélyhűtőnél valamivel hatásosabb dologra gonndoltam :)
(folyékony nitrogén)

de igaza van drehásnak, legjobb nem beletörni... csak hát az anyag is elfáradhat a figyelem is lankadhat, jelentkezzen aki még nem tört bele fúrót, menetfúrót a munkadarabba!
Előzmény: optikus (217)
drehás Creative Commons License 2006.04.02 0 0 218

Sziasztok.

Sokáig nem voltam gép elött,ezért csak most olvastam el a felvetett témákat.

Furás:esztergapadon az anyag rögzitése 3v.4 pofával történik,szemben a satuban befogottal,ahol 2 érintkezési pont van.A felfogás nyilván kihat a furat minöségére,pontosságára.Nagyon lényeges a furo folyamatos hütése is.

A furat kisüllyesztését a központfuro kupos felületével érdemes kimunkálni.Szép felületet ad,nem rágodik be.hátránya,hogy max.csak 10-12mm-es átméröben létezik.

amennyiben nagyobb a furat,az már esztergakéssel is kimunkálhato.

A menetfurok törése/kivéve az anyaghibát/sztem döntö mértékben abbol ered,hogy a vágás közben a menetfuro nincs elég gyakran kivéve,igy a forgács beleszorul a vágando felület és a furo közé.nagyon lényeges még menetvágásnál a furo megfelelő kenése,mert az is meggátolja a beszorulást.lényegesnek tartom még a magméret megválasztását is.Inkább legyen 1- tizeddel nagyobb,mint egy tizeddel kissebb.A helytelenül megválasztott méret is okozhat menetfuro törést.

hát körülbelül ennyi jutott hirtelen eszembe a felvetett témákrol.

optikus Creative Commons License 2006.04.01 0 0 217
Talan eros hutessel ha a furo jobban zsugorodik akkor valamit lehetne kapisgalni. Bar nekem itthon max melyhutom van, regen melohelyen volt szarazjeges huto munkadarab levalasztasra, de azert ott sem volt olyan oriasi a zsugorodas. Epp annyi, hogy a ragasztas eltorott a ket anyag felulete kozott es nekunk pont az kellett.
Előzmény: Soká (216)
Soká Creative Commons License 2006.04.01 0 0 216
"??? Furcsalnam ha az acel csak ugy feloldodna..."

Az acél hamarabb oldódik savakban, mint mondjuk a réz, bronz, stb.
Nem is kell sav, a víz is elrohasztja - elméletileg.

A beszoruló darabokat elvileg hideggel-meleggel is ki lehet varázsolni, attol függ melyik hogyan tágul-zsugorodik.
Előzmény: optikus (213)
Soká Creative Commons License 2006.04.01 0 0 215
Lehet, hogy csak elméleti a vasipari tudásod, de nem helytelen!
Előzmény: halaloszto (214)
halaloszto Creative Commons License 2006.03.31 0 0 214
Nem tapasztalat, csak valahol olvastam. Azert az eloxalasnal vannak nagy aramok, savak, minden. En nem tartom hihetetlennek hogy megvekonyodjon valamelyest es kiessen.

A szikraforgacsolasnak van egy aga, ami nem a huzalos, hanem a "tomb" szikraforgacsolas. Itt az elektroda lehet pl egy rud, aminek a vege es a beletort furod kozott lesz az iv, es szepen elfogya a lyukbol az acel. Interneten talalni leirasokat hogy hogyan lehet hazilag barkacsolni. Nagyon lassu lesz, akar egy nap is kellhet.

vajk
Előzmény: optikus (213)
optikus Creative Commons License 2006.03.31 0 0 213

>Mellekhataskent feloldodik a menetfuro :-)

??? Furcsalnam ha az acel csak ugy feloldodna...

>Amugy meg szikraforgacsolas.

De, hogy fer oda be ugy, hogy az anyagot ne (nagyon) gyilkolja szet? Most en hazi megoldasokra gondoltam es hat ugy a hazilag meg elofordulo max M10-12-es furokra, igaz akkora meg nem tort bele csak kisebb (M2-M4). 

Kifurni ugye nem lehet mert kemeny mint allat, raadasul tutko lecsuszik rola a furoszar. Legjobb esetben is melle ganyolni egy lukat es utana kikalapalni szettordelni valahogy (szerencsere rideg es torik valamennyire), de akkor utana nagyobb atmerore kell felfurni. Multkor ugy csinaltam, hogy felfurtam es egy betet tettem bele es abba vagtam a mentet. De ez eleg munkas es hat nem is tul eros.

> A furashoz meg: milyen lesz ha az esztergan a tokmanyba teszed a furot, es

>valahogy rogzited a munkadarabot a szanon?

Gondoltam mar ra de meg nem probaltam ki...

Előzmény: halaloszto (212)
halaloszto Creative Commons License 2006.03.31 0 0 212
Mibe torik bele?
Ha aluba, akkor allitolag el kell vinni eloxaltatni. Mellekhataskent feloldodik a menetfuro :-)

Amugy meg szikraforgacsolas.

A furashoz meg: milyen lesz ha az esztergan a tokmanyba teszed a furot, es valahogy rogzited a munkadarabot a szanon?

vajk

ps.: Egy szavamat se hidd el, minden (a'l)tudasom konyvekbol es az internetrol van, a legbonyolultabb femmuves szerszam ami valaha a kezemben volt az a kalapacs.
Előzmény: optikus (210)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!