Illetve ha már a szénhidrogéneknél tartunk, akkor a flakonos propán/bután gázokkal is gyorsan le lehet fagyasztani kis mintákat!
Gondoltam rá, meg is vettem egy palackot a dohányboltban. Nem próbáltam, de szerintem nem hűt az elég gyorsan mert -1 körül van a forráspontja, ha gyors hő átadást akarunk akkor nagy legyen a hőmérséklet különbség.
A messernél bizosan van, de 200km re kellene szállítani, ahoz nem tudom partner lenne e ott, hogy ott bíbelődjön valaki, vegyen ki neki egy vederbe? A száraz jeget már kérdeztem, adnak termo dobozt, de folyékony nitrogénnak problémásabb valami vákuum szigetelt dolog lehet.
Nem ördöngösség a beszerzése, pl. a Messer is forgalmazza; sőt, cseppfolyós héliumot is (jóval drágábban).
A következő a szárazjég, de az ugye szilárd, kell valami hőátadó közeg; laborban aceton szokott lenni, de az elég jól old sok mindent, lehet hogy a fagyasztandó anyagot is.
Ebben az esetben próbálhatsz más oldószert is, pl. pentán, az sokkal gyengébb oldószer.
Illetve ha már a szénhidrogéneknél tartunk, akkor a flakonos propán/bután gázokkal is gyorsan le lehet fagyasztani kis mintákat!
(Ezek mind tűzveszélyesek! Aceton, pentán, propán, bután.)
Aztán a következő az összetört jég + konyhasó keveréke. 1:1 arányban -25 fokig simán lehet vele hűteni.
Szoba hőmérsékletről a víz fagyáspontnál alacsonyabbra, helyesebben oldat, de annak a fagypontját egyelőre nem ismerem. De úgy, hogy ne keletkezzenek jég kristályok, tehát a hőmérséklet csökkenés sebessége ami lényeges. Tudomásom szerinte a cseppfolyós nitrogén ami elterjedten van alkalmazva. Aerogél akar lenni belőle vákuumban.
Ennyit, gélt hűteni a lehetséges leggyorsabban. A lassan képződő jég kristályok egyébként tönkreteszik a szerkezetet, biztosan evett már mindenki fagyott gyümölcsöt. Nem élelmiszerről van szó egyébként, de folyékony nitrogént az problémás beszerezni.
A szárazjégnek 1,7x akkora a szublimációs hője, mint a jég olvadáshője, tehát 1,7x annyi hőt von el; ráadásul a keletkező CO2 gáz elszáll, a 0oC-os víz meg még továbbra is hűt, amíg fel nem melegszik.
Szerintem is az lenne a legjobb, ha a posztoló pontosan leírná hogy mit akar.
A wiki szerint -70 celsius a forráspontja. Jelenleg csak egy laboratóriumi mennyiségről van szó, a gél szerkezet ne sérüljön. Normálisan a nitrogén lenne jó, de gondolom talán ez is?
kb3-4 x hatékonyabban hűt mint a jég. Kérdés mit akarsz vele fagyasztani. Mert árban azért nem jég áron kapod. Ha valamit sokkolva kell hűteni (hirtelen fagyasztva) vagy hidegebben tartani mint - 20-25 celsius akkor oké, különben drágább és minek.
Mi a kérdés? Közönséges anyag szabadon vásárolható, nem is túl drága. https://szarazjeg-eladas.hu/hu/szarazjeg-tipusok. Puha, olyan az állaga mint a friss hónak. Én laborban sokat használtam anno hűtőközegnek , acetonnal összekeverve majdnem lemegy a hőmérséklete - 80 ra. Nyilván nem fogdossuk puszta kézzel, mert az égési sebhez hasonló tüneteket okoz.
"A Kifra koncentrált mosóparfümöt a ruhaneműk öblítésénél használják. Ez a termék a ruhák öblítésére szolgál.
Adagolás: 2 ml mosóparfüm 100 ml vízzel hígítva (a jelzett mennyiséget a mosógép öblítőt adagoló tartályába öntjük).
Az átlagos használat 80 mosásra elegendő.
A termék minden mosógéphez alkalmas, bármilyen mosószerrel együtt használható és bármilyen textíliára alkalmas.
A mosóparfümöt az ajánlott körülmények között kell tárolni, és a csomagoláson található utasítások szerint kell kezelni."
Nem is történt volna valószínűleg ez meg velünk, ha ezt tudjuk, de mivel sehol sem volt erről információ, így nem úgy kezeltük a dolgot, ahogy kellett volna. Csak annyit szeretnék, ha a cég kifizetné a mosógépem javítási, szerelési és kiszállási költségét. Sajnos még annyira új a készülék, hogy még a vezérlőpanelt (egyben van az adagolónyłlással) sem tudom megrendelni és magam kicserélni.
Na, de nem akarom a fórumot teljesen OFF irányba vinni. Elnézést is kérek érte. :)
"Figyelem! A termék kizárólag mosógépben használható (öblítő rekesz). Ha más felületre kerül, azonnal törölje le nedves ruhával / öblítse le vízzel. Legfeljebb 60°C-os vízhőmérsékletű mosáshoz alkalmas. Magasabb vízhőmérsékleten fennáll annak veszélye, hogy a készülék műanyag részei károsodhatnak.""
Figyelem! A termék kizárólag mosógépben használható (öblítő rekesz). Ha más felületre kerül, azonnal törölje le nedves ruhával / öblítse le vízzel. Legfeljebb 60°C-os vízhőmérsékletű mosáshoz alkalmas. Magasabb vízhőmérsékleten fennáll annak veszélye, hogy a készülék műanyag részei károsodhatnak."
Köszönöm válaszod. Megpróbálom az LG-től a műanyagra vonatkozó paramétereket elkérni, hátha úgy előrébb leszünk.
A feleségemet megkérdeztem és azt mondta, hogy mosás után maradt az öblítőrekeszben olajos maradvány, lemosni maradéktalanul nem tudta és őszíntén nem is sejtette, hogy bármiféle probléma fog ebből adódóan felmerülni. Gondolom idővel ez az anyag megmarta a műanyagot, amiket a képeken is láttok. Megnéztük egy befőttes üvegben összeöntve az arányok szerint és egy olajszerű valami úszik az elegy tetején.
Lehetséges, hogy a tömény mosóparfüm végig folyt a burkolaton, ott rászáradt, esetleg napokon keresztül rajta volt, és megmarta.
Én ebből az irányból indulnék el; tehát mi az, ami megtörtént.
Kémiai irányból nem tudunk elindulni; nem tudjuk, milyen műanyagból van a megmart felület, pontosan mennyi benzil-benzoát származék van a mosóparfümben, stb.
Azt próbálnám ki, hogy a burkolat egy nem feltűnő részén (oldalt, hátul) bekenném ilyen mosóparfümmel, és figyelném a hatást. megmarja-e, vagy nem.
Üdvözletem a Kémia, Vegyészetben járatas embereket!
A kémiában egyáltalán nem vagyok járatos, ezért tudatlanként szeretnék egy problémával Önök felé fordulni. Remélem ezzel a bejegyzéssel nem okoz gondot és nem rontom a fórum tartalmát.
Adott egy új elöltötős LG mosógépem, amit egy hónapja vettünk. A feleségem a neten böngészve talált rá a Kifra mosóparfümre, mely öblítőként funkcionál. Az oldalukon és más egyéb oldalon azt az információt sugallják, hogy minden mosógéppel kompatibilis. A gyerekek miatt a feleségem elég sűrűn mos, akár egymás után többször is. Az adagolás szerint történt a rekeszbe való feltöltés (2,5ml-hez 50ml víz). Egyik alkalommal a 3-4 mosás után az öblítőrekesz kiszedésekor szembesült vele feleségem, hogy a mosógép külső fehér műanyag borítását megmarta valami, erősen a mosóparfüm illata áradt a megmart felületről, a műanyag málóssá, ragadóssá vált és bizonyos részén sárgás, olajos szerű anyag található rajta, melyet vízzel sem tudott lemosni. Az LG hivatalos márkaszervízét felkeresve azt az információt kaptam, hogy mivel külső behatás érte, így ez garancián túli javítás. A Kifra céggel is felvettem a kapcsolatot, de ők elhatárolódtak az esettől.
Az alábbiakban csatolok pár képet és a mosóparfum hátulján található összetevekről. Lehetséges, hogy ezek közül valamelyik összetevő reakcióba lépett a műanyaggal?
Előre is köszönöm megértésüket és idejüket, hogy rám szánják.
"Itt a neten egy receptet talaltam, azon indol-etil-amin hozzaadasat irja, nemtudom pontosan milyen reakcikozegben. De errol az indol etil aminrol meg nem is hallottam, van sokfele amin pl: trietil amin, nalunk de ezt nem is hallottam meg."
Amikor felvilágosítottalak, hogy az indol-etilamin a triptamin szinoním neve, utána meg ezt írtad:
"de a triptamin masik neve: Indol-Etán-Amin, nem indol etil amin."
Szerinted ez nem bicskanyitogató..?
Idejössz egy kábítószer prekurzor előállításáról kérdezősködni, megkérdezed hogy mit takar a neten talált elnevezés, majd amikor megírom, akkor kioktatsz, hogy az nem jó név.
Ugye nem baj, ha ezek után nem töltjük az időnket azzal, hogy neked válaszoljunk..?
De egyebkent, nem vitatkozni, kioktatni, vagy parbajozni jottem ide, hanem feltenni egy kerdest, amire, nagyjabol meg is kaptam a valaszt. De azert jo latni, hogy Magyaroszagon is vannak meg osszetarto kozossegek...